资源简介 河北省邯郸市广平县实验中学2025-2026学年八年级上学期开学考试英语试题(2025八上·广平开学考)My name is Rosie. I'm in Grade 7. Mrs Lee is my 1. teacher. My favourite class is her Chinese class.One day, she 2. us to write a story. She read one 3. to us first. Then she explained (讲解) it and asked us to write a story like that. When I wrote mine, I made some mistakes (错误). With Mrs Lee's help, I 4. the knowledge (知识) and learned more.Mrs Lee is a very 5. teacher. She always has great ways to help us learn better. Sometimes she plays some games with us to help us 6. the Chinese characters (汉字). So her classes are 7. and we all like them. And we don't forget the characters easily because of the games.I'm not a smart student. But Mrs Lee 8. helps me and says, "Don't worry! You can make it!" Her love makes me 9. and get good grades at last. I decide to find a chance and say 10. to her. I will love her all the time.1.A.music B.English C.Chinese D.geography2.A.taught B.interviewed C.invited D.agreed3.A.note B.story C.poem D.report4.A.shared B.threw C.lost D.understood5.A.wise B.lonely C.polite D.cute6.A.choose B.remember C.post D.change7.A.awful B.lively C.boring D.hard8.A.often B.seldom C.never D.later9.A.calm down B.have fun C.work hard D.wake up10.A.hello B.goodbye C.sorry D.thanks【答案】1.C;2.A;3.B;4.D;5.A;6.B;7.B;8.A;9.C;10.D【知识点】记叙文;学校生活【解析】【分析】文章大意:讲述了Rosie在李老师的语文课堂上学习的经历,感受到老师的关爱和帮助,最终在老师的支持下,Rosie提高了自己的学习成绩,并决定感谢老师。【点评】考查完形填空。首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。1.句意:李老师是我的语文老师。music音乐;English英语;Chinese语文;geography地理。根据后文"My favourite class is her Chinese class."可知,李老师是语文老师。故选C。2.句意:有一天,她教我们写故事。taught教;interviewed采访;invited邀请;agreed同意。根据"She read one...to us first. Then she explained it and asked us to write a story like that."可知,老师在教写故事。故选A。3.句意:她先给我们读了一篇故事作为范例。note笔记;story故事;poem诗;report报告。根据"write a story"可知,此处应为老师读一个故事作为范例。故选B。4.句意:在李老师的帮助下,我理解了这些知识并学到了更多内容。shared分享;threw扔;lost失去;understood理解。根据"made some mistakes"可知,老师帮助后,应"理解"知识。故选D。5.句意:李老师是一位非常睿智的老师。wise智慧的;lonely孤独的;polite礼貌的;cute可爱的。根据"Sometimes she plays some games with us to help us ... the Chinese characters."可知,李老师采用游戏化教学等高效方法,说明她富有教育智慧。故选A。6.句意:有时她会通过玩游戏来帮我们记住汉字。choose选择;remember记住;post发布;change改变。根据"we don't forget the characters easily"可知,我们不易忘记汉字,此处应为"帮我们记住汉字"。故选B。7.句意:因此她的课堂总是充满生气,我们都很喜欢。awful糟糕的;lively充满生气的;boring无聊的;hard困难的。根据"Sometimes she plays some games with us to help us remember the Chinese characters."可知,李老师使用玩游戏等方法,课堂应"生动有趣"。故选B。8.句意:但李老师经常帮助我并鼓励道:"别担心!你能做到的!"often经常;seldom很少;never从不;later后来。根据"Don't worry! You can make it!"可知,李老师经常帮助作者。故选A。9.句意:她的关爱让我更加努力学习,最终取得了好成绩。calm down冷静下来;have fun玩得开心;work hard努力学习;wake up醒来。根据"Don't worry! You can make it!"可知,老师激励学生"努力学习"。故选C。10.句意:我决定找个机会向她道一声感谢。hello你好;goodbye再见;sorry不好意思;thanks感谢。全文贯穿感恩主线——老师悉心指导使作者成长蜕变,结尾自然要表达谢意。故选D。(2025八上·广平开学考)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内单词的正确形式填空。The Whites moved to a new neighbourhood, but Mrs White's son, Bob, wasn't happy, 11. he had no friends here. "Don't worry 12. it!" said Mrs White. "You 13. (have) new friends here in the future."One Friday morning, Mrs White 14. (need) eggs to make bread. She came to her neighbour Mrs Miller's home to borrow eggs. 15. (lucky), Mrs Miller had enough eggs. She 16. (give) Mrs White four eggs. In the afternoon, Mrs White and Bob came a 17. (two) time. Mrs White said, "Here is some bread for you! We made it by 18. (we).""Oh, thanks," said Mrs Miller. "Come and meet my son, Jack. He 19. (watch) a football match in his room." Bob went to Jack's room and had the bread and some 20. (drink) with him. They had an 21. (enjoy) afternoon. Bob said, "I'm happy my home is next to 22. (you)."Jack said, "I must thank your mother for coming to borrow eggs."Bob laughed, "To tell you the 23. (true), my mother doesn't need to borrow eggs. She just 24. (want) to make friends with your mother."Jack said, "That's 25. good way to make friends. We are friends, too."【答案】11.because;12.about;13.will have;14.needed;15.Luckily;16.gave;17.second;18.ourselves;19.is watching;20.drinks;21.enjoyable;22.yours;23.truth;24.wants;25.a【知识点】记叙文;社区生活【解析】【分析】文章大意:讲述了怀特一家搬到新社区后,怀特夫人通过借鸡蛋的方式与邻居米勒夫人建立友谊,最终让两个孩子也成为朋友的故事。【点评】考查语法填空。首先要通读短文,掌握大意,特别要注意上下文之间的联系,确定某处的需要的词汇和形式,就可以确定正确答案。 11.句意:但是怀特夫人的儿子鲍勃不开心,因为他在这里没有朋友。根据"he had no friends here"可知,此处需填入表示原因的连词。故填because。12.句意:"别担心!"怀特夫人说。固定搭配worry about表示"担心"。故填about。13.句意:"你将来在这里会有新朋友的。"根据"in the future"可知,时态为一般将来时,动词用will have。故填will have。14.句意:一个周五的早上,怀特夫人需要鸡蛋做面包。根据"One Friday morning"可知,时态为一般过去时,动词用过去式needed。故填needed。15.句意:幸运的是,米勒夫人有足够的鸡蛋。此处需用副词修饰整个句子,Luckily表示"幸运地"。故填Luckily。16.句意:她给了怀特夫人四个鸡蛋。根据上下文,时态为一般过去时,动词用过去式gave。故填gave。17.句意:下午,怀特太太和鲍勃第二次来了。此处表示"第二次",应用序数词second。故填second。18.句意:我们自己做的!by oneself"独自",反身代词ourselves表示"我们自己"。故填ourselves。19.句意:他在房间里看足球比赛。根据"watch"和上下文可知,时态为现在进行时,主语是he,动词用is watching。故填is watching。20.句意:鲍勃去了杰克的房间,和他一起吃面包喝饮料。some修饰复数名词,名词drink的复数形式drinks表示"饮料"。故填drinks。21.句意:他们度过了一个愉快的下午。空处应用形容词enjoyable修饰名词afternoon。故填enjoyable。22.句意:"我很高兴我家在你家旁边。"此处需要用名词性物主代词yours,相当于"your home"。故填yours。23.句意:说实话,我妈妈不需要借鸡蛋。定冠词the后跟名词,truth表示"真相",符合语境。故填truth。24.句意:她只是想和你妈妈交朋友。根据上下文,时态为一般现在时,主语是第三人称单数,动词用三单形式。故填wants。25.句意:那是交朋友的好方法。固定搭配"a good way"表示"一个好方法"。故填a。(2025八上·广平开学考)I live near a supermarket. My parents usually shop there. There is a park across from the supermarket. I run for half an hour with my parents every morning in the park, because we all love the fresh air there. The best things in life are free! To get to the park, I just have to cross the North Road.I live in a busy neighbourhood. There are many interesting places there. I like playing jianzi with friends in the garden. I like trying the new kind of cake in the bakery after school. But my favourite place is the library. I often read there on weekends. When I read books, time goes quickly! I can walk to the library easily: go down the Green Street and turn left. It's across from a bank, just next to a gym. It takes me only ten minutes to get there.26.Why does Peter run in the park A.It's his favourite place. B.It's free to run in the park.C.His parents ask him to do it. D.He enjoys the fresh air there.27.What does Mary like doing after school A.Playing jianzi. B.Reading books.C.Trying the new cake. D.Going to the gym.28.Which map shows the right way to the library A. B.C. D.【答案】26.D27.C28.B【知识点】记叙文;社区生活;细节理解【解析】【分析】文章大意:主要介绍了两人的社区情况。【点评】考查阅读理解。首先,对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意;其次,细读题材,各个击破;再次,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。26.细节理解题。根据"I run for half an hour with my parents every morning in the park, because we all love the fresh air there."可知,他去公园跑步是因为喜欢那里的新鲜空气。故选D。27.细节理解题。根据"I like trying the new kind of cake in the bakery after school."可知,她放学后喜欢尝新款蛋糕。故选C。28.细节理解题。根据"I can walk to the library easily: go down the Green Street and turn left. It's across from a bank, just next to a gym."可知,Mary去图书馆的路线是沿着Green Street走,然后左转,图书馆在健身房旁边,并且与银行相对,与选项B的示意图相符。故选B。(2025八上·广平开学考)It's 1:00 p.m. Patty's family are having lunch. There is rice, fish and some vegetables like cabbage and eggplants on the table. But Patty doesn't like vegetables. She doesn't want to eat the meal and puts her bowl away."Patty," her father says."Where are my hamburgers " Patty asks. "How about some fried chicken, then ""Patty!" Dad calls her name again. He thinks the lunch is nice.Patty puts some cabbage into her mouth and quickly spits (吐) it back into the bowl."Patty! Room! Now!" Dad says. He doesn't like her bad eating habits.Patty runs to her room and cries, but then she stops. Usually, her parents will get her some food she likes if she doesn't eat the vegetables. So she waits.At about 6:00 p.m., Mum tries to make Patty eat some vegetables, but she says no. At 9:00 p.m., Patty is very hungry. Her parents still don't give her anything special. That is a surprise for her.At 10:00 p.m., Patty goes to the kitchen and sees some vegetables on the table. They don't look so bad. And you know what They don't taste so bad, either.Patty learns that she should eat healthy food and live a healthy life.29.How is Patty's father according to the underlined sentence A.He's calm. B.He's unhappy.C.He's excited. D.He's surprised.30.What does Mum do when Patty is in her room A.She says sorry to Patty. B.She gets fried chicken for Patty.C.She asks Patty not to cry. D.She asks Patty to eat vegetables.31.What will Patty do in the future A.She will eat healthy food.B.She will give up all bad habits.C.She will have dinner on time.D.She will get along well with parents.【答案】29.B30.D31.A【知识点】记叙文;健康饮食;细节理解;推理判断【解析】【分析】文章大意:讲述了Patty不喜欢吃蔬菜,经过一番与父母的较量后,她最终意识到健康饮食的重要性,学会了吃蔬菜。【点评】 考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。29.推理判断题。根据"She doesn't want to eat the meal and puts her bowl away."和"Dad calls her name again."可知,Patty不想吃这顿饭,把碗放在一边。父亲重复叫她的名字,表明他正在表达不满。故选B。30.细节理解题。根据"Mum tries to make Patty eat some vegetables"可知,妈妈试图让她吃蔬菜。故选D。31.细节理解题。根据"Patty learns that she should eat healthy food and live a healthy life."可知,Patty学会吃健康食物并过健康生活。故选A。(2025八上·广平开学考)JOIN US FOR 2025 FAMILY PAPER CUTTING Paper cutting is a traditional art. Enjoy this fun activity with your children. Activities Morning: Enjoy some paper-cuts from last year. Learn the art of paper cutting from art teachers. Afternoon: Make paper-cuts together. Take photos and put the works (作品) online. (You can take your paper works back home after the activity.) Age Children aged 7~9 with two family members (one must be the parent) Date of Activities July 18 (9:00~16:00); July 19 (10:00~17:00) Place The new library of Hongru (Between Ping'an Street and Yuhua Street) Things to Bring scissors, traditional red paper For more information, you can call us at 256-3688.32.What will the family do in the morning A.Make paper-cuts together. B.Learn about paper cutting.C.Take photos of the works. D.Enjoy the works from this year.33.Who can take part in the activity A.6-year-old Jack with his parents.B.7-year-old Sam with his friends.C.8-year-old Lily with her grandpa.D.9-year-old Mia with her mum and sister.34.What information can't we know from the poster A.When is the activity B.Where is the activity C.How will people go to the activity D.What things do people need to bring 35.Who is the text for A.Parents. B.Children.C.Art teachers. D.Library workers.【答案】32.B33.D34.C35.A【知识点】广告布告类;应用文;细节理解【解析】【分析】文章大意:主要介绍了2025家庭剪纸活动的相关信息。【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。32.细节理解题。根据"Morning: Enjoy some paper-cuts from last year. Learn the art of paper cutting from art teachers."可知,上午除了欣赏去年的剪纸作品,还要学习剪纸艺术。故选B。33.细节理解题。根据"Children aged 7~9 with two family members (one must be the parent)"可知,海报中要求年龄7~9岁的儿童和两名家庭成员,其中一名必须是家长,只有选项D符合要求。故选D。34.细节理解题。根据"Date of Activities""Place""Things to Bring"可知,海报提供了活动时间、地点以及需要携带的物品,并没有说明如何前往。故选C。35.细节理解题。根据"Paper cutting is a traditional art. Enjoy this fun activity with your children."可知,这是写给家长的。故选A。(2025八上·广平开学考)These days, many foreign people really love to travel to China. Because of this "China Travel fever", more and more foreign Internet stars are coming to visit China. One of them is an American man. His name is Darren (IShow Speed). He becomes very famous because he is travelling in China right now. This 20-year-old man's trip gets a lot of attention (关注) from all over the world.Darren's China trip begins in Shanghai. Here, he streams live (直播) for more than 6 hours. He is really surprised at the tall buildings and busy streets in the city. In his next stop to Beijing, Darren also feels very excited. He visits places of interest like the Great Wall and the Forbidden City, showing China's rich culture.As for Darren's videos about China trip, they mean a lot to many foreign people. For example, one of the Americans says, "I didn't know China is so strong before I watched Darren's videos. They looked so exciting. From the Internet stars' shows about China, we know China is always much better than we think."Now many foreign people know more about China through the videos. They're looking forward to travelling around China one day. Then they can see a great country growing stronger.36.What is the meaning of "China Travel fever" in Paragraph 1 A.It's easy to travel to China. B.It's cheap to travel to China.C.It's popular to travel to China. D.It's difficult to travel to China.37.What makes Darren so famous all over the world A.His acts in China. B.His travel in China.C.His love for China. D.His words about China.38.Why is Darren surprised when he visits Shanghai A.Because of its large area.B.Because of its rich culture.C.Because of its places of interest.D.Because of its tall buildings and busy streets.39.How are Darren's videos for many foreign people A.They're usual for them. B.They're boring for them.C.They're funny for them. D.They're meaningful for them.40.What do many foreign people hope A.To travel around China.B.To make China stronger.C.To be popular in China.D.To watch more videos about the stars.【答案】36.C37.B38.D39.D40.A【知识点】旅游观光类;记叙文;细节理解;词义猜测;网络直播【解析】【分析】文章大意:讲述了美国网络明星Darren (IShow Speed)在中国旅行的经历,他通过直播和视频向世界展示中国的文化和现代化,吸引了更多外国人了解和向往中国。【点评】考查阅读理解。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。36.词义猜测题。根据"many foreign people really love to travel to China"和"more and more foreign Internet stars are coming to visit China"可知,许多外国人热爱来中国旅游。fever 在这里表示"热潮 "或"狂热",强调"流行性",因此"China Travel fever"意为"来中国旅游很流行"。故选C。37.细节理解题。根据"He becomes very famous because he is travelling in China right now."可知,Darren 的出名直接源于他在中国的旅行活动。故选B。38.细节理解题。根据"He is really surprised at the tall buildings and busy streets in the city."可知,他对城市的高楼和繁忙街道感到惊讶。故选D。39.细节理解题。根据"Darren's videos about China trip, they mean a lot to many foreign people."可知,Darren关于中国之行的视频,对很多外国人来说意义重大。故选D。40.细节理解题。根据"They're looking forward to travelling around China one day."可知,外国人的希望是亲自来中国旅游。故选A。(2025八上·广平开学考)阅读下面短文,简略回答问题。Sara lives in a small seaside town. Sometimes they have their school day in a floating (漂浮的) classroom. It's on a big boat in the sea.They usually take a little boat to the classroom. It's like going on an adventure (冒险) before they start the class. The classroom has large windows all around, so they can see the water and the fish swimming by when they have their lessons. There is a blackboard in the front of the classroom and a computer is next to it. The computer gets power (电能) from the sun.They learn a lot about the sea because they're right in the middle of it. Their teacher tells them about different kinds of fishes and how to keep the sea clean. Sara thinks all of them should try their best to look after the sea. Her favourite part of the day is the trip to other islands (海岛). They learn about different plants and animals on the islands.Sara loves her floating classroom because it's not just a place to study. It's a place to explore (探索) and have fun too.41.Where is Sara's floating classroom 42.How does the computer get power 43.What does their teacher tell the students about 44.What is Sara's favourite part of the day 45.What do you think of the floating classroom Why 【答案】41.On a big boat in the sea.42.From the sun.43.Different kinds of fishes and how to keep the sea clean.44.The trip to other islands.45.I think it is great because it is not just for studying, but also for exploring and having fun.【知识点】教育类;记叙文【解析】【分析】文章大意:主要介绍了萨拉在海上的浮动教室。【点评】考查阅读表达,注意首先理解问题所问,带着问题从原文找到答案,最后注意语言逻辑组织,注意句子时态,谓语动词形式等要与所问相符合。41.根据"Sara lives in a small seaside town. Sometimes they have their school day in a floating (漂浮的) classroom. It's on a big boat in the sea."可知,萨拉的浮动教室在海上的一艘大船上。故填On a big boat in the sea.42.根据"The computer gets power (电能) from the sun."可知,电脑从太阳获得电力。故填From the sun.43.根据"Their teacher tells them about different kinds of fishes and how to keep the sea clean."可知,他们的老师告诉他们关于不同种类的鱼和如何保持海洋清洁。故填Different kinds of fishes and how to keep the sea clean.44.根据"Her favourite part of the day is the trip to other islands (海岛)."可知,萨拉一天中最喜欢的部分是去其他岛屿旅行。故填The trip to other islands.45.开放性作答,言之有理即可。可回答:我认为它很棒,因为它不仅可以用来学习,还可以用来探索和娱乐。故填I think it is great because it is not just for studying, but also for exploring and having fun.(2025八上·广平开学考)根据下面的对话情景,在空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。Tom: Hi, Lisa. Do you think you have a healthy lifestyle (生活方式) Lisa: Well, I try to. 46. Tom: I think I do. I exercise every day. I like running and playing basketball.Lisa: Sounds good. Exercise is really important for health.Tom: 47. And it can also make me happy.Lisa: 48. Tom: For about 30 minutes. And I don't feel too tired after running.Lisa: Oh, that's enough. 49. Tom: Yes, I do. I eat different kinds of fruits and vegetables.Lisa: You're great. What else do you do Tom: 50. Sleep is important for health, too.【答案】46.What about you /How about you ;47.Yes, it can keep us healthy./I agree with you.;48.How long do you exercise every day ;49.Do you eat healthy food /Do you eat fruits and vegetables ;50.I go to bed early and get up early./I sleep for about 8 hours every night.【知识点】其他语篇类型;健康饮食;细节理解;推理判断【解析】【分析】文章大意:主要讲述了汤姆和丽莎围绕健康的生活方式展开交流,谈论了锻炼、饮食和睡眠等方面的内容。【点评】考查补全对话题,要总览全文,且结合问句和答句,怎么问就怎么回答,怎么回答就怎么问来做题,且注意前后句时态。46.根据"Do you think you have a healthy lifestyle (生活方式) "以及丽莎的回答"Well, I try to."结合汤姆接下来的回应"I think I do."可知,此处是丽莎在回答汤姆的问题后,反问汤姆是否有健康的生活方式。故填What about you /How about you 47.根据"Exercise is really important for health."以及汤姆后面的补充"And it can also make me happy."可知,此处是汤姆同意丽莎关于锻炼重要性的看法。故填Yes, it can keep us healthy./I agree with you.48.根据"For about 30 minutes."可知,此处是丽莎询问汤姆每天锻炼多长时间。故填How long do you exercise every day 49.根据"Yes, I do. I eat different kinds of fruits and vegetables."可知,此处是丽莎询问汤姆是否吃水果和蔬菜或者健康的食物。故填Do you eat healthy food /Do you eat fruits and vegetables 50.根据What else do you do 以及"Sleep is important for health, too."可知,此处汤姆说的应是自己的健康睡眠方式,可以说"每天早睡早起"或"每晚睡八个小时"。故填I go to bed early and get up early./I sleep for about 8 hours every night.51.(2025八上·广平开学考)"采菊东篱下,悠然见南山。"当前,田园生活备受人们的青睐。在那里,我们可以亲近自然,感受内心的宁静,体会劳动的快乐。假如上周六你父母带你去了乡下的奶奶家,请你根据以下图表提示写一篇英语日记,记录你当天的经历。注意:(1)日记须包含所有提示内容,可适当发挥。(2)日记中不得出现真实的地名、校名和人名。(3)词数70个左右(日记的开头已给出,不计入总词数)。21st JuneLast Saturday _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】例文21st JuneLast SaturdayIt was sunny. My parents and I went to my grandma's home in the countryside by car.In the morning, I helped grandma feed the chickens and water the vegetables. In the afternoon, I picked apples with my grandpa. The apples were big and sweet. In the evening, we had dinner together.I felt tired but happy. It was great to get close to nature and experience farm work.【知识点】提纲作文;周末活动;家庭生活;日记【解析】【分析】这是一篇英文日记,记录上周六去乡下奶奶家的经历,需涵盖天气、交通方式、活动、感受等提示内容。写作思路为:以给定开头切入,先描述天气(如晴朗温暖);接着讲交通方式(如乘汽车);然后详细写活动(帮奶奶浇花、摘蔬菜,和家人在院子里聊天等);最后表达感受(亲近自然很放松,体会到劳动快乐)。写作要点涵盖:所有提示内容、适当发挥、约 70 词、无真实信息。时态以一般过去时为主,用于描述当天经历。要运用清晰逻辑和简洁描述,展现田园经历与感受,契合日记记录日常的需求。【点评】这篇记录 "上周六" 生活的短文,结构清晰、内容生动,围绕当天行程展开:先点明天气与出行目的(晴天,和父母开车去乡下奶奶家),再按 "上午帮奶奶喂鸡浇菜 — 下午和爷爷摘苹果(描述苹果又大又甜)— 晚上一起吃晚饭" 的时间顺序,具体呈现一天活动,最后表达 "累但开心" 的感受及 "亲近自然、体验农活很美好" 的收获,充满生活气息。文中亮点短语如 "by car""feed the chickens""water the vegetables""pick apples""get close to nature" 精准贴合主题;高分句型 "It was sunny" 开篇简洁交代天气,"The apples were big and sweet" 用生动形容词描述果实,"I felt tired but happy" 直白传递心情,整体语言朴实流畅,让读者能清晰感受到当天的温馨与充实。1 / 1河北省邯郸市广平县实验中学2025-2026学年八年级上学期开学考试英语试题(2025八上·广平开学考)My name is Rosie. I'm in Grade 7. Mrs Lee is my 1. teacher. My favourite class is her Chinese class.One day, she 2. us to write a story. She read one 3. to us first. Then she explained (讲解) it and asked us to write a story like that. When I wrote mine, I made some mistakes (错误). With Mrs Lee's help, I 4. the knowledge (知识) and learned more.Mrs Lee is a very 5. teacher. She always has great ways to help us learn better. Sometimes she plays some games with us to help us 6. the Chinese characters (汉字). So her classes are 7. and we all like them. And we don't forget the characters easily because of the games.I'm not a smart student. But Mrs Lee 8. helps me and says, "Don't worry! You can make it!" Her love makes me 9. and get good grades at last. I decide to find a chance and say 10. to her. I will love her all the time.1.A.music B.English C.Chinese D.geography2.A.taught B.interviewed C.invited D.agreed3.A.note B.story C.poem D.report4.A.shared B.threw C.lost D.understood5.A.wise B.lonely C.polite D.cute6.A.choose B.remember C.post D.change7.A.awful B.lively C.boring D.hard8.A.often B.seldom C.never D.later9.A.calm down B.have fun C.work hard D.wake up10.A.hello B.goodbye C.sorry D.thanks(2025八上·广平开学考)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内单词的正确形式填空。The Whites moved to a new neighbourhood, but Mrs White's son, Bob, wasn't happy, 11. he had no friends here. "Don't worry 12. it!" said Mrs White. "You 13. (have) new friends here in the future."One Friday morning, Mrs White 14. (need) eggs to make bread. She came to her neighbour Mrs Miller's home to borrow eggs. 15. (lucky), Mrs Miller had enough eggs. She 16. (give) Mrs White four eggs. In the afternoon, Mrs White and Bob came a 17. (two) time. Mrs White said, "Here is some bread for you! We made it by 18. (we).""Oh, thanks," said Mrs Miller. "Come and meet my son, Jack. He 19. (watch) a football match in his room." Bob went to Jack's room and had the bread and some 20. (drink) with him. They had an 21. (enjoy) afternoon. Bob said, "I'm happy my home is next to 22. (you)."Jack said, "I must thank your mother for coming to borrow eggs."Bob laughed, "To tell you the 23. (true), my mother doesn't need to borrow eggs. She just 24. (want) to make friends with your mother."Jack said, "That's 25. good way to make friends. We are friends, too."(2025八上·广平开学考)I live near a supermarket. My parents usually shop there. There is a park across from the supermarket. I run for half an hour with my parents every morning in the park, because we all love the fresh air there. The best things in life are free! To get to the park, I just have to cross the North Road.I live in a busy neighbourhood. There are many interesting places there. I like playing jianzi with friends in the garden. I like trying the new kind of cake in the bakery after school. But my favourite place is the library. I often read there on weekends. When I read books, time goes quickly! I can walk to the library easily: go down the Green Street and turn left. It's across from a bank, just next to a gym. It takes me only ten minutes to get there.26.Why does Peter run in the park A.It's his favourite place. B.It's free to run in the park.C.His parents ask him to do it. D.He enjoys the fresh air there.27.What does Mary like doing after school A.Playing jianzi. B.Reading books.C.Trying the new cake. D.Going to the gym.28.Which map shows the right way to the library A. B.C. D.(2025八上·广平开学考)It's 1:00 p.m. Patty's family are having lunch. There is rice, fish and some vegetables like cabbage and eggplants on the table. But Patty doesn't like vegetables. She doesn't want to eat the meal and puts her bowl away."Patty," her father says."Where are my hamburgers " Patty asks. "How about some fried chicken, then ""Patty!" Dad calls her name again. He thinks the lunch is nice.Patty puts some cabbage into her mouth and quickly spits (吐) it back into the bowl."Patty! Room! Now!" Dad says. He doesn't like her bad eating habits.Patty runs to her room and cries, but then she stops. Usually, her parents will get her some food she likes if she doesn't eat the vegetables. So she waits.At about 6:00 p.m., Mum tries to make Patty eat some vegetables, but she says no. At 9:00 p.m., Patty is very hungry. Her parents still don't give her anything special. That is a surprise for her.At 10:00 p.m., Patty goes to the kitchen and sees some vegetables on the table. They don't look so bad. And you know what They don't taste so bad, either.Patty learns that she should eat healthy food and live a healthy life.29.How is Patty's father according to the underlined sentence A.He's calm. B.He's unhappy.C.He's excited. D.He's surprised.30.What does Mum do when Patty is in her room A.She says sorry to Patty. B.She gets fried chicken for Patty.C.She asks Patty not to cry. D.She asks Patty to eat vegetables.31.What will Patty do in the future A.She will eat healthy food.B.She will give up all bad habits.C.She will have dinner on time.D.She will get along well with parents.(2025八上·广平开学考)JOIN US FOR 2025 FAMILY PAPER CUTTING Paper cutting is a traditional art. Enjoy this fun activity with your children. Activities Morning: Enjoy some paper-cuts from last year. Learn the art of paper cutting from art teachers. Afternoon: Make paper-cuts together. Take photos and put the works (作品) online. (You can take your paper works back home after the activity.) Age Children aged 7~9 with two family members (one must be the parent) Date of Activities July 18 (9:00~16:00); July 19 (10:00~17:00) Place The new library of Hongru (Between Ping'an Street and Yuhua Street) Things to Bring scissors, traditional red paper For more information, you can call us at 256-3688.32.What will the family do in the morning A.Make paper-cuts together. B.Learn about paper cutting.C.Take photos of the works. D.Enjoy the works from this year.33.Who can take part in the activity A.6-year-old Jack with his parents.B.7-year-old Sam with his friends.C.8-year-old Lily with her grandpa.D.9-year-old Mia with her mum and sister.34.What information can't we know from the poster A.When is the activity B.Where is the activity C.How will people go to the activity D.What things do people need to bring 35.Who is the text for A.Parents. B.Children.C.Art teachers. D.Library workers.(2025八上·广平开学考)These days, many foreign people really love to travel to China. Because of this "China Travel fever", more and more foreign Internet stars are coming to visit China. One of them is an American man. His name is Darren (IShow Speed). He becomes very famous because he is travelling in China right now. This 20-year-old man's trip gets a lot of attention (关注) from all over the world.Darren's China trip begins in Shanghai. Here, he streams live (直播) for more than 6 hours. He is really surprised at the tall buildings and busy streets in the city. In his next stop to Beijing, Darren also feels very excited. He visits places of interest like the Great Wall and the Forbidden City, showing China's rich culture.As for Darren's videos about China trip, they mean a lot to many foreign people. For example, one of the Americans says, "I didn't know China is so strong before I watched Darren's videos. They looked so exciting. From the Internet stars' shows about China, we know China is always much better than we think."Now many foreign people know more about China through the videos. They're looking forward to travelling around China one day. Then they can see a great country growing stronger.36.What is the meaning of "China Travel fever" in Paragraph 1 A.It's easy to travel to China. B.It's cheap to travel to China.C.It's popular to travel to China. D.It's difficult to travel to China.37.What makes Darren so famous all over the world A.His acts in China. B.His travel in China.C.His love for China. D.His words about China.38.Why is Darren surprised when he visits Shanghai A.Because of its large area.B.Because of its rich culture.C.Because of its places of interest.D.Because of its tall buildings and busy streets.39.How are Darren's videos for many foreign people A.They're usual for them. B.They're boring for them.C.They're funny for them. D.They're meaningful for them.40.What do many foreign people hope A.To travel around China.B.To make China stronger.C.To be popular in China.D.To watch more videos about the stars.(2025八上·广平开学考)阅读下面短文,简略回答问题。Sara lives in a small seaside town. Sometimes they have their school day in a floating (漂浮的) classroom. It's on a big boat in the sea.They usually take a little boat to the classroom. It's like going on an adventure (冒险) before they start the class. The classroom has large windows all around, so they can see the water and the fish swimming by when they have their lessons. There is a blackboard in the front of the classroom and a computer is next to it. The computer gets power (电能) from the sun.They learn a lot about the sea because they're right in the middle of it. Their teacher tells them about different kinds of fishes and how to keep the sea clean. Sara thinks all of them should try their best to look after the sea. Her favourite part of the day is the trip to other islands (海岛). They learn about different plants and animals on the islands.Sara loves her floating classroom because it's not just a place to study. It's a place to explore (探索) and have fun too.41.Where is Sara's floating classroom 42.How does the computer get power 43.What does their teacher tell the students about 44.What is Sara's favourite part of the day 45.What do you think of the floating classroom Why (2025八上·广平开学考)根据下面的对话情景,在空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。Tom: Hi, Lisa. Do you think you have a healthy lifestyle (生活方式) Lisa: Well, I try to. 46. Tom: I think I do. I exercise every day. I like running and playing basketball.Lisa: Sounds good. Exercise is really important for health.Tom: 47. And it can also make me happy.Lisa: 48. Tom: For about 30 minutes. And I don't feel too tired after running.Lisa: Oh, that's enough. 49. Tom: Yes, I do. I eat different kinds of fruits and vegetables.Lisa: You're great. What else do you do Tom: 50. Sleep is important for health, too.51.(2025八上·广平开学考)"采菊东篱下,悠然见南山。"当前,田园生活备受人们的青睐。在那里,我们可以亲近自然,感受内心的宁静,体会劳动的快乐。假如上周六你父母带你去了乡下的奶奶家,请你根据以下图表提示写一篇英语日记,记录你当天的经历。注意:(1)日记须包含所有提示内容,可适当发挥。(2)日记中不得出现真实的地名、校名和人名。(3)词数70个左右(日记的开头已给出,不计入总词数)。21st JuneLast Saturday _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________答案解析部分【答案】1.C;2.A;3.B;4.D;5.A;6.B;7.B;8.A;9.C;10.D【知识点】记叙文;学校生活【解析】【分析】文章大意:讲述了Rosie在李老师的语文课堂上学习的经历,感受到老师的关爱和帮助,最终在老师的支持下,Rosie提高了自己的学习成绩,并决定感谢老师。【点评】考查完形填空。首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。1.句意:李老师是我的语文老师。music音乐;English英语;Chinese语文;geography地理。根据后文"My favourite class is her Chinese class."可知,李老师是语文老师。故选C。2.句意:有一天,她教我们写故事。taught教;interviewed采访;invited邀请;agreed同意。根据"She read one...to us first. Then she explained it and asked us to write a story like that."可知,老师在教写故事。故选A。3.句意:她先给我们读了一篇故事作为范例。note笔记;story故事;poem诗;report报告。根据"write a story"可知,此处应为老师读一个故事作为范例。故选B。4.句意:在李老师的帮助下,我理解了这些知识并学到了更多内容。shared分享;threw扔;lost失去;understood理解。根据"made some mistakes"可知,老师帮助后,应"理解"知识。故选D。5.句意:李老师是一位非常睿智的老师。wise智慧的;lonely孤独的;polite礼貌的;cute可爱的。根据"Sometimes she plays some games with us to help us ... the Chinese characters."可知,李老师采用游戏化教学等高效方法,说明她富有教育智慧。故选A。6.句意:有时她会通过玩游戏来帮我们记住汉字。choose选择;remember记住;post发布;change改变。根据"we don't forget the characters easily"可知,我们不易忘记汉字,此处应为"帮我们记住汉字"。故选B。7.句意:因此她的课堂总是充满生气,我们都很喜欢。awful糟糕的;lively充满生气的;boring无聊的;hard困难的。根据"Sometimes she plays some games with us to help us remember the Chinese characters."可知,李老师使用玩游戏等方法,课堂应"生动有趣"。故选B。8.句意:但李老师经常帮助我并鼓励道:"别担心!你能做到的!"often经常;seldom很少;never从不;later后来。根据"Don't worry! You can make it!"可知,李老师经常帮助作者。故选A。9.句意:她的关爱让我更加努力学习,最终取得了好成绩。calm down冷静下来;have fun玩得开心;work hard努力学习;wake up醒来。根据"Don't worry! You can make it!"可知,老师激励学生"努力学习"。故选C。10.句意:我决定找个机会向她道一声感谢。hello你好;goodbye再见;sorry不好意思;thanks感谢。全文贯穿感恩主线——老师悉心指导使作者成长蜕变,结尾自然要表达谢意。故选D。【答案】11.because;12.about;13.will have;14.needed;15.Luckily;16.gave;17.second;18.ourselves;19.is watching;20.drinks;21.enjoyable;22.yours;23.truth;24.wants;25.a【知识点】记叙文;社区生活【解析】【分析】文章大意:讲述了怀特一家搬到新社区后,怀特夫人通过借鸡蛋的方式与邻居米勒夫人建立友谊,最终让两个孩子也成为朋友的故事。【点评】考查语法填空。首先要通读短文,掌握大意,特别要注意上下文之间的联系,确定某处的需要的词汇和形式,就可以确定正确答案。 11.句意:但是怀特夫人的儿子鲍勃不开心,因为他在这里没有朋友。根据"he had no friends here"可知,此处需填入表示原因的连词。故填because。12.句意:"别担心!"怀特夫人说。固定搭配worry about表示"担心"。故填about。13.句意:"你将来在这里会有新朋友的。"根据"in the future"可知,时态为一般将来时,动词用will have。故填will have。14.句意:一个周五的早上,怀特夫人需要鸡蛋做面包。根据"One Friday morning"可知,时态为一般过去时,动词用过去式needed。故填needed。15.句意:幸运的是,米勒夫人有足够的鸡蛋。此处需用副词修饰整个句子,Luckily表示"幸运地"。故填Luckily。16.句意:她给了怀特夫人四个鸡蛋。根据上下文,时态为一般过去时,动词用过去式gave。故填gave。17.句意:下午,怀特太太和鲍勃第二次来了。此处表示"第二次",应用序数词second。故填second。18.句意:我们自己做的!by oneself"独自",反身代词ourselves表示"我们自己"。故填ourselves。19.句意:他在房间里看足球比赛。根据"watch"和上下文可知,时态为现在进行时,主语是he,动词用is watching。故填is watching。20.句意:鲍勃去了杰克的房间,和他一起吃面包喝饮料。some修饰复数名词,名词drink的复数形式drinks表示"饮料"。故填drinks。21.句意:他们度过了一个愉快的下午。空处应用形容词enjoyable修饰名词afternoon。故填enjoyable。22.句意:"我很高兴我家在你家旁边。"此处需要用名词性物主代词yours,相当于"your home"。故填yours。23.句意:说实话,我妈妈不需要借鸡蛋。定冠词the后跟名词,truth表示"真相",符合语境。故填truth。24.句意:她只是想和你妈妈交朋友。根据上下文,时态为一般现在时,主语是第三人称单数,动词用三单形式。故填wants。25.句意:那是交朋友的好方法。固定搭配"a good way"表示"一个好方法"。故填a。【答案】26.D27.C28.B【知识点】记叙文;社区生活;细节理解【解析】【分析】文章大意:主要介绍了两人的社区情况。【点评】考查阅读理解。首先,对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意;其次,细读题材,各个击破;再次,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。26.细节理解题。根据"I run for half an hour with my parents every morning in the park, because we all love the fresh air there."可知,他去公园跑步是因为喜欢那里的新鲜空气。故选D。27.细节理解题。根据"I like trying the new kind of cake in the bakery after school."可知,她放学后喜欢尝新款蛋糕。故选C。28.细节理解题。根据"I can walk to the library easily: go down the Green Street and turn left. It's across from a bank, just next to a gym."可知,Mary去图书馆的路线是沿着Green Street走,然后左转,图书馆在健身房旁边,并且与银行相对,与选项B的示意图相符。故选B。【答案】29.B30.D31.A【知识点】记叙文;健康饮食;细节理解;推理判断【解析】【分析】文章大意:讲述了Patty不喜欢吃蔬菜,经过一番与父母的较量后,她最终意识到健康饮食的重要性,学会了吃蔬菜。【点评】 考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。29.推理判断题。根据"She doesn't want to eat the meal and puts her bowl away."和"Dad calls her name again."可知,Patty不想吃这顿饭,把碗放在一边。父亲重复叫她的名字,表明他正在表达不满。故选B。30.细节理解题。根据"Mum tries to make Patty eat some vegetables"可知,妈妈试图让她吃蔬菜。故选D。31.细节理解题。根据"Patty learns that she should eat healthy food and live a healthy life."可知,Patty学会吃健康食物并过健康生活。故选A。【答案】32.B33.D34.C35.A【知识点】广告布告类;应用文;细节理解【解析】【分析】文章大意:主要介绍了2025家庭剪纸活动的相关信息。【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。32.细节理解题。根据"Morning: Enjoy some paper-cuts from last year. Learn the art of paper cutting from art teachers."可知,上午除了欣赏去年的剪纸作品,还要学习剪纸艺术。故选B。33.细节理解题。根据"Children aged 7~9 with two family members (one must be the parent)"可知,海报中要求年龄7~9岁的儿童和两名家庭成员,其中一名必须是家长,只有选项D符合要求。故选D。34.细节理解题。根据"Date of Activities""Place""Things to Bring"可知,海报提供了活动时间、地点以及需要携带的物品,并没有说明如何前往。故选C。35.细节理解题。根据"Paper cutting is a traditional art. Enjoy this fun activity with your children."可知,这是写给家长的。故选A。【答案】36.C37.B38.D39.D40.A【知识点】旅游观光类;记叙文;细节理解;词义猜测;网络直播【解析】【分析】文章大意:讲述了美国网络明星Darren (IShow Speed)在中国旅行的经历,他通过直播和视频向世界展示中国的文化和现代化,吸引了更多外国人了解和向往中国。【点评】考查阅读理解。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。36.词义猜测题。根据"many foreign people really love to travel to China"和"more and more foreign Internet stars are coming to visit China"可知,许多外国人热爱来中国旅游。fever 在这里表示"热潮 "或"狂热",强调"流行性",因此"China Travel fever"意为"来中国旅游很流行"。故选C。37.细节理解题。根据"He becomes very famous because he is travelling in China right now."可知,Darren 的出名直接源于他在中国的旅行活动。故选B。38.细节理解题。根据"He is really surprised at the tall buildings and busy streets in the city."可知,他对城市的高楼和繁忙街道感到惊讶。故选D。39.细节理解题。根据"Darren's videos about China trip, they mean a lot to many foreign people."可知,Darren关于中国之行的视频,对很多外国人来说意义重大。故选D。40.细节理解题。根据"They're looking forward to travelling around China one day."可知,外国人的希望是亲自来中国旅游。故选A。【答案】41.On a big boat in the sea.42.From the sun.43.Different kinds of fishes and how to keep the sea clean.44.The trip to other islands.45.I think it is great because it is not just for studying, but also for exploring and having fun.【知识点】教育类;记叙文【解析】【分析】文章大意:主要介绍了萨拉在海上的浮动教室。【点评】考查阅读表达,注意首先理解问题所问,带着问题从原文找到答案,最后注意语言逻辑组织,注意句子时态,谓语动词形式等要与所问相符合。41.根据"Sara lives in a small seaside town. Sometimes they have their school day in a floating (漂浮的) classroom. It's on a big boat in the sea."可知,萨拉的浮动教室在海上的一艘大船上。故填On a big boat in the sea.42.根据"The computer gets power (电能) from the sun."可知,电脑从太阳获得电力。故填From the sun.43.根据"Their teacher tells them about different kinds of fishes and how to keep the sea clean."可知,他们的老师告诉他们关于不同种类的鱼和如何保持海洋清洁。故填Different kinds of fishes and how to keep the sea clean.44.根据"Her favourite part of the day is the trip to other islands (海岛)."可知,萨拉一天中最喜欢的部分是去其他岛屿旅行。故填The trip to other islands.45.开放性作答,言之有理即可。可回答:我认为它很棒,因为它不仅可以用来学习,还可以用来探索和娱乐。故填I think it is great because it is not just for studying, but also for exploring and having fun.【答案】46.What about you /How about you ;47.Yes, it can keep us healthy./I agree with you.;48.How long do you exercise every day ;49.Do you eat healthy food /Do you eat fruits and vegetables ;50.I go to bed early and get up early./I sleep for about 8 hours every night.【知识点】其他语篇类型;健康饮食;细节理解;推理判断【解析】【分析】文章大意:主要讲述了汤姆和丽莎围绕健康的生活方式展开交流,谈论了锻炼、饮食和睡眠等方面的内容。【点评】考查补全对话题,要总览全文,且结合问句和答句,怎么问就怎么回答,怎么回答就怎么问来做题,且注意前后句时态。46.根据"Do you think you have a healthy lifestyle (生活方式) "以及丽莎的回答"Well, I try to."结合汤姆接下来的回应"I think I do."可知,此处是丽莎在回答汤姆的问题后,反问汤姆是否有健康的生活方式。故填What about you /How about you 47.根据"Exercise is really important for health."以及汤姆后面的补充"And it can also make me happy."可知,此处是汤姆同意丽莎关于锻炼重要性的看法。故填Yes, it can keep us healthy./I agree with you.48.根据"For about 30 minutes."可知,此处是丽莎询问汤姆每天锻炼多长时间。故填How long do you exercise every day 49.根据"Yes, I do. I eat different kinds of fruits and vegetables."可知,此处是丽莎询问汤姆是否吃水果和蔬菜或者健康的食物。故填Do you eat healthy food /Do you eat fruits and vegetables 50.根据What else do you do 以及"Sleep is important for health, too."可知,此处汤姆说的应是自己的健康睡眠方式,可以说"每天早睡早起"或"每晚睡八个小时"。故填I go to bed early and get up early./I sleep for about 8 hours every night.51.【答案】例文21st JuneLast SaturdayIt was sunny. My parents and I went to my grandma's home in the countryside by car.In the morning, I helped grandma feed the chickens and water the vegetables. In the afternoon, I picked apples with my grandpa. The apples were big and sweet. In the evening, we had dinner together.I felt tired but happy. It was great to get close to nature and experience farm work.【知识点】提纲作文;周末活动;家庭生活;日记【解析】【分析】这是一篇英文日记,记录上周六去乡下奶奶家的经历,需涵盖天气、交通方式、活动、感受等提示内容。写作思路为:以给定开头切入,先描述天气(如晴朗温暖);接着讲交通方式(如乘汽车);然后详细写活动(帮奶奶浇花、摘蔬菜,和家人在院子里聊天等);最后表达感受(亲近自然很放松,体会到劳动快乐)。写作要点涵盖:所有提示内容、适当发挥、约 70 词、无真实信息。时态以一般过去时为主,用于描述当天经历。要运用清晰逻辑和简洁描述,展现田园经历与感受,契合日记记录日常的需求。【点评】这篇记录 "上周六" 生活的短文,结构清晰、内容生动,围绕当天行程展开:先点明天气与出行目的(晴天,和父母开车去乡下奶奶家),再按 "上午帮奶奶喂鸡浇菜 — 下午和爷爷摘苹果(描述苹果又大又甜)— 晚上一起吃晚饭" 的时间顺序,具体呈现一天活动,最后表达 "累但开心" 的感受及 "亲近自然、体验农活很美好" 的收获,充满生活气息。文中亮点短语如 "by car""feed the chickens""water the vegetables""pick apples""get close to nature" 精准贴合主题;高分句型 "It was sunny" 开篇简洁交代天气,"The apples were big and sweet" 用生动形容词描述果实,"I felt tired but happy" 直白传递心情,整体语言朴实流畅,让读者能清晰感受到当天的温馨与充实。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 河北省邯郸市广平县实验中学2025-2026学年八年级上学期开学考试英语试题(学生版).docx 河北省邯郸市广平县实验中学2025-2026学年八年级上学期开学考试英语试题(教师版).docx