资源简介 中小学教育资源及组卷应用平台2025-2026学年高二上学期期中模拟卷(北师大版)英语·全解全析(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 测试范围:选择性必修二Unit4-Unit5(北师大版2019)4. 难度系数:0.65。5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. What is the man looking for A. A birthday cake. B. A scarf for himself. C. A gift for his mom.【答案】C【解析】【原文】M: I’m looking for a birthday gift for my mom. Do you have any suggestions W: How about this beautiful scarf It’s soft and comes in her favorite color.2. What will the speakers do this weekend A. See a movie. B. Walk on the beach. C. Fly kites in the park.【答案】C【解析】【原文】M: Hey, Sally, let’s do something fun this weekend. How about watching a movie W: That sounds nice, but I’d rather go for a walk on the beach or fly kites in the park.M: Good idea! Let’s fly kites in the park.3. What is the woman’s plan for the weekend A. Relaxing at home. B. Catching up on work. C. Visiting her grandparents.【答案】A【解析】【原文】M: I can’t believe it’s already the weekend. I’m planning to visit my grandparents. What about you W: I’m just going to rest, enjoy myself at home and catch up on some sleep. I’ve been so busy lately.4. What will the man probably do A. Draw pictures. B. Write stories. C. Play sports.【答案】B【解析】【原文】M: I’ve been thinking about taking up a new hobby, but I’m not sure what to do.W: What kind of activities do you like Maybe something creative like painting or writing M: I’m not very good at drawing, but I enjoy reading books. Maybe I could start writing my own stories.5. What does the man probably do A. A teacher. B. A doctor. C. A salesman.【答案】B【解析】【原文】W: My brother caught a cold. What would you recommend him to eat M: You can give him some soup, but make sure it’s not too hot. He should rest and drink plenty of water.W: Thanks! How often should I remind him to take his medicine M: Remember to take it every six hours and he will be better soon.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. When will the woman go to the movies A. At 6 p.m. B. At 7 p.m. C. At 9 p.m.7. How will the woman buy the tickets A. By calling the cinema’s staff. B. By going to the cinema. C. By visiting the cinema’s website.【答案】6. B 7. C【解析】【原文】W: Hi, I’m calling about the new movie Ne Zha 2. Is it still on M: Yes, it’s playing at the cinema all week. You can catch either the 7 p.m. or 9 p.m. show.W: I’d like to go at 7 p.m. Is there a discount for students M: Yes, there’s a 10% discount for students after 6 p.m.W: Perfect! Can I book tickets online M: Yes, you can. Just visit the cinema’s website to reserve your seat.W: Great! I’ll do that. Thanks for the information!听第7段材料,回答第8至10题。8. What does Tim remind Lisa to bring for the trip A. Drinks. B. An umbrella. C. Snacks.9. What did Tim do last night A. He watched TV. B. He played games. C. He finished his homework.10. What is Lisa most excited to see at the museum A. Statues. B. Paintings. C. Handicrafts.【答案】8. B 9. C 10. A【解析】【原文】M: Hey, Lisa, are you ready for the school trip tomorrow W: Almost, Tim. I just need to pack my bag. I’m so excited!M: Me too. I heard we’re visiting a museum first, then a park where we can have lunch. My mom asked me to bring an umbrella — it might rain. You should bring one, too.W: Thanks, I will. I’m also going to bring snacks and my favorite drinks. Did you finish your homework M: Yeah, I did it last night. I wanted to play games and watch TV instead, but I knew I’d be too busy today.W: Smart move. I’ll finish mine after packing. Oh, I hope we see some cool statues in the museum!M: Same here. I hope to see some beautiful paintings and handicrafts.听第8段材料,回答第11至13题。11. What was the man’s childhood like A. Peaceful and adventurous. B. Busy and colorful. C. Challenging and complex.12. Where did the man attend university A. In Greenfield. B. In London. C. In a nearby town.13. Why does the man frequently return to his hometown A. To meet his friends. B. To stay with his mother. C. To maintain his family’s old house.【答案】11. A 12. B 13. C【解析】【原文】W: You grew up in the town of Greenfield, right What was your childhood like there M: It was wonderful. Greenfield was small, and we didn’t have many activities, but it was peaceful. My friends and I spent a lot of time exploring, playing sports, and making up our own games.W: Sounds like you had a joyful childhood. Did you study in Greenfield as well M: Yes, I studied there before heading to my university in London.W: Do you visit the town often M: Yes, I go back a few times each year, mainly to take care of the old house that my family has there.W: Do you ever meet up with old friends when you visit M: Sometimes, yes. Some of my childhood friends still live there. And it’s always nice to catch up and remember our adventures.W: That sounds lovely.听第9段材料,回答第14至17题。14. What is the relationship between the two speakers A. School friends. B. Boss and secretary. C. Salesman and customer.15. What are the speakers trying to decide A. Where to park downtown. B. How to repair an old bike. C. Whether to buy a bike online.16. How much does the online bike cost A. $100. B. $120. C. $150.17. What does the woman focus on about the online bike A. Its size and fit. B. Its high price. C. Its misleading photos.【答案】14. A 15. C 16. C 17. C【解析】【原文】M: Hey, I found this bike for sale online. It’s 150 dollars, and they say it’s in good shape. Should we get it W: That sounds like a fair price, but we should check a few things first. I saw a shop downtown selling bikes for 120 dollars. They also repair old ones, so maybe we could find a better deal there.M: True, but going downtown takes time, and we need to pay for parking. If this online one is ready to ride, it might save us trouble. What if the shop’s bikes need fixing That could cost extra.W: Good point. Still, I’d rather see the bike myself before buying it. Online photos can trick you. What if we ask the seller for more details first M: OK, that works. I’ll message him and ask him about the bike’s condition.W: I’ll check the shop’s opening hours too, just in case we want to visit later.M: Great. Let’s decide after we hear back.听第10段材料,回答第18至20题。18. What is a common misunderstanding about the garden A. It uses lamps. B. It sells drinks. C. It only grows flowers.19. What can visitors do on the tour A. Taste fresh snacks. B. Catch fish by the lake. C. Bring their own drinks.20. What is the main topic of the talk A. A guide to local farming. B. A tour of the new garden. C. A lesson on catching birds.【答案】18. A 19. A 20. B【解析】【原文】Hello, everyone! Welcome to our town’s new garden tour. I’m excited to share how we grow fresh produce here. Few years ago, visitors couldn’t see much because our gardens were small and only had flowers. But now, we’ve made big changes. We use sunny fields to grow vegetables like tomatoes and carrots all year. During the tour, you’ll see these fields under bright sunlight, which helps the plants grow strong. Many people think we use lamps indoors, but no, it’s all natural light outside. You’ll also taste some fresh snacks we make from the harvest, though drinks aren’t included — bring your own water! Next week, we’re starting a bird-watching event by the lake. It’s a fun way to see local birds, not fish like some asked about. So, enjoy the tour, try the snacks, and come back for the birds!第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ACROSS IT OFF YOUR BUCKET LIST!Any time is the right time to visit Grand Central Terminal! Located at the intersection of Park Avenue and 42nd Street, the terminal is easily accessible on foot, by subway, by bus and by Metro-North train.Please note that the terminal does not offer luggage storage. Please plan ahead.Plan your visit & things to do·Take a tour! You can see the most famous terminal.·Head upstairs if you're looking for dinner under the stars at Cipriani Dolci or Michael Jordan's The Steak House N. Y. C. or a cocktail at The Campbell.·Head downstairs if you're looking for a quick bite in the Dining Concourse. Shake Shack burger or a memorable meal at the historic Oyster Bar & Restaurant, anyone ·Head to Grand Central Market if you're looking for a unique shopping experience. Enjoy a great meal at local vendors(摊贩)like Murray' s Cheese, Eli Zabar's Farm to Table and Pescatore Seafood Company.Accessibility: The terminal is accessible to visitors with disabilities, but does not provide wheelchair rentals.Audio (声音的 ) toursOrpheo's state-of-the-art audio device(设备) and headset comes with a map of the terminal for just $9 per adult and $7 discounted(seniors, military, students, kids).The audio tour is also available seven days a week(closed only on Thanksgiving Day and Christmas Day) at the tours office in the Graybar Passage. Hours are 9 am to 6 pm, but may be extended during the holidays. The self-guided tour can last as short as 30 minutes to just over an hour.Docent-led (有讲解员带领的) toursThe tour lasts 75 minutes. The cost is $30 for adults or $20 for seniors(65+) , students and kids. Hours are 9 am to 6 pm, but may be extended during the holidays. Space is limited.21.Where can tourists go when visiting Grand Central Market A.The Campbell. B.Cipriani Dolci.C.Eli Zabar's Farm to Table. D.The historic Oyster Bar & Restaurant22.What can be offered by the terminal A.Luggage storage. B.Free audio devices.C.Wheelchair rentals. D.Travel discount for students23.What do audio tours and docent-led tours have in common A.Each of their tours is self-guided.B.Each of their tours lasts less than an hour.C.They are normally available for 9 hours each day.D.They can be booked in advance during the holidays.【答案】21.C 22.D 23.C【分析】本文是应用文。文章介绍了美国纽约中央火车站附近的游览信息。21.细节理解题。根据Plan your visit & things to do 部分中的Head to Grand Central Market if you’re looking for a unique shopping experience. Enjoy a great meal at local vendors (摊贩) like Murray’s Cheese, Eli Zabar’s Farm to Table and Pescatore Seafood Company.可知参观中央市场时可以去Eli Zabar’s Farm ,所以选C项。22.细节理解题。根据Audio (声音的) tours部分中的Orpheo’s state-of-the-art audio device (设备) and headset comes with a map of the terminal for just $9 per adult and $7 discounted (seniors, military, students, kids).以及Docent-led (有讲解员带领的) tours部分中的The cost is $30 for adults or $20 for seniors (65+), students and kids.可知,这两种旅游方式都会给老年人、学生、孩子折扣优惠。同时根据文中的the terminal does not offer luggage storage以及The terminal...but does not provide wheelchair rentals.可知,选D项。23.细节理解题。根据Audio (声音的) tours和Docent-led (有讲解员带领的) tours部分中的Hours are 9 am to 6 pm, but may be extended during the holidays.可知,这两种旅游方式一般都是从早上9点开始到下午6点结束,故选C项。BEarthquakes usually happen on the edges of large sections of the Earth’s plates. These plates slowly move over a long period of time. Sometimes the edges, which are called fault lines, can get stuck, but the plates keep moving. Pressure slowly starts to build up where the edges are stuck and, once the pressure gets strong enough, the plates will suddenly move causing an earthquake.Generally before and after a large earthquake there will be smaller earthquakes. The ones that happen before are called foreshocks. The ones that happen after are called aftershocks. Scientists don’t really know if an earthquake is a foreshock until the bigger earthquake occurs.Scientists use seismic waves (地震波) to measure how big an earthquake is. They use a device called a seismograph (地震仪) to measure the size of the waves. The size of the waves is called the magnitude.To tell the strength of an earthquake scientists use a scale called the Moment Magnitude Scale or MMS. You usually won’t even notice an earthquake unless it measures at least a 3.0 on the MMS scale. Here are some examples of what may happen depending on the scale:4.0- Could shake your house as if a large truck were passing close by. Some people may not notice.5.0- If you are in a car, it may shake. Glasses and dishes may rattle. Windows may break.6.0- Items will fall off shelves. Walls in some houses may crack and windows break. Pretty much everyone near the centre will feel this one.7.0-Weaker buildings will collapse and cracks will occur in bridges and on the street.8.0-Many buildings and bridges fall down. Large cracks in the earth.9.0 and up-Whole cities flattened and large-scale damage.24.If a 5.0-magnitude earthquake hit your area, what might happen A.Your house might shake violently.B.People might feel no shaking at all.C.The family photo may fall off the wall.D.There might be cracks everywhere on the street.25.What does the author mean by saying the underlined sentence in Paragraph 2 A.It’s still hard to tell foreshocks from main earthquakes.B.Scientists can’t exactly measure the strength of an earthquake.C.People may ignore foreshocks when an earthquake is not so strong.D.The earthquake won’t cause any damage unless it reaches 9.0 MMS.26.The writer explains the concepts concerning the earthquake by ________.A.listing examples B.giving explanationsC.making comparisons D.offering data27.The passage is written mainly to ________.A.enrich people’s knowledge of self-rescue in disastersB.stress the importance of earthquake rescueC.issue early warnings before an earthquakeD.present facts about the earthquake【答案】24.C 25.A 26.B 27.D【导语】本文是一篇说明文,介绍了关于地震的相关事实,如地震产生的原因、大地震前后会有小地震、地震波的含义、地震强度的测量方式以及不同级别的地震可能会发生的一些事情。24.细节理解题。根据题干中的“5.0-magnitude earthquake”定位到文章第四段中的例子描述部分,其中提到“5.0-If you are in a car, it may shake. Glasses and dishes may rattle. Windows may break. (5.0级地震——如果你在车里,车可能会摇晃。玻璃杯和盘子可能会哐啷作响(发出碰撞声)。窗户可能会破碎)”可知,5.0级地震会导致车摇晃,玻璃杯和盘子等物品晃动、发生碰撞与以及窗户破裂,结合选项,家庭照片由于晃动从墙上掉下是有可能的;C选项“The family photo may fall off the wall.(这张家庭照片可能会从墙上掉下来。)”符合题意 。故选C。25.词句猜测题。根据划线句前面的内容“Generally before and after a large earthquake there will be smaller earthquakes. The ones that happen before are called foreshocks. The ones that happen after are called aftershocks.(一般来说,在一次大地震发生之前和之后,都会出现一些较小的地震。发生在震前的地震被称为前震,而发生在震后的地震则被称为余震。)”;同时根据划线句“Scientists don’t really know if an earthquake is a foreshock until the bigger earthquake occurs. (科学家在更大的地震发生之前,真的不知道一场地震是否是前震)”可知,在主震发生之前,科学家难以准确判断之前的小震是否为前震,直到大地震发生,科学家才真正知道这次地震是否是前震,故划线句意味着:在主震发生之前,科学家难以准确判断之前的小震是否为前震。A选项“It’s still hard to tell foreshocks from main earthquakes.(仍然很难区分前震和主震)”准确表达了原文的意思。故选A。26.推理判断题。根据第一段中“These plates slowly move over a long period of time. Sometimes the edges, which are called fault lines, can get stuck, but the plates keep moving. Pressure slowly starts to build up where the edges are stuck and, once the pressure gets strong enough, the plates will suddenly move causing an earthquake.(这些板块在很长一段时间内缓慢移动。有时被称为断层线的边缘会被卡住,但板块仍在移动。在边缘被卡住的地方,压力开始慢慢增大,一旦压力足够大,板块就会突然移动,引起地震)”可知,作者在解释地震发生的原因时,作者详细描述了板块运动、断层线卡住、压力积聚等过程,因此作者是通过解释原因的论证方式来解释有关地震的概念。故选B。27.推理判断题。根据第一段中“Earthquakes usually happen on the edges of large sections of the Earth’s plates. These plates slowly move over a long period of time. Sometimes the edges, which are called fault lines, can get stuck, but the plates keep moving. Pressure slowly starts to build up where the edges are stuck and, once the pressure gets strong enough, the plates will suddenly move causing an earthquake.(地震通常发生在地球板块边缘区域。这些板块在很长一段时间内缓慢移动。有时板块边缘(被称为断层线)会卡住不动,但板块仍会继续移动。当板块边缘卡住时,压力会逐渐累积起来,一旦压力达到足够大,板块就会突然移动,从而引发地震。)”以及通读全文,全文主要围绕地震这一主题展开,介绍了地震的发生原因、前震和余震的概念、地震大小的测量方法以及不同震级地震可能造成的影响等事实性信息。可知,文章目的是为了陈述关于地震的一些事实。故选D。CWhen I was young, I loved paper cutting and I was pretty good at it. As I grew up, I became busy and didn’t have much time for it. Later, I stopped doing it.However, the news I came across online touched my heart and changed my mind. A little girl from Jieyang, Guangdong was practicing lion dance when a professional lion dance performance team (专业舞狮表演队) passed by. As soon as they saw the girl practicing, they started to beat drums and gongs for her and quickly she did a lion dance in return. People around all cheered for her. Her love for the ancient Chinese culture evoked my strong memories of paper cutting.I remembered the happy times of making paper cuttings with my teacher and friends in the club. When I was ten, I joined the paper cutting club. Every Monday and Friday, I learned to make paper cuttings there. Our teacher, Ms. Li, was very talented. With a pair of scissors and a piece of paper, she could create lively works (作品). That amazed us. And we learned much from her. Together, we created lots of works. They covered many topics, including animals, flowers and things about Chinese history. Every time we held a paper cutting show, our works attracted many visitors. The girl in the news encouraged me to go on with paper cutting. I want to be an inheritor (继承者) of the ancient Chinese culture. Together with other inheritors, I hope to pass down our excellent culture.28.What did the girl do after the team began to beat drums and gongs for her A.She watched their show carefully. B.She did a lion dance in return.C.She cheered for the team. D.She made a paper cutting for the team.29.The underlined word “evoked” means “ ” in Paragraph 2.A.brought back B.took away C.cut off D.depended on30.What is the main idea of Paragraph 3 A.The long history of paper cutting.B.The steps of making paper cuttings.C.The writer’s happy times of making paper cuttings.D.The writer’s plans for setting up a paper cutting club.31.Which of the following is TRUE A.The writer wasn’t good at paper cutting at a young age.B.Now the writer practices paper cutting twice a week.C.The writer hopes to be an inheritor of paper cutting.D.After watching the news, the writer decided to learn lion dance.【答案】28.B 29.A 30.C 31.C【导语】这是一篇记叙文。文章介绍了作者看到小女孩对于中国传统文化的热爱后会想起自己在剪纸社团里开心的时光,也立志成为一名中国传统文化的继承者。28.细节理解题。第二段提到“As soon as they saw the girl practicing, they started to beat drums and gongs for her and quickly she did a lion dance in return.”(他们一看到女孩在练习,就开始为她敲锣打鼓,很快她就跳了一个舞狮作为回报。)由此判断,小女孩快速地跳了一个狮子舞来回报他们。故选B。29.词义猜测题。划线词后第三段提到“I remembered the happy times of making paper cuttings with my teacher and friends in the club.”(我记得在俱乐部里和老师、朋友们一起做剪纸的快乐时光。)以及划线词后文“my strong memories of paper cutting”(我对剪纸的强烈记忆)由此判断,作者看到小女孩对于传统文化的热爱的时候,也回忆起了自己之前在剪纸社团里开心的时光。划线词应为“回忆起”。A. brought back使回忆起;B. took away拿走;C. cut off切断;中断;D. depended on依靠。A项与划线词意思相近。故选A。30.主旨大意题。第三段提到“I remembered the happy times of making paper cuttings with my teacher and friends in the club.”(我记得在俱乐部里和老师、朋友们一起做剪纸的快乐时光。)由此判断,第三段主要描述了作者在剪纸俱乐部与老师和朋友们制作纸艺品的快乐时光。故选C。31.细节理解题。文章最后一句提到“I want to be an inheritor (继承者) of the ancient Chinese culture. Together with other inheritors, I hope to pass down our excellent culture.”(我想成为中国文化的传承人。我希望和其他传承人一起,把我们优秀的文化传承下去。)由此判断,作者希望成为中国传统文化的继承者,把优秀的文化传承下去。C项正确。故选C。DAt the foot of an Icelandic volcano, a newly-opened plant is taking CO from the air and turning it to rock. This technology is known as “direct air capture(捕捉)” or DAC. It’s a bit like “mining” the sky for CO —simple in principle, but very difficult to carry out.To do this, you need the right geography conditions. That is why Climeworks, a Swiss company, built the Orca plant in Iceland. There, fans draw air into big black containers where the filter(过滤器) catches CO . Once the filter is full, it is heated to around 100℃ to separate CO with sufficient energy from volcanic activity. Next, the collected CO is combined with water and pumped deep underground into rock formations. Within a few years, the CO will turn into stone.However, exciting and promising as this technology is, it won’t save us from climate change on its own. While Orca, the largest plant of its kind in the world, can capture up to 4,000 tons of CO per year, the yearly global emissions(排放) are around 33.4 billion tons of CO , so the plant can deal with 0.00001% of our yearly emissions. Besides, the process is expensive and requires large amounts of energy.Daniel Egger, the chief commercial officer at Climeworks, said that while his company is at an “industrial level”, it is not where it needs to be to make a difference in fighting climate change. But we have to learn to walk before we can run.Carbon storage(碳储存) is just arising as a technology. It won’t help us fix climate change yet, but it can be important down the line, if we have the right conditions for it.32.What can we learn about DAC according to the text A.It is the best way to fix climate change at present.B.It requires enough heat and energy to operate.C.It is highly developed in removing CO .D.It can be applied anywhere in the world.33.Why are some data used in paragraph 3 A.To indicate the bright future of the technology.B.To provide the research results for the readers.C.To show the challenges DAC faces at present.D.To call for more plants like Orca to be set up.34.What is the author’s attitude towards the technology A.Unclear.B.Uninterested.C.Doubtful.D.Hopeful.35.From which is the text probably taken A.A science report.B.A company leaflet.C.A chemistry textbook.D.A social web page.【答案】32.B 33.C 34.D 35.A【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述了一项新的碳存储技术——直接空气捕获技术(DAC),该技术能够吸入空气,并在高能支持下分离出二氧化碳,经过时间沉淀将其转换成岩石。文章分析了其工作原理,面临的挑战,以及前景。32.细节理解题。根据文章第二段内容“There, fans draw air into big black containers where the filter catches CO . Once the filter is full, it is heated to around 100℃ to separate CO with sufficient energy from volcanic activity.(在那里,风扇将空气吸入黑色大容器,过滤器在那里捕捉CO 。一旦过滤器充满,它就会被加热到100℃左右,以足够的能量从火山活动中分离出CO 。)”以及文章第三段内容“Besides, the process is expensive and requires large amounts of energy.( 此外,这个过程是昂贵的,需要大量的能源。)”可知,DAC将CO 转化成岩石的过程中需要吸入大量空气并在滤芯加满之后加热到100℃,才能将CO 分离出来,同时需要大量的能源支持。因此可知,DAC技术需要足够的热量和能量才能运转。故选B项。33.推理判断题。根据文章第三段内容“While Orca, the largest plant of its kind in the world, can capture up to 4000 tons of CO per year, the yearly global emissions are around 33.4 billion tons of CO , so the plant can deal with 0.00001% of our yearly emissions. (世界上最大的工厂——Orca每年最多能捕获4000吨的CO ,但全球每年的CO 排放量约为334亿吨,因此该工厂只能处理我们每年排放的0.00001%。)”列举的数字可知,全球每年的CO 排放量约为334亿吨,该工厂只能处理每年排放的0.00001%,能帮助处理的微乎其微,成本高,耗源大,由此可推知,这些数字表明了DAC目前面临的挑战。故选C项。34.推理判断题。根据文章末尾段内容“Carbon storage is just arising as a technology. It won't help us fix climate change yet, but it can be important down the line, if we have the right conditions for it.(碳储存技术刚刚兴起。它还不能帮助我们解决气候变化问题,但如果我们有合适的条件,它在未来可能很重要。)”可知,在作者看来,虽然碳存储技术刚刚兴起,还不能帮助解决气候问题,但是在将来合适条件下,碳存储技术还是很重要的,由此可推知,对于该技术,作者是抱有希望的。故选D项。35.推理判断题。通过阅读文章内容,可知文章首段内容“At the foot of an Icelandic volcano, a newly-opened plant is taking CO from the air and turning it to rock. This technology is known as ‘direct air capture’ or DAC.(在冰岛的一座火山脚下,一家新开业的工厂正在从空气中提取CO ,并将其变成岩石。这种技术被称为“直接空气捕获(DAC)”。)”揭示了文章的中心话题,即,文章主要围绕一项新技术“直接空气捕获(DAC)”为话题,讲述了该技术的原理,面临的挑战,以及前景。由此可推知,文章应是摘自科学新闻报道。故选A项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Education has always been a hot topic.How to educate children can be a sweet but painstaking task for parents, many of whom try to offer their children the best petition between parents over children's education may start from the kind of animated (动画) series children watch. 36 By watching the former, children can learn English at the same time. However, this does not mean those watching foreign shows perform better than those watching Chinese ones. 37 They can help children learn traditional Chinese culture and history.Take Journey to the West for example. 38By watching this show, children can learn more about the history of the Tang Dynasty and the development of Buddhist culture in China. Foreign shows can open a window for children to gain a better understanding of the outside world. So, children ought to be encouraged to watch both as long as the content of the show is beneficial.This can also be applied to other things beyond animated series. 39 However, some parents fail to do this. Their incorrect view can more or less leave an influence on their children. Innocent (天真的) children, influenced by their parents, slowly hold the view that watching foreign shows is better than watching Chinese shows. 40A.Chinese shows have their own advantages.B.Foreign animated series are always the first choice for parents.C.Children often follow their parents' advice when choosing animated series.D.For example,children can be encouraged to read folk tales at home and abroad.E.Once the view is formed in children's minds, parents' education proves a failure.F.This show is based on one of the four great classical novels of Chinese literature.G.For some parents, watching foreign animated shows is better than watching Chinese ones.【答案】36.G 37.A 38.F 39.D 40.E【分析】这是一篇说明文。父母之间关于孩子教育的竞争可以从孩子们看的动画片开始,一些家长认为外国动画可以帮助孩子学习英语,因此好于看中国动画,而作者认为中国节目可以帮助孩子们学习中国传统文化和历史。所以只要节目内容是有益的都可以鼓励孩子观看。不应当让父母的喜好影响到孩子的看法。36.结合下文By watching the former, children can learn English at the same time.(通过看前者,孩子们可以同时学习英语。)可推知有的家长认为外国动画片可以帮助孩子学习英语,因此比看中国动画片更好。故G选项“对一些家长来说,看外国动画片比看中国动画片更好。”符合上下文语境。故选G。37.结合下文They can help children learn traditional Chinese culture and history.(他们可以帮助孩子们学习中国传统文化和历史。)可知是在说明中国电视节目的优势,故A选项“中国电视节目有自己的优势。”符合上下文语境。故选A。38.结合上文Take Journey to the West for example.(以《西游记》为例。)可推知下文继续对《西游记》进行说明,它是中国四大名著之一。故F选项“这部剧是根据中国四大名著之一改编的。”符合上下文语境。故选F。39.结合上文This can also be applied to other things beyond animated series.(这也适用于动画系列之外的其他事情。)可推知本句承接上文说明动画片以外的其他故事,也可以鼓励孩子们去阅读。故D选项“例如,可以鼓励孩子们阅读国内外的民间故事。”符合上下文语境。故选D。40.结合上文However, some parents fail to do this. Their incorrect view can more or less leave an influence on their children. Innocent children, influenced by their parents, slowly hold the view that watching foreign shows is better than watching Chinese shows.(然而,有些父母却做不到这一点。他们不正确的观点或多或少会对他们的孩子产生影响。天真的孩子受父母的影响,慢慢地认为看外国节目比看中国节目好。)可推知认为外国节目比中国节目好看对孩子来说,是一种不好的事情,而这也是受到了父母教育失败的影响。故E选项“这种观点一旦在孩子的头脑中形成,父母的教育就是失败的。”符合上下文语境,故选E。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。While Ashley Jose was shopping at a bookstore, a self help book caught her eye. The 27-year-old 41 the book Girl, Stop Apologizing, and began reading it when she got home.After reading for a few minutes, she 42 something falling out from the book. It was five dollars! “Wait, what is happening ” Ashley wondered. She looked through the book, and in one of the last 43 , there was a Post-it note that 44 : “To the person who buys the book: I am having a 45 day. I thought maybe I could brighten someone else’s day with this little 46 . Go buy a cup of coffee or some desserts, and practice some self-care today. Remember that you are loved, you are amazing and you are strong. — Lisa.”Ashley decided to post a photo of the Post-it note and five dollars from Lisa on Twitter and it spread 47 . After seeing the Post-it note and the 48 , many people promised their own random (随意的) acts of 49 within a week.“At that moment, I realize that I have the 40 to share more stories about good deeds in my daily life. I’m very happy to 41 people who did something good for strangers,” Ashley said “The ripple effect (连锁反应) is pretty 42 ”.After seeing her Twitter post, Lisa mailed Ashley a postcard. “Lisa said my Twitter post made her cry in a good way,” said Ashley. But Lisa still didn’t 43 who she was. According to her postcard, it had been a difficult time for her and she just wanted to create something 44 of course, she never really 45 to see such a great ripple effect.41.A.packed B.bought C.borrowed D.collected42.A.noticed B.painted C.kicked D.dropped43.A.lines B.words C.pages D.papers44.A.wrote B.read C.told D.talked45.A.hard B.lucky C.simple D.relaxing46.A.card B.smile C.letter D.surprise47.A.secretly B.easily C.obviously D.rapidly48.A.letter B.check C.note D.novel49.A.kindness B.honesty C.talent D.wisdom50.A.patience B.confidence C.responsibility D.pressure51.A.search for B.learn from C.live with D.hear about52.A.awkward B.unbelievable C.reasonable D.unattractive53.A.find out B.give away C.care about D.make sure54.A.convenient B.impressive C.similar D.positive55.A.attempted B.asked C.expected D.liked【答案】41.B 42.A 43.C 44.B 45.A 46.D 47.D 48.C 49.A 50.C 51.D 52.B 53.B 54.D 55.C【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述Ashley买书阅读时发现Lisa留的钱和便条,引发连锁反应。41.考查动词词义辨析。句意:这位27岁的女孩买下了《女孩,别再道歉了》这本书,回家后就开始阅读。A. packed打包;B. bought买;C. borrowed借;D. collected收集。根据前文“While Ashley Jose was shopping at a bookstore, a self help book caught her eye.”可知,Ashley在书店购物时看到了这本书,所以应该是买下了这本书。故选B。42.考查动词词义辨析。句意:读了几分钟后,她注意到有东西从书里掉了出来。A. noticed注意到;B. painted画;C. kicked踢;D. dropped掉下。根据后文“something falling out from the book”可知,Ashley应该是注意到了有东西从书里掉了出来。故选A。43.考查名词词义辨析。句意:她翻阅着那本书,在书的末页中发现了一张便利贴,上面写着:“致买下这本书的人:我今天过得不太顺心。我想,或许我能用这点小惊喜让别人的日子变得明亮一些。今天去买杯咖啡或者来点甜点吧,好好照顾自己。请记住,有人爱着你,你很棒,而且你很坚强。——莉莎”A. lines线,字行;B. words单词;C. pages页;D. papers论文。根据前文“She looked through the book”可知,Ashley翻阅了这本书,所以此处应该是指书中的某一页。故选C。44.考查动词词义辨析。句意:同上。A. wrote写;B. read写着;C. told告诉;D. talked交谈。根据后文便签上的内容可知,此处应该是指便签上写着什么,read此处表示“写着”,符合语境。故选B。45.考查形容词词义辨析。句意:同上。A. hard艰难的;B. lucky幸运的;C. simple简单的;D. relaxing放松的。根据最后一段“According to her postcard, it had been a difficult time for her ”可知,根据Lisa的明信片,那段时间对她来说很艰难。故选A。46.考查名词词义辨析。句意:同上。A. card卡片;B. smile微笑;C. letter信;D. surprise惊喜。根据前文“It was five dollars!”可知,Lisa在书里夹了五美元,这对于买书的人来说应该是一个小惊喜。故选D。47.考查副词词义辨析。句意:Ashley决定在推特上发布一张便签和Lisa的五美元的照片,照片迅速传播开来。A. secretly秘密地;B. easily容易地;C. obviously明显地;D. rapidly迅速地。根据后文“After seeing the Post-it note and the ___48___ , many people promised their own random (随意的) acts of ___49___ within a week.”可知,很多人看到了这张便签,说明照片传播得很快。故选D。48.考查名词词义辨析。句意:看到这张便签和五美元后,许多人承诺在一周内做出自己的善举。A. letter信;B. check支票;C. note便签;D. novel小说。根据前文“Ashley decided to post a photo of the Post-it note and five dollars from Lisa on Twitter”可知,人们看到的是便签和五美元的照片。故选C。49.考查名词词义辨析。句意:看到这张便签和五美元后,许多人承诺在一周内做出自己的善举。A. kindness善良;B. honest诚实;C. talent天赋;D. wisdom智慧。根据前文Lisa在书里夹钱并留言鼓励别人的行为,以及后文Ashley说“I realize that I have the ___50___ to share more stories about good deeds in my daily life.”可知,此处应该是指人们承诺做出善举。故选A。50.考查名词词义辨析。句意:“在那一刻,我意识到我有责任分享更多关于我日常生活中善举的故事。我很高兴听到有人为陌生人做了好事,”Ashley说,“这种连锁反应真的很不可思议。”A. patience耐心;B. confidence信心;C. responsibility责任;D. pressure压力。根据后文“I’m very happy to ___51___ people who did something good for strangers”可知,Ashley很高兴听到有人为陌生人做了好事,所以她觉得自己有责任分享这些故事。故选C。51.考查动词短语辨析。句意:同上。A. search for搜索;B. learn from向……学习;C. live with与……一起生活;D. hear about听说。根据前文“many people promised their own random (随意的) acts of ___49___ within a week”可知,很多人承诺做出善举,所以Ashley应该是很高兴听到这些好消息。故选D。52.考查形容词词义辨析。句意:同上。A. awkward尴尬的;B. unbelievable难以置信的;C. reasonable合理的;D. unattractive不吸引人的。根据前文“it spread rapidly”以及Ashley的惊讶可知,这种连锁反应是令人难以置信的。故选B。53.考查动词短语辨析。句意:但 Lisa 仍然没有透露自己是谁。A. find out查明,找出;B. give away透露;C. care about关心;D. make sure确保。根据后文“According to her postcard, it had been a difficult time for her and she just wanted to create something ___54___ of course, she never really ___55___ to see such a great ripple effect.”可知,Lisa只是想做点好事,并没有想要透露自己是谁。故选B。54.考查形容词词义辨析。句意:根据她的明信片,那段时间对她来说很艰难,她只是想创造一些积极的东西,当然,她从来没有真正期待过会有如此巨大的连锁反应。A. convenient方便的;B. impressive令人印象深刻的;C. similar相似的;D. positive积极的。根据前文Lisa在书里夹钱并留言鼓励别人的行为可知,她想创造一些积极的东西。故选D。55.考查动词词义辨析。句意:同上。A. attempted尝试;B. asked问;C. expected期待;D. liked喜欢。根据前文“But Lisa still didn’t ___43___ who she was.”可知,Lisa并没有想要知道是谁分享了她的故事,说明她并没有期待会有如此巨大的连锁反应。故选C。第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。Tu Youyou is universally acknowledged as a scientist of great 56 (achieve). Born in Ningbo, China, on 30 December 1930, Tu Youyou graduated from Peking University Medical School in 1955. In 1967, she was chosen into a research team 57 was formed by the government with the aim of discovering a new treatment 58 malaria and two years later she became the head of the project in Beijing. She and her teammates examined over 2,000 old medical texts, 59 (evaluate) 280,000 plants for their medical properties, and tested 380 distinct ancient Chinese medical treatments that showed promise in the fight against malaria. As a 60 (commit) and patient scientist, she never acknowledged defeat 62 (careful) thinking and research work. She drew 63 conclusion that boiling the sweet wormwood destroyed 64 (it) medical properties. So she used a lower temperature 65 (draw) out the extract and finally she succeeded.【答案】56.achievement 57.that/which 58.for 59.evaluated 60.committed 61.boiling 62.more careful 63.a 64.its 65.to draw【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了伟大科学家屠呦呦的经历和所取得的成就。56.考查名词。句意:屠呦呦被公认为一位成就斐然的科学家。分析句式结构可知,of 后接抽象名词表示某人或某物具有的某种特征或性质。故填achievement。57.考查定语从句。句意:1967年,她被选入一个由政府组织的研究小组,该小组旨在发现一种治疗疟疾的新方法。两年后,她成为北京该项目的负责人。分析句式结构可知,设空处引导定语从句,先行词为a research team,因为从句中缺少主语,所以用关系代词that或which来引导。故填that或which。58.考查介词。句意:同上。分析句意可知,此处用介词for构成固定搭配,a new treatment for malaria 意为“一种治疗疟疾的新疗法”。故填for。59.考查动词时态。句意:她和她的队友研究了2000多份古老的医学文献,评估了28万种植物的药用特性,并测试了380种不同的中国古代医学方法,这些方法在对抗疟疾方面表现出了希望。分析句式结构可知,设空处和句中的examined、tested作并列谓语,应用一般过去时。故填evaluated。60.考查形容词。句意:作为一名有献身精神和耐心的科学家,她遇到任何困难都不承认失败。分析句式结构可知,此处用形容词committed意为“尽心尽力的”,和patient一起作scientist的定语。故填committed。61.考查非谓语动词。句意:在煮沸艾草无法提取出有用的提取物后,她开始了更加仔细的思考和研究工作。分析句意可知,by doing sth.意为“通过做某事”,by 为介词,后接动名词。故填boiling。62.考查形容词的比较级。句意:同上。分析句意可知,此处指她开始了更加仔细的思考和研究工作,含有比较的意思,且前面有even修饰。故填more careful。63.考查冠词。句意:她得出结论,煮沸青蒿会破坏其药用价值。分析句意可知,此处用不定冠词a构成固定搭配draw a conclusion that...表示“得出一个……的结论”。故填a。64.考查形容词性物主代词。句意:同上。分析句意可知,此处指破坏了它的药用性能,应用形容词性物主代词its。故填its。65.考查非谓语动词。句意:所以她用较低的温度提取出了提取物,最后她成功了。分析句意可知,此处用动词不定式构成固定搭配use sth. to do sth.表示“使用某物做某事”。故填to draw。第四部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)假如你是李华,下周日你校英语俱乐部将举办以“East Meets West”为主题的中西文化交流活动,你想邀请你的留学生朋友Frank参加。请你用英语给他写一封邮件,内容包括:1.活动介绍;2.你的希望。注意:1.写作词数应为80左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Dear Frank,____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Hua【答案】Dear Frank,How are you doing Next Sunday, the English Club in our school is to hold a cultural exchange activity themed “East Meets West”. I’d like to invite you to attend it.There will be lots of fascinating displays and performances that showcase the distinctive characteristics and perfect integration of Eastern and Western cultures. For instance, you can taste various foods, enjoy musicals and dances or visit art workshops. It will be a great opportunity for you to experience and appreciate cultural similarities and differences and form a cross-cultural perspective.I do hope you can come and enjoy yourself at the festival.Yours,Li Hua【导语】本篇书面表达属于应用文写作中的邀请信。要求考生给留学生朋友Frank写封邮件,邀请其参加学校英语俱乐部即将举办的以“East Meets West”为主题的中西文化交流活动。【详解】1.词汇积累大量的:lots of→ a lot of/a large number of展示:showcase→ display各种各样的:various→ a variety of视角:perspective→ angle/standpoint2.句式拓展简单句变复合句原句:Next Sunday, the English Club in our school is to hold a cultural exchange activity themed “East Meets West”.拓展句:Next Sunday, the English Club in our school is to hold a cultural exchange activity which is themed “East Meets West”.【点睛】【高分句型1】There will be lots of fascinating displays and performances that showcase the distinctive characteristics and perfect integration of Eastern and Western cultures.(运用了that引导的定语从句)【高分句型2】I do hope you can come and enjoy yourself at the festival.(运用了省略that的宾语从句)第二节(满分25分)One morning, Ann’s neighbor Tracy found a lost dog wandering around the local elementary school. She asked Ann if she could keep an eye on the dog and she planned to find its owner. Ann agreed, but she said that she could watch it only for the day because she needed to take care of her son. At the time, her son Thomas was 10 years old, who was recovering from a heart operation.Later, Tracy took photos of the dog, printed off 400 FOUND fliers, put them in mailboxes and began to find the dog’s owner. Meanwhile, Ann bought some pet supplies, warning her son not to fall in love with the dog. However, her son was filled with excitement as he knew that his mother got a dog back home. He planned to provide the dog with some food everyday.Four days later, Ann and her son were still looking after the dog, whom they had started to call Riley. During the four days, they took care of the dog carefully, provided some food, took a shower and played with it, and they had already become the best friends.The evening of the fifth day, when Ann arrived home from work, the dog threw itself against the door and barked madly at her. As soon as she opened the door, Riley dashed into the boys’ room where Ann found Thomas suffering from a heart attack. Riley ran over to Thomas, but as soon as Ann bent over to help him, the dog went silent.The doctor said if it hadn’t come to get his mother in time, Thomas would have died. Luckily, with the doctor’s help, Thomas could go home tomorrow morning.“Mum, can we keep it if we can’t find its owner Even we can ask for permission if we find the owner,” Thomas asked his mother when they came back home.“Well, since no one has called to claim it, we decide to keep it,” his mother replied. Hearing that, Thomas was excited.注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。However, the next day, Ann was told a man named Peter recognized his lost dog.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Peter’s car came and Thomas stood silently beside his car.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】However, the next day, Ann was told a man named Peter recognized his lost dog. Tracy said Peter called the number on the flier. Ann told Tracy what had happened during these days and even started crying. At the same time, Ann showed great gratitude to the dog. And Tracy told Ann that Peter would drive to her house to pick up his dog this afternoon. Later, Ann told Thomas the owner had called to claim Riley, they needed to return it to the owner. Hearing that news, Thomas put his hands over his mouth. His eyes were wide open for he couldn’t believe what had happened. However, he had to face the truth.Peter’s car came and Thomas stood silently beside his car. Ann took Riley from her home. Seeing that, Thomas’ tears were rolling down his cheeks. Riley sat beside Thomas, sometimes ran around him and shouted: wom wom, which clearly showed that Riley didn’t want to leave his friend, Thomas. At last, Thomas asked Peter, “Can we keep Riley ” Knowing this point, Peter thought about it for a moment, and then said, “Maybe my dog was supposed to find you, maybe you should keep it.” Hearing that, Thomas ran around after Riley, obviously, they were full of joy.【导语】本文以狗为线索,讲述了一只迷路的小狗被Ann收留并救了Ann儿子一命的故事。【详解】1.段落续写:①由第一段首句内容“然而,第二天,安被告知一个名叫彼得的人认出了他丢失的狗。”可知,第一段可描述Peter看到传单上的狗并打电话询问。Ann对这只狗表达了感谢,Peter开车去接狗回家。Thomas知道这个消息后很难过,但也得面对现实。②由第二段首句内容“彼得的车来了,托马斯静静地站在他的车旁边。”可知,第二段可描述Thomas的难过,最后Peter看到狗也不愿意离开。最终让Thomas留下了狗。2.续写线索:认出狗——接狗回家——难过,不舍——留下狗——开心3.词汇激活行为类①流下:roll down/stream down②归还:return/give back③充满:be full of/be filled with/be overwhelmed with情绪类①感激:show great gratitude to/express appreciation②乐趣:joy/pleasure【点睛】【高分句型1】Hearing that news, Thomas put his hands over his mouth.(运用了现在分词作状语)【高分句型2】Riley sat beside Thomas, sometimes ran around him and shouted: wom wom, which clearly showed that Riley didn’t want to leave his friend, Thomas.(运用了which引导的非限制性定语从句)21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台2025-2026学年高二英语上学期期中模拟卷(北师大版)(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 测试范围:选择性必修二Unit4-Unit5(北师大版2019)4. 难度系数:0.65。5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. What is the man looking for A. A birthday cake. B. A scarf for himself. C. A gift for his mom.2. What will the speakers do this weekend A. See a movie. B. Walk on the beach. C. Fly kites in the park.3. What is the woman’s plan for the weekend A. Relaxing at home. B. Catching up on work. C. Visiting her grandparents.4. What will the man probably do A. Draw pictures. B. Write stories. C. Play sports.5. What does the man probably do A. A teacher. B. A doctor. C. A salesman.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. When will the woman go to the movies A. At 6 p.m. B. At 7 p.m. C. At 9 p.m.7. How will the woman buy the tickets A. By calling the cinema’s staff. B. By going to the cinema. C. By visiting the cinema’s website.听第7段材料,回答第8至10题。8. What does Tim remind Lisa to bring for the trip A. Drinks. B. An umbrella. C. Snacks.9. What did Tim do last night A. He watched TV. B. He played games. C. He finished his homework.10. What is Lisa most excited to see at the museum A. Statues. B. Paintings. C. Handicrafts.听第8段材料,回答第11至13题。11. What was the man’s childhood like A. Peaceful and adventurous. B. Busy and colorful. C. Challenging and complex.12. Where did the man attend university A. In Greenfield. B. In London. C. In a nearby town.13. Why does the man frequently return to his hometown A. To meet his friends. B. To stay with his mother. C. To maintain his family’s old house.听第9段材料,回答第14至17题。14. What is the relationship between the two speakers A. School friends. B. Boss and secretary. C. Salesman and customer.15. What are the speakers trying to decide A. Where to park downtown. B. How to repair an old bike. C. Whether to buy a bike online.16. How much does the online bike cost A. $100. B. $120. C. $150.17. What does the woman focus on about the online bike A. Its size and fit. B. Its high price. C. Its misleading photos.听第10段材料,回答第18至20题。18. What is a common misunderstanding about the garden A. It uses lamps. B. It sells drinks. C. It only grows flowers.19. What can visitors do on the tour A. Taste fresh snacks. B. Catch fish by the lake. C. Bring their own drinks.20. What is the main topic of the talk A. A guide to local farming. B. A tour of the new garden. C. A lesson on catching birds.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ACROSS IT OFF YOUR BUCKET LIST!Any time is the right time to visit Grand Central Terminal! Located at the intersection of Park Avenue and 42nd Street, the terminal is easily accessible on foot, by subway, by bus and by Metro-North train.Please note that the terminal does not offer luggage storage. Please plan ahead.Plan your visit & things to do·Take a tour! You can see the most famous terminal.·Head upstairs if you're looking for dinner under the stars at Cipriani Dolci or Michael Jordan's The Steak House N. Y. C. or a cocktail at The Campbell.·Head downstairs if you're looking for a quick bite in the Dining Concourse. Shake Shack burger or a memorable meal at the historic Oyster Bar & Restaurant, anyone ·Head to Grand Central Market if you're looking for a unique shopping experience. Enjoy a great meal at local vendors(摊贩)like Murray' s Cheese, Eli Zabar's Farm to Table and Pescatore Seafood Company.Accessibility: The terminal is accessible to visitors with disabilities, but does not provide wheelchair rentals.Audio (声音的 ) toursOrpheo's state-of-the-art audio device(设备) and headset comes with a map of the terminal for just $9 per adult and $7 discounted(seniors, military, students, kids).The audio tour is also available seven days a week(closed only on Thanksgiving Day and Christmas Day) at the tours office in the Graybar Passage. Hours are 9 am to 6 pm, but may be extended during the holidays. The self-guided tour can last as short as 30 minutes to just over an hour.Docent-led (有讲解员带领的) toursThe tour lasts 75 minutes. The cost is $30 for adults or $20 for seniors(65+) , students and kids. Hours are 9 am to 6 pm, but may be extended during the holidays. Space is limited.21.Where can tourists go when visiting Grand Central Market A.The Campbell. B.Cipriani Dolci.C.Eli Zabar's Farm to Table. D.The historic Oyster Bar & Restaurant22.What can be offered by the terminal A.Luggage storage. B.Free audio devices.C.Wheelchair rentals. D.Travel discount for students23.What do audio tours and docent-led tours have in common A.Each of their tours is self-guided.B.Each of their tours lasts less than an hour.C.They are normally available for 9 hours each day.D.They can be booked in advance during the holidays.BEarthquakes usually happen on the edges of large sections of the Earth’s plates. These plates slowly move over a long period of time. Sometimes the edges, which are called fault lines, can get stuck, but the plates keep moving. Pressure slowly starts to build up where the edges are stuck and, once the pressure gets strong enough, the plates will suddenly move causing an earthquake.Generally before and after a large earthquake there will be smaller earthquakes. The ones that happen before are called foreshocks. The ones that happen after are called aftershocks. Scientists don’t really know if an earthquake is a foreshock until the bigger earthquake occurs.Scientists use seismic waves (地震波) to measure how big an earthquake is. They use a device called a seismograph (地震仪) to measure the size of the waves. The size of the waves is called the magnitude.To tell the strength of an earthquake scientists use a scale called the Moment Magnitude Scale or MMS. You usually won’t even notice an earthquake unless it measures at least a 3.0 on the MMS scale. Here are some examples of what may happen depending on the scale:4.0- Could shake your house as if a large truck were passing close by. Some people may not notice.5.0- If you are in a car, it may shake. Glasses and dishes may rattle. Windows may break.6.0- Items will fall off shelves. Walls in some houses may crack and windows break. Pretty much everyone near the centre will feel this one.7.0-Weaker buildings will collapse and cracks will occur in bridges and on the street.8.0-Many buildings and bridges fall down. Large cracks in the earth.9.0 and up-Whole cities flattened and large-scale damage.24.If a 5.0-magnitude earthquake hit your area, what might happen A.Your house might shake violently.B.People might feel no shaking at all.C.The family photo may fall off the wall.D.There might be cracks everywhere on the street.25.What does the author mean by saying the underlined sentence in Paragraph 2 A.It’s still hard to tell foreshocks from main earthquakes.B.Scientists can’t exactly measure the strength of an earthquake.C.People may ignore foreshocks when an earthquake is not so strong.D.The earthquake won’t cause any damage unless it reaches 9.0 MMS.26.The writer explains the concepts concerning the earthquake by ________.A.listing examples B.giving explanationsC.making comparisons D.offering data27.The passage is written mainly to ________.A.enrich people’s knowledge of self-rescue in disastersB.stress the importance of earthquake rescueC.issue early warnings before an earthquakeD.present facts about the earthquakeCWhen I was young, I loved paper cutting and I was pretty good at it. As I grew up, I became busy and didn’t have much time for it. Later, I stopped doing it.However, the news I came across online touched my heart and changed my mind. A little girl from Jieyang, Guangdong was practicing lion dance when a professional lion dance performance team (专业舞狮表演队) passed by. As soon as they saw the girl practicing, they started to beat drums and gongs for her and quickly she did a lion dance in return. People around all cheered for her. Her love for the ancient Chinese culture evoked my strong memories of paper cutting.I remembered the happy times of making paper cuttings with my teacher and friends in the club. When I was ten, I joined the paper cutting club. Every Monday and Friday, I learned to make paper cuttings there. Our teacher, Ms. Li, was very talented. With a pair of scissors and a piece of paper, she could create lively works (作品). That amazed us. And we learned much from her. Together, we created lots of works. They covered many topics, including animals, flowers and things about Chinese history. Every time we held a paper cutting show, our works attracted many visitors. The girl in the news encouraged me to go on with paper cutting. I want to be an inheritor (继承者) of the ancient Chinese culture. Together with other inheritors, I hope to pass down our excellent culture.28.What did the girl do after the team began to beat drums and gongs for her A.She watched their show carefully. B.She did a lion dance in return.C.She cheered for the team. D.She made a paper cutting for the team.29.The underlined word “evoked” means “ ” in Paragraph 2.A.brought back B.took away C.cut off D.depended on30.What is the main idea of Paragraph 3 A.The long history of paper cutting.B.The steps of making paper cuttings.C.The writer’s happy times of making paper cuttings.D.The writer’s plans for setting up a paper cutting club.31.Which of the following is TRUE A.The writer wasn’t good at paper cutting at a young age.B.Now the writer practices paper cutting twice a week.C.The writer hopes to be an inheritor of paper cutting.D.After watching the news, the writer decided to learn lion dance.DAt the foot of an Icelandic volcano, a newly-opened plant is taking CO from the air and turning it to rock. This technology is known as “direct air capture(捕捉)” or DAC. It’s a bit like “mining” the sky for CO —simple in principle, but very difficult to carry out.To do this, you need the right geography conditions. That is why Climeworks, a Swiss company, built the Orca plant in Iceland. There, fans draw air into big black containers where the filter(过滤器) catches CO . Once the filter is full, it is heated to around 100℃ to separate CO with sufficient energy from volcanic activity. Next, the collected CO is combined with water and pumped deep underground into rock formations. Within a few years, the CO will turn into stone.However, exciting and promising as this technology is, it won’t save us from climate change on its own. While Orca, the largest plant of its kind in the world, can capture up to 4,000 tons of CO per year, the yearly global emissions(排放) are around 33.4 billion tons of CO , so the plant can deal with 0.00001% of our yearly emissions. Besides, the process is expensive and requires large amounts of energy.Daniel Egger, the chief commercial officer at Climeworks, said that while his company is at an “industrial level”, it is not where it needs to be to make a difference in fighting climate change. But we have to learn to walk before we can run.Carbon storage(碳储存) is just arising as a technology. It won’t help us fix climate change yet, but it can be important down the line, if we have the right conditions for it.32.What can we learn about DAC according to the text A.It is the best way to fix climate change at present.B.It requires enough heat and energy to operate.C.It is highly developed in removing CO .D.It can be applied anywhere in the world.33.Why are some data used in paragraph 3 A.To indicate the bright future of the technology.B.To provide the research results for the readers.C.To show the challenges DAC faces at present.D.To call for more plants like Orca to be set up.34.What is the author’s attitude towards the technology A.Unclear.B.Uninterested.C.Doubtful.D.Hopeful.35.From which is the text probably taken A.A science report.B.A company leaflet.C.A chemistry textbook.D.A social web page.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Education has always been a hot topic.How to educate children can be a sweet but painstaking task for parents, many of whom try to offer their children the best petition between parents over children's education may start from the kind of animated (动画) series children watch. 36 By watching the former, children can learn English at the same time. However, this does not mean those watching foreign shows perform better than those watching Chinese ones. 37 They can help children learn traditional Chinese culture and history.Take Journey to the West for example. 38By watching this show, children can learn more about the history of the Tang Dynasty and the development of Buddhist culture in China. Foreign shows can open a window for children to gain a better understanding of the outside world. So, children ought to be encouraged to watch both as long as the content of the show is beneficial.This can also be applied to other things beyond animated series. 39 However, some parents fail to do this. Their incorrect view can more or less leave an influence on their children. Innocent (天真的) children, influenced by their parents, slowly hold the view that watching foreign shows is better than watching Chinese shows. 40A.Chinese shows have their own advantages.B.Foreign animated series are always the first choice for parents.C.Children often follow their parents' advice when choosing animated series.D.For example,children can be encouraged to read folk tales at home and abroad.E.Once the view is formed in children's minds, parents' education proves a failure.F.This show is based on one of the four great classical novels of Chinese literature.G.For some parents, watching foreign animated shows is better than watching Chinese ones.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。While Ashley Jose was shopping at a bookstore, a self help book caught her eye. The 27-year-old 41 the book Girl, Stop Apologizing, and began reading it when she got home.After reading for a few minutes, she 42 something falling out from the book. It was five dollars! “Wait, what is happening ” Ashley wondered. She looked through the book, and in one of the last 43 , there was a Post-it note that 44 : “To the person who buys the book: I am having a 45 day. I thought maybe I could brighten someone else’s day with this little 46 . Go buy a cup of coffee or some desserts, and practice some self-care today. Remember that you are loved, you are amazing and you are strong. — Lisa.”Ashley decided to post a photo of the Post-it note and five dollars from Lisa on Twitter and it spread 47 . After seeing the Post-it note and the 48 , many people promised their own random (随意的) acts of 49 within a week.“At that moment, I realize that I have the 40 to share more stories about good deeds in my daily life. I’m very happy to 41 people who did something good for strangers,” Ashley said “The ripple effect (连锁反应) is pretty 42 ”.After seeing her Twitter post, Lisa mailed Ashley a postcard. “Lisa said my Twitter post made her cry in a good way,” said Ashley. But Lisa still didn’t 43 who she was. According to her postcard, it had been a difficult time for her and she just wanted to create something 44 of course, she never really 45 to see such a great ripple effect.41.A.packed B.bought C.borrowed D.collected42.A.noticed B.painted C.kicked D.dropped43.A.lines B.words C.pages D.papers44.A.wrote B.read C.told D.talked45.A.hard B.lucky C.simple D.relaxing46.A.card B.smile C.letter D.surprise47.A.secretly B.easily C.obviously D.rapidly48.A.letter B.check C.note D.novel49.A.kindness B.honesty C.talent D.wisdom50.A.patience B.confidence C.responsibility D.pressure51.A.search for B.learn from C.live with D.hear about52.A.awkward B.unbelievable C.reasonable D.unattractive53.A.find out B.give away C.care about D.make sure54.A.convenient B.impressive C.similar D.positive55.A.attempted B.asked C.expected D.liked第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。Tu Youyou is universally acknowledged as a scientist of great 56 (achieve). Born in Ningbo, China, on 30 December 1930, Tu Youyou graduated from Peking University Medical School in 1955. In 1967, she was chosen into a research team 57 was formed by the government with the aim of discovering a new treatment 58 malaria and two years later she became the head of the project in Beijing. She and her teammates examined over 2,000 old medical texts, 59 (evaluate) 280,000 plants for their medical properties, and tested 380 distinct ancient Chinese medical treatments that showed promise in the fight against malaria. As a 60 (commit) and patient scientist, she never acknowledged defeat 62 (careful) thinking and research work. She drew 63 conclusion that boiling the sweet wormwood destroyed 64 (it) medical properties. So she used a lower temperature 65 (draw) out the extract and finally she succeeded.第四部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)假如你是李华,下周日你校英语俱乐部将举办以“East Meets West”为主题的中西文化交流活动,你想邀请你的留学生朋友Frank参加。请你用英语给他写一封邮件,内容包括:1.活动介绍;2.你的希望。注意:1.写作词数应为80左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Dear Frank,____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Hua第二节(满分25分)One morning, Ann’s neighbor Tracy found a lost dog wandering around the local elementary school. She asked Ann if she could keep an eye on the dog and she planned to find its owner. Ann agreed, but she said that she could watch it only for the day because she needed to take care of her son. At the time, her son Thomas was 10 years old, who was recovering from a heart operation.Later, Tracy took photos of the dog, printed off 400 FOUND fliers, put them in mailboxes and began to find the dog’s owner. Meanwhile, Ann bought some pet supplies, warning her son not to fall in love with the dog. However, her son was filled with excitement as he knew that his mother got a dog back home. He planned to provide the dog with some food everyday.Four days later, Ann and her son were still looking after the dog, whom they had started to call Riley. During the four days, they took care of the dog carefully, provided some food, took a shower and played with it, and they had already become the best friends.The evening of the fifth day, when Ann arrived home from work, the dog threw itself against the door and barked madly at her. As soon as she opened the door, Riley dashed into the boys’ room where Ann found Thomas suffering from a heart attack. Riley ran over to Thomas, but as soon as Ann bent over to help him, the dog went silent.The doctor said if it hadn’t come to get his mother in time, Thomas would have died. Luckily, with the doctor’s help, Thomas could go home tomorrow morning.“Mum, can we keep it if we can’t find its owner Even we can ask for permission if we find the owner,” Thomas asked his mother when they came back home.“Well, since no one has called to claim it, we decide to keep it,” his mother replied. Hearing that, Thomas was excited.注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。However, the next day, Ann was told a man named Peter recognized his lost dog.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Peter’s car came and Thomas stood silently beside his car.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)" 21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年高二英语上学期期中模拟卷(北师大版)(原卷).doc 2025-2026学年高二英语上学期期中模拟卷(北师大版)(解析).doc