2025-2026学年高二上学期期中模拟卷01(人教版)(含解析,无听力音频有听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025-2026学年高二上学期期中模拟卷01(人教版)(含解析,无听力音频有听力原文)

资源简介

中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高二上学期期中模拟卷01(人教版)
英语·全解全析
(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 测试范围:选择性必修一Unit1~Unit5(人教版)
4. 难度系数:0.65。
5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.How will the woman probably go to the concert
A.On foot. B.By bus. C.By car.
【答案】C
【原文】W: I’m afraid I’ll miss the concert, if it doesn’t stop raining right now.
M: Can I give you a lift
W: Okay, thank you. It’s nice of you to help me.
2.Where did the woman go
A.To the gym. B.To the park. C.To the man’s home.
【答案】A
【原文】M: You look tired. Where have you been
W: I planned to go to the park but I went to the gym to work out.
M: Well, I think you’d better have a rest.
3.Why did the man come to Beijing
A.To visit Beijing University.
B.To study as an international student.
C.To introduce an educational program.
【答案】B
【原文】W: David, how long have you stayed in Beijing
M: For two years. Since I was admitted to a PhD program at Beijing University as an international student from Canada.
4.What is the probable relationship between the two speakers
A.Doctor and patient. B.Father and daughter. C.Boss and employee.
【答案】C
【原文】W: Mr. black, I need to take a day off because my father is sick. I need to take him into hospital today.
M: Sorry to hear that. Don’t worry about work. Just take good care of your father.
5.What are the speakers mainly talking about
A.A restaurant. B.A robot. C.A camera.
【答案】B
【原文】W: MSA robotics has developed a robot which works in fast food restaurants. It’s so cool.
M: Yeah, I’ve also heard of that. The robot uses AI in cameras. It prepares meals and can also do some other tasks at the same time.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What is the man going to do this summer
A.Work at a hotel. B.Teach a course. C.Repair his house.
7.How will the man use the money
A.To hire a gardener. B.To buy some books. C.To pay for a boat trip.
【答案】6.A 7.B
【原文】M: Guess what I'll be doing this summer
W: What
M: I'm going to work at the riverside hotel.
W: What exactly will you be doing
M: I'll do some small repairs inside and outside the hotel. And I'll cut grass and take care of the flowers.
W: Sounds interesting. What's the pay
M: About 15 dollars an hour, five hours a day and Sunday free
W: That's good money. What are you going to do with it
M: I'll pay for the reference books for next term.
听第7段材料,回答第8、9题。
8.Why does Tom make a call to Mary
A.To invite her to New Zealand.
B.To tell her something about his trip.
C.To ask for information about New Zealand.
9.What will Mary do this Saturday
A.Work at her company.
B.Travel to New Zealand.
C.Have dinner at Tom’s home.
【答案】8.C 9.C
【原文】M: Hello, can I speak to Mary please
W: Is that you Tom
M: Yes it is. I'm going to New Zealand in two weeks’ time and my wife is going with me.
W: Oh, how lucky you are. How long will you be away
M: For a couple of months, maybe half a year. My boss wants me to set up a branch company there. Well, Mary you have been to New Zealand several times. Can you give us some suggestions or just tell us about that country
W: I'd love to, we can have a talk sometime.
M: Why not come over to dinner at my house this weekend My wife wants to meet you as well.
W: All right, what about Saturday
M: Okay See you at six PM this coming Saturday. Goodbye.
听第8段材料,回答第10至12题。
10.What are the speakers talking about
A.Buying groceries. B.Choosing gifts. C.Seeing friends.
11.Who is Clara
A.The man’s wife. B.The man’s sister. C.The man’s daughter.
12.How much did the man spend on the city passes
A.$36. B.$50. C.$150.
【答案】10.B 11.C 12.C
【原文】M: Hi, Linda. Fancy seeing you here. How long have you been shopping
W: Almost an hour. I have a lot to buy. My daughter Melissa’s birthday is coming. I’m trying to get her a good gift, but I don’t know what to choose. She seems to have everything she loves.
M: Yeah, the same as Clara. We’ve already had bags of toys she’s no longer playing with. So this year, we didn’t buy her material things. We gave her an experience gift.
W: What’s that
M: A city pass, with which she can visit 12 different attractions, including the national history museum, the science museum, the zoo, and more.
W: How much is it
M: Fifty dollars per person, for a year-long pass. I bought three for the whole family.
W: So you can have a different outing every month for the entire year. What a great idea!
听第9段材料,回答第13至16题。
13.What is the man doing
A.Attending a lecture. B.Hosting a workshop. C.Conducting an interview.
14.Why is Emily doing unpaid work in the new season of the show
A.To follow the latest trend. B.To help raise the crew’s pay. C.To support the post-production.
15.What enables Emily to try different things in her field
A.Her college education. B.Her teaching experience. C.Her family tradition.
16.What does Emily think of her work at the Film Centre
A.Boring. B.Rewarding. C.Demanding.
【答案】13.C 14.C 15.A 16.B
【原文】M: Emily, thank you for taking time out of your busy schedule to answer a few questions.
W: It’s my pleasure.
M: People say you’re doing unpaid work in the new season of My Fair Lady. Is this what the show business has become
W: No, not really. All of my acting in the new season is unpaid, but the crew is paid. This is to raise money for the post-production of the show.
M: I notice you’ve tried many different kinds of things: film, TV, and even theater.
W: Yeah, that’s how I was trained at university. I work on anything that excites me.
M: Tell us about the six months you recently spent at the workshop of the Film Centre.
W: It was an unbelievable experience — teaching young actors and actresses and working with some great acting artists. It was also great to work in various labs, such as directors, writers and so on. It’s very helpful for making you a really well-rounded and active member of the film and television industry.
M: Thank you very much, Emily. We look forward to your new season.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.What is the speaker doing
A.Introducing a study. B.Explaining a goal. C.Announcing a plan.
18.How many benefits does the speaker mention
A.2. B.3. C.4.
19.What have increased in the city in recent years
A.Traffic jams. B.Regular cyclists. C.Various diseases.
20.What is the last benefit about
A.Time. B.Health. C.Money.
【答案】17.C 18.B 19.A 20.B
【原文】 Good morning, everyone. As you know, I’ll talk to you about the company’s new plan to encourage employees to come to work by bike instead of taking a car. Let’s look at the benefits to employees. One of the benefits is about finance. Obviously it costs a lot to buy and run a car, but bicycles are much cheaper. Cyclists don’t have to pay for the insurance. And the cost of buying and repairing a bike is much lower than that of a car. So you’d save a lot of money by cycling, and for most employees, cycling will also reduce the amount of time to get to and from work. Certainly, over the past 10 or 20 years, traffic jams in the city have been getting more frequent and worse, and now it’s common for cyclists to overtake a line of cars that are stuck in traffic. The health benefits of the plan are probably well-known, but I'll just run through them. Studies have shown that cycling four miles a day help reduce the risk of heart disease, and people who cycle regularly look energetic. So let’s make a change now.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Whether you’re passionate about designing intelligent systems, exploring AI moral dilemmas, or using AI to solve real-world problems, the Artificial Intelligence Institute will give you the knowledge and tools to make an impact in one of the world’s most transformative fields.Topics Covered
·The Science of AI: Machine learning, natural language processing, and robotics
·AI Ethics (伦理): Privacy and responsible AI design
·AI in Society: Social and economic impacts of automation
·Global AI Management: Legal frameworks and international regulationsHands-On Experiences
·Participate in discussions on AI ethics
·Cooperate on AI-driven projects, from chatbot development to data analysis
·Attend lectures by guest speakers who work in AI across academic fields, industry, and policy
·Visit tech clubs and innovation centers to see AI in action
*Hands-on experiences are subject to change.At a Glance
2025 Dates: Week of June 8 — 13
Program Length: Sunday — Friday, overnight
Who Can Apply: Current 9th — 12th grade students
Tuition: $3,400
Location: Winston-Salem, N. C. — Wake Forest University Reynolda Campus
Courses carry no secondary school or college credit. Upon completion of the program, an official Wake Forest University Certificate of Completion will be awarded to all Artificial Intelligence Institute participants.
21.What is the aim of the Artificial Intelligence Institute
A.To provide design jobs. B.To make AI more appealing.
C.To equip people with skills in AI. D.To promote quick learning methods.
22.What can participants do
A.Interview guest speakers. B.Take part in AI ethics talks.
C.Analyze data with chatbots. D.Set up AI innovation centers.
23.What do we know about the program from “At a Glance”
A.It will last for a whole week. B.An official certificate is available.
C.Participants can get college credits. D.Applicants in grades 8-12 are required.
【答案】21.C 22.B 23.B
【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了一个人工智能研究所的项目情况。
21.细节理解题。根据第一段“Whether you’re passionate about designing intelligent systems, exploring AI moral dilemmas, or using AI to solve real-world problems, the Artificial Intelligence Institute will give you the knowledge and tools to make an impact in one of the world’s most transformative fields.(无论您是对设计智能系统充满热情,还是热衷于探索人工智能的道德困境,亦或是希望通过人工智能解决现实世界的问题,人工智能研究所都将为您提供所需的知识和工具,助您在这一全球最具变革性的领域中发挥影响力)”可知,人工智能研究所的宗旨是让人们掌握人工智能方面的技能。故选C。
22.细节理解题。根据Topics Covered部分“AI Ethics (伦理): Privacy and responsible AI design(人工智能伦理:隐私与负责任的人工智能设计)”可知,参与者可以参与人工智能伦理讨论。故选B。
23.细节理解题。根据最后一段“Upon completion of the program, an official Wake Forest University Certificate of Completion will be awarded to all Artificial Intelligence Institute participants.(完成该项目后,所有人工智能学院的学员都将获得由维克森林大学颁发的正式结业证书)”可知,这个项目可以获得一份官方证书。故选B。
B
On the first day of senior year, Mia sat alone at the back of the music room, her fingers tracing the scar on her left hand-the reminder of a biking accident that had ended her piano dreams two years ago. The room was filled with the chatter of classmates tuning violins and adjusting drum kits, but Mia’s eyes stayed fixed on the dusty piano in the corner.
“ Hi, I’m Alex, ” a boy with a guitar slung over his shoulder smiled. “ You play piano, right I remember seeing you perform at the freshman concert.” Mia tensed, her scar throbbing (颤动) slightly. “ Not anymore, ” she mumbled, pretending to study her music sheet.
Weeks passed. Mia kept to herself, but Alex’s persistence was unwavering. One afternoon as Mia was sketching (画素描) the piano in her notebook, Alex suddenly said, “What if we did a duet (二重奏) for the winter concert You could... uh, help me with the piano part ” His ears turned red, and Mia realized he was trying to hide the fact that he already knew about her accident.
“I can’t,” Mia said quickly, shutting her notebook. But Alex just shrugged. “No pressure. I’ll be practicing in the music room after school if you change your mind. ”
That evening, Mia found herself lingering (徘徊) outside the room. Through the window, she saw Alex struggling with a complicated guitar piece. Something about his determination stirred her. She pushed the door open. “The bridge section needs more harmony,” she said softly. “Like this.” Without thinking, she sat at the piano and played a simple chord progression, her scarred hand trembling but steady. Alex’s eyes lit up. “Perfect! Let’s try it together.”
As the concert date neared, Mia noticed something surprising - her hand hurt less when she played, as if the music was healing old wounds.
On the night of the concert, the stage lights glimmered on the piano and guitar. Mia took a deep breath, her fingers hovering (悬停) over the keys. When Alex nodded, she began to play, soft and sure. The room was silent, then erupted into applause as their final notes combined.
Mia smiled. She realized that Alex had never pitied her; he’d simply seen the music in her heart, waiting to be heard. The scar on her hand still ached sometimes, but now it felt like a reminder of how beauty could grow from brokenness - just like their duet, imperfect yet whole.
24.Why did Mia stop playing the piano
A.She lost interest in music.
B.A hand injury affected her skills.
C.She preferred sketching to performing.
D.Her family couldn’t afford piano lessons.
25.Which word best describes Alex
A.Proud and impatient. B.Sensitive and confident.
C.Caring and encouraging. D.Competitive and cooperative.
26.What motivated Mia to join Alex’s duet
A.She felt sorry for Alex’s poor guitar skills.
B.She needed to earn extra credit for music class.
C.She wanted to prove she was still a great pianist.
D.She was moved by Alex’s persistent effort in practicing.
27.What can we infer from the last paragraph about Mia
A.She regretted hiding her talent for so long.
B.She no longer felt pain in her scarred hand.
C.She decided to become a professional musician.
D.She learned to embrace her imperfection through music.
【答案】24.B 25.C 26.D 27.D
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Mia在Alex鼓励下重拾钢琴梦想的故事。
24.细节理解题。根据第一段中“On the first day of senior year, Mia sat alone at the back of the music room, her fingers tracing the scar on her left hand-the reminder of a biking accident that had ended her piano dreams two years ago.(大四第一天,Mia独自坐在音乐室后面,她的手指划过左手上的伤疤——这让她想起两年前的一场自行车事故,这场事故终结了她的钢琴梦)”可知,Mia停止弹钢琴是因为手部受伤影响了她的技能。故选B。
25.推理判断题。根据第三段中“Mia kept to herself, but Alex’s persistence was unwavering. One afternoon as Mia was sketching (画素描) the piano in her notebook, Alex suddenly said, “What if we did a duet (二重奏) for the winter concert You could... uh, help me with the piano part ”(Mia总是独来独往,但Alex的坚持却毫不动摇。一天下午,当Mia正在笔记本上画钢琴素描时,Alex突然说:“如果我们为冬季音乐会来个二重奏怎么样?你可以……呃,帮我弹钢琴部分吗?”)”以及第四段中“No pressure. I’ll be practicing in the music room after school if you change your mind.(别有压力。如果你改变主意了,我放学后会在音乐室练习)”可知,Alex关心Mia,并鼓励她一起参加二重奏,推测他是一个关心他人且鼓励他人的人。故选C。
26.细节理解题。根据第五段中“Through the window, she saw Alex struggling with a complicated guitar piece. Something about his determination stirred her.(透过窗户,她看到Alex正在努力弹奏一首复杂的吉他曲。他的某种决心打动了她)”可知,Mia被Alex坚持不懈的努力所打动,从而决定加入他的二重奏。故选D。
27.推理判断题。根据最后一段中“The scar on her hand still ached sometimes, but now it felt like a reminder of how beauty could grow from brokenness - just like their duet, imperfect yet whole.(她手上的伤疤有时还会疼,但现在它仿佛在提醒她,美是如何从破碎中生长出来的——就像他们的二重奏,不完美却完整)”可推知,Mia通过音乐学会了接受自己的不完美。故选D。
C
Eight-year-old Xiao Ming sat with his head in his hands, muttering to himself as he tried to beat an AI-powered robot at a game of chess. But this was not in an AI showroom or lab — the robot was living on a coffee table in a Beijing apartment, along with Xiao Ming. “It’s like a little teacher or a little friend,” the boy said, as he showed his mum the next move he was considering on the chessboard.
China is actively employing AI in its bid to become a tech superpower by 2030. DeepSeek, the breakthrough Chinese chatbot that caught the world’s attention in January, was just the first shot of that ambition. Beijing plans to invest 100 billion Chinese yuan ($13.7 billion; ?12.9 billion) over the next 15 years as it competes with Washington to gain the edge in advanced tech. AI funding got yet another boost at the government’s annual political gathering, which is currently underway.
This comes on the heels of a 60-billion-yuan AI investment fund created in January, just days after the US further tightened export controls for advanced chips and placed more Chinese firms on a trade blacklist.
But DeepSeek has shown that Chinese companies can overcome these barriers. And that’s what has surprised Silicon Valley and industry experts — they did not expect China to catch up so soon.
“DeepSeek’s rapid rise has caused hostile reactions from some in the West,” a commentary in the state-run Beijing Daily noted, adding that “the development environment for China’s AI models remains highly uncertain.”
But China’s AI firms are not discouraged. Rather, they believe thrifty innovation (节俭创新) will win them an undeniable advantage — because it was DeepSeek’s claim that it could rival ChatGPT for a tiny amount of the cost that shocked the AI industry.
28.Why is Xiao Ming mentioned in paragraph 1
A.To lead in the topic. B.To present detailed information.
C.To provide an argument. D.To illustrate China’s AI firms.
29.What can be inferred from Paragraph 2 and Paragraph 3
A.China has already had many successful AI achievements.
B.China invested 100-billion-yuan investment fund in January.
C.DeepSeek has suggested China’s determination to cooperate with others.
D.DeepSeek was just the first step for China to become a tech giant.
30.What is the attitude of some Western countries towards DeepSeek’s booming
A.Supportive. B.Unfriendly C.Indifferent. D.Admiring.
31.What do we know from the passage
A.Chinese AI firms could outweigh due to its less expense.
B.The cost of DeepSeek is much higher than that of ChatGPT.
C.China’s AI development will face no difficulty in the future.
D.All countries are making joint efforts in the development of AI.
【答案】28.A 29.D 30.B 31.A
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了中国在人工智能领域的发展现状,包括AI技术的应用场景、政府的投资规划、中国企业突破技术壁垒的案例,以及面临的国际竞争与挑战。
28.推理判断题。根据第一段“Eight-year-old Xiao Ming sat with his head in his hands, muttering to himself as he tried to beat an AI-powered robot at a game of chess. (八岁的小明双手抱头坐着,一边喃喃自语,一边试图在国际象棋比赛中击败一个人工智能机器人)”可知,通过描述小明与AI机器人下棋的场景,以具体事例引出中国AI技术已融入日常生活这一话题,进而自然过渡到后文对中国AI发展战略的介绍。故选A项。
29.推理判断题。根据第二段“DeepSeek, the breakthrough Chinese chatbot that caught the world’s attention in January, was just the first shot of that ambition. Beijing plans to invest 100 billion Chinese yuan ($13.7 billion; ?12.9 billion) over the next 15 years as it competes with Washington to gain the edge in advanced tech. (DeepSeek是一款突破性的中国聊天机器人,在1月份引起了全世界的关注,这只是这一雄心壮志的第一步。北京计划在未来15年投资1000亿元人民币(137亿美元;129亿欧元),与华盛顿竞争在先进技术领域的优势)”可知,DeepSeek仅仅是伟大理想的初次实践。故选D项。
30.推理判断题。根据第五段“DeepSeek’s rapid rise has caused hostile reactions from some in the West. (DeepSeek的迅速崛起引起了西方一些国家的敌对反应)”可知,部分西方国家对其态度是不友好的。故选B项。
31.细节理解题。根据最后一段“Rather, they believe thrifty innovation (节俭创新) will win them an undeniable advantage — because it was DeepSeek’s claim that it could rival ChatGPT for a tiny amount of the cost that shocked the AI industry.(相反,他们相信节俭创新将为他们赢得不可否认的优势——因为DeepSeek声称,它可以以极低的成本与ChatGPT竞争,这震惊了人工智能行业)”可知,中国AI企业的优势在于低成本高效能。故选A项。
D
The highly anticipated sequel Nezha 2 continues the epic journey of the defiant young hero Nezha, challenging his fate as the so-called “demon child.” This installment delves deeper into themes of love, courage, and self-acceptance, portraying how these virtues can alter one’s destiny.
The story begins with Nezha struggling with self-doubt after a great battle. Despite his heroic deeds, many still fear and reject him due to his demonic origins. However, his parents, Li Jing and Lady Yin, stand by him unwaveringly. Their unconditional love becomes his anchor, teaching him that true strength comes from protecting others, not from power alone.
When a new threat emerges — a vengeful spirit seeking to destroy both the mortal and divine realms — Nezha initially hesitates, fearing he isn’t strong enough. But with the encouragement of his friends, including his former rival Ao Bing, he learns that courage isn’t the absence of fear, but the choice to fight despite it. A pivotal moment occurs when Nezha sacrifices, his own safety to shield his village, proving that love and bravery can defy even heaven’s will.
The film’s breathtaking animation and emotional depth highlight its core message: no one is bound by their origins, and kindness and courage can rewrite fate. Unlike traditional tales where heroes rely solely on might, Nezha 2 emphasizes compassion and perseverance as the ultimate weapons against darkness.
32.What is the central theme of Nezha 2
A.The pursuit of magical power
B.The conflict between gods and demons
C.The power of love and courage to change destiny
D.The importance of revenge in storytelling
33.How do Nezha’s parents influence him
A.They pressure him to embrace his demonic nature.
B.Their unwavering love gives him strength.
C.They teach him to seek revenge.
D.They discourage him from helping others.
34.What does Nezha learn about courage
A.It means never feeling afraid.
B.It requires ignoring one’s weaknesses.
C.It is the decision to act despite fear.
D.It depends solely on physical strength.
35.How does the film redefine heroism
A.By showing that heroes must always win battles.
B.By emphasizing compassion and perseverance over sheer power.
C.By suggesting destiny can never be changed.
D.By portraying heroes as flawless beings.
【答案】32.C 33.B 34.C 35.B
【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了《哪吒2》的中心主题、人物影响及对英雄主义的重新定义。
32.细节理解题。根据第一段中“This installment delves deeper into themes of love, courage, and self-acceptance, portraying how these virtues can alter one’s destiny.(这一部深入探讨了爱、勇气和自我接纳的主题,描绘了这些美德如何改变一个人的命运)”可知,《哪吒2》的中心主题是爱和勇气改变命运的力量。故选C。
33.细节理解题。 根据第二段中“However, his parents, Li Jing and Lady Yin, stand by him unwaveringly. Their unconditional love becomes his anchor, teaching him that true strength comes from protecting others, not from power alone.(然而,他的父母李靖和殷夫人始终坚定地支持他。他们无条件的爱成为他的支柱,让他明白真正的力量来自于保护他人,而不仅仅是权力)”可知,哪吒的父母坚定不移的爱给了他力量。故选B。
34.细节理解题。 根据第三段中“But with the encouragement of his friends, including his former rival Ao Bing, he learns that courage isn’t the absence of fear, but the choice to fight despite it.(但在包括他以前的对手敖丙在内的朋友们的鼓励下,他明白了勇气不是没有恐惧,而是尽管恐惧仍选择战斗)”可知,哪吒领悟到勇气是尽管恐惧仍决定行动。故选C。
35.细节理解题。根据最后一段中“Unlike traditional tales where heroes rely solely on might, Nezha 2 emphasizes compassion and perseverance as the ultimate weapons against darkness.(与传统故事中英雄仅依靠力量不同,《哪吒2》强调同情心和毅力是对抗黑暗的终极武器)”可知,这部电影通过强调同情心和毅力而非纯粹的力量来重新定义英雄主义。故选B。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Dedication is the key to unlocking one's true potential and achieving success in life. Here are some essential strategies to develop dedication for what you are doing in life.
Define your purpose
Start by defining your purpose and understanding why you want to pursue a particular path. 36 Take time to reflect on your passions, values and long-term ambitions, as these will guide your journey.
Set clear and realistic goals
Establish clear achievable goals that align with (与……一致) your purpose. 37 It can make them more manageable and less overwhelming. Regularly track your progress and celebrate each accomplishment, no matter how minor. 38
Maintain a positive mindset
A positive mindset can significantly impact your dedication. 39 Replace self-doubt with self-encouragement and surround yourself with supportive individuals who believe in your vision. When you maintain a positive outlook, it becomes easier to stay dedicated and push through difficulties.
40
Life is dynamic, and circumstances may change along the way. Be open to adapting your approach and re-analyzing your goals if needed. Flexibility allows you to stay dedicated while still embracing (采纳、接受) necessary adjustments to align with your developing vision.
A.Be flexible.
B.Find passion in the process.
C.Break them down into smaller milestones.
D.Develop optimism and believe in your abilities.
E.Understand that difficulties are a natural part of any journey.
F.Acknowledging your achievements boosts motivation and education.
G.Knowing your “why” will fuel your dedication during challenging times.
【答案】36.G 37.C 38.F 39.D 40.A
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了一些培养对自己所做事情的奉献精神的基本策略,包括明确目标、设定合理目标、保持积极心态以及保持灵活性等。
36.根据上文“Start by defining your purpose and understanding why you want to pursue a particular path. (从定义你的目标开始,并理解你为什么想要追求一条特定的道路)”以及下文“Take time to reflect on your passions, values and long-term ambitions, as these will guide your journey. (花时间反思你的激情、价值观和长期抱负,因为这些将指导你的旅程)”可知,上文说的是要知道自己为什么想要追求一条特定的道路,下文说的是这些将指导你的旅程,可推理出此处强调了解自己“为什么”做某事的重要性,这与G项“Knowing your ‘why’ will fuel your dedication during challenging times (知道你的“为什么”会在充满挑战的时候激发你的奉献精神)”表达的含义一致,说明了知道做事情的原因对奉献精神的推动作用,故选G项。
37.根据上文“Establish clear achievable goals that align with (与……一致) your purpose. (建立与你的目标一致的明确且可实现的目标)”以及下文“It can make them more manageable and less overwhelming. (它可以使它们更易于管理,不那么让人不知所措)”可知,上文说的是要建立明确且可实现的目标,下文说的是使它们更易于管理,不那么让人不知所措,可推理出空白处应提到把目标变得更易于管理的方法,C项“Break them down into smaller milestones. (把它们分解成更小的里程碑)”符合语境,解释了将大目标分解成小目标能让目标更易管理,与上下文衔接紧密,故选C项。
38.根据上文“Regularly track your progress and celebrate each accomplishment, no matter how minor. (定期跟踪你的进展,庆祝每一个成就,无论多么微小)”可知,上文提到了要认可自己的成就,可推理出下文说的是认可自己的成就会带来的积极影响,F项“Acknowledging your achievements boosts motivation and education. (认可你的成就会增强动力和进取心)”进一步说明了认可成就带来的积极影响,与上文内容相呼应,故选F项。
39.根据上文“A positive mindset can significantly impact your dedication. (积极的心态会对你的奉献精神产生重大影响)”以及下文“Replace self-doubt with self-encouragement and surround yourself with supportive individuals who believe in your vision. (用自我鼓励取代自我怀疑,让相信你愿景的支持你的人围绕在你身边)”可知,上文说的是积极的心态的好处,下文说的是用自我鼓励取代自我怀疑,让相信你愿景的支持你的人围绕在你身边,可推理出此处说的是关于如何保持积极心态的内容,D项“Develop optimism and believe in your abilities. (培养乐观精神,相信自己的能力)”符合语境,与上下文都在强调积极心态和自我鼓励,保持对自己的信心,故选D项。
40.根据下文“Life is dynamic, and circumstances may change along the way. Be open to adapting your approach and re-analyzing your goals if needed. Flexibility allows you to stay dedicated while still embracing (采纳、接受) necessary adjustments to align with your developing vision. (生活是动态的,沿途的情况可能会发生变化。如果需要,要乐于调整你的方法并重新分析你的目标。灵活性使你在保持奉献精神的同时,仍然能够接受必要的调整,以符合你不断发展的愿景)”可知,整段都在强调要具有灵活性,根据文章结构,此处是本段的小标题,A项“Be flexible. (保持灵活性)”符合段落主旨,能够概括该段内容,故选A项。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Liang Wenfeng, born in 1985 in Zhanjiang, Guangdong, is a pioneer in artificial intelligence. 41 by primary school teachers in a small town, he was good at math and technology despite limited resources. At 17, he passed the college entrance exam and 42 electronic information engineering at Zhejiang University, where he explored machine learning for trading.
In 2015, Liang co-founded Huanfang Quantitative, an AI-driven investment firm. His innovative (创新的) 43 led the company to manage over 100 billion yuan by 2021. This success 44 his ambition to deal with greater challenges.
In 2023, Liang established DeepSeek, 45 develop accessible AI technology, especially for children in remote areas. DeepSeek’s high-performance, affordable AI models gained global 46 , and by January 2025, its app became the most downloaded in both China and the U. S., surpassing ChatGPT.
Liang’s success 47 not only intelligence and hard work but also a deep understanding of technology and the courage to 48 . He believes China can lead in global tech contributions. His story inspires others to dream big and achieve extraordinary things, which makes a (n) 49 to them.
Liang always looks for 50 partners who share his vision. In his opinion, working with such people can 51 the development of the company. He also thinks that having a 52 attitude is crucial on the way to success.
When facing 53 , Liang never gives up. 54 , he meets them head-on and tries his best to find solutions. His 55 and determination are what make him stand out.
41.A.Raised B.Realized C.Adapted D.Deserted
42.A.achieved B.studied C.taught D.brought
43.A.education B.role C.approach D.manners
44.A.finished B.declined C.boosted D.improved
45.A.pretending to B.failing to C.refusing to D.aiming to
46.A.fame B.recognition C.wealth D.education
47.A.reflects B.accesses C.comments D.concerns
48.A.engage B.increase C.invite D.innovate
49.A.ability B.quantity C.chance D.difference
50.A.strong-willed B.well-dressed C.like-minded D.warm-hearted
51.A.speed up B.slow down C.put off D.set up
52.A.positive B.negative C.disapproval D.pessimistic
53.A.success B.challenges C.achievements D.faults
54.A.Moreover B.Therefore C.Finally D.Instead
55.A.decision B.solution C.perseverance D.benefit
【答案】
41.A 42.B 43.C 44.C 45.D 46.B 47.A 48.D 49.D 50.C 51.A 52.A 53.B 54.D 55.C
【导语】本文是一篇记叙文。主要介绍的是梁文峰如何从小镇青年成长为人工智能领域的先锋人物,并通过创新与坚持推动科技发展,激励他人追求梦想。
41.考查动词词义辨析。句意:在一个小镇上由小学老师培养,尽管资源有限,他擅长数学和技术。A. Raised培养;B. Realized意识到;C. Adapted适应;D. Deserted遗弃。根据下文“by primary school teachers in a small town”可知,这里指在老师培养下,他擅长相关学科。故选A。
42.考查动词词义辨析。句意:17岁时,他通过了高考,在浙江大学学习电子信息工程,在那里他探索用于交易的机器学习。A. achieved实现;B. studied学习;C. taught教;D. brought带来。根据下文“electronic information engineering at Zhejiang University”可知,此处指梁文峰通过高考后在大学学习该专业。故选B。
43.考查名词词义辨析。句意:他创新的方法使得公司到2021年管理资金超过1000亿元。A. education教育;B. role角色;C. approach方法;D. manners礼貌。根据下文“led the company to manage over 100 billion yuan by 2021.”可知,此处指创新的方法带来了公司的成功。故选C。
44.考查动词词义辨析。句意:这次成功激发了他应对更大挑战的雄心。A. finished完成;B. declined下降;C. boosted激发,促进;D. improved提高。根据“This success”以及“his ambition to deal with greater challenges.”可知,此处指成功激发了他更大的雄心。故选C。
45.考查动词短语辨析。句意:2023 年,梁创立了DeepSeek,旨在开发可及的人工智能技术,尤其是为偏远地区的儿童。A. pretending to假装;B. failing to未能;C. refusing to拒绝;D. aiming to旨在。根据下文“develop accessible AI technology”可知,创立公司的目的是开发相关技术。故选D。
46.考查名词词义辨析。句意:DeepSeek高性能、价格亲民的人工智能模型获得了全球认可,到2025年1月,其应用程序在中国和美国成为下载量最高的,超过了 ChatGPT。A. fame名声;B. recognition认可;C. wealth财富;D. education教育。根据下文“by January 2025, its app became the most downloaded in both China and the U. S., surpassing ChatGPT.”可知,此处指模型获得全球认可,所以下载量高。故选B。
47.考查动词词义辨析。句意:梁的成功反映出的不仅是智慧和努力,还有对技术的深刻理解和创新的勇气。A. reflects反映;B. accesses进入;C. comments评论;D. concerns涉及。根据下文“not only intelligence and hard work but also a deep understanding of technology”可知,此处指成功反映出这些特质。故选A。
48.考查动词词义辨析。句意:梁的成功反映出的不仅是智慧和努力,还有对技术的深刻理解和创新的勇气。A. engage参与;B. increase增加;C. invite邀请;D. innovate创新。根据上文“His innovative”可知,上文提到他创新的方法带来成功,这里指创新的勇气。故选D。
49.考查名词词义辨析。句意:他的故事激励他人胸怀大志并取得非凡成就,这对他们有重要影响。A. ability能力;B. quantity数量;C. chance机会;D. difference不同。根据上文“His story inspires others to dream big and achieve extraordinary things”可知,此处指这对他们有重要影响。make a difference 表示 “有影响,起作用”,符合语境。故选D。
50.考查形容词词义辨析。句意:梁总是寻找和他有共同愿景的志同道合的伙伴。A. strong-willed意志坚强的;B. well-dressed穿着得体的;C. like-minded志同道合的;D. warm-hearted热心的。根据下文 “who share his vision” 可知,此处指他寻找志同道合的伙伴。故选C。
51.考查动词短语辨析。句意:在他看来,和这样的人合作可以加速公司的发展。A. speed up加速;B. slow down减速;C. put off推迟;D. set up建立。根据上文“working with such people”可知,此处指志同道合的伙伴有助于加速公司发展。故选A。
52.考查形容词词义辨析。句意:他也认为在通往成功的道路上,拥有积极的态度至关重要。A. positive积极的;B. negative消极的;C. disapproval不赞成(名词);D. pessimistic悲观的。根据下文“is crucial on the way to success”可知,此处指积极态度对成功重要。故选 A。
53.考查名词词义辨析。句意:当面对挑战时,梁从不放弃。A. success成功;B. challenges挑战;C. achievements成就;D. faults错误。根据下文“Liang never gives up”可知,此处指面对挑战时,不放弃。故选B。
54.考查副词词义辨析。句意:相反,他直面挑战并尽力寻找解决方案。A. Moreover此外;B. Therefore因此;C. Finally最后;D. Instead相反。结合语境以及上下文可推知,此处指梁文峰不放弃,反而直面挑战,表转折。故选D。
55.考查名词词义辨析。句意:他的毅力和决心使他脱颖而出。A. decision决定;B. solution解决方案;C. perseverance毅力;D. benefit益处。根据下文“determination”可知,此处指毅力和决心使他脱颖而出。故选C。
第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。
Huang Xuhua, called “Father of Nuclear Submarines,” 56 (pass) away in Feb. 2025, but his story continues to inspire the whole nation. Born in 1926 in Guangdong, he witnessed China’s struggles during foreign invasions, 57 shaped his determination to strengthen the country through science.
When China launched its nuclear submarine program in the 1950s, Huang bravely took charge despite limited technology and resources. To ensure secrecy, he cut contact with his family for decades, 58 (devote) himself entirely to research. The team faced enormous challenges. Their most critical task was achieving underwater stability through 59 (repeat) trials.
After two decades of efforts, China successfully tested its first nuclear submarine in the 1970s, becoming the fifth country 60 (master) this technology. Huang continued advancing submarine systems until his retirement. His 61 (remark) contributions earned him the Medal of the Republic in 2019.
Huang’s life teaches us that true progress requires both 62 (wise) and perseverance. Young people should embrace his spirit taking social responsibilities, confronting difficulties 63 (courageous), and keeping national interests above personal needs. Only through such dedication can we ensure his pioneering spirit lives on, lighting China’s path 64 rejuvenation (复兴).
Though Huang has left us, his story remains a perfect example of 65 individual commitment can create collective strength — a lesson that goes beyond time and technology
【答案】
56.passed 57.which 58.devoting 59.repeated 60.to master 61.remarkable 62.wisdom 63.courageously 64.to/towards 65.how
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了被誉为“核潜艇之父”的黄旭华如何通过智慧与毅力,克服重重困难发展中国核潜艇技术,并激励年轻一代继承其精神。
56.考查动词时态。句意:被誉为“核潜艇之父”的黄旭华于2025年2月去世,但他的故事继续激励着全国人民。根据时间状语“in Feb. 2025”可知,此处描述过去发生的事情,应用一般过去时。故填passed。
57.考查定语从句。句意:1926年出生于广东的他,目睹了中国在外来侵略中的挣扎,这塑造了他通过科学强国决心。空处引导非限制性定语从句,先行词是前面整个句子,关系词在从句中作主语,应用which引导。故填which。
58.考查非谓语动词。句意:为了确保保密,他几十年来与家人断绝了联系,全身心投入研究。空处应用非谓语动词,he与devote之间是主动关系,应用现在分词作状语。故填devoting。
59.考查形容词。句意:他们最关键的任务是通过反复试验来实现水下稳定性。根据空后trials可知,空处应用形容词repeated作定语,表示“反复的”,修饰名词trials。故填repeated。
60.考查非谓语动词。句意:经过二十年的努力,中国在20世纪70年代成功测试了第一艘核潜艇,成为第五个掌握这项技术的国家。当名词前有序数词修饰时,其后用动词不定式作定语,根据空前the fifth country可知,空处应用不定式作后置定语,修饰名词country。故填to master。
61.考查形容词。句意:他的杰出贡献使他在2019年获得了共和国勋章。空处修饰名词contributions,应用形容词remarkable作定语,表示“卓越的,非凡的”。故填remarkable。
62.考查名词。句意:黄旭华的一生告诉我们,真正的进步需要智慧和毅力。根据空后and perseverance可知,空处应用名词wisdom与perseverance并列,作requires的宾语,wisdom为不可数名词。故填wisdom。
63.考查副词。句意:年轻人应该发扬他的精神,承担社会责任,勇敢面对困难,把国家利益置于个人需求之上。根据空前confronting difficulties可知,空处应用副词courageously“勇敢地”作状语,修饰动词confronting。故填courageously。
64.考查介词。句意:只有通过这样的奉献,我们才能确保他的开拓精神永存,照亮中国的复兴之路。根据空前lighting China’s path可知,空处应用介词to或towards,path to/towards sth.表示“通往……的道路”。故填to/towards。
65.考查宾语从句。句意:虽然黄旭华已经离开了我们,但他的故事仍然是一个完美的例子,说明个人的承诺如何能够创造集体的力量——这是一堂超越时间和技术的课程。空处引导宾语从句,从句中缺少方式状语,表示“如何”,应用how引导。故填how。
第四部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
66.假如你是李华,近日你校将举办英语演讲活动,题目“The Person I Admire Most”,请你用用英语写一封演讲稿。
注意:(1)词数不少于80字;
(2)可适当加入细节,使内容充实、行文连贯。
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】:
The Person I Admire Most
I am very glad to share my topic with you. The person I admire the most is Yuan Longping, an agricultural pioneer of China. It’s known that there exists hunger in many countries. To help more people to get enough food, Yuan Longping devoted himself to improving the output of hybrid rice. Thanks to his research, the output of hybrid has been doubled. More importantly, Yuan Longping was willing to share his achievement with others, which contributes to ridding the world of hunger.
As for me, Yuan Longping was the greatest person in the world. It is his devotion that made him successful and his commitment inspired me a lot. Actually, I have some difficulty in learning English. However, where there is devotion, there is a way. I really believe that my devotion can make me expert in English.
I sincerely hope that everyone can learn from the person you admire and thus make great contributions to the whole world.
Thank you for your listening. That's all.
【分析】本篇书面表达属于应用文中的演讲稿。要求考生以“The Person I Admire Most”为题,用英语写一篇演讲稿,分享自己最钦佩的人,可适当加入细节使内容充实、行文连贯,且词数不少于80字。
【详解】1. 词汇积累
钦佩:admire → respect
致力于:devote oneself to → commit oneself to
提高:improve → enhance
成就:achievement → accomplishment
激励:inspire → motivate
2. 句式拓展
同义句转化
原句:It’s known that there exists hunger in many countries.
拓展句:As is known to all, there exists hunger in many countries.
【点睛】【高分句型1】More importantly, Yuan Longping was willing to share his achievement with others, which contributes to ridding the world of hunger.(运用了which引导的非限制性定语从句)
【高分句型2】It is his devotion that made him successful and his commitment inspired me a lot.(运用了“It is + 被强调部分 + that + 其余部分”的强调句型 )
第二节(满分25分)
67. 阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。
Last summer, a group of high-school students, including Lily, Tom, and Jack, participated in an environmental protection camp in a small coastal town. The town was famous for its beautiful beaches, but recently, it had been suffering from severe pollution due to the large amount of plastic waste washed up on the shore.
On the first day of the camp, the instructor, Mr. Green, took them to the beach. What they saw was shocking. The once-clean sand was covered with all kinds of plastic items, from bottles and bags to broken toys. “This is the result of our inappropriate use of plastic,” Mr. Green said seriously. “Our goal this week is to clean up this beach and raise people’s awareness of environmental protection.”
The students immediately got to work. They divided into several groups, each equipped with gloves and large trash bags. Lily and her group were responsible for the northern part of the beach. As they picked up the plastic waste, they were disappointed by the amount of it. “How could people be so irresponsible ” Lily complained angrily. Tom, who was in the same group, sighed, “It seems like an endless task, but we have to do something.”
After hours of hard work, they managed to fill dozens of trash bags. However, they knew that this was just a solution for a short time, not permanent. They needed to find a more effective way to prevent the plastic pollution. That evening, they had a group discussion. Everyone shared their ideas. Jack suggested organizing a community-wide campaign to encourage people to reduce plastic use. Some students thought it was a good idea, but others were worried that it might not attract enough attention.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Just then, Lily had an inspiration.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
The campaign turned out to be a huge success.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】
Just then, Lily had an inspiration. “Why not use social media ” she said passionately. “We can create short and eye-catching videos about the beach pollution and our cleaning efforts. Then post them on platforms like TikTok. With the power of the Internet, we can reach a much wider audience.” The others were immediately excited about the idea. They spent the next few days filming the videos and appealing to people to take action. Tom, who was good at video editing, worked day and night to make the videos as attractive as possible.
The campaign turned out to be a huge success. Once the videos were uploaded, they went viral within a few days. Many people liked and shared them. The residents were deeply touched and decided to join the fight. Some businesses started to provide eco-friendly alternatives to plastic products. The students were overjoyed to see their small actions making such a big difference. They realized that with determination and creativity, they could contribute to protecting the environment.
【导语】本文以事件发展为线索展开,讲述了一群高中生参加环保营地活动,在清理被塑料污染的海滩后,意识到需要寻找更有效的防止塑料污染的方法,进而引发了后续的讨论和行动。
【详解】段落续写:
①由第一段首句内容“就在这时,莉莉有了一个灵感。”可知,第一段可描写莉莉提出利用社交媒体开展环保宣传活动的想法,以及大家围绕这个想法进行的具体行动。
②由第二段首句内容“这次活动取得了巨大的成功。”可知,第二段可描写活动成功后带来的积极影响,包括居民和商家的改变,以及学生们的感受和收获。
续写线索:莉莉提出灵感 —— 利用社交媒体制作视频 —— 大家积极行动 —— 视频上传 —— 活动成功 —— 居民和商家响应 —— 学生收获感悟
词汇激活
行为类
使用:use /employ
制作:make /create
看见:see /catch sight of
情绪类
兴奋的:excited/thrilled
高兴的:overjoyed/delighted
【点睛】[高分句型1] With the power of the Internet, we can reach a much wider audience.(使用介词短语作伴随状语)
[高分句型2] Tom, who was good at video editing, worked day and night to make the videos as attractive as possible.(使用了关系代词who引导的定语从句,先行词为Tom)
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高二上学期期中模拟卷01(人教版)
英语
(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 测试范围:选择性必修一Unit1~Unit5(人教版)
4. 难度系数:0.65。
5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.How will the woman probably go to the concert
A.On foot. B.By bus. C.By car.
2.Where did the woman go
A.To the gym. B.To the park. C.To the man’s home.
3.Why did the man come to Beijing
A.To visit Beijing University.
B.To study as an international student.
C.To introduce an educational program.
4.What is the probable relationship between the two speakers
A.Doctor and patient. B.Father and daughter. C.Boss and employee.
5.What are the speakers mainly talking about
A.A restaurant. B.A robot. C.A camera.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What is the man going to do this summer
A.Work at a hotel. B.Teach a course. C.Repair his house.
7.How will the man use the money
A.To hire a gardener. B.To buy some books. C.To pay for a boat trip.
听第7段材料,回答第8、9题。
8.Why does Tom make a call to Mary
A.To invite her to New Zealand.
B.To tell her something about his trip.
C.To ask for information about New Zealand.
9.What will Mary do this Saturday
A.Work at her company.
B.Travel to New Zealand.
C.Have dinner at Tom’s home.
听第8段材料,回答第10至12题。
10.What are the speakers talking about
A.Buying groceries. B.Choosing gifts. C.Seeing friends.
11.Who is Clara
A.The man’s wife. B.The man’s sister. C.The man’s daughter.
12.How much did the man spend on the city passes
A.$36. B.$50. C.$150.
听第9段材料,回答第13至16题。
13.What is the man doing
A.Attending a lecture. B.Hosting a workshop. C.Conducting an interview.
14.Why is Emily doing unpaid work in the new season of the show
A.To follow the latest trend. B.To help raise the crew’s pay. C.To support the post-production.
15.What enables Emily to try different things in her field
A.Her college education. B.Her teaching experience. C.Her family tradition.
16.What does Emily think of her work at the Film Centre
A.Boring. B.Rewarding. C.Demanding.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.What is the speaker doing
A.Introducing a study. B.Explaining a goal. C.Announcing a plan.
18.How many benefits does the speaker mention
A.2. B.3. C.4.
19.What have increased in the city in recent years
A.Traffic jams. B.Regular cyclists. C.Various diseases.
20.What is the last benefit about
A.Time. B.Health. C.Money.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Whether you’re passionate about designing intelligent systems, exploring AI moral dilemmas, or using AI to solve real-world problems, the Artificial Intelligence Institute will give you the knowledge and tools to make an impact in one of the world’s most transformative fields.Topics Covered
·The Science of AI: Machine learning, natural language processing, and robotics
·AI Ethics (伦理): Privacy and responsible AI design
·AI in Society: Social and economic impacts of automation
·Global AI Management: Legal frameworks and international regulationsHands-On Experiences
·Participate in discussions on AI ethics
·Cooperate on AI-driven projects, from chatbot development to data analysis
·Attend lectures by guest speakers who work in AI across academic fields, industry, and policy
·Visit tech clubs and innovation centers to see AI in action
*Hands-on experiences are subject to change.At a Glance
2025 Dates: Week of June 8 — 13
Program Length: Sunday — Friday, overnight
Who Can Apply: Current 9th — 12th grade students
Tuition: $3,400
Location: Winston-Salem, N. C. — Wake Forest University Reynolda Campus
Courses carry no secondary school or college credit. Upon completion of the program, an official Wake Forest University Certificate of Completion will be awarded to all Artificial Intelligence Institute participants.
21.What is the aim of the Artificial Intelligence Institute
A.To provide design jobs. B.To make AI more appealing.
C.To equip people with skills in AI. D.To promote quick learning methods.
22.What can participants do
A.Interview guest speakers. B.Take part in AI ethics talks.
C.Analyze data with chatbots. D.Set up AI innovation centers.
23.What do we know about the program from “At a Glance”
A.It will last for a whole week. B.An official certificate is available.
C.Participants can get college credits. D.Applicants in grades 8-12 are required.
B
On the first day of senior year, Mia sat alone at the back of the music room, her fingers tracing the scar on her left hand-the reminder of a biking accident that had ended her piano dreams two years ago. The room was filled with the chatter of classmates tuning violins and adjusting drum kits, but Mia’s eyes stayed fixed on the dusty piano in the corner.
“ Hi, I’m Alex, ” a boy with a guitar slung over his shoulder smiled. “ You play piano, right I remember seeing you perform at the freshman concert.” Mia tensed, her scar throbbing (颤动) slightly. “ Not anymore, ” she mumbled, pretending to study her music sheet.
Weeks passed. Mia kept to herself, but Alex’s persistence was unwavering. One afternoon as Mia was sketching (画素描) the piano in her notebook, Alex suddenly said, “What if we did a duet (二重奏) for the winter concert You could... uh, help me with the piano part ” His ears turned red, and Mia realized he was trying to hide the fact that he already knew about her accident.
“I can’t,” Mia said quickly, shutting her notebook. But Alex just shrugged. “No pressure. I’ll be practicing in the music room after school if you change your mind. ”
That evening, Mia found herself lingering (徘徊) outside the room. Through the window, she saw Alex struggling with a complicated guitar piece. Something about his determination stirred her. She pushed the door open. “The bridge section needs more harmony,” she said softly. “Like this.” Without thinking, she sat at the piano and played a simple chord progression, her scarred hand trembling but steady. Alex’s eyes lit up. “Perfect! Let’s try it together.”
As the concert date neared, Mia noticed something surprising - her hand hurt less when she played, as if the music was healing old wounds.
On the night of the concert, the stage lights glimmered on the piano and guitar. Mia took a deep breath, her fingers hovering (悬停) over the keys. When Alex nodded, she began to play, soft and sure. The room was silent, then erupted into applause as their final notes combined.
Mia smiled. She realized that Alex had never pitied her; he’d simply seen the music in her heart, waiting to be heard. The scar on her hand still ached sometimes, but now it felt like a reminder of how beauty could grow from brokenness - just like their duet, imperfect yet whole.
24.Why did Mia stop playing the piano
A.She lost interest in music.
B.A hand injury affected her skills.
C.She preferred sketching to performing.
D.Her family couldn’t afford piano lessons.
25.Which word best describes Alex
A.Proud and impatient. B.Sensitive and confident.
C.Caring and encouraging. D.Competitive and cooperative.
26.What motivated Mia to join Alex’s duet
A.She felt sorry for Alex’s poor guitar skills.
B.She needed to earn extra credit for music class.
C.She wanted to prove she was still a great pianist.
D.She was moved by Alex’s persistent effort in practicing.
27.What can we infer from the last paragraph about Mia
A.She regretted hiding her talent for so long.
B.She no longer felt pain in her scarred hand.
C.She decided to become a professional musician.
D.She learned to embrace her imperfection through music.
C
Eight-year-old Xiao Ming sat with his head in his hands, muttering to himself as he tried to beat an AI-powered robot at a game of chess. But this was not in an AI showroom or lab — the robot was living on a coffee table in a Beijing apartment, along with Xiao Ming. “It’s like a little teacher or a little friend,” the boy said, as he showed his mum the next move he was considering on the chessboard.
China is actively employing AI in its bid to become a tech superpower by 2030. DeepSeek, the breakthrough Chinese chatbot that caught the world’s attention in January, was just the first shot of that ambition. Beijing plans to invest 100 billion Chinese yuan ($13.7 billion; ?12.9 billion) over the next 15 years as it competes with Washington to gain the edge in advanced tech. AI funding got yet another boost at the government’s annual political gathering, which is currently underway.
This comes on the heels of a 60-billion-yuan AI investment fund created in January, just days after the US further tightened export controls for advanced chips and placed more Chinese firms on a trade blacklist.
But DeepSeek has shown that Chinese companies can overcome these barriers. And that’s what has surprised Silicon Valley and industry experts — they did not expect China to catch up so soon.
“DeepSeek’s rapid rise has caused hostile reactions from some in the West,” a commentary in the state-run Beijing Daily noted, adding that “the development environment for China’s AI models remains highly uncertain.”
But China’s AI firms are not discouraged. Rather, they believe thrifty innovation (节俭创新) will win them an undeniable advantage — because it was DeepSeek’s claim that it could rival ChatGPT for a tiny amount of the cost that shocked the AI industry.
28.Why is Xiao Ming mentioned in paragraph 1
A.To lead in the topic. B.To present detailed information.
C.To provide an argument. D.To illustrate China’s AI firms.
29.What can be inferred from Paragraph 2 and Paragraph 3
A.China has already had many successful AI achievements.
B.China invested 100-billion-yuan investment fund in January.
C.DeepSeek has suggested China’s determination to cooperate with others.
D.DeepSeek was just the first step for China to become a tech giant.
30.What is the attitude of some Western countries towards DeepSeek’s booming
A.Supportive. B.Unfriendly C.Indifferent. D.Admiring.
31.What do we know from the passage
A.Chinese AI firms could outweigh due to its less expense.
B.The cost of DeepSeek is much higher than that of ChatGPT.
C.China’s AI development will face no difficulty in the future.
D.All countries are making joint efforts in the development of AI.
D
The highly anticipated sequel Nezha 2 continues the epic journey of the defiant young hero Nezha, challenging his fate as the so-called “demon child.” This installment delves deeper into themes of love, courage, and self-acceptance, portraying how these virtues can alter one’s destiny.
The story begins with Nezha struggling with self-doubt after a great battle. Despite his heroic deeds, many still fear and reject him due to his demonic origins. However, his parents, Li Jing and Lady Yin, stand by him unwaveringly. Their unconditional love becomes his anchor, teaching him that true strength comes from protecting others, not from power alone.
When a new threat emerges — a vengeful spirit seeking to destroy both the mortal and divine realms — Nezha initially hesitates, fearing he isn’t strong enough. But with the encouragement of his friends, including his former rival Ao Bing, he learns that courage isn’t the absence of fear, but the choice to fight despite it. A pivotal moment occurs when Nezha sacrifices, his own safety to shield his village, proving that love and bravery can defy even heaven’s will.
The film’s breathtaking animation and emotional depth highlight its core message: no one is bound by their origins, and kindness and courage can rewrite fate. Unlike traditional tales where heroes rely solely on might, Nezha 2 emphasizes compassion and perseverance as the ultimate weapons against darkness.
32.What is the central theme of Nezha 2
A.The pursuit of magical power
B.The conflict between gods and demons
C.The power of love and courage to change destiny
D.The importance of revenge in storytelling
33.How do Nezha’s parents influence him
A.They pressure him to embrace his demonic nature.
B.Their unwavering love gives him strength.
C.They teach him to seek revenge.
D.They discourage him from helping others.
34.What does Nezha learn about courage
A.It means never feeling afraid.
B.It requires ignoring one’s weaknesses.
C.It is the decision to act despite fear.
D.It depends solely on physical strength.
35.How does the film redefine heroism
A.By showing that heroes must always win battles.
B.By emphasizing compassion and perseverance over sheer power.
C.By suggesting destiny can never be changed.
D.By portraying heroes as flawless beings.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Dedication is the key to unlocking one's true potential and achieving success in life. Here are some essential strategies to develop dedication for what you are doing in life.
Define your purpose
Start by defining your purpose and understanding why you want to pursue a particular path. 36 Take time to reflect on your passions, values and long-term ambitions, as these will guide your journey.
Set clear and realistic goals
Establish clear achievable goals that align with (与……一致) your purpose. 37 It can make them more manageable and less overwhelming. Regularly track your progress and celebrate each accomplishment, no matter how minor. 38
Maintain a positive mindset
A positive mindset can significantly impact your dedication. 39 Replace self-doubt with self-encouragement and surround yourself with supportive individuals who believe in your vision. When you maintain a positive outlook, it becomes easier to stay dedicated and push through difficulties.
40
Life is dynamic, and circumstances may change along the way. Be open to adapting your approach and re-analyzing your goals if needed. Flexibility allows you to stay dedicated while still embracing (采纳、接受) necessary adjustments to align with your developing vision.
A.Be flexible.
B.Find passion in the process.
C.Break them down into smaller milestones.
D.Develop optimism and believe in your abilities.
E.Understand that difficulties are a natural part of any journey.
F.Acknowledging your achievements boosts motivation and education.
G.Knowing your “why” will fuel your dedication during challenging times.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Liang Wenfeng, born in 1985 in Zhanjiang, Guangdong, is a pioneer in artificial intelligence. 41 by primary school teachers in a small town, he was good at math and technology despite limited resources. At 17, he passed the college entrance exam and 42 electronic information engineering at Zhejiang University, where he explored machine learning for trading.
In 2015, Liang co-founded Huanfang Quantitative, an AI-driven investment firm. His innovative (创新的) 43 led the company to manage over 100 billion yuan by 2021. This success 44 his ambition to deal with greater challenges.
In 2023, Liang established DeepSeek, 45 develop accessible AI technology, especially for children in remote areas. DeepSeek’s high-performance, affordable AI models gained global 46 , and by January 2025, its app became the most downloaded in both China and the U. S., surpassing ChatGPT.
Liang’s success 47 not only intelligence and hard work but also a deep understanding of technology and the courage to 48 . He believes China can lead in global tech contributions. His story inspires others to dream big and achieve extraordinary things, which makes a (n) 49 to them.
Liang always looks for 50 partners who share his vision. In his opinion, working with such people can 51 the development of the company. He also thinks that having a 52 attitude is crucial on the way to success.
When facing 53 , Liang never gives up. 54 , he meets them head-on and tries his best to find solutions. His 55 and determination are what make him stand out.
41.A.Raised B.Realized C.Adapted D.Deserted
42.A.achieved B.studied C.taught D.brought
43.A.education B.role C.approach D.manners
44.A.finished B.declined C.boosted D.improved
45.A.pretending to B.failing to C.refusing to D.aiming to
46.A.fame B.recognition C.wealth D.education
47.A.reflects B.accesses C.comments D.concerns
48.A.engage B.increase C.invite D.innovate
49.A.ability B.quantity C.chance D.difference
50.A.strong-willed B.well-dressed C.like-minded D.warm-hearted
51.A.speed up B.slow down C.put off D.set up
52.A.positive B.negative C.disapproval D.pessimistic
53.A.success B.challenges C.achievements D.faults
54.A.Moreover B.Therefore C.Finally D.Instead
55.A.decision B.solution C.perseverance D.benefit
第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。
Huang Xuhua, called “Father of Nuclear Submarines,” 56 (pass) away in Feb. 2025, but his story continues to inspire the whole nation. Born in 1926 in Guangdong, he witnessed China’s struggles during foreign invasions, 57 shaped his determination to strengthen the country through science.
When China launched its nuclear submarine program in the 1950s, Huang bravely took charge despite limited technology and resources. To ensure secrecy, he cut contact with his family for decades, 58 (devote) himself entirely to research. The team faced enormous challenges. Their most critical task was achieving underwater stability through 59 (repeat) trials.
After two decades of efforts, China successfully tested its first nuclear submarine in the 1970s, becoming the fifth country 60 (master) this technology. Huang continued advancing submarine systems until his retirement. His 61 (remark) contributions earned him the Medal of the Republic in 2019.
Huang’s life teaches us that true progress requires both 62 (wise) and perseverance. Young people should embrace his spirit taking social responsibilities, confronting difficulties 63 (courageous), and keeping national interests above personal needs. Only through such dedication can we ensure his pioneering spirit lives on, lighting China’s path 64 rejuvenation (复兴).
Though Huang has left us, his story remains a perfect example of 65 individual commitment can create collective strength — a lesson that goes beyond time and technology
第四部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
66.假如你是李华,近日你校将举办英语演讲活动,题目“The Person I Admire Most”,请你用用英语写一封演讲稿。
注意:(1)词数不少于80字;
(2)可适当加入细节,使内容充实、行文连贯。
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二节(满分25分)
67. 阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。
Last summer, a group of high-school students, including Lily, Tom, and Jack, participated in an environmental protection camp in a small coastal town. The town was famous for its beautiful beaches, but recently, it had been suffering from severe pollution due to the large amount of plastic waste washed up on the shore.
On the first day of the camp, the instructor, Mr. Green, took them to the beach. What they saw was shocking. The once-clean sand was covered with all kinds of plastic items, from bottles and bags to broken toys. “This is the result of our inappropriate use of plastic,” Mr. Green said seriously. “Our goal this week is to clean up this beach and raise people’s awareness of environmental protection.”
The students immediately got to work. They divided into several groups, each equipped with gloves and large trash bags. Lily and her group were responsible for the northern part of the beach. As they picked up the plastic waste, they were disappointed by the amount of it. “How could people be so irresponsible ” Lily complained angrily. Tom, who was in the same group, sighed, “It seems like an endless task, but we have to do something.”
After hours of hard work, they managed to fill dozens of trash bags. However, they knew that this was just a solution for a short time, not permanent. They needed to find a more effective way to prevent the plastic pollution. That evening, they had a group discussion. Everyone shared their ideas. Jack suggested organizing a community-wide campaign to encourage people to reduce plastic use. Some students thought it was a good idea, but others were worried that it might not attract enough attention.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Just then, Lily had an inspiration.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
The campaign turned out to be a huge success.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源列表