(人教版2024)八年级英语上学期第一次月考(四川成都卷)(2026年中考题型)(原卷版+解析版,含听力原文及音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

(人教版2024)八年级英语上学期第一次月考(四川成都卷)(2026年中考题型)(原卷版+解析版,含听力原文及音频)

资源简介

2025-2026学年八年级上学期第一次月考(四川成都卷)
英语
注意事项:
1. 全卷分A卷和B卷,A卷满分100分,B卷满分50分;考试时间120分钟。
2. 选择题部分必须使用2B铅笔填涂;非选择题部分必须使用0.5毫米黑色签字笔书写,字体工整、笔迹清楚。
3. 请按照题号在答题卡上各题目对应的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试卷上答题均无效。
4. 保持答题卡清洁,不得折叠、污染、破损等。
A卷(共100分)
第一部分 听力(共25小题;计30分)
一、听句子,根据所听到的内容选择正确答语。每小题念两遍。(共5小题;每小题1分,计5分)
1.
A.No, I’m more outgoing. B.Yes, he’s more outgoing. C.No, you are not outgoing.
2.
A.It’s close to my home. B.It’s pretty bad. C.I don’t think so.
3.
A.She’s friendlier. B.She’s very busy. C.She has long curly hair.
4.
A.Jerry’s better. B.Jerry’s hard-working. C.Jerry works harder.
5.
A.See you. B.No problem. C.Sounds great.
二、听句子,选择与所听句子内容相符的图片。每小题念两遍。(共5小题;每小题1分,计5分)
A.B.C. D.E.
6. 7. 8. 9. 10.
三、听对话,根据对话内容及问题选择正确答案。每小题念两遍。(共10小题;每小题1分,计10分)
听第1段对话,回答第11、12题
11.Why don’t they want to go to Dream Clothes
A.Because it has terrible service.B.Because it is too expensive. C.Because it has bad music.
12.Which store will they go to
A.Blue Moon. B.Dream Clothes. C.Miller’s House.
听对话,回答小题。
13.Who’s the boy
A.The girl’s brother. B.The girl’s friend. C.The girl’s classmate.
14.What does Tom look like
A.He is short. B.He is heavy. C.He is tall.
听对话,回答小题。
15.How often does Emma play tennis
A.Twice a week. B.Once a week. C.Only when there’s a competition.
16.Why does Sam like basketball more
A.Because he played tennis before.B.Because it’s easier to play. C.Because it’s more exciting.
17.What can we learn about Sam’s brother
A.He is good at basketball.B.He plays tennis every Saturday. C.He doesn’t like basketball.
听对话,回答小题。
18.How long did David study last night
A.For two hours. B.For one hour. C.For half an hour.
19.What does David want to eat
A.Some chips. B.Some cookies. C.Some chocolates.
20.Who is the woman
A.David’s sister. B.David’s mother. C.David’s friend.
四、听短文,根据短文内容完成图表中所缺信息。短文念三遍。(共5小题;每小题2分,计10分)。
The after-school 21 of Chinese students.
Things they do They spend about two hours 22 every evening after school. They join different clubs. It is a good way to 23 and learn something new. They go to after-school classes, which can be important for their studies. They play sports to make themselves 24 and healthy. They help parents with housework.
Conclusion (结论) Chinese students are 25 with their study and hobbies after school.
第二部分 语言知识运用(共20小题;计40分)
阅读下面短文,从方框内的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
A.good with B.get bored C. wears a red nose D.plays fun games E. good for
Every week, Hilary Day goes to work at the children’s hospital. She always 26 and has balloons in her hands. She is the hospital’s “clow m doctor (小丑医生)”.
Hilary goes to the hospital every Saturday. She 27 with the children there, makes balloon animals for them and tells them interesting stories.
“I enjoy my job,” Hilary said. “My mother and grandmother are both nurses (护士), so caring for (照顾) children is easy for me. And I am 28 children.”
Hilary loves the job a lot. Before she took the job, she spent four weeks practicing. “Laughing (微笑) is 29 our health,” Hilary said. “Children in hospital miss their everyday life at home and at school, and they 30 easily. A clown doctor can make them feel happy.”
六、补全对话(共5小题;每小题2分,计10分)
根据对话内容,选出适当的选项补全对话。
A: Welcome to our store. 31
B: I want to buy a coat. Well, how much is this one
A: Fifty dollars, sir. 32
B: Really But it’s more expensive than the same one in other stores. 33
A: Hmm... OK. That’s the last price.
B: 34
A: Here you are.
B: By the way, I like the music you play. 35
A: Thank you. Hope you’ll come the next time. Bye!
A.It’s the cheapest coat in our store.
B.It’s better than that of any other store in town.
C.OK. I’ll take it.
D.Can it be ten dollars cheaper
E.What can I do for you
七、完形填空(共10小题,每小题2分,计20分)
阅读下面短文,根据短文内容,从A、B、C三个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Long long ago, there was a donkey living in a small village. One day, his owner asked him to carry (搬运) a bag of grain (谷物) to 36 village. It was a hot summer day, and the sun was high in the sky. On the way, the donkey found something was 37 him all the time. It was his own shadow.
It was difficult for this donkey to see his shadow because he 38 left his small room before. So the donkey was very 39 . He saw the shadow staying closely behind him everywhere he went. He thought that this thing must be his friend because it never 40 .
Then, the donkey had an idea; “Why don’t I get some help from the shadow If I could make it bigger or longer, I would carry 41 I am carrying now.” So, all he needed was to find a way to make his shadow bigger. He looked up and saw the sun in the sky, and then he thought the shadows must come from the sun. If he stood 42 , its shadow would be longer. So, the donkey started to climb the mountain, hoping to get closer to the sun and have a bigger shadow. 43 climbing a long way, he looked back and saw that his shadow became longer. The donkey was very happy 44 he thought his bag was sure to weigh less.
However, that was not the 45 . The higher the donkey climbed, the heavier the bag of grain on his back felt to him. In the end, the donkey was too tired to get to that village.
This story tells us not to be fooled (被欺骗) by what we see, or we might pay a heavy price.
36.A.the other B.another C.any other
37.A.helping B.riding C.following
38.A.usually B.never C.sometimes
39.A.tired B.scared C.surprised
40.A.shouted B.left C.asked
41.A.as much as B.more than C.less than
42.A.farther B.higher C.straighter
43.A.After B.Before C.Through
44.A.though B.so C.because
45.A.truth B.place C.reason
第三部分 阅读理解(共15小题;计30分)
八、阅读下列短文,根据短文内容选择最佳选项。(共15小题;每小题2分,计30分)
A
Two months ago, I took a five-day trip to Beijing with my sister. We arrived there on August 8th and had a great time in the following days. Here are our activities.
Five-day trip in Beijing. (¥3600/person, half price for the second)
Days Activities
▲Day1 Arrived in Beijing and took a taxi to the hotel. Visited the Palace Museum after eating Beijing Duck.
▲Day2 Had a full-day trip to Tian’an men Square and the Temple of Heaven. Watched Beijing Opera at Chang’an Theater in the evening.
▲Day3 Had a full-day trip to the Great Wall and Beijing Olympic Park. Enjoyed a nice dinner.
▲Day4 Visited Beijing University in the morning. Then bought some gifts there. Visited Wangfujing Street and had something delicious for lunch.
▲Day5 Visited Hutongs and Xiushui Street. Took the afternoon flight (航班) back to Chengdu.
46.How much might the writer and her sister pay for the Beijing tour
A.¥5400 B.¥7200 C.¥10800
47.What is the right order of the following activities
①Visited the Palace Museum ②Enjoyed Beijing Duck
③Went shopping ④Visited Wangfujing Street
A.②①③④ B.①②③④ C.②①④③
48.What did the writer and her sister do on August 10th
①Watched Beijing Opera ②Had something delicious
③Visited the Great Wall ④Visited Beijing Olympic Park
A.①②③ B.①③④ C.②③④
49.When did the writer and her sister go shopping
A.On August 9th B.On August 11th C.On August 12th
50.Which of the following is NOT true
A.The writer and her sister stayed in Beijing for five days.
B.The writer and her sister took the plane back to Chengdu on August 12th.
C.The writer and her sister had a nice dinner on Wangfujing Street.
B
In an amazing example of never giving up and loving travel, 79-year-old Luisa Yu has traveled to every country in the world, which many people only dream of but can’t achieve (实现) .
Yu began to travel when she was 23 years old as an exchange student (交换生) from the Philippines (菲律宾) , and 56 years later, she realized her lifelong dream.
When she came to the US as an exchange student, she could only travel in the country, so she began to take a Greyhound bus ride to see the different landscapes (风景) and cultures of the US. After working in the medical technology industry (医疗技术产业) , Yu decided to become a travel agent (代理人) , and this job let her follow her passion (热情) for traveling.
Over the past fifty years, Yu has traveled all over the world, learning about the history, culture, and landscapes of each country. She went to the places that some people might think dangerous, but Yu welcomed the challenge (挑战) . She said, “Though some places were dangerous, I think I can do this. I want to see these places with my own eyes because there’s a lot of history and culture only belonging to (属于) them. ”
The greatest achievement (成就) came on November 9, 2023, when Luisa Yu arrived in her final country, Serbia. Because it is the last country in the world she hasn’t visited before.
51.How does Luisa Yu’s travel make people feel
A.Amazed. B.Proud. C.Happy.
52.What’s the meaning of the underlined word “realized”
A.Found. B.Make … come true. C.Understand.
53.Why did Luisa Yu decide to be a travel agent
A.Because she loved traveling.
B.Because she wanted to make more money.
C.Because she disliked her work in the medical technology industry.
54.What does the fourth paragraph mainly tell us
A.Why Luisa Yu made such a long journey.
B.How Luisa Yu tried her best to make plans.
C.What Luisa Yu did during the past fifty years.
55.What’s the best title of the passage
A.The wonderful life of old people.
B.A 79-year-old woman finished her travel around the world.
C.Old people should also travel around the world.
C
You are having a walk in the neighborhood, listening to your favorite music. Later, you go home. Surprisingly, the music keeps running through your head. You sing it when you do your homework. You hum (哼唱) it when you eat. Why is that In fact, many people may have the same feeling. This kind of music is called an earworm (耳虫).
What kind of music can be an earworm It should be simple and easy to sing or hum. Usually, the music is pretty short. A riff (重复乐段) of a song is the easiest to become an earworm. For example, “Twinkle, twinkle, little star”.
Why do people get earworms Scientists think it may have something to do with our mind. Sometimes when we feel bored, our mind wants something easy and interesting. People are likely to (很可能) get an earworm when they are doing something like walking or doing housework. And there is an interesting fact. Musicians can have earworms more often than other people.
Usually, earworms aren’t bad for us. They go away as time goes. But how to get them out of your head if they make you unhappy On the one hand, our head can’t do more than one thing at a time. We can do other things, such as reading, talking to others, or watching TV. This can keep our mind busy. Then, we won’t have time to care about the earworms. On the other hand, listening to other songs is also a good way. Some songs do well in controlling (控制) earworms. For example, Happy Birthday to You.
56.According to the passage, earworms are ________.
A.worms living in your ears
B.songs staying in your head
C.feelings about wonderful music
57.Who may have earworms more often
A.Scientists. B.Students. C.Musicians.
58.In which way may people get an earworm easily
A. B. C.
59.What can we know about earworms according to the passage
A.They can control some songs.
B.They usually go away as time goes.
C.They should be pretty long and difficult.
60.What is the writing purpose (目的) of the passage
A.To show us different kinds of music.
B.To tell us something about earworms.
C.To let us know how to get earworms out.
B卷(共50分)
一、短文填空(共10小题;每小题1分,计10分)
从下面方框中选出10个单词,将其正确形式填入短文,使短文意思正确通顺(每词限用一次)
activity bore enough I interest kill little none result save through try
Young people have many ways to have fun. The Live Action Role Playing (LARP) is one of them. It is also called “Jubensha”.
LARP is a (an) 61 played with a group of people. It is just like you're playing in a movie. The movie is about who 62 the people. Someone acts the murderer (凶手) , and the murderer is one of the players. 63 of the players knows who the murderer is. The game often lasts for a few hours until (直到) the murderer is found.
The game usually has at 64 four players. The players draw (抽取) their characters (角色) first. And then they dress themselves up and play their stories together. But every player only knows his or her own story. Everyone 65 their best to find out who the murderer is in the game 66 telling the stories of themselves and listening to others' stories.
The number of players on LARP grew very fast from 2022. Why Maybe there are not 67 colorful free time activities for young people today. “I never get 68 of the game. It makes me feel relaxed It gives me time to relax 69 from my busy life.” a LARP lover says. LARP is also a way of making friends. Talking and working together helps players get close.
Are you 70 in the LARP Did you try it before
二、补全短文(共5小题;每小题1分,计5分)
根据短文内容,从短文后的A~F选项中,选出5个适当的选项补全短文。
People with pets at home often think they know a lot about their pets. But most of them often can’t notice (注意) it when their pets are nervous (紧张).
There is a new study from scientists at the University of California. It finds that dogs are nervous when they hear home noises like the sound from a vacuum (吸尘器). 71
“Ginny was a very friendly dog. But one day she began to act very strangely. 72 ” says Emma Grigg, one of the scientists. “Later, I found it was because of the noises from a vacuum in another part of the house. When the sound stopped, Ginny became well soon. Then I thought this was interesting and began to study it.”
The scientists asked 368 dog owners about their pets’ reactions (反应) to daily home sounds. 73 They found that high-frequency (频率) noises can make dogs nervous more easily than low-frequency noises. “Dogs are different in their sensitivity (敏度) to noises. 74 ” says Grigg.
Scientists think that cats may also be afraid of some home noises. 75 Now they only hope the study on dogs can help owners know more about what home noises would do to their dogs, so they can do something to help with the problem.
A.But that’s another future study.
B.But it is not really the facts they think.
C.Not every dog is afraid of these noises.
D.They also watched many videos online.
E.And many pet owners don’t know this.
F.She looked nervous, and even stopped eating for a few days.
三、阅读表达(共10小题,计20分)
A. 完成图表(共5小题;每小题2分,计10分)
根据短文内容,完成图表中所缺信息。
In the past years, it is always believed that robots cannot think like humans. In recent years, with the development of the technology, it seems not difficult for robots to think like us. Some people are worried that might happen in the future.
Where is the robot technology heading (朝向) Can robots and humans work together
Yes—they’re here to help humans. Robots were created by humans. Robots do jobs that are too dangerous for people to do by themselves. Although robots might take some people’s jobs, they will create new types of work, and they will probably create more jobs than those they take away. Besides, robots’ program could actually make them more trustworthy (值得信任的) than humans, because they are not influenced by feelings.
No—humans should not trust robots. Robots are nearly controlling the world. Jobs that used to be done by humans are now being taken by robots. Although robots are under our control now, that might not always keep the same. An experiment (实验) found that some robots had learned how to lie (说谎) to each other. With the development of AI (人工智能), robots could start to act in their own interests.
The way robots think is more and more 76 to humans. Can they work together
Yes. Robots are 77 . ·Robots will create more job opportunities. ·Robots do their jobs better because they don’t have 78 No. Robots are not 79 ·Robots are taking away humans’ jobs. ·Robots may lie and not follow 80
B.任务型阅读(共5小题,每小题2分,计10分)
根据短文内容,按要求回答问题。
Last summer vacation, my family visited Suzhou Gardens. They are a group of beautiful gardens in Suzhou, Jiangsu. People built the first classic (古典的) garden during the Spring and Autumn Period. In the following times, people built more and more, but most were not open to visitors. During the Ming and Qing dynasties (朝代), the building of the gardens came to its most popular time. It is said that there were more than 200 gardens all over the city, so Suzhou was famous as the “City of Gardens”.
Nowadays, of the 70 well-protected classical gardens, about 30% are open to people as places of interest. Among them, some famous gardens are examples of Suzhou Gardens, such as the Humble Administrator’s Garden, Lingering Garden, Master of the Nets Garden and so on.
Suzhou Gardens explain the ideas behind classic Chinese garden design (设计) in many ways. The designers were not just interested in where to plant trees and flowers, they also used history, art and philosophy (哲学) in their designs. Each thing in a garden—each hill, pond, plant and rock—is full of meanings.
Now Suzhou Gardens are 5A places of interest in China and people added two groups of them to the UNESCO World Cultural Heritage List (世界文化遗产名录) in 1997 and 2000. Why not visit them when you have time I’m sure you will enjoy the beauty of the gardens.
81.Why was Suzhou famous as the “City of Gardens”
82.How many classic gardens can people visit now
83.What does the third paragraph mainly tell us
84.What is the writer’s purpose of writing this passage
85.Do you want to visit Suzhou gardens And why
四、书面表达(计15分)
86.英文中有句谚语“There’s no place like home (没有地方比得上家).”。假如你是Sandy, 请你以“Home, Sweet Home”为题写一篇短文介绍你的家。
写作要点:
(1)你家的环境;
(2)你的家庭成员之间是如何相处的;
(3)为了让你的家更加美好,你打算……
注意:
(1)词数不少于80;
(2)短文必须包括所有要点,可适当发挥,使其连贯、通顺;
(3)文中不得出现真实的人名、校名和地名等相关信息。
Home, Sweet Home
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________2025-2026学年八年级上学期第一次月考(四川成都卷)
英语
注意事项:
1. 全卷分A卷和B卷,A卷满分100分,B卷满分50分;考试时间120分钟。
2. 选择题部分必须使用2B铅笔填涂;非选择题部分必须使用0.5毫米黑色签字笔书写,字体工整、笔迹清楚。
3. 请按照题号在答题卡上各题目对应的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试卷上答题均无效。
4. 保持答题卡清洁,不得折叠、污染、破损等。
A卷(共100分)
第一部分 听力(共25小题;计30分)
一、听句子,根据所听到的内容选择正确答语。每小题念两遍。(共5小题;每小题1分,计5分)
1.
A.No, I’m more outgoing. B.Yes, he’s more outgoing. C.No, you are not outgoing.
【答案】A
【原文】Are you as outgoing as your brother
2.
A.It’s close to my home. B.It’s pretty bad. C.I don’t think so.
【答案】B
【原文】What do you think of 970FM
3.
A.She’s friendlier. B.She’s very busy. C.She has long curly hair.
【答案】C
【原文】What does your sister look like
4.
A.Jerry’s better. B.Jerry’s hard-working. C.Jerry works harder.
【答案】C
【原文】Who is more hard working than you in your class, Tom
5.
A.See you. B.No problem. C.Sounds great.
【答案】B
【原文】Thanks for helping me with my math homework.
二、听句子,选择与所听句子内容相符的图片。每小题念两遍。(共5小题;每小题1分,计5分)
A.B.C. D.E.
6. 7. 8. 9. 10.
【答案】 B C E A D
【原文】6. Anna runs faster than Lisa and Nelly.
7. I went to the singing competition with my friends.
8. David swims the best in our class.
9. Jack broke his arm in the basketball game.
10. Screen City has the shortest waiting time.
三、听对话,根据对话内容及问题选择正确答案。每小题念两遍。(共10小题;每小题1分,计10分)
听第1段对话,回答第11、12题
11.Why don’t they want to go to Dream Clothes
A.Because it has terrible service.B.Because it is too expensive. C.Because it has bad music.
12.Which store will they go to
A.Blue Moon. B.Dream Clothes. C.Miller’s House.
【答案】11.A 12.C
【原文】M: I don’t want to go to Blue Moon. It’s too far.
W: What about going to Dream Clothes
M: No, Dream Clothes has the worst service. Let’s go to Miller’s House instead.
W: Why Miller’s House
M: Because it has the cheapest clothes.
W: That sounds good.
听对话,回答小题。
13.Who’s the boy
A.The girl’s brother. B.The girl’s friend. C.The girl’s classmate.
14.What does Tom look like
A.He is short. B.He is heavy. C.He is tall.
【答案】13.B 14.A
【原文】M: Is the boy in blue your friend
W: Yes, he is. His name is Tom and he plays basketball with me.
M: Oh really I thought he was a football player.
W: No, he likes basketball more. He’s very fast on the court.
M: That’s cool, but he’s not very tall.
听对话,回答小题。
15.How often does Emma play tennis
A.Twice a week. B.Once a week. C.Only when there’s a competition.
16.Why does Sam like basketball more
A.Because he played tennis before.B.Because it’s easier to play. C.Because it’s more exciting.
17.What can we learn about Sam’s brother
A.He is good at basketball.B.He plays tennis every Saturday. C.He doesn’t like basketball.
【答案】15.B 16.C 17.A
【原文】M: Emma, how often do you play tennis
W: I play it every Saturday and sometimes more if there’s a competition. What about you, Sam
M: I play basketball twice a week. It helps me stay healthy.
W: Wow, that’s a lot. Do you play any other sport
M: I play tennis before, but now I like basketball more.
W: Why do you like basketball more
M: I think it’s more exciting and I like playing with my brother. He’s better than me.
听对话,回答小题。
18.How long did David study last night
A.For two hours. B.For one hour. C.For half an hour.
19.What does David want to eat
A.Some chips. B.Some cookies. C.Some chocolates.
20.Who is the woman
A.David’s sister. B.David’s mother. C.David’s friend.
【答案】18.A 19.B 20.B
【原文】W: David, why do you look a bit sleepy
M: Because I studied for my math test from 8 p.m. to 10 p.m. last night.
W: How did you study
M: I read my books and wrote some notes.
W: Now take a break and enjoy some food. There are cookies, chips and chocolates in the kitchen.
M: I’d like to have some cookies.
W: Great. I’m making lunch. Can you help me ask your brother to wash his hands
M: Sure.
四、听短文,根据短文内容完成图表中所缺信息。短文念三遍。(共5小题;每小题2分,计10分)。
The after-school 21 of Chinese students.
Things they do They spend about two hours 22 every evening after school. They join different clubs. It is a good way to 23 and learn something new. They go to after-school classes, which can be important for their studies. They play sports to make themselves 24 and healthy. They help parents with housework.
Conclusion (结论) Chinese students are 25 with their study and hobbies after school.
【答案】21.time 22.studying 23.make new friends 24.relaxed 25.busy
【原文】
How do Chinese students spend their time after school After finishing their classes, many students still have some homework to do. They usually study for about two hours each evening. The school day typically lasts around eight hours from morning until late afternoon. After school, students often join different activities. Many schools offer clubs like the Art Club, the Sports Club and the Music Club. Students meet at these clubs from around four pm to five pm. Joining a club is a great way for students to make new friends and learn new abilities. Besides clubs, some students go to classes to get help in subjects like math or English. This help can be important for some students, because it makes it easier for them to get good grades and tests. Others play sports such as basketball or football to relax themselves and keep healthy. Some students also help their parents with housework.
第二部分 语言知识运用(共20小题;计40分)
阅读下面短文,从方框内的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
A.good with B.get bored C. wears a red nose D.plays fun games E. good for
Every week, Hilary Day goes to work at the children’s hospital. She always 26 and has balloons in her hands. She is the hospital’s “clow m doctor (小丑医生)”.
Hilary goes to the hospital every Saturday. She 27 with the children there, makes balloon animals for them and tells them interesting stories.
“I enjoy my job,” Hilary said. “My mother and grandmother are both nurses (护士), so caring for (照顾) children is easy for me. And I am 28 children.”
Hilary loves the job a lot. Before she took the job, she spent four weeks practicing. “Laughing (微笑) is 29 our health,” Hilary said. “Children in hospital miss their everyday life at home and at school, and they 30 easily. A clown doctor can make them feel happy.”
【答案】26.C 27.D 28.A 29.E 30.B
【导语】本文讲述了Hilary Day作为一名小丑医生,每周六都会去儿童医院给孩子们带来欢乐,并分享她对这份工作的热爱和意义。
26.句意:她总是戴着一个红鼻子,手里拿着气球。根据“She is the hospital’s ‘clown doctor (小丑医生)’.”可知,她是医院里的小丑医生,由此推知,她总是戴着一个红鼻子;C选项“戴着一个红鼻子”符合语境。故选C。
27.句意:她在那里和孩子们玩有趣的游戏,给他们做气球动物,给他们讲有趣的故事。根据“makes balloon animals for them and tells them interesting stories.”可知,这些是Hilary给孩子们做的事情,由此推知此处指她和孩子们一起玩有趣的游戏;选项D“玩有趣的游戏”符合语境。故选D。
28.句意:我和孩子们相处得很好。根据“caring for (照顾) children is easy for me”可知,对于Hilary而言,照顾孩子们是容易的,由此推知她和孩子们相处得好,be good with sb.表示“与某人相处融洽”。故选A。
29.句意:笑对我们的健康有好处。根据“Laughing (微笑) is ... our health”及备选词可知,good for符合语境,be good for“对……有好处”。故选E。
30.句意:住院的孩子想念他们在家里和学校的日常生活,他们很容易感到无聊。根据“A clown doctor can make them feel happy.”可知,住在医院的孩子很容易感到无聊,B选项“感到无聊”符合语境。故选B。
六、补全对话(共5小题;每小题2分,计10分)
根据对话内容,选出适当的选项补全对话。
A: Welcome to our store. 31
B: I want to buy a coat. Well, how much is this one
A: Fifty dollars, sir. 32
B: Really But it’s more expensive than the same one in other stores. 33
A: Hmm... OK. That’s the last price.
B: 34
A: Here you are.
B: By the way, I like the music you play. 35
A: Thank you. Hope you’ll come the next time. Bye!
A.It’s the cheapest coat in our store.
B.It’s better than that of any other store in town.
C.OK. I’ll take it.
D.Can it be ten dollars cheaper
E.What can I do for you
【答案】31.E 32.A 33.D 34.C 35.B
【导语】本文主要讲述了顾客去店里买衣服,与店员之间的对话。
31.根据上文“Welcome to our store.”及“I want to buy a coat. ”可知,此空询问顾客需要什么帮助,结合选项,E项“我能为你做些什么?”符合语境,故选E。
32.根据上文“Fifty dollars, sir.”可知,店主说出了这件外套的价格,此空与价格有关,结合选项,A项“这是我们商店最便宜的外套。”符合语境,故选A。
33.根据上文“But it’s more expensive than the same one in other stores.”可知,顾客认为这件外套比其他商店的贵,因此接下来顾客应该要求店主给他打折,结合选项,D项“能便宜十美元吗?”符合语境,故选D。
34.根据下文“Here you are.”可知,店主给了顾客衣服,因此顾客应该决定要买这件外套,结合选项,C项“好的。我就买它了。”符合语境,故选C。
35.根据上文“By the way, I like the music you play.”可知,顾客在赞美店主播放的音乐,因此接下来应该形容音乐有多好听,结合选项,B项“它比镇上其他商店的音乐都好。”符合语境,故选B。
七、完形填空(共10小题,每小题2分,计20分)
阅读下面短文,根据短文内容,从A、B、C三个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Long long ago, there was a donkey living in a small village. One day, his owner asked him to carry (搬运) a bag of grain (谷物) to 36 village. It was a hot summer day, and the sun was high in the sky. On the way, the donkey found something was 37 him all the time. It was his own shadow.
It was difficult for this donkey to see his shadow because he 38 left his small room before. So the donkey was very 39 . He saw the shadow staying closely behind him everywhere he went. He thought that this thing must be his friend because it never 40 .
Then, the donkey had an idea; “Why don’t I get some help from the shadow If I could make it bigger or longer, I would carry 41 I am carrying now.” So, all he needed was to find a way to make his shadow bigger. He looked up and saw the sun in the sky, and then he thought the shadows must come from the sun. If he stood 42 , its shadow would be longer. So, the donkey started to climb the mountain, hoping to get closer to the sun and have a bigger shadow. 43 climbing a long way, he looked back and saw that his shadow became longer. The donkey was very happy 44 he thought his bag was sure to weigh less.
However, that was not the 45 . The higher the donkey climbed, the heavier the bag of grain on his back felt to him. In the end, the donkey was too tired to get to that village.
This story tells us not to be fooled (被欺骗) by what we see, or we might pay a heavy price.
36.A.the other B.another C.any other
37.A.helping B.riding C.following
38.A.usually B.never C.sometimes
39.A.tired B.scared C.surprised
40.A.shouted B.left C.asked
41.A.as much as B.more than C.less than
42.A.farther B.higher C.straighter
43.A.After B.Before C.Through
44.A.though B.so C.because
45.A.truth B.place C.reason
【答案】
36.B 37.C 38.B 39.C 40.B 41.C 42.B 43.A 44.C 45.A
【导语】本文通过驴和他的影子的故事告诉我们不要被我们所看到的所欺骗,否则我们可能会付出沉重的代价。
36.句意:一天,他的主人叫他把一袋谷物搬到另一个村庄。
the other两者中另一个; another另一个; any other其他任何一个。此处泛指“另一个村庄”,用another修饰。故选B。
37.句意:在路上,驴发现有个东西一直在跟着他。
helping帮助; riding骑; following跟随。根据“It was his own shadow.”可知他的影子跟着他。故选C。
38.句意:这头驴很难看到自己的影子,因为之前他从未离开他的小房间。
usually通常; never从不; sometimes有时。根据“It was difficult for this donkey to see his shadow because he...left his small room before”可知他从未离开他的小房子,所以他很难看到他的影子。故选B。
39.句意:所以驴非常惊讶。
tired疲倦的; scared害怕的; surprised惊讶的。根据“It was difficult for this donkey to see his shadow”可知他很难见到他的影子,所以他很惊讶。故选C。
40.句意:他认为这个东西一定是他的朋友,因为它从未离开。
shouted喊叫; left离开; asked询问。根据“He thought that this thing must be his friend because it never”可知我们的影子不会离开我们。故选B。
41.句意:如果我能让它变得更大或更长,我就可以少背一些东西了。
as much as与……一样多; more than超过; less than少于。根据“If I could make it bigger or longer, I would carry...I am carrying now”以及“his bag was sure to weigh less.”可知驴认为如果让影子更大或更长,他就可以少携带东西了。故选C。
42.句意:如果他站得更高,它的影子就会更长。
farther更远; higher更高; straighter更直。根据“its shadow would be longer. So, the donkey started to climb the mountain, hoping to get closer to the sun”可知驴子开始爬山,希望能靠近太阳,所以是站得越高,影子越长。故选B。
43.句意:在爬了很长一段路之后,他回头看,看到他的影子变长了。
After在……之后; Before在……之前; Through通过。根据“climbing a long way”可知是爬了一段路之后。故选A。
44.句意:驴非常开心,因为他认为他的袋子肯定会变轻。
though尽管; so因此; because因为。后句是前句的原因,用because连接。故选C。
45.句意:然而,那不是真相。
truth真相; place地方; reason原因。根据“However, that was not the...The higher the donkey climbed, the heavier the bag of grain on his back felt to him”可知他想的不是事实,事实是他爬得越高,背上的那袋粮食就越重。故选A。
第三部分 阅读理解(共15小题;计30分)
八、阅读下列短文,根据短文内容选择最佳选项。(共15小题;每小题2分,计30分)
A
Two months ago, I took a five-day trip to Beijing with my sister. We arrived there on August 8th and had a great time in the following days. Here are our activities.
Five-day trip in Beijing. (¥3600/person, half price for the second)
Days Activities
▲Day1 Arrived in Beijing and took a taxi to the hotel. Visited the Palace Museum after eating Beijing Duck.
▲Day2 Had a full-day trip to Tian’an men Square and the Temple of Heaven. Watched Beijing Opera at Chang’an Theater in the evening.
▲Day3 Had a full-day trip to the Great Wall and Beijing Olympic Park. Enjoyed a nice dinner.
▲Day4 Visited Beijing University in the morning. Then bought some gifts there. Visited Wangfujing Street and had something delicious for lunch.
▲Day5 Visited Hutongs and Xiushui Street. Took the afternoon flight (航班) back to Chengdu.
46.How much might the writer and her sister pay for the Beijing tour
A.¥5400 B.¥7200 C.¥10800
47.What is the right order of the following activities
①Visited the Palace Museum ②Enjoyed Beijing Duck
③Went shopping ④Visited Wangfujing Street
A.②①③④ B.①②③④ C.②①④③
48.What did the writer and her sister do on August 10th
①Watched Beijing Opera ②Had something delicious
③Visited the Great Wall ④Visited Beijing Olympic Park
A.①②③ B.①③④ C.②③④
49.When did the writer and her sister go shopping
A.On August 9th B.On August 11th C.On August 12th
50.Which of the following is NOT true
A.The writer and her sister stayed in Beijing for five days.
B.The writer and her sister took the plane back to Chengdu on August 12th.
C.The writer and her sister had a nice dinner on Wangfujing Street.
【答案】46.A 47.A 48.C 49.B 50.C
【导语】本文是一篇记叙文,描述了作者和她的姐姐去北京的五天旅行。
46.推理判断题。根据“Five-day trip in Beijing. (¥3600/person, half price for the second)”可知,每人的费用是¥3600,第二个人半价,所以两个人的总费用是¥3600 + ¥1800 = ¥5400。故选A。
47.细节理解题。根据“Day1 ... Visited the Palace Museum after eating Beijing Duck.”、“Day4 ... Visited Beijing University in the morning. Then bought some gifts there. Visited Wangfujing Street and had something delicious for lunch.”可知,第一天的行程,她们先吃了北京烤鸭,然后参观了故宫博物院;第四天的行程,在北京大学购物后,最后去了王府井大街。所以正确的顺序是②①③④。故选A。
48.推理判断题。根据“We arrived there on August 8th and had a great time in the following days.”可知,她们在8月8号到达北京,8月10号是第三天,根据“Day3 ... Had a full-day trip to the Great Wall and Beijing Olympic Park. Enjoyed a nice dinner.”可知,8月10号,她们参观了长城和北京奥林匹克公园,并且吃了美食。故选C。
49.推理判断题。根据“Day4 ... Visited Beijing University in the morning. Then bought some gifts there.”可知,她们在参观北京大学后买了一些礼物,由于她们8月8日到达北京,旅行的第四天是8月11日。故选B。
50.细节理解题。根据“Two months ago, I took a five-day trip to Beijing with my sister.”可知,她们在北京待了5天,选项A正确,不符合题意;根据“Day5 ... Took the afternoon flight (航班) back to Chengdu.”可知,8月12日下午她们乘坐航班回成都,选项B正确,不符合题意;根据“Day3 ... Had a full-day trip to the Great Wall and Beijing Olympic Park. Enjoyed a nice dinner.”以及“Day4 ... Visited Wangfujing Street and had something delicious for lunch.”可知,她们并没有在王府井大街吃正餐,只是午餐时吃了些美食,而是在第三天吃了一顿美味的正餐。故选C。
B
In an amazing example of never giving up and loving travel, 79-year-old Luisa Yu has traveled to every country in the world, which many people only dream of but can’t achieve (实现) .
Yu began to travel when she was 23 years old as an exchange student (交换生) from the Philippines (菲律宾) , and 56 years later, she realized her lifelong dream.
When she came to the US as an exchange student, she could only travel in the country, so she began to take a Greyhound bus ride to see the different landscapes (风景) and cultures of the US. After working in the medical technology industry (医疗技术产业) , Yu decided to become a travel agent (代理人) , and this job let her follow her passion (热情) for traveling.
Over the past fifty years, Yu has traveled all over the world, learning about the history, culture, and landscapes of each country. She went to the places that some people might think dangerous, but Yu welcomed the challenge (挑战) . She said, “Though some places were dangerous, I think I can do this. I want to see these places with my own eyes because there’s a lot of history and culture only belonging to (属于) them. ”
The greatest achievement (成就) came on November 9, 2023, when Luisa Yu arrived in her final country, Serbia. Because it is the last country in the world she hasn’t visited before.
51.How does Luisa Yu’s travel make people feel
A.Amazed. B.Proud. C.Happy.
52.What’s the meaning of the underlined word “realized”
A.Found. B.Make … come true. C.Understand.
53.Why did Luisa Yu decide to be a travel agent
A.Because she loved traveling.
B.Because she wanted to make more money.
C.Because she disliked her work in the medical technology industry.
54.What does the fourth paragraph mainly tell us
A.Why Luisa Yu made such a long journey.
B.How Luisa Yu tried her best to make plans.
C.What Luisa Yu did during the past fifty years.
55.What’s the best title of the passage
A.The wonderful life of old people.
B.A 79-year-old woman finished her travel around the world.
C.Old people should also travel around the world.
【答案】51.A 52.B 53.A 54.C 55.B
【导语】本文主要讲述了76岁的菲律宾女性Luisa Yu从23岁作为交换生开始旅行,历经56年最终实现环游世界梦想的故事 。
51.细节理解题。根据“In an amazing example of never giving up and loving travel, 79-year-old Luisa Yu has traveled to every country in the world, which many people only dream of but can’t achieve (实现) .”可知,79岁的Luisa Yu旅行是个令人惊叹的例子,因此她的旅行人们应是感到吃惊的。故选A。
52.词句猜测题。根据“she realized her lifelong dream”可知,此处应指她实现了她毕生的梦想,因此划线词应意为“实现”。故选B。
53.细节理解题。根据“Yu decided to become a travel agent (代理人) , and this job let her follow her passion (热情) for traveling”可知,Yu决定成为一名旅行社代理人,这份工作让她追随自己对旅行的热情。故选A。
54.主旨大意题。通读第四段可知,本段主要讲述了在过去的50年里,Luisa Yu走遍了世界各地,了解每个国家的历史、文化和风景。故选C。
55.最佳标题题。本文主要讲述了76岁的菲律宾女性Luisa Yu从23岁作为交换生开始旅行,历经56年最终实现环游世界梦想的故事 。故选B。
C
You are having a walk in the neighborhood, listening to your favorite music. Later, you go home. Surprisingly, the music keeps running through your head. You sing it when you do your homework. You hum (哼唱) it when you eat. Why is that In fact, many people may have the same feeling. This kind of music is called an earworm (耳虫).
What kind of music can be an earworm It should be simple and easy to sing or hum. Usually, the music is pretty short. A riff (重复乐段) of a song is the easiest to become an earworm. For example, “Twinkle, twinkle, little star”.
Why do people get earworms Scientists think it may have something to do with our mind. Sometimes when we feel bored, our mind wants something easy and interesting. People are likely to (很可能) get an earworm when they are doing something like walking or doing housework. And there is an interesting fact. Musicians can have earworms more often than other people.
Usually, earworms aren’t bad for us. They go away as time goes. But how to get them out of your head if they make you unhappy On the one hand, our head can’t do more than one thing at a time. We can do other things, such as reading, talking to others, or watching TV. This can keep our mind busy. Then, we won’t have time to care about the earworms. On the other hand, listening to other songs is also a good way. Some songs do well in controlling (控制) earworms. For example, Happy Birthday to You.
56.According to the passage, earworms are ________.
A.worms living in your ears
B.songs staying in your head
C.feelings about wonderful music
57.Who may have earworms more often
A.Scientists. B.Students. C.Musicians.
58.In which way may people get an earworm easily
A. B. C.
59.What can we know about earworms according to the passage
A.They can control some songs.
B.They usually go away as time goes.
C.They should be pretty long and difficult.
60.What is the writing purpose (目的) of the passage
A.To show us different kinds of music.
B.To tell us something about earworms.
C.To let us know how to get earworms out.
【答案】56.B 57.C 58.A 59.B 60.B
【导语】本文是一篇说明文,介绍了“耳虫”现象,即某些音乐片段在不经意间反复在脑海中回响的现象。
56.细节理解题。根据“Surprisingly, the music keeps running through your head. You sing it when you do your homework. You hum (哼唱) it when you eat. Why is that In fact, many people may have the same feeling. This kind of music is called an earworm (耳虫).”可知,耳虫是一直在你脑海中的音乐。故选B。
57.细节理解题。根据“Musicians can have earworms more often than other people.”可知,音乐家比其他人更容易出现这种现象。故选C。
58.细节理解题。根据“People are likely to (很可能) get an earworm when they are doing something like walking or doing housework.”可知,人们在散步或做家务时可能会出现这种现象。故选A。
59.细节理解题。根据“Usually, earworms aren’t bad for us. They go away as time goes.”可知,耳虫们会随着时间的推移而消失。故选B。
60.主旨大意题。根据“In fact, many people may have the same feeling. This kind of music is called an earworm (耳虫).”及通读全文可知,文章主要介绍了耳虫现象,因此作者是想告诉我们一些关于耳虫的事情。故选B。
B卷(共50分)
一、短文填空(共10小题;每小题1分,计10分)
从下面方框中选出10个单词,将其正确形式填入短文,使短文意思正确通顺(每词限用一次)
activity bore enough I interest kill little none result save through try
Young people have many ways to have fun. The Live Action Role Playing (LARP) is one of them. It is also called “Jubensha”.
LARP is a (an) 61 played with a group of people. It is just like you're playing in a movie. The movie is about who 62 the people. Someone acts the murderer (凶手) , and the murderer is one of the players. 63 of the players knows who the murderer is. The game often lasts for a few hours until (直到) the murderer is found.
The game usually has at 64 four players. The players draw (抽取) their characters (角色) first. And then they dress themselves up and play their stories together. But every player only knows his or her own story. Everyone 65 their best to find out who the murderer is in the game 66 telling the stories of themselves and listening to others' stories.
The number of players on LARP grew very fast from 2022. Why Maybe there are not 67 colorful free time activities for young people today. “I never get 68 of the game. It makes me feel relaxed It gives me time to relax 69 from my busy life.” a LARP lover says. LARP is also a way of making friends. Talking and working together helps players get close.
Are you 70 in the LARP Did you try it before
【答案】
61.activity 62.kills 63.None 64.least 65.tries 66.through 67.enough 68.bored 69.myself 70.interested
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了一种多人参与的游戏——剧本杀。
61.句意:剧本杀是一个和一群人一起玩的活动。根据“LARP is a (an) ... played with a group of people.”可知,此处应当填一个名词,结合备选词汇可知,activity“活动”符合语境。故填activity。
62.句意:这部电影是关于谁杀了人。根据“Someone acts the murderer (凶手) , and the murderer is one of the players.”可知,这个活动是找出凶手,那就是有人杀了人,who做主语,kill应用三单的形式。故填kills。
63.句意:没有人知道谁是凶手。根据“The game often lasts for a few hours until (直到) the murderer is found.”可知,这个游戏的目的就是找出凶手,因此在开始没有人知道谁是凶手。故填None。
64.句意:这个游戏通常有至少四个玩家。根据“The game usually has at ... four players.”和备选词汇可知,此处和at构成短语,at least“至少”符合语境。故填least。
65.句意:通过自己讲述故事和听他人的故事,每个人尽全力找出游戏中的凶手。根据“their best to find out”可知,此处是固定搭配try one’s best to do“尽全力做某事”,结合主语everyone是单数主语,此处应用动词三单的形式。故填tries。
66.句意:通过自己讲述故事和听他人的故事,每个人尽全力找出游戏中的凶手。根据“telling the stories of themselves and listening to others' stories.”可知,横线上应用介词,结合备选词汇可知,此处through“通过”符合语境。故填through。
67.句意:可能是今天没有足够的丰富多样的空余时间活动给到年轻人。根据“Maybe there are not ... colorful free time activities for young people today.”可知,此处句子结构完整,应考虑副词,结合备选词汇,enough“足够的”符合语境。故填enough。
68.句意:我永远不会对这个游戏感到无聊。根据“It makes me feel relaxed”可知,此处指的是不会感到无聊,主语是人,应用bored。故填bored。
69.句意:它给我时间从忙碌的生活中脱离让我自己放松。根据“It makes me feel relaxed It gives me time to relax ... from my busy life.”可知,此处指的是放松我自己,应用I的反身代词形式。故填myself。
70.句意:你对剧本杀感兴趣吗?根据“Are you ... in the LARP ”可知,此处是固定搭配be interested in“对某事感兴趣”。故填interested。
二、补全短文(共5小题;每小题1分,计5分)
根据短文内容,从短文后的A~F选项中,选出5个适当的选项补全短文。
People with pets at home often think they know a lot about their pets. But most of them often can’t notice (注意) it when their pets are nervous (紧张).
There is a new study from scientists at the University of California. It finds that dogs are nervous when they hear home noises like the sound from a vacuum (吸尘器). 71
“Ginny was a very friendly dog. But one day she began to act very strangely. 72 ” says Emma Grigg, one of the scientists. “Later, I found it was because of the noises from a vacuum in another part of the house. When the sound stopped, Ginny became well soon. Then I thought this was interesting and began to study it.”
The scientists asked 368 dog owners about their pets’ reactions (反应) to daily home sounds. 73 They found that high-frequency (频率) noises can make dogs nervous more easily than low-frequency noises. “Dogs are different in their sensitivity (敏度) to noises. 74 ” says Grigg.
Scientists think that cats may also be afraid of some home noises. 75 Now they only hope the study on dogs can help owners know more about what home noises would do to their dogs, so they can do something to help with the problem.
A.But that’s another future study.
B.But it is not really the facts they think.
C.Not every dog is afraid of these noises.
D.They also watched many videos online.
E.And many pet owners don’t know this.
F.She looked nervous, and even stopped eating for a few days.
【答案】71.E 72.F 73.D 74.C 75.A
【导语】本文主要介绍了一项新的研究,研究发现狗狗会因为家里的噪音感到紧张,而很多宠物主人并不知道这一点。
71.根据第一段中的“But most of them often can’t notice (注意) it when their pets are nervous (紧张).”及上文“It finds that dogs are nervous when they hear home noises like the sound from a vacuum (吸尘器).”可知,狗听到家里的噪音会紧张,但宠物主人并没注意到这一点,选项E“许多宠物主人不知道这一点。”符合语境。故选E。
72.根据上文“Ginny was a very friendly dog. But one day she began to act very strangely.”可知,此处提到狗变得奇怪,可推测下文应是阐述奇怪的表现,选项F“她看起来很紧张,甚至几天没吃东西了。”符合语境。故选F。
73.根据上文“The scientists asked 368 dog owners about their pets’ reactions (反应) to daily home sounds.”可知,科学家在收集关于宠物对声音反应的信息,可推测下文应是继续通过方法收集资料,选项D“他们还在网上看了很多视频。”符合语境。故选D。
74.根据上文“Dogs are different in their sensitivity (敏度) to noises.”可知,狗对噪音的敏感度不同,可推测下文应为不是每只狗对噪音都相同的反应,选项C“不是每只狗都害怕这些噪音。”符合语境。故选C。
75.根据上文“Scientists think that cats may also be afraid of some home noises.” 可知,猫也可能害怕家里的噪音,可推测这可能是另外一个研究,选项A“但这是另一项未来的研究。”符合语境。故选A。
三、阅读表达(共10小题,计20分)
A. 完成图表(共5小题;每小题2分,计10分)
根据短文内容,完成图表中所缺信息。
In the past years, it is always believed that robots cannot think like humans. In recent years, with the development of the technology, it seems not difficult for robots to think like us. Some people are worried that might happen in the future.
Where is the robot technology heading (朝向) Can robots and humans work together
Yes—they’re here to help humans. Robots were created by humans. Robots do jobs that are too dangerous for people to do by themselves. Although robots might take some people’s jobs, they will create new types of work, and they will probably create more jobs than those they take away. Besides, robots’ program could actually make them more trustworthy (值得信任的) than humans, because they are not influenced by feelings.
No—humans should not trust robots. Robots are nearly controlling the world. Jobs that used to be done by humans are now being taken by robots. Although robots are under our control now, that might not always keep the same. An experiment (实验) found that some robots had learned how to lie (说谎) to each other. With the development of AI (人工智能), robots could start to act in their own interests.
The way robots think is more and more 76 to humans. Can they work together
Yes. Robots are 77 . ·Robots will create more job opportunities. ·Robots do their jobs better because they don’t have 78 No. Robots are not 79 ·Robots are taking away humans’ jobs. ·Robots may lie and not follow 80
【答案】76.similar 77.here to help humans 78.feelings 79.trustworthy 80.humans’ orders
【导语】本文主要介绍了近年来,随着技术的发展,机器人像我们一样思考似乎并不困难,机器人和人类能一起工作吗,文章介绍了人们对此的看法。
76.根据“it seems not difficult for robots to think like us”可知,机器人思考方式越来越像人类,be similar to“和……相似”。故填similar。
77.根据“Yes—they’re here to help humans.”可知,机器人是来帮助人类的,here“这里”;to help humans“来帮助人类”。故填here to help humans。
78.根据“they are not influenced by feelings”可知,机器人因为没有情感的干扰,工作做得更好,feelings“感情”,此处填复数形式泛指类别,故填feelings。
79.根据“No—humans should not trust robots.”可知,机器人不值得信任,trustworthy“值得信赖的”,故填trustworthy。
80.根据“With the development of AI, robots could start to act in their own interests.”可知,机器人可能会开始不听从人类命令,humans’ orders“人类的命令”,order为可数名词,填复数形式泛指类别。故填humans’ orders。
B.任务型阅读(共5小题,每小题2分,计10分)
根据短文内容,按要求回答问题。
Last summer vacation, my family visited Suzhou Gardens. They are a group of beautiful gardens in Suzhou, Jiangsu. People built the first classic (古典的) garden during the Spring and Autumn Period. In the following times, people built more and more, but most were not open to visitors. During the Ming and Qing dynasties (朝代), the building of the gardens came to its most popular time. It is said that there were more than 200 gardens all over the city, so Suzhou was famous as the “City of Gardens”.
Nowadays, of the 70 well-protected classical gardens, about 30% are open to people as places of interest. Among them, some famous gardens are examples of Suzhou Gardens, such as the Humble Administrator’s Garden, Lingering Garden, Master of the Nets Garden and so on.
Suzhou Gardens explain the ideas behind classic Chinese garden design (设计) in many ways. The designers were not just interested in where to plant trees and flowers, they also used history, art and philosophy (哲学) in their designs. Each thing in a garden—each hill, pond, plant and rock—is full of meanings.
Now Suzhou Gardens are 5A places of interest in China and people added two groups of them to the UNESCO World Cultural Heritage List (世界文化遗产名录) in 1997 and 2000. Why not visit them when you have time I’m sure you will enjoy the beauty of the gardens.
81.Why was Suzhou famous as the “City of Gardens”
82.How many classic gardens can people visit now
83.What does the third paragraph mainly tell us
84.What is the writer’s purpose of writing this passage
85.Do you want to visit Suzhou gardens And why
【答案】81.Because there were more than 200 gardens all over the city. 82.About 21. 83.It mainly tells us the ideas behind classic Chinese garden design. 84.The writer’s purpose is to introduce the history and ideas of Suzhou Gardens. 85. Yes, I would like to visit Suzhou Gardens because I want to enjoy the beauty of the gardens.
【导语】本文主要讲述了苏州园林的历史和设计理念。
81.根据第一段“It is said that there were more than 200 gardens all over the city, so Suzhou was famous as the ‘City of Gardens’”可知,苏州被称为“园林之城”是因为那里有200多个园林。故填Because there were more than 200 gardens all over the city.
82.根据第二段“Nowadays, of the 70 well-protected classical gardens, about 30% are open to people as places of interest”可知,现在大约有70*30%=21个古典园林可以参观。故填About 21.
83.根据第三段“Suzhou Gardens explain the ideas behind classic Chinese garden design in many ways”可知,第三段主要介绍了中国古典园林设计背后的理念,设计师们不仅关注在哪里种植树木和花卉,还将哲学融入到他们的设计中。故填It mainly tells us the ideas behind classic Chinese garden design.
84.根据文章内容可知,作者是想介绍苏州园林的历史和设计理念。故填The writer’s purpose is to introduce the history and ideas of Suzhou Gardens.
85.这是一个开放性问题,答案合理即可。参考答案为:Yes, I would like to visit Suzhou Gardens because I want to enjoy the beauty of the gardens.
四、书面表达(计15分)
86.英文中有句谚语“There’s no place like home (没有地方比得上家).”。假如你是Sandy, 请你以“Home, Sweet Home”为题写一篇短文介绍你的家。
写作要点:
(1)你家的环境;
(2)你的家庭成员之间是如何相处的;
(3)为了让你的家更加美好,你打算……
注意:
(1)词数不少于80;
(2)短文必须包括所有要点,可适当发挥,使其连贯、通顺;
(3)文中不得出现真实的人名、校名和地名等相关信息。
Home, Sweet Home
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文:
Home, Sweet Home
There is an old saying, “East or west, home is the best.” I live in a house in the countryside. There’s a big living room, three bedrooms, a kitchen and a bathroom in it. There’re some trees and flowers around my house. The air is really clean. And I often hear birds sing.
There are four people in my family. They’re my parents, my sister and me. We’re helpful and friendly. And we always help and get on well with each other.
I’m happy I have a good family. I will try my best to do more housework and farm work. And I’ll study harder so that I can make more money in the future. I’m sure my home will be better and better.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态是一般现在时和一般将来时;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏,适当增加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,开门见山,引出话题。
第二步,具体阐述写作内容,主要围绕“你家的环境”“你的家庭成员之间是如何相处的”展开,适当补充,丰富细节。
第三步,表达你让家更加美好的打算。
[亮点词汇]
①live in住在
②living room客厅
③get on well with相处得好
④each other相互
⑤try one’s best to do sth尽某人最大的努力做某事
⑥in the future在未来
[高分句型]
①There’s a big living room, three bedrooms, a kitchen and a bathroom in it. (There be句型)
②I’m happy I have a good family. (宾语从句)
③And I’ll study harder so that I can make more money in the future. (so that引导的目的状语从句)
试卷第1页,共3页2025-2026学年度上学期第一次月考卷
B 卷(共50分)
一、短文填空(10分)英语学情调查卡
1. 2. 3. 4. 5.
姓名: 班级:
准考证号
考场/座位号: 6. 7. 8. 9. 10.

[0] [0] [0] [0] [0] [0] [0] [0]
注意事项 二、补全短文(5分)
1.答题前请将姓名、班级、考场、准考证号填写清楚。 [1] [1] [1] [1] [1] [1] [1] [1]
2.客观题答题,必须使用2B铅笔填涂,修改时用橡皮擦干净。 [2] [2] [2] [2] [2] [2] [2] [2]
[3] [3] [3] [3] [3] [3] [3] [3] 1. 2. 3. 4. 5. 3.主观题答题,必须使用黑色签字笔书写。
4.必须在题号对应的答题区域内作答,超出答题区域书写无效。 [4] [4] [4] [4] [4] [4] [4] [4]
5.保持答卷清洁、完整。 [5] [5] [5] [5] [5] [5] [5] [5] 三、阅读表达(20分)
[6] [6] [6] [6] [6] [6] [6] [6]
正确填涂 缺考标记 [7] [7] [7] [7] [7] [7] [7] [7] 阅读表达A(10分)
[8] [8] [8] [8] [8] [8] [8] [8]
1. 2. 3. 4. 5.
[9] [9] [9] [9] [9] [9] [9] [9]
A卷(共100分)
第一部分 听力测试( 分)( 每小题 分) 阅读表达B(10分) 20 1-20 1
6.
1 [A] [B] [C] 6 [A] [B] [C] [D] [E] 11 [A] [B] [C] 16 [A] [B] [C]
2 [A] [B] [C] 7 [A] [B] [C] [D] [E] 12 [A] [B] [C] 17 [A] [B] [C] 7.
3 [A] [B] [C] 8 [A] [B] [C] [D] [E] 13 [A] [B] [C] 18 [A] [B] [C]
8.
4 [A] [B] [C] 9 [A] [B] [C] [D] [E] 14 [A] [B] [C] 19 [A] [B] [C]
5 [A] [B] [C] 10 [A] [B] [C] [D] [E] 15 [A] [B] [C] 20 [A] [B] [C]
9.
10.
21-25(10分)(每小题2分)
四、书面表达(15分)
21. 22. 23. 24. 25.
------
第二部分 基 础知识运用(40分)(每小题2分)
26 [A] [B] [C] [D] [E] 31 [A] [B] [C] [D] [E] 36 [A] [B] [C] 41 [A] [B] [C]
27 [A] [B] [C] [D] [E] 32 [A] [B] [C] [D] [E] 37 [A] [B] [C] 42 [A] [B] [C]
28 [A] [B] [C] [D] [E] 33 [A] [B] [C] [D] [E] 38 [A] [B] [C] 43 [A] [B] [C]
29 [A] [B] [C] [D] [E] 34 [A] [B] [C] [D] [E] 39 [A] [B] [C] 44 [A] [B] [C]
30 [A] [B] [C] [D] [E] 35 [A] [B] [C] [D] [E] 40 [A] [B] [C] 45 [A] [B] [C]
第三部分 阅读理解(30分)(每小题2分)
46 [A] [B] [C] 51 [A] [B] [C] 56 [A] [B] [C]
47 [A] [B] [C] 52 [A] [B] [C] 57 [A] [B] [C]
48 [A] [B] [C] 53 [A] [B] [C] 58 [A] [B] [C]
49 [A] [B] [C] 54 [A] [B] [C] 59 [A] [B] [C]
50 [A] [B] [C] 55 [A] [B] [C] 60 [A] [B] [C]
{#{QQABJYSQggiIAAJAAQgCUwV4CgOQkACACQoOAAAQoAAAyQNABAA=}#}

展开更多......

收起↑

资源列表