资源简介 中小学教育资源及组卷应用平台2025-2026学年高二上学期期中模拟卷02(全国通用)英语·全解全析(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 测试范围: 选必一 Unit1 ~Unit 5(人教版2019)选必一 Unit1~Unit 3(北师大版2019)选必一 Unit1~Unit 6(外研版2019)选必一 Unit 1~Unit 4(译林版2020)4. 难度系数:0.65。5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)做题时,请先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.Who was injured in the accident A.No one. B.Three women. C.A baby.【答案】A【原文】M: The car was a total loss. Did you see it W: Yes. And it's unbelievable that three women and a baby were not hurt in the horrible accident.2.Who dislikes classical music A.Peter. B.Sally. C.Michael.【答案】A【原文】M: Sally, I was surprised to see you at the concert with Michael last night. Doesn’t he hate classical music W: No, he doesn’t. Are you confusing him with Peter, perhaps 3.What kind of medicine might the man give the woman A.The one that can reduce her temperature.B.The one that can cure her stomachache.C.The one that can ease her back pain.【答案】C【原文】M: How are you feeling now W: Well, my temperature has gone down and my stomach is feeling better. But my back is still killing me.M: Oh dear. Let me get you some medicine.4. What is difficult for the man A.Posting packages.B.Creating an account.C.Collecting second-hand clothes.【答案】A【原文】M: I created an account on a second-hand clothing website. A couple of people bought my clothes but I don’t know how to send the clothes to them.W: I can show you later. I’ve been using the same website and it helps me make some extra money.5.What was the man’s best record before today A.12.35 seconds. B.12.23 seconds. C.12.13 seconds.【答案】A【原文】M: Yes, I’ve just run my quickest one hundred meters this year: twelve point two three seconds.W: Wow! That is fast. It beats your previous best of twelve point three five. Maybe one day you can beat the school record of twelve point one three.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答第6、7小题。6.What did the woman do at the Media Camp A.She studied film-making.B.She learnt poster design.C.She wrote for a magazine.7.Why did the woman spend her holiday there A.To visit her brother.B.To work in the movie industry.C.To try something different.【答案】6.B 7.C【原文】M: Did you and your brother have a good time at the Media Camp W: Yes, it was great. He went for film-making and I chose poster design.M: What made you decide to go there Did your brother talk you into it W: No. I read about it in a magazine. I knew he’d be interested because he wants to work in the movie industry. I don’t want to. But I was getting a bit fed up with always spending the summer doing the same old things, solapplied as soon as I heard about it.听下面一段较长对话,回答第8、9小题。8.How did the man perform in the running race A.He won first prize. B.He gave up midway. C.He managed to complete it.9.What did the man do on Sunday A.He went boating. B.He climbed a hill. C.He watched a basketball game.【答案】8.C 9.B【原文】W: How did you spend your weekend, Alex M: I love sports, you know, so I spent most of the time playing sports.W: What did you do M: Well, on Saturday morning, I took part in a long-distance race, and though I crossed the finish line, I didn’t win. Then, in the evening, I watched a basketball game. It was very exciting.W: Oh, it was really a sports day for you.M: I had planned to go boating on Sunday, but I changed my mind and went on a field trip with some friends instead. In the afternoon, we climbed a hill. Just imagine looking far into the distance from the top of the hill!W: What a great weekend!听下面一段较长对话,回答第10至第12小题。10.What is the topic of the photos of this year A.Flowers. B.Animals. C.Food.11.How should the photos be sent A.By e-mail. B.By post. C.In person.12.What is the prize A.A cup. B.A camera. C.Some money.【答案】10.C 11.B 12.C【原文】W: David, for the photography competition, can we take pictures of anything we like Such as flowers M: This year you have to take a photograph of food. It was animals last year.W: And how old you need to be Can my brother enter M: He’s 12, isn’t he Then yes. You have to be under 14 to enter.W: Thanks. Do you e-mail the photo M: You have to print it yourself, so you can’t send it by e-mail. You have to post it.W: Right. When do they need to receive the photos M: You haven’t got that long. They need to get the photos by 15th July, and today is July 2nd, so hurry up!W: OK. What does the winner get A cup like last year M: No, Some money. And if I win, I’m going to spend it on a new camera.听下面一段较长对话,回答第13至第16小题。13.Who listed the hotel as the number one in the world A.A website. B.A newspaper. C.A magazine.14.What do all the rooms in the hotel have A.Large beds. B.Amazing views. C.Private pools.15.What is the neighborhood of the hotel like A.Lively. B.Relaxing. C.Convenient.16.What may have changed the woman's attitude towards the hotel A.Its surroundings. B.Its food. C.Its price.【答案】13.C 14.A 15.B 16.C【原文】M: This hotel in India is thought of as the number one hotel in the world.W: What By some silly website that lists the top ten just to sell more ads M: No, by travel and leisure magazine.W: Oh really They do know their stuff Hey, that looks more like a palace.M: It’s designed after the ancient palaces.W: It seems that a lot of rooms have amazing views.M: Yeah, those are the suites that have direct access to private pools but all the rooms have WiFi ,flat screen TV vs king sized beds, daily newspapers andW: Okay, stop talking. We’ve got to book our rooms there.M: Well hang on a second. You don’t really like Indian foodW: But I thought they offer other choices besides Indian food.M: Maybe, also this part of India is pretty quiet. There’s no shopping or clubbing. People go there to relax.W: That’s okay, I can go shopping anywhere.M: Room starts at 350 dollars per night, and those suites are 750 dollars per night.W: Oh, I thought hotels in India were supposed to be inexpensive. Let’s give it a second thought.听下面一段独白,回答第17至第20小题。17.Where did the speaker learn about college A.From the movies. B.From her family. C.From the books.18.What helped change the speaker’s attitude towards study A.Her professor’s advice. B.Her graduate program. C.Her trip to Africa.19.How does the speaker feel when she talks about her past experiences A.Regretful. B.Relieved. C.Grateful.20.Who is the speaker probably talking to A.Conservation workers. B.High school students. C.College teachers.【答案】17.A 18.B 19.C 20.B【原文】 W: Hey everyone! I’m really excited to be here to share my experiences since graduation. When I was leaving here about ten years ago, I decided to go to college, which when I think about it is a little strange, because I come from a family where no one had ever gone to college. Everything I knew about college came from the movies. Once in college, I got a classic case of too much fun and too little class time. At the end of my second year, my major professor warned me “You are never going to graduate unless something big changes”. But it wasn’t until I entered my graduate program in Conservation Ecology that I felt I was on the right path. My conservation work has brought me joy, excitement and adventure. I’ve done some research in the remote mountains of California. I’ve had dinners with important politicians. I’ve even stepped over snakes in Africa. But most important of all, it gave me something bigger than myself to fight for. When I look back, I feel fortunate to have chosen college and particularly, Science, through which I have rediscovered myself and achieved liberation. And I’m sure you all can do the same.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AWhether you want to cook like a professional, or just do something fun for a team-building exercise, New York offers various cooking classes to fit your appetite. Here are four venues (场所) with classes year-round to help release your inner chef.Mille-FeuilleStudents come from all over to study and taste the two specialties — croissant and macaron — in the back of chef Olivier Dessyn’s popular Greenwich Village Bakery. Classes accommodate no more than eight students and run 1-1.5 hours, and everyone gets to bring home their finished baked goods and dough to practice more at home.Don’t-miss class: Both!Abigail’s KitchenChef Abigail Hitchcock is a renowned culinary authority who has appeared on shows like Chopped. Most lessons are limited to 10 students and are 3 hours long, though Shop-and-Cook classes, where students visit some of New York’s best international markets, are 5 hours.Don’t-miss class: Fresh Pasta is Hitchcock’s most popular class, featuring homemade pasta and seasonal sauces.Home Cooking New YorkFor the past two decades, aspiring cooks have sought out Jennifer Clair’s classes. Clair, a professional cook and former magazine food editor, offers classes (2.5 hours) in two modern, fully stocked kitchen lofts downtown. While kids aged 12-15 can attend with an adult, there are kids-only weekend and holiday classes as well.Don’t-miss class: Six Basic Cooking Techniques, where you’ ll learn knife skills, meat cookery and vegetable roasting.Taste Buds KitchenTaste Buds is the leading cooking school for kids by day, but at night it transforms into a space for grown-ups to cook up for fun. Kids’ popular class — Junior Chef — happens after school and on weekends. Most are 2 hours, but look for more in-depth, longer classes for holiday camps.Don’t-miss class: Sushi & Dumplings.21.Which of the following offers the shortest class A.Mille-Feuille. B.Abigail’s Kitchen.C.Taste Buds Kitchen. D.Home Cooking New York.22.What do Home Cooking New York and Taste Buds Kitchen have in common A.Both offer classes for kids on weekends.B.Both feature famous chefs in New York.C.Both involve making sushi and dumplings.D.Both are equipped with traditional kitchens.23.In which section of a magazine can the text probably be found A.Entertainment. B.Cuisine. C.Travel. D.Sports.【答案】21.A 22.A 23.B【导语】这是一篇应用文。文章为想要学习厨艺的人介绍了纽约市内四个厨艺学习项目。21.细节理解题。根据Mille-Feuille部分中“Classes accommodate no more than eight students and run 1-1.5 hours, (课程最多容纳8名学生,时间为1-1.5小时)”可知,Mille-Feuille的课程时长为1-1.5小时;根据Abigail’s Kitchen部分中“Most lessons are limited to 10 students and are 3 hours long, (大多数课程限制为10名学生,时长为3小时)”可知,Abigail’s Kitchen的课程时长为3小时;根据Home Cooking New York部分中“Clair, a professional cook and former magazine food editor, offers classes (2.5 hours) in two modern, fully stocked kitchen lofts downtown. (Clair是一名专业厨师和前杂志食品编辑,在市中心的两个现代化、储备充足的厨房里提供课程(2.5小时))”可知,Home Cooking New York的课程时长为2.5小时;根据Taste Buds Kitchen部分中“Most are 2 hours, but look for more in-depth, longer classes for holiday camps. (大多数是2小时,但度假营有更深入、更长的课程)”可知,Taste Buds Kitchen的课程时长为2小时,所以课堂时间最短的是Mille-Feuille。故选A。22.细节理解题。根据Home Cooking New York部分中“While kids aged 12-15 can attend with an adult, there are kids-only weekend and holiday classes as well.(虽然12-15岁的孩子可以和成年人一起参加,但也有周末和假期的只对儿童开放的课程)”和Taste Buds Kitchen部分中“Kids’ popular class— Junior Chef— happens after school and on weekends.(孩子们最喜欢的课程——初级厨师——安排在放学后和周末)”可知,这两个场所共同之处在于,都在周末提供针对孩子们的厨艺课程。故选A。23.推理判断题。总览全文,尤其是根据第一段“Whether you want to cook like a professional, or just do something fun for a team- building exercise, New York offers various cooking classes to fit your appetite. Here are four venues (场所) with classes year-round to help release your inner chef.(无论你是想像专业人士一样做饭,还是只是为了团队建设而做一些有趣的事情,纽约都能提供各种烹饪课程来满足你的食欲。这里有四个场所全年都有课程,可以帮助你解放内心的厨师天分)”可知,文章主要是介绍了几个厨艺课程项目,由此推知,可能选自杂志的烹饪版块。故选B。BAs a geographer, I wanted to offer a summer study abroad program on sustainability. However, it wouldn’t make sense to design a sustainability program that includes flying due to planes’ excessive carbon footprint. Alternatively, Amtrak’s trains generate 40% less CO2 per person compared to flying.Combining my love of Amtrak with a desire to get students out of the classroom, we found ourselves riding across the country to learn about sustainable tourism, landscapes and urban and regional planning.Destinations serve as living laboratories for our students. Classes in some cities, such as Galesburg, Illinois, or Sacramento, California, focus more heavily on exploring the cities’ industrial histories. In cities such as Portland, Oregon, or Glenwood Springs, Colorado, which experience large flows of visitors every year, we focus more on tourism and planning.While staying in Glenwood Springs, students complete an assignment about “destination tourism” — when tourism becomes the primary driver or economic base of a region. Students ride the bus “up valley” to Aspen. On the bus, they come to understand what they’ve read in “The Slums of Aspen,” a book about how the ski town passed a resolution that pushed out their immigrant (移民) workers, who live farther and farther “down valley” but still work in Aspen. Once students arrive in Aspen — during the offseason (淡季), in May — they find a polished empty town full of high-end fashion stores. After returning to Glenwood Springs, they reflect on the differences between the cities in terms of housing costs, sustainability and tourism labor.After finishing this course, the students have a better understanding of how and why they can use public transportation in their daily lives. They also have a greater understanding of the positive and negative impacts of tourism on a place. Ultimately, they learn how they, as travelers and community members, can contribute to a more sustainable and equitable future.24.Why did trains win the author’s heart over plancs A.Relatively lower financial cost.B.Enhanced comfort and convenience.C.Reduced environmental impacts.D.More opportunities for exploration,25.Which of the following describes the author’s teaching approach A.Comparing cities’ cultural histories.B.Focusing on each city’s unique features.C.Asking students to explore the cities themselves.D.Examining cities’ strategies toward overtourism.26.What is the author’s attitude toward Aspen’s development plan A.Confused. B.Supportive.C.Critical. D.Unconcerned.27.What is the best title for the text A.Living Laboratories for LeisureB.Touring Toward TrendsC.Solutions to SustainabilityD.Railroad to Renewal【答案】24.C 25.B 26.C 27.D【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了一位地理学家将Amtrak火车旅行与可持续性研究相结合,设计暑期留学项目,带领学生通过火车旅行实地学习可持续旅游、景观以及城市和区域规划等知识的经历。24.细节理解题。根据第一段“However, it wouldn’t make sense to design a sustainability program that includes flying due to planes’ excessive carbon footprint. Alternatively, Amtrak’s trains generate 40% less CO2 per person compared to flying. (然而,由于飞机的碳足迹过大,设计一个包含飞行的可持续发展项目是不合理的。相比之下,美国铁路公司(Amtrak)的火车每人产生的二氧化碳比飞机少40%)”可知,火车因其更低的碳排放量(即较小的环境影响)赢得了作者的青睐。故选C项。25.推理判断题。根据第三段“Classes in some cities, such as Galesburg, Illinois, or Sacramento, California, focus more heavily on exploring the cities’ industrial histories. In cities such as Portland, Oregon, or Glenwood Springs, Colorado, which experience large flows of visitors every year, we focus more on tourism and planning. (在一些城市,如伊利诺伊州的盖尔斯堡或加利福尼亚州的萨克拉门托,课程更侧重于探索城市的工业历史;而在每年迎来大量游客的城市,如俄勒冈州的波特兰或科罗拉多州的格伦伍德泉,我们则更关注旅游与规划)”可知,作者的教学方法是根据不同城市的特点设计不同的学习重点,体现了“关注每个城市的独特特征”的教学方法。故选B项。26.推理判断题。根据第四段“Students ride the bus “up valley” to Aspen. On the bus, they come to understand what they’ve read in “The Slums of Aspen,” a book about how the ski town passed a resolution that pushed out their immigrant (移民) workers, who live farther and farther “down valley” but still work in Aspen. (学生们乘坐巴士“上河谷”前往阿斯彭。在车上,他们逐渐理解了《阿斯彭的贫民窟》一书中的内容——这本书讲述了这个滑雪小镇如何通过一项决议驱逐移民工人,这些工人被迫住在越来越远的“下河谷”,但仍在阿斯彭工作)”可知,作者通过引用书籍内容,揭示了阿斯彭发展计划中驱逐移民工人的不合理性,隐含对其发展模式缺乏可持续性和公平性的批判态度。故选C项。27.主旨大意题。根据第二段“Combining my love of Amtrak with a desire to get students out of the classroom, we found ourselves riding across the country to learn about sustainable tourism, landscapes and urban and regional planning. (结合我对美国铁路公司的热爱和让学生走出课堂的愿望,我们踏上了横跨美国的旅程,学习可持续旅游、景观以及城市与区域规划)”以及最后一段“Ultimately, they learn how they, as travelers and community members, can contribute to a more sustainable and equitable future. (最终,他们学会了如何作为旅行者和社区成员,为更可持续、更公平的未来贡献力量)”综合全文内容可知,全文围绕作者利用Amtrak火车旅行开展可持续性研究项目展开,火车不仅是交通工具,更是连接不同学习目的地的纽带,学生通过火车旅行学习可持续发展知识,实现对可持续未来的认知“更新”。D项“通往更新的铁路”既点明交通方式,又呼应可持续发展的主题,最适合作标题。故选D项。COne of the defining characteristics of children is that they play. They run around in circles, crash with things, and jump in puddles — not with any purpose in mind, but simply for the fun of it.And that’s exactly how psychologists define play: as a self-directed, intrinsically (内在地) motivated activity with no purpose outside the activity itself. Play is what we do just for the joy of it.In children, play is seen as normal and natural, and as a powerful way to learn. But as we grow up, we come to see play as unnecessary. We may fault ourselves for playing when we could be getting things done. At best, we see play as reward for a long day’s work, a means to uplift ourselves or a way to relax before diving back into the troubles of our everyday lives.But play isn’t just a way to let off steam and reduce stress. Fitting playtime into your day is important for working productivity. Play is a basic emotional system, essential in both child development and adult creativity. Studies also show that it increases job satisfaction, resourcefulness and innovation. More importantly, play prepares us to tackle the unexpected by broadening the breadth of experiences you have to draw from when meeting new challenges.What separates play from real life is the lack of risks. Play provides a safe environment to learn cognitive (认知的), motor and social skills and to make mistakes without serious consequences. When a soldier on the battlefield tries to avoid enemy fire, it may cause them psychological damage because their life is on the line. But if you do the same movement in a game, you’re probably having a good time.Like other basic drives such as eating, play is pleasurable. But what evolutionary purpose does it serve The most possible scientific explanation is that play teaches us how to address the unexpected. The world is unpredictable, and to survive, we need to adapt to new situations. Play is a way of experimenting with various combinations to see what works and developing flexible responses to unforeseen events. We’re not born with an understanding of how the world works. Play is how we figure it out.28.What is the motivation for children to play A.The pure joy of playing itself.B.Their keen interest in everything.C.Their desire to challenge themselves.D.The working productivity they receive form playing.29.What do the underlined words “let off steam” in paragraph 4 probably mean A.Get fresh experience. B.Brave the difficulties.C.Relieve negative emotions. D.Become powerful gradually.30.What is the evolutionary purpose of play A.To improve adults’ creativity. B.To prepare us for the unknown future.C.To help with the psychological damage. D.To boost children’s cognitive development.31.What can we learn about play from this passage A.Play comes to be the best source of entertainment.B.Play promotes creativity and exploration in us all.C.Play serves little practical purpose in evolution.D.Play benefits personal lives in numerous ways.【答案】28.A 29.C 30.B 31.D【导语】本文是说明文。研究表明玩耍时间可以让我们更好地准备面对意想不到的事情和解决问题。28.细节理解题。根据第一段“One of the defining characteristics of children is that they play. They run around in circles, crash with things, and jump in puddles — not with any purpose in mind, but simply for the fun of it.(孩子们玩耍的动机是什么孩子的一个显著特征是他们喜欢玩耍。他们绕着圈跑,撞到东西,在水坑里跳——没有任何目的,只是为了好玩。)”可知,孩子们玩耍的动机是游戏本身的纯粹乐趣。故选A。29.词义猜测题。根据第四段“But play isn’t just a way to let off steam and reduce stress. (但玩耍不仅仅是一种let off steam和减压的方式。)”可知,and前后并列的意思相近,reduce stress“减少压力”,意思就是relieve negative emotions.表示“缓解负面情绪”。故选C。30.推理判断题。根据最后一段“But what evolutionary purpose does it serve The most possible scientific explanation is that play teaches us how to address the unexpected. The world is unpredictable, and to survive, we need to adapt to new situations. (但是它的进化目的是什么呢?最可能的科学解释是,玩耍教会我们如何应对意外情况。世界是不可预测的,为了生存,我们需要适应新的情况。)”可知,游戏的进化目的让我们为未知的未来做好准备。故选B。31.推理判断题。根据第四段“Fitting playtime into your day is important for working productivity. Play is a basic emotional system, essential in both child development and adult creativity. Studies also show that it increases job satisfaction, resourcefulness and innovation. More importantly, play prepares us to tackle the unexpected by broadening the breadth of experiences you have to draw from when meeting new challenges.(在一天中安排娱乐时间对提高工作效率很重要。游戏是一种基本的情感系统,在儿童发展和成人创造力中都是必不可少的。研究还表明,它能提高工作满意度、智谋和创新能力。更重要的是,当你面对新的挑战时,游戏可以拓宽你的经验,让我们准备好应对意想不到的事情。)”可知,游戏可以通过多种方式有益于个人生活。故选D。DWho doesn’t love a warm, delicious and satisfying meal Food is what keeps human bodies full of nutrients and it provides the energy needed to go through life. But there is more to eating than just survival. People often use food to bond (建立密切联系) with others through shared meals, food gifts and at celebrations. As the Better Health Channel reports, food is used by people in all countries and cultures around the world as a way to come together and enjoy.Gathering together with friends and family, or even with strangers, nourishes (滋养) more than our bodies. And what’s interesting is that it’s not necessarily the actual food that makes the meal so important. The social interaction of the meal setting encourages people to pay attention to each other and to connect, Life Magazine reports.So how can people include these important “bonding through food” practices into their lives Some suggest going out to eat with friends, family members or coworkers bi-monthly or even weekly. Going out to eat or sharing meals with others creates much deeper and more meaningful interactions when compared to other joint activities like watching a movie or TV together.Research conducted by the University of Oxford showed that people who eat socially are more well adjusted in social and emotional settings and are more likely to feel better about themselves. And although many people eat their meals alone, 76 percent of the people questioned think sharing a meal is a good way to bring people closer.So why is it that eating with others feels good A study conducted by the University of Chicago concludes that it is all about trust. According the research, food helps develop trust since eating the same food together with someone else suggests that both parties are willing to bring the same thing into their body. It’s only natural that trust and cooperation are likely to develop as a result of this bonding experience.32.What is the purpose of sharing meals beyond survival A.To provide energy for the body. B.To bring people together socially.C.To serve as a form of entertainment. D.To celebrate personal achievements.33.What can we know from the Life Magazine’s reports A.Social interaction during meals is significant.B.Meals are primarily for nutritional purposes.C.The food itself is the most important aspect.D.Eating alone is more beneficial than sharing meals.34.How can people put “bonding through food” into practice A.By sharing food gifts more often. B.By watching movies or TV together.C.By spending more time with the family. D.By eating together with others regularly.35.Why does sharing meals feel good A.It provides a sense of belonging. B.It offers an opportunity for relaxation.C.It develops trust between individuals. D.It allows for the sharing of diverse opinions.【答案】32.B 33.A 34.D 35.C【导语】本文是一篇说明文。文章主要探讨了食物在人类社交中的重要作用,以及如何通过共享食物来建立密切联系和信任。32.细节理解题。根据文章第一段“People often use food to bond (建立密切联系) with others through shared meals, food gifts and at celebrations. As the Better Health Channel reports, food is used by people in all countries and cultures around the world as a way to come together and enjoy.(人们常常会通过共同进餐、赠送食物以及在庆祝活动中利用食物来与他人建立密切联系。正如 “健康频道” 所报道的那样,世界各地所有国家和文化中的人们都把食物作为一种相聚一堂、共享欢乐的方式)”可知,人们通过共同进餐等方式利用食物与他人建立密切联系,在世界各国各文化中食物都是一种让人们相聚在一起、共同享受的方式,说明除了维持生存外,共同进餐的目的在于从社交层面把人们聚到一起。故选B。33.推理判断题。根据文章第二段“The social interaction of the meal setting encourages people to pay attention to each other and to connect, Life Magazine reports.(据《生活》杂志报道,用餐环境中的社交互动促使人们相互关注、彼此联结)”可知,这体现出用餐时的社交互动是很重要的。故选A。34.细节理解题。根据文章第三段“So how can people include these important “bonding through food” practices into their lives Some suggest going out to eat with friends, family members or coworkers bi-monthly or even weekly.(那么,人们如何将这些通过食物建立密切联系的重要做法融入自己的生活呢?有些人建议每个月两次或者每周与朋友、家人或同事外出就餐)”可知,人们可以通过每月两次或者每周和朋友、家人或者同事外出吃饭,把 “通过食物建立联系” 的做法融入生活,也就是要经常和别人一起吃饭。故选D。35.推理判断题。根据文章最后一段“So why is it that eating with others feels good A study conducted by the University of Chicago concludes that it is all about trust. According the research, food helps develop trust since eating the same food together with someone else suggests that both parties are willing to bring the same thing into their body.(那么,为什么与他人一起用餐感觉很好呢?芝加哥大学开展的一项研究得出结论,这一切都关乎信任。根据这项研究,食物有助于建立信任,因为与他人一起食用相同的食物意味着双方都愿意将同样的东西摄入体内)”可知,芝加哥大学的一项研究得出结论:与他人一起用餐感觉很好是因为信任。故选C。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Collapsed on the sofa, eyes half-closed, one part of your brain screams that you should be sleeping, but the other is whispering just one more episode, one more level on that game. 36 As defined by researchers Kroese, it is the habit of needlessly and voluntarily delaying going to bed, despite foreseeably being worse off as a result.Why do we keep stuck in the cycle of bedtime procrastination (拖延) The answer, it turns out, is a mix of digital distractions and our own psychological tendencies. 37 Besides, when we’re dealing with negative emotions, it’s appealing to drown them out with some entertainment until we’re too tired to feel anything.How can we break the bad cycle and get back our good night’s sleep Here are some practical strategies.Establish a consistent bedtime routine. Think back to your childhood. Many of us had bedtime routines that included a set sleep time, a story, or perhaps a bedtime song. As adults, we can benefit from the same consistency. 38Manage digital distractions. 39 They entertain, educate, and connect us, but they also distract and keep us awake. Try to make special tech-free times or zones in the bedroom. Use apps or tools that limit screen time or switch your device to nighttime mode to reduce blue light exposure.40 When those negative emotions keep us up, we need to address them directly. Relaxation exercises, such as deep breathing, yoga, or meditation, can help calm our minds and prepare us for sleep.Above all, breaking the cycle of bedtime procrastination won’t happen overnight, but every effort you make, every new habit you form, is a step in the right direction.A.Our smart devices are double-edged swords.B.So what exactly is this bedtime procrastination C.Identify the causes of it and start making changes.D.Master stress and anxiety management techniques.E.We can set a regular sleep schedule and try to stick to it.F.As life goes tech-driven, we spend more time on screens.G.What distracts us when we’re supposed to be concentrating 【答案】36.B 37.F 38.E 39.A 40.D【导语】本文是说明文。文章围绕“睡前拖延症”展开,先对睡前拖延症进行了定义,接着分析了导致睡前拖延症的原因,最后针对如何打破睡前拖延的恶性循环、恢复良好睡眠给出了一些切实可行的策略。36.根据前文“Collapsed on the sofa, eyes half-closed, one part of your brain screams that you should be sleeping, but the other is whispering just one more episode, one more level on that game.(瘫倒在沙发上,眼睛半闭着,你大脑的一部分尖叫着说你应该睡觉了,但另一部分却在低语,只是再多上一集,再上一关)”以及后文“As defined by researchers Kroese, it is the habit of needlessly and voluntarily delaying going to bed, despite foreseeably being worse off as a result.(根据研究人员克罗斯的定义,这是一种不必要的、自愿推迟上床睡觉的习惯,尽管可以预见结果会更糟)”可知,后文在下定义,所以空处应是提出一个相关概念,B项“So what exactly is this bedtime procrastination (那么睡前拖延症到底是什么呢?)”承接上文,下文则是对此问的回答。故选B项。37.根据前文“Why do we keep stuck in the cycle of bedtime procrastination (拖延) The answer, it turns out, is a mix of digital distractions and our own psychological tendencies.(为什么我们总是陷入睡前拖延症的怪圈?事实证明,答案是数字干扰和我们自己的心理倾向的结合)”可知,本段解释了为什么我们总是陷入睡前拖延症的怪圈,是因为数字干扰,所以F项“As life goes tech-driven, we spend more time on screens.(随着生活越来越受科技驱动,我们花在屏幕上的时间越来越多)”是对前文提到的数字干扰的详细解释,而后文“Besides, when we’re dealing with negative emotions, it’s appealing to drown them out with some entertainment until we’re too tired to feel anything.(此外,当我们处理负面情绪时,用一些娱乐来淹没它们是很有吸引力的,直到我们太累了,感觉不到任何东西)”则是对心理倾向的详细解释。故选F。38.设空位于段尾,是对前文的总结,根据前文“Establish a consistent bedtime routine. Think back to your childhood. Many of us had bedtime routines that included a set sleep time, a story, or perhaps a bedtime song. As adults, we can benefit from the same consistency.(建立一个固定的就寝时间。回想一下你的童年。我们中的许多人都有睡前习惯,包括固定的睡觉时间,听故事,或者听睡前歌。作为成年人,我们可以从同样的一致性中受益)”可知,本段主要讲述建立一个固定的就寝时间,所以E项“We can set a regular sleep schedule and try to stick to it.(我们可以制定一个有规律的睡眠时间表,并尽量坚持下去)”符合本段主题,是对前文的总结。故选E项。39.根据前文“Manage digital distractions.(管理数字干扰)”以及后文“They entertain, educate, and connect us, but they also distract and keep us awake.(它们娱乐、教育和连接我们,但它们也会分散我们的注意力,让我们保持清醒)”可知,后文讲述电子产品有好处也有坏处,所以A项“Our smart devices are double-edged swords.(我们的智能设备是一把双刃剑)”符合本段主题,下文是对本句的解释。故选A项。40.设空位于段首,为本段中心句,根据后文“When those negative emotions keep us up, we need to address them directly. Relaxation exercises, such as deep breathing, yoga, or meditation, can help calm our minds and prepare us for sleep.(当这些负面情绪困扰我们时,我们需要直接解决它们。放松练习,如深呼吸、瑜伽或冥想,可以帮助我们平静头脑,为睡觉做准备)”可知,本段讲述怎么处理负面情绪,所以D项“Master stress and anxiety management techniques.(掌握压力和焦虑管理技巧)”符合本段主题,为中心句。故选D项。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Once upon a time, there were two people living next to each other. One of them was a retired teacher and the other was an engineer. 41 of them planted the same kind of plant in their gardens.The retired teacher gave a small amount of 42 to his plants. He didn’t always give a lot of attention to them, 43 the engineer was very interested in taking care of his plants. He gave a lot of water to his plants and he 44 them very well.One day, a storm started suddenly 45 the night. The next morning, the engineer was 46 because he found that his plants split off(分离)from the roots. However, the retired teacher’s plants were very 47The engineer went to ask the retired teacher, “We both grew the same plants together. I 48 did more for my plants than what you did for yours. However, my plants split off from the roots while yours didn’t. How is that 49 ”The retired teacher smiled and said, “You gave your plants too much attention and water. Because of that they didn’t need to 50 hard to look for water. You made everything easy for them. I only gave my plants just little water and let their roots 51 more. Therefore, their roots went deeper and deeper, which made them 52 .”Parenting is like taking care of plants. 53 everything is given to children, they will not work hard. Teach them how to walk, but let them 54 their own path. Sometimes parents should guide them instead of 55 them all.41.A.None B.All C.Both D.Neither42.A.air B.water C.smoke D.soil43.A.while B.unless C.so D.or44.A.took off B.got through C.looked after D.dropped by45.A.during B.among C.into D.from46.A.famous B.intelligent C.proud D.surprised47.A.rich B.dry C.bad D.well48.A.nervously B.actually C.recently D.thankfully49.A.possible B.interesting C.popular D.terrible50.A.learn B.save C.relax D.work51.A.search for B.care for C.wait for D.pay for52.A.worse B.cleverer C.lonelier D.stronger53.A.Though B.Before C.If D.Until54.A.protect B.accept C.guess D.follow55.A.teaching B.pushing C.giving D.refusing【答案】41.C 42.B 43.A 44.C 45.A 46.D 47.D 48.B 49.A 50.D 51.A 52.D 53.C 54.D 55.C【导语】本文的体裁是记叙文。文章讲述了一个退休教师和一个工程师在种植植物时的不同方法和结果。退休教师给予植物适量的水和关注,而工程师则过度照顾他的植物,最终导致他的植物在暴风雨中受损,而退休教师的植物却安然无恙。通过这个故事,作者传达了适度关注和培养的重要性,以及过度保护可能会带来的负面影响。41.考查代词词义辨析。句意:他们两人都在花园里种了同样的植物。A. None没有人;B. All全部;C. Both两者都;D. Neither两者都不;根据上文“Once upon a time, there were two people living next to each other”可知此处说的是两个人,这两个人都种植了植物,故选C项。42.考查名词词义辨析。句意:退休教师给他的植物少量的水。A. air空气;B. water水;C. smoke烟雾;D. soil土壤;根据下文句子“He gave a lot of water to his plants”可知说的是给植物浇水,故选B项。43.考查连词词义辨析。句意:他并不总是给予很多关注,而工程师对照顾他的植物非常感兴趣。A. while然而;B. unless除非;C. so因此;D. or或者;根据下文“the engineer was very interested in taking care of his plants”可知工程师对照顾他的植物非常感兴趣,可知前后句之间表示对比,故选A项。44.考查动词短语辨析。句意:他给植物大量的水,并且照顾得很好。A. took off起飞;B. got through接通;C. looked after照顾;D. dropped by顺便拜访;根据上文句子“he gave a lot of water to his plants”可知上文说的是他给植物大量的水,可推理出这里指的是工程师照顾植物,故选C项。45.考查介词词义辨析。句意:一天夜里,一场风暴突然开始。A. during在……期间;B. among在……之中;C. into进入;D. from从;根据下文“the night”可知下文说的是夜间,可推理出这里指的是在夜晚期间,故选A项。46.考查形容词词义辨析。句意:第二天早上,工程师感到很惊讶,因为他发现他的植物根部断裂了。A. famous著名的;B. intelligent聪明的;C. proud自豪的;D. surprised惊讶的;根据下文句子“because he found that his plants split off from the roots.”可知工程师发现他的植物根部断裂了,所以工程师感到惊讶,故选D项。47.考查形容词词义辨析。句意:然而,退休教师的植物却很好。A. rich富有的;B. dry干燥的;C. bad坏的;D. well好的;根据下文“However, my plants split off from the roots while yours didn’t”可知下文说的是工程师的植物根部断裂了,而退休教师的植物状况良好,可推理出空白处应填表示“状况良好”含义的表达,故选D项。48.考查副词词义辨析。句意:我实际上为我的植物做了更多的事情。A. nervously紧张地;B. actually实际上;C. recently最近;D. thankfully感谢地;根据下文“did more for my plants”可知下文说的是工程师为自己的植物做了更多的事情,这是实际情况,故选B项。49.考查形容词词义辨析。句意:这是怎么可能的?A. possible可能的;B. interesting有趣的;C. popular受欢迎的;D. terrible糟糕的;根据上文“However, my plants split off from the roots while yours didn’t”可知上文说的是工程师的指物根部断裂了,而退休教师的植物状况良好,可推理出这里指的是工程师对于植物状况的不同感到疑惑,故选A项。50.考查动词词义辨析。句意:因为这样,它们就不需要努力寻找水分。A. learn学习;B. save节省;C. relax放松;D. work工作,力争;根据下文“look for water”可知下文说的是寻找水,可推理出这里指的是植物不需要努力寻找水分,故选D项。51.考查动词短语辨析。句意:我只是给植物少量的水,让它们的根去寻找更多。A. search for寻找;B. care for关心;C. wait for等待;D. pay for支付;根据上文“I only gave my plants just little water”可知上文说的是只是给植物少量的水,可推理出这里指的是让植物的根去寻找更多的水分,故选A项。52.考查形容词词义辨析。句意:因此,它们的根越长越深,使它们变得更强大。A. worse更糟;B. cleverer更聪明;C. lonelier更孤独;D. stronger更强壮;根据上文“their roots went deeper and deeper”可知,上文说的是植物的根越长越深,可推理出此处说的是植物的根越长越深,使它们变得更强大,故选D项。53.考查连词词义辨析。句意:如果一切都给了孩子,他们就不会努力。A. Though虽然;B. Before在……之前;C. If如果;D. Until直到;根据下文“everything is given to children”可知此处说的是一种假设的情况,故选C项。54.考查动词词义辨析。句意:教他们如何走路,但让他们跟随自己的道路。A. protect保护;B. accept接受;C. guess猜测;D. follow跟随;根据下文“their own path”可知下文说的是他们自己的路,可推理出这里指的是让孩子走自己的路,故选D项。55.考查动词词义辨析。句意:有时父母应该引导他们,而不是给他们一切。A. teaching教;B. pushing推;C. giving给;D. refusing拒绝;根据上文“everything is given to children, they will not work hard”可知上文说的是如果一切都给了孩子,他们就不会努力,可推理出这里指的是不要给孩子一切,故选C项。第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。The cheongsam is a female dress with distinctive Chinese features and enjoys growing 56 (popular) in the international world of high fashion. The name “cheongsam” 57 (mean) simply “long dress” entered the English vocabulary from the dialect of China’s Guangdong Province. In other parts of the country including Beijing, however, it 58 (know) as “qipao”, which has a history behind it. After the early Manchu (满族的) rulers came to China, the Manchu women wore 59 (normal) a one-piece dress which came to be called “qipao”. 60 the 1911 Revolution ended the rule of the Qing Dynasty, the female dress survived the political change and, with later improvements, has become the traditional dress for Chinese women. The cheongsam, 61 neck is high, collar closed, fits well the Chinese female figure, and its sleeves may be short, medium or full 62 (long), depending on seasons or tastes. In addition, it is not too complicated 63 (make). Nor does it need too much material. Another beauty of the cheongsam is 64 it can be worn either on casual or formal occasions. In either case, it creates 65 impression of simple and quiet charm, elegance and neatness.【答案】56.popularity 57.meaning 58.is known 59.normally 60.Although/Though/While 61.whose 62.length 63.to make 64.that 65.an【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了旗袍的历史以及发展。56.考查名词。句意:旗袍是一种具有鲜明中国特色的女性服饰,在国际高级时装界越来越受欢迎。作动词的宾语应用名词popularity,意为“流行,受欢迎”。故填popularity。57.考查非谓语动词。句意:旗袍这个名字的意思就是“长裙子”,它是从中国广东方言中进入英语词汇的。句子谓语动词是entered,空格处填入非谓语动词,此处cheongsam与mean为主动关系,故用现在分词作后置定语。故填meaning。58.考查固定短语。句意:然而,在包括北京在内的中国其他地区,它被称为“旗袍”,这背后有一段历史。短语be known as表示“被称为”,根据后文has可知为一般现在时,主语为it,谓语用单数。故填is known。59.考查副词。句意:早期的满族统治者来到中国后,满族妇女通常穿着一件连体连衣裙,后来被称为“旗袍”。修饰动词wear用副词normally,故填normally。60.考查状语从句。句意:虽然辛亥革命结束了清朝的统治,但女装在政治变革中幸存下来,经过后来的改进,已成为中国妇女的传统服装。引导让步状语从句,表示“虽然”用although、though或while均可。故填Although/ Though/ While。61.考查定语从句。句意:旗袍是一种高领、闭领的服装,非常适合中国女性的身材,根据季节或口味,旗袍的袖子可以短、中、长。空格处引导非限制性定语从句,修饰先行词cheongsam,且在从句作定语。故填whose。62.考查名词。句意:旗袍是一种高领、闭领的服装,非常适合中国女性的身材,根据季节或品味,旗袍的袖子可以短、中、长。形容词full修饰名词,表示“长度”应用名词length,full length在这里的意思为“长及脚踝的”。故填length。63.考查非谓语动词。句意:此外,制作起来也不太复杂。此处为句型too…to do…表示“太……以至于……”。故填to make。64.考查表语从句。句意:旗袍的另一个优点是它既可以穿在休闲场合,也可以穿在正式场合。引导表语从句,从句不缺少成分,句意完整,故用that。故填that。65.考查冠词。句意:无论哪种情况,它都给人一种简单而安静的魅力,优雅而整洁的印象。此处impression为泛指,且是发音以元音音素开头的单词。故填an。第四部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)66.假定你是李华,上周你校组织开展了“运动健康周”活动。请你为校英语报写一篇报道,内容包括:1.活动目的;2.活动内容;3.活动反响。注意:1.写作词数应为80左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】 “Sports and Health Week” at Our SchoolLast week, our school successfully held the “Sports and Health Week” activity. The aim was to encourage students to pay more attention to physical health and develop a habit of regular exercise.During the week, various sports events took place, such as running races, basketball matches and table tennis competitions. Students enthusiastically participated in these activities.The activity received an overwhelming positive response. Not only did it help students relieve stress, but it also enhanced their sense of sportsmanship. Many students said they would keep up with their exercise routines in the future.【导语】本篇书面表达属于应用文写作中的报道。要求考生为校英语报写一篇报道,报道学校组织的“运动健康周”活动。【详解】1.词汇积累目的:aim→ purpose各种各样的:various→ a variety of参加:participate in→ take part in提高:enhance→ improve2.句式拓展简单句变复合句原句:Last week, our school successfully held the “Sports and Health Week” activity. The aim was to encourage students to pay more attention to physical health and develop a habit of regular exercise.拓展句:Last week, our school successfully held the “Sports and Health Week” activity, whose aim was to encourage students to pay more attention to physical health and develop a habit of regular exercise.【点睛】【高分句型1】Not only did it help students relieve stress, but it also enhanced their sense of sportsmanship.(运用了not only…but also…引导的并列句及部分倒装)【高分句型2】Many students said they would keep up with their exercise routines in the future.(运用了省略that的宾语从句)第二节(满分25分)67. 阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。In love with acting, I have even studied method acting, techniques for developing deeply emotional, intense roles. When I tried out for the school play, The Twelve Dancing Princesses, I was confident I would get one of the best parts. But Mr. Ellison, the director, didn’t cast me. Instead he encouraged me to join the stage crew.The middle child in a large family, I often felt that my parents paid more attention to my sisters and brothers. When my family appeared interested in my part in the play, however, I pretended that I had a role onstage.A few weeks later, when Mom told me that she’d bought tickets for the whole family, I started to wonder if I should have been honest about being on the stage crew. But I couldn’t come clean with my family. I was sure they wouldn’t care as much if they knew I was only working behind the scenes.On performance Friday, the eldest princess actress had to quit due to her sudden broken leg. I stepped toward Mr. Ellison and told him that I could play the role. Though doubting whether I could play it well, Mr. Ellison had no alternative but to agree my request at last since the show had to go on. I couldn’t believe my good luck, feeling like bubbles were running through my veins. Having got everything ready, we took our places in the wings, waiting for our show time. Mr. Ellison took the stage before the curtain went up and tapped the microphone. “Welcome, family, friends, and guests. Due to unforeseen circumstances, the role of the eldest princess will be played by Gillian Crenshaw, from our stage crew.” I was boiled with anger and felt embarrassed. No one would have known I was a last-minute understudy if he hadn’t told them. But I let it go.注意:1. 续写词数为150词左右;2. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好。The curtain was rising, and I needed to concentrate.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________The terrible performance finally over, I sighed with a relief, hoping no one noticed my mistakes.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】The curtain was rising, and I needed to concentrate. So confident did I feel that I walked towards the stage as if I had been the princess for a long time. I was sure I could deeply impress the audience as well as Mr. Ellison with my excellent acting skills. Everything was perfect at the beginning. However, since I had only watched the rehearsal but hadn’t practiced, I said other actor’s lines twice and forgot several of my own with the show progressing. What was even worse, my awkward movements and intentional acting ended with more laughter from the audience. Their laughter, in turn, triggered my attempt to try harder, which, however, made me the laughingstock of the whole performance.The terrible performance finally over, I sighed with a relief, hoping no one noticed my mistakes. No sooner had I gone down the stage than I found my families waiting there. Feeling even more embarrassed, I told them that I had lied to them and that I had never been a part of the show until the last minute. I thought my sisters and brothers would laugh at me. However, to my surprise, they all came over and hugged me tightly, comforting me gently and congratulating me on my first formal performance in public. “We are here to support you since you are our family whether you are performing on the stage or working behind the curtains,” my mother said, scratching my head. It was not until then that I realized the true meaning of family — we are supporting each other not because of our excellence but due to our connection.【导语】本文以第一视角展开,讲述了我热爱表演却没能入选上台表演反而在幕后工作,因感受不到家人的关爱,谎称自己可以上台表演。表演当天机缘巧合之下最终获得了上台的机会。本以为一切都可以天衣无缝,怎奈导演老师却上台揭开了我是临时救场的事实,让所有观众包括我的家人在内都知道一直以来我都是幕后人员而非表演人员。【详解】1.段落续写:①由第一段首句内容“大幕缓缓拉开,我需要集中注意力。”可知,后面要写我在舞台上的表现。②由第二段首句内容“糟糕的表演终于结束,我如释重负地叹了口气,希望没有人注意到我的错误。”可知,我的表演并不顺利,所有表演结束了,家人的反应以及我的坦白。2.续写线索:开始很自信——忘记台词———成为整个表演的笑柄——家人的支持——感悟3.词汇激活行为类①嘲笑:laugh at/tease②意识到:realize/be aware of③告诉:tell/inform④激发:trigger/ignite情绪类①自信的:confident/assured②尴尬的:awkward/embarrassing【点睛】[高分句型1] Their laughter, in turn, triggered my attempt to try harder, which, however, made me the laughingstock of the whole performance. (运用了which引导的非限制性定语从句)[高分句型2] No sooner had I gone down the stage than I found my families waiting there. (运用了No sooner…than…引导的时间状语从句)21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台2025-2026学年高二英语上学期期中模拟卷02(全国通用)(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 测试范围: 选必一 Unit1 ~Unit 5(人教版2019)选必一 Unit1~Unit 3(北师大版2019)选必一 Unit1~Unit 6(外研版2019)选必一 Unit 1~Unit 4(译林版2020)4. 难度系数:0.65。5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)做题时,请先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.Who was injured in the accident A.No one. B.Three women. C.A baby.2.Who dislikes classical music A.Peter. B.Sally. C.Michael.3.What kind of medicine might the man give the woman A.The one that can reduce her temperature.B.The one that can cure her stomachache.C.The one that can ease her back pain.4. What is difficult for the man A.Posting packages.B.Creating an account.C.Collecting second-hand clothes.5.What was the man’s best record before today A.12.35 seconds. B.12.23 seconds. C.12.13 seconds.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答第6、7小题。6.What did the woman do at the Media Camp A.She studied film-making.B.She learnt poster design.C.She wrote for a magazine.7.Why did the woman spend her holiday there A.To visit her brother.B.To work in the movie industry.C.To try something different.听下面一段较长对话,回答第8、9小题。8.How did the man perform in the running race A.He won first prize. B.He gave up midway. C.He managed to complete it.9.What did the man do on Sunday A.He went boating. B.He climbed a hill. C.He watched a basketball game.听下面一段较长对话,回答第10至第12小题。10.What is the topic of the photos of this year A.Flowers. B.Animals. C.Food.11.How should the photos be sent A.By e-mail. B.By post. C.In person.12.What is the prize A.A cup. B.A camera. C.Some money.听下面一段较长对话,回答第13至第16小题。13.Who listed the hotel as the number one in the world A.A website. B.A newspaper. C.A magazine.14.What do all the rooms in the hotel have A.Large beds. B.Amazing views. C.Private pools.15.What is the neighborhood of the hotel like A.Lively. B.Relaxing. C.Convenient.16.What may have changed the woman's attitude towards the hotel A.Its surroundings. B.Its food. C.Its price.听下面一段独白,回答第17至第20小题。17.Where did the speaker learn about college A.From the movies. B.From her family. C.From the books.18.What helped change the speaker’s attitude towards study A.Her professor’s advice. B.Her graduate program. C.Her trip to Africa.19.How does the speaker feel when she talks about her past experiences A.Regretful. B.Relieved. C.Grateful.20.Who is the speaker probably talking to A.Conservation workers. B.High school students. C.College teachers.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AWhether you want to cook like a professional, or just do something fun for a team-building exercise, New York offers various cooking classes to fit your appetite. Here are four venues (场所) with classes year-round to help release your inner chef.Mille-FeuilleStudents come from all over to study and taste the two specialties — croissant and macaron — in the back of chef Olivier Dessyn’s popular Greenwich Village Bakery. Classes accommodate no more than eight students and run 1-1.5 hours, and everyone gets to bring home their finished baked goods and dough to practice more at home.Don’t-miss class: Both!Abigail’s KitchenChef Abigail Hitchcock is a renowned culinary authority who has appeared on shows like Chopped. Most lessons are limited to 10 students and are 3 hours long, though Shop-and-Cook classes, where students visit some of New York’s best international markets, are 5 hours.Don’t-miss class: Fresh Pasta is Hitchcock’s most popular class, featuring homemade pasta and seasonal sauces.Home Cooking New YorkFor the past two decades, aspiring cooks have sought out Jennifer Clair’s classes. Clair, a professional cook and former magazine food editor, offers classes (2.5 hours) in two modern, fully stocked kitchen lofts downtown. While kids aged 12-15 can attend with an adult, there are kids-only weekend and holiday classes as well.Don’t-miss class: Six Basic Cooking Techniques, where you’ ll learn knife skills, meat cookery and vegetable roasting.Taste Buds KitchenTaste Buds is the leading cooking school for kids by day, but at night it transforms into a space for grown-ups to cook up for fun. Kids’ popular class — Junior Chef — happens after school and on weekends. Most are 2 hours, but look for more in-depth, longer classes for holiday camps.Don’t-miss class: Sushi & Dumplings.21.Which of the following offers the shortest class A.Mille-Feuille. B.Abigail’s Kitchen.C.Taste Buds Kitchen. D.Home Cooking New York.22.What do Home Cooking New York and Taste Buds Kitchen have in common A.Both offer classes for kids on weekends.B.Both feature famous chefs in New York.C.Both involve making sushi and dumplings.D.Both are equipped with traditional kitchens.23.In which section of a magazine can the text probably be found A.Entertainment. B.Cuisine. C.Travel. D.Sports.BAs a geographer, I wanted to offer a summer study abroad program on sustainability. However, it wouldn’t make sense to design a sustainability program that includes flying due to planes’ excessive carbon footprint. Alternatively, Amtrak’s trains generate 40% less CO2 per person compared to flying.Combining my love of Amtrak with a desire to get students out of the classroom, we found ourselves riding across the country to learn about sustainable tourism, landscapes and urban and regional planning.Destinations serve as living laboratories for our students. Classes in some cities, such as Galesburg, Illinois, or Sacramento, California, focus more heavily on exploring the cities’ industrial histories. In cities such as Portland, Oregon, or Glenwood Springs, Colorado, which experience large flows of visitors every year, we focus more on tourism and planning.While staying in Glenwood Springs, students complete an assignment about “destination tourism” — when tourism becomes the primary driver or economic base of a region. Students ride the bus “up valley” to Aspen. On the bus, they come to understand what they’ve read in “The Slums of Aspen,” a book about how the ski town passed a resolution that pushed out their immigrant (移民) workers, who live farther and farther “down valley” but still work in Aspen. Once students arrive in Aspen — during the offseason (淡季), in May — they find a polished empty town full of high-end fashion stores. After returning to Glenwood Springs, they reflect on the differences between the cities in terms of housing costs, sustainability and tourism labor.After finishing this course, the students have a better understanding of how and why they can use public transportation in their daily lives. They also have a greater understanding of the positive and negative impacts of tourism on a place. Ultimately, they learn how they, as travelers and community members, can contribute to a more sustainable and equitable future.24.Why did trains win the author’s heart over plancs A.Relatively lower financial cost.B.Enhanced comfort and convenience.C.Reduced environmental impacts.D.More opportunities for exploration,25.Which of the following describes the author’s teaching approach A.Comparing cities’ cultural histories.B.Focusing on each city’s unique features.C.Asking students to explore the cities themselves.D.Examining cities’ strategies toward overtourism.26.What is the author’s attitude toward Aspen’s development plan A.Confused. B.Supportive.C.Critical. D.Unconcerned.27.What is the best title for the text A.Living Laboratories for LeisureB.Touring Toward TrendsC.Solutions to SustainabilityD.Railroad to RenewalCOne of the defining characteristics of children is that they play. They run around in circles, crash with things, and jump in puddles — not with any purpose in mind, but simply for the fun of it.And that’s exactly how psychologists define play: as a self-directed, intrinsically (内在地) motivated activity with no purpose outside the activity itself. Play is what we do just for the joy of it.In children, play is seen as normal and natural, and as a powerful way to learn. But as we grow up, we come to see play as unnecessary. We may fault ourselves for playing when we could be getting things done. At best, we see play as reward for a long day’s work, a means to uplift ourselves or a way to relax before diving back into the troubles of our everyday lives.But play isn’t just a way to let off steam and reduce stress. Fitting playtime into your day is important for working productivity. Play is a basic emotional system, essential in both child development and adult creativity. Studies also show that it increases job satisfaction, resourcefulness and innovation. More importantly, play prepares us to tackle the unexpected by broadening the breadth of experiences you have to draw from when meeting new challenges.What separates play from real life is the lack of risks. Play provides a safe environment to learn cognitive (认知的), motor and social skills and to make mistakes without serious consequences. When a soldier on the battlefield tries to avoid enemy fire, it may cause them psychological damage because their life is on the line. But if you do the same movement in a game, you’re probably having a good time.Like other basic drives such as eating, play is pleasurable. But what evolutionary purpose does it serve The most possible scientific explanation is that play teaches us how to address the unexpected. The world is unpredictable, and to survive, we need to adapt to new situations. Play is a way of experimenting with various combinations to see what works and developing flexible responses to unforeseen events. We’re not born with an understanding of how the world works. Play is how we figure it out.28.What is the motivation for children to play A.The pure joy of playing itself.B.Their keen interest in everything.C.Their desire to challenge themselves.D.The working productivity they receive form playing.29.What do the underlined words “let off steam” in paragraph 4 probably mean A.Get fresh experience. B.Brave the difficulties.C.Relieve negative emotions. D.Become powerful gradually.30.What is the evolutionary purpose of play A.To improve adults’ creativity. B.To prepare us for the unknown future.C.To help with the psychological damage. D.To boost children’s cognitive development.31.What can we learn about play from this passage A.Play comes to be the best source of entertainment.B.Play promotes creativity and exploration in us all.C.Play serves little practical purpose in evolution.D.Play benefits personal lives in numerous ways.DWho doesn’t love a warm, delicious and satisfying meal Food is what keeps human bodies full of nutrients and it provides the energy needed to go through life. But there is more to eating than just survival. People often use food to bond (建立密切联系) with others through shared meals, food gifts and at celebrations. As the Better Health Channel reports, food is used by people in all countries and cultures around the world as a way to come together and enjoy.Gathering together with friends and family, or even with strangers, nourishes (滋养) more than our bodies. And what’s interesting is that it’s not necessarily the actual food that makes the meal so important. The social interaction of the meal setting encourages people to pay attention to each other and to connect, Life Magazine reports.So how can people include these important “bonding through food” practices into their lives Some suggest going out to eat with friends, family members or coworkers bi-monthly or even weekly. Going out to eat or sharing meals with others creates much deeper and more meaningful interactions when compared to other joint activities like watching a movie or TV together.Research conducted by the University of Oxford showed that people who eat socially are more well adjusted in social and emotional settings and are more likely to feel better about themselves. And although many people eat their meals alone, 76 percent of the people questioned think sharing a meal is a good way to bring people closer.So why is it that eating with others feels good A study conducted by the University of Chicago concludes that it is all about trust. According the research, food helps develop trust since eating the same food together with someone else suggests that both parties are willing to bring the same thing into their body. It’s only natural that trust and cooperation are likely to develop as a result of this bonding experience.32.What is the purpose of sharing meals beyond survival A.To provide energy for the body. B.To bring people together socially.C.To serve as a form of entertainment. D.To celebrate personal achievements.33.What can we know from the Life Magazine’s reports A.Social interaction during meals is significant.B.Meals are primarily for nutritional purposes.C.The food itself is the most important aspect.D.Eating alone is more beneficial than sharing meals.34.How can people put “bonding through food” into practice A.By sharing food gifts more often. B.By watching movies or TV together.C.By spending more time with the family. D.By eating together with others regularly.35.Why does sharing meals feel good A.It provides a sense of belonging. B.It offers an opportunity for relaxation.C.It develops trust between individuals. D.It allows for the sharing of diverse opinions.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Collapsed on the sofa, eyes half-closed, one part of your brain screams that you should be sleeping, but the other is whispering just one more episode, one more level on that game. 36 As defined by researchers Kroese, it is the habit of needlessly and voluntarily delaying going to bed, despite foreseeably being worse off as a result.Why do we keep stuck in the cycle of bedtime procrastination (拖延) The answer, it turns out, is a mix of digital distractions and our own psychological tendencies. 37 Besides, when we’re dealing with negative emotions, it’s appealing to drown them out with some entertainment until we’re too tired to feel anything.How can we break the bad cycle and get back our good night’s sleep Here are some practical strategies.Establish a consistent bedtime routine. Think back to your childhood. Many of us had bedtime routines that included a set sleep time, a story, or perhaps a bedtime song. As adults, we can benefit from the same consistency. 38Manage digital distractions. 39 They entertain, educate, and connect us, but they also distract and keep us awake. Try to make special tech-free times or zones in the bedroom. Use apps or tools that limit screen time or switch your device to nighttime mode to reduce blue light exposure.40 When those negative emotions keep us up, we need to address them directly. Relaxation exercises, such as deep breathing, yoga, or meditation, can help calm our minds and prepare us for sleep.Above all, breaking the cycle of bedtime procrastination won’t happen overnight, but every effort you make, every new habit you form, is a step in the right direction.A.Our smart devices are double-edged swords.B.So what exactly is this bedtime procrastination C.Identify the causes of it and start making changes.D.Master stress and anxiety management techniques.E.We can set a regular sleep schedule and try to stick to it.F.As life goes tech-driven, we spend more time on screens.G.What distracts us when we’re supposed to be concentrating 第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Once upon a time, there were two people living next to each other. One of them was a retired teacher and the other was an engineer. 41 of them planted the same kind of plant in their gardens.The retired teacher gave a small amount of 42 to his plants. He didn’t always give a lot of attention to them, 43 the engineer was very interested in taking care of his plants. He gave a lot of water to his plants and he 44 them very well.One day, a storm started suddenly 45 the night. The next morning, the engineer was 46 because he found that his plants split off(分离)from the roots. However, the retired teacher’s plants were very 47The engineer went to ask the retired teacher, “We both grew the same plants together. I 48 did more for my plants than what you did for yours. However, my plants split off from the roots while yours didn’t. How is that 49 ”The retired teacher smiled and said, “You gave your plants too much attention and water. Because of that they didn’t need to 50 hard to look for water. You made everything easy for them. I only gave my plants just little water and let their roots 51 more. Therefore, their roots went deeper and deeper, which made them 52 .”Parenting is like taking care of plants. 53 everything is given to children, they will not work hard. Teach them how to walk, but let them 54 their own path. Sometimes parents should guide them instead of 55 them all.41.A.None B.All C.Both D.Neither42.A.air B.water C.smoke D.soil43.A.while B.unless C.so D.or44.A.took off B.got through C.looked after D.dropped by45.A.during B.among C.into D.from46.A.famous B.intelligent C.proud D.surprised47.A.rich B.dry C.bad D.well48.A.nervously B.actually C.recently D.thankfully49.A.possible B.interesting C.popular D.terrible50.A.learn B.save C.relax D.work51.A.search for B.care for C.wait for D.pay for52.A.worse B.cleverer C.lonelier D.stronger53.A.Though B.Before C.If D.Until54.A.protect B.accept C.guess D.follow55.A.teaching B.pushing C.giving D.refusing第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。The cheongsam is a female dress with distinctive Chinese features and enjoys growing 56 (popular) in the international world of high fashion. The name “cheongsam” 57 (mean) simply “long dress” entered the English vocabulary from the dialect of China’s Guangdong Province. In other parts of the country including Beijing, however, it 58 (know) as “qipao”, which has a history behind it. After the early Manchu (满族的) rulers came to China, the Manchu women wore 59 (normal) a one-piece dress which came to be called “qipao”. 60 the 1911 Revolution ended the rule of the Qing Dynasty, the female dress survived the political change and, with later improvements, has become the traditional dress for Chinese women. The cheongsam, 61 neck is high, collar closed, fits well the Chinese female figure, and its sleeves may be short, medium or full 62 (long), depending on seasons or tastes. In addition, it is not too complicated 63 (make). Nor does it need too much material. Another beauty of the cheongsam is 64 it can be worn either on casual or formal occasions. In either case, it creates 65 impression of simple and quiet charm, elegance and neatness.第四部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)66.假定你是李华,上周你校组织开展了“运动健康周”活动。请你为校英语报写一篇报道,内容包括:1.活动目的;2.活动内容;3.活动反响。注意:1.写作词数应为80左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________第二节(满分25分)67. 阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。In love with acting, I have even studied method acting, techniques for developing deeply emotional, intense roles. When I tried out for the school play, The Twelve Dancing Princesses, I was confident I would get one of the best parts. But Mr. Ellison, the director, didn’t cast me. Instead he encouraged me to join the stage crew.The middle child in a large family, I often felt that my parents paid more attention to my sisters and brothers. When my family appeared interested in my part in the play, however, I pretended that I had a role onstage.A few weeks later, when Mom told me that she’d bought tickets for the whole family, I started to wonder if I should have been honest about being on the stage crew. But I couldn’t come clean with my family. I was sure they wouldn’t care as much if they knew I was only working behind the scenes.On performance Friday, the eldest princess actress had to quit due to her sudden broken leg. I stepped toward Mr. Ellison and told him that I could play the role. Though doubting whether I could play it well, Mr. Ellison had no alternative but to agree my request at last since the show had to go on. I couldn’t believe my good luck, feeling like bubbles were running through my veins. Having got everything ready, we took our places in the wings, waiting for our show time. Mr. Ellison took the stage before the curtain went up and tapped the microphone. “Welcome, family, friends, and guests. Due to unforeseen circumstances, the role of the eldest princess will be played by Gillian Crenshaw, from our stage crew.” I was boiled with anger and felt embarrassed. No one would have known I was a last-minute understudy if he hadn’t told them. But I let it go.注意:1. 续写词数为150词左右;2. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好。The curtain was rising, and I needed to concentrate.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________The terrible performance finally over, I sighed with a relief, hoping no one noticed my mistakes.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)" 21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年高二英语上学期期中模拟卷02(全国通用)(原卷).doc 2025-2026学年高二英语上学期期中模拟卷02(全国通用)(解析).doc