资源简介 吉林省长春市榆树市2024-2025学年八年级上学期期中英语试题一、基础知识(10分)单项选择(10分)1.(2024八上·榆树期中) I want to buy ____ umbrella as a gift for my mom on Mother's Day.A.a B.an C.the D./2.(2024八上·榆树期中) What a nice day. I feel like ____ a picnic outside.A.have B.to have C.having D.Had3.(2024八上·榆树期中) Changjiang is one of the ____ in the world.A.long river B.longer riversC.longest river D.longest rivers4.(2024八上·榆树期中) To keep healthy, we should eat ____ vegetables and drink ____ cola (可乐).A.more; more B.more; less C.fewer; more D.fewer; less5.(2024八上·榆树期中) Is there ____ in the newspaper A.something new B.anything new C.new something D.new anything6.(2024八上·榆树期中) Friends are like books—you don't need a lot of them ____ they're good.A.as much as B.the same as C.as long as D.as good as7.(2024八上·榆树期中) Ann is ____ taller than her sister.A.much B.quite C.more D.very8.(2024八上·榆树期中) Mao Buyi's songs have one thing ____ common. They sound beautiful but sad.A.at B.on C.in D.for9.(2024八上·榆树期中)—________ do you take exercise, Ella —Every day. It's necessary for us to take exercise an hour a day at school.A.How much B.How often C.How soon D.How long10.(2024八上·榆树期中) —What do you think of soap operas —____. They are too boring.A.I love them a lot B.I care about themC.I can't stand them D.I don't mind them二、交际运用(共5分)(2024八上·榆树期中)根据对话内容及方框中所给的句子补全对话。选项有一个是多余选项。Tom: Hi, Jim. Long time no see!Jim: Hi, Tom. I was on vacation last month.Tom: Really 11. Jim: I went to Disney World with my parents.Tom: 12. Jim: Yes. It was so interesting!Tom: Great! By the way, are you free tonight Jim: Yes, I am. 13. Tom: I want to see a movie. Would you like to go with me Jim: Sure! 14. Tom: Action movies. They are very exciting.Jim: Me, too. Let's go to Sunshine Movie Theater. OK Tom: 15. It's better than Sunshine Movie Theater, I think.Jim: OK. See you there at 7 pm.Tom: See you then!A. Do you have any plans B. What do you want to do C. Why not go to Movie World D. You had great fun, didn't you E. Where did you go on Vacation F. What kind of movies do you like 三、阅读(共45分)阅读短文,掌握其大意,然后从每小题所给的四个选项中选出一个最佳答案。(15分)(2024八上·榆树期中) 阅读短文,掌握其大意,然后从每小题所给的四个选项中选出一个最佳答案。A father was reading a magazine. His daughter kept talking to him, so he couldn't read 16. .Then he had an idea. He 17. a page (页) with a map of the world on it. He ripped (撕碎) it into many 18. . Then he asked his daughter to go to her room and put the pieces (块) 19. together.He was 20. that it must take her the whole day (一整天) to finish it. However, she 21. minutes later. When she showed a perfect map to 22. , he was very surprised. He asked, " 23. did you do it so quickly " She answered, " 24. difficult, Dad. There is a man's face 25. the other side (面) of the paper. I just had to put the face back together to get the map 26. . Then she ran outside to play.It is the same with our 27. in life. When you look at a problem one way, you might think it is so difficult that you 28. never work it out. (解决) But 29. you look at it from another point of view (角度)—you might find a(an) 30. solution (解决办法).16.A. quickly B. quietly C. friendly D. terribly17.A. bought B. pointed C. made D. found18.A. pieces B. newspapers C. books D. maps19.A. on B. off C. back D. up20.A. sorry B. sure C. worried D. relaxed21.A. ran away B. got up C. woke up D. came back22.A. her B. it C. him D. them23.A. How B. What C. When D. Where24.A. Nothing B. Something C. Anything D. Everything25.A. under B. on C. behind D. between26.A. new B. old C. right D. different27.A. questions B. problems C. reasons D. answers28.A. can B. can't C. mustn't D. should29.A. before B. because C. though D. if30.A. more interesting B. easierC. worse D. more difficult四、阅读(共45分)阅读理解(30分)(2024八上·榆树期中) 根据图表及短文内容,选择正确答案。We make a survey (调查) of 300 young people about what they like to do on weekends. One hundred people are from ages of 11-18, one hundred 19-26 and one hundred 27-35. The people of 27-35 like taking a walk best. They take a walk every day with their friends or relatives (亲人). The people of 19-26 like doing many things except (除了) taking a walk. The following shows their answers.31.How many people enjoy watching TV in the 11-18 group A.20 B.50 C.75 D.8032.What do the people of 19-26 dislike doing A.Playing computer games. B.Watching TV.C.Going to the movies. D.Taking a walk.33.Which group likes playing computer games most A.The people of 11-18. B.The people of 19-26.C.The people of 27-35. D.The people of 23-40.34.How often do the people of 27-35 take a walk A.Once a week. B.Three times a day.C.Every day. D.Twice a month.35.Which of the following statements (表述) is NOT true A.The people of 19-26 like doing many things, but they don't like taking a walk.B.90 people like going to the movies in the 19-26 group.C.The people of 27-35 dislike playing computer games.D.The smallest number of people like taking a walk.(2024八上·榆树期中) 根据短文内容,选择最佳答案。A father isn't happy with his only son. He doesn't think his son is clever.One day, the father gives his son a task. He says, here is a coin (硬币). Go to buy one thing. That must be something to eat, something to drink, and something to plant (种)."What can I buy with one coin It is too hard!" Then a girl finds the boy is not happy and comes up to him. "Can I help you " The boy tells her that hard task. "I know what you can do," she says. "Go and buy a watermelon (西瓜) with this coin. "It will give you everything your father wants." The boy thanks the girl and then runs to buy a watermelon.When the father sees the watermelon, he is very happy. "Good Job!" "In fact, that's not my idea. A girl helps me", says the boy. The father then says, "Honesty is more important than cleverness."36.The father isn't happy, because ____.A.he doesn't think his son is cleverB.his son is lazyC.his son doesn't study hardD.his son can't buy something for him37.The boy thinks about what his father says, but he still doesn't know ____.A.where to buy it B.what to buyC.how to buy it D.why to buy it38.____ helps the boy.A.A girl B.An old man C.A friend D.A teacher39.The father is ____ when he sees the watermelon.A.sad B.happy C.excited D.angry40.The meaning of "honesty" is ____.A.失败 B.坚持 C.诚实 D.骄傲(2024八上·榆树期中) 根据短文内容,判断句子正误。Mr. Black retired (退休) five years ago. Now he lives a happy life. He exercises in the morning. He plays with his granddaughter (孙女) on weekends. Sometimes he goes to parties.One Sunday evening, after Mr. Black had dinner, he went out for a walk with his granddaughter Jane. They saw three beggars (乞丐) outside the park."Why do they beg (乞讨) in the street " asked the little girl. "Because they are poor," answered Mr. Black. "Why don't they find any work " "Because they are lazy (懒惰的).""Do you know who is the laziest of them " "That's easy," said Mr. Black. He came up to them, took out five dollars and said, "I'll give the money to the laziest of you. Tell me who he is.""I lost my job a year ago," the first beggar stood up quickly and said "Of course I am!""I haven't done any work for two years," the second beggar sat up and said, "Give the money to me."The third beggar went on lying (躺) on the ground and said, "Come over here, sir. Put the money into my bag!"41.Mr. Black stopped doing his job five years ago.42.Mr. Black never plays with his granddaughter.43.Mr. Black's granddaughter saw two beggars outside the park.44.The second beggar didn't do any work for two years.45.The third beggar was the laziest of the three.(2024八上·榆树期中) 根据短文内容,从方框中选出能填入空白处的最佳选项。Kroc's family was poor, so he worked in a restaurant after school. The boss made him clean the tables every day. 46. One day after super, Kroc said to his father, "I won't go to the restaurant tomorrow. I want to be the boss (老板). I don't want to clean tables every day. His father didn't say anything. He asked Kroc to clean the table. 47. Then his father cleaned the table with a white cloth (布) and the cloth was very dirty.The father said to his son, Kroc, "It is easy for you to clean a table, but you can't clean it very well. How can you be the boss " 48. .He never forgot his father's words. After that, he used five cloths each time to clean the tables. 49. The boss liked him a lot and made him the new boss of the restaurant. Ten years later, 50. McDonald's is famous in the world later.A. Kroc's face turned red. B. It made Kroc very angry. C. Kroc worked hard all the time. D. Kroc cleaned the table quickly. E. Kroc opened his own restaurant company—McDonald's.(2024八上·榆树期中) 根据短文内容,回答下列问题。Mr. Brown got up late this morning. It was raining hard and the streets were wet. He was going to be late for work. He drove so fast that he didn't see the red lights. He couldn't stop his car and hit (撞) a car. An old man got out of the car and called out angrily, "What are you doing How can you drive so fast ""I'm sorry, sir," said Mr. Brown, "I didn't see the lights turn red." Then he brought out a bottle of wine (酒) and gave it to the old man."It's cold today, sir," said Mr. Brown. "Please drink a little, and then you'll get warm."The old man drank some wine and became happy. He asked, "I'm feeling much better now. Why don't you drink any ""I can't drink anything now, sir," answered Mr. Brown. "I'm waiting for the policeman. Only drunkards (酒鬼) make accidents (事故) happen, you know."51.How was the weather that morning 52.Why did Mr. Brown drive so fast 53.What did Mr. Brown bring out 54.Did the old man drink any wine 55.Who is cleverer, Mr. Brown or the old man 五、语篇填空(共10分)(2024八上·榆树期中)阅读下面短文,在空白处填入一个恰当的词或括号内单词的正确形式。Health is very important to us. Can you look 56. your health Do you have a healthy habit Do you know how to be in good health Here are what you can do. First, you need to have some good 57. (eat) habits. You should eat fruit and vegetables four 58. five times a week. And you need to eat tofu or drink milk every day. Oh, don't forget to sleep at 59. (little) eight hours every night. 60. (have) enough sleep can make you 61. (feel) much better. Doing some exercise is also necessary for you. We think it's healthy to relax by 62. (exercise). It is healthy for both the mind and the body. Exercise 63. as playing sports is fun. But don't make 64. (you) too tired. You'd better keep happy and be 65. (friend) to others. I'm sure you can be strong.六、书面表达(共20分)66.(2024八上·榆树期中) (A) 假如你是小明,你的笔友Sam给你发电子邮件询问你最喜欢的一部电影,请根据提示问题给Sam回一封邮件。提示问题如下:1. What's the name of your favorite movie 2. What's the kind of the movie 3. What's the movie about 4. Why do you like it 要求:1. 要点齐全,表述通顺,简洁得体2. 不少于40词Dear Sam,Yours, Xiaoming67.(2024八上·榆树期中)(B) 挚友如好书,情谊永不渝。请写一篇80词左右的短文,谈论你的一位好友。提示:1. 好友的个性特征。2. 好友和你的特征比较。3. 你们成为好友的原因。要求:提示信息要全部用上,可以做适当发挥;文中不得出现真实的人名、校名。答案解析部分1.【答案】B【知识点】表示一类人或物中任何一个【解析】【分析】句意:我想买把雨伞作为母亲节的礼物送给我妈妈。A:a一,表示泛指,用在辅音音素开头的单词前;B:an一,表示泛指,用在元音音素开头的单词前;C:the这(些),那(些),表示特指;D:/,零冠词。根据 umbrella as a gift 可知表示泛指,且umbrella是以元音音素开头,用不定冠词an,故选B。【点评】考查不定冠词的用法。根据句中的关键词和发音,选出正确的冠词。2.【答案】C【知识点】动名词;固定搭配【解析】【分析】句意:多好的一天啊。我想去外面野餐。have a picnic吃野餐,固定短语,feel like doing sth,想要做某事,固定搭配,用动名词作介词like的宾语,故选C。【点评】考查动名词作宾语,根据固定搭配,选出正确的动词形式。3.【答案】D【知识点】“one of the +形容词最高级+名词复数”表示……中最……之一【解析】【分析】句意:长江是世界上最长的河流之一。one of+the+形容词最高级+可数名词复数+表示范围,最……之一,river河流,可数名词,复数为rivers;long长的,形容词,最高级longest,故选D。【点评】考查形容词最高级的用法。根据固定结构,选出正确的形容词形式。4.【答案】B【知识点】形容词比较级与最高级的构成规则【解析】【分析】句意:为了保持健康,我们应该多吃蔬菜,少喝可乐。more更多的,为many/much的比较级;less更少的,修饰不可数名词,为little的比较级;fewer更少的,修饰可数名词复数,为few的比较级。根据To keep healthy,可知多吃蔬菜,少喝可乐。vegetables蔬菜,可数名词复数,用more;由cola可乐,不可数名词,用less,故选B。【点评】考查形容词比较级的用法。根据上文语境和关键词,选出正确的比较级。5.【答案】B【知识点】表示某物的复合不定代词;简单形容词【解析】【分析】句意:报纸上有什么新消息吗?something某事(物),用在肯定句或表示希望得到肯定回答的疑问句中;anything任何事(物),用在否定句和一般疑问句中;根据上文 Is there ____ in the newspaper 可知一般疑问句,用anything,new新的,形容词,修饰不定代词作后置定语,故选B。【点评】考查不定代词的辨析和形容词作后置定语。根据句子的种类和形容词的位置,选出正确的答案。6.【答案】C【知识点】as long as引导条件状语从句【解析】【分析】句意:朋友就像书,你不需要很多,只要它们是好的。A:as much as和……一样多,多达;B:the same as和……样;C:as long as只要;D:as good as和……一样好。根据下文 they're good 是上文 you don't need a lot of them 的条件,故选C。【点评】考查连词辨析。根据上下句的关系,选出正确的连词。7.【答案】A【知识点】形容词比较级的修饰词【解析】【分析】句意:安比她姐姐高得多。A:much更加,……得多;B:quite很,十分;C:more更多;D:very非常,十分。由taller than,可知用much+比较级,表示……得多,故选A。【点评】考查副词辨析。了解副词的词义和用法,根据句中的关键词,确定正确的副词。8.【答案】C【知识点】介词短语【解析】【分析】句意:毛不易的歌有一个共同点。它们听起来很美,但很悲伤。A:at在;B:on在……之上;C:in在……里;D:for为了。固定短语in common共同点,故选C。【点评】考查介词辨析。根据固定短语,选出正确的介词。9.【答案】B【知识点】疑问词辨析【解析】【分析】句意:——你多久锻炼一次,艾拉?——每一天。对我们来说,每天在学校锻炼一小时是必要的。how much多少,多少钱,问不可数名词的量或价格;how often多久一次,问频率;how soon多久,对in+时间段提问;how long多长,多长时间,对时间段或物体的长度提问;根据答语 Every day 可知是询问频率,用how often,故答案为B。【点评】考查疑问词辨析。注意识记how often的意义和用法。10.【答案】C【知识点】询问感受【解析】【分析】句意:——你觉得肥皂剧怎么样?——我受不了它们。它们太无聊了。A:I love them a lot我非常喜欢它们;B:I care about them我关心它们;C:I can't stand them我受不了它们;D:I don't mind them我不介意它们。根据下文 They are too boring. 可知我受不了它们。故选C。【点评】考查情景交际。理解选项的句意,根据下文语境,选出正确的答语。【答案】11.E;12.D;13.B;14.F;15.C【知识点】旅游观光类;其他语篇类型【解析】【分析】本对话介绍Jim上个月度假的情况。A. Do you have any plans 你有什么计划吗?B. What do you want to do 你想做什么?C. Why not go to Movie World 为什么不去电影世界?D. You had great fun, didn't you 你玩得很开心,不是吗?E. Where did you go on Vacation 你去哪里度假了?F. What kind of movies do you like 你喜欢什么样的电影?【点评】考查补全对话。考查日常交际用语的应用,要紧扣话题,根据上下文逻辑关系进行准确判断。11.根据答语"I went to Disney World with my parents."(我和父母一起去了迪士尼乐园。)可知,此处应询问去哪里度假,应用where引导的特殊疑问句。E选项"你去哪里度假了 "符合语境。故选E。12.根据下文"Yes. It was so interesting!"(对。太有趣了!)可知,此处应询问玩得是否开心,应用一般疑问句。D选项"你玩得很开心,不是吗 "符合语境。故选D。13.根据下文"I want to see a movie."(我想看电影。)可知,此处应询问想要做什么,应用what引导的特殊疑问句。B选项"你想做什么 "符合语境。故选B。14.根据下文"Action movies."(武打电影) 可知,此处应询问电影的类型,应用what引导的特殊疑问句。F选项"你想看什么类型的电影 "符合语境。故选F。15.根据下文"It's better than Sunshine Movie Theater."(它比阳光电影院好。) 可知,此处应表达电影世界比阳光电影院好。C选项"为什么不去电影世界 ",符合语境。故选C。【答案】16.B;17.D;18.A;19.C;20.B;21.D;22.C;23.A;24.A;25.B;26.C;27.B;28.A;29.D;30.B【知识点】记叙文;家庭生活【解析】【分析】文章大意:本文讲述了爸爸为了能够安静阅读,让女儿去拼撕碎的世界地图;结果女儿很短时间就完成了,原来是地图的反面是一张照片,按照片进行拼图很快。这告诉我们换一种方法可能会更简单的解决问题。【点评】考查完形填空。做完形填空题的基本步骤是:先通览全文,掌握文章大意,然后再根据文章的语境特点从词语搭配、习惯用法、上下文的逻辑关系以及一般的生活常识等方面进行分析,从而选出既合语法又合语境的答案。16.句意:他女儿不停地跟他说话,所以他不能安静地读书。A.quickly快速地;B.quietly安静地;C.friendly友好的;D.terribly可怕地。根据上文His daughter kept talking to him,可知他不能安静地阅读。故选B。17.句意:他找到了一张有世界地图的一页纸。A.bought买;B.pointed指出;C.made制作;D.found发现,找到。由Then he had an idea.(然后他有了一个主意。)可知他找到了一张有世界地图的一页纸。故选D。18.句意:他将地图撕成碎片。A.pieces碎片;B.newspapers报纸;C.books书;D.maps地图。由后文put the pieces (块) 4 together.可知他将地图撕成碎片。故选A。19.句意:然后他让女儿回自己的房间把撕碎的纸重新拼回去。A.on向前;B.off离开;C.back回原处;D.up向上。由上文 He ripped(撕碎) it into many 3 .和 put the pieces (块) 4 together.可知,他让女儿回自己的房间把撕碎的纸重新拼回去。故选C。20.句意:他确定女儿一定会用一整天的时间来完成。A.sorry对不起;B.sure确定;C.worried担心的;D.relaxed放松的。由上文Then he asked his daughter to go to her room and put the pieces(块) 4 together. He was 5 that it must take her the whole day (一整天) to finish it. 和下文However, she 6 minutes later.(然而,她几分钟后就回来了。) 可知他确定女儿一定会用一整天的时间来完成。故选B。21.句意:然而她几分钟后就回来了。A.ran away跑开;B.got up起床;C.woke up醒来;D.came back回来。由由上文Then he asked his daughter to go to her room and put the pieces(块) 4 together. He was 5 that it must take her the whole day (一整天) to finish it. 和下文However,可知她几分钟后就回来了。故选D。22.句意:当女儿将完整的地图给他看的时,他非常惊讶。A.her她;B.it它;C.him他;D.them他们。根据下文he was very surprised. 可知当女儿将完整的地图给他看的时,用宾格him。故选C。23.句意:他问:"你是怎么完成这么快 "A.How怎么,怎样;B.What什么;C.When什么时候;D.Where哪里。由he was very surprised.可知惊讶你是怎么完成这么快 故选A。24.句意:这没有什么难的。A.Nothing没有什么;B.Something某事(物);C.Anything任何事物;D.Everything一切。由下文There is a man's face 10 the other side(面) of the paper. I just had to put the face back together to get the map 11 .有一张男人的脸,可知,这没什么难的,故选A。25.句意:在纸的另一面上,有一个人的脸。A.under在……下面。B.on在……上面。C.behind在……之后。D.between在……之间。根据下文 I just had to put the face back together to get the map 11 . (我就将人脸拼回去了,地图也就拼对了。)可知在纸的另一面上,有一个人的脸。故选B。26.句意:我就将人脸拼回去了,地图也就拼对了。A.new新的;B.old旧的;C.right正确的;D.different不同的。根据上文There is a man's face 10 the other side(面) of the paper. I just had to put the face back together 可知地图也就拼对了。故选C。27.句意这与我们生活中的问题一样。A.questions问题;B.problems难题;C.reasons原因;D.answers回答。由下文When you look at a problem one way, you might think it is so difficult that you 13 never work it out.(当你用一种方法去看问题时,你可能会认为太难了,永远都不会解决。)可知这与我们生活中的问题一样。故选B。28.句意:当你用一种方法去看问题时,你可能会认为太难了,永远都不会解决。A.can会,能;B.can't不会,不能;C.mustn't禁止;D.should应该。由you might think it is so difficult可知永远都不会解决。故选A。29.句意:但是,如果你从另外一个角度去看问题——你可能发现一个更简单的解决方法。A.before之前;B.because因为;C.though尽管;D.if如果。由上文When you look at a problem one way, you might think it is so difficult that you 13 never work it out. (解决) 和But及 from another point of view(角度)),可知如果你从另外一个角度去看问题。故选D。30.句意:但是,如果你从另外一个角度去看问题——你可能发现一个更简单的解决方法。A.more interesting更有趣的;B.easier更容易的;C.worse更坏的;D.more difficult更难的。根据上文you look at it from another point of view(角度)可知你可能发现一个更容易的解决方法。故选B。【答案】31.C32.D33.A34.C35.B【知识点】其他语篇类型;周末活动;细节理解【解析】【分析】文章大意:文主要讲述了对300名年轻人进行了一项关于他们周末喜欢做什么的调查。【点评】考查阅读理解,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。31.细节理解题。根据文中图表可知,75 people enjoy watching TV in the 11-18 group,可知在11-18岁组中,有75人喜欢看电视。故选C。32.细节理解题。根据文中The people of 19-26 like doing many things except taking a walk.19-26岁的人除了散步之外喜欢做很多事情。可知,19-26岁的人不喜欢散步。故选D。33.细节理解题。根据文中图表可知,The group of 11-18 likes playing computer games most, 可知11-18岁这组最喜欢玩电脑游戏。故选A。34.细节理解题。根据文中The people of 27--35 like taking a walk best.They take a walk every day with their friends or rlatives.可知27-35岁的人最喜欢散步。他们每天都和朋友或亲戚一起散步。故选C。35.细节理解题。感觉文中图表可知,19-26岁组有90人喜欢看电影,故选B。【答案】36.A37.B38.A39.B40.C【知识点】人生百味类;记叙文;细节理解;词义猜测【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了一位父亲给自己的儿子一个硬币,让他买自己想要的东西,但是这个孩子不知道应该买什么,这个时候,一个女孩帮助了他,他买了西瓜,父亲很高兴,但是他说这不是他的想法,是那个女孩的,父亲告诉他,诚实比聪明更重要。【点评】 考查阅读理解,答题前一定要弄懂全文,然后再动手解答问题,答题过程中,注意联系前后文,结合短文内容,完成各小题的解答。36.细节理解题。 根据第一段A father isn't happy with his only son. He doesn't think his son is clever. (一位父亲对他唯一的儿子不满意。他认为他的儿子不聪明。)可知父亲不高兴,因为他认为他的儿子不聪明。故选A。37.细节理解题。根据第二段"Whatcan I buy with one coin It is too hard!"the boy says.("我可以用一枚硬币买什么 太难了!"男孩说。)可知这个男孩想了想他父亲说的话,但他仍然不知道买什么。故选B。38.细节理解题。根据第二段Then a girl finds the boy is not happy and comes up to him. (然后一个女孩发现这个男孩不快乐,走到他面前。)可知一个女孩帮助这个男孩。故选A。39.细节理解题。根据第四段中When the father sees the watermelon, he is very happy.(当父亲看到西瓜时,他非常高兴。)可知父亲很高兴,故选B。40.词义猜测题。根据最后一段In fact, that's not my idea. A girl helps me,"says the boy.The father then says,"Honesty is more important than cleverness."(事实上,这不是我的主意。一个女孩帮助了我,"男孩说。父亲接着说:"诚实比聪明更重要。")可知"Honesty"的意思是诚实,永远不要撒谎。故选C。【答案】41.正确42.错误43.错误44.正确45.正确【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了布莱克先生退休后过着幸福的生活,他经常锻炼、和孙女玩耍以及参加聚会。一天傍晚,他和孙女在公园外遇到三个乞丐,孙女好奇他们为何乞讨,布莱克解释说因为他们懒惰。随后,布莱克提出给最懒的乞丐五美元,第一个乞丐声称自己一年前失业了,第二个乞丐说自己两年没工作了,而第三个乞丐则躺着不动,让布莱克把钱放进他的包里,暗示他是最懒的。【点评】考查阅读判断,阅读时在文章首段确定文章的中心句,然后快速浏览文章内容。根据所给的题干,在文中的关键词,进行正确地判断。41.根据第一段Mr.Black retired(退休) five years ago.(布莱克先生五年前退休了。)可知,布莱克先生五年前停止了工作。故填正确。42.根据第一段He plays with his granddaughter(孙女) on weekends.(他周末和孙女一起玩。)可知,题干中"他从不和孙女一起玩"的表述是错误的。故填错误。43.根据第二段They saw three beggars(乞丐) outside the park. (他们看见公园外有三个乞丐。)可知,他们看见三个乞丐,不是两个。故填错误。44.根据倒数第二段"I haven't done any work for two years, "the second beggar sat up and said("我已经两年没工作了,"第二个乞丐坐起来说)可知,第二个乞丐两年没有工作。故填正确。45.根据最后一段The third beggar went on lying(躺) on the ground and said, "Come over here, sir. Put the money into my bag!"(第三个乞丐继续躺在地上说,"过来,先生。把钱放进我的包里!")可知,第三乞丐甚至不愿意起来,所以他是最懒的。故填正确。【答案】46.B;47.D;48.A;49.C;50.E【知识点】人生百味类;记叙文【解析】【分析】文章大意:本文讲述了Kroc因家境贫寒放学后在餐馆工作,因厌倦擦桌子想当老板而与父亲交谈,父亲通过让他擦桌子并指出其不足,使他认识到努力的重要性。之后他努力工作,最终成为餐馆老板,并在十年后创立了世界闻名的麦当劳公司。A. Kroc's face turned red.克罗克的脸变红了。B. It made Kroc very angry.这让克罗克非常生气。C. Kroc worked hard all the time.克罗克一直很努力。D. Kroc cleaned the table quickly.克罗克很快地把桌子擦干净了。E. Kroc opened his own restaurant company—McDonald's.克罗克开了自己的餐厅公司——麦当劳。【点评】五选五题目主要考查学生综合的英语逻辑思维能力。一篇好的短文,不仅在内容上要前后一致,而且还要语篇结构清晰,上下文逻辑意义严谨。内容的前后一致体现在段内及语篇内话题的自然过渡。46.根据空白处前句The boss made him clean the tables every day.(老板让他每天擦桌子。)可推知他很生气。与空白处后句One day after super, Kroc said to his father, "I won't go to the restaurant tomorrow. I want to be the boss. I don't want to clean tables every day."(一天晚饭后,Kroc对他的父亲说:"我明天不去餐馆了。我想当老板。我不想每天擦桌子。")他想当老板的原因。选项B, 这让克罗克非常生气。符合语境,故选B。47.根据空白处前句He asked Kroc to clean the table.(他让Kroc擦桌子。)和空白处后句Thenhis father cleaned the table with a white cloth and the cloth was very dirty. (然后他的父亲用一块白布擦桌子,布非常脏。)可知空白处与擦桌子相关的动作有关,选项D,克罗克很快地把桌子擦干净了。符合语境,故选D。48.根据前句The father said to his son. Kroc, "It is easy for you to clean a table, but you can't clean it very well. How can you be the boss "(父亲对他的儿子Kroc说:"对你来说擦桌子很容易,但你不能擦得很好。你怎么能当老板呢 ")可知这些话让Kroc感到羞愧,脸变红了。选项A,克罗克的脸变红了。符合语境,故选A。49.根据前句He never forgot his father's words. After that, he used five cloths each time to clean the tables. (他从不忘记父亲的话。从那以后,他每次用五块布擦桌子。)和后句The boss liked him a lot and made him the new boss of the restaurant.(老板非常喜欢他,让他成为餐馆的新老板。)可知这是他努力工作的结果。选项C,克罗克一直很努力。符合语境,故选C。50.根据前句Ten years later,(十年后,)和后句 is famous in the world later.(麦当劳后来在世界上闻名。)他拥有自己的餐馆。选项E, 克罗克开了自己的餐厅公司——麦当劳。词汇重现McDonald's. 符合语境,故选E。【答案】51.It was rainy /raining.52.Because he was going to be late for work.53.A bottle of wine.54.Yes. /Yes, he did.55.Mr. Brown.【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】文章大意:本文讲述的是一天早上,Brown先生起床很晚,他在下雨天开车很快,不小心撞上了一辆小汽车,司机是一位老人,Brown先生给老人一瓶酒,他想让老人喝醉,这样警察来的时候就会以为是那个司机引起的事故。【点评】考查任务型阅读。首先,对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意;其次,细读题材,各个击破;再次,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。51.根据第一段中It was raining hard(雨下得很大。)可知,那天早上是下雨天。故填It was raining/raining.52.根据第一段Mr. Brown got up late this morning. (Brown先生今天早上起得很晚。)和He was going for work.(他要去上班。)可知,Brown先生开车很快的原因是因为他担心上班迟到。故填He was afraid to be late for work.53.根据第二段Then he brought out a bottle wine(之后他拿出一瓶酒)可知,Brown拿出了一瓶酒。故填 A bottle of wine.54.根据第四段The old man drank some wine(老人喝了一些酒)可知,此处应该表示肯定回答。故填Yes/Yes, he did.55.根据第五段I'm waiting for the policeman. Only drunkards make accidents happen(我在等警察。只有酒鬼才会让事故发生) 可知,Brown先生让那位老人喝酒,这样警察来的时候就会以为是那位老人引起的事故。所以Brown更加聪明。故填Mr. Brown.【答案】56.after;57.eating;58.or;59.least;60.Having;61.feel;62.exercising;63.such;64.yourself;65.friendly【知识点】说明文;身体健康【解析】【分析】文章大意:健康对于我们是很重要的,本文介绍了一些保持健康的方法:有良好饮食习惯、每天睡至少八小时、做运动和保持好心情等。【点评】考查语法填空。考点涉及名词、副词、代词、连词、介词、动词、以及形容词的等考查,要求考生在理解信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,写出正确的答案。56.句意:你能注意你的健康吗 根据上文Health is very important to us.(健康对我们来说非常重要。) 可知应该注意健康,用look after,注意,关心,固定短语,故答案为after。57.句意:你需要有一些好的饮食习惯。eat吃,动词,修饰名词habits(习惯),用动名词eating可作定语,饮食的,构成固定短语eating habits饮食习惯。故答案为eating。58.句意:你应该每周吃四五次水果和蔬菜。four和five是并列选择关系,此处表示四或五次,用or选择范,故答案为or。59.句意:哦,不要忘记每晚至少睡八小时。little少,形容词,at least至少,固定短语,little的最高级是least,故答案为least。60.句意:有足够的睡眠能让你感觉好多了。此处为动名词作主语,表示抽象的概念,have有,动名词having,位于句首要大写,故填Having.61.句意:有足够的睡眠能让你感觉好多了。固定搭配make sb do sth,使某人做某事,此处为省略to的不定式作宾语补足语,feel感觉,动词用原形。故答案为feel。62.句意:我们认为通过运动来放松是健康的。by是介词,通过……方式,后接动名词形式作宾语,动词exercise运动,动名词是exercising。故答案为exercising。63.句意:做运动这样的锻炼是有趣的。such as例如,固定短语,用于引出具体的例子,故答案为such。64.句意:但是不要让你自己太累。主语是you,反身代词是yourself,make oneself tired,固定表达,使自己累。故答案为yourself。65.句意:你最好保持快乐,并且对别人友好。be动词后需接形容词作表语,friend是名词,其形容词形式是friendly,be friendly to对……友好,固定短语。故答案为friendly。66.【答案】Dear Ann,Today, I'd like to introduce a movie that left a deep impression on me—The climbers, starringWu Jing and Zhang Ziyi. As a film dedicated to the 70th birthdav of our motherland, it's excellent both in the plot and in the shooting effect. Th e film tells the story of a group of Chinese mountaineers who overcame lots of difficulties to climb mount Everest three times for the honor of our country. I was amazed at the enormity of mount Everest, but I was even more impressed by the climbers' courage and determination to conquer nature. Of course, what moved me most was their patriotism.In vi ew of the points above, I recommend this film to vou, and I think it is worth watching more than once.Yours,Li Hua【知识点】提纲作文;应用文;影视作品赏析与文化价值【解析】【分析】本文是一篇应用文, 开头先感谢来信并直接点出最喜欢的电影名称,接着用两三句话分别说明电影类型、简述核心情节,最后重点阐述你喜欢它的原因(如情节感人、角色勇敢等)。结尾可以简单询问对方的喜好,并保持书信格式完整,这样就能确保内容完整、逻辑清晰且符合字数要求。 主要以一般现在时和第三人称,注意高分词汇和高分句型的选择以及衔接词的使用,使上下文连接连贯紧密。【点评】文章中可以使用了非常好的短语或句子会给文章增色。leave a deep impression on sb给某人留下深刻印象;overcome difficulties克服困难;be amazed at对……感到惊叹;Today, I'd like to introduce a movie that left a deep impression on me.(that引导的限制性定语从句);Of course, what moved me most was their patriotism.(what引导的主语从句), 还运用了and,but , even,等使上下文衔接的更好。67.【答案】 My best friend is my classmate Jack. Jack is a very interesting boy and also very warm-hearted. He is very humorous and he always tells jokes to make us happy. He is more careful than I.So he often helps mewhen I make mistakes. But I sing better than him. I often sing to him. He studies harder, so he always gets the top score in my class. When I have difficulty in learning English or maths, he is always happy to help me. When he is unhappy, I will sing songs to make him happy. I like him so much and hope our friendship will last for ever.【知识点】提纲作文;记叙文;自我认识【解析】【分析】本文是一篇记叙文,主要讲述了自己的一位好友。以一般现在时和第三人称讲述:好友的个性特征;与"我"的特征比较;成为好友的原因;表达对友谊的珍视,希望友谊永存。注意词汇和句型的选择以及衔接词的使用。【点评】这篇短文使用了大量的固定句式和短语,为文章增色不少。make mistakes犯错;have difficulty in doing sth 做某事有困难;last for ever永存;So he often helps me when I make mistakes.(when引导的时间状语从句) ;I like him so much and hope our friendship will last for ever. (省略that的宾语从句),使句子结构更丰富,表达更连贯。1 / 1吉林省长春市榆树市2024-2025学年八年级上学期期中英语试题一、基础知识(10分)单项选择(10分)1.(2024八上·榆树期中) I want to buy ____ umbrella as a gift for my mom on Mother's Day.A.a B.an C.the D./【答案】B【知识点】表示一类人或物中任何一个【解析】【分析】句意:我想买把雨伞作为母亲节的礼物送给我妈妈。A:a一,表示泛指,用在辅音音素开头的单词前;B:an一,表示泛指,用在元音音素开头的单词前;C:the这(些),那(些),表示特指;D:/,零冠词。根据 umbrella as a gift 可知表示泛指,且umbrella是以元音音素开头,用不定冠词an,故选B。【点评】考查不定冠词的用法。根据句中的关键词和发音,选出正确的冠词。2.(2024八上·榆树期中) What a nice day. I feel like ____ a picnic outside.A.have B.to have C.having D.Had【答案】C【知识点】动名词;固定搭配【解析】【分析】句意:多好的一天啊。我想去外面野餐。have a picnic吃野餐,固定短语,feel like doing sth,想要做某事,固定搭配,用动名词作介词like的宾语,故选C。【点评】考查动名词作宾语,根据固定搭配,选出正确的动词形式。3.(2024八上·榆树期中) Changjiang is one of the ____ in the world.A.long river B.longer riversC.longest river D.longest rivers【答案】D【知识点】“one of the +形容词最高级+名词复数”表示……中最……之一【解析】【分析】句意:长江是世界上最长的河流之一。one of+the+形容词最高级+可数名词复数+表示范围,最……之一,river河流,可数名词,复数为rivers;long长的,形容词,最高级longest,故选D。【点评】考查形容词最高级的用法。根据固定结构,选出正确的形容词形式。4.(2024八上·榆树期中) To keep healthy, we should eat ____ vegetables and drink ____ cola (可乐).A.more; more B.more; less C.fewer; more D.fewer; less【答案】B【知识点】形容词比较级与最高级的构成规则【解析】【分析】句意:为了保持健康,我们应该多吃蔬菜,少喝可乐。more更多的,为many/much的比较级;less更少的,修饰不可数名词,为little的比较级;fewer更少的,修饰可数名词复数,为few的比较级。根据To keep healthy,可知多吃蔬菜,少喝可乐。vegetables蔬菜,可数名词复数,用more;由cola可乐,不可数名词,用less,故选B。【点评】考查形容词比较级的用法。根据上文语境和关键词,选出正确的比较级。5.(2024八上·榆树期中) Is there ____ in the newspaper A.something new B.anything new C.new something D.new anything【答案】B【知识点】表示某物的复合不定代词;简单形容词【解析】【分析】句意:报纸上有什么新消息吗?something某事(物),用在肯定句或表示希望得到肯定回答的疑问句中;anything任何事(物),用在否定句和一般疑问句中;根据上文 Is there ____ in the newspaper 可知一般疑问句,用anything,new新的,形容词,修饰不定代词作后置定语,故选B。【点评】考查不定代词的辨析和形容词作后置定语。根据句子的种类和形容词的位置,选出正确的答案。6.(2024八上·榆树期中) Friends are like books—you don't need a lot of them ____ they're good.A.as much as B.the same as C.as long as D.as good as【答案】C【知识点】as long as引导条件状语从句【解析】【分析】句意:朋友就像书,你不需要很多,只要它们是好的。A:as much as和……一样多,多达;B:the same as和……样;C:as long as只要;D:as good as和……一样好。根据下文 they're good 是上文 you don't need a lot of them 的条件,故选C。【点评】考查连词辨析。根据上下句的关系,选出正确的连词。7.(2024八上·榆树期中) Ann is ____ taller than her sister.A.much B.quite C.more D.very【答案】A【知识点】形容词比较级的修饰词【解析】【分析】句意:安比她姐姐高得多。A:much更加,……得多;B:quite很,十分;C:more更多;D:very非常,十分。由taller than,可知用much+比较级,表示……得多,故选A。【点评】考查副词辨析。了解副词的词义和用法,根据句中的关键词,确定正确的副词。8.(2024八上·榆树期中) Mao Buyi's songs have one thing ____ common. They sound beautiful but sad.A.at B.on C.in D.for【答案】C【知识点】介词短语【解析】【分析】句意:毛不易的歌有一个共同点。它们听起来很美,但很悲伤。A:at在;B:on在……之上;C:in在……里;D:for为了。固定短语in common共同点,故选C。【点评】考查介词辨析。根据固定短语,选出正确的介词。9.(2024八上·榆树期中)—________ do you take exercise, Ella —Every day. It's necessary for us to take exercise an hour a day at school.A.How much B.How often C.How soon D.How long【答案】B【知识点】疑问词辨析【解析】【分析】句意:——你多久锻炼一次,艾拉?——每一天。对我们来说,每天在学校锻炼一小时是必要的。how much多少,多少钱,问不可数名词的量或价格;how often多久一次,问频率;how soon多久,对in+时间段提问;how long多长,多长时间,对时间段或物体的长度提问;根据答语 Every day 可知是询问频率,用how often,故答案为B。【点评】考查疑问词辨析。注意识记how often的意义和用法。10.(2024八上·榆树期中) —What do you think of soap operas —____. They are too boring.A.I love them a lot B.I care about themC.I can't stand them D.I don't mind them【答案】C【知识点】询问感受【解析】【分析】句意:——你觉得肥皂剧怎么样?——我受不了它们。它们太无聊了。A:I love them a lot我非常喜欢它们;B:I care about them我关心它们;C:I can't stand them我受不了它们;D:I don't mind them我不介意它们。根据下文 They are too boring. 可知我受不了它们。故选C。【点评】考查情景交际。理解选项的句意,根据下文语境,选出正确的答语。二、交际运用(共5分)(2024八上·榆树期中)根据对话内容及方框中所给的句子补全对话。选项有一个是多余选项。Tom: Hi, Jim. Long time no see!Jim: Hi, Tom. I was on vacation last month.Tom: Really 11. Jim: I went to Disney World with my parents.Tom: 12. Jim: Yes. It was so interesting!Tom: Great! By the way, are you free tonight Jim: Yes, I am. 13. Tom: I want to see a movie. Would you like to go with me Jim: Sure! 14. Tom: Action movies. They are very exciting.Jim: Me, too. Let's go to Sunshine Movie Theater. OK Tom: 15. It's better than Sunshine Movie Theater, I think.Jim: OK. See you there at 7 pm.Tom: See you then!A. Do you have any plans B. What do you want to do C. Why not go to Movie World D. You had great fun, didn't you E. Where did you go on Vacation F. What kind of movies do you like 【答案】11.E;12.D;13.B;14.F;15.C【知识点】旅游观光类;其他语篇类型【解析】【分析】本对话介绍Jim上个月度假的情况。A. Do you have any plans 你有什么计划吗?B. What do you want to do 你想做什么?C. Why not go to Movie World 为什么不去电影世界?D. You had great fun, didn't you 你玩得很开心,不是吗?E. Where did you go on Vacation 你去哪里度假了?F. What kind of movies do you like 你喜欢什么样的电影?【点评】考查补全对话。考查日常交际用语的应用,要紧扣话题,根据上下文逻辑关系进行准确判断。11.根据答语"I went to Disney World with my parents."(我和父母一起去了迪士尼乐园。)可知,此处应询问去哪里度假,应用where引导的特殊疑问句。E选项"你去哪里度假了 "符合语境。故选E。12.根据下文"Yes. It was so interesting!"(对。太有趣了!)可知,此处应询问玩得是否开心,应用一般疑问句。D选项"你玩得很开心,不是吗 "符合语境。故选D。13.根据下文"I want to see a movie."(我想看电影。)可知,此处应询问想要做什么,应用what引导的特殊疑问句。B选项"你想做什么 "符合语境。故选B。14.根据下文"Action movies."(武打电影) 可知,此处应询问电影的类型,应用what引导的特殊疑问句。F选项"你想看什么类型的电影 "符合语境。故选F。15.根据下文"It's better than Sunshine Movie Theater."(它比阳光电影院好。) 可知,此处应表达电影世界比阳光电影院好。C选项"为什么不去电影世界 ",符合语境。故选C。三、阅读(共45分)阅读短文,掌握其大意,然后从每小题所给的四个选项中选出一个最佳答案。(15分)(2024八上·榆树期中) 阅读短文,掌握其大意,然后从每小题所给的四个选项中选出一个最佳答案。A father was reading a magazine. His daughter kept talking to him, so he couldn't read 16. .Then he had an idea. He 17. a page (页) with a map of the world on it. He ripped (撕碎) it into many 18. . Then he asked his daughter to go to her room and put the pieces (块) 19. together.He was 20. that it must take her the whole day (一整天) to finish it. However, she 21. minutes later. When she showed a perfect map to 22. , he was very surprised. He asked, " 23. did you do it so quickly " She answered, " 24. difficult, Dad. There is a man's face 25. the other side (面) of the paper. I just had to put the face back together to get the map 26. . Then she ran outside to play.It is the same with our 27. in life. When you look at a problem one way, you might think it is so difficult that you 28. never work it out. (解决) But 29. you look at it from another point of view (角度)—you might find a(an) 30. solution (解决办法).16.A. quickly B. quietly C. friendly D. terribly17.A. bought B. pointed C. made D. found18.A. pieces B. newspapers C. books D. maps19.A. on B. off C. back D. up20.A. sorry B. sure C. worried D. relaxed21.A. ran away B. got up C. woke up D. came back22.A. her B. it C. him D. them23.A. How B. What C. When D. Where24.A. Nothing B. Something C. Anything D. Everything25.A. under B. on C. behind D. between26.A. new B. old C. right D. different27.A. questions B. problems C. reasons D. answers28.A. can B. can't C. mustn't D. should29.A. before B. because C. though D. if30.A. more interesting B. easierC. worse D. more difficult【答案】16.B;17.D;18.A;19.C;20.B;21.D;22.C;23.A;24.A;25.B;26.C;27.B;28.A;29.D;30.B【知识点】记叙文;家庭生活【解析】【分析】文章大意:本文讲述了爸爸为了能够安静阅读,让女儿去拼撕碎的世界地图;结果女儿很短时间就完成了,原来是地图的反面是一张照片,按照片进行拼图很快。这告诉我们换一种方法可能会更简单的解决问题。【点评】考查完形填空。做完形填空题的基本步骤是:先通览全文,掌握文章大意,然后再根据文章的语境特点从词语搭配、习惯用法、上下文的逻辑关系以及一般的生活常识等方面进行分析,从而选出既合语法又合语境的答案。16.句意:他女儿不停地跟他说话,所以他不能安静地读书。A.quickly快速地;B.quietly安静地;C.friendly友好的;D.terribly可怕地。根据上文His daughter kept talking to him,可知他不能安静地阅读。故选B。17.句意:他找到了一张有世界地图的一页纸。A.bought买;B.pointed指出;C.made制作;D.found发现,找到。由Then he had an idea.(然后他有了一个主意。)可知他找到了一张有世界地图的一页纸。故选D。18.句意:他将地图撕成碎片。A.pieces碎片;B.newspapers报纸;C.books书;D.maps地图。由后文put the pieces (块) 4 together.可知他将地图撕成碎片。故选A。19.句意:然后他让女儿回自己的房间把撕碎的纸重新拼回去。A.on向前;B.off离开;C.back回原处;D.up向上。由上文 He ripped(撕碎) it into many 3 .和 put the pieces (块) 4 together.可知,他让女儿回自己的房间把撕碎的纸重新拼回去。故选C。20.句意:他确定女儿一定会用一整天的时间来完成。A.sorry对不起;B.sure确定;C.worried担心的;D.relaxed放松的。由上文Then he asked his daughter to go to her room and put the pieces(块) 4 together. He was 5 that it must take her the whole day (一整天) to finish it. 和下文However, she 6 minutes later.(然而,她几分钟后就回来了。) 可知他确定女儿一定会用一整天的时间来完成。故选B。21.句意:然而她几分钟后就回来了。A.ran away跑开;B.got up起床;C.woke up醒来;D.came back回来。由由上文Then he asked his daughter to go to her room and put the pieces(块) 4 together. He was 5 that it must take her the whole day (一整天) to finish it. 和下文However,可知她几分钟后就回来了。故选D。22.句意:当女儿将完整的地图给他看的时,他非常惊讶。A.her她;B.it它;C.him他;D.them他们。根据下文he was very surprised. 可知当女儿将完整的地图给他看的时,用宾格him。故选C。23.句意:他问:"你是怎么完成这么快 "A.How怎么,怎样;B.What什么;C.When什么时候;D.Where哪里。由he was very surprised.可知惊讶你是怎么完成这么快 故选A。24.句意:这没有什么难的。A.Nothing没有什么;B.Something某事(物);C.Anything任何事物;D.Everything一切。由下文There is a man's face 10 the other side(面) of the paper. I just had to put the face back together to get the map 11 .有一张男人的脸,可知,这没什么难的,故选A。25.句意:在纸的另一面上,有一个人的脸。A.under在……下面。B.on在……上面。C.behind在……之后。D.between在……之间。根据下文 I just had to put the face back together to get the map 11 . (我就将人脸拼回去了,地图也就拼对了。)可知在纸的另一面上,有一个人的脸。故选B。26.句意:我就将人脸拼回去了,地图也就拼对了。A.new新的;B.old旧的;C.right正确的;D.different不同的。根据上文There is a man's face 10 the other side(面) of the paper. I just had to put the face back together 可知地图也就拼对了。故选C。27.句意这与我们生活中的问题一样。A.questions问题;B.problems难题;C.reasons原因;D.answers回答。由下文When you look at a problem one way, you might think it is so difficult that you 13 never work it out.(当你用一种方法去看问题时,你可能会认为太难了,永远都不会解决。)可知这与我们生活中的问题一样。故选B。28.句意:当你用一种方法去看问题时,你可能会认为太难了,永远都不会解决。A.can会,能;B.can't不会,不能;C.mustn't禁止;D.should应该。由you might think it is so difficult可知永远都不会解决。故选A。29.句意:但是,如果你从另外一个角度去看问题——你可能发现一个更简单的解决方法。A.before之前;B.because因为;C.though尽管;D.if如果。由上文When you look at a problem one way, you might think it is so difficult that you 13 never work it out. (解决) 和But及 from another point of view(角度)),可知如果你从另外一个角度去看问题。故选D。30.句意:但是,如果你从另外一个角度去看问题——你可能发现一个更简单的解决方法。A.more interesting更有趣的;B.easier更容易的;C.worse更坏的;D.more difficult更难的。根据上文you look at it from another point of view(角度)可知你可能发现一个更容易的解决方法。故选B。四、阅读(共45分)阅读理解(30分)(2024八上·榆树期中) 根据图表及短文内容,选择正确答案。We make a survey (调查) of 300 young people about what they like to do on weekends. One hundred people are from ages of 11-18, one hundred 19-26 and one hundred 27-35. The people of 27-35 like taking a walk best. They take a walk every day with their friends or relatives (亲人). The people of 19-26 like doing many things except (除了) taking a walk. The following shows their answers.31.How many people enjoy watching TV in the 11-18 group A.20 B.50 C.75 D.8032.What do the people of 19-26 dislike doing A.Playing computer games. B.Watching TV.C.Going to the movies. D.Taking a walk.33.Which group likes playing computer games most A.The people of 11-18. B.The people of 19-26.C.The people of 27-35. D.The people of 23-40.34.How often do the people of 27-35 take a walk A.Once a week. B.Three times a day.C.Every day. D.Twice a month.35.Which of the following statements (表述) is NOT true A.The people of 19-26 like doing many things, but they don't like taking a walk.B.90 people like going to the movies in the 19-26 group.C.The people of 27-35 dislike playing computer games.D.The smallest number of people like taking a walk.【答案】31.C32.D33.A34.C35.B【知识点】其他语篇类型;周末活动;细节理解【解析】【分析】文章大意:文主要讲述了对300名年轻人进行了一项关于他们周末喜欢做什么的调查。【点评】考查阅读理解,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。31.细节理解题。根据文中图表可知,75 people enjoy watching TV in the 11-18 group,可知在11-18岁组中,有75人喜欢看电视。故选C。32.细节理解题。根据文中The people of 19-26 like doing many things except taking a walk.19-26岁的人除了散步之外喜欢做很多事情。可知,19-26岁的人不喜欢散步。故选D。33.细节理解题。根据文中图表可知,The group of 11-18 likes playing computer games most, 可知11-18岁这组最喜欢玩电脑游戏。故选A。34.细节理解题。根据文中The people of 27--35 like taking a walk best.They take a walk every day with their friends or rlatives.可知27-35岁的人最喜欢散步。他们每天都和朋友或亲戚一起散步。故选C。35.细节理解题。感觉文中图表可知,19-26岁组有90人喜欢看电影,故选B。(2024八上·榆树期中) 根据短文内容,选择最佳答案。A father isn't happy with his only son. He doesn't think his son is clever.One day, the father gives his son a task. He says, here is a coin (硬币). Go to buy one thing. That must be something to eat, something to drink, and something to plant (种)."What can I buy with one coin It is too hard!" Then a girl finds the boy is not happy and comes up to him. "Can I help you " The boy tells her that hard task. "I know what you can do," she says. "Go and buy a watermelon (西瓜) with this coin. "It will give you everything your father wants." The boy thanks the girl and then runs to buy a watermelon.When the father sees the watermelon, he is very happy. "Good Job!" "In fact, that's not my idea. A girl helps me", says the boy. The father then says, "Honesty is more important than cleverness."36.The father isn't happy, because ____.A.he doesn't think his son is cleverB.his son is lazyC.his son doesn't study hardD.his son can't buy something for him37.The boy thinks about what his father says, but he still doesn't know ____.A.where to buy it B.what to buyC.how to buy it D.why to buy it38.____ helps the boy.A.A girl B.An old man C.A friend D.A teacher39.The father is ____ when he sees the watermelon.A.sad B.happy C.excited D.angry40.The meaning of "honesty" is ____.A.失败 B.坚持 C.诚实 D.骄傲【答案】36.A37.B38.A39.B40.C【知识点】人生百味类;记叙文;细节理解;词义猜测【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了一位父亲给自己的儿子一个硬币,让他买自己想要的东西,但是这个孩子不知道应该买什么,这个时候,一个女孩帮助了他,他买了西瓜,父亲很高兴,但是他说这不是他的想法,是那个女孩的,父亲告诉他,诚实比聪明更重要。【点评】 考查阅读理解,答题前一定要弄懂全文,然后再动手解答问题,答题过程中,注意联系前后文,结合短文内容,完成各小题的解答。36.细节理解题。 根据第一段A father isn't happy with his only son. He doesn't think his son is clever. (一位父亲对他唯一的儿子不满意。他认为他的儿子不聪明。)可知父亲不高兴,因为他认为他的儿子不聪明。故选A。37.细节理解题。根据第二段"Whatcan I buy with one coin It is too hard!"the boy says.("我可以用一枚硬币买什么 太难了!"男孩说。)可知这个男孩想了想他父亲说的话,但他仍然不知道买什么。故选B。38.细节理解题。根据第二段Then a girl finds the boy is not happy and comes up to him. (然后一个女孩发现这个男孩不快乐,走到他面前。)可知一个女孩帮助这个男孩。故选A。39.细节理解题。根据第四段中When the father sees the watermelon, he is very happy.(当父亲看到西瓜时,他非常高兴。)可知父亲很高兴,故选B。40.词义猜测题。根据最后一段In fact, that's not my idea. A girl helps me,"says the boy.The father then says,"Honesty is more important than cleverness."(事实上,这不是我的主意。一个女孩帮助了我,"男孩说。父亲接着说:"诚实比聪明更重要。")可知"Honesty"的意思是诚实,永远不要撒谎。故选C。(2024八上·榆树期中) 根据短文内容,判断句子正误。Mr. Black retired (退休) five years ago. Now he lives a happy life. He exercises in the morning. He plays with his granddaughter (孙女) on weekends. Sometimes he goes to parties.One Sunday evening, after Mr. Black had dinner, he went out for a walk with his granddaughter Jane. They saw three beggars (乞丐) outside the park."Why do they beg (乞讨) in the street " asked the little girl. "Because they are poor," answered Mr. Black. "Why don't they find any work " "Because they are lazy (懒惰的).""Do you know who is the laziest of them " "That's easy," said Mr. Black. He came up to them, took out five dollars and said, "I'll give the money to the laziest of you. Tell me who he is.""I lost my job a year ago," the first beggar stood up quickly and said "Of course I am!""I haven't done any work for two years," the second beggar sat up and said, "Give the money to me."The third beggar went on lying (躺) on the ground and said, "Come over here, sir. Put the money into my bag!"41.Mr. Black stopped doing his job five years ago.42.Mr. Black never plays with his granddaughter.43.Mr. Black's granddaughter saw two beggars outside the park.44.The second beggar didn't do any work for two years.45.The third beggar was the laziest of the three.【答案】41.正确42.错误43.错误44.正确45.正确【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了布莱克先生退休后过着幸福的生活,他经常锻炼、和孙女玩耍以及参加聚会。一天傍晚,他和孙女在公园外遇到三个乞丐,孙女好奇他们为何乞讨,布莱克解释说因为他们懒惰。随后,布莱克提出给最懒的乞丐五美元,第一个乞丐声称自己一年前失业了,第二个乞丐说自己两年没工作了,而第三个乞丐则躺着不动,让布莱克把钱放进他的包里,暗示他是最懒的。【点评】考查阅读判断,阅读时在文章首段确定文章的中心句,然后快速浏览文章内容。根据所给的题干,在文中的关键词,进行正确地判断。41.根据第一段Mr.Black retired(退休) five years ago.(布莱克先生五年前退休了。)可知,布莱克先生五年前停止了工作。故填正确。42.根据第一段He plays with his granddaughter(孙女) on weekends.(他周末和孙女一起玩。)可知,题干中"他从不和孙女一起玩"的表述是错误的。故填错误。43.根据第二段They saw three beggars(乞丐) outside the park. (他们看见公园外有三个乞丐。)可知,他们看见三个乞丐,不是两个。故填错误。44.根据倒数第二段"I haven't done any work for two years, "the second beggar sat up and said("我已经两年没工作了,"第二个乞丐坐起来说)可知,第二个乞丐两年没有工作。故填正确。45.根据最后一段The third beggar went on lying(躺) on the ground and said, "Come over here, sir. Put the money into my bag!"(第三个乞丐继续躺在地上说,"过来,先生。把钱放进我的包里!")可知,第三乞丐甚至不愿意起来,所以他是最懒的。故填正确。(2024八上·榆树期中) 根据短文内容,从方框中选出能填入空白处的最佳选项。Kroc's family was poor, so he worked in a restaurant after school. The boss made him clean the tables every day. 46. One day after super, Kroc said to his father, "I won't go to the restaurant tomorrow. I want to be the boss (老板). I don't want to clean tables every day. His father didn't say anything. He asked Kroc to clean the table. 47. Then his father cleaned the table with a white cloth (布) and the cloth was very dirty.The father said to his son, Kroc, "It is easy for you to clean a table, but you can't clean it very well. How can you be the boss " 48. .He never forgot his father's words. After that, he used five cloths each time to clean the tables. 49. The boss liked him a lot and made him the new boss of the restaurant. Ten years later, 50. McDonald's is famous in the world later.A. Kroc's face turned red. B. It made Kroc very angry. C. Kroc worked hard all the time. D. Kroc cleaned the table quickly. E. Kroc opened his own restaurant company—McDonald's.【答案】46.B;47.D;48.A;49.C;50.E【知识点】人生百味类;记叙文【解析】【分析】文章大意:本文讲述了Kroc因家境贫寒放学后在餐馆工作,因厌倦擦桌子想当老板而与父亲交谈,父亲通过让他擦桌子并指出其不足,使他认识到努力的重要性。之后他努力工作,最终成为餐馆老板,并在十年后创立了世界闻名的麦当劳公司。A. Kroc's face turned red.克罗克的脸变红了。B. It made Kroc very angry.这让克罗克非常生气。C. Kroc worked hard all the time.克罗克一直很努力。D. Kroc cleaned the table quickly.克罗克很快地把桌子擦干净了。E. Kroc opened his own restaurant company—McDonald's.克罗克开了自己的餐厅公司——麦当劳。【点评】五选五题目主要考查学生综合的英语逻辑思维能力。一篇好的短文,不仅在内容上要前后一致,而且还要语篇结构清晰,上下文逻辑意义严谨。内容的前后一致体现在段内及语篇内话题的自然过渡。46.根据空白处前句The boss made him clean the tables every day.(老板让他每天擦桌子。)可推知他很生气。与空白处后句One day after super, Kroc said to his father, "I won't go to the restaurant tomorrow. I want to be the boss. I don't want to clean tables every day."(一天晚饭后,Kroc对他的父亲说:"我明天不去餐馆了。我想当老板。我不想每天擦桌子。")他想当老板的原因。选项B, 这让克罗克非常生气。符合语境,故选B。47.根据空白处前句He asked Kroc to clean the table.(他让Kroc擦桌子。)和空白处后句Thenhis father cleaned the table with a white cloth and the cloth was very dirty. (然后他的父亲用一块白布擦桌子,布非常脏。)可知空白处与擦桌子相关的动作有关,选项D,克罗克很快地把桌子擦干净了。符合语境,故选D。48.根据前句The father said to his son. Kroc, "It is easy for you to clean a table, but you can't clean it very well. How can you be the boss "(父亲对他的儿子Kroc说:"对你来说擦桌子很容易,但你不能擦得很好。你怎么能当老板呢 ")可知这些话让Kroc感到羞愧,脸变红了。选项A,克罗克的脸变红了。符合语境,故选A。49.根据前句He never forgot his father's words. After that, he used five cloths each time to clean the tables. (他从不忘记父亲的话。从那以后,他每次用五块布擦桌子。)和后句The boss liked him a lot and made him the new boss of the restaurant.(老板非常喜欢他,让他成为餐馆的新老板。)可知这是他努力工作的结果。选项C,克罗克一直很努力。符合语境,故选C。50.根据前句Ten years later,(十年后,)和后句 is famous in the world later.(麦当劳后来在世界上闻名。)他拥有自己的餐馆。选项E, 克罗克开了自己的餐厅公司——麦当劳。词汇重现McDonald's. 符合语境,故选E。(2024八上·榆树期中) 根据短文内容,回答下列问题。Mr. Brown got up late this morning. It was raining hard and the streets were wet. He was going to be late for work. He drove so fast that he didn't see the red lights. He couldn't stop his car and hit (撞) a car. An old man got out of the car and called out angrily, "What are you doing How can you drive so fast ""I'm sorry, sir," said Mr. Brown, "I didn't see the lights turn red." Then he brought out a bottle of wine (酒) and gave it to the old man."It's cold today, sir," said Mr. Brown. "Please drink a little, and then you'll get warm."The old man drank some wine and became happy. He asked, "I'm feeling much better now. Why don't you drink any ""I can't drink anything now, sir," answered Mr. Brown. "I'm waiting for the policeman. Only drunkards (酒鬼) make accidents (事故) happen, you know."51.How was the weather that morning 52.Why did Mr. Brown drive so fast 53.What did Mr. Brown bring out 54.Did the old man drink any wine 55.Who is cleverer, Mr. Brown or the old man 【答案】51.It was rainy /raining.52.Because he was going to be late for work.53.A bottle of wine.54.Yes. /Yes, he did.55.Mr. Brown.【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】文章大意:本文讲述的是一天早上,Brown先生起床很晚,他在下雨天开车很快,不小心撞上了一辆小汽车,司机是一位老人,Brown先生给老人一瓶酒,他想让老人喝醉,这样警察来的时候就会以为是那个司机引起的事故。【点评】考查任务型阅读。首先,对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意;其次,细读题材,各个击破;再次,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。51.根据第一段中It was raining hard(雨下得很大。)可知,那天早上是下雨天。故填It was raining/raining.52.根据第一段Mr. Brown got up late this morning. (Brown先生今天早上起得很晚。)和He was going for work.(他要去上班。)可知,Brown先生开车很快的原因是因为他担心上班迟到。故填He was afraid to be late for work.53.根据第二段Then he brought out a bottle wine(之后他拿出一瓶酒)可知,Brown拿出了一瓶酒。故填 A bottle of wine.54.根据第四段The old man drank some wine(老人喝了一些酒)可知,此处应该表示肯定回答。故填Yes/Yes, he did.55.根据第五段I'm waiting for the policeman. Only drunkards make accidents happen(我在等警察。只有酒鬼才会让事故发生) 可知,Brown先生让那位老人喝酒,这样警察来的时候就会以为是那位老人引起的事故。所以Brown更加聪明。故填Mr. Brown.五、语篇填空(共10分)(2024八上·榆树期中)阅读下面短文,在空白处填入一个恰当的词或括号内单词的正确形式。Health is very important to us. Can you look 56. your health Do you have a healthy habit Do you know how to be in good health Here are what you can do. First, you need to have some good 57. (eat) habits. You should eat fruit and vegetables four 58. five times a week. And you need to eat tofu or drink milk every day. Oh, don't forget to sleep at 59. (little) eight hours every night. 60. (have) enough sleep can make you 61. (feel) much better. Doing some exercise is also necessary for you. We think it's healthy to relax by 62. (exercise). It is healthy for both the mind and the body. Exercise 63. as playing sports is fun. But don't make 64. (you) too tired. You'd better keep happy and be 65. (friend) to others. I'm sure you can be strong.【答案】56.after;57.eating;58.or;59.least;60.Having;61.feel;62.exercising;63.such;64.yourself;65.friendly【知识点】说明文;身体健康【解析】【分析】文章大意:健康对于我们是很重要的,本文介绍了一些保持健康的方法:有良好饮食习惯、每天睡至少八小时、做运动和保持好心情等。【点评】考查语法填空。考点涉及名词、副词、代词、连词、介词、动词、以及形容词的等考查,要求考生在理解信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,写出正确的答案。56.句意:你能注意你的健康吗 根据上文Health is very important to us.(健康对我们来说非常重要。) 可知应该注意健康,用look after,注意,关心,固定短语,故答案为after。57.句意:你需要有一些好的饮食习惯。eat吃,动词,修饰名词habits(习惯),用动名词eating可作定语,饮食的,构成固定短语eating habits饮食习惯。故答案为eating。58.句意:你应该每周吃四五次水果和蔬菜。four和five是并列选择关系,此处表示四或五次,用or选择范,故答案为or。59.句意:哦,不要忘记每晚至少睡八小时。little少,形容词,at least至少,固定短语,little的最高级是least,故答案为least。60.句意:有足够的睡眠能让你感觉好多了。此处为动名词作主语,表示抽象的概念,have有,动名词having,位于句首要大写,故填Having.61.句意:有足够的睡眠能让你感觉好多了。固定搭配make sb do sth,使某人做某事,此处为省略to的不定式作宾语补足语,feel感觉,动词用原形。故答案为feel。62.句意:我们认为通过运动来放松是健康的。by是介词,通过……方式,后接动名词形式作宾语,动词exercise运动,动名词是exercising。故答案为exercising。63.句意:做运动这样的锻炼是有趣的。such as例如,固定短语,用于引出具体的例子,故答案为such。64.句意:但是不要让你自己太累。主语是you,反身代词是yourself,make oneself tired,固定表达,使自己累。故答案为yourself。65.句意:你最好保持快乐,并且对别人友好。be动词后需接形容词作表语,friend是名词,其形容词形式是friendly,be friendly to对……友好,固定短语。故答案为friendly。六、书面表达(共20分)66.(2024八上·榆树期中) (A) 假如你是小明,你的笔友Sam给你发电子邮件询问你最喜欢的一部电影,请根据提示问题给Sam回一封邮件。提示问题如下:1. What's the name of your favorite movie 2. What's the kind of the movie 3. What's the movie about 4. Why do you like it 要求:1. 要点齐全,表述通顺,简洁得体2. 不少于40词Dear Sam,Yours, Xiaoming【答案】Dear Ann,Today, I'd like to introduce a movie that left a deep impression on me—The climbers, starringWu Jing and Zhang Ziyi. As a film dedicated to the 70th birthdav of our motherland, it's excellent both in the plot and in the shooting effect. Th e film tells the story of a group of Chinese mountaineers who overcame lots of difficulties to climb mount Everest three times for the honor of our country. I was amazed at the enormity of mount Everest, but I was even more impressed by the climbers' courage and determination to conquer nature. Of course, what moved me most was their patriotism.In vi ew of the points above, I recommend this film to vou, and I think it is worth watching more than once.Yours,Li Hua【知识点】提纲作文;应用文;影视作品赏析与文化价值【解析】【分析】本文是一篇应用文, 开头先感谢来信并直接点出最喜欢的电影名称,接着用两三句话分别说明电影类型、简述核心情节,最后重点阐述你喜欢它的原因(如情节感人、角色勇敢等)。结尾可以简单询问对方的喜好,并保持书信格式完整,这样就能确保内容完整、逻辑清晰且符合字数要求。 主要以一般现在时和第三人称,注意高分词汇和高分句型的选择以及衔接词的使用,使上下文连接连贯紧密。【点评】文章中可以使用了非常好的短语或句子会给文章增色。leave a deep impression on sb给某人留下深刻印象;overcome difficulties克服困难;be amazed at对……感到惊叹;Today, I'd like to introduce a movie that left a deep impression on me.(that引导的限制性定语从句);Of course, what moved me most was their patriotism.(what引导的主语从句), 还运用了and,but , even,等使上下文衔接的更好。67.(2024八上·榆树期中)(B) 挚友如好书,情谊永不渝。请写一篇80词左右的短文,谈论你的一位好友。提示:1. 好友的个性特征。2. 好友和你的特征比较。3. 你们成为好友的原因。要求:提示信息要全部用上,可以做适当发挥;文中不得出现真实的人名、校名。【答案】 My best friend is my classmate Jack. Jack is a very interesting boy and also very warm-hearted. He is very humorous and he always tells jokes to make us happy. He is more careful than I.So he often helps mewhen I make mistakes. But I sing better than him. I often sing to him. He studies harder, so he always gets the top score in my class. When I have difficulty in learning English or maths, he is always happy to help me. When he is unhappy, I will sing songs to make him happy. I like him so much and hope our friendship will last for ever.【知识点】提纲作文;记叙文;自我认识【解析】【分析】本文是一篇记叙文,主要讲述了自己的一位好友。以一般现在时和第三人称讲述:好友的个性特征;与"我"的特征比较;成为好友的原因;表达对友谊的珍视,希望友谊永存。注意词汇和句型的选择以及衔接词的使用。【点评】这篇短文使用了大量的固定句式和短语,为文章增色不少。make mistakes犯错;have difficulty in doing sth 做某事有困难;last for ever永存;So he often helps me when I make mistakes.(when引导的时间状语从句) ;I like him so much and hope our friendship will last for ever. (省略that的宾语从句),使句子结构更丰富,表达更连贯。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 吉林省长春市榆树市2024-2025学年八年级上学期期中英语试题(学生版).docx 吉林省长春市榆树市2024-2025学年八年级上学期期中英语试题(教师版).docx