资源简介 中小学教育资源及组卷应用平台2025-2026学年高二英语上学期期中模拟卷(译林版)(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 测试范围:选择性必修二 Unit1~Unit 4(译林版2020)4. 难度系数:0.65。5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)做题时,请先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is the man’s main form of exercise now A. Running. B. Swimming. C. Cycling.【答案】B【原文】W: How do you stay fit, David M: Well, I used to enjoy running, but after hurting my knee my doctors suggested I not run that often. So nowadays I mainly swim and I do quite like going cycling sometimes though.2. How will the man probably communicate with the company next week A. By making a call. B. By writing a letter. C. By sending an email.【答案】C【原文】W: Have you heard anything about that office job you applied for M: No, but I only sent the letter a week ago. I wouldn’t expect a call back yet. I’ll email the company if I haven’t heard anything by next week.3. What happened to the man A. He couldn’t find the way to the toilet.B. His new phone got wet.C. He lost some money.【答案】B【原文】M: Oh, no, I just dropped my phone in the toilet. I’ve just bought it last month and it cost me eight hundred and ninety nine dollars.W: Don’t worry. Most phones nowadays can survive a bit of water. Just don’t turn it on again until it’s completely dry.4. What are the speakers doing A. Planning a journey. B. Waiting for a plane. C. Booking a hotel room.【答案】A【原文】M: Look, if we change planes in Shanghai, we’ll only have a short wait for our next flight.W: Okay, great! I was worried we’d have to spend the night sleeping on the floor of the airport.5. What are the speakers mainly talking about A. Spring Festival plans. B. The man’s new home. C. A shopping list for the holiday.【答案】B【原文】W: I heard you’ve just bought your first apartment.M: Yes, if I’m lucky, I should be able to move in before the Spring Festival.W: Great! It will be fun to decorate your own place for the holiday.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。6. Where does the conversation probably take place A. In a classroom. B. In a cafe. C. In an office.7. What will the man do next week A. Graduate from university.B. Attend a job interview.C. Visit a factory.【答案】6. C 7. C【原文】W: A cappuccino for me and a regular coffee for you, right M: Yes, that’s right.W: Okay. We shall receive the delivery in thirty minutes, so Anderson, is this your first job M: Yeah, I graduated from university last month.W: Wow, I’m very impressed. Are you enjoying working here so far M: Yes, definitely. This is a really nice office.W: Yes, everyone’s pretty friendly.M: I’m going to visit the company’s factory next week.W: Oh, great! Everybody does that when they first start here. It’s very interesting actually.听下面一段较长对话,回答以下小题。8. How will the woman probably get home today A. By bus. B. On foot. C. By car.9. What is the weather like right now A. Windy. B. Sunny. C. Rainy.10. Who is in the woman’s painting A. Her brother. B. Her aunt. C. Herself.【答案】8. A 9. C 10. B【原文】M: Hello, I don’t usually see you at the bus stop.W: No, usually my brother drives me home, but he’s got football practice today.M: I see.W: I could have walked, but I’m bringing my art project home today and I didn’t want to risk getting it wet.M: Probably wise! The weather has been crazy today, hasn’t it W: Very. One moment we’ve had bright sunshine, the next is raining.M: It’s because of this strong wind, I guess.W: Probably.M: So is that your art project It’s big.W: Yes, it’s probably the largest painting I’ve ever done.M: Can I see it Oh, wow, it’s great! Who’s the woman W: My aunt. She was kind enough to be my model.M: Well, you’re very talented. I can’t draw a straight line with a ruler.听下面一段较长对话,回答以下小题。11. How does the man sound at first A. Surprised. B. Excited. C. Sad.12. Why doesn’t the woman join the theater club A. She has no time for practice.B. She’ll buy a house near the university.C. She feels too nervous to perform.13. What does the man suggest the woman do A. Try out for the school basketball team.B. Write a play for the theater club.C. Join the creative writing club.【答案】11. B 12. C 13. B【原文】W: I heard you got the leading part in the play of the theater club this year. Well done.M: Thanks. I’m really excited about it.W: I heard it’s a rather serious part.M: Yes, my character has a terrible illness and dies in the end.W: That’s so sad.M: It’s definitely a challenge. I’m more used to playing funny roles.W: I do think you’re brave to stand up there in front of so many people. I could never do it. I’m far too shy.M: I’m sure you could. It’s just a matter of practice.W: Well, I think I’ll stick to the creative writing club anyway.M: I really liked that last story you wrote about the kids on the basketball team.W: Oh, yeah M: Yeah, it was really clever. You have a lot of talent, you know.W: Well, thanks.M: You should think about writing a play for us to perform some time.W: Hmm, that’s an idea.听下面一段较长对话,回答以下小题。14. What is the probable relationship between the speakers A. Friends. B. Parent and child. C. Sister and brother.15. What event are the speakers planning to celebrate A. A wedding. B. Their graduation party. C. The woman’s birthday.16. What does the woman think of celebrating by going out to dinner A. It costs too much money.B. It isn’t special enough.C. It is too crowded.17. What kind of book would the woman probably prefer A. Historical books. B. Science fiction. C. Scary stories【答案】14. A 15. C 16. B 17. A【原文】M: Are you going to do anything special for your eighteenth W: I’d like to, after all, it’s the last birthday they all have before we graduate.M: Yes, that’s true.W: My parents said I could have a big party, but I’m not sure I want to.M: No W: No, it’s too expensive and I don’t like big crowd. I’d rather just invite you and the rest of our friends.M: Fair enough.W: We could go out for dinner, but we do that together all the time. I want to do something special.M: What about an escape room experience W: Oh, you mean the game where you get locked into a room and have to figure out how to get out.M: Yeah, my sister did one with her friends just before her wedding. She said it was really fun.W: Interesting.M: Their room had a science laboratory theme, but there are many different types. You’re a big history fan, so maybe something set in the past.W: Yes, I would love that as long as it’s not too scary.听下面一段独白,回答以下小题。18. When did the speaker graduate from university A. In 2012. B. In 2014. C. In 2016.19.How did the speaker feel about her first job in the beginning A. Dissatisfied. B. Excited. C. Proud.20.What is the speaker writing about now A. Serious news.B. Environmental issues.C. The latest clothes and music.【答案】18. C 19. A 20. B【原文】W: I’ve always wanted to write. At primary school, I wanted to write adventure stories. But when I became the editor of our high school newspaper, I decided that I wanted to become a serious news reporter. In 2012, I went to Fudan University and study there for four years. I got a great degree only to find that my first job still wasn’t easy. There is a lot of competition in this industry. Eventually I got a position writing for an online magazine for teenagers. It was a relief to get a job but I must admit I wasn’t very excited at first. I didn’t want to write about clothes and music. I wanted to write about the environment. But soon I discovered how smart and caring today’s teenagers are. When I suggested writing a report about pollution, my boss encouraged me straight away. I now write a regular feature about the environment, which is very popular with our readers. Nowadays, I’m proud to be teaching young people about green issues. They are the future of our planet after all.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。The Guide on Your Trip to CopenhagenRegularly ranked among the happiest places globally, Copenhagen is a pleasant place for visitors and residents alike.Planning Your TripBest Time to Visit: While almost every month of the year has its own appeal, the best time to visit Copenhagen is May through September. One of Copenhagen’s most attractive parts is that even during the peak months of July and August, the city is never crowded with people but full of life and energy.Getting Around: Biking is by far the most common way to get around the flat streets of Copenhagen. Download a bike-share app or rent a bike from your hotel. The driverless, eco-friendly Metro, buses and water buses cover most of the city.Travel Tip: If you have data, pre-load your phone with a few key apps, like Donkey Republic for quick bike rentals and Mobilbilletter for buying tickets for public transportation.Things to DoCopenhagen’s museums cover everything from ancient Vikings to Andy Warhol and are a draw for many visitors. Shopping trips, canal tours and lunches around town fill the days while top tables, excellent cocktails and live music occupy the nights.Culture and CustomsThe Danes (丹麦人) are polite and value arriving on time (Seriously, don’t be late for dinner reservations!), but they are not overly warm to people outside of their tight-knit groups of friends.Unless you’re at a five-star restaurant, expect to flag down a member of the waitstaff at least once, and they almost certainly won’t stop by to make sure you’re enjoying your meal. If you’d like another glass of wine or to order something else, don’t be shy. Tipping is not expected.21.When is the best time to visit Copenhagen April. B. June. C. October. D. December.22. What can people do on Mobilbilletter A. Buy bus tickets. B. Rent bikes. C. Listen to music. D. Order meals.23. What can be learnt about the Danes A. They always tip the waiters. B. They are overly warm to strangers.C. They often behave impolitely. D. They often arrive on time for a meeting.【答案】21. B 22. A 23. D【导语】本文是一篇应用文。文章是一篇关于哥本哈根的旅行指南,介绍了去哥本哈根旅行的最佳旅游时间、交通方式、文化活动及当地习俗等信息。细节理解题。根据Planning Your Trip部分“Best Time to Visit: While almost every month of the year has its own appeal, the best time to visit Copenhagen is May through September.(最佳游览时间:尽管一年中的几乎每个月都有其独特的魅力,但游览哥本哈根的最佳时间是五月到九月)”可知,去哥本哈根旅游最好的时间是从5月到9月。故选B。22. 细节理解题。根据Planning Your Trip部分第三段“Travel Tip: If you have data, pre-load your phone with a few key apps, like Donkey Republic for quick bike rentals and Mobilbilletter for buying tickets for public transportation.(旅行贴士:如果你有相关数据,可以提前在手机上预装一些常用的应用程序,比如Donkey Republic用于快速租用自行车,以及Mobilbilletter购买公共交通工具的车票)”可知,人们可以在 Mobilbilletter上买公交车车票。故选A。23. 推理判断题。根据Culture and Customs部分“The Danes (丹麦人) are polite and value arriving on time (Seriously, don’t be late for dinner reservations!), but they are not overly warm to people outside of their tight-knit groups of friends.(丹麦人很礼貌,也非常重视按时赴约(说真的,千万不要错过晚餐预订的时间!),但他们对身边之外的人则不太热情。他们圈子比较小,只与自己亲密的朋友交往)”可推断,丹麦人见面通常会准时到达。故选D。BAs a child, I was transported to the US. To fit in at school, I kept quiet as I furiously learned how to speak just like the American kids — to say “flashlight” and “trunk”, instead of button. Gradually, I sounded just like everyone else. Unfortunately, with the confusing logic of the under-10s, I decided that my parents would feel betrayed if I lost my English accent. Besides, we’d be moving home in a few years. If I sounded American, I’d be the odd one out all over again. So I landed on my genius plan: I’d be Yankee at school and English at home.All went smoothly until a new friend agreed to come over to play, and I had to face both my English parent and American friend in one room. So I developed the coping techniques I would rely on for the next 5 years, which ranged from not speaking at all to muttering to my friends so that only they could hear; if forced to speak, I would use words that sounded the same in both accents. There hasn’t been much research into “bidialectalism”, perhaps because it’s something we all do: the way you speak defines you.After moving back to the UK, my parents were pleasantly surprised that I would now speak to them with my friends present, but I was also questioning when and whether to speak, and wondering who was listening. Brené Brown once said that trying to fit in is the opposite of true belonging. She had a point. Later, some American friends were due to visit us. Somehow, I made my decision: enough was enough and I was tired of fitting in. So, cautiously, I used my British voice, and said “jumper” instead of “sweater”. No one noticed or mentioned it for the first few days. Until, eventually, during a card game, one friend suddenly looked up, and said “Hey, you sound British now! Go fish.” And that was that.24.What do we know about author’s “genius plan” It’s a fake commitment to fit in.B. It is an effective way to improve the author’s English.C. It’s an immature decision to appear thoughtful.D. It’s a great opportunity to show author’s language gift.25. What does the underlined word “bidialectalism” refer to in the 2nd paragraph A. The habit of hiding one’s real accent.B. The way that a particular person uses English.C. The local dialect spoken in a small community.D. The good knowledge of two forms of the same language.26. Why did the author stop shifting between British and American English A. Because the author felt a lack of sense of belonging.B. Because the author decided to be true to himself.C. Because the author disagreed with what Brené Brown said.D. Because the author was tired of copying the way others speak.27. Which can be the most suitable title of the passage A. Accent is a double-edged sword!B. When in Rome, do as Romans do!C. Clear language depends on clear thinking!D. Better to be hated for what you’re than loved for what you’re not!【答案】24. C 25. D 26. B 27. D【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者童年时为融入美国环境而切换口音的经历,以及最终决定做真实自己的心路历程。细节理解题。根据第一段“Unfortunately, with the confusing logic of the under-10s, I decided that my parent would feel betrayed if I lost my English accent. Besides, we’d be moving home in a few years. If I sounded American, I’d be the odd one out all over again. So I landed on my genius plan: I’d be Yankee at school and English at home. (不幸的是,由于10岁以下孩子的逻辑令人困惑,我决定,如果我失去了英语口音,我的父母会感到被背叛。此外,我们几年后就要搬回家了。如果我听起来像美国人,我会再次成为那个与众不同的人。于是,我实现了我的天才计划:我在学校是美国佬,在家是英国人)”可知,作者在学校说美式英语,在家说英式英语,以此假装融入环境,这一所谓“天才计划”的决定源于 10 岁以下孩子的 “混乱逻辑”,本质上是一种不成熟的思考。故选C项。25.词句猜测题。根据第一段“So I landed on my genius plan: I’d be Yankee at school and English at home. (于是,我实现了我的天才计划:我在学校是美国佬,在家是英国人)”以及第二段“There hasn’t been much research into “bidialectalism”, perhaps because it’s something we all do: the way you speak defines you. (关于bidialectalism的研究并不多,也许因为这是我们都在做的事情:你说话的方式定义了你)”可知,由作者在学校说美式英语,在家说英式英语的例子,可推知bidialectalism指的是对同一种语言的两种形式的熟练掌握。故选D项。26.细节理解题。根据第三段“Later, some American friends were due to visit us. Somehow, I made my decision: enough was enough and I was tired of fitting in. So, cautiously, I used my British voice, and said “jumper” instead of “sweater”. (后来,一些美国朋友要来拜访我们。不知怎么的,我做出了决定:够了,我厌倦了融入。于是,我小心翼翼地用我的英国口音,说jumper而不是sweater)”可知,作者停止在英式英语和美式英语之间切换是因为他/她决定做自己,不再为了融入而改变。故选B项。27. 主旨大意题。根据全文内容,特别是最后一段“Brené Brown once said that trying to fit in is the opposite of true belonging. She had a point. Later, some American friends were due to visit us. Somehow, I made my decision: enough was enough and I was tired of fitting in. (Brené Brown曾经说过,试图融入是真正归属感的反面。她说得有道理。后来,一些美国朋友要来拜访我们。不知怎么的,我做出了决定:够了,我厌倦了融入)”以及作者最终决定做自己的经历,可以推断出文章的主旨是鼓励人们做真实的自己,而不是为了迎合他人而改变。因此,最合适的标题是“宁可因真实的自己而被讨厌,也不要因虚假的自己而被爱”。故选D项。CCalifornia has lost half its big trees since the 1930s according to a study published Tuesday. The number of trees larger than two feet across has decreased by 50 percent on more than 46,000 square miles of California forests, the new study finds. No area was spared or unaffected from the foggy northern coast to the Sierra Nevada Mountains to the San Gabriels above Los Angeles. In the Sierra high country, the number of big trees has fallen by more than 55 percent; in parts of southern California the decrease was nearly 75 percent.So serious is this issue that many environmentalists show their concern and try to figure out the main reasons behind it. Many factors contributed to the decline, said Patrick McIntyre, an ecologist who was the lead author of the study. Woodcutters preferred big trees. Housing development encroached on the woods. Heavy wildfire control has left California forests crowded with small trees that compete with big trees for resources.But a study of California forests also documented a widespread death of big trees that was clear even in wildlands protected from woodcutting or development. The loss of big trees was greatest in areas where trees had suffered the greatest water shortage. The researchers figured out water stress by calculating how much water trees were getting in comparison with how much they needed, taking into consideration such things as rainfall, air temperature, dampness (潮湿) of soil and the timing of snowmelt(融雪).“Since the 1930s”, McIntyre said, “the biggest factors driving up water stress in the state have been rising temperatures, which cause trees to lose more water to the air, and earlier snowmelt, which reduces the water supply available to trees during the dry season. Although the government and organizations have been taking measures to deal with these problems, we may see even fewer big trees surviving in the next few decades, if these trends continue.”28.What’s the purpose of the figures listed in Paragraph 1 To demonstrate the seriousness of big-tree loss in California.B. To present the distribution of big trees in California forests.C. To compare the differences of big trees in the north and south.D. To show the different decrease of big trees in different regions.29. What does the underlined phrase “encroached on” in Paragraph 2 mean A. Do good to. B. Take advantage of. C. Kept away from. D. Gave way to.30. What is McIntyre’s attitude towards the current situation of big trees from the last paragraph A. Confident. B. Doubtful. C. Concerned. D. Praising.31. What can be a suitable title for the text A. California’s Forests: Why Are Big Trees Important B. California’s Big Trees: Will Cutting Be Prohibited Soon C. California’s Forests: Where Have All the Big Trees Gone D. California’s Big Trees: Should More Be Grown in California 【答案】28. A 29. B 30. C 31. C【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了加利福尼亚州自20世纪30年代以来大型树木数量急剧减少的现象,分析了导致这一现象的多种因素,并表达了生态学家对未来树木生存状况的担忧。28.推理判断题。根据第一段中“California has lost half its big trees since the 1930s according to a study published Tuesday. The number of trees larger than two feet across has decreased by 50 percent on more than 46,000 square miles of California forests, the new study finds. (根据周二发表的一项研究,自20世纪30年代以来,加州已经失去了一半的大树。这项新研究发现,在加州超过46000平方英里的森林中,直径超过两英尺的树木数量减少了50%)”和“In the Sierra high country, the number of big trees has fallen by more than 55 percent; in parts of southern California the decrease was nearly 75 percent.(在塞拉高原地区,大树的数量减少了55%以上;在南加州部分地区,这一数字下降了近75%)”可知,作者在第一段中列举这些数字是为了证明加利福尼亚州大树损失的严重性。故选A项。29.词句猜测题。根据第一段中“California has lost half its big trees since the 1930s according to a study published Tuesday. The number of trees larger than two feet across has decreased by 50 percent on more than 46,000 square miles of California forests, the new study finds(根据周二公布的一项研究,自20世纪30年代以来,加州已经失去了一半的大树。这项新研究发现,在超过4.6万平方英里的加州森林中,直径超过两英尺的树木数量减少了50%)”以及根据第二段中划线短语上文“Many factors contributed to the decline(许多因素导致了(大树的)减少)”可知,划线短语所在句“Housing development encroached on the woods. (住房开发encroached on森林)”阐述了大树减少的原因之一,指房屋开发会占用森林的空间,使得森林面积减少,所以encroached on意为“侵占;占便宜”,与B项“Take advantage of”意思相近。故选B项。30.推理判断题。根据最后一段中“Although the government and organizations have been taking measures to deal with these problems, we may see even fewer big trees surviving in the next few decades, if these trends continue. (尽管政府和组织一直在采取措施应对这些问题,但如果这些趋势持续下去,未来几十年我们可能会看到存活的大树更少)”可知,McIntyre认为未来几十年存活的大树会更少,说明他对于当前大树的生存状况表示担忧。故选C项。31.主旨大意题。通读全文,结合第一段中“California has lost half its big trees since the 1930s according to a study published Tuesday. (根据周二发表的一项研究,自20世纪30年代以来,加州已经失去了一半的大树)”可知,本文主要介绍了加利福尼亚州自20世纪30年代以来大型树木数量急剧减少的现象,并分析了原因。故C项“California’s Forests: Where Have All the Big Trees Gone (加州的森林:所有的大树都去哪儿了?)”概括了文章的主要内容,适合作为文章标题。故选C项。DIf you need one more reason to be thankful, here it is. More and more researchers are finding that appreciation doesn’t just make you feel like a better person, it’s actually good for your health.“The practice of appreciation can have great and lasting effects on a person’s life,” said Robert Emmons, professor of psychology at UC Davis. “It can lower blood pressure, improve immune(有免疫力的)function and help a much better sleep.”One recent study finds that people who are more grateful actually have better heart health, especially healthier heart rhythms. “They show a better well-being, a less depressed mood, and they sleep better,” said the study’s author, Paul J. Mills. “When I am more grateful, I feel life is nicer and is full of hope. That’s the opposite of what stress does.”Another study found that appreciation can improve your immune system. Researchers at the universities of Utah and Kentucky observed that stressed-out law students who characterized themselves as optimistic actually had more disease-fighting cells in their bodies.Having a daily appreciation practice could actually reduce the effects of aging on the brain. “Being thankful has such a great effect because of the feelings that go along with it,” Emmons said. “Appreciation works because, as a way of understanding life, it brings other positive emotions that have direct physical benefits, most likely through the immune system.”“Some people say they don’t have anything to be grateful for,” Mills said. “If you take such a person to find one little thing to be grateful for and focus on that, you find over time that the feeling of appreciation can change the way they see their lives.”32.How is the passage developed By presenting research findings.B. By making comparisons.By analyzing causes.D. By giving examples.33. What does the underlined sentence in Paragraph 3 refer to A. Stress sometimes plays a positive role.B. Grateful people are completely free from stress.C. Appreciation only serves as a way of understanding life.D. People under stress may hold a negative view of life.34. Why does the author mention law students in Paragraph 4 A. To advise people to stay optimistic.B. To show that they are under great stress.C. To find a way to increase disease-fighting cells.D. To prove that gratitude is good for people’s health.35.What does Mills say about gratitude A. It can change people’s way of life.B. It makes people look much younger.C. It is a skill that can be learned.D. It depends on one’s attitude towards life.【答案】32. A 33. D 34. D 35. A【导语】这是一篇说明文。本文主要讲述了越来越多的研究人员发现感恩不仅让人感觉更好,而且对健康有益。推理判断题。根据第二段““The practice of appreciation can have great and lasting effects on a person’s life,” said Robert Emmons, professor of psychology at UC Davis. “It can lower blood pressure, improve immune function and help a much better sleep.”(加州大学戴维斯分校的心理学教授罗伯特·埃蒙斯说:“感恩的做法可以对一个人的生活产生巨大而持久的影响。它可以降低血压,改善免疫功能,帮助更好地睡眠。”)”,第三段“One recent study finds that people who are more grateful actually have better heart health, especially healthier heart rhythms.(最近的一项研究发现,更感恩的人实际上心脏更健康,尤其是心律更健康。)”,第四段“Another study found that appreciation can improve your immune system.(另一项研究发现,感恩可以增强你的免疫系统。)”,第五段“Having a daily appreciation practice could actually reduce the effects of aging on the brain.(每天进行感恩练习实际上可以减少衰老对大脑的影响。)”可知,文章是通过呈现研究结果来展开的。故选A。33. 词句猜测题。上文提到“When I am more grateful, I feel life is nicer and is full of hope. (当我更懂得感恩时,会觉得生活更美好且充满希望。)”,而划线部分强调“这与压力带来的影响恰恰相反”,因此压力可能导致对生活的消极态度。由此可推测出,划线句子的意思是“有压力的人可能对生活持消极态度”。故选D。34.推理判断题。根据第四段“Another study found that appreciation can improve your immune system. Researchers at the universities of Utah and Kentucky observed that stressed-out law students who characterized themselves as optimistic actually had more disease-fighting cells in their bodies.(另一项研究发现,感恩可以增强你的免疫系统。犹他大学和肯塔基大学的研究人员观察到,那些自称乐观的、压力很大的法学院学生体内的抗病细胞更多。)”可知,作者提到法学院的学生是为了证明感恩对人们的健康有益。故选D。35. 细节理解题。根据最后一段““Some people say they don’t have anything to be grateful for,” Mills said. “If you take such a person to find one little thing to be grateful for and focus on that, you find over time that the feeling of appreciation can change the way they see their lives.(Mills说:“有些人说他们没有什么可感激的。如果你让这样的人找到一件小事去感激,并专注于此,你会发现随着时间的推移,感激之情会改变他们看待生活的方式。”)”可知,Mills认为感恩可以改变人们的生活方式。故选A。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。I believe in daydreaming now and then, especially when I’m hiking. Being in nature allows my mind to wander where it will, which often starts my creativity as a writer and musician. Now some new science suggests that daydreaming may actually make us happier and more creative. 36Daydreaming may be good for creativity. Mind wandering has been associated with creativity for centuries. A study found that people who mind wandered performed better on their task, the answer coming to them in a flash. 37 It was just suddenly there. When people’s minds wander in ways that seem meaningful to them, they tend to have more creative ideas and feel more inspired at the end of the day, too. Interestingly, this is true for both writers and everyday people.38 Now, findings from a 2021 study suggest that mind wandering can actually improve your mood. In this study, the researchers found that when people’s thoughts were off task, they generally felt more negative. But if their thoughts were free moving. It had the opposite effect, helping people feel happier.39 If I simply put myself in a space that lets my mind move freely, I don’t get depressed. On the contrary, I’m happier because of it.Can we be better mind-wanderers Researchers warn that mind-wandering when you need to be focused on a task could cause problems. So, let your mind wander when you’re doing tasks that don’t require focus. 40So, just having more control over when mind-wandering happens and the kind of thoughts that you have would be very useful.The key lies in doing it in the proper way.B. Mind-wandering can help lift our mood.C. I find that science supports my own experience.D. A rest could actually make us more efficient.E. They weren’t aware of how they found the answer.F. I hope people will explore the limits of mind wanderingG. It could improve your mood or inspire new thoughts.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)【答案】36. A 37. E 38. B 39. C 40. G【导语】本文是说明文。文章说明了人们在做事的时候大脑开小差, 在一定的情况下有利于人们的创造性思维, 并提出什么时候适合大脑开小差。根据上文“Now some new science suggests that daydreaming may actually make us happier and more creative.(现在一些新的科学表明,做白日梦实际上可能让我们更快乐,更有创造力。)”可知,做白日梦想有好处,但要注意方式,A项“关键是方式要正确”,符合上下文逻辑关系。故选A项。37. 根据上文“A study found that people who mind—wandered performed better on their task, the answer coming to them in a flash.(一项研究发现,走心的人在任务上表现得更好,答案会瞬间出现。)”和下文“it was just suddenly there.(只是突然出现。)”可知,答案会突然出现在人的脑海中, E项“人们甚至不知道是怎么想到答案的”和空处上下句构成完整的信息链。故选E项。38. 根据文章结构可知,空处应是小标题,是对空后一段的总结。本段主旨句“Now, findings from a 2021 study suggest that mind-wandering can actually improve your mood.(现在2021 年的一项研究结果表明,走神实际上可以改善你的情绪。)”说明走神能让人们心情好, 更快乐, 因此选B项“走神可以帮助提升你的情绪。”作为本节的小标题。故选B项。39. 根据下文“If I simply put myself in a space that lets my mind move freely, I don’t get depressed. On the contrary, I’m happier because of it.(如果我只是把自己放在一个让我的思想自由活动的空间里,我就不会感到沮丧。 相反,我因此更快乐。)” 可知,作者提到了自己的经历,因此C项“我发现科学能够支持我自己的经历”符合上下文逻辑关系。故选C项。40. 根据上文“Researchers warn that mind-wandering when you need to be focused on a task could cause problems. So, let your mind wander when you’re doing tasks that don’t require focus.(研究人员警告说,当你需要专注于一项任务时,走神可能会导致问题。 所以,当你做不需要集中注意力的任务时,才可以走神。)”,可知,选项继续说说明走神的好处。G项说“这会让你感觉更好,想出有创意的想法”, 符合语境。故选G项。第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。With my busy project finished, I knew it was time to rest. My husband wasn’t 41 , but I really wanted to see the meteor shower(流星雨). I decided to go 42 by myself, which I'd never done before.I was a little 43 about being alone at first, but I felt relaxed as I drove to my destination. The moment I 44 the campsite, I asked the park manager if I'd be all right camping alone, “Sure! ” she said.However, before I could move on, I heard thunder (雷声). Not a great start to my 45 . Soon, it was pouring. Once the rain stopped, I found a place for the tent. Putting it up 46 an easy process. A good beginning!After supper, I made a fire easily. Once I entered the tent, I realized how much 47 there was. I could throw my clothes all over with no one to 48 me about the mess. Camping alone certainly has its 49 .Falling asleep quickly, I was 50 a few hours later by some strange noise. 51 , after a few minutes, it stopped. But I was so 52 that I failed to sleep.The next morning, my “neighbors” said a bear had visited in the night. But luckily, the bear hadn't done any more 53 than that.While I was disappointed at not seeing the meteor shower, I really 54 the trip. And now I'm a lot more 55 about camping by myself.41. A. suitable B. free C. unique D. absent42. A. camping B. shopping C. jogging D. boating43. A. addicted B. nervous C. hopeless D. curious44. A. located B. searched C. reached D. explored45. A. adventure B. organization C. experiment D. schedule46. A. turned out B. turned down C. made up D. made out47. A. time B. work C. room D. silence48. A. instruct B. visit C. support D. question49. A. weaknesses B. advantages C. solutions D. problems50. A. attracted B. impressed C. awakened D. greeted51. A. Thankfully B. Unluckily C. Naturally D. Obviously52. A. confused B. awkward C. frightened D. amazed53. A. damage B. credit C. favor D. good54. A. changed B. stopped C. enjoyed D. showed55. A. anxious B. confident C. worried D. annoyed【答案】B 42. A 43. B 44. C 45. A 46. A 47. C 48. D 49. B50. C 51. A 52. C 53. A 54. C 55. B【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者独自去露营的经历,包括出发前的准备、露营过程中的遭遇以及露营结束后的感受。考查形容词词义辨析。句意:丈夫没空陪我,但我实在太想去看流星雨了。A. suitable适合的;B. free空闲的;C. unique独特的;D. absent缺席的。根据下文“I decided to go 42 by myself, which I’d never done before.”可推测,作者的丈夫没空陪作者看流星雨,所以作者只能独自前往。故选B。42. 考查动词词义辨析。句意:于是,我决定独自去露营——这是我以前从未尝试过的事。A. camping野营;B. shopping购物;C. jogging慢跑;D. boating划船。根据下文“The moment I 44 the campsite, I asked the park manager if I’d be all right camping alone, “Sure! ” she said.”可知,作者决定独自去露营。故选A。43. 考查形容词词义辨析。句意:起初对于独自一人我还有点紧张,但当我驾车前往目的地时,我便感到放松了。A. addicted上瘾的;B. nervous紧张的;C. hopeless无望的;D. curious好奇的。根据空后“about being alone at first”以及“but I felt relaxed as I drove to my destination”可推测,作者一开始感到紧张,后来逐渐放松。故选B。44. 考查动词词义辨析。句意:当我到达营地时,我问公园管理员我独自露营是否安全,“当然!”她回答道。A. located位于;B. searched搜索;C. reached到达;D. explored探索。根据空前“I drove to my destination”和空后“the campsite”以及下文作者询问公园管理员可推测,作者到达目的地后询问管理员是否独自露营安全。故选C。45. 考查名词词义辨析。句意:这可不是我冒险的好开始。A. adventure冒险;B. organization组织;C. experiment实验;D. schedule日程安排。根据上文“I decided to go ___2___ by myself, which I'd never done before.”可知,作者这是第一次独自露营,对于作者而言这是一场冒险。故选A。46. 考查动词短语辨析。句意:结果搭帐篷是个轻松的过程。A. turned out结果是;原来是;B. turned down拒绝;C. made up编造;D. made out理解。根据空后“an easy process”以及“A good beginning!”可推测,结果作者发现搭帐篷的过程很顺利。故选A。47. 考查名词词义辨析。句意:一进入帐篷,我就意识到空间有多宽敞。A. time时间;B. work工作;C. room空间;D. silence安静。根据下文“I could throw my clothes all over”可推测,帐篷里空间很宽敞。故选C。48. 考查动词词义辨析。句意:我可以把衣服扔得到处都是,没人会因为杂乱而质疑我。A. instruct指导;B. visit参观;C. support支持;D. question提问、质疑。根据前文“I could throw my clothes all over”和后文“me about the mess”可推测,作者可以乱扔衣服,不会有人因为杂乱质疑作者。故选D。49. 考查名词词义辨析。句意:独自露营确实有它的好处。A. weaknesses弱点;B. advantages优点;好处;C. solutions解决方案;D. problems问题。根据上文“I could throw my clothes all over with no one to ___8___ me about the mess.”可推测,作者可以衣服乱扔也没人质疑,因此作者认为独自露营是有好处的。故选B。50. 考查动词词义辨析。句意:我很快就睡着了,几小时后却被一些奇怪的声音吵醒。A. attracted吸引;B. impressed留下深刻印象;C. awakened唤醒;D. greeted问候。根据上文“Falling asleep quickly”可知,作者很快睡着了;再根据空后“by some strange noise”可知,作者被一阵声音吵醒了。故选C。第二节(共10小题;每小题1. 5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。Over 2, 200 years ago, Emperor Qin Shihuang, the first Emperor in Chinese history, established the official Chinese writing characters. The new, simplified characters made writing calligraphy(书法)less 56 (complicate). It allowed people to use characters with more straight strokes, thus 57 (make) it easier to write with brushes. This 58 (create) the official script(隶书). Over time, other variations were also developed, 59 eventually led to the formation of the five genres in Chinese calligraphy. As 60 result, calligraphy became 61 (wide) accepted. Calligraphy also had its practical values because it was a good way to make friends and was more presentable as a gift rather than jewelry or money. Does calligraphy still have these practical functions now Yes. Many people practice calligraphy as a way 62 (raise) their cultural accomplishment. Older people use calligraphic writing as a method to keep fit. They believe that when a person concentrates on writing calligraphy, his inner wellbeing(幸福)is 63 (inspire). I had thought computer would lead to the 64 (disappear) of Chinese calligraphy. Now I understand that’s not likely to happen. How can you give your boss computer-printed calligraphy as a gift You don’t, 65 you want him to fire you!【答案】complicated 57. making 58. created 59. which 60. a 61. widelyto raise 63. Inspired 64. disappearance 65. unless【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了中国书法的发展历程、实用价值以及在现代社会中的地位。考查形容词。句意:新的简化汉字使书法书写不再那么复杂。make sth. +adj.为固定用法,空处需填形容词complicated“复杂的”作宾语补足语。故填complicated。57. 考查非谓语动词。句意:这使得人们能够使用笔画更平直的文字,从而使得使用毛笔书写变得更容易。句子已有谓语动词allowed,空处需填非谓语动词作结果状语,表示自然而然的结果,应用现在分词形式表主动。故填making。58. 考查动词时态。句意:这样就创造了隶书。空处缺少谓语动词,此处陈述过去发生的事情,使用一般过去时。故填created。59. 考查定语从句。句意:随着时间的推移,其他的变体也被开发出来,这最终导致了中国书法五种流派的形成。空处引导非限制性定语从句,先行词是前面的句子,在定语从句中作主语,应用关系代词which引导。故填which。60. 考查冠词。句意:因此,书法被广泛接受。as a result为固定短语,意为“因此”。故填a。61. 考查副词。句意同上。修饰动词accepted需用副词作状语。故填widely。62. 考查非谓语动词。句意:许多人练习书法是为了提高自己的文化修养。a way to do sth.为固定用法,意为“做某事的方法”,空处需填动词不定式作后置定语。故填to raise。63. 考查动词语态。句意:他们相信,当一个人专注于书法时,他内心的幸福就会被激发。主语his inner wellbeing和inspire为被动关系,需用被动语态,空处需填过去分词。故填inspired。64. 考查名词。句意:我曾经认为电脑会导致中国书法的消失。定冠词the修饰名词,空处需填名词disappearance,此处表示抽象概念,不可数。故填disappearance。65. 考查连词。句意:除非你想让他解雇你,否则你不会这么做!结合语境可知,上下文之间是条件关系,需用连词unless引导条件状语从句,意为“除非”。故填unless。第四部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)你校校报“Sports and Health”栏目倡议课间多进行运动。现就打羽毛球或者跳绳两项运动哪一项更适合大家征求大家的意见。请你写一篇英文稿件。内容包括:(1)你的选择;(2)你的理由。注意:(1)词数80左右;(2)可适当增加细节,以使行文连贯。Badminton VS skipping rope________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】Badminton VS skipping ropeI think skipping rope is more suitable for break time than badminton. First, it needs little space—we can jump anywhere in the playground, while badminton requires a big area and a partner. Break time is usually short (only 10 minutes), and skipping lets us warm up quickly without waiting. Besides, it trains our hand-foot coordination and strengthens legs, which keeps us energetic for the next class. For these reasons, skipping rope is a better choice for our school breaks.【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生写一篇英文稿件,就打羽毛球或者跳绳两项运动哪一项更适合大家给出自己的选择,并说明理由。【详解】1.词汇积累适合的:fit → suitable要求:need → require2.句式拓展简单句变复合句原句:Besides, it trains our hands, feet, and legs.拓展句:Besides, it trains our hand-foot coordination and strengthens legs, which keeps us energetic for the next class. 【点睛】【高分句型1】First, it needs little space—we can jump anywhere in the playground, while badminton requires a big area and a partner. (运用了while引导的并列句)【高分句型2】Besides, it trains our hand-foot coordination and strengthens legs, which keeps us energetic for the next class. (运用了which引导的非限制性定语从句)第二节(满分25分)67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。On my last first day of elementary school, I felt my heart beating fast as I stepped into the classroom. My fourth-grade report wasn’t good, and “Needs Improvement” comments made me nervous and uneasy all the time. Although I worked very hard, I failed the final exam. Almost every time the teacher asked me to answer a question, my voice shook. But the moment Mr. Harrison —or “Mr. H”, as he insisted we call him — greeted us with a smile, my nerves disappeared gradually. “Welcome to the fifth grade! Take any seat you like,” he said with a warm voice. Young and energetic, he had a way of making even the shyest students feel at ease. I chose a desk near the front due to my nearsightedness, grateful for his approachable behaviour.Mr. H was an encouraging class and math teacher and he made learning exciting with his fun ideas and positive attitude. It did not matter whether you were the best or worst student in the class. What he did made you feel you were special. I remember the day when Mr. H announced, “Everyone, we have new students joining the class.” He was holding a cage with three tiny gerbils(沙鼠). Everyone shouted with joy. “They’re part of our family now,” he declared, and indeed, under his guidance, the classroom felt like one. Smiley faces were his trademark. He always put a smiley face on the chalkboard, homework and test papers.When I failed my first math quiz, he drew a smiley face beside my score and wrote, “Let’s figure this out together.” After class, he pulled me aside, “You’re smarter than you think,” he said. His words carried a quiet certainty that made me sit up straight. They weren’t empty praise—they were an invitation to see myself differently. “But we need to find a way that works for you,” he continued. And he meant it.续写要求:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。He stayed late twice a week to help me with my math. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________By the end of the term, something unexpected happened. _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】He stayed late twice a week to help me with my math. Instead of boring worksheets, he’d use fun examples—like counting how many seeds the gerbils ate each day to teach fractions, or arranging my desk and his to explain ratios. “Math’s just a game of finding patterns,” he’d say, grinning. Slowly, I stopped freezing up when I saw equations; I even started raising my hand in class. My homework began filling with his smiley faces, and once he wrote, “You’re catching on faster than you know!”By the end of the term, something unexpected happened. I got an A on my math final! When I saw the grade, my eyes widened—I’d never passed a math test before. Next to the A was a note: “I told you you’re smart.” Mr. H called me over after class and handed me a tiny gerbil key chain. “For the hardest worker in our ‘family’,” he said. That day, I realized he didn’t just teach math—he taught me to believe in myself.【导语】本文以作者五年级的学习经历为线索,讲述了作者因四年级成绩不佳、性格内向而紧张不安,新老师哈里森先生(H先生)以温暖亲切的态度让作者放松,他教学有趣且鼓励学生,在作者数学小测失败后,不仅给予鼓励,还提出要帮作者找到适合的学习方法的故事。【详解】1. 段落续写:① 由第一段首句内容“他每周两次留下来帮我补习数学,直到很晚。”可知,第一段可描写H先生每周两次课后留下帮作者补数学,将难题编成故事,用有趣的教学方式让作者进步,作者的成绩从D提升到B,更重要的是收获了自信的经过。② 由第二段首句内容“到学期末,意想不到的事情发生了。”可知,第二段可描写学期末作者不再犹豫举手回答问题,声音也不发抖了,数学考试还得了A,作者意识到自己不再关注“需要改进”的评价,而是看到了自身潜力,感激H先生带来的积极改变的情景。2. 续写线索:课后补数学——有趣教学——成绩提升——收获自信——主动举手——考得好成绩——发现潜力——感激老师3. 词汇激活:行为类①举手:raise one’s hand/put up one’s hand②咧嘴笑:grin③僵住:freeze up情绪类①睁大的:widened【点睛】[高分句型1] Instead of boring worksheets, he’d use fun examples—like counting how many seeds the gerbils ate each day to teach fractions, or arranging my desk and his to explain ratios.(运用了how引导的宾语从句)[高分句型2] I realized I’d stopped checking for “Needs Improvement” comments — not because they’d disappeared, but because I finally saw my own potential under the guidance of Mr. H.(运用了两个because引导原因状语从句)[高分句型3]That day, I realized he didn’t just teach math—he taught me to believe in myself.(运用了省略that的宾语从句。)21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台2025-2026学年高二英语上学期期中模拟卷(译林版)(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 测试范围:选择性必修二 Unit1~Unit 4(译林版2020)4. 难度系数:0.65。5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)做题时,请先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is the man’s main form of exercise now A. Running. B. Swimming. C. Cycling.2. How will the man probably communicate with the company next week A. By making a call. B. By writing a letter. C. By sending an email.3. What happened to the man A. He couldn’t find the way to the toilet.B. His new phone got wet.C. He lost some money.4. What are the speakers doing A. Planning a journey. B. Waiting for a plane. C. Booking a hotel room.5. What are the speakers mainly talking about A. Spring Festival plans. B. The man’s new home. C. A shopping list for the holiday.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。6. Where does the conversation probably take place A. In a classroom. B. In a cafe. C. In an office.7. What will the man do next week A. Graduate from university.B. Attend a job interview.C. Visit a factory.听下面一段较长对话,回答以下小题。8. How will the woman probably get home today A. By bus. B. On foot. C. By car.9. What is the weather like right now A. Windy. B. Sunny. C. Rainy.10. Who is in the woman’s painting A. Her brother. B. Her aunt. C. Herself.听下面一段较长对话,回答以下小题。11. How does the man sound at first A. Surprised. B. Excited. C. Sad.12. Why doesn’t the woman join the theater club A. She has no time for practice.B. She’ll buy a house near the university.C. She feels too nervous to perform.13. What does the man suggest the woman do A. Try out for the school basketball team.B. Write a play for the theater club.C. Join the creative writing club.听下面一段较长对话,回答以下小题。14. What is the probable relationship between the speakers A. Friends. B. Parent and child. C. Sister and brother.15. What event are the speakers planning to celebrate A. A wedding. B. Their graduation party. C. The woman’s birthday.16. What does the woman think of celebrating by going out to dinner A. It costs too much money.B. It isn’t special enough.C. It is too crowded.17. What kind of book would the woman probably prefer A. Historical books. B. Science fiction. C. Scary stories听下面一段独白,回答以下小题。18. When did the speaker graduate from university A. In 2012. B. In 2014. C. In 2016.19.How did the speaker feel about her first job in the beginning A. Dissatisfied. B. Excited. C. Proud.20.What is the speaker writing about now A. Serious news.B. Environmental issues.C. The latest clothes and music.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。The Guide on Your Trip to CopenhagenRegularly ranked among the happiest places globally, Copenhagen is a pleasant place for visitors and residents alike.Planning Your TripBest Time to Visit: While almost every month of the year has its own appeal, the best time to visit Copenhagen is May through September. One of Copenhagen’s most attractive parts is that even during the peak months of July and August, the city is never crowded with people but full of life and energy.Getting Around: Biking is by far the most common way to get around the flat streets of Copenhagen. Download a bike-share app or rent a bike from your hotel. The driverless, eco-friendly Metro, buses and water buses cover most of the city.Travel Tip: If you have data, pre-load your phone with a few key apps, like Donkey Republic for quick bike rentals and Mobilbilletter for buying tickets for public transportation.Things to DoCopenhagen’s museums cover everything from ancient Vikings to Andy Warhol and are a draw for many visitors. Shopping trips, canal tours and lunches around town fill the days while top tables, excellent cocktails and live music occupy the nights.Culture and CustomsThe Danes (丹麦人) are polite and value arriving on time (Seriously, don’t be late for dinner reservations!), but they are not overly warm to people outside of their tight-knit groups of friends.Unless you’re at a five-star restaurant, expect to flag down a member of the waitstaff at least once, and they almost certainly won’t stop by to make sure you’re enjoying your meal. If you’d like another glass of wine or to order something else, don’t be shy. Tipping is not expected.When is the best time to visit Copenhagen April. B. June. C. October. D. December.22. What can people do on Mobilbilletter A. Buy bus tickets. B. Rent bikes. C. Listen to music. D. Order meals.23. What can be learnt about the Danes A. They always tip the waiters. B. They are overly warm to strangers.C. They often behave impolitely. D. They often arrive on time for a meeting.BAs a child, I was transported to the US. To fit in at school, I kept quiet as I furiously learned how to speak just like the American kids — to say “flashlight” and “trunk”, instead of button. Gradually, I sounded just like everyone else. Unfortunately, with the confusing logic of the under-10s, I decided that my parents would feel betrayed if I lost my English accent. Besides, we’d be moving home in a few years. If I sounded American, I’d be the odd one out all over again. So I landed on my genius plan: I’d be Yankee at school and English at home.All went smoothly until a new friend agreed to come over to play, and I had to face both my English parent and American friend in one room. So I developed the coping techniques I would rely on for the next 5 years, which ranged from not speaking at all to muttering to my friends so that only they could hear; if forced to speak, I would use words that sounded the same in both accents. There hasn’t been much research into “bidialectalism”, perhaps because it’s something we all do: the way you speak defines you.After moving back to the UK, my parents were pleasantly surprised that I would now speak to them with my friends present, but I was also questioning when and whether to speak, and wondering who was listening. Brené Brown once said that trying to fit in is the opposite of true belonging. She had a point. Later, some American friends were due to visit us. Somehow, I made my decision: enough was enough and I was tired of fitting in. So, cautiously, I used my British voice, and said “jumper” instead of “sweater”. No one noticed or mentioned it for the first few days. Until, eventually, during a card game, one friend suddenly looked up, and said “Hey, you sound British now! Go fish.” And that was that.What do we know about author’s “genius plan” It’s a fake commitment to fit in.B. It is an effective way to improve the author’s English.C. It’s an immature decision to appear thoughtful.D. It’s a great opportunity to show author’s language gift.25. What does the underlined word “bidialectalism” refer to in the 2nd paragraph A. The habit of hiding one’s real accent.B. The way that a particular person uses English.C. The local dialect spoken in a small community.D. The good knowledge of two forms of the same language.26. Why did the author stop shifting between British and American English A. Because the author felt a lack of sense of belonging.B. Because the author decided to be true to himself.C. Because the author disagreed with what Brené Brown said.D. Because the author was tired of copying the way others speak.27. Which can be the most suitable title of the passage A. Accent is a double-edged sword!B. When in Rome, do as Romans do!C. Clear language depends on clear thinking!D. Better to be hated for what you’re than loved for what you’re not!CCalifornia has lost half its big trees since the 1930s according to a study published Tuesday. The number of trees larger than two feet across has decreased by 50 percent on more than 46,000 square miles of California forests, the new study finds. No area was spared or unaffected from the foggy northern coast to the Sierra Nevada Mountains to the San Gabriels above Los Angeles. In the Sierra high country, the number of big trees has fallen by more than 55 percent; in parts of southern California the decrease was nearly 75 percent.So serious is this issue that many environmentalists show their concern and try to figure out the main reasons behind it. Many factors contributed to the decline, said Patrick McIntyre, an ecologist who was the lead author of the study. Woodcutters preferred big trees. Housing development encroached on the woods. Heavy wildfire control has left California forests crowded with small trees that compete with big trees for resources.But a study of California forests also documented a widespread death of big trees that was clear even in wildlands protected from woodcutting or development. The loss of big trees was greatest in areas where trees had suffered the greatest water shortage. The researchers figured out water stress by calculating how much water trees were getting in comparison with how much they needed, taking into consideration such things as rainfall, air temperature, dampness (潮湿) of soil and the timing of snowmelt (融雪).“Since the 1930s”, McIntyre said, “the biggest factors driving up water stress in the state have been rising temperatures, which cause trees to lose more water to the air, and earlier snowmelt, which reduces the water supply available to trees during the dry season. Although the government and organizations have been taking measures to deal with these problems, we may see even fewer big trees surviving in the next few decades, if these trends continue.”What’s the purpose of the figures listed in Paragraph 1 To demonstrate the seriousness of big-tree loss in California.B. To present the distribution of big trees in California forests.C. To compare the differences of big trees in the north and south.D. To show the different decrease of big trees in different regions.29. What does the underlined phrase “encroached on” in Paragraph 2 mean A. Do good to. B. Take advantage of. C. Kept away from. D. Gave way to.30. What is McIntyre’s attitude towards the current situation of big trees from the last paragraph A. Confident. B. Doubtful. C. Concerned. D. Praising.31. What can be a suitable title for the text A. California’s Forests: Why Are Big Trees Important B. California’s Big Trees: Will Cutting Be Prohibited Soon C. California’s Forests: Where Have All the Big Trees Gone D. California’s Big Trees: Should More Be Grown in California DIf you need one more reason to be thankful, here it is. More and more researchers are finding that appreciation doesn’t just make you feel like a better person, it’s actually good for your health.“The practice of appreciation can have great and lasting effects on a person’s life,” said Robert Emmons, professor of psychology at UC Davis. “It can lower blood pressure, improve immune (有免疫力的) function and help a much better sleep.”One recent study finds that people who are more grateful actually have better heart health, especially healthier heart rhythms. “They show a better well-being, a less depressed mood, and they sleep better,” said the study’s author, Paul J. Mills. “When I am more grateful, I feel life is nicer and is full of hope. That’s the opposite of what stress does.”Another study found that appreciation can improve your immune system. Researchers at the universities of Utah and Kentucky observed that stressed-out law students who characterized themselves as optimistic actually had more disease-fighting cells in their bodies.Having a daily appreciation practice could actually reduce the effects of aging on the brain. “Being thankful has such a great effect because of the feelings that go along with it,” Emmons said. “Appreciation works because, as a way of understanding life, it brings other positive emotions that have direct physical benefits, most likely through the immune system.”“Some people say they don’t have anything to be grateful for,” Mills said. “If you take such a person to find one little thing to be grateful for and focus on that, you find over time that the feeling of appreciation can change the way they see their lives.”How is the passage developed By presenting research findings. B. By making comparisons.C. By analyzing causes. D. By giving examples.33. What does the underlined sentence in Paragraph 3 refer to A. Stress sometimes plays a positive role.B. Grateful people are completely free from stress.C. Appreciation only serves as a way of understanding life.D. People under stress may hold a negative view of life.34. Why does the author mention law students in Paragraph 4 A. To advise people to stay optimistic.B. To show that they are under great stress.C. To find a way to increase disease-fighting cells.D. To prove that gratitude is good for people’s health.35.What does Mills say about gratitude A. It can change people’s way of life. B. It makes people look much younger.C. It is a skill that can be learned. D. It depends on one’s attitude towards life.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。I believe in daydreaming now and then, especially when I’m hiking. Being in nature allows my mind to wander where it will, which often starts my creativity as a writer and musician. Now some new science suggests that daydreaming may actually make us happier and more creative. 36Daydreaming may be good for creativity. Mind-wandering has been associated with creativity for centuries. A study found that people who mind wandered performed better on their task, the answer coming to them in a flash. 37 It was just suddenly there. When people’s minds wander in ways that seem meaningful to them, they tend to have more creative ideas and feel more inspired at the end of the day, too. Interestingly, this is true for both writers and everyday people.38 Now, findings from a 2021 study suggest that mind wandering can actually improve your mood. In this study, the researchers found that when people’s thoughts were off task, they generally felt more negative. But if their thoughts were free moving. It had the opposite effect, helping people feel happier.39 If I simply put myself in a space that lets my mind move freely, I don’t get depressed. On the contrary, I’m happier because of it.Can we be better mind-wanderers Researchers warn that mind wandering when you need to be focused on a task could cause problems. So, let your mind wander when you’re doing tasks that don’t require focus. 40So, just having more control over when mind-wandering happens and the kind of thoughts that you have would be very useful.The key lies in doing it in the proper way.Mind-wandering can help lift our mood.I find that science supports my own experience.A rest could actually make us more efficient.They weren’t aware of how they found the answer.I hope people will explore the limits of mind wanderingIt could improve your mood or inspire new thoughts.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。With my busy project finished, I knew it was time to rest. My husband wasn’t 41 , but I really wanted to see the meteor shower (流星雨) . I decided to go 42 by myself, which I'd never done before.I was a little 43 about being alone at first, but I felt relaxed as I drove to my destination. The moment I 44 the campsite, I asked the park manager if I'd be all right camping alone, “Sure! ” she said.However, before I could move on, I heard thunder (雷声). Not a great start to my 45 . Soon, it was pouring. Once the rain stopped, I found a place for the tent. Putting it up 46 an easy process. A good beginning!After supper, I made a fire easily. Once I entered the tent, I realized how much 47 there was. I could throw my clothes all over with no one to 48 me about the mess. Camping alone certainly has its 49 .Falling asleep quickly, I was 50 a few hours later by some strange noise. 51 , after a few minutes, it stopped. But I was so 52 that I failed to sleep.The next morning, my “neighbors” said a bear had visited in the night. But luckily, the bear hadn't done any more 53 than that.While I was disappointed at not seeing the meteor shower, I really 54 the trip. And now I'm a lot more 55 about camping by myself.41. A. suitable B. free C. unique D. absent42. A. camping B. shopping C. jogging D. boating43. A. addicted B. nervous C. hopeless D. curious44. A. located B. searched C. reached D. explored45. A. adventure B. organization C. experiment D. schedule46. A. turned out B. turned down C. made up D. made out47. A. time B. work C. room D. silence48. A. instruct B. visit C. support D. question49. A. weaknesses B. advantages C. solutions D. problems50. A. attracted B. impressed C. awakened D. greeted51. A. Thankfully B. Unluckily C. Naturally D. Obviously52. A. confused B. awkward C. frightened D. amazed53. A. damage B. credit C. favor D. good54. A. changed B. stopped C. enjoyed D. showed55. A. anxious B. confident C. worried D. annoyed第二节(共10小题;每小题1. 5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。Over 2, 200 years ago, Emperor Qin Shihuang, the first Emperor in Chinese history, established the official Chinese writing characters. The new, simplified characters made writing calligraphy (书法) less 56 (complicate). It allowed people to use characters with more straight strokes, thus 57 (make) it easier to write with brushes. This 58 (create) the official script (隶书). Over time, other variations were also developed, 59 eventually led to the formation of the five genres in Chinese calligraphy. As 60 result, calligraphy became 61 (wide) accepted. Calligraphy also had its practical values because it was a good way to make friends and was more presentable as a gift rather than jewelry or money. Does calligraphy still have these practical functions now Yes. Many people practice calligraphy as a way 62 (raise) their cultural accomplishment. Older people use calligraphic writing as a method to keep fit. They believe that when a person concentrates on writing calligraphy, his inner wellbeing (幸福) is 63 (inspire). I had thought computer would lead to the 64 (disappear) of Chinese calligraphy. Now I understand that’s not likely to happen. How can you give your boss computer-printed calligraphy as a gift You don’t, 65 you want him to fire you!第四部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)你校校报“Sports and Health”栏目倡议课间多进行运动。现就打羽毛球或者跳绳两项运动哪一项更适合大家征求大家的意见。请你写一篇英文稿件。内容包括:(1)你的选择;(2)你的理由。注意:(1)词数80左右;(2)可适当增加细节,以使行文连贯。Badminton VS skipping rope________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________第二节(满分25分)67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。On my last first day of elementary school, I felt my heart beating fast as I stepped into the classroom. My fourth-grade report wasn’t good, and “Needs Improvement” comments made me nervous and uneasy all the time. Although I worked very hard, I failed the final exam. Almost every time the teacher asked me to answer a question, my voice shook. But the moment Mr. Harrison —or “Mr. H”, as he insisted we call him — greeted us with a smile, my nerves disappeared gradually. “Welcome to the fifth grade! Take any seat you like,” he said with a warm voice. Young and energetic, he had a way of making even the shyest students feel at ease. I chose a desk near the front due to my nearsightedness, grateful for his approachable behaviour.Mr. H was an encouraging class and math teacher and he made learning exciting with his fun ideas and positive attitude. It did not matter whether you were the best or worst student in the class. What he did made you feel you were special. I remember the day when Mr. H announced, “Everyone, we have new students joining the class.” He was holding a cage with three tiny gerbils (沙鼠). Everyone shouted with joy. “They’re part of our family now,” he declared, and indeed, under his guidance, the classroom felt like one. Smiley faces were his trademark. He always put a smiley face on the chalkboard, homework and test papers.When I failed my first math quiz, he drew a smiley face beside my score and wrote, “Let’s figure this out together.” After class, he pulled me aside, “You’re smarter than you think,” he said. His words carried a quiet certainty that made me sit up straight. They weren’t empty praise—they were an invitation to see myself differently. “But we need to find a way that works for you,” he continued. And he meant it.续写要求:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。He stayed late twice a week to help me with my math. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________By the end of the term, something unexpected happened. _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)" 21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年高二英语上学期期中模拟卷(译林版)(原卷).doc 2025-2026学年高二英语上学期期中模拟卷(译林版)(解析).doc