资源简介 中小学教育资源及组卷应用平台2025-2026学年高一上学期期中模拟卷01(人教版)英 语(满分150分,考试用时120分钟)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 难度系数:0.65。4. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.答案是C.1.What time is it now A.9:30. B.10:00. C.10:30.2.What is the woman going to do A.Go for a walk. B.Have an interview. C.Buy some milk.3.Why is Emma tired A.She has just finished a report.B.She climbed a mountain.C.She did a lot of housework.4.Where are the speakers going A.To a factory. B.To a restaurant. C.To a supermarket.5.What are the speakers mainly talking about A.A trip. B.An umbrella. C.The weather.第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.Which of the following does the man dislike A.Eggs. B.Lemons. C.Milk.7.What will the man do next A.Complete his work. B.Help prepare lunch. C.Get the woman some water.听第7段材料,回答第8至10题。8.When did the speakers last see their parents A.A year ago. B.Half a year ago. C.Three months ago.9.Who will buy a cake A.Elaine. B.George. C.Selina.10.Where does the conversation probably take place A.In a car. B.At home. C.In a bakery.听第8段材料,回答第11至13题。11.What does the woman recommend first A.A gray silk tie. B.A brown leather wallet. C.A black leather wallet.12.Why does the boy refuse to buy the brown wallet A.His father might dislike its design.B.He isn’t fond of its color.C.It’s too expensive for him.13.How much will the boy pay A.$35. B.$40. C.$55.听第9段材料,回答第14至17题。14.When did the man watch the movie Mr. Brown mentioned A.On Friday. B.On Saturday. C.On Sunday.15.What does the woman think of the movie she saw last week A.It is fascinating. B.It is boring. C.It is just so-so.16.What type of movies is the man’s favorite A.Science fiction movies. B.Action movies. C.Horror movies.17.Where will the speakers meet first next Sunday A.At the cafe. B.At the cinema. C.At the man’s house.听第10段材料,回答第18至20题。18.On which floor is the outdoor pool at Hotel Posada Freeman A.The 12th floor. B.The 11th floor. C.The 1st floor.19.What do we know about Casa Roxana Bungalows A.It’s simply furnished but quite clean.B.Each room costs only about $15 a night.C.It’s across the street from Olas Altas Beach.20.What is special about Hotel Posada La Mision A.It is located in the west of Playa Madera.B.It has a big bar on the top floor.C.It has ancient red wood windows.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AThe following are four famous cities in the world. New York CityNew York City, the largest city in the United States, is a global (全球的) center of business, entertainment, and culture. With iconic landmarks such as the Empire State Building, Times Square, and the Statue of Liberty, it attracts millions of tourists every year. The city is also home to world-class museums, theaters, and restaurants.ParisParis, the capital of France, is known as the “City of Light” and the “Fashion Capital of the World”. It is famous for its romantic atmosphere, beautiful architecture, and world-renowned art galleries like the Louvre. The Eiffel Tower, one of the most famous landmarks in the world, is also located in Paris. Tokyo Tokyo, the capital of Japan, is a modern metropolis that seamlessly blends traditional Japanese culture with cutting-edge technology. It is a vibrant city with a bustling nightlife, excellent cuisine, and a wide range of shopping opportunities. The city is also home to many historic temples and shrines. Sydney Sydney, the largest city in Australia, is famous for its beautiful beaches, such as Bondi Beach, and the iconic Sydney Opera House. The city offers a great outdoor lifestyle, with many opportunities for water sports, hiking, and enjoying the sunshine. It also has a rich cultural scene, with numerous art galleries, museums, and festivals. 21.Which city is known as the “Fashion Capital of the World” A.New York City. B.Paris. C.Tokyo. D.Sydney. 22.What is Tokyo famous for A.Its romantic atmosphere. B.Its beautiful beaches. C.Blending traditional culture with modern technology. D.Its world-class museums. 23.If you want to enjoy water sports, which city is the best choice A.New York City. B.Paris. C.Tokyo. D.Sydney.BI work in a nursing home and my job is to take care of the elderly.This year, an old lady that I cared for, Alice, had gone through a difficult time. She got dementia and so she had been in the hospital twice. In November I was finally able to get her back to her “home”.Alice had thought her daughter was coming to visit her on Christmas day and that they were going to have the whole family together like the old days. When she finally realized that the happy moment was not going to happen, she was very sad. Knowing that her daughter was not able to make her feel happy, I hated the idea of her being alone on the holiday!On Christmas Eve, I gave her a surprise by asking if she would like to go to a candlelight service at church that night.I took her to her old neighborhood church where all her friends were there. We got to the church early. Then soon some of her friends came and they went over to greet her and sit with her.The candlelight service was beautiful and Alice got a lot of love from her old and new friends there.The truth of the story is that I am the one who got the best gift: the smile on Alice’s face.24.What does the underlined word “dementia” in paragraph 2 refer to A.A plan. B.An illness.C.A house. D.A letter.25.From the text we can learn that Alice_________.A.was thrown out by her daughterB.didn’t like living in the nursing homeC.expected to spend Christmas with her daughterD.returned to her home after leaving the hospital26.Where did Alice spend her Christmas Eve in the end A.In the hospital. B.In her old house.C.In the nursing home. D.In her old neighborhood church.27.What was the best gift that the author got on Christmas Eve A.Alice’s happiness. B.Praise from Alice’s friends.C.Thanks from Alice’s daughter. D.The candlelight service.CIf you are planning on travelling, there are a few simple rules about how to make life easier both before and after your journey.First of all, always check and double-check departure (出发) time. It is surprising how few people really do this carefully. Once I arrived at the airport a few minutes after ten. My secretary had got the ticket for me and I thought she had said that the plane would leave at 10:50. Surprisingly, the person at the departure desk told me that my flight was closed. Therefore, I had to wait three hours for the next one and missed an important meeting.The second rule is to remember that even in this age of credit cards, it is still important to have some local money in cash (现金). Once I arrived at a place at midnight and the bank at the airport was closed. The only way to get to my hotel was by taxi but because I had no dollars, I offered to pay in pounds instead. “Listen! I only take real money!” the driver said angrily. You can imagine how terrible I felt at that moment.The third and the last rule is to find out as much as you can about the weather at your destination before you leave. I feel sorry for some of my workmates who travelled in heavy suits and raincoats in May, when it is still fairly cool in London or Manchester, to places like Athens, Rome or Madrid, where it is already beginning to get quite warm during the day.28.When did the author arrive at the airport probably A.At 9:55. B.At 10:00. C.At 10:05. D.At 10:50.29.When the author found he had no dollars to pay the taxi driver, he ________.A.asked the driver to give him a free ride B.offered to pay in poundsC.gave the driver some fake (假的) money D.tried to pay by credit card30.Generally, in May the weather in London is ________.A.warm and dry B.cold and dryC.hot and wet D.cool and rainy31.What is the text mainly about A.How to make life easier. B.How to be well prepared for a trip.C.How to enjoy ourselves on a trip. D.How to schedule our trip.DSports can help you keep fit and get in touch with nature. However, whether you are in the mountains, in the waves, or on the grassland, you should be aware that your choice of sports might have great influence on the environment.Some sports are resource-hungryz (资源饥渴). Golf, as you may know, eats up not only large areas of countryside, but also tons of water. Besides, all sorts of chemicals and huge amounts of energy are used to keep its courses in good condition. This causes major environment effects. For example, in the dry regions of Portugal and Spain, golf is often held responsible for serious water shortage in some local areas.There are many environment-friendly sports. Power walking is one of them that you can take up today. You don't need any special equipment except a good pair of shoes; and you don't have to worry about resources and your purse. Simple and free, power walking can also keep you fit. If you walk regularly, it will be good for your heart and bones. Experts say that 20 minutes of power walking daily can make you feel less anxious, sleep well and have better weight control.Whatever sports you take up, you can make it greener by using environment-friendly equipment and buying products made from recycled materials.But the final goal should be “green gyms”. They are better replacements for traditional health clubs and modern sports centres. Members of green gyms play sports outdoors, in the countryside or other open spaces.There is no special requirement for you to start your membership. And best of all, it's free.32.Which of the following does the author most probably like?A.Cycling around a lake.B.Driving a car on the street.C.Playing basketball in a gym.D.Swimming in a sports centre.33.What do you know about golf from Paragraph 2?A.It is unpopular in Portugal and Spain.B.It causes water shortage around the world.C.It protects the earth from chemicals and waste.D.It needs water and energy to keep its courses green.34.What does the underlined word “them” in the Paragraph 3 refer to?A.Resource-hungry sports.B.Outdoors sports.C.Environment-friendly sports.D.Indoors sports.35.The author writes the passage to__________ .A.show us the function of major sportsB.encourage us to go in for green sportsC.discuss the major influence of popular sportsD.introduce different types of environment-friendly sports第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Simple ways to make your travel more enjoyableTravel should be enjoyable. It enables you to take a break somewhere different, away from all the usual worries of life. 36 There’s so much to do to make your trip a successful one. Here are some ways to make our travel more enjoyable!Book well. The places you book will surely determine the kind of trip you’ll end up with. Don’t all these amazing hotels look the same How about looking for a home where you get far more space using that money Camping trips are also a good way of spending you vacations. 37 .Find fun in your air travel. we know that sometimes air travel can be annoying. In fact, airports are amusing places. 38 . You need to keep an eye open. From watching people to enjoying wonderful advertisements, you can gain great pleasure at the airport if you travel with the right state of mind.Keep it simple. The best things in life are simple and free. 39 You absorb the culture and engage with the locals as well. Most of the time, you wouldn’t just walk with the tour guides who make you go through some places that just aren’t to your liking. Be your own guide and make simple travel plans that can make your travel more interesting!40 There’s little fun in travelling if you don’t feel well. If you wish to make your travel more enjoyable, take good care of your health before you mean to travel. See a doctor and get yourself checked if it is necessary. Get all the medicines you’d possibly need.A.Stay fitB.Mix with the crowd.C.There’s so much to explore.D.However, your travel often turns out to be greatly stressful.E.Travelling on foot is one of the best ways to explore a new place.F.So determining where to live is a good way to make your travel more pleasant.G.Also, you can get a fair idea about the dos and don’ts of the place.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Senior high school began with meeting new friends, which was the most exciting part of that period. However, I noticed the 41 from junior school right away since students around me were trying their best to get good 42 .It was surprising for me to 43 that my friends were no longer willing to meet very often after school. This made me 44 that perhaps I failed to know the true meaning of these 45 years. It became especially 46 after I talked to my best friend. He told me that he was really 47 because I seemed to have no plan when it came to 48 for college. Honestly, he was right.49 , my best friend was wise and able to explain his 50 to me. Also, he offered to spend time studying with me and getting me ready for the test to make sure I didn’t 51 anything meaningful from the textbook. This was surprising for me since I was 52 that activities like reading textbooks could not be enjoyable. I was wrong, and this 53 taught me that having fun in high school doesn’t just mean going to parties or spending time in cafes. Instead, you can have a(n) 54 experience that will also be worthwhile for your future.I’m glad that I learned from this situation. Now, I am studying harder to 55 more knowledge and try to understand the most interested subjects to find out what I study in the future.41.A.experiment B.advance C.difference D.impression42.A.grades B.affairs C.debates D.influences43.A.explain B.find C.expect D.remember44.A.concentrate B.imagine C.explore D.realize45.A.senior B.junior C.boring D.unusual46.A.grey B.clear C.exact D.basic47.A.annoyed B.excited C.worried D.frightened48.A.preparing B.searching C.designing D.exchanging49.A.Slowly B.Luckily C.Strangely D.Finally50.A.personality B.time C.sign D.opinion51.A.add up to B.do well in C.miss out on D.make up for52.A.confident B.familiar C.doubtful D.curious53.A.focus B.wisdom C.source D.experience54.A.suitable B.enjoyable C.changeable D.awkward55.A.set B.put C.get D.run第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。Widely accepted as one of the 56 (large) industrial and economic centers in southwestern China, Chongqing City is a popular destination for travelers in terms of its hilly slopes, night views and spicy food. Meaning “double celebrations” in Chinese, the city 57 (build) in the 11th century BC during the Zhou Dynasty. With three thousand years of BaYu culture, the city has changed from an ancient military strategic pass 58 a city open to the outside world.The best time of visiting Chongqing is spring and fall. 59 , as one of China’s “Three Furnaces” (火炉), Chongqing is unbearably hot during the summer. Meanwhile, covered with a thick layer (层) of fog for 60 average (平均数) of 68 days a year, it is also considered as “Fog City”.Surrounded by a number of 61 (mountain) and straddling (横跨) the Yangtze River, Chongqing is a natural wonder. The main features of the downtown area are the hilly slopes, 62 made travelers learn to get used to the feeling of going up and down, up and down. At night, 63 (climb) up onto one of the less-populated hills is 64 (complete) unforgettable experiences to enjoy these unique views of the city’s night lights. With advantages in geographical, cultural and social environment, Chongqing is becoming an irresistible attraction and is showing 65 (it) greatness and charms to the outside world.第四部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)66.假如你是李华,你的好朋友Alice来信说她即将参加一场马拉松比赛,但由于第一次参赛,深感焦虑,不知该如何准备。请根据下面提示给她写一封建议信。内容包括:1.表示慰问;2.备赛建议;3.表达祝福。注意:1.写作词数应为80字左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Dear Alice,____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Hua第二节(满分25分)67.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Steve, 21, was leading a small team into an abandoned(废弃的)mine near Paradise Pines, California. With him were his 19-year-old brother Allen, and a fishing friend, 32-year-old Bobby Erler.After a couple of hours of exploring, Steve suddenly felt the earth give way under him. The drainage shaft(排水井)! His fingers clawed helplessly at the wet soil as he fell. He was falling into darkness, his body struggling against the walls of the shaft.20 feet away, Allen heard a loud cry. “I’m climbing down,” he told Bobby.With his torch(手电筒)under his arm, Allen slid rapidly down the pipe. “I’m coming, Steve!” he yelled several times. No answer.As Allen slid towards the bottom of the mine shaft, he saw Steve floating face down in the water. He slipped his arms round Steve and patted him on the back. Water came out of Steve’s mouth continuously.“I’m going to die, right ” Steve said in a weak voice.“No way,” Allen said. “Bobby’s going for help.”At 3: 20 pm, Bobby stepped through the door of the local fire station, a mile and a half from the top of the canyon(峡谷).“My friends. Trapped,” he said, out of breath. “Last Chance Mine. You have to hurry!”One hundred miles away, Bob Trussell’s phone rang at 5 pm. Leader of the Lassen County Search and Rescue Team, Trussell, 44, had the only team in northern California trained to lead mine rescues. “I’ll pull together my team,” he said, “but it’ll take some time to get there.” An hour later, he was leading a line of six trucks towards Paradise Pines.Suddenly, Steve fell unconscious(不省人事的). Allen wondered how long they could hold on.注意:1.续写词数应为150个左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Suddenly Allen saw something shining above them.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Steve was rushed to hospital at once.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台2025-2026学年高一上学期期中模拟卷01(人教版)英 语·全解全析(满分150分,考试用时120分钟)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 难度系数:0.65。4. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.答案是C.1.What time is it now A.9:30. B.10:00. C.10:30.【答案】A【原文】M: Come on! The lecture starts at 10:00 and we only have half an hour left.W: Why are you in such a hurry It only takes 10 minutes to walk from the canteen to the lecture hall.2.What is the woman going to do A.Go for a walk. B.Have an interview. C.Buy some milk.【答案】B【原文】W: If you take little Anne out for a walk, remember to carry her hat. And there is milk in the fridge and napkins in the bag.M: Got it. Just go, or you’ll be late for your interview. Good luck!3.Why is Emma tired A.She has just finished a report.B.She climbed a mountain.C.She did a lot of housework.【答案】C【原文】M: You look tired, Emma. What’s going on W: Well, I just did a mountain of housework and now I have a report to prepare.M: I think you should take some rest first.4.Where are the speakers going A.To a factory. B.To a restaurant. C.To a supermarket.【答案】B【原文】W: I’m sick of the food in our factory canteen. Let’s eat out. It’ll be my treat.M: Really You’ re so generous! Where are you taking me W: Donald’s Kitchen. It’s a nice restaurant near the Carrefour Supermarket.5.What are the speakers mainly talking about A.A trip. B.An umbrella. C.The weather.【答案】C【原文】W: It’s getting rather cloudy. I’m afraid it’s going to rain at any moment.M: I just hope it’ll be sunny tomorrow. I’ve planned a trip with Scott.W: Look! It’s pouring down. We should have taken an umbrella.第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.Which of the following does the man dislike A.Eggs. B.Lemons. C.Milk.7.What will the man do next A.Complete his work. B.Help prepare lunch. C.Get the woman some water.【答案】6.B 7.A【原文】M: What’s in this pie W: Milk, eggs, flour and lemons.M: Oh, no wonder I feel so strange! I don’t like lemons. They’ re too sour.W: I’m so sorry that I totally forgot! Do you want some water M: Okay, thank you. I’ll finish my work in half an hour. Then I can help you prepare lunch.W: Alright. I’ll go and get you a glass of water.听第7段材料,回答第8至10题。8.When did the speakers last see their parents A.A year ago. B.Half a year ago. C.Three months ago.9.Who will buy a cake A.Elaine. B.George. C.Selina.10.Where does the conversation probably take place A.In a car. B.At home. C.In a bakery.【答案】8.B 9.C 10.A【原文】M: We haven’t been to our parents’ home for a long time. I’m so excited now.W: Yes, the last time we saw them was six months ago.M: I really like Christmas. It’s a good chance to meet them.W: We are of the same mind.M: Well, do we need to buy a cake on the way there W: Nope, Mom called and said Selina would buy one.M: OK. Is anyone else coming today W: Of course! Today is important, you know. All the brothers and sisters will enjoy a big dinner with our parents.M: So George and his wife Elaine are definitely coming.W: Yes. I miss them so much.M: Anyway, you can meet them in thirty minutes. We’ve been driving for an hour.听第8段材料,回答第11至13题。11.What does the woman recommend first A.A gray silk tie. B.A brown leather wallet. C.A black leather wallet.12.Why does the boy refuse to buy the brown wallet A.His father might dislike its design.B.He isn’t fond of its color.C.It’s too expensive for him.13.How much will the boy pay A.$35. B.$40. C.$55.【答案】11.C 12.A 13.B【原文】W: Hi. May I help you M: Hi. I want to buy a birthday gift for my father. And a friend of mine said I should come to your shop.W: You are in the right place. For your father, huh What about this black leather wallet It’s of good quality and it’s only $50.M: It does look nice. But it’s too expensive for me.W: Well, how about this brown one It will just cost you$35.M: Umm... The price is reasonable. I just don’t think my father will like the design.W: Okay, then how about this gray silk tie M: That’ s really pretty, but the price tag says $55. I don’t have enough money.W: Well, the tie is on sale. If you buy it today, you can save $ 15. What do you say M: Oh, great. I’ll take it.听第9段材料,回答第14至17题。14.When did the man watch the movie Mr. Brown mentioned A.On Friday. B.On Saturday. C.On Sunday.15.What does the woman think of the movie she saw last week A.It is fascinating. B.It is boring. C.It is just so-so.16.What type of movies is the man’s favorite A.Science fiction movies. B.Action movies. C.Horror movies.17.Where will the speakers meet first next Sunday A.At the cafe. B.At the cinema. C.At the man’s house.【答案】14.B 15.A 16.A 17.C【原文】M: Have you seen the movie Mr. Brown mentioned in Friday’s class I watched it yesterday.W: No. I usually go camping with my family on Saturdays. Anyway, what do you think of the movie M: Well, it is just so-so. It starts well, but it is a little boring toward the end. Horror movies are not my cup of tea.W: I see. Do you like action movies I watched one last week. It is very attractive.M: Hmm, I’m not really fond of action movies. I like science fiction movies best. And I watch comedies sometimes.W: I also like science fiction movies. And I’m going to see Westworld next Sunday. Would you like to join me M: Yeah. When and where shall we meet exactly W: Let’s meet at 9: 00 a. m. I can pick you up at your house.M: Thank you! In that case, I’ll treat you to a cup of coffee.听第10段材料,回答第18至20题。18.On which floor is the outdoor pool at Hotel Posada Freeman A.The 12th floor. B.The 11th floor. C.The 1st floor.19.What do we know about Casa Roxana Bungalows A.It’s simply furnished but quite clean.B.Each room costs only about $15 a night.C.It’s across the street from Olas Altas Beach.20.What is special about Hotel Posada La Mision A.It is located in the west of Playa Madera.B.It has a big bar on the top floor.C.It has ancient red wood windows.【答案】18.B 19.A 20.C【原文】M: Our listener’s question this week comes from Kenny Bailey who has been listening to our program since 2006. And he wants us to give some advice on budget hotels on Mexico’s Pacific coast. We’ll focus on the top 3 today. The first one on our list is Hotel Posada Freeman. This 12-storey hotel sits just across the street from Olas Altas Beach. It has bright, comfortable rooms with ocean views, a top-floor bar and an outdoor pool on the 11th floor. A single room costs only about $15 a night. Then there is Casa Roxana Bungalows. It’s the perfect choice for an adventurer, as the hotel is located in an area that is known for its jungle tours. The hotel is simply furnished but perfectly clean, with double beds, air conditioning and reliable Wi-Fi. Each room costs $20 a night. And last but not least, Hotel Posada La Mision. This family-friendly place overlooks the east end of Playa Madera. What makes it special is its ancient red wood windows. And you can enjoy abundant ocean views for $30 a night, at the very most.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AThe following are four famous cities in the world. New York CityNew York City, the largest city in the United States, is a global (全球的) center of business, entertainment, and culture. With iconic landmarks such as the Empire State Building, Times Square, and the Statue of Liberty, it attracts millions of tourists every year. The city is also home to world-class museums, theaters, and restaurants.ParisParis, the capital of France, is known as the “City of Light” and the “Fashion Capital of the World”. It is famous for its romantic atmosphere, beautiful architecture, and world-renowned art galleries like the Louvre. The Eiffel Tower, one of the most famous landmarks in the world, is also located in Paris. Tokyo Tokyo, the capital of Japan, is a modern metropolis that seamlessly blends traditional Japanese culture with cutting-edge technology. It is a vibrant city with a bustling nightlife, excellent cuisine, and a wide range of shopping opportunities. The city is also home to many historic temples and shrines. Sydney Sydney, the largest city in Australia, is famous for its beautiful beaches, such as Bondi Beach, and the iconic Sydney Opera House. The city offers a great outdoor lifestyle, with many opportunities for water sports, hiking, and enjoying the sunshine. It also has a rich cultural scene, with numerous art galleries, museums, and festivals. 21.Which city is known as the “Fashion Capital of the World” A.New York City. B.Paris. C.Tokyo. D.Sydney. 22.What is Tokyo famous for A.Its romantic atmosphere. B.Its beautiful beaches. C.Blending traditional culture with modern technology. D.Its world-class museums. 23.If you want to enjoy water sports, which city is the best choice A.New York City. B.Paris. C.Tokyo. D.Sydney.【答案】21.B 22.C 23.D【导语】本文是一篇应用文。文章主要讲述了世界四个著名城市的特点。21.细节理解题。根据Paris部分中“Paris, the capital of France, is known as the “City of Light” and the “Fashion Capital of the World”.(法国首都巴黎被誉为“光之城”和“世界时尚之都”。)”可知,巴黎被称为“世界时尚之都”。故选B。22.细节理解题。根据Tokyo部分中“Tokyo, the capital of Japan, is a modern metropolis that seamlessly blends traditional Japanese culture with cutting-edge technology.(东京是日本的首都,是一座将日本传统文化与尖端技术完美融合的现代大都市。)”可知,东京以将传统文化与现代技术融合而闻名。故选C。23.细节理解题。根据Sydney部分中“The city offers a great outdoor lifestyle, with many opportunities for water sports, hiking, and enjoying the sunshine.(这座城市提供了很棒的户外生活方式,有很多机会进行水上运动、徒步旅行和享受阳光。)”可知,如果你想享受水上运动,悉尼是最好的选择。故选D。BI work in a nursing home and my job is to take care of the elderly.This year, an old lady that I cared for, Alice, had gone through a difficult time. She got dementia and so she had been in the hospital twice. In November I was finally able to get her back to her “home”.Alice had thought her daughter was coming to visit her on Christmas day and that they were going to have the whole family together like the old days. When she finally realized that the happy moment was not going to happen, she was very sad. Knowing that her daughter was not able to make her feel happy, I hated the idea of her being alone on the holiday!On Christmas Eve, I gave her a surprise by asking if she would like to go to a candlelight service at church that night.I took her to her old neighborhood church where all her friends were there. We got to the church early. Then soon some of her friends came and they went over to greet her and sit with her.The candlelight service was beautiful and Alice got a lot of love from her old and new friends there.The truth of the story is that I am the one who got the best gift: the smile on Alice’s face.24.What does the underlined word “dementia” in paragraph 2 refer to A.A plan. B.An illness.C.A house. D.A letter.25.From the text we can learn that Alice_________.A.was thrown out by her daughterB.didn’t like living in the nursing homeC.expected to spend Christmas with her daughterD.returned to her home after leaving the hospital26.Where did Alice spend her Christmas Eve in the end A.In the hospital. B.In her old house.C.In the nursing home. D.In her old neighborhood church.27.What was the best gift that the author got on Christmas Eve A.Alice’s happiness. B.Praise from Alice’s friends.C.Thanks from Alice’s daughter. D.The candlelight service.【答案】24.B 25.C 26.D 27.A【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了作者在养老院工作,帮助其中一位老人爱丽丝的故事。24.词句猜测题。根据画线词下文“so she had been in the hospital twice”(所以她住过两次医院)可知,划线词所在句此处指Alice生病了,所以划线词指“疾病”,故选B。25.推理判断题。根据第三段中“Alice had thought her daughter was coming to visit her on Christmas day and that they were going to have the whole family together like the old days.”(爱丽丝原以为女儿会在圣诞节来看她,她们会像以前一样全家团聚。)可知,爱丽丝期待和女儿一起度过圣诞节。故选C。26.细节理解题。根据第五段中“I took her to her old neighborhood church where all her friends were there.”(我带她去了附近的老教堂,她所有的朋友都在那里。)可知,爱丽丝圣诞节前夜去了附近的老教堂。故选D。27.细节理解题。根据末段内容“The truth of the story is that I am the one who got the best gift: the smile on Alice’s face.”(这个故事的真相是,我才是那个得到最好礼物的人:爱丽丝脸上的笑容。)在作者看来,他得到了最好的礼物:爱丽丝脸上的笑容,即爱丽丝的幸福。故选A。CIf you are planning on travelling, there are a few simple rules about how to make life easier both before and after your journey.First of all, always check and double-check departure (出发) time. It is surprising how few people really do this carefully. Once I arrived at the airport a few minutes after ten. My secretary had got the ticket for me and I thought she had said that the plane would leave at 10:50. Surprisingly, the person at the departure desk told me that my flight was closed. Therefore, I had to wait three hours for the next one and missed an important meeting.The second rule is to remember that even in this age of credit cards, it is still important to have some local money in cash (现金). Once I arrived at a place at midnight and the bank at the airport was closed. The only way to get to my hotel was by taxi but because I had no dollars, I offered to pay in pounds instead. “Listen! I only take real money!” the driver said angrily. You can imagine how terrible I felt at that moment.The third and the last rule is to find out as much as you can about the weather at your destination before you leave. I feel sorry for some of my workmates who travelled in heavy suits and raincoats in May, when it is still fairly cool in London or Manchester, to places like Athens, Rome or Madrid, where it is already beginning to get quite warm during the day.28.When did the author arrive at the airport probably A.At 9:55. B.At 10:00. C.At 10:05. D.At 10:50.29.When the author found he had no dollars to pay the taxi driver, he ________.A.asked the driver to give him a free ride B.offered to pay in poundsC.gave the driver some fake (假的) money D.tried to pay by credit card30.Generally, in May the weather in London is ________.A.warm and dry B.cold and dryC.hot and wet D.cool and rainy31.What is the text mainly about A.How to make life easier. B.How to be well prepared for a trip.C.How to enjoy ourselves on a trip. D.How to schedule our trip.【答案】28.C 29.B 30.D 31.B【导语】这是一篇说明文。文章介绍了可以使旅行前后的生活更轻松的建议,主要是几项在旅行前就要做好的准备工作。28.细节理解题。根据第一段“Once I arrived at the airport a few minutes after ten.(有一次,我在十点过几分钟到达机场)”可推测,作者是在十点零几分到达机场。故选C项。29.细节理解题。根据第三段“The only way to get to my hotel was by taxi but because I had no dollars, I offered to pay in pounds instead.(去旅馆的唯一方法是乘出租车,但因为我没有美元,所以我提出用英镑代替)”可知,作者没有美元现金,主动提出用英镑给出租车司机结账。故选B项。30.推理判断题。根据最后一段“I feel sorry for some of my workmates who travelled in heavy suits and raincoats in May, when it is still fairly cool in London or Manchester, to places like… (我为我的一些同事感到遗憾,他们在5月份,伦敦或曼彻斯特还相当凉爽的时候,穿着厚重的西装和雨衣,前往…)”伦敦人在5月还穿着厚衣服,带着雨衣可推测,一般情况下,伦敦在5月份时天气应该是凉爽,时有阴雨。故选D项。31.主旨大意题。根据文章主题段第一段“If you are planning on travelling, there are a few simple rules about how to make life easier both before and after your journey.(如果你计划旅行,有一些简单的规则可以让你在旅行前后的生活更轻松)”及下面具体建议可知,本文主要介绍了如何在计划旅行时,做好充分的准备工作,以使旅途生活更为惬意舒适,不会频频出差错。故选B项。DSports can help you keep fit and get in touch with nature. However, whether you are in the mountains, in the waves, or on the grassland, you should be aware that your choice of sports might have great influence on the environment.Some sports are resource-hungryz (资源饥渴). Golf, as you may know, eats up not only large areas of countryside, but also tons of water. Besides, all sorts of chemicals and huge amounts of energy are used to keep its courses in good condition. This causes major environment effects. For example, in the dry regions of Portugal and Spain, golf is often held responsible for serious water shortage in some local areas.There are many environment-friendly sports. Power walking is one of them that you can take up today. You don't need any special equipment except a good pair of shoes; and you don't have to worry about resources and your purse. Simple and free, power walking can also keep you fit. If you walk regularly, it will be good for your heart and bones. Experts say that 20 minutes of power walking daily can make you feel less anxious, sleep well and have better weight control.Whatever sports you take up, you can make it greener by using environment-friendly equipment and buying products made from recycled materials.But the final goal should be “green gyms”. They are better replacements for traditional health clubs and modern sports centres. Members of green gyms play sports outdoors, in the countryside or other open spaces.There is no special requirement for you to start your membership. And best of all, it's free.32.Which of the following does the author most probably like?A.Cycling around a lake.B.Driving a car on the street.C.Playing basketball in a gym.D.Swimming in a sports centre.33.What do you know about golf from Paragraph 2?A.It is unpopular in Portugal and Spain.B.It causes water shortage around the world.C.It protects the earth from chemicals and waste.D.It needs water and energy to keep its courses green.34.What does the underlined word “them” in the Paragraph 3 refer to?A.Resource-hungry sports.B.Outdoors sports.C.Environment-friendly sports.D.Indoors sports.35.The author writes the passage to__________ .A.show us the function of major sportsB.encourage us to go in for green sportsC.discuss the major influence of popular sportsD.introduce different types of environment-friendly sports【答案】32.A 33.D 34.C 35.B【导语】这是一篇说明文。文章主要讲述运动可以让人保持健康也可以让人们接近大自然。然而不管你是在大山里,还是在草地上运动,都应该注意,人们对运动的选择可能会影响到地球的环境。在文章中作者鼓励人们要多进行环保的、不消耗自然资源的运动,比如竞走。32.推理判断题。根据最后一段最后三句话“Members of green gyms play sports outdoors, in the countryside or other open spaces. There is no special requirement for you to start your membership. And best of all, it’s free. (绿色健身房的成员在户外、乡村或其他开放空间进行运动。开始成为会员没有特殊要求。最棒的是,它是免费的。)”可知,作者认为我们进行的户外活动应该是绿色环保的,并且是免费的。由此可推知,作者会赞成在湖边骑车。故选A。33.细节理解题。根据第二段“Golf, as you may know, eats up not only large areas of countryside, but also tons of water. Besides, all sorts of chemicals and huge amounts of energy are used to keep its courses in good condition. (你可能知道,高尔夫不仅消耗了大片农村地区,还消耗了大量的水。此外,各种各样的化学物质和巨大的能量被用来保持其路线处于良好状态。)”可知,高尔夫这项运动不仅侵占了大片的乡村区域,浪费了大量的水,而且需要电去维持它的运转。故选D。34.词句猜测题。根据第三段“There are many environment-friendly sports.Power walking is one of them that you can take up today. (有许多环保型运动。快走就是你如今可以从事的这类运动之一。)” 可知,这里的“them”指代前文提到的“environment-friendly sports (环保型运动)”。故选C。35.推理判断题。文章主要讲述运动可以让人保持健康也可以让人们接近大自然。然而不管你是在大山里,还是在草地上运动,都应该注意,人们对运动的选择可能会影响到地球的环境。在文章中作者鼓励人们要多进行环保的、不消耗自然资源的运动,比如竞走。结合最后一段的“Members of green gyms play sports outdoors, in the countryside or other open spaces. There is no special requirement for you to start your membership. And best of all, it’s free. (绿色健身房的成员在户外、乡村或其他开放空间进行运动。开始成为会员没有特殊要求。最棒的是,它是免费的。)”推知,作者写这篇文章的目的是呼吁我们要积极参加绿色体育运动。故选B。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Simple ways to make your travel more enjoyableTravel should be enjoyable. It enables you to take a break somewhere different, away from all the usual worries of life. 36 There’s so much to do to make your trip a successful one. Here are some ways to make our travel more enjoyable!Book well. The places you book will surely determine the kind of trip you’ll end up with. Don’t all these amazing hotels look the same How about looking for a home where you get far more space using that money Camping trips are also a good way of spending you vacations. 37 .Find fun in your air travel. we know that sometimes air travel can be annoying. In fact, airports are amusing places. 38 . You need to keep an eye open. From watching people to enjoying wonderful advertisements, you can gain great pleasure at the airport if you travel with the right state of mind.Keep it simple. The best things in life are simple and free. 39 You absorb the culture and engage with the locals as well. Most of the time, you wouldn’t just walk with the tour guides who make you go through some places that just aren’t to your liking. Be your own guide and make simple travel plans that can make your travel more interesting!40 There’s little fun in travelling if you don’t feel well. If you wish to make your travel more enjoyable, take good care of your health before you mean to travel. See a doctor and get yourself checked if it is necessary. Get all the medicines you’d possibly need.A.Stay fitB.Mix with the crowd.C.There’s so much to explore.D.However, your travel often turns out to be greatly stressful.E.Travelling on foot is one of the best ways to explore a new place.F.So determining where to live is a good way to make your travel more pleasant.G.Also, you can get a fair idea about the dos and don’ts of the place.【答案】36.D 37.F 38.C 39.E 40.A【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了一些让旅行更愉快的方法。36.根据上文“Travel should be enjoyable. It enables you to take a break somewhere different, away from all the usual worries of life.(旅行应该是愉快的。它能让你在不同的地方休息一下,远离生活中所有的日常烦恼)”以及后文“There’s so much to do to make your trip a successful one. Here are some ways to make our travel more enjoyable!(要使你的旅行成功,还有很多事情要做。这里有一些方法让我们的旅行更愉快!)”可知,上文提到旅行应该是愉快的,后文则提出了让旅行愉快的方法,可知本句与上文构成转折,指出旅行不愉快的情况。D选项“然而,你的旅行往往是非常有压力的”符合语境,故选D。37.根据上文“Book well. The places you book will surely determine the kind of trip you’ll end up with. Don’t all these amazing hotels look the same How about looking for a home where you get far more space using that money Camping trips are also a good way of spending you vacations.(预定好。你预订的地方肯定会决定你的旅行方式。 这些漂亮的酒店不是看起来都一样吗?不如用这笔钱找个更宽敞的房子?露营旅行也是度假的好方法)”可知,本段关于让旅行愉快的方法是预定好住宿,F选项“所以决定住在哪里是让你的旅行更愉快的一个好方法”符合语境,故选F。38.根据上文“Find fun in your air travel. we know that sometimes air travel can be annoying. In fact, airports are amusing places.(在空中旅行中寻找乐趣。 我们知道有时候飞机旅行很烦人。事实上,机场是有趣的地方)”以及后文“You need to keep an eye open. From watching people to enjoying wonderful advertisements, you can gain great pleasure at the airport if you travel with the right state of mind.(你得多留心。从看人到欣赏精彩的广告,如果你带着正确的心态旅行,你可以在机场获得巨大的乐趣)”可知,上文提到机场是个有趣的地方,本句承接上文说明原因:有很多东西可以探索。C选项“有很多东西可以探索”符合语境,故选C。39.根据后文“You absorb the culture and engage with the locals as well. Most of the time, you wouldn’t just walk with the tour guides who make you go through some places that just aren’t to your liking. Be your own guide and make simple travel plans that can make your travel more interesting!(你可以吸收当地的文化,也可以和当地人交流。大多数时候,你不会只是跟着导游走,导游会让你去一些你不喜欢的地方。做你自己的导游,制定简单的旅行计划,让你的旅行更有趣!)”可知,本句主要是在建议一种旅行方式,可以让你吸收当地的文化,也可以和当地人交流,E选项“徒步旅行是探索一个新地方的最好方法之一”符合语境,故选E。40.根据后文“There’s little fun in travelling if you don’t feel well. If you wish to make your travel more enjoyable, take good care of your health before you mean to travel. See a doctor and get yourself checked if it is necessary. Get all the medicines you’d possibly need.( 如果你不舒服,旅行就没有什么乐趣了。如果你想让你的旅行更愉快,在旅行前请注意自己的健康。如果有必要,去看医生,自己检查一下。带上你可能需要的所有药物)”可知,后文提到了在旅行中带上药物和去看医生的情况,可见本句是在说明旅行中要保持健康。A选项“保持健康”符合语境,故选A。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Senior high school began with meeting new friends, which was the most exciting part of that period. However, I noticed the 41 from junior school right away since students around me were trying their best to get good 42 .It was surprising for me to 43 that my friends were no longer willing to meet very often after school. This made me 44 that perhaps I failed to know the true meaning of these 45 years. It became especially 46 after I talked to my best friend. He told me that he was really 47 because I seemed to have no plan when it came to 48 for college. Honestly, he was right.49 , my best friend was wise and able to explain his 50 to me. Also, he offered to spend time studying with me and getting me ready for the test to make sure I didn’t 51 anything meaningful from the textbook. This was surprising for me since I was 52 that activities like reading textbooks could not be enjoyable. I was wrong, and this 53 taught me that having fun in high school doesn’t just mean going to parties or spending time in cafes. Instead, you can have a(n) 54 experience that will also be worthwhile for your future.I’m glad that I learned from this situation. Now, I am studying harder to 55 more knowledge and try to understand the most interested subjects to find out what I study in the future.41.A.experiment B.advance C.difference D.impression42.A.grades B.affairs C.debates D.influences43.A.explain B.find C.expect D.remember44.A.concentrate B.imagine C.explore D.realize45.A.senior B.junior C.boring D.unusual46.A.grey B.clear C.exact D.basic47.A.annoyed B.excited C.worried D.frightened48.A.preparing B.searching C.designing D.exchanging49.A.Slowly B.Luckily C.Strangely D.Finally50.A.personality B.time C.sign D.opinion51.A.add up to B.do well in C.miss out on D.make up for52.A.confident B.familiar C.doubtful D.curious53.A.focus B.wisdom C.source D.experience54.A.suitable B.enjoyable C.changeable D.awkward55.A.set B.put C.get D.run【答案】41.C 42.A 43.B 44.D 45.A 46.B 47.C 48.A 49.B 50.D 51.C 52.A 53.D 54.B 55.C【导语】本文是一篇记叙文,讲述了作者在高中阶段经历的一些事情,通过与好友的相处以及自身的感悟,明白了高中生活中学习与娱乐的正确关系,以及努力学习对未来的重要性。41.考查名词词义辨析。句意:然而,我立刻注意到了与初中时的不同,因为周围的同学们都在尽力取得好成绩。A. experiment实验;B. advance前进;C. difference不同;D. impression印象;根据下文“students around me were trying their best to get good”可知周围的同学都在努力学习,可推理出这里指的是与初中的不同之处。故选C项。42.考查名词词义辨析。句意:同上题。A. grades成绩;B. affairs事务;C. debates辩论;D. influences影响;根据上文“trying their best”可知上文提到了同学努力做事,分析选项,A项“grades成绩”表达的含义符合语境,学生们努力是为了取得好的成绩。故选A项。43.考查动词词义辨析。句意:让我感到惊讶的是,我的朋友们在放学后不再愿意像以前那样经常见面了。A. explain解释;B. find发现;C. expect期望;D. remember记得;根据下文“that my friends were no longer willing to meet very often after school”可知作者的朋友们在放学后不再愿意像以前那样经常见面了,这里是作者发现的一个现象。故选B项。44.考查动词词义辨析。句意:这使我意识到,也许我没有真正理解这些高年级的意义。A. concentrate集中注意力;B. imagine想象;C. explore探索;D. realize意识到;根据下文“perhaps I failed to know the true meaning”可知下文提到了没有真正理解……的意义,可推理出这里是指作者意识到某个事实。故选D项。45.考查形容词词义辨析。句意:同上题。A. senior高级的;高年级的;B. junior初级的;低年级的;C. boring无聊的;D. unusual不寻常的;根据上文“Senior high school”可知,这里是指高年级的岁月。故选A项。46.考查形容词词义辨析。句意:在我和我最好的朋友谈过之后,这种情况变得尤其清晰。A. grey灰色的;B. clear清晰的;C. exact确切的;D. basic基本的;根据下文“after I talked to my best friend”可知下文提到了与最好的朋友谈话,可推理出此处说的是谈话之后事情变得更加清晰明了。故选B项。47.考查形容词词义辨析。句意:他告诉我,他真的很担心,因为我似乎在准备大学入学时没有任何计划。A. annoyed恼怒的;B. excited兴奋的;C. worried担心的;D. frightened害怕的;根据下文“because I seemed to have no plan”可知下文提到了作者没有计划,所以朋友对作者没有计划感到担心。故选C项。48.考查动词词义辨析。句意:同上题。A. preparing准备;B. searching搜索;C. designing设计;D. exchanging交换;根据下文“for college”可知下文提到了大学,可推理出这里是指准备大学入学的事情。故选A项。49.考查副词词义辨析。句意:幸运的是,我最好的朋友聪明伶俐,能够向我解释他的观点。A. Slowly慢慢地;B. Luckily幸运地;C. Strangely奇怪地;D. Finally最终;根据下文“my best friend was wise and able to explain”可知作者最好的朋友聪明伶俐,且能够帮忙,可推理出这里表示一种幸运的情感。故选B项。50.考查名词词义辨析。句意:同上题。A. personality个性;B. time时间;C. sign标志;D. opinion观点;根据下文“anything meaningful from the textbook”可知下文提到了书上的任何可能有意义的东西,可推理出这里是指朋友的对所学知识的观点。故选D项。51.考查动词短语辨析。句意:他还主动提出和我一起学习,确保我不错过课本上有意义的内容。A. add up to总计;B. do well in擅长;C. miss out on错过;D. make up for弥补;根据上文“getting me ready for the test”以及下文“anything meaningful from the textbook”可知作者的朋友主动和作者一起学习,可推理出此处说的是朋友希望作者不要错过重要的学习内容。故选C项。52.考查形容词词义辨析。句意:这对我来说是个惊喜,因为我一直相信阅读课本这类活动是不会让人愉快的。A. confident自信的;B. familiar熟悉的;C. doubtful怀疑的;D. curious好奇的;根据下文“that activities like reading textbooks could not be enjoyable”可知下文说的是阅读课本这类活动是不会让人愉快的,作者之前对此持肯定态度,即自信地认为。故选A项。53.考查名词词义辨析。句意:我错了,这次经历教会我,在高中享受乐趣不仅仅意味着参加聚会或在咖啡馆消磨时间。A. focus焦点;B. wisdom智慧;C. source来源;D. experience经历;根据下文“having fun in high school doesn’t just mean going to parties or spending time in cafes”可知下文说的是在高中享受乐趣不仅仅意味着参加聚会或在咖啡馆消磨时间,可知这里是指作者经历过高中生活以后的感受。故选D项。54.考查形容词词义辨析。句意:相反,你可以有一个愉快的经历,这对你未来也是有价值的。A. suitable合适的;B. enjoyable愉快的;C. changeable可变的;D. awkward尴尬的;根据上文“that will also be worthwhile for your future”可知下文说的是对你未来也是有价值,可推理出空白处应填表示“愉快的”含义的表达,指一种愉快的经历。故选B项。55.考查动词词义辨析。句意:现在,我正在更加努力地学习,获取更多的知识,并试图理解最感兴趣的学科,以确定我未来的学习方向。A. set设置;B. put放置;C. get获得;D. run运行;根据下文“more knowledge and try to understand the most interested subjects”可知下文说的是更多的知识并试图理解最感兴趣的学科,可推理出这里是指获取知识。故选C项。第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。Widely accepted as one of the 56 (large) industrial and economic centers in southwestern China, Chongqing City is a popular destination for travelers in terms of its hilly slopes, night views and spicy food. Meaning “double celebrations” in Chinese, the city 57 (build) in the 11th century BC during the Zhou Dynasty. With three thousand years of BaYu culture, the city has changed from an ancient military strategic pass 58 a city open to the outside world.The best time of visiting Chongqing is spring and fall. 59 , as one of China’s “Three Furnaces” (火炉), Chongqing is unbearably hot during the summer. Meanwhile, covered with a thick layer (层) of fog for 60 average (平均数) of 68 days a year, it is also considered as “Fog City”.Surrounded by a number of 61 (mountain) and straddling (横跨) the Yangtze River, Chongqing is a natural wonder. The main features of the downtown area are the hilly slopes, 62 made travelers learn to get used to the feeling of going up and down, up and down. At night, 63 (climb) up onto one of the less-populated hills is 64 (complete) unforgettable experiences to enjoy these unique views of the city’s night lights. With advantages in geographical, cultural and social environment, Chongqing is becoming an irresistible attraction and is showing 65 (it) greatness and charms to the outside world.【答案】56.largest 57.was built 58.into 59.However 60.an 61.mountains 62.which 63.climbing 64.completely 65.its【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了重庆的历史以及人文地理。56.考查最高级。句意:作为中国西南地区最大的工业和经济中心之一,重庆因其山坡、夜景和辛辣的食物而广受游客欢迎。根据上文定冠词以及句意“最大的”可知用最高级largest。故填largest。57.考查时态语态。句意:这座城市建于公元前11世纪的周朝,意思是“双重庆祝”。主语city与谓语构成被动关系,根据后文in the 11th century BC可知为一般过去时的被动语态,谓语用单数。故填was built。58.考查介词。句意:伴随着三千年的巴渝文化,这座城市已经从一个古老的军事战略关口变成了一个对外开放的城市。短语change from…into…表示“从……变成……”。故填into。59.考查副词。句意:然而,作为中国“三大火炉”之一的重庆,在夏天却热得让人难以忍受。修饰后文句子,表示转折关系,用副词however,首字母大写。故填However。60.考查冠词。句意:同时,每年平均有68天被浓雾覆盖,也被称为“雾城”。短语an average of表示“平均”。故填an。61.考查名词的数。句意:重庆四面环山,横跨长江,是一个自然奇观。根据上文a number of可知用复数。故填mountains。62.考查定语从句。句意:市中心的主要特点是山坡,这让游客学会习惯了上下,上下的感觉。非限制性定语从句修饰先行词the hilly slopes,在从句作主语,指物,故填which。63.考查非谓语动词。句意:到了晚上,爬上一座人烟稀少的山丘,欣赏城市夜光的独特景色,绝对是令人难忘的经历。作主语,用动名词形式。故填climbing。64.考查副词。句意:到了晚上,爬上一座人烟稀少的山丘,欣赏城市夜光的独特景色,绝对是令人难忘的经历。修饰形容词unforgettable用副词completely。故填completely。65.考查代词。句意:重庆凭借得天独厚的地理、人文和社会环境优势,正成为一种不可抗拒的吸引力,向外界展示着它的伟大和魅力。修饰名词greatness and charms用形容词性物主代词its。故填its。第四部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)66.假如你是李华,你的好朋友Alice来信说她即将参加一场马拉松比赛,但由于第一次参赛,深感焦虑,不知该如何准备。请根据下面提示给她写一封建议信。内容包括:1.表示慰问;2.备赛建议;3.表达祝福。注意:1.写作词数应为80字左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Dear Alice,____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Hua【答案】Dear Alice,I understand that you’re feeling anxious about your upcoming marathon, but please know that it’s completely normal. To prepare, start with a consistent training schedule, gradually increasing your mileage. Also, focus on a balanced diet and adequate rest to ensure your body is well - fueled and recovered.If you feel any discomfort, take a break and seek advice from a professional. On race day, pace yourself and enjoy the experience. You’ve got this!Best wishes for your marathon. I believe in you!Yours,Li Hua【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生对于你的好朋友Alice来信说她即将参加一场马拉松比赛,但由于第一次参赛,深感焦虑,不知该如何准备这一情况,根据下面提示给她写一封建议信。【详解】1.词汇积累焦虑的:anxious→ worried完全地:completely → totally增加,提高:increasing→ enhancing专注于:focus on→ concentrate on2.句式拓展简单句变复合句原句:Also, focus on a balanced diet and adequate rest to ensure your body is well - fueled and recovered.拓展句:Also, focus on a balanced diet and adequate rest so that your body is well - fueled and recovered.【点睛】【高分句型1】I understand that you’re feeling anxious about your upcoming marathon, but please know that it’s completely normal.(运用了从属连词that引导的宾语从句。)【高分句型2】If you feel any discomfort, take a break and seek advice from a professional.(运用了If引导的条件状语从句。)第二节(满分25分)67.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Steve, 21, was leading a small team into an abandoned(废弃的)mine near Paradise Pines, California. With him were his 19-year-old brother Allen, and a fishing friend, 32-year-old Bobby Erler.After a couple of hours of exploring, Steve suddenly felt the earth give way under him. The drainage shaft(排水井)! His fingers clawed helplessly at the wet soil as he fell. He was falling into darkness, his body struggling against the walls of the shaft.20 feet away, Allen heard a loud cry. “I’m climbing down,” he told Bobby.With his torch(手电筒)under his arm, Allen slid rapidly down the pipe. “I’m coming, Steve!” he yelled several times. No answer.As Allen slid towards the bottom of the mine shaft, he saw Steve floating face down in the water. He slipped his arms round Steve and patted him on the back. Water came out of Steve’s mouth continuously.“I’m going to die, right ” Steve said in a weak voice.“No way,” Allen said. “Bobby’s going for help.”At 3: 20 pm, Bobby stepped through the door of the local fire station, a mile and a half from the top of the canyon(峡谷).“My friends. Trapped,” he said, out of breath. “Last Chance Mine. You have to hurry!”One hundred miles away, Bob Trussell’s phone rang at 5 pm. Leader of the Lassen County Search and Rescue Team, Trussell, 44, had the only team in northern California trained to lead mine rescues. “I’ll pull together my team,” he said, “but it’ll take some time to get there.” An hour later, he was leading a line of six trucks towards Paradise Pines.Suddenly, Steve fell unconscious(不省人事的). Allen wondered how long they could hold on.注意:1.续写词数应为150个左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Suddenly Allen saw something shining above them.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Steve was rushed to hospital at once.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】 Suddenly Allen saw something shining above them. It was the light from a headlamp! The rescue team had arrived. Allen quickly signaled with his own torch, trying to pinpoint their exact location. A few minutes later, the team found them. Trussell and his team placed Steve on a backboard and stretcher and slowly lifted him up the shaft. Allen followed closely behind. It was a difficult ascent, but they eventually made it to the top.Steve was rushed to the hospital at once. The doctors discovered that he had a fractured arm and poor physical condition. They also found that he had contracted a severe illness after being submerged in the cold water for so long. It was a close call, but Steve was going to be okay. Though shaken up by the experience, Steve and Allen were grateful for the quick response of the rescue team. Inspired by their bravery, Steve decided to become a volunteer for the Lassen County Search and Rescue Team, and he has gone on to help rescue others in similar situations. The incident taught him to never underestimate the power of nature and to always be prepared for the unexpected.【导语】本文以人物为线索展开,文章讲述了21岁的史蒂夫和他的小队下了一个废弃矿井,却在下降时被困住了。19岁的兄弟艾伦听到了史蒂夫的呼救声,决定下去救他。艾伦成功找到史蒂夫,史蒂夫已经昏迷不醒。朋友鲍比去找救援队,他们最终寻找到了史蒂夫和艾伦,并成功救出了史蒂夫。史蒂夫被送往医院治疗,他的伤势严重但最终康复。这次经历让史蒂夫决定加入救援队,帮助救助其他遇险者,并让他认识到不能低估自然的力量,要时刻准备好迎接意外。【详解】1.段落续写:①由第一段首句内容“突然,艾伦看到有什么东西在他们头顶闪闪发光。”可知,第一段可描写艾伦用自己的火把发出信号,让救助团队找到他们,并且对史蒂夫进行营救。②由第二段首句内容“史蒂夫立即被紧急送往医院。”可知,第二段可描写史蒂夫被送到医院后得到了紧急的救治,并对救援队伍表示感谢,同时史蒂夫决定自己也要成为一名搜救队的志愿者继续帮助救援处于类似情况的其他人。2.续写线索:艾伦发出信号向救援队求救——史蒂夫得到及时救助——二人向救助队伍表示感谢——史蒂夫决定自己也要加入救援团队帮助他人——史蒂夫的最终感悟3.词汇激活行为类①发现:find/locate/discover②.放置:put/lay③.淹没:submerge/drown/sink情绪类①.感谢:be grateful/show his gratitude②.鼓舞:inspired/encouraged【点睛】[高分句型1]. Allen quickly signaled with his own torch, trying to pinpoint their exact location.(由现在分词作状语)[高分句型2]. Though shaken up by the experience, Steve and Allen were grateful for the quick response of the rescue team.(句中构成状语从句的省略结构)21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)" 21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年高一上学期期中英语模拟卷01(人教版)(原卷).doc 2025-2026学年高一上学期期中英语模拟卷01(人教版)(解析).doc