资源简介 山东省济南市2025-2026学年七年级英语上期中考试模拟题【考试范围:Unit1-Unit4】学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、听力选择(满分20分)1.A.How old are you B.What’s that C.How are you 2.A.This is my friend, Jane. B.He is my brother. C.That’s my grandfather.3.A.My name is Gina. B.She is my sister. C.I lost my school ID card.4.A.Is it a book B.Are you Tom’s sister C.Is he Tom 5.A.Good morning, Helen. B.Good afternoon, Eric. C.Good evening, Alice.6.What color is Anna’s notebook A.Blue. B.Red. C.Black.7.What’s in the box A.A cup. B.A ring. C.A computer game.8.Who is the girl in the photo A.Tina’s sister. B.Tina. C.Tina’s cousin.9.What did Mary lose A.Her keys. B.Her pencil box. C.Her ID card.10.What does Sandy want to be A.She wants to be a teacher.B.She wants to be an engineer.C.She wants to be a writer.听一篇短文,回答下面五个小题。11.How many pictures are there A.Two. B.Three. C.Four.12.Who are the two girls A.Mary’s friends. B.Mary’s sisters. C.Mary’s cousins.13.What’s the name of Mary’s brother A.David. B.Tom. C.Paul.14.What do Mary’s parents do A.Teachers. B.Doctors. C.Nurses.15.Does Mary have a happy family A.Yes, she does. B.No, she doesn’t. C.We don’t know.在录音中,你将听到一篇短文,短文后有五个小题,从每小题A、B、C中选出能回答所给问题的正确答案。短文读两遍。16.How old is David A.Seven. B.Eight. C.Nine.17.What’s Tom’s last name A.Smith. B.Green. C.Brown.18.What’s Tom’s telephone number A.556-3872. B.553-6827. C.556-3827.19.Where are Tom’s parents A.In Beijing. B.In Nanning. C.In Guangzhou.20.Who isn’t in the photo A.Tom’s sister. B.Tom’s cousin. C.Tom’s aunt.阅读理解(满分45分)A21.Where is Peter from A.Canada. B.the US. C.Australia. D.China.22.What class is Peter in A.Class One. B.Class Two. C.Class Four. D.Class Three.23.What’s Peter’s father’s job A.P. E teacher. B.Music teacher. C.English teacher. D.Chinese teacher.24.What does Peter’s mother like A.Flowers. B.Animals. C.Music. D.Chess.25.What do they probably (有可能) do this weekend A.Play tennis. B.Go fishing. C.Play basketball. D.Go hiking.BAre the classrooms all the same in the world In China, children have a fixed classroom. They usually have different classes in one classroom. In a classroom, you can see desks and chairs in lines. There are usually about 40 students in every class. They always face the blackboard. What are classrooms like in other countries Let’s have a look!In the UK, most classrooms are similar. There are usually about 30 students in every class. Usually, two children share a long desk.In the US, classrooms usually have single (单独的) desks for each student. There are about 15 to 25 students in a class. The US children don’t have a fixed classroom. They always go to different classrooms when the classes are different.In Japan, students have a fixed classroom. They also have single desks. At the back of the classroom, there are places for students’ clothes. At the gate of the school building, there are places for their shoes.26.How many countries are mentioned (提到) in the passage A.Two. B.Three. C.Four. D.Five27.The underline word “fixed” in the passage means ________ in Chinese.A.私人的 B.固定的 C.安装的 D.宽敞的28.In Japan, where do students put their clothes A.In the front of he classroom. B.At the back of the classroom.C.In the middle of the classroom. D.A the gate of the school building.29.According to the passage, which of the following is TRUE A.There are about 15 students in a class in the UK. B.Two students usually share a long desk in the US.C.In the US and Japan, students have single desks. D.In Japan, students don’t have a fixed classroom.30.The passage is probably from the ________ column of a magazine.A.Food B.Sports C.School D.ClothesCHow can you get to know your neighbors (邻居) Here are some ways for you.Going outside is an easy way. Sit in front of the door every day, and finally someone will say hello to you. If you feel bored just sitting there, you can read a book or drink tea.Then, you can also take part in public activities. When there is an activity, it will be easy for you to talk with others. And you can also leave whenever you want.Last, you can talk with others about interests, for example, dogs. If you are interested in dogs, you can ask people questions about dogs.31.Which is an easy way to know neighbors A.Sitting in front of the door B.Going outside C.Reading a book D.Drinking tea32.What can you do if you feel bored according to the passage A.I can read a book. B.I can drink water.C.I can take part in public activities. D.I can sit in front of the door.33.It will be ________ to talk with others in a public activity.A.boring B.interesting C.fun D.easy34.You can ask people questions about dogs if you are ________ in them.A.interesting B.interested C.bored D.boring35.What’s the main idea of the passage A.Go outside B.Take part in public activitiesC.Some ways to know your neighbors D.Talk with others about interestsDCindy Smith is my penfriend. She is from England. She is seventeen years old. She is a beautiful girl. 36 She wants to be a very good volleyball player. She learns many subjects at school. PE classes are her favourite classes. 37 “Sometimes it is boring, but I know I must do it,” Cindy says. 38 She is happy when she watches TV. She can know many things from TV shows. 39 She can speak some Chinese. She has a very good Chinese teacher, Mrs Wang. 40 Mrs Wang always talks to her in Chinese. Cindy says to her parents, “Playing volleyball well and learning Chinese are not easy, but I will do my best.”A.Cindy likes Chinese very much.B.On Sundays, she likes watching TV.C.She plays volleyball every day.D.She often asks Mrs Wang for help after school.E.She has blonde hair and she is 175 cm tall.F.She can speak a little Chinese.G.Mrs Wang is her Chinese teacher.三、补全对话(满分10分)阅读对话,从每题A、B、C、D四个选项中,选出一个最佳答案完成对话。Emma: Hi, Ben!Ben: Hi, Emma! It’s a photo of my family. We took it yesterday.Emma: What a nice picture! Who is the man in black Ben: He’s tall and he likes to play basketball.Emma: And who is the woman Ben: That’s my mum. And she teaches Chinese in a school.Emma: Is the boy your brother Ben: Yes, that is Jack.Emma: Cute! I wish I had a dog like Oscar.Ben: Dogs are really fun. Do you have a pet Emma: Yes, I do. I have a cat named Emmy.Ben:Emma: Yes. I will show you next time.Ben: Great! I’d love to see it.41.A.Where are you B.How do you spell it C.What do you like D.What are you looking at 42.A.He is my dad. B.He is really good at football. C.He is handsome. D.He has many bobbies.43.A.She is a doctor. B.She is a teacher. C.She is a dancer. D.She is a painter.44.A.Do you like dogs B.I like white dogs. C.That dog is my cousin’s. D.Next to him is our dog, Oscar.45.A.Do you have a photo of Emmy B.What colour is it C.Does it like playing balls D.Whose cat is more cute 四、完形填空(满分15分)It’s Friday today and we have an art class. But we don’t have the class at school. 46 do we have it Do you know We have the class in the 47 . It is the first time that we have a class outside, so we are very 48 .In the morning, 49 art teacher, Mrs Wang, 50 the classroom and says, “Boys and girls, today we’ll have a class in the zoo. You can see your favourite 51 and draw some pictures of them there.”Then we 52 a bus to the zoo. After we 53 there, we see so many animals. Some 54 are eating bamboo. They are so cute. Tom 55 a picture of them. Jenny’s favourite animals are monkeys 56 she wants to see them first. But those monkeys are 57 the trees. They don’t come down, so Jenny can’t 58 them. She doesn’t know what to do. Peter is very 59 . He asks Jenny to give those monkeys some bananas. Then all the monkeys come to them 60 .All of us are happy to have the class in the zoo.46.A.Where B.What C.Which D.How47.A.library B.classroom C.zoo D.playground48.A.happy B.lazy C.friendly D.tired49.A.we B.our C.their D.they50.A.thinks about B.thinks of C.comes from D.comes into51.A.friends B.animals C.teachers D.vegetables52.A.stop B.bring C.take D.leave53.A.get B.sleep C.work D.stay54.A.elephants B.giraffes C.lions D.pandas55.A.saves B.cuts C.draws D.leaves56.A.because B.so C.but D.or57.A.on B.in C.off D.under58.A.see B.buy C.read D.enjoy59.A.cute B.quiet C.clever D.cool60.A.slowly B.sadly C.usually D.quickly五、短文填空(满分10分)Hello, I 61 (be) Guo Fang. Nice 62 (meet) you!Look at this picture! 63 (this) are my grandparents. This is my father, and 64 (he) name is Guo Ming. This is my mother, and her name is Ma Li. And they are my aunt 65 my uncle. My aunt’s name is Zhang Xia and my 66 (uncle) name is Guo Feng. This is my pencil box. 67 eraser and two pencils are in it. Where is my ID card Well, I 68 (lose) it this morning. I must find it. Can you 69 (help) me My telephone number is 856-4679. You can also email me 70 GuoFang123@.六、情景运用(满分10分)请根据所给语句和图片信息,用完整句子完成情境交际。71.—— G — R — A — C — E.72.—What’s this in English —73.—— They are white.74.—— Yes, she does. She plays it very well.75.—— Yes, there is.七、书面表达(满分15分)76.假定你是李华。你的英国笔友 Simon 想了解你的学校。下图是学校的俯视图。请根据图示及提示问题,用英语给他写一封电子邮件,介绍你的学校。提示问题:1.How many buildings are there in your school 2.Where are they 3.Do you like your school 4.Why 写作要求:1.包含所有提示,可适当发挥;2.文中不得出现真实的人名、校名等信息;3.表意清晰、流畅,用词准确,书写规范;4.词数60-80左右,开头和结尾已给出,不计入总词数。Dear Simon ,I’m writing to introduce my school to you .______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Let me know about your school.Write to me soon.Yours ,Li Hua/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.C【详解】How are you 2.A【原文】略3.C【原文】略4.A【原文】略5.B【详解】Good afternoon, Eric.6.B【原文】略7.C【原文】略8.C【原文】略9.C【原文】略10.B【详解】A: What are you going to be when you grow up, Sandy B: I’m going to be an engineer.11.A 12.B 13.C 14.A 15.A【原文】略16.C 17.B 18.C 19.A 20.A【原文】略21.B 22.A 23.C 24.A 25.D【导语】本文是一则陈洁与皮特的微信聊天。21.细节理解题。根据左图第四句“I’m from the US”可知,皮特来自美国。故选B。22.细节理解题。根据左图第五句陈洁的问句“I’m in Class One. How about you ”及第六句皮特的回答“We are in the same class”可知,皮特和陈洁都在一班。故选A。23.细节理解题。根据左图倒数第二句皮特对父亲的描述“My father is an English teacher”可知,他的父亲是一名英语老师。故选C。24.细节理解题。根据右图第二句皮特对母亲的描述“And she likes gardening”可知,他的母亲喜欢园艺,选项A“花”属于园艺类。故选A。25.推理判断题。根据右图倒数第四句皮特对陈洁的邀请“Would you like to go hiking with me this weekend ”及倒数第三句陈洁的回答“Why not为什么不呢”可推测,陈洁同意了皮特的邀请,这周末他们有可能会去徒步。故选D。26.C 27.B 28.B 29.C 30.C【导语】本文主要介绍了不同国家的教室情况。26.细节理解题。根据“In China, children have a fixed classroom”,“In the UK, most classrooms are similar.”,“In the US, classrooms usually have single (单独的) desks for each student”及“In Japan, students have a fixed classroom.”可知,文中提到了中国、英国、美国和日本四个国家。故选C。27.词句猜测题。根据“They always go to different classrooms when the classes are different.”可知,当课程不同时,他们总是去不同的教室,说明他们没有固定的教室,划线单词表示“固定的”。故选B。28.细节理解题。根据“At the back of the classroom, there are places for students’ clothes.”可知,在教室后面,有学生放衣服的地方。故选B。29.细节理解题。根据“In the US, classrooms usually have single (单独的) desks for each student.”及“In Japan, students have a fixed classroom. They also have single desks.”可知,在美国和日本,学生们有单独的桌子。故选C。30.推理判断题。本文主要介绍了不同国家的教室情况。因此可能来自杂志的学校栏目。故选C。31.B 32.A 33.D 34.B 35.C【导语】本文主要介绍了几种认识邻居的方法。31.细节理解题。根据第二段“Going outside is an easy way.”可知,到外面去是一个简单的方法。故选B。32.细节理解题。根据第二段“If you feel bored just sitting there, you can read a book or drink tea.”可知,如果你感到无聊,你可以读书或喝杯茶。故选A。33.细节理解题。根据第三段“When there is an activity, it will be easy for you to talk with others.”可知,在公共活动中,与他人说话很容易。故选D。34.细节理解题。根据最后一段“If you are interested in dogs, you can ask people questions about dogs.”可知,如果你对狗感兴趣,你可以问别人关于狗的问题。故选B。35.最佳标题题。通读全文可知,本文主要介绍了几种认识邻居的方法。故选C。36.E 37.C 38.B 39.A 40.D【导语】本文介绍了作者的笔友Cindy的个人信息、爱好科目及中文老师信息。36.根据“She is seventeen years old. She is a beautiful girl.”可知,此处描述的是Cindy的个人信息。选项E“她有金发,身高175厘米。”与之相符。故选E。37.根据“PE classes are her favourite classes.”可知,提到了体育是她最喜欢的课,故空处与体育相关。选项C“她每天打排球。”与之相符。故选C。38.根据“She is happy when she watches TV.”可知,提到了看电视的快乐,故空处与看电视相关。选项B“在星期天,她喜欢看电视。”与之相符。故选B。39.根据“She can speak some Chinese.”可知,提到了她可以讲中文的事实,故空处与中文相关。选项A“Cindy非常喜欢中文。”与之相符。故选A。40.根据“She has a very good Chinese teacher, Mrs Wang.”以及“Mrs Wang always talks to her in Chinese.”可知,介绍了她的中文老师,故空处与王老师相关。选项D“放学后她经常向王老师寻求帮助。”与之相符。故选D。41.D 42.A 43.B 44.D 45.A【导语】本文是Emma、Ben两个人之间的对话。两个人围绕全家福照片以及家人进行讨论。41.根据下文Ben的回答“It’s a photo of my family.”可知,该空应是Emma询问Ben在看什么。故选D。42.根据上文Emma的问题“Who is the man in black ”可知,该空应是Ben回答Emma照片里穿黑色衣服的人是谁。故选A。43.根据后文Ben的话“And she teaches Chinese in a school.”可知,此处说明妈妈在一所学校教语文,所以该空应是Ben说明妈妈的教师职业。故选B。44.根据下文Emma的话“Cute! I wish I had a dog like Oscar.”可知,该空应是Ben介绍自己的狗狗Oscar。故选D。45.根据下文Emma的回答“Yes. I will show you next time.”可知,该空应是Ben询问Emma是否有全家福照片。故选A。46.A 47.C 48.A 49.B 50.D 51.B 52.C 53.A 54.D 55.C 56.B 57.B 58.A 59.C 60.D【导语】本文主要是介绍作者和同学去动物园上室外美术课的事情。46.句意:我们在哪里上课?where哪里;what什么;which哪一个;how如何。根据“We have the class in the...”和下文介绍可知,询问上课的地点,故选A。47.句意:我们在动物园上课。library图书馆;classroom教室;zoo动物园;playground操场。根据下文“Boys and girls, today we’ll have a class in the zoo.”可知,应该是在动物园上课,故选C。48.句意:所以我们非常高兴。happy高兴的;lazy懒惰的;friendly友好的;tired疲倦的。根据“It is the first time that we have a class outside”可知,第一次在外面上课,学生们应该是高兴的,故选A。49.句意:早上,我们的美术老师王老师走进教室说:“孩子们,今天将在动物园里上课。你可以看到你最喜欢的动物,并在那里画一些它们的照片。”we我们;our我们的;their他们的;they他们。文章是作者以第一人称的方式的叙述的,所以应该是“我们的”美术老师,故选B。50.句意:早上,我们的美术老师王老师走进教室说:“孩子们,今天我们将在动物园里上课。你可以看到你最喜欢的动物,并在那里画一些它们的照片。”thinks about考虑;thinks of想起;comes from来自;comes into走进。根据“Boys and girls, today we’ll have a class in the zoo. ”可知,老师是走进教室,故选D。51.句意:早上,我们的美术老师王老师走进教室说:“孩子们,今天我们将在动物园里上课。你可以看到你最喜欢的动物,并在那里画一些它们的照片。”friends朋友;animals动物;teachers老师;vegetables蔬菜。根据“in the zoo.”可知,是指动物园里的动物,故选B。52.句意:我们乘公共汽车去动物园。stop停止;bring带来;take乘坐;leave离开。take a bus“乘公共汽车”。故选C。53.句意:我们到达那里后,我们看到如此多的动物。get到达;sleep睡觉;work工作;stay停留。根据“we see so many animals.”可知,到达动物园后,看到很多动物,故选A。54.句意:一些熊猫在吃竹子。elephants大象;giraffes长颈鹿;lions狮子;pandas熊猫。根据“eating bamboo”可知,吃竹子的动物是熊猫,故选D。55.句意:汤姆给它们画了一幅画。saves保存;cuts切割;draws画;leaves离开。根据“a picture”可知,应该是画画,故选C。56.句意:珍妮最喜欢的动物是猴子,所以她想先看看它们。because因为;so所以;but但是;or或者。前后句是因果关系,前因后果。故选B。57. 句意:但那些猴子在树上。on在……上;in在……里;off离开;under在……下。根据“They don’t come down”可知,猴子在树上,不属于树本身,应用in the tree。故选B。58.句意:它们不下来,所以珍妮看不见它们。see看见;buy买;read读;enjoy享受。根据上文“she wants to see them first.”可知,珍妮想要看猴子。故选A。59.句意:彼得很聪明。cute可爱的;quiet安静的;clever聪明的;cool酷的。根据“He asks Jenny to give those monkeys some bananas. Then all the monkeys come to them...”可知,彼得想出了办法,应该是聪明的,故选C。60.句意:所有的猴子都迅速地来到他们面前。slowly慢慢地;sadly悲伤地;usually通常;quickly迅速地。根据“He asks Jenny to give those monkeys some bananas.”可知,猴子爱吃香蕉,所以看到香蕉后会快速跑下来,故选D。61.am 62.to meet 63.These 64.his 65.and 66.uncle’s 67.An 68.lost 69.help 70.at【导语】本文简短介绍了郭芳的家庭成员、个人物品丢失及联系方式。61.句意:你好,我是郭芳。此句时态为一般现在时,主语是I,be动词用am。故填am。62.句意:见到你很高兴!nice to meet you“见到你很高兴”,固定短语。故填to meet。63.句意:这些是我的祖父母。根据“are my grandparents”可知,此处应该用指示代词this的复数these。故填These。64.句意:这是我的爸爸,他的名字是郭明。此处修饰名词name,应该用形容词性物主代词his。故填his。65.句意:他们是我的阿姨和叔叔。根据“And they are my aunt ... my uncle.”可知,此处表示并列,用and连接。故填and。66.句意:我阿姨的名字叫张霞,我叔叔的名字叫郭峰。此处修饰名词name,应该用名词所有格。故填uncle’s。67.句意:一块橡皮和两支铅笔在里面。根据“eraser and two pencils are in it.”可知,此处指的是一块橡皮,eraser是以元音音素开头,用不定冠词an。故填An。68.句意:嗯,我今天早上把它弄丢了。根据“this morning”可知,此句时态为一般过去时,动词用过去式。故填lost。69.句意:你能帮帮我吗?情态动词can后跟动词原形。故填help。70.句意:你也可以发电子邮件给GuoFang123@.。email sb at “给某人发电子邮件”。故填at。71.Can you spell it 72.It’s a cap. 73.What color are they 74.Does she play the violin 75.Is there a basketball court 【解析】71.根据图画和答语可知,问句应该是“你会拼写它吗?”,句子是一般疑问句,情态动词can位于句首,首字母大写,主语是you;spell表示“拼写”;用it指代“Grace”。故填Can you spell it 72.根据“What’s this in English ”及图片显示可知,是一顶帽子,问句中的this在答语时用代词it代替,故填It’s a cap.73.根据“They are white.”及图片显示可知,此处是询问裤子是什么颜色,What color“什么颜色”;trousers“裤子”复数名词,be动词应用are。故填What color are they 74.根据“Yes, she does. She plays it very well.”及图片显示可知,问句应该是“她拉小提琴吗?”,句子是一般疑问句,用助动词Do进行提问,she作主语;助动词用does,play the violin“拉小提琴”。故填Does she play the violin 75.根据“Yes, there is.”及图片显示可知,问句应该是“有一个篮球场吗?”,句子是there be 结构的一般疑问句,be动词位于句首,首字母大写,a basketball court“一个篮球场”。故填Is there a basketball court 76.例文Dear Simon,I’m writing to introduce my school to you. There are six main buildings: a dining hall, a science building, a sports hall, a library, a classroom building, and an office building. The dining hall is on the left, near the science building. The sports hall is next to the gate. On the right side, there’s the library, the classroom building, and the office building. In the center, we have a large playground. I really like my school because it has great facilities and a friendly atmosphere.Let me know about your school. Write to me soon.Yours ,Li Hua【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇应用文,为电子邮件;②时态:时态为“一般现在时”;③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏“信息提示”中的介绍要点,适当添加细节,并突出写作重点。[写作步骤]第一步,表明写作意图。借用“我把我的学校介绍给你”来引出重点介绍的内容;第二步,具体阐述写作内容。从“建筑物位置、喜欢的理由”几个方面重点介绍;第三步,书写结语。表达“希望Simon回信”的愿望。[亮点词汇]①on the left在左边②next to在旁边[高分句型]I really like my school because it has great facilities and a friendly atmosphere.(because引导的原因状语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 山东省济南市2025-2026学年七年级英语上期中考试模拟题.docx