【期中考点培优】专题12 阅读理解(含答案解析)-2025-2026学年八年级英语上册期中复习考点培优沪教版(五四学制)(2024)

资源下载
  1. 二一教育资源

【期中考点培优】专题12 阅读理解(含答案解析)-2025-2026学年八年级英语上册期中复习考点培优沪教版(五四学制)(2024)

资源简介

/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年八年级英语上册期中复习考点培优沪教版(五四学制)(2024)专题12 阅读理解
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
Tianzhu Mountain in China is famous for its high cliffs (悬崖) and amazing sights. But keeping this mountain clean is not easy. Tourists throw rubbish on the cliffs. Every day, a group of workers pick up the rubbish. They are famous as the “cliffside cleaners”.
Tu Yousheng is one of them. He started to work here over 20 years ago. Every morning, he uses safety ropes, takes a rubbish bag, and climbs down the cliffs. The wind is strong and the rocks are huge, but he carefully picks up every piece of rubbish. Sometimes, rubbish gets caught between rocks. He has to work hard to pull it out.
Tu grew up near Tianzhu Mountain. He loves it like his home. “This job is ________, but someone has to do it,” he says. Over 20 years, Tu has climbed 2,800 km—as far as from Beijing to Urumqi! His team works in hot summers and cold winters but never stops.
Besides (除了) cleaning, Tu also teaches tourists about taking care of nature. When he sees tourists litter, he never shouts at them. Instead, he kindly asks them to stop and explains why it is important to keep nature clean. Many visitors listen to him and even offer (主动) to help clean up.
Thanks to these cleaners, Tianzhu Mountain stays beautiful. Their hard work reminds us to care for nature. Next time you travel somewhere, remember not to drop litter.
1.What is the main problem for Tianzhu Mountain
A.Its cliffs are too high. B.The wind there is strong. C.There is much rubbish.
2.Which word can we put into ________
A.Dangerous B.Amazing C.Important
3.Why does Tu keep doing this job
A.Because he loves the mountain.
B.Because he wants to be famous.
C.Because he is really good at climbing.
4.What can tourists learn from Tu
A.The ways of using safety ropes.
B.The importance of caring for nature.
C.The skills of climbing down the cliffs.
5.What is the main message of this story
A.Tianzhu Mountain is amazing.
B.Respect nature and don’t litter.
C.Climbing is a common activity.
The Bottle School Project is an amazing environmental initiative. These schools are built using plastic bottles filled with packed sand. This construction method is not only eco-friendly but also very practical. The bottle walls provide excellent insulation, keeping classrooms cool in hot weather and warm in cool weather.
This innovative idea helps solve two problems at once. First, it reduces plastic waste by reusing bottles that would otherwise pollute the environment. Second, it provides affordable school buildings for communities that need them. The bottles are free, and local people can help with the construction, making it a community project.
Students who attend these schools learn about environmental protection through their own school building. They see firsthand how recycling can create something useful and beautiful. This practical lesson in sustainability is just as important as their academic lessons.
6.What are the bottle schools built with
A.Glass bottles. B.Plastic bottles with sand.
C.Metal bottles. D.Paper bottles.
7.How does this project help the environment
A.By using new materials. B.By reducing plastic waste.
C.By cutting down trees. D.By using less water.
8.Who can help with the construction of bottle schools
A.Only professional builders. B.Government workers.
C.Local people. D.Foreign volunteers.
Story In Nature CompetitionIf you are a lover of nature and writing, then you are lucky. We have teamed up with the Tree Society once again for the Story in Nature writing competition. What’s the story If you are aged between 7 and 16, then all you need to do is to write a short story about nature.
How do I enter Once you are happy with your writing, just scan the QR code to upload it to the website. You can also read past winners’ works there. It is open to you from July 2, 2025 to August 8, 2025. The winners will be announced in September. Good luck! What could I win Two winners will be chosen from each group: the 7-10 age group, and the 11-16 age group. Winners will receive a medal, and a nature tour to enjoy natural beauty.
Lottie Seven years old What nature means to me is a lot. It makes me feel easy and comfortable. Look at the trees! They grow taller and taller. All the tree animals fight to see who gets the tree. It also makes me feel calm and peaceful to be in a world of trees. Seeing people cut down trees makes me feel scared. Remember, trees should be living like we are. Do you agree with me
We could feel the deep connection with nature in Lottie’s writing. We love her heartfelt sense of hopefulness.—Judges
9.What should the story be about
A.Nature B.Travel C.Happiness
10.How many winners in total will be chosen
A.Two B.Four C.Seven
11.When will the competition start
A.In July B.In August C.In September
12.What does Lottie want to show through her work
A.People should save animals.
B.Trees play an important part in life.
C.Nature provides everything kids need.
13.Why is the poster made
A.To invite young people to visit the website.
B.To introduce the Tree Society to young people.
C.To encourage young people to join in the competition.
Do you know a mountain that looks like big steps
That’s Batai Mountain, an amazing place in Dazhou, Sichuan.
The name “Batai” means “eight terraces (台阶)” because it looks like it has eight huge flat steps going up. It’s very tall (over 2,200 metres). Because it’s so high, it’s one of the first places in Sichuan to see the sunrise each morning. Watching the sun come up from the top is amazing.
For nature lovers, Batai Mountain is a good place to visit. You can see fantastic deep valleys, interesting rock shapes, and big forests all around. On the fine mornings, there are thick (厚的) clouds covering the land below, making the tops of the mountain look like islands in a huge white sea. And if you’re brave enough, you can even walk on special paths (小路) with glass parts high above the ground—it feels just like walking in the sky.
Batai Mountain is a natural geopark (地质公园) protected by the government. It’s a very important and beautiful place. Whether you like hiking, taking amazing pictures, or just seeing cool natural sights, Batai Mountain is an unforgettable place to visit. It’s Dazhou’s natural wonder.
根据材料内容选择最佳答案。
14.How does the writer begin the passage
A.By telling a story. B.By listing numbers.
C.By giving an example. D.By asking a question.
15.What special view can people see on the fine mornings
A.Big forests and deep valleys.
B.Thick clouds making mountain tops look like islands.
C.People walking in the sky.
D.Interesting rock shapes.
16.How might people feel when walking on the glass paths
A.Excited. B.Bored. C.Angry. D.Tired.
17.Which sentence is TRUE according to the passage
A.Batai Mountain is 2,400 metres tall.
B.The name “Batai” comes from its eight-step-like terraces.
C.The “sea of clouds” happens every day all year round.
D.The glass paths are the only place to see the sunrise in Sichuan.
18.Why does the writer write this passage
A.To explain how glass paths are built. B.To talk about Sichuan’s weather.
C.To describe a famous natural wonder in Dazhou. D.To talk about mountain safety rules.
Water is one of the most useful substances in our lives. We use water to drink, bathe, cook. Plants and animals need water to grow and live. At a factory, water helps to make chemical products and cool machines. At home, we put water in the dishwasher to wash dirty plates and cups. In the countryside, farmers pour water on fields to help crops like rice and cotton grow. We also use water for fun — at the swimming pool or water park. Water can shine like a mirror on a corner of a calm river. Water can be boring too — it waits in a glass or a pot without any movement. In cities, wastewater goes to a treatment plant before it returns to rivers. This clean-up step is very important. People do research on ways to save energy, use water fully, and make energy-saving systems. We must raise awareness about saving water, because fresh water is limited. Everyone can agree: water is precious. If we don’t value it, we could face a problem — a lack of safe water. So let’s act carefully: fix leaks and shut taps. Only in this way, can we protect our water and our future.
19.The passage says we use water to do all of the following EXCEPT:
A.Cook food. B.Wash clothes. C.Take a shower. D.Wash dishes.
20.According to the passage, where does wastewater go before returning to rivers
A.To the ocean. B.To homes. C.To a treatment plant. D.To factories.
21.The word “precious” in the last paragraph probably means:
A.Harmful. B.Important. C.Common. D.Boring.
22.To help save water, the passage suggests that we should:
A.Swim more often. B.Drink bottled water.
C.Fix water leaks. D.Use more energy.
23.Which of the following is NOT true according to the passage
A.Water can be used for fun and for work.
B.Fresh water is easy to find and always available.
C.Plants and animals need water to live.
D.Researchers are working on saving water and energy.
24.Where can you most likely read this passage
A.In a science textbook. B.In a restaurant menu.
C.In a storybook. D.In a travel guide.
阅读短文,从所给的选项中选出可以填入空白处的最佳选项,其中有一个多余的选项。
Numbers in different countries may have different meanings. 25 Take “8” for example. The Chinese pronunciation (发音) of number “8” has almost the same sound as that of the Chinese character “发”, which means making plenty of money. 26 They believe that the number will bring them more money.
27 They think such an idea is ignorant (愚昧的) and superstitious (迷信的). A number is one thing, and good luck is another. As for me, I agree with the second idea. Clearly, lucky numbers are only a kind of superstitious belief. Perhaps it holds true for some cases, but often it does not. Numbers can never bring good luck to a person at all and our luck is in our own hands. 28 Let’s always remember “Chances are only for the prepared mind.” and “No pains, no gains.”
A.In fact, different people have different lucky numbers.
B.So, everyone can have good luck only if he tries his best.
C.In China, some people think that some numbers bring them good luck.
D.However, others don’t believe that numbers have anything to do with good luck.
E.So, many Chinese people hope to get their phone numbers or car numbers to include this number “8”.
For internet safety
Think before you post!Before you post a photo or video online, you should ask yourself:◆Is it against the law or rules ◆Will it make anyone feel uncomfortable ◆Could it affect your life ◆Would you be happy for your parents or friends to see it Use passwords!◆Keep your password safe and change it regularly (有规律地). ◆Don’t use your name or anything easy to guess. ◆Don’t share it with anyone, even your best friends. ◆Use a mixture of capitals, numbers and special characters. ◆If anyone knows your password, change it right now.
Pay attention to your privacy (隐私)!◆Use another name or a nickname (昵称) instead of your real name. ◆Always make sure your settings are really private and choose who can see your account! ◆Don’t discuss your problems online. ◆Only give your phone number to the people you actually know. Don’t trust everything online!◆Don’t be cheated—things aren’t always what they seem! ◆Everyone exaggerates (夸大其词)—you probably do it as well! ◆Remember that most people only tell you the good things. ◆Don’t be fooled by “free” offers!
Be Safe! Be Sure! Be Smart!
29.How many questions should you ask yourself before posting a photo online
A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.
30.Which password is proper to use according to the text
A.Chengyang666. B.20120405. C.QAZ741. D.521mary.
31.What can we learn from the text
A.You can only share the good things with others online.
B.You can use either your nickname or real name online.
C.You should discuss your problems with parents online.
D.You should make sure who can see your account online.
32.What’s the main purpose of the text
A.To tell us to use the internet in the right way. B.To give us some advice on keeping safe online.
C.To explain the importance of using the internet. D.To encourage us to learn something new online.
The Internet is useful in our daily life. We often use it to communicate with people, buy and sell things, and pay bills. But how safe is it when we use the Internet Our magazine Interactions asked some Internet users about their experiences. Paula, 23, office worker: I was at work, and I sent an email to a friend of mine. I was telling her about my problems with Thomas, the manager, A few minutes later, a friend of Thomas’s came over to my desk. He said, “So you think Thomas is too strict ” My face was red. I chose the wrong name on my address list. It was my own fault, so I’ll look over my emails more carefully before I click “Send” next time. Mark, 20, university student: I love the Internet! I look up lots of information online. I often buy things on the websites—furniture, clothes, CDs, even foods. I have also sold some of my things on the Internet. I only use the websites I trust and I’ve never had a safety problem. Amy, 28, nurse: I pay all my bills online. One day, I received an email from my bank. It told me that someone was trying to take out money from my account (账号), so I should email my password (密码) to the “bank manager”. I felt something was wrong, so I called my bank and asked about the email. The bank said they never sent it. I realized that someone tried to cheat (欺骗) me of my money. I’ll continue paying my bills this way, but I’ll be more careful.
33.The underlined word “‘fault” in paragraph 2 means________.
A.plan B.project C.mistake D.excuse
34.Amy got the email probably from a person who ________.
A.asked about her experiences
B.tried to cheat her of her money
C.didn’t want to lend money to her
D.sold things to her on the websites
35.Who shared enjoyable experiences according to the passage
A.Mark. B.Thomas. C.Paula. D.Amy.
AI and the digital economy are becoming more and more important in our lives. AI technology is used in many fields. For example, in the medical field, AI can help doctors diagnose diseases more accurately. It can analyze a large amount of medical data and find patterns that human doctors may miss.
In the education field, AI can provide personalized learning experiences for students. It can adjust teaching methods according to students’ learning progress and preferences.
The digital economy, on the other hand, is changing the way we do business. E-commerce platforms have made it easier for businesses to reach customers around the world. And digital payment methods, like Alipay and WeChat Pay, have made transactions more convenient.
However, there are also challenges. The development of AI may lead to job losses in some industries. And in the digital economy, there are issues such as data security and privacy protection.
36.In which field can AI help doctors diagnose diseases more accurately
A.The education field. B.The business field.
C.The medical field. D.The technology field.
37.How can AI provide personalized learning experiences for students
A.By analyzing students’ hobbies.
B.By adjusting teaching methods according to students’ learning progress and preferences.
C.By giving students more homework.
D.By making students learn at the same pace.
38.What has made transactions more convenient in the digital economy
A.E-commerce platforms. B.AI technology.
C.Shared economy. D.Digital payment methods.
39.What are the challenges of AI and the digital economy
A.Job losses in some industries and data security and privacy protection issues.
B.High cost and low efficiency.
C.Lack of technology and talent.
D.Difficulty in development and application.
Lots of people go travelling during holidays. As travellers look for more personalized (个人特制的) experiences, many choose AI to be their online tour guides.
During the May Day holiday, Wu Hongbo, a visitor from Dalian, travelled to Shanxi. It was his first visit to Shanxi. Wu didn’t want to join a tour group because he would have to spend a lot of money and he couldn’t explore freely. There were so many places of interest in Shanxi and he was not familiar with the travel routes (路线), so he turned to AI for help.
Wu used AI to plan a fantastic tour of Shanxi. He input the places he wanted to visit, his travel dates, budget and personal interests into an AI app. Soon, he got a personalized week-long travel plan. It showed him the ways to get around, places to visit, and hotels to stay in. Wu is interested in ancient buildings and tasty food, so the AI app also listed several not-so-famous but culturally rich places and delicious dishes.
“This AI-planned tour truly gave me great surprises,” Wu said. “The places and routes perfectly matched (与……一致) my taste, helping me understand Shanxi better.”
Specialists believe 2025 will be the breakout year for AI tour guides. They think AI can meet tourists’ needs for personalized travel. During a personalized trip, AI can serve tourists in real time. Through modern technologies, an AI tour guide can act like a personal guide, explaining the historical stories and cultural meanings behind the tourist areas.
In the future, AI tour guides will help human (人类的) guides and together they can bring a more personalized experience to make travel more exciting.
40.Why didn’t Wu travel with a tour group
A.He hoped to get some peace and quiet.
B.He was very familiar with the travel routes.
C.He enjoyed exploring different places himself.
D.He wanted to visit places of his choice and save money.
41.What does Paragraph 3 mainly talk about
A.How long Wu stayed in Shanxi. B.Why Wu turned to the AI app for help.
C.What information the AI app gave Wu. D.Which places Wu wanted to visit in Shanxi.
42.What did Wu think of the AI-planned tour
A.Safe and interesting. B.Surprising and wonderful.
C.Tiring but meaningful. D.Exciting but too short.
43.Which is the best title for the text
A.AI tour guides: the future of travel B.Advice on using AI for trip planning
C.Personalized travel: a new way of travelling D.Modern technologies used by AI tour guides
Choose the best answer(根据以下内容,选择最恰当的答案)
All of us face problems. Unfortunately, we don’t always know how to solve them. Our usual solutions may not work in every situation. That’s why we need to think creatively to come up with creative solutions. We may not consider ourselves creative people, but if we can improve our creative thinking, new ideas will emerge. The following are some ways to boost your creativity.
First, be curious. Don’t take for granted what we do or use every day. Think about how to do things differently. Sometimes the best ideas come from combining old ideas or changing them slightly. Second, avoid being immediately critical. When we think of a new idea, write it down—and save it. ________
In addition, ask “what if”. Instead of just accepting what we know as reality, asking “what if” may help us come up with new ideas. Then, take some time to relax. When we are not making any headway with our problem, we stop working on it and do something completely different. We may come back to the problem with a fresh outlook and a new way to solve it. Try some of these ideas, and you’ll find that being creative isn’t so hard at all!
44.The passage is mainly about ________.
A.how we can improve our creativity
B.what creative problems we might face in life
C.who is suitable for thinking creatively
D.why creativity is helpful in problem solving
45.Which of the following best fits the blank
A.By always doing things the same way, we can find better solutions.
B.But we should never try to change our old ideas.
C.It may turn out to be useful later.
D.We should stick to the traditional methods.
46.According to the passage, it is advisable (明智的) to be curious because ________.
A.we should always take for granted what we are used to doing
B.we’d better think of ourselves as creative people
C.the best ideas may be the result of changing old ideas slightly
D.the first ideas we get are never the best ideas
47.According to the passage, which of the following is NOT a way of improving creativity
A.Doing things in a different way.
B.Saving any idea that comes to mind.
C.Just accepting what we believe.
D.Letting our mind relax.
48.When we can’t make any progress in solving our problem, we’d better ________.
A.come back to our usual solutions
B.forget about the problem and let go of it
C.focus on the problem until it is solved
D.take a break and do something different
49.According to the passage, we can infer (推断) that ________.
A.solving problems requires hard work
B.we can train ourselves to be more creative
C.creative people never face any problems
D.creative ideas come naturally when needed
At 12 years old, Anna Du noticed plastic pollution on the beach and decided to act. She built a remote-operated vehicle (ROV) to clean ocean plastics, inspired by her love for science and problem-solving.
Du’s research showed 8 million tons of plastic enter oceans yearly. To address this, she designed an ROV with a detection (探测) system using cameras and three different kinds of light to spot plastics underwater. “Breaking down a problem and solving it requires creative thinking,” said engineer Casey Machado.
From age five, Du attended university workshops, learning engineering skills. Building the ROV wasn’t easy—she failed many times but kept testing. “I want to solve global problems with inventions,” she said, now focusing on climate change.
Du credits her parents for supporting her STEM interests through outreach activities. “I enjoy building things to help others,” she added. Though unsure of her future engineering path, her passion for innovation inspires others to tackle challenges.
50.Why did Anna Du build the ROV
A.To win a science competition. B.To practice her swimming skills.
C.To study underwater plants. D.To clean up plastics in the ocean.
51.What is special about the ROV’s detection system
A.It uses cameras and three types of light. B.It uses a mechanical arm to collect plastics.
C.It works with satellites for navigation. D.It uses sound waves to locate objects.
52.How did Anna learn engineering skills
A.By watching online tutorials. B.By working with her parents at home.
C.By attending university workshops from age 5. D.By joining a robotics club at school.
53.What future problem does Anna want to focus on
A.Improving her ROV’s speed. B.Solving climate change effects.
C.Teaching others to code. D.Protecting endangered animals.
54.What does the underlined word “address” mean
A.Discuss. B.Solve. C.Discover. D.Ignore.
55.What is the main idea of the passage
A.Anna’s parents supported her STEM interests. B.Anna failed many times before success.
C.A young girl used engineering to solve plastic pollution. D.ROVs are useful for ocean exploration.
Curiosity is like a magic key that helps children unlock the doors to knowledge and growth. During childhood, asking questions such as “Why is the sky blue ” or “How do birds fly ” shows a natural desire to explore the world. This curiosity drives learning and shapes their development in amazing ways.
First, curiosity improves learning. When children are curious, their brains become active in searching for answers. For example, a child who wonders how plants grow might read books, watch videos, or even plant seeds to observe the process. This hands-on experience helps them remember information better and builds critical thinking skills.
Second, curiosity encourages creativity. Curious kids often try new activities or solve problems in unique ways. Imagine a child experimenting with building blocks: they might fail many times, but each attempt teaches them something new. Over time, they learn to think outside the box and develop creative solutions.
Also, curiosity helps children face challenges. Life is full of unknowns, but curious minds see challenges as adventures. Students struggling with math might ask questions, seek help, and practice until they succeed. This builds confidence and resilience.
To support children’s growth, parents and teachers should encourage questions, provide learning resources, and let them explore safely. Remember, curiosity is not just about finding answers—it’s about enjoying the journey of discovery. By nurturing curiosity, we help kids become lifelong learners and creative thinkers.
In short, curiosity lights the path of growth. Let’s protect this precious gift in every child!
56.What is curiosity compared to in the article
A.A treasure map. B.A dark night.
C.A magic key. D.A mystery box.
57.Which question does the article mention as an example of children’s curiosity
A.How do birds fly B.Why do animals have different colors
C.What causes seasons to change D.When do stars appear
58.What skill does a child develop by planting seeds to observe plant growth
A.Artistic talent. B.Critical thinking.
C.Musical ability. D.Physical strength.
59.How does curiosity help children face challenges according to the article
A.By making them avoid difficulties.
B.By teaching them to see challenges as adventures.
C.By letting others solve problems for them.
D.By memorizing answers quickly.
60.What should parents do to support children’s curiosity
A.Give them more homework. B.Limit their exploration.
C.Always give direct answers. D.Encourage questions and provide resources.
选择恰当的句子完成短文
China has entered the business of making planes. The first Chinese-made commercial (商业的) aircraft took off from Shanghai on Sunday and landed at Beijing Airport. 61 . The company that made the plane is the Commercial Aircraft Corporation of China Ltd. 62 . Newspapers in China called the C919 “a symbol of industrial prowess and national pride”. A passenger on the flight was impressed with the plane. He said, “The flight was quite smooth, comfortable and unforgettable. 63 .”
COMAC hopes to be a major player in the commercial plane market. It hopes to compete with industry giants such as Boeing and AC started developing the C919 in 2008. 64 . In September 2022, it passed the standards to fly commercially in AC’s first customer was China Eastern Airlines, which bought five of the AC plans to build 150 planes each year for the next five years. A spokesperson said there were orders for more than 1,000 C919s from different Chinese airlines. 65 . He added that the plane was an “important milestone (里程碑)” for China’s aircraft industry.
A.Production began in late 2011
B.This is shortened to “COMAC”
C.I’ll remember it fondly for some time to come
D.More and more C919 planes will be made in the future
E.The narrow-bodied C919 plane had 128 passengers on board
F.He hoped airlines from other countries would soon start placing orders
In the past you could draw anything you wanted on a computer screen and then print it out on a piece of paper—a flat piece of paper. But imagine being able to print something that is three-dimensional—3D.Would you like to design an object, such as a cup or a toy, and then “print” it out Well, there is the technology to help you do this—to produce even a whole house!
3D printers might be the size of a suitcase or even a small room, depending on the object they are made to produce. You make a 3D design on your computer and send it to the printer. Inside the machine, the object you have designed is made as one object.
So how is this being used In medicine, 3D printing is often used to make teeth. The dentist takes a 3D image, something like a photo of the real tooth and a new one is printed in that exact shape. Then you might also want to print a mobile phone cover or a special pair of shoes.
Scientists are taking this even further. They have made a bicycle that just needs a chain and two tires (轮胎). Car parts have been made for a while, and now they are even making a body of a whole car!
But imagine how printing a whole house might help people build houses. A Chinese company has made houses using a giant 3D printer. They use a mixture that includes concrete (混凝土) and recycled building waste.
This is a good thing, as it helps the environment. They believe that their method of printing houses is cheaper, faster, less dusty and less noisy than the ordinary way that houses are built.
It seems that 3D printing technology will change our world, and China is leading the way.
66.3D________ enables you to “print” out many objects you design on your computer.
A.screen B.product C.paper D.technology
67.The size of a 3D printer might be________ according to the object they design.
A.changeable B.always small C.seldom big D.the same
68.In medicine, 3D printing is often used to print________ in the exact shapes.
A.dentists B.teeth
C.photos D.mobile phone covers
69.Scientists are taking this even further. Here “this” probably refers to “________”.
A.a pair of shoes B.the printing
C.a new bicycle D.a whole car
70.Which of the following can be the best title for this passage
A.Use the 3D printing technology to build houses.
B.China is now ready to produce 3D printers.
C.The 3D technology will change our world.
D.3D printing technology protects the environment.
Imagine you are in a field at night, and suddenly, you see lots of little lights around you. You have just found a gathering of fireflies, and their twinkling lights are like a secret language. This nighttime lights show, especially in the forest, has fascinated people for a long time. Let’s explore the mystery of fireflies.
Did you ever wonder how fireflies make their tails glow The special power of fireflies to make light is called bioluminescence (生物发光), a special ability that some animals, like fireflies, have to create their own light through a chemical reaction. It happens when two chemicals in their bodies combine (结合) and generate a chemical reaction that produces light.
However, why do fireflies need to make light in the dark Now, imagine you are a firefly looking for someone special in the dark. How would you find Mr. or Ms. Right Fireflies use their glowing lights to send “hello” messages to each other. Each kind of firefly has its own special pattern of flashes, like a secret code. They use their lights as an invitation to get to know each other better, so that they can mate and produce the next generation of fireflies.
But fireflies do not just use their lights for conversations. They also use them to stay safe. Imagine you are an adult firefly in the shadows, and a big spider is trying to catch you. What do you do You turn on your light! Your bright glow is like a sign that tells the spider “I taste disgusting. Do not eat me!”
This story of fireflies tells us how amazing and wonderful the natural world is. Exploring the world of fireflies helps us see how important it is to take care of nature and all its fascinating organisms (生物), no matter how small they are.
71.The writer explains how fireflies make light ________.
A.by explaining the chemistry behind it B.by giving an example
C.by physical experiments D.by showing some facts
72.Why do fireflies use their lights to send messages
A.To scare away predators. B.To find food in the dark.
C.To communicate and find mates. D.To show their strength to other fireflies.
73.What might happen if fireflies could not produce light
A.They would find it easier to hide from predators.
B.They would have difficulty finding mates.
C.They would become more active during the day.
D.They would stop eating spiders.
74.Which of the following best shows the structure of the passage (①= Paragraph 1………)
A.①/②/③④⑤ B.①/②③④/⑤ C.①/②③/④⑤ D.①/②/③/④⑤
75.What is the main purpose of fireflies’ glowing behaviour
A.To create a beautiful light show for humans.
B.To communicate, find mates, and protect themselves.
C.To attract spiders and other predators.
D.To produce heat and stay warm at night.
A Curious Boy’s Discovery
Tom was a very curious boy. He loved to explore the woods near his home. One day, while walking in the woods, he noticed some strange-looking plants. They had big, colorful leaves and small, shiny fruits.
Tom was very curious about these plants. He had never seen anything like them before. He picked one of the fruits and examined it carefully. It smelled sweet, but he was not sure if it was safe to eat.
He decided to take some of the plants home to show his father. His father was a botanist, and Tom thought he could tell him what the plants were. When Tom showed the plants to his father, his father was very excited. He told Tom that these were rare plants that were not commonly found in that area.
His father explained that the plants were important for the ecosystem. They provided food and shelter for many small animals. He also told Tom that it was important to protect these plants and not to pick them without permission.
Tom learned a lot from this experience. He realized that his curiosity had led him to discover something new and important. He also understood the importance of protecting nature.
76.Where did Tom find the strange-looking plants
A.In his garden. B.In the park. C.In the woods near his home. D.At school.
77.What did Tom do with the strange-looking plants
A.He ate the fruits. B.He left them in the woods.
C.He took some home to show his father. D.He planted them in his backyard.
78.What was Tom’s father’s job
A.A doctor. B.A teacher. C.A botanist. D.A farmer.
79.Why were the plants important
A.They were very beautiful. B.They were rare and important for the ecosystem.
C.They could be used to make medicine. D.They could be sold for a lot of money.
80.What did Tom learn from this experience
A.To be more careful when exploring.
B.That curiosity can lead to new discoveries and the importance of protecting nature.
C.That he should not pick plants without permission.
D.All of the above.
No matter how you do it, booking holidays can be a headache. It used to need a visit to a travel agent (旅行代理人)… Later, online travel agents showed up, allowing people to plan trips from the comfort of their own homes. Now, they are promising to handle the brainwork, too, with the help of AI. Expedia, for example, has introduced Romie, its “ AI-powered travel buddy (伙伴). ” has brought out TripGenie.
Many people want AI to save them from boring tasks. This may explain why AI trip planners are drawing attention. They’re perfect for those who go mad when booking holidays.
But are these AI booking agents reliable (可靠的) Some have tried them out. When a couple asked TripGenie to find a romantic (浪漫的) hotel in Paris, its top suggestion was by the airport. Well, perhaps the AI agent is still in its early days, they said.
Tools like TripGenie are facing competition from AI companies, too. OpenAI, for example, is testing its system. The AIbot is designed to “mimic (模仿) a human’s use of the Web.” When asked about that Paris trip, it suggests places with a view of the Eiffel Tower. Some researchers think OpenAI might soon change the online travel agents’ market.
________. Air Canada got in trouble after its chatbot wrongly promised a user a discount (折扣). Could AI agents be fooled into booking a more expensive flight Would anyone feel safe giving his or her credit card information to an AI agent then
AI agents may also have difficulty understanding the endless variety (不同种类) of people’s tastes. Not everyone finds an expensive view of a metal tower romantic. One couple—the groom (新郎) Icelandic and the bride (新娘) French—recently got married on a flight between their countries. A hotel room by Paris Charles de Gaulle Airport might have suited them better.
81.Why does the author say “booking holidays can be a headache” in paragraph 1
A.Because it is always expensive.
B.Because it used to need going to a travel agent and now there are too many choices.
C.Because AI is not helpful at all.
D.Because people don’t like to travel.
82.What is Romie
A.An AI-powered travel helper from Expedia. B.A travel agent from .
C.A new airport in Paris. D.A chatbot from OpenAI.
83.Which of the following can be put in ________
A.Planning a trip is very popular now
B.Some users worry about slow replies from AI booking agents
C.AI booking agents can help us get cheap tickets
D.One problem with AI booking agents is that they make mistakes
84.The writer talks about the couple who married on a plane in the last paragraph to show that ________ .
A.airport hotels are usually very romantic
B.flying between countries is a good way to travel
C.TripGenie’s suggestion is reliable
D.different people may have special needs that AI doesn’t understand
85.What is the main purpose (目的) of the passage
A.To suggest a new AI travel agent called Romie. B.To explain how AI travel agents work and study.
C.To discuss whether AI travel agents are reliable. D.To encourage people to use AI to book holidays.
Choose the best answer (根据以下内容,选择最恰当的答案)
Now more and more children seem to get lost in a “sea of digital technology”. As they use digital technology too much, they are losing their ability to do simple things. They can’t make toys themselves with hands or help Mum cook dinner. And worst of all, they seem to be losing interest in communicating with others.
“I have talked with a number of teachers. They care about the increasing numbers of children who can play with computers or smartphones, but have few or no skills to play by making things,” said a teacher, Colin Kinney. Many children can’t communicate with other children but their parents are proud of their ability to use a computer or a smartphone.
Instead of playing with other children, more and more children are choosing to stay indoors and quietly play on a tablet on weekends and after school. How can a child grow up to be a very good artist if he doesn’t learn how to use a paintbrush and develop his painting skill How can a child learn to make friends as he gets older if he doesn’t learn to communicate with others at a young age
________ Digital technology can be used for good or bad. We can use a stone to break a window or build a house. We shouldn’t blame the children. We should help them make right choices. It is important for children to know how to use digital technology in today’s world, but what is more important, we should encourage them to develop social abilities, which will be useful to them when they grow up.
86.What’s the worst problem in the first paragraph
A.Children can’t make things themselves.
B.Children make too many friends online.
C.Children don’t want to communicate with others.
D.Children don’t like helping Mum cook meals at home.
87.According to Colin Kinney, which of the following is TRUE
A.Teachers don’t notice that children have few skills to make things.
B.Many parents are very happy that their kids can use digital technology.
C.Many teachers don’t care if children can play computers or tablets.
D.Some parents are worried that their kids use digital technology too much.
88.What do many children choose to do on weekends and after school
A.To play on a tablet indoors.
B.To paint with their paintbrushes.
C.To play with other children.
D.To make friends with other children.
89.What does the underlined word “blame” mean in Chinese
A.表扬 B.原谅 C.评价 D.责怪
90.Which of the following best fits the blank
A.Every coin has two sides.
B.Kill two birds with one stone.
C.Go your separate ways.
D.Be able to achieve success one way or another.
91.What does the writer mainly want to tell us
A.It’s very important for children to have social skills.
B.It’s very helpful for children to do some housework.
C.It’s necessary for parents to learn to use digital technology.
D.It’s difficult for teachers to make right choices for their children.
How Students Can Practice Environmental Protection
With the development of the world, environmental problems have become more and more serious. As students, we have a responsibility to protect the environment. There are many simple ways we can practice environmental protection in our daily lives.
First, we can save paper. Every year, a large number of trees are cut down to make paper. We can use both sides of a piece of paper when doing homework or taking notes. We can also reuse old notebooks by using the blank pages. In addition, we can send e-mails instead of writing letters to our friends, which can save a lot of paper.
Second, we can save electricity. We should turn off the lights, computers and air conditioners when we leave the classroom or our rooms. We can also use energy-saving bulbs, which use less electricity than ordinary bulbs. During the day, we can open the curtains to let in natural light instead of turning on the lights.
Third, we can reduce waste. We can bring our own shopping bags when going shopping instead of using plastic bags. Plastic bags are harmful to the environment because they take a long time to decompose. We can also separate our waste into different categories, such as recyclable waste and non-recyclable waste. This makes it easier for workers to recycle the waste.
Finally, we can plant trees. Trees can absorb carbon dioxide and release oxygen, which is good for the air. Every spring, many schools organize tree-planting activities. We can take part in these activities and plant more trees in our community.
Protecting the environment is not a difficult task. It requires our efforts every day. If every student can do a little bit for the environment, we will have a better world.
92.Why should we save paper according to the passage
A.Because paper is expensive. B.Because a lot of trees are cut down to make paper.
C.Because we don’t have enough paper. D.Because paper is not easy to use.
93.What can we do to save electricity
A.Use ordinary bulbs instead of energy-saving bulbs. B.Keep the lights on when we leave the room.
C.Use natural light during the day. D.Keep the air conditioner on all day.
94.Why are plastic bags harmful to the environment
A.Because they are too expensive. B.Because they take a long time to decompose.
C.Because they are not easy to carry. D.Because they are not strong enough.
95.What can trees do for the environment
A.They can absorb oxygen and release carbon dioxide.
B.They can absorb air and release water.
C.They can absorb water and release air.
D.They can absorb carbon dioxide and release oxygen.
96.What is the main idea of the passage
A.Environmental problems are very serious.
B.Schools should organize more activities.
C.Students can practice environmental protection in many simple ways.
D.We should plant more trees.
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.A 3.A 4.B 5.B
【导语】本文主要讲述了天柱山的悬崖清洁工如何通过辛勤工作保护天柱山的自然环境,以及他们的工作如何提醒我们要爱护自然,不要乱扔垃圾。
1.细节理解题。根据“Tourists throw rubbish on the cliffs. Every day, a group of workers pick up the rubbish.”可知,天柱山的主要问题是游客在悬崖上扔垃圾,导致山上有很多垃圾。故选C。
2.推理判断题。根据 “Every morning, he uses safety ropes, takes a rubbish bag, and climbs down the cliffs. The wind is strong and the rocks are huge”和“but someone has to do it”可知,涂友胜的工作需要沿着悬崖攀爬,还会遇到大风和巨大的岩石,这份工作存在危险。故选A。
3.细节理解题。根据“Tu grew up near Tianzhu Mountain. He loves it like his home.”可知,涂友胜坚持做这份工作是因为他热爱天柱山,把它当作自己的家。故选A。
4.细节理解题。根据“Besides (除了) cleaning, Tu also teaches tourists about taking care of nature.”以及“Instead, he kindly asks them to stop and explains why it is important to keep nature clean.”可知,涂友胜还教游客要爱护自然,解释保持自然清洁的重要性。因此,游客可以从涂友胜那里学到爱护自然的重要性。故选B。
5.主旨大意题。根据“Thanks to these cleaners, Tianzhu Mountain stays beautiful. Their hard work reminds us to care for nature. Next time you travel somewhere, remember not to drop litter.”可知,文章主要讲述了天柱山的悬崖清洁工如何保护天柱山的自然环境,以及他们的工作如何提醒我们要爱护自然,不要乱扔垃圾。故选B。
6.B 7.B 8.C
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了环保创新项目“瓶子学校”的建造材料、环境效益及社区参与方式。
6.细节理解题。根据“These schools are built using plastic bottles filled with packed sand.”可知,这些学校是用装满沙子的塑料瓶建造的。故选B。
7.细节理解题。根据“First, it reduces plastic waste by reusing bottles that would otherwise pollute the environment.”可知,该项目通过减少塑料垃圾帮助保护环境。故选B。
8.细节理解题。根据“The bottles are free, and local people can help with the construction, making it a community project.”可知,当地人可以帮助建造。故选C。
9.A 10.B 11.A 12.B 13.C
【导语】本文是一篇应用文,主要讲了面向7-16岁自然与写作爱好者、与树木协会合作的“自然故事”写作比赛的参赛要求、提交方式、举办时间、奖项设置,还展示了7岁选手洛蒂关于自然的作品及评委评价,旨在鼓励年轻人参与该比赛。
9.推理判断题。根据“If you are aged between 7 and 16, then all you need to do is to write a short story about nature.”可知,故事应该是关于自然的。故选A。
10.细节理解题。根据“Two winners will be chosen from each group: the 7-10 age group, and the 11-16 age group.”可知,两个年龄组各选2名获胜者,总共会选出4名获胜者。故选B。
11.细节理解题。根据“It is open to you from July 2,2025 to August 8,2025.”可知,比赛从2025年7月2日开始,也就是在七月开始。故选A。
12.细节理解题。根据“Remember, trees should be living like we are. Do you agree with me ”以及“We could feel the deep connection with nature in Lottie’s writing.”可知,洛蒂在作品中强调树木应像人类一样存活,体现了树木在生活中的重要性。故选B。
13.主旨大意题。根据“If you are a lover of nature and writing, then you are lucky. We have teamed up with the Tree Society once again for the Story in Nature writing competition.”以及后续对比赛要求、参与方式和奖项的介绍可知,这份海报是为了鼓励年轻人参加“自然故事”写作比赛。故选C。
14.D 15.B 16.A 17.B 18.C
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了四川达州的自然奇观——八台山,包括其名称由来、海拔高度、日出景观、自然风光以及玻璃栈道等特色。
14.细节理解题。根据文章开头第一段“Do you know a mountain that looks like big steps ”可知,作者以提问方式开篇。故选D。
15.细节理解题。根据文章第四段“On the fine mornings…making the tops of the mountain look like islands in a huge white sea.”可知,晴朗的早晨,厚厚的云层覆盖下方土地,使山顶看起来像白色海洋中的岛屿。由此可知,特殊景观是云海中的山顶。故选B。
16.推理判断题。根据文章第四段“it feels just like walking in the sky”可知,感觉就像在空中行走。由此可推断,玻璃栈道会让人感到刺激。故选A。
17.细节理解题。根据文章第三段“The name ‘Batai’ means ‘eight terraces’ because it looks like it has eight huge flat steps going up.”可知,“八台”因其八层阶梯状地貌得名。故选B。
18.主旨大意题。全文围绕八台山的自然特色展开,如阶梯状地貌、云海、玻璃栈道等,目的是介绍达州的这一自然奇观。故选C。
19.B 20.C 21.B 22.C 23.B 24.A
【导语】本文主要讲述了水是生活中常见的物质,用途广泛,但是淡水资源是有限的,所以我们要节约用水,防止水污染,这样才能更好地保护我们的水资源。
19.细节理解题。根据“We use water to drink, bathe, cook...At home, we put water in the dishwasher to wash dirty plates and cups.”可知,我们用水喝水、洗澡、做饭、把水放进洗碗机里清洗脏盘子和杯子,故选B。
20.细节理解题。根据“In cities, wastewater goes to a treatment plant before it returns to rivers.”可知,回流到河里的废水去处理工厂了。故选C。
21.词句猜测题。根据“If we don’t value it, we could face a problem—a lack of safe water.”可以推断,precious一词可能的意思是“珍贵的”。故选B。
22.细节理解题。根据“So let’s act carefully: fix leaks and shut taps.”可知,文章建议我们应该修复漏水。故选C。
23.细节理解题。根据“We must raise awareness about saving water, because fresh water is limited.”可知,淡水是有限的,所以B项说法不正确。故选B。
24.推理判断题。通过阅读文章以及文章大意,并且根据文章“Water is one of the most useful substances in our lives.”及“In cities, wastewater goes to a treatment plant before it returns to rivers. ”和句子“We must raise awareness about saving water, because fresh water is limited.”可以推断,这篇文章是科普类的文章,所以最有可能在科学教科书上看到这篇文章。故选A。
25.C 26.E 27.D 28.B
【导语】本文介绍了不同国家中数字可能具有的不同含义,具体围绕数字“8”展开对比讨论,并阐述了作者对于幸运数字的观点。
25.根据“Take ‘8’ for example. The Chinese pronunciation (发音) of number ‘8’ has almost the same sound as that of the Chinese character ‘发’, which means making plenty of money.”可知,此处介绍中国人认为数字可以带来好运,选项C“在中国,有些人认为一些数字会给他们带来好运。”符合语境。故选C。
26.根据“They believe that the number will bring them more money.”可知,此处介绍中国人在实际生活中对数字“8”的应用,选项E“因此,许多中国人希望他们的电话号码或汽车号码包含这个数字‘8’。”符合语境。故选E。
27.根据“They think such an idea is ignorant (愚昧的) and superstitious (迷信的).”可知,此处介绍其他人的看法,选项D“然而,其他人不相信数字与好运有任何关系。”符合语境。故选D。
28.根据“Numbers can never bring good luck to a person at all and our luck is in our own hands.”可知,此处总结作者的观点:运气掌握在自己手中,选项B“所以,每个人只有尽最大努力才能有好运。”符合语境。故选B。
29.B 30.C 31.D 32.B
【导语】本文是一篇应用文,主要围绕网络安全提出了一些建议,包括发布内容前思考、设置安全密码、保护隐私以及不盲目相信网络信息等,旨在帮助人们安全、明智地使用网络。
29.细节理解题。根据“Before you post a photo or video online, you should ask yourself:◆Is it against the law or rules ◆Will it make anyone feel uncomfortable ◆Could it affect your life ◆Would you be happy for your parents or friends to see it ”可知,在发布照片或视频前,需要问自己四个问题。故选B。
30.细节理解题。根据“◆Don’t use your name or anything easy to guess.◆Use a mixture of capitals, numbers and special characters.”可知,密码不能使用名字或容易猜测的内容,要使用大写字母、数字和特殊字符的组合。A选项包含名字,B选项只有数字,D选项包含名字,均不符合要求;C选项是大写字母和数字的组合,符合要求。故选C。
31.细节理解题。根据“Always make sure your settings are really private and choose who can see your account!”可知,应该确保谁可以在线看到你的账户。故选D。
32.主旨大意题。根据“For internet safety”以及全文内容可知,本文主要围绕网络安全提出了一些建议,目的是告诉我们如何在网上保持安全。A选项“告诉我们正确使用互联网”,表述不够准确,文章重点在于安全方面;C选项“解释使用互联网的重要性”,文章未涉及;D选项“鼓励我们在网上学习新东西”,文章未提及。故选B。
33.C 34.B 35.A
【导语】本文是记叙文。主要讲述了《Interactions》杂志就网络使用安全性问题,采访三位互联网用户(宝拉、马克、艾米)的不同经历。
33.词句猜测题。根据前文“I chose the wrong name on my address list”可知,宝拉将抱怨经理的邮件错发给了经理的朋友,这是她自己的失误。由此可推测“fault”意为“错误”,与“mistake”意思相同。故选C。
34.细节理解题。根据“Amy, 28, nurse”部分中“The bank said they never sent it. I realized that someone tried to cheat (欺骗) me of my money.”可知,艾米收到的邮件并非银行所发,而是有人试图借此骗取她的钱财。故选B。
35.细节理解题。根据“Mark, 20, university student”部分中“I love the Internet! I look up lots of information online... I’ve never had a safety problem.”可知,马克喜欢互联网,能通过网络查资料、买卖物品且从未遇到安全问题,他分享的是愉快的经历。宝拉和艾米均遇到了网络使用问题,托马斯并非被采访的分享者。故选A。
36.C 37.B 38.D 39.A
【导语】本文是一篇说明文,介绍了人工智能(AI)和数字经济在我们生活中的重要性。AI在医疗、教育等领域有广泛应用,数字经济改变了商业模式,但也带来了就业问题和数据安全等挑战。
36.细节理解题。根据文章第一段“For example, in the medical field, AI can help doctors diagnose diseases more accurately.”可知,AI可以在医疗领域帮助医生更准确地诊断疾病。故选C。
37.细节理解题。根据文章第二段“It can adjust teaching methods according to students’ learning progress and preferences.”可知,AI可以根据学生的学习进度和偏好调整教学方法,从而为学生提供个性化的学习体验。故选B。
38.细节理解题。根据文章第三段“And digital payment methods, like Alipay and WeChat Pay, have made transactions more convenient.”可知,数字支付方式(如支付宝和微信支付)使交易更加便捷。故选D。
39.细节理解题。根据文章最后一段“However, there are also challenges. The development of AI may lead to job losses in some industries. And in the digital economy, there are issues such as data security and privacy protection.”可知,AI和数字经济面临的挑战包括某些行业的失业问题以及数据安全和隐私保护问题。故选A。
40.D 41.C 42.B 43.A
【导语】本文是一篇说明文,文章讲述了五一假期期间,来自大连的游客吴宏波选择使用人工智能作为他的在线导游来规划山西之旅,他通过人工智能应用获得了个性化的旅行计划,并对这次旅行感到非常满意。文章还提到专家认为2025年将是人工智能导游的突破之年,未来人工智能导游将与人类导游合作,为游客带来更加个性化的旅行体验。
40.细节理解题。根据文章第二段“Wu didn’t want to join a tour group because he would have to spend a lot of money and he couldn’t explore freely.”可知,吴宏波不想跟旅行团是因为他想省钱,并且不想被限制,可以自由探索。故选D。
41.推理判断题。根据文章第三段“He input the places he wanted to visit, his travel dates, budget and personal interests into an AI app. Soon, he got a personalized week-long travel plan. It showed him the ways to get around, places to visit, and hotels to stay in.”可知,本段主要介绍了吴宏波输入了想要参观的地方、旅行日期、预算和个人兴趣到人工智能应用中,很快他得到了一个个性化的为期一周的旅行计划,包括出行方式、参观地点和住宿酒店等信息。因此,本段主要讲述的是人工智能应用为吴宏波提供了哪些信息。故选C。
42.细节理解题。根据文章第四段“‘This AI-planned tour truly gave me great surprises,’ Wu said. ‘The places and routes perfectly matched (与……一致) my taste, helping me understand Shanxi better.’”可知,吴宏波认为这次人工智能规划的旅行给他带来了惊喜,地方和路线完全符合他的口味,帮助他更好地了解了山西。因此,他认为这次旅行是令人惊讶和美妙的。故选B。
43.最佳标题题。根据文章最后一段“In the future, AI tour guides will help human (人类的) guides and together they can bring a more personalized experience to make travel more exciting.”以及全文内容可知,文章主要讲述了人工智能导游在旅行中的应用和未来发展趋势,强调了人工智能导游将为旅行者带来更加个性化的体验。因此,最佳标题是“AI tour guides: the future of travel”(人工智能导游:旅行的未来)。故选A。
44.A 45.C 46.C 47.C 48.D 49.B
【导语】本文是一篇说明文,文章主要讲述了如何提高创造力的方法,包括保持好奇心、避免过早批评新想法、提出“假设”问题以及适当放松等。
44.主旨大意题。根据第一段中的“The following are some ways to boost your creativity.”以及下文提到的保持好奇心、避免过早批评新想法、提出“假设”问题以及适当放松等提高创造力的方法,可知本文主要讲述了如何提高我们的创造力。选项A“我们如何提高创造力”符合题意。故选A。
45.推理判断题。根据空格前一句“When we think of a new idea, write it down—and save it.”可知,当我们想到一个新想法时,把它写下来并保存起来。由此可推知,此处应说明为什么要这么做,选项C“它以后可能会有用”符合语境。故选C。
46.细节理解题。根据第二段中的“Sometimes the best ideas come from combining old ideas or changing them slightly.”可知,有时最好的想法来自结合旧的想法或稍微改变它们,即保持好奇心是明智的,因为最好的想法可能是稍微改变旧的想法的结果。选项C“最好的想法可能是稍微改变旧的想法的结果”符合题意。故选C。
47.细节理解题。选项C“只是接受我们所相信的”与第三段中提到的“Instead of just accepting what we know as reality, asking ‘what if’ may help us come up with new ideas.”相悖,即不是提高创造力的方法。故选C。
48.细节理解题。根据第四段中的“When we are not making any headway with our problem, we stop working on it and do something completely different.”可知,当我们在解决问题上没有取得任何进展时,我们停止解决这个问题,做一些完全不同的事情,即最好休息一下,做些不同的事情。选项D“休息一下,做些不同的事情”符合题意。故选D。
49.推理判断题。根据第一段中的“We may not consider ourselves creative people, but if we can improve our creative thinking, new ideas will emerge.”以及下文提到的提高创造力的方法,可推知我们可以训练自己变得更有创造力。选项B“我们可以训练自己变得更有创造力”符合题意。故选B。
50.D 51.A 52.C 53.B 54.B 55.C
【导语】本文主要讲了12岁女孩Anna Du设计出遥控潜水器,以此作为解决海洋塑料污染的方案。
50.细节理解题。根据“At 12 years old, Anna Du noticed plastic pollution on the beach and decided to act. She built a remote-operated vehicle (ROV) to clean ocean plastics…”可知,她建造ROV的目的是清理海洋塑料。故选D。
51.细节理解题。根据“…she designed an ROV with a detection system using cameras and three different kinds of light to spot plastics underwater”可知,探测系统的特殊之处在于它使用了摄像头和三种光。故选A。
52.细节理解题。根据“From age five, Du attended university workshops, learning engineering skills”可知,她通过参加大学研讨会学习工程技能。故选C。
53.细节理解题。根据“…she said, now focusing on climate change”可知,她未来想关注气候变化问题。故选B。
54.词义猜测题。根据“Du’s research showed 8 million tons of plastic enter oceans yearly. To address this, she designed an ROV with a detection (探测) system using cameras…”可知,建造ROV是为了“解决”塑料污染问题,所以“address”在这里意思为“解决”,与“solve”意思相近。故选B。
55.主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述了Anna Du如何利用工程技能解决海洋塑料污染问题。故选C。
56.C 57.A 58.B 59.B 60.D
【导语】本文介绍了好奇心对孩子们成长的重要性,并提供了一些方法来支持孩子们的成长。
56.细节理解题。根据第一段“Curiosity is like a magic key that helps children unlock the doors to knowledge and growth.”可知,文中将好奇心比作一把神奇的钥匙,故选C。
57.细节理解题。根据第一段“During childhood, asking questions such as ‘Why is the sky blue ’ or ‘How do birds fly ’ shows a natural desire to explore the world.”可知,文中提到询问鸟怎样飞来作为孩子好奇心的例子,故选A。
58.细节理解题。根据第二段“For example, a child who wonders how plants grow might read books, watch videos, or even plant seeds to observe the process. This hands-on experience helps them remember information better and builds critical thinking skills.”可知,种种子并观察它的生长过程会培养孩子的批判性思维。故选B。
59.细节理解题。根据第四段“Life is full of unknowns, but curious minds see challenges as adventures.”可知,好奇心通过教给孩子们把挑战视为冒险来帮助他们面对挑战。故选B。
60.细节理解题。根据倒数第二段“To support children’s growth, parents and teachers should encourage questions, provide learning resources, and let them explore safely.”可知,家长和老师应该鼓励提问,并且提供学习资源,去支持孩子的好奇心。故选D。
61.E 62.B 63.C 64.A 65.F
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了中国自主研制的首架商用客机C919的首飞情况、研制历程、生产计划及市场前景,强调C919是中国航空工业的重要里程碑,象征着中国的工业实力与民族自豪感。
61.根据“The first Chinese-made commercial aircraft took off from Shanghai on Sunday and landed at Beijing Airport.”可知,前文提到C919首飞的起降地点,选项E“这架窄体C919客机上载有128名乘客”补充了首飞航班的乘客数量,丰富了首飞相关信息,故选E。
62.根据“The company that made the plane is the Commercial Aircraft Corporation of China Ltd.”及后文多次出现的“COMAC”可知,前文提到飞机制造商的全称,选项B“其缩写为’COMAC’”解释了“COMAC”的由来,故选B。
63.根据“He said, ‘The flight was quite smooth, comfortable and unforgettable.’”可知,前文乘客评价航班平稳、舒适且难忘,选项C“在未来一段时间里,我都会深情地记得这次飞行”承接乘客的感受,进一步表达对此次飞行的深刻印象,符合语境,故选C。
64.根据“COMAC started developing the C919 in 2008.”及“In September 2022, it passed the standards to fly commercially in China.”可知,前文提到C919的研发起始时间,后文提到商业飞行标准通过时间,选项A“2011年底开始生产”补充了研发与商业认证之间的关键时间节点(生产启动),使时间线更完整,故选A。
65.根据“A spokesperson said there were orders for more than 1,000 C919s from different Chinese airlines.”及“He added that the plane was an ‘important milestone’ for China’s aircraft industry.”可知,前文提到国内航空公司的大量订单,选项F“他希望其他国家的航空公司很快也会开始下订单”拓展了订单的潜在来源(国外市场),符合发言人对C919市场前景的展望,故选F。
66.D 67.A 68.B 69.B 70.C
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了3D打印技术,还提到中国在该技术领域的领先地位,指出3D打印技术将改变世界。
66.细节理解题。根据“Would you like to design an object, such as a cup or a toy, and then ‘print’ it out Well, there is the technology to help you do this—to produce even a whole house!”以及后文对3D打印技术的介绍可知,是3D打印技术能让人们打印出在电脑上设计的物品,故选D。
67.细节理解题。根据“3D printers might be the size of a suitcase or even a small room, depending on the object they are made to produce.”可知,3D打印机的大小取决于要打印的物品,是可变化的,故选A。
68.细节理解题。根据“In medicine, 3D printing is often used to make teeth. The dentist takes a 3D image, something like a photo of the real tooth and a new one is printed in that exact shape.”可知,在医学领域,3D打印常被用来打印牙齿,且能保证和真实牙齿形状完全一致,故选B。
69.词义猜测题。根据前文“So how is this being used In medicine... Then you might also want to print a mobile phone cover or a special pair of shoes.”可知,前文一直在介绍3D打印技术的应用,“Scientists are taking this even further.”中“this”指代前文提到的“3D打印技术的应用(即3D打印这件事)”,故选B。
70.最佳标题题。根据“It seems that 3D printing technology will change our world, and China is leading the way.”以及全文对3D打印技术应用的介绍可知,文章核心是3D打印技术将改变世界,最佳标题为“3D打印技术将改变世界”,故选C。
71.A 72.C 73.B 74.B 75.B
【导语】本文是说明文,介绍萤火虫发光奥秘与意义,呼吁保护自然。
71.细节理解题。根据文章“The special power of fireflies to make light is called bioluminescence (生物发光), a special ability that some animals, like fireflies, have to create their own light through a chemical reaction. It happens when two chemicals in their bodies combine (结合) and generate a chemical reaction that produces light.”可知,从化学角度,通过解释化学反应过程来说明发光原理。故选A。
72.细节理解题。根据文章“Fireflies use their glowing lights to send ‘hello’ messages to each other. Each kind of firefly has its own special pattern of flashes, like a secret code. They use their lights as an invitation to get to know each other better, so that they can mate and produce the next generation of fireflies.”可知,说明萤火虫发光是为了互相打招呼,并以此为邀请去了解彼此、交配繁殖。故选C。
73.细节理解题。根据文章“They use their lights as an invitation to get to know each other better, so that they can mate and produce the next generation of fireflies.”可知,发光是萤火虫寻找伴侣、繁殖后代的关键方式。若不能发光,就难以完成“交流-互相了解-交配”流程,会出现找伴侣困难的情况。故选B。
74.篇章结构题。第一段通过描绘场景引出“探索萤火虫奥秘”的话题,是总起段;第二段讲“萤火虫发光的化学原理”;第三段讲 “发光用于交流、找伴侣”;第四段讲“发光用于自保(躲避捕食者)”;这三段是分述萤火虫发光的原理和用途;第五段总结萤火虫故事体现的自然奇妙,以及呼吁保护自然,是总结段;所以结构为“①/②③④/⑤”。故选B。
75.主旨大意题。文中提到萤火虫发光用于交流、找伴侣和自我保护。故选B。
76.C 77.C 78.C 79.B 80.D
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了一个好奇的男孩汤姆在探索家附近的树林时发现了一些奇怪的植物,并通过父亲的讲解学到了保护自然的重要性。
76.细节理解题。根据文章第1段“He loved to explore the woods near his home. One day, while walking in the woods, he noticed some strange-looking plants.”可知,汤姆是在家附近的树林里发现这些植物的。故选C。
77.细节理解题。根据文章第3段“He decided to take some of the plants home to show his father.”可知,汤姆把植物带回家给父亲看。故选C。
78.细节理解题。根据文章第3段“His father was a botanist”可知,汤姆的父亲是一名植物学家。故选C。
79.细节理解题。根据文章第4段“His father explained that the plants were important for the ecosystem. They provided food and shelter for many small animals.”可知,这些植物对生态系统很重要,它们为许多小动物提供食物和庇护所。故选B。
80.细节理解题。根据文章倒数第2段“He also told Tom that it was important to protect these plants and not to pick them without permission.”和最后一段“Tom learned a lot from this experience. He realized that his curiosity had led him to discover something new and important. He also understood the importance of protecting nature.”可知,汤姆从这次

展开更多......

收起↑

资源预览