山东省泰安第一中学2025-2026学年高二上学期10月学情检测英语试卷(含解析,含听力原文及音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

山东省泰安第一中学2025-2026学年高二上学期10月学情检测英语试卷(含解析,含听力原文及音频)

资源简介

山东省泰安第一中学2025-2026学年高二上学期10月学情检测英语试题
一、听力选择题
1.What will the woman do this afternoon
A.Work on a report. B.Go to a concert. C.Take a walk in a park.
2.What are the speakers talking about
A.A medical research. B.A Nobel Prize winner. C.A new book.
3.What is the probable relationship between Jim and Bob
A.Classmates. B.Close friends. C.Twin brothers.
4.How many people does the canteen serve at the weekend
A.1,000. B.3,000. C.4,000.
5.What did Andy do last Saturday
A.He visited Eiffel Tower. B.He played with Mark. C.He went to the cinema.
听下面一段对话,回答以下小题。
6.Where is Jenny going
A.Beijing. B.Nanjing. C.Shanghai.
7.How will Jenny go there
A.By air. B.By car. C.By train.
听下面一段对话,回答以下小题。
8.Where does the conversation take place
A.Over the phone. B.At a hotel. C.In a car.
9.When will the man arrive at the train station
A.At about 3:00. B.At about 3:30. C.At about 4:30.
10.What does the man expect the driver to do
A.Pick him up at a hotel. B.Give Mike a lift. C.Help him with his bags.
听下面一段对话,回答以下小题。
11.How does Andrew feel about the interview
A.Disappointed. B.Worried. C.Confident.
12.What position is Andrew applying for
A.A tour guide. B.A manager. C.An engineer.
13.What impressed the woman most
A.Andrew’s learning ability. B.Andrew’s work experience. C.Andrew’s English skills.
听下面一段对话,回答以下小题。
14.What is the woman doing
A.Surfing the Internet. B.Taking a boat tour. C.Riding in a hot air balloon.
15.What happened to the balloon
A.The burner broke down. B.It was running out of fuel. C.Its control system went wrong.
16.Where did the balloon finally land
A.On the boat. B.On the water. C.On the beach.
听下面一段独白,回答以下小题。
17.Why did John want to move
A.To escape from the city life. B.To live with his family. C.To go to work easily.
18.What do we know about the house
A.It’s near John’s office. B.It’s in the suburbs. C.It’s beside a train station.
19.Where did John get the information about the house
A.On TV. B.From an agent. C.In the newspaper.
20.What is John dissatisfied with about the house
A.The location. B.The furniture. C.The rent.
二、阅读理解
For amusement parks focused on futurism, current trends are heavily centered on creating deeply immersive experiences using technologies like XR (VR/AR), AI, and large-scale multimedia effects. Here are some specific examples you can find, primarily in Shanghai.
●Shanghai Film Park in Songjiang features XR (VR/AR), AI Immersive adventures in themed spaces (wonderland, deep sea) with wearable devices.
●Nantianmen Plan AI Sci-Fi Park, Shanghai Ling-gang New Area, depending on AI, VR-MR, simulates Interactive experiences like operating a lunar base or piloting a fighter jet in a “future battlefield”.
●Another technology theme park, a large-scale “Future Fantasy” zone with areas for interstellar exploration and a smart city is highly anticipated with its VR, AR, Holography, AI core futuristic techs, despite its unspecified site.
●Shanghai Disney Tomorrowland is trying to secure offering almost all forms of entertainment and service relying on AR Smart Glasses, even with real-time park information, navigation, and recommendations via Meta Ray-Ban smart glasses.
●Nanda Night Sci-Fi Light Show in Shanghai Baoshan District, marked by 6,000 m2 giant projection and Naked-eye 3D, entertains with temporary large-scale immersive light and shadow art shows.
Choose What Suits You Best:
●For Full Digital Immersion: Projects like the XR experiences at Shanghai Film Park or the AI Sci-Fi Park in Lin-gang are ideal if you want to be an active participant in a virtual world.
●For Enhanced Real-World Visits: Disney’s test of AR smart glasses represents a trend of using technology to add a layer of digital convenience and magic to a physical park visit.
●For Spectacle Over Interaction: Large-scale events like the Nanda Light Show focus on creating awe-inspiring visual spectacles using projection mapping and naked-eye 3D, offering a more passive but stunning experience.
21.Which two Parks will offer better experiences in outer space
A.AI Sci-Fi Park in Lin-gang & Shanghai Film Park
B.Shanghai Film Park & Shanghai Disney Tomorrow-land
C.Nantianmen Plan AI Sci-Fi Park & “Future Fantasy” zone
D.Nanda Night Sci-Fi Light Show & “Future Fantasy” zone
22.Which amusement park suits those who prefer watching to involvement
A.Shanghai Film Park B.“Future Fantasy” zone
C.Nanda Night Sci-Fi Light Show D.Nantianmen Plan AI Sci-Fi Park
23.Which of the following is still a planned project not yet constructed
A.Shanghai Disney Tomorrowland B.“Future Fantasy” zone
C.Nanda Night Sci-Fi Light Show D.Nantianmen Plan AI Sci-Fi Park
Computers have taken the crown in chess, Go and poker, but when it comes to competitive coding, humans still have the edge — just.
Recently, Polish coder Przemyslaw Debiak, known online as Psyho, narrowly defeated OpenAI’s algorithm (算法) at the 2025 AtCoder World Tour Finals in Tokyo. The 41-year-old, a former OpenAI employee who retired five years ago, predicts he might be the last human to claim the title, given rapid tech progress. “That’s probable,” he said, noting frustration at the thought of AI outperforming him, though he enjoys the competitions. Psyho acknowledged the irony: coders are fueling their own potential obsolescence (淘汰). “Live by the sword, die by the sword,” he expressed pre-contest, adding, “I helped develop AI and nearly lost to it — though I won, for now.”
The 10-hour contest, featuring 11 top-ranked human coders and OpenAI’s algorithm (which finished second, 9.5% behind Psyho), involves solving complex optimization (最优化) problems like the traveling salesman puzzle — simple to state but computationally tough. While ChatGPT handles repetitive code, AI’s showing in open-ended logic problems impresses.
“Top humans still excel at reasoning and complex problem-solving,” Psyho said, but typing speed caps them. AI, by contrast, rapidly tests small adjustments: “It’s like cloning a human to work at the same time — faster, and sometimes quantity beats a single genius.”
Major firms like Meta and Microsoft now use AI for coding. Anthropic CEO Dario Amodei warned that AI could replace 20% of white-collar jobs within five years. “All white-collar roles face this now; manual jobs are safer a few more years,” Psyho noted. Like many in tech, he’s not sure about AI’s rise. “We face disinformation, social impacts, and humans losing purpose,” he said. “Society evolves slowly, meanwhile, tech progress accelerates faster and faster.”
24.What did Psyho imply by saying “Live by the sword, die by the sword”
A.Coding is a dangerous job.
B.He regrets ever joining OpenAI.
C.OpenAI’s algorithm is too complex.
D.Coders speed up their own replacement.
25.According to Psyho, what limits top human coders
A.Slow typing speed. B.AI’s strong competition.
C.Poor reasoning capacity. D.Inability to solve problems.
26.What is Psyho’s attitude towards AI’s rise
A.Supportive. B.Uncertain. C.Critical. D.Indifferent.
27.What would be the best title for the text
A.OpenAI Loses Its Edge B.The Last Human Champion
C.The Decline of Human Coders D.Human Coder Narrowly Defeats AI
Einstein’s statement, “God does not play dice (骰子) with the universe,” was his poetic and forceful objection to the core of quantum mechanics (量子力学): fundamental randomness. A believer in a deterministic universe, Einstein held that if you knew the exact state of every particle, you could calculate its entire past and future. Everything followed strict, causal laws, with no room for genuine chance. For him, “God” was a metaphor for the elegant, logical order of nature.
Quantum theory, developed by Niels Bohr, Werner Heisenberg, and others, stated the opposite. The Heisenberg Uncertainty Principle says you cannot simultaneously (同时) know a particle’s exact position and momentum (动量). More profoundly, the theory holds that outcomes of quantum events, like radioactive decay, are fundamentally unpredictable and random. You can only calculate probabilities.
Einstein found this idea philosophically offensive. He believed the probabilistic nature was not a feature of reality, but a sign that quantum mechanics was an incomplete theory. He argued there must be “hidden variables” — deeper, undiscovered laws — that would restore determinism.
It is crucial to note that Einstein was not referring to a religious god, but to the rational structure of the universe itself. His statement really means: “The underlying laws of the universe are not based on chance.”
This was not a solitary grumble but the subject of famous intellectual duels (决斗) with Bohr. At conferences, Einstein would devise clever thought experiments to try to disprove the uncertainty principle or reveal paradoxes. Each time, Bohr would counter, often using Einstein’s own theory of relativity, to defend quantum mechanics’ consistency. While Einstein never found a logical fault, he never accepted its randomness.
For decades, this was a philosophical debate. However, Bell’s Theorem in the 1960s and subsequent experiments provided a way to test it. These experiments checked whether quantum entanglement (量子纠缠) could be explained by the local hidden variables Einstein hoped for. The results were clear: they supported quantum mechanics. Nature appears to be fundamentally probabilistic at the quantum level. In a strict sense, Einstein was likely wrong.
Yet, the debate spurred immense progress, leading to quantum information science and technologies like quantum computing. Some interpretations, like the Many-Worlds Interpretation, still attempt to remove randomness, but with vast philosophical implications. Einstein’s quote remains a powerful symbol of his battle for a deterministic cosmos, a position modern experiments have largely proved wrong.
28.Einstein’s famous quote “God does not play dice” primarily expressed his opposition to which core idea of quantum mechanics
A.Heisenberg’s Uncertainty Principle B.The existence of quantum entanglement
C.The inherent randomness of the universe D.The effectiveness of probability calculations
29.What did Einstein believe the probabilistic nature of quantum mechanics implied
A.It indicates the theory needed perfection.
B.It proved the limitations of human perception.
C.It was an elegant metaphor for a law of nature.
D.It was a sign of the theory’s strength and maturity.
30.According to the passage, what was the positive impact of Einstein’s criticism of quantum mechanics
A.He successfully proved that quantum mechanics was logically wrong.
B.His stubborn resistance indirectly promoted advance in quantum theory.
C.He caused Bohr and others to abandon their research on quantum theory.
D.His hidden variable theory was eventually proven correct by experiments.
31.According to the passage, which conclusion have modern scientific experiments supported
A.Einstein’s deterministic view of the universe is correct.
B.More philosophical debate is needed to resolve this issue.
C.Quantum events are fundamentally unpredictable and random.
D.Bohr’s original interpretation of quantum mechanics had fundamental faults.
History is one of those subjects that could be endless if we had enough time. There has always been an understanding that we learn history to stop it from being repeated, in a sense learning from past mistakes.
However, as we have discovered, this is not entirely true. With the invasive (入侵的) and violent events still in existence in many parts of the world, we can see that humanity has not learnt from its past. History shows itself to repeat and it is important to learn history to see these chaotic repetitions. History is not just about strife—wars, revolutions, and struggles—but it is also a political and philosophical topic.
A man named Peter Turchin has spent many years investigating how we can use history to our own benefit. In 2003 Turchin published his book “historical dynamics”. The book demonstrates his workings in which he shows the secular (世俗的) state of France and Russia from their origins to the 18th century. Not long after his book was published Turchin founded cliodynamics. Cliodynamics works to show the underlying patterns we can observe in history and model them in a way to make scientific estimates of how the future may play out. His use of mathematics has allowed scientists to develop a greater understanding of how political settings may occur or how societies will grow.
Of course, it is simply impossible for any historian to predict the future, but by using this “big data” approach, Turchin has allowed individuals to locate patterns and use critical thinking to help make judgments about what the future may hold. Turchin as well as many others have used history in an important way to help future generations.
As time passes, the databases will improve, highlighting more patterns and similarities, unavoidably helping to make these predictions more reliable. Could this approach to using data be the future of history and would we as a society be able to show the repetitions in humanity
32.What does the underlined word “strife” in paragraph 2 mean
A.reflection. B.Conclusion. C.Account. D.Conflict.
33.What can be inferred from Turchin’s research
A.It intends to reveal state origins. B.It jumps out of historical cycles.
C.It confirms history’s mirror values. D.It shows maths history similarities.
34.How does Turhin’s approach benefit historians
A.By providing first-hand data. B.By helping predict future trends.
C.By ensuring precise future predictions. D.By fueling insights into certain events.
35.What is the author’s attitude toward predicting the future
A.Favorable. B.Objective. C.Unconcerned. D.Opposed.
The post-lunch History lesson with Mr. Davies had a distinct specific quality, the air thick with the warmth of thirty bodies and the deep voice of a detailed analysis of the Corn Laws. The battlefield of attention had been lost, and sleep was the silent victor, claiming its subjects one by one in a series of strategical positions.
Directly in front of Mr. Davies’s desk sat Caleb, a master of the “Upright Nap.” 36 His textbook was open, and his pen was even held loosely in hand. The only betrayal was the utter stillness of that pen and the slow, rhythmic dip of his head, followed by a sudden, barely perceptible jerk back to alertness.
Further back, Liam had perfected the “Prop and Drop.” He was supported entirely on his left elbow, his hand cradling his forehead, fingers splayed through his hair as if in deep concentration or frustration with the economic policies. 37 From the front, he looked like a diligent student struggling with complex material. From the side, his closed eyes and the soft, steady sigh of his breath told the true story.
Then there was the duo in the corner, Sarah and Ben, practitioners of the “Human Shield.” Sarah, sitting closer to the aisle, had created a defensive wall with her own body, bending forward over her desk to create a hidden sleep for Ben behind her. Ben was in the “Full-Surrender” position: head pillowed on his folded arms, face turned completely away from the light. 38
Mr. Davies, of course, was not entirely fooled. He was a veteran of this silent war. He continued his lecture, pacing slowly, his voice a steady river flowing around these islands of sleep. He knew that a sudden shout would startle them, but it would also shatter the fragile peace for the few students still fearlessly taking notes. 39 He would pause mid-sentence near a sleeper, or gently tap a finger joint on their desk as he passed, sending a ripple of subtle panic that would bring them swimming back to consciousness for a few precious minutes.
40 The clock ticked slowly towards the bell. In the quiet classroom, the only sounds were Mr. Davies’s monologue and the soft, rhythmic breathing of his sleeping troop, each lost in a dream far more irresistible than the price of corn.
A.For now, a restful ceasefire held.
B.Instead, he employed psychological warfare.
C.Their combined efforts turned the class into a silent, secret laboratory.
D.He woke with a jolt to the sound of the bell, his cheek sticky on the desk.
E.His posture was perfect, spine straight, chin slightly raised as if considering a profound point.
F.He was the most asleep, utterly committed to his escape, protected by the sacrificial snoozing of his friend.
G.His entire body was angled away from the teacher’s patrol route, a human fortress against inquiry.
三、完形填空
Some police were eating in a restaurant. Suddenly, a man burst in, 41 stamped across his face, screaming, “Someone took my baby!” They were 42 on their feet, radios in hand, lunch 43 . One of the officers stepped forward, his 44 steady as he said, “Sir, take a deep breath and tell me what happened.”
Between shaky breaths, the father 45 that he’d turned his back for only seconds in the grocery-lot two blocks away and when he returned, his daughter, Lily, had 46 . He described her blond hair and pink jacket, voice 47 on her name. Then, a boy whispered, “I saw her.” The officer 48 to his level, “Where did you see her ” The boy pointed toward the street; “A man was carrying her. He went that way.”
The officers rushed outside, following the boy’s 49 to a side street where a figure hurried along. “Stop! Police!” the lead officer yelled. Having found Lily’s arms swinging, the officers 50 faster. In time, they 51 the suspect in a narrow passage. With an eventual burst of speed, the officer tackled him to the ground. Another officer 52 Lily into his arms. “You’re safe and 53 now. Luckily, you’re unharmed.” the officer comforted, rocking her gently.
Sometimes it takes nothing more than 54 and a helping hand to change everything. A little girl went home safe, a father held his child tighter, and a community rediscovered its faith in everyday 55 .
41.A.anger B.tension C.shock D.panic
42.A.immediately B.mindfully C.reasonably D.eagerly
43.A.separated B.forgotten C.packed D.calculated
44.A.temper B.thought C.tone D.resolve
45.A.complained B.detailed C.analyzed D.admitted
46.A.screamed B.protested C.disappeared D.escaped
47.A.shaking B.staying C.silencing D.lowering
48.A.showed up B.built up C.slowed down D.bent down
49.A.inference B.suggestion C.pace D.direction
50.A.stepped B.drove C.waved D.climbed
51.A.cornered B.dismissed C.warned D.persuaded
52.A.absorbed B.charmed C.swept D.integrated
53.A.comfortable B.calm C.healthy D.sound
54.A.harmony B.honesty C.reflection D.trust
55.A.efforts B.heroes C.routines D.residents
四、语法填空
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
At a major ceremony held on Thursday, the first day of the 4th Global Digital Trade Expo (GDTE), agreements for 45 projects 56 (sign), with a total investment valued at 64.87 billion yuan ($9.1 billion), and multiple relevant areas 57 (involve), such as the digital economy, artificial intelligence (AI), smart logistics, and financial technology.
Staffers transported 58 (exhibit) and conducted final adjustments to prepare for the 4th Global Digital Trade Expo 59 (hold) from Sept. 25 to 29, 2025. The expo, running from Thursday to Sept. 29 in Hangzhou, unveiled a wave of cutting-edge technologies, smart products, and intelligent services, 60 DeepSeek, for instance, introduced its latest generative AI model on the second day.
Beyond AI, novelty products from 61 digital fields made their debuts. For example, Shenzhen Hyderim Technology Co unveiled 62 was acknowledged as the world’s first spectroscopic 3D chip on board (COB) LED display system, which, after seven years of research and development, can deliver high-brightness, flicker-free 3D visuals without glasses, making it a 63 (globe) leading product.
64 terms of other 65 (emerge) industries, enterprises showcased their latest products empowered by various digital technologies.
五、书面表达
66.随着科技的快速发展,很多人认为它最终会取代许多工作。你同意还是不同意这一观点?请解释为什么或为什么不。
注意:
1.写作词数应为120个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Technology in Job Replacement
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
67.阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。
Kael’s life in 2074 was defined by profound comfort and fine control. At seventy-two, he was physically healthier than his grandparents had been at fifty, thanks to advances in genetic medicine that constantly repaired his aging body. His world was managed by the Grid, a vast, silent network that organizes society with quiet, unwavering efficiency. The great problems of the past — poverty, pandemics, and widespread hunger — were now just historical lessons. His own days followed a predictable, secure rhythm. Each morning began with a breakfast engineered specifically for his DNA, and everything his body needed. His work involved monitoring virtual farm plots from the comfort of his apartment, using a control panel to adjust irrigation and nutrients for crops growing halfway across the world. His life was safe, orderly, and free from want. This was the positive promise of the future, seemingly fulfilled.
However, this security came with a subtle but significant cost. The constant, gentle guidance of the Grid had smoothed away life’s beautiful randomness. The most poignant example was his relationship with his son, Liam, an engineer on a Mars colony. Their scheduled conversations happened through crisp, flicker-free holograms (全息图). While the image was perfect, the conversations felt more like formal updates — discussions of work efficiency and colony expansions — than the heartfelt, messy talks they used to have. Kael missed the unpredictable, warm chaos of family life from the old days, the kind he saw in the historical archives. He often found himself watching old videos of crowded family dinners where people talked over each other, and of individuals gardening in real dirt, their hands stained with soil. It looked chaotic and inefficient, but it also seemed vibrant, genuine, and deeply human.
The conflict came to a head when a notification appeared on his screen. The Grid had detected “sub-optimal (次优) emotional patterns “among the older citizens in his residential block. It’s now seeking personal consent for an “atmospheric harmonization” — a plan to release mild calming chemical agent into the air to stabilize everyone’s mood.注 意:
1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
To Kael, this was a step too far.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
That night, Kael chose to resist.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 A B C B A B C A B C
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 B C C A B C A B C A
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 C C B D A B D C A B
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 C D C B B E G F B A
题号 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
答案 D A B C B C A D D A
题号 51 52 53 54 55
答案 A C D D B
1.A
【原文】M: Aren’t you going to the live concert in the park this afternoon
W: Even if I didn’t have a report to write, I’d rather have a rest at home.
2.B
【原文】W: Do you know Drew Weissman from the United States who has won 2023 Nobel Prize
M: Not a surprise. He has made great achievements in medicine.
3.C
【原文】W: I often mistake our friend Jim for Bob. Can you tell them apart
M: No, they look so much alike. Even their parents couldn’t tell one from another sometimes when they were young.
4.B
【原文】M: The cafeterias, once known as senior canteens, are very popular in Shanghai.
W: Yeah, the West Bund community canteen serves over 1,000 people daily with weekends reaching up to 3,000 customers.
5.A
【原文】W: Hi Andy, I saw you and Mark at the cinema last Saturday. Did you have a good time
M: Hi Michelle, no way. I visited Eiffel tower in France that day and just came back yesterday evening.
6.B 7.C
【原文】M: Hello Jenny, when are you going off to Nanjing
W: I planned to go there next Monday morning, but now I have to change my mind because I have something important to do here in Beijing.
M: Are you going alone
W: No, with a friend from Shanghai.
M: How are you going there By car or by air
W: Neither by high speed train. It is said to be very fast.
8.A 9.B 10.C
【原文】M: Hello, is this the green taxi service
W: Yes it is.
M: I am calling to get a taxi to the train station.
W: What time do you need a taxi sir
M: My train leaves at four thirty this afternoon, but I’d like to arrive at the station earlier.
W: Where do you live
M: Oh, I’m living at four, four, seven, Mike End Street. It’s next to sunshine hotel.
W: Let me see. It will take you about thirty minutes. We will pick you up at three o’clock. Is it okay with you
M: Yes, that’ll be fine. The driver will help me with my bags, won’t he
W: No problem. That’s part of his work.
M: That’s okay.
11.B 12.C 13.C
【原文】W: Will you go to the interview, Andrew
M: Yes, I have to be there at 10 AM.
W: How is your preparation
M: I must say that I’m not sure of it.
W: Why not You’re the right man for the job. I know they want engineers.
M: I see, but I don’t have much experience.
W: Well, I don’t think it is necessary. Work experience is not required for the interview. Just go for it. And your English is very excellent. I was impressed by the way you talked to the foreigners we met on holiday last year.
M: Thank you for your encouragement. I will try my best.
14.A 15.B 16.C
【原文】W: Oh, it’s unbelievable.
M: What’s wrong Any latest news on the Internet
W: Yeah, the news is from Australia. A hot air balloon is in the air. There are nine people in the box below the balloon. It cannot land normally.
M: Why Was there anything wrong with the burner
W: No, the balloon is running low on fuel.
M: That’s terrible. The people must be scared.
W: Yes, they think that the balloon will fall into the water. Luckily, there is a boat. It offers great help. The balloon goes close to the boat. The passengers move to the boat. All of them are safe.
M: That’s good news. How about the hot air balloon
W: Well, only the pilot stays on the balloon. The pilot flies to a beach. He lands safely on the beach. No one is hurt. People say that the pilot is very good.
M: That’s true.
17.A 18.B 19.C 20.A
【原文】
W: John was tired of living in the big city where he worked. He wanted to rent a house in the suburbs near the train station. In this case, he can take the train to work every day. One day he saw an advertisement in a newspaper. It’s said there was a house in a quiet area at a reasonable price. And it was in a stone’s throw of a train station. There were frequent trains to the big city. The house also had modern furniture and household appliances.
So he called the house agent and arranged to go down by train the next day to have a look at the house. It took him at least half an hour to get to the house from the train station. When he arrived, he angrily said, I want to meet the man who threw the stone mentioned in the newspaper.
21.C 22.C 23.B
【导语】本文是一篇应用文。文章主要讲述了一些未来主义主题乐园及其提供的沉浸式体验和特色项目。
21.细节理解题。根据第三段“Nantianmen Plan AI Sci-Fi Park, Shanghai Ling-gang New Area, depending on AI, VR-MR, simulates Interactive experiences like operating a lunar base or piloting a fighter jet in a “future battlefield”.(临港新片区的南天门计划AI科幻公园,依靠人工智能、虚拟现实-混合现实技术,模拟在“未来战场”上操作月球基地或驾驶战斗机的互动体验。)”以及第四段“Another technology theme park, a large-scale “Future Fantasy” zone with areas for interstellar exploration and a smart city is highly anticipated with its VR, AR, Holography, AI core futuristic techs, despite its unspecified site.(另一个科技主题公园,一个大型的“未来幻想”区,设有星际探索和智能城市区域,尽管其地点未定,但因其虚拟现实、增强现实、全息技术、人工智能等核心未来技术而备受期待。)”可知,南天门计划AI科幻公园和“未来幻想”区提供了与外太空相关的体验。故选C。
22.细节理解题。根据最后一段“For Spectacle Over Interaction: Large-scale events like the Nanda Light Show focus on creating awe-inspiring visual spectacles using projection mapping and naked-eye 3D, offering a more passive but stunning experience.(对于注重视觉效果而非互动的游客来说:像南大灯光秀这样的大型活动,专注于使用投影映射和裸眼3D技术创造令人惊叹的视觉奇观,提供一种更为被动但令人惊叹的体验。)”可知,南大夜间科幻灯光秀适合喜欢观看而非参与的游客。故选C。
23.细节理解题。根据第四段“Another technology theme park, a large-scale ‘Future Fantasy’ zone with areas for interstellar exploration and a smart city is highly anticipated with its VR, AR, Holography, AI core futuristic techs, despite its unspecified site.(另一个科技主题公园,一个大型的“未来幻想”区,设有星际探索和智能城市区域,尽管其地点未定,但因其虚拟现实、增强现实、全息技术、人工智能等核心未来技术而备受期待。)”可知,“未来幻想”区仍然是一个计划中的项目,尚未建设。故选B。
24.D 25.A 26.B 27.D
【导语】本文是一篇新闻报道。文章主要报道了在2025年AtCoder世界巡回赛决赛中,波兰程序员Psyho以微弱优势击败OpenAI的算法,但他认为随着技术进步,自己可能是最后一个获此殊荣的人类。
24.推理判断题。根据第二段中“Psyho acknowledged the irony: coders are fueling their own potential obsolescence (淘汰). “Live by the sword, die by the sword,” he expressed pre-contest, adding, “I helped develop AI and nearly lost to it — though I won, for now.”(Psyho承认这很讽刺:程序员正在推动自己潜在的淘汰。“玩火者必自焚,”他在赛前表示,并补充说,“我帮助开发了人工智能,差点就输给了它——尽管我现在赢了。”)”可知,Psyho认为程序员在推动AI发展的同时,也在加速自己的淘汰,即程序员加快了自己的替代进程。故选D项。
25.细节理解题。根据第四段中““Top humans still excel at reasoning and complex problem-solving,” Psyho said, but typing speed caps them.(“顶尖的人类仍然擅长推理和解决复杂问题,”Psyho说,但打字速度限制了他们)”可知,根据Psyho的说法,限制顶尖人类程序员的是打字速度。故选A项。
26.推理判断题。根据最后一段中“Like many in tech, he’s not sure about AI’s rise. “We face disinformation, social impacts, and humans losing purpose,” he said. “Society evolves slowly, meanwhile, tech progress accelerates faster and faster.”(和许多科技界人士一样,他对人工智能的崛起并不确定。“我们面临着虚假信息、社会影响以及人类失去目标的问题,”他说。“社会进化缓慢,而科技进步却越来越快。”)”可推知,Psyho对AI的崛起持不确定的态度。故选B项。
27.主旨大意题。通读全文,尤其是第二段“Recently, Polish coder Przemyslaw Debiak, known online as Psyho, narrowly defeated OpenAI’s algorithm (算法) at the 2025 AtCoder World Tour Finals in Tokyo. The 41-year-old, a former OpenAI employee who retired five years ago, predicts he might be the last human to claim the title, given rapid tech progress.(最近,波兰程序员普热梅斯瓦夫·德比亚克(Przemyslaw Debiak)(网名Psyho)在东京举行的2025年AtCoder世界巡回赛决赛中,以微弱优势击败了OpenAI的算法。这位41岁的前OpenAI员工五年前退休,他预测,鉴于科技的飞速进步,自己可能是最后一个获得该头衔的人)”可知,文章主要报道了波兰程序员Psyho在编码竞赛中以微弱优势击败OpenAI的算法这一事件,D项“Human Coder Narrowly Defeats AI(人类程序员以微弱优势击败人工智能)”概括文章主要内容,适合作为文章标题。故选D项。
28.C 29.A 30.B 31.C
【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了爱因斯坦对量子力学核心观点(宇宙的固有随机性)的反对及其引发的科学争论与影响。
28.细节理解题。根据第一段中“Einstein’s statement, “God does not play dice (骰子) with the universe,” was his poetic and forceful objection to the core of quantum mechanics (量子力学): fundamental randomness.(爱因斯坦的名言“上帝不掷骰子”,是他对量子力学核心——固有随机性——富有诗意且坚定的反对。)”可知,爱因斯坦的名言主要表达了他对量子力学核心观点(宇宙的固有随机性)的反对。故选C。
29.细节理解题。根据第三段中“He believed the probabilistic nature was not a feature of reality, but a sign that quantum mechanics was an incomplete theory.(他认为概率性不是现实的特征,而是表明量子力学是一个不完整的理论的信号。)”可知,爱因斯坦认为量子力学的概率性表明这个理论需要完善。故选A。
30.细节理解题。根据最后一段中“Yet, the debate spurred immense progress, leading to quantum information science and technologies like quantum computing.(然而,这场辩论激发了巨大的进步,导致了量子信息科学和像量子计算这样的技术的发展。)”可知,爱因斯坦对量子力学的批评带来的积极影响是他的固执抵抗间接地促进了量子理论的进步。故选B。
31.细节理解题。根据倒数第二段中“These experiments checked whether quantum entanglement (量子纠缠) could be explained by the local hidden variables Einstein hoped for. The results were clear: they supported quantum mechanics. Nature appears to be fundamentally probabilistic at the quantum level.(这些实验旨在探究,爱因斯坦所期望的 “局域隐变量” 是否能解释量子纠缠现象。结果十分明确:实验数据支持量子力学。在量子层面,自然界似乎本质上就具有概率性。)”可知,现代科学实验支持的结论是量子事件本质上是不可预测和随机的。故选C。
32.D 33.C 34.B 35.B
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍学习历史的意义、彼得·图尔钦的研究及历史大数据方法对未来的意义。
32.词句猜测题。根据第二段中的“History is not just about strife—wars, revolutions, and struggles—but it is also a political and philosophical topic.(历史不仅仅与strife有关——战争、革命和斗争——它还是一个政治和哲学话题。)”可知,破折号后“wars(战争)、revolutions(革命)、struggles(斗争)”均为并列的名词,是对“strife”的解释说明,这些词汇都带有“冲突、争斗”的含义,因此“strife”意为“冲突”,与“Conflict”意思相近。故选D项。
33.推理判断题。根据第一段中的“we learn history to stop it from being repeated, in a sense learning from past mistakes (从某种意义上说,我们学习历史是为了防止历史重演,从过去的错误中吸取教训)”,以及第三段中的“Cliodynamics works to show the underlying patterns we can observe in history and model them in a way to make scientific estimates of how the future may play out(历史动力学旨在揭示我们在历史中能观察到的潜在模式,并通过建模对未来可能的发展做出科学预测)”可知,图尔钦的研究通过分析历史模式为未来提供参考,本质上印证了历史“以史为鉴”的价值,即历史的镜子作用。故选C项。
34.细节理解题。根据第三段中的“Cliodynamics works to show the underlying patterns we can observe in history and model them in a way to make scientific estimates of how the future may play out(历史动力学旨在揭示我们在历史中能观察到的潜在模式,并通过建模对未来可能的发展做出科学预测)”和第四段中的“by using this “big data” approach, Turchin has allowed individuals to locate patterns and use critical thinking to help make judgments about what the future may hold(通过这种“大数据”方法,图尔钦让人们能够找到模式,并运用批判性思维帮助判断未来可能发生的事情)”可知,图尔钦的方法通过分析历史模式帮助历史学家对未来趋势做出判断和预测。故选B项。
35.推理判断题。根据第四段中的“it is simply impossible for any historian to predict the future, but by using this “big data” approach, Turchin has allowed individuals to locate patterns and use critical thinking to help make judgments about what the future may hold (任何历史学家都不可能预测未来,但通过这种“大数据”方法,图尔钦让人们能够找到模式,并运用批判性思维帮助判断未来可能发生的事情)”和第五段中的“Could this approach to using data be the future of history and would we as a society be able to show the repetitions in humanity(这种数据运用方法会是历史研究的未来吗?我们的社会能否借此揭示人类历史的重复性?)”可知,作者既客观指出“预测未来不可能”,又认可大数据方法对判断未来的帮助,还以疑问形式理性探讨该方法的前景,态度中立客观。故选B项。
36.E 37.G 38.F 39.B 40.A
【导语】这是一篇记叙文。讲述了午饭后戴维斯老师的历史课上,学生们各展“睡姿伪装术”,老师则用温和方式应对,教室在讲课声与呼吸声中,维持着宁静的“休战”直到下课。
36.根据上文“Directly in front of Mr. Davies’s desk sat Caleb, a master of the “Upright Nap.”(在戴维斯先生的办公桌正前方坐着凯莱布,他可是“直立式打盹”的高手)”以及后文“His textbook was open, and his pen was even held loosely in hand. The only betrayal was the utter stillness of that pen and the slow, rhythmic dip of his head, followed by a sudden, barely perceptible jerk back to alertness.(他的课本摊开着,笔也随意地握在手中。唯一的破绽在于那支笔的完全静止,还有他缓慢而有节奏的低垂头部的动作,随后是突然、几乎难以察觉的猛地回弹至警觉状态)”可知,前文提到凯莱布是“直立打盹大师”,后文描述“课本翻开、手里松握钢笔”,需衔接“直立”的姿态细节。选项E“他坐姿完美,脊背挺直,下巴微抬,仿佛在思考某个深刻观点”,既呼应“直立打盹”的“直立”核心,又通过“思考”的假象与后文“钢笔纹丝不动”的破绽形成对比,逻辑连贯。故选E。
37.根据上文“Further back, Liam had perfected the “Prop and Drop.” He was supported entirely on his left elbow, his hand cradling his forehead, fingers splayed through his hair as if in deep concentration or frustration with the economic policies.(再往后,利安已经熟练掌握了“支撑与下垂”的动作。他完全依靠左肘支撑着身体,一只手托着额头,手指像在梳理头发一样张开,仿佛正全神贯注地思考着什么,或者是在对某些经济政策感到极度不满)”以及后文“From the front, he looked like a diligent student struggling with complex material. From the side, his closed eyes and the soft, steady sigh of his breath told the true story.(从正面看,他看起来像一个努力学习、但又因学习内容复杂而感到吃力的学生。从侧面看,他紧闭的双眼以及那轻柔而平稳的呼吸声则揭示了真实的情况)”可知,前文介绍利安的“支撑垂头”睡姿——用左肘支撑、手托额头,后文提到“从正面看像认真学习,侧面才暴露闭眼睡觉”,需补充“躲避老师观察”的细节。故G选项“他的整个身体都偏离了老师的巡逻路线,像一座抵御询问的人类堡垒”符合语境,故选G。
38.根据上文“Then there was the duo in the corner, Sarah and Ben, practitioners of the “Human Shield.” Sarah, sitting closer to the aisle, had created a defensive wall with her own body, bending forward over her desk to create a hidden sleep for Ben behind her. Ben was in the “Full-Surrender” position: head pillowed on his folded arms, face turned completely away from the light.(随后,在角落里的还有那对搭档,萨拉和本,他们是“人体盾牌”术的践行者。萨拉坐在离过道较近的位置,她用自己的身体筑起了一道防御屏障,身体前倾趴在桌子上,为本营造了一个隐蔽的睡眠空间。而本则处于“完全投降”的姿势:头枕在交叉的双臂上,脸完全转向一侧,背对着灯光)”可知,前文讲萨拉用身体为本制造“人体盾牌”,本是“完全投降”姿势(头枕手臂、脸避开光线),需总结本的状态及萨拉的保护作用。故F选项“他最为昏昏欲睡,全神贯注于逃避,受到他那位充当牺牲品般酣睡的伙伴的保护”符合语境,故选F。
39.根据上文“Mr. Davies, of course, was not entirely fooled. He was a veteran of this silent war. He continued his lecture, pacing slowly, his voice a steady river flowing around these islands of sleep. He knew that a sudden shout would startle them, but it would also shatter the fragile peace for the few students still fearlessly taking notes.(戴维斯先生当然没有完全被蒙骗。他是这场无声战争的老手。他继续讲着,缓缓踱步,声音像一条稳定的河流,在这些沉睡的岛屿之间流淌。他知道突然的大喊会惊醒他们,但这也将会打破这片脆弱和平的氛围,因为还有一些勇敢地做笔记的学生会因此受到惊吓)”以及后文“He would pause mid-sentence near a sleeper, or gently tap a finger joint on their desk as he passed, sending a ripple of subtle panic that would bring them swimming back to consciousness for a few precious minutes.(他会说到一半停下来,靠近一个熟睡的人身旁;或者当他经过时,会轻轻地在他们的办公桌上敲一下手指关节,这会引发一阵细微的恐慌感,让他们暂时恢复清醒状态,享受片刻宝贵的宁静时光)”可知,前文提到戴维斯先生知道“突然大喊会惊吓学生,还破坏其他记笔记学生的状态”,后文讲他“在睡觉学生身边停顿、轻敲桌子”,需衔接“不喊”与“轻提醒”的过渡。故B选项“相反,他采用了心理战的手段”符合语境,故选B。
40.根据后文“The clock ticked slowly towards the bell. In the quiet classroom, the only sounds were Mr. Davies’s monologue and the soft, rhythmic breathing of his sleeping troop, each lost in a dream far more irresistible than the price of corn.(时钟缓慢地滴答作响,临近铃声响起的时间了。在安静的教室里,唯一能听到的声音便是戴维斯先生的独白以及他那群熟睡学生轻柔而有节奏的呼吸声,每个人都沉浸在比玉米价格更难以抗拒的梦境之中)”可知,前文讲老师用温和方式应对睡觉学生,后文描述“时钟走向下课铃,教室只有老师讲课声和学生呼吸声”,需总结此时“老师与学生”的微妙平衡状态。故A选项“目前,一场平静的停火得以维持”符合语境,故选A。
41.D 42.A 43.B 44.C 45.B 46.C 47.A 48.D 49.D 50.A 51.A 52.C 53.D 54.D 55.B
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述警察在餐厅就餐时遇一位父亲的求助,迅速行动找回被带走的女童,展现社区中信任与援手力量的故事。
41.考查名词词义辨析。句意:突然,一个男人冲了进来,脸上写满恐慌,大喊道:“有人带走了我的孩子!”A. anger愤怒;B. tension紧张;C. shock震惊;D. panic恐慌。根据下文“screaming, ‘“Someone took my baby!””可知,孩子被带走,父亲应是极度恐慌的,“panic”符合此时的情绪状态。故选D项。
42.考查副词词义辨析。句意:他们立刻站起身,手里拿着对讲机,早已把午餐抛到了脑后。A. immediately立刻;B. mindfully谨慎地;C. reasonably合理地;D. eagerly急切地。根据常识可知,面对有人孩子被带走的紧急情况,警察的反应应是“立刻”行动,“immediately”体现反应迅速。故选A项。
43.考查动词词义辨析。句意:他们立刻站起身,手里拿着对讲机,早已把午餐抛到了脑后。A. separated分开;B. forgotten忘记;C. packed打包;D. calculated计算。根据上文“They were...on their feet, radios in hand”可知,警察专注于处理紧急事件,无暇顾及未吃完的午餐,即“忘记”了午餐,符合情境。故选B项。
44.考查名词词义辨析。句意:其中一名警察走上前,语气平稳地说:“先生,深呼吸,告诉我发生了什么。”A. temper脾气;B. thought想法;C. tone语气;D. resolve决心。根据下文“he said”以及“steady”及安抚父亲的语境,可知警察用“平稳的语气”沟通,“tone”符合搭配。故选C项。
45.考查动词词义辨析。句意:在颤抖的呼吸间,这位父亲详细讲述了事情的经过:他在两个街区外的杂货店停车场,只转过身几秒钟,回头时,女儿莉莉就不见了。A. complained抱怨;B. detailed详细说明;C. analyzed分析;D. admitted承认。根据下文“he’d turned his back for only seconds in the grocery-lot two blocks away”可知,父亲向警察说明孩子失踪的过程,需要“详细讲述”,“detailed”符合“说明情况”的语境。故选B项。
46.考查动词词义辨析。句意:在颤抖的呼吸间,这位父亲详细讲述了事情的经过:他在两个街区外的杂货店停车场,只转过身几秒钟,回头时,女儿莉莉就不见了。A. screamed尖叫;B. protested抗议;C. disappeared消失;D. escaped逃跑。根据上文“Someone took my baby!”可知,孩子被带走,即“消失”了,“disappeared”符合事件核心。故选C项。
47.考查动词词义辨析。句意:他描述着女儿的金发和粉色夹克,念到女儿名字时,声音都在颤抖。A. shaking颤抖;B. staying停留;C. silencing使沉默;D. lowering降低。根据上文“Between shaky breaths”可知,父亲因担心女儿而情绪激动,念名字时声音“颤抖”,“shaking”体现情绪状态。故选A项。
48.考查动词短语辨析。句意:警察弯下腰,和男孩平视,问道:“你在哪里看到她的?”A. showed up出现;B. built up建立;C. slowed down放慢;D. bent down弯腰。根据下文“to his level”可知,男孩身高较矮,警察要与他平视需“弯腰”,“bent down”符合动作逻辑。故选D项。
49.考查名词词义辨析。句意:警察们冲了出去,按照男孩指的方向,来到一条小巷,那里有一个人影正匆匆走着。A. inference推断;B. suggestion建议;C. pace步伐;D. direction方向。根据上文“The boy pointed toward the street; “A man was carrying her. He went that way.””可知,男孩说“他往那边走了”,即提供了“方向”,警察据此追踪,“direction”符合语境。故选D项。
50.考查动词词义辨析。句意:看到莉莉的胳膊在挥动,警察们加快了脚步。A. stepped迈步;B. drove驾驶;C. waved挥手;D. climbed攀爬。根据下文“a narrow passage”可知,警察在小巷中追踪,应是“步行”,“stepped faster”表示“加快脚步”,符合场景。故选A项。
51.考查动词词义辨析。句意:很快,他们将嫌疑人逼到了一条狭窄的通道里。A. cornered使陷入绝境;B. dismissed解雇;C. warned警告;D. persuaded说服。根据下文“the suspect in a narrow passage.”可知,警察追踪嫌疑人,最终将其“逼到角落”,“cornered”体现抓捕过程中的压迫感。故选A项。
52.考查动词词义辨析。句意:另一名警察一把将莉莉抱进怀里。A. absorbed吸收;B. charmed吸引;C. swept迅速抱起;D. integrated整合。根据下文“into his arms”及紧急救援的语境,“swept”形象体现快速、轻柔地抱起孩子的动作。故选C项。
53.考查形容词词义辨析。句意:“你现在安全无恙了”。A. comfortable舒适的;B. calm平静的;C. healthy健康的;D. sound完好无损的。根据下文“you’re unharmed”可知,莉莉“完好无损”,“sound”与“safe”“unharmed”语义呼应。故选D项。
54.考查名词词义辨析。句意:有时候,只需要一点信任和一双援手,就能改变一切。A. harmony和谐;B. honesty诚实;C. reflection反思;D. trust信任。父亲信任警察求助,男孩信任警察提供线索,“trust”是事件顺利解决的基础之一,符合主题。故选D项。
55.考查名词词义辨析。句意:一个小女孩安全回家,一位父亲紧紧抱着孩子,整个社区重新找回了对身边平凡英雄的信心。A. efforts努力;B. heroes英雄;C. routines日常惯例;D. residents居民。警察、提供线索的男孩都是帮助他人的“平凡英雄”,“heroes”符合对他们的定位。故选B项。
56.were signed 57.involved 58.exhibits 59.to be held 60.where 61.other 62.what 63.globally 64.In 65.emerging
【导语】这是一篇新闻报道。主要说明了第四届全球数字贸易博览会首日签约45个项目、总投资648.7亿元,展会9月25到29日在杭州举办,展示AI、全球首款光谱3D芯片等前沿技术与产品。
56.考查时态语态。句意:在周四举行的盛大仪式上(这也是第四届全球数字贸易博览会的首日活动),共签署了45个项目的合作协议,总投资额达648.7亿元人民币(约合91亿美元),涉及多个相关领域,包括数字经济、人工智能(AI)、智能物流和金融科技等。主语45 projects与谓语构成被动关系,根据上文on Thursday可知为一般过去时的被动语态,谓语用复数。故填were signed。
57.考查非谓语动词。句意:在周四举行的盛大仪式上(这也是第四届全球数字贸易博览会的首日活动),共签署了45个项目的合作协议,总投资额达648.7亿元人民币(约合91亿美元),涉及多个相关领域,包括数字经济、人工智能(AI)、智能物流和金融科技等。此处involve与multiple relevant areas构成被动关系,故用过去分词作宾补,故填involved。
58.考查名词的数。句意:工作人员搬运展品并进行最后的调试,为将于2025年9月25日至29日举行的第四届全球数字贸易博览会做准备。此处exhibit数量大于一,用复数形式作宾语。故填exhibits。
59.考查非谓语动词。句意:工作人员搬运展品并进行最后的调试,为将于2025年9月25日至29日举行的第四届全球数字贸易博览会做准备。此处hold与the 4th Global Digital Trade Expo构成被动关系,且表示将来的动作,应用to be done形式。故填to be held。
60.考查定语从句。句意:该博览会于周四至9月29日在杭州举办,期间发布了一系列前沿技术、智能产品及智慧服务,例如,深度求索(DeepSeek)就在博览会第二天推出了其最新的生成式人工智能模型。非限制性定语从句修饰先行词expo,先行词在从句作地点状语,关系副词为where,故填where。
61.考查代词。句意:除了人工智能领域的产品外,来自其他数字领域的创新产品也纷纷亮相。后跟复数名词,表示“其他,别的”用other。故填other。
62.考查宾语从句。句意:例如,深圳海德瑞姆科技有限公司推出了业界公认的全球首款基于光谱技术的板载(COB)LED 显示系统3D芯片,经过七年研发,该系统能够实现无需眼镜即可提供高亮度、无闪烁的3D视觉效果,是全球领先的产品。引导宾语从句,从句缺少主语,指物,故填what。
63.考查副词。句意:例如,深圳海德瑞姆科技有限公司推出了业界公认的全球首款基于光谱技术的板载(COB)LED 显示系统3D芯片,经过七年研发,该系统能够实现无需眼镜即可提供高亮度、无闪烁的3D视觉效果,是全球领先的产品。修饰形容词leading用副词globally。故填globally。
64.考查介词。句意:在其他新兴产业方面,企业展示了借助各种数字技术而研发的最新产品。短语in terms of表示“在……方面”,首字母大写。故填In。
65.考查形容词。句意:在其他新兴产业方面,企业展示了借助各种数字技术而研发的最新产品。修饰名词用形容词emerging,作定语。故填emerging。
66.
Technology in Job Replacement
With the rapid advancement of technology, many people are concerned that it will eventually replace a large number of jobs. I believe it will not replace all jobs, but rather transform the nature of work.
On the one hand, automation and artificial intelligence (AI) have already led to the loss of some manual jobs. This has caused fear that many jobs will be replaced by machines in the future.
On the other hand, technology also creates new opportunities. As AI, big data, and robotics advance, new jobs and industries are emerging, such as data scientists, software engineers, and robotic engineers. These jobs require human intelligence, creativity, and decision-making, which machines cannot replicate.
In conclusion, while technology may replace certain types of jobs, it will also create new ones. Rather than fearing job loss, we should focus on how to benefit from the opportunities.
67.
To Kael, this was a step too far. The Grid’s announcement of “atmospheric harmonization” was the final straw for Kael. This wasn’t just about organizing society anymore; it felt like the system was trying to delete his feelings themselves. The plan to neutralize his sadness about his son on Mars was especially cruel. He believed those complicated, sometimes painful, emotions were a core part of what made him human. They were a testament to his love and his memories. To have them smoothed away for the sake of calm efficiency felt like a profound violation, an erasure of his very self.
That night, Kael chose to resist. With a firm determination, he refused to sign the notification asking for personal consent. And then one day, using a secret code, he descended to the abandoned ground level, a forgotten place beneath the perfect world. The air was cool and unfiltered, smelling of damp earth. He forced open a heavy, rusty door to find a small patch of wild ground where weeds broke through the concrete. Kneeling, he dug his fingers into the cold, gritty soil. In that simple, physical act, he found a profound peace his managed life above could never offer. He had traded comfort for a vital truth: being human means feeling everything, even the pain.

展开更多......

收起↑

资源列表