资源简介 中小学教育资源及组卷应用平台2025-2026学年高一上学期期中模拟卷01(译林版)英 语(满分150分,考试用时120分钟)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 难度系数:0.65。4. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.答案是C.1. What is the man doing A. Taking an exam. B. Reading a paper. C. Having a class.2. Who is Jonathan probably talking to A. His doctor. B. His wife. C. His boss.3. When will the man see the action movie A. On Friday. B. On Saturday. C. On Sunday.4. How does Gina spend her mornings A. Attending lectures.B. Writing essays.C. Doing experiments.5. What does the woman occupy herself in doing A. Taking dance classes. B. Finishing reports. C. Preparing for a long race.第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What are the speakers discussing A. A photograph. B. A drawing. C. A dress.7. How does the woman probably feel in the end A. Embarrassed. B. Confused. C. Shocked.听第7段材料,回答第8至10题。8. What is the woman’s major concern A. John’s time of arrival.B. John’s mental health.C. John’s exam scores.9. What is John’s father doing now A. Having dinner.B. Working on a report.C. Getting prepared for bed.10. When will John probably go to sleep tonight A. At 9:30 p. m. B. At 10:00 p. m. C. At 10:30p. m.听第8段材料,回答第11至13题。11. What is the main goal of the cultural exchange club A. To show beautiful views.B. To invite guest speakers to give speeches.C. To help students understand the world better.12. Which club activity does the woman probably like best A. International food fair.B. Sports and games.C. Cultural nights.13. Why does the woman hope to join the club A. To enjoy cultural events.B. To improve her language skills.C. To make friends from different countries.听第9段材料,回答第14至17题。14. How did the woman hear about these products A. From an advertisement.B. From a store manager.C. From a colleague.15. Which item does the woman mainly need A. Lights. B. Tables. C. Chairs.16. What will the man do to help the woman A. Drive her to a store.B. Offer a lower price.C. Recommend some unique items.17. What’s the relationship between the speakers A. Friends. B. Family members. C. Salesperson and customer.听第10段材料,回答第18至20题。18. Why did the speaker’s parents want her to be a lawyer A. Because lawyers can help others.B. Because of her family background.C. Because she was suitable for the job.19. When did the speaker work for her neighbors A. She was an older teenager.B. She was in middle school.C. She was very young.20. What can we learn from the speaker’s words A. Giving away money is a direct way to help others.B. Majoring in law helped her be a volunteer in Africa.C. She changed parents’ attitudes and realized her dream.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AFour Houseplants That Anyone Can GrowFilling your home with greenery is something that can improve the quality of your indoor air, and help you to relax. So turn your brown thumb green by picking some of these houseplants.Snake PlantSnake plants have thicker leaves for keeping water even in drought conditions. They can also tolerate (经受) medium to bright light so you should keep them near a window. But one of the best things about snake plants is that they are great for cleaning indoor air.Christmas CactusThe Christmas cactus is one of the most beautiful plants of the holiday season and it seems to be able to do best even if you ignore it. The cactus can tolerate low light but will produce more pink or red flowers in bright light. Getting the plant to produce flowers for the season is a bit harder because it will have to be kept cool beginning in November. Just leave the cactus beside a window at home with the heat off.Jade PlantJade plants can make your home more beautiful with its bright egg-shaped leaves. The plant does well in any lighting and doesn’t need to be watered very often because it stores water in its leaves. This plant is also simple to propagate (繁殖) so you can have one in every room of your home.Aloe VeraAloe vera needs very little water, indirect sunlight, and can live in the same pot for years. But you may not know that aloe vera is a plant that can help heal (治愈) minor cuts and burns like sunburns so it is a great addition for your home. When you are cutting leaves to use, don’t cut off more than a third of the plant at one time.21. What can snake plants be used for A. Cleaning air indoors. B. Preventing drought.C. Brightening windows. D. Purifying water.22. Which plant doesn’t need special care A. Snake Plant. B. Christmas Cactus.C. Jade Plant. D. Aloe Vera.23. Which can describe aloe vera A. It can adapt to any environment. B. It is difficult to propagate.C. It protects people from sunburns. D. It can be used as medicine.BFrom her window in rural Aberdeenshire, Laura never fails to enjoy the natural beauty and reflect on the great changes life has brought.The pretty farm on a hillside in Strichen was a world away from her life just a few years ago. Now, besides brilliant countryside views, she looks out for the daily tricks of Shaun, a characterful sheep who has changed her life unimaginably. Adopting (收养) him as a lamb inspired Laura to write a hit children’s book, “Shaun’s New Home”.Laura decided to reinvent her life as she approached her fortieth birthday. After her husband Edward lost his job, they set up a home-based business. Inspired by their neighbours who moved to Banff and sent amazing countryside pictures, they decided to live the dream before it was too late. They bought a property (庄园) in Strichen and relocated 450 miles north.As word got round about their love of animals and their willingness to take in those needing a fresh start, the field at the farm became home to ducks, chickens, pigs and so on. But Shaun’s arrival was the real life changer. She adopted him as a companion for Clyde, a tiny little lamb. Shaun, who had been with farm dogs, had puppy-like features. He followed Laura around, loved shaking its tail, and was very adorable.Laura started recording the playful behaviour of Shaun, Clyde and other adopted animals. She would imagine what they might be saying to one another, and Edward suggested she turn those ideas into a book.“I never imagined I could write a book, let alone find a publisher,” Laura said. “So, calling myself an author and seeing my book become popular is beyond my wildest dreams. It’s all about discovery, love and belonging, and being able to share that is wonderful.” Laura has been reading Shaun’s adventures to children in primary schools, while also writing book two.24. Why did Laura decide to move to Strichen A. To accept a neighbor’s invitation. B. To improve her writing skills.C. To make a fresh start in her life. D. To celebrate her 40th birthday.25. What inspired Laura to write the book A. Brilliant countryside views. B. Her wildest dreams.C. Their home-based business. D. Her adoption of Shaun.26. What was special about Shaun A. He learned to help with farm work. B. He acted like a puppy sometimes.C. He protected other animals on the farm. D. He taught Laura how to write stories.27. What does the writer mainly intend to tell us A. Life changes can lead to unexpected achievements.B. Adopting animals is the best way to live the dream.C. Writing a book requires support from family.D. Countryside life is always better than city life.C“Sorry” has become common in daily conversations and communications. We say it for all sorts of things we really shouldn’t be sorry for. Is it time to stop “I wasn’t really that sorry,” admits Louise Julig, a freelance writer, who found she was always apologizing for the “delay” (延迟) when replying to notes, even when there wasn’t much of a delay at all. “Sorry has lost its meaning, no longer a heartfelt regret but just a subconscious (下意识的) response,” said Louise Julig. Now, faced with a blank email, Ms. Julig asks herself, did I miss something, or do something wrong If the answer is no, she’s not sorry.I understand very well how she feels. When I searched my sent emails for the phrase “Sorry for the delay”, the result was too many for Gmail to give me an exact number. I tried to cut back on my apologies. Mostly I failed, catching myself shouting sorry! I apologized to the person I contacted when I called three minutes later than I was supposed to; then I apologized for only being able to meet him on the day I suggested, not the other; I even apologized in advance for any discomfort I might cause to him during the conversation.While apologizing too much in daily life may not have serious consequences, doing so in business, especially when you’ve actually done something wrong, is just asking for trouble — you’re giving away your power, says Jeffrey Pfeffer, a professor at Stanford Graduate School of Business.People are never satisfied with an apology, he adds. Showing vulnerability only makes you look weak. Standing your ground and avoiding apologies come with risks. You might not be liked. But he thinks it’s worth it.28. What did Louise Julig realize at last A. She didn’t have to say sorry under many conditions.B. She couldn’t help but delay replying to others’ notes.C. She brought people trouble with delayed email reply.D. She had a misunderstanding of the meaning of “sorry”.29. What does the author find difficult A. Apologizing by making a phone call.B. Stopping someone from apologizing.C. Finding out why people often apologize.D. Reducing the frequency of her apologies.30. What does the underlined word “vulnerability” mean in the last paragraph A. Offense. B. Disability. C. Dissatisfaction. D. Weaknesses.31. What does Jeffrey Pfeffer advise businessmen to do A. To take others’ apologies seriously.B. To avoid offending people on purpose.C. To maintain power by avoiding apologies.D. To make sincere apologies when necessary.DChinese shadow puppetry, or Piyingxi, is one of the most ancient art forms to make use of light and shadow, originating thousands of years.On January 1, 2023, the China National Arts and Crafts Museum, also known as the China Intangible Culture Heritage Museum, arranged an exhibition (展览) of shadow puppetry from the northwestern province of Shaanxi, showcasing more than 200 exhibits and artifacts (文物) on this longstanding art.The history of the art can date back to the Han Dynasty, with Shaanxi considered one of its birthplace. Widely distributed (分布) across China, especially in rural areas, its many genres change according to the different culture of each location. Generally, each change is a combination of art forms involving painting, carving, music, opera performance and storytelling.Nowadays, as art and entertainment have become more diverse, not only in various forms, but also easy to attract attention, shadow puppetry has finally lost its popularity. If there is no protection, it is likely to disappear in a certain period of time. However, artists and enthusiasts who have always taken a deep love for this art form have found new ways to help it survive. Many shadow puppetry museums have been established to show people the traditional development of shadow play. This art form also has been introduced to the primary school students, building up their love for it from an early age.In 2011, Chinese shadow puppetry was added to UNESCO’s Intangible Cultural Heritage List, allowing this traditional art form to be alive again. This is not only good news for shadow puppetry lovers, but for our future generations.32. What can be learnt from the article about shadow puppetry A. Shadow puppetry is worth appreciating and protecting.B. Shadow puppetry is the most ancient art forms in China.C. The forms of shadow puppetry is the same in each area.D. Less and less people will learn about shadow puppetry.33. Why is shadow puppetry less popular A. It is only popular among people living in the countryside.B. The performers are lacking in experience in displaying it.C. Other forms of entertainments are more attractive to people.D. Its changing genres are too hard for people to understand.34. What is the purpose of the author in writing this article A. To inform us of shadow puppetry and its current situation.B. To explain the reason why people don’t like shadow puppetry.C. To call for us to pay more visit to shadow puppetry museums.D. To introduce to us the interesting history of shadow puppetry.35. How does the author feel about shadow puppetry’ s future A. Worried. B. Hopeful. C. Doubtful. D. Uncertain.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Birdwatching is a fun hobby for many people. Birdwatchers like to look at birds in the wild. They take photos and record the birds’ sounds to learn about their behavior.“I feel my heart beating, my eyes widen and almost automatically (自动地), I start to smile,” Prayitno Goenarto said. 36Goenarto is a birdwatcher and wildlife photographer from Indonesia. He is now 31 years old. When he became sick in college, his doctor asked him to go out more often for sunlight, exercise and fresh air. 37A birdwatcher needs to know a lot and be brave and strong. Goenarto spends most of his time working in the wild. He knows where and when to find different kinds of birds. Sometimes he has to go deep into the forest to find the shy birds. 38 He might get lost. He has to look out for snakes and some big animals. Once, Goenarto went to a faraway island to look for some rare birds. It rained heavily every day. He worked in wet clothes for the whole trip.Goenarto loves his work. Birdwatching helps him stay healthy and he can make friends with other birdwatchers. 39 This helps more people learn about birds and take action to protect them. That’s the best part of the job!40 They study and protect the rare birds. Terry Townshend is a British birdwatcher in China. He has studied Beijing swifts for over ten years. Xu Zhuo protects red-crowned cranes in Heilongjiang. Her father, aunt and grandparents also spent their lifetime looking after the birds. Now the young girl has the job.A. It can be dangerous.B. Most birds are active in the daytime.C. That’s when he started watching birds.D. If we do nothing, there may be none left soon.E. Moreover, he catches wonderful moments of birds.F. In China, there are lots of birdwatchers like Goenarto.G. This is how he feels when he sees a new kind of bird.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。I spent my teenage years on purpose avoiding eye contact with them — those untidy-looking people on the corner with a sign in their hand. Like most people, I mastered the art of 41 them.Everything changed when my best friend, battling terminal breast cancer, shared her 42 : “True living means 43 everything, not just looking.” Inspired, I began practicing conscious observation. Originally, it brought 44 discoveries: sunlight breaking through storm clouds, dewdrops clinging to roses, the sudden magic of rainbows.Then my 45 vision revealed what I’d long ignored.There he stood — a man with cracked lips and sunburned cheeks, his cardboard sign reading “Anything 46 .” My throat tightened as I approached. “What would 47 right now ” I asked.“Socks,” he said hoarsely (沙哑地), exposing shoes with falling apart soles. “Dry feet. Just once.”Without missing a beat, I reached into my backpack and pulled out the 48 hiking socks — a birthday gift still in its packaging. At first, he refused, but 49 when I told it would 50 me. His reaction moved me deeply: pressing the material to his face, he whispered, “They smell like sunshine.”As he 51 them on, I saw a pool of tears 52 up in his eyes. “Haven’t felt this warm since...” The sentence faded away as we embraced.Now my box in the car stocks 53 and other stuff. Last week, a woman held her new warm gloves, whispering, “You saw me, actually saw me.” Her words clung to me, a(n) 54 of my friend’s final lesson: Sometimes the greatest gift isn’t in the 55 , but in the seeing.41. A. ignoring B. rescuing C. pitying D. observing42. A. failure B. fantasy C. philosophy D. suffering43. A. learning B. enjoying C. accomplishing D. seeing44. A. unusual B. delightful C. external D. creative45. A. desired B. narrowed C. widened D. damaged46. A. contributes B. helps C. exists D. survives47. A. make your day B. keep your head C. spring to mind D. pull your leg48. A. fashionable B. odd C. amazing D. unused49. A. gave off B. gave away C. gave in D. gave out50. A. honor B. save C. inspire D. awaken51. A. took B. pulled C. turned D. pushed52. A. fixing B. holding C. breaking D. welling53. A. cash B. webcams C. files D. socks54. A. context B. echo C. recipe D. guideline55. A. giving B. storing C. taking D. touching第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。Picture a stage where every movement tells a story — of emperors and peasants, of mythical (神话的) characters and everyday joys. This is Chinese dance, 56 over-5,000-year-old art form that mixes actions, emotion, and symbolism into an appealing visual language. 57 Western ballet’s focus on precision (精确), Chinese dance stresses expression through flow, 58 the body becomes a brush painting stories in the air.Chinese dance began as a sacred (神圣的) act, performed 59 (honor) gods and ancestors. By the Tang Dynasty, it had become a center of court entertainment with dancers performing for emperors and foreign dignitaries.60 (root) in martial arts and opera, classical dance is called the “ballet of the East”. Dancers use flowing silk sleeves and various hand gestures to express emotions. 61 (compare) folk dance with classical dance, we think that it seems 62 (common) in rural China. The Yangko, popular in northern China, 63 (feature) lively group formations and twirling handkerchiefs, while the southern Lion Dance combines acrobatics (杂技) and drumming to hold back evil spirits. These dances are deeply collective, often involving entire villages.Chinese dance is more than entertainment — it’s a bridge between the past and the present, East and West. 64 through a village Yangko or a high-tech stage production, it reminds us that movement is a universal language and the hidden language of the soul. That soul speaks with 5,000 years of 65 (wise) in China.第四部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)66. 4月23日为世界读书日(World Book and Copyright Day),上周日你校学生会组织学生举行“共读一本书”的公益活动。请你给英国朋友Jim写一封邮件分享此次活动,内容包括:1.活动内容;2.你的体会。注意:1.写作词数应为100左右;2.可以适当增加细节,以使行文相关。3.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Dear Jim,____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Hua第二节(满分25分)67. 阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。David and Jeff had been close friends since their first day of junior school. They often shared lunchboxes and read David’s favourite book—the Star Map Book. “Look, the Big Dipper (北斗七星)!” Jeff would say excitedly, pointing at the seven stars on the page. At night, they would meet in David’s backyard, taking turns to watch stars through a small telescope (望远镜). They were so crazy about the stars that they always lost track of time. This lasted until eighth grade when Jeff had to move to another school because his father changed his job. As they said their goodbyes, David handed the book to Jeff. “Keep this,” he said, “We will watch the stars together at City High School. Promise ”One year later, David stood at the gate of City High School with his new class schedule, his eyes widened as he spotted a familiar face in the hallway. It was Jeff who was sitting in a wheelchair. A teacher nearby whispered, “Terrible car crash last winter. His leg bones broke in many places. The doctors said he would never walk again.” Watching the boy who had once climbed trees like a monkey now moved slowly, David was heartbroken.Determined to talk to Jeff, David made his way to the classroom during the break, only to find that he was out. To his surprise, David found the Star Map Book on Jeff’s desk, with its pages open to the Big Dipper. Besides the book were the torn pieces of the Space Club poster, which read, “Night Sky Adventure” David realized Jeff didn’t give up on the dreams they had shared and decided to do something.注意:1. 续写词数应为150个左右;2. 请在答题卡的相应位置作答。During lunchtime, David gently walked towards Jeff.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________At the Space Club, David lowered the telescope to wheelchair height.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台2025-2026学年高一上学期期中模拟卷01(译林版)英 语·全解全析(满分150分,考试用时120分钟)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 难度系数:0.65。4. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.答案是C.1. What is the man doing A. Taking an exam. B. Reading a paper. C. Having a class.【答案】A【原文】W: Please remember to write down your name and school number.M: How long do we have W: Ninety minutes. If you finish the paper earlier, You can leave the room.2. Who is Jonathan probably talking to A. His doctor. B. His wife. C. His boss.【答案】C【原文】W: Jonathan, are you okay I can barely hear you.M: I don’t feel very good, Miss Green. I need to take the day off.W: All right I think you’re supposed to see the doctor at once. Tina will fill in for you.3. When will the man see the action movie A. On Friday. B. On Saturday. C. On Sunday.【答案】C【原文】W: Let’s go to the movies. I heard the new action movie is good. Are you free on Friday night M: I can’t go on Friday because I have a dinner plan and have to get up early the next morning, but I’ll go on Sunday. I love action movies.4. How does Gina spend her mornings A. Attending lectures.B. Writing essays.C. Doing experiments.【答案】A【原文】M: Tell me something about your course, Gina.W: Well, I start every day with three different lectures and then spend all afternoon in the lab doing experiments. Luckily I don’t have to write long essays yet.5. What does the woman occupy herself in doing A. Taking dance classes. B. Finishing reports. C. Preparing for a long race.【答案】C【原文】M: How’s life treating you W: Pretty busy. I’m training hard for the coming marathon in our city. And you M: Well, I’m busy with some reports during the day and dance classes at night.第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What are the speakers discussing A. A photograph. B. A drawing. C. A dress.7. How does the woman probably feel in the end A. Embarrassed. B. Confused. C. Shocked.【答案】6. B 7. A【原文】W: What a funny-looking picture!M: What’s so funny about it W: Well, everything is the wrong color. The clouds are purple, and the grass is yellow! Plus, everyone is the wrong size.M: I guess it is unique. Let me ask you a question: how much would you pay for something like that if you saw it in an art gallery W: That I’m not trying to be rude, Lester, but you’d have to pay me to take that home!M: Do you know how much I paid for it W: No. How much M: Nothing! My cousin Eric drew it for me. He’s four years old.W: Oh…听第7段材料,回答第8至10题。8. What is the woman’s major concern A. John’s time of arrival.B. John’s mental health.C. John’s exam scores.9. What is John’s father doing now A. Having dinner.B. Working on a report.C. Getting prepared for bed.10. When will John probably go to sleep tonight A. At 9:30 p. m. B. At 10:00 p. m. C. At 10:30p. m.【答案】8. B 9. B 10. A【原文】W: John, it’s almost 8:00 p.m., well past dinner time! Why are you getting home so late M: Sorry, Mom. I stayed late at the library studying for an upcoming exam.W: I understand your studies are important, but you seem very stressed. That concerns me most. I’m getting nervous about the state of your mind.M: I just really want to do well in these tests and get perfect grades.W: Undoubtedly, but your father and I are proud of your effort, not just your scores.M: Thanks, Mom. Has Dad returned from his office yet W: He just got home half an hour ago. But he’s still busy with a report from work.M: I suppose we are all tired.W: Yes. We all need some relaxation. Let’s go to bed before 10:00 p.m. and have a long good rest tonight.M: Sure.听第8段材料,回答第11至13题。11. What is the main goal of the cultural exchange club A. To show beautiful views.B. To invite guest speakers to give speeches.C. To help students understand the world better.12. Which club activity does the woman probably like best A. International food fair.B. Sports and games.C. Cultural nights.13. Why does the woman hope to join the club A. To enjoy cultural events.B. To improve her language skills.C. To make friends from different countries.【答案】11. C 12. A 13. C【原文】W: I’m thinking of joining the new cultural exchange club at school. It seems like a good way to learn about other countries.M: That’s a great idea! They mainly organize events where students share their traditions and talk about world issues, right It’s a great way to learn more.W: Exactly. It sounds fun, learning and appreciating different views through direct student interactions. They learn how to play games from different countries. They also have guest speakers and cultural nights where you can participate in different traditions. And everybody loves the international food fair. That one might be my favorite.M: Joining could really make your school life more interesting. Plus, you’ll likely make new friends from around the world.W: That’s what I’m hoping for. I think it will help me see the world differently. That’s something I really wanted in my school life, considering the small town I grew up in.听第9段材料,回答第14至17题。14. How did the woman hear about these products A. From an advertisement.B. From a store manager.C. From a colleague.15. Which item does the woman mainly need A. Lights. B. Tables. C. Chairs.16. What will the man do to help the woman A. Drive her to a store.B. Offer a lower price.C. Recommend some unique items.17. What’s the relationship between the speakers A. Friends. B. Family members. C. Salesperson and customer.【答案】14. C 15. A 16. A 17. B【原文】W: Have you walked around Fran’s new apartment at the house-warming party She discovered so many creative ways to decorate it.M: I know! Among all of our friends, she has the most beautiful home.W: Tell you what, I heard about some nice and cheap home products from the person sitting across from me in the office. Let’s search for them online and see if we can order some!M: OK! I saw an advertisement for affordable chairs and kitchen tables. Would that be of interest to you W: I’m mostly looking for new lights for my apartment.M: Ah, how about I give you a ride to a nearby store Then, we can explore a wide range of options in person.W: That’d be great. That way, a store manager or salesperson can help recommend special designs.M: But it might end up being a bit costly. Will you need me to help pay for everything W: No, but I truly appreciate the offer. You’re such a generous older brother.M: I’m glad to help!听第10段材料,回答第18至20题。18. Why did the speaker’s parents want her to be a lawyer A. Because lawyers can help others.B. Because of her family background.C. Because she was suitable for the job.19. When did the speaker work for her neighbors A. She was an older teenager. B. She was in middle school. C. She was very young.20. What can we learn from the speaker’s words A. Giving away money is a direct way to help others.B. Majoring in law helped her be a volunteer in Africa.C. She changed parents’ attitudes and realized her dream.【答案】18. B 19. B 20. C【原文】W: My parents always wanted me to be a lawyer. They said it was important to make money. All my uncles and aunts were either doctors or lawyers, and I even had a couple of cousins who were government officials. My parents grew up really poor, and they wanted me to earn enough money to support them and my three sisters, all of whom are younger than me. But as a little kid, I didn’t care about material things like toys or clothes. When I was in middle school, I offered to cut my neighbors’ grass or walk their dogs for free. In high school, I spent all my free time volunteering at soup kitchens and hospitals for people who couldn’t afford health insurance. It just seemed like the right thing to do, and it made me feel like I was part of something bigger than myself. My parents weren’t satisfied. They said I should major in law and give away my money if I wanted to help others. But I chose to study sociology instead. I tried to explain to my parents that I wanted to help people help themselves, and the only way to do that was to show them… directly. I wanted to “get my hands dirty,” as they say. When I told my parents that I was going to go to Africa to volunteer for a year, they finally realized that I was serious about my dream. Ever since then, they’ve been my biggest supporters.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AFour Houseplants That Anyone Can GrowFilling your home with greenery is something that can improve the quality of your indoor air, and help you to relax. So turn your brown thumb green by picking some of these houseplants.Snake PlantSnake plants have thicker leaves for keeping water even in drought conditions. They can also tolerate (经受) medium to bright light so you should keep them near a window. But one of the best things about snake plants is that they are great for cleaning indoor air.Christmas CactusThe Christmas cactus is one of the most beautiful plants of the holiday season and it seems to be able to do best even if you ignore it. The cactus can tolerate low light but will produce more pink or red flowers in bright light. Getting the plant to produce flowers for the season is a bit harder because it will have to be kept cool beginning in November. Just leave the cactus beside a window at home with the heat off.Jade PlantJade plants can make your home more beautiful with its bright egg-shaped leaves. The plant does well in any lighting and doesn’t need to be watered very often because it stores water in its leaves. This plant is also simple to propagate (繁殖) so you can have one in every room of your home.Aloe VeraAloe vera needs very little water, indirect sunlight, and can live in the same pot for years. But you may not know that aloe vera is a plant that can help heal (治愈) minor cuts and burns like sunburns so it is a great addition for your home. When you are cutting leaves to use, don’t cut off more than a third of the plant at one time.21. What can snake plants be used for A. Cleaning air indoors. B. Preventing drought.C. Brightening windows. D. Purifying water.22. Which plant doesn’t need special care A. Snake Plant. B. Christmas Cactus.C. Jade Plant. D. Aloe Vera.23. Which can describe aloe vera A. It can adapt to any environment. B. It is difficult to propagate.C. It protects people from sunburns. D. It can be used as medicine.【答案】21. A 22. C 23. D【导语】本文为一篇应用文。文章介绍了四种可以在家里养的植物。21. 细节理解题。根据Snake Plant部分“But one of the best things about snake plants is that they are great for cleaning indoor air.(但蛇尾兰最好的一点是它们对净化室内空气很有帮助)”可知,蛇尾兰可以用来净化室内空气。故选A。22. 细节理解题。根据Jade Plant部分“The plant does well in any lighting and doesn’t need to be watered very often because it stores water in its leaves. This plant is also simple to propagate (繁殖) so you can have one in every room of your home. (这种植物在任何光照下都生长良好,而且不需要经常浇水,因为它的叶子会储存水分。这种植物也很容易繁殖,所以你可以在家里的每个房间都有一棵)”可知,玉树不需要特殊的照顾。故选C。23. 推理判断题。根据Aloe Vera部分中“But you may not know that aloe vera is a plant that can help heal (治愈) minor cuts and burns like sunburns so it is a great addition for your home. (但你可能不知道,芦荟是一种植物,可以帮助愈合轻微割伤和烧伤,如晒伤,因此它是你家里的一个绝佳补充)”可知,芦荟可以入药。故选D。BFrom her window in rural Aberdeenshire, Laura never fails to enjoy the natural beauty and reflect on the great changes life has brought.The pretty farm on a hillside in Strichen was a world away from her life just a few years ago. Now, besides brilliant countryside views, she looks out for the daily tricks of Shaun, a characterful sheep who has changed her life unimaginably. Adopting (收养) him as a lamb inspired Laura to write a hit children’s book, “Shaun’s New Home”.Laura decided to reinvent her life as she approached her fortieth birthday. After her husband Edward lost his job, they set up a home-based business. Inspired by their neighbours who moved to Banff and sent amazing countryside pictures, they decided to live the dream before it was too late. They bought a property (庄园) in Strichen and relocated 450 miles north.As word got round about their love of animals and their willingness to take in those needing a fresh start, the field at the farm became home to ducks, chickens, pigs and so on. But Shaun’s arrival was the real life changer. She adopted him as a companion for Clyde, a tiny little lamb. Shaun, who had been with farm dogs, had puppy-like features. He followed Laura around, loved shaking its tail, and was very adorable.Laura started recording the playful behaviour of Shaun, Clyde and other adopted animals. She would imagine what they might be saying to one another, and Edward suggested she turn those ideas into a book.“I never imagined I could write a book, let alone find a publisher,” Laura said. “So, calling myself an author and seeing my book become popular is beyond my wildest dreams. It’s all about discovery, love and belonging, and being able to share that is wonderful.” Laura has been reading Shaun’s adventures to children in primary schools, while also writing book two.24. Why did Laura decide to move to Strichen A. To accept a neighbor’s invitation. B. To improve her writing skills.C. To make a fresh start in her life. D. To celebrate her 40th birthday.25. What inspired Laura to write the book A. Brilliant countryside views. B. Her wildest dreams.C. Their home-based business. D. Her adoption of Shaun.26. What was special about Shaun A. He learned to help with farm work. B. He acted like a puppy sometimes.C. He protected other animals on the farm. D. He taught Laura how to write stories.27. What does the writer mainly intend to tell us A. Life changes can lead to unexpected achievements.B. Adopting animals is the best way to live the dream.C. Writing a book requires support from family.D. Countryside life is always better than city life.【答案】24. C 25. D 26. B 27. A【导语】本文是一篇记叙文,讲述了Laura从城市生活到乡村生活的转变,以及她收养的小羊Shaun如何意外地给了激发她创作了一本畅销儿童读物《Shaun’s New Home》的故事。通过亲近自然、收养动物,Laura不仅找到了新的生活方向,还实现了成为作家的梦想,传递了关于爱、归属与自我发现的积极主题。24. 细节理解题。根据第三段第一句“Laura decided to reinvent her life as she approached her fortieth birthday.(Laura在接近四十岁生日时决定重塑她的生活)”和最后一句“They bought a property ( 庄园) in Strichen and relocated 450 miles north.(他们在斯特里琴买下一处庄园,并向北搬迁了 450 英里。)”可知,Laura决定重塑自己的生活,所以搬去Strichen。故选C。25. 细节理解题。根据第二段最后一句“Adopting (收养) him as a lamb inspired Laura to write a hit children’s book, ‘Shaun’s New Home’.(Laura把他当作一只小羊羔收养,启发她写了一本畅销的儿童读物——《肖恩的新家》)”可知,收养Shaun是Laura写书的灵感来源。故选D。26. 细节理解题。根据原文第四段第四句“Shaun, who had been with farm dogs, had puppy-like features.(Shaun和农场里的狗在一起,有像小狗一样的特点)”可知,Shaun的特别之处在于它有时表现得像小狗一样,故选B。27. 推理判断题。根据全文内容,结合最后一段中“I never imagined I could write a book, let alone find a publisher(我从没想过自己能写一本书,更不用说找到出版商了)”可知,作者叙述了Laura从城市到乡村的生活转变,期间被她收养的小羊Shaun给她带来创作灵感,并在文学创作中获得了意想不到的成功这一过程。作者意在告诉读者变化可能会带来意想不到的成就。故选A。C“Sorry” has become common in daily conversations and communications. We say it for all sorts of things we really shouldn’t be sorry for. Is it time to stop “I wasn’t really that sorry,” admits Louise Julig, a freelance writer, who found she was always apologizing for the “delay” (延迟) when replying to notes, even when there wasn’t much of a delay at all. “Sorry has lost its meaning, no longer a heartfelt regret but just a subconscious (下意识的) response,” said Louise Julig. Now, faced with a blank email, Ms. Julig asks herself, did I miss something, or do something wrong If the answer is no, she’s not sorry.I understand very well how she feels. When I searched my sent emails for the phrase “Sorry for the delay”, the result was too many for Gmail to give me an exact number. I tried to cut back on my apologies. Mostly I failed, catching myself shouting sorry! I apologized to the person I contacted when I called three minutes later than I was supposed to; then I apologized for only being able to meet him on the day I suggested, not the other; I even apologized in advance for any discomfort I might cause to him during the conversation.While apologizing too much in daily life may not have serious consequences, doing so in business, especially when you’ve actually done something wrong, is just asking for trouble — you’re giving away your power, says Jeffrey Pfeffer, a professor at Stanford Graduate School of Business.People are never satisfied with an apology, he adds. Showing vulnerability only makes you look weak. Standing your ground and avoiding apologies come with risks. You might not be liked. But he thinks it’s worth it.28. What did Louise Julig realize at last A. She didn’t have to say sorry under many conditions.B. She couldn’t help but delay replying to others’ notes.C. She brought people trouble with delayed email reply.D. She had a misunderstanding of the meaning of “sorry”.29. What does the author find difficult A. Apologizing by making a phone call.B. Stopping someone from apologizing.C. Finding out why people often apologize.D. Reducing the frequency of her apologies.30. What does the underlined word “vulnerability” mean in the last paragraph A. Offense. B. Disability. C. Dissatisfaction. D. Weaknesses.31. What does Jeffrey Pfeffer advise businessmen to do A. To take others’ apologies seriously.B. To avoid offending people on purpose.C. To maintain power by avoiding apologies.D. To make sincere apologies when necessary.【答案】28. A 29. D 30. D 31. C【导语】本文是一篇议论文。文章主要讨论了在日常对话和交流中频繁使用“对不起”是否合适。28. 细节理解题。根据第二段““I wasn’t really that sorry,” admits Louise Julig, a freelance writer, who found she was always apologizing for the “delay” (延迟) when replying to notes, even when there wasn’t much of a delay at all. “Sorry has lost its meaning, no longer a heartfelt regret but just a subconscious (下意识的) response,” said Louise Julig. Now, faced with a blank email, Ms. Julig asks herself, did I miss something, or do something wrong If the answer is no, she’s not sorry.(自由撰稿人路易丝 朱利格承认:“我其实并没有那么抱歉。”她发现自己在回复便条时,总是为所谓的“延迟”而道歉,即便根本没有延迟多久。路易丝 朱利格说:“‘对不起’已经失去了它原本的意义,不再是发自内心的懊悔,而仅仅成了一种下意识的反应。”现在,面对一封空白邮件时,朱利格女士会问自己:我是不是错过了什么事情,或者做错了什么?如果答案是否定的,她就不会说抱歉。)”可知,路易丝·朱利格最终意识到在很多情况下她不必说对不起。故选A。29. 细节理解题。根据第三段“I tried to cut back on my apologies. Mostly I failed, catching myself shouting sorry! I apologized to the person I contacted when I called three minutes later than I was supposed to; then I apologized for only being able to meet him on the day I suggested, not the other; I even apologized in advance for any discomfort I might cause to him during the conversation.(我试图减少道歉。大多数时候我都失败了,我发现自己在喊对不起! 我向对方道歉,因为我比预定的时间晚了三分钟才打电话给他;然后我道歉,因为我只能在我建议的那天见他,而不是其他日子;我甚至提前为我在谈话中可能给他带来的任何不适道歉。)”可知,作者发现减少道歉的频率很难。故选D。30. 词句猜测题。根据上文“People are never satisfied with an apology, he adds.(他补充道,人们永远不会对一个道歉感到满足。)”和划线词后文“only makes you look weak.(只会让你看起来软弱)”可知,一味地道歉会暴露自己的弱点,这样只会让你显得软弱。由此可知,vulnerability意为“弱点”。故选D。31. 细节理解题。根据倒数第二段“While apologizing too much in daily life may not have serious consequences, doing so in business, especially when you’ve actually done something wrong, is just asking for trouble — you’re giving away your power, says Jeffrey Pfeffer, a professor at Stanford Graduate School of Business.(斯坦福大学商学院教授杰弗里 菲佛表示,虽然在日常生活中过度道歉可能不会产生严重后果,但在商业领域中这样做,尤其是当你确实做错了事情的时候,那就无异于自找麻烦 —— 因为你正在放弃自己的优势。)”可知,杰弗里·普费弗建议商人通过避免道歉来维护自己的权力。故选C。DChinese shadow puppetry, or Piyingxi, is one of the most ancient art forms to make use of light and shadow, originating thousands of years.On January 1, 2023, the China National Arts and Crafts Museum, also known as the China Intangible Culture Heritage Museum, arranged an exhibition (展览) of shadow puppetry from the northwestern province of Shaanxi, showcasing more than 200 exhibits and artifacts (文物) on this longstanding art.The history of the art can date back to the Han Dynasty, with Shaanxi considered one of its birthplace. Widely distributed (分布) across China, especially in rural areas, its many genres change according to the different culture of each location. Generally, each change is a combination of art forms involving painting, carving, music, opera performance and storytelling.Nowadays, as art and entertainment have become more diverse, not only in various forms, but also easy to attract attention, shadow puppetry has finally lost its popularity. If there is no protection, it is likely to disappear in a certain period of time. However, artists and enthusiasts who have always taken a deep love for this art form have found new ways to help it survive. Many shadow puppetry museums have been established to show people the traditional development of shadow play. This art form also has been introduced to the primary school students, building up their love for it from an early age.In 2011, Chinese shadow puppetry was added to UNESCO’s Intangible Cultural Heritage List, allowing this traditional art form to be alive again. This is not only good news for shadow puppetry lovers, but for our future generations.32. What can be learnt from the article about shadow puppetry A. Shadow puppetry is worth appreciating and protecting.B. Shadow puppetry is the most ancient art forms in China.C. The forms of shadow puppetry is the same in each area.D. Less and less people will learn about shadow puppetry.33. Why is shadow puppetry less popular A. It is only popular among people living in the countryside.B. The performers are lacking in experience in displaying it.C. Other forms of entertainments are more attractive to people.D. Its changing genres are too hard for people to understand.34. What is the purpose of the author in writing this article A. To inform us of shadow puppetry and its current situation.B. To explain the reason why people don’t like shadow puppetry.C. To call for us to pay more visit to shadow puppetry museums.D. To introduce to us the interesting history of shadow puppetry.35. How does the author feel about shadow puppetry’ s future A. Worried. B. Hopeful. C. Doubtful. D. Uncertain.【答案】32. A 33. C 34. A 35. B【导语】这是一篇说明文,主要介绍了中国皮影戏这一古老艺术形式,包括其起源、发展、面临的现状以及未来的发展态势。32. 推理判断题。根据第三段“Generally, each change is a combination of art forms involving painting, carving, music, opera performance and storytelling.(通常,每一种变化都是绘画、雕刻、音乐、戏曲表演和讲故事等艺术形式的结合)” 可知,皮影戏具有艺术欣赏价值;再根据第四段 “If there is no protection, it is likely to disappear in a certain period of time.(如果不加以保护,它很可能在一定时期内消失)” 可推断出皮影戏值得保护。故选A。33. 细节理解题。根据第四段“Nowadays, as art and entertainment have become more diverse, not only in various forms, but also easy to attract attention, shadow puppetry has finally lost its popularity.(如今,随着艺术和娱乐变得更加多样化,不仅形式多样,而且容易吸引注意力,皮影戏最终失去了它的受欢迎程度)” 可知,皮影戏不那么受欢迎是因为其他形式的娱乐对人们更有吸引力。故选C。34. 推理判断题。根据第三段“The history of the art can date back to the Han Dynasty(这种艺术的历史可以追溯到汉代)”根据第四段 “Nowadays, as art and entertainment have become more diverse, not only in various forms, but also easy to attract attention, shadow puppetry has finally lost its popularity.(如今,随着艺术和娱乐变得更加多样化,不仅形式多样,而且容易吸引注意力,皮影戏最终失去了它的受欢迎程度)”,所以作者写这篇文章的目的是告知我们皮影戏及其现状。故选A。35. 推理判断题。根据最后一段“In 2011, Chinese shadow puppetry was added to UNESCO’s Intangible Cultural Heritage List, allowing this traditional art form to be alive again. This is not only good news for shadow puppetry lovers, but for our future generations.(2011 年,中国皮影戏被列入联合国教科文组织非物质文化遗产名录,让这种传统艺术形式重获生机。这不仅对皮影戏爱好者来说是个好消息,对我们的后代来说也是如此)” 可知,作者对皮影戏的未来充满希望。故选B。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Birdwatching is a fun hobby for many people. Birdwatchers like to look at birds in the wild. They take photos and record the birds’ sounds to learn about their behavior.“I feel my heart beating, my eyes widen and almost automatically (自动地), I start to smile,” Prayitno Goenarto said. 36Goenarto is a birdwatcher and wildlife photographer from Indonesia. He is now 31 years old. When he became sick in college, his doctor asked him to go out more often for sunlight, exercise and fresh air. 37A birdwatcher needs to know a lot and be brave and strong. Goenarto spends most of his time working in the wild. He knows where and when to find different kinds of birds. Sometimes he has to go deep into the forest to find the shy birds. 38 He might get lost. He has to look out for snakes and some big animals. Once, Goenarto went to a faraway island to look for some rare birds. It rained heavily every day. He worked in wet clothes for the whole trip.Goenarto loves his work. Birdwatching helps him stay healthy and he can make friends with other birdwatchers. 39 This helps more people learn about birds and take action to protect them. That’s the best part of the job!40 They study and protect the rare birds. Terry Townshend is a British birdwatcher in China. He has studied Beijing swifts for over ten years. Xu Zhuo protects red-crowned cranes in Heilongjiang. Her father, aunt and grandparents also spent their lifetime looking after the birds. Now the young girl has the job.A. It can be dangerous.B. Most birds are active in the daytime.C. That’s when he started watching birds.D. If we do nothing, there may be none left soon.E. Moreover, he catches wonderful moments of birds.F. In China, there are lots of birdwatchers like Goenarto.G. This is how he feels when he sees a new kind of bird.【答案】36. G 37. C 38. A 39. E 40. F【导语】这是一篇说明文。文章介绍观鸟是有趣爱好,以印尼的 Goenarto 为例讲其观鸟缘由、工作情况及意义,还提及中国有许多类似的观鸟者。36. 根据前文““I feel my heart beating, my eyes widen and almost automatically (自动地), I start to smile,”(“我感到我的心跳,我的眼睛睁大了,我几乎自动地开始微笑。”)”引用了 Prayitno Goenarto 说的看到鸟时的感受。G 选项“This is how he feels when he sees a new kind of bird.( 这就是他看到一种新鸟时的感受。)”能够很好地承接上文,解释这种感受对应的情景。故选G项。37. 根据前文“He is now 31 years old. When he became sick in college, his doctor asked him to go out more often for sunlight, exercise and fresh air.(他现在31岁了。当他在大学生病时,他的医生让他多出去晒太阳,锻炼身体,呼吸新鲜空气。)”提到他在大学生病时医生让他多出去接触阳光、锻炼和呼吸新鲜空气,C选项“That’s when he started watching birds.( 从那时起,他开始观察鸟类。)”说明在这个时候他开启了观鸟的活动,与上文的背景紧密相连。故选C项。38. 根据下文“He might get lost. He has to look out for snakes and some big animals.( 他可能会迷路。他必须小心蛇和一些大型动物。)”提到他可能会迷路,得提防蛇和一些大型动物,这些都表明他在野外观鸟存在危险,A 选项“It can be dangerous.( 这可能会很危险。)”能够概括后文描述的危险状况。故选A项。39. 根据后文“This helps more people learn about birds and take action to protect them. Tha’s the best part of the job!( 这有助于更多人了解鸟类并采取行动保护它们,这是工作中最好的部分。)”提到这有助于更多人了解鸟类并采取行动保护它们,E选项“Moreover, he catches wonderful moments of birds.( 此外,他还捕捉到了鸟类的精彩时刻。)”捕捉到的鸟类精彩时刻可以用来让更多人了解鸟类,符合上下文逻辑。故选E项。40. 根据后文“Terry Townshend is a British birdwatcher in China. He has studied Beijing swifts for over ten years. Xu Zhuo protects red-crowned cranes in Heilongjiang.( Terry Townshend是一位在中国的英国鸟类观察者。他研究北京雨燕已有十多年了。Xu Zhuo在黑龙江保护丹顶鹤。)”列举了在中国的观鸟者。F选项“In China, there are lots of birdwatchers like Goenarto.( 在中国,有很多像 Goenarto 这样的观鸟者。)”引出了对中国观鸟者的介绍。故选F项。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。I spent my teenage years on purpose avoiding eye contact with them — those untidy-looking people on the corner with a sign in their hand. Like most people, I mastered the art of 41 them.Everything changed when my best friend, battling terminal breast cancer, shared her 42 : “True living means 43 everything, not just looking.” Inspired, I began practicing conscious observation. Originally, it brought 44 discoveries: sunlight breaking through storm clouds, dewdrops clinging to roses, the sudden magic of rainbows.Then my 45 vision revealed what I’d long ignored.There he stood — a man with cracked lips and sunburned cheeks, his cardboard sign reading “Anything 46 .” My throat tightened as I approached. “What would 47 right now ” I asked.“Socks,” he said hoarsely (沙哑地), exposing shoes with falling apart soles. “Dry feet. Just once.”Without missing a beat, I reached into my backpack and pulled out the 48 hiking socks — a birthday gift still in its packaging. At first, he refused, but 49 when I told it would 50 me. His reaction moved me deeply: pressing the material to his face, he whispered, “They smell like sunshine.”As he 51 them on, I saw a pool of tears 52 up in his eyes. “Haven’t felt this warm since...” The sentence faded away as we embraced.Now my box in the car stocks 53 and other stuff. Last week, a woman held her new warm gloves, whispering, “You saw me, actually saw me.” Her words clung to me, a(n) 54 of my friend’s final lesson: Sometimes the greatest gift isn’t in the 55 , but in the seeing.41. A. ignoring B. rescuing C. pitying D. observing42. A. failure B. fantasy C. philosophy D. suffering43. A. learning B. enjoying C. accomplishing D. seeing44. A. unusual B. delightful C. external D. creative45. A. desired B. narrowed C. widened D. damaged46. A. contributes B. helps C. exists D. survives47. A. make your day B. keep your head C. spring to mind D. pull your leg48. A. fashionable B. odd C. amazing D. unused49. A. gave off B. gave away C. gave in D. gave out50. A. honor B. save C. inspire D. awaken51. A. took B. pulled C. turned D. pushed52. A. fixing B. holding C. breaking D. welling53. A. cash B. webcams C. files D. socks54. A. context B. echo C. recipe D. guideline55. A. giving B. storing C. taking D. touching【答案】41. A 42. C 43. D 44. B 45. C 46. B 47. A 48. D 49. C 50. A 51. B 52. D 53. D 54. B 55. A【导语】这是一篇记叙文。讲述了作者受患癌好友启发,从无视流浪汉到关注他们,送袜子获感激,领悟到看见他人比给予更重要。41. 考查动词词义辨析。句意:和大多数人一样,我也学会了忽视他们。A. ignoring忽视;B. rescuing救援;C. pitying同情;D. observing观察。根据上文“I spent my teenage years on purpose avoiding eye contact with them—those untidy-looking people on the corner with a sign in their hand.”可知,作者避免街上的流浪汉,学会了忽视他们。故选A。42. 考查名词词义辨析。句意:当我的挚友——一位身患晚期乳腺癌的患者——分享她的生活准则时,一切都发生了变化:“真正的生活意味着要看到一切,而不仅仅是单纯地观看。”A. failure失败;B. fantasy幻想;C. philosophy生活准则,哲学;D. suffering痛苦。后文“True living means…everything, not just looking.”是这位患者的生活准则:真正的生活意味着要看到一切,而不仅仅是单纯地观看。故选C。43. 考查动词词义辨析。句意:当我的挚友——一位身患晚期乳腺癌的患者——分享她的理念时,一切都发生了变化:“真正的生活意味着要看到一切,而不仅仅是单纯地观看。”A. learning学习;B. enjoying欣赏;C. accomplishing完成;D. seeing看见。根据后文“not just looking”以及“Inspired, I began practicing conscious observation.”可知,想要强调地是有意识地看,而不仅仅是单纯地观看。后文“You saw me, actually saw me.”也是提示。故选D。44. 考查形容词词义辨析。句意:起初,它带来了诸多令人欣喜的发现:阳光穿透乌云,露珠附着在玫瑰上,彩虹的瞬间魔力。A. unusual不寻常的;B. delightful令人高兴的;C. external外部的;D. creative创造性的。后文“sunlight breaking through storm clouds, dewdrops clinging to roses, the sudden magic of rainbows.”是作者看到的令人欣喜的景象。故选B。45. 考查动词词义辨析。句意:随后,我视野的开阔让我看到了长久以来被我忽略的东西。A. desired渴望;B. narrowed缩小;C. widened扩大;D. damaged破坏。根据上文“sunlight breaking through storm clouds, dewdrops clinging to roses, the sudden magic of rainbows.”以及“what I’d long ignored”可知,作者看到了自己忽视的东西,说明视野开阔了。故选C。46. 考查动词词义辨析。句意:他站在那里——那是一个嘴唇干裂、脸颊晒得黝黑的男人,他手中的纸板牌子上写着“任何帮助都行”。A. contributes做贡献;B. helps帮助;C. exists存在;D. survives幸存。根据后文““Socks,” he said hoarsely, exposing shoes with falling apart soles. “Dry feet. Just once.””可知,对方需要帮助。故选B。47. 考查动词短语辨析。句意:“此刻让你开心的事会是什么呢?”我问道。A. make your day点亮一点,让你开心;B. keep your head保持理智;C. spring to mind突然想到;D. pull your leg开玩笑。根据后文““Socks,” he said hoarsely, exposing shoes with falling apart soles. “Dry feet. Just once.””可知,对方需要袜子,结合作者最后送了袜子,说明想要通过提供帮助,让对方开心起来。故选A。48. 考查形容词词义辨析。句意:我毫不犹豫地从背包里抽出了一双未使用的徒步袜——这是一份生日礼物,还包着包装纸呢。A. fashionable时尚的;B. odd奇怪的;C. amazing惊人的;D. unused不用的。根据后文“a birthday gift still in its packaging”可知,袜子是没有使用过的生日礼物。故选D。49. 考查动词短语辨析。句意:起初他拒绝了,但当我告诉他这样做会让我感到荣幸时,他最终还是答应了。A. gave off发出;B. gave away赠送;C. gave in屈服;D. gave out发布。根据上文“he refused, but”中but表示转折,结合后文“His reaction moved me deeply: pressing the material to his face, he whispered, “They smell like sunshine.””描述了拿到袜子,说明最后屈服收下了。故选C。50. 考查动词词义辨析。句意:起初他拒绝了,但当我告诉他这样做会让我感到荣幸时,他最终还是答应了。A. honor使荣幸,尊敬;B. save挽救;C. inspire鼓舞;D. awaken唤醒。根据上文“At first, he refused”可知,作者为了让对方收下袜子,说这会让自己感到荣幸,其他选项不符合语境。故选A。51. 考查动词词义辨析。句意:当他把它们穿上时,我看到他的眼中涌出了一汪泪水。A. took带走;B. pulled拉;C. turned转弯;D. pushed推。根据上文“hiking socks — a birthday gift still in its packaging”此处指穿上作者送的袜子,用pull on。故选B。52. 考查动词词义辨析。句意:当他把它们穿上时,我看到他的眼中涌出了一汪泪水。A. fixing修理;B. holding持有;C. breaking打破;D. welling涌出。根据后文“up in his eyes”以及上文tears可知眼中涌出了泪水,用well up。故选D。53. 考查名词词义辨析。句意:现在我车里的那个箱子里装满了袜子以及其他一些东西。A. cash现金;B. webcams网路摄影机;C. files文件;D. socks袜子。根据后文“a woman held her new warm gloves”以及上文作者送袜子,可知装的主要是袜子以及其他一些东西,故选D。54. 考查名词词义辨析。句意:她的这番话一直萦绕在我心头,仿佛是对我那位朋友最后教诲的回响:有时候,最珍贵的礼物并非在于给予本身,而在于我们所看到的这一切。A. context上下文;B. echo回声;C. recipe食谱;D. guideline指导方针。根据后文“of my friend’s final lesson”指那位朋友最后教诲的回响给了作者感悟,故选B。55. 考查动词词义辨析。句意:她的这番话一直萦绕在我心头,仿佛是对我那位朋友最后教诲的回响:有时候,最珍贵的礼物并非在于给予本身,而在于我们所看到的这一切。A. giving给予;B. storing储存;C. taking带走;D. touching触动。根据上文“Sometimes the greatest gift isn’t in the”以及作者开始给有需要的人送东西,所以此处指给予的动作,故选A。第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。Picture a stage where every movement tells a story — of emperors and peasants, of mythical (神话的) characters and everyday joys. This is Chinese dance, 56 over-5,000-year-old art form that mixes actions, emotion, and symbolism into an appealing visual language. 57 Western ballet’s focus on precision (精确), Chinese dance stresses expression through flow, 58 the body becomes a brush painting stories in the air.Chinese dance began as a sacred (神圣的) act, performed 59 (honor) gods and ancestors. By the Tang Dynasty, it had become a center of court entertainment with dancers performing for emperors and foreign dignitaries.60 (root) in martial arts and opera, classical dance is called the “ballet of the East”. Dancers use flowing silk sleeves and various hand gestures to express emotions. 61 (compare) folk dance with classical dance, we think that it seems 62 (common) in rural China. The Yangko, popular in northern China, 63 (feature) lively group formations and twirling handkerchiefs, while the southern Lion Dance combines acrobatics (杂技) and drumming to hold back evil spirits. These dances are deeply collective, often involving entire villages.Chinese dance is more than entertainment — it’s a bridge between the past and the present, East and West. 64 through a village Yangko or a high-tech stage production, it reminds us that movement is a universal language and the hidden language of the soul. That soul speaks with 5,000 years of 65 (wise) in China.【答案】56. an 57. Unlike 58. where 59. to honor 60. Rooted 61. Comparing 62. more common/commoner 63. features 64. Whether 65. wisdom【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了中国舞是一种融合动作、情感与文化象征的古老艺术,既包含神圣仪式传统,又发展出古典舞与民间舞两大分支,成为连接古今中外的文化桥梁。56. 考查冠词。句意:这就是中国舞,一种拥有五千多年历史的艺术形式,它将动作、情感和象征主义融合成一种迷人的视觉语言。空处表示泛指,意为“一种艺术形式”,应用不定冠词,且over的发音以元音音素开头,应用an。故填an。57. 考查介词。句意:与西方芭蕾追求精准不同,中国舞强调通过流动来表达情感,在这里,身体化作画笔,在空中描绘故事。空后为名词短语,结合“Chinese dance stresses expression”可知,此处强调中西方舞蹈的差异,应用介词unlike“不像,和……不同”表示“与西方芭蕾追求精准不同”,且句首单词的首字母应大写。故填Unlike。58. 考查定语从句。句意:与西方芭蕾追求精准不同,中国舞强调通过流动来表达情感,在这里,身体化作画笔,在空中描绘故事。空处引导非限制性定语从句,对先行词flow作补充说明,先行词在从句中表示行为发生的地点,作地点状语,应用关系副词where作引导词。故填where。59. 考查非谓语动词。句意:中国舞最初是一种神圣仪式,用于敬奉神灵与祖先。空处是非谓语,作目的状语,表示“为了/来……”,应用honor“尊敬”的不定式形式。故填to honor。60. 考查非谓语动词。句意:扎根于武术与戏曲的古典舞被称为“东方芭蕾”。句子主干成分完整,空处为非谓语,短语be rooted in意为“扎根于”,root和classical dance逻辑上是被动关系,因此用root的过去分词形式,作状语,且句首单词的首字母应大写。故填Rooted。61. 考查非谓语动词。句意:将民间舞与古典舞相比,我们认为前者在中国农村似乎更常见。句子主干成分完整,空处为非谓语,compare“比较”和we逻辑上是主动关系,因此用compare的现在分词形式,作状语,且句首单词的首字母应大写。故填Comparing。62. 考查比较级。句意:将民间舞与古典舞相比,我们认为前者在中国农村似乎更常见。空处作表语,结合句中“将民间舞与古典舞相比”可知,此处表示比较的概念,指“更常见”,因此用common的比较级形式more common或commoner。故填more common/commoner。63. 考查动词时态和主谓一致。句意:流行于中国北方的秧歌以活泼的队形和旋转手绢为特色,而南方的狮舞则结合杂技与鼓乐来驱邪。空处作句子的谓语,结合“combines”可知,此处在描述一般性的事实,时态应用一般现在时,且主语The Yangko是单数,feature“以……为特色”应用第三人称单数形式。故填features。64. 考查固定结构。句意:无论是乡村秧歌还是高科技舞台作品,它提醒我们:动作是一种通用语言,也是灵魂的隐秘语言。结合“or a high-tech stage production”可知,此处用固定结构whether... or...表示“无论是……还是……”,表示让步关系,且句首单词的首字母应大写。故填Whether。65. 考查名词。句意:在中国,这种灵魂诉说着五千年的智慧。空处作of的宾语,应用名词wisdom,意为“智慧”,是不可数名词。故填wisdom。第四部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)66. 4月23日为世界读书日(World Book and Copyright Day),上周日你校学生会组织学生举行“共读一本书”的公益活动。请你给英国朋友Jim写一封邮件分享此次活动,内容包括:1.活动内容;2.你的体会。注意:1.写作词数应为100左右;2.可以适当增加细节,以使行文相关。3.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Dear Jim,____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Hua【范文】Dear Jim,How are you I’m writing to share something meaningful. Last Sunday, April 23rd, which is World Book and Copyright Day, our Student Union organized a “Read One Book Together” charity activity.All participating students read the same novel chosen by the Union. Then, we gathered in groups to discuss our thoughts and feelings about the story. It was fascinating to hear different perspectives on the same book.What impressed me most was the sense of community. Reading and sharing together deepened my understanding of the book and highlighted the joy of collective learning. It truly celebrated the spirit of World Book Day!Hope to hear from you soon.Yours,Li Hua【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生给英国朋友Jim写一封邮件分享“共读一本书”的公益活动。【详解】1.词汇积累活动:activity→event想法:thought→idea选择:choose→select快乐:joy→happiness2.句式拓展句型转换原句:Reading and sharing together deepened my understanding of the book and highlighted the joy of collective learning.拓展句:It was reading and sharing together that deepened my understanding of the book and highlighted the joy of collective learning.【点睛】【高分句型1】Last Sunday, April 23rd, which is World Book and Copyright Day, our Student Union organized a “Read One Book Together” charity activity.(运用了which引导非限制性定语从句)【高分句型2】What impressed me most was the sense of community.(运用了what引导主语从句)第二节(满分25分)67. 阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。David and Jeff had been close friends since their first day of junior school. They often shared lunchboxes and read David’s favourite book—the Star Map Book. “Look, the Big Dipper (北斗七星)!” Jeff would say excitedly, pointing at the seven stars on the page. At night, they would meet in David’s backyard, taking turns to watch stars through a small telescope (望远镜). They were so crazy about the stars that they always lost track of time. This lasted until eighth grade when Jeff had to move to another school because his father changed his job. As they said their goodbyes, David handed the book to Jeff. “Keep this,” he said, “We will watch the stars together at City High School. Promise ”One year later, David stood at the gate of City High School with his new class schedule, his eyes widened as he spotted a familiar face in the hallway. It was Jeff who was sitting in a wheelchair. A teacher nearby whispered, “Terrible car crash last winter. His leg bones broke in many places. The doctors said he would never walk again.” Watching the boy who had once climbed trees like a monkey now moved slowly, David was heartbroken.Determined to talk to Jeff, David made his way to the classroom during the break, only to find that he was out. To his surprise, David found the Star Map Book on Jeff’s desk, with its pages open to the Big Dipper. Besides the book were the torn pieces of the Space Club poster, which read, “Night Sky Adventure” David realized Jeff didn’t give up on the dreams they had shared and decided to do something.注意:1. 续写词数应为150个左右;2. 请在答题卡的相应位置作答。During lunchtime, David gently walked towards Jeff.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________At the Space Club, David lowered the telescope to wheelchair height.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【范文】Paragraph 1During lunchtime, David gently walked towards Jeff. Seeing his old friend’s hesitant expression, Jeff quickly closed the Star Map Book. “I know what happened,” David said softly, placing a hand on Jeff’s shoulder. “But remember our promise We’ll watch the stars together — no matter what.” Jeff’s eyes welled up as he whispered, “But the Space Club… they said I couldn’t join.” David smiled, “Then we’ll start our own club. Tonight, my backyard, just like before.” He picked up the torn poster pieces and carefully taped them back together. “Adventure isn’t about climbing trees,” he added, “It’s about discovering the sky — together.” Paragraph 2At the Space Club, David lowered the telescope to wheelchair height. “Look,” he said, adjusting the lens for Jeff. “The Big Dipper is brighter tonight.” Jeff’s face lit up as he peered through the eyepiece. Around them, other students gathered, curious about the unusual setup. David announced, “This is Jeff, my co-captain for the Night Sky Team.” A teacher approached, impressed, “We’ll redesign the observatory ramp next week.” As Jeff traced constellations with his finger, David knew their shared dream wasn’t lost — it had just needed a new way to shine.【导语】本文以深厚的友情和对梦想的坚持为线索展开,讲述了David和Jeff这对从小一起长大的好朋友,因为对星空的热爱而结下深厚的情谊。然而,Jeff因一场车祸失去了行走能力,这让David感到非常难过。但David没有放弃,他决定帮助Jeff重新找回对星空的热爱,并一起实现他们的梦想。【详解】1. 段落续写:①由第一段首句内容“午餐时间,David轻轻地走向Jeff。”可知,第一段可描写David与Jeff的对话,以及David如何鼓励Jeff重新找回对星空的热爱。②由第二段首句内容“在太空俱乐部,David把望远镜降到了轮椅的高度。”可知,第二段可描写David如何帮助Jeff重新参与到观星活动中,并且得到了周围人的支持。2. 续写线索:午餐时的鼓励——回忆承诺——重新开始——观星活动——得到支持3. 词汇激活行为类①放:place/put②调整:adjust/modify/regulate③走近:approach/come nearby情绪类①犹豫不定的:hesitant/tentative②好奇的:curious/enquiring【点睛】【高分句型1】Seeing his old friend’s hesitant expression, Jeff quickly closed the Star Map Book.(运用了现在分词作状语)【高分句型2】As Jeff traced constellations with his finger, David knew their shared dream wasn’t lost — it had just needed a new way to shine.(运用了as引导的时间状语从句)21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)" 21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年高一上学期期中英语模拟卷01(译林版)(原卷).doc 2025-2026学年高一上学期期中英语模拟卷01(译林版)(解析).doc