2025-2026学年高一上学期期中英语模拟卷02(译林版)(原卷版+解析版,无听力音频有文字材料)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025-2026学年高一上学期期中英语模拟卷02(译林版)(原卷版+解析版,无听力音频有文字材料)

资源简介

中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高一上学期期中模拟卷02(译林版)
英 语·全解全析
(满分150分,考试用时120分钟)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 难度系数:0.65。
4. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例: How much is the shirt
A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.
答案是C.
1. What does the woman think of her son’s writing
A.Strange. B.Creative. C.Terrible.
【答案】B
【原文】M: Mom, I’ve just finished my writing. Can you read and check it before I hand it in
W: Sure. Let me have a look. Sweetie, it’s great. Your ideas are so original and special.
2. What is the woman doing
A.Drawing a map. B.Making a travel plan. C.Preparing for a class.
【答案】C
【原文】M: What are you doing
W: I’m just looking at this map of the world. I’m preparing for geography class.
3.What does the woman's mother look like
A.She wears glasses. B.She has dark eyes. C.She has white hair.
【答案】C
【原文】M: I haven’t seen your mother for years. Is that her Look, with dark hair and glasses and I remember she has blue eyes.
W: That’s not her. Her hair white now and she doesn’t wear glasses anymore.
4.What does the woman ask the man to do
A.Keep a secret.
B.Organize a birthday party.
C.Help Amy prepare for her exam.
【答案】A
【原文】M: Is this little dog for Amy’s birthday She will absolutely love it.
W: Please don’t tell her until this evening, because she has an important exam today and I don’t want to disturb her.
5.What will the woman do today
A.Take a test. B.Go to the library. C.Translate an article.
【答案】A
【原文】M: Can I borrow your dictionary I have an important article to translate.
W: Sorry, I need it for a test today. You can use it later.
M: Okay, thank you.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What is the probable relationship between the speakers
A.Old friends. B.Business partners. C.Boss and clerk.
7.What does the man want the woman to do
A.Recommend a worker. B.Work on a project. C.Meet some customers.
【答案】6.C 7.A
【原文】M: Good morning, Tessa. I understand you want to have a word with me.
W: Yes, Mr. White, I just wanted to let you know about the job I applied for. I got an email this morning saying that my application has been accepted and they want me to start at the end of this month. So I’ll be leaving the company in three weeks.
M: Well, I’m pleased about your success. And, you know, we’re coming up to the busiest time of the year and I can’t possibly do without a key worker. So do you have anyone in mind who could fill your position
W: Yes, I do know a suitable person.
听第7段材料,回答第8至10题。
8.Why did the man’s parents tell him the story about bacteria
A.To teach him science knowledge.
B.To make him wash hands.
C.To scare him from eating.
9.What did the woman’s mother say about putting a stamp upside down
A.She would be sent to prison.
B.The letter wouldn’t arrive.
C.It would cost more money.
10.How does the man think about the woman’s mother’s lie
A.It was cruel. B.It was funny. C.It was reasonable.
【答案】8.B 9.A 10.B
【原文】W: Did your parents lie to you in order to talk you out of doing something when you were a kid
M: Yeah. I used to grab and eat food with my dirty hands. In order to make me wash my hands, my parents said if I continued doing so, the bacteria I swallowed would finally gather into a monster and cut my belly open.
W: You must have been terrified.
M: You bet.
W: Well, at least your parents’ lie is understandable. My mom once told me that if I put a stamp upside down on the envelope and mailed it, I would be sent to the prison. It doesn’t make any sense.
M: It’s so funny. She probably just wanted to play a trick on you.
听第8段材料,回答第11至13题。
11.What is Tina’s weakest part of learning English
A.Speaking. B.Writing. C.Reading.
12.What matters most in learning a language according to Colin
A.Being patient.
B.Making friends with foreigners.
C.Living in an English-speaking country.
13.What does Colin suggest Tina do
A.Get up earlier to learn.
B.Read newspapers every day.
C.Practice English every morning.
【答案】11.A 12.A 13.C
【原文】W: Colin, you got the highest score on the English exam again. How I envy you!
M: You did make progress this time, especially in reading and writing parts.
W: But I’m still dissatisfied with my spoken English. It’s my biggest problem.
M: Cheer up, Tina. Let me help you find the right way to learn English. When you’re studying a language, the keyword is patience. It’s of the greatest importance, because nobody can master a language all at once.
W: Oh, yeah. But what am I supposed to do Find some foreign friends or go abroad to learn it
M: Not exactly. You can just make full use of every morning to practice English.
W: Should I get up earlier every day
M: You don’t have to do so. Actually, there are indeed many chances in the morning that you can grasp to learn English. For example, you can listen to English news while you are dressing and washing. At the same time, you can imitate and speak English loudly. You need to take every opportunity to learn.
W: Practice makes perfect, right
M: You said it.
听第9段材料,回答第14至17题。
14.What contributes to Michael’s poem-writing
A.Extensive reading.
B.Taking writing classes.
C.Getting natural inspiration.
15.What is the difficult part of poem-writing for the woman
A.Using correct words. B.Finding proper topics. C.Expressing her emotions.
16.What are Michael’s poems mainly about
A.Love. B.Nature. C.History.
17.Where does the conversation probably take place
A.In the wild. B.In the library. C.In the classroom.
【答案】14.A 15.B 16.C 17.C
【原文】W: Michael, I heard that your poem was published in our school newspaper. Congratulations!
M: Thanks, Lucy.
W: Is this your first poem
M: No, I published a collection of poems last year, under the name of James Smith.
W: Did you take any classes to learn to write poems
M: No. I always spend much time in the library reading different kinds of books. I think this contributes to my poem writing.
W: Oh I see. I won’t try to write poems but I finally gave up.
M: Why
W: It was so difficult to find the proper topic.
M: For me, the wording is the hardest.
W: Many people like writing love poems to express their emotions. Do you also like writing such poems
M: Not really, my poems are mainly about history and sometimes I write about nature.
W: I’m really interested in your poems. Can you show some of them to me
M: Of course, do you mind going to my home to see them after school
W: Why not Oh let’s stop talking and open the book. Mister White has come and is ready to give the class.
M: Okay.
听第10段材料,回答第18至20题。
18.Why is the speaker giving the speech
A.To attract more students to apply to the school.
B.To help the listeners get to know the school.
C.To introduce a course to the listeners.
19.What have the listeners already been given
A.Textbooks.
B.Student cards.
C.Introduction brochures.
20.What will be the last program on the schedule
A.A college tour. B.A staff meeting. C.A break for lunch.
【答案】18.B 19.C 20.A
【原文】
Good morning everyone, and welcome to your first day at Elmville College. I’m sure everything looks very new to you, and maybe even slightly worrying. But fear not. I am here to put your minds at rest and help you settle in. My name is Colin and I am the new student manager. Let me begin by saying how happy we are to have you here as part of our student body. It’s an achievement for you to have reached this level of education, and you should all feel proud of yourselves. Since you’ve already received your books of introduction — yes, these little brochures in your hands, we will start by going over some of the rules of the college. They are designed to make you all feel more comfortable and safe. We will have a short break at noon and then in the afternoon, you will meet some of your lecturers and professors. Oh, and there is a slight change to your printed program. Your tour of the college buildings will now be at the end of the afternoon instead of the beginning. So, before we start, do any of you have any questions
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
High School Programmes in Australia
Beautiful weather, friendly people and a widely varied landscape are just a few of the reasons you should choose to spend time in Australia as a high school student. Here are some programmes you can choose from.
High School Exchange
Individuals studying for a semester or full year in Australia will usually live with a host family. This is a great opportunity for students to see what daily family life is like in Australia. Students learning English will see their language skills improve by communicating with their new friends and host family, while those familiar with the language already can use this opportunity to learn more about the day-to-day life in Australia.
Youth Travel Tours
Travel tours for teens are a wonderful way for high school students to spend a short, concentrated amount of time abroad. Tours are usually for different themes such as cooking, adventure travel or volunteerism. Students will have a fun, unique experience while incorporating educational components like environmental or cultural studies — and all without missing your normal coursework back home.
Summer Study Programme
For students who only have a few months of the summer break available, an advanced summer programme is perfect. Just keep in mind, the summer of the northern hemisphere (半球) is actually the winter of Australia. Oftentimes these summer programmes can be partnered with universities that will allow students to receive college credits.
21.What can High School Exchange provide
A.A good grasp of school-learned knowledge.
B.A deeper insight into Australian culture.
C.A great method to interact with well-known teachers.
D.A valuable opportunity to make friends from various countries.
22.Who might prefer to select Youth Travel Tours
A.Those who have been volunteers before.
B.Those who show interest in cooking.
C.Those who enjoy taking part in adventurous sports.
D.Those who intend to do a part-time work.
23.Which programme ought you pick if you aim to get college credits
A.Summer Study Programme. B.Youth Travel Tours.
C.High School Exchange. D.All the available options.
【答案】21.B 22.B 23.A
【导语】本文是一篇应用文。文章主要讲述了澳大利亚高中项目的相关信息,包括高中交换项目、青年旅行团和夏季学习项目。
21.细节理解题。根据High School Exchange部分中“This is a great opportunity for students to see what daily family life is like in Australia. Students learning English will see their language skills improve by communicating with their new friends and host family, while those familiar with the language already can use this opportunity to learn more about the day-to-day life in Australia.(这对学生而言是个绝佳机会,能让他们亲身体验澳大利亚的日常家庭生活。正在学习英语的学生,通过与新朋友和寄宿家庭交流,英语水平会得到提升;而那些已经熟悉英语的学生,则可以借此机会深入了解澳大利亚的日常生活)”可知,高中交换项目能让学生更深入了解澳大利亚文化。故选B。
22.推理判断题。根据Youth Travel Tours部分中“Tours are usually for different themes such as cooking, adventure travel or volunteerism.(旅行通常有不同的主题,如烹饪、冒险旅行或志愿服务)”可知,对烹饪感兴趣的人可能更喜欢选择青少年旅行团。故选B。
23.细节理解题。根据Summer Study Programme部分中“Oftentimes these summer programmes can be partnered with universities that will allow students to receive college credits.(通常这些暑期项目可以与大学合作,让学生获得大学学分)”可知,如果想获得大学学分,应该选择暑期学习项目。故选A。
B
When I was 14, my parents made me volunteer at Greenfield Animal Shelter as punishment for skipping math class. “You need to learn responsibility, ” Mom said, handing me a brightly colored uniform that was too big. The shelter smelled like wet fur and disinfectant (消毒剂) ; and my job was cleaning cages — washing food from bowls and sticky floors.
On my third Saturday, I noticed a golden retriever named Max. His cage card said his owner had passed away, and he’d been at the shelter for three months. Unlike other dogs, Max covered in the corner, shaking at every noise. When I entered his kennel, he flattened himself into a trembling pancake.
“He’s sweet but scared of everything,” Ms. Torres, a shelter worker, told me. She showed me old injuries on his legs from when he’d tried to bite through the bars.
I decided to spend my breaks with Max. At first, I just sat near his food bowl, reading aloud from a book. His breathing slowed to whispers. Soon, he let me touch his ears. When I dropped my keys, he stepped back but stayed.
“You’re making progress,” Ms. Torres said one day. “But don’t get too attached. Dogs like him rarely get adopted.”
I didn’t listen. I brought him a tennis ball, and we played fetch in the outdoor pen. His tail wagged a little more each time. One rainy day, he licked (舔) my hand, and I, with tears in my eyes, felt a lump in my throat.
Then, one morning, a family stopped at Max’s kennel. The youngest girl called him a “golden cloud.” Max didn’t hide. He walked forward, tail wagging, and licked her fingers.
As they filled out the adoption papers, I hid in the storage closet, hugging my knees. I heard their laughter, the jingle of Max’s new collar, and the sound of the door shutting. When I came out, Ms. Torres smiled. “You did good, kid,” she said.
Max taught me that courage isn’t about being fearless – it’s about taking small steps toward something bigger. Now, whenever I’m scared to try something new, I remember his wagging tail and the day he trusted the world again.
24.Why did the author’s parents make her volunteer at the animal shelter
A.To correct her misbehavior. B.To encourage her to adopt a pet.
C.To expose her to more job opportunities. D.To meet a requirement for her school course.
25.What does the word “covered” mean in paragraph 2
A.jumped excitedly B.hid up in fear
C.barked loudly D.stared angrily
26.What was Max’s reaction when the little girl approached him
A.He became anxious and barked loudly.
B.He grew braver and showed love.
C.He tried to escape by biting through the bars.
D.He remained in the corner, avoiding any interaction.
27.How did the author feel towards Max
A.Fearful and shy B.Impatient but sincere
C.Caring and concerned D.Distant but thoughtful
【答案】24.A 25.B 26.B 27.C
【导语】这是一篇记叙文,讲述作者14岁时因逃课被父母送到格林菲尔德动物收容所做志愿者作为惩罚。在那里,她遇到了一只因主人去世而被遗弃、极度恐惧的金毛犬Max。通过耐心陪伴,她帮助Max逐渐恢复信任,最终被一个家庭收养。这个过程不仅改变了Max,也让作者领悟到勇气的真正含义。
24.细节理解题。根据文章第一段第一句“When I was 14, my parents made me volunteer at Greenfield Animal Shelter as punishment for skipping math class.(当我14岁时,父母让我去格林菲尔德动物收容所做志愿者,作为我逃数学课的惩罚)”可知,作者父母让她做志愿者是为了纠正她的错误行为。故选A项。
25.词义猜测题。根据第二段中的描述“Max… in the corner, shaking at every noise. When I entered his kennel, he flattened himself into a trembling pancake.(Max在角落里……,对每个声音都发抖。当我走进狗舍时,他把自己压成一张发抖的薄饼)”可知,Max因极度恐惧而蜷缩在角落。因此,“covered”在此处意为“因害怕而躲藏”。故选B项。
26.细节理解题。根据第七段中描述“Then, one morning, a family stopped at Max’s kennel. The youngest girl called him a “golden cloud.” Max didn’t hide. He walked forward, tail wagging, and licked her fingers(小女孩叫他‘金色的云’。Max没有躲藏,他走上前去,摇着尾巴,舔了舔她的手指)”可知,Max面对小女孩时表现得勇敢且充满爱意。故选B项。
27.推理判断题。根据第四段“I decided to spend my breaks with Max. At first, I just sat near his food bowl, reading aloud from a book.(我决定把休息时间都用来陪Max。起初,我就坐在他的食盆旁,大声读书)”以及倒数第四段“One rainy day, he licked my hand, and I, with tears in my eyes, felt a lump in my throat.(一个下雨天,他舔了我的手,我眼含泪水,喉咙哽咽)”可知,作者决定把休息时间都用来陪Max,在雨天的时候,Max舔作者的手,作者眼含泪水,喉咙哽咽,可推知,作者对Max充满关爱与关切。故选C项。
C
Growing up with movies such as “High School Musical” and “Grease”, which presented the ideal (理想的) high school friendships, we sometimes expect a perfect relationship. Indeed, some high school friendships can be real and simple; while still some high school students will meet a friend who causes trouble. With failed friendships come lessons and experiences learned for the future. You will know the influence after you leave high school.
“I was always worried about what my friends thought about me. Sometimes my friends would make fun of what I wore or what I would do. I always tried to get along well with them, but I realized how happy I was once I stopped contacting them after high school,” said Elisha, Class of 2020.
Most teens have not realized the big question when dealing with high school problems. In five years, will this still matter It is hard looking at the big picture when the problems are in front of you, which is understandable. However, most teens need a moment to reflect (反思) and question if the problem matters in a long time.
Briana, a high school teacher, said, “Now, I am in contact with two high school friends. I think the friendship experiences I had in high school shaped who I am because I learned to be open minded and befriend all kinds of people. I learned to see people for who they are, not what they wear or who they play with. I learned most of all how to be a good friend.”
High school is a small part of your life, but it has a huge influence on who you will become and where you will go. Friendships and relationships help shape who you are, whether they are good or bad. Lessons are brought, and lessons are learned.
28.Why did the author mention the two movies in the first paragraph
A.To introduce the topic of the passage. B.To explain what a high school friendship is.
C.To attract readers’ attention to these two movies. D.To recommend (推荐) these two movies to readers.
29.What did Elisha think of her “friends”
A.They made her unhappy. B.They got along well with her.
C.They cared about her behavior. D.They were always worried about her.
30.Why did Briana think her friendship experiences shape her
A.She learned to play with her friends. B.She learned to make different friends.
C.She learned to shape her friends’ minds. D.She learned to wear just like her friends.
31.How does the author support his arguments in Paragraph 2 and Paragraph 4
A.By listing data (数据). B.By giving examples.
C.By giving a definition (定义). D.By making comparisons (对比).
【答案】28.A 29.A 30.B 31.B
【导语】本文是一篇议论文,文章探讨了高中友谊对青少年成长的影响,通过不同人物的经历和观点,阐述了高中友谊的复杂性以及其对个人性格和未来发展的塑造作用。
28.推理判断题。根据第一段“Growing up with movies such as “High School Musical” and “Grease”, which presented the ideal (理想的) high school friendships, we sometimes expect a perfect relationship. (在诸如《歌舞青春》和《油脂》等电影的陪伴下成长,这些电影展现了理想的高中友谊,我们有时会期待一段完美的关系)”以及下文对高中友谊的理想与现实,以及失败的友谊带来的教训的可知,文章提到这两部电影,是为了引出文章的主题。故选A。
29.推理判断题。根据第二段“I was always worried about what my friends thought about me. Sometimes my friends would make fun of what I wore or what I would do. I always tried to get along well with them, but I realized how happy I was once I stopped contacting them after high school, (我总是担心朋友们怎么看待我。有时候,朋友们会嘲笑我的穿着或者我的行为。我总是努力和他们相处得很好,但当我高中毕业后不再和他们联系时,我意识到自己是多么快乐)”可知,Elisha认为她的“朋友”让她不开心。故选A。
30.细节理解题。根据第四段“I think the friendship experiences I had in high school shaped who I am because I learned to be open minded and befriend all kinds of people. I learned to see people for who they are, not what they wear or who they play with. I learned most of all how to be a good friend. (我认为我在高中时的友谊经历塑造了今天的我,因为我学会了保持开放的心态,与各种各样的人交朋友。我学会了看人的本质,而不是他们的穿着或他们与谁玩耍。最重要的是,我学会了如何成为一个好朋友)”可知,Briana认为她的友谊经历塑造了她,因为她学会了以开放的心态结交各种朋友,故选B。
31.推理判断题。根据第二段““I was always worried about what my friends thought about me. Sometimes my friends would make fun of what I wore or what I would do. I always tried to get along well with them, but I realized how happy I was once I stopped contacting them after high school,” said Elisha, Class of 2020. (2020 届毕业生埃莉莎表示:“我以前总是很在意朋友们对我的看法。有时候,他们会拿我的穿着或者我的所作所为开玩笑。我一直努力想和他们好好相处,但高中毕业后,当我不再和他们联系时,我才意识到自己有多开心。”)”和第四段“Briana, a high school teacher, said, “Now, I am in contact with two high school friends. I think the friendship experiences I had in high school shaped who I am because I learned to be open minded and befriend all kinds of people. I learned to see people for who they are, not what they wear or who they play with. I learned most of all how to be a good friend.” (高中教师布里亚娜表示:“现在我还和两位高中朋友保持着联系。我认为高中时期的友谊经历塑造了如今的我 —— 因为那段时光里,我学会了保持开放的心态,去和各种各样的人交朋友。我也懂得了要关注一个人的本质,而不是看他穿什么衣服、和谁一起玩。最重要的是,我学会了如何成为一名好朋友。”)”可知,作者通过Elisha和Briana的个人经历和观点来支持自己的论点,这是通过举例的方式来论证的。故选B。
D
Over breakfast this morning, after I enjoyed a short chat with Mia, my new Spanish study buddy (伙伴), I felt that I had mastered more than what I gained from textbook exercises. Mia, however, is an AI that I created to take advantage of a phenomenon called the “protege effect.” According to several studies, we learn more effectively when we teach someone else about the topic we’ve just explored — even if that person doesn’t really exist.
Learning through teaching was relatively slow to gain popularity until a group of scientists in the United States began to test its effectiveness. In one of the first experiments, Catherine Chase and colleagues tested on 62 eighth-graders who were tasked with using a computer program to study the biological (生物学的) changes that occur when we get a fever.
Over two lessons, they had to read a text and then create a mind-map explaining the different processes and the relationships between them. For half the teens, the mind-map presented the result of self-study. The others were told that their mind-map would help to teach a virtual character.
It was not a big difference, but the students in the role of teacher scored significantly better. This increased participation had a big influence: both the amount they got and the depth of their understanding. At the end of the two classes, participants who had played the role of teacher had kept much more of the material, with much stronger performance on test questions.
Chase’s team named this the “protege effect” and it has since been studied many times. These later studies suggest that learning by teaching is more powerful than other mnemonic (助记符号) techniques like self-testing. If we know that others are going to learn from us, we feel a sense of responsibility to provide the right information, so we make a greater effort to fill in the gaps in our understanding and correct any mistaken thoughts. Sharing our knowledge then helps to strengthen what we have learned. Why not try to apply the protege effect into practice
32.Why does the author mention Mia in paragraph 1
A.To stress the importance of AI.
B.To share a story of a study buddy.
C.To introduce a phenomenon about study.
D.To show how to finish textbook exercises.
33.What was different about the two groups in the experiment
A.They differ in learning time. B.They differ in learning tools.
C.They differ in learning materials. D.They differ in learning strategies.
34.Why does the “protege effect” help learning
A.Because AI teachers explain things clearly.
B.Because mind-maps make memorizing easier.
C.Because teaching inspires deeper understanding.
D.Because testing yourself is the best way to learn.
35.What can be a suitable title for the passage
A.Learning by Teaching Helps B.Textbook Exercises Benefit More
C.Mind-mapping Improves Memory D.AI Promotes Language Learning
【答案】32.C 33.D 34.C 35.A
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了一种名为“门徒效应”的学习现象,即通过教学他人来提升自身学习效果,用科学实验论证了其合理性,表明教学行为能激发更深的理解。
32.推理判断题。根据第一段中“Over breakfast this morning, after I enjoyed a short chat with Mia, my new Spanish study buddy (伙伴), I felt that I had mastered more than what I gained from textbook exercises. Mia, however, is an AI that I created to take advantage of a phenomenon called the “protege effect.” (今天早晨吃早餐时,我和新结识的西班牙语学习伙伴Mia简短交谈后,感觉自己掌握的知识已经超越了课本练习所得。不过,Mia其实是我为了利用“门徒效应”这个现象而创造的人工智能)”可知,作者先提到自己虚构的人工智能学习伙伴Mia,后面自然过渡到对“门徒效应”的讨论。由此可知,作者提到Mia是为了引出关于学习的一个现象。故选C项。
33.细节理解题。根据第三段中“For half the teens, the mind-map presented the result of self-study. The others were told that their mind-map would help to teach a virtual character. (半数学生的思维导图作为自主学习成果呈现,而其余学生则被告知其制作的思维导图将用于指导虚拟角色学习)”可知,两组的差异在于学习策略不同。故选D项。
34.细节理解题。根据最后一段中“If we know that others are going to learn from us, we feel a sense of responsibility to provide the right information, so we make a greater effort to fill in the gaps in our understanding and correct any mistaken thoughts. (当我们意识到他人将受教于己时,会产生确保信息准确的责任感,从而更主动地填补认知空白并修正错误观点)”可知,“门徒效应”有助于学习。是因为教学行为激发了更深层次的理解。故选C项。
35.主旨大意题。通读全文,尤其是第一段中“According to several studies, we learn more effectively when we teach someone else about the topic we’ve just explored — even if that person doesn’t really exist. (多项研究表明,当我们向他人讲解刚学过的知识时——即便对方并非真实存在——学习效果会显著提升)”可知,文章围绕“通过教学促进学习”,即“门徒效应”展开,用科学实验论证了其合理性,表明教学行为能激发更深的理解。因此,A项“以教促学”概括了这一现象,最适合作为文章标题。故选A项。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Never judge a book by its cover — even if the cover doesn’t say much at all. The first thing customers see when they walk into the Strand Book Store in Manhattan is a table of nameless books with covers wrapped like Christmas presents and titles replaced by simple descriptions. 36 .
“People love it,” Paul, the manager of the store, said. “We put it right at the front of the store because it quite literally stops people in their tracks.” “People love the surprise. It gets their attention I makes them feel excited,” Mr. Tobin, a professor at Case Western University, said. 37 because they are not new, best-selling or written by a famous author.
Much like real dating, there are no strict rules, and an element of trial and error is involved. 38 . Forgotten books from the past are great too. When in Rome by Sarah Adams is described as “Freshly Baked Slow Bum Rom-com (浪漫喜剧).” Spoiler Alert by Olivia becomes a “You’ve Got Mail-esque Romance.”
39 . Dozens of bookstore owners around the country said they did not know what “Blind Date Books” were. Others didn’t participate in the trend because store policy prohibits returns or exchanges which are necessary if someone has picked up a book they have already read.
On a warm Friday morning, the bookstore is packed. About half the customers stop at the “Blind Date Books” display by the entrance, closely looking at the nicely wrapped covers. Heather Toner buys one. “Letting someone else pick a book for me feels exciting and different,” Ms. Toner, a reader, said. “ 40 . But this ‘Blind Date With a Book’ is just right for me.”
A.I never went on a real blind date
B.Fantasy and mystery books work well
C.The store calls it “Blind Date With a Book”
D.Reading has always been my favorite hobby
E.But not all bookstores have embraced the trend
F.The bookstore also offers discounts on newly-arrived books
G.Meanwhile, stores have found a new way to sell books that are ignored
【答案】36.C 37.G 38.B 39.E 40.A
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了纽约曼哈顿的Strand书店推出的“与书的盲约”活动,即把书的封面包装得像圣诞礼物一样,并用简单的描述代替书名,让顾客在未知的情况下选择书籍,以此吸引顾客,带来惊喜。
36.根据上文“The first thing customers see when they walk into the Strand Book Store in Manhattan is a table of nameless books with covers wrapped like Christmas presents and titles replaced by simple descriptions. (顾客走进曼哈顿的Strand书店时,首先看到的是一张摆满无名书籍的桌子,这些书的封面包装得像圣诞礼物一样,书名被简单的描述所取代。)”可知,此处是在描述书店的一个特色活动,C选项“The store calls it “Blind Date With a Book” (书店称之为“与书的盲约”)”中的“it”指代上文提到的活动,且“Blind Date With a Book”是对上文活动的概括。故选C项。
37.根据下文“because they are not new, best-selling or written by a famous author. (因为它们不是新书,不是畅销书,也不是著名作家写的。)”可知,此处是在解释为什么这些书会被包装成“盲约”的形式,G选项“Meanwhile, stores have found a new way to sell books that are ignored (与此同时,商店找到了一种新的方式来销售那些被忽视的书籍)”中的“books that are ignored”与下文提到的“不是新书,不是畅销书,也不是著名作家写的”书籍相呼应,且“a new way”指代上文的“Blind Date With a Book”活动。故选G项。
38.根据下文“Forgotten books from the past are great too. When in Rome by Sarah Adams is described as “Freshly Baked Slow Bum Rom-com (浪漫喜剧).” Spoiler Alert by Olivia becomes a “You’ve Got Mail-esque Romance.” (过去的被遗忘的书也很棒。Sarah Adams的《When in Rome》被描述为“新鲜出炉的慢节奏浪漫喜剧”。Olivia的《Spoiler Alert》则变成了《电子情书》式的浪漫故事。)”可知,此处是在举例说明哪些类型的书适合作为“盲约”的对象,B选项“Fantasy and mystery books work well (奇幻和悬疑小说很适合)”中的“Fantasy and mystery books”与下文提到的书籍类型相符,且“work well”表明这些书适合作为“盲约”的对象。故选B项。
39.根据下文“Dozens of bookstore owners around the country said they did not know what “Blind Date Books” were. Others didn’t participate in the trend because store policy prohibits returns or exchanges which are necessary if someone has picked up a book they have already read. (全国各地的数十家书店老板表示,他们不知道什么是“盲约书籍”。其他人没有参与这一潮流,因为书店政策禁止退换货,而如果有人拿了一本他们已经读过的书,退换货是必要的。)”可知,此处是在说明并非所有书店都接受了“与书的盲约”这一潮流,E选项“But not all bookstores have embraced the trend (但并非所有书店都接受了这一潮流)”概括下文内容,符合语境。故选E项。
40.根据上文““Letting someone else pick a book for me feels exciting and different,” Ms. Toner, a reader, said. (“让别人为我选一本书让我感到兴奋和不同,”读者托纳女士说。)”以及下文“But this ‘Blind Date With a Book’ is just right for me.” (但这次“与书的盲约”正适合我。)”可知,此处是在表达一种对比,A选项“I never went on a real blind date (我从未真正参加过盲约)”中的“real blind date”与下文的“Blind Date With a Book”形成对比,且“never”与下文的“just right for me”形成转折。故选A项。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
When I tried out for the football team during the summer before the 9th grade, I never imagined how important this sport would become in my life. Football is a challenging sport, at times almost 41 , and practices really test a team’s physical and mental limits. 42 trust in my own ability and a strong sense of commitment, I would never have managed to continue after years of hard work as a player, and with countless 43 .
In the first year, I played on the defensive line . This was an amazing 44 that gave me a great sense of achievement. But in the last game of the season, I was seriously injured. I was prohibited from any physical activities for six months. After 45 a series of physical treatments, I returned to the field as a team captain. I practiced harder than ever to 46 my lost time.
In September, during my junior year, my 47 was mentioned in the local newspaper as the key 48 lineman on the team. After playing a fantastic season, I was given the honor of the Most Valuable Player.
49 , my skills in football do not magically extend to other sports. During the winter break, I went on a snowboarding trip and seriously injured my right shoulder. I had to have four operations. 50 I could not use my right arm for two months, I had to learn how to write and eat using my left hand.
But life must 51 . I knew that my own present efforts would decide my future, so I 52 the strict training program to build strength and improve flexibility in my shoulder. After an eight-month recovery, I was back out on the field playing football, the sport I 53 . In this sense, the world of football has taught me an important life 54 : Confidence and commitment make what seems 55 possible. This lesson from football is one that I know translates through every part of life.
41.A.popular B.painful C.graceful D.suitable
42.A.Without B.Unlike C.Despite D.Considering
43.A.medals B.injuries C.failures D.success
44.A.performance B.moment C.position D.movement
45.A.exploring B.undergoing C.studying D.refusing
46.A.concentrate on B.sign up for C.look forward to D.make up for
47.A.choice B.power C.name D.strength
48.A.offensive B.responsible C.assistant D.defensive
49.A.Formally B.Similarly C.Obviously D.Unfortunately
50.A.Since B.So C.While D.Hence
51.A.go off B.go out C.go on D.go back
52.A.quit B.exchanged C.completed D.provided
53.A.love B.avoid C.hate D.fear
54.A.information B.competition C.lesson D.luck
55.A.important B.unique C.awkward D.impossible
【答案】
41.B 42.A 43.B 44.C 45.B 46.D 47.C 48.D 49.D 50.A 51.C 52.C 53.A 54.C 55.D
【导语】这是一篇记叙文。主要讲述了作者九年级前加入足球队,虽多次受伤,但凭借自信与投入坚持训练,获荣誉,感悟到自信和投入能让不可能变可能,此道理适用于生活各方面。
41.考查形容词词义辨析。句意:足球是一项具有挑战性的运动,有时几乎是痛苦的,训练确实考验了球队的身体和精神极限。A. popular流行的;B. painful 痛苦的;C. graceful优雅的;D. suitable合适的。根据前文“Football is a challenging sport”(足球是一项有挑战性的运动)及“practices really test a team’s physical and mental limits”(训练确实考验团队的身心极限),可知足球运动有时甚至是“痛苦的”。故选B项。
42.考查介词词义辨析。句意:如果没有对自己能力的信任和强烈的责任感,我就不可能在经历了数年的伤病之后,继续作为一名球员努力训练。A. Without没有;B. Unlike不像;C. Despite尽管;D. Considering考虑到。根据下文“trust in my own ability and a strong sense of commitment, I would never…”结合逻辑可知,此处需表达“没有”这些品质就无法坚持。故选A项。
43.考查名词词义辨析。句意:如果没有对自己能力的信任和强烈的责任感,我就不可能在经历了数年的伤病之后,继续作为一名球员努力训练。A. medals奖牌;B. injuries受伤;C. failures失败;D. success成功。根据前文提到“hard work as a player”(作为球员的艰苦训练),结合后文提到的两次受伤经历(“seriously injured”“seriously injured my right shoulder”),可知此处指“无数次受伤”。故选B项。
44.考查名词词义辨析。句意:这是一个很棒的位置,给了我很大的成就感。A. performance表现;B. moment时刻;C. position位置;D. movement动作。根据前文提到“played on the defensive line”(担任防守线球员)可知,这是一个球队中的“位置”。故选C项。
45.考查动词词义辨析。句意:在接受了一系列的身体治疗后,我以队长的身份回到了赛场。A. exploring探索;B. undergoing经历,接受;C. studying研究;D. refusing拒绝。根据下文“a series of physical treatments, I returned to the field as a team captain.”可知,这里讲的是经历一系列的身体治疗。故选B项。
46.考查动词短语辨析。句意:为了弥补失去的时间,我比以往任何时候都更加努力地练习。A. concentrate on专注于;B. sign up for报名参加;C. look forward to期待;D. make up for 弥补。根据上文“I practiced harder than ever”可知,因受伤休息了六个月,作者比以往更努力训练 的目的是弥补失去的时间。故选D项。
47.考查名词词义辨析。句意:在我大三那年的9月,我的名字被当地报纸报道为球队的关键防守队员。A. choice选择;B. power力量;C. name名字;D. strength力气。根据句意以及下文“was mentioned in the local newspaper”可知,作者的名字被当地报纸报道为球队的关键防守队员。故选C项。
48.考查形容词词义辨析。句意:在我大三那年的9月,我的名字被当地报纸报道为球队的关键防守队员。A. offensive进攻的;B. responsible负责的;C. assistant辅助的;D. defensive防守的。根据前文提到第一年“played on the defensive line”(担任防守线球员),此处对应“key …… lineman”,应是“defensive”(防守的),与前文呼应。故选D项。
49.考查副词词义辨析。句意:不幸的是,我在足球方面的技能并不能神奇地扩展到其他运动中。A. Formally正式地;B. Similarly类似地;C. Obviously明显地;D. Unfortunately不幸地。根据前文讲述足球领域的成功,后文转折提到“my skills in football do not magically extend to other sports”(我的足球技能并没有神奇地延伸到其他运动),并因滑雪受伤,这是“不幸的”。故选D项。
50.考查连词词义辨析。句意:由于我有两个月不能使用我的右臂,我不得不学习如何用左手写字和吃饭。A. Since 因为;B. So所以;C. While当……时候;D. Hence因此。根据下文“I could not use my right arm for two months, I had to learn...”意为“______我两个月不能用右臂,我不得不学习如何用左手写字和吃饭”。前后是因果关系,“Since”(因为,由于)引导原因状语从句,符合逻辑。故选A项。
51.考查动词短语辨析。句意:但生活还得继续。A. go off爆炸,离开;B. go out出去,熄灭;C. go on继续;D. go back返回。根据前面提到作者不得不学习如何用左手写字和吃饭,以及该句中的“But life must…”可知,此处指的是生活还得继续。故选C项。
52.考查动词词义辨析。句意:我知道我现在的努力将决定我的未来,所以我完成了严格的训练计划,以增强力量和提高肩膀的灵活性。A. quit放弃;B. exchanged交换;C. completed完成;D. provided提供。根据上文“I knew that my own present efforts would decide my future”结合后文恢复并回到赛场,应是“完成”了计划。故选C项。
53.考查动词词义辨析。句意:经过8个月的康复,我又回到了球场上踢足球,这项我热爱的运动。A. love爱;B. avoid避免;C. hate讨厌;D. fear害怕。根据上文“After an eight-month recovery”可知,作者多次受伤仍坚持回到足球场,说明对足球的“热爱”。故选A项。
54.考查名词词义辨析。句意:从这个意义上说,足球世界教会了我重要的人生一课:信心和承诺让看似不可能的事情成为可能。A. information信息;B. competition竞争;C. lesson课,道理;D. luck运气。根据后文“Confidence and commitment make...possible”可知,是足球世界教会了作者重要的人生一课。故选C项。
55.考查形容词词义辨析。句意:从这个意义上说,足球世界教会了我重要的人生一课:信心和承诺让看似不可能的事情成为可能。A. important重要的;B. unique独特的;C. awkward尴尬的;D. impossible不可能的。根据句意以及该句中的“Confidence and commitment make what seems …… possible”可知,信心和承诺让看似不可能的事情成为可能。 故选D项。
第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。
The old saying “Good medicine tastes bitter.” may no longer be true in China. Feeling tired, a 20-year-old college student named Xi Linjie went to a Traditional Chinese Medicine (TCM) hospital in Chongqing. To 56 (she) surprise, she got a cup of sweet milk tea instead of medicine. The tea was both delicious 57 healthy.
This special milk tea 58 (make) by the hospital’s nutrition (营养) team. They mix old Chinese medicine with modern food. “Milk tea is popular among young people. We hope it can be a bridge for them 59 (accept) TCM,” said Liao Changying, director of the team.
The hospital uses modern technology to make the tea taste much 60 (good). For example, they use rose oil instead of rose petals (花瓣) to make it less bitter. They believe this method works 61 (effective). Besides, the hospital also tries to make candies and cakes 62 Chinese medicine. “Our goal is to help people prevent and cure (治疗) diseases while they 63 (enjoy) delicious food and drinks,” Liao explained.
In Chongqing, there is also 64 TCM night market, which is held every weekend. People can get free health service there. A man said, “I never realized TCM could be so close to our daily lives.” Over half of the 65 (visitor) are young people who come to ask for professional (专业的) advice. It shows that the younger ones are more and more confident about TCM nowadays.
【答案】
56.her 57.and 58.is made 59.to accept 60.better 61.effectively 62.with 63.are enjoying 64.a 65.visitors
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了重庆某中医院将将传统中药与现代食品相结合,使良药不再苦口,通过创新方式吸引年轻人接受中医文化。
56.考查物主代词。句意:出乎她意料的是,她拿到了一杯甜奶茶而不是药。to one’s surprise意为“出乎某人意料的是”,此处应用形容词性物主代词her。故填her。
57.考查连词。句意:这杯茶又美味又健康。根据“The tea was both delicious...healthy.”可知,横线前后是两个形容词,感彩都是积极的,因此此处应用表示并列的连词and;both...and...两者都……。故填and。
58.考查时态,被动语态和主谓一致。句意:这种特别的奶茶是由医院的营养团队制作的。空格处是谓语,主语This special milk tea与make被动关系,且描述客观事实,因此空格处是一般现在时的被动语态,主语This special milk tea是单数,因此空格处是is made。故填is made。
59.考查不定式。句意:我们希望它可以成为年轻人接受TCM的桥梁。修饰名词bridge,用不定式结构作后置定语,明确该名词的具体功能或目的,故填to accept。
60.考查比较级。句意:医院使用现代科技让茶的味道更好。空前有much,空格处用比较级better作表语,表示尝起来味道更好,故填better。
61.考查副词。句意:他们相信这种方法更有效。空格处用副词effectively修饰动词works,effectively意为“有效地”,故填effectively。
62.考查介词。句意:另外,医院也尝试用中药制作糖果和蛋糕。根据语境可知,句子表示“医院也尝试用中药制作糖果和蛋糕”,空格处用介词with表示“用”,故填with。
63.考查时态,主谓一致和省略。句意:我们的目标是当他们在享受美食和饮料时,帮助人们预防和治疗疾病。while引导的时间状语表示“当……的时候”,主从句动作同时发生,且从句动作通常是持续性的,句中while引导的从句用现在进行时,表示动作正在进行或持续期间主句的动作发生,主语they是复数,因此空格处是are enjoying。故填are enjoying。
64.考查冠词。句意:在重庆每周也举办一个TCM夜市。market是可数名词的单数形式,表泛指,前面要加不定冠词,TCM是辅音音素开头,因此不定冠词用a,故填a。
65.考查名词的复数。句意:超过一半的来寻求专业建议的来访者是年轻人。visitor是可数名词,由half of以及谓语are可知,空格处用名词复数,故填visitors。
第四部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
66. 假定你是李华,请你根据所给提示,写一封推荐信给校图书管理员,为学校图书馆推荐两种书籍。要点如下:
1. 你希望图书馆购买的书籍类型;
2. 每种类型推荐的原因;
注意:1. 写作词数应为80左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Librarian,
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【范文】
Dear Librarian,
I am writing to recommend two types of books that I think the library should buy.
The first type is fantasy novels. I think the library needs more fantasy novels because they are very popular with students. Some examples of good fantasy novels for the library would be The Lord of the Rings series and the Harry Potter series. The second type of book I would like to recommend is biographies. Although they are one of the least popular types of books in our library, students should be encouraged to read more of them. Good biographies such as Marie Curie: A Life will definitely inspire students to study harder and reach their goals.
I look forward to reading more of the library’s fantasy novels and biographies soon.
Yours,
Li Hua
【导语】本篇书面表达属于应用文。题目要求学生以李华的身份,给校图书管理员写一封推荐信,为学校图书馆推荐两种书籍,应首先说明书籍类型,再分别解释推荐该类型的原因。
【详解】1. 词汇积累
购买:buy→purchase
激励某人做某事:inspire sb. to do→encourage sb. to do, motivate sb. to do
实现:reach→realize, achieve
目标:goal→aim, target
2. 句式拓展
简单句变复合句
原句:Good biographies such as Marie Curie: A Life will definitely inspire students to study harder and reach their goals.
拓展句:It is certain that good biographies such as Marie Curie: A Life will inspire students to study harder and reach their goals.
【点睛】[高分句型1] I think the library needs more fantasy novels because they are very popular with students. (运用了that引导宾语从句并被省略、because引导原因状语从句)
[高分句型2] Although they are one of the least popular types of books in our library, students should be encouraged to read more of them. (运用了Although引导让步状语从句)
第二节(满分25分)
67. 阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。
Having held the inter-school storytelling championship for the past two years, I was the shining star of my school. When it came to choosing the right candidate to participate in such competitions, I was always the first choice. Naturally, I was once again selected to represent my school in the approaching contest this year.
Upon hearing the fact that I was chosen again, my classmates and friends acknowledged that I would undoubtedly emerge as the champion again. Consequently, I became conceited (自负的). I was so proud that I neglected the importance of practicing for the contest.
A week before the contest, my teacher Ms. Sara asked, “Selena, would you like to stand in front of the class to rehearse (排练) for the contest ” She had tutored me in the past two competitions and knew how important practice was. “Just imagine you are on the stage in the presence of the audience,” she added.
“I’m sorry, Ms. Sara,” I replied. “I have a bit of a sore throat.”
This was usually the lie I would tell whenever my teacher requested me to practice in front of the class. I always found excuses to avoid doing it because I believed that I was the best and therefore the practice was unnecessary. On one occasion, I even told Ms. Sara not to worry too much as I was well prepared for the contest. In fact, I did everything but practice my script. I only managed to glance briefly through the story the day before the contest. As the best storyteller among the students of the local secondary schools, I was too vain to practice and thought everything would go well.
The contest was held in the local community hall. On the day of the contest, the hall was packed. My schoolteachers and principal were there along with many of my classmates and schoolmates. I was the eighth contestant out of twenty in total. Those who spoke before me did extremely well. On seeing their fascinating and outstanding performance, I began to lose confidence in myself. My palms sweated heavily and I started to feel nervous.
注意:1. 续写词数应为80左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Paragraph 1:
Soon, it was my turn to talk.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
Finally results were announced after the contest.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【范文】
Paragraph 1
Soon, it was my turn to talk. Facing the crowd, I found myself really nervous. I spoke with an expressionless face and even stuttered a few times as I forgot parts of the story. My legs trembled and so did my voice. On seeing my terrible performance, the judges shook their heads. The supporters from my school looked at me in disappointment. I had never been so embarrassed in my life. In the end I walked off the stage, and my eyes filled with tears.
Paragraph 2
Finally results were announced after the contest. I did not win any prizes. It was not surprising at all. I felt ashamed when I faced my classmates and, of course, Ms. Sara. I regretted underestimating my opponents and overestimating myself. My vanity (虚荣心) had cost me the championship. I learned my lesson well and finally understood the meaning of the two sayings “Pride goes before a fall.” and “Practice makes perfect!”
【导语】本文以人物为线索展开,讲述Selena连续两年获校际讲故事冠军,今年再被选参赛后,作者过于自负,指导老师想让作者当众练习时,作者找借口逃避,且比赛时见他人表现出色而紧张,最终未获奖,从中吸取教训,明白“骄兵必败”和“熟能生巧”的故事。
【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“很快,轮到我演讲了。”可知,第一段可描写Selena上台后的紧张与失常表现。
2. 续写线索:上台紧张——忘词结巴——害怕发抖——评委摇头——校友失望——流泪下台
3.词汇激活
行为类
①说话:speak/ talk/ say
②忽略:forget/ neglect/ overlook
③离开:walk off/ leave/ step off
情绪类
①紧张的:nervous/ tense/ anxious
②失望的:disappointment/ discouragement/ frustration
【点睛】【高分句型1】Facing the crowd, I found myself really nervous. (运用了现在分词作状语)
【高分句型2】I spoke with an expressionless face and even stuttered a few times as I forgot parts of the story. (运用了as引导的原因状语从句)
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高一上学期期中模拟卷02(译林版)
英 语·全解全析
(满分150分,考试用时120分钟)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 难度系数:0.65。
4. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例: How much is the shirt
A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.
答案是C.
1. What does the woman think of her son’s writing
A.Strange. B.Creative. C.Terrible.
2. What is the woman doing
A.Drawing a map. B.Making a travel plan. C.Preparing for a class.
3.What does the woman's mother look like
A.She wears glasses. B.She has dark eyes. C.She has white hair.
4.What does the woman ask the man to do
A.Keep a secret.
B.Organize a birthday party.
C.Help Amy prepare for her exam.
5.What will the woman do today
A.Take a test. B.Go to the library. C.Translate an article.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What is the probable relationship between the speakers
A.Old friends. B.Business partners. C.Boss and clerk.
7.What does the man want the woman to do
A.Recommend a worker. B.Work on a project. C.Meet some customers.
听第7段材料,回答第8至10题。
8.Why did the man’s parents tell him the story about bacteria
A.To teach him science knowledge.
B.To make him wash hands.
C.To scare him from eating.
9.What did the woman’s mother say about putting a stamp upside down
A.She would be sent to prison.
B.The letter wouldn’t arrive.
C.It would cost more money.
10.How does the man think about the woman’s mother’s lie
A.It was cruel. B.It was funny. C.It was reasonable.
听第8段材料,回答第11至13题。
11.What is Tina’s weakest part of learning English
A.Speaking. B.Writing. C.Reading.
12.What matters most in learning a language according to Colin
A.Being patient.
B.Making friends with foreigners.
C.Living in an English-speaking country.
13.What does Colin suggest Tina do
A.Get up earlier to learn.
B.Read newspapers every day.
C.Practice English every morning.
听第9段材料,回答第14至17题。
14.What contributes to Michael’s poem-writing
A.Extensive reading.
B.Taking writing classes.
C.Getting natural inspiration.
15.What is the difficult part of poem-writing for the woman
A.Using correct words. B.Finding proper topics. C.Expressing her emotions.
16.What are Michael’s poems mainly about
A.Love. B.Nature. C.History.
17.Where does the conversation probably take place
A.In the wild. B.In the library. C.In the classroom.
听第10段材料,回答第18至20题。
18.Why is the speaker giving the speech
A.To attract more students to apply to the school.
B.To help the listeners get to know the school.
C.To introduce a course to the listeners.
19.What have the listeners already been given
A.Textbooks.
B.Student cards.
C.Introduction brochures.
20.What will be the last program on the schedule
A.A college tour. B.A staff meeting. C.A break for lunch.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
High School Programmes in Australia
Beautiful weather, friendly people and a widely varied landscape are just a few of the reasons you should choose to spend time in Australia as a high school student. Here are some programmes you can choose from.
High School Exchange
Individuals studying for a semester or full year in Australia will usually live with a host family. This is a great opportunity for students to see what daily family life is like in Australia. Students learning English will see their language skills improve by communicating with their new friends and host family, while those familiar with the language already can use this opportunity to learn more about the day-to-day life in Australia.
Youth Travel Tours
Travel tours for teens are a wonderful way for high school students to spend a short, concentrated amount of time abroad. Tours are usually for different themes such as cooking, adventure travel or volunteerism. Students will have a fun, unique experience while incorporating educational components like environmental or cultural studies — and all without missing your normal coursework back home.
Summer Study Programme
For students who only have a few months of the summer break available, an advanced summer programme is perfect. Just keep in mind, the summer of the northern hemisphere (半球) is actually the winter of Australia. Oftentimes these summer programmes can be partnered with universities that will allow students to receive college credits.
21.What can High School Exchange provide
A.A good grasp of school-learned knowledge.
B.A deeper insight into Australian culture.
C.A great method to interact with well-known teachers.
D.A valuable opportunity to make friends from various countries.
22.Who might prefer to select Youth Travel Tours
A.Those who have been volunteers before.
B.Those who show interest in cooking.
C.Those who enjoy taking part in adventurous sports.
D.Those who intend to do a part-time work.
23.Which programme ought you pick if you aim to get college credits
A.Summer Study Programme. B.Youth Travel Tours.
C.High School Exchange. D.All the available options.
B
When I was 14, my parents made me volunteer at Greenfield Animal Shelter as punishment for skipping math class. “You need to learn responsibility, ” Mom said, handing me a brightly colored uniform that was too big. The shelter smelled like wet fur and disinfectant (消毒剂) ; and my job was cleaning cages — washing food from bowls and sticky floors.
On my third Saturday, I noticed a golden retriever named Max. His cage card said his owner had passed away, and he’d been at the shelter for three months. Unlike other dogs, Max covered in the corner, shaking at every noise. When I entered his kennel, he flattened himself into a trembling pancake.
“He’s sweet but scared of everything,” Ms. Torres, a shelter worker, told me. She showed me old injuries on his legs from when he’d tried to bite through the bars.
I decided to spend my breaks with Max. At first, I just sat near his food bowl, reading aloud from a book. His breathing slowed to whispers. Soon, he let me touch his ears. When I dropped my keys, he stepped back but stayed.
“You’re making progress,” Ms. Torres said one day. “But don’t get too attached. Dogs like him rarely get adopted.”
I didn’t listen. I brought him a tennis ball, and we played fetch in the outdoor pen. His tail wagged a little more each time. One rainy day, he licked (舔) my hand, and I, with tears in my eyes, felt a lump in my throat.
Then, one morning, a family stopped at Max’s kennel. The youngest girl called him a “golden cloud.” Max didn’t hide. He walked forward, tail wagging, and licked her fingers.
As they filled out the adoption papers, I hid in the storage closet, hugging my knees. I heard their laughter, the jingle of Max’s new collar, and the sound of the door shutting. When I came out, Ms. Torres smiled. “You did good, kid,” she said.
Max taught me that courage isn’t about being fearless – it’s about taking small steps toward something bigger. Now, whenever I’m scared to try something new, I remember his wagging tail and the day he trusted the world again.
24.Why did the author’s parents make her volunteer at the animal shelter
A.To correct her misbehavior. B.To encourage her to adopt a pet.
C.To expose her to more job opportunities. D.To meet a requirement for her school course.
25.What does the word “covered” mean in paragraph 2
A.jumped excitedly B.hid up in fear
C.barked loudly D.stared angrily
26.What was Max’s reaction when the little girl approached him
A.He became anxious and barked loudly.
B.He grew braver and showed love.
C.He tried to escape by biting through the bars.
D.He remained in the corner, avoiding any interaction.
27.How did the author feel towards Max
A.Fearful and shy B.Impatient but sincere
C.Caring and concerned D.Distant but thoughtful
C
Growing up with movies such as “High School Musical” and “Grease”, which presented the ideal (理想的) high school friendships, we sometimes expect a perfect relationship. Indeed, some high school friendships can be real and simple; while still some high school students will meet a friend who causes trouble. With failed friendships come lessons and experiences learned for the future. You will know the influence after you leave high school.
“I was always worried about what my friends thought about me. Sometimes my friends would make fun of what I wore or what I would do. I always tried to get along well with them, but I realized how happy I was once I stopped contacting them after high school,” said Elisha, Class of 2020.
Most teens have not realized the big question when dealing with high school problems. In five years, will this still matter It is hard looking at the big picture when the problems are in front of you, which is understandable. However, most teens need a moment to reflect (反思) and question if the problem matters in a long time.
Briana, a high school teacher, said, “Now, I am in contact with two high school friends. I think the friendship experiences I had in high school shaped who I am because I learned to be open minded and befriend all kinds of people. I learned to see people for who they are, not what they wear or who they play with. I learned most of all how to be a good friend.”
High school is a small part of your life, but it has a huge influence on who you will become and where you will go. Friendships and relationships help shape who you are, whether they are good or bad. Lessons are brought, and lessons are learned.
28.Why did the author mention the two movies in the first paragraph
A.To introduce the topic of the passage. B.To explain what a high school friendship is.
C.To attract readers’ attention to these two movies. D.To recommend (推荐) these two movies to readers.
29.What did Elisha think of her “friends”
A.They made her unhappy. B.They got along well with her.
C.They cared about her behavior. D.They were always worried about her.
30.Why did Briana think her friendship experiences shape her
A.She learned to play with her friends. B.She learned to make different friends.
C.She learned to shape her friends’ minds. D.She learned to wear just like her friends.
31.How does the author support his arguments in Paragraph 2 and Paragraph 4
A.By listing data (数据). B.By giving examples.
C.By giving a definition (定义). D.By making comparisons (对比).
D
Over breakfast this morning, after I enjoyed a short chat with Mia, my new Spanish study buddy (伙伴), I felt that I had mastered more than what I gained from textbook exercises. Mia, however, is an AI that I created to take advantage of a phenomenon called the “protege effect.” According to several studies, we learn more effectively when we teach someone else about the topic we’ve just explored — even if that person doesn’t really exist.
Learning through teaching was relatively slow to gain popularity until a group of scientists in the United States began to test its effectiveness. In one of the first experiments, Catherine Chase and colleagues tested on 62 eighth-graders who were tasked with using a computer program to study the biological (生物学的) changes that occur when we get a fever.
Over two lessons, they had to read a text and then create a mind-map explaining the different processes and the relationships between them. For half the teens, the mind-map presented the result of self-study. The others were told that their mind-map would help to teach a virtual character.
It was not a big difference, but the students in the role of teacher scored significantly better. This increased participation had a big influence: both the amount they got and the depth of their understanding. At the end of the two classes, participants who had played the role of teacher had kept much more of the material, with much stronger performance on test questions.
Chase’s team named this the “protege effect” and it has since been studied many times. These later studies suggest that learning by teaching is more powerful than other mnemonic (助记符号) techniques like self-testing. If we know that others are going to learn from us, we feel a sense of responsibility to provide the right information, so we make a greater effort to fill in the gaps in our understanding and correct any mistaken thoughts. Sharing our knowledge then helps to strengthen what we have learned. Why not try to apply the protege effect into practice
32.Why does the author mention Mia in paragraph 1
A.To stress the importance of AI.
B.To share a story of a study buddy.
C.To introduce a phenomenon about study.
D.To show how to finish textbook exercises.
33.What was different about the two groups in the experiment
A.They differ in learning time. B.They differ in learning tools.
C.They differ in learning materials. D.They differ in learning strategies.
34.Why does the “protege effect” help learning
A.Because AI teachers explain things clearly.
B.Because mind-maps make memorizing easier.
C.Because teaching inspires deeper understanding.
D.Because testing yourself is the best way to learn.
35.What can be a suitable title for the passage
A.Learning by Teaching Helps B.Textbook Exercises Benefit More
C.Mind-mapping Improves Memory D.AI Promotes Language Learning
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Never judge a book by its cover — even if the cover doesn’t say much at all. The first thing customers see when they walk into the Strand Book Store in Manhattan is a table of nameless books with covers wrapped like Christmas presents and titles replaced by simple descriptions. 36 .
“People love it,” Paul, the manager of the store, said. “We put it right at the front of the store because it quite literally stops people in their tracks.” “People love the surprise. It gets their attention I makes them feel excited,” Mr. Tobin, a professor at Case Western University, said. 37 because they are not new, best-selling or written by a famous author.
Much like real dating, there are no strict rules, and an element of trial and error is involved. 38 . Forgotten books from the past are great too. When in Rome by Sarah Adams is described as “Freshly Baked Slow Bum Rom-com (浪漫喜剧).” Spoiler Alert by Olivia becomes a “You’ve Got Mail-esque Romance.”
39 . Dozens of bookstore owners around the country said they did not know what “Blind Date Books” were. Others didn’t participate in the trend because store policy prohibits returns or exchanges which are necessary if someone has picked up a book they have already read.
On a warm Friday morning, the bookstore is packed. About half the customers stop at the “Blind Date Books” display by the entrance, closely looking at the nicely wrapped covers. Heather Toner buys one. “Letting someone else pick a book for me feels exciting and different,” Ms. Toner, a reader, said. “ 40 . But this ‘Blind Date With a Book’ is just right for me.”
A.I never went on a real blind date
B.Fantasy and mystery books work well
C.The store calls it “Blind Date With a Book”
D.Reading has always been my favorite hobby
E.But not all bookstores have embraced the trend
F.The bookstore also offers discounts on newly-arrived books
G.Meanwhile, stores have found a new way to sell books that are ignored
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
When I tried out for the football team during the summer before the 9th grade, I never imagined how important this sport would become in my life. Football is a challenging sport, at times almost 41 , and practices really test a team’s physical and mental limits. 42 trust in my own ability and a strong sense of commitment, I would never have managed to continue after years of hard work as a player, and with countless 43 .
In the first year, I played on the defensive line . This was an amazing 44 that gave me a great sense of achievement. But in the last game of the season, I was seriously injured. I was prohibited from any physical activities for six months. After 45 a series of physical treatments, I returned to the field as a team captain. I practiced harder than ever to 46 my lost time.
In September, during my junior year, my 47 was mentioned in the local newspaper as the key 48 lineman on the team. After playing a fantastic season, I was given the honor of the Most Valuable Player.
49 , my skills in football do not magically extend to other sports. During the winter break, I went on a snowboarding trip and seriously injured my right shoulder. I had to have four operations. 50 I could not use my right arm for two months, I had to learn how to write and eat using my left hand.
But life must 51 . I knew that my own present efforts would decide my future, so I 52 the strict training program to build strength and improve flexibility in my shoulder. After an eight-month recovery, I was back out on the field playing football, the sport I 53 . In this sense, the world of football has taught me an important life 54 : Confidence and commitment make what seems 55 possible. This lesson from football is one that I know translates through every part of life.
41.A.popular B.painful C.graceful D.suitable
42.A.Without B.Unlike C.Despite D.Considering
43.A.medals B.injuries C.failures D.success
44.A.performance B.moment C.position D.movement
45.A.exploring B.undergoing C.studying D.refusing
46.A.concentrate on B.sign up for C.look forward to D.make up for
47.A.choice B.power C.name D.strength
48.A.offensive B.responsible C.assistant D.defensive
49.A.Formally B.Similarly C.Obviously D.Unfortunately
50.A.Since B.So C.While D.Hence
51.A.go off B.go out C.go on D.go back
52.A.quit B.exchanged C.completed D.provided
53.A.love B.avoid C.hate D.fear
54.A.information B.competition C.lesson D.luck
55.A.important B.unique C.awkward D.impossible
第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。
The old saying “Good medicine tastes bitter.” may no longer be true in China. Feeling tired, a 20-year-old college student named Xi Linjie went to a Traditional Chinese Medicine (TCM) hospital in Chongqing. To 56 (she) surprise, she got a cup of sweet milk tea instead of medicine. The tea was both delicious 57 healthy.
This special milk tea 58 (make) by the hospital’s nutrition (营养) team. They mix old Chinese medicine with modern food. “Milk tea is popular among young people. We hope it can be a bridge for them 59 (accept) TCM,” said Liao Changying, director of the team.
The hospital uses modern technology to make the tea taste much 60 (good). For example, they use rose oil instead of rose petals (花瓣) to make it less bitter. They believe this method works 61 (effective). Besides, the hospital also tries to make candies and cakes 62 Chinese medicine. “Our goal is to help people prevent and cure (治疗) diseases while they 63 (enjoy) delicious food and drinks,” Liao explained.
In Chongqing, there is also 64 TCM night market, which is held every weekend. People can get free health service there. A man said, “I never realized TCM could be so close to our daily lives.” Over half of the 65 (visitor) are young people who come to ask for professional (专业的) advice. It shows that the younger ones are more and more confident about TCM nowadays.
第四部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
66. 假定你是李华,请你根据所给提示,写一封推荐信给校图书管理员,为学校图书馆推荐两种书籍。要点如下:
1. 你希望图书馆购买的书籍类型;
2. 每种类型推荐的原因;
注意:1. 写作词数应为80左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Librarian,
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节(满分25分)
67. 阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。
Having held the inter-school storytelling championship for the past two years, I was the shining star of my school. When it came to choosing the right candidate to participate in such competitions, I was always the first choice. Naturally, I was once again selected to represent my school in the approaching contest this year.
Upon hearing the fact that I was chosen again, my classmates and friends acknowledged that I would undoubtedly emerge as the champion again. Consequently, I became conceited (自负的). I was so proud that I neglected the importance of practicing for the contest.
A week before the contest, my teacher Ms. Sara asked, “Selena, would you like to stand in front of the class to rehearse (排练) for the contest ” She had tutored me in the past two competitions and knew how important practice was. “Just imagine you are on the stage in the presence of the audience,” she added.
“I’m sorry, Ms. Sara,” I replied. “I have a bit of a sore throat.”
This was usually the lie I would tell whenever my teacher requested me to practice in front of the class. I always found excuses to avoid doing it because I believed that I was the best and therefore the practice was unnecessary. On one occasion, I even told Ms. Sara not to worry too much as I was well prepared for the contest. In fact, I did everything but practice my script. I only managed to glance briefly through the story the day before the contest. As the best storyteller among the students of the local secondary schools, I was too vain to practice and thought everything would go well.
The contest was held in the local community hall. On the day of the contest, the hall was packed. My schoolteachers and principal were there along with many of my classmates and schoolmates. I was the eighth contestant out of twenty in total. Those who spoke before me did extremely well. On seeing their fascinating and outstanding performance, I began to lose confidence in myself. My palms sweated heavily and I started to feel nervous.
注意:1. 续写词数应为80左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Paragraph 1:
Soon, it was my turn to talk.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
Finally results were announced after the contest.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源列表