资源简介 中小学教育资源及组卷应用平台2025-2026学年高一上学期期中模拟卷01(北师大版)英 语(满分150分,考试用时120分钟)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 测试范围:必修一 Unit1~Unit 2(北师大版)4. 难度系数:0.65。5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.答案是C.一、听力选择题1.Why did the man go to Beijing last weekend A.To meet his friend. B.To do shopping. C.To have lunch.2.What is the woman doing A.Enjoying a fountain. B.Having cheese. C.Taking a picture.3.What happened to the man last night A.He got up late. B.He had an accident. C.His mum had a fall.4.Where does the conversation probably take place A.In a restaurant. B.In a theatre. C.At a gas station.5.What are the speakers mainly talking about A.When to brush their teeth. B.How to brush their teeth. C.Why to brush their teeth.第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。听下面一段长对话,回答小题。6.How much do people usually tip in Europe A.10% of the total bill. B.15% of the total bill. C.20% of the total bill.7.What does the woman think of the US tipping standard A.It’s crazy. B.It’s quite low. C.It’s acceptable.听第7段材料,回答第8、9题。8.When does the train leave A.At six. B.At seven. C.At eight.9.Where will the man go A.The train station. B.The ticket office. C.The lost and found office.听第8段材料,回答第10至12题。10.Where did the woman know about the Internet of Things A.From a show. B.From her phone. C.From a friend.11.What is the man’s job probably A.A cook. B.A repairman. C.A decorator.12.How can the shared service system work for a bike A.By analyzing the data from the smart lock.B.By following the users’ habits.C.By making sure of road safety.听第9段材料,回答第13至16题。13.How much did the woman spend on wine and cheese A.About $50. B.About $30. C.About $20.14.How does the man feel about their parents’ coming A.Surprised. B.Excited. C.Nervous.15.Where are the speakers A.At their house. B.At a restaurant. C.At a grocery store.16.What will the woman do next A.Clean herself up. B.Taste the turkey. C.Fill the car with gas.听第10段材料,回答第17至20题。17.What is the speaker talking about A.How to build a healthy relationship.B.How to read others’ mind.C.How to develop your listening skills.18.How many suggestions are referred to A.Two. B.Three. C.Four.19.What isn’t referred to in the passage A.Speak up. B.Appreciate each other. C.Listen intently.20.Which is impolite when making a conversation A.Let others finish their thoughts.B.Reflect when others are speaking.C.Hold in the things that bother you.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ATo celebrate the Thanksgiving Day, there’ re a lot of things to experience in the River City Richmond in the state of Virginia.Holiday Light ShowThere’s a feast of LED-light displays at the Holiday Light Show, through New Year’s Eve at the Richmond Raceway Complex. It celebrates diverse holiday traditions. There’s about a mile of lights, and it takes just under a half hour to drive through. It opens at 5 pm each night, and admission in advance is $25 per carload, or $62.50 for unlimited admissions.Good Burger Market“Welcome to Good Burger, home of the Good Burger. Can I take your order ” That line from the 1997 film Good Burger brings us a feeling of nostalgia (怀旧). The upcoming shopping event on November 26, Good Burger Market, is from the idea of the funny film, from noon to 5 pm, when CobbleStore Vintage and Last Pick Vintage will host the Good Burger Market, featuring local vendors (小贩), live tunes and burgers.Model Railroad ShowThe 45th annual Model Railroad Show rolls back into the Science Museum of Virginia for the weekend. This year’s show features train displays, steam engine displays, a live train scene and rides on the Teddy Bear Express, tracking the technological footprint. Entry to the show is included with a general admission ticket, but registration is required from 9:30 am to 4:15 pm on November 25, 26 and 27. Ticket prices vary.Symphony Pops ConcertKick off the holiday season with the Symphony Pops Concert “Let It Snow” on November 26 and 27 at the Carpenter Theatre. The symphony will perform holiday classics and songs. Before the concert, bring the kids to the “Cocoa with Jack Frost & the Snow Queen” event. There’ll also be cookie decorating, crafts, and games. Concert tickets are $10-$85, and tickets for the “Cocoa with Jack Frost & the Snow Queen” event are $31-$35.21.How will the visitors experience the holiday light show A.By walking. B.By boat. C.By helicopter. D.By car.22.Which of the following events is inspired by an interesting film A.Holiday Light Show. B.Good Burger Market.C.Model Railroad Show. D.Symphony Pops Concert.23.Where can visitors have access to technology-focused displays A.At the Richmond Raceway Complex. B.At CobbleStore Vintage.C.At the Virginia Museum. D.At the Carpenter Theatre.BPoet William Stafford once said that we are defined more by the detours (迂回路) in life than by the narrow road toward goals. I like this image. But it was quite by accident that I discovered the deep meaning of his words.For years we made the long drive from our home in Seattle to my parents’ home in Boise in nine hours. We traveled the way most people do: the fastest, shortest, and easiest road, especially when I was alone with four noisy, restless kids who hate being forced to stay in a closed space and have strong opinions about everything.Road trips felt risky, so I would drive fast, stopping only when I had to. We would stick to the freeways and arrive tired. But then Banner, our lamb was born. He was rejected by his mama days before our planned trip to Boise. I had two choices: leave Banner with my husband or take him with me. My husband made the decision for me.That is how I found myself on the road with four kids, a baby lamb and nothing but my everlasting optimism to see me through. We took the country roads out of necessity. We had to stop every hour, let Banner shake out his legs and feed him. The kids chased him and one another. They’d get back in the car breathless and energized, smelling fresh from the cold air.We explored side roads, catching grasshoppers in waist-high grass. Even if we simply looked out of the car windows at baby pigs following their mother, or fish leaping out of the water, it was better than the best ride down the freeway. Here was life. And new horizons.We eventually arrived at my parents’ doorstep astonishingly fresh and full of stories. Some road trips are by necessity fast and straight. But that trip with Banner opened our eyes to a world available to anyone adventurous enough to wander around and made me realize that a detour may uncover the best part of a journey and the best part of yourself.24.Why did the author usually take freeways to her parents’ home?A.It was less tiring. B.It would be faster and safer.C.Her kids would feel less confined. D.She felt better with other drivers nearby.25.What is the author’s purpose of stopping regularly on the country roads?A.To take care of the lamb. B.To take a deep breath.C.To relax in the fresh air. D.To let the kids play with Banner.26.What does the author discover from the trip according to the last paragraph?A.Getting close to nature adds to the joy of life.B.One should follow side roads to watch wild animals.C.Freeways are where beauty hides.D.Enjoying the beauty of nature benefits one’s health.27.Which of the following can be the best title for the text?A.The Road to Bravery B.Creativity out of NecessityC.Road Trip and Country Life D.Charm of the DetourCIt is interesting to see that the force of only 6 or 7 people pushing in the same direction can cause up to 1,000 pounds of force—enough to break brick walls. During a fatal stampede (蜂拥), people can even die standing up. People die when pressure is put to their bodies in a front to back direction, causing them not to be able to breathe.If you are in a crowd, the first and most important thing is to make yourself familiar with your surroundings and find different exits. No matter where you are, make sure you always know how to get out.Make yourself aware of the type of the ground you are standing on, and know that in a crowd of moving people wet ground can cause you to fall.When in danger, a few seconds can make a difference, giving you the possibility of making use of your escaping route. Always stay closer to the escape route. If you find yourself in the middle of a moving crowd, do not fight against the pressure and do not stand still or sit down, because you can easily get trampled (踩踏). Instead, move in the same direction of the crowd; make use of any space that may open up to move sideways to the crowd movement where the flow is weaker.Keep your hands up by your chest, like a boxer—it gives you movement and protects your chest. If you fall, get up quickly. If you can’t get up because you are injured, get someone to pull you up. If you have kids, lift them up. If you fall and cannot get up, keep moving in the same direction of the crowd, or if that is not possible, then cover your head with your arms; do not lie on your stomach or back.28.Why may people in a stampede die standing up A.They can’t breathe freely.B.They push in the same direction.C.They are not able to get up.D.They aren’t familiar with the surroundings.29.What does the underlined word n fatal” mean in the first paragraph A.Harmful. B.Shocking.C.Deadly. D.Hateful.30.What should we do to make a difference when in danger A.Fight against the pressure.B.Stand still where you are.C.Sit down covering your head.D.Move along the escape route.31.What does the writer mainly want to tell us in the passage A.How to stay far away from a crowd.B.What to do when you are in a crowd.C.Where to go when you are in danger.D.How to get along with a big crowd.DWhat impresses you most when you think back to your years at university For me, it is my first Greek philosophy class from Dr. Degenaar at Stellenbosch University.Dr. Degenaar came into the lecture room on the first Friday morning of the term and asked us to write down our own definition of the “soul”. Here was the “teacher” asking us what we thought—it was an almost literally mind-blowing experience. He was not telling us what he thought but asking us how we saw something. The following discussion was interesting. That was my first experience of real learning in a classroom.Almost 50 years have passed since that experience. Of the other lecturers who “taught” me during that year. I remember they “taught” me the history of Greek philosophy, but I remember little of that history and absolutely nothing of those lecturers. And most of what I remember about Greek philosophy is what I learned in Dr. Degenaar’s class, for my own interest.I took further courses with Dr. Degenaar in the following years. Like the first class, there was little “lecturing” at us, but far more involvement of us all in a process of mutual (共同的) discovery in which we learned a lot about each other and the important issues of the day. The excitement of discovery stays with me. Then it took me almost another 20 years to get a deeper understanding of what had happened in that lecture hall: experiential learning.Traditionally, learners have been seen as “empty containers” waiting to be “filled” with learning given them by the teacher. The learner is, therefore, dependent on the teacher for what to think and how to pliance (遵从) is rewarded and so independent and original thinking is not developed.In contrast, in experiential learning, the learner is encouraged to think for himself/herself not to repeat the thought patterns of the teacher. The learning happens not because of what a “teacher” or “lecturer” says but because of what the learner does. In this sense, I think this is the best way to learn and everyone should try it and learn from it.32.What did the author think of his first Greek philosophy class A.Boring. B.Amazing.C.Confusing. D.Challenging.33.Why does the author compare Dr. Degenaar and the other lecturers A.To prove Dr. Degenaar’s devotion to his career.B.To stress Dr. Degenaar’s great influence on him.C.To point out Dr. Degenaar’s popularity among students.D.To show the author’s deep interest in Greek philosophy.34.How does experiential learning differ from traditional learning A.It combines theory with practice. B.It has no limit on learning places.C.It encourages independent thinking. D.It focuses more on the result of learning.35.What’s the author’s purpose in writing the text A.To introduce his respected teachers.B.To share his favorite university lesson.C.To explain the factors of experiential learning.D.To recommend an effective learning approach.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Going from middle school to the freshman year of high school is a big change. 36 .Be open to new friendships.High school is all about experiencing new things, including new friendships. Getting to know people you haven’t met before is a great way to broaden your horizons. 37 Simply sitting with a new person at lunch can be enough to get the ball rolling.Explore the campus.For most people, going off to senior high school means heading to a completely new campus. 38 . They might be able to show you around the campus, which will make you a bit more confident as you go on with your freshman year.Get organised.Senior high school and junior high school are very different. 39 . You can buy a planner and spend a few minutes each night going over the notes you took in class that day. Staying on top of your studies will make the transition(过渡) from middle school to high school much easier.40While there’s no need to plan every day for the next three years, it can’t hurt to make a note of classes you want to take or activities you’d like to try. Believe it or not, the three years will go by really fast. Having a plan in place will help you make the most of your high school experience.A.Create a three-year plan.B.Be open to new experiences.C.If you’re nervous, start small.D.That way, you’ll have a better idea of some of the things you can expect.E.Try to get as organised as possible so you can stay on top of your studies.F.If you worry about the unknown, reach out to the school and see if someone can help.G.Here are some ways to help you deal with anxiety and prepare for the first year.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。While high school does not generally encourage students to explore new aspects of life, college sets the stage for that exploration. I myself went through this 41 process and found something that has changed my 42 at college for the better: I discovered ASL-American Sign Language.I never felt an urge(冲动)to 43 any sign language before. My entire family is hearing, and so are all my friends. The 44 language were enough in all my interactions. Little did I know that I would discover my 45 for ASL.The story began during my first week at college. I watched as the ASL Club 46 their translation of a song. Both the hand movements and the very idea of communicating without speaking 47 me. What I saw was completely unlike anything I had experienced in the 48 . This newness just left me 49 more.After that, feeling the need to explore further, I decided to drop in on one of ASL Club's meetings. I only learned how to 50 the alphabet(字母表)that day. Yet instead of being discouraged by my 51 progress, I was excited. I then made it a point to 52 those meetings and learn all I could.The following term, I registered an ASL class. The professor was deaf and any talking was 53 . I soon realized that the silence was not unpleasant. 54 if there had been any talking, it would have caused us to learn less. Now, I appreciate the silence and the 55 way of communication it opens.41.A.searching B.planning C.natural D.formal42.A.progress B.experience C.advance D.potential43.A.choose B.read C.learn D.create44.A.official B.non-verbal C.body D.spoken45.A.love B.concern C.aim D.request46.A.recorded B.detected C.performed D.assessed47.A.flooded B.supported C.attracted D.embarrassed48.A.process B.end C.distance D.past49.A.showing B.desiring C.claiming D.acting50.A.print B.write C.sign D.count51.A.obvious B.regular C.relevant D.slow52.A.chair B.sponsor C.attend D.organize53.A.welcomed B.available C.repeated D.impossible54.A.Hence B.Instead C.Nevertheless D.Lastly55.A.new B.quick C.popular D.easy第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。The problems of public speakingFor most people, one of the biggest fears in life is having to make a speech, whether at school, at a wedding, or in our business lives. There are several good reasons for this, not least among them the fear that no-one will have the slightest interest in 56 you are saying. If you are on stage, 57 is often the case with such speeches, there’s no problem. Fortunately, it is not possible for you to see the audience, 58 the lights blind you the moment you step up. The only area of the stage that may have no light is the lectern (讲台) 59 you put your notes—it will be in total darkness.There are times, however, when you probably realise that you 60 (leave) your glasses at home. Despite having spent ages preparing it, you now have to improvise (即兴) a 40-minute speech 61 (base) on those few words of your notes you can actually see. It’s then 62 the technical faults start to come into play. First, if you need any, your slides and illustrations won’t work. If it’s in your hands, you’ll accidentally push the wrong button and show everything upside down. If professionals are 63 charge, they will show the wrong picture at the wrong time, and even jump a couple. If you’re lucky, the lights will fail at this point and the speech will have to be abandoned!It’s a good thing that the technical support is excellent, 64 (allow) you to make a good and lasting impression. It’s important to start well. To fight nerves, it’s a good idea to hold the lectern with both hands, but not too tightly, because they have been known 65 (collapse)!第四部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)66.假如你是《中学生英语报》的一名编辑,最近收到中学生李琳的来信,她讲述了由于学习紧张导致睡眠不好的烦恼,希望得到你的建议。请你根据下列提示给她回一封信。(1)养成良好学习习惯,合理安排时间;(2)参加运动,增强体质;学会放松,按时作息。form, habit, plan, do sports(go cycling,…), build oneself up, relax, stay up注意:(1)词数:100左右;(2)方框中所给英文提示仅供参考;(3)信的开头和结尾已给出,不计入总词数。Dear Li Lin,I'm sorry to hear that you can't sleep well at night because you have been working too long on your study.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Best wishes.Editor第二节(满分25分)67. 阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。What started as a normal evening in his kayak (皮划艇) out on the Cuyahoga River near downtownKent turned into a rescue mission for kayaker Darren Bade. As a professor at Kent State University, he had been out kayaking on the river when he got out to walk his kayak to a different location. As he was walking, he heard shouting and realized that a mother and a boy were in the river and in need of help. It appeared that the little boy had slipped and fallen into the river, and his mother immediately jumped in after to save her son. She was able to grab onto the boy, but they were swept downstream by the swift current (水流).As an experienced kayaker, Bade had just taken a rapid water rescue course the year before and was familiar with the challenges that section of the river posed to anyone caught in its flow. He had previously assisted several people who had encountered trouble in that area. “Those examples were ones where I was kind of able to help people out before anything serious happened,” he said. This experience, combined with his training, prepared him for the situation unfolding before him.Bade quickly assessed the scene. The mother and the boy appeared to be stuck in the middle of the river, surrounded by rubbish and pieces of wood. He knew the wood posed a significant danger, as the water could flow through and around it, potentially pushing someone underneath and trapping them.Without hesitation, Bade sprang into action. He fixed his kayak to a post and walked into the water,carefully making his way through the strong current. As he approached the pair, he called out to get them a bit relaxed, instructing the mother to hold onto her child tightly. Using the skills he had learned in his rescue course, he managed to reach them and stabilize their position in the river.注意:1.续写词数应为150个左右;2.请按如下格式在答题纸的相应位置作答。Suddenly, the mother and the boy were caught in a rapid current.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Once on land, Bade helped the pair into the ambulance called to the scene.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台2025-2026学年高一上学期期中模拟卷01(北师大版)英 语·解 析(满分150分,考试用时120分钟)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 测试范围:必修一 Unit1~Unit 2(北师大版)4. 难度系数:0.65。5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.答案是C.一、听力选择题1.Why did the man go to Beijing last weekend A.To meet his friend. B.To do shopping. C.To have lunch.【答案】A【原文】M: Last weekend I took the train to Beijing to meet my friend and he invited me to have lunch. How about you W: I went there too. I just went window shopping with my friends, but I didn’t buy anything. I’m trying to save money.2.What is the woman doing A.Enjoying a fountain. B.Having cheese. C.Taking a picture.【答案】C【原文】M: I’d like to have the fountain (喷泉) as my background. Where should I stand W: Could you stand back a bit Now a little to the right. Ready Say cheese.3.What happened to the man last night A.He got up late. B.He had an accident. C.His mum had a fall.【答案】C【原文】W: James, you don’t look well. Are you sick M: No. I just went to bed too late. My mother fell off a chair last night. So I took her to the hospital and spent almost the whole night there.4.Where does the conversation probably take place A.In a restaurant. B.In a theatre. C.At a gas station.【答案】B【原文】W: Did you get some gas for the car M: oh, I forgot. We’d better get some on our way back. Shall we get something to eat now W: I’m not hungry now. Let’s go for a mid-night dinner after the play.5.What are the speakers mainly talking about A.When to brush their teeth. B.How to brush their teeth. C.Why to brush their teeth.【答案】A【原文】M: Did you brush your teeth W: I did it after dinner. Usually I wait till just before bed.M: I often forget. I only brush them in the morning.第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.How much do people usually tip in Europe A.10% of the total bill. B.15% of the total bill. C.20% of the total bill.7.What does the woman think of the US tipping standard A.It’s crazy. B.It’s quite low. C.It’s acceptable.【答案】6.A 7.A【原文】M: Let’s share the bill. How much is it W: Sure. It’s 80 euros in total, so 40 euros each.M: All right. Here you go.W: Huh Why are you giving me all these coins M: Well, don’t you usually tip here in Europe W: We do. But it’s usually 10% of the total bill.M: Wow, that’s very low compared to the standard in the US.W: What’s the average tip in the US M: 15-20% of the total bill.W: What That’s crazy!M: I know. I think European standard is much more acceptable.听第7段材料,回答第8、9题。8.When does the train leave A.At six. B.At seven. C.At eight.9.Where will the man go A.The train station. B.The ticket office. C.The lost and found office.【答案】8.C 9.C【原文】M: Oh, no! It seems that I’ve lost my train ticket.W: Are you joking The train will leave in an hour. It is seven now. Where did you put it M: It was in my pocket, but now I can’t find it.W: Maybe it is in the other pocket.M: No, it is not here. I have to buy another ticket.W: You can go to the lost and found office first to check whether anyone has got it and turned it in.M: OK.听第8段材料,回答第10至12题。10.Where did the woman know about the Internet of Things A.From a show. B.From her phone. C.From a friend.11.What is the man’s job probably A.A cook. B.A repairman. C.A decorator.12.How can the shared service system work for a bike A.By analyzing the data from the smart lock.B.By following the users’ habits.C.By making sure of road safety.【答案】10.C 11.C 12.A【原文】M: Did you watch the show about the Internet of Things W: No. I’ve only heard it from my friend. What is it exactly M: It’s where everyday objects are connected and can communicate with each other.W: What do you mean M: Like smart heating in a house which can change the temperature based on your habits. And think of home safety and kitchen supplies that you can control from your mobile phone. And many of my customers prefer such equipment when decorating their houses.W: Ah, I see. Like bike sharing, the smart lock on it sends data to the shared service system to control the bike’s operating condition in real-time.M: That’s right. It’s all about making life more connected.听第9段材料,回答第13至16题。13.How much did the woman spend on wine and cheese A.About $50. B.About $30. C.About $20.14.How does the man feel about their parents’ coming A.Surprised. B.Excited. C.Nervous.15.Where are the speakers A.At their house. B.At a restaurant. C.At a grocery store.16.What will the woman do next A.Clean herself up. B.Taste the turkey. C.Fill the car with gas.【答案】13.B 14.C 15.A 16.A【原文】M: How much did you spend at the store I gave you $100 and I expected change back. What did you buy that cost that much W: Well, I only spent about $50 at the grocery store. Then I remembered you wanted some wine and cheese before we served the meal tonight. The remaining $20 all went to filling up the car with gas.M: I guess that makes sense. Sorry, I’m just a little anxious to have both of our parents coming over.W: Why They have met a few times before, including at our wedding.M: Well, this will be the first time they visit us here. We’ve always gathered at a restaurant or some other events.W: Our new home is beautiful. You have nothing to worry about. Everything is clean and dinner is in the oven.M: Well, I still have to clean up the guest room in case my parents want to stay over. They are traveling three times as far as your parents to get here.W: OK, can you watch the oven for a few minutes I am going to get cleaned up before everyone comes over.M: Sure. If the bell rings, should I take the turkey out W: Yes, that would be a big help.听第10段材料,回答第17至20题。17.What is the speaker talking about A.How to build a healthy relationship.B.How to read others’ mind.C.How to develop your listening skills.18.How many suggestions are referred to A.Two. B.Three. C.Four.19.What isn’t referred to in the passage A.Speak up. B.Appreciate each other. C.Listen intently.20.Which is impolite when making a conversation A.Let others finish their thoughts.B.Reflect when others are speaking.C.Hold in the things that bother you.【答案】17.A 18.A 19.B 20.C【原文】Healthy relationships allow you to express your individuality, bring out the best in both of you, and encourage growth. Especially if you are in a new relationship, it’s best to set a foundation for a positive and healthy relationship from the start. There are two pieces of advice on it.The first one, speak up. Don’t expect your partner to be able to read your mind or “figure it out.” If you have a need or want to express something, you need to communicate it yourself. It’s not fair to you or your partner when you don’t communicate your needs. Likewise, don’t hold in the things that bother you. If you don’t know how to start a conversation, say, “There’s something on my mind and I’d like it if you listened.” You can also say, “Something is bothering me and I feel like we should talk about it. ”The second one, listen intently. Part of a healthy relationship is knowing when to talk and when to listen. Develop your listening skills by not interrupting and letting your partner finish their thoughts and feelings. Truly listen, and don’t try to come up with a response while your partner is talking. Use active listening skills by reflecting the content and emotions of what your partner is saying.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ATo celebrate the Thanksgiving Day, there’ re a lot of things to experience in the River City Richmond in the state of Virginia.Holiday Light ShowThere’s a feast of LED-light displays at the Holiday Light Show, through New Year’s Eve at the Richmond Raceway Complex. It celebrates diverse holiday traditions. There’s about a mile of lights, and it takes just under a half hour to drive through. It opens at 5 pm each night, and admission in advance is $25 per carload, or $62.50 for unlimited admissions.Good Burger Market“Welcome to Good Burger, home of the Good Burger. Can I take your order ” That line from the 1997 film Good Burger brings us a feeling of nostalgia (怀旧). The upcoming shopping event on November 26, Good Burger Market, is from the idea of the funny film, from noon to 5 pm, when CobbleStore Vintage and Last Pick Vintage will host the Good Burger Market, featuring local vendors (小贩), live tunes and burgers.Model Railroad ShowThe 45th annual Model Railroad Show rolls back into the Science Museum of Virginia for the weekend. This year’s show features train displays, steam engine displays, a live train scene and rides on the Teddy Bear Express, tracking the technological footprint. Entry to the show is included with a general admission ticket, but registration is required from 9:30 am to 4:15 pm on November 25, 26 and 27. Ticket prices vary.Symphony Pops ConcertKick off the holiday season with the Symphony Pops Concert “Let It Snow” on November 26 and 27 at the Carpenter Theatre. The symphony will perform holiday classics and songs. Before the concert, bring the kids to the “Cocoa with Jack Frost & the Snow Queen” event. There’ll also be cookie decorating, crafts, and games. Concert tickets are $10-$85, and tickets for the “Cocoa with Jack Frost & the Snow Queen” event are $31-$35.21.How will the visitors experience the holiday light show A.By walking. B.By boat. C.By helicopter. D.By car.22.Which of the following events is inspired by an interesting film A.Holiday Light Show. B.Good Burger Market.C.Model Railroad Show. D.Symphony Pops Concert.23.Where can visitors have access to technology-focused displays A.At the Richmond Raceway Complex. B.At CobbleStore Vintage.C.At the Virginia Museum. D.At the Carpenter Theatre.【答案】21.D 22.B 23.C【导语】本文是一篇应用文。为了庆祝感恩节,弗吉尼亚州河城里士满有很多值得体验的活动。文章主要介绍了几项值得体验的活动。21.推理判断题。根据Holiday Light Show部分的“There’s about a mile of lights, and it takes just under a half hour to drive through. It opens at 5 pm each night, and admission in advance is $25 per carload, or $62.50 for unlimited admissions.(那里有大约一英里的灯光,开车不到半小时就能穿过。它每晚下午5点开放,每辆车的入场费为25美元,不限次数的入场费为62.50美元。)”可知,这里的灯光只需不到半小时的车程就能看完。如果提前入场的话,每辆车的门票为25美元。由此可推知,该灯光秀适合开车观赏。故选D。22.细节理解题。根据Good Burger Market部分的“The upcoming shopping event on November 26, Good Burger Market, is from the idea of the funny film (即将在11月26日举行的购物活动“好汉堡市场”(Good Burger Market)的灵感来自于一部搞笑电影)”可知,Good Burger Market的创意源于一部有趣的电影。故选B。23.细节理解题。根据Model Railroad Show部分的“The 45th annual Model Railroad Show rolls back into the Science Museum of Virginia for the weekend. This year’s show features train displays, steam engine displays, a live train scene and rides on the Teddy Bear Express, tracking the technological footprint.(第45届年度铁路模型展将于周末在弗吉尼亚州科学博物馆举行。今年的展览以火车、蒸汽机、火车现场和乘坐泰迪熊快车为特色,追踪科技的足迹。)”可知,该展会设有火车展示、蒸汽机展示、现场火车表演和泰迪熊特快列车乘坐等项目,由此可知,游客可以在Virginia Museum追踪技术的发展足迹。故选C。BPoet William Stafford once said that we are defined more by the detours (迂回路) in life than by the narrow road toward goals. I like this image. But it was quite by accident that I discovered the deep meaning of his words.For years we made the long drive from our home in Seattle to my parents’ home in Boise in nine hours. We traveled the way most people do: the fastest, shortest, and easiest road, especially when I was alone with four noisy, restless kids who hate being forced to stay in a closed space and have strong opinions about everything.Road trips felt risky, so I would drive fast, stopping only when I had to. We would stick to the freeways and arrive tired. But then Banner, our lamb was born. He was rejected by his mama days before our planned trip to Boise. I had two choices: leave Banner with my husband or take him with me. My husband made the decision for me.That is how I found myself on the road with four kids, a baby lamb and nothing but my everlasting optimism to see me through. We took the country roads out of necessity. We had to stop every hour, let Banner shake out his legs and feed him. The kids chased him and one another. They’d get back in the car breathless and energized, smelling fresh from the cold air.We explored side roads, catching grasshoppers in waist-high grass. Even if we simply looked out of the car windows at baby pigs following their mother, or fish leaping out of the water, it was better than the best ride down the freeway. Here was life. And new horizons.We eventually arrived at my parents’ doorstep astonishingly fresh and full of stories. Some road trips are by necessity fast and straight. But that trip with Banner opened our eyes to a world available to anyone adventurous enough to wander around and made me realize that a detour may uncover the best part of a journey and the best part of yourself.24.Why did the author usually take freeways to her parents’ home?A.It was less tiring. B.It would be faster and safer.C.Her kids would feel less confined. D.She felt better with other drivers nearby.25.What is the author’s purpose of stopping regularly on the country roads?A.To take care of the lamb. B.To take a deep breath.C.To relax in the fresh air. D.To let the kids play with Banner.26.What does the author discover from the trip according to the last paragraph?A.Getting close to nature adds to the joy of life.B.One should follow side roads to watch wild animals.C.Freeways are where beauty hides.D.Enjoying the beauty of nature benefits one’s health.27.Which of the following can be the best title for the text?A.The Road to Bravery B.Creativity out of NecessityC.Road Trip and Country Life D.Charm of the Detour【答案】24.B 25.A 26.A 27.D【导语】本文是一篇记叙文。作者通过一次带着小羊羔去父母家的绕道旅行,发现绕道旅行非常有意思。24.细节理解题。 根据第二段中的“We traveled the way most people do: the fastest, shortest, and easiest road, especially when I was alone with four noisy, restless kids who hate being forced to stay in a closed space and have strong opinions about everything.(我们走的是大多数人走的路:最快、最短、最简单的路,尤其是当我和四个吵闹、不安分的孩子独处时,他们讨厌被限制在封闭空间,对每件事都有强烈的看法)”及第三段中的“Road trips felt risky, so I would drive fast, stopping only when I had to.(公路旅行有风险,所以我会开快车,只有在必要时才停车)”可知,作者选择走高速去父母家,是因为它快速且安全。故选B。25.细节理解题。根据第四段中的“We had to stop every hour, let Banner shake out his legs and feed him.(我们不得不每隔一小时就停下来,让Banner伸伸腿并喂喂他)”可知,停下来是为了照顾Banner。故选A。26.推理判断题。根据第五段“We explored side roads, catching grasshoppers in waist-high grass. Even if we simply looked out of the car windows at baby pigs following their mother, or fish leaping out of the water, it was better than the best ride down the freeway. Here was life. And new horizons.(我们在小路上探索,在齐腰高的草从里抓蚱蜢。即使我们只是看看车窗外跟着妈妈的小猪,或者是跳出水面的鱼,这也比在高速公路上开车要好。这是生活和新视野)”可推断,作者从旅行中发现了亲近自然可增加生活的乐趣。故选A。27.主旨大意题。 根据第一段“Poet William Stafford once said that we are defined more by the detours (迁回路)in life than by the narrow road toward goals. I like this image.But it was quite by accident that I discovered the deep meaning of his words.(诗人威廉·斯塔福德曾说过,定义我们更多的是生活中的绕行路,而不是通往目标的狭窄道路。我喜欢这个画面。但是,我很偶然地发现了他的话的深层含义)”并结合本文,通过叙述从这些年来为了贪图便捷快速走高速路,到因为照顾年幼的孩子和小羊羔Banner而不得不选择乡间公路的过程中欣赏了大自然的美景,可知作者发现了绕行路的魅力。故D选项“Charm of the Detour(绕行路的魅力)”最符合文章标题。故选D。CIt is interesting to see that the force of only 6 or 7 people pushing in the same direction can cause up to 1,000 pounds of force—enough to break brick walls. During a fatal stampede (蜂拥), people can even die standing up. People die when pressure is put to their bodies in a front to back direction, causing them not to be able to breathe.If you are in a crowd, the first and most important thing is to make yourself familiar with your surroundings and find different exits. No matter where you are, make sure you always know how to get out.Make yourself aware of the type of the ground you are standing on, and know that in a crowd of moving people wet ground can cause you to fall.When in danger, a few seconds can make a difference, giving you the possibility of making use of your escaping route. Always stay closer to the escape route. If you find yourself in the middle of a moving crowd, do not fight against the pressure and do not stand still or sit down, because you can easily get trampled (踩踏). Instead, move in the same direction of the crowd; make use of any space that may open up to move sideways to the crowd movement where the flow is weaker.Keep your hands up by your chest, like a boxer—it gives you movement and protects your chest. If you fall, get up quickly. If you can’t get up because you are injured, get someone to pull you up. If you have kids, lift them up. If you fall and cannot get up, keep moving in the same direction of the crowd, or if that is not possible, then cover your head with your arms; do not lie on your stomach or back.28.Why may people in a stampede die standing up A.They can’t breathe freely.B.They push in the same direction.C.They are not able to get up.D.They aren’t familiar with the surroundings.29.What does the underlined word n fatal” mean in the first paragraph A.Harmful. B.Shocking.C.Deadly. D.Hateful.30.What should we do to make a difference when in danger A.Fight against the pressure.B.Stand still where you are.C.Sit down covering your head.D.Move along the escape route.31.What does the writer mainly want to tell us in the passage A.How to stay far away from a crowd.B.What to do when you are in a crowd.C.Where to go when you are in danger.D.How to get along with a big crowd.【答案】28.A 29.C 30.D 31.B【分析】本文是一篇说明文。短文介绍了在处于人群中时,应该如何去做以防意外发生。28.细节理解题。根据第一段中的“People die when pressure is put to their bodies in a front to back direction, causing them not to be able to breathe.”可知,发生拥挤事件时,站着的人们要承受前后方向的压力,导致他们无法呼吸时,就会死亡。所以什么人们会站着死亡是因为他们不能自由呼吸。故选A项。29.词义猜测题。根据画线词后的“people can even die standing up”可知,有些人甚至站着死去,可见这种蜂拥事件一定是致命的,由此可知画线词词义为“致命的”,故选C项。30.细节理解题。根据第四段中的“When in danger, a few seconds can make a difference, giving you the possibility of making use of your escaping route.”可知,遇到危险的时候,几秒钟就可以有很大的影响,让你有机会利用你的逃生路线,因此面对危险时要沿着逃生路线移动,故选D项。31.主旨大意题。由第二段,三段,四段,五段“If you are in a crowd, the first and most important thing is to make yourself familiar with your surroundings and find different exits. Make yourself aware of the type of the ground you are standing on, and know that in a crowd of moving people wet ground can cause you to fall. When in danger, a few seconds can make a difference, giving you the possibility of making use of your escaping route. Keep your hands up by your chest, like a boxer—it gives you movement and protects your chest”可知,如果你在人群中,首先也是最重要的是让自己熟悉周围的环境,找到不同的出口。让你自己意识到你所站的地面的类型,并且知道在一群移动的人当中,潮湿的地面会导致你摔倒。当遇到危险时,几秒钟的时间就可以改变情况,让你有机会利用你的逃生路线。把你的手放在胸前,就像拳击手一样——这样可以让你活动,保护你的胸部。所以短文主要在介绍在处于人群中时,应该如何去做以防意外发生。故选B项。【点睛】在词义猜测题的解题过程中,画线词后起解释说明或补充说明作用的句子是解题的重要线索,例如本篇第2题,根据画线词后起补充说明的句子“people can even die standing up”可知,有些人甚至站着死去,可见这种蜂拥事件一定是致命的,由此可知画线词词义为“致命的”。DWhat impresses you most when you think back to your years at university For me, it is my first Greek philosophy class from Dr. Degenaar at Stellenbosch University.Dr. Degenaar came into the lecture room on the first Friday morning of the term and asked us to write down our own definition of the “soul”. Here was the “teacher” asking us what we thought—it was an almost literally mind-blowing experience. He was not telling us what he thought but asking us how we saw something. The following discussion was interesting. That was my first experience of real learning in a classroom.Almost 50 years have passed since that experience. Of the other lecturers who “taught” me during that year. I remember they “taught” me the history of Greek philosophy, but I remember little of that history and absolutely nothing of those lecturers. And most of what I remember about Greek philosophy is what I learned in Dr. Degenaar’s class, for my own interest.I took further courses with Dr. Degenaar in the following years. Like the first class, there was little “lecturing” at us, but far more involvement of us all in a process of mutual (共同的) discovery in which we learned a lot about each other and the important issues of the day. The excitement of discovery stays with me. Then it took me almost another 20 years to get a deeper understanding of what had happened in that lecture hall: experiential learning.Traditionally, learners have been seen as “empty containers” waiting to be “filled” with learning given them by the teacher. The learner is, therefore, dependent on the teacher for what to think and how to pliance (遵从) is rewarded and so independent and original thinking is not developed.In contrast, in experiential learning, the learner is encouraged to think for himself/herself not to repeat the thought patterns of the teacher. The learning happens not because of what a “teacher” or “lecturer” says but because of what the learner does. In this sense, I think this is the best way to learn and everyone should try it and learn from it.32.What did the author think of his first Greek philosophy class A.Boring. B.Amazing.C.Confusing. D.Challenging.33.Why does the author compare Dr. Degenaar and the other lecturers A.To prove Dr. Degenaar’s devotion to his career.B.To stress Dr. Degenaar’s great influence on him.C.To point out Dr. Degenaar’s popularity among students.D.To show the author’s deep interest in Greek philosophy.34.How does experiential learning differ from traditional learning A.It combines theory with practice. B.It has no limit on learning places.C.It encourages independent thinking. D.It focuses more on the result of learning.35.What’s the author’s purpose in writing the text A.To introduce his respected teachers.B.To share his favorite university lesson.C.To explain the factors of experiential learning.D.To recommend an effective learning approach.【答案】32.B 33.B 34.C 35.D【导语】本文为一篇议论文。作者通过比较大学时代的教授希腊哲学课的Degenaar博士的体验式学习法和其他讲师使用的“视学生为容器”的传统学习法,指出:体验式学习法鼓励学习者思考,是最好的学习方式。32.推理判断题。根据第二段“Dr. Degenaar came into the lecture room on the first Friday morning of the term and asked us to write down our own definition of the ‘soul’. Here was the ‘teacher’ asking us what we thought—it was an almost literally mind-blowing experience. He was not telling us what he thought but asking us how we saw something. The following discussion was interesting. That was my first experience of real learning in a classroom. (Degenaar博士在本学期的第一个周五早上来到讲堂,让我们写下自己对‘灵魂’的定义。这是‘老师’问我们的想法——这几乎是一次令人兴奋的经历。他不是在告诉我们他是怎么想的,而是在问我们是怎么看的。接下来的讨论很有趣。那是我第一次在课堂上真正的学习。)”可知,作者认为他的第一堂希腊哲学课令人兴奋,很有趣,是作者第一次在课堂上真正的学习,这是一堂令作者惊奇的课。故选B项。33.推理判断题。根据第一段“What impresses you most when you think back to your years at university For me, it is my first Greek philosophy class from Dr. Degenaar at Stellenbosch University. (当你回想起你的大学岁月时,什么给你印象最深?对我来说,这是我在斯泰伦博斯大学上的第一堂德格纳尔博士的希腊哲学课。)”,以及第三段“Almost 50 years have passed since that experience. Of the other lecturers who ‘taught’ me during that year. I remember they ‘taught’ me the history of Greek philosophy, but I remember little of that history and absolutely nothing of those lecturers. And most of what I remember about Greek philosophy is what I learned in Dr. Degenaar’s class, for my own interest. (那次经历已经过去近50年了。那一年里教过我的其他讲师。我记得他们‘教’我希腊哲学史,但我对那段历史记得很少,对那些讲师更是一无所知。我对希腊哲学的大部分记忆都是我在Degenaar博士的课上学到的,出于我自己的兴趣。)”可知,通过比较Degenaar博士和其他讲师的课,作者只对Degenaar博士的课记忆深刻,强调了Degenaar博士对他的巨大影响。故选B项。34.细节理解题。根据最后一段“In contrast, in experiential learning, the learner is encouraged to think for himself / herself not to repeat the thought patterns of the teacher. (相反,在体验式学习中,学习者被鼓励独立思考,而不是重复老师的思维模式。)”可知,体验式学习不同于传统学习,这个学习方式鼓励学习者独立思考,故选C项。35.推理判断题。根据最后一段“In contrast, in experiential learning, the learner is encouraged to think for himself/herself not to repeat the thought patterns of the teacher. The learning happens not because of what a ‘teacher’ or ‘lecturer’ says but because of what the learner does. In this sense, I think this is the best way to learn and everyone should try it and learn from it. (相反,在体验式学习中,学习者被鼓励独立思考,而不是重复老师的思维模式。学习的发生不是因为‘老师’或‘讲师’说了什么,而是因为学习者做了什么。从这个意义上说,我认为这是最好的学习方式,每个人都应该尝试并从中学习。)”可知,作者通过比较Degenaar博士的体验式学习法和其他讲师使用的传统学习法,指出:体验式学习法鼓励学习者思考,是最好的学习方式,所以作者的写作目的是推荐一种有效的学习方法。故选D项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Going from middle school to the freshman year of high school is a big change. 36 .Be open to new friendships.High school is all about experiencing new things, including new friendships. Getting to know people you haven’t met before is a great way to broaden your horizons. 37 Simply sitting with a new person at lunch can be enough to get the ball rolling.Explore the campus.For most people, going off to senior high school means heading to a completely new campus. 38 . They might be able to show you around the campus, which will make you a bit more confident as you go on with your freshman year.Get organised.Senior high school and junior high school are very different. 39 . You can buy a planner and spend a few minutes each night going over the notes you took in class that day. Staying on top of your studies will make the transition(过渡) from middle school to high school much easier.40While there’s no need to plan every day for the next three years, it can’t hurt to make a note of classes you want to take or activities you’d like to try. Believe it or not, the three years will go by really fast. Having a plan in place will help you make the most of your high school experience.A.Create a three-year plan.B.Be open to new experiences.C.If you’re nervous, start small.D.That way, you’ll have a better idea of some of the things you can expect.E.Try to get as organised as possible so you can stay on top of your studies.F.If you worry about the unknown, reach out to the school and see if someone can help.G.Here are some ways to help you deal with anxiety and prepare for the first year.【答案】36.G 37.C 38.F 39.E 40.A【导语】本文是一篇说明文。文章讲述从初中到高一对于初升高的学生们是一个很大的挑战,文章也介绍了在这个时期应对问题的几种方式。36.根据上文“Going from middle school to freshman year of high school is a big challenge.(从初中到高一是一个很大的挑战。)”可知,本句提出了话题“新生入学是一个挑战”,而下文中出现了小标题,说明这里需要一个过渡句承上启下,G项“Here are some ways to help you deal with anxiety and prepare for the first year.(以下是一些帮助你处理焦虑情绪并为第一年做好准备的方法。)”是一个总起下文的句子,且句中“help you deal with anxiety and prepare for the first year(帮助你处理焦虑情绪并为第一年做好准备)”是对上文中“挑战”的应对,符合语境。故选G项。37.根据上文“Getting to know people you haven’t met before is a great way to broaden your horizons.(结识你从未见过的人是拓宽你视野的好方法。)”可知,与陌生人接触是可以增加人脉的方法之一,而空后内容“Simply sitting with a new person at lunch can be enough to get the ball rolling.(仅仅是和一个陌生人共进午餐就足以让事情开始发展。)”提出的“共进午餐”就是一个“与陌生人接触”的举例。由此推知,设空句作为中间句,应是一个过渡句,起到引出后文举例的作用。C项“If you’re nervous, start small.(如果你紧张,从小事做起。)”中“start small”可以对应“at lunch”这件小事。故选C项。38.根据后文“They might be able to show you around the campus, which will make you a bit more comfortable as you go on with your freshman year.(他们可能会带你参观校园,这会让你在高一的时候更舒服一些。)”可知,有可能会有人帮助你,带你参观校园,由此可推知,设空句应提及是“谁”。F项“If you worry about the unknown, reach out to the school and see if someone can help.(如果你对未知的事情感到担心,那就联系学校,看看是否有人能帮你。)”中提到了联系学校,且“someone”与后文的“They”相呼应,符合语境。故选F项。39.根据上文“High school and middle school are very different in studying.(高中和初中在学习上有很大的不同。)”和下文“You can buy a planner and spend a few minutes each night going over the notes you took in class that day. (你可以买一个记事本,每天晚上花几分钟复习你当天在课堂上做的笔记。)”可知,本段主要讲述在学习方面初高中的不同,作者也给出具体的建议:对于学习有所整理。E项“Try to get as organised as possible so you can stay on top of your studies.(尽可能有条理,这样你就可以学得很好。)”符合语境,其中“as organized as possible(尽可能有条理)”与小标题“Get organized.(要有条理。)”对应。故选E项。40.设空为本段小标题,应是本段核心内容的高度概括。根据本段内容“While there’s no need to plan every day for the next three years, it can’t hurt to make a note of classes you want to take or activities you’d like to try. Believe it or not, the three years go by really fast. Having a plan in place will help you make the most of your high school experience.(虽然没有必要为未来三年的每一天做计划,但把你想参加的课程或想尝试的活动记下来也无妨。信不信由你,三年过得真快。有一个适当的计划将帮助你充分利用你的高中经历。)”可知,本段的主旨是建议制定一个三年计划。A项“Create a three-year plan.(制定一个三年计划。)”是对本段内容的高度概括,符合语境。故选A项。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。While high school does not generally encourage students to explore new aspects of life, college sets the stage for that exploration. I myself went through this 41 process and found something that has changed my 42 at college for the better: I discovered ASL-American Sign Language.I never felt an urge(冲动)to 43 any sign language before. My entire family is hearing, and so are all my friends. The 44 language were enough in all my interactions. Little did I know that I would discover my 45 for ASL.The story began during my first week at college. I watched as the ASL Club 46 their translation of a song. Both the hand movements and the very idea of communicating without speaking 47 me. What I saw was completely unlike anything I had experienced in the 48 . This newness just left me 49 more.After that, feeling the need to explore further, I decided to drop in on one of ASL Club's meetings. I only learned how to 50 the alphabet(字母表)that day. Yet instead of being discouraged by my 51 progress, I was excited. I then made it a point to 52 those meetings and learn all I could.The following term, I registered an ASL class. The professor was deaf and any talking was 53 . I soon realized that the silence was not unpleasant. 54 if there had been any talking, it would have caused us to learn less. Now, I appreciate the silence and the 55 way of communication it opens.41.A.searching B.planning C.natural D.formal42.A.progress B.experience C.advance D.potential43.A.choose B.read C.learn D.create44.A.official B.non-verbal C.body D.spoken45.A.love B.concern C.aim D.request46.A.recorded B.detected C.performed D.assessed47.A.flooded B.supported C.attracted D.embarrassed48.A.process B.end C.distance D.past49.A.showing B.desiring C.claiming D.acting50.A.print B.write C.sign D.count51.A.obvious B.regular C.relevant D.slow52.A.chair B.sponsor C.attend D.organize53.A.welcomed B.available C.repeated D.impossible54.A.Hence B.Instead C.Nevertheless D.Lastly55.A.new B.quick C.popular D.easy【答案】41.A 42.B 43.C 44.D 45.A 46.C 47.C 48.D 49.B 50.C 51.D 52.C 53.D 54.B 55.A【导语】本文是一篇记叙文。本文讲述了作者在大学学美国手语的经历,让作者学会了去欣赏这种无声的表达方式,也让作者开启了新的交流方式。41.考查动名词和形容词词义辨析。句意:我自己也经历了这个寻找的过程,发现了一些让我在大学的经历变得更好的东西:我发现了美国手语。A. searching搜索;B. planning计划;C. natural自然的;D. formal正式的。根据前文“While high school does not generally encourage students to explore new aspects of life, college sets the stage for that exploration.”(虽然高中通常不鼓励学生探索生活的新方面,但大学为这种探索奠定了基础。)大学就是一个探索的过程,为我们新的探索奠定基础,因此可知,作者上大学后也经历了寻找某种东西的过程。故选A。42.考查名词词义辨析。句意:我自己也经历了这个寻找的过程,发现了一些让我在大学的经历变得更好的东西:我发现了美国手语。A. progress进步,进展;B. experience经历;C. advance进步;D. potential潜力。根据后文“at college for the better: I discovered ASL-American Sign Language”(发现了一些改变了我大学生活的东西:我发现了美国手语。)以及“Now, I appreciate the silence and the 15 way of communication it opens.”(现在,我很欣赏这种沉默,以及它开启的一种新的交流方式。)可知,作者在大学发现了美国手语,而这一发现也让作者在后来学会去欣赏这种无声的表达方式,因此可知,这个发现让作者大学的经历变得更好。故选B。43.考查动词词义辨析。句意:我以前从未有过学习任何手语的冲动。A. choose选择;B. read阅读;C. learn学习;D. create创造。根据后文“After that, feeling the need to explore further, I decided to drop in on one of ASL Club's meetings. I only learned how to 10 the alphabet(字母表)that day.”(在那之后,觉得有必要进一步探索,我决定去参加一个美国手语俱乐部的会议。那天我只学会了如何表示字母表。)可知,作者在了解了这一种手语后,对此充满兴趣,想要了解更多,有想要学习这种手语的冲动。故选C。44.考查形容词词义辨析。句意:在我所有的互动中,口语已经足够了。A. official官方的;B. non-verbal非语言的;C. body身体;D. spoken口语的。根据前文“My entire family is hearing, and so are all my friends.”(我的家人都能听到,我朋友也是。)可知,作者生活当中用不到手语,因为身边的人都是听力正常的,所以作者觉得口语交流足够了。故选D。45.考查名词词义辨析。句意:我不知道我会发现我对美国手语的爱。A. love爱;B. concern关注;C. aim目标;D. request请求。根据后文“After that, feeling the need to explore further, I decided to drop in on one of ASL Club's meetings.”(在那之后,觉得有必要进一步探索,我决定去参加一个美国手语俱乐部的会议。)可知,作者喜欢上了这种手语,想要去探索更多关于这种手语,因此可知,作者从来不知道自己有一天会爱上这种手语。故选A 。46.考查动词词义辨析。句意:我看着美国手语俱乐部表演他们翻译的一首歌。A. recorded记录;B. detected察觉;C. performed表演;D. assessed评价。根据后文“Both the hand movements and the very idea of communicating without speaking 7 me.”(手势和不用说话就能交流的想法都吸引了我。)可知,作者是被他们通过肢体语言来去演绎一首歌而吸引住了,从此爱上了手语,因此可知作者是看了手语俱乐部的表演。故选C。47.考查动词词义辨析。句意:手部动作和不说话交流的想法都吸引了我。A. flooded涌入;B. supported支持;C. attracted吸引;D. embarrassed使尴尬。根据后文“What I saw was completely unlike anything I had experienced in the 8 ”(我所看到的与我过去所经历的完全不同。)可知,这是作者从未有过的经历,让作者想要了解地更多,因此可知作者被深深吸引了。故选C。48.考查名词词义辨析。句意:我所看到的与我过去经历的完全不同。A. process过程;B. end结束;C. distance距离;D.past过去。根据后文“This newness just left me 9 more.”(这种新鲜感让我想要了解更多。)可知,这对作者来说是全新的经历,从未有过的,因此可知这是作者以前从未有过的经历。故选D。49.考查动词词义辨析。句意:这种新鲜感让我想要了解更多。A. showing展示;B. desiring渴望;C. claiming声明;D. acting行动。根据后文“After that, feeling the need to explore further, I decided to drop in on one of ASL Club's meetings.”(在那之后,觉得有必要进一步探索,我决定去参加一个美国手语俱乐部的会议。)可知,作者在看了表演之后,被深深吸引住了,因此决定更进一步地了解这种手语,因此可知作者想要了解更多。故选B。50.考查动词词义辨析。句意:那天我只学会了用手语来表达字母。A. print打印;B. write写;C. sign打手语;D. count数数。根据前文“I decided to drop in on one of ASL club’s meetings. ”(我决定去参加一个美国手语俱乐部的会议。)可知,作者参加的是手语俱乐部的会议,自然学的就是手语,因此那天作者学会了用手语来表达字母。故选C。51.考查形容词词义辨析。句意:然而,我并没有因为进步缓慢而气馁,相反,我很兴奋。A. obvious明显的;B. regular规则的;C. relevant有关的;D. slow慢的。根据前文“I only learned how to 10 the alphabet that day. Yet instead of being discouraged”(那天我只学会了用手语来表达字母。然而我并没有气馁)可知,作者只学会了用手语表达字母,但是作者没有为此感到气馁,由此判断,作者学手语的速度不快,进步不大,但作者并不灰心。故选D。52.考查动词词义辨析。句意:之后,我决定参加这些会议,尽可能多地学习。A. chair主持;B. sponsor赞助;C. attend参加;D. organize组织。根据前文“decided to drop in on one of ASL club’s meetings.”(我决定去参加一个美国手语俱乐部的会议。)可知,自从作者参加一次会议之后,作者决心经常参加这些会议,让自己多学点。故选C。53.考查形容词词义辨析。句意:教授是个聋子,任何谈话都是不可能的。A. welcomed欢迎;B. available可用的;C. repeated重复;D. impossible不可能的。根据后文“I soon realized that the silence was not unpleasant.”(我很快意识到这种沉默并非令人不快。)可知,这个课堂是无声的课堂,大家都是通过手语来沟通的,因此可知在课堂上不允许用口语来交流,所以谈话是不可能的。故选D。54.考查副词词义辨析。句意:相反,如果有任何谈话,它会导致我们学到更少的东西。A. Hence因此;B. Instead反而;C. Nevertheless然而;D. Lastly最后。根据前文“I soon realized that the silence was not unpleasant.”(我很快意识到这种沉默并非令人不快。)以及后文“if there had been any talking, it would have caused us to learn less.”(如果有任何谈话,它会使我们学得更少。)可知,课堂上的沉默无声是必要的,不然我们就很难真正学好手语,因此此处表示转折,意为“相反,反而”,应用Instead。故选B。55.考查形容词词义辨析。句意:现在,我很欣赏这种沉默和它所开启的新的交流方式。A. new新的;B. quick快速的;C. popular受欢迎的;D. easy简单的。根据前文“This newness just left me 9 more.”(这种新鲜感让我想要了解更多。)可知,作者以前都是用口语交流,而现在学会了手语,因此这是一种新的交流方式。故选A。第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。The problems of public speakingFor most people, one of the biggest fears in life is having to make a speech, whether at school, at a wedding, or in our business lives. There are several good reasons for this, not least among them the fear that no-one will have the slightest interest in 56 you are saying. If you are on stage, 57 is often the case with such speeches, there’s no problem. Fortunately, it is not possible for you to see the audience, 58 the lights blind you the moment you step up. The only area of the stage that may have no light is the lectern (讲台) 59 you put your notes—it will be in total darkness.There are times, however, when you probably realise that you 60 (leave) your glasses at home. Despite having spent ages preparing it, you now have to improvise (即兴) a 40-minute speech 61 (base) on those few words of your notes you can actually see. It’s then 62 the technical faults start to come into play. First, if you need any, your slides and illustrations won’t work. If it’s in your hands, you’ll accidentally push the wrong button and show everything upside down. If professionals are 63 charge, they will show the wrong picture at the wrong time, and even jump a couple. If you’re lucky, the lights will fail at this point and the speech will have to be abandoned!It’s a good thing that the technical support is excellent, 64 (allow) you to make a good and lasting impression. It’s important to start well. To fight nerves, it’s a good idea to hold the lectern with both hands, but not too tightly, because they have been known 65 (collapse)!【答案】56.what 57.as 58.because 59.where 60.have left 61.based 62.that 63.in 64.allowing 65.to collapse【导语】本文是篇说明文。文章主要叙述了公众演讲出现的一些问题。56.考查宾语从句。句意:这样做有几个很好的理由,其中最重要的是担心没有人对你说的话有丝毫的兴趣。空处引导宾语从句,在从句中作宾语,表示“你在说的话”,故应用连接代词what。故填what。57.考查定语从句。句意:如果你站在舞台上,就像这类演讲经常出现的情况一样,那就没有问题了。空处引导非限制性定语从句,修饰主句“you are on stage”,在从句中作主语,表示“正如这类演讲经常出现的情况一样”,故应用关系代词as。故填as。58.考查状语从句。句意:幸运的是,你不可能看到观众,因为灯光在你走上舞台的那一刻就让你眼花。空处引导状语从句,表示原因,故应用连词because。故填because。59.考查定语从句。句意:舞台上唯一没有灯光的地方可能是你放笔记的讲台——那里将完全黑暗。空处引导限制性定语从句,修饰先行词“lectern”,在从句中作地点状语,故应用关系副词where。故填where。60.考查动词时态和主谓一致。句意:然而,有时你可能会意识到你把眼镜忘在家里了。leave为动词,表示“留下、遗忘”,在句中作谓语;根据句中“are”和句意可知,该句表示过去发生的动作对现在的影响,应用现在完成时,主语是“you”,谓语为复数。故填have left。61.考查过去分词。句意:尽管你花了很长时间准备,但你现在必须根据你能看到的笔记上的几个字即兴创作一场40分钟的演讲。base为及物动词,表示“以……为基础”,base...on...表示“把……建立在……基础上”,根据谓语动词“have”可知,空处应用其非谓语动词形式,作后置定语修饰名词“speech”,并与其之间为被动关系,表示“被建立在……基础上的演讲”,应用过去分词形式。故填based。62.考查强调句型。句意:就在那时,技术故障开始出现。该句为It is...that强调句型,强调“then”,故应用that。故填that。63.考查介词。句意:如果专业人士在负责,他们会在错误的时间显示错误的图片,甚至会跳过一对。固定短语be in charge表示“负责、主管”,符合句意。故填in。64.考查现在分词。句意:技术支持非常出色,这是一件好事,可以让您留下良好而持久的印象。allow为动词,表示“允许、使有可能”,根据谓语动词“is”可知,空处应用其非谓语动词形式,与“the technical support”之间为主动关系,作伴随状语,故应用现在分词形式。故填allowing。65.考查动词不定式。句意:为了对抗紧张,用双手握住讲台是个好主意,但不要太紧,因为都知道它们要倒塌!collapse为动词,表示“倒塌、崩溃”,动词短语be known to do表示“被知道会……”,符合句意。故填to collapse。第四部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)66.假如你是《中学生英语报》的一名编辑,最近收到中学生李琳的来信,她讲述了由于学习紧张导致睡眠不好的烦恼,希望得到你的建议。请你根据下列提示给她回一封信。(1)养成良好学习习惯,合理安排时间;(2)参加运动,增强体质;学会放松,按时作息。form, habit, plan, do sports(go cycling,…), build oneself up, relax, stay up注意:(1)词数:100左右;(2)方框中所给英文提示仅供参考;(3)信的开头和结尾已给出,不计入总词数。Dear Li Lin,I'm sorry to hear that you can't sleep well at night because you have been working too long on your study.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Best wishes.Editor【答案】Dear Li Lin,I'm sorry to hear that you can't sleep well at night because you have been working too long on your study. Actually, a number of students have the same trouble as you do, so don’t worry too much. I’d like to give you some advice on how to sleep well.To begin with, you can try to form a good learning habit. Meanwhile, making a good plan of your time at the beginning of a new term is of great help. In addition, it is a great idea to do some sports to build yourself up. For example, you may take a walk, go cycling or go swimming to relax yourself. Last but not least, remember not to stay up late so that you can have enough sleep.I hope my suggestions may help you with your problem.Best wishes.Editor【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生给中学生李琳回信,针对由于学习紧张导致睡眠不好的情况提出一些建议。【详解】1.词汇积累建议:advice→suggestion此外:in addition→ what’s more麻烦:trouble→difficulty许多:a number of→ a lot of2.句式拓展简单句变复合句原句:Meanwhile, making a good plan of your time at the beginning of a new term is of great help.拓展句:Meanwhile, it is of great help that you should make a good plan of your time at the beginning of a new term.【点睛】【高分句型1】I’m sorry to hear that you can’t sleep well at night because you have been working too long on your study. (运用了because引导的原因状语从句及that引导的宾语从句)【高分句型2】I hope my suggestions may help you with your problem.(运用了省略that的宾语从句)第二节(满分25分)67. 阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。What started as a normal evening in his kayak (皮划艇) out on the Cuyahoga River near downtownKent turned into a rescue mission for kayaker Darren Bade. As a professor at Kent State University, he had been out kayaking on the river when he got out to walk his kayak to a different location. As he was walking, he heard shouting and realized that a mother and a boy were in the river and in need of help. It appeared that the little boy had slipped and fallen into the river, and his mother immediately jumped in after to save her son. She was able to grab onto the boy, but they were swept downstream by the swift current (水流).As an experienced kayaker, Bade had just taken a rapid water rescue course the year before and was familiar with the challenges that section of the river posed to anyone caught in its flow. He had previously assisted several people who had encountered trouble in that area. “Those examples were ones where I was kind of able to help people out before anything serious happened,” he said. This experience, combined with his training, prepared him for the situation unfolding before him.Bade quickly assessed the scene. The mother and the boy appeared to be stuck in the middle of the river, surrounded by rubbish and pieces of wood. He knew the wood posed a significant danger, as the water could flow through and around it, potentially pushing someone underneath and trapping them.Without hesitation, Bade sprang into action. He fixed his kayak to a post and walked into the water,carefully making his way through the strong current. As he approached the pair, he called out to get them a bit relaxed, instructing the mother to hold onto her child tightly. Using the skills he had learned in his rescue course, he managed to reach them and stabilize their position in the river.注意:1.续写词数应为150个左右;2.请按如下格式在答题纸的相应位置作答。Suddenly, the mother and the boy were caught in a rapid current.______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Once on land, Bade helped the pair into the ambulance called to the scene.______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】范文Suddenly, the mother and the boy were caught in a rapid current. The mother, obviously frightened, found her boy floating away from her and struggling for breath. Before she could let out a cry, Bade swam quickly to the boy, cutting through the churning water with powerful strokes. He reached the child just as he was about to go under, grabbing him firmly and pulling him to safety. Holding the boy tightly in his arms, Bade then guided the mother through the rapid water, his voice calm but urgent as he directed her toward his kayak. After what seemed like centuries, the three finally reached the kayak and then back to land, exhausted but alive.Once on land, Bade helped the pair into the ambulance called to the scene. The mother, still trembling, held her son and whispered words of gratitude to Bade through her tears. The boy, though pale and shaken, managed a small smile as the doctors checked him over. Bade stood back, catching his breath, his clothes dripping. The policeman clapped him on the shoulder, praising his quick thinking and bravery. As the ambulance sped into the distance, Bade felt a mix of relief and exhaustion, knowing he had made a difference in those critical moments.【导语】本文以人物为线索展开,讲述了达伦·巴德在河上划皮艇时遇到了一对落水的母子,巴德迅速评估了现场情况。母亲和男孩似乎被困在河中央,周围都是垃圾和木头碎片。利用他在救援课程中学到的技能,他设法接近了他们,并稳定了他们在河中的位置。最终经过努力,救起了母子,得到了对方的感谢。【详解】1.段落续写:①由第一段首句内容“突然,母亲和男孩被一股急流夹住了”可知,第一段可描写巴德救起这对母子的经过。②由第二段首句内容“一上岸,巴德就把这对夫妇扶上了救护车”可知,第二段可描写巴德救起母子,母子感谢巴德。2.续写线索:母子被困——巴德帮助——救起母子——母子感谢——巴德感悟3.词汇激活行为类①指示:direct/guide②抓住:grab/seize③知道:know/be aware of情绪类①害怕:frightened/scared②感激:gratitude/thankfulness【点睛】[高分句型1] Before she could let out a cry, Bade swam quickly to the boy, cutting through the churning water with powerful strokes.(由before引导时间状语从句)[高分句型2] Holding the boy tightly in his arms, Bade then guided the mother through the rapid water, his voice calm but urgent as he directed her toward his kayak.(由现在分词作状语)21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)" 21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年高一上学期期中模拟卷01(北师大版)(原卷).doc 2025-2026学年高一上学期期中模拟卷01(北师大版)(解析).doc