Unit 8 Let's Communicate !单元测试卷(河南使用)【听力音频+听力原文+答案+PPT版答案】-2025-2026学年八年级英语上册(人教版2024)

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit 8 Let's Communicate !单元测试卷(河南使用)【听力音频+听力原文+答案+PPT版答案】-2025-2026学年八年级英语上册(人教版2024)

资源简介

(共8张PPT)
人教版2024 八年级上册
Unit 8 Let's Communicate!
单元测试(河南使用)答案
一.听力
1-5:C A B C A 6-10:A C C B B
11-15:C A C A B
16.students 17.Canada 18.room 19.Friday
20.English
一、快速核对
A:21.B 22.C 23.B 24.C 25.D
B:26.A 27.C 28.D 29.C 30.D
c:31.A 32.D 33.B 34.C 35.A
D;36.B 37.C 38.A 39.B 40.C
二、阅读理解
41.A 42.B 43.A 44.A 45.C 46.A 47.B 48.A 49.B 50.A 51.A 52.A 53.B 54.B 55.C
三、完形填空
第一节:
56.differently 57.idea 58.stuck 59.afraid 60.respect 61.lively 62.ours 63.polite
64.understand 65.classmates
第二节:
66.to 67.the 68.are 69.when/while 70.up
四、语篇填空
71.What’s the matter/What’s wrong (with you)/What happened
72.Why (doesn’t your mother allow you to listen to it)
73.I don’t think so/I don’t agree with her (your mother)
74.Do you often talk with your mother
75.OK, I will
五、补全对话
It’s normal to argue with our parents. When I have problems getting on with my parents, I often talk to them. I think a face-to-face talk works the best. That can help us understand each other better. What’s more, I can discuss my problems with them. They will help me find better ways to work out problems. So why don’t we make friends with our parents
七、书面表达2025 —2026学年八年级英语上学期单元测试卷(河南使用)
Unit 8 Let’s Communicate!
( 听力20分+笔试100分,共120分,考试时间100 分钟)
注意事项:
本试卷共10页,六个大题,满分120分,考试时间100分钟。
本试卷上不要答题,请按答题卡上注意事项的要求,直接把答案填写在答题卡上。答在试卷上的答案无效。
参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 C A B C A A C C B B
题号 11 12 13 14 15 21 22 23 24 25
答案 C A C A B B C B C D
题号 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35
答案 A C D C D A D B C A
题号 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
答案 B C A B C A B A A C
题号 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55
答案 A B A B A A A B B C
1.C
【原文】W: What do you want to have in the future, Jeff
M: A plane of my own! I will fly it to many places.
2.A
【原文】M: Jenny, the weather is so lovely! What about having the party in the park
W: Good idea.
3.B
【原文】M: Mum, how did you use to communicate with others
W: Scott, by letter or telephone.
M: The world is changing rapidly, now we keep in touch with people by WeChat, Mobile phone, QQ chatting room and Blogs.
4.C
【原文】略
5.A
【原文】略
6.A 7.C
【原文】W: Good morning, Robert.
M: Good morning, Laura.
W: What do you think your life will be like in 10 years
M: I think I’ll be a scientist.
W: Do you think people can really live in space
M: Yes! Scientists are working on it now. Maybe in 10 years, we’ll live on other planets.
W: That sounds great.
8.C 9.B
【原文】W: You look angry, Sam.
M: Yes, I had a fight with Michael.
W: What’s up
M: We lost the game this morning. Michael said we lost it because I didn’t pass the ball.
W: Did you
M: I did pass the ball at the beginning and they didn’t catch it. So I …
W: I see. Maybe you should learn teamwork. It’s important, right
M: Right. I think I know what to do.
W: OK. I’m going to prepare dinner now.
10.B 11.C 12.A
【原文】A: Hi, Tom. You look so sad. What’s wrong
B: I had a fight with my best friend Bob. He is angry now. Alice, help me.
A: Don’t be so upset. You can call him up and say sorry.
B: Good idea, but I don’t have his phone number.
A: Why don’t you write him a letter
B: Sorry. I am really not good at writing.
A: Well. I think you should talk to him when he comes to school.
B: Sounds great. But he doesn’t come to school because he is sick.
A: Sorry to hear that. You’d better visit him tomorrow.
B: OK. That’s a good idea, because we live in the same neighborhood. It’s convenient. Thanks a lot.
13.C 14.A 15.B
【原文】M: It’s Saturday today. You should feel happy.
W: But I’m really tired, Tony.
M: What’s the matter, Sue
W: I did too much homework till 11:00.
M: When did you start to do it
W: At 8:00.
M: Oh, the time is long enough. Maybe you should learn to relax.
W: But my parents want me to study all day.
M: You could tell your parents about your feeling.
W: But they expect me to get good grades.
M: You should tell them that studying for a long time has nothing to do with studying well.
W: OK. I will have a talk with them.
16.students 17.Canada 18.room 19.Friday 20.English
【原文】
Hello, everyone. I have a piece of good news to tell you. We’re lucky enough to have Mr. Smith make a speech for the students of Grade Nine. Mr. Smith is a famous Canadian scientist. He can’t see anything, because of his illness, but he is very famous and successful. Though he has a serious physical problem, he thinks it’s not important. Mr. Smith will make his speech in room 205 and the speech begins at half past three on Friday afternoon. The topic of his speech is how to learn English well. Please come to the speech on time. I’m sure all of you will enjoy it.
21.B 22.C 23.B 24.C 25.D
本文是说明文,主要介绍了现代社会中不同的交流方式,包括电话、视频通话、短信、肢体语言、电子邮件和面对面交流等,并阐述了每种交流方式的特点与优势。
21.细节理解题。根据“When you’re in a rush and need a quick response, making a phone call is a great choice..”可知,打电话是得到快速回复的好方法。故选B。
22.细节理解题。根据“Video calls have grown more and more popular. They let you see the other person’s facial expressions and body language during the conversation.”可知,视频通话受欢迎是因为能看到对方的表情。故选C。
23.词句猜测题。根据“Face-to-face communication is the most traditional and the most powerful. It gives you the opportunity to have in-depth conversations,...”可知,“It”指代的是面对面交流。故选B。
24.主旨大意题。根据“In modern society, people have a wide range of ways to communicate with one another.”以及全文内容可知,文章介绍了电话、视频通话、短信、肢体语言、电子邮件、面对面交流等不同的交流方式,主要讲的是不同的交流方式。故选C。
25.推理判断题。文章介绍的是日常生活中的交流方式,所以可能来自关于日常生活的杂志。故选D。
26.A 27.C 28.D 29.C 30.D
本文是一篇记叙文。主要讲述了两姐妹玛利亚和菲利希亚经常吵架,母亲让她们安静地互相对视五分钟,这种方法解决了两姐妹之间的矛盾。
26.细节理解题。根据第一段“It was the third time this week that the sisters had argued over nothing.”可知,她们之间的争吵没有原因,总是无缘无故地争吵。故选A。
27.细节理解题。根据第五段“The girls sat face to face, with their knees almost touching.”可知,两个女孩面对面坐着,膝盖几乎碰在一起。结合选项可知,C选项中的图片符合两个女孩坐着的方式。故选C。
28.细节理解题。根据第一段“It was the third time this week that the sisters had been arguing over nothing.”可知,玛利亚和菲利希亚经常吵架,对应b;根据第五段“Mom put two chairs opposite to each other but very close together.”可知,妈妈要求姐妹两面对面坐着,对应d;根据第六段“Felicia looked at Maria’s angry face while Maria looked at Felicia’s.”可知,姐妹两互相看着对方,对应a;根据倒数第二段“... began giggling (咯咯地笑) and so did Felici”可知,她们咯咯地笑了,对应c。故选D。
29.推理判断题。根据文章内容可知,母亲让两个女孩面对面的对视,最终让两个女孩和好如初,明智地解决了孩子们的问题。故选C。
30.推理判断题。根据“Now you look each other in the eye for five minutes.”和“Soon Maria couldn’t stand it any longer and began giggling (咯咯地笑) and so did Felicia.”可知,母亲让孩子们对视五分钟,女孩们在这五分钟里和好如初,故五分钟的眼神交流对于处理孩子们之间的争吵是有帮助的。故选D。
31.A 32.D 33.B 34.C 35.A
本文主要讨论了青少年与父母之间的争吵问题,列举了几个争吵的例子、一项调查结果以及专家给出的建议。
31.细节理解题。根据文章第一个对话部分“Parent: Mike is always making trouble in school. You’d better keep away from him.”可知,Ben的家长对迈克不满意,不希望Ben和他交朋友。故选A。
32.细节理解题。根据第二个对话部分“Parent: Don’t spend so much time playing computer games. You should do something meaningful.”可知,Grace的家长认为玩电脑游戏是无意义的。故选D。
33.细节理解题。根据第三个对话部分“Jack: I did study hard. But it’s just too difficult for me.”可知,Jack认为物理太难是他成绩不好的原因。故选B。
34.细节理解题。根据“Some results of a survey”部分“About 18% of the kids talk to their parents when they have problems.”可知,只有少数孩子会和父母沟通问题。故选C。
35.推理判断题。根据“Some suggestions from experts”部分“Communicate with your kids in a friendly way. Encourage kids to share their feelings with you. Take part in different activities together with kids.”可知,这些建议是针对家长的。故选A。
36.B 37.C 38.A 39.B 40.C
本文主要说明了目前年轻人缺乏语言表达能力的原因,并给出了改善建议。
36.细节理解题。根据“Are you good at showing your ideas clearly ”可知,作者是通过询问一个问题来开始这篇文章的。故选B。
37.推理判断题。根据“Chen Chen, a 28-year-old manager from Beijing, found that it was difficult to talk with people at work.”和“‘People don’t like to describe problems with exact words,’ he said.”可知,作者举这个例子是为了表明在工作中与人交谈是多么困难。故选C。
38.词句猜测题。根据“People don’t like to describe problems with exact words ...”可知,人们不喜欢用确切的词语来描述问题,可猜测划线词vague words的意思应该是“含糊的词语”。故选A。
39.细节理解题。根据“Many young people’s vocabulary grows larger with the new words from the internet. ... As a result, they are not good at using traditional words.”,“54% thought that’s because they read too little.”和“More than half said they used internet memes and stickers too often.”可知,人们语言能力欠佳的原因包括阅读量少、频繁使用网络热梗与表情包,以及过于频繁地使用互联网新词,即①②④。故选B。
40.推理判断题。根据“Are you good at showing your ideas clearly ”和“What can we do to make a change About 58% of the young people believed reading more was a good idea. And nearly half said talking to people face-to-face more often would also help.”可知,这篇文章的目的是要求人们更注重清晰地表达想法。故选C。
41.A 42.B 43.A 44.A 45.C 46.A 47.B 48.A 49.B 50.A 51.A 52.A 53.B 54.B 55.C
本文是一篇说明文,介绍了如何更好地沟通的五个实用技巧,包括认真倾听、使用礼貌语言、注意肢体语言、尊重他人观点以及关心他人感受。
41.但是我们如何能更好地沟通呢?
better更好;best最好;well好;good好。根据“Communication is an important part”和“Here are some useful tips.”可知,文章旨在提供建议以便更好地沟通。故选A。
42.首先,我们应该认真地听。
careful仔细的;carefully认真地;careless粗心的;carelessly粗心地。根据“give them our full attention”可知,应认真倾听,空格处修饰动词listen,应用副词carefully。故选B。
43.不要打断他们。
stop停止;help帮助;watch观看;ask询问。根据“Let them finish what they want to say.”可知,应让他人说完,不要打断他们。故选A。
44.通过认真听,我们能更好地理解他们的意思。
what什么;where哪里;how怎样;who谁。根据“we can better understand ... they mean.”可知,空格处引导宾语从句,且作mean的宾语,表示“他们所说的内容”,应用what。故选A。
45.第二,使用礼貌的语言。
easy简单的;difficult困难的;polite礼貌的;impolite不礼貌的。根据“Words like “please” and “thank you” can make a big ...”可知,使用“请、谢谢”等词语是礼貌的。故选C。
46.像“请”和“谢谢”这样的词能起到很大的作用。
difference区别;problem问题;mistake错误;trouble麻烦。根据“They show our politeness.”可知,这样的词能表达我们的礼貌,起到很大的作用,make a big difference“起到很大作用”。故选A。
47.不要使用别人难以理解的词语。
easy容易的;difficult困难的;simple简单的;interesting有趣的。根据“ Also, try to be clear when we speak.”可知,说话时要清楚,应避免使用难以理解的词。故选B。
48.有时,我们的身体比语言能表达得更多。
tell告诉,传达;speak说话;say说;talk谈话。根据“Sometimes, our body can ... more than our words.”可知,此处指肢体语言能传达更多信息。故选A。
49.眼神交流表明我们对对方的话感兴趣。
touch触摸;contact联系;connection连接;relation关系。根据“Making eye ... shows that we are interested in what the other person is saying.”可知,这里指眼神交流,eye contact“眼神交流”。故选B。
50.第四,要友善。
kind友善的;strict严格的;rude粗鲁的;funny有趣的。根据“we should still respect his or her ...”可知,应友善对待他人。故选A。
51.如果我们不同意某人,我们仍然应该尊重他或她的观点。
ideas观点;money钱;food食物;clothes衣服。根据“don’t agree with someonee”可知,应尊重他人的想法或观点。故选A。
52.我明白你的观点,但我仍然有不同的想法。
still仍然;never从不;hardly几乎不;ever曾经。根据“I see your point, but I ... think differently.”可知,此处表示转折,尽管明白对方观点,但自己仍持不同意见。故选A。
53.最后,关心他人的感受。
look at看;care about关心;look for寻找;think over仔细考虑。根据“others’ feelings”可知,应关心他人感受。故选B。
54.如果某人难过,一句善意的话或背上的轻拍会很有帮助。
learn学习;help帮助;get得到;take拿。根据“If someone is sad, a kind word or a pat on the back can ... a lot.”可知,此处指这些行为能帮助他人。故选B。
55.通过友善和理解,我们能让沟通更成功。
difficult困难的;boring无聊的;successful成功的;interesting有趣的。根据“By being kind and understanding”可知,友善和理解能使沟通更成功。故选C。
56.differently 57.idea 58.stuck 59.afraid 60.respect 61.lively 62.ours 63.polite 64.understand 65.classmates
本文主要通过描述同学间的争执,说明在合作中尊重他人、保持开放心态的重要性。
56.汤姆有一个想法,但杰克的想法不同。根据前文“Tom had one idea”的对比可知,杰克想法不同,此处需用副词differently表示“不同地”,修饰动词thought。故填differently。
57.你的想法很糟糕!根据上文“Tom had one idea”的提示可知,此处指杰克的“想法”。故填idea。
58.因为他们都坚持自己的想法,谈话变成了一场大争吵。根据“to their ideas”可知,stick to为固定搭配,意为“坚持”,描述过去事件用一般过去时,动词用过去式。故填stuck。
59.我担心他们的友谊会破裂。根据“their friendship would be broken”可知,此处表示担心,be afraid that为常用句型。故填afraid。
60.我告诉他们每个人的想法都很好,他们应该互相尊重。根据“I told them everyone’s idea was good and they should ... each other.”可推出是要尊重彼此,respect“尊重”,情态动词should后接动词原形。故填respect。
61.我们班通常很活跃。根据“We often do group work”可知班级氛围活跃,需用形容词lively表示“活泼的,生气勃勃的”,作表语。故填lively。
62.我们应该知道这个项目是我们的,而不仅仅是一个人的。根据“not just one person’s”的对比可知,此处表示项目是“我们的”,需用名词性物主代词ours。故填ours。
63.在学校,老师允许我们说出自己的想法,但我们必须有礼貌。根据“teachers allow us to say what we think”的转折关系可知,表达观点时也需保持礼貌,需用形容词polite表示“有礼貌的”,作表语。故填polite。
64.我们需要分享并理解他人。根据“share and”的并列结构可知,需用动词原形,understand“理解”符合语境。故填understand。
65.只有这样才能与同学相处融洽。根据全文关于同学合作的语境可知,此处指与“同学”相处,需用名词复数。故填classmates。
66.to 67.the 68.are 69.when/while 70.up
本文主要讲述了如何与父母有效沟通的建议。
66.你说你不知道如何征求父母的许可。分析句子结构可知,此处为“疑问词+不定式”结构,应填to。故填to。
67.我以前和你有同样的问题。the same…as…“和……相同的……”,是固定搭配。故填the。
68.以下是我给你的一些方法。此句为Here引导的倒装句,主语是“some of my ways”,应填are。故填are。
69.你可以在他们有空的时候和他们谈谈。根据“You can talk with them… they are free.”的语境可知,此处建议在父母有空的时候和他们谈谈,when/while“当……的时候”符合。故填when/while。
70.最后,当他们不同意你的观点时,不要放弃与他们交谈。根据下文“Try your best to convince (说服) them!”可知,尽力说服他们,应是不要放弃与他们交谈,give up“放弃”符合。故填up。
71.What’s the matter/What’s wrong (with you)/What happened 72.Why (doesn’t your mother allow you to listen to it) 73.I don’t think so/I don’t agree with her (your mother) 74.Do you often talk with your mother 75.OK, I will
本文是一段对话,对话围绕Linda因母亲禁止听音乐而烦恼展开,A通过共情和建议帮助她解决问题。
71.根据“You look sad”可知,A在询问Linda情绪低落的原因,需填表示关心的问句。故填What’s the matter/What’s wrong (with you)/What happened。
72.根据“Because she thinks...”可知,A追问母亲反对的原因,需用Why引导疑问句。故填Why (doesn’t your mother allow you to listen to it)。
73.根据“It makes me relaxed...”可知,A表达对音乐的支持,需填否定母亲观点的句子。故填I don’t think so/I don’t agree with her (your mother)。
74.根据“No. I don’t often talk with her”可知,A询问沟通情况,需填Do you often talk with your mother。
75.根据“Thanks for your advice”可知,Linda接受建议,需填表示同意的短句。故填OK, I will。
76.例文
It’s normal to argue with our parents. When I have problems getting on with my parents, I often talk to them. I think a face-to-face talk works the best. That can help us understand each other better. What’s more, I can discuss my problems with them. They will help me find better ways to work out problems. So why don’t we make friends with our parents
[总体分析]
①题材:本文是一篇小作文;
②时态:一般现在时;
③提示:需包含“自己与父母的沟通做法”这一核心内容,可适当补充沟通的效果或建议,使文章通顺、完整,词数约50词,无固定开头和格式要求。
[写作步骤]
第一步,开篇可简单提及与父母沟通的普遍性,引出自己的沟通方式;
第二步,具体介绍核心沟通方法,如面对面交流、分享问题等;
第三步,补充沟通的效果或给出相关建议,收尾升华主题。
[亮点词汇]
①face-to-face面对面的
②work the best效果最好
③work out解决(问题)
④make friends with和……交朋友
[高分句型]
①When I have problems getting on with my parents,I often talk to them. (when引导的时间状语从句)
②I think a face-to-face talk works the best. (宾语从句)
③They will help me find better ways to work out problems. (help sb do sth.和ways to do sth.两个结构搭配) 2025 —2026学年八年级英语上学期单元测试卷(河南使用)
Unit 8 Let’s Communicate!
( 听力20分+笔试100分,共120分,考试时间100 分钟)
注意事项:
本试卷共10页,六个大题,满分120分,考试时间100分钟。
本试卷上不要答题,请按答题卡上注意事项的要求,直接把答案填写在答题卡上。答在试卷上的答案无效。
一、听力理解(20小题,每小题1分,共20分)
第一节
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。
1.What does Jeff want to have in the future
A.A robot. B.A house. C.A plane.
2.Where will they have the party
A.In a park. B.In a restaurant. C.At Jenny’s home.
3.How many ways does Scott communicate with others
A.Three. B.Four. C.Five.
4.How does May usually communicate with her friends
A.By making calls. B.By sending e-mails. C.By writing letters.
5.How did the woman communicate with people in France
A.In English. B.In French. C.In Russian.
第二节
听下面几段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答第6至第7两个小题。
6.What does Robert want to be
A.A scientist. B.An artist. C.An astronaut.
7.Where does Robert think people will live
A.On a space station. B.On the moon. C.On other planets.
听对话,回答下列小题。
8.What’s the matter with Sam
A.He can’t catch the ball. B.He lost his ball. C.He fought with Michael.
9.What did the woman ask Sam to do
A.Pass the ball. B.Learn teamwork. C.Prepare dinner.
请听对话,回答小题。
10.Why does Tom look sad
A.His friend is sick. B.He had a fight with his friend. C.He isn’t good at writing.
11.Which of the following is the best advice for Tom
A.Call Bob up. B.Write to Bob. C.Visit Bob tomorrow.
12.What are the speakers mainly talking about
A.How to say sorry. B.How to visit friends. C.How to write letters.
听下面一段对话,回答以下小题。
13.How is Sue feeling now
A.She is feeling happy. B.She is feeling worried. C.She is feeling tired.
14.Why do Sue's parents want Sue to study all day
A.Because they expect her to get good grades.
B.Because they think students should always study hard.
C.Because they want her to go to a good university.
15.What does Sue decide to do
A.She decides to talk with her friends.
B.She decides to talk with her parents.
C.She decides to leave her parents.
第三节,你将听到一篇短文。请你根据所听内容填写下面的信息卡,并将答案填写在答题卡上对应的位置,短文听两遍。
A Speech
Attender (出席者) The 16 of Grade Nine.
Speaker Mr Smith, a scientist from 17
Place In 18 205.
Time At half past three on 19 afternoon.
Topic How to learn 20 well.
二、阅读理解(20小题,每小题2分,共40分)
阅读下面四篇语言材料,然后按文后要求做题。
A
In modern society, people have a wide range of ways to communicate with one another.
Telephone calls remain a common method. When you’re in a rush and need a quick response, making a phone call is a great choice. You can talk directly to the person on the other side.
Video calls have grown more and more popular. They let you see the other person’s facial expressions and body language during the conversation. This makes them perfect for long-distance communication with family and friends.
Text messages are convenient for sending short information. You can send them at any time, and the recipient can read them at their convenience.
Body language is also an important form of communication. A smile can convey friendliness, while a frown might suggest dissatisfaction. We use body language even when we’ re on the phone or in a video call.
Email is suitable for sending detailed information, such as work reports or long messages. It’s formal and can be saved for future use.
Face-to-face communication is the most traditional and the most powerful. It gives you the opportunity (机会) to have in-depth conversations, sense the other person’s emotions, and build stronger relationships.
Each communication method has its own benefits, and we can pick the most appropriate one according to different situations.
21.Which method is good for getting a quick reply
A.Sending emails. B.Making telephone calls. C.Using body language. D.Sending text messages.
22.Why are video calls popular
A.Because they are the most traditional way.
B.Because they are very formal.
C.Because they let you see the other person’s expressions.
D.Because they are convenient for sending short messages.
23.What does the underlined word “It” refer to
A.Each communication method. B.Face-to-face communication. C.The most suitable method. D.Different situations.
24.What is the passage mainly about
A.The history of communication. B.The importance of communication.
C.Different ways of communication. D.How to choose communication methods.
25.Where might this passage be from
A.A science fiction book. B.A storybook.
C.A travel guide. D.A magazine about daily life.
B
Mom was cooking in the kitchen. She could hear the girls arguing in the living room. It was the third time this week that the sisters had argued over nothing. A few minutes later, Maria went into her bedroom angrily and closed the door heavily.
“Come to the kitchen, young lady,” Mom firmly (坚定地) said to Maria in her best mother tone of voice.
Maria walked into the kitchen and shouted, “I can’t stand living with Felicia for another minute. I don’t even want to talk to her again!”
Mom called out, “Felicia, come to the kitchen right now.”
While Felicia was on her way, Mom put two chairs opposite to each other but very close together. “Maria, you sit here and Felicia, you sit there.” The girls sat face to face, with their knees almost touching. “Now you look at each other in the eye for five minutes,” Mom ordered.
At first, the girls moved their bodies from side to side. Mom said, “You must keep looking at each other for five minutes. Each minute you don’t make eye contact (接触) means another minute sitting in the chair.” They both wanted out, so they had to sit here and look at each other. Felicia looked at Maria’s angry face while Maria looked at Felicia’s. They each thought the other one looked ridiculous (可笑的). In fact, they were being ridiculous to fight and being mad at each other over nothing.
Soon Maria couldn’t stand it any longer and began giggling (咯咯地笑) and so did Felicia. They giggled and laughed.
Mom wisely (明智地) didn’t say anything except, “Okay girls, you can go now.”
26.What was the reason for Maria and Felicia’s argument
A.They argued over nothing.
B.They didn’t want to live together.
C.They didn’t want to talk to each other.
D.They each thought the other one was impolite.
27.Which is the right picture to show the way the girls sat
A.B.C. D.
28.Put the following information into correct order according to the passage.
a. Maria and Felicia looked at each other very near.
b. Maria argued with Felicia.
c. Maria and Felicia giggled and laughed.
d. Mom asked Maria and Felicia to sit opposite each other.
A.b-d-c-a B.d-b-a-c C.b-a-d-c D.b-d-a-c
29.Which word can best describe the girls’ mom
A.Kind. B.Strict. C.Clever. D.Funny.
30.What can we get from the passage
A.It’s difficult to deal with problems between children.
B.Parents can do nothing about problems between children.
C.There is no need to deal with problems between children.
D.The 5-minute eye contact is helpful to deal with problems between children.
C
Arguments between teenagers and parents can be a problem and should be taken seriously.
·A few examples of the arguments
Parent: Mike is always making trouble in school. You’d better keep away from him. Ben: You don’t know him as well as I do. Stop trying to tell me who I can make friends with.
Parent: Don’t spend so much time playing computer games. You should do something meaningful. Grace: I’ve already finished my homework. I just want to relax.
Parent: You got an “F” in your physics exam again. I’m disappointed with you. Jack: I did study hard. But it’s just too difficult for me.
·Some results of a survey
About 18% of the kids talk to their parents when they have problems.
Over 50% of the kids think their parents don’t understand them.
Almost 50% of the parents talk to their children only about school.
·Some suggestions from experts
Communicate with your kids in a friendly way.
Encourage kids to share their feelings with you.
Take part in different activities together with kids.
根据语篇内容,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选择最佳答案。
31.Ben’s parent isn’t happy with Ben being friends with ________.
A.Mike B.Grace C.Jack D.nobody
32.What does Grace’s parent think of playing computer games
A.Interesting. B.Relaxing. C.Useful. D.Meaningless.
33.Why didn’t Jack do well in physics
A.Because he often plays with Mike. B.Because he thinks it’s too hard for him.
C.Because he plays computer games too much. D.Because he doesn’t like the teacher at all.
34.What can we know from the survey of the passage
A.None of the kids think their parents understand them.
B.Most parents talk to their children only about school.
C.A few kids talk to their parents when they have problems.
D.Children shouldn’t share their feelings with their parents.
35.The suggestions are for ________.
A.parents B.teachers C.students D.experts
D
Are you good at showing your ideas clearly China Youth Daily did a survey. More than 1,300 young people took part in it. 60% of them completed their study at university.
In the survey, 47.1% of people said their verbal skills (语言能力) were poor and 41.5% said it was difficult to talk with people at work. Chen Chen, a 28-year-old manager from Beijing, found that it was difficult to talk with people at work. “People don’t like to describe problems with exact words,” he said. “They often use vague words, such as ‘this isn’t right’ or ‘check it again’.”
“Fewer young people can show their ideas clearly,” said Guo Xiao’an. He is a Doctor of Language at Chongqing University. “Many young people’s vocabulary grows larger with the new words from the internet. They use these words more often in their daily life. As a result, they are not good at using traditional words.”
The survey also asked why their verbal skills were poor. 54% thought that’s because they read too little. More than half said they used internet memes (网络热梗) and stickers (表情包) too often. This made them have nothing more to say when they talked to people.
What can we do to make a change About 58% of the young people believed reading more was a good idea. And nearly half said talking to people face-to-face more often would also help.
36.How does the writer start the text
A.By telling a story. B.By asking a question.
C.By comparing differences. D.By showing an example.
37.Why does the writer give the example of Chen Chen
A.To tell us the meaning of verbal skills. B.To teach how to improve vocabulary in daily life.
C.To show how difficult it is to talk with people at work. D.To complete the report about the survey.
38.What do the underlined words “vague words” mean in Chinese
A.含糊的词语 B.粗鲁的措辞 C.啰嗦的话语 D.批判的言辞
39.Why were people’s verbal skills poor according to the survey
①They spent little time in reading. ②They often used internet memes and stickers.
③Most of them didn’t complete their studies at university. ④They used new words from the internet more often.
A.①②③ B.①②④ C.②③④ D.①③④
40.What’s the purpose of the text
A.To introduce the ways of using traditional words.
B.To help people understand the importance of writing.
C.To ask people to pay more attention to showing ideas clearly.
D.To teach young people how to communicate correctly.
三、完形填空(15小题,每小题1分,共15分)
先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。
How to communicate better
Communication is an important part of our lives. It helps us build good relationships with others. But how can we communicate 41 Here are some useful tips.
First, we should listen 42 . When others are talking to us, we should give them our full attention. Don’t 43 them. Let them finish what they want to say. By listening carefully, we can better understand 44 they mean.
Second, use 45 language. Words like “please” and “thank you” can make a big 46 . They show our politeness. Also, try to be clear when we speak. Don’t use words that are too 47 for others to understand.
Third, pay attention to our body language. Sometimes, our body can 48 more than our words. For example, a smile can show that we are friendly. Making eye 49 shows that we are interested in what the other person is saying.
Fourth, be 50 . If we don’t agree with someone, we should still respect his or her 51 . We can say something like “I see your point, but I 52 think differently.”
Finally, 53 others’ feelings. If someone is sad, a kind word or a pat on the back can 54 a lot. By being kind and understanding, we can make our communication more 55 .
41.A.better B.best C.well D.good
42.A.careful B.carefully C.careless D.carelessly
43.A.stop B.help C.watch D.ask
44.A.what B.where C.how D.who
45.A.easy B.difficult C.polite D.impolite
46.A.difference B.problem C.mistake D.trouble
47.A.easy B.difficult C.simple D.interesting
48.A.tell B.speak C.say D.talk
49.A.touch B.contact C.connection D.relation
50.A.kind B.strict C.rude D.funny
51.A.ideas B.money C.food D.clothes
52.A.still B.never C.hardly D.ever
53.A.look at B.care about C.look for D.think over
54.A.learn B.help C.get D.take
55.A.difficult B.boring C.successful D.interesting
四、语篇填空(15小题,每小题1分,共15分)
第一节
阅读短文,从方框中选出恰当的单词并用其适当形式填空,使短文通顺、意义完整。每空仅填一词,每词仅用一次。
we lively respect afraid understand idea classmate polite differently stick
In our daily life, getting along with others is important.
Last week, I saw a fight between Tom and Jack. They were talking about a group project. Tom had one idea, but Jack thought 56 . As they talked, their voices got louder. Suddenly, Tom shouted at Jack, “Your 57 is bad! You never listen to me.” Jack was shocked. Because they both 58 to their ideas, the talk turned into a big fight.
I was 59 their friendship would be broken. So, I went to help. I told them everyone’s idea was good and they should 60 each other. After a while, they calmed down.
Our class is usually very 61 . We often do group work. But sometimes, fights like this happen. We should know the project is 62 , not just one person’s. We all want good grades, and working together is the key.
At school, teachers allow us to say what we think, but we must be 63 . We should join in group talks with an open mind. We need to share and 64 others. Only then can we get along well with our 65 .
第二节
阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。
Dear Linda,
I’m sorry to hear that you have trouble communicating with your parents. You said you didn’t know how 66 ask for your parents’ permission (许可). I had 67 same problem as you before. But now, I can communicate with my parents well because I made some changes. Here 68 some of my ways for you.
Firstly, share your plans with your parents at the proper time when you want to go out. You can talk with them 69 they are free. Secondly, be patient when they ask you questions. They just care about you and want to make sure you are safe. Lastly, don’t give 70 talking with them when they don’t agree with you. Try your best to convince (说服) them! I hope these ways will be helpful to you.
五、补全对话(5小题,每小题2分,共10分)
根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
A: Hi, Linda. You look sad. 71
B: Well, I love music, but my mother doesn’t allow me to listen to it.
A: 72
B: Because she thinks listening to music is not good for my study.
A: 73 . I also love music. It makes me relaxed and helps me study better.
B: Right. Music brings me much, too. But how can I solve my problem Can you give me some advice
A: Of course. 74
B: No. I don’t often talk with her. We often argue,
A: I think communicating with each other is a better way. You can have a talk with your mother.
B: 75 . Thanks for your advice.
六、书面表达 (20分)
76.用所学内容向同学介绍你和你的父母是怎样沟通的。(词数:50左右)
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

展开更多......

收起↑

资源列表