2025-2026学年高一上学期期中英语模拟卷03(人教版)(原卷+解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025-2026学年高一上学期期中英语模拟卷03(人教版)(原卷+解析)

资源简介

中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高一上学期期中模拟卷03(人教版)
英 语·全解全析
(满分150分,考试用时120分钟)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 难度系数:0.65。
4. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例: How much is the shirt
A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.
答案是C.
1.What does the man recommend the woman to do
A.Learn about Chinese culture.
B.Go on vacation to China
C.Take a language course.
【答案】C
【原文】W: I’m going to China on vacation. I’d like to learn some local language before I go.
M: I think they offer Chinese classes at the university. Maybe you could join one.
W: That’s a great idea! I could learn about Chinese culture, too,
2.Who is the man probably
A.A doctor. B.A driver. C.A waiter.
【答案】A
【原文】M: Hello, what’s the problem
W: Well, I hurt my back when I lifted some heavy boxes out of the car.
M: 1 see. Please lie down on the bed over there, I’ll take a look.
3.What present does the man decide to take
A.Flowers. B.Chocolates. C.A plant.
【答案】B
【原文】M: My boss has invited me to dinner at his house tonight, but I don’t know what present I should take.
W: I suppose flowers are best, but it’s not a good time of year for them, and people always take chocolates or a plant.
M: I’d prefer chocolates.
4.What do the speakers think of tonight’s maths homework
A.Hard. B.Interesting. C.Important.
【答案】C
【原文】W: I don’t think tonight’s maths homework will take long, do you
M: No, we’ve done homework like that before many times! It’s a bit boring, but the marks are for our end-of-year school report.
W: Yes, we should do it carefully.
5.What are the speakers talking about
A.Where to meet. B.What to eat. C.When to leave.
【答案】A
【原文】M: Hi Lisa. I can’t wait to see you in the city center next Saturday, but the shopping mall isn’t a great place to meet because there’ll be too many people there.
W: You’re right. Do you know the new café across the street I’ll wait for you there at 10 o’clock.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.Where are the speakers probably
A.In the library. B.In the shop. C.In the museum.
7.What will the speakers do next
A.Buy tickets. B.Choose a cup. C.Get some food
【答案】6.B 7.A
【原文】M: Do you want a small or a large I’m buying!
W: Well, in that case, I’ll have a large with cream and sugar!
M: OK, I’ll go order them.
W: Uh ... You brought that from home
M: Yep, I don’t use paper cups anymore.
W: Really Why not
M: Well, some places recycle them, but others just throw them away. It’s a waste. If I bring my own cup, I can use the same one for years.
W: You’re right I’ll buy one too, but before that, let’s go and get the tickets for the theater first.
听第7段材料,回答第8至10题。
8.Who did the woman go to Hardin Castle with
A.Her classmates. B.Her neighbours. C.Her family.
9.Which room do the speakers both like at Hardin Castle
A.The queen’s bathroom. B.The yellow bedroom. C.The dining room.
10.Why did the man go to the castle
A.To take photos. B.To join a race. C.To learn about history.
【答案】8.B 9.A 10.C
【原文】W: Hi, Bob. I went to Hardin Castle on Saturday.
M: Did you go with your family or was it a class trip
W: Neither. I went with the family who live next door to us.
M: I went there last year. I saw the dining room, but I especially liked the queen’s bathroom.
W: Me too! I thought the yellow bedroom was strange. Why did you go to the castle Was it to take photos I know that’s your hobby.
M: To get some information for my history lessons. There were lots of interesting things to do at the castle.
W: Yes. Next week, there’s a race. You have to run five kilometres. Then, next month, you can see some old cars.
听第8段材料,回答第11至13题。
11.Why does the woman make the call
A.To make an invitation. B.To ask for information. C.To discuss a plan.
12.How often does the man go swimming
A.Once a week. B.Twice a week. C.Three times a week.
13.What does the man suggest the woman do
A.Learn to swim. B.Do more dancing. C.Take up a hobby.
【答案】11.A 12.B 13.B
【原文】W: Hi Martin. It’s Katie.
M: Hi Katie, how are you
W: I’m fine, thanks. Listen, I know you like music. Do you want to come to a concert It’s at the town hall. The Goblins are playing. They’re quite good.
M: That sounds cool. I’ve heard them before. When is it
W: It’s on Friday. It starts at seven.
M: Oh, no. I’d like to go but I can’t. I go to the pool on Fridays. Thanks for asking.
W: The pool Do you mean you go swimming every Friday
M: Yes, that’s when we train. Tuesdays and Fridays. I can’t miss it.
W: Oh, I didn’t know. I should do more exercise too, but I don’t really like sport.
M: You’re good at dancing, though. That’s good exercise. Maybe you could do more.
W: Yes, I suppose I should.
听第9段材料,回答第14至17题。
14.When will the party be held
A.This Sunday. B.Next Wednesday. C.Next Saturday.
15.What does the woman say about Jack’s house
A.It’s smaller than the man’s house.
B.It has a swimming pool.
C.It’s in the city center.
16.What are the speakers unable to do
A.Invite a lot of friends.
B.Play loud music at the party.
C.Continue the party after midnight.
17.Why does the man like winter parties better
A.He can care little about the noise.
B.There are more activities to do.
C.More people usually come.
【答案】14.C 15.A 16.C 17.A
【原文】M: Hi Sarah. Did you get my text message about the party
W: For this Sunday
M: So you didn’t, then. It’s going to be next Saturday. I forgot we have exams next Wednesday-I need to prepare for them this weekend.
W: Right! So, where’s the party going to be At your house
M: No. My parents will be at home the night I want the party. Jack said we could go to his house.
W: But it’s quite far from here and it’s not as large as yours.
M: Actually, we’ll have the party in the garden. This way the guests will have more space.
W: That sounds great!
M: Jack said that because he lives in a quiet area, the party must finish at midnight. He will have problems with his neighbours if it doesn’t.
W: That’s a pity. It was great last time when your party finished at three in the morning.
M: That’s why I prefer parties in the winter. The doors and windows are closed. Now it’s summer; everyone will hear the noise from the music and dancing.
听第10段材料,回答第18至20题。
18.What was Alana’s problem with her first marathon race
A.She failed to drink enough water.
B.She ran too fast at the beginning.
C.She thought too much about the time.
19.What did Alana’s father want her to do
A.Do more sports. B.Enjoy her first big race. C.Run with him more often.
20.What is Alana’s best time in a marathon
A.2 hours and 34 minutes. B.2 hours and 40 minutes. C.2 hours and 42 minutes.
【答案】18.B 19.B 20.C
【原文】Alana is just 16, but she takes part in full marathons. In her first race, Alana finished tenth. She says she went too quickly for the first five kilometres. It was also a hot day so she needed to drink more water than usual. Alana’s father is also her running couch. For him, the main thing was that her first marathon was a fun experience for her, He said they would continue to run together. Alana is taking part in the Ohio Marathon next weekend. She wants to finish it in less than 2 hours and 40 minutes. The fastest she’s done yet is 2 hours and 42 minutes. That is still 8 minutes slower than the 2 hours and 34 minutes that the famous marathon runner Cathy managed when she was 16. Many marathons have a lower age limit of 18. But as Alana shows, younger teenagers can be great runners too.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Four Online Art Classes
International Center of Photography
Cost: $20 per month or $220 per year
Class length: 3 to 5 hours
Registration: Open year-round
Standout feature: International Center of Photography is popular for photography classes that are suitable for people at different skill levels and these classes are taught by experienced teachers.
The Ceramic (陶瓷) School
Cost: $30 per month or $300 per year
Class length: 1 to 2 hours
Registration: Open year-round
Standout feature: The Ceramic School offers many classes and live online events at a reasonable price and is only centered on ceramics.
Craftsy
Cost: $10 per month or $90 per year
Class length: 1 to 2 hours
Registration: By semester (学期)
Standout feature: Craftsy stands out for offering many courses such as sewing, embroidery and knitting (缝纫、刺绣和编织) that are suitable for all levels, from beginners to more experienced learners.
Skillshare
Cost: $15 per month or $150 per year
Class length: 1 to 3 hours
Registration: Open year-round
Standout feature: Providing classes for people at all skill levels at an affordable price, Skillshare is our top pick for online painting lessons.
21.How much you save if you register for a whole-year ceramic course rather than pay for 12 months
A.$12. B.$60. C.$100. D.$20.
22.In what way is the Craftsy different from others
A.Its classes are for beginners. B.Its classes are offered by semester.
C.Its classes last for 1-2 hours. D.It offers live online events.
23.Which of the following classes is suitable for needlework lovers
A.International Center of Photography. B.Craftsy.
C.The Ceramic School. D.Skillshare.
【答案】21.B 22.B 23.B
【导语】这是一篇说明文。主要介绍了四个在线艺术课程平台。
21.细节理解题。根据The Ceramic (陶瓷) School中“Cost: $30 per month or $300 per year(费用:每月30美元或每年300美元)”可知,每年收费300美元,如果按月支付为30×12=360美元,360-300=60美元,所以能够节省60美元。故选B项。
22.细节理解题。根据Craftsy中“Registration: By semester (报名:按学期)”、International Center of Photography中“Registration: Open year-round(报名:全年开放)”、The Ceramic (陶瓷) School中“Registration: Open year-round(报名:全年开放)”以及Skillshare中“Registration: Open year-round(报名:全年开放)”可知,Craftsy和其他课程的不同之处是它的课程是按学期提供的,其他三门课程均为全年开放。故选B项。
23.推理判断题。根据Craftsy中“Standout feature: Craftsy stands out for offering many courses such as sewing, embroidery and knitting (缝纫、刺绣和编织) that are suitable for all levels, from beginners to more experienced learners.( 突出特点:Craftsy提供了许多课程,如缝纫,刺绣和针织,适合所有水平,从初学者到更有经验的学习者。)”可推知,Craftsy课程适合针线活爱好者。故选B项。
B
When a hurricane hit her hometown, Karen Lauder chose to stay at home because she didn’t know how strong the storm would be. Karen was 84 years old and depended on a wheelchair to get around because she was missing a leg. Her son, Johnny Lauder, tried repeatedly to get her to leave, but she refused.
Johnny and his whole family live within a few blocks of one another. They kept in touch with Karen as the storm continued violently (猛烈地) outside, watching the water rising dangerously all around them. When Karen reported that the water in her house had reached her bottom, Johnny knew he had to take action.
First, Johnny ensured his sons and their pets were taken care of. Then, he jumped out of a window and began to swim. Johnny used to work as a rescue swimmer. He is obviously a strong swimmer, but the flood water was filled with dangerous materials. There was also a strong current (水流), and he had to swim against it for most of his trip to Karen’s. As he made his way through the water, Johnny stopped periodically to snap selfies (自拍) to show his worried family that he was okay.
Johnny was racing against the clock. He knew he only had a short period of time to get there before the water rose above Karen’s head. It took him 40 minutes to swim four blocks. The sound of Karen shouting inside was music to his ears!
“If it would’ve been 20 minutes later, she wouldn’t be here,” Johnny said. “She’s never been happier to see me.”
Karen is now safe, although she is in the hospital being treated for infections (感染) she got in the water. The family have all lost everything they owned, including their houses, but they’re grateful just to be here.
24.Why did Karen refuse to leave her house when the hurricane came
A.She was too old to move. B.She missed one of her legs.
C.She thought the storm was not violent. D.She lost her wheelchair and was unable to leave.
25.Why did Johnny take selfies along the way to Karen’s home
A.To record his swimming trip. B.To report his safety to his family.
C.To warn other rescuers of danger. D.To show off his swimming skills.
26.What does the underlined sentence “The sound of Karen shouting inside was music to his ears!” in Paragraph 4 mean
A.Karen was playing music inside.
B.Johnny was too tired to hear anything but music.
C.Johnny felt relieved when hearing Karen shouting.
D.Johnny mistook the sound of water inside as music.
27.What is the best title for the passage
A.A Successful Rescue In A Hurricane B.A Family’s Total Loss In A Strong Current
C.A Race Against The Clock To Snap Selfies D.Johnny’s Working Experience As A Rescue Swimmer
【答案】24.C 25.B 26.C 27.A
【导语】本文是记叙文。文章主要讲述了飓风席卷时,约翰尼(Johnny)游了四个街区去救自己因为缺少一条腿而坐轮椅的母亲凯伦·劳德(Karen Lauder)的故事。
24.推理判断题。根据第一段“When Hurricane hit her hometown, Karen Lauder chose to stay at home because she didn’t know how strong the storm would be. (当飓风袭击她的家乡时,凯伦·劳德选择呆在家里,因为她不知道风暴会有多强)”可知,凯伦想要待在家是因为她对飓风的强度判断失误。由此推知,凯伦认为暴风雨并不猛烈。故选C。
25.细节理解题。根据第三段“As he made his way through the water, Johnny stopped periodically to snap selfies (自拍) to show his worried family that he was okay. (约翰尼在水里游的时候,时不时停下来自拍,让担心的家人知道他没事)”可知,约翰尼穿过水面时还不时停下来自拍,是为了向忧心忡忡的家人报告他的安全状况。故选B。
26.词句猜测题。第五段提到““If it would’ve been 20 minutes later, she wouldn’t be here,” Johnny said. “She’s never been happier to see me.”(“如果再晚20分钟,她就不会在这里了,”约翰尼说。“她见到我从来没有这么高兴过。”)”可知,约翰及时赶到救了母亲。由此猜测划线句子意为“听到母亲在喊,Jonny感到很欣慰和放心”。故选C。
27.主旨大意题。根据第二段“They kept in touch with Karen as the storm continued violently (猛烈地) outside, watching the water rising dangerously all around them. When Karen reported that the water in her house had reached her bottom, Johnny knew he had to take action.(他们和凯伦保持着联系,外面的暴风雨还在猛烈地刮着,看着他们周围的水危险地上涨。当卡伦报告说她房子里的水已经淹到她臀部时,约翰尼知道他必须采取行动)”,第四段“Johnny was racing against the clock. He knew he only had a short period of time to get there before the water rose above Karen's head.(约翰尼在和时间赛跑。他知道他只有很短的时间到达那里,否则水就会淹没凯伦的头)”以及最后一段“Karen is now safe, although she is in the hospital being treated for infections (感染) she got in the water.(凯伦现在安全了,尽管她在医院接受在水中感染的治疗)”可知,文章讲述了Johnny在飓风中成功救出妈妈的故事,A项“A Successful Rescue In A Hurricane(飓风中的一次成功救援)”可以作为本文最佳标题。故选A。
C
Parrots are prey animals, which means that other predators (捕食者) in the wild, such as hawks or snakes, are looking to make them into a meal. This one factor influences parrots’ behavior in your house more than any other.
Parrots are most easily hurt when feeding on the ground. Membership in a group plays an important function in ensuring their safety and improving their chances of survival from attacks by predators. The most common predators of parrots include hawks, snakes, cats, monkeys, and bats. Some predators make attacks only during the day while others hunt in the night.
As prey animals, parrots are constantly watching out for danger and they instinctively (本能地) react to risks. Their first choice is to take flight. However, if this is not possible, they will fight with their powerful beaks to defend themselves.
Because their biggest enemy is the hawk, parrots are especially reactive to quick movements from above and behind. For this reason, it is wise to avoid quick, sudden movements near your bird. This is a built-in reaction not subject to logic or reason. Simple and relatively harmless household objects can draw extreme fear responses from a bird. For example, a balloon may represent a hawk or a vacuum hose (吸尘器软管) may be the same as a snake in your bird’s mind.
As prey animals, parrots are often frightened by exposure to new household items or strangers. It is important to expose your bird to safe experiences and changes starting at a very young age to build flexibility and improve their adaptability. Variety in diet and toys, travel, and exposure to new people and places all help to make your bird more flexible and adaptable to change.
28.What is important for parrots to better survive from attacks in the wild
A.Living in a group. B.Growing beautiful feathers.
C.Feeding on the ground. D.Avoiding coming out at night.
29.What is the primary way parrots defend themselves against predators
A.By fighting with their powerful beaks. B.By hiding in trees or bushes.
C.By flying away as quickly as possible. D.By making loud noises to scare predators.
30.Why would a balloon frighten a parrot
A.It may explode suddenly. B.It may be in a strange shape.
C.It may have a strong color. D.It may move around quickly.
31.How can owners help their parrots become more adaptable to change
A.By providing a stable and unchanging environment.
B.By exposing them to a variety of safe experiences.
C.By limiting their interactions with other animals.
D.By feeding them a diet that is high in protein.
【答案】28.A 29.C 30.D 31.B
【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了鹦鹉作为被捕食动物的行为特征和生存策略。
28.细节理解题。根据第二段中“Membership in a group plays an important function in ensuring their safety and improving their chances of survival from attacks by predators.(群体中的成员在确保其安全和提高其从捕食者袭击中幸存下来的机会方面起着重要作用)”可知,鹦鹉要想更好地在野外躲避攻击,重要的是要进行集体生活。故选A项。
29.细节理解题。根据第三段中“As prey animals, parrots are constantly watching out for danger and they instinctively react to risks. Their first choice is to take flight.(作为猎物,鹦鹉会时刻警惕危险,并本能地对风险做出反应。它们的第一选择是飞走)”可知,鹦鹉自卫的首要方式是尽快飞走。故选C。
30.推理判断题。根据第四段中“Because their biggest enemy is the hawk, parrots are especially reactive to quick movements from above and behind. For this reason, it is wise to avoid quick, sudden movements near your bird. This is a built-in reaction not subject to logic or reason. Simple and relatively harmless household objects can draw extreme fear responses from a bird. For example, a balloon may represent a hawk or a vacuum hose may be the same as a snake in your bird’s mind.(因为鹦鹉最大的敌人是鹰,所以它们对来自上方和后面的快速移动特别敏感。因此,避免在你的鸟附近做出快速、突然的动作是明智的。这是一种天生的反应,不受逻辑或理性的支配。简单且相对无害的家用物品可能会让鸟产生极端的恐惧反应。例如,一个气球可能在你的鸟心目中代表一只鹰,吸尘器软管可能与蛇无异)”可知,气球会吓到鹦鹉是因为它可能会快速移动。故选D。
31.细节理解题。根据最后一段中“It is important to expose your bird to safe experiences and changes starting at a very young age to build flexibility and improve their adaptability. Variety in diet and toys, travel, and exposure to new people and places all help to make your bird more flexible and adaptable to change.(从小让您的鸟儿接触安全的经历和变化来建立灵活性并提高适应性是很重要的。饮食和玩具的多样性、旅行以及接触新人和新地方都有助于使您的鸟儿更加灵活和适应变化)”可知,为了让鹦鹉适应变化,主人需要让鹦鹉从小就接触各种各样的安全经历。故选B。
D
Climate change is speeding up the frequency and seriousness of extreme(极端的) weather events in places like the Horn of Africa, where deadly floods and the worst drought hit in decades. Besides, traditional weather forecast(预报) models in sub- Saharan Africa often aren’t dependable enough to forecast extreme weather events accurately(准确地) ahead of time, leaving the areas at risk. Based on the facts, accurate and timely forecasts are important to safeguard lives and livelihoods.
Climate scientists are building artificial intelligence (AI) into the traditional weather forecasting method in East Africa to improve the accuracy of extreme weather forecasts. By using both physical atmospheric processes in traditional forecasting and AI, researchers develop a first- of- its- kind new modeling approach to give more accurate rainfall forecasts.“ We start from the traditional forecasts and add the AI model over it to make up for what the traditional forecasts have missed, so that the final forecast results can more accurately match the data that has actually been observed,” explains Shruti Nath, a climate scientist and researcher at the University of Oxford Department of Physics.
According to Shruti Nath, this model, which only requires a notebook computer to run, without the need for expensive supercomputers, gives local meteorological (气象的) organizations an affordable way of making more accurate forecasts in an area where there is a shortage of accurate observational data. The researchers say the project could change early warning systems in East Africa, making the area get better prepared for the extreme weather caused by climate change.
Traditionally, many forecasting organizations in Africa did not have good computational resources. The project is supported by an IT company, which provides funding and computational resources. This approach gives them the ability to use AI to make forecasting at the least computational expense.
The model is currently being rolled out in Kenya and Ethiopia. If successful in East Africa, researchers hope to use it in other parts of the world facing similar challenges. More countries are trying to spread the technology as well as build local ownership and trust.
32.What does the author want to stress in the first paragraph
A.The necessity of using the new weather forecast model.
B.The great climate changes caused by human activities.
C.The seriousness of the flood and drought in Africa.
D.Little progress has been made in weather forecasts.
33.How does the new weather forecast model work
A.It needs much less observational data.
B.It uses supercomputers to process data.
C.It combines AI with the traditional method.
D.It depends on AI instead of the former way.
34.What can we say about the new weather forecast model
A.It runs easily. B.It is low- cost.
C.It doesn’t work as wished. D.It is geographically limited.
35.What can be the most suitable title for the text
A.Climate Change and Its Effects on Africa
B.Uncertainty of Weather Forecast with AI
C.AI Helping Improve Weather Forecast in Sub- Saharan Africa
D.The Challenges Faced by Traditional Weather Forecast Model
【答案】32.A 33.C 34.B 35.C
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了由于气候变化导致非洲之角等地极端天气事件增加,而撒哈拉以南非洲传统天气预报模型不够准确,在此背景下,气候科学家将人工智能融入传统天气预报方法中,开发出一种新的建模方法来提高极端天气的预报准确性。
32.推理判断题。根据第一段“Climate change is speeding up the frequency and seriousness of extreme (极端的) weather events in places like the Horn of Africa, where deadly floods and the worst drought hit in decades. Besides, traditional weather forecast (预报) models in sub- Saharan Africa often aren’t dependable enough to forecast extreme weather events accurately (准确地) ahead of time, leaving the areas at risk. Based on the facts, accurate and timely forecasts are important to safeguard lives and livelihoods. (气候变化正在加快非洲之角等地极端天气事件的频率和严重程度,致命的洪水和几十年来最严重的干旱袭击了这些地区。此外,撒哈拉以南非洲的传统天气预报模型往往不够可靠,无法提前准确预测极端天气事件,使这些地区面临风险。基于这些事实,准确及时的预报对于保护生命和生计至关重要。)”可知,作者在第一段想强调使用新天气预报模型的必要性。故选A项。
33.细节理解题。根据第二段中“By using both physical atmospheric processes in traditional forecasting and AI, researchers develop a first- of- its- kind new modeling approach to give more accurate rainfall forecasts. (通过同时使用传统预报中的物理大气过程和人工智能,研究人员开发了一种首创的新建模方法,以提供更准确的降雨预报。)”可知,新的天气预报模型将人工智能与传统方法相结合。故选C项。
34.细节理解题。根据第三段中“According to Shruti Nath, this model, which only requires a notebook computer to run, without the need for expensive supercomputers, gives local meteorological (气象的) organizations an affordable way of making more accurate forecasts in an area where there is a shortage of accurate observational data. (根据Shruti Nath的说法,这种模型只需要一台笔记本电脑即可运行,而不需要昂贵的超级计算机,为当地气象组织提供了一种经济实惠的方式,可以在缺乏准确观测数据的地区做出更准确的预测。)”可知,新的天气预报模型成本低。故选B项。
35.主旨大意题。根据第二段中“Climate scientists are building artificial intelligence (AI) into the traditional weather forecasting method in East Africa to improve the accuracy of extreme weather forecasts. (气候科学家正在将人工智能构建到东非的传统天气预报方法中,以提高极端天气预报的准确性。)”可知,文章主要讲述了在撒哈拉以南非洲,气候科学家将人工智能融入传统天气预报方法中,以提高极端天气预报的准确性,C项“AI Helping Improve Weather Forecast in Sub- Saharan Africa (人工智能帮助改善撒哈拉以南非洲的天气预报)”最能概括全文。故选C项。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
One of the keys to doing well in school is staying positive. Positivity will make you feel better and give you some good attitudes to be more productive with your schoolwork. By staying positive, you can do well in your classes and earn the grades you want.
Be optimistic about school
36 Instead, try to be positive about what you feel good about and are looking forward to in the future. You can create a list of things you are grateful for or write down one thing every day that you are looking forward to. These can help you appreciate the future and what it has to offer.
37
Sometimes taking the focus off yourself can help you to be more optimistic. Help make others feel better and often you’ll feel better as well. Try to share any encouraging thoughts if you have them. Then, you can give small, thoughtful gifts to your friends. People appreciate it when others are thinking of them. Even you can buy a coffee for your friend. 38
Take feedback(反馈) positively
Though it may sometimes be difficult, it’s important to not get down when teachers offer you feedback. Take what they say and learn how to apply it to be better in the future. When you get any potentially negative feedback, you can take a deep breath. Take a minute to calm down your first response before you react. Be thankful for feedback. 39 Consider it as an opportunity to improve yourself.
Be around positive people when you’re at school
Positive friends can make you feel better about yourself. 40 Negative people can often waste your energy, especially in difficult environments like school. Pay attention to how you feel around people. Positive people should make you feel energetic and excited about the future.
A.Encourage other students.
B.Take advantage of extra help.
C.Don’t get tense by being too impatient.
D.Thank your teacher for giving you feedback.
E.It can encourage them to stay positive at school.
F.Make sure not to focus on the negative in every situation.
G.Seek out friends that are optimistic and positive about their lives.
【答案】36.F 37.A 38.E 39.D 40.G
【导语】本文是说明文,讲述了如何在学校里保持积极乐观的建议。
36.根据标题“Be optimistic about school(对学习保持乐观)”可知,本段讲述要积极乐观,后文“Instead, try to be positive about what you feel good about and are looking forward to in the future. (相反,试着积极地看待你感觉良好的事情和对未来的期待。)”说明前后文是转折关系,因此推断F项“确保不要在任何情况下都关注消极的一面。”符合语境,呼应主题。故选F。
37.空处为段落标题。根据下文“Sometimes taking the focus off yourself can help you to be more optimistic. Help make others feel better and often you’ll feel better as well. Try to share any encouraging thoughts if you have them. Then, you can give small, thoughtful gifts to your friends. People appreciate it when others are thinking of them.(有时候把注意力从自己身上移开可以帮助你变得更加乐观。帮助别人让自己感觉更好,通常你也会感觉更好。如果你有任何鼓舞人心的想法,试着分享。然后,你可以给你的朋友送些小的、体贴的礼物。当别人想着自己的时候,人们会很感激。)”可知,本段讲述给予他人帮助和鼓励,,因此推断A项“鼓励其他同学”为最佳标题,故选A。
38.前文“Then, you can give small, thoughtful gifts to your friends. People appreciate it when others are thinking of them. Even you can buy a coffee for your friend.( 然后,你可以给你的朋友送些小的、体贴的礼物。当别人想着自己的时候,人们会很感激。甚至你也可以给你的朋友买杯咖啡。)”说明你可以给朋友送些小礼物鼓励他,朋友会感激你,因此推断E项“它可以鼓励他们在学校保持积极的态度。”符合语境,it指代上文提到的送咖啡的做法。故选E。
39.前文“Be thankful for feedback.(感谢别人的反馈。)”说明要感激他人的反馈,因此推断D项“感谢老师给你的反馈。”符合语境,故选D。
40.前文“Positive friends can make you feel better about yourself.(积极乐观的朋友会让你自我感觉更好。)”说明和积极乐观的朋友在一起会自我感觉更好,因此推断G项“寻找对生活持乐观和积极态度的朋友。”符合语境,与前文是因果关系。故选G。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
The sun was shining brightly over our heads and sweat (汗水) was pouring off our backs and faces. We stood still without 41 any noise, all hot and tired. But everyone kept standing as straight as trees.
It was 42 most high schools give to new Senior One students-military training. We 43 four days in a closed environment. Although we couldn’t go home at night and the training was 44 and difficult, our humorous young drill sergeant (教官) with a funny accent was a real 45 of our days. We laughed at his jokes, sat in rows singing different songs and 46 him telling true stories about his life. He gave us the feeling that 47 and sweat were not the only things that military training 48 .
After this journey, we were more 49 than we had imagined and we were much braver than we had 50 . Girls who looked pale rested for a little while, then right away came back to the team. Boys who were being punished 51 to the playground at once and began to run. Sweat flowed down our faces when we thought about how to shout 52 than other classes.
Military training taught us perseverance (不懈) and determination. On the last day of our training, the confidence could be 53 on our faces. We shouted so loud that our 54 could be heard across the heavens. With eyes like burning torches (火炬) , we walked into the future. Now the sun is 55 at all of us.
41.A.crying B.making C.sending D.telling
42.A.nothing B.anything C.something D.everything
43.A.wasted B.spent C.kept D.took
44.A.strict B.curious C.interesting D.normal
45.A.success B.pleasure C.worry D.wonder
46.A.referred to B.devoted to C.turned to D.listened to
47.A.sunlight B.wealth C.desire D.health
48.A.received B.helped C.offered D.happened
49.A.concerned B.determined C.interested D.surprised
50.A.expected B.expressed C.disliked D.rescued
51.A.escaped B.moved C.rode D.rushed
52.A.larger B.stronger C.louder D.lower
53.A.seen B.heard C.smelt D.touched
54.A.thoughts B.feelings C.opinions D.voices
55.A.travelling B.falling C.setting D.smiling
【答案】
41.B 42.C 43.B 44.A 45.B 46.D 47.A 48.C 49.B 50.A 51.D 52.C 53.A 54.D 55.D
【导语】这是一篇记叙文。本文主要讲述了作者军训的经历,通过军训,作者变得更加自信,更有毅力和决心。
41.考查动词词义辨析。句意:我们一动不动地站着,没有发出任何噪音,又热又累。A. crying哭泣;B. making制造;C. sending发送;D. telling告诉。根据下文提到的“military training”可知,我们正在进行军训,由此可知,军训时不能发出任何噪音,“make noise”意为“发出噪音”。故选B项。
42.考查代词词义辨析。句意:这是大多数高中给高一新生做的事——军训。A. nothing没有什么;B. anything任何事物;C. something某事,某物;D. everything每件事。根据句中“military training”可知,军训是大多数高中让高一新生做的某件事,“something”意为“某事,某物”,符合语境。故选C项。
43.考查动词词义辨析。句意:我们在一个封闭的环境中度过了四天。A. wasted浪费;B. spent度过;C. kept保持;D. took取走。根据句中“four days”可知,军训是在封闭的环境中度过了四天,“spent”意为“度过”,符合语境。故选B项。
44.考查形容词词义辨析。句意:虽然我们晚上不能回家,训练又严格又困难,但我们带着有趣口音的幽默的年轻教官是我们生活中真正的快乐。A. strict严格的;B. curious好奇的;C. interesting有趣的;D. normal正常的。根据句中“difficult”和生活常识可知,军训是严格的和困难的。故选A项。
45.考查名词词义辨析。句意:虽然我们晚上不能回家,训练又严格又困难,但我们带着有趣口音的幽默的年轻教官是我们生活中真正的快乐。A. success成功;B. pleasure快乐;C. worry担心;D. wonder奇迹。根据下文“We laughed at his jokes”可知,我们听了教官的笑话后笑了,由此可知,他为我们带来了快乐。故选B项。
46.考查动词短语辨析。句意:我们因他的笑话发笑,坐成一排唱着不同的歌,听他讲述自己生活的真实故事。A. referred to提到;B. devoted to致力于;C. turned to求助于;D. listened to听。根据句中“telling true stories about his life”可知,我们应该是听教官讲述故事。故选D项。
47.考查名词词义辨析。句意:他给我们的感觉是,日晒和汗水不是军训提供的唯一东西。A. sunlight阳光;B. wealth财富;C. desire渴望;D. health健康。根据文章第一句话“The sun was shining brightly over our heads and sweat (汗水) was pouring off our backs and faces.”中的“The sun was shining brightly over our heads”和“sweat”可知,军训中有阳光和汗水,由此可知,句中指军训给我们提供的不止是阳光和汗水。故选A项。
48.考查动词词义辨析。句意:他给我们的感觉是,日晒和汗水不是军训提供的唯一东西。A. received收到;B. helped帮助;C. offered提供;D. happened发生。根据文章第一句话“The sun was shining brightly over our heads and sweat (汗水) was pouring off our backs and faces.”可知,军训中我们会接受阳光和汗水的洗礼,由此可知,句中指日晒和汗水不是军训提供的唯一东西。故选C项。
49.考查形容词词义辨析。句意:经过这段旅程,我们比想象中更加坚定,比我们预想的要勇敢得多。A. concerned担心的;B. determined坚定的;C. interested感兴趣的;D. surprised惊讶的。根据下文“Military training taught us perseverance (坚持不懈) and determination.”可知,军训教会了我们毅力和决心,由此可知,我们比想象中更加坚定。故选B项。
50.考查动词词义辨析。句意:经过这段旅程,我们比想象中更加坚定,比我们预想的要勇敢得多。A. expected预想;B. expressed表达;C. disliked不喜欢;D. rescued营救。根据句中“we had imagined”可知,句中把实际的自己和我们想象中的自己进行比较,由此可知,我们比自己预计的要勇敢得多,“expected”意为“预想”,与“imagined”呼应。故选A项。
51.考查动词词义辨析。句意:受到惩罚的男孩们立刻冲向操场,开始跑步。A. escaped逃跑;B. moved移动;C. rode骑;D. rushed冲。根据句中“at once”和“began to run”可知,男孩们执行命令的速度很快,受到惩罚后立刻冲向操场,开始跑步,“rushed”意为“冲”,符合语境。故选D项。
52.考查形容词/副词词义辨析。句意:当我们考虑如何比其他班级喊得更大声时,汗水顺着我们的脸流下来。A. larger更大的;B. stronger更强壮的;C. louder更大声地;D. lower更低声地。根据下文“We shouted so loud”可知,军训中我们喊得很大声,由此可知,句中指我们考虑如何比其他班级喊得更大声。故选C项。
53.考查动词词义辨析。句意:在训练的最后一天,我们的脸上可以看到自信。A. seen看见;B. heard听见;C. smelt闻到;D. touched触摸。根据句中“confidence”和“on our faces”可知,句中指经过军训,我们得脸上可以看到自信。故选A项。
54.考查名词词义辨析。句意:我们大声喊口号,以至于我们的声音可以响彻云霄。A. thoughts想法;B. feelings感觉;C. opinions意见;D. voices嗓音。根据句中“We shouted so loud”可知,我们大声喊叫,所以我们的声音可以响彻云霄。故选D项。
55.考查动词词义辨析。句意:现在太阳正对着我们所有人微笑。A. travelling旅行;B. falling落下;C. setting设置;D. smiling微笑。根据上文“Military training taught us perseverance (不懈) and determination.”可知,军训让我们更加自信,更有决心,由此可知,我们收获了很多,太阳也对着我们微笑,表达了积极美好的含义,“smiling”意为“微笑”,符合语境。故选D项。
第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。
I rushed out of the classroom in my 56 (eager) to reach the science lab on time for the final experiment. With butterflies in my stomach, I breathed 57 (deep), trying to calm down. However, as I approached the lab, I realized I had forgotten my lab coat. I looked at the clock 58 panic, knowing I was already late.
I tried 59 (turn) on my brain and figure out a solution, but the engine just wouldn’t start. Suddenly, I saw my teacher 60 (smile) at me. She always seemed to understand my struggles. “It’s okay, take mine,” she said, hanging me her lab coat. Her kindness, 61 (remind) me over and over again that mistakes are part of learning.
Looking back on that day, the most important advice 62 I take is not to let fear hold you back. We all have 63 (moment) when we feel as if everything is falling apart, but it’s those challenges that make us 64 (strong) than before. And since then, I’ve come to realize that every setback (挫折) is indeed a stepping stone towards personal growth.
I 65 (move) by what my teacher did that day. Thanks for that smile and the comfort. She is really a rainbow in others’ cloud.
【答案】
56. eagerness 57.deeply 58.in 59.to turn 60.smiling 61.reminded 62.that 63.moments 64.stronger 65.was moved
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者因忘记实验服而焦虑,后被老师安慰并有所感悟。
56.考查名词。句意:我满怀渴望地冲出教室,以便准时到达科学实验室做最后的实验。本空用名词形式eagerness“渴望”,作介词in的宾语。故填eagerness。
57.考查副词。句意:我怀着忐忑的心情,深呼吸,试图冷静下来。本空用副词deeply“深深地”,修饰动词breathed,作状语。故填deeply。
58.考查固定短语。句意:我惊慌地看了看钟,知道我已经迟到了。本空用介词in,in panic“惊慌地”为固定短语。故填in。
59.考查非谓语动词。句意:我试图开动脑筋,想出一个解决办法,但我的思维引擎就是启动不起来。turn on“打开,接通(……的供应)”。本句谓语为tried,此处为非谓语动词,try to do sth.表示“试图做某事”,本空用turn的不定式,作宾语。故填to turn。
60.考查非谓语动词。句意:突然,我看见我的老师在对我微笑。本句谓语为saw,此处为非谓语动词,see sb. doing sth.“看见某人在做某事”,本空用smile“微笑”的现在分词smiling,作宾补。故填smiling。
61.考查时态。句意:她的善良一再提醒我,错误是学习的一部分。本句描述过去的动作和状态,故时态用一般过去时,谓语用remind“提醒”的过去式。故填reminded。
62.考查定语从句。句意:回想起来,我接受的最重要的建议是不要让恐惧阻碍你。本空引导限制性定语从句,先行词是advice,指物,且有形容词最高级修饰,关系词代替先行词在从句中作take的宾语,应用关系代词that引导。故填that。
63.考查名词的数。句意:我们都有感觉一切都快要崩溃的时刻,但正是这些挑战让我们比以前更强大。本空用名词moment“时刻”的复数,表示不止一个这样的时刻。故填moments。
64.考查形容词比较级。句意:我们都有感觉一切都快要崩溃的时刻,但正是这些挑战让我们比以前更强大。根据空后的than可知,本空用形容词比较级stronger“更强大”。故填stronger。
65.考查动词语态。句意:我被老师那天所做的一切所感动。本句描述过去的动作和状态,故时态用一般过去时,且主语I与move“感动”为被动关系,句子用一般过去时的被动语态。故填was moved。
第四部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
66.假定你是李华,是大庆实验中学高一的学生。你校最近举办了校园文化艺术节(Culture and Arts Festival),请为学校英文报写一篇短文,报道该活动,内容包括:
1. 活动内容;
2. 你的感受。
注意:1. 写作词数应为80左右;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯。
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】One possible version:
Our school’s Culture and Arts Festival was held in the stadium recently, which was decorated with colorful flags and flowers, creating a joyful atmosphere.
The festival lasted five hours, kicking off/starting with a speech delivered by the headmaster. The talented students then took turns to give impressive performances, ranging from singing, dancing to martial arts. Among them, the warmest applause went to the Beijing opera, a joint performance by 5 students and their teachers.
The festival is truly an unforgettable feast of sights and sounds. Not only does it offer us students a chance to relax, but it increases our fondness for culture and arts.
【导语】本篇书面表达属于应用文。题目要求学生以李华的身份,为学校英文报写一篇短文,报道校园文化艺术节活动,需介绍活动内容,并分享个人感受。
【详解】1. 词汇积累
举办:hold→organize
欢乐的:joyful→joyous, cheerful
难忘的:unforgettable→memorable
增加:increase→add, build up
2. 句式拓展
简单句变复合句
原句:The talented students then took turns to give impressive performances, ranging from singing, dancing to martial arts.
拓展句:The talented students then took turns to give impressive performances, which ranged from singing, dancing to martial arts.
【点睛】[高分句型1] Our school’s Culture and Arts Festival was held in the stadium recently, which was decorated with colorful flags and flowers, creating a joyful atmosphere. (运用了which引导非限制性定语从句、现在分词短语作状语)
[高分句型2] Not only does it offer us students a chance to relax, but it increases our fondness for culture and arts. (运用了not only置于句首引起的部分倒装)
第二节(满分25分)
67.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
The Apple Tree
A long time ago, there was a huge apple tree. A little boy loved to come and play around it every day. He climbed to the treetop, ate the apples, played under the tree… He loved the tree and the tree loved to play with him.
Time went by… The little boy had grown up and he no longer played around the tree.
One day, the boy came back to the tree and looked sad. “Come and play with me,” the tree asked the boy.
“I am no longer a kid, I do not play around trees any more.” The boy replied, “I want toys. I need money to buy them.” “Sorry, but I don’t have money. But you can pick all my apples and sell them. So you will have money.” The boy was so excited. He picked all the apples on the tree and left happily. The boy didn’t come back after he picked the apples. The tree was sad.
注意:
1. 续写词数应为150个左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
One day, the boy returned and the tree was so excited, “Come and play with me,” the tree said to the boy.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Finally, the boy returned after he left for so many years.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】One possible version:
One day, the boy returned and the tree was so excited, “Come and play with me,” the tree said to the boy. “I don’t have time to play. I have to work for my family. I need a house. Can you help me ” the boy said. “Sorry, but I don’t have a house. But you can cut off my branches to build your house,” the tree replied. So the boy cut the branches off the tree and left happily. The tree was glad to see him full of joy, but the boy didn’t appear since then. The tree was again lonely and sad, missing the boy.
Finally, the boy returned after he left for so many years. “Sorry, my boy. But I don’t have anything for you any more. The only thing left is my dying roots,” the tree said. “I don’t need much now, just a place to rest. I am tired after all these years,” the boy replied. “Good! Come here, sit down with me and have a rest,” the tree invited. The boy sat down and the tree smiled. I read the story with teary eyes because it touched my heart and made me rethink how to treat my parents in the future.
【导语】本文以人物与苹果树的关系为线索,讲述男孩小的时候很喜欢与苹果树一起玩耍,他们彼此享受着在一起的快乐时光,但是随着年龄的增长,男孩不再与苹果树玩耍了,苹果树很难过的故事。
【详解】1. 段落续写:
①由第一段首句内容“一天,男孩回来了,树很兴奋,“来和我玩吧,”树对男孩说。”可知,第一段可描写小男孩告诉树自己要做的事情,以及树为小男孩做了什么,结合第二段的提示,此处应涉及到小男孩再次离开树。
②由第二段首句内容“离开这么多年后,男孩终于回来了。”可知,第二段可描写小男孩与树交流离开这么多年的感受,也可以升华故事主题。
2. 续写线索:小男孩归来——对树讲自己的需要——树帮助小男孩——小男孩再次离开——多年后归来——在树下休息——故事感悟
3. 词汇激活
行为类
①离开:left/go away/go off
②出现:appear/turn up/show up
③坐下:sit down/be seated
情绪类
①高兴:full of joy/happy/delighted
②伤心:sad/sorrowful/gloomy/ heartbroken
【点睛】【高分句型1】The tree was again lonely and sad, missing the boy. (运用了现在分词短语作状语)
【高分句型2】I read the story with teary eyes because it touched my heart and made me rethink how to treat my parents in the future.(运用了because引导的原因状语从句以及“疑问词+动词不定式”结构作宾语)
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高一上学期期中模拟卷03(人教版)
英 语
(满分150分,考试用时120分钟)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 难度系数:0.65。
4. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例: How much is the shirt
A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.
答案是C.
1.What does the man recommend the woman to do
A.Learn about Chinese culture.
B.Go on vacation to China
C.Take a language course.
2.Who is the man probably
A.A doctor. B.A driver. C.A waiter.
3.What present does the man decide to take
A.Flowers. B.Chocolates. C.A plant.
4.What do the speakers think of tonight’s maths homework
A.Hard. B.Interesting. C.Important.
5.What are the speakers talking about
A.Where to meet. B.What to eat. C.When to leave.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.Where are the speakers probably
A.In the library. B.In the shop. C.In the museum.
7.What will the speakers do next
A.Buy tickets. B.Choose a cup. C.Get some food
听第7段材料,回答第8至10题。
8.Who did the woman go to Hardin Castle with
A.Her classmates. B.Her neighbours. C.Her family.
9.Which room do the speakers both like at Hardin Castle
A.The queen’s bathroom. B.The yellow bedroom. C.The dining room.
10.Why did the man go to the castle
A.To take photos. B.To join a race. C.To learn about history.
听第8段材料,回答第11至13题。
11.Why does the woman make the call
A.To make an invitation. B.To ask for information. C.To discuss a plan.
12.How often does the man go swimming
A.Once a week. B.Twice a week. C.Three times a week.
13.What does the man suggest the woman do
A.Learn to swim. B.Do more dancing. C.Take up a hobby.
听第9段材料,回答第14至17题。
14.When will the party be held
A.This Sunday. B.Next Wednesday. C.Next Saturday.
15.What does the woman say about Jack’s house
A.It’s smaller than the man’s house.
B.It has a swimming pool.
C.It’s in the city center.
16.What are the speakers unable to do
A.Invite a lot of friends.
B.Play loud music at the party.
C.Continue the party after midnight.
17.Why does the man like winter parties better
A.He can care little about the noise.
B.There are more activities to do.
C.More people usually come.
听第10段材料,回答第18至20题。
18.What was Alana’s problem with her first marathon race
A.She failed to drink enough water.
B.She ran too fast at the beginning.
C.She thought too much about the time.
19.What did Alana’s father want her to do
A.Do more sports. B.Enjoy her first big race. C.Run with him more often.
20.What is Alana’s best time in a marathon
A.2 hours and 34 minutes. B.2 hours and 40 minutes. C.2 hours and 42 minutes.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Four Online Art Classes
International Center of Photography
Cost: $20 per month or $220 per year
Class length: 3 to 5 hours
Registration: Open year-round
Standout feature: International Center of Photography is popular for photography classes that are suitable for people at different skill levels and these classes are taught by experienced teachers.
The Ceramic (陶瓷) School
Cost: $30 per month or $300 per year
Class length: 1 to 2 hours
Registration: Open year-round
Standout feature: The Ceramic School offers many classes and live online events at a reasonable price and is only centered on ceramics.
Craftsy
Cost: $10 per month or $90 per year
Class length: 1 to 2 hours
Registration: By semester (学期)
Standout feature: Craftsy stands out for offering many courses such as sewing, embroidery and knitting (缝纫、刺绣和编织) that are suitable for all levels, from beginners to more experienced learners.
Skillshare
Cost: $15 per month or $150 per year
Class length: 1 to 3 hours
Registration: Open year-round
Standout feature: Providing classes for people at all skill levels at an affordable price, Skillshare is our top pick for online painting lessons.
21.How much you save if you register for a whole-year ceramic course rather than pay for 12 months
A.$12. B.$60. C.$100. D.$20.
22.In what way is the Craftsy different from others
A.Its classes are for beginners. B.Its classes are offered by semester.
C.Its classes last for 1-2 hours. D.It offers live online events.
23.Which of the following classes is suitable for needlework lovers
A.International Center of Photography. B.Craftsy.
C.The Ceramic School. D.Skillshare.
B
When a hurricane hit her hometown, Karen Lauder chose to stay at home because she didn’t know how strong the storm would be. Karen was 84 years old and depended on a wheelchair to get around because she was missing a leg. Her son, Johnny Lauder, tried repeatedly to get her to leave, but she refused.
Johnny and his whole family live within a few blocks of one another. They kept in touch with Karen as the storm continued violently (猛烈地) outside, watching the water rising dangerously all around them. When Karen reported that the water in her house had reached her bottom, Johnny knew he had to take action.
First, Johnny ensured his sons and their pets were taken care of. Then, he jumped out of a window and began to swim. Johnny used to work as a rescue swimmer. He is obviously a strong swimmer, but the flood water was filled with dangerous materials. There was also a strong current (水流), and he had to swim against it for most of his trip to Karen’s. As he made his way through the water, Johnny stopped periodically to snap selfies (自拍) to show his worried family that he was okay.
Johnny was racing against the clock. He knew he only had a short period of time to get there before the water rose above Karen’s head. It took him 40 minutes to swim four blocks. The sound of Karen shouting inside was music to his ears!
“If it would’ve been 20 minutes later, she wouldn’t be here,” Johnny said. “She’s never been happier to see me.”
Karen is now safe, although she is in the hospital being treated for infections (感染) she got in the water. The family have all lost everything they owned, including their houses, but they’re grateful just to be here.
24.Why did Karen refuse to leave her house when the hurricane came
A.She was too old to move. B.She missed one of her legs.
C.She thought the storm was not violent. D.She lost her wheelchair and was unable to leave.
25.Why did Johnny take selfies along the way to Karen’s home
A.To record his swimming trip. B.To report his safety to his family.
C.To warn other rescuers of danger. D.To show off his swimming skills.
26.What does the underlined sentence “The sound of Karen shouting inside was music to his ears!” in Paragraph 4 mean
A.Karen was playing music inside.
B.Johnny was too tired to hear anything but music.
C.Johnny felt relieved when hearing Karen shouting.
D.Johnny mistook the sound of water inside as music.
27.What is the best title for the passage
A.A Successful Rescue In A Hurricane B.A Family’s Total Loss In A Strong Current
C.A Race Against The Clock To Snap Selfies D.Johnny’s Working Experience As A Rescue Swimmer
C
Parrots are prey animals, which means that other predators (捕食者) in the wild, such as hawks or snakes, are looking to make them into a meal. This one factor influences parrots’ behavior in your house more than any other.
Parrots are most easily hurt when feeding on the ground. Membership in a group plays an important function in ensuring their safety and improving their chances of survival from attacks by predators. The most common predators of parrots include hawks, snakes, cats, monkeys, and bats. Some predators make attacks only during the day while others hunt in the night.
As prey animals, parrots are constantly watching out for danger and they instinctively (本能地) react to risks. Their first choice is to take flight. However, if this is not possible, they will fight with their powerful beaks to defend themselves.
Because their biggest enemy is the hawk, parrots are especially reactive to quick movements from above and behind. For this reason, it is wise to avoid quick, sudden movements near your bird. This is a built-in reaction not subject to logic or reason. Simple and relatively harmless household objects can draw extreme fear responses from a bird. For example, a balloon may represent a hawk or a vacuum hose (吸尘器软管) may be the same as a snake in your bird’s mind.
As prey animals, parrots are often frightened by exposure to new household items or strangers. It is important to expose your bird to safe experiences and changes starting at a very young age to build flexibility and improve their adaptability. Variety in diet and toys, travel, and exposure to new people and places all help to make your bird more flexible and adaptable to change.
28.What is important for parrots to better survive from attacks in the wild
A.Living in a group. B.Growing beautiful feathers.
C.Feeding on the ground. D.Avoiding coming out at night.
29.What is the primary way parrots defend themselves against predators
A.By fighting with their powerful beaks. B.By hiding in trees or bushes.
C.By flying away as quickly as possible. D.By making loud noises to scare predators.
30.Why would a balloon frighten a parrot
A.It may explode suddenly. B.It may be in a strange shape.
C.It may have a strong color. D.It may move around quickly.
31.How can owners help their parrots become more adaptable to change
A.By providing a stable and unchanging environment.
B.By exposing them to a variety of safe experiences.
C.By limiting their interactions with other animals.
D.By feeding them a diet that is high in protein.
D
Climate change is speeding up the frequency and seriousness of extreme(极端的) weather events in places like the Horn of Africa, where deadly floods and the worst drought hit in decades. Besides, traditional weather forecast(预报) models in sub- Saharan Africa often aren’t dependable enough to forecast extreme weather events accurately(准确地) ahead of time, leaving the areas at risk. Based on the facts, accurate and timely forecasts are important to safeguard lives and livelihoods.
Climate scientists are building artificial intelligence (AI) into the traditional weather forecasting method in East Africa to improve the accuracy of extreme weather forecasts. By using both physical atmospheric processes in traditional forecasting and AI, researchers develop a first- of- its- kind new modeling approach to give more accurate rainfall forecasts.“ We start from the traditional forecasts and add the AI model over it to make up for what the traditional forecasts have missed, so that the final forecast results can more accurately match the data that has actually been observed,” explains Shruti Nath, a climate scientist and researcher at the University of Oxford Department of Physics.
According to Shruti Nath, this model, which only requires a notebook computer to run, without the need for expensive supercomputers, gives local meteorological (气象的) organizations an affordable way of making more accurate forecasts in an area where there is a shortage of accurate observational data. The researchers say the project could change early warning systems in East Africa, making the area get better prepared for the extreme weather caused by climate change.
Traditionally, many forecasting organizations in Africa did not have good computational resources. The project is supported by an IT company, which provides funding and computational resources. This approach gives them the ability to use AI to make forecasting at the least computational expense.
The model is currently being rolled out in Kenya and Ethiopia. If successful in East Africa, researchers hope to use it in other parts of the world facing similar challenges. More countries are trying to spread the technology as well as build local ownership and trust.
32.What does the author want to stress in the first paragraph
A.The necessity of using the new weather forecast model.
B.The great climate changes caused by human activities.
C.The seriousness of the flood and drought in Africa.
D.Little progress has been made in weather forecasts.
33.How does the new weather forecast model work
A.It needs much less observational data.
B.It uses supercomputers to process data.
C.It combines AI with the traditional method.
D.It depends on AI instead of the former way.
34.What can we say about the new weather forecast model
A.It runs easily. B.It is low- cost.
C.It doesn’t work as wished. D.It is geographically limited.
35.What can be the most suitable title for the text
A.Climate Change and Its Effects on Africa
B.Uncertainty of Weather Forecast with AI
C.AI Helping Improve Weather Forecast in Sub- Saharan Africa
D.The Challenges Faced by Traditional Weather Forecast Model
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
One of the keys to doing well in school is staying positive. Positivity will make you feel better and give you some good attitudes to be more productive with your schoolwork. By staying positive, you can do well in your classes and earn the grades you want.
Be optimistic about school
36 Instead, try to be positive about what you feel good about and are looking forward to in the future. You can create a list of things you are grateful for or write down one thing every day that you are looking forward to. These can help you appreciate the future and what it has to offer.
37
Sometimes taking the focus off yourself can help you to be more optimistic. Help make others feel better and often you’ll feel better as well. Try to share any encouraging thoughts if you have them. Then, you can give small, thoughtful gifts to your friends. People appreciate it when others are thinking of them. Even you can buy a coffee for your friend. 38
Take feedback(反馈) positively
Though it may sometimes be difficult, it’s important to not get down when teachers offer you feedback. Take what they say and learn how to apply it to be better in the future. When you get any potentially negative feedback, you can take a deep breath. Take a minute to calm down your first response before you react. Be thankful for feedback. 39 Consider it as an opportunity to improve yourself.
Be around positive people when you’re at school
Positive friends can make you feel better about yourself. 40 Negative people can often waste your energy, especially in difficult environments like school. Pay attention to how you feel around people. Positive people should make you feel energetic and excited about the future.
A.Encourage other students.
B.Take advantage of extra help.
C.Don’t get tense by being too impatient.
D.Thank your teacher for giving you feedback.
E.It can encourage them to stay positive at school.
F.Make sure not to focus on the negative in every situation.
G.Seek out friends that are optimistic and positive about their lives.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
The sun was shining brightly over our heads and sweat (汗水) was pouring off our backs and faces. We stood still without 41 any noise, all hot and tired. But everyone kept standing as straight as trees.
It was 42 most high schools give to new Senior One students-military training. We 43 four days in a closed environment. Although we couldn’t go home at night and the training was 44 and difficult, our humorous young drill sergeant (教官) with a funny accent was a real 45 of our days. We laughed at his jokes, sat in rows singing different songs and 46 him telling true stories about his life. He gave us the feeling that 47 and sweat were not the only things that military training 48 .
After this journey, we were more 49 than we had imagined and we were much braver than we had 50 . Girls who looked pale rested for a little while, then right away came back to the team. Boys who were being punished 51 to the playground at once and began to run. Sweat flowed down our faces when we thought about how to shout 52 than other classes.
Military training taught us perseverance (不懈) and determination. On the last day of our training, the confidence could be 53 on our faces. We shouted so loud that our 54 could be heard across the heavens. With eyes like burning torches (火炬) , we walked into the future. Now the sun is 55 at all of us.
41.A.crying B.making C.sending D.telling
42.A.nothing B.anything C.something D.everything
43.A.wasted B.spent C.kept D.took
44.A.strict B.curious C.interesting D.normal
45.A.success B.pleasure C.worry D.wonder
46.A.referred to B.devoted to C.turned to D.listened to
47.A.sunlight B.wealth C.desire D.health
48.A.received B.helped C.offered D.happened
49.A.concerned B.determined C.interested D.surprised
50.A.expected B.expressed C.disliked D.rescued
51.A.escaped B.moved C.rode D.rushed
52.A.larger B.stronger C.louder D.lower
53.A.seen B.heard C.smelt D.touched
54.A.thoughts B.feelings C.opinions D.voices
55.A.travelling B.falling C.setting D.smiling
第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。
I rushed out of the classroom in my 56 (eager) to reach the science lab on time for the final experiment. With butterflies in my stomach, I breathed 57 (deep), trying to calm down. However, as I approached the lab, I realized I had forgotten my lab coat. I looked at the clock 58 panic, knowing I was already late.
I tried 59 (turn) on my brain and figure out a solution, but the engine just wouldn’t start. Suddenly, I saw my teacher 60 (smile) at me. She always seemed to understand my struggles. “It’s okay, take mine,” she said, hanging me her lab coat. Her kindness, 61 (remind) me over and over again that mistakes are part of learning.
Looking back on that day, the most important advice 62 I take is not to let fear hold you back. We all have 63 (moment) when we feel as if everything is falling apart, but it’s those challenges that make us 64 (strong) than before. And since then, I’ve come to realize that every setback (挫折) is indeed a stepping stone towards personal growth.
I 65 (move) by what my teacher did that day. Thanks for that smile and the comfort. She is really a rainbow in others’ cloud.
第四部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
66.假定你是李华,是大庆实验中学高一的学生。你校最近举办了校园文化艺术节(Culture and Arts Festival),请为学校英文报写一篇短文,报道该活动,内容包括:
1. 活动内容;
2. 你的感受。
注意:1. 写作词数应为80左右;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯。
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二节(满分25分)
67.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
The Apple Tree
A long time ago, there was a huge apple tree. A little boy loved to come and play around it every day. He climbed to the treetop, ate the apples, played under the tree… He loved the tree and the tree loved to play with him.
Time went by… The little boy had grown up and he no longer played around the tree.
One day, the boy came back to the tree and looked sad. “Come and play with me,” the tree asked the boy.
“I am no longer a kid, I do not play around trees any more.” The boy replied, “I want toys. I need money to buy them.” “Sorry, but I don’t have money. But you can pick all my apples and sell them. So you will have money.” The boy was so excited. He picked all the apples on the tree and left happily. The boy didn’t come back after he picked the apples. The tree was sad.
注意:
1. 续写词数应为150个左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
One day, the boy returned and the tree was so excited, “Come and play with me,” the tree said to the boy.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Finally, the boy returned after he left for so many years.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源列表