资源简介 济宁市实验中学2025级高一上学期10月月考答案详解1-5 CCAAC 6-10 ABCAC 11-15 BABCC 16-20 BACBC21--23 DBA21. 答案:D 解析:根据文中 “The Travel Pavilion” 部分的描述 “Explore places you have never been to before, and experience different ways of life”(探索你从未去过的地方,体验不同的生活方式),以及后续提到的亚马逊丛林村落、土耳其集市等不同地区场景可知,该场馆旨在帮助游客了解世界上不同地方的相关情况。A 选项 “认识旅行的重要性” 文中未提及;B 选项 “熟悉山区国家” 仅对应 “柏柏尔山地房屋” 这一个场景,过于片面;C 选项 “学习制作渔网等物品” 是场馆内的具体活动,并非建造的核心目的。22. 答案:B解析:文中 “The Future Tower” 部分明确提到 “This exhibition shows how progress will touch our lives. It allows us to look into the future and explore the cities of the next century and the way we’ll be living then”(这个展览展示了科技进步将如何影响我们的生活,让我们得以展望未来,探索下个世纪的城市以及那时的生活方式)。因此,若想了解人们未来的生活,应前往 “未来之塔”。23. 答案:A 解析:根据 “The Pyramid” 部分的内容 “This is the center of Adventureland. Run out of film, need some postcards and stamps For all these things and many more, visit our underground shopping center”(这里是冒险乐园的中心。胶卷用完了?需要明信片和邮票?想要这些或更多物品,可前往地下购物中心)可知,“金字塔” 区域设有购物中心,能够购买玩具狮子这类纪念品。其他选项对应的场馆均无购物功能描述。24--27 DDBA【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了每天早上5点,当大多数人还在睡觉时,Mr Tay和他的团队就开始在厨房忙碌,准备、烹饪、打包并将食物送到岛上各个地方。这一切始于邻居Lisa请求他收集蔬菜并分发给Bukit Ho Swee的贫困居民。【24题详解】D 细节理解题。根据文章第一段“Day in and day out, Mr Tay and his team prepare, cook, pack and deliver the food to various parts of the island.(泰先生和他的团队日复一日地准备、烹饪、包装食物并运送到岛上的各个地方。) 根据最后一段“He calls the volunteers of Willing Hearts the organisation’s eyes and ears, as they are always on the lookout for the poor to lend a hand.”(他称“心之志”的志愿者是该组织的眼睛和耳朵,因为他们总是在寻找穷人伸出援助之手。)可知,Wiling Hearts为穷人提供食物。故答案为D。【25题详解】D 细节理解题,根据文章第三段的“The soup kitchen sees many volunteers, some of whom are new, while others have been around since the organisation’s early days. They learn how to cook, interact with people from all walks of life, pick up different languages, gain greater knowledge about social problems, and most importantly, they will form a strong tie with one another. (施粥场有许多志愿者,其中一些是新来的,而另一些则是该组织成立之初就有的。他们学习如何烹饪,与各行各业的人互动,学习不同的语言,获得更多关于社会问题的知识,最重要的是,他们彼此建立牢固的联系。)可知,志愿者最大的收获是与人联系。故答案为D。【26题详解】B 词句猜测题,根据文章最后一段的“As a non-profit organisation, Willing Hearts depends heavily on donations and food collections. However, this does not faze Mr Tay. He believes that you have to let things flow in little by little, and not be stopped by worries which create an unnecessary amount of stress. (作为一个非盈利组织,Wiling Hearts在很大程度上依赖于捐赠和食品募捐。然而,这并没有让泰先生faze。他认为,你必须让事情逐渐发展,不要被那些制造不必要压力的担忧所阻止。)”可知,尽管这个非盈利组织主要依靠捐赠,但是Tay认为必须让事情逐渐发展,不要被那些制造不必要压力的担忧所阻止,因此推断这件事不让他烦恼,因此推断faze的意思是“使烦恼”。故答案为B。【27题详解】A 主旨大意题,根据文章最后一段的“As a non-profit organisation, Willing Hearts depends heavily on donations and food collections. However, this does not faze Mr Tay. He believes that you have to let things flow in gradually, ..lend a hand. (作为一个非盈利组织, Wiling Hearts在很大程度上依赖于捐赠和食品捐赠。然而,这并没有让泰先生感到不安。他认为,你必须让事情逐渐发展,不要被那些制造不必要压力的担忧阻止。他称呼Willing Hearts的志愿者为这个组织的眼睛和耳朵,因为他们总是在寻找穷人伸出援助之手。) 可知本文主要进述了Wiling Heats作为一个非盈利组织帮助穷人的故事。故答案为A。28--31 DBAC[语篇解读]这是一篇说明文。据本周一公布的a Common Sense Media report报告显示,青少年和年幼的孩子们读书的乐趣大大减少。文中从阅读的乐趣,阅读的时间,阅读方式和父母对孩子阅读的影响等角度展示了该报告的内容。【28题详解】D 推理判断题。题干问的是这篇报道可能是关于什么内容。根据整篇文章,我们可以看出这篇报道讲述了孩子们阅读的乐趣,孩子们阅读的时间,孩子们阅读方式和父母对孩子阅读的影响。A项意为:父母与孩子的关系。;B项意为:儿童读物的的优点;C项意为:孩子们的课后活动;D项意为:孩子们的阅读习惯。故选D。【29题详解】 B 推理判断题。根据第三段中的the proportion (比例) who say they ‘hardly ever’ read for fun has gone from 8 percent of 13-year-olds and 9 percent of 17-year-olds in 2004 to 22 percent and 27 percent respectively today.可知,很少为乐趣而阅读的人的比例已经分别从1984年的13岁的8%和17岁的9%上升到现在的22%和27%。也就是说,为乐趣而读书的人越来越少了。故选B。【30题详解】A 推理判断题。根据倒数第三段最后一句 It does point out that many parents still limit (限制) electronic reading, mainly because they are worried the increased screen time may cause physical problems.可知,许多家长仍然限制电子阅读,主要因为家长担忧屏幕时间的增加可能会引起身体方面的问题,也即是担心会伤害孩子们的健康。故选A。【31题详解】C 细节理解题。根据倒数第二段The most hopeful data shared in the report shows parents serve as examples and important guides for their kids when it comes to reading.可知,报告中分享的最有希望的数据表明,父母为孩子们做榜样并为孩子们作重要指导能培养孩子的阅读习惯。也即是说,父母可以通过给孩子们作榜样来鼓励孩子们阅读的。故选C。32--35 ACDC【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了人工智能给教育带来危机的同时,也能为教师提供帮助并支持学生学习。32题详解】 A 推理判断题。根据第二段“New York City public schools said no to AI in January, only to change the decision in May. (纽约市公立学校于1月禁止使用人工智能,但在5月改变了这一决定)”可知,纽约市公立学校起初对 AI 的态度是 “拒绝 / 反对使用。故选A项。【33题详解】C 细节理解题。根据第三段“AIs have other practical uses for teachers. They can help write lesson plans at different reading levels and even in different languages. (人工智能对教师还有其他实际用途。它们可以帮助编写不同阅读水平甚至不同语言的课程计划)”可知,在人工智能的帮助下教师可以创建多层次的教案。故选C项。【34题详解】D 细节理解题。根据最后一段““This gives us the chance to give every student a one-on-one teacher, every teacher a teaching helper, and more,” says Sal Khan. the founder of Khan Academy. (“这让我们有机会给每个学生一个一对一的老师,每个老师一个助教,甚至更多,”可汗学院的创始人萨尔·可汗说)”可知,萨尔·可汗认为人工智能可以为每个学生提供一个一对一的老师,即为每个学生提供个性化的学习。故选D项。【35题详解】C 主旨大意题。根据第一段“Maybe so, but AI could also be a teacher’s friend.(也许是这样,但人工智能也可以是老师的朋友)”以及最后一段““This gives us the opportunity to give every student a one-on-one teacher, every teacher a teaching helper, and more,” says Sal Khan. the founder of Khan Academy. (“这让我们有机会给每个学生一个一对一的老师,每个老师一个助教,甚至更多,”可汗学院的创始人萨尔·可汗说)”可知,文章主要讲述了人工智能对教师和学校的好处,所以“人工智能可以使教师和学校受益”适合作为文章标题。故选C项。36--40 EBDCG这是一篇面向青少年、关于如何在生活中取得成功的说明文,主要通过 “分点提建议” 的结构展开。36. E. 解析:段落核心:该空为第一点建议的总起句,后文围绕 “教育的重要性” 展开(如 “在学校追求卓越、听老师的话、做作业、取得好成绩”“进入更好的大学、拥有光明未来”),核心话题是 “学校表现”。选项匹配:E 选项 “在学校做好” 直接概括了后文内容,是对该段建议的精准总领。37. B. 解析:前文逻辑:上一句提到 “在学校做好能帮你进入更好的大学,进而拥有光明未来”,该空需承接 “学校表现与未来” 的关系,对前文进行总结或强化。选项匹配:B 选项 “学校为你指明正确的方向” 呼应了 “进入好大学、光明未来” 的逻辑,说明学校是实现成功的重要基础,衔接自然。38. D. 段落核心:该段主题是 “在社区做好事(志愿服务)”,前文提到 “志愿服务能改善社区、让你更快乐”,后文用 “For example” 举了 “热爱环保就去种树或捡垃圾” 的例子,需填一个连接 “志愿服务” 与 “个人兴趣” 的过渡句。选项匹配:D 选项 “找机会做你感兴趣的志愿工作” 既承接了前文的 “志愿服务”,又引出后文 “根据兴趣选择志愿活动” 的例子,逻辑连贯。39. C. 解析:段落核心:该空为第三点建议的总起句,后文提到 “他们会帮你成为最好的自己”“尊重他们、重视他们的意见”“你无法选择老师或家人,但仍需和他们沟通”,核心对象是 “父母和老师”,核心建议是 “善待 / 尊重他们”。选项匹配:C 选项 “善待你的父母和老师” 直接概括了后文的对象和态度,是总起句的最佳选择。40. G. 解析:前文逻辑:上一句提到 “尊重他们、重视他们的意见,即使他们有时会让你烦”,该空需解释 “为什么即使被烦也要尊重他们”,补充原因以增强说服力。选项匹配:G 选项 “记住他们做这些事是因为关心你” 直接点明了父母和老师 “让你烦” 的行为背后的初衷(关心),承接了 “即使烦也要尊重” 的逻辑,让建议更易被接受。41. C 42. D 43. A 44. B 45. C46. D 47. A 48. B 49. B 50. A51. B 52. C 53. D 54. A 55. D【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了母亲送最小的女儿参加高中毕业前的最后一次活动,突然离别在即而落泪。她强忍情绪,暗数分别的日子,最终明白:放手是爱的延续,也是母女新生活的开始。【41题详解】C 考查动词词义辨析。句意:我没能控制住自己突然涌出的眼泪。A. happened发生,碰巧;B. agreed同意;C. failed失败,没能做到;D. volunteer自愿做。根据上文“I suddenly started to cry”可知,作者哭了出来,没能控制住眼泪。故选C项。【42题详解】D 考查副词词义辨析。句意:我没能控制住自己突然涌出的眼泪。A. everywhere到处,处处;B. somewhere某地;C. anywhere任何地方;D. nowhere无处。根据“I suddenly started to cry. I _____ to control my tears”可知,该空在tears后面的定语从句中,动词短语come from nowhere意为“毫无预兆地突然出现”符合语境。故选D项。【43题详解】A 考查形容词词义辨析。句意:大家都知道我不容易情绪化。A. emotional情感的;B. responsible负责的;C. strong强大的;D. curious好奇的。根据上文“I suddenly started to cry. I _____ to control my tears that came seemingly from ____.”可知,作者没有控制住情绪哭了,而她平时不这么情绪化,这里在说情绪问题。故选A项。【44题详解】B 考查动词短语辨析。句意:但是,在那一刻,我无法抑制这种情绪的波动和对母亲这一时期的最终恐惧:我的女儿将从高中毕业,进入她人生的下一个阶段。A.leave alone不打扰;不惊动;B. hold back控制,抑制住;C. focus on专注于;D.pass on传递。根据上文“I ____ to control my tears that came seemingly from ____.”可知,作者哭了,没能抑制住情绪波动。故选B项。【45题详解】C 考查动词短语辨析。句意:但是,在那一刻,我无法抑制这种情绪的波动和对母亲这一时期的最终恐惧:我的女儿将从高中毕业,进入她人生的下一个阶段。A. staying away from远离;B. coming up with想出,提出;C. moving on to继续向前;D. looking down upon瞧不起,鄙视。根据上文“my daughter would graduate from high school”及下文“the next part of her life”可知,孩子高中毕业后应该是继续进入下一个新阶段,指离家去上大学。故选C项。【46题详解】D 考查名词词义辨析。句意:“看那雾霾!今天的雾霾严重吗?”我说,改变了话题。A. way方法;B. purpose目的;C. task任务;D. topic话题。根据上文“Are you okay, Mum asked my daughter. ”及“Look at the haze! Isn’t it bad today ”可知,女儿问她心情问题,作者却说天气,改换了话题。故选D项。【47题详解】A 考查名词词义辨析。句意:我只是不知道该说什么来告诉她我的感受。A. words单词,话语;B. tears泪水;C. chance机会;D. right权利。根据上文“I said, changing the _____.”可知,作者在解释自己为什么不回答女儿的问题转换话题的原因,她不知道说些什么话来解释自己的泪水。故选A项。【48题详解】B 考查动词词义辨析。句意:没有说话,我们可以感觉到日子在过去,她的毕业倒计时。A. quit停止,离开;B. sense意识到,感觉;C. record记录,录制;D. discuss讨论。根据下文“a countdown to her graduation.”可知,作者在女儿高中毕业前的倒计时过程中感觉到时间的流逝。故选B项。【49题详解】B 考查动词词义辨析。句意:在她离开之前的每一天,我都在练习最后不得不让她离开的那一刻,因为她在遥远的大学开始了她的新生活。A. appear出现,显得;B. leave离开,启程;C. study学习,研究;D. remember记得。根据下文“the moment when I finally have to let her go as she begins her ____ life far away at university.”可知,这里指作者在女儿离开自己去上大学前的短暂日子里,慢慢接受小女儿要离家的事实。故选B项。【50题详解】A 考查形容词词义辨析。句意:在她离开之前的每一天,我都在练习最后不得不让她离开的那一刻,因为她在遥远的大学开始了她的新生活。A. fresh新的;B. early早的;C. past过去的;D. suitable适合的。根据上文“my daughter would graduate from high school, ____ the next part of her life. ”可知,大学生活对于作者的即将高中毕业的女儿是一种全新的生活。故选A项。【51题详解】B 考查名词词义辨析。句意:当我回想起那些特别的时刻,我意识到这种变化也是对她成长的庆祝。A. happiness幸福;B. change改变,变化;C. opinion意见;评价;D. addiction瘾;入迷;嗜好。根据上文“...I finally have to let her go as she begins her ________ life far away at university.”可知,此处指小女儿高中毕业离开家庭去上大学这种生活的变化。故选B项。【52题详解】C 考查动词词义辨析。句意:我们共同的爱将永远连接我们,无论距离多远。A. train训练;B. require需要,要求;C. connect联系; D. confuse使糊涂;使迷惑。根据前面主语“The love we share”可知,虽然女儿要离开家,母女及家人之间的爱会将彼此联系在一起。故选C项。【53题详解】D 考查动词词义辨析。句意:我宽慰自己:没关系,我们会没事的。A. warn警告;B. show展现,展示;C. challenge怀疑;向……挑战;D. comfort安慰;宽慰。根据冒号后“it’s okay and we’ll be _____.”可知,这是作者自己的心理暗示,宽慰自己。故选D项。【54题详解】A 考查形容词词义辨析。句意:我提醒自己:没关系,我们会没事的。A. fine好的;B. useful有用的;C. confident自信的;D. proud骄傲的。根据上文“it’s okay”及下文“This is not an ending,”可知,作者在对未来往好处想,fine与okay意思相同,符合语境。故选A项。【55题详解】D 考查名词词义辨析。句意:对我们俩来说,这不是结束,而是新的开始。A. style方式;作风B. interest兴趣,利益;C. problem问题;D. beginning开始。根据上文“This is not an ending, but…”可知,作者想明白了,孩子离家去上大学对母女二人都是一种新生活的开始,转折后beginning与ending反义词呼应,符合语境。故选D项。第二节 单词拼写(共25小题;每小题1分,满分25分)56.frightened 57.solution 58.exchange 59.concentrate 60. females61.title 62. graduating/graduation 63.preferred 64.addicted 65.improve66. revising 67. strategies 68.explore 69.registered 70. awkward71.flashed 72. personalities 73.content 74. Actually 75. responsible76. schedule 77. movements 78.partner 79.nationality 80.advanced第三节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)81.an 82.on 83.annoyed 84.confused 85.fluency86.to sign 87.are attracted 88.playing 89.generations 90.behavior/behaviour第四部分 写作(满分15分)范文一Dear Eric,I'm sorry to hear you feel it difficult to get used to the new school life in America, which is not uncommon for a freshman. Here comes my advice.First of all, learning Chinese well is a must. Only when you speak fluent Chinese can you find more chances to communicate with others. Secondly, I recommend that you turn to your teachers for help when you are in trouble. What's more, try to make more friends and take an active part in various activities organized by your school, which will not only help you remove your loneliness but also make your life more interesting.What do you think of my opinions Believe in yourself and you will enjoy your new school life there soon.Yours,Li Hua范文二Dear Eric,I truly get how tough it is for you to settle into campus life in China and feel lonely—moving to a new country with different cultures is never easy, so your feelings are totally normal and nothing to worry about.Here are a couple of practical suggestions. First, join a school club you’re interested in. It’s a wonderful way to meet peers who share your hobbies, which makes starting conversations much easier. Second, try small daily interactions, like saying "hi" to classmates or asking about homework. These little chats can gradually build friendships and chase away that lonely feeling.I hope these tips help, and I’m sure you’ll fit in perfectly soon!Yours,Li Hua听力原文Text 1W: I’m so excited.M: Any good news W: Jimmy and I got the chance to visit New York with another three people for free.Text 2M: I think you’d better type this letter again before Mr. Smith sees it.W: Oh, dear! Is it as bad as that Text 3M: What’s the matter with Jane She has been sitting there for hours.W: A letter from her mother made her feel homesick.Text 4W: Have you played baseball before My husband says their team needs one more player.M: Not really. But I like ball games, so I believe it will be fun to learn baseball.Text 5(推断题)M: You should have prepared your speech for the meeting, Susan.W: Yes, I know. But how could I prepare with the meeting date fixed so soon Text 6W: ⑥Hello, Rick. I’ve come to say goodbye to you.M: Are you going back to your country Canada W: No. I’ll travel in Europe with my parents as this term is over. ⑦I want to go to France. But my parents prefer Germany. We’ll travel for two months.M: Wow, the whole summer vacation! Wish you an enjoyable holiday.Text 7(第8题为主旨题)W: I read a report on the people who can use a foreign language, mainly English.M: Really What’s it about W: It’s mainly about the different attitudes people have towards the foreign language learning. About 27% of the people think a foreign language is a must in their daily life.M: I can’t agree more. There are more and more people learning foreign languages.W: That’s true. About 35% of the people are learning or willing to learn a foreign language.M: ⑨As far as I’m concerned, many people, especially students, are forced to do so because of exams.W: ⑨Yes. That accounts for about 21%. There are also about 15% of the people who take foreign languages to be useless and they take no interest in them at all.Text 8W: We have got our own home. It must be wonderful to live by ourselves.M: I have been looking forward to it since we got married.W: Here I have a dressing table of my own.M: ⑩Oh, the room is so small. I thought it would be a lot bigger.W: So did I. ⑩After all, it’s a new one. It’s our own house. That’s what really matters. Is that right Let’s put the chairs in front of the fireplace.M: Um… but we should first consider where to put the bed. It is the biggest piece of furniture.W: Well, let’s put it over there, and the chairs near the window.M: All right. Then you can draw and I can read by the window.Text 9W: Dad, where are we going M: First, we will go to the city centre and stop for something to drink. Then we will visit the University Museum.W: Where are we going to have a drink M: There is a coffee shop round the corner. Can you see that big building at the end of the road W: Yeah. I can see it.M: That is a bank. The coffee shop is opposite the bank.W: Good. I will have hot chocolate.M: Samantha, stop! Wait for the lights to turn green. When crossing the road you must always pay attention to what’s around you.W: Sorry. How far is the museum M: Only three stops away. We can walk there. Here we are. You find us a table and I’ll get the drinks.Text 10W: One day, Murphy went to a doctor to talk about his wife. He said to the doctor, “Doctor, I think my wife is deaf because she never hears me the first time and I always have to say things again and again.” “Well,” the doctor answered, “go home and stand about 15 feet from her and say something to her. If she doesn’t answer, move about 5 feet closer and say it again. Keep doing this so that we’ll get an idea about how serious her deafness is.” Sure enough, Murphy went home and did exactly as the doctor told him. He stood about 15 feet from his wife in the kitchen as she was cutting some vegetables and said, “Betty, what’s for dinner ” He heard no answer. He moved about 5 feet closer and asked again. No answer. He moved 5 feet closer. Still no answer. He got fed up and moved right behind her, about an inch away, and asked again, “Betty, what’s for dinner ” Betty said, “That’s the fourth time you asked me. They are meatballs.”济宁市实验中学2025级高一上学期10月月考英语试题总分: 150分 时间: 120分钟第一部分 听力(共两节,满分30分)注意,听力部分答题时请先将答案标在试卷上,听力部分结束前你将有两分钟的时间将答案转涂到答题卡上。第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How many people will visit New York for free A. 2. B. 3. C. 5.2. What does the man advise the woman to do A. See Mr. Smith. B. Check the letter. C. Type the letter again.3. What’s wrong with Jane A. She misses her home very much.B. She hasn’t received her mother’s letter.C. She is worried about her mother’s health.4. What does the man want to do A. Learn to play baseball.B. Organize a baseball team.C. Find a baseball player.5. What does Susan mean A. She had a date then.B. She will put off the meeting.C. She had no time to prepare the speech.第二节听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Why does the woman come to see Rick A. To say goodbye. B. To ask for advice. C. To invite him to her home.7. Which country would the woman like to visit A. Canada. B. France. C. Germany.听第7段材料,回答第8、9题。8. What are the speakers mainly talking about A. The popularity (普及) of English.B. The study pressure (压力) on students.C. Attitudes (态度) towards learning foreign languages.9. What percentage of students are forced to learn a foreign language A. About 21%. B. About 27%. C. About 35%.听第8段材料,回答第10至12题。10. What is the room like A. Big but old. B. Big and new. C. Small but new.11. What will be arranged (安排) first A. The chairs. B. The bed. C. The dressing table.12. Where will the chairs be put A. Close to the window. B. In front of the fireplace. C. Behind the dressing table.听第9段材料,回答第13至16题。13. What is the relationship between the speakers A. Husband and wife. B. Father and daughter. C. Guide and tourist.14. Where is the bank A. Next to the coffee shop. B. Opposite the museum. C. At the end of the road.15. What advice does the man give to the woman A. Eating less chocolate. B. Keeping the table clean. C. Watching out for the traffic.16. How will the speakers go to the museum A. By bus. B. On foot. C. By bike.听第10段材料,回答第17至20题。17. Why did Murphy go to a doctor A. He thought his wife was deaf.B. He wanted to get his hearing back.C. He couldn’t make himself understood.18. What did the doctor tell Murphy to do A. Stand about 15 metres from his wife.B. Ask his wife some serious questions.C. Talk to his wife at different distances.19. What was his wife doing when Murphy got back home A. Watching TV. B. Cooking. C. Setting the table.20. How many times did Murphy ask his wife the same question A. Twice. B. Three times. C. Four times.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。AWelcome to Adventureland!Everyone loves Adventureland! The Parks and Exhibitions were built for you to explore, enjoy, and admire their wonders. Every visit will be an unforgettable experience. You will go away enriched, wanting to come back. What are you going to do this time The Travel PavilionExplore places you have never been to before, and experience different ways of life.Visit the Amazon jungle (丛林) village, the Turkish market, the Tai floating market, the Berber mountain house and others. Talk to the people there who will tell you about their lives, and things they make. You can try making a carpet, making nets, fishing…The Future TowerThis exhibition shows how progress will touch our lives. It allows us to look into the future and explore the cities of the next century and the way we’ll be living then. Spend some time in our space station and climb into our simulator (模拟装置) for the Journey to Mars!The Nature ParkThis is not really one park but several.In the Safari Park you can drive among African animals in one of our Range Cruisers: see lions, giraffes, elephants in the wild. Move on to the Ocean Park to watch the dolphins and whales. And then there is still the Aviary to see…The PyramidThis is the center of Adventureland. Run out of film, need some postcards and stamps For all these things and many more, visit our underground shopping e here for information and ideas too.21. What is the Travel Pavilion built to help visitors A. Realize the importance of travellingB. Know mountain countries very well.C. Learn how to make things such as fishing netsD. Learn something about different places in the world22. If you are interested in knowing about what people’s life will be, you may visit _______.A. the Travel Pavilion B. the Future TowerC. the Safari Park D. the Pyramid23. If you want to get a toy lion to take home, where will you most likely go A. The Pyramid. B. The Nature Park.C. The Future Tower. D. The Travel Pavilion.BEvery morning at 5 am, a figure would be busy in the kitchen, cooking meals until the rest of the volunteers arrive. Day in and day out, Mr Tay and his team prepare, cook, pack and deliver (递送) the food to many parts of the island.His journey started when one of his neighbors, Lisa, asked him to collect vegetables and give them away at Bukit Ho Swee, a poor neighbourhood, and thus, he continued to do so for a period of time. During one of these visits, his wife noticed the elderly folk did not take the vegetables. Asked why, one replied that she could not cook, so she only ate the rice delivered to her. Mrs Tay then offered to cook for her, and that single meal sparked Willing Hearts, which has since served about 650,000 meals.The soup kitchen sees many volunteers, some of whom are new, while others have been around since the organisation’s early days. They learn how to cook, interact with people from all walks of life, pick up different languages, gain greater knowledge about social problems, and most importantly, they will form a strong tie with one another. Through Willing Hearts, Mr Tay hopes to make “the country’s backyard” known to the younger generation, to allow them to see and experience firsthand what goes on behind closed doors.As a non-profit organisation, Willing Hearts depends heavily on donations (捐款) and food collections. However, this does not faze Mr Tay. He believes that you have to let things flow in little by little, and not be stopped by worries which create much unnecessary stress (压力). He calls the volunteers of Willing Hearts the organisation’s eyes and ears, as they are always on the lookout for the poor to lend a hand.24. What does Willing Hearts do A. It collects vegetables. B. It delivers rice to the poor.C. It helps the elderly to cook. D. It makes meals for the needy.25. What is the biggest harvest for volunteers A. Cooking skills. B. Learning languages.C. Working experience. D. Connecting with people.26. What does the underlined word “faze” in paragraph 4 mean A. Satisfy. B. Trouble. C. Hurt. D. Push.27. What is the text mainly about A. Stories behind Willing Hearts. B. Ways of helping others.C. Importance of volunteering. D. Mr Tay and his wife.CTeens and younger children are reading a lot less for fun, according to a Common Sense Media report published Monday.While the decrease over the past ten years is sudden and big for teen readers, some data (数据) in the report shows that reading remains a big part of many children’s lives, and shows how parents might help encourage more reading.According to the report’s key findings, “the proportion (比例) who say they ‘hardly ever’ read for fun has gone from 8 percent of 13-year-olds and 9 percent of 17-year-olds in 2004 to 22 percent and 27 percent respectively (分别地) today.”The report data shows that pleasure reading levels for younger children, ages 2—8, remain largely the same. But the amount of time spent in reading each time has decreased, from closer to an hour or more to closer to a half hour each time.When it comes to technology and reading, the report does little to advise parents to look for data about the effect of e-readers and computers on reading. It does point out that many parents still limit (限制) electronic reading, mainly because they are worried the increased screen time may cause physical problems.The most hopeful data shared in the report shows that parents serve as examples and important guides for their kids when it comes to reading. Data also shows that kids and teens who do read often, compared to those who read less often, have more books in the home, more books bought for them, parents who read more often, and parents who set aside time for them to read.As the end of school comes near, and school vacation reading lists appear soon, parents might take this chance to step in and make their own winter reading list and plan a family trip to the library or bookstore.28. What is the Common Sense Media report probably about A. Parent-child relationships.B. Advantages of children’s books.C. Children’s after-class activities.D. Children’s reading habits.29. Where can you find the data that best supports “children are reading a lot less for fun” A. In paragraph 2. B. In paragraph 3. C. In paragraph 4. D. In paragraph 5.30. Why do many parents limit electronic reading A. It may be bad for children’s health.B. It could be a waste of time.C. E-books are of poor quality.D. E-readers are a little expensive.31. How should parents encourage their children to read more A. Set up reading groups for them.B. Ask then to write book reports.C. Act as role models for them.D. Talk with their reading class teachers.DMany have thought about how AI could change the world, especially schools. Plenty fear the worst. The college paper has been pronounced dead, and AI is causing an educational “crisis (危机)”, says Inside Higher Ed. Maybe so, but AI could also be a teacher’s friend.It is easier to see the crisis. AI’s complication (复杂性) and creativity worries lots of teachers and schools. New York City public schools said no to AI in January, only to change the decision in May. Some universities abroad have stopped its use.“At first, everybody was thinking that the sky was falling,” says Jonathan Torres, an assistant professor of English at Quinnipiac University in Connecticut. With AI as a helper, the teacher might ask the students to assess (评估) and revise AI’s answer to the same question — a more difficult task. AIs have other practical uses for teachers. They can help write lesson plans at different reading levels and even in different languages. They can also cut down the time spent on duties, such as writing recommendation letters, saving time that could be spent teaching.Some organizations are going even further. Khan Academy, an education non-profit, recently started a program, using AI to support students and teachers. If students get a wrong answer to a Maths problem, AI helps them solve it on their own. In science, the program assesses open-ended questions. In English class, it asks students questions about their papers. And in history, a student can discuss with AI to prepare for an in-class discussion.The program provides teachers with a report on their students’ activities. The AI tool Khanmigo can help teachers create lessons and test students’ knowledge afterwards. It can support students in different languages. It even allows students to “talk” to historical persons or literary characters through simulations (模拟). “This gives us the chance to give every student a one-on-one teacher, every teacher a teaching helper, and more,” says Sal Khan, the founder of Khan Academy.32. What did New York City public schools think of AI at first A. They were against the use of AI.B. They actively made use of AI.C. They held a wait-and-see idea of AI.D. They hadn’t a clear opinion of AI.33. What can teachers do with AI as a helper A. Carry out practical teaching activities.B. Give students difficult homework.C. Create multi-level lesson plans.D. Cut down their teaching time in class.34. What does Sal Khan say about the potential (潜力) of AI in education A. It will make teachers no longer needed.B. It will make the college education outdated.C. It can free teachers from preparing for lessons.D. It can provide students with personalized learning.35. What could be a suitable title for this article A. The Future of Education with AIB. The Debate of Stopping AI in SchoolsC. AI Can Be Helpful to Teachers and SchoolsD. It’s High Time to Make Use of AI第二节(共5小题,每小题2.5分,共12.5分)阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Everybody wants to be successful in life. Even as a teenager, you can succeed in your life; it really isn't that hard. Here are some important tips that you may find helpful. ____36____ No matter how boring it is now, education will help you be a productive member in society. Try your best for excellence in school; listen to the teachers, do your homework, study, and get good grades. Doing so will help you get into a better university, which will enable you to have a bright future. ____37____ Do good in your community. Volunteering can not only improve your community's identity, it could make you happier. Studies show that people who volunteer are less likely to be sad than people who don't. ____38____ For example, if you love helping the environment, plant trees or pick up rubbish. When you help others, it will make you feel better about yourself. ____39____ Remember, they're there to help you be the best that you can be. Respect(尊敬) them and value their opinions, even though they annoy you sometimes.____40____ You don't get to choose your teachers or your family, but you still have to communicate with them. Learn how to deal with people now, because when you're an adult, you don't get to choose your boss or your co-workers, so learn how to respect them now.A. It will help you pass time and develop your personality.B. School sets you up on the right way!C. Be nice to your parents and teachers.D. Find chances to do volunteer work that interests you.E. Do well in school.F. Live life to the fullest.G. Keep in mind that they do the things they do because they care about you.第三部分 语言运用 (共三节,满分55分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Yesterday, while driving my youngest child to an activity, I suddenly started to cry. I ____41____ to control my tears that came seemingly from ____42____.I am not known to be very ____43____. But, at that moment, I was unable to ____44____ this feelings and the fear of the finality(终结) about this time in motherhood: my daughter would graduate from high school, ____45____ the next part of her life.“Are you okay, Mum ” asked my daughter.“Look at the haze (霾)! Isn’t it bad today ” I said, changing the ____46____.She knew I wasn’t okay. I just didn’t have the ____47____ to tell her how I was feeling. Without speaking, we could ____48____ the days going by, a countdown (倒计时) to her graduation. Each day until she does ____49____, I am practising the moment when I finally have to let her go as she begins her ___50____ life far away at university.I still remember our simple moments of happiness and closeness. As I reflect on (回想) those special moments, I realise that this _____51_____ is also a celebration of her growth. The love we share will always _____52_____ us, no matter the distance. I _____53_____ myself: it’s okay and we’ll be _____54_____. This is not an ending, but a new _____55_____ for both of us.41. A. happened B. agreed C. failed D. volunteered42. A. everywhere B. somewhere C. anywhere D. nowhere43. A. emotional B. responsible C. strong D. curious44. A. leave alone B. hold back C. focus on D. pass on45. A. staying away from B. coming up withC. moving on to D. looking down upon46. A. way B. purpose C. task D. topic47. A. words B. tears C. chance D. right48. A. quit B. sense C. record D. discuss49. A. appear B. leave C. study D. remember50. A. fresh B. early C. past D. suitable51. A. happiness B. change C. opinion D. addiction52. A. train B. require C. connect D. confuse53. A. warn B. show C. challenge D. comfort54. A. fine B. useful C. confident D. proud55. A. style B. interest C. problem D. beginning第二节 单词拼写(共25小题;每小题1分,满分25分)根据首字母及汉语提示写出单词的正确形式,每空限填一词。56.I was f_________ to death at the sight of a snake in the lecture hall.57.After hours of debates, they finally came up with a s_________ to the problem.58.Max Jackson is an e_________ student from the UK and he will study here for three years.59.The guy tried to talk to me the whole time so that I couldn’t c_________ on the experiment.60. More f_________ than males work in the well-known fashion factory.61.He asked his classmate to help him choose a more interesting t_________ for the text he wrote.62.After g_________ from the medical school, Dr. Li chose to work in a village to help the poor.63.My parents p_________ cooking traditional meals to ordering takeout when I was a kid.64.Some people are _________(上瘾的) to coffee and can’t start their day without it.65.Reading English newspapers is an effective way to _________ (改进) your reading skills.66.I will spend the weekend _________ (修订)the lessons for my exam.67.All the students are impressed by his amazing learning _________ (策略)and skills.68.The young adventurer set out to _________ (探索) the unknown island alone.69.I _________ (注册)for a cooking class when I studied in junior high school.70.I was the first to ask him _________ (尴尬的) questions but there’ ll be harder ones to come.71.A car's headlights _________ (闪耀) in the distance before disappearing behind the hill.72.In fact, different people from different nations have different _________ (个性).73.The _________ (内容)of this story is not suitable for children to read.74. _________ (事实上), I’m busy at the moment---Can I call you back 75.I’ll have to study harder and get used to being _________ (负责的) for a lot more.76.Finding time for both study and rest is a big challenge, so you must make a workable _________ (日程安排)77.The baby’s small _________ (动作) have made everyone present laugh.78.I found a great learning _________ (同伴)to practice English conversations with after class.79.When filling in the form, please write down your _________ (国籍) clearly.80.They _________ (前进) side by side, with eyes looking at the finish line.第三节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文, 在空白处填人1个适当的单词或括号内单词的正确形式。(一)Here came the day when Han Jing went to high school. Han Jing wasn’t 81._________outgoing girl, so she was very anxious that no one would make friends with her. So she wanted to make a good first impression 82.__________others. That afternoon, they went to the science lab to do experiments. However, the boy next to Han Jing kept on talking to her so that she couldn't concentrate on it, which made me very 83._________(annoy).(二)Adam is a freshman at the senior high school. For him, the senior high school is a really big challenge, Many things in the first week made him a little 84.___________(confuse). Firstly, he couldn't decide which courses to choose. With the help of the school adviser, he chose suitable ones for himself, He thinks Chinese is very difficult, but he hopes to speak Chinese with 85.________(fluent) when he graduates. Considering his being good at English, his adviser recommended him 86.________ (sign) up for advanced literature.(三)Nowadays, more and more young people 87.__________(attract) to meaningful offline activities, so they decide to quit 88.__________ (play) computer games. The younger 89._________ (generation) trade long gaming sessions for hobbies like hiking or painting, setting a good example that even influences their parents, gradually changing the family’s 90._________ (behave).第四部分 写作(满分15分)学校英语报“心灵互助”专栏刊登了英国交换生 Eric 的求助信。信中他提到,初到中国校园,他难以适应日常学习生活,感到很孤独。假定你是李华,请你给Eric写一封邮件,内容包括:1.表示理解;2.提出建议(至少两条),并阐明理由。注意:1.写作词数应为80个左右;2.请按如下格式在答题卡相应位置作答。Dear Eric,__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Hua济宁市实验中学2025级高一上学期10月月考英语试题答题卡([0][0][0][0][0][0][0][0][0][0][1][1][1][1][1][1][1][1][1][1][2][2][2][2][2][2][2][2][2][2][3][3][3][3][3][3][3][3][3][3][4][4][4][4][4][4][4][4][4][4][5][5][5][5][5][5][5][5][5][5][6][6][6][6][6][6][6][6][6][6][7][7][7][7][7][7][7][7][7][7][8][8][8][8][8][8][8][8][8][8][9][9][9][9][9][9][9][9][9][9]) 姓名:____________ 班级:____________ 座号:____________ 选择题(请用2B铅笔填涂) (1.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]2.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]3.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]4.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]5.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]6.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]7.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]8.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]9.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]10.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]11.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]12.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]13.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]14.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]15.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]16.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]17.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]18.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]19.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]20.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]21.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]22.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]23.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]24.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]25.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]26.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]27.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]28.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]29.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]30.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]31.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]32.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]33.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]34.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]35.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]36.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ][E] [F] [G]37.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ][E] [F] [G]38.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ][E] [F] [G]39.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ][E] [F] [G]40.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ][E] [F] [G]41.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]42.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]43.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]44.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]45.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]46.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]47.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]48.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]49.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]50.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]51.[ A ] [ B ] [ C ][ D ]52.[ A ] [ B ] [ C ][ D ]53.[ A ] [ B ] [ C ][ D ]54.[ A ] [ B ] [ C ][ D ]55.[ A ] [ B ] [ C ][ D ]) 选择题非选择题(请在各试题的答题区内作答)(第二节单词拼写(共10小题;每小题1分,满分25分)56.______________57. ______________58. ______________59. ______________60. ______________61.______________62. ______________63. ______________64. ______________65. ______________)(请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效!)(66.______________67. ____________68. ______________69. _____________70. _______________71._____________72. ______________73. _____________74. ______________75. ______________76.______________77. _____________78. ______________79. ______________80. ______________第三节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)81._____________82. ______________83. _____________84. ______________85. ______________86.______________87. _____________88. ______________89. ______________90. ______________第四部分 应用文写作(满分15分)DearEric,__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours sincerely,Li Hua)英语答题卡 第1页(共3页) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 Word 版 济宁市实验中学2025级高一上学期10月月考试题答案详解(教师版).docx 济宁市实验中学2025届高一上学期10月月考英语试题答题卡.docx 济宁市实验中学2025级高一上学期10月月考听力音频.mp3 济宁市实验中学2025级高一上学期10月月考试题.docx