资源简介 第一节 应用文(满分15分)1.日常防护 (4分): 提出具体、可行的日常准备措施。得分点示例: 制定家庭应急计划、准备应急包(内含水、食物、手电筒、口哨等)、熟悉安全点和“蹲下、掩护、抓牢”原则、进行演练等。2.震中自救及注意事项 (6分): 详细描述地震发生时的正确行为和关键禁忌。正确行为 : 保持冷静;如果在室内,应立即躲在结实家具下或内墙角,护住头部(“蹲下、掩护、抓牢”);远离玻璃、窗户等危险物;如果在户外,应跑到开阔地,远离建筑物、树木和电线杆。注意事项/禁忌 : 明确写出“不要使用电梯”、“不要冲向楼梯或出口”(因为在晃动中很危险)、“不要跳楼”等。语言及结构3分;词数卷面2分词数 (1分): 词数基本符合80字左右的要求。词数过少(如低于70字)或过多(如超过100字)酌情扣分。书写与卷面 (1分): 书写工整,卷面整洁,便于阅读。拼写错误和标点错误酌情扣分。第二节 英语续写(满分25分)一、 你写的故事(内容)(共20分)主题与内容一致性——故事接得上吗?(6分)看你写的故事开头,能不能很自然地接上题目给的“第二天,我看到Del一个人坐着...”和“既然Del原谅了我...”。情节发展需合情合理,有细节支撑——故事合理吗?有细节吗?(10分)故事要合乎逻辑。比如:第一段要写清楚“我”是怎么走过去跟Del说话的?说了什么道歉的话?Del听了之后是什么反应?(是生气、惊讶,还是原谅?)第二段要写“我”具体做了什么来帮助Del?是怎么向其他同学解释的?最后问题解决了吗?(比如,大家重新接受了Del,一起玩游戏。)结局的积极导向 ——故事有意义吗?(4分)故事最好能体现一些积极的品质,比如:知错就改、勇气、友谊、解决问题。要有一个好的结局或积极的改变。二、 你的英语表达(语言)— (共5分)单词和句子对吗?是否具有连贯性?(3-4分)用的单词要准确,语法要基本正确。让别人能看懂你在说什么。这是最基本的要求。段落内部句子之间连接流畅,能使用恰当的逻辑连接词。在保证对的前提下,如果能用上一些更生动的词语或句型,可以加分。词数 (1分): 两段总词数达到要求(通常为150字左右)。词数不足酌情扣分。书写与卷面 (1分): 书写工整清晰,卷面整洁,便于阅读。【答案】一部分 听力 (共两节,满分 30 分)1-5:ABBAC 6-10: CACBA 11-15:CBBBC 16-20:CCAAA听力原文:1.【原文】W: Did you go out last night M: No, my wife had to work late, so I made dinner and watched a boring program on TV. But on Saturday, I will play tennis with Anton.2.【原文】W: Can I have those beautiful shoes, Dad Will you buy them for me M: They’re too expensive! But what about this dress It’s nice.W: I think it looks boring.M: Well, let’s go in. I want to try on that black sweater.【原文】W: Excuse me, I’m new here. It’s my first day actually. I’m looking for my office, but...M: Oh, hello. Look, I’m really sorry, but I can’t stop, you see, I’m late for a meeting. You can go to the front desk for help.【原文】W: What do you think of the visit to the castle M: Generally speaking, I’m very satisfied with this visit. The castle is the most beautiful one I have ever seen.W: I have the same feeling as you.5.【原文】M: Are you off to Monday’s Art class W: Yes! It’s my favorite. And then I have another lesson I love!M: You mean Geography Learning all those names of rivers and countries.W: It’s better than learning about dates and things in the History class.6-7:【原文】W: So, how did you get on at the wildlife park M: Well, there’s such a lot to see. The only thing was, my daughter was too young and we were not allowed to get close to tigers or feed them. Anyway, I did drive my car through the park and saw wolves and bears wander freely there.W: Isn’t that a bit dangerous M: Well, you can’t go round on motorbikes or in soft-top cars. This is a strict rule you must obey. And keepers of the park are traveling around in a special car all the time, so they’re on hand if there’s trouble.W: Sounds amazing!8-9:【原文】W: So, how’s your French class going M: Not bad, but I’m finding the pronunciation difficult.W: Well, I improve my pronunciation by listening to language CDs, and sometimes I listen to French songs or watch French films.M: That sounds good. But how do you learn new vocabulary W: I learn new words best by writing them on pieces of paper and sticking them on things in my room. I look at them every night before I go to sleep.M: Hmm. Maybe I should try something like that!10-12:【原文】W: Hello, Roger. It’s Laura.M: Laura! How are you W: Fine. How are things with you and Millie M: Great…fine…everything’s fine. We’ve got all Millie’s sisters round for lunch at the moment.W: Yes, I can hear you’re busy! Listen, I won’t keep you. I was just phoning to ask if you and Millie are doing anything next Saturday night. If not, would you like to come for a meal Patrick and Colin are coming over, and we thought it would be nice if you were there too.M: We can’t, I’m afraid. An old mate of mine from college is getting married up in Scotland, and we’re going up there for the wedding. What a shame! It’d be nice to see you all again.W: Yeah, it is a shame.13-16:【原文】W: Have you seen the new Cosmo magazine that I bought I remember I put it on my desk.M: I saw it on the kitchen table.W: It’s not there. Oh, here it is, on the sofa. There’s an interesting interview with a popular director about his latest film that I want to finish. It’s Martin Scorsese. You liked his film, The Departed, didn’t you M: Yes, it was fantastic! Can I read the article when you’ve finished W: Sure. You know it has an online edition, too. You could go online to read it.M: Well, OK. Just out of curiosity, do you buy the magazine regularly W: Yes.M: How much does the magazine cost W: It’s almost 3 now and I heard they’re going to put the price up to 4 soon next month. I think few people would buy it if the price went up to 5.M: I bet you’ll still buy it. You wouldn’t be able to live without your fashion magazine!17-20:【原文】W: I had a special experience last night. My car engine suddenly stopped in the middle of a deserted road. When I got out of my car to check the engine, I accidentally locked myself out of my car! I was very nervous and scared, given that the road was so dark and quiet. The only thing I could do was sit by the road and hope someone would come byand help me. Luckily, a man drove by after about 20 minutes. He stopped and asked if he could lend a hand. He let me use his cell phone to call the rescue service. He even waited with me, keeping me company until the truck for rescue service arrived. What a wonderful, helpful man! Before he left, I offered to pay him for helping me, but he refused. He said it was his pleasure to help out a lady in trouble. All I could do was thank him over and over again. If it had not been for him, I could have been in real trouble. I asked him for his number and promised to meet him and have dinner sometime. I got very lucky that night, thanks to the stranger.阅读理解21--23 BDA【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍了三座常被忽视但具有历史意义的老影院及其相关信息。21.细节理解题。根据Loew’s Palace Theatre部分中“Originally opened as the Poli’s Palace Theatre in 1922…In 1934, both theatres were taken over by Loew’s and operated as film theatres.(最初于1922年作为Poli’s Palace Theatre开业……1934年,这两家剧院被Loew接管,作为电影剧院运营)”及标题“Loew’s Palace Theatre”可知,Poli’s Palace Theatre更名为Loew’s Palace Theatre,Metropolitan Opera House部分中“Originally founded as the Philadelphia Opera House in 1908…In 1910, it was sold to the Metropolitan Opera of New York City and was renamed the Met.(最初于1908年作为Philadelphia Opera House成立……1910年,它被卖给纽约Metropolitan Opera,并更名为Met)”可知,Loew’s Palace Theatre和Metropolitan Opera House的共同点是它们都被重新命名了。故选B。22.细节理解题。根据Robin’s Theatre部分中“It closed in 1974 and was vacant until 2018, when it was renovated and reopened as a multipurpose venue in 2020.(它于1974年关闭,直到2018年一直空置,2018年进行了翻新,并于2020年重新开放为一个多功能场所)”可知,目前Robin’s Theatre是一个多功能场所,因此可以推测出,目前可能去Robin’s Theatre听音乐会。故选D。23.推理判断题。通读全文,尤其是第一段“Old and historical cinemas are all around us and yet so unnoticed. A new photobook uncovers their often-overlooked beauty.(古老而有历史意义的电影院就在我们身边,但却常常被忽视。一本新的摄影集揭示了它们常常被忽视的美丽)”可知,本文主要介绍了三座常被忽视但具有历史意义的老影院及其相关信息,因此这篇文章的写作目的是提供关于被忽视的老影院的信息。故选A。24--28 CBAA【导语】本文为一篇记叙文,讲述了两位二战老兵因为共同的战争经历而结下了深厚的友谊,虽然年事已高,仍然致力于服务社会。24.细节理解题。根据第二段中“The arm would continue to trouble him for the rest of his life. Suffering from anxiety and flashbacks, he was diagnosed with post-traumatic stress disorder .(这只手臂在他的余生中一直困扰着他。由于饱受焦虑和闪回记忆的折磨,他被诊断出患有创伤后应激障碍)”可知,Nelson在战争中身心都收到了创伤。故选C项。25.细节理解题。根据第四段中“The war in the Pacific is a common bond. (太平洋战争是一个共同的纽带)”可知,两人结下友谊是因为都参加过太平洋战争,有共同的战争经历。故选B项。26.细节理解题。根据第五段中“The two men later worked together to serve other residents at Sunset Manor. Nelson began detailing cars during good weather and cleaning streets in the winter. Elders became his advertising manager. They donated most of their income to the Wounded Warrior Project. (这两个人后来一起为日落庄园的其他居民服务。Nelson在天气好的时候开始为汽车做精洗美容,冬天则清扫街道。Elders成为了他的广告经理。他们将大部分收入捐给了受伤战士项)”可知,两人致力于为社会做贡献。故选A项。27.主旨大意题。通读全文,并结合第四段中“War often develops lasting friendships. But for the two World War II veterans ( 老兵 ) living at Sunset Manor in Jenison, their friendship didn’t begin until about a year and a half ago.(战争往往能培养出持久的友谊。但对于住在杰尼森日落庄园的两位二战老兵来说,他们的友谊直到一年半前才开始)”和第五段中“The two men later worked together to serve other residents at Sunset Manor. Nelson began detailing cars during good weather and cleaning streets in the winter. Elders became his advertising manager. They donated most of their income to the Wounded Warrior Project. (这两个人后来一起为日落庄园的其他居民服务。Nelson在天气好的时候开始为汽车做精洗美容,冬天则清扫街道。Elders成为了他的广告经理。他们将大部分收入捐给了受伤战士项)”可知,本文主要讲述了两位老兵经历战争,成为好朋友并共同奉献社会的一系列人生经历。故选A项。28--31 BCBA【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了一种塑料回收利用的新方法——将废弃塑料制造成理想的建筑材料。28.细节理解题。根据第二段的“Most people believe that plastics recycling is severely limited: only a few types can be recycled at all. (大多数人认为塑料的回收利用受到严重限制:只有少数几种塑料可以回收利用)”可知,人们普遍认为可以被回收利用的塑料种类不多。故选B。29.细节理解题。根据第三段的“The problem is that recycling much of this plastic waste is currently unprofitable. (问题是,目前回收利用这些塑料废物的大部分是无利可图的)”可知,目前塑料回收是挣不了钱的。故选C。30.细节理解题。根据第三段的“Plastics are strong, durable, waterproof, lightweight and recyclable—all key properties for construction materials. So what if all of this plastic waste could be turned into building materials for low-income populations (塑料具有坚固、耐用、防水、轻质和可回收的所有关键特性,是建筑材料的关键。那么,如果所有这些塑料垃圾都能变成低收入人群的建筑材料呢?)”可知,塑料可以制成好的建筑材料是因为它满足了建筑材料的大多数要求——坚固、耐用、防水、质轻等。故选B。31.推理判断题。根据最后一段的“They can be part of a pathway towards a more sustainable way of living.(它们可以成为通往更可持续生活方式的途径的一部分)”推知,作者对塑料回收持积极的态度。故选A。32--35 ACCD【导语】本文为一篇说明文。文章主要介绍了很多品牌推出了加码衣服,却只是为了迎合尺码包容这一趋势,而并非真正的满足客户的需要。品牌如果真的想要取得成功,就需要关心消费者的价值观。32.词句猜测题。根据划线部分下文“until body positivity and fat acceptance movements promoted the slogan that large-bodied people are not those who are left behind(直到“体型积极”和“接纳肥胖”运动宣扬了“身材肥胖的人不应被遗忘”这一理念。)”可知,在体型积极和接纳肥胖的运动提出口号之前,大尺码消费者的需求一直被忽视。“the elephant in the room”用来表示显而易见却被忽视的事情,这里指大尺码消费者的需求长期被时尚行业忽视,B选项“被忽视的明显事实”符合语境。故选A。33.细节理解题。根据第二段“However, what many designers do right now is pick a number that they think is big enough to include plus sizes and stop. This is even more disrespectful.(然而,如今许多设计师所做的只是挑选一个他们认为足够大、可以归入大码范畴的尺码,然后就止步不前了。这种做法甚至更不尊重人。)”可知,消费者认为时尚品牌不是真正包容的,是因为他们提供的大码服装有限。故选C。34.推理判断题。根据第三段“Brands that used to promote so-called perfect bodies in their advertisements are now trying to get in on the trend by adding a few sizes. It doesn’t feel like they really care about plus-size people.(那些过去在广告中宣扬所谓完美身材的品牌,如今正试图通过增加一些尺码来跟风。感觉他们并不是真正关心大码人群。)”和“It gives the impression that companies are just trying to gain a share of the market without a real commitment to the community.(这给人的印象是,这些公司只是试图在市场上分得一杯羹,并没有真正致力于满足(大码人群所在的)群体的需求。)”可知,研究人员认为一些品牌只是为了跟风而增加一些尺码,并非真正关心大尺码消费者,只是想在市场上获得份额,对这些品牌持批评态度。故选C。35.推理判断题。根据最后一段““Consumers care about values, and so they want to buy from brands that reflect the values they believe in. Everyone should enjoy the same range of fashion options,” says Ludovica Cesareo, professor of marketing at the College of Business in the US.(美国商学院的市场营销学教授卢多维卡 切萨雷奥表示:“消费者在意价值观,所以他们希望从那些体现他们所信奉价值观的品牌处购物。每个人都应该享有同样范围的时尚选择。”)”可推知,所有买家都应该得到适合他们身材的时尚服装。故选D。36--40 ACBGF【导语】这是一篇说明文。文章主要讲的是健康和健身之间密不可分的关系以及我们应该通过哪些健身的方式来让自己有一个健康的身体。36.根据空前“Health and fitness help a person live a good and healthy life. Often due to various pressures, we tend to ignore our health.(健康和健身帮助一个人过上良好和健康的生活。由于各种各样的压力,我们往往会忽视自己的健康。)”可知因为各种压力,我们的健康容易被忽视,根据空后“It is the fitness level of our body that helps us fight these diseases.(正是我们身体的健康水平帮助我们对抗这些疾病。)”可知身体的健康可以让我们应对各种疾病,空处承上启下,所以空处应该讲忽视健康对我们的身体及生活的影响。A项“This makes our body suffer and we will catch other diseases.(这使我们的身体遭受痛苦,而且我们会感染其他疾病。)”承接上文,引出下文,而且A项中的other diseases与空后的these diseases相互照应,符合上下文语境。故选A项。37.根据空后“We need to be fit to have a healthy body. Similarly, if we are healthy we shall naturally be attracted towards maintaining the fitness of our body.(为了拥有一个健康的身体我们需要健康。同样,如果我们是健康的,我们自然会被保持健康的身体所吸引。)”可知健康的身体与健身是密不可分的,空处位于句首,应是本段的主旨句,C项“Health and fitness are interrelated to each other.(健康和健身是相互关联的。)”概括全段的主要内容,符合上下文语境。故选C项。38.根据空前“Health is the state of our body at a given time. We may not have any disease but still have a weak body, which is ready to be targeted by viruses.(健康是在特定时间内我们身体的状态。我们可能没有任何疾病,但身体仍然虚弱,随时会被病毒攻击。)”可知我们的身体虽然没有生病,但也很虚弱,随时会生病,根据空后“This does not definitely mean that we are not healthy.(这并不一定意味着我们不健康。)”可知生病并不一定表明我们是不健康的。空处承上启下,所以空处应该举例说明我们的身体在虚弱的情况下会生病这样一种状况,B项“For instance, we may have a tendency to catch a cold easily.(例如,我们可能很容易感冒。)”举例说明我们的身体会在虚弱的情况下生病,承接上文,引出下文,而且空后的This指代B项的we may have a tendency to catch a cold easily这种情况,符合上下文语境。故选B项。39.根据空前“It is important for everyone to devote some time to health and fitness.(对每个人来说,花些时间在健康和健身方面是很重要的。)”可知我们应该花时间去健身,根据空后“For instance, we must exercise daily regardless of our age and working style.(例如,我们必须每天锻炼,不管我们的年龄和工作方式。)”可知我们应该每天坚持锻炼,空处承上启下,所以空处应该讲的是我们应该通过哪些活动来进行锻炼,G项“There are some activities which everyone should do in our life.(在我们的生活中有一些活动是每个人都应该做的。)”承接上文,引出下文,符合上下文语境。故选G项。40.根据空前“We should have at least six to eight hours of sleep every day. It helps in improving our immune (免疫) system and protects us against diseases.(我们每天至少应该有6到8个小时的睡眠。它有助于改善我们的免疫系统,保护我们抵抗疾病。)”可知我们应该保障充足的睡眠,根据空后“This, in turn, gives us new goals of health and fitness.(这反过来又给了我们健康和健身的新目标。)”可知充足的睡眠会对我们的健康和健身目标很有好处,空处承上启下,所以空处应该继续讲充足的睡眠的好处,F项“It also helps in keeping us calm and relaxes our mind.(它也帮助我们保持冷静和放松我们的大脑。)”进一步讲了充足的睡眠对于我们的好处,承接上文,引出下文,符合上下文语境。故选F项。完形填空41--45 CABDA 46--50 BCCAD 51--55 CBBAC【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了父亲节俭理念对“我”的影响及“我”的感悟与实践。41.考查名词词义辨析。句意:不像同龄人收到零花钱,我从未得到过一分钱——不是出于残忍,而是为了培养我的自立能力。A. self-control自我控制;B. self-guidance自我引导;C. self-reliance自立;D. self-defense自我防御。根据后文“I earned coins through 3 work”描述作者通过劳动赚取零用钱,可知这里是为了培养自立能力。故选C。42.考查动词词义辨析。句意:每天早上,他都会说:“威尔逊太太需要她的花园除草;卡特先生需要帮忙整理瓶子。”A. sorting整理,分类 ;B. making制作;C. delivering递送;D. breaking打破。根据“bottles”及日常场景,“整理瓶子”更合理,符合邻里间帮忙的语境。故选A。43.考查形容词词义辨析。句意:我通过在附近做季节性的工作赚取零钱;扫落叶、铲雪和植树。A. permanent永久的;B. seasonal季节性的;C. dangerous危险的;D. voluntary自愿的。根据后文“sweeping leaves, shoveling snow and planting trees”可知,这些工作都是季节性的。故选B。44.考查名词词义辨析。句意:床底下的储蓄罐里装满了硬币,它的重量显示了我日益增长的自豪感。A. doubt怀疑;B. fear恐惧;C. respect尊重;D. pride自豪。根据前文“Savings filled the tin under my bed”描述作者通过劳动赚取零用钱并储蓄起来,可知这里应该是日益增长的自豪感。故选D。45.考查名词词义辨析。句意:虽然他偶尔会为了紧急情况(轮胎漏气或医疗账单)而借钱,但还款总是准确而及时。A. repayment还款;B. punishment惩罚;C. investment投资;D. donation捐赠。根据前文“borrowed for emergencies”可知,此处指还款。故选A。46.考查形容词词义辨析。句意:当我在一个失败的柠檬水生意中损失了两个月的收入时,他只说了句:“吃一堑,长一智。”A. expanding扩大的;B.failed失败的 ;C. illegal非法的;D. profitable有利可图的。根据前文“I lost two months’ earnings”可知,此处指失败的生意。故选B。47.考查动词词义辨析。句意:12岁时,我觉得这很残忍;30岁时,我理解其中的智慧——真正的教训是通过实践获得的。A. ignore忽视;B. forget忘记;C. grasp理解;D. question质疑。根据后文“true lessons grow through doing”可知,作者开始理解其中的智慧。故选C。48.考查动词短语辨析。句意:现代的节俭教育注重储蓄,但忽略了其关键点:赚钱。A. gives up on放弃;B. benefits from获益;C. focuses on注重;D. moves beyond超越。根据后文“but ignores its key point: earning”可知,现代的节俭教育注重储蓄。故选C。49.考查动词词义辨析。句意:父亲认为“挣来的钱教会价值;给的钱滋生贪婪”——这是富裕家庭在提倡节俭时忽视的一个真理。A. advocating提倡;B. neglecting忽视;C.opposing反对 ;D. realizing意识到。根据前文“wealthy families overlook”和后文“thrift”可知,此处指富裕家庭在提倡节俭时忽视的一个真理。故选A。50.考查名词词义辨析。句意:通过黎明时分送报纸和黄昏时分修剪草坪,我了解到真正的节俭是三位一体的——通过劳动赚钱,有目的地储蓄,谨慎地消费。A. talents才能 ;B. creativity创造力;C. skills技能;D. labor劳动。根据前文“delivering papers at dawn and mowing lawns at dusk”可知,此处指通过劳动赚钱。故选D。51.考查形容词词义辨析。句意:这种三位一体,在课堂上是学不到的,它源于起水泡的双手和艰难的处境。A. understandable可理解的;B. popular受欢迎的;C. unteachable教不会的;D. boring无聊的。根据后文“in classrooms”和“roots in blistered hands and difficult situations”可知,这种节俭的真谛需通过实践获得,课堂上教不会。故选C。52.考查副词词义辨析。句意:在当地,超市扔掉过期的面包(仍然可以吃),而收容所却在乞求捐赠。A. outnumbered 超过;B. outdated 过期的;C. outlined 概述;D. outmatched 胜过,优于。故选B53.考查动词词义辨析。句意:这种现象激发了我开展“食物救援”项目——将面包店的剩余食物重新分配给食物银行,并培训年轻人为学校重新利用废弃的家具。A. delays延迟;B. fuels激发,推动;C. replaces取代;D. complicates使复杂化。根据前文“Witnessing global contrasts inspires my resolve:1.3 billion tons of food go bad annually — enough to feed all the hungry — while 800 million starve.”和后文“my Food Rescue project”可知,看到浪费与短缺的对比,促使“我”开展项目。故选B。54.考查动词词义辨析。句意同上。A. reuse重新利用;B. remake重制;C. repair修理;D.regain重新获得 。根据后文“deserted furniture for schools”可知,结合“节俭”主题,对废弃家具应是重新利用。故选A。55.考查形容词词义辨析。句意:在我们这个浪费的时代,节俭已经从个人纪律转变为集体责任。A. strict严格的;B. strong强壮的;C. personal个人的;D. internal内部的。根据前文“Through such acts, thrift becomes social justice.”和后文“to collective duty”并父亲对“我”个人的节俭教育可知,此处指节俭已经从个人纪律转变为集体责任。故选C。语法填空56.dates 57. longing 58. had ruled 59. revolutionary 60. to defend61.eventually 62.which 63. to 64. a 65. reflection作文部分第一节 应用文How to react in an earthquakeHow to react in a disaster like an earthquake really matters. Proper reaction can help reduce damage and even save lives.If an earthquake occurs, be aware where and how to stay safe. Do prepare supplies in advance, which may help us survive the disaster. Once encountering an earthquake, don’t panic. If inside a room, stay under strong desks or beds. When escaping from the scene, never take the lift; otherwise we may get trapped. If outside, try to stay off buildings and electricity supplies and move to a safer place as soon as possible.Follow what are mentioned above, you can make yourself safe and sound.【导语】本篇书面表达属于应用文,要求考生以How to react in an earthquake为题,就如何应对地震写一篇短文。其内容包括: 地震的日常防护、震中的自救和注意事项。1.词汇积累帮助:help→assist拯救:save→rescue发生:occur→take place能够:can→be able to2.句式拓展简单句变复合句原句: Proper reaction can help reduce damage and even save lives.拓展句:There is no doubt that proper reaction can help reduce damage and even save lives.【点睛】【高分句型1】 Do prepare supplies in advance, which may help us survive the disaster. (运用了which引导的非限制性定语从句)【高分句型2】Follow what are mentioned above, you can make yourself safe and sound.(运用了what引导的宾语从句)读后续写故事大意概括:“我”不喜欢Del,因为Del总是用贬义的昵称“Germy”称呼“我”,而不是“我”的真名Jamie。当Del被老师叫去办公室,“我”误以为Del又做了坏事,并且在学校里传播了这个谣言,导致Del被同学们排斥。后来,“我”发现真相:Del的弟弟因为母亲生病住院而哭泣,Del并没有做错事从P2得知,续写第一段主要描写“我”向Del道歉,并得到了他的原谅续写第二段主要写“我”做了哪些事来化解谣言对Del的影响。续写第一段思路:P1: 我看到Del独自坐着。衔接部分可以继续对Del进行描写,突显出他的伤心难过。然后用角色互动的方式来推动情节展开我:看到Del的失落,“我”感到内疚(情绪),“于是,走向Del(动作),道歉”Del: 听到“我”的道歉后,他的反应“有些吃惊,片刻后,还是原谅了我”我:看到Del的情绪变化“失落的情绪得到了缓和”续写第二段思路P2:“我”决定多做一些事。衔接部分应该是“我”开始做什么。所谓“造谣一张嘴,辟谣跑断腿”“我”要辟谣,需要先…, 再… 然后… 最后…“先找几个朋友说明谣言”然后“朋友们再去跟他们的朋友澄清”最后,真相逐渐扩散到整个校园升华下水文1P1: At recess the next day, I saw Del sitting alone watching the kickball game.His shoulders were slumped, his knees drawn up to his chest, and his arms wrapped around them.(感官细节描写,突显Del 的失落)I felt a pang of guilt as I remembered how quickly I had judged him and spread that harmful rumor. ( 看到Del的失落,“我”为自己之前所做感到内疚)Taking a deep breath, I walked over and sat down beside him. (动作链的使用;套句做了一点修改)"Hey, Del," I started, “I'm sorry about everything. I shouldn't have spread those rumors without knowing the truth. I know now that you were just worried about your brother and your mom." (道歉的内容,协同阅读)Del's eyes widened slightly, and for a moment, he just stared at me, as if trying to process my words.(听到“我”的道歉后, Del的反应:感官细节)"Thanks, Jamie," he said quietly, his voice tinged with surprise. "I appreciate you telling me that. I forgive you." (Del回应我的道歉。)As he spoke, I could see the tension in his shoulders ease slightly, and his eyes softened, the cloud of sadness lifting just a bit. (道歉让Del心情好了些,但是这还不够,衔接P2)P2:Now that Del had forgiven me, I decided to do more before the recess ended.I gathered a few of my friends and explained that the rumors about Del were untrue. (第一步)Together, we approached the other kids and shared what we had learned about Del's brother and their mom. (第二步)Slowly, the truth began to sink in(逐渐被了解/接受), and the hostility(敌意) towards Del started to dissipate. (我的行动起了作用)By the end of recess, some kids even apologized to Del and invited him to join the next kickball game. (具体化作用)升华Reflecting on this experience, I realized how damaging rumors can be and how important to seek the truth and understand someone's circumstances before passing judgment.使用了较多课上所讲的细节描写,所以字数远超要求。不过,Highlight部分的描写,算是常用套句,值得背诵。下水文2At recess the next day, I saw Del sitting alone watching the kickball game. The sight of his isolated figure tugged at my heartstrings(牵动着我的心弦). Ashamed and embarrassed, I took a deep breath, approached him inch by inch and sat beside him. At the sight of me, his eyebrow narrowed, with a mixture of surprise and confusion. I lowered my head, murmuring, “Sorry, Del. It was I who spread the rumor that you hit the little boy.”His eyes widened in surprise, I could feel something in his voice sounded more hurt than angry. But a moment later, he patted my shoulder gently and replied in a soft voice, “It’s okay, Jamie. I’m also sorry for calling your nickname.” It was the first time he’d used my real name. I was delighted that I got his forgiveness. (125词)Now that Del had forgiven me, I decided to do more before the recess was over. I gathered my courage, walked up into the front and began to call for others’ attention. All the kids stopped kicking the ball and exchanged confused looks with each other. I cleared my throat and explained what actually happened. I felt a sense of relief welling up in my heart and surging through me after my confession. Much to my surprise, the players waved to Del, inviting him to join us. Del nodded willingly, a look of joy spreading across his face. Soon the air was filled with laughter and talks. Only at that moment did I realize that rumor spread easily, but it hurt someone deeply. (107词) 广安友谊中学高2024级高二上期10月月考试题英语考试时间: 120分钟 满分150 分注意事项:答题前,务必将自己的姓名、座位号和准考证号填写在答题卡规定的位置上。答选择题时,必须使用2B铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦擦干净后,再选涂其它答案标号。答非选择题时,必须使用0.5毫米黑色墨迹的签字笔,将答案书写在答题卡规定的位置上。所有题目必须在答题卡上作答,在试卷上答题无效。5.考试结束后,只将答题卡交回。第I卷(95分)听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.What did the man do last night A. He watched TV.B. He played tennis.C. He worked overtime.2.What does the girl want A. A sweaterB. Shoes.C. A dress.3.Where is the man hurrying to go A. To his office.B. To a meeting room.C. To the front desk.4.What does the woman mean A. She is impressed with the visit.B. She is likely to visit the castle.C. She is disappointed at the castle.5. Which subject does the girl dislike A. Geography.B. Art.C. History.第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有2至4个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有5 秒钟的时间阅读各个小题;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.What did the man do in the wildlife park A. He took a close look at the tigers.B. He traveled with the keepers.C. He drove through it.7.What does the man think of the keepers A. Helpful.B. Free.C. Strict.听第7段材料,回答第8、9题。8.What are the speakers mainly talking about A. New vocabulary.B. Language CDs.C. Learning methods.9. What does the woman do every night A. She watches films.B. She reviews new words.C. She listens to music.听第8段材料,回答第10至12题。10.When does the conversation probably take place A. Around noon.B. In the morning.C. In the evening.11. What is the purpose of the woman's call A. To change an appointment.B. To invite the man to visit their friends.C. To invite the man to dinner.12. What will the man do next Saturday A. Go to the woman's house.B. Attend a wedding party.C. Go on business in Scotland.听第9段材料,回答13至16题。13.Where is the magazine A. On the kitchen table.B. On the sofa.C. On the desk.14.What does the woman advise the man to do A. Buy a copy of the magazine.B. Read the magazine online.C. Wait until she finishes the magazine.15. How much will the magazine probably cost next month A. 3B. 5C. 416.What does the man say about the woman A. She likes the film The Departed very much.B. She is a big fan of Martin Scorsese.C. She is addicted to Cosmo.听第10段材料,回答17至20题。17.What was wrong with the speaker A. She couldn't find her way.B. Her car key was lost.C. Her car broke down.18.What did the speaker do before meeting the stranger A. She sat by the road.B. She stayed in her car.C. She made a phone call.19.How did the stranger help the speaker A. By accompanying her.B. By driving her home.C. By calling for help.20. How did the speaker thank the stranger A. She expressed her gratitude.B. She paid him some money.C. She treated him to dinner.第II卷(55分)阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)AOld and historical cinemas are all around us and yet so unnoticed. A new photobook uncovers their often-overlooked beauty.Loew’s Palace TheatreOriginally opened as the Poli’s Palace Theatre in 1922 by architect Thomas W. Lamb, it was one of a double theatre complex along with the neighbouring Poli’s Majestic Theatre. In 1934, both theatres were taken over by Loew’s and operated as film theatres. In the late 1970s, an attempt to turn the building into a Christian Revival Centre never succeeded. The theatre is presently vacant and awaiting restoration.Metropolitan Opera HouseOriginally founded as the Philadelphia Opera House in 1908, it was designed by local architect William H. McElfatrick, who was in charge of the design of 40 theatres in his career. The Philadelphia Opera House was designed for opera manager Oscar Hammerstein as his sixth opera house. In 1910, it was sold to the Metropolitan Opera of New York City and was renamed the Met. Through the 1920s, it showed silent films in addition to hosting various opera companies. In the late 1930s, it became a ballroom, and in the 1940s a sports area for basketball, wrestling, and boxing events. It finally closed in 1954 and was turned into a church.Robin’s TheatreOpened in 1923, it had 1,500 seats, and was designed by architects I. J. Goldston and Detroit-based C. Howard Crane. It was operated by The Robins Theatre Enterprises Co., a local company founded by Daniel Robins, who was an early partner of Albert Warner of Warner Bros. It closed in 1974 and was vacant until 2018, when it was renovated and reopened as a multipurpose venue in 2020.21.What do Loew’s Palace Theatre and Metropolitan Opera House have in common A.Both of them used to show silent films. B.Both of them were renamed.C.Both of them have been restored. D.Both of them served religious purposes.22.At present, where are you likely to go for a concert A.Loew’s Palace Theatre. B.Christian Revival Centre.C.Metropolitan Opera House. D.Robin’s Theatre.23.What is the purpose of this passage A.To provide information on overlooked old theatres.B.To encourage people to protect the old theatres.C.To show the development of American theatres.D.To rank the old and unnoticed theatres.BJohn Nelson, 92, grew up in Michigan and volunteered for the army in 1945. The 18-year-old managed to get accepted despite being colorblind. He landed on the island of Iwo Jima on the first day of the American attack to take the island from the Japanese. Nelson fought day and night for ten days before receiving a serious wound to his right arm. The other seven men in his squadron (中队) all died. American losses included 5900 dead and 17,400 wounded.Nelson saw the American flag being raised on Mount Suribachi after the island was taken by the American forces. The arm would continue to trouble him for the rest of his life. Suffering from anxiety and flashbacks, he was diagnosed with post-traumatic stress disorder (创伤后应激障碍).Al Elders was a Grandville farm boy. He joined the Navy and was stationed in Guam when the bombings of Hiroshima and Nagasaki on August 6 and 9, 1945, ended the war with Japan.War often develops lasting friendships. But for the two World War II veterans (老兵) living at Sunset Manor in Jenison, their friendship didn’t begin until about a year and a half ago. One day, Elders noticed a man sitting at a cafeteria in Sunset Village, and that was Nelson. Seeing his Marine cap, Elders thought they would have something to talk about. And they did. The war in the Pacific is a common bond.The two men later worked together to serve other residents at Sunset Manor. Nelson began detailing cars during good weather and cleaning streets in the winter. Elders became his advertising manager. They donated most of their income to the Wounded Warrior Project. Nelson is less mobile now and is in care at Sunset. Elders continues to visit and encourage his friend. A friend of Elders’ who traveled to Iwo Jima brought back a jar filled with sand from the rocky island. Elders sent the gift and his own wartime collections to the Seabee Museum and Memorial Park.24.What can we know about John Nelson A.He volunteered for the army after graduation.B.He witnessed his hometown ruined by the war.C.He was physically and mentally injured in the war.D.He joined the army through strict tests and training.25.Why did Nelson and Elders develop a friendship A.They both felt sad and lonely.B.They shared a common war experience.C.They lived in the same place.D.They had helped each other during the war.26.What can we learn from paragraph 5 A.The two friends were devoted to contributing to societyThe two friends started a successful businessThe two friends visited Iwo Jima together after the warD.The two friends inspired young people to join the army27.What does the text mainly talk about A.Two old soldiers’ life experiences and friendship.B.The importance of peace for ordinary people.C.Two soldiers’ touching friendship during wartime.D.The influence of war on people’s life.CThe world produces around 359 million tons of plastics each year. Plastics are certainly a big problem, but they don’t necessarily have to be. There are many ways we could set plastics on a different lifecycle. One that I have been working on is turning plastics into a hardy, reliable and sustainable building material.Most people believe that plastics recycling is severely limited: only a few types can be recycled at all. This is unsurprising. The proportion(比例)of plastics that are recycled is minimal. But all polymers(聚合物)are, technologically, recyclable. Some of them can be used again and again to produce the same goods. Some can technically be reprocessed into new materials for different applications.The problem is that recycling much of this plastic waste is currently unprofitable. But the amount of these materials all over the world is large and keeps on growing. What if this plastic waste could be used to produce something useful to the society Many universities and business people are attempting to do this. Most solutions target mixed plastic waste and suggest applications different from the original ones. For example, several groups have developed building materials made of plastic waste. Plastics are strong, durable, waterproof, lightweight and recyclable—all key properties for construction materials. So what if all of this plastic waste could be turned into building materials for low-income populations Existing initiatives are promising, but not yet reproducible on an industrial scale.I study plastic waste with the aim of finding interesting ways to remove it from the environment. From agricultural waste to concrete waste, mixed with recycled plastics, there are many ways to obtain materials to produce bricks and other useful elements for buildings. So perhaps plastics are not necessarily the problem. They can be part of a pathway towards a more sustainable way of living.28.What’s people’s common belief about plastic recycling A.Almost all plastic waste can be reused. B.Not many kinds of plastics are recyclableC.The methods are quite limited. D.The amount is unbelievably large.29.What can be learned from paragraph 3 A.Plastic waste is on the decline globally.B.Plastic buildings have been largely constructed.C.Recycling plastics doesn’t make money now.D.New applications of plastics haven’t been found.30.Why can plastics make good building materials A.They can resist water and won’t last long.B.They meet most demands of building materials.C.They satisfy the needs of low-income people.D.They can be reproduced in large quantity.31.What’s the author’s attitude to plastic recycling A.Positive. B.Anxious.C.Doubtful. D.Critical.DThe needs of plus-size consumers have long been the elephant in the room of the fashion industry until body positivity and fat acceptance movements promoted the slogan that large-bodied people are not those who are left behind. This size-inclusive(尺码包容)trend has become so popular that it is influencing mainstream culture. As a result, fashion brands have finally decided to extend their size ranges. In 2022, the plus-size market grew twice as fast as the standard size market in both North America and the UK.Yet, many consumers say fashion brands broadening their ranges are not truly inclusive. “Inclusive sizing means that all bodies are included in fashion, not just the ones who fit in standard sizes,” says Marie Southard Ospina, a UK-based plus-size girl. “However, what many designers do right now is pick a number that they think is big enough to include plus sizes and stop. This is even more disrespectful.”Researchers also note that some brands are just taking advantage of the trend. “Brands that used to promote so-called perfect bodies in their advertisements are now trying to get in on the trend by adding a few sizes. It doesn’t feel like they really care about plus-size people,” says Tom Burgess, analyst in fashion industry. “If brands cared about large-bodied consumers, then it wouldn’t have taken until now to acknowledge that they exist,” he says. “It gives the impression that companies are just trying to gain a share of the market without a real commitment to the community.”The fashion industry must go beyond merely producing clothing in a range of sizes if they hope to succeed with a body-diverse world. The whole industry has to connect on a personal level with consumers. That involves showing shoppers that they are seen, understood and important to brands. “Consumers care about values, and so they want to buy from brands that reflect the values they believe in. Everyone should enjoy the same range of fashion options,” says Ludovica Cesareo, professor of marketing at the College of Business in the US.32.What do the underlined words “the elephant in the room” mean in the first paragraph A.The obvious truth that is ignored. B.The hot issue that is valued.C.The important principle that is recognized. D.The common phenomenon that is criticized.33.Why do consumers say fashion brands are not truly inclusive A.They pick sizes randomly. B.They treat designers disrespectfully.C.They offer limited plus sizes. D.They haven’t broadened standard sizes.34.What is researchers’ attitude towards some brands A.Appreciative. B.Objective. C.Critical. D.Indifferent.35.What does the last paragraph imply A.A good brand image is critical in the fashion industry.B.Consumers prefer brands with personalized values.C.Brands should catch up with the size-inclusive trend.D.All buyers deserve fashion that fits their figure.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Health and fitness help a person live a good and healthy life. Often due to various pressures, we tend to ignore our health. 36 It is the fitness level of our body that helps us fight these diseases.37 We need to be fit to have a healthy body. Similarly, if we are healthy we shall naturally be attracted towards maintaining the fitness of our body. Health is the state of our body at a given time. We may not have any disease but still have a weak body, which is ready to be targeted by viruses. 38 This does not definitely mean that we are not healthy. It means the fitness level is not in accordance with our age and the climatic conditions we live in.It is important for everyone to devote some time to health and fitness. 39 For instance, we must exercise daily regardless of our age and working style. There are different levels of exercises for different age groups and we must do them according to our own health and age.Additionally, it is important to relax our body. We should have at least six to eight hours of sleep every day. It helps in improving our immune (免疫) system and protects us against diseases. 40 This, in turn, gives us new goals of health and fitness.A.This makes our body suffer and we will catch other diseases.B.For instance, we may have a tendency to catch a cold easily.C.Health and fitness are interrelated to each other.D.Fitness levels decide the quality of life.E.If we keep our body fit, we can enjoy life in a better manner.F.It also helps in keeping us calm and relaxes our mind.G.There are some activities which everyone should do in our life.语言知识运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)My father’s thrift (节俭) philosophy shaped my youth. Unlike peers receiving pocket money, I never got a penny — not from cruelty, but to build 41 . Each morning, he’d note, “Mrs. Wilson needs her garden weeded; Mr. Carter requires help 42 bottles.” I earned coins through 43 work in the neighborhood; sweeping leaves, shoveling snow and planting trees.Savings filled the tin under my bed, its weight showing my growing 44 . Though he occasionally borrowed for emergencies (a flat tire or a medical bill), 45 was exact and timely. When I lost two months’ earnings in a(n) 46 lemonade business, his only words were, “Live and learn.” At twelve, I considered this cruel; at thirty, I 47 its wisdom — true lessons grow through doing.Modern thrift education 48 saving, but ignores its key point: earning. Father believed “earned coins teach value; given coins generate greed” — a truth wealthy families overlook while 49 thrift. By delivering papers at dawn and mowing lawns at dusk, I learned that true thrift is a triad (三位一体) — earn through 50 , save with intention, spend with care. This trio, 51 in classrooms, roots in blistered (起水泡的) hands and difficult situations.Locally, supermarkets throw 52 bread (still eatable) as shelters beg for donations. Witnessing global contrasts inspires my resolve: 1.3 billion tons of food go bad annually — enough to feed all the hungry — while 800 million starve. This phenomenon 53 my Food Rescue project — redirecting bakery remains to food banks and training youth to 54 deserted furniture for schools. Through such acts, thrift becomes social justice. As Father said, “Earning teaches respect for resources.” In our wasteful era, thrift transforms from 55 discipline to collective duty.41.A.self-control B.self-guidance C.self-reliance D.self-defense42.A.sorting B.making C.delivering D.breaking43.A.permanent B.seasonal C.dangerous D.voluntary44.A.doubt B.fear C.respect D.pride45.A.repayment B.punishment C.investment D.donation46.A.expanding B.failed C.illegal D.profitable47.A.ignore B.forget C.grasp D.question48.A.gives up on B.benefits from C.focuses on D.moves beyond49.A.advocating B.neglecting C.opposing D.realizing50.A.talents B.creativity C.skills D.labor51.A.understandable B.popular C.unteachable D.boring52.A.outnumbered B.outdated C.outlined D.outmatched53.A.delays B.fuels C.replaces D.complicates54.A.reuse B.remake C.repair D.regain55.A.strict B.strong C.personal D.internal第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。National Day, a significant festival in China, commemorates the birth of the People’s Republic of China. The history leading up to National Day 56 (date) back to the early 20th century when China was in a state of turmoil(动荡). The Chinese people, 57 (long) for national independence, people’s liberation and a prosperous future, launched wave after wave of heroic struggles.In 1911, the Xinhai Revolution broke out, overthrowing the autocratic(专制的) monarchy that 58 (rule) China for thousands of years. In 1921, the Communist Party of China was born. Under the leadership of the Communist Party, the Chinese people embarked on a new journey of 59 (revolution) struggle.During the War of Resistance Against Japanese Aggression, the Chinese people united as one, fought bravely against the Japanese invaders, and made great sacrifices 60 (defend) national sovereignty(主权) and territorial integrity. After eight years of bloody battles, the Chinese people 61 (eventual) achieved victory in the War of Resistance Against Japanese Aggression, 62 was a major turning point in the Chinese nation’s struggle for survival.In 1949, after years of arduous(艰苦的) struggles, the Chinese people achieved national independence and people’s liberation. On October 1, 1949, Chairman Mao Zedong declared 63 the world at Tiananmen Square in Beijing: “The People’s Republic of China has been established!” This significant event marked the beginning of 64 new era in Chinese history.National Day is not only a time for celebration but also a time for 65 (reflect). It reminds us of the hard-won independence and prosperity of the country.写作(共两节,满分40分)(满分15分)假设你是李华,你校校报英文版正在就“自然灾害的应急处理”这一话题征文,请你以How to react in an earthquake为题,就如何应对地震写一篇短文,主要内容包括:1) 地震的日常防护;2)震中的自救及注意事项。注意:1)词数80左右;2)可适当增加细节,使行文连贯。How to react in an earthquake____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头续写两端,使之构成一篇完整的短文。I didn't like Del so much. He always called me the nickname “Germy”, which meant “dirty”, instead of my real name “Jamie”. Besides, he was known as a trouble-maker in school. So when the head teacher Mr. Smith asked Del to come to his office, I naturally thought that Del had done something mean to someone. Through the window, I caught sight of a smaller boy crying. Del seemed unhappy, too.He did not return to class that day. All of us were discussing what had happened to him. What else could such an annoying boy do “He must have hit the boy and was sent home,” I whispered to my friends. Their eyes widened. It felt good to see them so interested in what I said.The next morning, the whole school was talking about Del being expelled(开除) for beating up a kid. I was surprised that my assumptions were passed on so quickly. So when Del walked into the classroom, all the kids were shocked. The kids next to him shifted their desks away. “What’s your problem ” Del asked. “I don't want you to attack me,” one kid said. Some laughed. “Yeah, I might,” said Del. I could tell he was joking, but many kids thought he admitted he did beat up someone.During recess (课间休息), Del tried to join the kickball game. “Neither team wants you,” one of the players said. “Why ” Del asked, looking confused. “I always play with you guys.” They ignored him and went on playing. Del sat by himself while the rest of the school enjoyed their recess away from him. Del looked lonely and sad, much different from before. I started to feel sorry for him.Later that day, I learned what really happened. The kid was Del's little brother and he was crying because their mother fell ill and was sent to hospital. I felt even sorrier for what I said before. I started a rumor(谣言).Paragraph 1: At recess the next day, I saw Del sitting alone watching the kickball game.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Paragraph2: Now that Del had forgiven me, I decided to do more before the recess ended.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________续写情节提示:What is Jamie's specific motivation for approaching Del (e.g., guilt, pity, duty )What does Jamie say first, and how does Del initially react How does Jamie specifically apologize for starting the rumor What specific action does Jamie take to "do more" How do the other students react to Jamie's action What is the final outcome for Del and Jamie's relationship by the end of recess 展开更多...... 收起↑ 资源列表 10月月考作文评分标准.docx 10月月考听力.mp3 四川省广安市广安友谊中学高2024级高二上期10月月考试题-英语(答案).docx 四川省广安市广安友谊中学高2024级高二上期10月月考试题-英语.docx