资源简介 中小学教育资源及组卷应用平台2025-2026学年高二英语上学期期中模拟卷(外研版)英语·全解全析注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 测试范围:选择性必修一Unit1~Unit 4(外研版2019)4. 难度系数:0.65。5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)做题时,请先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.How does the woman lose weight A.By running and walking outdoors.B.By exercising in the gym.C.By going on a diet.【答案】A【原文】M: You look great. You seem to be thinner than before. Are you on a diet or going to the gym W: Neither. I always go running in the park and keep walking 5 kilometers every day. Now I have lost 10 kilograms.2.What is the purpose of Amy’s visit A.To attend a job interview.B.To meet with a librarian.C.To visit her chemistry teacher.【答案】A【原文】W: Hello, I’m Amy Reynolds. I’m here for the 3:00 interview for the chemistry teacher position.M: OK. Please take a seat. Ms. Henderson is meeting with the library staff. She’ll be out shortly.3.From which city does the man’s trip begin A.New York. B.San Francisco. C.Nashville.【答案】A【原文】W: So you’re going travelling this summer M: Yeah, some friends and I are driving across the United States all the way from New York to San Francisco. I can’t wait to visit Nashville. It’s the home of country music.4.What do the speakers have in common A.They’re both ill.B.They both got a gift from Sarah.C.They’ll both be absent from a party.【答案】C【原文】M: Are you going to Sarah’s birthday party this Saturday I’d love to go, but I have to work.W: I can’t go, either. My baby is ill, so I’d better stay at home. I’ll buy Sarah a gift, though.M: I’ll get her a book.5.Why was the girl talking in class A.She needed to know the page number.B.She reminded the class to pay attention.C.She wanted to move up closer to the front.【答案】A【原文】M: What are you kids whispering about back there Anything you want to tell the class W: No, sir. I’m sorry. We were trying to pay attention, but I didn’t know what page you were on.M: Maybe you should move up closer to the front. I’ve written the page numbers on the board.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.Which month is the River Valley tour in A.May. B.June. C.July.7.What will the man do next A.Complete a form. B.Leave the desk. C.Check the timetable.【答案】6.B 7.A【原文】A: Global bicycle tours. May I help you B: Yes, thank you. I’d like to sign up for a bicycle tour.A: Which tour will you be interested in Look, as the timetable says, we have the River Valley tour coming up in June and the Mountain tour in July.B: The River Valley tour is in June. I thought it was in May.A: It actually takes place in the first week of June.B: Oh, I see. Well, I can still do that. The River Valley tour is the one I want.A: OK. Now fill in the form at the information desk.B: OK.听第7段材料,回答第8至10题。8.Where does Amanda want to spend her summer holiday A.In Beijing. B.In London. C.In New York.9.What does Amanda’s mother want her to do A.Learn about Chinese culture.B.Look after her grandmother.C.Offer some help on the farm.10.Who did the man plan to go to London with A.His friends. B.His mother. C.His grandmother.【答案】8.C 9.A 10.A【原文】M: What’s your plan for the summer holiday, Amanda W: I want to spend a month on my uncle’s farm in New York. But my mother wishes me to go to Beijing, China.M: Why does she want you to go to Beijing Does she want to travel round the city with you W: No. My mother is from China. She wants to send me to Beijing to live with my grandmother, hoping the holiday will teach me a lot about Chinese culture.M: Well, do you want to go there W: No. It’s usually very hot in summer there. I just want to spend a relaxing summer at my uncle’s.M: So what will you do W: I guess I’ll tell my mother that I’ll go to Beijing in the fall. It’s usually very comfortable in Beijing then.M: That sounds like a good idea!W: So what’s your plan for the summer M: I planned to go to London with some friends. But they’re not available. So I’ll just stay in Los Angeles and do some part-time work.听第8段材料,回答第11至13题。11.Where does Wang Shan come from A.China. B.Austria. C.America.12.Why did Wang Shan decide to study Chinese medicine A.To get to know Chinese friends.B.To make up for the shortcomings of Western medicine.C.To follow in his parents’ footsteps.13.What did Wang Shan find the most difficult to get used to A.The living habit. B.The weather. C.The language【答案】11.B 12.B 13.C【原文】W: Henry, come and see. I bet you’ll like this story.M: What’s it about, Charlotte W: It’s about a young Austrian learning traditional Chinese medicine.M: Really Where is he studying W: At Henan University of Chinese Medicine.M: What’s his name W: Wang Shan, a Chinese name.M: Ha-ha. I must say I know that guy. He’s my elder brother.W: Are you serious You’ve never mentioned him before. Why does your brother show interest in Chinese medicine M: You know, both of my parents are working in the hospital in America. My brother thought some diseases can’t be treated thoroughly with Western medicine alone, so he decided to dig into Chinese medicine.W: Did he have any difficulty in learning M: Yes. At first, he couldn’t stand the weather. It’s different from that in our country. But the biggest was that his teachers, schoolmates, and even some patients speak with the Henan dialect in the daily conversations. But now he can communicate with them easily.听第9段材料,回答第14至17题。14.How is English learning for adults in the man’s country A.Popular. B.Unnecessary. C.Difficult.15.What is a requirement for teaching English in the man’s country A.Having a TEFL certificate.B.Having some teaching experience.C.Having a master’s degree in English.16.Why did the woman move to the man’s country A.To further her study.B.To expand her business.C.To be reunited with her family.17.What attracts the woman most in the man’s country A.The friendly people. B.The rich culture. C.The local food.【答案】14.A 15.A 16.C 17.C【原文】W: It’s said that the number of people learning English here is increasing rapidly.M: So it is. All schools in my country are required to provide English classes.W: When do school children begin to learn English here M: At age 6. And it lasts through the completion of high school. Tens of millions of adults are also taking English language classes.W: It seems that it’s easy for people to find work as an English teacher in your country.M: You can say so, but to get hired to teach English in my country, one will need a TEFL certificate and a 4-year college degree in any field. So are you interested in teaching English here W: Yes. I moved here after graduation with my mom last year because my father works here. My mom used to work as an English teacher in a primary school. I want to follow in her footsteps.M: Do you like living here W: Yes. I like the climate, people, and culture here. But what impresses me most is the food.M: Wow, you must be a foodie.W: Yes.听第10段材料,回答第18至20题。18.What does Camber’s Park highlight A.Exciting rides. B.Free entrance fee. C.Educational experience.19.Which ride needs extra money A.The Swoop Slide.B.The River Adventure.C.The Jungle Jim Rollercoaster.20.What is a requirement for Jungle Jim Rollercoaster riders A.Tying safety belts.B.Reaching a certain age.C.Wearing long trousers.【答案】18.C 19.B 20.A【原文】W: Welcome to Camber’s Park. I’ll tell you about some amazing things we offer. Camber’s Park offers more than other theme parks. Like them, we have various exciting rides for all ages, but Camber’s Park places especially strong emphasis on the educational experience for its visitors. Although it’s mainly an outdoor experience, we do have some indoor activities if the weather gets terrible.The park was set up in 1997 by the Camber family but then taken over by the new owners in 2004. Camber’s Park has over forty different rides and exhibits. All but one of these are free once you have paid your entrance fee. We do charge a small fee for our newest ride.Then, I’ll introduce you to three major rides. Our newest ride is the River Adventure. No amount of protective clothing would make any difference, so only go on this ride if you’re prepared to get wet! Children under eight can go on this ride, but all under sixteen must have an adult with them. Our Jungle Jim Rollercoaster is created for whole family enjoyment. Carriages have comfortable seating for up to eight people, with safety belts which must be worn at all times. Last, we have the Swoop Slide. There are no age or height restrictions. Be careful, though — you must put on long trousers so you won’t get any speed burns! Come and make a day of it at Camber’s Park!第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AIn 2015, Brian Peterson and his wife moved to Santa Ana, California, where they came across a homeless man named Matt Faris. Inspired by Love Does, a book about the power of love in action, Peterson decided to introduce himself. Despite Faris’ challenging circumstances, Peterson saw the beauty within him and asked to paint his portrait. This encounter led Peterson to establish Faces of Santa Ana, a nonprofit that befriends and paints portraits of unhoused community members.Starting from a black-and-white photo taken with his phone, Peterson chooses colors inspired by the subject’s personality and life story, creating a poignant portrait. He sells the finished canvases, signed by both the subject and artist, and shares the proceeds. Half goes into a “love account” for the model, which Peterson assists them in using to rebuild their lives.Many of Peterson’s new friends use the donations to secure immediate necessities — medical care, hotel rooms and food. However, Peterson has learned the importance of not assuming what someone needs and instead asks them directly. The impact has been profound. Faris, for example, used the money to record an album, fulfilling his musical dreams. Another subject, Kimberly Sondoval, used it to support her daughter’s rent, leading to a tear-filled and heartfelt moment as they cried in Peterson’s arms.Over the years, Peterson expanded his work with the creation of Faces of Mankind, a collective of artists painting portraits of homeless individuals nationwide. Peterson himself has painted 41 of these portraits. The nonprofit’s impact extends beyond financial support, however, as buyers of the paintings often connect with the subject’s story, finding similarities and often friendship with someone they might have otherwise overlooked or stereotyped.Peterson expressed his surprise at this transformation when he said, “People often tell me, ‘I see homeless people differently now.’ I didn’t know that would happen.”21.What inspired Brian Peterson to set up Faces of Santa Ana A.A book on kindness. B.His love for painting.C.His meeting with Faris. D.Faris’ deep despair.22.What is special about Peterson’s portraits A.They are created by using his imagination.B.They are signed only by the subjects.C.They mirror strong personal identities.D.They are painted from live events.23.How would Peterson describe the impact of Faces of Mankind on the buyers A.Temporary. B.Far-reaching. C.Foreseeable. D.Ground-breaking.【答案】21.C 22.C 23.B【导语】这是一篇说明文。主要介绍了布莱恩·彼得森创立非营利组织“圣安娜之脸”去帮助无家可归的社区成员交朋友,并为他们画肖像。21.细节理解题。根据第一段第一句“In 2015, Brian Peterson and his wife moved to Santa Ana, California, where they came across a homeless man named Matt Faris.”(2015年,布莱恩·彼得森和他的妻子搬到了加利福尼亚州的圣安娜,在那里他们遇到了一个名叫马特·法里斯的无家可归者。)及最后一句“This encounter led Peterson to establish Faces of Santa Ana, a nonprofit that befriends and paints portraits of unhoused community members.”(这次相遇促使彼得森成立了“圣安娜之脸”,这是一个非营利组织,帮助无家可归的社区成员交朋友,并为他们画肖像。)可知,与法里斯的相遇启发布莱恩·彼得森成立了该组织。故选C项。22.推理判断题。根据第二段第一句“Starting from a black-and-white photo taken with his phone, Peterson chooses colors inspired by the subject’s personality and life story, creating a poignant portrait.”(彼得森从用手机拍摄的黑白照片开始,根据拍摄对象的个性和生活故事选择颜色,创作出一幅令人心酸的肖像。)可知,彼得森会根据拍摄对象的不同,选择匹配他们个性和生活故事的颜色,说明他的画反映了强烈的个人身份。故选C项。23.推理判断题。根据倒数第二段“Over the years, Peterson expanded his work with the creation of Faces of Mankind, a collective of artists painting portraits of homeless individuals nationwide. Peterson himself has painted 41 of these portraits. The nonprofit’s impact extends beyond financial support, however, as buyers of the paintings often connect with the subject’s story, finding similarities and often friendship with someone they might have otherwise overlooked or stereotyped.”(多年来,彼得森扩大了他的工作,创造了“人类的面孔”,一群艺术家在全国范围内为无家可归的人画肖像。彼得森自己画了41幅这样的肖像。然而,这家非营利组织的影响超出了经济支持,因为这些画作的买家往往与主题的故事联系在一起,找到了相似之处,往往与他们可能被忽视或刻板印象的人建立了友谊。)可知,Faces of Mankind对于买家来说,是影响深远的,不仅让买家为慈善事业做了贡献,更重要的是,这些画作形象逼真,能让买家思考那些被他们忽视的人们,重新构建人与人之间的联系。故选B项。BMy affair with sugar began innocently enough in my childhood, when I indulged (沉迷) in sweet treats as rewards for good behavior by overworked but loving parents, or as a means to celebrate special occasions. As I grew older, my craving (渴望) intensified, leading me to seek the sweet comfort of chocolate, Coke, and Cheese Cheetos. These sugary delights became my escape from the stress and worries in my life.It wasn’t until my reflection in the mirror no longer matched the lively, intelligent person I felt inside that I realized the severity of my situation. Clothes that once fit me perfectly are now uncomfortably tight, and climbing a flight of stairs leaves me breathless. Not to mention that, in the past two to three years, my weight gain has influenced my self-esteem, confidence, and overall well-being.In my search for a healthier lifestyle, I decided to turn to zero-calorie drinks, believing they would be a healthier alternative to my beloved sugary drinks. However, my research led me to an alarming discovery of the dangers of aspartame, a commonly used artificial sweetener found in many zero-calorie drinks. Despite its lack of calories, aspartame has been linked to many health concerns including headaches, dizziness, and even more severe conditions. More studies are needed to learn about artificial sweeteners’ long-term effects on our health. Still, knowing this put me off zero-calorie drinks for a while!With newfound knowledge and determination, I began my journey, to break free from sugar addiction. The journey was challenging, with persistent cravings and constant temptations (诱惑). However, armed with healthier snack alternatives, such as fruit and nuts, and the support of loved ones, I gradually weaned myself off the sugar roller coaster. I am rediscovering some of the joys of a more balanced lifestyle. Regular exercise became my companion, boosting my energy levels and reducing stress.24.What initially attracted the author to sugar A.Sugary delights. B.Childhood rewards.C.Stressful situations. D.Personal achievements.25.What can be learned about zero-calorie drinks A.They are free of artificial sweeteners.B.They can contribute to weight loss.C.They are highly favored by the market.D.They pose a potential threat to health.26.What does the underlined part mean in the last paragraph A.Stopped consuming sugar. B.Switched to sugar replacements.C.Monitored my sugar levels. D.Learned the tricks of sugar control.27.Which of the following can best describe the author A.Self-aware and reflective. B.Inquiring but careless.C.Determined but impatient. D.Self-disciplined and ambitious.【答案】24.B 25.D 26.A 27.A【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者从童年时期开始与糖结缘,随着成长逐渐沉迷糖分并因此引发健康和心理问题,之后通过研究发现零卡路里饮料的潜在危害,最终下定决心摆脱糖瘾、追寻更健康生活方式的经历。24.细节理解题。根据第一段“My affair with sugar began innocently enough in my childhood, when I indulged (沉迷) in sweet treats as rewards for good behavior by overworked but loving parents, or as a means to celebrate special occasions. (我与糖的纠葛始于童年时期,那时,辛勤却充满爱意的父母会将甜食作为我表现良好的奖励,或者将其作为庆祝特殊场合的方式,我就这样沉迷于甜食之中)”可知,作者最初被糖吸引是因为童年时期,甜食是父母给予的良好表现奖励。故选B项。25.细节理解题。根据第三段“However, my research led me to an alarming discovery of the dangers of aspartame, a commonly used artificial sweetener found in many zero-calorie drinks. Despite its lack of calories, aspartame has been linked to many health concerns including headaches, dizziness, and even more severe conditions. (然而,我的研究让我有了一个令人担忧的发现:阿斯巴甜存在危害,它是一种常用的人工甜味剂,多见于许多零卡路里饮料中。尽管不含卡路里,但阿斯巴甜却与多种健康问题相关,包括头痛、头晕,甚至更严重的疾病)”可知,零卡路里饮料中含有的人工甜味剂可能带来健康风险,即它对健康构成潜在威胁。故选D项。26.词句猜测题。根据最后一段“With newfound knowledge and determination, I began my journey, to break free from sugar addiction. The journey was challenging, with persistent cravings and constant temptations (诱惑). However, armed with healthier snack alternatives, such as fruit and nuts, and the support of loved ones, I gradually weaned myself off the sugar roller coaster. (凭借新获得的知识和决心,我开启了摆脱糖瘾的旅程。这段旅程充满挑战,糖瘾带来的渴望挥之不去,诱惑也无处不在。然而,有了水果、坚果等更健康的零食替代品,再加上亲人的支持,我逐渐weaned myself off the sugar roller coaster)”可知,作者的目标是“break free from sugar addiction (摆脱糖瘾)”,结合“healthier snack alternatives (更健康的零食替代品)”可推测,“weaned myself off the sugar roller coaster”指的是作者逐渐停止摄入糖分。故选A项。27.推理判断题。根据第二段“It wasn’t until my reflection in the mirror no longer matched the lively, intelligent person I felt inside that I realized the severity of my situation. (直到镜子里的自己与我内心感受到的那个活泼、聪慧的形象不再相符,我才意识到问题的严重性)”可知,作者能通过自我观察发现自身问题,体现其“有自我认知的”;再根据第三段“In my search for a healthier lifestyle, I decided to turn to zero-calorie drinks, believing they would be a healthier alternative to my beloved sugary drinks. However, my research led me to an alarming discovery of the dangers of aspartame, a commonly used artificial sweetener found in many zero-calorie drinks. (在我追寻更健康的生活方式时,我决定转而选择零卡路里饮料,认为它们会是我钟爱的含糖饮料的更健康替代品。然而,我的研究却让我有了一个令人担忧的发现——阿斯巴甜存在危害。阿斯巴甜是一种常用的人工甜味剂,多见于许多零卡路里饮料中)”以及最后一段开启戒糖之旅可知,作者会主动反思并调整生活方式,体现其“reflective(善于反思的)”,综上,作者是有自我认知且善于反思的人。故选A项。CCalifornia-based Greatfill offers a zero-waste solution with reusable household products. It focuses on the health of the home, humans, and the environment.Greatfill produces eco-friendly hand wash, body wash, dish soap, multipurpose cleaner and so on. The naturally-sourced ingredients list is proudly displayed on the website and the bag. Each product’s starter kit comes with a durable food-grade steel bottle in various colors, which is reusable and has a lifetime guarantee. This helps avoid plastic spray and pump bottles. Not only does this promote a solution for plastic waste, but the steel bottles pair with the company’s reusable fill-bags. With your first order, Greatfill sends a postage-paid envelope. After using refill bags, you can simply drop them into the envelope and return them to the company for sterilization (消毒) and reuse.Greatfill claims to be the only U.S. company offering a completely zero-waste solution. While the zero waste aspect benefits the planet all along the supply chain, the products focus on maintaining a safe environment within the home. In addition to using natural ingredients, all products are vegan friendly and are never tested on animals. The company’s mission is: “To avoid single-use plastic by making refilling convenient, affordable and fun.” The inspiration came from the fact that the global recycling for plastic waste is ineffective. It’s a member of 1% for the Planet, donating 1% of sales to environmental charities.Products can be ordered online and will soon be in retail (零售) stores. Reviewers love the products for their mild scents, performance, and zero-waste features. The body wash has a pleasing scent and thick consistency, and the multipurpose cleaner effectively cleans various surfaces without leaving a film (薄膜) or having an unbearable smell.28.What is one of the main ways Greatfill helps reduce plastic waste A.It uses plastic bottles with a lifetime guarantee.B.It provides reusable steel bottles instead of plastic ones.C.It asks customers to sterilize refill bags at home.D.It only sells hand wash and body wash products.29.What is Greatfill’s mission as stated in the passage A.To avoid single-use plastic through refill solutions.B.To stress the ineffectiveness of global recycling.C.To make all household products with strong scents.D.To expand product lines by testing on animals.30.What can be inferred about Greatfill’s development A.It will produce more scented products.B.It may leave traditional products unsold.C.Its products have been seen in retail stores.D.It may expand its market through retail stores.31.What is the author’s main purpose in writing this text A.To warn about the dangers of plastic pollution.B.To promote a sustainable business model.C.To analyze the global recycling system.D.To advertise a new retail store chain.【答案】28.B 29.A 30.D 31.B【导语】这是一篇说明文。文章讲述了总部在加州的Greatfill以可重复使用家居产品提供零浪费方案,介绍其产品、减少塑料垃圾方式、环保使命及销售渠道,获用户好评。28.细节理解题。根据第二段“Each product’s starter kit comes with a durable food-grade steel bottle in various colors, which is reusable and has a lifetime guarantee. This helps avoid plastic spray and pump bottles. (每种产品的入门套装都配有一个耐用的食品级彩色钢瓶,可重复使用且终身保修。这有助于避免使用塑料喷雾瓶和按压瓶。)”可知,Greatfill减少塑料垃圾的主要方式之一是提供可重复使用的钢瓶,而非塑料瓶。故选B项。29.细节理解题。根据第三段“The company’s mission is: “To avoid single-use plastic by making refilling convenient, affordable and fun.” (该公司的使命是:“通过让补充装变得便捷、经济且有趣,来避免使用一次性塑料。”)”可知,Greatfill的使命是通过补充装解决方案避免使用一次性塑料。故选A项。30.推理判断题。根据第四段“Products can be ordered online and will soon be in retail (零售) stores. (产品可在线订购,很快将进入零售店。)”可知,Greatfill的产品即将进入零售店,由此可推断其可能通过零售店扩大市场。故选D项。31.推理判断题。根据全文内容,尤其是第一段“California-based Greatfill offers a zero-waste solution with reusable household products. It focuses on the health of the home, humans, and the environment. (总部位于加利福尼亚州的Greatfill公司提供可重复使用的家居产品,作为零浪费解决方案。该公司关注家庭、人类和环境的健康。)”及后文对其产品、使命和销售方式的介绍可知,作者写本文的主要目的是推广Greatfill这种可持续的商业模式(零浪费、可重复使用、环保)。故选B项。DHow do you beat the summer heat If you’ re like most people, you turn the air conditioning on when it’s the hottest time of the day. But what if you could use nonpeak (非高峰的) electrical hours and store the cold to use the next day This idea has become a reality for a New York City high-rise that’s being cooled by ice.Eleven Madison, a skyscraper in the heart of Manhattan, is using cool, frozen ice overnight to cool the building, reported CBS News. Four stories below ground, an ice battery system freezes water during the night, when electrical use is low, and uses this ice to cool the building during the day. “There’s about 500,000 pounds of ice created every night,” said Holly Paeper, president of Trane Technologies, a company that did the installation (装置) .Air conditioning uses nearly 20% of energy use in homes and businesses globally. However, on extremely hot days, that number can jump to 70%. Installations like the one in Eleven Madison help to lower that. According to Paeper, the company has installed the technology in about 4,000 sites worldwide.The system in the basement of Eleven Madison uses 100 tanks that are each the size of a parking spot. Because there’s a lot of energy consumed in freezing water, a more effective way had to be found. “We take water, and add some other elements in it,” explained Dr. Patrick Shamberger, an associate professor at Texas A&M. “So we can take control of that temperature basically anywhere we want it, in the zero to 20℃ range.”While ice batteries aren’t being used to cool food or to power electrical devices, they’re being used to cool buildings. For now, combining ice batteries with other types of energy storage from renewables can help the power grid (电网) to keep up in hot weather as well as lower the cost of electricity. It’s a win-win for all.32.What does the author want to stress in paragraph 3 A.The necessity of ice batteries. B.The popularity of the technology.C.The features of the high-rise. D.The significance of air conditioning.33.Why were some elements added in the water A.To make the water cleaner. B.To use the energy fully.C.To control the temperature. D.To add space occupation.34.What can be inferred about ice batteries according to the text A.They are cheap to install. B.They are energy-saving.C.They are extremely harmful. D.They are used to cool food.35.What can be a suitable title for the text A.Process of Ice Battery Production B.Power-hungry Air ConditioningC.Advantages of Storing Electricity D.A Creative System for Cooling【答案】32.A 33.C 34.B 35.D【导语】本文是一篇说明文。主要介绍纽约曼哈顿的Eleven Madison摩天大厦采用夜间制冰、白天用冰制冷的创新系统,以应对夏季高温并节约能源。32.推理判断题。根据第三段中的“Air conditioning uses nearly 20% of energy use in homes and businesses globally. However, on extremely hot days, that number can jump to 70%. Installations like the one in Eleven Madison help to lower that.(全球范围内,空调消耗了家庭和企业近20%的能源。然而,在极端炎热的日子里,这个数字可能会飙升到70%。像Eleven Madison里的装置有助于降低这一比例。)”可知,作者通过说明空调能耗高的问题,强调了冰电池系统的必要性。故选A项。33.细节理解题。根据第四段中的“We take water, and add some other elements in it. So we can take control of that temperature basically anywhere we want it, in the zero to 20℃ range.(我们先取来水,然后在其中加入一些其他物质。这样一来,我们就能在几乎任何我们想要的温度范围内(即 0 至 20 摄氏度之间)控制温度了。)”可知,在水中添加其他元素是为了控制温度。故选C项。34.推理判断题。根据第三段中的“Installations like the one in Eleven Madison help to lower that.(像Eleven Madison里的装置有助于降低这一比例。)”以及第五段中的“For now, combining ice batteries with other types of energy storage from renewables can help the power grid (电网) to keep up in hot weather as well as lower the cost of electricity. (目前,将冰电池与其他类型的可再生能源储存相结合,有助于电网在炎热天气下维持运行,并降低电力成本。)”可推断,冰电池是节能的。故选B项。35.主旨大意题。通读全文和第一段的“This idea has become a reality for a New York City high-rise that’s being cooled by ice.(这一想法如今已在纽约市的一座高层建筑中成为现实,该建筑通过使用冰块来实现降温。)”可知,全文围绕“冰电池帮助建筑物降温”这一核心展开:开头提出设想并引入实例(Eleven Madison),接着具体描述该冰电池系统的工作原理(夜间制冰、日间供冷)和规模,指出其解决空调高能耗问题的价值,解释其提升效率的关键技术(特殊水质处理)),最后点明其当前应用范围(建筑物降温)及与可再生能源结合带来的综合效益(稳定电网、降低成本),因此“一种创新的冷却系统”最适合作为本文标题。故选D项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Have you ever noticed how the people who shout the loudest often feel the weakest inside While the unconfident tend to be quick to anger and easily disturbed, a mentally strong person is often calm, collected, and unshakable. 36 How do you know if you’re on the path to becoming one of these quietly powerful individuals Here are some defining qualities:37Confidence is a product of continuous self-discipline (自律). Mentally strong individuals keep promises to themselves, set goals, and stick with them. They manage their time, energy, and emotions, gaining quiet assurance that translates into handling bigger challenges.Bringing positivity and uplifting others.A mentally strong person radiates (散发) positivity — not through forced smiles, but through a heartfelt, optimistic mindset. 38 Instead, they approach each roadblock with a solution-focused attitude. This kind of outlook is infectious, uplifting not just themselves but everyone around them.Seeing the big picture, not sweating the small stuff.39 A mentally strong person, on the other hand, has a broad perspective. They don’t get stuck on who’s right or wrong in every argument — they’re focused on bigger things. They stop reacting to every criticism or setback and learn to let things go.Holding firm convictions (坚信) that give life meaning.Mentally strong people don’t wander through life aimlessly. They’re guided by deeply held beliefs — whether rooted in personal values, spirituality, or a commitment to truth and growth. 40Ultimately, mental strength means recognizing that failure, loss, and criticism are inevitable parts of the journey. With inner calm and wisdom, you can walk through life with courage and clarity.A.They don’t pretend problems don’t exist.B.Solving their own problems independently.C.Living with self-discipline and true confidence.D.Belief isn’t about blind faith but about clarity of purpose.E.These beliefs give them direction especially in times of chaos.F.A small mind gets caught up in petty drama and constant comparison.G.Their peace comes from within and shapes how they face life’s challenges.【答案】36.G 37.C 38.A 39.F 40.E【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了内心强大的人的特征。36.上文“While the unconfident tend to be quick to anger and easily disturbed, a mentally strong person is often calm, collected, and unshakable.(不自信的人往往容易发怒,容易受到干扰,而内心强大的人往往冷静、沉着、不可动摇)”对比了不自信的人和内心强大的人的不同表现,G选项“Their peace comes from within and shapes how they face life’s challenges.(他们的平静来自内心,塑造了他们面对生活挑战的方式)”承接上文,进一步解释了内心强大的人平静的来源以及这种平静对他们面对挑战的影响,与上文内容紧密相连。故选G项。37.下文“Confidence is a product of continuous self-discipline (自律). Mentally strong individuals keep promises to themselves, set goals, and stick with them.(自信是持续自律的产物。内心强大的人会对自己信守承诺,设定目标并坚持下去)”主要讲述了内心强大的人具有自律和自信的特点,C选项“Living with self-discipline and true confidence.(以自律和真正的自信生活)”概括了本段的主要内容,适合作为本段的主题句。故选C项。38.下文“Instead, they approach each roadblock with a solution-focused attitude.(相反,他们以解决问题为导向的态度面对每一个障碍)”中的“Instead”表明前后是转折关系,A选项“They don’t pretend problems don’t exist.(他们不会假装问题不存在)”与下文构成转折关系,说明内心强大的人不会逃避问题,而是积极面对并解决问题。故选A项。39.下文“A mentally strong person, on the other hand, has a broad perspective.(另一方面,一个内心强大的人有广阔的视野)”中的“on the other hand”表明前后是对比关系,F选项“A small mind gets caught up in petty drama and constant comparison.(心胸狭隘的人会陷入琐碎的戏剧性和不断的比较中)”与下文形成对比,突出了内心强大的人与心胸狭隘的人的不同。故选F项。40.上文“Mentally strong people don’t wander through life aimlessly. They’re guided by deeply held beliefs — whether rooted in personal values, spirituality, or a commitment to truth and growth.(内心强大的人不会漫无目的地虚度人生。他们受到根深蒂固的信念的指引——无论是基于个人价值观、精神信仰,还是对真理和成长的承诺)”讲述了内心强大的人有坚定的信念,E选项“These beliefs give them direction especially in times of chaos.(这些信念在混乱时期为他们指明方向)”进一步解释了这些信念的作用,即在混乱时期为他们提供方向。故选E项。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。As an immigrant, I am faced with many challenges. 41 into the unfamiliar culture is one of them.42 from family by over 11,000 kilometers, I rarely went out of my home, working remotely and gradually being trapped in loneliness and 43 . I also struggled with understanding the local accents — even a trip to McDonald’s would end in embarrassment, as I couldn’t 44 a single word from the cashier, making me feel like a clueless fool.One day, when driving, an advertisement for the local animal shelter caught my eye. I decided to volunteer there. On my first day, I was asked to clean the animal cages. The smell was 45 , and fur was everywhere, but I reminded myself this was a step to 46 . Next, I started feeding the pets. Some scared kittens hid under the beds, so I used a 47 voice and slow movements to gently get them out. When walking the dogs, I had trouble communicating with other volunteers at first, as their accents 48 me. But I kept practicing. Over weeks, I took on more 49 — bathing the animals, helping vet (兽医) give 50 . With each 51 , my understanding of the language grew. I even joined meetings to share ideas for the shelter.Volunteering at the shelter significantly 52 my confidence, helping me 53 my new home. It also 54 my discomfort when dealing with sickness and messy situations. More importantly, it pushed me to step out of my comfort zone, learn 55 , and adapt to the new environment with hope.41.A.Turning B.Investigating C.Putting D.Fitting42.A.Separated B.Protected C.Prevented D.Stopped43.A.annoyance B.joy C.depression D.gratitude44.A.make up B.make out C.make for D.make sense45.A.pleasant B.familiar C.weak D.strong46.A.rest B.escape C.change D.reject47.A.soft B.sharp C.clear D.loud48.A.surprised B.confused C.encouraged D.moved49.A.hobbies B.plans C.tasks D.beliefs50.A.check-ups B.look-ups C.pick-ups D.wake-ups51.A.operation B.procedure C.meeting D.interaction52.A.wasted B.lifted C.decreased D.signaled53.A.miss B.seek C.embrace D.reflect54.A.lessened B.increased C.hid D.showed55.A.quickly B.passively C.continuously D.unwillingly【答案】41.D 42.A 43.C 44.B 45.D 46.C 47.A 48.B 49.C 50.A 51.D 52.B 53.C 54.A 55.C【导语】这是一篇记叙文。主要讲述了作为移民,作者面临融入文化等挑战,因孤独和语言障碍困扰,后在动物收容所做志愿者,提升信心、减轻不适,还学会持续学习以适应新环境。41.考查动词词义辨析。句意:适应陌生的文化是其中之一。A. Turning转变成;B. Investigating调查; C. Putting放;D. Fitting适应。根据上文“As an immigrant, I am faced with many challenges”以及下文“the unfamiliar culture is one of them”可知,作为移民面临融入不熟悉文化的挑战。“fit into”是固定短语,意为“适应,融入”。故选D项。42.考查动词词义辨析。句意:与家人相隔11000多公里,我很少走出家门,远程工作,逐渐陷入孤独和抑郁之中。A. Separated分离;B. Protected保护;C. Prevented阻止;D. Stopped停止。根据下文“by over 11,000 kilometers”可知是与家人分离。“be separated from”表示“与……分离”,为固定短语。故选A项。43.考查名词词义辨析。句意:与家人相隔11000多公里,我很少走出家门,远程工作,逐渐陷入孤独和抑郁之中。A. annoyance烦恼;B. joy喜悦;C. depression沮丧,抑郁;D. gratitude感激。根据上文“trapped in loneliness”以及前文描述的困境可知,这里应是消极情绪。故选C项。44.考查动词短语辨析。句意:我也很难理解当地的口音——甚至去麦当劳也会尴尬地结束,因为我听不出收银员说的一个字,让我觉得自己像个愚蠢的傻瓜。A. make up组成,编造,化妆;B. make out理解,辨认出;C. make for走向,有助于;D. make sense有意义,讲得通。根据上文“I also struggled with understanding the local accents — even a trip to McDonald’s would end in embarrassment”可知,因为听不懂当地口音,所以在麦当劳听不懂收银员说的一个字。故选B项。45.考查形容词词义辨析。句意:气味很强烈,到处都是皮毛,但我提醒自己,这是改变的一步。A. pleasant令人愉快的;B. familiar熟悉的;C. weak微弱的;D. strong浓烈的。根据上文“On my first day, I was asked to clean the animal cages.”可知,清理动物笼子,味道应该是浓烈的。故选D项。46.考查动词词义辨析。句意:气味很强烈,到处都是皮毛,但我提醒自己,这是改变的一步。A. rest休息;B. escape逃跑;C. change改变;D. reject拒绝。根据上文“ I decided to volunteer there.”和“The smell was , and fur was everywhere”可知,作者决定做志愿者,所以打扫时候即使气味很强烈,到处都是皮毛也要坚持,因为这是改变的一步。故选C项。47.考查形容词词义辨析。句意:一些受惊的小猫躲在床底下,所以我用轻柔的声音和缓慢的动作轻轻地把它们弄出来。A. soft温柔的,柔和的;B. sharp尖锐的;C. clear清晰的;D. loud大声的。根据上文“Some scared kittens hid under the beds”可知,对于害怕的小猫,应该用温柔的声音。故选A项。48.考查动词词义辨析。句意:遛狗的时候,我一开始和其他志愿者交流有困难,因为他们的口音让我很困惑。A. surprised使惊讶;B. confused使困惑;C. encouraged鼓励;D. moved感动。根据前文提到“struggled with understanding the local accents”,可知,因为听不懂口音,所以其他志愿者的口音让作者困惑。故选B项。49.考查名词词义辨析。句意:几个星期以来,我承担了更多的任务——给动物洗澡,帮助兽医做检查。A. hobbies爱好;B. plans计划;C. tasks任务;D. beliefs信念。根据下文“bathing the animals, helping vet (兽医) give 50 .”可知,作者接下来承担了更多的任务,如给动物洗澡等。故选C项。50.考查名词短语辨析。句意:几个星期以来,我承担了更多的任务——给动物洗澡,帮助兽医做检查。A. check-ups检查;B. look-ups查找,查阅;C. pick-ups捡起,接载等;D. wake-ups叫醒。根据常识以及上文“bathing the animals, helping vet give…”可知,帮助兽医应该是进行检查。选A项。51.考查名词词义辨析。句意:随着每一次互动,我对这门语言的理解都在增长。A. operation手术,操作;B. procedure程序,手续;C. meeting会议;D. interaction互动。根据下文“my understanding of the language grew”可知,每一次与他人或动物的互动,作者对语言的理解都在增长。故选D项。52.考查动词词义辨析。句意:在收容所做志愿者极大地提升了我的信心,帮助我拥抱我的新家。A. wasted浪费;B. lifted提升,举起;C. decreased减少;D. signaled发信号。根据句意以及下文“my confidence”可知,在动物收容所做志愿者显著提升了作者的信心。故选B项。53.考查动词词义辨析。句意:在收容所做志愿者极大地提升了我的信心,帮助我拥抱我的新家。A. miss想念,错过;B. seek寻找;C. embrace拥抱,接受;D. reflect反映,反思。根据句意以及下文“my new home”可知,提升信心帮助作者拥抱新家。故选C项。54.考查动词词义辨析。句意:它也减轻了我在处理疾病和混乱情况时的不适。A. lessened减少;B. increased增加;C. hid隐藏;D. showed展示。根据下文“my discomfort when dealing with sickness and messy situations”可知,做志愿者也减少了作者在处理疾病和混乱情况时的不适。故选A项。55.考查副词词义辨析。句意:更重要的是,它促使我走出自己的舒适区,不断学习,带着希望去适应新的环境。A. quickly快速地;B. passively被动地;C. continuously持续地,不断地;D. unwillingly不情愿地。根据下文“and adapt to the new environment with hope”可知,做志愿者推动作者走出舒适区,不断学习并适应新环境。故选C项。第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。To mark the first anniversary of Beijing’s Central Axis (中轴线) 56 (include) on UNESCO’s World Heritage List, Tencent News launched a strategic board game, thanks to 57 junior high school student’s idea.The game, Beijing’s Central Axis: The Architect, designed from an architect’s perspective, allows players to build historic structures along the axis using cards and other tools. Each card, 58 (represent) either a construction aid or a special event, weaves together historical knowledge with China’s unique architectural aesthetics (美学) and spatial philosophy.The creative mind behind the game is Yang Ziruo, a 14-year-old student from Beijing No. 35 High School, 59 innovative idea was selected through the Ideas program — an initiative that Tencent News launched in April to encourage young people 60 creative dreams to turn their concepts into reality. Ziruo’s fascination with the axis began when she was 5 during her first visit to its historic sites. Since then, she has developed a deep interest in 61 (it) history and culture, and even 62 (voluntary) worked as a child guide at several museums the following year. Inspired by the popular card game Legends of the Three Kingdoms, Ziruo proposed a board game centered on the axis. Her hope was 63 (engage) more young people in discovering and appreciating this cultural treasure through entertainment.Huang Chenxia, general manager of operations at Tencent News, emphasized the power of 64 (creative), expressing hope that the Ideas program will attract more talents to realize their dreams. The board game will be donated nationwide to multiple schools and rural institutions, where it can serve as an inspiring educational tool that 65 (combine) fun with meaningful cultural leaning.【答案】56.being included 57.a 58.representing 59.whose 60.with 61.its 62.voluntarily 63.to engage 64.creativity 65.combines【导语】这是一篇说明文,文章主要讲述了纪念北京中轴线被列入联合国教科文组织世界遗产名录一周年,腾讯新闻推出了一款战略棋盘游戏,这款游戏背后的创意是来自北京第35中学的14岁学生杨自若。56.考查非谓语动词。句意:为了纪念北京中轴线被列入联合国教科文组织世界遗产名录一周年,腾讯新闻推出了一款战略棋盘游戏,这要感谢一位初中生的想法。此处是动名词的复合结构作介词宾语,且include和Beijing’s Central Axis之间是被动关系,应用动名词的被动式,故填being included。57.考查冠词。句意:同上。此处泛指“一位初中生”,使用不定冠词,junior发音以辅音音素开头,故填a。58.考查非谓语动词。句意:每张卡片,要么代表一个建筑辅助工具,要么代表一个特殊的事件,将历史知识与中国独特的建筑美学和空间哲学编织在一起。represent和card之间是主动关系,使用现在分词作后置定语,故填representing。59.考查定语从句。句意:这款游戏背后的创意是来自北京第35中学的14岁学生杨自若,他的创新想法通过“想法秀”被选中,“想法秀”是腾讯新闻今年4月推出的一项倡议,旨在鼓励有创意梦想的年轻人把自己的想法变成现实。空处引导非限制性定语从句,先行词是student,关系词在从句中作定语,应用关系代词whose,故填whose。60.考查介词。句意:同上。此处指“具有创意梦想的年轻人”,使用介词with,故填with。61.考查代词。句意:从那以后,她对它的历史和文化产生了浓厚的兴趣,甚至在第二年自愿在几家博物馆担任儿童导游。空处修饰并列的名词history and culture,应填形容词性物主代词,故填its。62.考查副词。句意:同上。空处修饰动词worked,应填副词作状语,故填voluntarily。63.考查非谓语动词。句意:她希望通过娱乐让更多的年轻人发现和欣赏这一文化瑰宝。空处应填动词不定式作表语,说明主语的内容,故填to engage。64.考查名词。句意:腾讯新闻运营总经理黄晨霞强调了创造力的力量,并表示希望创意计划将吸引更多的人才来实现他们的梦想。空处应填名词作of的宾语,creativity为不可数名词,故填creativity。65.考查时态和主谓一致。句意:这款棋盘游戏将捐赠给全国多所学校和农村机构,在那里它可以作为一种鼓舞人心的教育工具,将乐趣与有意义的文化学习结合起来。结合句意及can可知描述事实,使用一般现在时,主语it表示单数意义,谓语动词使用单数,故填combines。第四部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)66.假定你是李华,学校即将举办“传统文化科技节”,需征集活动方案。请给活动负责人 Mr. Smith 写一封邮件,提出你的建议。内容包括:推荐的传统文化项目(如书法、剪纸等)1. 结合的科技手段(如 VR、AI 等);2. 预期效果及理由。注意:1. 词数 80 左右;2. 开头和结尾已给出,不计入总词数。Dear Mr. Smith,______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Best regards,Li Hua【答案】One possible version:Dear Mr. Smith,I’m Li Hua, writing to suggest an activity for the “Traditional Culture and Technology Festival.” I recommend combining calligraphy with VR technology.Participants can use VR headsets to “enter” ancient studios, watching 3D animations of masters practicing calligraphy. They can also “hold” a virtual brush to imitate strokes, with AI providing real-time feedback on posture and technique.This approach will attract students by making abstract art tangible. VR enhances immersion, while AI ensures personalized learning. It bridges tradition and innovation, helping young people appreciate calligraphy’s beauty.Looking forward to your reply!Best regards,Li Hua【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生以李华的身份给活动负责人Mr. Smith写邮件,为学校即将举办的“传统文化科技节”提出活动方案建议,内容需包含推荐的传统文化项目、结合的科技手段及预期效果与理由。【详解】1. 词汇积累参与者:participant→attendee模仿:imitate→copy提高:enhance→improve确保:ensure→guarantee2. 句式拓展简单句变复合句原句:I recommend combining calligraphy with VR technology.拓展句:I recommend that we combine calligraphy with VR technology, which can bring a new experience to the participants.【点睛】【高分句型1】Participants can use VR headsets to “enter” ancient studios, watching 3D animations of masters practicing calligraphy.(运用了现在分词短语作状语)【高分句型2】They can also “hold” a virtual brush to imitate strokes, with AI providing real-time feedback on posture and technique.(运用了with的复合结构作状语)第二节(满分25分)67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。I must share a heart-warming experience I cherished this week, both as a caring individual and a member of the community. I take the train, my main commuting (通勤) way, to work every morning from a train station near my house. I can get to the station quite easily as there is a way at the back of the station which provides a great shortcut. In summer, when it’s hot, I always try to rush through it because it can get quite smelly from all the garbage that people throw away.It was one of those days that I was trying to rush through as usual when something made me stop for a moment. I saw the most unexpected and beautiful act by an old woman walking ahead of me with the help of a white stick. The old woman was quite short and thin, and had white hair. I remember that she was wearing a bright orange jacket and she was walking, assisted by a white cane. She was walking slowly as each step took some effort. I hadn’t particularly noticed her at first, until she stopped near a garbage bin.She slowly laid her walking stick against the garbage bin and then leaned on it with her right hand. Then she bent down and reached for the garbage, but she clearly found it difficult and it took her a while. She picked up some garbage off the ground with her left hand and slowly straightened herself up again, all the while using the garbage bin to support herself. She threw the garbage inside the bin, dusted her trousers off and then reached for her walking cane again. She then gradually stood up straight and carried on walking. I was blown away to see this amazing old woman make such a painstaking effort to keep even a small part of the way clean! I haven't been able to stop thinking about that all day.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Inspired by the old woman’s act, I also did my part in keeping the way clean._________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Word spread, and our efforts soon caught the attention of the local community.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】Inspired by the old woman’s act, I also did my part in keeping the way clean. The next morning, I brought a pair of gloves and a big garbage bag from home before heading to the station. As I walked through the shortcut, I bent down to pick up every piece of trash I saw — crinkled snack bags, empty plastic bottles, and even tiny candy wrappers hidden in the grass. It took me a few extra minutes, but seeing the path grow cleaner made my heart feel light. Later, I started asking my neighbors who also took the train to join me. To my surprise, two of them agreed right away, and soon we formed a small team that cleaned the area every weekday morning. Word spread, and our efforts soon caught the attention of the local community. The neighborhood committee heard about what we were doing and provided us with more cleaning supplies — brooms, dustpans, and even trash cans with “Keep Our Home Clean” labels. Some students from the nearby primary school also volunteered on weekends, bringing their parents along too. Gradually, the smelly shortcut transformed into a tidy, pleasant path. Last week, I even saw the old woman with the white stick again. When she walked through the clean path, she stopped for a moment, smiled, and nodded at us gratefully. That small gesture made me realize: a single kind act can spark a chain reaction, making the whole community warmer. 【导语】本文以人物为线索展开,作者分享通勤时见拄拐老妇费力捡垃圾清洁小路的暖心经历,此行为触动作者,也让作者后续参与到清洁中。【详解】1.段落续写:①由第一段首句内容“受这位老妇人行为的启发,我也尽己所能维护这条小路的清洁。”可以预测续写这段主要内容: 作者受老妇启发,带工具清理小路垃圾,还邀邻居加入,组成团队每日清扫。②由第二段首句内容“消息传开来,我们的努力很快引起了当地社区的关注。”可以预测续写这段主要内容:社区关注作者等人行动,提供支持,更多人参与,小路变整洁,作者也领悟善举的力量。2.续写线索: 受老妇启发——清理小路垃圾——邀邻居加入—— 更多人参与——作者感悟3.词汇激活行为类①.开始:begin/start②.提供:provide/offer③.看见:see/spot/catch sight of情绪类①.惊讶:surprise/astonishment/amazement②.感激地:gratefully/thankfully【点睛】[高分句型1]. It took me a few extra minutes, but seeing the path grow cleaner made my heart feel light. (运用了动名词短语作主语)[高分句型2]. Later, I started asking my neighbors who also took the train to join me. (运用了who引导的定语从句)[高分句型3]. Some students from the nearby primary school also volunteered on weekends, bringing their parents along too. (运用了现在分词作状语)21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台2025-2026学年高二英语上学期期中模拟卷(外研版)(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 测试范围:选择性必修一Unit1~Unit 4(外研版2019)4. 难度系数:0.65。5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)做题时,请先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.How does the woman lose weight A.By running and walking outdoors.B.By exercising in the gym.C.By going on a diet.2.What is the purpose of Amy’s visit A.To attend a job interview.B.To meet with a librarian.C.To visit her chemistry teacher.3.From which city does the man’s trip begin A.New York. B.San Francisco. C.Nashville.4.What do the speakers have in common A.They’re both ill.B.They both got a gift from Sarah.C.They’ll both be absent from a party.5.Why was the girl talking in class A.She needed to know the page number.B.She reminded the class to pay attention.C.She wanted to move up closer to the front.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.Which month is the River Valley tour in A.May. B.June. C.July.7.What will the man do next A.Complete a form. B.Leave the desk. C.Check the timetable.听第7段材料,回答第8至10题。8.Where does Amanda want to spend her summer holiday A.In Beijing. B.In London. C.In New York.9.What does Amanda’s mother want her to do A.Learn about Chinese culture.B.Look after her grandmother.C.Offer some help on the farm.10.Who did the man plan to go to London with A.His friends. B.His mother. C.His grandmother.听第8段材料,回答第11至13题。11.Where does Wang Shan come from A.China. B.Austria. C.America.12.Why did Wang Shan decide to study Chinese medicine A.To get to know Chinese friends.B.To make up for the shortcomings of Western medicine.C.To follow in his parents’ footsteps.13.What did Wang Shan find the most difficult to get used to A.The living habit. B.The weather. C.The language听第9段材料,回答第14至17题。14.How is English learning for adults in the man’s country A.Popular. B.Unnecessary. C.Difficult.15.What is a requirement for teaching English in the man’s country A.Having a TEFL certificate.B.Having some teaching experience.C.Having a master’s degree in English.16.Why did the woman move to the man’s country A.To further her study.B.To expand her business.C.To be reunited with her family.17.What attracts the woman most in the man’s country A.The friendly people. B.The rich culture. C.The local food.听第10段材料,回答第18至20题。18.What does Camber’s Park highlight A.Exciting rides. B.Free entrance fee. C.Educational experience.19.Which ride needs extra money A.The Swoop Slide.B.The River Adventure.C.The Jungle Jim Rollercoaster.20.What is a requirement for Jungle Jim Rollercoaster riders A.Tying safety belts.B.Reaching a certain age.C.Wearing long trousers.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AIn 2015, Brian Peterson and his wife moved to Santa Ana, California, where they came across a homeless man named Matt Faris. Inspired by Love Does, a book about the power of love in action, Peterson decided to introduce himself. Despite Faris’ challenging circumstances, Peterson saw the beauty within him and asked to paint his portrait. This encounter led Peterson to establish Faces of Santa Ana, a nonprofit that befriends and paints portraits of unhoused community members.Starting from a black-and-white photo taken with his phone, Peterson chooses colors inspired by the subject’s personality and life story, creating a poignant portrait. He sells the finished canvases, signed by both the subject and artist, and shares the proceeds. Half goes into a “love account” for the model, which Peterson assists them in using to rebuild their lives.Many of Peterson’s new friends use the donations to secure immediate necessities — medical care, hotel rooms and food. However, Peterson has learned the importance of not assuming what someone needs and instead asks them directly. The impact has been profound. Faris, for example, used the money to record an album, fulfilling his musical dreams. Another subject, Kimberly Sondoval, used it to support her daughter’s rent, leading to a tear-filled and heartfelt moment as they cried in Peterson’s arms.Over the years, Peterson expanded his work with the creation of Faces of Mankind, a collective of artists painting portraits of homeless individuals nationwide. Peterson himself has painted 41 of these portraits. The nonprofit’s impact extends beyond financial support, however, as buyers of the paintings often connect with the subject’s story, finding similarities and often friendship with someone they might have otherwise overlooked or stereotyped.Peterson expressed his surprise at this transformation when he said, “People often tell me, ‘I see homeless people differently now.’ I didn’t know that would happen.”21.What inspired Brian Peterson to set up Faces of Santa Ana A.A book on kindness. B.His love for painting.C.His meeting with Faris. D.Faris’ deep despair.22.What is special about Peterson’s portraits A.They are created by using his imagination.B.They are signed only by the subjects.C.They mirror strong personal identities.D.They are painted from live events.23.How would Peterson describe the impact of Faces of Mankind on the buyers A.Temporary. B.Far-reaching. C.Foreseeable. D.Ground-breaking.BMy affair with sugar began innocently enough in my childhood, when I indulged (沉迷) in sweet treats as rewards for good behavior by overworked but loving parents, or as a means to celebrate special occasions. As I grew older, my craving (渴望) intensified, leading me to seek the sweet comfort of chocolate, Coke, and Cheese Cheetos. These sugary delights became my escape from the stress and worries in my life.It wasn’t until my reflection in the mirror no longer matched the lively, intelligent person I felt inside that I realized the severity of my situation. Clothes that once fit me perfectly are now uncomfortably tight, and climbing a flight of stairs leaves me breathless. Not to mention that, in the past two to three years, my weight gain has influenced my self-esteem, confidence, and overall well-being.In my search for a healthier lifestyle, I decided to turn to zero-calorie drinks, believing they would be a healthier alternative to my beloved sugary drinks. However, my research led me to an alarming discovery of the dangers of aspartame, a commonly used artificial sweetener found in many zero-calorie drinks. Despite its lack of calories, aspartame has been linked to many health concerns including headaches, dizziness, and even more severe conditions. More studies are needed to learn about artificial sweeteners’ long-term effects on our health. Still, knowing this put me off zero-calorie drinks for a while!With newfound knowledge and determination, I began my journey, to break free from sugar addiction. The journey was challenging, with persistent cravings and constant temptations (诱惑). However, armed with healthier snack alternatives, such as fruit and nuts, and the support of loved ones, I gradually weaned myself off the sugar roller coaster. I am rediscovering some of the joys of a more balanced lifestyle. Regular exercise became my companion, boosting my energy levels and reducing stress.24.What initially attracted the author to sugar A.Sugary delights. B.Childhood rewards.C.Stressful situations. D.Personal achievements.25.What can be learned about zero-calorie drinks A.They are free of artificial sweeteners.B.They can contribute to weight loss.C.They are highly favored by the market.D.They pose a potential threat to health.26.What does the underlined part mean in the last paragraph A.Stopped consuming sugar. B.Switched to sugar replacements.C.Monitored my sugar levels. D.Learned the tricks of sugar control.27.Which of the following can best describe the author A.Self-aware and reflective. B.Inquiring but careless.C.Determined but impatient. D.Self-disciplined and ambitious.CCalifornia-based Greatfill offers a zero-waste solution with reusable household products. It focuses on the health of the home, humans, and the environment.Greatfill produces eco-friendly hand wash, body wash, dish soap, multipurpose cleaner and so on. The naturally-sourced ingredients list is proudly displayed on the website and the bag. Each product’s starter kit comes with a durable food-grade steel bottle in various colors, which is reusable and has a lifetime guarantee. This helps avoid plastic spray and pump bottles. Not only does this promote a solution for plastic waste, but the steel bottles pair with the company’s reusable fill-bags. With your first order, Greatfill sends a postage-paid envelope. After using refill bags, you can simply drop them into the envelope and return them to the company for sterilization (消毒) and reuse.Greatfill claims to be the only U.S. company offering a completely zero-waste solution. While the zero waste aspect benefits the planet all along the supply chain, the products focus on maintaining a safe environment within the home. In addition to using natural ingredients, all products are vegan friendly and are never tested on animals. The company’s mission is: “To avoid single-use plastic by making refilling convenient, affordable and fun.” The inspiration came from the fact that the global recycling for plastic waste is ineffective. It’s a member of 1% for the Planet, donating 1% of sales to environmental charities.Products can be ordered online and will soon be in retail (零售) stores. Reviewers love the products for their mild scents, performance, and zero-waste features. The body wash has a pleasing scent and thick consistency, and the multipurpose cleaner effectively cleans various surfaces without leaving a film (薄膜) or having an unbearable smell.28.What is one of the main ways Greatfill helps reduce plastic waste A.It uses plastic bottles with a lifetime guarantee.B.It provides reusable steel bottles instead of plastic ones.C.It asks customers to sterilize refill bags at home.D.It only sells hand wash and body wash products.29.What is Greatfill’s mission as stated in the passage A.To avoid single-use plastic through refill solutions.B.To stress the ineffectiveness of global recycling.C.To make all household products with strong scents.D.To expand product lines by testing on animals.30.What can be inferred about Greatfill’s development A.It will produce more scented products.B.It may leave traditional products unsold.C.Its products have been seen in retail stores.D.It may expand its market through retail stores.31.What is the author’s main purpose in writing this text A.To warn about the dangers of plastic pollution.B.To promote a sustainable business model.C.To analyze the global recycling system.D.To advertise a new retail store chain.DHow do you beat the summer heat If you’ re like most people, you turn the air conditioning on when it’s the hottest time of the day. But what if you could use nonpeak (非高峰的) electrical hours and store the cold to use the next day This idea has become a reality for a New York City high-rise that’s being cooled by ice.Eleven Madison, a skyscraper in the heart of Manhattan, is using cool, frozen ice overnight to cool the building, reported CBS News. Four stories below ground, an ice battery system freezes water during the night, when electrical use is low, and uses this ice to cool the building during the day. “There’s about 500,000 pounds of ice created every night,” said Holly Paeper, president of Trane Technologies, a company that did the installation (装置) .Air conditioning uses nearly 20% of energy use in homes and businesses globally. However, on extremely hot days, that number can jump to 70%. Installations like the one in Eleven Madison help to lower that. According to Paeper, the company has installed the technology in about 4,000 sites worldwide.The system in the basement of Eleven Madison uses 100 tanks that are each the size of a parking spot. Because there’s a lot of energy consumed in freezing water, a more effective way had to be found. “We take water, and add some other elements in it,” explained Dr. Patrick Shamberger, an associate professor at Texas A&M. “So we can take control of that temperature basically anywhere we want it, in the zero to 20℃ range.”While ice batteries aren’t being used to cool food or to power electrical devices, they’re being used to cool buildings. For now, combining ice batteries with other types of energy storage from renewables can help the power grid (电网) to keep up in hot weather as well as lower the cost of electricity. It’s a win-win for all.32.What does the author want to stress in paragraph 3 A.The necessity of ice batteries. B.The popularity of the technology.C.The features of the high-rise. D.The significance of air conditioning.33.Why were some elements added in the water A.To make the water cleaner. B.To use the energy fully.C.To control the temperature. D.To add space occupation.34.What can be inferred about ice batteries according to the text A.They are cheap to install. B.They are energy-saving.C.They are extremely harmful. D.They are used to cool food.35.What can be a suitable title for the text A.Process of Ice Battery Production B.Power-hungry Air ConditioningC.Advantages of Storing Electricity D.A Creative System for Cooling第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Have you ever noticed how the people who shout the loudest often feel the weakest inside While the unconfident tend to be quick to anger and easily disturbed, a mentally strong person is often calm, collected, and unshakable. 36 How do you know if you’re on the path to becoming one of these quietly powerful individuals Here are some defining qualities:37Confidence is a product of continuous self-discipline (自律). Mentally strong individuals keep promises to themselves, set goals, and stick with them. They manage their time, energy, and emotions, gaining quiet assurance that translates into handling bigger challenges.Bringing positivity and uplifting others.A mentally strong person radiates (散发) positivity — not through forced smiles, but through a heartfelt, optimistic mindset. 38 Instead, they approach each roadblock with a solution-focused attitude. This kind of outlook is infectious, uplifting not just themselves but everyone around them.Seeing the big picture, not sweating the small stuff.39 A mentally strong person, on the other hand, has a broad perspective. They don’t get stuck on who’s right or wrong in every argument — they’re focused on bigger things. They stop reacting to every criticism or setback and learn to let things go.Holding firm convictions (坚信) that give life meaning.Mentally strong people don’t wander through life aimlessly. They’re guided by deeply held beliefs — whether rooted in personal values, spirituality, or a commitment to truth and growth. 40Ultimately, mental strength means recognizing that failure, loss, and criticism are inevitable parts of the journey. With inner calm and wisdom, you can walk through life with courage and clarity.A.They don’t pretend problems don’t exist.B.Solving their own problems independently.C.Living with self-discipline and true confidence.D.Belief isn’t about blind faith but about clarity of purpose.E.These beliefs give them direction especially in times of chaos.F.A small mind gets caught up in petty drama and constant comparison.G.Their peace comes from within and shapes how they face life’s challenges.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。As an immigrant, I am faced with many challenges. 41 into the unfamiliar culture is one of them.42 from family by over 11,000 kilometers, I rarely went out of my home, working remotely and gradually being trapped in loneliness and 43 . I also struggled with understanding the local accents — even a trip to McDonald’s would end in embarrassment, as I couldn’t 44 a single word from the cashier, making me feel like a clueless fool.One day, when driving, an advertisement for the local animal shelter caught my eye. I decided to volunteer there. On my first day, I was asked to clean the animal cages. The smell was 45 , and fur was everywhere, but I reminded myself this was a step to 46 . Next, I started feeding the pets. Some scared kittens hid under the beds, so I used a 47 voice and slow movements to gently get them out. When walking the dogs, I had trouble communicating with other volunteers at first, as their accents 48 me. But I kept practicing. Over weeks, I took on more 49 — bathing the animals, helping vet (兽医) give 50 . With each 51 , my understanding of the language grew. I even joined meetings to share ideas for the shelter.Volunteering at the shelter significantly 52 my confidence, helping me 53 my new home. It also 54 my discomfort when dealing with sickness and messy situations. More importantly, it pushed me to step out of my comfort zone, learn 55 , and adapt to the new environment with hope.41.A.Turning B.Investigating C.Putting D.Fitting42.A.Separated B.Protected C.Prevented D.Stopped43.A.annoyance B.joy C.depression D.gratitude44.A.make up B.make out C.make for D.make sense45.A.pleasant B.familiar C.weak D.strong46.A.rest B.escape C.change D.reject47.A.soft B.sharp C.clear D.loud48.A.surprised B.confused C.encouraged D.moved49.A.hobbies B.plans C.tasks D.beliefs50.A.check-ups B.look-ups C.pick-ups D.wake-ups51.A.operation B.procedure C.meeting D.interaction52.A.wasted B.lifted C.decreased D.signaled53.A.miss B.seek C.embrace D.reflect54.A.lessened B.increased C.hid D.showed55.A.quickly B.passively C.continuously D.unwillingly第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。To mark the first anniversary of Beijing’s Central Axis (中轴线) 56 (include) on UNESCO’s World Heritage List, Tencent News launched a strategic board game, thanks to 57 junior high school student’s idea.The game, Beijing’s Central Axis: The Architect, designed from an architect’s perspective, allows players to build historic structures along the axis using cards and other tools. Each card, 58 (represent) either a construction aid or a special event, weaves together historical knowledge with China’s unique architectural aesthetics (美学) and spatial philosophy.The creative mind behind the game is Yang Ziruo, a 14-year-old student from Beijing No. 35 High School, 59 innovative idea was selected through the Ideas program — an initiative that Tencent News launched in April to encourage young people 60 creative dreams to turn their concepts into reality. Ziruo’s fascination with the axis began when she was 5 during her first visit to its historic sites. Since then, she has developed a deep interest in 61 (it) history and culture, and even 62 (voluntary) worked as a child guide at several museums the following year. Inspired by the popular card game Legends of the Three Kingdoms, Ziruo proposed a board game centered on the axis. Her hope was 63 (engage) more young people in discovering and appreciating this cultural treasure through entertainment.Huang Chenxia, general manager of operations at Tencent News, emphasized the power of 64 (creative), expressing hope that the Ideas program will attract more talents to realize their dreams. The board game will be donated nationwide to multiple schools and rural institutions, where it can serve as an inspiring educational tool that 65 (combine) fun with meaningful cultural leaning.第四部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)66.假定你是李华,学校即将举办“传统文化科技节”,需征集活动方案。请给活动负责人 Mr. Smith 写一封邮件,提出你的建议。内容包括:推荐的传统文化项目(如书法、剪纸等)1. 结合的科技手段(如 VR、AI 等);2. 预期效果及理由。注意:1. 词数 80 左右;2. 开头和结尾已给出,不计入总词数。Dear Mr. Smith,______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Best regards,Li Hua第二节(满分25分)67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。I must share a heart-warming experience I cherished this week, both as a caring individual and a member of the community. I take the train, my main commuting (通勤) way, to work every morning from a train station near my house. I can get to the station quite easily as there is a way at the back of the station which provides a great shortcut. In summer, when it’s hot, I always try to rush through it because it can get quite smelly from all the garbage that people throw away.It was one of those days that I was trying to rush through as usual when something made me stop for a moment. I saw the most unexpected and beautiful act by an old woman walking ahead of me with the help of a white stick. The old woman was quite short and thin, and had white hair. I remember that she was wearing a bright orange jacket and she was walking, assisted by a white cane. She was walking slowly as each step took some effort. I hadn’t particularly noticed her at first, until she stopped near a garbage bin.She slowly laid her walking stick against the garbage bin and then leaned on it with her right hand. Then she bent down and reached for the garbage, but she clearly found it difficult and it took her a while. She picked up some garbage off the ground with her left hand and slowly straightened herself up again, all the while using the garbage bin to support herself. She threw the garbage inside the bin, dusted her trousers off and then reached for her walking cane again. She then gradually stood up straight and carried on walking. I was blown away to see this amazing old woman make such a painstaking effort to keep even a small part of the way clean! I haven't been able to stop thinking about that all day.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Inspired by the old woman’s act, I also did my part in keeping the way clean._________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Word spread, and our efforts soon caught the attention of the local community._________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)" 21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年高二英语上学期期中模拟卷(外研版)(原卷).doc 2025-2026学年高二英语上学期期中模拟卷(外研版)(解析).doc