2025-2026学年北京市延庆区第一中学高一上学期10月月考英语试题(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025-2026学年北京市延庆区第一中学高一上学期10月月考英语试题(含解析)

资源简介

北京市延庆区第一中学2025-2026学年高一上学期10月月考英语试题
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、完形填空
A golden fog settled over the fields. The sun prepared to rest for the evening. I looked forward to setting my 1 aside for an evening.
I wasn’t long headed home when I heard a voice behind me. “Photo, photo, photo.” A young boy about 7 or 8 years old followed closely. I breathed a tired sigh. I had no 2 to press the shutter button one more time, no matter how beautiful or eager he was, but he kept following me. As I looked at him, half interested, an idea for a composition 3 in my mind.
I kneeled in the field and instructed the boy where to stand and how to pose. As I prepared to take the photograph, his energy suddenly shifted from 4 to shyness to fear. No matter what I told him to do — how to stand, how to look — I just couldn’t get the 5 . Defeated, I gave up. I looked at the boy, who looked 6 and awkward.
In an effort to 7 him, I clapped my hands, saying, “That was great. You were great.” Passers-by gathered around, cheering and clapping loudly. The boy’s face immediately 8 a smile. I intuitively (直觉地) took a few photos of the instant.
That photograph turned out to be better than the 9 I’d imagined because it came from a deeper place within me. When we let go of frustration and focus on what’s here in the 10 , that is when we are moved to create from the inside out.
1.A.money B.camera C.dinner D.notebook
2.A.time B.confidence C.energy D.chance
3.A.flashed B.developed C.changed D.created
4.A.panic B.confusion C.eagerness D.directness
5.A.help B.attention C.idea D.shot
6.A.alone B.violent C.cheerful D.thoughtful
7.A.disturb B.cheer C.accept D.satisfy
8.A.broke into B.turned to C.set up D.held back
9.A.style B.color C.content D.composition
10.A.photo B.imagination C.moment D.creation
二、语法填空
阅读下列短文,根据短文内容或括号内所给词的恰当形式填空。
The Dragon Boat Festival is a 11 (tradition) Chinese holiday celebrated by many people today. It falls 12 the fifth day of the fifth lunar month. There are many activities and customs, such as racing dragon boats. It is also an occasion for families 13 (gather) and for people to pay respect to the famous poet, Qu Yuan.
阅读下列短文,根据短文内容或括号内所给词的恰当形式填空。
One afternoon, an accident 14 (occur) when a cyclist, who had been riding at great speed, got 15 (stick) in a muddy ditch (沟).
Passers-by watched anxiously as he struggled to free himself. Just then, a kind stranger ran over and pulled the bike in a different direction, which finally got the bike out of the mud. Grateful, the cyclist thanked the man, 16 simply smiled and said, “We all need help sometimes.” This small act of kindness reminded everyone that compassion can turn struggles into hope.
阅读下列短文,根据短文内容或括号内所给词的恰当形式填空。
Pu’er city in Yunnan province, known as China’s coffee capital 17 (become) a leading coffee producer in China so far. In the 2023-24 season, Pu’er produced 58,000 metric tons of raw coffee, ranking first in China. With coffee-themed streets and cultural fairs, it has become a hot spot for enthusiasts and tourists. Many visitors 18 (attract) and gain insights into the complete journey from cultivation and roasting to brewing. Ma Li, a visitor from Shanghai, lost 19 (she) in the art of coffee fruit picking. “It was a very 20 (reward) experience,” she said.
三、阅读理解
We welcome you to attend a campus visit of Harvard College. A campus visit consists of a one-hour information session with an admission (招生) officer and 1-2 current undergraduate students, followed by a one-hour campus tour led by a current undergraduate student. Please note that the visit schedule is typically posted one month prior to each term and you can select an available date from the calendar at the bottom of the page. There will be no on-campus information sessions and tours on Harvard College holidays, during other college closures (关闭) and on most school breaks .Registration
Registration for a campus visit is required. We recommend that you arrive 15-30 minutes before the scheduled visit time. You may cancel your registration at any time. We cannot receive you without registration.Group Visits/Tours
Visiting parties are limited to groups of 5. For groups of 6 or more, please contact the Harvard University Visitor Center to arrange a visit.Important information for your visit
● Please note that we require 21 days advance notice in order to secure ASL (American Sign Language) interpreters. We cannot provide interpreters for other languages at this current time. Those requesting the use of a wheelchair must leave a current driver’s license or state ID with our Visitor Center personnel (人事部门) until the chair is returned.
● Most buildings are closed to the public. Public restrooms will be available in the Elizabeth Cary Agassiz House before / after the information session, and at the end of the tour at Smith Campus Center.
● At this time, it is not possible to store luggage or other personal property during your visit. We apologize for any inconvenience this may cause.
● Your registration and attendance have no connection with the admissions process if you decide to apply.
21.What can make you fail to visit the campus
A.Visiting in a large group. B.Coming without your state ID.
C.Walking in without registration. D.Requesting using a wheelchair.
22.How might you deal with your luggage while visiting
A.Take it with you during the visit. B.Store it at Smith Campus Center.
C.Ask the admissions officer to keep it. D.Leave it at Harvard Information Center.
23.Where can we probably find this text
A.In a travel journal. B.In an admission letter.
C.On a university website. D.In a housing contract.
Tommy Rhomberg was a twelve-year-old young boy in Iowa. Last summer, his home state was destroyed by Great Derecho. He soon came up with a creative idea to raise money for his community by making and selling baseball bats out of wood brought down by the storm.
The idea for the bats originally began as Tommy prepared a birthday gift for his friend. Then many others expressed interest in owning Great Derecho bats of their own. At first, Tommy didn’t take it seriously, but since so many people in the area needed help after the storm, he determined to make a difference to them.
The first bat took Tommy 10 hours to carve and sand (用砂纸打磨) out of a tree branch that had fallen in his yard. With blisters (水泡) on his hands, Tommy had to refuse his brother’s request for making another bat. But as he began receiving more orders, he streamlined the process with a machine with the help of his grandfather. Tommy promised $20 from each order would go to the local disaster relief fund to rebuild the community.
When asked why he started the “bat business”, Tommy replied, “We got kind of lucky with the storm. We didn’t have much damage, but just driving around town there were people with houses destroyed, and I just wanted to raise money so we could help them rebuild. I feel like it’s really helping people.”
Tommy has made more than 100 bats, raising more than $2,500 to help out his community, and orders have come in from as far as Arizona and Connecticut. Tommy is not taking additional orders at the moment, but it’s possible that he’ll make more bats in the future, according to his website.
24.What is Great Derecho
A.A place. B.A person. C.A storm. D.An idea.
25.Tommy made the first bat because ________.
A.his brother asked him to make one
B.his grandfather suggested producing one
C.he wanted to give his friend a gift
D.he was interested in playing baseball
26.What did Tommy do for the community
A.He collected the wood. B.He donated money.
C.He rebuilt the school. D.He repaired the machine.
Spider (蜘蛛) silk, which is very light and flexible, is five times stronger than steel. Because of this, scientists have been searching for ways to make spider silk in huge quantities (数量), and they have finally found the answer: Nubian goats!
Scientists have studied spider silk for years. They tried to raise spiders to collect silk from them but spiders didn’t enjoy living close to one another. To make their own space, they may eat their neighbours! But goats are much friendlier. And because they are bigger, a few goats can produce more silk than a roomful of spiders. Nubian goats were finally chosen for this job because they make milk at a younger age. They will make spider silk sooner and for longer periods of time.
But how do Nubian goats actually make the spider silk Professor Jeffrey Turner noticed that the body parts of spiders that make silk and the parts of goats that make milk are very much alike. So he thought that goats might be able to make spider silk. Eventually, Turner and his fellow scientists found a way to place spider genes (基因) in Nubian goats. The goats then have the genes that tell their bodies how to make spider silk proteins (蛋白质).
Proteins are the body’s basic building blocks, which make its hair, skin, and muscles. The goats now have special proteins for making spider silk. When the goats produce milk, the spider silk proteins are in it although it looks just like regular milk. Then scientists will make the spider silk out of the milk. After several processes, it is taken to a spinning machine, which stretches (拉伸) the silk over and over again, just like the way spiders spin their extra strong silk. When the silk threads are finished, they are stronger than steel and as flexible as rubber, but thinner than a human hair.
Just imagine clothing that is as light as a spider web, yet won’t tear. Doctors might be able to use spider silk for operation, which could be strong and flexible enough to replace some worn-out parts of the human body. The silk also could be used to build airplanes and bridges, as well as create a tough coating for space stations.
27.What is the advantage of using goats to produce spider silk
A.They produce stronger silk. B.They are more productive.
C.They work shorter hours. D.They need less space.
28.The scientists produce spider silk from ________.
A.Nubian goats’ hair B.Nubian goats’ skin
C.Nubian goats’ milk D.Nubian goats’ waste
29.According to the passage, goats and spiders are alike in ________.
A.some body parts B.genes
C.living conditions D.habits
30.The examples in the last paragraph are used to show ________.
A.special features of Nubian goats B.some worries of scientists
C.great efforts of doctors D.a bright future of spider silk
It’s a common experience: You’ re checking through a social media page, and you see pictures of friends traveling or going to parties. Suddenly you start to wonder why you’ re not doing those things. Are you missing out on something fun and exciting because you’re locked into everyday life This experience is known as FOMO-the fear of missing out. To some extent, people have always worried about missing out on social events. But with the rise of social media, FOMO is becoming much more common.
While wanting to take part in exciting things is completely normal, it can bring about some negative effects. For some people, it leads to an obsession (着迷) with checking their phones to find out what other people are doing. Even while doing things that are fun or necessary, people can feel like there’s something better going on elsewhere. This strong wish to connect can make them disconnect from the people they are actually with. It stops them from being satisfied with the good things in their lives. It can even be dangerous; some people try to check messages while driving.
So what can we do to overcome FOMO Firstly, it’s important to remember that what people tend to pick and choose to post on social media does not necessarily reflect their life overall, so we only know a small part of anyone else’s life. It’s also important to accept your limitations. You cannot be everywhere and do everything that might be interesting, and that’s OK. It might even be necessary to turn off your phone or log out of social media for a while. Stay away from the constant reminders of everything that’s happening in the world. You can even set particular times in your day to check email and social media. By stepping away for a time, you can view other people’s lives in a reasonable way. Finally, focus on the things in front of you. Relish them, do them well and let everything else go. When you fully involved in life, you’ll worry less about what you’re not doing.
Don’t let the fear of missing out cause you to miss out on the good things you have in life. Relax, enjoy what you do and let other people enjoy their lives without envying them.
31.According to the passage, what is FOMO
A.It’s a social concern. B.It’s an unusual experience.
C.It’s a physical problem. D.It’s a born disadvantage.
32.Experiencing FOMO, people may ______.
A.like to drive fast B.be addicted to phone games
C.prefer to stay alone D.be unsatisfied with real life
33.What does the underlined word “Relish” probably mean
A.Balance. B.Change. C.Enjoy. D.Remember.
34.According to the passage, what can help people overcome FOMO
A.Standing in others’ shoes.
B.Breaking their own limitation.
C.Making friends as many as possible.
D.Checking social media at particular times.
We all know that exercise is good for our health. But some kinds of exercise may be better than others. Running, for example, may help to protect against the heart disease and other health problems.
Running is good exercise, but it can be hard on the body. 35
Take it easy.
Do not run too much or too fast. Most people get running injuries when they push themselves too hard. The body needs time to get used to the increases in distance or speed. 36
Listen to your body.
Most running injuries do not come unexpectedly (出乎意料地). 37 They may include body aches, sore muscles (肌肉) and pain that does not go away.
38
There are no best shoes for every runner. You should find the shoes that offer the best fit and support to your feet. More importantly, you should replace your shoes every 500 to 800 kilometers.
Take good notes.
Spend some time after each run writing down what you did and how you felt. Look for things that happen over and over again. These notes will help you find the best exercise for you.
Cross training.
As we said earlier, running is hard on your body. So physical fitness experts suggest some forms of cross- training to improve muscle balance and to help you avoid injuries. They say, besides running, swimming, yoga and riding a bicycle are good exercise. 39
A.Get good running shoes.
B.Usually, there are warning signs.
C.They are easier on the body.
D.Running may also help you live longer.
E.Muscles and joints (关节) need time to recover.
F.Here are five ways to reduce the risk of injuries.
G.As Nike’s running shoe ad says, “Just do it.”
四、其他
选出划线部分与其他三项发音不同的一项
40.A.break B.great C.sweater D.steak
41.A.advance B.actually C.campus D.flash
42.A.previous B.necessity C.senior D.media
43.A.shake B.take C.separate D.grape
44.A.clear B.heard C.appear D.fear
45.A.unfortunately B.umbrella C.uncle D.university
46.A.weather B.thought C.thing D.thank
47.A.arise B.title C.quiet D.quit
48.A.enough B.mouth C.about D.doubt
49.A.photo B.shift C.plus D.laugh
50.A.sort B.junior C.forward D.organise
51.A.digital B.drag C.target D.goal
根据音标拼写单词
52. [re nd ]
53. [’kw l ti]
54. [r ’k v ]
55. [’ne t v]
56. [’ve ri s]
57. [’su:p ma:k t]
58. [’ nd ri]
59. [’gr d u t]
60. [ ’pla ]
61. [ k ntr ’bju: ( )n]
62. [s ’pla ]
63. [r ’va z]
五、书信写作
64.假定你是李华,你发现学校里很多学生生活方式有问题,不利于健康。请你以“Have a Healthy Lifestyle”为题给你校英文报写一篇短文,内容包括:
1. 生活方式的问题;
2. 健康生活的重要性;
3. 你的建议。
注意:1. 写作词数应为80左右;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯。
Have a Healthy Lifestyle
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
《北京市延庆区第一中学2025-2026学年高一上学期10月月考英语试题》参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 B C A C D A B A D C
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 C A C C C B B C A D
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39
答案 A D C D F E B A C
1.B 2.C 3.A 4.C 5.D 6.A 7.B 8.A 9.D 10.C
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者拍照时与小男孩互动及感悟创作真谛。
1.考查名词词义辨析。句意:我期待着一个晚上把相机放一边。A. money钱;B. camera相机;C. dinner晚餐;D. notebook笔记本。根据下文“press the shutter button”可知,作者的职业与相机相关,此处指放下相机休息。故选B。
2.考查名词词义辨析。句意:不管他多么漂亮或渴望(拍照),我都没有力气再按一次快门按钮了,但他一直跟着我。A. time时间;B. confidence自信;C. energy精力;D. chance机会。根据前文“I breathed a tired sigh.”可知,作者很疲惫,没有精力再拍照了。故选C。
3.考查动词词义辨析。句意:当我半感兴趣地看着他时,一个构图的想法在我脑海中闪现。A. flashed闪现;B. developed发展;C. changed改变;D. created创造。根据空前“an idea”可知,一个想法在脑海中闪现,flash in one’s mind为固定搭配,意为“在脑海中闪现”。故选A。
4.考查名词词义辨析。句意:当我准备拍照时,他的情绪突然从急切变成了害羞,最后变成了恐惧。A. panic恐慌;B. confusion困惑;C. eagerness急切;D. directness直接。根据前文“A young boy about 7 or 8 years old followed closely.”可知,小男孩一直跟着作者想拍照,说明他很急切,这里说情绪从急切变成害羞等。故选C。
5.考查名词词义辨析。句意:无论我告诉他怎么做——怎么站,怎么看——我都拍不到理想的照片。A. help帮助;B. attention注意力;C. idea想法;D. shot照片,拍摄。根据下文“Defeated, I gave up.”可知,作者放弃了,说明这里说拍不到理想的照片,get the shot意为“拍到好照片”。故选D。
6.考查形容词词义辨析。句意:我看着那个男孩,他看起来孤独又尴尬。A. alone孤独的;B. violent暴力的;C. cheerful高兴的;D. thoughtful沉思的。根据空后“awkward”可知,作者没拍好照片放弃以及小男孩的表现,说明他看起来孤独又尴尬。故选A。
7.考查动词词义辨析。句意:为了让他振作起来,我拍了拍手说:“太棒了。你太棒了。”A. disturb打扰、使烦恼;B. cheer使振奋;C. accept接受;D. satisfy使满意。根据后文“I clapped my hands, saying, “That was great. Passers-by gathered around, cheering and clapping loudly.”可知,作者夸小男孩以及路人的反应可知,作者是想让小男孩振作起来。故选B。
8.考查动词短语辨析。句意:男孩的脸上立刻露出了笑容。A. broke into露出(笑容等);B. turned to转向;C. set up建立;D. held back抑制。根据前文“I clapped my hands, saying, “That was great. Passers-by gathered around, cheering and clapping loudly.”可知,小男孩听到夸赞后露出笑容,break into a smile意为“突然笑起来”。故选A。
9.考查名词词义辨析。句意:那张照片比我想象的构图还要好,因为它来自我内心更深处。A. style风格;B. color颜色;C. content内容;D. composition构图。根据前文“an idea for a composition”可知,作者有构图的想法,这里说照片比想象的构图好。故选D。
10.考查名词词义辨析。句意:当我们放下沮丧,专注于当下的时刻,那时我们就会从内而外地被感动去创造。A. photo照片;B. imagination想象;C. moment时刻;D. creation创造。根据空前“When we let go of frustration and focus on what’s here”可知,作者认为人们需要专注于当下的时刻。故选C。
11.traditional 12.on 13.to gather
【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了端午节是中国传统节日,在农历五月初五,有赛龙舟等习俗,是家人团聚、纪念诗人屈原的日子,如今仍为许多人庆祝。
11.考查形容词。句意:端午节是中国人传统的重要节日,如今仍有许多人庆祝这一节日。修饰名词Chinese holiday,需用形容词traditional。故填traditional。
12.考查介词。句意:它在农历五月初五这一天举行。表示在具体的某一天(农历五月初五),用介词on。故填on。
13.考查非谓语动词。句意:这也是家人团聚、人们向著名诗人屈原表达敬意的时刻。此处应用不定式作后置定语,修饰名词occasion。故填to gather。
14.occurred 15.stuck 16.who
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一次事故中陌生人善意帮助骑车人的故事。
14.考查动词时态。句意:一天下午,发生了一场事故,一名把自行车骑得飞快的人被困在泥泞的沟里。空处为句子的谓语动词,根据时间状语“One afternoon”可知,句子描述的是过去发生的事情,应用一般过去时,谓语动词使用过去式形式occurred。故填occurred。
15.考查非谓语动词。句意:一天下午,发生了一场事故,一名把自行车骑得飞快的人被困在泥泞的沟里。“get + 过去分词”为固定结构,表示被动或状态,故空处用stick的过去分词形式stuck,get stuck意为“被困住”。故填stuck。
16.考查定语从句。句意:骑自行车的人很感激,向那个男人道谢,男人只是笑了笑说:“我们有时都需要帮助。”空处引导非限制性定语从句,修饰先行词the man,先行词指人,关系词代替先行词在定语从句中作主语,应用关系代词who引导从句。故填who。
17.has become 18.are attracted 19.herself 20.rewarding
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍的是云南普洱市作为中国咖啡之都,在2023-24季节咖啡生产的情况及其对游客的吸引力。
17.考查时态。句意:云南省的普洱市被誉为中国的“咖啡之都”,目前已成为中国领先的咖啡生产地。根据后文so far可知为现在完成时,主语为Pu’er city,助动词用has。故填has become。
18.考查时态语态。句意:许多游客都被吸引而来,并深入了解了从种植、烘焙到冲泡这一整个过程。主语visitors与谓语构成被动关系,且陈述事实用一般现在时的被动语态,谓语用复数。故填are attracted。
19.考查代词。句意:来自上海的游客马丽沉浸在采摘咖啡果的艺术中。这里考查lose oneself in,为固定搭配,意为“沉浸于”,主语是Ma Li,应用反身代词herself。故填herself。
20.考查形容词。句意:“那是一次非常有意义的经历。”她说道。修饰名词experience用形容词rewarding,作定语。故填rewarding。
21.C 22.A 23.C
【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了参观哈佛大学校园的注意事项。
21.细节理解题。根据Registration部分的 “Registration for a campus visit is required.(参观校园需要注册。)”及“We cannot receive you without registration.(没有登记我们不能接待你。)”可知,参观校园必须先注册登记,没有登记就进去会让你不能参观校园。故选C。
22.推理判断题。根据Important information for your visit部分中第三个黑点的“At this time, it is not possible to store luggage or other personal property during your visit.(在此期间,您不可以寄存行李或其他个人财产。)”可知,现阶段学校不提供行李暂存服务,因此参观期间只能随身携带行李。故选A。
23.推理判断题。根据本文内容:介绍了参观哈佛大学校园的注意事项以及第一段中的“Please note that the visit schedule is typically posted one month prior to each term and you can select an available date from the calendar at the bottom of the page.(请注意,访问时间表通常在每个学期前一个月发布,您可以从页面底部的日历中选择一个可用的日期。)”可知本文来自大学官网。故选C。
24.C 25.C 26.B
【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了12岁的汤米·隆伯格通过制作棒球棒来为被风暴摧毁的社区筹集资金,汤米已经做了100多只棒球棒,筹集了2500多美元来帮助他的社区,订单远至亚利桑那州和康涅狄格州。
24.词句猜测题。根据划线词后文“He soon came up with a creative idea to raise money for his community by making and selling baseball bats out of wood brought down by the storm.(他很快想出了一个创意,用风暴中掉落的木头制作和出售棒球棒,为社区筹集资金)”可知,汤米·隆伯格的家乡被风暴摧毁了。故划线词指的是风暴,故选C。
25.细节理解题。根据第二段中“The idea for the bats originally began as Tommy prepared a birthday gift for his friend..(制作棒球棒的想法最初是汤米为他的朋友准备生日礼物时产生的)”可知,汤米做了第一个棒球棒,因为他想给他的朋友一个礼物。故选C。
26.细节理解题。根据最后一段中“Tommy has made more than 100 bats, raising more than $2,500 to help out his community, and orders have come in from as far as Arizona and Connecticut.(汤米已经做了100多只棒球棒,筹集了2500多美元来帮助他的社区,订单远至亚利桑那州和康涅狄格州)”可知,汤米为社区捐了钱。故选B。
27.B 28.C 29.A 30.D
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍科学家利用努比亚山羊生产蛛丝的方法及蛛丝的应用前景。
27.细节理解题。根据第二段中“And because they are bigger, a few goats can produce more silk than a roomful of spiders.(而且因为它们体型更大,几只山羊比一屋子的蜘蛛能生产更多的丝。)”可知,利用山羊生产蜘蛛丝的优势在于它们生产效率更高,即更有生产力。故选B。
28.细节理解题。根据第四段中“When the goats produce milk, the spider silk proteins are in it although it looks just like regular milk. Then scientists will make the spider silk out of the milk.(当山羊产奶时,蜘蛛丝蛋白就在其中,尽管它看起来就像普通的牛奶。然后科学家将从牛奶中提取出蜘蛛丝。)”可知,科学家从努比亚山羊的奶中提取蜘蛛丝。故选C。
29.细节理解题。根据第三段中“Professor Jeffrey Turner noticed that the body parts of spiders that make silk and the parts of goats that make milk are very much alike.(杰弗里·特纳教授注意到,蜘蛛制造丝的身体部位和山羊制造奶的身体部位非常相似。)”可知,山羊和蜘蛛在一些身体部位上是相似的。故选A。
30.推理判断题。根据最后一段“Just imagine clothing that is as light as a spider web, yet won’t tear. Doctors might be able to use spider silk for operation, which could be strong and flexible enough to replace some worn-out parts of the human body. The silk also could be used to build airplanes and bridges, as well as create a tough coating for space stations.(想象一下,衣服像蜘蛛网一样轻,却不会撕裂。医生可能会用蜘蛛丝来做手术,这种蜘蛛丝足够坚固和灵活,可以替换人体上一些磨损的部分。这种丝还可以用来建造飞机和桥梁,以及为空间站创造一层坚固的涂层。)”可知,最后一段的例子是为了展示蜘蛛丝的光明未来和广泛应用前景。故选D。
31.A 32.D 33.C 34.D
【导语】本文是一篇说明文。介绍了 FOMO(害怕错过)这一现象,包括其产生原因、负面影响以及克服方法。
31.细节理解题。根据第一段“This experience is known as FOMO—the fear of missing out.(这种经历被称为 FOMO—— 害怕错过。)”以及“To some extent, people have always worried about missing out on social events. But with the rise of social media, FOMO is becoming much more common.(在某种程度上,人们一直担心错过社交活动。但随着社交媒体的兴起,FOMO 变得更加普遍。)”可知,FOMO是一种社交上的担忧,即害怕错过。故选A项。
32.细节理解题。根据第二段“This strong wish to connect can make them disconnect from the people they are actually with. It stops them from being satisfied with the good things in their lives.(这种强烈的联系愿望会让他们与实际在一起的人失去联系。它阻止他们对生活中的美好事物感到满足。)”可知,经历 FOMO 的人可能对现实生活不满意。故选D项。
33.词义猜测题。根据最后一段“Finally, focus on the things in front of you…. them, do them well and let everything else go.(最后,专注于你面前的事情。……它们,把它们做好,然后放下其他一切。)”可知此处说的是专注于你面前的事情,把它们做好,然后放下其他一切,可推理出“Relish” 与“enjoy”意思相近,意为“享受”。故选C项。
34.细节理解题。根据第三段“It might even be necessary to turn off your phone or log out of social media for a while. Stay away from the constant reminders of everything that’s happening in the world. You can even set particular times in your day to check email and social media.(甚至可能有必要关闭手机或暂时退出社交媒体。远离不断提醒你世界上正在发生的一切的东西。你甚至可以在一天中设定特定的时间来查看电子邮件和社交媒体。)”可知,在特定时间查看社交媒体可以帮助人们克服FOMO。故选D项。
35.F 36.E 37.B 38.A 39.C
【导语】这是一篇说明文。跑步是一种很好的锻炼,但是对身体要求高。短文就降低跑步受伤风险提出了五点建议。
35.由上文“Running is good exercise, but it can be hard on the body. (跑步是很好的锻炼,但对身体可能有伤害。)”及下文“Take it easy. (放轻松。)”列举的减少受伤风险的方法可知,本空应强调本文有减少受伤风险的方法。F选项“Here are five ways to reduce the risk of injuries. (这里有五种减少受伤风险的方法。)”起到了承上启下的作用,符合题意。故选F。
36.由上文“Do not run too much or too fast. Most people get running injuries when they push themselves too hard. The body needs time to get used to the increases in distance or speed. (不要跑得太多或太快。大多数人在用力过猛时会受伤。身体需要时间来适应距离或速度的增加。)”可知,此处应进一步说明身体需要时间恢复。E选项“Muscles and joints (关节) need time to recover. (肌肉和关节需要时间恢复。)”对上文的进一步解释,说明为什么身体需要时间适应,符合题意。故选E。
37.由上文“Most running injuries do not come unexpectedly (出乎意料地). (大多数跑步受伤并不是出乎意料的。)”可知,本空应说明跑步受伤前通常会有一些迹象。B选项“Usually, there are warning signs. (通常,会有一些警告信号。)”承接上文,说明受伤前会有警告信号,符合题意。故选B。
38.由下文“There are no best shoes for every runner. You should find the shoes that offer the best fit and support to your feet. More importantly, you should replace your shoes every 500 to 800 kilometers. (没有适合每个跑步者的最佳鞋子。你应该找到最适合你的脚并提供最佳支撑的鞋子。更重要的是,你应该每500到800公里更换一次鞋子。)”可知,本段主要讲述选择合适的跑鞋的重要性。A选项“Get good running shoes. (买一双好的跑鞋。)”直接点明了本段的主题,即选择合适的跑鞋,符合题意。故选A。
39.由上文“They say, besides running, swimming, yoga and riding a bicycle are good exercise. (他们说,除了跑步,游泳、瑜伽和骑自行车都是很好的锻炼。)”可知,此处应说明这些运动的好处。C选项“They are easier on the body. (它们对身体的负担更小。)”符合语境,解释了这些运动适合作为交叉训练的原因。故选C。
40.C 41.A 42.B 43.C 44.B 45.D 46.A 47.D 48.A 49.C 50.B 51.A
【解析】40.A. break: /e / ;B. great: /e / ;C. sweater: /e/ ;D. steak: /e /。 故选C。
41.A. advance: / / ;B. actually: / /;C. campus: / / ;D. flash: / /。故选A。
42.A. previous: /i / ;B. necessity: / /;C. senior: /i / ;D. media: /i /。故选B。
43.A. shake: /e /;B. take: /e /;C. separate: / /;D. grape: /e /。故选C。
44.A. clear: / r/ ;B. heard: / r/ ;C. appear: / r/;D. fear: / r/。故选B。
45.A. unfortunately: / /;B. umbrella: / /;C. uncle: / /;D. university: /ju / 。故选D。
46.A. weather: / /;B. thought: /θ/;C. thing: /θ/;D. thank: /θ/。故选A。
47.A. arise: /a /;B. title: /a /;C. quiet: /a /;D. quit: / /。故选D。
48.A. enough: / /;B. mouth: /a /;C. about: /a /;D. doubt: /a /。故选A。
49.A. photo: /f/ ;B. shift: /f/ ;C. plus: /pl/;D. laugh: /f/。故选C。
50.A. sort: / r/;B. junior: / r/;C. forward: / r/;D. organise: / r/。故选B。
51.A. digital: /d /;B. drag: /g/;C. target:/g/;D. goal: /g/。故选A。
52.range 53.quality 54.recover 55.native 56.various 57.supermarket 58.injury 59.graduate 60.apply 61.contribution 62.supply 63.revise
【解析】52.考查名词。根据音标[re nd ]可知,对应单词为range,为名词形式,为“范围”之意。故填range。
53.考查名词。根据音标[’kw l ti]可知,对应单词为quality,为名词形式,为“质量”之意。故填quality。
54.考查动词。根据音标[r ’k v ]可知,对应单词为recover,为动词形式,为“恢复”之意。故填recover。
55.考查形容词。根据音标[’ne t v]可知,对应单词为native,为形容词形式,为“本国的”之意。故填native。
56.考查形容词。根据音标[’ve ri s]可知,对应单词为various,为形容词形式,为“各种各样的”之意。故填various。
57.考查名词。根据音标[’su:p ma:k t]可知,对应单词为supermarket,为名词形式,为“超市”之意。故填supermarket。
58.考查名词。根据音标[’ nd ri]可知,对应单词为injury,为名词形式,为“伤害”之意。故填injury。
59.考查动词。根据音标[’gr d u t]可知,对应单词为graduate,为动词形式,为“毕业”之意。故填graduate。
60.考查动词。根据音标[ ’pla ]可知,对应单词为apply,为动词形式,为“申请”之意。故填apply。
61.考查名词。根据音标[ k ntr ’bju: ( )n]可知,对应单词为contribution,为名词形式,为“贡献”之意。故填contribution。
62.考查动词。根据音标[s ’pla ]可知,对应单词为supply,为动词形式,为“供应”之意。故填supply。
63.考查动词。根据音标[r ’va z]可知,对应单词为revise,为动词形式,为“复习”之意。故填revise。
64.Have a Healthy Lifestyle
Now many students in our school have no fit lifestyle, such as skipping meals, sitting for long, staying up for study, getting less exercise and so on. The severe situation deserves our attention.
As we know, living healthily counts a lot. If you are fit and active, the chance of getting sick will go down and your life will be full of happiness and laughter. Instead, you may be troubled with illness and pain.
To improve our lifestyle, a healthy balanced diet is necessary because teenagers’ bodies badly need nutrition for growth. Moreover, you should keep regular hours and get much exercise like playing sports. For a healthy and strong body, let’s make a change right now.
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生以“Have a healthy lifestyle”为题给学校英文报写一篇短文。
【详解】1.词汇积累
健康的:fit→healthy
放弃:skip→give up
充满:full of→filled with
此外:moreover→what’s more
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:For a healthy and strong body, let’s make a change right now.
拓展句:Let’s make a change right now so that we can have a healthy and strong body.
【点睛】【高分句型1】If you are fit and active, the chance of getting sick will go down and your life will be full of happiness and laughter.(运用了if引导的条件状语从句)
【高分句型2】To improve our lifestyle, a healthy balanced diet is necessary because teenagers’ bodies badly needs nutrition for growth.(运用了不定式作目的状语和because引导的原因状语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源预览