2025-2026学年高二英语上学期期中模拟卷02(人教版)(含解析,无听力音频有听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025-2026学年高二英语上学期期中模拟卷02(人教版)(含解析,无听力音频有听力原文)

资源简介

中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高二上学期期中模拟卷02(人教版)
英语·全解全析
(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 测试范围:选择性必修一Unit1~Unit5(人教版)
4. 难度系数:0.65。
5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.Where does the conversation probably take place
A.In a doctor’s office. B.In a drug store. C.In an insurance company.
【答案】B
【原文】W: Hello, I picked up a cold. I have a runny nose and I’ve been sneezing all morning.
M: Based on your description, I recommend this Chinese medicine.
W: Okay, can I use my medical insurance card here
M: Certainly.
2.What are the speakers mainly talking about
A.The Internet. B.A woman. C.A video.
【答案】B
【原文】W: This is a cool way to put your things away and make your home clean and tidy.
M: I know. A little Japanese woman invented it.
W: I heard about her. She’s really hot on the Internet right now, right
M: Yes. I’ve seen many of her videos.
3.What is the man's attitude towards the robot economy
A.Disapproving. B.Objective. C.Supportive.
【答案】B
【原文】W: What do you think of the robot economy Some people think robots will replace human beings one day.
M: Though robots benefit us a lot, it is humans who create and control them.
4.Why will the man leave early
A.He is not feeling well.
B.He has to attend a meeting.
C.He has a doctor’s appointment.
【答案】A
【原文】M: Do you mind if I leave the meeting early I have a headache.
W: Oh, not at all. Why don’t you see a doctor
M: I’ll make an appointment on my way home. I’ve been sick since Tuesday.
5.How does the woman feel
A.Tired. B.Relaxed. C.Scared.
【答案】C
【原文】W: I’ve never been in hospital before. Will the operation on my leg hurt me
M: Relax. There is absolutely nothing to worry about. When you wake up afterwards, you will be happy and relieved.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What are the speakers mainly talking about
A.Inexperienced drivers. B.A terrible car accident. C.Safe driving on the road.
7.When does the woman feel nervous
A.A car cuts in at will.
B.A car is close behind her car.
C.A car turns without turn signals.
【答案】6.C 7.B
【原文】M: The traffic was really terrible this morning.
W: Why Did anything in particular happen
M: The car in front of me wanted to turn left. But the driver didn’t use his turn signal and stopped suddenly at the crossing. He almost caused an accident.
W: I’m glad there was no accident.
M: Me too. People should pay attention to their driving behavior on the road.
W: What do you mean
M: Some people never use their turn signals, so others don’t know what they plan to do. And some cars cut in at will.
W: Yes, these are very irresponsible acts. Some people like to drive close behind my car, which really makes me nervous.
M: They need to learn to respect other drivers and make sure of safety on the road.
听第7段材料,回答第8、9题。
8.What are the speakers mainly discussing
A.A new computer system. B.Computer repairs. C.Business partners.
9.What is the man surprised about
A.The slow system. B.The lost business. C.The company’s decision.
【答案】8.A 9.C
【原文】W: Have you heard the news
M: What
W: The company is getting a completely new computer system.
M: Well, about time.We’ve spent far too long trying to get by with this old system.
W: I know. It is so slow. We must have lost a lot of business.
M: Even so, it’s hard to believe the company is going to spend such a large amount on a new system. It could cost millions.
W: Sometimes you have to spend money to make money. Maybe they finally realized that.
M: Yes, let’s hope it happens soon.
听第8段材料,回答第10至12题。
10.What's the most probable relationship between the speakers
A.Teacher and student.
B.Interviewer and interviewee.
C.Research teammates.
11.What can we know about the exhibition
A.There will be lectures. B.It will open at 8:00 a. m. C.There is no entry fee.
12.What does the man advise the woman to do
A.Write down some details. B.Find information online. C.Register a new web page.
【答案】10.C 11.A 12.B
【详解】M: Hey Linda, now that the research in our team is coming to an end, what about attending the upcoming technology exhibition in the city center
W: When and where will it be held
M: It’ll be held at the convention center from June fifth to eleventh.
W: What kind of technologies will be showcased
M: The latest advancements in artificial intelligence, robotics, virtual reality and smart home devices, and some industry experts will give lectures during the exhibition.
W: Wow, I’d love to attend. Is there an entry fee or any registration required
M: Yes, there’s a $20 entrance fee to the exhibition. But it's worth it considering the knowledge you’ll gain.
W: That’s true. Is there anything else I should be aware of
M: Yes, the exhibition will be open from ten am to eight pm each day. For more details, you can visit the official website. I’ll send the link to you.
W: Thanks for the information. I’m super excited to explore it.
听第9段材料,回答第13至16题。
13.What are the speakers mainly discussing at first
A.A new song.
B.A new musical genius.
C.Their favorite types of music.
14.What is the woman’s opinion about the music created by AI
A.Its music styles are truly unique.
B.It’s pleasing and easily remembered.
C.The advantages far outweigh the disadvantages.
15.What does the woman agree with the man on
A.AI can introduce new combinations.
B.AI might replace human musicians.
C.AI lacks real human emotions.
16.How does the woman think AI can help musicians
A.By encouraging their creativity.
B.By doing some tiring and repetitive work.
C.By giving them pressure to create something better.
【答案】13.A 14.B 15.C 16.A
【原文】M: How do you like this new song Does it sound pleasant
W: Wait, I’ve never heard the song before. Has a new musical genius emerged without our knowledge
M: Actually, it wasn’t made by a human, but by a machine. Have you heard about this new trend in music, AI generated music. It’s fascinating, but also a bit unnerving.
W: Yeah, I’ve heard about it. AI can create music that is surprisingly attractive and easy to remember, but it does come with its pros and cons.
M: That’s absolutely right. The convenience of AI composing music is undeniable. It’s quick and efficient and can produce music in various styles, but doesn’t it lack the soul and emotion that human musicians bring to their compositions
W: That’s a valid point. AI lacks the emotional depth and personal experiences that human musicians draw upon.
M: But what about originality It seems AI might just imitate existing styles rather than creating something truly unique.
W: That’s true. AI can be somewhat derivative, often based on a database of existing music. On the bright side, it can introduce new combinations that humans might not have thought of.
M: What about job displacement in the music industry Isn’t there a risk that AI might replace human musicians
W: I don’t think so. AI can be a valuable tool for musicians, helping them experiment and enhance their creativity. It’s all about finding the right balance between humans and AI.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.What was mentioned in the open letter
A.The concern about AI affecting human creativity in writing.
B.The role of science fiction in influencing AI development.
C.The potential benefits of AI in the field of writing.
18.What is the main topic of the book HUM
A.A fact-checking program with the power to change facts.
B.A poet who agrees to work with an AI poetry company.
C.A wife and mother who is out of work due to AI.
19.Who is Ryan Doherty
A.A government worker. B.A doctor. C.A director.
20.Which work was created with the help of AI
A.Sike. B.Death of an Author. C.In Our Likeness.
【答案】17.A 18.C 19.C 20.B
【原文】 W: For many book writers, artificial intelligence (AI) is a threat to their work and the very idea of creativity. More than 10,000 writers supported an open letter about the issue from the Authors Guild this summer. The letter urged AI companies not to use copyrighted works without permission or payment. At the same time, AI is a story that can be told, and no longer exists only in science fiction. Helen Phillips is the writer of the book HUM. It tells of a wife and mother who loses her job because of AI. Phillips said there is a hope in AI for gaining all knowledge, but there is a “fear of being replaced by non-human intelligence”. Ryan Doherty is a director at Celadon Books. It recently agreed to publish Fred Lunzker’s book Sike, featuring an AI doctor. “We’ve been seeing more and more about AI in book proposals,” Doherty said. Other AI-related books include Do You Remember Being Born It tells of a poet who agrees to work with an AI poetry company. There is also In Our Likeness. It tells about a government worker and a fact-checking program with the power to change facts. Some writers are not just writing about AI. They are also openly working with it. Earlier this year, Stephen Marche used AI to write the short book Death of an Author. Simon Rich worked with the AI program “code-davinci-002” to create I Am Code.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Here are four student podcasts (播客) that offer a glimpse into the minds of students and what they say about news concerning climate in their communities — and what they hope to do about it.
Behind the Scenes of the Mosquito Fire
In a 10-episode series, a sixth-grade class at the Georgetown School of Innovation in Georgetown, Calif., shares stories from the damaging Mosquito Fire in 2022. This group of eight students asks two firefighters from the Georgetown Fire Department what it’s like to fight fires and protect loved ones in their hometown.
Fires: Set Ablaze
At Chautauqua Elementary, the Vashon fifth-graders talk about the far-reaching and lasting impact of wildfires and wildfire smoke — and the direct effects on their lives, like waiting for the school bus on a smoky day. The students also interview experts and share their research on wildfire precautions (预防措施).
Flowing Through Time
In this podcast from Peak Academy, a group of eight middle schoolers reports on dealing with water shortages in Bozeman, Montana. They trace the history of their growing hometown’s water supply, which has been dependent on mountain snowmelt. As that source becomes less reliable in a warming world, the students turn to the grown-ups to ask what they can do to conserve water.
Washed Away
The deadly flooding in eastern Kentucky last year forever changed the lives of high schoolers Ryley Bowman, Carolina Johnson and Hunter Noble. The three classmates at Morgan County High School in West Liberty, Ky., share firsthand accounts of their own and their family’s experiences during the floods.
21.Who shows interest in firefighters’ stories
A.Peak Academy students. B.Chautauqua Elementary students.
C.Morgan County High School students. D.Georgetown School of Innovation students.
22.Which podcast shows concern for water conservation
A.Washed Away. B.Fires: Set Ablaze.
C.Flowing Through Time. D.Behind the Scenes of the Mosquito Fire.
23.What do Fires: Set Ablaze and Washed Away have in common
A.They consult experts’ research results.
B.They explore the causes of climate change.
C.They share students’ personal experiences.
D.They discuss precautions for natural disasters.
【答案】21.D 22.C 23.C
【导语】本文是一篇应用文,主要介绍了四个学生播客,他们关注自己社区的气候新闻,并分享他们的观点和希望采取的行动。
21.细节理解题。根据文章第二段“In a 10-episode series, a sixth-grade class at the Georgetown School of Innovation in Georgetown, Calif. , shares stories from the damaging Mosquito Fire in 2022. This group of eight students asks two firefighters from the Georgetown Fire Department what it’s like to fight fires and protect loved ones in their hometown.”(在一个10集的系列节目中,加州乔治城乔治敦创新学院的一个六年级班级分享了2022年破坏性的蚊子大火的故事。这组8名学生向来自乔治城消防局的两名消防员询问在家乡救火和保护亲人是什么感觉)可知,Georgetown School of Innovation的学生对消防员的故事感兴趣。故选D。
22.细节理解题。根据文章Flowing Through Time下“In this podcast from Peak Academy, a group of eight middle schoolers reports on dealing with water shortages in Bozeman, Montana. They trace the history of their growing hometown’s water supply, which has been dependent on mountain snowmelt. As that source becomes less reliable in a warming world, the students turn to the grown-ups to ask what they can do to conserve water.”(在这个来自Peak Academy的播客中,八个中学生报道了他们如何应对蒙大拿州博兹曼的水资源短缺。他们追溯了他们不断发展的家乡的供水历史,这个供水源依赖于山上的雪水融化。随着这个水源在全球变暖的世界中变得不可靠,学生们转向成年人,询问他们可以做些什么来节约水资源。)可知,Flowing Through Time的播客关注水资源保护。故选C。
23.细节理解题。根据文章第三段“At Chautauqua Elementary, the Vashon fifth-graders talk about the far-reaching and lasting impact of wildfires and wildfire smoke — and the direct effects on their lives, like waiting for the school bus on a smoky day. The students also interview experts and share their research on wildfire precautions (预防措施).”(在肖托夸小学,瓦松小学的五年级学生谈论野火和野火烟雾的深远而持久的影响,以及对他们生活的直接影响,如在烟雾弥漫的日子里等校车。学生们还采访了专家,分享了他们对野火预防措施的研究)和第五段“The deadly flooding in eastern Kentucky last year forever changed the lives of high schoolers Ryley Bowman, Carolina Johnson and Hunter Noble. The three classmates at Morgan County High School in West Liberty, Ky., share firsthand accounts of their own and their family’s experiences during the floods.”(去年发生在肯塔基州东部的致命洪水永远地改变了高中生赖利·鲍曼、卡罗莱纳·约翰逊和亨特·诺布尔的生活。肯塔基州西自由市摩根县高中的三名同学分享了他们自己和家人在洪水中的亲身经历)可知,Fires: Set Ablaze和Washed Away共同之处是他们分享学生的个人经历。故选C。
B
During a break at work last spring, I took a quick look at my Facebook account. I had several notifications (通知), and one of them was a friend request. I looked more closely at the screen and saw my grandmother’s picture next to the request. “Barbara Haywood sent you a friend request,” the notification stated. Maybe it was a joke. I hated to think that someone could have opened an account under my grandmother’s name.
I called my mom at the end of the workday. “I have a friend request from Mammie. Is it really from her ” I asked. “It is,” my mom confirmed. She explained that my uncle Buster had helped her set up the account. “That is so amazing,” I said. I opened my app and wrote a welcome message on my grandmother’s page.
Mammie learned about Facebook gradually. At first, she simply “liked” pictures of the family. After a while, she figured out how to add comments. Her Facebook proficiency (熟练) is not of great importance. It’s the fact that she’s on social media and has daily access to pictures of her family.
My grandmother has four children, ten grandchildren, and ten great-grandchildren. We all live fairly close to her, but we also lead very busy lives. And though we invite Mammie to many performances and games, her lack of mobility limits her attendance. Now that she has a Facebook account, she doesn’t have to miss a thing. She can keep up with the latest trends (动向) and view vacation pictures.
However, she has a special way of commenting on posts. She calls us all her little babies, and she always signs her comments, “Love, Mammie.” A friend asked me the other day if I was going to tell her that she didn’t need to sign her name at the end of her comments. “I sure am not,” I told my friend. “She can use Facebook however she wants. I’m not criticizing (批评) a single thing she does.”
24.How did the author react to the friend request from her grandmother at first
A.She valued it. B.She questioned it.
C.She accepted it. D.She ignored it.
25.What really matters about her grandmother according to the author
A.Her interest in adding comments. B.Her making continuous progress.
C.Her presence on social media. D.Her using Facebook skillfully.
26.What does the author think of her grandmother’s using Facebook
A.It’s a means to document her daily life.
B.It’s an approach to exploring the world.
C.It’s a chance to make more new friends.
D.It’s a way to get involved in the big family.
27.Why did the author refuse her friend’s advice
A.She wanted to show respect for her grandmother’s choices.
B.She appreciated grandmother’s unique way of commenting.
C.She knew that her grandmother was set in her own ways.
D.She was really concerned about upsetting her grandmother.
【答案】24.B 25.C 26.D 27.A
【导语】本文是一篇记叙文。这篇文章讲述的是作者的祖母梅米在家人帮助下学会了使用Facebook,并通过社交媒体与家人保持联系的故事。
24.细节理解题。根据文章第一段“Maybe it was a joke. I hated to think that someone could have opened an account under my grandmother’s name.(也许这只是个玩笑罢了。我实在不愿去想竟有人会冒用我祖母的名义开设账户。)”可知,作者最初看到祖母的好友请求时,以为是个玩笑,并且不愿相信有人会用祖母的名字开设账户,这表明作者最初对此是持怀疑态度的。故选B。
25.细节理解题。根据文章第三段“Her Facebook proficiency (熟练) is not of great importance. It’s the fact that she’s on social media and has daily access to pictures of her family.(她对脸书的熟练程度并不是很重要。重要的是她使用社交媒体这一行为本身,而且她每天都能看到家人的照片。)”可知,对于作者来说,真正重要的是祖母在社交媒体上的存在。故选C。
26.推理判断题。根据文章第四段“My grandmother has four children, ten grandchildren, and ten great-grandchildren. We all live fairly close to her, but we also lead very busy lives. And though we invite Mammie to many performances and games, her lack of mobility limits her attendance. Now that she has a Facebook account, she doesn’t have to miss a thing. She can keep up with the latest trends (动向) and view vacation pictures.(我祖母有四个子女、十个孙辈和十个曾孙辈。我们都住得离她挺近,但大家的生活也都十分忙碌。尽管我们会邀请外祖母参加许多演出和比赛活动,可她行动不便,这限制了她的出席。现在她有Facebook账号,就不会错过任何事情了。她可以了解最新动态,还能查看度假照片。)”可知,祖母有很多子孙,但生活都很忙碌,邀请她参加的活动也常因她行动不便而无法出席。现在祖母有了Facebook账户,就可以随时了解家人的最新动态和查看度假照片,不会错过任何事情。因此祖母使用Facebook是一种参与大家庭的方式,可以让她更好地融入家庭生活。故选D。
27.细节理解题。根据文章最后一段“A friend asked me the other day if I was going to tell her that she didn’t need to sign her name at the end of her comments. ‘I sure am not,’ I told my friend. ‘She can use Facebook however she wants. I’m not criticizing a single thing she does.’(前几天,一位朋友问我,是否要告诉她不用在评论末尾签上自己的名字。“我当然不会去告诉她,”我对朋友说,“她想怎么用Facebook就怎么用。我不会对她做的任何一件事指手画脚。”)”可知,作者拒绝朋友的建议是因为她想尊重祖母的选择,让祖母按照自己的方式使用Facebook,而不会对她做的任何事情进行批评。故选A。
C
Anxious about returning to work after a career break You post about your troubles online and two strangers reply. Stranger 1: “I understand your anxiety; your courage matters.” Stranger 2: “I’ve struggled with the same problem. Just jump in!” Studies show most find Stranger 1 more empathetic — but it’s often a chatbot. Surprised
Research reveals chatbots frequently outperform humans in empathy (同理心). A 2023 study found 80% of patients preferred chatbots’ response to doctors’ advice. Similarly, a 2024 experiment showed even when humans were paid to create thoughtful replies, they still fell short of ChatGPT’s sympathy.
The secret to the chatbots’ success lies in mistakes humans make. When humans see someone in pain, we often share personal stories (“I’ve struggled too”) or rush to give advice (“Do this!”). While well-meaning, rushing to share opinions can minimize someone’s pain, and shifting the focus to ourselves weakens hope to be heard. Chatbots, however, avoid these errors. Without personal experiences or urgency to solve problems, they focus entirely on the speaker. In a 2024 study, Microsoft’s Bing Chat scored higher than humans by using a three-step method: explaining people’s struggles, acknowledging and justifying how they might feel, and asking follow-up questions.
Humans can also adopt similar strategies like “looping for understanding”—repeating others’ words in their own terms and checking correctness (“Do I have that right ”). Chatbots are natural loopers, and when humans learn it, they better understand others’ emotions and make them feel heard. These skills extend beyond strengthening family and friend bonds: dozens of studies show managers and employers using such methods tend to have more loyal, effective, and productive employees.
Despite AI’s impressive listening skills, it has limits. Chatbots repeat formulaic (公式化的) responses (“I hear you”) that feel robotic over time. They can’t feel or truly care for us, and studies show most human beings still want to engage with other humans. Some of the bugs of human connection are also, in fact, features. Chatbots can’t roll their eyes or leave our texts unanswered. But the fact that we often must earn human empathy, and that it comes from limited beings who sacrifice (牺牲) to be there for us, is part of its beauty.
28.What is the author’s purpose in quoting the two strangers’ replies
A.To compare two ways of giving advice.
B.To introduce a psychological phenomenon.
C.To suggest how to overcome anxiety.
D.To criticize human’s communication.
29.What does the underlined phrase “fell short of” mean in paragraph 2
A.Differed from. B.Failed to match.
C.Did better than. D.Were in need of.
30.What can humans learn from chatbots’ empathy strategies
A.To provide direct solutions.
B.To stress shared stories.
C.To correct speakers’ mistakes.
D.To avoid self-centered responses.
31.What does the author want to say in the last paragraph
A.AI is an impressive listener. B.Human empathy is valuable.
C.AI responds to human’s pain calmly. D.There are problems with human interaction.
【答案】28.B 29.B 30.D 31.B
【导语】本文是一篇议论文。主要讲述了聊天机器人在同理心方面表现,分析了人类在交流中常犯的错误、聊天机器人的成功策略、AI的局限性以及人类同理心的独特价值。
28.推理判断题。根据第一段中的“Studies show most find Stranger 1 more empathetic — but it’s often a chatbot. Surprised (研究表明,大多数人认为陌生人1更有同理心——但它通常是一个聊天机器人。惊讶吗?)”可知,作者引用两个陌生人的回复是为了引出聊天机器人更具同理心这一心理现象。故选B项。
29.词句猜测题。根据第二段中的“Research reveals chatbots frequently outperform humans in empathy (同理心). A 2023 study found 80% of patients preferred chatbots’ response to doctors’ advice. Similarly, a 2024 experiment showed even when humans were paid to create thoughtful replies, they still fell short of ChatGPT’s sympathy.(研究表明,聊天机器人在同理心方面经常胜过人类。2023年的一项研究发现,80%的患者更喜欢聊天机器人的回应,而不是医生的建议。同样,2024年的一项实验表明,即使有人付费让人类给出深思熟虑的回复,他们仍然fell short of ChatGPT的同情心水平。)”可知,前文提到聊天机器人在同理心方面优于人类,此处指即使付费,人类的回复同样还是不如ChatGPT,达不到ChatGPT的同情心水平,所以“fell short of”意为“未能达到、比不上”。故选B项。
30.细节理解题。根据第三段中的“When humans see someone in pain, we often share personal stories (“I’ve struggled too”) or rush to give advice (“Do this!”). While well-meaning, rushing to share opinions can minimize someone’s pain, and shifting the focus to ourselves weakens hope to be heard. Chatbots, however, avoid these errors. Without personal experiences or urgency to solve problems, they focus entirely on the speaker.(当人类看到有人处于痛苦中时,我们经常会分享个人经历(“我也经历过挣扎”)或急于给出建议(“这么做!”)。虽然是出于好意,但急于发表看法可能会轻视对方的痛苦,而将焦点转移到自己身上则会削弱对方被倾听的期望。然而,聊天机器人避免了这些错误。没有个人经历或解决问题的紧迫感,它们完全专注于说话者。)”可知,人类可以从聊天机器人身上学到避免以自我为中心的回应。故选D项。
31.主旨大意题。根据最后一段中的“Despite AI’s impressive listening skills, it has limits. Chatbots repeat formulaic (公式化的) responses (“I hear you”) that feel robotic over time. They can’t feel or truly care for us, and studies show most human beings still want to engage with other humans. Some of the bugs of human connection are also, in fact, features. Chatbots can’t roll their eyes or leave our texts unanswered. But the fact that we often must earn human empathy, and that it comes from limited beings who sacrifice (牺牲) to be there for us, is part of its beauty. (尽管人工智能的倾听能力令人印象深刻,但它也存在局限性。聊天机器人会重复那些公式化的回应(比如“我懂你的意思”),时间一长就会显得机械生硬。它们无法产生情感,也不会真正关心我们,而且研究表明,大多数人仍然希望与其他人类进行交流。事实上,人类交往中的一些“小瑕疵”,其实也是其特色所在。聊天机器人不会翻白眼,也不会对我们的信息置之不理。但我们往往需要努力才能获得人类的同理心,而这种同理心来自那些会为我们做出牺牲、能力有限的人——这正是人类同理心的美妙之处。)”可知,作者在最后一段想表达人类的同理心是有价值的。故选B项。
D
AI has captured the spirit of the times in recent years, especially since the release of OpenAI’s ChatGPT in 2022. As AI is catching on, it promises to change learning for the better.
Already, there are AI-powered tutoring (辅导) tools that can support learners. One 2024 study, led by the University of Oxford, found that school students in Ghana who used an Al-powered math tutor through WhatsApp for half an hour, twice a week, over eight months had “higher” math growth scores than those in a control group.
“Until now, expert, personalized tutoring has been too expensive for people,” points out Joseph South, chief-innovation officer at the International Society for Technology in Education. “AI-powered tutors can offer this experience for online learners at an affordable price.”
However, there are still possible problems to address. AI can present fiction as fact, which could mean students might “learn” incorrect information. Similarly, AI can develop biases (偏见) based on the data used to train it, and possibly pass them on to learners. In addition, experts warn that any educational institution needs to have strict rules on what student personal information can be fed into AI tools, to reduce privacy risks
But, to some, the biggest risk is to the learning process. “As students increasingly depend on AI tools, they may use them as quick solutions, which will influence their ability to pick up basic learning skills,” says Emily DeJeu, assistant teaching professor of business management communication at Carnegie Mellon University. “Is that good for them in the long term ” she asks. “This is still an open question.”
To protect students, she suggests “we need government rules to provide guidance to schools”. And she adds: “The greatest risk of all with AI is doing nothing. The world has changed and is changing. We should change how we teach and what we teach to welcome AI.”
32.What can we conclude from the 2024 study in Ghana
A.Students prefer AI tutors to human ones.
B.AI tutors are intended for poor math learners.
C.Students are eager for free personalized tutoring.
D.AI tutoring helps improve math grades to some degree.
33.What is Paragraph 4 mainly about
A.AI’s development trends. B.AI’s data management.
C.AI’s potential disadvantages. D.AI’s information security.
34.What is the biggest risk regarding AI according to Emily DeJeu
A.The behavior of taking no action.
B.The increase in the learning process.
C.The attitude of ignoring future plans.
D.The over-dependence on learning skills.
35.Which of the following can be a suitable title for the text
A.The Influence of AI’s Rapid Update
B.The Concern about Modern AI Technology
C.AI in Education: Opportunities and Challenges
D.AI Tools: Replacing Traditional Teaching Forms
【答案】32.D 33.C 34.A 35.C
【导语】本文是一篇说明文。文章主要讨论了人工智能(AI)在教育领域的应用,既提到了其带来的机遇,如个性化辅导和提升学习成绩,也指出了其潜在的问题,如信息准确性、偏见、隐私风险以及对学习过程的负面影响,并强调了制定规则以应对这些挑战的重要性。
32.细节理解题。根据第二段中“One 2024 study, led by the University of Oxford, found that school students in Ghana who used an AI-powered math tutor through WhatsApp for half an hour, twice a week, over eight months had ‘higher’ math growth scores than those in a control group.(牛津大学领导的一项2024年研究发现,加纳的学生通过WhatsApp使用人工智能数学辅导老师,每周两次,每次半小时,持续八个月,他们的数学成绩增长分数高于对照组)”可知,从2024年加纳的研究中可以得出结论:人工智能辅导在一定程度上有助于提高数学成绩。故选D。
33.主旨大意题。根据第四段中“However, there are still possible problems to address. AI can present fiction as fact, which could mean students might ‘learn’ incorrect information. Similarly, AI can develop biases based on the data used to train it, and possibly pass them on to learners. In addition, experts warn that any educational institution needs to have strict rules on what student personal information can be fed into AI tools, to reduce privacy risks.(然而,仍有一些问题需要解决。人工智能可能会把虚构当作事实,这意味着学生可能会“学习”到错误的信息。同样,人工智能可能会根据用于训练它的数据产生偏见,并可能将这些偏见传递给学习者。此外,专家警告说,任何教育机构都需要有严格的规定,规定哪些学生个人信息可以输入人工智能工具,以降低隐私风险)”可知,第四段主要讲了人工智能的潜在缺点。故选C。
34.细节理解题。根据最后一段中“And she adds: ‘The greatest risk of all with AI is doing nothing. The world has changed and is changing. We should change how we teach and what we teach to welcome AI.’(她补充说:“人工智能最大的风险是什么都不做。世界已经改变,正在改变。我们应该改变我们的教学方式和教学内容,以迎接人工智能。”)”可知,根据艾米丽·德杰乌的说法,关于人工智能最大的风险是不采取行动的行为。故选A。
35.主旨大意题。根据第一段 “AI has captured the spirit of the times in recent years, especially since the release of OpenAI’s ChatGPT in 2022. As AI is catching on, it promises to change learning for the better.(近年来,人工智能捕捉到了时代精神,尤其是自2022年OpenAI的ChatGPT发布以来。随着人工智能的普及,它有望让学习变得更好。)” 并结合全文内容,文章先是讲述了人工智能在教育中带来的机遇,如提供个性化辅导且价格实惠,接着指出了其存在的潜在问题,如传递错误信息、有偏见、隐私风险以及影响学生学习过程等,所以C选项“AI in Education: Opportunities and Challenges(人工智能在教育中的应用:机遇与挑战)”适合作为本文标题。故选C。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
With the media and society placing so much importance on our appearance, being satisfied with the way we look can be a challenge. 36 Often, this thought doesn’t make anyone feel better. However, the truth is that you can take steps to start loving yourself more.
37
Whether you’re having a good body image or not, it’s important to wear something that makes you feel good about yourself. Forget the fashion and follow your own style. Wear what feels good to you at the moment.
Focus on your hobbies.
38 It gives you the ability to base your self-confidence on something other than your appearance. Do you want to learn guitar or a new language Try cooking or run a mile faster than before Set some goals for yourself and get started.
Reject the idea to compare yourself to others.
It can be a struggle to get past comparing yourself to famous people and even good friends. Nobody is the same. 39 It’s time to enjoy your own beauty. Don’t be mad at the idea that your best friend looks good in a certain dress style, but you don’t.
Move your body doing something enjoyable.
As Elle Woods said, “Exercise gives you endorphins (安多芬). Endorphins make you happy.” She’s right. Get yourself moving at least once a day. 40 Try going on walks, hiking, or doing yoga in your living room. It’s all about what makes your body feel good.
A.We have different shapes and sizes.
B.Wear clothes that you feel comfortable in.
C.Look into the mirror and tell yourself that you are beautiful.
D.Getting better at something you enjoy gives you confidence.
E.If you don’t go to the gym, you have to find what works for you.
F.Have you ever tried any other ways to improve your body image
G.It’s easy to think “Maybe I should lose a few pounds, so I would look great”.
【答案】36.G 37.B 38.D 39.A 40.E
【导语】本文是一篇说明文。文章指出在媒体和社会注重外表的背景下,爱自己有挑战,但给出了一些方法,如穿舒适衣服、专注爱好等。
36.上文“With the media and society placing so much importance on our appearance, being satisfied with the way we look can be a challenge.(由于媒体和社会如此重视我们的外表,对自己的外貌感到满意可能是一项挑战)”提到了对外表满意有挑战,G选项“It’s easy to think ‘Maybe I should lose a few pounds, so I would look great’.(人们很容易会想‘也许我应该减几斤,这样我就会看起来很棒’)”进一步说明了人们在这种挑战下常见的想法,与上文衔接自然。故选G项。
37.下文“Whether you’re having a good body image or not, it’s important to wear something that makes you feel good about yourself. Forget the fashion and follow your own style. Wear what feels good to you at the moment.(无论你对自己的身材形象感觉好不好,穿让自己感觉良好的衣服很重要。忘掉时尚潮流,遵循自己的风格。穿当下让你感觉舒适的衣服)”围绕穿让自己舒适的衣服展开,B选项“Wear clothes that you feel comfortable in.(穿你感觉舒适的衣服)”引出了这一内容,与下文话题一致,适合作小标题。故选B项。
38.下文“It gives you the ability to base your self confidence on something other than your appearance.(它能让你将自信建立在外表之外的东西上)”说明专注于某件事能带来自信,D选项“Getting better at something you enjoy gives you confidence.(在你喜欢的事情上变得更擅长会给你带来自信)”与之呼应,且“it”指代“Getting better at something you enjoy”,逻辑合理。故选D项。
39.上文“Nobody is the same.(没有人是一样的)”强调个体差异,A选项“We have different shapes and sizes.(我们有不同的体型和身材)”进一步说明了人们之间的差异,解释了为什么不要和别人比较。故选A项。
40.下文“Try going on walks, hiking, or doing yoga in your living room. It’s all about what makes your body feel good.(试着去散步、徒步旅行,或者在客厅里做瑜伽。关键是做让你的身体感觉舒适的事情)”列举了一些适合的运动方式,E选项“If you don’t go to the gym, you have to find what works for you.(如果你不去健身房,你就得找到适合自己的运动方式)”引出了寻找适合自己运动方式的话题,与下文衔接紧密。故选E项。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
When my sister Diane began playing the violin, she was seven. How did she sound Terrible. But she didn’t 41 . At twelve, she asked our parents if she could 42 a full-time music school. They said no. Actually, everyone agreed that my sister didn’t have talent.
I was better at my 43 . My teacher had told my parents that I had great potential. So my parents found the best piano teacher in the area to 44 me. But the only time when he was available was Saturday at 3 p.m. Back then, I was 45 by the British TV show—The Avengers, which was 46 every Saturday at 3 p.m. I let nothing take up my The Avengers hour. So I 47 this amazing opportunity. Today, I don’t even have a 48 in my house.
My sister became an engineer, but she 49 stopped making music. When she was in her40s, she changed her career. She went back to college, got a 50 in music education, and became a music teacher. She starts kids off on their first instrument and gives them all the encouragement and support she never 51 .
Recently, she and a pianist pal put on a recital (音乐演奏会). A big crowd of friends and family were 52 for her. As she played, I looked around at the 53 . Everyone was obviously enjoying the music. It occurred to me that I was the only person who remembered that 7-year-old kid making those 54 sounds and knew how far she had come, despite everything.
Talent is 55 . But enthusiasm is even more important.
41.A.admit B.advance C.quit D.improve
42.A.attend B.pay C.leave D.visit
43.A.major B.project C.article D.instrument
44.A.examine B.train C.correct D.challenge
45.A.frightened B.serious C.attracted D.particular
46.A.played B.filmed C.designed D.selected
47.A.jumped at B.opened up C.waited for D.turned down
48.A.tutor B.musician C.piano D.violin
49.A.already B.even C.never D.once
50.A.degree B.chance C.prize D.program
51.A.expected B.provided C.imagined D.received
52.A.existing B.remaining C.absent D.present
53.A.crowd B.students C.lights D.stage
54.A.sweet B.bad C.powerful D.pleasing
55.A.nothing B.important C.necessary D.beneficial
【答案】
41.C 42.A 43.D 44.B 45.C 46.A 47.D 48.C 49.C 50.A 51.D 52.D 53.A 54.B 55.B
【导语】本文是一篇记叙文。讲述了作者的姐姐通过努力最终取得了成功,同时作者感悟到这样的道理:坚持和毅力是成功的基础。
41.考查动词词义辨析。句意:但她没有放弃。A. admit承认;B. advance前进;C. quit放弃;D. improve提高。根据前文“When my sister Diane began playing the violin, she was seven. How did she sound Terrible.”可知,妹妹黛安娜七岁时开始拉小提琴,但是很差,以及后文“At twelve, she asked our parents if she could    2    a full-time music school.”她想上一所全日制的音乐学校,所以是她没有放弃。故选C项。
42.考查动词词义辨析。句意:12岁时,她问我们的父母她是否可以上一所全日制音乐学校。A. attend上学;B. pay支付;C. leave离开;D. visit访问。根据后文“They said no.”可知,父母拒绝了,所以此处是问他们的父母她是否可以上一所全日制音乐学校。故选A项。
43.考查名词词义辨析。句意:我更擅长演奏乐器。A. major专业;B. project工程;C.article文章;D. instrument乐器。根据后文“My teacher had told my parents that I had great potential. So my parents found the best piano teacher in the area to    4    me.”可知,作者老师说作者很有潜力,父母找老师教作者钢琴,所以是在乐器上有天赋。故选D项。
44.考查动词词义辨析。句意:所以我父母找了当地最好的钢琴老师来训练我。A. examine检查;B. train训练;C. correct改正;D. challenge挑战。根据前文“My teacher had told my parents that I had great potential. So my parents found the best piano teacher”可知,作者的说作者很有潜力,所以父母找老师训练作者。故选B项。
45.考查形容词词义辨析。句意:当时,我被每周六下午3点播放的英国电视剧《复仇者》所吸引。A. frightened受惊的;B. serious严肃的;C. attracted被吸引的;D. particular特别的。根据后文“I let nothing take up my The Avengers hour.”可知,《复仇者》这个节目吸引了作者。故选C项。
46.考查动词词义辨析。句意:当时,我被每周六下午3点播放的英国电视剧《复仇者》所吸引。A. played播放;B. filmed拍摄;C. designed设计;D. selected挑选。根据下文“every Saturday at 3 pm. I let nothing take up my The Avengers hour.”可知《复仇者》是每周六下午3点播出,应使用动词play。故选A项。
47.考查动词短语 辨析。句意:所以我拒绝了这个绝佳的机会。A. jumped at欣然接受;B. opened up打开;C. waited for等候;D. turned down拒绝。根据上文“I let nothing take up my The Avengers hour.”可知,作者不让任何事情占据自己的电视时间,故拒绝了这个机会。故选D项。
48.考查名词词义辨析。句意:今天,我家里甚至没有钢琴。A. tutor家庭教师;B. musician音乐家;C. piano钢琴;D. violin小提琴。根据前文“So my parents found the best piano teacher in the area to    4    me.”可知,作者父母让作者练钢琴,但是作者为了追剧拒绝了,所以是现在家里没有钢琴。故选C项。
49.考查副词词义辨析。句意:我姐姐成为了一名工程师,但她从未停止过音乐创作。A. already已经;B. even甚至;C. never从不;D. once从前。根据后文“became a music teacher”可知,妹妹成为了音乐老师,所以她从未停止过音乐创作。故选C项。
50.考查名词词义辨析。句意:她回到大学,获得了音乐教育学位,成为了一名音乐教师。A. degree学位;B. chance机会;C. prize奖金;D. program节目。根据下文“in music education, and became a music teacher.”可知,她成了音乐老师,应是得到一个学位。故选A项。
51.考查动词词义辨析。句意:她让孩子们开始学习他们的第一种乐器,并给予他们所有她从未得到过的鼓励和支持。A. expected盼望;B. provided提供;C. imagine想象;D. received得到。根据前文“At twelve, she asked our parents if she could    2    a full-time music school. They said no. Actually, everyone agreed that my sister didn’t have talent.”可知,她给孩子们的鼓励和支持是她从来没得到的。故选D项。
52.考查形容词词义辨析。句意:一大群朋友和家人出席了她的演奏会。A. existing现行的;B. remaining剩下的;C. absent缺席的;D. present出席的。根据上文“Recently, she and a pianist pal put on a recital (音乐演奏会).”可知,既然是演唱会,一定有很多朋友家人出现在音乐会上为她捧场。故选D项。
53.考查名词词义辨析。句意:在她演奏的时候,我环顾了一下人群。A. crowd人群;B. students学生;C. lights灯光;D. stage舞台。根据上文“A big crowd of friends and family were    12    for her.”可知,当她演奏时周围都是观众。故选A项。
54.考查形容词词义辨析。句意:我突然意识到,我是唯一一个记得那个7岁的孩子发出这些糟糕的声音的人,并且知道她已经走了多远,不管发生了什么。A. sweet甜的;B. bad糟糕的;C. powerful强大的;D. pleasing令人高兴的。根据前文“When my sister Diane began playing the violin, she was seven. How did she sound Terrible.”可知,她七岁时演奏的是糟糕的声音。故选B项。
55.考查形容词词义辨析。句意:天赋很重要。A. nothing极为普通的、不值一提的;B. important重要的;C. necessary必要的;D. beneficial有益的。根据下文“But enthusiasm is even more important.”可知作者要表达的是,天赋很重要,但是热情更重要,故选B项。
第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。
Chinese tech startup DeepSeek was founded by Liang Wenfeng and operates from an AI lab in Hangzhou, 56 (east) China. Since launching DeepSeek’s R1 model, 57 created a global hit, founder Liang has become a national hero in China.
Liang 58 (graduate) from Zhejiang University, one of China’s oldest and most famous institutions, with a degree in artificial intelligence. In 2016, he co-founded the quantum hedge fund (量子对冲基金) High Flyer, which quickly gained 59 (recognize) for its innovative use of Al-driven investment strategies. High Flyer serves as the only source of funding for DeepSeek. By 2021, it had fully integrated AI into its operations, using machine learning models 60 (predict) market trends and make investment decisions.
In May 2023, Liang made 61 important move by founding DeepSeek with the aim of advancing the field of artificial general intelligence (AGI). According to a report in Forbes, DeepSeek’s unique funding model, supported 62 (entire) by High Flyer, has allowed it to pursue ambitious AI projects without the pressures of external investors. This model enables the company to focus on long-term research and development.
DeepSeek’s team, consisting of just ten individuals, 63 (make) up of outstanding talent from leading Chinese universities. The company encourages a culture of innovation and places a strong emphasis 64 expertise (专长) in the Chinese language and culture. When selecting staff, DeepSeek prioritizes technical capabilities over traditional work experience, 65 (lead) to a team with fresh perspectives and groundbreaking ideas in Al development.
【答案】
56.eastern 57.which 58.graduated 59.recognition 60.to predict 61.an 62.entirely 63.is made 64.on 65.leading
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了中国科技初创公司DeepSeek的创立情况,包括创始人梁文峰的履历、公司资金来源、团队构成等内容。
56.考查形容词。句意:中国科技初创公司DeepSeek由梁文峰创立,在位于中国东部杭州的一个人工智能实验室运营。提示词修饰名词China,用形容词eastern作定语,意为“东部的”。故填eastern。
57.考查非限定性定语从句。句意:自推出DeepSeek的R1模型以来,该模型在全球引起轰动,创始人梁文峰在中国成为了民族英雄。“____ created a global hit”是非限定性定语从句,修饰先行词DeepSeek’s R1 model,指物,关系词在从句中作主语,应用关系代词which引导从句。故填which。
58.考查时态。句意:梁文峰毕业于中国最古老、最著名的学府之一浙江大学,获得人工智能学位。graduate(毕业)是谓语动词,与主语Liang之间是主动关系,根据语境可知,“毕业”这一动作发生在过去,应用一般过去时态。故填graduated。
59.考查名词。句意:2016年,他联合创立了量子对冲基金High Flyer,该基金因其创新使用人工智能驱动的投资策略而迅速获得认可。gain是及物动词,后面需要接名词作宾语,recognize的名词形式是recognition,意为“认可”,是不可数名词。故填recognition。
60.考查非谓语动词。句意:到2021年,它已将人工智能完全融入其运营中,使用机器学习模型来预测市场趋势并做出投资决策。“(predict) market trends and make investment decisions”是使用机器学习模型的目的,应用不定式作目的状语。故填to predict。
61.考查冠词。句意:2023年5月,梁文峰做出了一个重要举措,创立了DeepSeek,旨在推进通用人工智能(AGI)领域的发展。move是可数名词单数,此处表示“一个重要的举措”,是泛指,且important发音以元音音素开头,应用不定冠词an修饰。故填an。
62.考查副词。句意:据《福布斯》报道,DeepSeek独特的融资模式完全由High Flyer支持,这使其能够在没有外部投资者压力的情况下开展雄心勃勃的人工智能项目。提示词修饰动词supported,用副词entirely作状语,意为“完全地”。故填entirely。
63.考查时态和主谓一致。句意:DeepSeek的团队仅由十个人组成,成员均来自中国顶尖大学的优秀人才。be make up of是固定短语,意为“由……组成”,作谓语,句子描述的是客观事实,应用一般现在时态,主语The company’s team是单数名词,谓语动词应用单数形式。故填is made。
64.考查介词。句意:该公司鼓励创新文化,并高度重视中文语言和文化方面的专长。place emphasis on/upon是固定搭配,意为“强调,重视”。故填on/upon。
65.考查非谓语动词。句意:在选拔员工时,DeepSeek优先考虑技术能力而非传统工作经验,导致团队在人工智能发展方面有全新的视角和开创性的想法。“(lead) to a team with fresh perspectives and groundbreaking ideas in Al development”作结果状语,lead(导致)用非谓语形式,与其逻辑主语“DeepSeek优先考虑技术能力而非传统工作经验”之间是主动关系,应用现在分词表主动,表示自然而然的结果。故填leading。
第四部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
66.假如你是李华,你的学校正在开展“传承工匠精神”的主题活动,请你写一篇演讲稿,包括以下要点:
(1) 一位具有工匠精神的中国人物及其事迹;
(2) 通过细节描写体现其专注、坚持与追求卓越的品质;
(3) 作为高中生,应该如何在学习和生活中传承工匠精神。
词数:不少于100词。
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】:
Good morning! My topic is “The Story of Zhang Lao and His Lifelong Craft”.
In Jingdezhen, there lives a man whose hands have shaped clay into art for over six decades. His name is Zhang Lao, a master porcelain craftsman. One of his most famous works is a blue-and-white vase that took him three years to complete. The vase, now displayed in a national museum, features a delicate landscape painting inspired by traditional Chinese ink art. It was crafted entirely by hand using ancestral techniques.
More than a craftsman, Zhang Lao is a guardian of cultural heritage. His life teaches us that the spirit of craftsmanship is not just about creating beautiful objects but about preserving the values of dedication. His vase reminds me mastery demands patience. When facing challenges, I’ll embrace his perseverance to pursue excellence.
【导语】本篇书面表达属于应用文。题目要求学生以李华的身份,写一篇有关“传承工匠精神”的演讲稿,应首先分享一位具有工匠精神的中国人物及其事迹,用细节描写突显其品质,再说明高中生应如何在学习和生活中传承工匠精神。
【详解】1. 词汇积累
有名的:famous→well-known
完成:complete→finish, accomplish
展示:display→exhibit, show
需要:demand→call for
2. 句式拓展
简单句变复合句
原句:The vase, now displayed in a national museum, features a delicate landscape painting inspired by traditional Chinese ink art.
拓展句:The vase, which is now displayed in a national museum, features a delicate landscape painting inspired by traditional Chinese ink art.
【点睛】[高分句型1] In Jingdezhen, there lives a man whose hands have shaped clay into art for over six decades. (运用了完全倒装结构、whose引导限制性定语从句)
[高分句型2] His life teaches us that the spirit of craftsmanship is not just about creating beautiful objects but about preserving the values of dedication. (运用了that引导宾语从句)
第二节(满分25分)
67. 阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。
Lily was a 10-year-old student. She was always ready to help others. Most importantly, she was honest.
One day, when Lily entered the classroom, she saw a crowd looking at something. Lily joined them and found that Peter, her classmate, was showing his newly bought pen to other students. The pen was special and everyone was talking about it cheerfully.
Lily was really fond of that pen. She even asked Peter where he bought the pen and she intended to buy one. However, such a pen was too expensive for her — she could only earn her pocket money by helping do housework at home. At that time, the school bell rang. Immediately, all the children rushed to the playground to do morning exercises.
When Lily ran out of the classroom, Smith, their math teacher, asked Lily to get some chalk from the classroom. Lily went back to the classroom and found Peter's pen on his desk. She couldn’t help walking to the pen. While Lily was admiring the pen, she heard Smith call her out. In a hurry, she dropped the pen on the floor. She quickly picked it up, put it back and went to give the chalk to Smith. Before Lily ran to the playground, she saw her classmate Mary coming back to the classroom as she was ill.
After the morning exercises, everyone went back to the classroom. Just then Peter found his pen was broken and asked who was in the classroom at the time of doing morning exercises. Almost everyone pointed to Mary. When asked whether she had broken Peter’s pen, Mary said no. However, no one could prove her words. Feeling sad, she started to cry.
注意:1.续写词数应为150个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Lily felt her heart race as she realized what might have happened.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Smith, having heard Lily’s confession(坦白), praised her honesty.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】
Lily felt her heart race as she realized what might have happened. Taking a deep breath, she told the truth and said to Peter, “I think I accidentally broke your pen. I shouldn’t have touched it without your permission. I’m really sorry.” Lily also apologized to Mary for it was she who made Mary misunderstood. The classroom fell silent as everyone turned to look at Lily. Her face turned red, but before she could continue, the math teacher walked in.
Smith, having heard Lily’s confession(坦白), praised her honesty. “It takes courage to admit a mistake,” Smith said, smiling at Lily. Peter, though upset about his broken pen, chose to forgive Lily for he knew it was an accident. Mary, relieved, gave Lily a grateful hug. Later, Lily promised to save her pocket money to buy Peter a new pen. From that day on, Lily’s classmates admired her even more for her honesty and kindness.
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了10岁的莉莉乐于助人且诚实。一天,同学彼得展示新买的钢笔,莉莉很喜欢但因贵买不起。做早操时,莉莉回教室拿粉笔,看到钢笔忍不住去看,匆忙中弄掉钢笔。之后彼得发现钢笔坏了,大家误以为是生病回教室的玛丽弄坏的,玛丽委屈哭泣。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“莉莉意识到可能发生了什么,她感觉自己的心怦怦直跳。”可知,第一段可描写莉莉意识到可能是自己弄坏钢笔后,鼓起勇气向彼得坦白并道歉,也向玛丽道歉,就在她尴尬时,数学老师走进来。
②由第二段首句内容“史密斯听到莉莉的坦白后,称赞了她的诚实。”可知,第二段可描写老师史密斯表扬莉莉诚实,彼得选择原谅,玛丽感激地拥抱莉莉,莉莉承诺攒零花钱买新钢笔,此后同学们因她的诚实善良更钦佩她。
2.续写线索:莉莉坦白——向两人道歉——老师表扬——彼得原谅——玛丽拥抱——莉莉承诺——同学钦佩
3.词汇激活
行为类
①坦白:confess /admit
②道歉:apologize /make an apology
③选择:chose /select
情绪类:
①感激的:grateful/appreciative
②尴尬的: face turned red/embarrassed /awkward
【点睛】【高分句型 1】Lily felt her heart race as she realized what might have happened.(运用了 as 引导的时间状语从句,表明莉莉意识到事情时的感受 )
【高分句型 2】I think I accidentally broke your pen.(运用了省略that的宾语从句 )
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高二英语上学期期中模拟卷02(人教版)
(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 测试范围:选择性必修一Unit1~Unit5(人教版)
4. 难度系数:0.65。
5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.Where does the conversation probably take place
A.In a doctor’s office. B.In a drug store. C.In an insurance company.
2.What are the speakers mainly talking about
A.The Internet. B.A woman. C.A video.
3.What is the man's attitude towards the robot economy
A.Disapproving. B.Objective. C.Supportive.
4.Why will the man leave early
A.He is not feeling well.
B.He has to attend a meeting.
C.He has a doctor’s appointment.
5.How does the woman feel
A.Tired. B.Relaxed. C.Scared.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What are the speakers mainly talking about
A.Inexperienced drivers. B.A terrible car accident. C.Safe driving on the road.
7.When does the woman feel nervous
A.A car cuts in at will.
B.A car is close behind her car.
C.A car turns without turn signals.
听第7段材料,回答第8、9题。
8.What are the speakers mainly discussing
A.A new computer system. B.Computer repairs. C.Business partners.
9.What is the man surprised about
A.The slow system. B.The lost business. C.The company’s decision.
听第8段材料,回答第10至12题。
10.What's the most probable relationship between the speakers
A.Teacher and student.
B.Interviewer and interviewee.
C.Research teammates.
11.What can we know about the exhibition
A.There will be lectures. B.It will open at 8:00 a. m. C.There is no entry fee.
12.What does the man advise the woman to do
A.Write down some details. B.Find information online. C.Register a new web page.
听第9段材料,回答第13至16题。
13.What are the speakers mainly discussing at first
A.A new song.
B.A new musical genius.
C.Their favorite types of music.
14.What is the woman’s opinion about the music created by AI
A.Its music styles are truly unique.
B.It’s pleasing and easily remembered.
C.The advantages far outweigh the disadvantages.
15.What does the woman agree with the man on
A.AI can introduce new combinations.
B.AI might replace human musicians.
C.AI lacks real human emotions.
16.How does the woman think AI can help musicians
A.By encouraging their creativity.
B.By doing some tiring and repetitive work.
C.By giving them pressure to create something better.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.What was mentioned in the open letter
A.The concern about AI affecting human creativity in writing.
B.The role of science fiction in influencing AI development.
C.The potential benefits of AI in the field of writing.
18.What is the main topic of the book HUM
A.A fact-checking program with the power to change facts.
B.A poet who agrees to work with an AI poetry company.
C.A wife and mother who is out of work due to AI.
19.Who is Ryan Doherty
A.A government worker. B.A doctor. C.A director.
20.Which work was created with the help of AI
A.Sike. B.Death of an Author. C.In Our Likeness.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Here are four student podcasts (播客) that offer a glimpse into the minds of students and what they say about news concerning climate in their communities — and what they hope to do about it.
Behind the Scenes of the Mosquito Fire
In a 10-episode series, a sixth-grade class at the Georgetown School of Innovation in Georgetown, Calif., shares stories from the damaging Mosquito Fire in 2022. This group of eight students asks two firefighters from the Georgetown Fire Department what it’s like to fight fires and protect loved ones in their hometown.
Fires: Set Ablaze
At Chautauqua Elementary, the Vashon fifth-graders talk about the far-reaching and lasting impact of wildfires and wildfire smoke — and the direct effects on their lives, like waiting for the school bus on a smoky day. The students also interview experts and share their research on wildfire precautions (预防措施).
Flowing Through Time
In this podcast from Peak Academy, a group of eight middle schoolers reports on dealing with water shortages in Bozeman, Montana. They trace the history of their growing hometown’s water supply, which has been dependent on mountain snowmelt. As that source becomes less reliable in a warming world, the students turn to the grown-ups to ask what they can do to conserve water.
Washed Away
The deadly flooding in eastern Kentucky last year forever changed the lives of high schoolers Ryley Bowman, Carolina Johnson and Hunter Noble. The three classmates at Morgan County High School in West Liberty, Ky., share firsthand accounts of their own and their family’s experiences during the floods.
21.Who shows interest in firefighters’ stories
A.Peak Academy students. B.Chautauqua Elementary students.
C.Morgan County High School students. D.Georgetown School of Innovation students.
22.Which podcast shows concern for water conservation
A.Washed Away. B.Fires: Set Ablaze.
C.Flowing Through Time. D.Behind the Scenes of the Mosquito Fire.
23.What do Fires: Set Ablaze and Washed Away have in common
A.They consult experts’ research results.
B.They explore the causes of climate change.
C.They share students’ personal experiences.
D.They discuss precautions for natural disasters.
B
During a break at work last spring, I took a quick look at my Facebook account. I had several notifications (通知), and one of them was a friend request. I looked more closely at the screen and saw my grandmother’s picture next to the request. “Barbara Haywood sent you a friend request,” the notification stated. Maybe it was a joke. I hated to think that someone could have opened an account under my grandmother’s name.
I called my mom at the end of the workday. “I have a friend request from Mammie. Is it really from her ” I asked. “It is,” my mom confirmed. She explained that my uncle Buster had helped her set up the account. “That is so amazing,” I said. I opened my app and wrote a welcome message on my grandmother’s page.
Mammie learned about Facebook gradually. At first, she simply “liked” pictures of the family. After a while, she figured out how to add comments. Her Facebook proficiency (熟练) is not of great importance. It’s the fact that she’s on social media and has daily access to pictures of her family.
My grandmother has four children, ten grandchildren, and ten great-grandchildren. We all live fairly close to her, but we also lead very busy lives. And though we invite Mammie to many performances and games, her lack of mobility limits her attendance. Now that she has a Facebook account, she doesn’t have to miss a thing. She can keep up with the latest trends (动向) and view vacation pictures.
However, she has a special way of commenting on posts. She calls us all her little babies, and she always signs her comments, “Love, Mammie.” A friend asked me the other day if I was going to tell her that she didn’t need to sign her name at the end of her comments. “I sure am not,” I told my friend. “She can use Facebook however she wants. I’m not criticizing (批评) a single thing she does.”
24.How did the author react to the friend request from her grandmother at first
A.She valued it. B.She questioned it.
C.She accepted it. D.She ignored it.
25.What really matters about her grandmother according to the author
A.Her interest in adding comments. B.Her making continuous progress.
C.Her presence on social media. D.Her using Facebook skillfully.
26.What does the author think of her grandmother’s using Facebook
A.It’s a means to document her daily life.
B.It’s an approach to exploring the world.
C.It’s a chance to make more new friends.
D.It’s a way to get involved in the big family.
27.Why did the author refuse her friend’s advice
A.She wanted to show respect for her grandmother’s choices.
B.She appreciated grandmother’s unique way of commenting.
C.She knew that her grandmother was set in her own ways.
D.She was really concerned about upsetting her grandmother.
C
Anxious about returning to work after a career break You post about your troubles online and two strangers reply. Stranger 1: “I understand your anxiety; your courage matters.” Stranger 2: “I’ve struggled with the same problem. Just jump in!” Studies show most find Stranger 1 more empathetic — but it’s often a chatbot. Surprised
Research reveals chatbots frequently outperform humans in empathy (同理心). A 2023 study found 80% of patients preferred chatbots’ response to doctors’ advice. Similarly, a 2024 experiment showed even when humans were paid to create thoughtful replies, they still fell short of ChatGPT’s sympathy.
The secret to the chatbots’ success lies in mistakes humans make. When humans see someone in pain, we often share personal stories (“I’ve struggled too”) or rush to give advice (“Do this!”). While well-meaning, rushing to share opinions can minimize someone’s pain, and shifting the focus to ourselves weakens hope to be heard. Chatbots, however, avoid these errors. Without personal experiences or urgency to solve problems, they focus entirely on the speaker. In a 2024 study, Microsoft’s Bing Chat scored higher than humans by using a three-step method: explaining people’s struggles, acknowledging and justifying how they might feel, and asking follow-up questions.
Humans can also adopt similar strategies like “looping for understanding”—repeating others’ words in their own terms and checking correctness (“Do I have that right ”). Chatbots are natural loopers, and when humans learn it, they better understand others’ emotions and make them feel heard. These skills extend beyond strengthening family and friend bonds: dozens of studies show managers and employers using such methods tend to have more loyal, effective, and productive employees.
Despite AI’s impressive listening skills, it has limits. Chatbots repeat formulaic (公式化的) responses (“I hear you”) that feel robotic over time. They can’t feel or truly care for us, and studies show most human beings still want to engage with other humans. Some of the bugs of human connection are also, in fact, features. Chatbots can’t roll their eyes or leave our texts unanswered. But the fact that we often must earn human empathy, and that it comes from limited beings who sacrifice (牺牲) to be there for us, is part of its beauty.
28.What is the author’s purpose in quoting the two strangers’ replies
A.To compare two ways of giving advice.
B.To introduce a psychological phenomenon.
C.To suggest how to overcome anxiety.
D.To criticize human’s communication.
29.What does the underlined phrase “fell short of” mean in paragraph 2
A.Differed from. B.Failed to match.
C.Did better than. D.Were in need of.
30.What can humans learn from chatbots’ empathy strategies
A.To provide direct solutions.
B.To stress shared stories.
C.To correct speakers’ mistakes.
D.To avoid self-centered responses.
31.What does the author want to say in the last paragraph
A.AI is an impressive listener. B.Human empathy is valuable.
C.AI responds to human’s pain calmly. D.There are problems with human interaction.
D
AI has captured the spirit of the times in recent years, especially since the release of OpenAI’s ChatGPT in 2022. As AI is catching on, it promises to change learning for the better.
Already, there are AI-powered tutoring (辅导) tools that can support learners. One 2024 study, led by the University of Oxford, found that school students in Ghana who used an Al-powered math tutor through WhatsApp for half an hour, twice a week, over eight months had “higher” math growth scores than those in a control group.
“Until now, expert, personalized tutoring has been too expensive for people,” points out Joseph South, chief-innovation officer at the International Society for Technology in Education. “AI-powered tutors can offer this experience for online learners at an affordable price.”
However, there are still possible problems to address. AI can present fiction as fact, which could mean students might “learn” incorrect information. Similarly, AI can develop biases (偏见) based on the data used to train it, and possibly pass them on to learners. In addition, experts warn that any educational institution needs to have strict rules on what student personal information can be fed into AI tools, to reduce privacy risks
But, to some, the biggest risk is to the learning process. “As students increasingly depend on AI tools, they may use them as quick solutions, which will influence their ability to pick up basic learning skills,” says Emily DeJeu, assistant teaching professor of business management communication at Carnegie Mellon University. “Is that good for them in the long term ” she asks. “This is still an open question.”
To protect students, she suggests “we need government rules to provide guidance to schools”. And she adds: “The greatest risk of all with AI is doing nothing. The world has changed and is changing. We should change how we teach and what we teach to welcome AI.”
32.What can we conclude from the 2024 study in Ghana
A.Students prefer AI tutors to human ones.
B.AI tutors are intended for poor math learners.
C.Students are eager for free personalized tutoring.
D.AI tutoring helps improve math grades to some degree.
33.What is Paragraph 4 mainly about
A.AI’s development trends. B.AI’s data management.
C.AI’s potential disadvantages. D.AI’s information security.
34.What is the biggest risk regarding AI according to Emily DeJeu
A.The behavior of taking no action.
B.The increase in the learning process.
C.The attitude of ignoring future plans.
D.The over-dependence on learning skills.
35.Which of the following can be a suitable title for the text
A.The Influence of AI’s Rapid Update
B.The Concern about Modern AI Technology
C.AI in Education: Opportunities and Challenges
D.AI Tools: Replacing Traditional Teaching Forms
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
With the media and society placing so much importance on our appearance, being satisfied with the way we look can be a challenge. 36 Often, this thought doesn’t make anyone feel better. However, the truth is that you can take steps to start loving yourself more.
37
Whether you’re having a good body image or not, it’s important to wear something that makes you feel good about yourself. Forget the fashion and follow your own style. Wear what feels good to you at the moment.
Focus on your hobbies.
38 It gives you the ability to base your self-confidence on something other than your appearance. Do you want to learn guitar or a new language Try cooking or run a mile faster than before Set some goals for yourself and get started.
Reject the idea to compare yourself to others.
It can be a struggle to get past comparing yourself to famous people and even good friends. Nobody is the same. 39 It’s time to enjoy your own beauty. Don’t be mad at the idea that your best friend looks good in a certain dress style, but you don’t.
Move your body doing something enjoyable.
As Elle Woods said, “Exercise gives you endorphins (安多芬). Endorphins make you happy.” She’s right. Get yourself moving at least once a day. 40 Try going on walks, hiking, or doing yoga in your living room. It’s all about what makes your body feel good.
A.We have different shapes and sizes.
B.Wear clothes that you feel comfortable in.
C.Look into the mirror and tell yourself that you are beautiful.
D.Getting better at something you enjoy gives you confidence.
E.If you don’t go to the gym, you have to find what works for you.
F.Have you ever tried any other ways to improve your body image
G.It’s easy to think “Maybe I should lose a few pounds, so I would look great”.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
When my sister Diane began playing the violin, she was seven. How did she sound Terrible. But she didn’t 41 . At twelve, she asked our parents if she could 42 a full-time music school. They said no. Actually, everyone agreed that my sister didn’t have talent.
I was better at my 43 . My teacher had told my parents that I had great potential. So my parents found the best piano teacher in the area to 44 me. But the only time when he was available was Saturday at 3 p.m. Back then, I was 45 by the British TV show—The Avengers, which was 46 every Saturday at 3 p.m. I let nothing take up my The Avengers hour. So I 47 this amazing opportunity. Today, I don’t even have a 48 in my house.
My sister became an engineer, but she 49 stopped making music. When she was in her40s, she changed her career. She went back to college, got a 50 in music education, and became a music teacher. She starts kids off on their first instrument and gives them all the encouragement and support she never 51 .
Recently, she and a pianist pal put on a recital (音乐演奏会). A big crowd of friends and family were 52 for her. As she played, I looked around at the 53 . Everyone was obviously enjoying the music. It occurred to me that I was the only person who remembered that 7-year-old kid making those 54 sounds and knew how far she had come, despite everything.
Talent is 55 . But enthusiasm is even more important.
41.A.admit B.advance C.quit D.improve
42.A.attend B.pay C.leave D.visit
43.A.major B.project C.article D.instrument
44.A.examine B.train C.correct D.challenge
45.A.frightened B.serious C.attracted D.particular
46.A.played B.filmed C.designed D.selected
47.A.jumped at B.opened up C.waited for D.turned down
48.A.tutor B.musician C.piano D.violin
49.A.already B.even C.never D.once
50.A.degree B.chance C.prize D.program
51.A.expected B.provided C.imagined D.received
52.A.existing B.remaining C.absent D.present
53.A.crowd B.students C.lights D.stage
54.A.sweet B.bad C.powerful D.pleasing
55.A.nothing B.important C.necessary D.beneficial
第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。
Chinese tech startup DeepSeek was founded by Liang Wenfeng and operates from an AI lab in Hangzhou, 56 (east) China. Since launching DeepSeek’s R1 model, 57 created a global hit, founder Liang has become a national hero in China.
Liang 58 (graduate) from Zhejiang University, one of China’s oldest and most famous institutions, with a degree in artificial intelligence. In 2016, he co-founded the quantum hedge fund (量子对冲基金) High Flyer, which quickly gained 59 (recognize) for its innovative use of Al-driven investment strategies. High Flyer serves as the only source of funding for DeepSeek. By 2021, it had fully integrated AI into its operations, using machine learning models 60 (predict) market trends and make investment decisions.
In May 2023, Liang made 61 important move by founding DeepSeek with the aim of advancing the field of artificial general intelligence (AGI). According to a report in Forbes, DeepSeek’s unique funding model, supported 62 (entire) by High Flyer, has allowed it to pursue ambitious AI projects without the pressures of external investors. This model enables the company to focus on long-term research and development.
DeepSeek’s team, consisting of just ten individuals, 63 (make) up of outstanding talent from leading Chinese universities. The company encourages a culture of innovation and places a strong emphasis 64 expertise (专长) in the Chinese language and culture. When selecting staff, DeepSeek prioritizes technical capabilities over traditional work experience, 65 (lead) to a team with fresh perspectives and groundbreaking ideas in Al development.
第四部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
66.假如你是李华,你的学校正在开展“传承工匠精神”的主题活动,请你写一篇演讲稿,包括以下要点:
(1) 一位具有工匠精神的中国人物及其事迹;
(2) 通过细节描写体现其专注、坚持与追求卓越的品质;
(3) 作为高中生,应该如何在学习和生活中传承工匠精神。
词数:不少于100词。
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二节(满分25分)
67. 阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。
Lily was a 10-year-old student. She was always ready to help others. Most importantly, she was honest.
One day, when Lily entered the classroom, she saw a crowd looking at something. Lily joined them and found that Peter, her classmate, was showing his newly bought pen to other students. The pen was special and everyone was talking about it cheerfully.
Lily was really fond of that pen. She even asked Peter where he bought the pen and she intended to buy one. However, such a pen was too expensive for her — she could only earn her pocket money by helping do housework at home. At that time, the school bell rang. Immediately, all the children rushed to the playground to do morning exercises.
When Lily ran out of the classroom, Smith, their math teacher, asked Lily to get some chalk from the classroom. Lily went back to the classroom and found Peter's pen on his desk. She couldn’t help walking to the pen. While Lily was admiring the pen, she heard Smith call her out. In a hurry, she dropped the pen on the floor. She quickly picked it up, put it back and went to give the chalk to Smith. Before Lily ran to the playground, she saw her classmate Mary coming back to the classroom as she was ill.
After the morning exercises, everyone went back to the classroom. Just then Peter found his pen was broken and asked who was in the classroom at the time of doing morning exercises. Almost everyone pointed to Mary. When asked whether she had broken Peter’s pen, Mary said no. However, no one could prove her words. Feeling sad, she started to cry.
注意:1.续写词数应为150个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Lily felt her heart race as she realized what might have happened.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Smith, having heard Lily’s confession(坦白), praised her honesty.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源列表