资源简介 北京市第十二中学2025-2026学年九年级上学期10月月考英语试卷学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、单项选择1.Mrs. Li likes swimming. __________ goes swimming once a week.A.He B.She C.Her D.His2.We celebrate our National Day __________ 1st October every year.A.for B.at C.in D.on3.—__________ will your brother go back home, Jack —In two weeks.A.How often B.How far C.How soon D.How long4.— Mom, must I clean my room now — No, you ________. You can do it after dinner.A.needn’t B.mustn’t C.shouldn’t D.can’t5.Betty’s bike was broken, __________ she had to walk to the Capital Library.A.or B.so C.though D.because6.I had to take a taxi because the box was_________ than I expected.A.the heaviest B.heaviest C.heavy D.heavier7.Listen! Grandpa __________ in the living room now.A.is singing B.was singing C.will sing D.sings8.Sam __________ to skate at the age of six.A.learns B.learned C.has learned D.was learning9.—Why isn’t Jim at school today —He is ill. He ________ a bad cold for three days.A.has B.had C.has had D.was having10.I a picture when my little brother ran into my room.A.drew B.am drawing C.will draw D.was drawing11.John's father ________ to Shanghai to attend a meeting next Sunday.A.flies B.will fly C.has flown D.flew12.We will have a PE lesson indoors if it __________ tomorrow.A.rains B.has rained C.will rain D.is raining13.He used to be quite shy, but he __________ a lot since he joined the acting club.A.was changing B.changed C.will change D.has changed14.Ella ________ at the library every Sunday. It’s near her home.A.will study B.studies C.has studied D.is studying15.—Do you know ________ the meeting room early yesterday —She had a headacheA.why Ann left B.why did Ann leave C.why Ann will leave D.why will Ann leave二、完形填空阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。Your Name in GoldAnne sat at the breakfast table, eating her cornflakes and reading the print on the cereal (谷物) box in front of her. “Great New Offer!” the box read. “See back of the box for more 16 .”Anne’s elder sister, Mary, sat across from her, reading the other side of the cereal box. “Hey, Anne,” she said, “look at this amazing prize—‘your name in gold’.”As Mary read on, Anne’s 17 in the prize grew. “We will send you a special pin (胸针) with your name 18 in gold. Only one per family, please.”“That’s a neat idea,” she said. “A pin with my very own name spelled out in gold. I’m going to send in for it.”“Sorry, Anne, I saw it first,” said Mary, “so I get first dibs (权利) on it.” “But I want a pin like that so 19 ,” said Anne. “Please let me have it!”“No,” said her sister.“You always get your way—just because you’re older than me,” said Anne, her lower lip trembling (颤抖) as her eyes filled with tears. “Just go ahead and send in for it. See if I care!” She 20 down her spoon and ran from the kitchen.Several weeks passed. One day the mailman brought a small package addressed to Mary. Mary took the package to her room. Anne casually followed her in and sat on the bed. Mary slowly took the paper off the package. She opened a little white box and carefully 21 off the top layer of white cotton.“Oh, it’s beautiful!” Mary said, “Just like the cereal box said, ‘your name in gold’ four beautiful letters. Would you like to see it, Anne ”“No, I don’t 22 about your dumb old pin.”Mary put the white box on the dresser and went downstairs. Anne was 23 in the bedroom. Soon she couldn’t wait any longer. As she looked in the small white box, her eyes 24 .There on the pin were four beautiful letters—her name in gold: A-N-N-E.Just then, Mary returned and smiled softly. “I knew you wanted it more than I did,” she said. Anne hugged her sister tightly, whispering, “Thank you.”From that day on, the gold pin became her most 25 gift—not just for the shining letters, but for the love behind them.16.A.advice B.information C.opinions D.opportunities17.A.spirit B.courage C.chance D.interest18.A.signed B.stuck C.spelled D.shone19.A.carefully B.badly C.sadly D.curiously20.A.threw B.put C.set D.cut21.A.kept B.blew C.lifted D.got22.A.think B.worry C.care D.wonder23.A.alone B.angry C.regretful D.upset24.A.shone B.widened C.froze D.narrowed25.A.shiny B.expensive C.memorable D.treasured三、阅读理解English CoursesAHigh-level Spoken English We have got courses of spoken English. The teachers are all native speakers. They will give you professional training to improve your spoken English. You can speak well like them after the course. BCommunication Skills This course is a study of how to communicate with English speakers better. Through this course, you will be able to learn communication skills and communicate with foreigners well.CStart to Speak Out If you have some knowledge of English, but are afraid of speaking out, this course is right for you. We will provide small groups with teachers’ guidance to help you practice speaking English. DEnglish Starters This course is about learning English from ABC. We have lessons for basic English learning. There will be easy and interesting activities for the beginners to learn English. You will have fun starting learning it.26 I feel difficult to learn English and I want to start learning it from the basics.27 My spoken English is good and I want to communicate with foreigners well.28 I can do well in English writing tests, but I am afraid of speaking English with others.Measuring cup“I hate fractions (分数),” Ella said as she walked into the kitchen.“It’s not nice to hate,” Mom said as she finished cutting the onions. “Why don’t you like fractions ” she asked.“I don’t understand them at all! I’m just not a clever girl.”“Everyone learns at a different speed, Ella. You are a very smart girl.”“I don’t even know why I have to learn them. What’s the point I’m never going to need a fraction in my whole life.”“Let’s not worry about fractions right now. Instead, would you like to help me make cookies ”“Okay.” Ella said.“Here. You put the ingredients in the pan and I will cook them.” Mom placed sugar, milk, peanut butter and some measuring cups close to the pan. “First, put one full cup of sugar into the pan.”Ella gently pulled out a full cup of sugar and poured it into the pan.“Good,” Mom said. “Now, I need a little more. I need three-fourths of a cup. That is more than half of the cup, but not all the way to the top. Fill it halfway first.” Ella filled the cup halfway full.“Okay. Now, see that line a little way up That is three-fourths of a cup. Add enough sugar until it reaches that line.”Ella put a little more sugar into the cup until it reached the line.“Great! Pour it into the pan. Next, we need one-half cup of milk. Here is the measuring cup. Fill it to the half cup line with milk.”Ella slowly poured one-half cup of milk.“Now I have to cook it for one and a half minutes. After that, all we need to do is to add one teaspoon of vanilla and one-half cup of peanut butter.” Mom turned to Ella.“I see what you are doing. You are showing me I need to understand fractions,” Ella said with a smile.Mom laughed. “And you were understanding! You just need a little more practice.”“Okay. I understand now. Fractions are important. Without fractions, we wouldn’t be able to make cookies!”Ella and Mom both laughed.29.What did Ella think of fractions at first A.Difficult and useless. B.Important but boring.C.Necessary and interesting. D.Unusual but challenging.30.Ella changed her thought towards fractions when __________.A.she was talking about her worries B.Mom told her that she was smartC.she was helping Mom make cookies D.Mom asked her to do more exercises31.What has Ella probably learnt from this experience A.Life is not as boring as we think.B.Interest is the best teacher for us.C.Food usually brings us life-long happiness.D.Learning comes from hands-on experiences.“You always mess things up.” “What a stupid thing to do!” Have you ever said these things to yourself The inner critic (批评者) is that voice inside your head saying you are not good enough—it constantly judges you.Inner critics develop for various reasons. The most commonly discussed one is that this voice of self-doubt comes from things we heard as kids. If parents often put themselves or their children down, those hurtful words can stick. For example, if a mom talks about her weight a lot, her daughter might start to think the same way about her own body. Similarly, if a parent criticizes the child’s grades, that child might end up giving himself up on schoolwork.Beneath the inner critic lies vulnerability (脆弱). Deep down, our critics are hurt and afraid, and develop as a maladaptive form of self-protection. Imagine coming home excited about winning a drawing contest, only to be laughed at by your older brother. The next time you achieve something, you might be unwilling to share it—or worse, not even recognize your success. This might seem smart, but it makes things harder for you in the long run.The inner critic makes quite the effort to protect us from painful experiences. It keeps us small, shy, and always on the hunt for ways to prevent shame and failure. As a wounded part in need of care, the inner critic longs to be heard and befriended.To heal (愈合) the wound, it’s important to first identify the inner critic. When you hear a voice in your head suggesting you shouldn’t try because you’ll only fail, recognize it and say:“Oh, my critic is here!” Indeed, it is part of us and isn’t going away, but doing this can create some space between you and the critic.Once you realize its presence, you can meet the inner critic with curiosity and compassion (同情), so you can recover from the hurt behind negative self-talk. Parenting experts suggest getting down on the child’s level when providing support. This works for the inner critic too. Instead of towering over it, try meeting it where it’s at. You might say, “It’s okay to feel scared sometimes. What’s causing this feeling ” or “We all make mistakes. Would you call a friend stupid for doing that ”Only by befriending your inner critic can you start to heal from the pain and fear behind its voice. It takes time and patience, but it’s worth it. Give it a try—for your own well-being.32.Why does the writer use the examples in Paragraph 2 A.To stress the harmful effect of self-doubt.B.To describe the common problems kids face.C.To compare how different parents treat their kids.D.To explain how inner critics develop from childhood.33.The words “a maladaptive form of self-protection” in Paragraph 3 are closest in meaning to “________”.A.an unhealthy way to stay safe B.a helpful tool to improve yourselfC.an ineffective try to keep calm D.a smart method to deal with failure34.Which of the following would the writer most probably agree with A.The inner critic usually keeps people from feeling scared.B.The inner critic actually looks for understanding and support.C.Negative self-talk helps one create space to avoid mistakes.D.Negative self-talk can successfully push people to work harder.35.What is the writer’s main purpose in writing this passage A.To advise us to silence our inner critics.B.To warn about the negative side of inner critics.C.To guide us to treat inner critics like our dear friends.D.To show advantages of making peace with inner critics.四、任务型阅读阅读短文,根据短文内容回答问题。Have you ever felt like studying is a bit boring but watching someone else study makes you want to join in You’re not alone. “Study with Me” is a new way you can try. The basic idea behind it is that watching someone else study motivates (激励) us to do the same.“Study with Me” is a kind of live broadcast (直播) on the Internet. It often shows real-time scenes of someone studying, in silence or with soft music. It creates a sense of companionship for the viewers and provides shared focus, a common experience and a feeling of community and togetherness. Studying together can make the learning process more enjoyable and effective, leading to the rising popularity of the study broadcast. More and more students around the world are attracted.So, why does watching someone else study make us want to study too Scientists explain that it’s a human’s natural habit. We are likely to copy the behaviors of those around us, which is called mimicry. When we watch someone else study, we are likely to follow the way they take notes, use the same study tools, or take breaks with them. What’s more, we have the need for social support. People on the screen are like our secret study partners. When we see them working hard on the screen, we might feel that we are part of a team. It can inspire us to push through our own difficulties.“Study with Me” can be helpful, but there are a few things to keep in mind. First, we should set clear study goals before joining online study partners because it can help us stay focused on our own work. Besides, it’s important not to depend on it too much because true motivation should come from within. Lastly, we’d better stick to learning with some trustworthy people who have well-organized study plans.As we move further into the digital age, ways of learning are always changing, offering exciting new learning experiences. “Study with Me” is a great example to create global connections and encourage students to enjoy the learning journey through focus, fun, and friendship.36.What is the basic idea behind “Study with Me” 37.What does “Study with Me” often show 38.Why does watching someone else study make us want to study too 39.Before joining online study partners, what should you do first 40.When you study after school, which do you think is better, studying with “Study with Me” or studying independently Why (Please give two reasons. )试卷第2页,共2页试卷第1页,共1页《北京市第十二中学2025-2026学年九年级上学期10月月考英语试卷》参考答案题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10答案 B D C A B D A B C D题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20答案 B A D B A B D C B A题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30答案 C C A B D D B C A C题号 31 32 33 34 35答案 D D A B C1.B【详解】句意:李女士喜欢游泳。她每周游泳一次。考查人称代词。He他;She她;Her她的;His他的。根据主语“Mrs. Li”可知,李女士为女性,且空格需填入代词主格作主语,故选B。2.D【详解】句意:我们在每年十月一日庆祝我们的国庆节。考查介词辨析。for为了;at作时间介词时,用在具体的时刻前面;in作时间介词时,用在月,年,季节等前面;on作时间介词时,用在具体的某一天前面。根据“1st October”可知是具体到某一天,用介词on,故选D。3.C【详解】句意:——你哥哥多久后会回家,杰克?——两周后。考查疑问词辨析。How often多久一次,提问频率;How far多远,提问距离;How soon多久以后,对“in+一段时间”提问;How long多长,提问长度。根据答句“In two weeks”可知,问句是对“in+一段时间”提问,用how soon。故选C。4.A【详解】句意:——妈妈,我现在必须打扫房间吗? ——不,不需要。你可以在晚饭后做。考查情态动词。needn’t不需要;mustn’t禁止;shouldn’t不应该;can’t不能。根据英语语法,对于must开头一般疑问句,若要作否定回答,可用needn’t,不用mustn’t。故选A。5.B【详解】句意:贝蒂的自行车坏了,所以她不得不步行去首都图书馆。考查连词辨析。or或者;so所以;though虽然;because因为。前后两句是因果关系,前因后果,用so连接。故选B。6.D【详解】句意:我不得不叫一辆出租车,因为箱子比我想象的要重。考查形容词比较级辨析。the heaviest形容词最高级;heaviest形容词最高级;heavy形容词原级;heavier形容词比较级。than表示两者进行比较,要用比较级,故选D。7.A【详解】句意:听!爷爷现在正在客厅唱歌。考查现在进行时。根据题干中的“Listen!”和“now”可知,句子描述的是正在发生的动作,需用现在进行时,结构为“am/is/are+doing”。故选A。8.B【详解】句意:萨姆在6岁时学会了滑冰。考查时态。learns“学习”,一般现在时的第三人称单数形式; learned“学习”,一般过去时;has learned“学习”,现在完成时;was learning过去进行时。根据“at the age of six.”可知,事情发生在过去,用一般过去时。故选B。9.C【详解】句意:——为什么今天Jim不在学校?——他生病了。他已经重感冒三天了。考查现在完成时。根据“for three days”可知此句应为现在完成时,句子结构为“主语+have/has+过去分词”;have a bad cold表示“重感冒”,have的过去分词为had;主语为“he”,谓语结构应为“has+过去分词”。故选C。10.D【详解】句意:我正在画画,这时我弟弟跑进了我的房间。考查动词时态辨析题。本句是时间状语从句,when表示主句和从句动作(短暂性动作)同时发生。从句ran into是过去式,主句需用过去进行时,I是第一人称,系词需用was,即“was+现在分词”结构。根据句意语境,可知选D。11.B【详解】句意:约翰的父亲下星期天将飞往上海参加一个会议。考查动词时态。由“next Sunday”可知,本句为一般将来时,即will do结构。故选B。12.A【详解】句意:如果明天下雨,我们将在室内上体育课。考查条件状语从句的时态。此句为if引导的条件状语从句,时态遵循“主将从现”。空处位于从句中,时态为一般现在时。主语为第三人称单数的it,谓语动词用三单形式的rains。故选A。13.D【详解】句意:他过去很害羞,但自从加入了表演俱乐部,他改变了很多。考查时态。根据“since he joined the acting club”可知,此处使用现在完成时,表示从过去某个时间点开始,一直持续到现在,并且可能继续持续下去的动作或状态,其结构是“have/has done”,主语“he”是第三人称单数,所以助动词用“has”,“change”的过去分词是“changed”,故“has changed”符合语境。故选D。14.B【详解】句意:Ella每周日在图书馆学习。它在她家附近。考查时态。根据“every Sunday”可知此处表示经常性的动作,时态是一般现在时,主语是Ella,动词用三单形式。故选B。15.A【详解】句意:——你知道Ann为什么早早地离开会议室吗?——她头痛。考查宾语从句。know后面接的是宾语从句,从句必须为陈述句语序,排除B/D选项;结合“yesterday”可知,从句要用一般过去时,故选A。16.B 17.D 18.C 19.B 20.A 21.C 22.C 23.A 24.B 25.D【导语】本文主要讲述了一个温暖感人的姐妹亲情的故事。16.句意:更多信息请参见盒子的后面。advice建议;information信息;opinions观点;opportunities机会。根据“‘Great New Offer!’ the box read.”可知,此处指该活动的相关信息。故选B。17.句意:随着玛丽继续读下去,安妮对奖品的兴趣越来越大。spirit精神;courage勇气;chance机会;interest兴趣。根据“I’m going to send in for it.”可知,安妮对奖品的兴趣越来越大。故选D。18.句意:我们会寄给你一个特殊的胸针,上面用金子拼出你的名字。signed签名;stuck粘贴;spelled拼写;shone发光。根据“A pin with my very own name spelled out in gold.”可知,此处指用金子拼出名字。故选C。19.句意:“但是我非常想要一个那样的胸针,”安妮说。carefully仔细地;badly很,非常;sadly伤心地;curiously好奇地。根据“Please let me have it!”可知,安妮非常想要一个那样的胸针。故选B。20.句意:她扔下勺子,跑出了厨房。threw扔;put放置;set设置;cut切。根据“Just go ahead and send in for it. See if I care!”和“ran from the kitchen”可知,安妮因玛丽拒绝而生气,所以她扔下了勺子。故选A。21.句意:她打开一个白色的小盒子,小心地揭下上面那层白棉布。kept保持;blew吹;lifted移开;got得到。根据“off the top layer of white cotton”可知,此处指掀开顶层的白色棉布。故选C。22.句意:不,我不在意你那愚蠢的旧胸针。think认为;worry担心;care在意;wonder想知道。根据“See if I care!”和文章语境可知,前文安妮说“看我是否在乎!”,此处是情绪的延续,她嘴硬说“我不在意你那愚蠢的旧胸针”,care about“在意”。故选C。23.句意:安妮独自在卧室里。alone独自,单独;angry生气的;regretful遗憾的;upset沮丧的。根据“Mary put the white box on the dresser and went downstairs.”可知,玛丽下楼后,卧室里只剩下安妮,所以她独自在卧室里。故选A。24.句意:当她看着那个白色的小盒子时,她的眼睛睁大了。shone发光;widened张大;froze冻结;narrowed缩小。根据“There on the pin were four beautiful letters—her name in gold: A-N-N-E.”可知,安妮原本以为胸针是玛丽的名字,却发现上面是自己的名字,惊讶之下会睁大双眼。故选B。25.句意:从那天起,这枚金胸针就成了她最珍贵的礼物——不仅因为那些闪闪发光的字母,还因为它们背后的爱。shiny光亮的;expensive昂贵的;memorable值得纪念的;treasured珍贵的。根据“not just for the shining letters, but for the love behind them”可知,这枚胸针对安妮来说是最珍贵的礼物。故选D。26.D 27.B 28.C【导语】本文是给三个人匹配合适的英语课程。26.根据“I feel difficult to learn English and I want to start learning it from the basics.”可知,Alice觉得学英语很难,她想从基础开始学,选项D“这门课程是关于从ABC学习英语的。我们上基础英语课。为初学者提供简单有趣的英语学习活动。开始学习它会很有趣。”与之匹配。故选D。27.根据“My spoken English is good and I want to communicate with foreigners well.”可知,Tony想找外国人交流口语,选项B“这门课程是关于如何更好地与说英语的人交流的学习。通过本课程的学习,你将学会与外国人沟通的技巧。”与之匹配。故选B。28.根据“I can do well in English writing tests, but I am afraid of speaking English with others.”可知,Harry的问题是害怕和别人说英语,选C“如果你有一些英语知识,但害怕说出来,这门课程是适合你的。我们将在老师的指导下提供小组学习,帮助您练习英语口语。”与之匹配。故选C。29.A 30.C 31.D【导语】本文主要讲述了Ella厌恶学习分数,妈妈通过让她帮助做饼干的过程来展示分数的实际应用,从而让她明白了分数的重要性。29.细节理解题。根据“I don’t understand them at all! I’m just not a clever girl.”及“I don’t even know why I have to learn them. What’s the point I’m never going to need a fraction in my whole life.”可知,起初Ella认为分数很难,并且没有用。故选A。30.细节理解题。根据“I see what you are doing. You are showing me I need to understand fractions”及“Okay. I understand now. Fractions are important. Without fractions, we wouldn’t be able to make cookies!”可知,在她帮助妈妈做饼干的过程中,她开始改变了自己对分数的看法,认为分数很重要。故选C。31.主旨大意题。根据“And you were understanding! You just need a little more practice.”及全文可知,Ella的妈妈让她帮助做饼干,在这制作过程中,她意识到了分数的重要性,由此可知Ella从中学到了“学习来自实践”。故选D。32.D 33.A 34.B 35.C【导语】本文介绍了如何处理自己的内心批评家。32.细节理解题。根据“Inner critics develop for various reasons. The most commonly discussed one is that this voice of self-doubt comes from things we heard as kids.”可知,作者使用第2段中的例子是为了解释内心的批评家是如何从童年发展起来的。故选D。33.词句猜测题。根据“This might seem smart, but it makes things harder for you in the long run.”可知,划线词的含义与“一种不健康的自我保护方式”最接近。故选A。34.推理判断题。根据“Parenting experts suggest getting down on the child’s level when providing support. This works for the inner critic too.”可推知,内心的批评家实际上寻求理解和支持。故选B。35.主旨大意题。根据“Only by befriending your inner critic can you start to heal from the pain and fear behind its voice. It takes time and patience, but it’s worth it. Give it a try—for your own well-being.”可知,作者写这篇文章的主要目的是引导我们像对待亲爱的朋友一样对待内心的批评者。故选C。36.Watching someone else study motivates us to do the same. 37.“Study with Me” often shows real-time scenes of someone studying. 38.Because we are likely to copy the behaviors of those around us and we need social support. 39.We should set clear study goals. 40.I think studying with “Study with Me” is better because it creates a sense of companionship for me and it can also make me more focused during my learning process./I think studying independently is better because “Study with Me” may draw my attention away from my tasks and I’m self-motivated enough to study on my own pace.【导语】本文是一篇说明文,介绍了新兴的“Study with Me”网络直播学习模式,分析其通过模仿行为与社交支持提升学习动力的科学原理,并提出合理使用建议,旨在为读者提供一种高效且具社群互动性的学习方法。36.根据“The basic idea behind it is that watching someone else study motivates us to do the same.”可知,它背后的基本思想是,看着别人学习会激励我们也这样做。故填Watching someone else study motivates us to do the same.37.根据“It often shows real-time scenes of someone studying, in silence or with soft music.”可知,它经常显示某人学习的实时场景,无论是在安静中还是在柔和的音乐中。故填“Study with Me” often shows real-time scenes of someone studying.38.根据“Scientists explain that it’s a human’s natural habit. We are likely to copy the behaviors of those around us, which is called mimicry.”以及“ What’s more, we have the need for social support.”可知,因为我们很可能会模仿周围人的行为并且我们需要社会支持。故填Because we are likely to copy the behaviors of those around us and we need social support.39.根据“First, we should set clear study goals before joining online study partners because it can help us stay focused on our own work.”可知,首先,在加入在线学习伙伴之前,我们应该设定明确的学习目标,因为这可以帮助我们专注于自己的工作。故填We should set clear study goals.40.本题是主观题。根据你的情况作答。故填I think studying with “Study with Me” is better because it creates a sense of companionship for me and it can also make me more focused during my learning process. /I think studying independently is better because “Study with Me” may draw my attention away from my tasks and I’m self-motivated enough to study on my own pace.答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源预览