资源简介 中小学教育资源及组卷应用平台2025-2026学年高二上学期期中模拟卷01(天津专用)英语·全解全析(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 测试范围:选择性必修一 Units 1~4(外研版2019)。4. 难度系数:0.65。5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分15分)第一节(共5小题,每小题1分,满分5分)听下面五段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你将有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the woman probably want to do A. Write a paper. B. Attend a class. C. Get some sleep.【答案】C【原文】M: How about joining me for a cup of coffee W: I’d love to, but I’m exhausted. I was up till three this morning writing a paper for my literature class.2. When will the man see his parents A. At 11:00. B. At 10:00. C. At 9:00.【答案】B【原文】W: When are you leaving tomorrow You look so excited.M: Just imagine. I’ll take the early flight at eight in the morning and see my parents in just two hours.3. Why didn’t the man see the woman at breakfast time A. She went for a long walk.B. She finished her breakfast early.C. She didn’t go to the dining hall.【答案】A【原文】M: Hi, Linda. I didn’t see you at breakfast time. Didn’t you have breakfast W: Well, I woke up early this morning so that I could go for a long walk. I was the last person to come out of the dining hall.4. What does the woman think of the new art museum A. It is nice inside.B. It looks attractive outside.C. It has no attraction for her.【答案】C【原文】W: What’s that building over there M: That’s the new art museum. It’s not particularly attractive from the outside, but it’s very nice inside. Quite an unusual building, isn’t it W: I’m afraid I don’t think much of it. I’m not a big fan of modern architecture.5. What did the woman do with the report A. She made suggestions on it.B. She asked the man to rewrite it.C. She got someone else to read it.【答案】A【原文】M: Have you read the research report W: Yes but it wasn’t well written. I sent it back to the department with some suggestions.M: Good. I couldn’t understand it either, but I thought it was just me.第二节(共10小题;每小题1分,满分10分)听下面几段材料,每段材料后有几个小题。从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段材料前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各个小题将给出5秒钟的作答时间。每段材料读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。6. Where does the conversation take place A. On a plane. B. In a car. C. In a restaurant.7. What will the man have A. Bean salad and beer.B. Bean salad and water.C. Baked chicken and coffee.8. Why doesn’t the man have a diet soda A. It is expensive. B. It is unhealthy. C. It is not available.【答案】6. A 7. B 8. C【原文】W: What can I do for you, sir M: It’s very cold in the cabin. Is it possible to get a blanket W: I’m afraid we’re out of the blankets, but here’s a pillow.M: OK, thanks. I was asleep during the meal service. Could I get a meal W: Sure. But we don’t have any more of the baked chicken. We only have the bean salad left.M: Oh, okay, I’ll take that. Could I also get a drink W: Yes, of course. What would you like to have M: A diet soda please W: Sorry, we’re out of diet soda, but we have coffee, beer and wine. They are four dollars each.M: How about just some water W: We do have water.M: Could I get an air sickness back please W: Sure, wait a minute. I’ll be back soon.听下面一段较长对话,回答以下小题。9. What is the relationship between Stefan and the man A. Workmates. B. Former schoolmates. C. Teacher and student.10. Where did Stefan and the man go first A. A restaurant. B. The riverside. C. A shopping mall.11. What was by the river in the past A. Factories. B. Gardens. C. A sports center.【答案】9. B 10. A 11. A【原文】M: I’ve lived in Britain for seven years. Last week I visited my home city.W: This was your first visit in seven years M: That’s right. I saw my friend Stefan from high school.W: I’m sure it was great to see him and look around.M: Oh yeah. We had lunch in a restaurant. It was beside a new shopping mall. When we’d finished lunch, we walked by the river. The riverside used to be the factory area, but now there are gardens and a new sports centre.W: That sounds great.M: Yeah, there didn’t used to be a sports center in the city.W: What else did you see M: We walked across a modern road bridge. The engineers had just started it the year I left. I used to watch them on my way home from school. Now it’s finished and it’s so busy.听下面一段独白,回答以下小题。12. When will the swim classes begin A. On May 1st. B. On April 30th. C. On April 29th.13. How many swim classes are being offered A. 10. B. 15. C. 20.14. Who must come to show their swim skill on April 29th or 30th A. Those who have no Level 3 certificates.B. Those who want to pass the skill level test quickly.C. Those who have never attended Community Pool classes.15. Who will rate the students’ skill level A. The speaker. B. The instructors. C. The local community.【答案】12. A 13. B 14. C 15. B【原文】 Good afternoon. Now I’ll tell you our swim classes at the community pool. Classes begin on Monday, May 1st, and will continue throughout the summer. Fifteen swim classes are being offered. Each class lasts ten hours. A new class starts each week of the summer. Each class costs twenty dollars. The pool is big enough for six students per class. Classes will increase in difficulty each week. Students can sign up for as many classes as they like, but they must pass the skill level test. For example, students who sign up for Level 4 must show their certificate for completing Level 3. Children cannot sign up for a level they are not ready for. Children who have never attended Community Pool classes must show up on April 29th or 30th for a swim skill show. Instructors will rate the students and assign them to a particular skill level.第二部分:英语知识运用(共两节,满分45分)第一节:单项填空(共15小题;每小题1分,满分15分)从A、B、C、D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。例:Stand over there ________ you’ll be able to see it better.or B. and C. but D. while答案是B。16.More than 25 million years old, the Great Barrier Reef is ________ living coral ________ on dead coral.A.made up of; grown B.consisted of; growingC.made up of; growing D.consisting of; grown【答案】C【详解】考查动词短语辨析和分词。句意:大堡礁已有2500多万年的历史,由生长在死珊瑚上的活珊瑚组成。分析句子可知,第一空表示“由……组成”,可用be made up of 或者consist of,且consist of没有被动形式;第二空考查分词作定语修饰前面名词living coral,且living coral与grow(生长)为主动关系,所以grow应用现在分词形式。故选C项。17.________ swimming for a year, Sandy made great progress.A.To practise B.To be practicing C.Practised D.Having practised【答案】D【详解】考查非谓语动词。句意:练习游泳了一年后,Sandy取得了巨大的进步。此处作状语,主语Sandy与practice之间为主动关系,且practice发生在谓语动词made great progress之前,故此处应用现在分词的完成式having practiced作状语,故选D。18.By the time the detox started, over 100 students ________ to participate in the campaign for seven days.A.have been persuading B.were persuaded C.had persuaded D.had been persuaded【答案】D【详解】考查谓语动词。句意:到脱瘾治疗活动开始时,已经有100多名学生被说服参加了为期7天的活动。此处为谓语动词,根据句意和时间状语“By the time the detox started”可知,persuade发生在started之前,所以此处使用过去完成时,且persuade与主语over 100 students之间为被动关系。所以此处为过去完成时的被动语态。故选D项。19.You’d better save all your documents as soon as you finish them ______ the computer breaks down.A.as if B.so that C.in case D.even though【答案】C【详解】考查条件状语从句。句意:你最好一完成就保存所有文件,以防电脑崩溃。A. as if好像;B. so that以便;C. in case以防;D. even though即使。本空引导条件状语从句,保存文件是为了以防电脑出现故障,故用in case引导条件状语从句。故选C。20.______ surprised everyone was that the runner ______a small rock just before crossing the finish line.A.What; tripped over B.That; fell down C.It; got through D.How; walked into【答案】A【详解】考查名词性从句和动词短语辨析。句意:令每个人惊讶的是,那位赛跑者在即将冲过终点线时被一块小石头绊倒了。分析句子结构并结合语意可知,第一空,“______ surprised everyone”为主语从句,且从句中缺少主语,表示“所……的事情”,应用连词代词what引导,指代“令人惊讶的事情”,而that在主语从句中不充当成分,只起连接作用;it不能引导主语从句;how在从句中作状语,均不符合语法。第二空,tripped over意为“被……绊倒”,符合“跑步者在冲过终点线前被一块小石头绊倒”的语义。fell down意为“摔倒”,后面不接宾语;got through意为“通过,接通”;walked into意为“走进,撞上”,均不符合语意。故选A项。21.— Was it you who called me at about I1:00 last night — No, I was already fast asleep by then. It someone else.A.would have been B.would be C.must have been D.must be【答案】C【详解】考查情态动词+have done的用法。句意:——昨晚1点左右给我打电话的是你吗?——不,那时我已经睡得很熟了。那一定是别人。分析句子可知,答语是对过去事实的肯定推测,应用“must have done”,故空格处应填“must have been”。故选C项。22.I was only ______ academically, but was good at sports.A.splendid B.average C.academic D.attractive【答案】B【详解】考查形容词词义辨析。句意:我学习成绩一般,但体育很好。A. splendid壮丽的;B. average普通的;C. academic学术的;D. attractive吸引人的。由but was good at sports可知,句子表示“我学习成绩一般,但体育很好”,因此空格处是“普通的”。故选B。23.The school advisers help you talk through your problems but they don’t give you any direct ______.A.solution B.target C.measure D.function【答案】A【详解】考查名词词义辨析。句意:学校的顾问会帮助你讨论你的问题,但是他们不会给你一个直接的解决方案。A. solution解决方法 B. target目标 C. measure 措施 D. function功能;根据前面的 problems可知,是解决问题。故选A。24.With new technological tools at our fingertips, new art forms, such as digital paintings and videos, have been created, making the line between art and technology less ________.A.available B.distinct C.complicated D.practical【答案】B【详解】考查形容词词义辨析。句意:随着新的技术工具触手可及,新的艺术形式,如数字绘画和视频,已经被创造出来,使艺术和技术之间的界限变得不那么明显。A. available可利用的,有空的;B. distinct明显的;C. complicated复杂的;D. practical实用的。根据“new art forms, such as digital paintings and videos, have been created”可知,新艺术形式的创造使得艺术和技术之间的界限变得不那么明显了,形容词distinct符合题意,less distinct“没那么明显”。故选B。25.—Why are you being such ________ this time I know you usually hate parties.—That’s because I’ve been taking dancing lessons and I’m going to show you what I’ve learnt.A.a wet blanket B.an eager beaver C.a cool cucumber D.a laughing stock【答案】B【详解】考查习语辨析。句意:——你这次为什么这么卖力?我知道你通常讨厌派对。——那是因为我一直在上舞蹈课,我要向你展示我学到的东西。A. a wet blanket扫兴的人或物;B. an eager beaver勤快,工作卖力的人;C. a cool cucumber冷静的人;D. a laughing stock笑柄。根据“That’s because I’ve been taking dancing lessons and I’m going to show you what I’ve learnt.”可知,因为项展示自己学的舞蹈,所以表现的很卖力,故选B。26. — What’s the matter with John He has been sitting there for hours.— A postcard from his father_______ an attack of home-sickness in him.A.took up B.set off C.brought in D.built up【答案】B【详解】考查动词短语辨析,句意:——约翰怎么了?他一直在那儿坐了好几个小时了。——父亲寄来的明信片使他想家。”take up“拿起;占据;从事”;set off“出发;引起;使爆炸”;bring in“带来;引进”;build up“逐渐建立”。根据句意,此处表示父亲寄来的明信片引发了他想家的心思。故选B。27.—It’s said that Mr. Sun in our department got promoted. —________. Nobody works harder than him in our company.A.It’s a deal B.Good luck C.Don’t mention it D.He deserves it【答案】D【详解】考查情景交际。句意:——据说我们部门的孙先生升职了。——他值得这个职位。在我们公司没有人比他工作更努力。A. It’s a deal成交,就这样定了;B. Good luck祝好运;C. Don’t mention it别客气;D. He deserves it他值得。根据“Nobody works harder than him in our company.”可知,说话人认为孙先生的升职是他应得的,即他值得这个职位。故选D。28.—I haven’t got the reference book yet, but I’ll have a test on the subject next month.—________ You shall have it by Friday.A.Don’t mention it B.Not to worry C.It depends D.Forget it【答案】B【详解】考查固定搭配。句意:——我还没有拿到参考书,但是下个月我要考这门课。——不用担心,你星期五就能拿到。A. Don’t mention it别客气 B. Not to worry别担心 C. It depends视情况而定 D. Forget it算了吧,别在意。由句意知周五参考书就可以拿到,所以没有必要担心,B项Not to worry符合上下文语境。故选B项。29.There were different stands ______ artists could demonstrate their skills and teach the visitors.A.which B.who C.where D.that【答案】C【详解】考查定语从句。句意:那里有不同的展台,艺术家们可以在那里展示他们的技艺并教授参观者。此处为关系词引导的定语从句,从句中不缺主语和宾语,先行词是“different stands”,指地点,关系词在定语从句中作地点状语,应用关系副词where引导定语从句。故选C项。30.My sister ________ described the beautiful mountains and rivers in her home town so that many of her classmates wanted to visit the town.A.rarely B.vividly C.cruelly D.fortunately【答案】B【详解】考查副词词义辨析。句意:我妹妹生动地描述了她家乡美丽的山川,以至于她的许多同学都想去参观那个小镇。A. rarely很少;B. vividly生动地;C. cruelly残酷地;D. fortunately幸运地。由“described the beautiful mountains and rivers in her home town so that many of her classmates wanted to visit the town”可知,句子表示“我妹妹生动地描述了她家乡美丽的山川”,空格处意为“生动地”。故选B。第二节:完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从31~50各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。I will always love my mother. During the last four years of her life, Mom fought a brave battle against cancer but 31 . During that time she lost her health, her hair, and 40 pounds. She was in and out of the hospital more times than I could count. In the end as her life’s 32 faded away, we all 33 at her bedside and said goodbye. She was only 55 years old.For a long while after her death, I was 34 and cross (脾气暴躁的) with God. My own health 35 and I caught double pneumonia. 36 my body healed and my heart as well. It was the love of my children that 37 pulled me out of my despair and helped me to begin to live again. 38 , I continued to ask God why my Mom had to die so young.Only years later I came to 39 what Mom had done in those last four years of her life. 40 cancer was beating her body, it certainly wasn’t beating her soul. Mom lived as if she had 41 lived before. Even with cancer she worked outside our home and 42 the lives of her co-workers with her gentle humor and kind spirit. She reconnected with old friends she hadn’t seen in years and made 43 memories with each one of them. She and my Dad 44 closer than I had ever seen them before. There was a 45 and a tenderness between them that moved us all. During her time with us, she 46 our souls with her love and she helped us to grow 47 enough to go on without her.In her last four years Mom 48 her mission. She showed us how to love God. She showed us how to meet death. She showed us that fear always flees when meeting 49 . She showed us that to live life is to love life, no matter how much pain you have and no matter how much time you have 50 . Thanks Mom! I will always love you.31.A.won B.got C.caught D.lost32.A.energy B.talent C.power D.ability33.A.looked B.lay C.gathered D.reached34.A.confused B.depressed C.bored D.amazed35.A.ran out B.turned down C.picked up D.broke down36.A.In time B.In advance C.In return D.In turn37.A.immediately B.repeatedly C.frequently D.eventually38.A.Thus B.Instead C.Still D.Even39.A.expect B.know C.notice D.gain40.A.Once B.Since C.While D.As41.A.always B.never C.almost D.ever42.A.lived B.devoted C.made D.lightened43.A.similar B.vague C.wonderful D.same44.A.stayed B.grew C.sat D.approached45.A.love B.patience C.honesty D.wisdom46.A.brightened B.carried C.widened D.enlarged47.A.smart B.considerate C.strong D.faithful48.A.called B.completed C.made D.put49.A.difficulties B.encouragement C.pain D.optimism50.A.spent B.spared C.left D.Took【答案】31.D 32.A 33.C 34.B 35.D 36.A 37.D 38.C 39.B 40.C 41.B 42.D 43.C 44.B 45.A 46.A 47.C 48.B 49.D 50.C【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述作者的母亲在生命最后四年与癌症抗争,用积极态度传递爱与勇气,让作者领悟生命意义的故事。31.考查动词词义辨析。句意:在她生命的最后四年里,妈妈勇敢地与癌症抗争,但还是失败了。A. won赢得;B. got得到;C. caught抓住;D. lost输掉(比赛、战斗、争论等)。根据后文“During that time she lost her health, her hair, and 40 pounds. She was in and out of the hospital more times than I could count.”以及后文“at her bedside and said goodbye. She was only 55 years old.”可知,母亲和癌症的斗争以失败告终。故选D项。32.考查名词词义辨析。句意:最后,当她生命的活力逐渐消逝时,我们都聚集在她的床边告别。A. energy活力;B. talent天赋;C. power权力;D. ability能力。根据后文“faded away”可知,指生命的活力消失,应用energy。故选A项。33.考查动词词义辨析。句意:最后,当她生命的活力逐渐消逝时,我们都聚集在她的床边告别。A. looked看;B. lay躺;C. gathered聚集;D. reached到达。根据常识和后文“at her bedside and said goodbye”可知,母亲要去世了,所以聚在她床边告别。故选C项。34.考查形容词词义辨析。句意:她去世后的很长一段时间里,我很沮丧,还对上帝发脾气。A. confused困惑的;B. depressed沮丧的;C. bored无聊的;D. amazed惊讶的。根据下文“cross (脾气暴躁的) with God”可知,母亲离世是悲痛的事,“depressed”符合失去亲人后的情绪状态,故选B项。35.考查动词短语辨析。句意:我的身体垮了,还得了双肺肺炎。A. ran out用完;B. turned down拒绝;C. picked up捡起;D. broke down(身体)垮掉。根据后文“I caught double pneumonia”可知,作者的健康出了问题。故选D项。36.考查介词短语辨析。句意:渐渐地,我的身体痊愈了,我的心灵也好了。A. In time随着时间的推移;B. In advance提前;C. In return作为回报;D. In turn反过来。根据后文“my body healed and my heart as well”和“pulled me out of my despair and helped me to begin to live again.”可知,此处指渐渐地,身体垮掉的作者在家人的关爱下,身体和心灵痊愈了。故选A项。37.考查副词词义辨析。句意:是孩子们的爱最终把我从绝望中拉了出来,帮助我重新开始生活。A. immediately立刻;B. repeatedly反复地;C. frequently频繁地;D. eventually最终。根据后文“pulled me out of my despair and helped me”可知,母亲去世后一度消沉的作者,最终在孩子们的爱中恢复了。故选D项。38.考查副词词义辨析。句意:尽管如此,我还是继续问上帝,为什么我的母亲要这么年轻就去世。A. Thus因此;B. Instead反而;C. Still尽管如此;D. Even甚至。根据后文“I continued to ask God why my Mom had to die so young.”可知,尽管作者的身体和心灵愈合了,还是不停地问上帝,为什么妈妈那么年轻就死了。故选C项。39.考查动词词义辨析。句意:多年后,我才明白妈妈在她生命的最后四年里所做的一切。A. expect期待;B. know明白;C. notice注意到;D. gain获得。根据后文“what Mom had done in those last four years of her life”可知,多年后才明白妈妈在她生命的最后四年里所做的一切。故选B项。40.考查连接词词义辨析。句意:虽然癌症在摧残她的身体,但无疑没有摧残她的灵魂。A. Once一旦;B. Since自从;C. While虽然;D. As因为。此处引导让步状语从句,表示“虽然”应用while;虽然as也有此意,但引导让步状语从句,需要使用倒装结构。故选C项。41.考查副词词义辨析。句意:妈妈活得像以前从未活过一样。A. always总是;B. never从未;C. almost几乎;D. ever曾经。根据后文“Even with cancer she worked outside our home and... the lives of her co-workers with her gentle, humor and kind spirit. ”可知,作者的母亲虽然患有癌症,但生活很积极,一直在忙碌,就像从未活过那样来度过自己最后的时光。故选B项。42.考查动词词义辨析。句意:即使得了癌症,她也在我们家外面工作,用她温柔的幽默和善良的精神照亮了同事们的生活。A. lived生活;B. devoted奉献;C. made制作;D. lightened照亮。根据后文“the lives of her co-workers with her gentle, humor and kind spirit”可知,母亲用温柔的幽默和善良的精神照亮了她同事的生活。故选D项。43.考查形容词词义辨析。句意:她与多年未见的老朋友重新取得联系,并与每个人都留下了美好的回忆。A. similar相似的;B. vague模糊的;C. wonderful美好的;D. same相同的。根据常识和上文“She reconnected with old friends she hadn’t seen in years and made”可知,母亲与老朋友联系,给他们每个人留下了美好的回忆。故选C项。44.考查动词词义辨析。句意:她和爸爸的关系比我以前看到的任何时候都更亲密。A. stayed停留;B. grew变得;C. sat坐;D. approached接近。根据后文“closer than I had ever seem them before”可知,此处指父母的关系变得亲密,grow符合语境。故选B项。45.考查名词词义辨析。句意:他们之间有一种爱和温柔,感动了我们所有人。A. love爱;B. patience耐心;C. honesty诚实;D. wisdom智慧。根据后文“and a tenderness between them that moved us all”可知,指父母之间的爱感动了所有人。故选A项。46.考查动词词义辨析。句意:在她陪伴我们的日子里,她用爱照亮了我们的灵魂,帮助我们变得足够坚强,即使没有她也能继续生活。A. brightened照亮;B. carried携带;C. widened拓宽;D. enlarged扩大。根据后文“our souls with her love”可知,指用爱点亮灵魂,brighten符合语境。故选A项。47.考查形容词词义辨析。句意:在她陪伴我们的日子里,她用爱照亮了我们的灵魂,帮助我们变得足够坚强,即使没有她也能继续生活。A. smart聪明的;B. considerate体贴的;C. strong坚强的;D. faithful忠诚的。根据上文“she helped us to grow”可知,母亲用自己的爱帮助作者他们变得更加坚强,即使没有她也能坚持下去。故选C项。48.考查动词词义辨析。句意:在生命的最后四年里,妈妈完成了她的使命。A. called称呼;B. completed完成;C. made制作;D. put放置。后文提到母亲“教我们如何爱上帝、面对死亡”等,这些都是她的“使命”,“completed”表示“完成”,符合“生命结束前达成目标”的语境。故选B项。49.考查名词词义辨析。句意:她告诉我们,当面对乐观时,恐惧总会消散。A. difficulties困难;B. encouragement鼓励;C. pain痛苦;D. optimism乐观。根据上文“She showed us how to love God. She showed us how to meet death.”可知,母亲是一个乐观的人,她告诉我们,面对乐观,恐惧总是会消失。故选D项。50.考查动词词义辨析。句意:她告诉我们,生活就是热爱生活,无论你有多痛苦,无论你还剩下多少时间。A. spent花费;B. spared抽出;C. left剩下;D. took带走。根据上文“no matter how much time you have”以及结合 “生命最后阶段”的语境可知,指剩下多少时间,应用leave。故选C项。第三部分:阅读理解(共20小题;每小题2.5分,满分50分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。AYouth Speech CompetitionUNICEF is working towards a world where every child has what they need to survive and develop. But we can’t do it without big ideas from young people — young people who are brave enough to share their brilliant ideas with the world. UNICEF USA and TED-Ed are inviting young people to create their own TED-style talk about children’s rights and issues faced by youth globally.The winner will be invited to UNICEF USA’s Annual Student Summit (峰会) to present their speech on stage! Change the world with your voice.It starts with U (UNICEF and YOU).CriteriaYouth aged 10-18 (if you are under 13, you must have a parent or teacher to help you register).Must register online.Your video must be under 2 minutes.Deadline: Your video must be submitted by midnight, October 31, 2025.Topics of Discussion.· Migration.· Sustainable Development.· Values and BeliefsPrizesWinners will be announced on December 1, 2025.One winner will be invited to present his/ her speech on stage at the UNICEF USA Student Summit in Washington, D.C. on December 16-17, 2025!UNICEF USA will pay for all travel expenses (flights, hotels). The student will be responsible for personal meals and personal expenses. If you are under the age of 18, you will need to travel with a responsible adult chaperone (监护人).UNICEF USA will pay for the chaperones’ travel expenses as well.How to RegisterCreate an account using this link: ed.ted.jye.ai/ unicefusa.Once your account has been created, return to the TED-Ed Student Talks page and register!Once you’ve submitted your registration, allow 2-3 days for processing.Once you’ve recorded your talk, upload it using the “Upload” tab in your Resource Library on the TED-Ed website.51.What will UNICEF USA and TED-Ed welcome A.Excellent paintings. B.Brilliant articles.C.Interesting stories. D.Creative ideas.52.What should young people do to take part in the event A.Pay an entry fee.B.Attend a training class.C.Send a speech video within 2minutes.D.Perform on stage in Washington: D.C.53.What’s special about the event A.It has no age limit. B.It focus on social issues.C. It provides free meals. D.It is held every two years.54.When can we watch the final speech at UNICEF USA’s Annual Student Summit A.On October 31, 2025. B.On November 30, 2025.C.On December 1, 2025. D.On December 16-17, 2025.55.If you want to register for the competition, you need to .A.visit TED-Ed’s website B.send an e-mailC.sign up in a library D.call workers from TED【答案】51.D 52.C 53.B 54.D 55.A【导语】本文是一篇说明文。UNICEF USA 与 TED-Ed 联合举办“青年演讲大赛”,文章介绍了大赛的参赛条件、主题和奖励等内容。51.细节理解题。根据第一段“But we can’t do it without big ideas from young people — young people who are brave enough to share their brilliant ideas with the world. UNICEF USA and TED-Ed are inviting young people to create their own TED-style talk about children’s rights and issues faced by youth globally. (但是,如果没有年轻人的伟大想法,我们就无法做到这一点——年轻人有足够的勇气与世界分享他们的杰出想法。UNICEF USA和TED-Ed邀请年轻人就儿童权利和全球青年面临的问题进行自己的TED-style演讲。)”可知,UNICEF USA and TED-Ed欢迎的是“brilliant ideas(杰出想法)”。 故选D项。52.细节理解题。根据文中“Criteria(条件)”部分的“Your video must be under 2 minutes. (你的视频必须在2分钟以内。)” 和最后一段“Once you’ve recorded your talk, upload it using the “Upload” tab in your Resource Library on the TED-Ed website. (一旦你录下了你的演讲,使用TED-Ed网站上资源库的“上传”标签上传。)”可知,参赛者需提交一段不超过2分钟的演讲视频。 故选C项。53.细节理解题。“Topics of Discussion (讨论主题)”栏列出了“Migration、Sustainable Development、Values and Beliefs (移民,可持续发展,价值观和信仰)”,均聚焦社会议题;且赛事面向全球青少年探讨儿童权利与社会问题。 故选B项。54.细节理解题。根据“Prizes (奖励)”部分的句子“One winner will be invited to present his/ her speech on stage at the UNICEF USA Student Summit in Washington, D. C. on December 16-17, 2025! (一名优胜者将被邀请在2025年12月16日至17日在华盛顿特区举行的联合国儿童基金会美国学生峰会上发表演讲!)”可知,现场演讲可观看的日期是12月16-17日。故选D项。55.细节理解题。根据“How to Register (如何注册)”部分的句子“Create an account using this link: ed.ted.jye.ai/unicefusa (使用以下链接创建一个帐户:ed.ted.jye.ai/unicefusa)”可知,如果你想报名参加比赛,你需要先访问TED-Ed网站注册并上传视频。 故选A项。BChinese architect Liu Jiakun, 68, was awarded the 2025 Pritzker Architecture Prize on March 4, becoming the second winner from China to receive the highest honor in the field of architecture.Based in Chengdu, Liu’s career covers four decades and more than 30 projects. He founded Jiakun Architects in 1999 and has built a diverse body of work, ranging from small, beautifully designed museums and monuments to large commercial buildings and master plans for cities.Rather than following a distinct style, Liu’s projects include local elements and rely on “low-tech” simplicity to achieve beauty, The Spaces reported. “He has developed a strategy that never relies on a fixed method but rather on evaluating the specific characteristics and requirements of each project differently,” the jury (评审团) said in its citation announcing the award.One of Liu’s most well-known projects was the so-called “rebirth bricks” he created after the terrible Wenchuan earthquake in 2008. To aid in reconstruction, Liu made bricks using local wheat fiber, cement (水泥) and rubble (瓦砾) from collapsed buildings. More than just recycling, these bricks were “a poetic metaphor” for the rebirth of the material and “the spiritual rebirth of the community at a time of national mourning”, reported The Guardian. These bricks were later used in several of his projects, including the Shuijingfang Museum in Chengdu and the Novartis pharmaceutical (制药) company in Shanghai.Liu’s design also focuses on ordinary people. This is reflected in his largest project, West Village, a five-story urban complex completed in 2015 in Chengdu. The complex includes a soccer field, a market, and pathways (通道) for cyclists and pedestrians (行人). With grass growing through holes in the bricks, the project celebrates “the vitality of ‘everydayness’,” wrote critic Austin Williams in 2017. It has become a popular destination for city residents to spend their leisure time.“The purpose of architecture is to create a beautiful, just and dignified (有尊严的) living environment. People’s real lives, happiness and dignity are what we pursue,” Liu told China Daily.56.Why did Liu Jiakun win the Pritzker Architecture Prize according to the jury A.He consistently applied high-tech methods to create elegant designs.B.He developed a unique strategy that adapts to each project’s specific needs.C.He focused primarily on large commercial buildings to boost the urban economy.D.He was the first Chinese architect to receive international recognition.57.How does Liu Jiakun incorporate local elements into his architecture to achieve beauty A.By using advanced technology to modernize traditional materials.B.By emphasizing simplicity and low-tech solutions with cultural features.C.By designing only monuments and museums to preserve heritage.D.By combining Western styles with Chinese motifs for global appeal.58.Which of the following statements about the“rebirth bricks” is NOT true A.They were created by using rubble from buildings destroyed in the Wenchuan earthquake.B.They symbolized both material recycling and spiritual renewal for the community.C.They were only used in Chengdu-based projects like the Shuijingfang Museum.D.They represented a response to the disaster and a metaphor for rebirth.59.What does Liu’s West Village project highlight A.The beauty of natural landscapes.B.The energy of residents’ daily lives.C.The influence of Western architecture.D.The importance of eco-friendly materials.60.What is Liu’s ultimate goal in architecture A.To contribute to a city’s economic growth.B.To design buildings with global appeal.C.To improve people’s quality of life.D.To create artistic and symbolic landmarks.【答案】56.B 57.B 58.C 59.B 60.C【导语】本文是一篇新闻报道。文章报道了中国建筑师刘家琨获2025年普利兹克奖,介绍其设计理念是因地制宜,融入本土元素与低技术美学,并通过“再生砖”和“西村大院”项目体现对社会关怀与日常生活活力的关注。56.细节理解题。根据第三段中““He has developed a strategy that never relies on a fixed method but rather on evaluating the specific characteristics and requirements of each project differently,” the jury (评审团) said in its citation announcing the award. (评委会在颁奖词中表示:“他发展了一种策略,从不依赖固定方法,而是根据不同项目的具体特点和需求进行评估。”)”可知,评委会颁给刘家琨该奖项的原因是他开创了一种独特的策略,适应每个项目的具体需求。故选B项。57.细节理解题。根据第三段中“Rather than following a distinct style, Liu’s projects include local elements and rely on “low-tech” simplicity to achieve beauty, The Spaces reported. (The Spaces报道称,“刘的作品不拘泥于特定风格,而是融入本土元素,依靠‘低技术’的简洁性实现美感。”)”可知,刘家琨通过强调具有文化特色的简约设计和低技术解决方案做到这一点。故选B项。58.细节理解题。根据第四段中“To aid in reconstruction, Liu made bricks using local wheat fiber, cement (水泥) and rubble (瓦砾) from collapsed buildings. More than just recycling, these bricks were “a poetic metaphor” for the rebirth of the material and “the spiritual rebirth of the community at a time of national mourning”, reported The Guardian. These bricks were later used in several of his projects, including the Shuijingfang Museum in Chengdu and the Novartis pharmaceutical (制药) company in Shanghai. (为了帮助灾后重建,刘家琨就地取材,用小麦纤维、水泥和倒塌建筑的瓦砾制成特殊砖块。英国《卫报》评价称,这些“再生砖”不仅是环保材料,更是“充满诗意的隐喻”——既象征物质的重生,也承载着国殇时刻社区精神的重塑。这些砖块后来被广泛应用于他的多个项目中,包括成都水井坊博物馆和上海诺华制药公司总部)”可知,砖块还被用于上海的项目,非仅限于成都。故选C项。59.细节理解题。根据第五段中“With grass growing through holes in the bricks, the project celebrates “the vitality of ‘everydayness’,” wrote critic Austin Williams in 2017. (砖缝间青草蔓生,这个项目颂扬着“日常生活的蓬勃生命力”,评论家Austin Williams在2017年如此写道)”可知,西村大院项目彰显了居民日常生活的蓬勃活力。故选B项。60.细节理解题。根据最后一段““The purpose of architecture is to create a beautiful, just and dignified (有尊严的) living environment. People’s real lives, happiness and dignity are what we pursue,” Liu told China Daily. (刘对《中国日报》表示:“建筑的目的是创造美好、公正且有尊严的生活环境。我们追求的是人们的真实生活、幸福和尊严。”)”可知,刘家琨在建筑上的最终目标是提高人们的生活质量。故选C项。CSome people have said aging is more a slide into forgetfulness than a journey towards wisdom. However, a growing body of research suggests that late-in-life learning is possible in reality education does an aging brain good.Throughout life, people’s brains constantly restore themselves, In the late 1960s, British brain scientist Geoffrey Raisman studied growth in damaged brain regions of rats through an electron microscope; their brains were making new connections. This meant brains may change every time a person learns something new.Of course, that doesn’t mean the brain isn’t affected by the effects of time. Just as height usually declines over the years, so does brain volume: Humans lose about 4 percent every decade starting in their 40s. But that reduction doesn’t necessarily make people think slower; as long as we are alive and functioning, we can change our brains with new information and experiences.In fact, scientists now suspect accumulating novel experiences, facts, and skills can keep people’s minds more flexible. New pathways can strengthen our ever-changing mental structure, even as the brain shrinks.Conventional ways like word puzzles and brain-training apps can contribute to mental durability. Even something as simple as taking a different route to the grocery store or going somewhere new on vacation can keep the brain healthy.A desire for new life challenges can further boost brainpower. Research about aging adults who take on new enterprises shows improved function and memory as well as a reduced risk of mental disease. Openness —a, characteristic defined by curiosity and a desire for knowledge — may also help folks pass brain tests. Some folks are born with this take-in-the-world attitude, but those who aren’t as genetically gifted aren’t necessarily out of luck. While genes can encourage an interest in doing new things a 2012 study in the journal Psychology and Aging found completing reasoning tasks like puzzles and number games can enhance that desire for novel experiences, which can, in turn, refresh the brain. That’s why brain scientist Richard Kennedy says “It’s not that old dogs can’t learn new tricks. It’s that maybe old dogs don’t realize why they should.”61.What do some people think of aging adults A.Their wisdom grows as time goes by.B.Their memory is gradually getting worse.C.They can benefit from late-in-life learning.D.They are likely to have mental health issues.62.What can we conclude from Geoffrey Raisman’s finding A.Brain damage seriously prevents one’s learning.B.Brain power weakens slower than we imagine.C.Brains may refresh and improve with learning.D.Brains make connections under good physical conditions.63.What is one thing that helps maintain the health of our brain even as it shrinks A.Doing daily routines by conventional means.B.Avoiding worrying about our mental strength.C.Imitating old dogs’ way of learning new tricks.D.Approaching everyday tasks in novel ways.64.What does the author say can contribute to the improvement of brain function A.Being curious and desiring knowledge.B.Being eager to pass brain tests at an old age.C.Rising to life’s challenges and avoiding risks.D.Boosting immunity to serious mental diseases65.What is the finding of the 2012 study in the journal Psychology and Aging A.Wishing to solve puzzles enhances one’s reasoning power.B.Playing number games unexpectedly stimulates one’s memory.C.Desiring new experiences can help to refresh the brain.D.Learning new tricks should not be confined to old dogs only.【答案】61.B 62.C 63.D 64.A 65.C【导语】这是一篇说明文。文章介绍了有关晚年学习对大脑的影响,以及它对改善脑功能的好处。61.细节理解题。根据文章第一段“Some people have said aging is more a slide into forgetfulness than a journey towards wisdom.(一些人说,衰老更像是走向健忘,而不是走向智慧的旅程)”可知,一些人认为衰老意味着记忆逐渐变差。故选B。62.推理判断题。根据文章第二段“their brains were making new connections. This meant brains may change every time a person learns something new.(它们的大脑正在形成新的连接。这意味着每当人学习新的东西时,大脑可能会有所改变)”可知,Geoffrey Raisman的研究结果表明,大脑可以通过学习进行刷新和改善。故选C。63.细节理解题。根据文章第五段“Even something as simple as taking a different route to the grocery store or going somewhere new on vacation can keep the brain healthy.(即使是像去杂货店走不同的路线或在度假时去新的地方这样简单的事情也能保持大脑健康)”可知,通过新颖的方式处理日常任务有助于维持大脑健康。故选D。64.细节理解题。根据文章最后一段“A desire for new life challenges can further boost brainpower. Research about aging adults who take on new enterprises shows improved function and memory as well as a reduced risk of mental disease. Openness — a characteristic defined by curiosity and a desire for knowledge — may also help folks pass brain tests.(对新生活挑战的渴望可以进一步提升智力。对从事新事业的老年人的研究表明,他们的功能和记忆力得到改善,患精神疾病的风险也降低了。开放性——一种由好奇心和对知识的渴望所定义的特质——亦可能帮助人们通过大脑测试)”可知,好奇和求知欲可以帮助改善脑功能。故选A。65.细节理解题。根据文章最后一段“While genes can encourage an interest in doing new things a 2012 study in the journal Psychology and Aging found completing reasoning tasks like puzzles and number games can enhance that desire for novel experiences, which can, in turn, refresh the brain. (虽然基因可以激发人们对新事物的兴趣,但2012年发表在《心理学与衰老》杂志上的一项研究发现,完成谜题和数字游戏等推理任务可以增强人们对新奇体验的渴望,而这反过来又能让大脑恢复活力)”可知,2012年《心理学与衰老》期刊的研究发现,渴望新体验有助于让大脑恢复活力。故选C。DRalph Emerson once said that the purpose of life is not to be happy, but to be useful, to be loving, to make some difference in the world. While we appreciate such words of wisdom, we rarely try to follow them in our lives.Most people prefer to live a good life themselves, ignoring their responsibilities for the world. This narrow perception of a good life may provide short-term benefits, but is sure to lead to long-term harm and suffering. A good life based on comfort and luxury may eventually lead to more pain because we spoil our health and even our character, principles, ideals, and relationships.What then, is the secret of a good life A good life is a process, not a state of being: a direction, not a destination. We have to earn a good life by first serving others without any anticipation in return because their happiness is the very source of our own happiness. More importantly, we must know ourselves inside out. Only when we examine ourselves deeply can we discover our abilities and recognize our limitations, and then work accordingly to create a better world.The first requirement for a good life is having a loving heart. When we do certain right things merely as a duty, we find our job so tiresome that we'll soon burn out. However, when we do that same job out of love, we not only enjoy what we do, but also do it with an effortless feeling.However, love alone is insufficient to lead a good life. Love sometimes blinds us to the reality. Consequently, our good intentions may not lead to good results. To achieve desired outcome, those who want to do good to others also need to equip themselves with accurate world knowledge. False knowledge is more dangerous than ignorance. If love is the engine of a car, knowledge is the steering wheel (方向盘). If the engine lacks power, the car can’t move; if the driver loses control of the steering, a road accident probably occurs. Only with love in heart and the right knowledge in mind can we lead a good life.With love and knowledge, we go all out to create a better world by doing good to others. When we see the impact of our good work on the world, we give meaning to our life and earn lasting joy and happiness.66.What effect does the narrow perception of a good life have on us A.Making us simple-minded. B.Making us short-sighted.C.Leading us onto a busy road. D.Keeping us from comfort and luxury.67.According to the author, how can one gain true happiness A.Through maintaining good health. B.By going through pain and suffering.C.By recognizing one’s abilities and limitations. D.Through offering help much needed by others.68.According to Paragraph 4, doing certain right things with a loving heart makes one ________.A.less selfish B.less pessimistic C.more motivated D.more responsible69.In what case may good intentions fail to lead to desired results A.When we have wrong knowledge of the world. B.When our love for the world is insufficient.C.When we are insensitive to dangers in life. D.When we stay blind to the reality.70.According to Paragraph 5, life can be made truly good when ________.A.inspired by love and guided by knowledge B.directed by love and pushed by knowledgeC.purified by love and enriched by knowledge D.promoted by love and defined by knowledge【答案】66.B 67.D 68.C 69.A 70.A【导语】本文是一篇议论文。文章主要论述了美好生活的秘诀是什么,人生的目的不是生而快乐,而是生而有益。66.细节理解题。根据第二段中“Most people prefer to live a good life themselves, ignoring their responsibilities for the world. This narrow perception of a good life may provide short-term benefits, but is sure to lead to long-term harm and suffering. (大多数人更喜欢自己过上好日子,而忽视了自己对世界的责任。这种对美好生活的狭隘看法可能会带来短期的好处,但肯定会导致长期的伤害和痛苦)”可知,对美好生活的狭隘看法只会带来短期好处,让我们忽视长远影响,即让我们目光短浅。故选B。67.细节理解题。根据第三段中“We have to earn a good life by first serving others without any anticipation in return because their happiness is the very source of our own happiness. (我们必须首先为他人服务而不期望任何回报来赢得美好的生活,因为他们的幸福正是我们自己幸福的源泉)”可知,一个人通过为他人提供急需的帮助,才能获得真正的幸福。故选D。68.推理判断题。根据第四段中“However, when we do that same job out of love, we not only enjoy what we do, but also do it with an effortless feeling. (然而,当我们出于爱做同样的工作时,我们不仅享受我们所做的,而且也以一种轻松的感觉去做)”可知,带着爱心去做正确的事情会让人更加享受过程,从而更有动力。故选C。69.推理判断题。根据第五段中“However, love alone is insufficient to lead a good life. Love sometimes blinds us to the reality. Consequently, our good intentions may not lead to good results. To achieve desired outcome, those who want to do good to others also need to equip themselves with accurate world knowledge. (然而,光有爱是不够的。爱有时会让我们对现实视而不见。因此,我们的好意可能不会带来好的结果。为了达到预期的效果,那些想要为别人做好事的人也需要用准确的世界知识来武装自己)”可知,当我们对世界有错误的认识时,好心可能不会带来好的结果。故选A。70.细节理解题。根据第五段中“Only with love in heart and the right knowledge in mind can we lead a good life. (只有心中有爱,心中有正确的知识,我们才能过上美好的生活)”可知,当生活受到爱的启发和知识的引导时,我们才能真正过上好日子。故选A。第II卷注意事项:1. 用黑色墨水的钢笔或签字笔将答案写在答题卡上。2. 本卷共6小题,共35分。第四部分:写作第一节:阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)阅读短文,按照题目要求用英语回答问题。When I was in school, the class I dreaded most was my eighth grade art class. The teacher put down my every attempt at completing an assignment. I simply couldn’t produce art the way she wanted it. Luckily, I’d already proven myself in other creative areas. Yet, that art teacher was successful in convincing me that I had no talent for painting, drawing, or anything related to them. Imagine my surprise when I published my nature photography and became a volunteer art teacher!Unfortunately, my story is all too familiar to many people who come through my workshops and practice. Even more unfortunately, the vast majority of people were so discouraged in childhood that they cut off the creative impulse (冲动) in most areas of their lives. Their teachers, parents, or classmates convinced them they had no talent, so they gave up. The pain of failure was simply too great.Why have we forgotten creativity is an experience, not a result Let’s consider why we express creativity in first place. To be creative is to be human. Everything we’ve at our disposal (处理) is the result of someone’s creative expression and willingness to take a risk. Even so, for creativity to flower and feel free of encumbrance (累赘), it needs to be about the joyful moments spent creating, not just about what we’ve to show for those moments. Whatever pattern you need to break, try to make it about the pleasure and not about the outcome.Therefore, I’d urge you to curb your perfectionism not enthusiasm! Perfectionism is the leading killer of artistic expression. Relax a little and bring back your childlike nature when you create. Children instinctively (本能地) know how to give over to the joy --- until someone teaches them otherwise! Let your creation be whatever it wants to be. See if it can lead you rather than the other way around. Let your unconsciousness come through, and let the expression of yourself be beautiful regardless of how it compares to anything else. After all, it’s yours, and no one but you could create it!71.What made the author give up his dream of art (no more than 15 words)72.What does the third paragraph mainly tell us (no more than 10 words)73.Please explain the underlined word “curb” in English. (no more than 5 words)74.According to the passage, what is necessary for a creative person (no more than 10 words)75.Do you think you are more creative as a student Please give an example. (no more than 25 words)【答案】71.His teacher discouraged him and said he had no talent for art.Or: His teacher convinced him that he had no talent for art.72.Creativity is an experience, not a result.Or: We should enjoy being creative.73.Limit. / Control. / Hold. / Keep...within limits. / Keep...under control.74.The childlike nature of creativity.75.Open.Yes, perhaps I am. I used to draw a lot of imaginative pictures in childhood.Or: Yes, I often make some interesting handmade things by myself.【分析】这是一篇议论文。作者通过自己的亲身经历:八年级时美术老师成功地让他相信,他没有绘画以及与它有关的任何东西的天赋。然而,后来他却成功的出版了自己的自然摄影作品,并成为了一名志愿艺术教师。来说明创造力是一种经验而不是一种结果。我们应该享受创造的过程,找回自己的童真的本性。71.细节理解题。根据“Yet, that art teacher was successful in convincing me that I had no talent for painting, drawing, or anything related to them.然而,那位美术老师成功地让我相信,我没有绘画以及与它有关的任何东西的天赋。” 可知“His teacher discouraged him and said he had no talent for art” 符合语境。 故填His teacher discouraged him and said he had no talent for art. Or: His teacher convinced him that he had no talent for art.72.推理判断题。根据“Why have we forgotten creativity is an experience, not a result Let’s consider why we express creativity in first place. 为什么我们忘记了创造力是一种经验而不是一种结果。”可知“We should enjoy being creative 我们应该享受创造的过程。”符合语境。故填Creativity is an experience, not a result. Or: We should enjoy being creative.73.词义猜测题。根据后文“Perfectionism is the leading killer of artistic expression. 完美主义是艺术表现的头号杀手。”可知第四段第一句 “Therefore, I’d urge you to curb your perfectionism not enthusiasm! 因此,我们应该督促自己去“控制”我们的完美主义思想。” 故填Limit. / Control. / Hold. / Keep...within limits. / Keep...under control。74.推理判断题。根据“Relax a little and bring back your childlike nature when you create. 当你创作的时候,放松一点,找回你童真的本性。”可知“The childlike nature of creativity.” 符合语境。故填The childlike nature of creativity.75.开放题。题目意为:作为学生,你觉得你更有创造力吗?请举个例子。Different people have different ideas. 不同的人有不同的答案。所以,你可以填Yes, perhaps I am. I used to draw a lot of imaginative pictures in childhood. Or: Yes, I often make some interesting handmade things by myself。【点睛】阅读表达中的开放性问题这种题型是主观性试题。要求考生根据文章涉及的问题,结合个人的观点、经验来回答。此类问题的解答比较容易,考生可根据自己的观点选择较容易回答的来回答。回答此题时必须回答完整,即怎么问就怎么答。注意别出现语法错误。如文中第5小题,题目用的是一般疑问句,所以一定不能丢了yes or no。第二节:书面表达(满分25分)76.假如你是晨光中学的学生李津;学校英语俱乐部正在举办主题为“Big Changes in Small Trends”的征文活动,根据你搜集的以下图表信息,写一篇稿件。文章内容应包括:(1)简单分析图表展示的现象;(2)简要分析该现象产生的原因(如:追求个性化旅行体验、社交平台对地方文化的宣传、避免过度拥挤等等);(3)鼓励大家去观察和体验生活中的变化。注意:(1)词数不少于100,标题已给出,不计入总词数;(2)可适当增加细节,使内容充实,行文连贯。参考词汇:大众目的地Internet-famous destination小众目的地 lesser-known destinationBig Changes in Small Trends____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【参考范文】Big Changes in Small TrendsIn recent years, there has been a noticeable shift in travel preferences. As the chart shows, the percentage of people visiting Internet-famous destinations has dropped from 75% in 2020 to 45% in 2025. Meanwhile, the figure for lesser-known places has risen from 25% to 55%.This change suggests that more travelers now hope to explore unique locations and enjoy quieter trips instead of joining the crowds. Some want a more authentic cultural experience, and social platforms have helped introduce lesser-known destinations to the public.By paying attention to these changes in our daily lives, we can broaden our horizons and discover the hidden beauty around us.【导语】本篇是图表写作。要求考生根据搜集的图表信息,写一篇稿件参加学校英语俱乐部正在举办主题为“Big Changes in Small Trends”的征文活动。【详解】1. 词汇积累显著的:noticeable →remarkable下降:drop →decrease表明:suggest →indicate独特的:unique →distinct2. 句式拓展同义句转换原句:As the chart shows, the percentage of people visiting Internet-famous destinations has dropped from 75% in 2020 to 45% in 2025.拓展句:As the chart shows, the percentage of people who visit Internet-famous destinations has dropped from 75% in 2020 to 45% in 2025.【点睛】[高分句型1] As the chart shows, the percentage of people visiting Internet-famous destinations has dropped from 75% in 2020 to 45% in 2025.(运用了as引导的非限制性定语从句)[高分句型2] This change suggests that more travelers now hope to explore unique locations and enjoy quieter trips instead of joining the crowds.(运用了that引导的宾语从句)21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台2025-2026学年高二上学期期中模拟卷01(天津专用)(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 测试范围:选择性必修一 Units 1~4(外研版2019)。4. 难度系数:0.65。5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分15分)第一节(共5小题,每小题1分,满分5分)听下面五段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你将有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the woman probably want to do A. Write a paper. B. Attend a class. C. Get some sleep.2. When will the man see his parents A. At 11:00. B. At 10:00. C. At 9:00.3. Why didn’t the man see the woman at breakfast time A. She went for a long walk.B. She finished her breakfast early.C. She didn’t go to the dining hall.4. What does the woman think of the new art museum A. It is nice inside.B. It looks attractive outside.C. It has no attraction for her.5. What did the woman do with the report A. She made suggestions on it.B. She asked the man to rewrite it.C. She got someone else to read it.第二节(共10小题;每小题1分,满分10分)听下面几段材料,每段材料后有几个小题。从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段材料前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各个小题将给出5秒钟的作答时间。每段材料读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。6. Where does the conversation take place A. On a plane. B. In a car. C. In a restaurant.7. What will the man have A. Bean salad and beer.B. Bean salad and water.C. Baked chicken and coffee.8. Why doesn’t the man have a diet soda A. It is expensive. B. It is unhealthy. C. It is not available.听下面一段较长对话,回答以下小题。9. What is the relationship between Stefan and the man A. Workmates. B. Former schoolmates. C. Teacher and student.10. Where did Stefan and the man go first A. A restaurant. B. The riverside. C. A shopping mall.11. What was by the river in the past A. Factories. B. Gardens. C. A sports center.听下面一段独白,回答以下小题。12. When will the swim classes begin A. On May 1st. B. On April 30th. C. On April 29th.13. How many swim classes are being offered A. 10. B. 15. C. 20.14. Who must come to show their swim skill on April 29th or 30th A. Those who have no Level 3 certificates.B. Those who want to pass the skill level test quickly.C. Those who have never attended Community Pool classes.15. Who will rate the students’ skill level A. The speaker. B. The instructors. C. The local community.第二部分:英语知识运用(共两节,满分45分)第一节:单项填空(共15小题;每小题1分,满分15分)从A、B、C、D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。例:Stand over there ________ you’ll be able to see it better.or B. and C. but D. while答案是B。16.More than 25 million years old, the Great Barrier Reef is ________ living coral ________ on dead coral.A.made up of; grown B.consisted of; growingC.made up of; growing D.consisting of; grown17.________ swimming for a year, Sandy made great progress.A.To practise B.To be practicing C.Practised D.Having practised18.By the time the detox started, over 100 students ________ to participate in the campaign for seven days.A.have been persuading B.were persuadedC.had persuaded D.had been persuaded19.You’d better save all your documents as soon as you finish them ______ the computer breaks down.A.as if B.so that C.in case D.even though20.______ surprised everyone was that the runner ______a small rock just before crossing the finish line.A.What; tripped over B.That; fell downC.It; got through D.How; walked into21.— Was it you who called me at about I1:00 last night — No, I was already fast asleep by then. It someone else.A.would have been B.would beC.must have been D.must be22.I was only ______ academically, but was good at sports.A.splendid B.average C.academic D.attractive23.The school advisers help you talk through your problems but they don’t give you any direct ______.A.solution B.target C.measure D.function24.With new technological tools at our fingertips, new art forms, such as digital paintings and videos, have been created, making the line between art and technology less ________.A.available B.distinct C.complicated D.practical25.—Why are you being such ________ this time I know you usually hate parties.—That’s because I’ve been taking dancing lessons and I’m going to show you what I’ve learnt.A.a wet blanket B.an eager beaver C.a cool cucumber D.a laughing stock26. — What’s the matter with John He has been sitting there for hours.— A postcard from his father_______ an attack of home-sickness in him.A.took up B.set off C.brought in D.built up27.—It’s said that Mr. Sun in our department got promoted. —________. Nobody works harder than him in our company.A.It’s a deal B.Good luck C.Don’t mention it D.He deserves it28.—I haven’t got the reference book yet, but I’ll have a test on the subject next month.—________ You shall have it by Friday.A.Don’t mention it B.Not to worryC.It depends D.Forget it29.There were different stands ______ artists could demonstrate their skills and teach the visitors.A.which B.who C.where D.that30.My sister ________ described the beautiful mountains and rivers in her home town so that many of her classmates wanted to visit the town.A.rarely B.vividly C.cruelly D.fortunately第二节:完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从31~50各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。I will always love my mother. During the last four years of her life, Mom fought a brave battle against cancer but 31 . During that time she lost her health, her hair, and 40 pounds. She was in and out of the hospital more times than I could count. In the end as her life’s 32 faded away, we all 33 at her bedside and said goodbye. She was only 55 years old.For a long while after her death, I was 34 and cross (脾气暴躁的) with God. My own health 35 and I caught double pneumonia. 36 my body healed and my heart as well. It was the love of my children that 37 pulled me out of my despair and helped me to begin to live again. 38 , I continued to ask God why my Mom had to die so young.Only years later I came to 39 what Mom had done in those last four years of her life. 40 cancer was beating her body, it certainly wasn’t beating her soul. Mom lived as if she had 41 lived before. Even with cancer she worked outside our home and 42 the lives of her co-workers with her gentle humor and kind spirit. She reconnected with old friends she hadn’t seen in years and made 43 memories with each one of them. She and my Dad 44 closer than I had ever seen them before. There was a 45 and a tenderness between them that moved us all. During her time with us, she 46 our souls with her love and she helped us to grow 47 enough to go on without her.In her last four years Mom 48 her mission. She showed us how to love God. She showed us how to meet death. She showed us that fear always flees when meeting 49 . She showed us that to live life is to love life, no matter how much pain you have and no matter how much time you have 50 . Thanks Mom! I will always love you.31.A.won B.got C.caught D.lost32.A.energy B.talent C.power D.ability33.A.looked B.lay C.gathered D.reached34.A.confused B.depressed C.bored D.amazed35.A.ran out B.turned down C.picked up D.broke down36.A.In time B.In advance C.In return D.In turn37.A.immediately B.repeatedly C.frequently D.eventually38.A.Thus B.Instead C.Still D.Even39.A.expect B.know C.notice D.gain40.A.Once B.Since C.While D.As41.A.always B.never C.almost D.ever42.A.lived B.devoted C.made D.lightened43.A.similar B.vague C.wonderful D.same44.A.stayed B.grew C.sat D.approached45.A.love B.patience C.honesty D.wisdom46.A.brightened B.carried C.widened D.enlarged47.A.smart B.considerate C.strong D.faithful48.A.called B.completed C.made D.put49.A.difficulties B.encouragement C.pain D.optimism50.A.spent B.spared C.left D.Took第三部分:阅读理解(共20小题;每小题2.5分,满分50分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。AYouth Speech CompetitionUNICEF is working towards a world where every child has what they need to survive and develop. But we can’t do it without big ideas from young people — young people who are brave enough to share their brilliant ideas with the world. UNICEF USA and TED-Ed are inviting young people to create their own TED-style talk about children’s rights and issues faced by youth globally.The winner will be invited to UNICEF USA’s Annual Student Summit (峰会) to present their speech on stage! Change the world with your voice.It starts with U (UNICEF and YOU).CriteriaYouth aged 10-18 (if you are under 13, you must have a parent or teacher to help you register).Must register online.Your video must be under 2 minutes.Deadline: Your video must be submitted by midnight, October 31, 2025.Topics of Discussion.· Migration.· Sustainable Development.· Values and BeliefsPrizesWinners will be announced on December 1, 2025.One winner will be invited to present his/ her speech on stage at the UNICEF USA Student Summit in Washington, D.C. on December 16-17, 2025!UNICEF USA will pay for all travel expenses (flights, hotels). The student will be responsible for personal meals and personal expenses. If you are under the age of 18, you will need to travel with a responsible adult chaperone (监护人).UNICEF USA will pay for the chaperones’ travel expenses as well.How to RegisterCreate an account using this link: ed.ted.jye.ai/ unicefusa.Once your account has been created, return to the TED-Ed Student Talks page and register!Once you’ve submitted your registration, allow 2-3 days for processing.Once you’ve recorded your talk, upload it using the “Upload” tab in your Resource Library on the TED-Ed website.51.What will UNICEF USA and TED-Ed welcome A.Excellent paintings. B.Brilliant articles.C.Interesting stories. D.Creative ideas.52.What should young people do to take part in the event A.Pay an entry fee.B.Attend a training class.C.Send a speech video within 2minutes.D.Perform on stage in Washington: D.C.53.What’s special about the event A.It has no age limit. B.It focus on social issues.C. It provides free meals. D.It is held every two years.54.When can we watch the final speech at UNICEF USA’s Annual Student Summit A.On October 31, 2025. B.On November 30, 2025.C.On December 1, 2025. D.On December 16-17, 2025.55.If you want to register for the competition, you need to .A.visit TED-Ed’s website B.send an e-mailC.sign up in a library D.call workers from TEDBChinese architect Liu Jiakun, 68, was awarded the 2025 Pritzker Architecture Prize on March 4, becoming the second winner from China to receive the highest honor in the field of architecture.Based in Chengdu, Liu’s career covers four decades and more than 30 projects. He founded Jiakun Architects in 1999 and has built a diverse body of work, ranging from small, beautifully designed museums and monuments to large commercial buildings and master plans for cities.Rather than following a distinct style, Liu’s projects include local elements and rely on “low-tech” simplicity to achieve beauty, The Spaces reported. “He has developed a strategy that never relies on a fixed method but rather on evaluating the specific characteristics and requirements of each project differently,” the jury (评审团) said in its citation announcing the award.One of Liu’s most well-known projects was the so-called “rebirth bricks” he created after the terrible Wenchuan earthquake in 2008. To aid in reconstruction, Liu made bricks using local wheat fiber, cement (水泥) and rubble (瓦砾) from collapsed buildings. More than just recycling, these bricks were “a poetic metaphor” for the rebirth of the material and “the spiritual rebirth of the community at a time of national mourning”, reported The Guardian. These bricks were later used in several of his projects, including the Shuijingfang Museum in Chengdu and the Novartis pharmaceutical (制药) company in Shanghai.Liu’s design also focuses on ordinary people. This is reflected in his largest project, West Village, a five-story urban complex completed in 2015 in Chengdu. The complex includes a soccer field, a market, and pathways (通道) for cyclists and pedestrians (行人). With grass growing through holes in the bricks, the project celebrates “the vitality of ‘everydayness’,” wrote critic Austin Williams in 2017. It has become a popular destination for city residents to spend their leisure time.“The purpose of architecture is to create a beautiful, just and dignified (有尊严的) living environment. People’s real lives, happiness and dignity are what we pursue,” Liu told China Daily.56.Why did Liu Jiakun win the Pritzker Architecture Prize according to the jury A.He consistently applied high-tech methods to create elegant designs.B.He developed a unique strategy that adapts to each project’s specific needs.C.He focused primarily on large commercial buildings to boost the urban economy.D.He was the first Chinese architect to receive international recognition.57.How does Liu Jiakun incorporate local elements into his architecture to achieve beauty A.By using advanced technology to modernize traditional materials.B.By emphasizing simplicity and low-tech solutions with cultural features.C.By designing only monuments and museums to preserve heritage.D.By combining Western styles with Chinese motifs for global appeal.58.Which of the following statements about the“rebirth bricks” is NOT true A.They were created by using rubble from buildings destroyed in the Wenchuan earthquake.B.They symbolized both material recycling and spiritual renewal for the community.C.They were only used in Chengdu-based projects like the Shuijingfang Museum.D.They represented a response to the disaster and a metaphor for rebirth.59.What does Liu’s West Village project highlight A.The beauty of natural landscapes.B.The energy of residents’ daily lives.C.The influence of Western architecture.D.The importance of eco-friendly materials.60.What is Liu’s ultimate goal in architecture A.To contribute to a city’s economic growth.B.To design buildings with global appeal.C.To improve people’s quality of life.D.To create artistic and symbolic landmarks.CSome people have said aging is more a slide into forgetfulness than a journey towards wisdom. However, a growing body of research suggests that late-in-life learning is possible in reality education does an aging brain good.Throughout life, people’s brains constantly restore themselves, In the late 1960s, British brain scientist Geoffrey Raisman studied growth in damaged brain regions of rats through an electron microscope; their brains were making new connections. This meant brains may change every time a person learns something new.Of course, that doesn’t mean the brain isn’t affected by the effects of time. Just as height usually declines over the years, so does brain volume: Humans lose about 4 percent every decade starting in their 40s. But that reduction doesn’t necessarily make people think slower; as long as we are alive and functioning, we can change our brains with new information and experiences.In fact, scientists now suspect accumulating novel experiences, facts, and skills can keep people’s minds more flexible. New pathways can strengthen our ever-changing mental structure, even as the brain shrinks.Conventional ways like word puzzles and brain-training apps can contribute to mental durability. Even something as simple as taking a different route to the grocery store or going somewhere new on vacation can keep the brain healthy.A desire for new life challenges can further boost brainpower. Research about aging adults who take on new enterprises shows improved function and memory as well as a reduced risk of mental disease. Openness —a, characteristic defined by curiosity and a desire for knowledge — may also help folks pass brain tests. Some folks are born with this take-in-the-world attitude, but those who aren’t as genetically gifted aren’t necessarily out of luck. While genes can encourage an interest in doing new things a 2012 study in the journal Psychology and Aging found completing reasoning tasks like puzzles and number games can enhance that desire for novel experiences, which can, in turn, refresh the brain. That’s why brain scientist Richard Kennedy says “It’s not that old dogs can’t learn new tricks. It’s that maybe old dogs don’t realize why they should.”61.What do some people think of aging adults A.Their wisdom grows as time goes by.B.Their memory is gradually getting worse.C.They can benefit from late-in-life learning.D.They are likely to have mental health issues.62.What can we conclude from Geoffrey Raisman’s finding A.Brain damage seriously prevents one’s learning.B.Brain power weakens slower than we imagine.C.Brains may refresh and improve with learning.D.Brains make connections under good physical conditions.63.What is one thing that helps maintain the health of our brain even as it shrinks A.Doing daily routines by conventional means.B.Avoiding worrying about our mental strength.C.Imitating old dogs’ way of learning new tricks.D.Approaching everyday tasks in novel ways.64.What does the author say can contribute to the improvement of brain function A.Being curious and desiring knowledge.B.Being eager to pass brain tests at an old age.C.Rising to life’s challenges and avoiding risks.D.Boosting immunity to serious mental diseases65.What is the finding of the 2012 study in the journal Psychology and Aging A.Wishing to solve puzzles enhances one’s reasoning power.B.Playing number games unexpectedly stimulates one’s memory.C.Desiring new experiences can help to refresh the brain.D.Learning new tricks should not be confined to old dogs only.DRalph Emerson once said that the purpose of life is not to be happy, but to be useful, to be loving, to make some difference in the world. While we appreciate such words of wisdom, we rarely try to follow them in our lives.Most people prefer to live a good life themselves, ignoring their responsibilities for the world. This narrow perception of a good life may provide short-term benefits, but is sure to lead to long-term harm and suffering. A good life based on comfort and luxury may eventually lead to more pain because we spoil our health and even our character, principles, ideals, and relationships.What then, is the secret of a good life A good life is a process, not a state of being: a direction, not a destination. We have to earn a good life by first serving others without any anticipation in return because their happiness is the very source of our own happiness. More importantly, we must know ourselves inside out. Only when we examine ourselves deeply can we discover our abilities and recognize our limitations, and then work accordingly to create a better world.The first requirement for a good life is having a loving heart. When we do certain right things merely as a duty, we find our job so tiresome that we'll soon burn out. However, when we do that same job out of love, we not only enjoy what we do, but also do it with an effortless feeling.However, love alone is insufficient to lead a good life. Love sometimes blinds us to the reality. Consequently, our good intentions may not lead to good results. To achieve desired outcome, those who want to do good to others also need to equip themselves with accurate world knowledge. False knowledge is more dangerous than ignorance. If love is the engine of a car, knowledge is the steering wheel (方向盘). If the engine lacks power, the car can’t move; if the driver loses control of the steering, a road accident probably occurs. Only with love in heart and the right knowledge in mind can we lead a good life.With love and knowledge, we go all out to create a better world by doing good to others. When we see the impact of our good work on the world, we give meaning to our life and earn lasting joy and happiness.66.What effect does the narrow perception of a good life have on us A.Making us simple-minded. B.Making us short-sighted.C.Leading us onto a busy road. D.Keeping us from comfort and luxury.67.According to the author, how can one gain true happiness A.Through maintaining good health. B.By going through pain and suffering.C.By recognizing one’s abilities and limitations. D.Through offering help much needed by others.68.According to Paragraph 4, doing certain right things with a loving heart makes one ________.A.less selfish B.less pessimistic C.more motivated D.more responsible69.In what case may good intentions fail to lead to desired results A.When we have wrong knowledge of the world. B.When our love for the world is insufficient.C.When we are insensitive to dangers in life. D.When we stay blind to the reality.70.According to Paragraph 5, life can be made truly good when ________.A.inspired by love and guided by knowledge B.directed by love and pushed by knowledgeC.purified by love and enriched by knowledge D.promoted by love and defined by knowledge第II卷注意事项:1. 用黑色墨水的钢笔或签字笔将答案写在答题卡上。2. 本卷共6小题,共35分。第四部分:写作第一节:阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)阅读短文,按照题目要求用英语回答问题。When I was in school, the class I dreaded most was my eighth grade art class. The teacher put down my every attempt at completing an assignment. I simply couldn’t produce art the way she wanted it. Luckily, I’d already proven myself in other creative areas. Yet, that art teacher was successful in convincing me that I had no talent for painting, drawing, or anything related to them. Imagine my surprise when I published my nature photography and became a volunteer art teacher!Unfortunately, my story is all too familiar to many people who come through my workshops and practice. Even more unfortunately, the vast majority of people were so discouraged in childhood that they cut off the creative impulse (冲动) in most areas of their lives. Their teachers, parents, or classmates convinced them they had no talent, so they gave up. The pain of failure was simply too great.Why have we forgotten creativity is an experience, not a result Let’s consider why we express creativity in first place. To be creative is to be human. Everything we’ve at our disposal (处理) is the result of someone’s creative expression and willingness to take a risk. Even so, for creativity to flower and feel free of encumbrance (累赘), it needs to be about the joyful moments spent creating, not just about what we’ve to show for those moments. Whatever pattern you need to break, try to make it about the pleasure and not about the outcome.Therefore, I’d urge you to curb your perfectionism not enthusiasm! Perfectionism is the leading killer of artistic expression. Relax a little and bring back your childlike nature when you create. Children instinctively (本能地) know how to give over to the joy --- until someone teaches them otherwise! Let your creation be whatever it wants to be. See if it can lead you rather than the other way around. Let your unconsciousness come through, and let the expression of yourself be beautiful regardless of how it compares to anything else. After all, it’s yours, and no one but you could create it!71.What made the author give up his dream of art (no more than 15 words)72.What does the third paragraph mainly tell us (no more than 10 words)73.Please explain the underlined word “curb” in English. (no more than 5 words)74.According to the passage, what is necessary for a creative person (no more than 10 words)75.Do you think you are more creative as a student Please give an example. (no more than 25 words)第二节:书面表达(满分25分)76.假如你是晨光中学的学生李津;学校英语俱乐部正在举办主题为“Big Changes in Small Trends”的征文活动,根据你搜集的以下图表信息,写一篇稿件。文章内容应包括:(1)简单分析图表展示的现象;(2)简要分析该现象产生的原因(如:追求个性化旅行体验、社交平台对地方文化的宣传、避免过度拥挤等等);(3)鼓励大家去观察和体验生活中的变化。注意:(1)词数不少于100,标题已给出,不计入总词数;(2)可适当增加细节,使内容充实,行文连贯。参考词汇:大众目的地Internet-famous destination 小众目的地 lesser-known destinationBig Changes in Small Trends____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)" 21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年高二上学期期中模拟卷01(天津专用)(原卷).doc 2025-2026学年高二上学期期中模拟卷01(天津专用)(解析).doc