Unit 4 Amazing Plants and Animals 单元测试卷(河南使用)【听力音频+听力原文+答案+PPT版答案】-2025-2026学年八年级英语上册(人教版2024)

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit 4 Amazing Plants and Animals 单元测试卷(河南使用)【听力音频+听力原文+答案+PPT版答案】-2025-2026学年八年级英语上册(人教版2024)

资源简介

(共8张PPT)
人教版2024 八年级上册
Unit 4 Amazing Plants and Animals
单元测试(河南使用)答案
一.听力
1-5:A C B A A 6-10:C B C A B
11-15:A B B B C
16.town 17.old 18.dirty 19.brave 20.fed
一、快速核对
A:21.D 22.C 23.C 24.A 25.B
B:26.C 27.B 28.D 29.A 30.A
c:31.D 32.D 33.A 34.D 35.D
D;36.C 37.A 38.B 39.D 40.B
二、阅读理解
41.B 42.D 43.A 44.C 45.A 46.C 47.B 48.A 49.D 50.D 51.B 52.C 53.C 54.A 55.B
三、完形填空
第一节:
56.died 57.children 58.thought 59.neighbor’s 60.her 61.friendly 62.careless 63.was 64.quickly 65.spent
第二节:
66.up 67.to 68.the 69.in 70.are
四、语篇填空
71.what’s that
72.When did you buy it
73.Where did you get that fan
74.Like what
75.Exactly/Yeah/You’re right
五、补全对话
One day, Tom found a little bird in the garden. The bird was weak. Tom took it to his room and looked after it well. Soon the bird got better. Tom bought a cage and kept the bird in it. But when the bird was in the cage, it didn’t eat anything. Tom felt worried that the bird would die if it didn’t eat food all the time. Then he thought the bird must be missing its family and friends. It wanted to fly in the sky. So Tom took the cage to the window and opened the cage. The bird flew happily into the sky. The next morning when Tom woke up, he heard birds singing outside the window. “The bird must be with its family and singing to me.” he thought.
七、书面表达2025 —2026学年八年级英语上学期单元测试卷(河南使用)
Unit 4 Amazing Plants and Animals
( 听力20分+笔试100分,共120分,考试时间100 分钟)
注意事项:
本试卷共10页,六个大题,满分120分,考试时间100分钟。
本试卷上不要答题,请按答题卡上注意事项的要求,直接把答案填写在答题卡上。答在试卷上的答案无效。
参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 A C B A A C B C A B
题号 11 12 13 14 15 21 22 23 24 25
答案 A B B B C D C C A B
题号 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35
答案 C B D A A D D A D D
题号 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
答案 C A B D B B D A C A
题号 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55
答案 C B A D D B C C A B
1.A
【原文】W: What’s the world’s largest animal
M: I think it’s the blue whale.
2.C
【原文】W: Do you like pandas or elephants
M: Pandas, but I think monkeys are lovelier than both of them.
3.B
【原文】W: Is that Sam
M: No, that’s Tom. Sam has longer hair than Tom.
4.A
【原文】W: Which animal is the most popular in your country, Tim
M: I think it’s the sheep. You can see a lot of sheep in the field and on the hill in our country.
5.A
【原文】W: What’s the colour of nature
M: Blue. Oh, sorry, it’s green. It represents new life and growth, too.
6.C 7.B
【原文】W: Jim, do you know elephants are in great danger
M: Yes, Malee. Plenty of people cut down too many trees, so elephants are losing their homes.
W: You are right. We should take action to save them.
M: But what can we do
W: I guess we have to plant a lot more trees and we can ask other people to join us.
M: Good idea.
8.C 9.A
【原文】A: Daisy, did you see monkeys in the zoo yesterday
B: Yes, I did. They were so lovely.
A: How long did you stay in the zoo
B: For only an hour. It was too hot yesterday.
10.B 11.A 12.B
【原文】W: Bob, I have a new volleyball. Let’s play volleyball this afternoon.
M: No, Tina. I think it is boring. What about seeing the animals
W: Great! I want to see giraffes. They are my favorite animals.
M: Oh. I like elephants best.
W: Why do you like elephants best
M: Because they are smart.
13.B 14.B 15.C
【原文】A: What are you reading, Mark
B: I’m reading a book about animals. Animals are important to us.
A: Well, I think plants are more important. People and many animals get food from plants.
B: Yes, you are right, and if there are no plants, our environment will become terrible.
A: So we must plant more trees and protect them. It’s Tree Planting Day next Saturday. Let’s go and plant trees in the park, shall we
B: That’s a good idea. I’ll search for some information about how to plant trees on the internet before we do it.
A: OK. I’ll buy some tools to plant trees that day.
16.town 17.old 18.dirty 19.brave 20.fed
【原文】
Last Sunday, we went to see the animals in a special zoo. It stands near a big pond in a small town. The owner of the zoo is an old lady. She collected some pet animals there. She provided these animals with food and a home. In the zoo, we saw a poor dog, and it was dirty and weak. Someone sent it to the zoo yesterday. We also found a thin cat. It lost one of its legs. But it was still brave and tried to walk with the other three legs. We took a lot of food to feed them and helped the old lady clean the ground. Seeing these poor animals, I felt sad. We shouldn’t leave our pets on the street when we don’t like them. We must think of them as our family members.
21.D 22.C 23.C 24.A 25.B
本文介绍了鸟类的一些有趣事实。
21.细节理解题。根据“Birds have one feature (特点) that t ells them apart from all other animals: feathers (羽毛).”可知,使鸟类区别于其他动物的特征是鸟类的羽毛。故选D。
22.细节理解题。根据“So when cold weather comes, birds fly to warmer areas…In this way, they can find lots of food.”可知,鸟类飞往南方过冬是为了寻找食物。故选C。
23.推理判断题。根据“Bird families work together to build nests, and each bird has its own special job.”可知,本段介绍了鸟类如何筑巢。故选C。
24.词句猜测题。根据“Younger birds watch and try to copy what the older ones do. This team work helps them learn the ways to build special nests.”可知,划线词前提到了“年幼的鸟儿通过观察和模仿年长的鸟儿来学习筑巢的方法”,所以这里的“them”指代鸟类。故选A。
25.推理判断题。通读全文可知,本文介绍了鸟类的一些有趣事实,可以在百科全书中找到这篇文章。故选B。
26.C 27.B 28.D 29.A 30.A
本文主要介绍了蜜蜂经过训练后可以识别数字并有很强的数学能力。
26.细节理解题。根据“Can you say the meaning of ‘zero’ Can you do addition and subtraction (加减法) ”可知,文章是通过问问题的方式开始的。故选C。
27.细节理解题。根据“Some Australian scientists put up different cards with an odd or even number of triangles (三角形). They used the numbers 1 to 10. Then they trained the first group of bees to choose odd numbers and the second group to choose even numbers.”可知,第二组蜜蜂选择偶数,题干中图②有2个三角形,图③有8个三角形,因此图②和图③符合题意。故选B。
28.细节理解题。根据“After some training, they can know the difference between even numbers (ending in 0, 2, 4, 6 and 8) and odd numbers (ending in 1,3,5,7 and 9).”及“In a short time, all the bees knew what odd numbers or even numbers were.”可知,经过训练后,蜜蜂可以知道偶数和奇数之间的区别。故选D。
29.推理判断题。根据“How did the bees learn the numbers so fast … After all, a bee’s brain is about 86,000 times smaller than ours!”及全文可知,蜜蜂的大脑比我们的大脑小约86000倍,但它们却能这么快学会数字,可见它们有超强的数学学习能力。故选A。
30.推理判断题。通读全文可知,本文主要介绍了蜜蜂经过训练后可以识别数字并有很强的数学能力,因此我们可以在报纸的“动物世界”部分读到这篇文章。故选A。
31.D 32.D 33.A 34.D 35.D
本文是一篇说明文。文章主要介绍了泰国动物园里的倭河马Moo Deng的可爱外形、生活状态及网红身份,解释人类喜爱它的科学原因,并说明其知名度可能帮助人们关注野生倭河马的濒危现状,助力保护这一物种。
31.细节理解题。根据第一段“Moo Deng lives at Khao Kheow Open Zoo in Thailand.”可知,Moo Deng生活在泰国的绿山野生动物园。故选D。
32.细节理解题。根据第二段“Scientists say it is because humans are born to like cute babies... These things make baby animals look innocent. That makes people want to protect them.”和第四段“When we see a cute baby, we want to cuddle it. We want to take care of it. This is how people feel when they see Moo Deng.”可知,科学家认为人类天生喜欢可爱的幼崽;人们非常喜爱Moo Deng是因为人们觉得它很可爱,想照顾它。故选D。
33.词句猜测题。根据第三段“He explained that cuteness makes babies hard to ignore.”,结合上文“人类天生喜欢可爱幼崽”及下文“幼崽需要成人照顾”可知,可爱让幼崽难以被“ignore”,结合语境可推断,划线单词“ignore”意为“忽视,不关注”,与“pay no attention to”同义。故选A。
34.细节理解题。根据最后一段“But Moo Deng’s fame might help. People love Moo Deng. Hopefully they will learn to care about all pygmy hippos.”可知,Moo Deng的知名度能让人们因喜爱她而关注所有倭河马,进而助力保护。故选D。
35.主旨大意题。文章先介绍Moo Deng的可爱与网红身份,再解释人类喜爱她的原因,最后落脚到“其知名度可能帮助保护濒危的野生倭河马”,核心是“Moo Deng助力保护同类物种”。故选D。
36.C 37.A 38.B 39.D 40.B
本文讲述了母狼在山洞内产下五只幼崽,独眼狼外出捕食,带回豪猪喂养母狼和幼崽。独眼狼证明了自己并非残暴之狼,赢得母狼信任,组建起一个温馨的狼群。
36.细节理解题。根据“The she-wolf walked deeper into the cave. It was larger inside than at the opening. It was warm and dry. The opening was small enough for her to stop anything dangerous from coming inside.”可知,洞穴内部很大,但洞口很小。故选C。
37.推理判断题。根据“He set off to hunt again.”可知,独眼狼决定再次出猎;根据“Soon, he saw an animal. But as he walked toward it … He had to give up.”可知,独眼狼遇到一只豪猪,然后离开了;根据“He came to the riverside and caught a bird.”可知,独眼狼来到河边,抓到了一只鸟;根据“One-Eye could see a good place to bite it … and carried the dead porcupine back to the cave.”可知,独眼狼把豪猪背回了山洞。正确顺序为②①④③。故选A。
38.词句猜测题。根据“One-Eye entered the cave, but the she-wolf growled at him, and he quickly backed out.”“He got back to the opening of the cave and tried to enter the cave, but the she-wolf growled at him again angrily. She gave birth to five wolf cubs (幼崽). She knew that male (雄性的) wolves sometimes ate their cubs.”可知,母狼对独眼狼愤怒地低吼,不让他进入山洞里。growled意为“低吼”,与shouted angrily意思相近。故选B。
39.细节理解题。根据“One-Eye could see a good place to bite it, but he waited until he was sure the porcupine was dead. Then he picked it up. He quickly ate the bird and carried the dead porcupine back to the cave.”可知,独眼狼最后带了一只死豪猪回山洞。故选D。
40.主旨大意题。本文讲述了母狼在山洞内产下五只幼崽,独眼狼外出捕食,带回豪猪喂养母狼和幼崽。独眼狼证明了自己并非残暴之狼,赢得母狼信任,组建起一个温馨的狼群。结合“The she-wolf let him come in with the food. She knew now that he was not the kind of mate who would eat the cubs. She knew he would take care of her and wolf cubs.”可知,文章告诉我们:信任源于你的行为。故选B。
41.B 42.D 43.A 44.C 45.A 46.C 47.B 48.A 49.D 50.D 51.B 52.C 53.C 54.A 55.B
本文介绍了2024年是国际驼科动物年,讲述了骆驼在沙漠中对人类的重要作用,包括运输、食物、衣物和燃料等方面。
41.这是一个特别的年份来关爱这些骆驼。
read阅读;care关爱;eat吃;circle环绕。根据“It’s a special year to...for these animals”可推知,国际驼科动物年的设立是为了呼吁人们关心这些动物。故选B。
42.骆驼是骆驼科家族中最著名的成员。
horses马;actors演员;parents父母;members成员。根据“Camels are the most famous...in the camelid family”可知,骆驼是驼科动物的代表,是驼科动物的成员。故选D。
43.你曾经在沙漠里骑过骆驼吗?
ride骑;run跑;skate滑冰;dance跳舞。根据“on a camel in the desert”和下文“People call camels...”可知,此处指骑骆驼。故选A。
44.骆驼走路时会摇摆。
eats吃;sleeps睡;walks走;swims游泳。根据“It feels like a boat ride on the sand.”可知是走路时像小船一样摇摆。故选C。
45.人们称骆驼为“沙漠之舟”。
boats船;trees树;water水;mountain山。根据“It feels like a boat ride on the sand.”可知,骆驼被称为“沙漠之舟”,故选A。
46.很久以前,人们用骆驼把所有东西运过炎热干燥的沙漠。
sell卖;save拯救;carry运送;create创造。根据“to...all their things across hot and dry deserts”可知,用来运东西。故选C。
47.骆驼非常擅长在沙漠中旅行。
quick快的;good擅长的;angry生气的;surprised惊讶的。根据“Camels are really...at traveling in the desert”及后文描述其能力可知,骆驼擅长沙漠旅行,be good at是固定搭配,表示“擅长……”。故选B。
48.当风沙弥漫时,它们仍能旅行。
still仍然;never从不;hardly几乎不;quietly安静地。根据“When wind and sand fill the air, they can...travel”可知此处强调骆驼的超强能力,在恶劣环境下仍能行进。故选A。
49.有时,一头骆驼能运很多东西并且两周不喝水。
if如果;or或者;but但是;and并且。根据“ a camel can carry lots of things...go with no water for two weeks.”可知前后句是并列关系,用and。故选D。
50.今天,沙漠里的人们仍骑骆驼并用它们来运东西。
it它;us我们;him他;them它们。根据“ride on camels and use...to carry things”可知,指代前文的骆驼(复数),所以用them。故选D。
51.人们还喝健康的骆驼奶,吃美味的骆驼肉。
coffee咖啡;milk奶;juice果汁;water水。根据“camel”可知是camel milk。故选B。
52.骆驼甚至还能做更多事情。
too也;luckily幸运地;even甚至;easily容易地。根据“And camels can do...more.”可知此处表强调,用程度副词even,表示出人意料。故选C。
53.人们用骆驼毛来做帐篷甚至衣服。
kick踢;draw画;make制造;fit合适。根据“use camel hair to...tents and even clothes”可知骆驼毛用于制作物品。故选C。
54.甚至骆驼粪便也有用。
useful有用的;beautiful美丽的;colourful多彩的;powerful强大的。根据“Desert people use them to help cook meals”可知,骆驼粪是有用的。故选A。
55.因此下次当你考虑一次沙漠旅行时,记得去看看这些动物。
song歌曲;trip旅行;book书;picture图片。根据“next time you think about a desert...remember to visit these animals. ”可知是去沙漠旅行时去看看骆驼。故选B。
56.died 57.children 58.thought 59.neighbor’s 60.her 61.friendly 62.careless 63.was 64.quickly 65.spent
本文主要讲述了一只名叫Batong的狗在主人去世后依然忠诚等待,后来与邻居家的孩子Junjun成为朋友,并在Junjun走失时帮助找回他的感人故事。
56.在他的主人去世后,这只狗仍然日复一日地守候在房子附近,等待主人回来。根据“After his owner..., the dog still stayed near the house day after day to wait for his owner to come back.”和备选词可知,原来的主人去世了,句子用一般过去时,空处应是die的过去式died。故填died。
57.附近的一些孩子们给Batong留下了一些食物。根据“they let the kids play with him”和备选词可知,家长们允许孩子和Batong玩,所以应是孩子们给Batong食物吃,child“孩子”,some of后接其复数形式children。故填children。
58.因为他们的父母觉得这只狗很友善,所以他们让孩子们和它一起玩。根据“Because their parents...the dog was kind”和备选词可知,是父母认为狗友善,think“认为”,结合上下文,句子用一般过去时,谓语动词用过去式thought。故填thought。
59.一天,Batong走进邻居家的院子,开始和18个月大的俊俊玩耍。根据“Some of the...in the neighborhood left some food for Batong”和备选词可知,Batong走进了邻居家的院子,18个月大的俊俊是一个邻居的孩子,空后是名词yard,空处应是名词单数“neighbor”是所有格形式。故填neighbor’s。
60.当她看到儿子和狗玩得开心时,她决定让这只友好的狗留下来。根据“son”及备选词可知,此处指她的儿子,用she的形容词性物主代词her修饰son。故填her。
61.当她看到儿子和狗玩得开心时,她决定让这只友好的狗留下来。根据“they let the kids play with him”和“having fun playing with the dog”及备选词可知,孩子们和它玩得很好,这是一只友善的狗,用friend的形容词形式friendly修饰dog。故填friendly。
62.这位粗心的母亲非常害怕,她报了警。根据“When she got back, her son was gone.”和备选词可知,儿子不见了,这位母亲太粗心了,careless“粗心的”符合语境,作定语修饰名词mother。故填careless。
63.每个人都很担心。根据“...worried about that”和备选词可知,此处是be worried about“担心”,结合上下文,句子用一般过去时,主语是不定代词“Everyone”,be动词应使用was。故填was。
64.于是,他们都飞快地跑向树林。根据“Then someone said he heard barking (狗叫声) from the woods. So, they all ran to the woods...”及备选词可知,终于找到了孩子的线索,得知孩子可能在树林里,于是所有人都飞快地跑向树林,空处应是quick的副词形式quickly,修饰动词ran。故填quickly。
65.俊俊的母亲非常感激,Batong和他们一起度过了余生。根据“...the rest of his days with them together”及备选词可知,此处指度过了余生,spend“度过”,句子用一般过去时,谓语动词用过去式。故填spent。
66.up 67.to 68.the 69.in 70.are
本文主要介绍了非洲企鹅,它们生活在温暖的非洲南部,通过挖洞产蛋适应环境,但因人类活动(如捡蛋、竞争资源和污染)及天敌威胁,数量已降至约5万只,濒临灭绝。
66.一只非洲企鹅最高可达70厘米,重2.5公斤。根据“70 cm tall and weighs 2.5 kg”可知,此处指一只非洲企鹅最高可达70厘米,重2.5公斤,up to意为“达到”,符合语境。故填up。
67.相反,它们挖洞来保护它们的蛋免受烈日的伤害。根据“dig holes...protect their eggs”可知,此处是指挖洞来保护它们的蛋,to表示目的,意为“为了”,符合语境。故填to。
68.小企鹅通常会在洞里待上大约三个星期。根据“stay in...holes”可知,此处是指小企鹅待在洞里,此处应用定冠词the,表特指,特指前文提到的它们挖的洞。故填the。
69.非洲企鹅现在处于危险之中。根据“African penguins are...danger now.”可知,非洲企鹅现在处于危险之中,in danger意为“处于危险之中”,固定短语,符合语境。故填in。
70.现在只剩下大约5万只野生非洲企鹅。根据“There...only about 50,000 wild African penguins left.”可知,此处指现在只剩下大约5万只野生非洲企鹅,there be意为“有”,句中时态为一般现在时,由“50,000 wild African penguins”可知,此处be动词应用复数形式are。故填are。
71.what’s that 72.When did you buy it 73.Where did you get that fan 74.Like what 75.Exactly/Yeah/You’re right
本文是Ella和陈洁围绕一把折扇展开的对话,交流折扇的购买时间、来源,以及竹子相关的知识等。
71.根据“It’s a folding fan.”可知,Ella询问那是什么。故填what’s that。
72.根据“I bought it last year.”可知,Ella询问购买时间。故填When did you buy it。
73.根据“At the Bamboo Sea in Sichuan.”可知,Ella询问折扇的来源。故填Where did you get that fan。
74.根据“Well, bamboo is one of the fastest-growing plants ... People can use it to build houses and make tools and instruments.”可知,Ella询问关于竹子的具体例子。故填Like what。
75.根据“I remember pandas love to eat bamboo, too, right ”以及“Actually, we eat bamboo shoots. They’re really delicious.”可知,陈洁先肯定Ella的说法。故填Exactly/Yeah/You’re right。
76.例文
One day, Tom found a little bird in the garden. The bird was weak. Tom took it to his room and looked after it well. Soon the bird got better. Tom bought a cage and kept the bird in it. But when the bird was in the cage, it didn’t eat anything. Tom felt worried that the bird would die if it didn’t eat food all the time. Then he thought the bird must be missing its family and friends. It wanted to fly in the sky. So Tom took the cage to the window and opened the cage. The bird flew happily into the sky. The next morning when Tom woke up, he heard birds singing outside the window. “The bird must be with its family and singing to me.” he thought.
[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般过去时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏“信息提示”,适当增加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,汤姆发现虚弱的小鸟,带回照料至其康复后将其关进笼子,却发现小鸟不吃东西。
第二步,具体讲述汤姆担心小鸟饿死,推测其想念家人、渴望自由,便打开笼子放它飞走。
第三步,次日汤姆听到窗外鸟鸣,猜想是那只鸟和家人在为自己歌唱。
[亮点词汇]
①all the time一直
②hear sb doing sth听到某人正在做某事
[高分句型]
①Tom felt worried that the bird would die if it didn’t eat food all the time.(that引导宾语从句;if引导状语从句)
②The next morning when Tom woke up, he heard birds singing outside the window.(when引导的时间状语从句)2025 —2026学年八年级英语上学期单元测试卷(河南使用)
Unit 4 Amazing Plants and Animals
( 听力20分+笔试100分,共120分,考试时间100 分钟)
注意事项:
本试卷共10页,六个大题,满分120分,考试时间100分钟。
本试卷上不要答题,请按答题卡上注意事项的要求,直接把答案填写在答题卡上。答在试卷上的答案无效。
一、听力理解(20小题,每小题1分,共20分)
第一节
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。
1.What does the boy think is the largest animal in the world
A.The blue whale. B.The tiger. C.The elephant.
2.Which animal does the man like best
A.Elephants. B.Pandas. C.Monkeys.
3.Which boy has longer hair
A.Tom. B.Sam. C.We don’t know.
4.Which animal is the most popular in Tim’s country
A.The sheep. B.The kangaroo. C.The bear.
5.What does the man think the colour of nature is
A.Green. B.Red. C.Blue.
第二节
听下面几段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答第6至第7两个小题。
6.Why are elephants in danger
A.Because other animals hurt them.
B.Because people kill them for meat.
C.Because people cut down too many trees.
7.What can Jim and Malee do to save elephants
A.Give food to them. B.Plant more trees. C.Look for them.
听对话,回答以下各小题。
8.What did Daisy think of the monkeys in the zoo
A.They were smart. B.They were friendly. C.They were lovely.
9.What was the weather like yesterday
A.It was hot. B.It was warm. C.It was cool.
听第二段对话,回答下列小题。
10.What does Tina have
A.A new basketball. B.A new volleyball. C.A new tennis ball.
11.What are Tina’s favorite animals
A.Giraffes. B.Elephants. C.Pandas.
12.Why does Bob like elephants best
A.Because they are friendly.B.Because they are smart. C.Because they are beautiful.
听材料,回答小题。
13.What is the book that Mark is reading about
A.Plants. B.Animals. C.Food.
14.When is the Tree Planting Day
A.This Saturday. B.Next Saturday. C.Next Sunday.
15.What will Mark do before they plant trees
A.Buy some tools.
B.Invite some friends.
C.Search for some information.
第三节,你将听到一篇短文。请你根据所听内容填写下面的信息卡,并将答案填写在答题卡上对应的位置,短文听两遍。
A Special Zoo
Location Near a big pond in a small 16 .
Owner An 17 lady.
Animals The poor dog was 18 and weak.
The cat was thin but 19 .
Activities We 20 the animals and cleaned the ground.
二、阅读理解(20小题,每小题2分,共40分)
阅读下面四篇语言材料,然后按文后要求做题。
A
How much do you know about birds Here are some interesting facts.
How do birds fly
Birds have one feature (特点) that tells them apart from all other animals: feathers (羽毛). These strong feathers, together with their light bodies, allow birds to fly with amazing skills and speed. Their special wings can be used in many different ways to control height and direction. Some birds fly high, while others stay low to the ground.
Why do birds fly south in the winter
Birds move from one place to another for some reasons. Some areas in the world are only comfortable during the warmer months of the year. So when cold weather comes, birds fly to warmer areas. These trips can be as long as thousands of miles. In this way, they can find lots of food.
_____________
Bird families work together to build nests, and each bird has its own special job. Some birds are great at collecting things, while others are good at building. Once they started, every bird followed, and now they have a tradition. Younger birds watch and try to copy what the older ones do. This teamwork helps them learn the ways to build special nests.
21.What feature tells birds from all other animals
A.Light bodies. B.Flying skills. C.Special wings. D.Strong feathers.
22.What can we learn from Paragraph 3
A.Birds fly north in the winter.
B.The trips of birds are always short.
C.Birds fly south to find a lot of food in winter.
D.Birds fly to other areas when warm weather comes.
23.Which of the following sentences can be put in “_________”
A.Can all birds fly B.What do birds eat
C.How do birds build nests D.How often do birds change their feathers
24.What does the underlined word “them” in the last paragraph refer to
A.Birds. B.Nests. C.Jobs. D.Traditions.
25.Where can we find this passage
A.In a storybook. B.In an encyclopaedia.
C.In a travel guide. D.In a health magazine.
B
Can you say the meaning of “zero” Can you do addition and subtraction (加减法) Most people can. But do you know bees can do these things too A study shows that bees have even greater math abilities. After some training, they can know the difference between even numbers (ending in 0, 2, 4, 6 and 8) and odd numbers (ending in 1, 3, 5, 7 and 9).
Some Australian scientists put up different cards with an odd or even number of triangles (三角形). They used the numbers 1 to 10. Then they trained the first group of bees to choose odd numbers and the second group to choose even numbers. If a bee flew to the right card, it would get sugar water. If it chose the wrong card, it got bitter (苦的) water.
In a short time, all the bees knew what odd numbers or even numbers were. They could fly to the right numbers 80% of the time. After that, the scientists added new cards with the numbers 11 and 12. The bees never saw the numbers in their training before, but they could choose rightly 70% of the time. Surprisingly, the bees even learned odd numbers more quickly than people.
How did the bees learn the numbers so fast Scientists didn’t have a clear idea. But they believe if they find the answer, it will help them build better and faster computers. After all, a bee’s brain is about 86,000 times smaller than ours!
26.How does the writer start the passage
A.By listing facts. B.By giving examples. C.By asking questions. D.By using pictures.
27.Which of the following cards should the second group of bees fly to
A.①④ B.②③ C.①② D.③④
28.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Our brains are 8,600 times bigger than bees’.
B.Bees like bitter water rather than sugar water.
C.After training, bees can learn even numbers more quickly than people.
D.After training, bees can know the difference between even numbers and odd numbers.
29.What can we learn from the last paragraph
A.Bees have a great ability to learn numbers.
B.Bees like odd numbers more than even numbers.
C.Scientists know how bees learn numbers.
D.Scientists know why bees can tell different numbers.
30.In which section can we read this passage in the newspaper
A.Animal World. B.Sports Life. C.Festival Week. D.Beautiful Cities.
C
Moo Deng is a baby pygmy hippo (河马). It is similar to a large hippo. But a pygmy hippo is much smaller. Moo Deng lives at Khao Kheow Open Zoo in Thailand. She was born in July. Her name means “bouncy pork”. Her cheeks are pink. Her belly jiggles as she runs around her pen (圈;栏;棚). She nibbles on people’s knees. She is also an Internet superstar. Every move she makes is closely watched—whether she’s being sprayed with water, being carried by zookeepers, or simply lying on the ground.
Why is Moo Deng so well-loved Scientists say it is because humans are born to like cute babies, even baby hippos! Many baby animals usually have specific looks. They have big eyes and large foreheads. They have chubby bodies. These things make baby animals look innocent. That makes people want to protect them.
Konrad Lorenz was a zoologist from Austria. He was the first one to think of this idea. He talked about it in 1943. He explained that cuteness makes babies hard to ignore.
This is important for babies. They cannot live on their own. They need adults to look after them. Cuteness touches people’s hearts. When we see a cute baby, we want to cuddle (搂抱) it. We want to take care of it. This is how people feel when they see Moo Deng.
Pygmy hippos are in trouble. People hunt them, and the forests they live in are being cut down. Today, there are only about 2,000 pygmy hippos living in the wild. They might disappear forever. But Moo Deng’s fame might help. People love Moo Deng. Hopefully they will learn to care about all pygmy hippos.
31.We can learn from Paragraph 1 that _________.
A.Moo Deng is a large hippo B.Moo Deng is unfriendly to people
C.People only watch Moo Deng online D.Moo Deng lives at a zoo in Thailand
32.According to the scientists, people love Moo Deng so much because _________.
A.she is a small pig B.she lives in Thailand
C.she is an endangered animal D.they find her cute and want to care for her
33.Which of the following explains the word “ignore” in Paragraph 3
A.Pay no attention to. B.Take good care of.
C.Become friends with. D.Look closely at.
34.Why might Moo Deng’s fame be helpful for other pygmy hippos
A.More people will want to visit the zoo.
B.It will help them become superstars too.
C.It will help people find pygmy hippos in the wild.
D.People might learn to care more about saving pygmy hippos.
35.What is the main idea of this passage
A.People only care about cute babies and animals.
B.Pygmy hippos have big eyes and chubby bodies.
C.Scientists are studying the behavior of baby hippos.
D.The cute pygmy hippo, Moo Deng, may help save her endangered species.
D
The she-wolf and One-Eye walked for two days. The she-wolf was still searching for something. One-Eye knew what she was looking for. They came to the opening of a cave (洞穴). The she-wolf went inside. One-Eye waited at the mouth of the cave and lay in the sun.
The she-wolf walked deeper into the cave. It was larger inside than at the opening. It was warm and dry. The opening was small enough for her to stop anything dangerous from coming inside. She found what she needed.
One-Eye entered the cave, but the she-wolf growled at him, and he quickly backed out. He was hungry, so he decided to hunt. He found wild animals, but he could not catch them. He got back to the opening of the cave and tried to enter the cave, but the she-wolf growled at him again angrily. She gave birth to five wolf cubs (幼崽). She knew that male (雄性的) wolves sometimes ate their cubs.
One-Eye was not that kind of wolf. He knew he had to find food for his mate and cubs. He set off to hunt again. Soon, he saw an animal. But as he walked toward it, it rolled (卷) itself into a ball. One-Eye knew it was a porcupine (豪猪), an animal with sharp spines (刺). When it was attacked, it shot these spines at its attacker. He had to give up. He came to the riverside and caught a bird. He was hungry and began to eat the bird. He remembered the she-wolf and cubs in the cave and stopped eating. He picked up the dead bird and began to carry it back to the cave.
One-Eye saw the porcupine again. A lynx (山猫) was watching secretly. The lynx was waiting for the right moment to attack the porcupine. The porcupine thought it was safe and began to unroll. When it unrolled, the lynx ran to the porcupine and tried to bite it. The porcupine quickly rolled itself up again and shot sharp spines into the lynx. The lynx jumped into the air in great pain and then ran away quickly.
The porcupine was badly hurt and half rolled up. One-Eye could see a good place to bite it, but he waited until he was sure the porcupine was dead. Then he picked it up. He quickly ate the bird and carried the dead porcupine back to the cave.
The she-wolf let him come in with the food. She knew now that he was not the kind of mate who would eat the cubs. She knew he would take care of her and wolf cubs.
—Adapted from White Fang
36.Which is TRUE about the cave
A.It was not safe enough.
B.It was cold and wet inside.
C.It was large inside and had a small opening.
D.It was so small that only the she-wolf could fit in.
37.Which is the correct order of what happened in the passage
①One-Eye met a porcupine and then left. ②One-Eye decided to go hunting again. ③One-Eye carried the porcupine back to the cave. ④One-Eye came to the riverside and caught a bird.
A.②①④③ B.①④②③ C.②④①③ D.③①④②
38.What does the underlined word “growled” probably mean in paragraph 3
A.Smiled gently. B.Shouted angrily. C.Looked carefully. D.Walked slowly.
39.What food did One-Eye bring back to the cave at last
A.A live bird. B.Some small wild animals.C.A hurt lynx. D.A dead porcupine.
40.What can we learn from the story
A.Mothers only protect their babies out of instinct (本能).
B.Trust comes from what you do.
C.Small animals can always protect themselves.
D.Good hunting skills help animals live.
三、完形填空(15小题,每小题1分,共15分)
先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。
The United Nations declared (宣布) 2024 as the International Year of the Camelids (国际驼科动物年). It’s a special year to 41 for these camels. Camels are the most famous 42 in the camelid family.
Did you ever 43 on a camel in the desert (沙漠) The camel sways (摇摆) when it 44 . It feels like a boat ride on the sand. People call camels “ 45 of the desert”.
Long ago, people used camels to 46 all their things across hot and dry deserts. Camels are really 47 at traveling in the desert. They eat plants and carry more things than horses. When wind and sand fill the air, they can 48 travel. And they don’t need much water. Sometimes, a camel can carry lots of things 49 go with no water for two weeks.
Today, desert people still ride on camels and use 50 to carry things. People also drink healthy camel 51 and eat delicious camel meat. And camels can do 52 more. People use camel hair to 53 tents and even clothes. Even camel droppings (粪便) are 54 . Desert people use them to help cook meals!
So, next time you think about a desert 55 , remember to visit these animals. They have been helping people for a long time.
41.A.read B.care C.eat D.circle
42.A.horses B.actors C.parents D.members
43.A.ride B.run C.skate D.dance
44.A.eats B.sleeps C.walks D.swims
45.A.boats B.trees C.water D.mountain
46.A.sell B.save C.carry D.create
47.A.quick B.good C.angry D.surprised
48.A.still B.never C.hardly D.quietly
49.A.if B.or C.but D.and
50.A.it B.us C.him D.them
51.A.coffee B.milk C.juice D.water
52.A.too B.luckily C.even D.easily
53.A.kick B.draw C.make D.fit
54.A.useful B.beautiful C.colourful D.powerful
55.A.song B.trip C.book D.picture
四、语篇填空(15小题,每小题1分,共15分)
第一节
阅读短文,从方框中选出恰当的单词并用其适当形式填空,使短文通顺、意义完整。每空仅填一词,每词仅用一次。
spend quick die be friend neighbor she think child care
Batong was an old dog. After his owner 56 , the dog still stayed near the house day after day to wait for his owner to come back. Some of the 57 in the neighborhood left some food for Batong. Because their parents 58 the dog was kind, they let the kids play with him.
One day, Batong walked into the 59 yard and began to play with 18-month-old Junjun. The young mother didn’t like the dirty dog at first. When she saw 60 son having fun playing with the dog, she decided to let this 61 dog stay.
One afternoon, the mother left Junjun in the yard while she was talking on the phone. When she got back, her son was gone. The 62 mother was very afraid and she called the police. They looked for Junjun for six hours but didn’t find him. Everyone 63 worried about that.
Then someone said he heard barking (狗叫声) from the woods. So, they all ran to the woods 64 . Junjun was sleeping there and Batong was with him. Junjun’s mother was so thankful and Batong 65 the rest of his days with them together.
第二节
阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。
Can you believe that some penguins (企鹅) live in the south of Africa The weather there is really warm. These animals are called African penguins. An African penguin can be 66 to 70 cm tall and weighs 2.5 kg. African penguins spend most of the day feeding in the ocean, and this helps them stay cool.
African penguins can’t lay (产) their eggs in the open like others. Instead, they dig holes 67 protect their eggs from the hot sun. The baby penguins often stay in 68 holes for about three weeks.
African penguins are 69 danger now. Some animals like dogs and cats can eat them on land, while in the water, they have to keep away from other big sea life. There 70 only about 50,000 wild African penguins left. They’re losing their homes. Other problems include humans picking penguin eggs for sale, competition with humans for fish, and oil pollution in the water.
五、补全对话(5小题,每小题2分,共10分)
根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
Ella: Oh, 71 , Chen Jie
Chen Jie: It’s a folding fan.
Ella: 72
Chen Jie: I bought it last year.
Ella: It’s so beautiful!
Chen Jie: Thanks. It’s very kind of you.
Ella: Oh! It has a painting of bamboo on it.
Chen Jie: Yeah. Bamboo is one of the most popular subjects in Chinese paintings. It’s a symbol of goodness in Chinese culture.
Ella: I didn’t know that before. 73
Chen Jie: At the Bamboo Sea in Sichuan. It is the largest and oldest bamboo forest in China. I thought it was nice, so I bought it at once. And I learnt lots of interesting things when I was there.
Ella: Really 74
Chen Jie: Well, bamboo is one of the fastest-growing plants. Some bamboo can grow almost one metre in one day. Also, it’s one of the most useful plants in the world. People can use it to build houses and make tools and instruments.
Ella: Oh, that’s interesting. I remember pandas love to eat bamboo, too, right
Chen Jie: 75 ! Actually, we eat bamboo shoots. They’re really delicious.
六、书面表达 (20分)
76.先阅读下面所给的材料,再根据以下几个问题,并结合自己的想象,续写这个故事。
(1)Why didn’t the bird eat
(2)What did Tom do with it then
(3)Would he meet the bird again
要求:
(1)设想合理,语言流畅。
(2)80词左右(开头已给出,不计入总词数)。
One day, Tom found a little bird in the garden. The bird was weak. Tom took it to his room and looked after it well. Soon the bird got better. Tom bought a cage and kept the bird in it. But when the bird was in the cage, it didn’t eat anything.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

展开更多......

收起↑

资源列表