资源简介 中小学教育资源及组卷应用平台2025-2026学年高一英语上学期期中模拟卷01(北京专用)(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)考生注意:1.答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。2. 答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。3.难度系数:0.65。4.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 知识运用(共两节,30分)第一节 (共10小题;每小题 1. 5分,共15分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。Last year I decided to do some voluntary work. I began to research on the Internet and discovered Volunteer USA. Three months later, I 1 myself on a plane to Phoenix, Arizona. I was 2 at the thought of living with loads of new people for three months. However, within fifteen minutes of arriving, my worries had gone. Everyone was so friendly and like-minded that it was very easy to feel at home.I was sent to the Coronado National Forest for my first 8-day 3 . We had to carry everything we needed and walk three miles to where we worked. It may not seem like a 4 way, but in 35℃ heat and with a heavy pack, my legs were on fire.My job was to 5 a stairway out of rock. This 6 climbing up and down the side of a mountain inhabited (栖息) by mountain lions, although I should say they were only heard, never seen.Three days later, a beautiful stairway came into being. The 7 of knowing that my work will be on that mountainside for years to come is massive.But on the last night we were caught in a thunderstorm. I woke up at midnight to find a swimming pool in my tent. The temperature was close to 8 . I had to spend the rest of the night trembling in the only dry part of my tent.Needless to say, I suffered a lot. But I know whatever I have to face in my life. I was there and I 9 . I think I am much 10 for having taken part in the project.1.A.imagined B.found C.enjoyed D.introduced2.A.annoyed B.surprised C.nervous D.excited3.A.project B.tour C.campaign D.course4.A.nice B.safe C.long D.quick5.A.build B.test C.clean D.guard6.A.helped B.meant C.allowed D.ended7.A.satisfaction B.ambition C.expectation D.intention8.A.boiling B.average C.normal D.freezing9.A.recovered B.resisted C.escaped D.survived10.A.smarter B.stronger C.happier D.busier【答案】1.B 2.C 3.A 4.C 5.A 6.B 7.A 8.D 9.D 10.B【导语】本文是一篇记叙文。作者讲述了自己参加志愿工作的经历,尽管过程中遇到了困难和挑战,但作者从中成长并获得了满足感。1.考查动词词义辨析。句意:三个月后,我发现自己坐在飞往亚利桑那州凤凰城的飞机上。A. imagined想象;B. found发现;C. enjoyed享受;D. introduced介绍。根据前文“Last year I decided to do some voluntary work. I began to research on the Internet and discovered Volunteer USA.”可知,作者决定做志愿工作并进行了研究,三个月后发现自己已经在去往目的地的飞机上。故选B项。2.考查形容词词义辨析。句意:一想到要和许多新朋友一起生活三个月,我就感到紧张。A. annoyed恼怒的;B. surprised惊讶的;C. nervous紧张的;D. excited兴奋的。根据后文“However, within fifteen minutes of arriving, my worries had gone.”可知,作者一开始是感到担忧的,所以是紧张的情绪。故选C项。3.考查名词词义辨析。句意:我被派往科罗纳多国家森林进行我的第一个为期8天的项目。A. project项目;B. tour旅行;C. campaign活动;D. course课程。根据前文“Last year I decided to do some voluntary work.”和后文“My job was to 5 a stairway out of rock.”可知,作者参加的是志愿工作项目。故选A项。4.考查形容词词义辨析。句意:这可能看起来不是很长的路,但在35℃的高温下,背着沉重的背包,我的腿像着火了一样。A. nice好的;B. safe安全的;C. long长的;D. quick快的。根据前文“We had to carry everything we needed and walk three miles to where we worked.”可知,三英里的路程并不算长。故选C项。5.考查动词词义辨析。句意:我的工作是用石头建造一个楼梯。A. build建造;B. test测试;C. clean清洁;D. guard守卫。根据后文“Three days later, a beautiful stairway came into being.”可知,作者的工作是建造楼梯。故选A项。6.考查动词词义辨析。句意:这意味着要在有山狮栖息的山坡上爬上爬下,尽管应该说它们只是被听到,从未被看到。A. helped帮助;B. meant意味着;C. allowed允许;D. ended结束。根据前文“My job was to 5 a stairway out of rock.”和后文“climbing up and down the side of a mountain”可知,建造楼梯意味着要在山坡上爬上爬下。故选B项。7.考查名词词义辨析。句意:知道我的工作成果将在那个山坡上留存多年,这种满足感是巨大的。A. satisfaction满足;B. ambition野心;C. expectation期望;D. intention意图。根据前文“a beautiful stairway came into being”和后文“my work will be on that mountainside for years to come”可知,作者对自己的工作成果感到满足。故选A项。8.考查形容词词义辨析。句意:温度接近冰点。A. boiling沸腾的;B. average平均的;C. normal正常的;D. freezing冰冻的。根据前文“But on the last night we were caught in a thunderstorm.”和后文“I had to spend the rest of the night trembling”可知,暴风雨后气温骤降,接近冰点。故选D项。9.考查动词词义辨析。句意:但我知道无论我在生活中必须面对什么,我在那里,我活下来了。A. recovered恢复;B. resisted抵抗;C. escaped逃脱;D. survived幸存。根据前文“I suffered a lot”和后文“I think I am much stronger”可知,作者经历了困难但幸存下来。故选D项。10.考查形容词词义辨析。句意:我认为参加这个项目让我变得更坚强了。A. smarter更聪明的;B. stronger更坚强的;C. happier更快乐的;D. busier更忙的。根据前文“Needless to say, I suffered a lot. But I know whatever I have to face in my life. I was there and I 9 .”可知,作者通过这次经历变得更坚强了。故选B项。第二节 (共10小题;每小题1. 5分,共15分)阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。ASlowing down can contribute significantly to personal growth. Taking the time 11 (rest) allows us to develop a deeper sense of 12 (self-aware). When we slow down, we create space to reflect on our thoughts and emotions, which helps us identify important areas of our lives and 13 (give) us the opportunity to make right choices. To practise this, we need to establish clear 14 (edge) in our personal and professional life.【答案】11.to rest 12.self-awareness 13.gives 14.edges【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了在我们的生活中学会慢下来的好处。11.考查非谓语动词。句意:花时间休息能让我们培养更深刻的自我意识。take the time to do sth.是固定搭配,意为“花时间做某事”,所以这里用to rest。故填to rest。12.考查名词。句意同上。of是介词,后面接名词作宾语,self-aware的名词形式是self-awareness,意为“自我意识”。故填self-awareness。13.考查动词时态。句意:当我们放慢节奏时,我们为自己创造了反思思绪与情感的空间,这有助于我们明确生活中重要的方面,并让我们有机会做出正确的选择。which指代前面的句子。and连接两个并列的谓语结构,根据helps可知,这里用一般现在时,且谓语用单数形式gives。故填gives。14.考查名词。句意:为了践行这一点,我们需要在个人生活和职业生活中划定清晰的界限。edge意为“界限,边界”,是可数名词,此处表示泛指,且没有表示数量的限定词修饰,需填名词复数形式。故填edges。BThere are several reasons 15 wearing school uniforms is a good idea. First of all, uniforms help a school encourage unity and equality. The students feel that they belong to a particular group when every student in the school 16 (wear) the uniform and nobody looks different and special. Uniforms can also be useful in unexpected ways. For example, on the edge of an interesting uniform, there is a piece of cloth that gives off light in the darkness, so car drivers can easily see the children when they are walking or cycling to school 17 dark mornings.【答案】15.why/that 16.wears 17.on【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了穿校服的益处及相关作用。15.考查定语从句或同位语从句。句意:穿校服是个好主意有几个原因。本空引导定语从句,先行词是several reasons,指物,关系词代替先行词在从句中作原因状语,应用关系副词why引导。或者本空引导同位语从句,解释reasons的内容,从句不缺少成分或含义,用that引导。故填why/that。16.考查动词时态和主谓一致。句意:当学校里的每个学生都穿着校服,没有人看起来与众不同和特别时,学生们会觉得自己属于一个特定的群体。根据feel可知,此处描述一般事实,时态应用一般现在时,主语every student是第三人称单数,谓语动词应用wear“穿”的第三人称单数形式。故填wears。17.考查介词。句意:例如,在一件有趣的校服边缘,有一块布在黑暗中发光,这样当孩子们在黑暗的早晨步行或骑自行车上学时,汽车司机就能很容易地看到他们。具体某天的早晨,需用介词on,on dark mornings表示“在黑暗的早晨”。故填on。CF1 driver Max Verstappen, 24, won a big prize at the 2022 Laureus World Sports Awards on April 24. He 18 (honor) with "sportsman of the year" for his outstanding performance in 2021, having won his first F1 world title by 19 (beat) top driver Lewis Hamilton. The Dutchman has now won 10 20 (victory) and even set a record of 18 podiums (领奖台) in a season — the highest of anyone.【答案】18.was honored 19.beating 20.victories【导语】本文是一篇新闻报道。文章报道F1车手Max Verstappen的成就和获奖情况。18.考查时态语态和主谓一致。句意:他在2021年击败顶级车手刘易斯·汉密尔顿,赢得了自己的第一个F1世界冠军,凭借出色的表现被授予“年度最佳运动员”。主语He与honor之间是被动关系,且动作发生在2022年4月24日,故用一般过去时的被动语态,主语He,be动词用was,故填was honored。19.考查介词。句意:同上。by是介词,后接动名词作宾语,beat的动名词形式为beating,故填beating。20.考查名词的数。句意:荷兰人现在已经赢得了10场胜利,甚至创造了一个赛季18次登上领奖台的纪录——这是所有人当中最高的。空前有基数词10,修饰可数名词复数,victory的复数形式为victories,故填victories。第二部分 阅读理解 (共两节,38分)第一节 (共14小题;每小题2分,共28分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。AAre you searching for a smartphone app to enjoy yourself in the literature world Here are a few good ones to satisfy your literary interests, no matter what your reading level, schedule, or preferences are.GoodreadsGoodreads, the world’s largest community of readers, has created an app, so you can keep up with your favorite reads from the comfort of your phone.The clever app gives you personalized book recommendations based on your tastes. You can join in reading challenges, set up a “want-to-read list” and see book reviews from professionals and friends on your recommended reads.You can also play your part in deciding on the famous Goodreads Choice Awards and be the first to find out the winners.AudibleAudible is the go-to app for audiobooks and podcasts (播客) . With Audible, you can listen to books on the move, read by your favorite authors, comedians and celebrities. The app has thousands of fiction and non-fiction titles to choose from!If you prefer literary podcasts, then check out our blog Top Literary Podcasts for Book Lovers for our best recommendations.BooklyBookly is a reading tracker that allows you to set daily goals. If you struggle to fit reading into your daily schedule, then Bookly’s “daily reading workout” is sure to help.There are in-app achievements to unlock, which promote your reading and help you achieve your reading goals.The Paris ReviewThe Paris Review is a famous quarterly English-language literary magazine that was founded in Paris in 1953.The magazine holds interviews with some of the world’s most famous authors and gives opportunities to new writers. The magazine has now designed the app, The Paris Review, which gives you access to new issues, archival collections, the complete interview videos and the voice version (版本) of Paris Review Daily.21.What is special about Goodreads A.It sets some awards for its readers.B.It offers books written by famous writers.C.It makes the relationship between books and readers stronger.D.It recommends books according to individual preferences.22.What do the apps Audible and The Paris Review have in common A.Reviews about books can be posted and viewed by others.B.Users can listen to some content instead of reading.C.Users can record their reading of a book and send it to professionals.D.Personal meetings can be arranged for users with their favorite writers.23.Which app should you choose if you have difficulty in keeping reading A.Goodreads. B.Audible. C.Bookly. D.The Paris Review.【答案】21.D 22.B 23.C【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍了几款适合文学爱好者的智能手机应用程序。21.细节理解题。根据Goodreads小标题下第二段中“The clever app gives you personalized book recommendations based on your tastes. (这款智能应用根据你的口味提供个性化的书籍推荐)”可知,Goodreads根据个人的偏好推荐书籍。故选D。22.细节理解题。根据Audible小标题下第一段中“With Audible, you can listen to books on the move, read by your favorite authors, comedians and celebrities. (使用Audible,你可以随时随地听书,这些书籍由你喜爱的作者、喜剧演员和名人朗读)”以及The Paris Review小标题下第二段中“The magazine has now designed the app, The Paris Review, which gives you access to new issues, archival collections, the complete interview videos and the voice version (版本) of Paris Review Daily . (该杂志现在设计了应用程序《巴黎评论》,它让你可以访问新刊、档案收藏、完整采访视频以及《巴黎评论日报》的音频版)”可知,Audible和The Paris Review都可以让用户通过听的方式获取内容。故选B。23.细节理解题。根据Bookly小标题下第一段中“If you struggle to fit reading into your daily schedule, then Bookly’s ‘daily reading workout’ is sure to help. (如果你很难将阅读纳入日常安排,那么Bookly的“每日阅读锻炼”一定能帮到你)”可知,如果你在阅读坚持上有困难,Bookly可以帮助你坚持阅读。故选C。BI once was a quick-tempered boy. If I mumbled (嘟哝), I got angry. When I got angry, I’d yell at anyone nearby, not caring who they were or what they were doing. Then they would make fun of me. Eventually, many people around me disliked me because of this. They started avoiding me. Even though I felt like I needed to improve myself, I didn’t know how.My father was patient with me and one day he gave me a basket full of nails (钉子) and a hammer (铁锤). Every time I got angry, he advised me to avoid scolding (责骂) the people involved and hammer a nail into the wooden fence behind the house until I calmed down. The first day, I hammered about 50 nails into the fence. As the days passed, I learned to control my hurtful speech in front of those who made me angry. Only when I got angry should I go and hammer the nails immediately!Eventually, before I could take the basket and hammer and go to the fence, my anger cooled and I started hammering nails into the fence less. In a few days, I no longer felt the need to hammer nails into the fence. I went to my father and told him the details. Although he was happy inside, he didn’t show it. He gave me a nail puller and asked me to pull out the nails I had hammered into the fence one by one. It took me a whole day to pull them all out. After pulling out all the nails, my father and I went to see the fence. My father showed me the scars where the nails had been pulled out from the fence and said, “When you get angry, you lose your mind and say things like this nail. Even if you apologize for speaking as if you were pulling out a nail, the wound left by those words is just as hard to heal as the scar from this nail.”I too understood the concept well, changed, grew up to respect my village, and achieved many successes in life.24.What did the boy do when he got angry at the beginning A.He behaved rudely to people around.B.He apologized to the people he had hurt.C.He avoided people who made him angry.D.He immediately hammered nails into the fence.25.Why did the boy’s father give him nails and a hammer A.To help him control his anger.B.To punish him for his bad behavior.C.To teach him how to repair the fence.D.To make him stronger by hammering nails.26.How did the father react when the boy stopped hammering nails A.He apologized to the boy.B.He showed his inner happiness.C.He asked the boy to remove the nails.D.He told the boy to repair the damaged fence.27.Which best summarizes the main lesson of this story A.Actions speak louder than words.B.Time heals all wounds.C.Practice makes perfect.D.What’s done cannot be undone.【答案】24.A 25.A 26.C 27.D【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了一个脾气暴躁的男孩在父亲的引导下,学会控制愤怒并明白言语伤人难以弥补的道理,最终实现自我改变的故事。24.细节理解题。根据第一段“When I got angry, I’d yell at anyone nearby, not caring who they were or what they were doing. (当我生气的时候,我会对附近的任何人大喊大叫,不管他们是谁,在做什么)”可知,男孩一开始生气时,会对周围的人举止粗鲁。故选A项。25.细节理解题。根据第二段“Every time I got angry, he advised me to avoid scolding the people involved and hammer a nail into the wooden fence behind the house until I calmed down. (每次我生气的时候,他都建议我不要责骂相关的人,而是在房子后面的木栅栏上钉一颗钉子,直到我平静下来)”可知,父亲给男孩钉子和锤子是为了帮助他控制愤怒。故选A项。26.细节理解题。根据第三段“In a few days, I no longer felt the need to hammer nails into the fence. I went to my father and told him the details. Although he was happy inside, he didn’t show it. He gave me a nail puller and asked me to pull out the nails I had hammered into the fence one by one. (几天之内,我再也不觉得有必要往栅栏上钉钉子了。我去找父亲,把这些情况一五一十地告诉了他。尽管他心里很高兴,却没有表现出来。他给了我一个拔钉器,让我把钉在栅栏上的钉子一个一个拔出来)”可知,当男孩不再钉钉子时,父亲让他把钉子拔掉。故选C项。27.主旨大意题。根据第三段父亲的话“When you get angry, you lose your mind and say things like this nail. Even if you apologize for speaking as if you were pulling out a nail, the wound left by those words is just as hard to heal as the scar from this nail. (当你生气的时候,你会失去理智,说出这样的话就像这颗钉子一样。即使你为自己说的话道歉,就像拔出钉子一样,但那些话留下的伤口就像这颗钉子留下的疤痕一样难以愈合)”可知,故事的主要教训是做过的事无法挽回。故选D项。CBeneath the quiet surface of a forest lies a busy network scientists call the “Wood Wide Web”. Far from being isolated individuals, trees communicate, share resources, and even send warnings through an underground system of fungi (真菌).The key players in this hidden conversation are mycorrhizal fungi. These thread-like organisms connect tree roots, forming vast networks. Research from the University of British Columbia reveals that up to 90% of land plants depend on these fungi. Through this interdependent relationship, trees exchange nutrients like carbon and nitrogen. Older “mother trees” often act as hubs, sending extra sugars to younger saplings struggling in shaded areas — a phenomenon called “forest family connections”.When under attack, trees release chemical signals. A 2023 study in Nature Ecology and Evolution demonstrates that acacia trees (金合欢树) bitten by giraffes produce ethylene (乙烯) gas. Nearby trees pick up these chemical signals from the air within minutes and increase tannin (鞣酸) production, making their leaves bitter and less tasty. Similarly, pine trees attacked by beetles send out warning signals through fungal networks, pushing neighbors to boost defensive resins (树脂).Not all interactions are cooperative. Some plants, like the ghost orchid, hack the network to steal nutrients from nearby trees without offering anything in return. Other species, such as black walnut trees, release toxins (毒素) to restrain competitors — a strategy called “biological warfare” by ecologists.Understanding this “social network” challenges traditional views of forests. Logging dominant mother trees can collapse entire ecosystems, much like removing servers from the Internet. Scientists now advocate for selective cutting practices that preserve fungal networks, ensuring forests’ resilience (适应力) to climate change.As author Peter Wohlleben notes in The Hidden Life of Trees, “Forests are super-organisms with intelligence we’re just beginning to decode.” This silent dialogue beneath our feet reminds us that nature’s deepest conversations often happen without a single word.28.What method do acacia trees use to warn nearby trees of giraffe feeding A.Producing defensive resins in bark. B.Transmitting electrical signals through roots.C.Releasing a warning gas into the air. D.Increasing sugar distribution via fungal networks.29.What does “biological warfare” refer to in paragraph 4 A.Using chemicals to kill insects. B.Releasing poisons to contain competitors.C.Fighting for sunlight through height. D.Stealing nutrients via underground roots.30.Why should mother trees be preserved according to scientists A.They attract diverse wildlife species. B.They offer young trees nutrients.C.They battle against climate change. D.They maintain ecosystem stability.31.What’s the main idea of the text A.The defensive strategies of trees. B.The cooperative interaction between trees.C.The important role of mother trees. D.The hidden communication among trees.【答案】28.C 29.B 30.D 31.D【导语】这是一篇说明文,主要介绍了森林中被科学家称为“树木网络”的地下真菌网络系统。28.细节理解题。根据第三段中的“A 2023 study in Nature Ecology & Evolution demonstrates that acacia trees (金合欢树) bitten by giraffes produce ethylene (乙烯) gas. Nearby trees pick up these chemical signals from the air within minutes and increase tannin (鞣酸) production, making their leaves bitter and less tasty. (2023年《自然 生态与进化》上的一项研究表明,被长颈鹿啃食的金合欢树会产生乙烯气体。附近的树木会在几分钟内从空气中接收到这些化学信号,并增加鞣酸的产生,使它们的叶子变得更苦且口感变差。)”可知,金合欢树是通过向空气中释放乙烯这种警告气体来提醒附近树木有长颈鹿在进食。故选C项。29.词句猜测题。根据第四段中的“Not all interactions are cooperative. Some plants, like the ghost orchid, hack the network to steal nutrients from nearby trees without offering anything in return. Other species, such as black walnut trees, release toxins (毒素) to restrain competitors (并非所有的互动都是合作性的。有些植物,比如幽灵兰花,会利用网络从附近的树木中窃取养分,却不给予任何回报。其他物种,如黑胡桃树,则会释放毒素来抑制竞争对手)”可推理出,biological warfare指的是释放毒素来抑制竞争对手。故选B项。30.细节理解题。根据第五段中的“Logging dominant mother trees can collapse entire ecosystems, much like removing servers from the Internet. (砍伐占主导地位的母树可能会使整个生态系统崩溃,这就好比从互联网中移除服务器一样。)”可知,科学家认为应该保护母树是因为它们能维持生态系统的稳定。故选D项。31.主旨大意题。根据第一段“Beneath the quiet surface of a forest lies a busy network scientists call the ‘Wood Wide Web’. Far from being isolated individuals, trees communicate, share resources, and even send warnings through an underground system of fungi (真菌). (在安静的森林表面下,隐藏着一个繁忙的网络,科学家称之为“森林万维网”。树木不是孤立的个体,而是通过真菌的地下系统交流、共享资源,甚至发出警告。)”和最后一段中的“This silent dialogue beneath our feet reminds us that nature’s deepest conversations often happen without a single word. (我们脚下的这种无声对话提醒我们,自然界最深刻的交流往往无需一言半语。)”可知,文章开篇就提到森林中存在被称为“树木网络”的地下真菌网络,树木通过它进行无声交流、共享资源。由此可知,这篇文章的主旨是树木之间隐藏的交流。故选D项。DPopularization has in some cases changed the original meaning of emotional intelligence. Many people now misunderstand emotional intelligence as almost everything desirable in a person's makeup that cannot be measured by an IQ test, such as character, motivation, confidence, mental stability, optimism and “people skills.” Research has shown that emotional skills may contribute to some of these qualities, but most of them move far beyond skill-based emotional intelligence.We prefer to describe emotional intelligence as a specific set of skills that can be used for either good or bad purposes. The ability to accurately understand how others are feeling may be used by a doctor to find out how best to help her patients, while a cheater might use it to control potential victims (受害者). Being emotionally intelligent does not necessarily make one a moral person.Although popular beliefs regarding emotional intelligence run far ahead of what research can reasonably support, the overall effects of the publicity have been more beneficial than harmful. The most positive aspect of this popularization is a new and much needed emphasis (重视) on emotion by employers, educators and others interested in promoting social well-being. The popularization of emotional intelligence has helped both the public and researchers re-evaluate the functionality of emotions and how they serve people adaptively in everyday life.Although the continuing popular appeal (吸引力) of emotional intelligence is desirable, we hope that such attention will excite a greater interest in the scientific and scholarly study of emotion. It is our hope that in coming decades, advances in science will offer new perspectives (视角) from which to study how people manage their lives. Emotional intelligence, with its focus on both head and heart, may serve to point us in the right direction.32.What is a common misunderstanding of emotional intelligence A.It helps to exercise a person's mind.B.It can be measured by an IQ test.C.It refers to a person's positive qualities.D.It includes a set of emotional skills.33.What is the author's attitude to the popularization of emotional intelligence A.Unbearable. B.Doubtful.C.Unclear. D.Supportive.34.What does the last paragraph mainly talk about concerning emotional intelligence A.Expectations for future studies. B.Scientists with new perspectives.C.Its appeal to the public. D.Its practical application.【答案】32.C 33.D 34.A【导语】本文是一篇议论文,文章围绕情商的普及现状、常见误解及未来研究方向展开论述,表达了作者对情商相关问题的观点。32.细节理解题。根据第一段“Many people now misunderstand emotional intelligence as almost everything desirable in a person's makeup that cannot be measured by an IQ test, such as character, motivation, confidence, mental stability, optimism and “people skills.” (现在很多人把情商误解为一个人身上几乎所有无法通过智商测试来衡量的特质,比如性格、动力、自信、精神稳定、乐观和“人际交往能力”。)”可知,人们普遍将情商误解为一个人身上那些无法用智商测试衡量的积极品质(如性格、动力、自信等)。故选C。33.推理判断题。 根据第三段“Although popular beliefs regarding emotional intelligence run far ahead of what research can reasonably support, the overall effects of the publicity have been more beneficial than harmful. The most positive aspect of this popularization is a new and much needed emphasis (重视) on emotion by employers, educators and others interested in promoting social well-being. (尽管关于情商的流行观点远远超出了研究所能合理支持的范围,但宣传的总体效果利大于弊。这种普及最积极的方面是雇主、教育工作者和其他对促进社会福祉感兴趣的人对情感的新的和急需的重视。)”可见作者对情商的普及持支持态度。故选D。34.主旨大意题。根据最后一段“It is our hope that in coming decades, advances in science will offer new perspectives (视角) from which to study how people manage their lives. Emotional intelligence, with its focus on both head and heart, may serve to point us in the right direction. (我们希望,在未来的几十年里,科学的进步将为研究人们如何管理自己的生活提供新的视角。第二节 (共5小题;每小题2分,共10分)根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Culture shock is the feeling of uncertainty, confusion, or anxiety that people may get when they live in or visit another country that differs from their own. 35 It can undoubtedly affect people’s lives. The following are some ways to deal with culture shock.Have a good understanding of culture and culture shock. There are many factors that make up a culture, including shared beliefs, traditions and morals. 36 It’s because they are surrounded by people with the same beliefs and values, and cultural differences are only clear when you meet someone else’s culture.Keep a journal(日记) of your thoughts. 37 And you are feeling a bit overwhelmed (不知所措的) by the culture there. Rather than giving in to your anxiety, write it out. Write down how you felt at the moment and what troubled you or made you happy that day. You can also put something down if you’re missing anyone from your hometown. 38 Don’t allow yourself to become a recluse (隐居者) during this experience. You can share your feelings and experiences with your relatives and friends. If you are studying abroad and have other classmates who have similar feelings, connect with them as well as with those who are adjusting a bit more easily.Do some things you usually like. Don’t allow the culture shock to occupy your mind. And try to do something interesting to replace a range of negative emotions, including anxiety, sadness, anger, homesickness, and sometimes even depression. 39 Or practice your hobbies like reading and dancing.A.Share your culture.B.Talk to others about your experiences.C.Try to step outside of your own culture.D.Sometimes such a feeling can be very strong.E.You can watch movies or listen to music that you enjoy.F.Many people don’t realize how culture influences them.G.Perhaps you have recently moved to a new city or country.【答案】35.D 36.F 37.G 38.B 39.E【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述了四种应对文化冲击带来的影响的方法,帮助人们克服或者缓解文化冲击带来的不适和感受。35.根据前句“Culture shock is the feeling of uncertainty,confusion,or anxiety”(文化冲击是一种不确定、困惑或焦虑的感觉。)前文提出来文化冲击这个概念,这个空应该也是关于文化冲击带来的感觉,D项“Sometimes such a feeling can be very strong.”其中a feeling与前文feeling相呼应。故选D项。36.根据后句“It's because they are surrounded by people with the same beliefs and values,and cultural differences are only clear when you meet someone else’s culture.”(这是因为他们周围的人都有相同的信仰和价值观,只有当你遇到别人的文化时,文化差异才会明显。)可知,F项“Many people don’t realize how culture influences them.”其中culture与后句中cultural differences形成呼应结构,符合本段语境。故选F项。37.根据下文“You can also put something down if you're missing anyone from your hometown”(意思是如果你想念家乡的人,你也可以写下一些东西。)可知,这段话是在介绍远离故乡在外的时候的情况。G项“Perhaps you have recently moved to a new city or country.”其中moved to a new city or country与后句中missing anyone from your hometown相呼应,表示关于远离故乡,离开故乡的事情。故选G项。38.根据下文“You can share your feelings and experiences with your relatives and friends”(你可以和你的亲戚朋友分享你的感受和经历。)可知,B项“Talk to others about your experiences.”中experiences与后文中feelings and experiences形成呼应结构,符合本段语境,因此这个空作为这段话的主题句,说和别人谈论你的经历。故选B项。39.根据上文“Do some things you usually like”(做一些你平时喜欢做的事情。)可知E项“You can watch movies or listen to music that you enjoy.”其中you enjoy与前文you usually like相呼应,表示听一些你喜欢听的音乐或者看你喜欢看的电影。故选E项。第三部分 书面表达 (共两节,32分)第一节 (共4小题;第40、41题各2分,第42题3分,第43题5分,共12 分)阅读下面短文,根据题目要求用英文回答问题。There is a drive within all of us to create and express ourselves through art. This drive comes from a need to achieve a balance within ourselves. Art refers to the theory and physical expression of creativity found in human societies_and cultures. Its major fields include literary arts, performing arts (e. g. theater and dance) and visual arts (e. g. drawing, painting, photography, film and sculpture).Art is essential to our culture because it provides us with a deeper understanding of emotions. Through art, we learn to feel joy in times of happiness and we see pain and despair in times of suffering. Creating art allows us to slow down and experience a full range of our emotions, while viewing others’ art can release the emotions within us and allow us to explore our feelings. This can help us heal and grow, and succeed both personally and professionally.Art encourages critical thinking and promotes communication. Throughout the entire process of creating and appreciating art, we need to make decisions. We use logic and reasoning to find meaning in what we see or create. Art is a medium to share thoughts, ideas and visions that may not be expressed in other ways. Through art, we gain a better understanding of past and present cultures. Yet more importantly, there are no language barriers in art and therefore it is universal.Art also enhances our lives. The process of experiencing art engages both the body and the mind and provides us with time to reflect. That’s why art is a necessity, not a luxury. It can make a community more beautiful and a workplace more interesting. Our homes reflect our personalities through the art we choose to display. Art can inspire us, make us happy and even motivate us.We need to express ourselves through art. When we take a closer look at our world and begin to see the art and creativity in it, it can soothe, enrich or encourage ourselves. Art is beautiful , and beauty is an aesthetic quality.40.What drives people to create and express themselves through art 41.Please decide which part is false in the following statement, then underline it and explain why.Art helps people gain a better understanding of past and present cultures, and the language barriers make it difficult for people to appreciate art.42.What is the passage mainly about 43.What is your favourite art form And why (In about 40 words)【答案】40.A need to achieve a balance within ourselves.Art helps people gain a better understanding of past and present cultures, and the language barriers make it difficult for people to appreciate art. There are no language barriers in art and therefore it is universal.42.Art has entered every corner of our lives. We need to express ourselves through art.43.My favorite art form is the performing arts. Because acting allows us to express our true feelings and experience a full range of our emotions, while viewing others’ art can release the emotions within us and allow us to explore our feelings.【导语】这是一篇说明文。主要介绍了艺术已经进入了我们生活的每一个角落。我们需要通过艺术来表达自己。40.考查细节理解。根据第一段中“There is a drive within all of us to create and express ourselves through art. This drive comes from a need to achieve a balance within ourselves.”(我们所有人都有一种通过艺术来创造和表达自己的动力。这种动力来自于我们需要达到内心的平衡。)可知,我们需要达到内心的平衡驱使人们通过艺术来创造和表达自己。故答案为A need to achieve a balance within ourselves.41.考查细节理解。根据第三段中“Through art, we gain a better understanding of past and present cultures. Yet more importantly, there are no language barriers in art and therefore it is universal.”(通过艺术,我们可以更好地了解过去和现在的文化。但更重要的是,艺术没有语言障碍,因此它是普遍的。)可知,语言障碍使人们很难欣赏艺术这个陈述是错误,因为艺术没有语言障碍,因此它是普遍的。故答案为There are no language barriers in art and therefore it is universal.42.考查归纳总结。根据文章大意以及最后一段“We need to express ourselves through art. When we take a closer look at our world and begin to see the art and creativity in it, it can soothe, enrich or encourage ourselves. Art is beautiful , and beauty is an aesthetic quality.”(我们需要通过艺术来表达自己。当我们仔细审视我们的世界,开始看到其中的艺术和创造力时,它可以抚慰、丰富或鼓励我们自己。艺术是美的,美是一种审美品质。)可知,这篇文章主要讲的是艺术已经进入了我们生活的每一个角落。我们需要通过艺术来表达自己。故答案为Art has entered every corner of our lives. We need to express ourselves through art.43.考查主观评价。根据文章大意以及题干的提问要求结合自己的主观感受。故答案为:My favorite art form is the performing arts. Because acting allows us to express our true feelings and experience a full range of our emotions, while viewing others’ art can release the emotions within us and allow us to explore our feelings.第二节 (20分)44.假定你是李华,想邀请你的新西兰朋友Kevin参加你校将要举行的“劳动周”相关活动。请给他写 封邮件,内容包括:1.活动时间;2. 活动内容(如:校园环境美化、校内垃圾分类等);3. 活动意义.参考词汇:Labour Week劳动周注意:1.词数100左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】Dear Kevin,I feel extremely delighted to inform you that our school will hold some relevant activities during the upcoming Labour Week. I’m writing to invite you to experience the great activities.The Labour Week will start on June 10th and last for five days, when we will hold various activities. To beautify our school, we will plant trees that are definitely good for our physical and mental well-being. Moreover, it’s a wonderful idea to sort garbage in an eco-friendly way, making our campus cleaner and more fascinating. There is also a labor knowledge competition which is so rewarding that we can’t afford to miss it.As for the significance, we can benefit a lot undoubtedly. Our awareness of labour can be developed. Besides, we will learn to cherish and respect the fruits of people’s work.Looking forward to your favorable reply.Yours sincerely,Li Hua【分析】本篇写作属于应用文,主要是邀请新西兰的朋友Kevin参加学校举行的劳动周活动。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态应为一般现在时和一般将来时。结构:总分法。总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。写作要求:1. 活动时间;(the time of this activity)2. 活动内容(如:校园环境美化、校内垃圾分类等);(the content of this activity)3. 活动意义。(the significance of this activity)第二步:列提纲 (重点词组)inform; relevant; upcoming; various; beautify; definitely; physical and mental; as for the significance; undoubtedly; cherish第三步:连词成句I want to inform you that our school will hold some relevant activities during the upcoming Labour Week.I’m writing to invite you to experience the great activities.We will plant trees that are definitely good for our physical and mental well-being.We will hold various activities to support our Labour Week.It’s a wonderful idea to sort garbage in an eco-friendly way.Sorting garbage can make our campus cleaner and more fascinating.As for the significance, we can benefit a lot undoubtedly.Our awareness of labour can be developed.We will learn to cherish and respect the fruits of people’s work.在进行造句的时候一定要注意时态和语态上面的问题。第四步:连句成篇(衔接词)1. 文章的结构顺序:劳动周具体时间和地点;劳动周的活动内容;劳动周的实际意义。2.表并列补充关系:What is more, Besides, Moreover, Furthermore, In addition As well as, not only…but (also), including,连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰.第五步:润色修改【点睛】范文内容完整,要点全面,语言规范,语篇连贯,词数适当,上下文意思连贯,符合逻辑关系。范文开头I feel extremely delighted to inform you that our school will hold some relevant activities during the upcoming Labour Week. 既使用了一个宾语从句,又开门见山的点出了写作的主题和目的。此外范文中形容词和副词用得特别好,比如extremely和definitely等,都能够表达出作者的情感。 还用到了非谓语结构Moreover, it’s a wonderful idea to sort garbage in an eco-friendly way, making our campus cleaner and more fascinating. 文章思路清晰,层次分明,上下句转换自然。为文章增色添彩。请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效!21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台2025-2026学年高一英语上学期期中模拟卷01(北京专用)(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)考生注意:1.答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。2. 答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。3.难度系数:0.65。4.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 知识运用(共两节,30分)第一节 (共10小题;每小题 1. 5分,共15分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。Last year I decided to do some voluntary work. I began to research on the Internet and discovered Volunteer USA. Three months later, I 1 myself on a plane to Phoenix, Arizona. I was 2 at the thought of living with loads of new people for three months. However, within fifteen minutes of arriving, my worries had gone. Everyone was so friendly and like-minded that it was very easy to feel at home.I was sent to the Coronado National Forest for my first 8-day 3 . We had to carry everything we needed and walk three miles to where we worked. It may not seem like a 4 way, but in 35℃ heat and with a heavy pack, my legs were on fire.My job was to 5 a stairway out of rock. This 6 climbing up and down the side of a mountain inhabited (栖息) by mountain lions, although I should say they were only heard, never seen.Three days later, a beautiful stairway came into being. The 7 of knowing that my work will be on that mountainside for years to come is massive.But on the last night we were caught in a thunderstorm. I woke up at midnight to find a swimming pool in my tent. The temperature was close to 8 . I had to spend the rest of the night trembling in the only dry part of my tent.Needless to say, I suffered a lot. But I know whatever I have to face in my life. I was there and I 9 . I think I am much 10 for having taken part in the project.1.A.imagined B.found C.enjoyed D.introduced2.A.annoyed B.surprised C.nervous D.excited3.A.project B.tour C.campaign D.course4.A.nice B.safe C.long D.quick5.A.build B.test C.clean D.guard6.A.helped B.meant C.allowed D.ended7.A.satisfaction B.ambition C.expectation D.intention8.A.boiling B.average C.normal D.freezing9.A.recovered B.resisted C.escaped D.survived10.A.smarter B.stronger C.happier D.busier第二节 (共10小题;每小题1. 5分,共15分)阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。ASlowing down can contribute significantly to personal growth. Taking the time 11 (rest) allows us to develop a deeper sense of 12 (self-aware). When we slow down, we create space to reflect on our thoughts and emotions, which helps us identify important areas of our lives and 13 (give) us the opportunity to make right choices. To practise this, we need to establish clear 14 (edge) in our personal and professional life.BThere are several reasons 15 wearing school uniforms is a good idea. First of all, uniforms help a school encourage unity and equality. The students feel that they belong to a particular group when every student in the school 16 (wear) the uniform and nobody looks different and special. Uniforms can also be useful in unexpected ways. For example, on the edge of an interesting uniform, there is a piece of cloth that gives off light in the darkness, so car drivers can easily see the children when they are walking or cycling to school 17 dark mornings.CF1 driver Max Verstappen, 24, won a big prize at the 2022 Laureus World Sports Awards on April 24. He 18 (honor) with "sportsman of the year" for his outstanding performance in 2021, having won his first F1 world title by 19 (beat) top driver Lewis Hamilton. The Dutchman has now won 10 20 (victory) and even set a record of 18 podiums (领奖台) in a season — the highest of anyone.第二部分 阅读理解 (共两节,38分)第一节 (共14小题;每小题2分,共28分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。AAre you searching for a smartphone app to enjoy yourself in the literature world Here are a few good ones to satisfy your literary interests, no matter what your reading level, schedule, or preferences are.GoodreadsGoodreads, the world’s largest community of readers, has created an app, so you can keep up with your favorite reads from the comfort of your phone.The clever app gives you personalized book recommendations based on your tastes. You can join in reading challenges, set up a “want-to-read list” and see book reviews from professionals and friends on your recommended reads.You can also play your part in deciding on the famous Goodreads Choice Awards and be the first to find out the winners.AudibleAudible is the go-to app for audiobooks and podcasts (播客) . With Audible, you can listen to books on the move, read by your favorite authors, comedians and celebrities. The app has thousands of fiction and non-fiction titles to choose from!If you prefer literary podcasts, then check out our blog Top Literary Podcasts for Book Lovers for our best recommendations.BooklyBookly is a reading tracker that allows you to set daily goals. If you struggle to fit reading into your daily schedule, then Bookly’s “daily reading workout” is sure to help.There are in-app achievements to unlock, which promote your reading and help you achieve your reading goals.The Paris ReviewThe Paris Review is a famous quarterly English-language literary magazine that was founded in Paris in 1953.The magazine holds interviews with some of the world’s most famous authors and gives opportunities to new writers. The magazine has now designed the app, The Paris Review, which gives you access to new issues, archival collections, the complete interview videos and the voice version (版本) of Paris Review Daily.21.What is special about Goodreads A.It sets some awards for its readers.B.It offers books written by famous writers.C.It makes the relationship between books and readers stronger.D.It recommends books according to individual preferences.22.What do the apps Audible and The Paris Review have in common A.Reviews about books can be posted and viewed by others.B.Users can listen to some content instead of reading.C.Users can record their reading of a book and send it to professionals.D.Personal meetings can be arranged for users with their favorite writers.23.Which app should you choose if you have difficulty in keeping reading A.Goodreads. B.Audible. C.Bookly. D.The Paris Review.BI once was a quick-tempered boy. If I mumbled (嘟哝), I got angry. When I got angry, I’d yell at anyone nearby, not caring who they were or what they were doing. Then they would make fun of me. Eventually, many people around me disliked me because of this. They started avoiding me. Even though I felt like I needed to improve myself, I didn’t know how.My father was patient with me and one day he gave me a basket full of nails (钉子) and a hammer (铁锤). Every time I got angry, he advised me to avoid scolding (责骂) the people involved and hammer a nail into the wooden fence behind the house until I calmed down. The first day, I hammered about 50 nails into the fence. As the days passed, I learned to control my hurtful speech in front of those who made me angry. Only when I got angry should I go and hammer the nails immediately!Eventually, before I could take the basket and hammer and go to the fence, my anger cooled and I started hammering nails into the fence less. In a few days, I no longer felt the need to hammer nails into the fence. I went to my father and told him the details. Although he was happy inside, he didn’t show it. He gave me a nail puller and asked me to pull out the nails I had hammered into the fence one by one. It took me a whole day to pull them all out. After pulling out all the nails, my father and I went to see the fence. My father showed me the scars where the nails had been pulled out from the fence and said, “When you get angry, you lose your mind and say things like this nail. Even if you apologize for speaking as if you were pulling out a nail, the wound left by those words is just as hard to heal as the scar from this nail.”I too understood the concept well, changed, grew up to respect my village, and achieved many successes in life.24.What did the boy do when he got angry at the beginning A.He behaved rudely to people around.B.He apologized to the people he had hurt.C.He avoided people who made him angry.D.He immediately hammered nails into the fence.25.Why did the boy’s father give him nails and a hammer A.To help him control his anger.B.To punish him for his bad behavior.C.To teach him how to repair the fence.D.To make him stronger by hammering nails.26.How did the father react when the boy stopped hammering nails A.He apologized to the boy.B.He showed his inner happiness.C.He asked the boy to remove the nails.D.He told the boy to repair the damaged fence.27.Which best summarizes the main lesson of this story A.Actions speak louder than words.B.Time heals all wounds.C.Practice makes perfect.D.What’s done cannot be undone.CBeneath the quiet surface of a forest lies a busy network scientists call the “Wood Wide Web”. Far from being isolated individuals, trees communicate, share resources, and even send warnings through an underground system of fungi (真菌).The key players in this hidden conversation are mycorrhizal fungi. These thread-like organisms connect tree roots, forming vast networks. Research from the University of British Columbia reveals that up to 90% of land plants depend on these fungi. Through this interdependent relationship, trees exchange nutrients like carbon and nitrogen. Older “mother trees” often act as hubs, sending extra sugars to younger saplings struggling in shaded areas — a phenomenon called “forest family connections”.When under attack, trees release chemical signals. A 2023 study in Nature Ecology and Evolution demonstrates that acacia trees (金合欢树) bitten by giraffes produce ethylene (乙烯) gas. Nearby trees pick up these chemical signals from the air within minutes and increase tannin (鞣酸) production, making their leaves bitter and less tasty. Similarly, pine trees attacked by beetles send out warning signals through fungal networks, pushing neighbors to boost defensive resins (树脂).Not all interactions are cooperative. Some plants, like the ghost orchid, hack the network to steal nutrients from nearby trees without offering anything in return. Other species, such as black walnut trees, release toxins (毒素) to restrain competitors — a strategy called “biological warfare” by ecologists.Understanding this “social network” challenges traditional views of forests. Logging dominant mother trees can collapse entire ecosystems, much like removing servers from the Internet. Scientists now advocate for selective cutting practices that preserve fungal networks, ensuring forests’ resilience (适应力) to climate change.As author Peter Wohlleben notes in The Hidden Life of Trees, “Forests are super-organisms with intelligence we’re just beginning to decode.” This silent dialogue beneath our feet reminds us that nature’s deepest conversations often happen without a single word.28.What method do acacia trees use to warn nearby trees of giraffe feeding A.Producing defensive resins in bark. B.Transmitting electrical signals through roots.C.Releasing a warning gas into the air. D.Increasing sugar distribution via fungal networks.29.What does “biological warfare” refer to in paragraph 4 A.Using chemicals to kill insects. B.Releasing poisons to contain competitors.C.Fighting for sunlight through height. D.Stealing nutrients via underground roots.30.Why should mother trees be preserved according to scientists A.They attract diverse wildlife species. B.They offer young trees nutrients.C.They battle against climate change. D.They maintain ecosystem stability.31.What’s the main idea of the text A.The defensive strategies of trees. B.The cooperative interaction between trees.C.The important role of mother trees. D.The hidden communication among trees.DPopularization has in some cases changed the original meaning of emotional intelligence. Many people now misunderstand emotional intelligence as almost everything desirable in a person's makeup that cannot be measured by an IQ test, such as character, motivation, confidence, mental stability, optimism and “people skills.” Research has shown that emotional skills may contribute to some of these qualities, but most of them move far beyond skill-based emotional intelligence.We prefer to describe emotional intelligence as a specific set of skills that can be used for either good or bad purposes. The ability to accurately understand how others are feeling may be used by a doctor to find out how best to help her patients, while a cheater might use it to control potential victims (受害者). Being emotionally intelligent does not necessarily make one a moral person.Although popular beliefs regarding emotional intelligence run far ahead of what research can reasonably support, the overall effects of the publicity have been more beneficial than harmful. The most positive aspect of this popularization is a new and much needed emphasis (重视) on emotion by employers, educators and others interested in promoting social well-being. The popularization of emotional intelligence has helped both the public and researchers re-evaluate the functionality of emotions and how they serve people adaptively in everyday life.Although the continuing popular appeal (吸引力) of emotional intelligence is desirable, we hope that such attention will excite a greater interest in the scientific and scholarly study of emotion. It is our hope that in coming decades, advances in science will offer new perspectives (视角) from which to study how people manage their lives. Emotional intelligence, with its focus on both head and heart, may serve to point us in the right direction.32.What is a common misunderstanding of emotional intelligence A.It helps to exercise a person's mind.B.It can be measured by an IQ test.C.It refers to a person's positive qualities.D.It includes a set of emotional skills.33.What is the author's attitude to the popularization of emotional intelligence A.Unbearable. B.Doubtful.C.Unclear. D.Supportive.34.What does the last paragraph mainly talk about concerning emotional intelligence A.Expectations for future studies. B.Scientists with new perspectives.C.Its appeal to the public. D.Its practical application.第二节 (共5小题;每小题2分,共10分)根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Culture shock is the feeling of uncertainty, confusion, or anxiety that people may get when they live in or visit another country that differs from their own. 35 It can undoubtedly affect people’s lives. The following are some ways to deal with culture shock.Have a good understanding of culture and culture shock. There are many factors that make up a culture, including shared beliefs, traditions and morals. 36 It’s because they are surrounded by people with the same beliefs and values, and cultural differences are only clear when you meet someone else’s culture.Keep a journal(日记) of your thoughts. 37 And you are feeling a bit overwhelmed (不知所措的) by the culture there. Rather than giving in to your anxiety, write it out. Write down how you felt at the moment and what troubled you or made you happy that day. You can also put something down if you’re missing anyone from your hometown. 38 Don’t allow yourself to become a recluse (隐居者) during this experience. You can share your feelings and experiences with your relatives and friends. If you are studying abroad and have other classmates who have similar feelings, connect with them as well as with those who are adjusting a bit more easily.Do some things you usually like. Don’t allow the culture shock to occupy your mind. And try to do something interesting to replace a range of negative emotions, including anxiety, sadness, anger, homesickness, and sometimes even depression. 39 Or practice your hobbies like reading and dancing.A.Share your culture.B.Talk to others about your experiences.C.Try to step outside of your own culture.D.Sometimes such a feeling can be very strong.E.You can watch movies or listen to music that you enjoy.F.Many people don’t realize how culture influences them.G.Perhaps you have recently moved to a new city or country.第三部分 书面表达 (共两节,32分)第一节 (共4小题;第40、41题各2分,第42题3分,第43题5分,共12 分)阅读下面短文,根据题目要求用英文回答问题。There is a drive within all of us to create and express ourselves through art. This drive comes from a need to achieve a balance within ourselves. Art refers to the theory and physical expression of creativity found in human societies_and cultures. Its major fields include literary arts, performing arts (e. g. theater and dance) and visual arts (e. g. drawing, painting, photography, film and sculpture).Art is essential to our culture because it provides us with a deeper understanding of emotions. Through art, we learn to feel joy in times of happiness and we see pain and despair in times of suffering. Creating art allows us to slow down and experience a full range of our emotions, while viewing others’ art can release the emotions within us and allow us to explore our feelings. This can help us heal and grow, and succeed both personally and professionally.Art encourages critical thinking and promotes communication. Throughout the entire process of creating and appreciating art, we need to make decisions. We use logic and reasoning to find meaning in what we see or create. Art is a medium to share thoughts, ideas and visions that may not be expressed in other ways. Through art, we gain a better understanding of past and present cultures. Yet more importantly, there are no language barriers in art and therefore it is universal.Art also enhances our lives. The process of experiencing art engages both the body and the mind and provides us with time to reflect. That’s why art is a necessity, not a luxury. It can make a community more beautiful and a workplace more interesting. Our homes reflect our personalities through the art we choose to display. Art can inspire us, make us happy and even motivate us.We need to express ourselves through art. When we take a closer look at our world and begin to see the art and creativity in it, it can soothe, enrich or encourage ourselves. Art is beautiful , and beauty is an aesthetic quality.40.What drives people to create and express themselves through art 41.Please decide which part is false in the following statement, then underline it and explain why.Art helps people gain a better understanding of past and present cultures, and the language barriers make it difficult for people to appreciate art.42.What is the passage mainly about 43.What is your favourite art form And why (In about 40 words)第二节 (20分)44.假定你是李华,想邀请你的新西兰朋友Kevin参加你校将要举行的“劳动周”相关活动。请给他写 封邮件,内容包括:1.活动时间;2. 活动内容(如:校园环境美化、校内垃圾分类等);3. 活动意义.参考词汇:Labour Week劳动周注意:1.词数100左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)" 21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年高一英语上学期期中模拟卷01(北京专用)(原卷).doc 2025-2026学年高一英语上学期期中模拟卷01(北京专用)(解析).doc