资源简介 中小学教育资源及组卷应用平台2025-2026学年高二上学期期中模拟卷03(全国通用)英语·全解全析(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 测试范围: 选必一 Unit1 ~Unit 5(人教版2019)选必一 Unit1~Unit 3(北师大版2019)选必一 Unit1~Unit 6(外研版2019)选必一 Unit 1~Unit 4(译林版2020)4. 难度系数:0.65。5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)做题时,请先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.Why is the girl in a hurry A.To go home to get some food.B.To get an important file.C.To join a group discussion.【答案】A【原文】M: Where’re you heading in such a rush W: I’m heading home to grab something to eat and then I’ll come back for our group discussion.M: OK. See you then.2.Why did the woman change her job A.She lost interest in golf.B.She got injured in her twenties.C.Practicing law made her earn more.【答案】B【原文】M: Did you start out with an academic career in mind, professor W: No, not at all. Believe it or not, I was once a world-class golfer, but I got injured in my twenties, so I went to university to study law instead.3.Why is the boy unhappy A.He feels lonely.B.He missed his flight.C.He’s worried about his parents.【答案】A【原文】M: I’m so sad. I don’t know anyone here and I’m homesick. But don’t tell my mum and dad. They might be worried.W: Oh, I won’t. They’d probably take the next flight to New York and come to see you if I do that.4.What aspect of the painting does the man probably like best A.Its typical subject. B.Its bright colors. C.Its hidden details.【答案】C【原文】W: Hey, is this the painting you mentioned M: Yes, it just got cleaned and the colors look much brighter now. I just love how it seems like a typical scene at first, but when you look closer you will discover all these little hidden characters and secrets.5.What is the main subject of the conversation A.Discounts for regular customers.B.The advantages of technology.C.An introduction to new T-shirts.【答案】C【原文】M: These special T-shirts could provide protection from water.W: But at what price Regular T-shirts cost $20. These must cost much more!M: That’s the best part. All viewers can get a discount on these T-shirts today.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答第6、7小题。6.What will the woman do next month A.Visit the man. B.Make a business trip. C.Do shopping in Mexico City.7.Where can the woman see amazing paintings A.At outdoor markets.B.At the Palace of Fine Arts.C.At the Museum of Modern Art.【答案】6.B 7.C【原文】W: Can you tell me a little about Mexico City M: Sure, what would you like to know W: Well, I’m going to be there on business next month, but only for two days. What should I see M: Oh, you should visit the Palace of Fine Arts. It’s really beautiful.W: OK. Anything else M: You shouldn’t miss the Museum of Modern Art. It has some amazing paintings.W: Great! And is there anything I can do for free M: Sure. You can walk in the parks or go to outdoor markets. It’s a fantastic city!听下面一段较长对话,回答第8至第10小题。8.Where did the woman see the advertisement A.In a newspaper. B.On a website. C.In a TV commercial.9.Why does the man want to rent the house A.Because he is going to study abroad.B.Because he is going to move to another city.C.Because he is going to live with his parents.10.How much will the woman pay every month A.2,000 yuan. B.2,200 yuan. C.2,400 yuan.【答案】8.B 9.A 10.B【原文】W: Is that Mr. Smith M: Yes. How can I help you W: This is Linda. I have seen your ad on . You have a one-bedroom apartment to rent. Is that right M: Yes. My parents moved to another city and I am going to study abroad for two years so I want to rent it.W: Do you have any furniture M: Yes, it is equipped with all the basic furniture, such as a double bed, bookshelf, fridge and washing machine. But the television needs repairing if you want to use it.W: That’s okay. Does it have a kitchen M: Yes, there is a separate kitchen and bathroom.W: How much is the rent M: It’s 2,200 yuan a month, but if you pay by the year, you can have it at 2,000 yuan.W: OK, I will pay monthly. And what else should I pay attention to M: You cannot keep any pets and if you have visitors you should avoid making too much noise. And you mustn’t draw anything on the walls.听下面一段较长对话,回答第11至第13小题。11.What does the woman think of modern art A.It is easy to draw. B.It is of great value. C.It is full of creativity.12.How does the man respond to the woman’s remarks A.He was forced to persuade her.B.He stopped arguing with her.C.He thought she was reasonable.13.What will the woman probably do in the future A.Learn to create modern art.B.Express feelings through paintings.C.Visit modern art exhibitions more frequently.【答案】11.A 12.B 13.C【原文】M: You don’t seem to like the paintings in this room.W: Perhaps I am a little narrow-minded and conservative. I really can’t keep pace with so many changes nowadays, so I just can’t imagine that modern artists are really serious.M: I won’t argue with you, but I think you’re being unfair. A modern artist is different from a traditional artist in his work.W: Are you trying to tell me these strange paintings mean anything Even a child could paint better than that!M: I guess there’s no point in discussing the matter any further. You have your opinion and I have mine.W: Right. Everything has two sides. Let’s go to enjoy paintings in other rooms.M: All right. But just like other artists, modern artists also try to get across their personal feelings about the world through paintings.W: Yes, I should enjoy their artworks more often so I can understand them better.听下面一段较长对话,回答第14至第17小题。14.How does James look to the woman A.Excited. B.Nervous. C.Tired.15.Who is Mr. Thompson A.James’ father. B.James’ colleague. C.James’ teacher.16.What does the woman often do on Sunday afternoons A.Play video games. B.Do some sports. C.Watch movies.17.What are the speakers mainly talking about A.How to manage screen time.B.How to improve sleep quality.C.How to increase learning efficiency.【答案】14.C 15.C 16.B 17.A【原文】W: James, what makes you so sleepy M: I stayed up late finishing my homework last night and I just slept for 4 hours.W: But Mr. Thompson didn’t assign that much homework, did he I finished mine within 1 hour last night.M: I just couldn’t help playing on my phone when I was doing my homework last night. I spent several hours watching movies online.W: I used to play games on my phone all night. But now I hardly ever play on my phone.M: How did you manage to do that W: Well, first, I’ve been trying to take part in more outdoor activities. I’ve joined a badminton team and we usually play badminton on Sunday from 2:00 pm to 4:00 pm. So I’m no longer addicted to the Internet. Then, I asked my parents to keep my phone every night before I go to bed.M: Well, maybe I should do what you do.听下面一段独白,回答第18至第20小题。18.What makes Wang Fang’s cakes unique A.Its taste. B.Its shape. C.Its ingredients.19.When did Wang Fang begin to work in the technology company A.In 2014. B.In 2018. C.In 2022.20.What does Wang Fang value most about her present job A.Good teamwork.B.The high reputation.C.A sense of satisfaction.【答案】18.B 19.A 20.C【原文】W: One might have a difficult time cutting into Wang Fang’s cakes, because they are practically works of art, and almost too good to be spoiled. From natural wonders to cultural heritage, Wang Fang has re-created 1,800 destinations from China and around the world out of butter and flour. These micro-landscape cakes are rich in details and lifelike.Wang got involved in the art as a result of special requests from her former colleagues, who were most of her customers in the early days of her baking career. She had been working at a Chinese technology company as a visual designer for four years. As her experience grew, Wang discovered that baking was her true calling and quit her job in 2018. Wang Fang learned the basic skills of cake making from a professional cake maker. Then she opened her dessert studio. Not content with traditional buttercream cakes, she began to make cakes of various shapes.Wang recently took a three-day course on creating cake flavors. She’d like to add a wider range of flavors to her cakes. She’s also planning to introduce smaller cakes that are cheaper and designed for daily consumption. Wang feels that she is making money doing something she loves. The key lies in following the heart, choosing to do what she loves and enjoying the happiness that comes with it.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ATo Be Volunteer Teachers in the CountrysideNot all the children can have a chance to get an education. Do you want to help them A volunteer program can make your dream come true and have a wonderful experience. Here is some information about the volunteer program. You will go to the countryside with us to teach the children knowledge.Volunteer activities:*Volunteers can help to take care of the children.*Volunteers can give their help in the areas of English, music, art or other areas. It depends on volunteers’ skills.*Volunteers can help to prepare teaching materials and organize teaching activities for the children. The length of the project: From 2 weeks to 12 weeks.The date of the project: March to December. Choose any date to arrive.Living place: Local host families.Meals: Breakfast, lunch and dinner.The schedule of the program:*The program starts and ends in Shaoguan.*Afternoon countryside tours.*Monday to Friday volunteering. 25 — 30 hours per week.*Working hours are 7:15 — 13:30.21.In the countryside, volunteers can help to________.A.teach the children to organize activitiesB.make teaching materials and sell themC.take care of the children’s grandparentsD.teach them English, music, art and so on22.If you join the volunteer program, you can choose any date to arrive from ________.A.March to December B.January to DecemberC.March to November D.January to November23.Every week, volunteers need to work for ________.A.4 days B.5 daysC.6 days D.7 days【答案】21.D 22.A 23.B【导语】本文是一篇应用文。主要说明了如何成为农村的志愿者教师,详细地介绍了工作时间和一些要求等。21.细节理解题。根据Volunteer activities部分“Volunteers can give their help in the areas of English, music, art or other areas.(志愿者可以在英语、音乐、艺术或其他领域提供帮助)”可知,志愿者可以教孩子们英语、音乐、艺术等。故选D。22.细节理解题。根据The date of the project部分“March to December. Choose any date to arrive.(3月至12月。选择任何到达日期)”可知,如果你加入了志愿者计划,你可以选择从3月到12月的任何时间到达。故选A。23.细节理解题。根据The schedule of the program部分“Monday to Friday volunteering. 25 — 30 hours per week.(周一至周五做志愿者。每周25-30小时)”可知,志愿者一周工作5天。故选B。BAs a child, I was transported to the US. To fit in at school, I kept quiet as I furiously learned how to speak just like the American kids — to say “flashlight” and “trunk”, instead of button. Gradually, I sounded just like everyone else. Unfortunately, with the confusing logic of the under-10s, I decided that my parent would feel betrayed if I lost my English accent. Besides, we’d be moving home in a few years. If I sounded American, I’d be the odd one out all over again. So I landed on my genius plan: I’d be Yankee at school and English at home.All went smoothly until a new friend agreed to come over to play, and I had to face both my English parent and American friend in one room. So I developed the coping techniques I would rely on for the next 5 years, which ranged from not speaking at all to muttering to my friends so that only they could hear; if forced to speak, I would use words that sounded the same in both accents. There hasn’t been much research into “bidialectalism”, perhaps because it’s something we all do: the way you speak defines you.After moving back to the UK, my parents were pleasantly surprised that I would now speak to them with my friends present, but I was also questioning when and whether to speak, and wondering who was listening. Brené Brown once said that trying to fit in is the opposite of true belonging. She had a point. Later, some American friends were due to visit us. Somehow, I made my decision: enough was enough and I was tired of fitting in. So, cautiously, I used my British voice, and said “jumper” instead of “sweater”. No one noticed or mentioned it for the first few days. Until, eventually, during a card game, one friend suddenly looked up, and said “Hey, you sound British now! Go fish.” And that was that.24.What do we know about author’s “genius plan” A.It’s a fake commitment to fit in.B.It’s a good way to improve author’s EnglishC.It’s an immature decision to appear thoughtfulD.It’s a great opportunity to show author’s language gift.25.What does the underlined word “bidialectalism” refer to in the 2nd paragraph A.The tendency to disguise your own accent.B.The way that a particular person uses English.C.The local tongue spoken in a small community.D.The good knowledge of two forms of the same language.26.Why did the author stop shifting between British and American English A.Because the author lacked the sense of belonging.B.Because the author decided to present him/herself as it isC.Because the author disagreed with what Brené Brown said.D.Because the author was fed up with parroting the people around.27.Which can be the most suitable title of the passage A.Accent is a double-edged sword!B.When in Rome, do as Romans do!C.Clear language depends on clear thinking!D.Better to be hated for what you’re than loved for what you’re not!【答案】24.C 25.D 26.B 27.D【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者童年时为融入美国环境而切换口音的经历,以及最终决定做真实自己的心路历程。24.细节理解题。根据第一段“Unfortunately, with the confusing logic of the under-10s, I decided that my parent would feel betrayed if I lost my English accent. Besides, we’d be moving home in a few years. If I sounded American, I’d be the odd one out all over again. So I landed on my genius plan: I’d be Yankee at school and English at home. (不幸的是,由于10岁以下孩子的逻辑令人困惑,我决定,如果我失去了英语口音,我的父母会感到被背叛。此外,我们几年后就要搬回家了。如果我听起来像美国人,我会再次成为那个与众不同的人。于是,我实现了我的天才计划:我在学校是美国佬,在家是英国人)”可知,作者在学校说美式英语,在家说英式英语,以此假装融入环境,这一所谓“天才计划”的决定源于 10 岁以下孩子的 “混乱逻辑”,本质上是一种不成熟的思考。故选C项。25.词句猜测题。根据第一段“So I landed on my genius plan: I’d be Yankee at school and English at home. (于是,我实现了我的天才计划:我在学校是美国佬,在家是英国人)”以及第二段“There hasn’t been much research into “bidialectalism”, perhaps because it’s something we all do: the way you speak defines you. (关于bidialectalism的研究并不多,也许因为这是我们都在做的事情:你说话的方式定义了你)”可知,由作者在学校说美式英语,在家说英式英语的例子,可推知bidialectalism指的是对同一种语言的两种形式的熟练掌握。故选D项。26.细节理解题。根据第三段“Later, some American friends were due to visit us. Somehow, I made my decision: enough was enough and I was tired of fitting in. So, cautiously, I used my British voice, and said “jumper” instead of “sweater”. (后来,一些美国朋友要来拜访我们。不知怎么的,我做出了决定:够了,我厌倦了融入。于是,我小心翼翼地用我的英国口音,说jumper而不是sweater)”可知,作者停止在英式英语和美式英语之间切换是因为他/她决定做自己,不再为了融入而改变。故选B项。27.主旨大意题。根据全文内容,特别是最后一段“Brené Brown once said that trying to fit in is the opposite of true belonging. She had a point. Later, some American friends were due to visit us. Somehow, I made my decision: enough was enough and I was tired of fitting in. (Brené Brown曾经说过,试图融入是真正归属感的反面。她说得有道理。后来,一些美国朋友要来拜访我们。不知怎么的,我做出了决定:够了,我厌倦了融入)”以及作者最终决定做自己的经历,可以推断出文章的主旨是鼓励人们做真实的自己,而不是为了迎合他人而改变。因此,最合适的标题是“宁可因真实的自己而被讨厌,也不要因虚假的自己而被爱”。故选D项。CAbout 300 to 350 million people worldwide are affected by colorblindness, a condition that makes it difficult to separate between certain color degrees. In nature, this means flowers, insects and animals may appear to be less vibrant (鲜艳的).Virginia wants to change that. Crews have fixed special viewfinders at all 43 Virginia state parks so that more visitors can experience a world of vibrant colors. The viewfinders are designed for people with red-green colorblindness, which is the most common form of the condition. Subtypes of red-green colorblindness exist, but they all affect how people notice shades with reds and greens in them.Created by SeeCoast Manufacturing, the viewfinders are equipped with special lenses (镜头) made by EnChroma that help people with red-green colorblindness distinguish between color degrees. Similar to binoculars (双筒望远镜), the viewfinders also enlarged whatever’s in view.In Virginia, the project started last summer at Natural Tunnel State Park, located near the far western tip of the state. Natural Tunnel State Park fixed a viewfinder at an overlook that offers a 360-degree view of the surrounding scenery. That first viewfinder was such a big hit that the state decided to bring them to the rest of Virginia’s state parks. Funding for the project came from donations made by visitors through the “Round-up for Parks” program.“The colorblind-friendly viewfinders aren’t the only way Virginia is making its parks more accessible. This summer, Natural Bridge State Park also began offering a free mobile app designed for people who are blind or visually damaged,” reports WFXR’s Thad Randazzo. The app provides audio instructions in 26 languages to help users find direction in the park, and also provides real-time audio descriptions of the user’s surroundings.28.What is the primary purpose of special viewfinders in paragraph 2 A.To strengthen park security. B.To help some tell colors.C.To improve the eyesight of the colorblind. D.To bring in more profits.29.How do the viewfinders function properly A.Through expert lenses. B.By absorbing sunshine.C.With man-made handles. D.By adding binoculars.30.What led to the decision to increase viewfinders’ to be fitted A.A research conducted by experts. B.Money from local government.C.The partnership with a local company. D.Positive feedback from the visitors.31.What does the last paragraph focus on A.The future development of Virginia’s parks. B.A measure beneficial to park visitors.C.The benefits of a project for blind people. D.More service offered in different languages.【答案】28.B 29.A 30.D 31.B【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了弗吉尼亚在公园里安装了为红绿色盲患者设计的特殊取景器,让更多的游客就可以体验到一个充满活力的色彩世界。28.细节理解题。根据第二段“Virginia wants to change that. Crews have fixed special viewfinders at all 43 Virginia state parks so that more visitors can experience a world of vibrant colors. The viewfinders are designed for people with red-green colorblindness, which is the most common form of the condition. Subtypes of red-green colorblindness exist, but they all affect how people notice shades with reds and greens in them.(弗吉尼亚想要改变这种状况。工作人员在弗吉尼亚州的43个州立公园都安装了特殊的取景器,这样更多的游客就可以体验到一个充满活力的色彩世界。这款取景器是为红绿色盲患者设计的,这是最常见的一种情况。红绿色盲的亚型存在,但它们都影响人们对红色和绿色阴影的注意)”可知,特殊取景器的主要目的是帮助一些人分辨颜色。故选B。29.细节理解题。根据第三段“Created by SeeCoast Manufacturing, the viewfinders are equipped with special lenses (镜头) made by EnChroma that help people with red-green colorblindness distinguish between color degrees.(这款取景器由SeeCoast制造公司制造,配备了由EnChroma公司生产的特殊镜头,可以帮助红绿色盲患者区分不同的色度)”可知,取景器通过专业镜头正常工作。故选A。30.细节理解题。根据倒数第二段“That first viewfinder was such a big hit that the state decided to bring them to the rest of Virginia’s state parks.(第一个取景器是如此的大受欢迎,以至于该州决定把它们带到弗吉尼亚州的其他州立公园)”可知,参观者的积极反馈导致决定增加取景器的安装。故选D。31.主旨大意题。根据最后一段““The colorblind-friendly viewfinders aren’t the only way Virginia is making its parks more accessible. This summer, Natural Bridge State Park also began offering a free mobile app designed for people who are blind or visually damaged,” reports WFXR’s Thad Randazzo. The app provides audio instructions in 26 languages to help users find direction in the park, and also provides real-time audio descriptions of the user’s surroundings.(对色盲友好的取景器并不是弗吉尼亚州让公园更容易进入的唯一方法。今年夏天,自然桥州立公园也开始提供一款免费的移动应用程序,专为盲人或视力受损的人设计,”WFXR的萨德·兰达佐报道。该应用程序提供26种语言的音频指令,帮助用户在公园里找到方向,还提供用户周围环境的实时音频描述)”可知,最后一段的重点是有利于公园游客的措施。故选B。DAre you a logical thinker, or would you say that you’re more free-spirited and artistic If you’re the former, somebody’s probably told you at some point that you’re a left-brained person, and if you’re the latter, right-brained. The idea that the right half of the brain is the creative half and the left half is the analytical half and that our individual characteristics are determined by which half is dominant (主导的) is widespread in popular psychology.The idea that there are right-brained and left-brained people is a myth. Although we all obviously have different personalities and talents, there’s no reason to believe these differences can be explained by the dominance of one half of the brain over the other half. Recent research using brain imaging technology hasn’t found any evidence of right or left dominance. Math, for example, requires logical thought and, thus, is generally said to be connected with the left brain. But mathematics involves a profoundly creative effort in addition to being a logical one. So would a gifted mathematician be a right-brained person or a left-brained person If there’s no evidence for the myth of right-brained and left-brained people, why do so many people believe it Perhaps it just makes intuitive (直觉的) sense that people’s brains would be dominant on one side or the other just as their hands, feet, or eyes are. It may also have something to do with our seemingly unlimited appetite that allows us to sort ourselves into “types” based on our emotional and intellectual characteristics. When people are offered some descriptive statements that are presented as individualized descriptions of their own personalities, they tend to accept them as meaningful and true, especially if the statements are positive. The “insights” that it generates are often flattering. After all, who would reject a description of themselves as “artistic and creative” or “rational and analytical” The myth is popular, in the end, because it gives us a “scientific” way to talk about our favorite subject — ourselves.32.What does the first paragraph say about brain dominance A.It’s a recent discovery. B.It’s a uncertain analysis.C.It’s a common belief. D.It’s a contradictory theory.33.Why does the author mention math in paragraph 2 A.To advocate further study. B.To prove his point on the issue.C.To emphasize its complexity. D.To show his gift as a mathematician.34.What does the underlined word “flattering” mean in paragraph 3 A.Puzzling. B.Accurate. C.Ridiculous. D.Pleasing.35.What can be a suitable title for the text A.The Science Behind Personality TypesB.The Role of Creativity in MathematicsC.The Influence of Brain Dominance on BehaviorD.The Myth of Left-Brained and Right-Brained People【答案】32.C 33.B 34.D 35.D【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了作者对于左右脑对于人的支配表达了自己的看法,作者认为虽然我们显然都有不同的性格和天赋,但没有理由相信这些差异可以用大脑的一半比另一半占主导地位来解释。这个神话之所以流行,是因为它给了我们一种“科学”的方式来谈论我们最喜欢的话题——我们自己。32.细节理解题。根据第一段“ The idea that the right half of the brain is the creative half and the left half is the analytical half and that our individual characteristics are determined by which half is dominant (主导的) is widespread in popular psychology.(大脑的右半部分是创造性的,左半部分是分析性的,我们的个人特征是由哪一半占主导地位决定的,这种观点在大众心理学中很普遍)”可知,第一段主要说明了大脑支配是一个普遍的信念。故选C。33.推理判断题。根据第二段“Although we all obviously have different personalities and talents, there’s no reason to believe these differences can be explained by the dominance of one half of the brain over the other half. Recent research using brain imaging technology hasn’t found any evidence of right or left dominance. Math, for example, requires logical thought and, thus, is generally said to be connected with the left brain. But mathematics involves a profoundly creative effort in addition to being a logical one. So would a gifted mathematician be a right-brained person or a left-brained person (虽然我们显然都有不同的性格和天赋,但没有理由相信这些差异可以用大脑的一半比另一半占主导地位来解释。最近使用脑成像技术的研究没有发现任何右脑或左脑占优势的证据。例如,数学需要逻辑思维,因此通常被认为与左脑有关。但数学除了逻辑之外,还涉及深刻的创造性努力。那么,天才数学家是右脑人还是左脑人呢?)”可知,作者在第二段提到数学是为了证明他在这个问题上的观点——我们的差异不能用大脑的一半比另一半占主导地位来解释。故选B。34.词句猜测题。根据划线词上文“When people are offered some descriptive statements that are presented as individualized descriptions of their own personalities, they tend to accept them as meaningful and true, especially if the statements are positive.(当人们被提供一些描述他们个性的描述性陈述时,他们倾向于认为这些陈述是有意义的和真实的,尤其是如果这些陈述是积极的)”以及后文“After all, who would reject a description of themselves as “artistic and creative” or “rational and analytical” (毕竟,谁会拒绝把自己描述为“艺术和创造性”或“理性和分析”呢)”可知,当这些陈述是积极的,人们倾向于认为这些陈述是有意义的和真实的,所以由此产生的“洞悉”是令人高兴的。故划线词意思是“令人高兴的”。故选D。35.主旨大意题。通读全文,并根据第二段“The idea that there are right-brained and left-brained people is a myth.(右脑人和左脑人之分的想法是一个神话)”可知,文章主要说明了作者对于左右脑对于人的支配表达了自己的看法,作者认为虽然我们显然都有不同的性格和天赋,但没有理由相信这些差异可以用大脑的一半比另一半占主导地位来解释。这个神话之所以流行,是因为它给了我们一种“科学”的方式来谈论我们最喜欢的话题——我们自己。由此可知,D选项“左脑和右脑人的秘密”最符合文章标题。故选D。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Career planning is a vital step towards achieving success and fulfillment in our lives. As we enter the workforce, it is important to have a clear understanding of our strengths, weaknesses, and goals, and to develop a plan to achieve them. 36Self-assessment is the first and most crucial step in career planning. 37 We need to take a close look at our skills, interests, and values, and identify the careers that align with them. This requires reflection, research, and perhaps even consulting from professionals.After we have identified our desired career paths, we need to set clear and measurable goals. These goals should be broken down into short-term and long-term objectives, with specific milestones and timelines, which helps us stay focused and motivated. 38Another important aspect of career planning is developing the skills and knowledge necessary to succeed in our chosen field. 39 Individuals can also pursue further education, seeking out mentors (导师,指导者) and networking opportunities.40 We are no longer in an age where you select a career and stick with it until retirement. Things change fast and we need to be constantly learning. Continuous learning enables professionals to better understand the global context of their work, collaborate with diverse teams, and contribute to the development of their organizations and society as a whole.A.Lifelong learning is necessary.B.Thus, it provides a roadmap for our professional development.C.We cannot do this without both technical and adaptive learning.D.It is about having an open mind which analyses issues in a productive way.E.Here are some key competences recommended for your future career plan.F.It involves understanding one’s strengths, weaknesses, interests, and core values.G.This may involve gaining relevant experience through internships (实习) or volunteer work.【答案】36.E 37.F 38.B 39.G 40.A【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了职业规划的重要性及具体步骤。36.由上文“Career planning is a vital step towards achieving success and fulfillment in our lives. As we enter the workforce, it is important to have a clear understanding of our strengths, weaknesses, and goals, and to develop a plan to achieve them.(职业规划是我们在生活中获得成功和满足的重要一步。当我们进入职场时,重要的是要清楚地了解我们的优势、劣势和目标,并制定实现这些目标的计划)”可知,文章开篇介绍了职业规划的重要性,接下来应该是引出下文关于职业规划的具体内容。E 选项“Here are some key competences recommended for your future career plan.(以下是为你未来的职业规划推荐的一些关键能力)”起到了承上启下的作用,引出下文对职业规划具体步骤的阐述。故选E。37.由上文“Self-assessment is the first and most crucial step in career planning. (自我评估是职业规划中首要且最关键的一步)”可知,本空应围绕自我评估展开,进一步说明自我评估的具体内容。F选项“It involves understanding one’s strengths, weaknesses, interests, and core values. (它包括了解自己的优势、劣势、兴趣和核心价值观)”与上文衔接紧密,具体解释了自我评估所涉及的方面,It指代Self-assessment。故选F。38.由上文“We have identified our desired career paths, we need to set clear and measurable goals. These goals should be broken down into short-term and long-term objectives, with specific milestones and timelines, which helps us stay focused and motivated. (我们已经确定了我们想要的职业道路,我们需要设定明确且可衡量的目标。这些目标应该分解为短期和长期目标,并制定具体的里程碑和时间表,这有助于我们保持专注和动力)”可知,讲述了确定职业道路后设定目标的相关内容。B选项“Thus, it provides a roadmap for our professional development. (因此,它为我们的职业发展提供了路线图)”中的it指代上文设定的目标,“provides a roadmap for our professional development”说明了设定目标对职业发展的重要性,是对上文内容的总结和进一步阐述,强调了目标对于职业发展的指引作用。故选B。39.由上文“Another important aspect of career planning is developing the skills and knowledge necessary to succeed in our chosen field. (职业规划的另一个重要方面是培养在我们所选领域取得成功所必需的技能和知识)”可知,提到了在所选领域取得成功需要培养技能和知识,下文“Individuals can also pursue further education, seeking out mentors (导师,指导者) and networking opportunities. (个人也可以追求进一步的教育,寻找导师和建立人脉的机会)”介绍了其他培养技能和知识的方式。G选项“This may involve gaining relevant experience through internships (实习) or volunteer work. (这可能包括通过实习或志愿者工作获得相关经验)”也是培养技能和知识的一种方式,This指代上文提到的“developing the skills and knowledge”,与上下文衔接紧密,介绍了除了进一步教育等方式外,还可以通过实习或志愿工作来获取经验提升技能知识。故选G。40.由下文“We are no longer in an age where you select a career and stick with it until retirement. Things change fast and we need to be constantly learning. Continuous learning enables professionals to better understand the global context of their work, collaborate with diverse teams, and contribute to the development of their organizations and society as a whole. (我们不再处于一个选择一份职业并坚持到退休的时代。事情变化很快,我们需要不断学习。持续学习使专业人士能够更好地了解他们工作的全球背景,与不同的团队合作,并为他们的组织和整个社会的发展做出贡献)”可知,强调了不断学习的重要性。A选项“Lifelong learning is necessary. (终身学习是必要的)”能够概括该段的主旨,作为段落首句引出下文对终身学习重要性的具体阐述,“Lifelong learning”与下文的“constantly learning”和“Continuous learning”相呼应。故选A。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。When I was ten years old, I learned that trusting can be risky, especially with water and my father. On hot summer days, we would play in the pool. My father wanted me to learn to swim and would say, “Put your head under the water, it’s not 41 .” But I was always afraid of what was 42 in the deep water. One day, while I was looking at a bird, my father quickly put my head under the water. It was scary at first, but soon I was back up, breathing again. It was a (n) 43 I never forgot.I 44 I would never believe my father any more. Two years later, my family went snorkeling (浮潜) in the Atlantic Ocean. When we were ready to start snorkeling, my father 45 me at first, but gradually I couldn’t feel his hands and I was 46 in the open ocean. Suddenly, I completely forgot how to operate my snorkel, breathe, and swim.Struggling in the water, I felt greatly 47 when my father swam towards me. He steadied me and 48 me to stay calm and breathe slowly. With his reassuring 49 , I gradually regained control and continued my 50 . However, as we swam back, a strong 51 swirled (使打漩) me suddenly and I was losing my consciousness. Noticing this, my father took my hand 52 , trying to lift me to the boat. When I came to myself, I was told that my father’s knee was cut bleeding by something sharp and I felt my throat 53 .Years later, I still see the scar on my father’s knee. It’s a (n) 54 of his deep love in that strong current. Meanwhile, it emphasizes the importance of 55 those who truly care for us.41.A.vast B.deep C.scary D.dark42.A.offered B.hidden C.planted D.rooted43.A.warning B.memory C.opportunity D.option44.A.supposed B.confirmed C.pretended D.assessed45.A.held back B.held onto C.took control of D.caught sight of46.A.alone B.embarrassed C.free D.annoyed47.A.frightened B.painful C.nervous D.relieved48.A.encouraged B.instructed C.lectured D.persuaded49.A.presence B.participation C.principle D.performance50.A.demonstration B.interaction C.operation D.exploration51.A.plant B.rock C.current D.root52.A.loosely B.firmly C.violently D.effortlessly53.A.bitter B.tightened C.salty D.sour54.A.encounter B.signal C.clue D.reminder55.A.loving B.respecting C.trusting D.appreciating【答案】41.C 42.B 43.B 44.A 45.B 46.A 47.D 48.B 49.A 50.D 51.C 52.B 53.B 54.D 55.C【导语】本文是一篇记叙文。作者通过讲述自己小时候与父亲在水中的经历,从最初因父亲的举动而不信任他,到后来在危险时刻父亲多次施救,让作者深刻体会到父亲深深的爱,也明白了信任那些真正关心我们的人的重要性。41.考查形容词词义辨析。句意:我的父亲想要我学会游泳并且会说:“把你的头放到水下,没什么好怕的。”A. vast广阔的;B. deep深的;C. scary吓人的;D. dark黑暗的。根据前文“My father wanted me to learn to swim”以及后文“But I was always afraid of”可知,父亲想让作者学游泳,安慰作者把头放到水下并不可怕。故选C。42.考查动词词义辨析。句意:但我总是害怕深水里藏着的东西。A. offered提供;B. hidden隐藏;C. planted种植;D. rooted生根。结合语境,作者害怕的是深水里隐藏着未知的东西。故选B。43.考查名词词义辨析。句意:那是一段我永远不会忘记的记忆。A. warning警告;B. memory记忆;C. opportunity机会;D. option选择。根据前文“One day, while I was looking at a bird, my father quickly put my head under the water. It was scary at first, but soon I was back up, breathing again.”可知,父亲把他的头按到水下这件事,这对作者来说是一段经历,也就是一段记忆。故选B。44.考查动词词义辨析。句意:我以为我再也不会相信我父亲了。A. supposed认为,假定;B. confirmed确认;C. pretended假装;D. assessed评估。根据前文父亲把作者头按到水下的举动让作者受到惊吓,所以作者当时认为自己不会再相信父亲了。故选A。45.考查动词短语辨析。句意:当我们准备开始浮潜时,起初父亲紧紧抓着我,但渐渐地我感觉不到他的手了,我独自一人在开阔的海洋里。A. held back抑制,阻止;B. held onto紧紧抓住;C. took control of控制;D. caught sight of看见。根据后文“but gradually I couldn’t feel his hands”可知,一开始父亲是紧紧抓着作者的。故选B。46.考查形容词词义辨析。句意:当我们准备开始浮潜时,起初父亲紧紧抓着我,但渐渐地我感觉不到他的手了,我独自一人在开阔的海洋里。A. alone独自的;B. embarrassed尴尬的;C. free自由的;D. annoyed恼怒的。结合前文“gradually I couldn’t feel his hands”,作者感觉不到父亲的手了,所以是独自一人在海里。故选A。47.考查形容词词义辨析。句意:在水里挣扎时,当父亲向我游来时,我感到如释重负。A. frightened害怕的;B. painful痛苦的;C. nervous紧张的;D. relieved宽慰的,如释重负的。根据上文“Struggling in the water”可知,作者在水里挣扎遇到危险,父亲游向他,这时候作者应该是感到宽慰、放心的。故选D。48.考查动词词义辨析。句意:他稳住我,指导我保持冷静,慢慢呼吸。A. encouraged鼓励;B. instructed指示,指导;C. lectured讲授,告诫;D. persuaded说服。根据前文“He steadied me”及后文“stay calm and breathe slowly”可知,父亲在给与作者指导以让他保持冷静,慢慢呼吸。故选B。49.考查名词词义辨析。句意:在他令人安心的陪伴下,我逐渐恢复了控制,继续我的探索。A. presence存在,陪伴;B. participation参与;C. principle原则;D. performance表现。父亲在作者身边陪着他,所以是在他令人安心的陪伴下。故选A。50.考查名词词义辨析。句意:在他令人安心的陪伴下,我逐渐恢复了控制,继续我的探索。A. demonstration示范;B. interaction相互作用;C. operation操作;D. exploration探索。作者在浮潜,之前遇到危险,现在恢复控制后继续进行浮潜探索。故选D。51.考查名词词义辨析。句意:然而,当我们往回游时,一股强劲的水流突然使我打漩,我渐渐失去了意识。A. plant植物;B. rock岩石;C. current水流;D. root根。根据后文“swirled me suddenly and I was losing my consciousness”可知,此处指一股强劲的水流让作者遇到了危险。故选C。52.考查副词词义辨析。句意:注意到这一点,父亲紧紧地抓住我的手,试图把我拉到船上。A. loosely松散地;B. firmly紧紧地;C. violently猛烈地;D. effortlessly毫不费力地。父亲为了救作者,肯定是紧紧地抓住他的手。故选B。53.考查形容词词义辨析。句意:当我苏醒过来时,我得知父亲的膝盖被尖锐的东西划破流血了,我感觉到自己的喉咙发紧。A. bitter苦的;B. tightened发紧的;C. salty咸的;D. sour酸的。作者经历了危险的情况,又得知父亲受伤,苏醒过来时应该是情绪还比较紧张,所以感觉喉咙发紧。故选B。54.考查名词词义辨析。句意:那是他在那股强劲水流中深深爱意的一个提醒。A. encounter遭遇;B. signal信号;C. clue线索;D. reminder提醒。父亲膝盖上的伤疤能让作者想起当时父亲救他的情景,也就是提醒着父亲的爱。故选D。55.考查动词词义辨析。句意:同时,它也强调了信任那些真正关心我们的人的重要性。A. loving爱;B. respecting尊重;C. trusting信任;D. appreciating欣赏。结合全文内容,尤其是第一段“When I was ten years old, I learned that trusting can be risky, especially with water and my father.”可知,结尾照应开头,表示作者从一开始不信任父亲到后来感受到父亲的爱,明白了要信任真正关心我们的人。故选C。第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。Chinese humor, deeply 56 (root) in the country’s rich history and cultural traditions, sets itself apart from Western humor. First, in China, humor often comes from traditional cultural elements, 57 reflect the social values of Chinese society. Foreigners may find 58 hard to fully understand Chinese jokes, for they may involve historical figures or ancient 59 (saying). Also, Chinese humor is sometimes 60 (intelligent) and less direct, requiring the audience 61 (think) and infer the meaning. Third, the Chinese language has unique characteristics, and this contributes to its humor. Idioms and four-character phrases can be used 62 creative ways to generate humor. There are a few other differences to keep in mind: physical comedy sometimes does not go down well with Chinese people; neither do jokes about marriage, since it 63 (consider) too personal. In conclusion, humor in China is 64 important part of Chinese culture. It not only brings joy and laughter to people but also reflects the 65 (wise) and creativity of the Chinese people.【答案】56.rooted 57.which 58.it 59.sayings 60.more intelligent 61.to think 62.in 63.is considered 64.an 65.wisdom【导语】这是一篇说明文,文章主要介绍的中国幽默的特点。56.考查非谓语动词。句意:中国的幽默深深植根于中国丰富的历史和文化传统,与西方幽默截然不同。be rooted in“根植于”,此处使用非谓语形式,应用过去分词形式,故填rooted。57.考查定语从句。句意:首先,在中国,幽默往往来自传统文化元素,反映了中国社会的社会价值观。空处引导非限制性定语从句,先行词是traditional cultural elements,关系词在从句中作主语,使用关系代词which引导,故填which。58.考查it用法。句意:外国人可能很难完全理解中国的笑话,因为它们可能涉及历史人物或古语。空处是形式宾语,应使用it,故填it。59.考查名词复数。句意:同上。表示“古代谚语”应不止一个,故用名词复数形式,故填sayings。60.考查形容词比较级。句意:此外,中国的幽默有时更聪明,不那么直接,需要观众思考和推断意义。空处和“less direct”并列,应用形容词比较级,故填more intelligent。61.考查非谓语动词。句意:同上。require sb to do sth“要求某人做某事”,故填to think。62.考查介词。句意:习语和四字短语可以用创造性的方式产生幽默。表示“以……方式”使用介词in,故填in。63.考查时态、语态和主谓一致。句意:还有一些其他的区别需要记住:肢体喜剧有时不受中国人的欢迎;也不要拿婚姻开玩笑,因为这太私人了。句子是描述一个事实,且主语it(指代marriage)和动词consider之间是被动关系,故用一般现在时的被动语态,主语表示单数意义,故填is considered。64.考查冠词。句意:总之,幽默在中国是中国文化的重要组成部分。此处泛指“一个重要的组成部分”,使用不定冠词,且important是以元音音素开头,故填an。65.考查名词。句意:它不仅给人们带来欢乐和笑声,也反映了中国人民的智慧和创造力。空处应填名词作宾语,wisdom“智慧”,不可数名词,故填wisdom。第四部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)66.你校近期对高中学生的英语阅读偏好进行了一次调查,请你根据以下图表所展示的调查结果,写一篇短文投稿,短文的标题已经为你写好,内容包括:1)描述图表信息;2)简单评论;3)你的建议。注意:1.写作词数应为80左右;2.请在答题卡的相应位置作答。Survey on High School Students’ English Reading Preferences__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】Survey on High School Students’ English Reading PreferencesRecently, our school conducted a survey on high school Students’ English reading preferences. As the chart shows, 53% of students prefer reading news articles. 26% choose stories, 14% are interested in popular science articles, and only 7% select learning methods.This reveals that students are more inclined to practical and interesting content. However, the relatively low interest in learning methods is a bit concerning.To encourage a more balanced reading habit, students should be open to exploring various types of articles to improve their language skills and knowledge.【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生对于你校近期对高中学生的英语阅读偏好进行了一次调查这一情况,根据以下图表所展示的调查结果,写一篇短文投稿。【详解】1.词汇积累进行,开展:conducted→ carried out对……感兴趣:be interested in→ be keen to揭示,表明:reveals→ shows各种各样的:various→ all kinds of2.句式拓展简单句变复合句原句:Recently, our school conducted a survey on high school Students’ English reading preferences.拓展句:Recently, our school conducted a survey, which is concerned with high school Students’ English reading preferences.【点睛】【高分句型1】This reveals that students are more inclined to practical and interesting content.(运用了从属连词that引导的宾语从句。)【高分句型2】To encourage a more balanced reading habit, students should be open to exploring various types of articles to improve their language skills and knowledge.(运用了非谓语动词中的动词不定式作目的状语。)第二节(满分25分)67. 阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。On a warm afternoon, we first saw “Big Red” when my father, mother, and I (Frank) stopped as usual to have a look and do a bit of dreaming at Eaton’s department store window on our way home.Amongst beautiful toys lay a stunning red satin (缎子) dress. Mother’s eyes fixed on it. “My goodness,” she whispered, “Look at that”, She then glanced down at her own heavy grey wool coat, worn every winter for as long as I could remember. Mother, constantly doing chores like laundry, tending pigs, and gardening, always wore practical housedresses and an apron (围裙). She owned just one or two“special” dresses for significant events and made most of our comfortable, simple clothes.“What a silly dress”, she said to herself, shaking her head. “Who on earth would want such a big thing ” Yet, as we walked away, she turned back for one last look. “My goodness! You’d think they’d display something useful.”As Mother’s Day approached, the red dress was soon forgotten. Mother, intensely practical, never spent money on non-essentials (必需品). “There are things we need more than this,” she’d insist. Choosing her gift was difficult. When asked, she requested only useful items like tea towels or a new basin.During our last trip to town before Mother’s Day, with us driving up Main Street, Mother suddenly shouted: “Look”, She pointed excitedly as father drove past Eaton’s. “That big red dress is gone”, she exclaimed in disbelief. Shaking her head, she questioned, “Who’d be fool enough to buy such a dress ” But I was certain I was aware of a distinct trace of longing (一丝渴望) beneath her words. The absence of the dress seemed to highlight its beauty rather than erase it from memory.Paragraph 1:On the morning of Mother’s Day, Mother got a large box that read “Eaton’s Finest Basin” on its wrapping paper.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Paragraph 2:“Oh Frank…” She choked up and couldn’t say a word, tears welling up in her eyes.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】Paragraph 1:On the morning of Mother’s Day, Mother got a large box that read “Eaton’s Finest Basin” on its wrapping paper. The instant she saw the box, she froze as if rooted to the ground. Mother thought it was a basin, but it turned out to be the “Big Red” dress when she opened the box. Her prior confusion had given way to excitement for gaining the dress. At that moment, I tiptoed to her and said loudly, “Happy Mother’s Day”, sneaking a smile at my father. Mother was nearly jumping in the air because of my surprising wish. “We noticed your longing for that dress, so we bought it as a gift for you.” I added in a sincere tone.Paragraph 2:“Oh Frank…” She choked up and couldn’t say a word, tears welling up in her eyes. I looked at her, with tears sparkling in my eyes to see my mother so emotional. “Mom, why not try it on ” Hearing my words, she grasped the dress and tried it on, looking at me expectantly. Within minutes, I saw my mom wearing the red dress and walking in front of me, patting her shoulder and stretching the sleeves. “Wow, you are so beautiful” My father stood there, as if glued on the ground. Mother’s dress was waving in the breeze and brightening under the sunshine. “Tough as life is, I have had the most precious thing— your love.” Mom’s words went like a warm stream.【导语】本文以人物为线索展开,文章讲述弗兰克一家在伊顿百货橱窗见惊艳红缎裙,母亲虽被吸引,却因务实和习惯朴素,嘴上称其不实用,后红裙消失,弗兰克察觉母亲言语下的一丝渴望,全文围绕红裙展现母亲的生活状态与隐秘心思。【详解】1.段落续写:①由第一段内容“母亲节当天早上,妈妈收到了一个大盒子,包装纸上印着 “伊顿精品水盆” 的字样。”可以预测续写这段主要内容:母亲节早上,妈妈收到印着“伊顿精品水盆”的盒子,打开竟是大红裙,又惊又喜。②由第二段首句内容““哦,弗兰克……” 她哽咽着说不出话来,泪水在眼眶里打转。”可以预测续写这段主要内容:妈妈见红裙哽咽落泪,试穿后十分美丽,爸爸惊叹,妈妈感慨拥有家人的爱是最珍贵的。2.续写线索:妈妈收到盒子——打开看到大红裙——又惊又喜——试穿——爸爸惊叹——妈妈感慨3.词汇激活行为类①.看见:see/spot/catch sight of②.打开:open/unfold③.注意到:notice/ perceive情绪类①.激动: excitement/thrill②.令人惊讶的:surprising/astonishing/amazing【点睛】[高分句型1]. I looked at her, with tears sparkling in my eyes to see my mother so emotional. (运用了with的复合结构)[高分句型2]. Hearing my words, she grasped the dress and tried it on, looking at me expectantly. (运用了现在分词作状语)[高分句型3]. My father stood there, as if glued on the ground.(运用了状语从句的省略)21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台2025-2026学年高二英语上学期期中模拟卷03(全国通用)(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 测试范围: 选必一 Unit1 ~Unit 5(人教版2019)选必一 Unit1~Unit 3(北师大版2019)选必一 Unit1~Unit 6(外研版2019)选必一 Unit 1~Unit 4(译林版2020)4. 难度系数:0.65。5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)做题时,请先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.Why is the girl in a hurry A.To go home to get some food.B.To get an important file.C.To join a group discussion.2.Why did the woman change her job A.She lost interest in golf.B.She got injured in her twenties.C.Practicing law made her earn more.3.Why is the boy unhappy A.He feels lonely.B.He missed his flight.C.He’s worried about his parents.4.What aspect of the painting does the man probably like best A.Its typical subject. B.Its bright colors. C.Its hidden details.5.What is the main subject of the conversation A.Discounts for regular customers.B.The advantages of technology.C.An introduction to new T-shirts.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答第6、7小题。6.What will the woman do next month A.Visit the man. B.Make a business trip. C.Do shopping in Mexico City.7.Where can the woman see amazing paintings A.At outdoor markets.B.At the Palace of Fine Arts.C.At the Museum of Modern Art.听下面一段较长对话,回答第8至第10小题。8.Where did the woman see the advertisement A.In a newspaper. B.On a website. C.In a TV commercial.9.Why does the man want to rent the house A.Because he is going to study abroad.B.Because he is going to move to another city.C.Because he is going to live with his parents.10.How much will the woman pay every month A.2,000 yuan. B.2,200 yuan. C.2,400 yuan.听下面一段较长对话,回答第11至第13小题。11.What does the woman think of modern art A.It is easy to draw.B.It is of great value.C.It is full of creativity.12.How does the man respond to the woman’s remarks A.He was forced to persuade her.B.He stopped arguing with her.C.He thought she was reasonable.13.What will the woman probably do in the future A.Learn to create modern art.B.Express feelings through paintings.C.Visit modern art exhibitions more frequently.听下面一段较长对话,回答第14至第17小题。14.How does James look to the woman A.Excited. B.Nervous. C.Tired.15.Who is Mr. Thompson A.James’ father. B.James’ colleague. C.James’ teacher.16.What does the woman often do on Sunday afternoons A.Play video games. B.Do some sports. C.Watch movies.17.What are the speakers mainly talking about A.How to manage screen time.B.How to improve sleep quality.C.How to increase learning efficiency.听下面一段独白,回答第18至第20小题。18.What makes Wang Fang’s cakes unique A.Its taste. B.Its shape. C.Its ingredients.19.When did Wang Fang begin to work in the technology company A.In 2014. B.In 2018. C.In 2022.20.What does Wang Fang value most about her present job A.Good teamwork.B.The high reputation.C.A sense of satisfaction.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ATo Be Volunteer Teachers in the CountrysideNot all the children can have a chance to get an education. Do you want to help them A volunteer program can make your dream come true and have a wonderful experience. Here is some information about the volunteer program. You will go to the countryside with us to teach the children knowledge.Volunteer activities:*Volunteers can help to take care of the children.*Volunteers can give their help in the areas of English, music, art or other areas. It depends on volunteers’ skills.*Volunteers can help to prepare teaching materials and organize teaching activities for the children. The length of the project: From 2 weeks to 12 weeks.The date of the project: March to December. Choose any date to arrive.Living place: Local host families.Meals: Breakfast, lunch and dinner.The schedule of the program:*The program starts and ends in Shaoguan.*Afternoon countryside tours.*Monday to Friday volunteering. 25 — 30 hours per week.*Working hours are 7:15 — 13:30.21.In the countryside, volunteers can help to________.A.teach the children to organize activitiesB.make teaching materials and sell themC.take care of the children’s grandparentsD.teach them English, music, art and so on22.If you join the volunteer program, you can choose any date to arrive from ________.A.March to December B.January to DecemberC.March to November D.January to November23.Every week, volunteers need to work for ________.A.4 days B.5 daysC.6 days D.7 daysBAs a child, I was transported to the US. To fit in at school, I kept quiet as I furiously learned how to speak just like the American kids — to say “flashlight” and “trunk”, instead of button. Gradually, I sounded just like everyone else. Unfortunately, with the confusing logic of the under-10s, I decided that my parent would feel betrayed if I lost my English accent. Besides, we’d be moving home in a few years. If I sounded American, I’d be the odd one out all over again. So I landed on my genius plan: I’d be Yankee at school and English at home.All went smoothly until a new friend agreed to come over to play, and I had to face both my English parent and American friend in one room. So I developed the coping techniques I would rely on for the next 5 years, which ranged from not speaking at all to muttering to my friends so that only they could hear; if forced to speak, I would use words that sounded the same in both accents. There hasn’t been much research into “bidialectalism”, perhaps because it’s something we all do: the way you speak defines you.After moving back to the UK, my parents were pleasantly surprised that I would now speak to them with my friends present, but I was also questioning when and whether to speak, and wondering who was listening. Brené Brown once said that trying to fit in is the opposite of true belonging. She had a point. Later, some American friends were due to visit us. Somehow, I made my decision: enough was enough and I was tired of fitting in. So, cautiously, I used my British voice, and said “jumper” instead of “sweater”. No one noticed or mentioned it for the first few days. Until, eventually, during a card game, one friend suddenly looked up, and said “Hey, you sound British now! Go fish.” And that was that.24.What do we know about author’s “genius plan” A.It’s a fake commitment to fit in.B.It’s a good way to improve author’s EnglishC.It’s an immature decision to appear thoughtfulD.It’s a great opportunity to show author’s language gift.25.What does the underlined word “bidialectalism” refer to in the 2nd paragraph A.The tendency to disguise your own accent.B.The way that a particular person uses English.C.The local tongue spoken in a small community.D.The good knowledge of two forms of the same language.26.Why did the author stop shifting between British and American English A.Because the author lacked the sense of belonging.B.Because the author decided to present him/herself as it isC.Because the author disagreed with what Brené Brown said.D.Because the author was fed up with parroting the people around.27.Which can be the most suitable title of the passage A.Accent is a double-edged sword!B.When in Rome, do as Romans do!C.Clear language depends on clear thinking!D.Better to be hated for what you’re than loved for what you’re not!CAbout 300 to 350 million people worldwide are affected by colorblindness, a condition that makes it difficult to separate between certain color degrees. In nature, this means flowers, insects and animals may appear to be less vibrant (鲜艳的).Virginia wants to change that. Crews have fixed special viewfinders at all 43 Virginia state parks so that more visitors can experience a world of vibrant colors. The viewfinders are designed for people with red-green colorblindness, which is the most common form of the condition. Subtypes of red-green colorblindness exist, but they all affect how people notice shades with reds and greens in them.Created by SeeCoast Manufacturing, the viewfinders are equipped with special lenses (镜头) made by EnChroma that help people with red-green colorblindness distinguish between color degrees. Similar to binoculars (双筒望远镜), the viewfinders also enlarged whatever’s in view.In Virginia, the project started last summer at Natural Tunnel State Park, located near the far western tip of the state. Natural Tunnel State Park fixed a viewfinder at an overlook that offers a 360-degree view of the surrounding scenery. That first viewfinder was such a big hit that the state decided to bring them to the rest of Virginia’s state parks. Funding for the project came from donations made by visitors through the “Round-up for Parks” program.“The colorblind-friendly viewfinders aren’t the only way Virginia is making its parks more accessible. This summer, Natural Bridge State Park also began offering a free mobile app designed for people who are blind or visually damaged,” reports WFXR’s Thad Randazzo. The app provides audio instructions in 26 languages to help users find direction in the park, and also provides real-time audio descriptions of the user’s surroundings.28.What is the primary purpose of special viewfinders in paragraph 2 A.To strengthen park security. B.To help some tell colors.C.To improve the eyesight of the colorblind. D.To bring in more profits.29.How do the viewfinders function properly A.Through expert lenses. B.By absorbing sunshine.C.With man-made handles. D.By adding binoculars.30.What led to the decision to increase viewfinders’ to be fitted A.A research conducted by experts. B.Money from local government.C.The partnership with a local company. D.Positive feedback from the visitors.31.What does the last paragraph focus on A.The future development of Virginia’s parks.B.A measure beneficial to park visitors.C.The benefits of a project for blind people.D.More service offered in different languages.DAre you a logical thinker, or would you say that you’re more free-spirited and artistic If you’re the former, somebody’s probably told you at some point that you’re a left-brained person, and if you’re the latter, right-brained. The idea that the right half of the brain is the creative half and the left half is the analytical half and that our individual characteristics are determined by which half is dominant (主导的) is widespread in popular psychology.The idea that there are right-brained and left-brained people is a myth. Although we all obviously have different personalities and talents, there’s no reason to believe these differences can be explained by the dominance of one half of the brain over the other half. Recent research using brain imaging technology hasn’t found any evidence of right or left dominance. Math, for example, requires logical thought and, thus, is generally said to be connected with the left brain. But mathematics involves a profoundly creative effort in addition to being a logical one. So would a gifted mathematician be a right-brained person or a left-brained person If there’s no evidence for the myth of right-brained and left-brained people, why do so many people believe it Perhaps it just makes intuitive (直觉的) sense that people’s brains would be dominant on one side or the other just as their hands, feet, or eyes are. It may also have something to do with our seemingly unlimited appetite that allows us to sort ourselves into “types” based on our emotional and intellectual characteristics. When people are offered some descriptive statements that are presented as individualized descriptions of their own personalities, they tend to accept them as meaningful and true, especially if the statements are positive. The “insights” that it generates are often flattering. After all, who would reject a description of themselves as “artistic and creative” or “rational and analytical” The myth is popular, in the end, because it gives us a “scientific” way to talk about our favorite subject — ourselves.32.What does the first paragraph say about brain dominance A.It’s a recent discovery. B.It’s a uncertain analysis.C.It’s a common belief. D.It’s a contradictory theory.33.Why does the author mention math in paragraph 2 A.To advocate further study. B.To prove his point on the issue.C.To emphasize its complexity. D.To show his gift as a mathematician.34.What does the underlined word “flattering” mean in paragraph 3 A.Puzzling. B.Accurate. C.Ridiculous. D.Pleasing.35.What can be a suitable title for the text A.The Science Behind Personality TypesB.The Role of Creativity in MathematicsC.The Influence of Brain Dominance on BehaviorD.The Myth of Left-Brained and Right-Brained People第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Career planning is a vital step towards achieving success and fulfillment in our lives. As we enter the workforce, it is important to have a clear understanding of our strengths, weaknesses, and goals, and to develop a plan to achieve them. 36Self-assessment is the first and most crucial step in career planning. 37 We need to take a close look at our skills, interests, and values, and identify the careers that align with them. This requires reflection, research, and perhaps even consulting from professionals.After we have identified our desired career paths, we need to set clear and measurable goals. These goals should be broken down into short-term and long-term objectives, with specific milestones and timelines, which helps us stay focused and motivated. 38Another important aspect of career planning is developing the skills and knowledge necessary to succeed in our chosen field. 39 Individuals can also pursue further education, seeking out mentors (导师,指导者) and networking opportunities.40 We are no longer in an age where you select a career and stick with it until retirement. Things change fast and we need to be constantly learning. Continuous learning enables professionals to better understand the global context of their work, collaborate with diverse teams, and contribute to the development of their organizations and society as a whole.A.Lifelong learning is necessary.B.Thus, it provides a roadmap for our professional development.C.We cannot do this without both technical and adaptive learning.D.It is about having an open mind which analyses issues in a productive way.E.Here are some key competences recommended for your future career plan.F.It involves understanding one’s strengths, weaknesses, interests, and core values.G.This may involve gaining relevant experience through internships (实习) or volunteer work.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。When I was ten years old, I learned that trusting can be risky, especially with water and my father. On hot summer days, we would play in the pool. My father wanted me to learn to swim and would say, “Put your head under the water, it’s not 41 .” But I was always afraid of what was 42 in the deep water. One day, while I was looking at a bird, my father quickly put my head under the water. It was scary at first, but soon I was back up, breathing again. It was a (n) 43 I never forgot.I 44 I would never believe my father any more. Two years later, my family went snorkeling (浮潜) in the Atlantic Ocean. When we were ready to start snorkeling, my father 45 me at first, but gradually I couldn’t feel his hands and I was 46 in the open ocean. Suddenly, I completely forgot how to operate my snorkel, breathe, and swim.Struggling in the water, I felt greatly 47 when my father swam towards me. He steadied me and 48 me to stay calm and breathe slowly. With his reassuring 49 , I gradually regained control and continued my 50 . However, as we swam back, a strong 51 swirled (使打漩) me suddenly and I was losing my consciousness. Noticing this, my father took my hand 52 , trying to lift me to the boat. When I came to myself, I was told that my father’s knee was cut bleeding by something sharp and I felt my throat 53 .Years later, I still see the scar on my father’s knee. It’s a (n) 54 of his deep love in that strong current. Meanwhile, it emphasizes the importance of 55 those who truly care for us.41.A.vast B.deep C.scary D.dark42.A.offered B.hidden C.planted D.rooted43.A.warning B.memory C.opportunity D.option44.A.supposed B.confirmed C.pretended D.assessed45.A.held back B.held onto C.took control of D.caught sight of46.A.alone B.embarrassed C.free D.annoyed47.A.frightened B.painful C.nervous D.relieved48.A.encouraged B.instructed C.lectured D.persuaded49.A.presence B.participation C.principle D.performance50.A.demonstration B.interaction C.operation D.exploration51.A.plant B.rock C.current D.root52.A.loosely B.firmly C.violently D.effortlessly53.A.bitter B.tightened C.salty D.sour54.A.encounter B.signal C.clue D.reminder55.A.loving B.respecting C.trusting D.appreciating第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。Chinese humor, deeply 56 (root) in the country’s rich history and cultural traditions, sets itself apart from Western humor. First, in China, humor often comes from traditional cultural elements, 57 reflect the social values of Chinese society. Foreigners may find 58 hard to fully understand Chinese jokes, for they may involve historical figures or ancient 59 (saying). Also, Chinese humor is sometimes 60 (intelligent) and less direct, requiring the audience 61 (think) and infer the meaning. Third, the Chinese language has unique characteristics, and this contributes to its humor. Idioms and four-character phrases can be used 62 creative ways to generate humor. There are a few other differences to keep in mind: physical comedy sometimes does not go down well with Chinese people; neither do jokes about marriage, since it 63 (consider) too personal. In conclusion, humor in China is 64 important part of Chinese culture. It not only brings joy and laughter to people but also reflects the 65 (wise) and creativity of the Chinese people.第四部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)66.你校近期对高中学生的英语阅读偏好进行了一次调查,请你根据以下图表所展示的调查结果,写一篇短文投稿,短文的标题已经为你写好,内容包括:1)描述图表信息;2)简单评论;3)你的建议。注意:1.写作词数应为80左右;2.请在答题卡的相应位置作答。Survey on High School Students’ English Reading Preferences__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________第二节(满分25分)67. 阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。On a warm afternoon, we first saw “Big Red” when my father, mother, and I (Frank) stopped as usual to have a look and do a bit of dreaming at Eaton’s department store window on our way home.Amongst beautiful toys lay a stunning red satin (缎子) dress. Mother’s eyes fixed on it. “My goodness,” she whispered, “Look at that”, She then glanced down at her own heavy grey wool coat, worn every winter for as long as I could remember. Mother, constantly doing chores like laundry, tending pigs, and gardening, always wore practical housedresses and an apron (围裙). She owned just one or two“special” dresses for significant events and made most of our comfortable, simple clothes.“What a silly dress”, she said to herself, shaking her head. “Who on earth would want such a big thing ” Yet, as we walked away, she turned back for one last look. “My goodness! You’d think they’d display something useful.”As Mother’s Day approached, the red dress was soon forgotten. Mother, intensely practical, never spent money on non-essentials (必需品). “There are things we need more than this,” she’d insist. Choosing her gift was difficult. When asked, she requested only useful items like tea towels or a new basin.During our last trip to town before Mother’s Day, with us driving up Main Street, Mother suddenly shouted: “Look”, She pointed excitedly as father drove past Eaton’s. “That big red dress is gone”, she exclaimed in disbelief. Shaking her head, she questioned, “Who’d be fool enough to buy such a dress ” But I was certain I was aware of a distinct trace of longing (一丝渴望) beneath her words. The absence of the dress seemed to highlight its beauty rather than erase it from memory.Paragraph 1:On the morning of Mother’s Day, Mother got a large box that read “Eaton’s Finest Basin” on its wrapping paper.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Paragraph 2:“Oh Frank…” She choked up and couldn’t say a word, tears welling up in her eyes.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)" 21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年高二英语上学期期中模拟卷03(全国通用)(原卷).doc 2025-2026学年高二英语上学期期中模拟卷03(全国通用)(解析).doc