2025-2026学年广东省广州市海珠区南五中学九年级上学期十月月考英语试题(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025-2026学年广东省广州市海珠区南五中学九年级上学期十月月考英语试题(含解析)

资源简介

广东省广州市海珠区南五中学2025-2026学年九年级上学期十月月考英语试题
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、语法选择
A young man went to apply for a job in a big company. The director noticed that the youth’s scores were excellent all the way.
The director asked, “It was your father who paid for your school fees (学费), 1 ” The youth answered, “My father died when I was 2 . It was my mother who paid for my school fees. ”
The director continued, “May I ask what your mother’s job is ” The youth answered, “My mother 3 as a clothes cleaner.” The director asked the youth to show 4 hands. The youth showed 5 pair of hands that were smooth and perfect.
The director asked, “Have you ever helped your mother wash the clothes before ” The youth answered, “Never, my mother always wanted me to spend more time on books. Furthermore, my mother is better 6 it.”
The director said, “I have a request. When you go back today, clean your mother’s hands, and see me tomorrow morning.”
Although the youth felt 7 , he did as requested. When he went back, he happily requested his mother to let him 8 her hands. His mother felt 9 but with mixed feelings. She showed her hands to her son. He noticed that there were so many chilblains (冻疮) in her hands. Some of the chilblains were 10 painful that his mother shook when they 11 with water. The youth cleaned his mother’s hands with tears 12 . He realized that the chilblains in his mother’s hands were the price (代价) 13 for his graduation, excellent scores and his future. After 14 cleaning his mother’s hands, the youth washed all the remaining clothes.
The youth learned to appreciate the help of 15 and worked really hard. He received respect from his workmates and became a manager in the company.
1.A.was it B.did it C.wasn’t it D.didn’t it
2.A.two-years old B.two-year-old C.two year old D.two years old
3.A.work B.works C.worked D.was working
4.A.he B.him C.his D.himself
5.A.a B.an C.the D./
6.A.at B.with C.for D.to
7.A.surprise B.surprised C.surprising D.surprisingly
8.A.cleans B.clean C.to clean D.cleaning
9.A.happy B.unhappy C.happily D.happiness
10.A.such B.too C.very D.so
11.A.was cleaned B.were cleaned C.was cleaning D.were cleaning
12.A.quiet B.quieter C.quietness D.quietly
13.A.pay B.pays C.paying D.to pay
14.A.finish B.finished C.finishing D.to finish
15.A.others B.another C.the other D.other
二、完形填空
阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。
When I was fifteen, I went to a summer camp. There were lots of great 16 but there was one thing I was really scared (害怕) about: climbing the wall.
The wall is a kind of rock that people use to learn how to climb. It is very tall. We were all supposed to climb the wall, but I knew I couldn’t get to the top because I am 17 heights. I was ashamed and I didn’t want anyone to know that I was scared. I thought they would all laugh at me. I made a (n) 18 : “I’m not scared, you know, I suffer from vertigo (恐高症).”
The day came. It was time to climb the wall. The sun was shining but everyone was very quiet that morning. I took photographs at the bottom of the wall and tried to 19 . Everyone in the group went up. Then the moment came. It was my turn. I was so scared that all I could think about was my excuse. Someone said, “Shall I take your camera ” And I answered, “I’m not scared, you know. I suffer from vertigo”. The 20 was that I was more than scared; I was terrified (吓坏了). The camp leader said, “Don’t worry, you don’t have to do anything you don’t want to do.” I was surprised. Everyone was understanding. No one 21 .
The next day, the leader asked me if I wanted to 22 the wall on my own without the others watching. Although I was still very nervous, I 23 and climbed slowly to the top with his help. I was still shaking when I came 24 , but I was really happy and relieved too. For me, climbing the wall was a real 25 .
16.A.activities B.theories C.accidents D.exams
17.A.poor at B.good at C.afraid of D.excited about
18.A.mistake B.excuse C.exercise D.lesson
19.A.go B.hide C.appear D.run
20.A.truth B.comment C.story D.reason
21.A.jumped B.cheered C.smiled D.laughed
22.A.avoid B.try C.set D.view
23.A.refused B.regretted C.agreed D.expected
24.A.in B.out C.up D.down
25.A.review B.confirmation C.pleasure D.achievement
三、阅读理解
The Guinness (吉尼斯) World Records Museum
Address: 329 Alamo Plaza, San Antonio, TX 78205. Open Hours: From September to May—10 a.m. to 7 p.m. Sunday through Thursday 10 a.m. to 10 p.m. Friday and Saturday. From June to August—10 a.m. to 10 p.m. Sunday through Thursday 10 a.m. to Midnight Friday and SaturdayAdult Single (成人单票): $ 14.95 for 2 attractions (展览), $ 18.95 for any 4 attractions, $ 22.95 for all attractions. Child (4-12) single: $ 8.95 for 2 attractions, $ 11.95 for any 4 attractions, $ 14.95 for all attractions.
In the museum you can enter the different exhibition halls you see below. In each of these halls you can see the world records of different kinds. Sometimes you may get a chance to do something so that you can know better how a record was set.
26.From the advertisement we can learn that there are ________ visitors to the museum on Fridays and Saturdays in summer.
A.no B.some C.fewer D.many
27.A 10-year-old girl and her parents will visit two attractions. How much will they pay
A.$14.95. B.$23.90. C.$29.90. D.$38.85.
28.If you want to see the smallest picture in the world, which exhibition hall will you visit
A.Arts & Entertainment. B.Society & Money. C.World matters. D.Material World.
Almost every kid in this country has ever eaten Hershey chocolate. But do you know that the Hershey chocolate factory is more than one hundred years old And do you know that the father of Hershey chocolate, Milton Hershey, had many failures in business before he started his famous company
Milton Hershey was born in 1857 in central Pennsylvania. He stopped attending school when he was 12 years old. Before he became interested in making chocolate, he worked as a printer for a small newspaper at first, but he didn’t like it. Then he decided that printing was not the right job for him.
Then he worked at a candy factory in Lancaster. After working for a few years there, he decided to open his own little candy business near Philadelphia. His first business failed because it was not making money. After that, he went to Denver to learn how to make caramels (焦糖). He took his new skills back to New York and worked selling candies on the street. But his second business also failed.
Finally, Milton Hershey moved back to Pennsylvania where he grew up. He then experimented with all sorts of different candies and chocolate. By 1893 he was selling a million dollars worth of caramel candy each year. Since his chocolate-flavored caramels were the best-selling, he decided to make chocolate himself.
By experimenting, Milton Hershey discovered how to make delicious chocolate. The area where he lived had a large and easy supply of milk and sugar, which helped him succeed in his chocolate business. In 1903, Milton Hershey built a huge chocolate factory and a town to go with it.
Today, the town of Hershey is still the home of the factory that Milton Hershey built. The streetlights are shaped like the candy. The air often smells like chocolate. And if you ever visit it, you can smell delicious chocolate smells just by driving through the town.
The factory is not so hard to find, just travel down cocoa Avenue until you get to East chocolate Avenue. Turn right at the traffic lights and just follow your nose.
29.Where did Milton Hershey spend his childhood
A.In Philadelphia B.In Lancaster C.In Pennsylvania D.In New York
30.Why did Milton Hershey decide to make chocolate himself
A.Because he was taught to make delicious chocolate.
B.Because he got a new idea for making chocolate.
C.Because he built a huge chocolate factory himself.
D.Because he was just interested in eating chocolate.
31.What does the underlined phrase “follow your nose” in the last paragraph mean
A.Stop right there B.Walk a few hours C.Go straight ahead D.Run as fast as possible
32.What is the correct order of the following sentences
①A million dollars worth of caramel candy was sold each year.
②His second business failed.
③He went to Lancaster and worked at a candy factory.
④He worked as a printer for a small newspaper.
⑤His chocolate business became a huge success.
A.④③②①⑤ B.③②①④⑤ C.④②③⑤① D.③②⑤④①
I teach economics in a university three times every week. Last Monday, at the beginning of class, I asked my students how their weekend had been. One young man said that his weekend had not been so good. He had his wisdom teeth (智齿) removed. Then he went on to ask me why I always seemed to be so cheerful.
His question reminded me of something I’d read somewhere before: Every morning when you get up, you have a choice about how you want to live that day. I said, “I choose to be cheerful.”
“Let me give you an example,” I continued. Besides teaching here, I also teach at a college in Henderson, 17 miles down the freeway from where I live. One day a few weeks ago I exited the freeway and turned onto College Drive. I only had to drive another quarter mile down the road to the college. But just then my car died. I tried to start it again, but the engine wouldn’t work. So I put my flashers on, took my books, and walked down the road to the college. When I got there, I called AAA (美国汽车协会) and asked for a tow truck to meet me at my car after class. The secretary there asked me what had happened. “This is my lucky day,” I replied, smiling.
“Your car breaks down and today is your lucky day What do you mean ”
“My car could have broken down anywhere along the freeway. It didn’t,” I replied. “Instead, it broke down at the perfect place: off the freeway, within walking distance of here. I’m still able to teach my class, and I’ve been able to ask for the tow truck to meet me after class. If my car was meant to break down today, it couldn’t have been arranged (安排) in a more convenient way.”
I ended my story. In spite of the early hour, no one in my class seemed to be asleep. Somehow, my story had touched them.
33.In the young man’s eyes, the writer was ________.
A.a happy person B.a lucky man C.a rich man D.a good driver
34.What did the writer do when his car broke down that day
A.He complained for a long time. B.He called AAA for help at once.
C.He waited there for someone’s help. D.He walked to his workplace.
35.What did the writer mean by saying “This is my lucky day.”
A.He was just a little bit late for work that day. B.There were no big problems with his car.
C.Everything still went well although his car died. D.It was great that his car died.
36.What does the writer want to tell us
A.It’s important to keep your car in good condition. B.We should learn to be positive in times of trouble.
C.Teachers need special skills to give good lessons. D.Personal experiences can touch a person’s heart.
Nowadays, the food that you buy comes from many different countries. Have a look in your fridge, cupboard, and fruit bowl and check the origins (来源) of the food. Perhaps there are apples from California, lamb from New Zealand, or potatoes from Egypt You will probably be surprised how far food travels to get to your plate. This journey, from “field to plate”, is called “food miles”. A food mile is the distance that food travels from the farmer’s field to the person who buys the food. Nowadays, food often travels thousands of miles to get to the consumers. Why is this, and what are the effects of these long distances
Traditionally, farmers sold their food in the local market, so the food didn’t have to travel very far. The consumers also did not travel very far because they went to their local market to buy the food. This was a good system for farmers and consumers. However, there were some disadvantages. For example, consumers could only buy food that farmers produced locally. In addition, they could only get food that was in season. Now, because of modern technology, food comes from all over the world. We do not have to wait for spring or summer to buy strawberries or tomatoes. They are available in winter if we want.
Some countries have to import (进口) most of their food. This is because they have difficult climates. The United Arab Emirates (UAE), for example, gets 85% of its food from other countries. Even food made in the UAE often uses imported material.
What is wrong with “food miles” Is this not a good way of increasing international trade I believe these miles are worrying for a number of reasons. First of all, because food travels such long distances, we need more planes, lorries and ships to move the food. This means we use more oil or petrol, so there is more pollution and more global (全球的) warming. In addition, food that travels a long way is not fresh and usually not very tasty. Tomatoes, for example, are picked early and stored for their long journeys. For this reason, they are usually tasteless when they get to the consumer. Local food has a better taste, and it also reduces the amount of global pollution. We need to buy more local food.
37.What is called “food miles” according to this passage
A.The origins of the food. B.The effects of long distances.
C.The journey from field to plate. D.The disadvantages of imported food.
38.The underlined word “available” in Paragraph 2 most probably means “________”.
A.easy to get B.not busy C.willing to talk D.impossible to get
39.The writer uses the last paragraph mostly to encourage readers to ________.
A.use imported material B.increase international trade
C.travel long distances D.buy more local food
40.This passage is mainly about ________.
A.how local food travels from field to plate B.what “food mile” is and its effects
C.how some countries import their food D.where different kinds of food come from
根据短文的内容,从所给的选项中选出能够填入短文空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
More youth are saying “no” to meat, “yes” to vegetables
Sticking to a vegan diet (坚持素食) might sound difficult. But in recent years, veganism (素食主义) has become a more popular lifestyle in many places. 41 In the UK, about 542,000 people turned vegan during the last decade.
So why exactly has veganism become so popular 42 The heat used to keep barns (畜棚) warm, the machines that process meat and even the animals’ fats can result in more greenhouse gases. These factors are believed to account for 18 percent of the world’s greenhouse gas emissions, according to a 2013 study by the UN Food and Agriculture Organization. 43 A growing number of people are also deciding that it’s wrong to kill animals for food, according to the BBC.
Jess Murray, 22, is a student from London. He said that humans do not need to eat animals to survive. He believes that whether to eat animals or not is an ethical (道德的) choice and has therefore chosen to become vegan.
44 Vegan famous people are able to use social media to spread their message and share tips about living a vegan lifestyle.
But experts also want to remind people that meat is important for our health. A strict vegan diet cannot always offer the minerals and vitamins that a human body needs, depending on one’s dietary choices. 45
A.So you may want to think it through before you decide to become a vegan.
B.This amount is even greater than that of all the world’s cars, trains and planes together.
C.According to HuffPost, more than 3 million people in the US are vegans.
D.Social media is also believed to be behind the increase in veganism, according to BBC News.
E.One reason could be that people want to reduce greenhouse gas emissions (排放).
四、短文填空
The first ancient Olympic Games are dated to 776 BC. The games were held every four years too. But the ancient Olympics had fewer e 46 than the modern games. T 47 there were some victorious women chariot owners, only Greek men were allowed to take part in the games. At that time, it was difficult for women to watch the Olympics. However, Helen, a b 48 woman, wanted to watch her son run and s 49 the happy moments with him. The next day, she dressed as a soldier to attend the Olympics. She was soon caught. The king was very angry at her. He asked the soldiers to take her to prison because she didn’t o 50 the rules. Helen had to spend the rest of her life in prison.
五、完成句子
51.我已经把《悯农》背下来了。
I have learned Pity for the Farmers .
52.三年前,我对下棋没有兴趣。
I no chess three years ago.
53.他们昨天被邀请去分享他们的想法。
They to share their ideas yesterday.
54.多讨厌的天气啊!我们不得不又推迟了旅行。
weather! We have to put off the trip again.
55.学习如何开车对我们来说是必要的。
It’s necessary to learn to .
六、书面表达
56.学校将举行“给学弟学妹的一封信”的英语征文活动。假如你是Emily,你打算投稿,请根据以下内容提示写一篇短文。要求包含以下内容并适当发挥。
1. 形成良好的学习习惯:听讲、复习;
2. 保持健康的生活方式:饮食、起居;
3. 处理好跟他人的关系:友善、分享;
4. 你的建议:……?
参考词汇:
习惯habit;复习go over the lessons;均衡饮食have a balanced diet
注意:
(1) 词数80个以上 (文章的开头已给出,不计入词数)
(2) 不得透露学校、姓名等任何个人信息,否则不予评分
Now fellow schoolmates,
Now we will leave our school and enter a senior high school, I have some personal suggestions to share with you...
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
《广东省广州市海珠区南五中学2025-2026学年九年级上学期十月月考英语试题》参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 C D B C A A B B A D
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 B D D C A A C B B A
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 D B C D D D D A C B
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 C A A D C B C A D B
题号 41 42 43 44 45
答案 C E B D A
1.C 2.D 3.B 4.C 5.A 6.A 7.B 8.B 9.A 10.D 11.B 12.D 13.D 14.C 15.A
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一个年轻人去大公司应聘,公司主管通过让他回家给母亲洗手这一方式,让他懂得了母亲的付出,从而学会感激他人的帮助,最终他在公司获得了尊重并成为经理。
1.句意:是你父亲付的学费,不是吗?
was it是吗,肯定疑问;did it是吗,助动词did的肯定疑问;wasn’t it不是吗,否定疑问;didn’t it不是吗,助动词did的否定疑问。前半句是肯定的强调句“It was...”,反义疑问句遵循“前肯后否”,应用wasn’t it。故选C。
2.句意:我父亲在我两岁的时候去世了。
two-years old错误形式,加连字符时year用单数;two-year-old两岁的,形容词,后接名词;two year old错误形式,year应用复数;two years old两岁,表年龄。此处表示年龄,用two years old。故选D。
3.句意:我妈妈是一名洗衣工。
work动词原形;works动词三单形式;worked过去式或过去分词;was working过去进行时。此处陈述事实,用一般现在时,主语“my mother”是第三人称单数,谓语动词应用三单形式。故选B。
4.句意:主管让这个年轻人展示他的手。
he他,人称代词主格;him他,人称代词宾格;his他的,形容词性物主代词;himself他自己,反身代词。修饰名词“hands”,应用形容词性物主代词his。故选C。
5.句意:这个年轻人展示了一双光滑又完美的手。
a用于辅音音素开头的单词前;an用于元音音素开头的单词前;the是定冠词,表特指;/是零冠词。pair是以辅音音素开头的单词,且这里表示一双,用a pair of。故选A。
6.句意:而且,我妈妈更擅长做这件事。
at在;with和;for为了;to到。“be good at”是固定短语,意为“擅长”,比较级为“be better at”,故选A。
7.句意:尽管这个年轻人感到很惊讶,但他还是按照要求做了。
surprise惊讶,名词;surprised感到惊讶的,形容词,通常修饰人;surprising令人惊讶的,形容词,通常修饰物;surprisingly令人惊讶地,副词。这里修饰人the youth,应用surprised,表示感到惊讶的,故选B。
8.句意:当他回去后,他开心地请求他妈妈让他清洗她的手。
cleans洗,三单形式;clean洗,动词原形;to clean洗,动词不定式;cleaning洗,动名词/现在分词。let sb. do sth.是固定用法,意为“让某人做某事”,用动词原形clean。故选B。
9.句意:他的妈妈感到开心,但心情复杂。
happy开心的,形容词;unhappy不开心的,形容词;happily开心地,副词;happiness开心,名词。系动词felt后接形容词,根据上下文可知妈妈是开心的。故选A。
10.句意:她手上的一些冻疮是如此疼以至于当它们被水清洗时她都在颤抖。
such如此,修饰名词;too太,常与 to搭配;very非常;so如此,修饰形容词或副词。“so...that...”是固定结构,意为 “如此……以至于……”,修饰形容词painful。故选D。
11.句意:她手上的一些冻疮是如此疼以至于当它们被水清洗时她都在颤抖。
was cleaned被清洗,单数被动;were cleaned被清洗,复数被动;was cleaning正在清洗,单数主动;were cleaning正在清洗,复数主动。主语“they”指代hands,与clean是被动关系,用被动语态,复数。故选B。
12.句意:这个年轻人默默地清洗着他妈妈的手。
quiet安静的,形容词;quieter更安静的,比较级;quietness安静,名词;quietly安静地,副词。修饰动词cleaned,用副词。故选D。
13.句意:他意识到他妈妈手上的冻疮是为他的毕业、优异的成绩和他的未来所付出的代价。
pay动词原形;pays动词第三人称单数形式;paying动名词;to pay动词不定式。the price to do sth是固定用法,意为“做某事的代价”,应用to pay。故选D。
14.句意:在清洗完他妈妈的手后,这个年轻人洗了所有剩下的衣服。
finish动词原形;finished动词过去式;finishing动名词;to finish动词不定式。after是介词,后接动名词finishing。故选C。
15.句意:这个年轻人学会了感激别人的帮助并且工作非常努力。
others其他人;another另一个,三者及以上;the other另一个,两者中;other其他的,形容词。此处表示“其他人”,用others。故选A。
16.A 17.C 18.B 19.B 20.A 21.D 22.B 23.C 24.D 25.D
【导语】本文主要讲述了作者十五岁时参加夏令营,因恐高害怕爬墙,最终在领队帮助下独自尝试并成功爬到墙顶,将爬墙视为一次真正成就的经历。
16.句意:那里有很多很棒的活动,但有一件事我真的很害怕:爬墙。
activities活动;theories理论;accidents事故;exams考试。根据“I went to a summer camp”和“climbing the wall”可知,爬墙属于一种活动,此处应指夏令营有很多很棒的活动。故选A。
17.句意:我们都应该爬墙,但我知道自己到不了顶,因为我害怕高处。
poor at不擅长;good at擅长;afraid of害怕;excited about对……兴奋。根据“I didn’t want anyone to know that I was scared.”可知,作者不想让任何人知道自己很害怕,此处应指作者害怕高处。故选C。
18.句意:我找了个借口:“我不是害怕,你知道的,我有恐高症。”
mistake错误;excuse借口;exercise锻炼;lesson课程。根据“I’m not scared, you know, I suffer from vertigo (恐高症).”可知,恐高症是作者为了掩饰自己害怕而找的借口。故选B。
19.句意:我在墙底拍照,试图隐藏。
go去;hide隐藏;appear出现;run跑。根据“Someone said, ‘Shall I take your camera ’ And I answered, ‘I’m not scared, you know. I suffer from vertigo’.”可知,作者试图用拍照这件事情来隐藏自己害怕的情绪。故选B。
20.句意:真相是我不止是害怕,我吓坏了。
truth真相;comment评论;story故事;reason原因。根据“I was more than scared; I was terrified (吓坏了)”可知,这是真相。故选A。
21.句意:大家都很体谅,没人嘲笑。
jumped跳;cheered欢呼;smiled微笑;laughed笑。根据“Everyone was understanding.”可知,大家都很体谅,此处应指没人嘲笑作者。故选D。
22.句意:第二天,领队问我是否想在别人不看着的情况下自己尝试爬墙。
avoid避免;try尝试;set设置;view观看。根据“climbed slowly to the top with his help”可知,作者在领队的帮助下慢慢爬到了墙的顶端,此处应是领队问作者是否想尝试爬墙。故选B。
23.句意:虽然我还是很紧张,但我同意了,在他的帮助下慢慢爬到了顶端。
refused拒绝;regretted后悔;agreed同意;expected期待。根据“climbed slowly to the top with his help”可知,作者同意了领队的提议,爬到了墙的顶端。故选C。
24.句意:当我下来的时候,我还在发抖,但我也真的很高兴,如释重负。
in在……里;out出去;up向上;down向下。根据“climbed slowly to the top”可知,作者在领队的帮助下慢慢爬到了墙的顶端,此处应指从墙上下来。故选D。
25.句意:对我来说,爬墙是一次真正的成就。
review复习;confirmation确认;pleasure快乐;achievement成就。根据“but there was one thing I was really scared (害怕) about: climbing the wall”和“but I was really happy and relieved too”可知,作者由害怕到成功爬到墙顶,最后如释重负,这对作者来说应该是一次真正的成就。故选D。
26.D 27.D 28.A
【导语】本文主要介绍了吉尼斯世界记录博物馆的情况,文中详细介绍了其地址,开放时间及价钱等情况。
26.推理判断题。根据“From June to August—10 a.m. to 10 p.m. Sunday through Thursday 10 a.m. to Midnight Friday and Saturday”可知,夏季周五、周六开放时间延长到午夜,通常开放时间长会吸引更多游客,所以推测这时候有很多游客。故选D。
27.细节理解题。根据“Adult Single (成人单票): $ 14.95 for 2 attractions (展览)”和“Child (4-12) single: $ 8.95 for 2 attractions”可知,成人单票参观 2 个景点需要14.95美元,4-12岁的孩子单票参观 2 个景点需要8.95美元,故一个10岁的女孩和她的父母一共需要:14.95*2+8.95=38.85美元。故选D。
28.推理判断题。根据题干中“the smallest picture”可推断,要看最小的图画,可以参观艺术与娱乐大厅,即Arts & Entertainment大厅。故选A。
29.C 30.B 31.C 32.A
【导语】本文主要讲述了好时巧克力的创始人Milton Hershey怎样兴办这样一个巧克力大工厂,以及在这个过程中经历过多少创业失败,最后成功建立了自己品牌巧克力工厂的故事。
29.细节理解题。根据第四段“Finally, Milton Hershey moved back to Pennsylvania where he grew up.”可知,Milton Hershey在宾夕法尼亚州中部长大的,因此童年是在宾夕法尼亚州度过的。故选C。
30.推理判断题。根据“Since his chocolate-flavored caramels were the best-selling, he decided to make chocolate himself.”可知,由于他的巧克力味焦糖是最畅销的,他决定自己做巧克力。因此推断出他是因为看到了巧克力味焦糖的市场潜力,从而产生了制作巧克力的新想法。故选B。
31.词句猜测题。根据“The factory is not so hard to find, just travel down cocoa Avenue until you get to East chocolate Avenue.”可知,这家工厂并不难找到,沿着可可大道一直走到东巧克力大道。因此可猜测出,后句应是:在红绿灯处右转直走就到了,故下划线短语的意思应是“一直往前走”。选C。
32.细节理解题。根据文章第二段“he worked as a printer for a small newspaper at first”可知,他起初在一家小报纸当印刷工,对应④;根据文章“Then he worked at a candy factory in Lancaster”可知,然后他在Lancaster的一家糖果厂工作,对应③;根据文章第三段“But his second business also failed.”可知,他的第二笔生意也失败了,对应②;根据文章第四段“By 1893 he was selling a million dollars worth of caramel candy each year.”可知,到1893年,他每年卖出价值一百万美元的焦糖,对应①;根据文章第五段“The area where he lived…helped him succeed in his chocolate business.”可知,他居住的地区有大量的牛奶和糖,这使他在巧克力生意上获得了成功,对应⑤。所以顺序为④③②①⑤,故选A。
33.A 34.D 35.C 36.B
【导语】本文是一篇记叙文,文章通过作者讲述自己一次汽车抛锚但积极看待的经历,向学生传达了面对困境时应保持乐观态度的道理。
33.细节理解题。根据文章第一段“Then he went on to ask me why I always seemed to be so cheerful.”可知,在年轻人眼中,作者总是看起来很快乐,是一个快乐的人。故选A。
34.细节理解题。根据文章第三段“So I put my flashers on, took my books, and walked down the road to the college.”可知,当作者的车抛锚时,他打开闪光灯,拿着书,步行去了学院,即他的工作地点。故选D。
35.细节理解题。根据文章第五段“My car could have broken down anywhere along the freeway. It didn’t. Instead, it broke down at the perfect place: off the freeway, within walking distance of here. I’m still able to teach my class, and I’ve been able to ask for the tow truck to meet me after class.”可知,作者认为尽管他的车抛锚了,但一切仍然进行得很顺利,因为车停在了离学院不远的地方,他仍然可以上课,并且可以安排拖车课后接他。故选C。
36.推理判断题。根据文章最后一段“In spite of the early hour, no one in my class seemed to be asleep. Somehow, my story had touched them.”以及文章整体内容,作者通过自己的经历向学生传达了在困境中应保持乐观的态度,即我们应该学会在困难时期保持积极。故选B。
37.C 38.A 39.D 40.B
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了“食物里程”的概念,即食物从农田到消费者餐盘所经历的距离。作者通过对比传统和现代的食物供应模式,探讨了食物长途运输的原因,还阐述了“食物里程”带来的负面影响,如环境污染、食物不新鲜等,并鼓励读者购买更多本地食物。
37.细节理解题。根据“This journey, from ‘field to plate’, is called ‘food miles’.”可知,“食物里程”指的是从农田到餐盘的旅程,故选C。
38.词句猜测题。根据“Now, because of modern technology, food comes from all over the world. We do not have to wait for spring or summer to buy strawberries or tomatoes.”可知,由于现代技术,我们不必等到春天或夏天就能买到草莓或西红柿,冬天也能“轻易得到”它们,所以“available”意思是“容易得到的”,故选A。
39.推理判断题。根据最后一段“Local food has a better taste, and it also reduces the amount of global pollution. We need to buy more local food.”可知,作者主要是鼓励读者购买更多本地食物,故选D。
40.主旨大意题。文章开篇介绍了“食物里程”的概念,接着讲述了传统和现代食物供应方式的不同,以及一些国家进口食物的情况,最后阐述了“食物里程”带来的问题,所以文章主要是关于“食物里程”是什么以及它的影响,故选B。
41.C 42.E 43.B 44.D 45.A
【导语】本文主要探讨了近年来素食主义在许多地方成为更受欢迎的生活方式这一现象,分析了其流行的原因,包括环保因素、道德考量以及社交媒体的影响等,同时也提醒人们素食饮食可能存在的健康问题。
41.根据“But in recent years, veganism (素食主义) has become a more popular lifestyle in many places”可知最近几年素食主义很流行,选项C“据《赫芬顿邮报》报道,美国有300多万人是素食主义者”符合语境。故选C。
42.根据“So why exactly has veganism become so popular ”可知,本段主要探讨素食主义变得如此流行的原因,选项E“一个原因可能是人们想减少温室气体排放”符合语境,且引出了下文关于温室气体排放的讨论。故选E。
43.根据“These factors are believed to account for 18 percent of the world’s greenhouse gas emissions, according to a 2013 study by the UN Food and Agriculture Organization”可知,根据联合国粮食及农业组织2013年的一项研究,这些因素被认为占全球温室气体排放量的18%,此处应进一步说明温室气体排放量的规模之大,选项B“这个数量甚至超过了世界上所有汽车、火车和飞机的总和”符合语境。故选B。
44.根据“Vegan famous people are able to use social media to spread their message and share tips about living a vegan lifestyle.”可知,素食名人能够利用社交媒体传播他们的信息,并分享素食生活方式的建议,这表明社交媒体在素食主义流行中起到了推动作用,选项D“据英国广播公司新闻报道,社交媒体也被认为是素食主义增加的原因”符合语境。故选D。
45.根据“But experts also want to remind people that meat is important for our health. A strict vegan diet cannot always offer the minerals and vitamins that a human body needs, depending on one’s dietary choices.”可知,专家提醒人们肉类对我们的健康很重要,严格的素食饮食并不总能提供人体所需的矿物质和维生素,这取决于个人的饮食选择,选项A“所以,在你决定成为素食主义者之前,你可能想仔细考虑一下”符合语境。故选A。
46.(e)vents 47.(T)hough 48.(b)rave 49.(s)hare 50.(o)bey
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了古代奥运会只允许希腊男性参加,一位名叫海伦的母亲为了看儿子比赛,女扮男装去奥运会现场,因违反规则最终被关进监狱的故事。
46.句意:但古代奥运会的项目比现代奥运会少。根据首字母“e”及“than the modern games”可知,此处指“项目”,event是可数名词,“fewer”后接可数名词复数。故填(e)vents。
47.句意:虽然有一些获胜的女战车车主,但只有希腊男性被允许参加比赛。根据首字母“T”及“there were some victorious women chariot owners, only Greek men were allowed to take part in the games”可知,此处表让步,用Though“虽然”引导让步状语从句,句首首字母大写。故填(T)hough。
48.句意:然而,海伦,一个勇敢的女人,想看她的儿子跑步,并和他一起分享快乐的时刻。根据首字母“b”及“wanted to watch her son run ... She dressed as a solider to attend the Olympics”可知,海伦很“勇敢”,用形容词brave修饰名词“woman”。故填(b)rave。
49.句意:然而,海伦,一个勇敢的女人,想看她的儿子跑步,并和他一起分享快乐的时刻。根据首字母“s”及“the happy moments with him”可知,此处是share...with...“和……分享……”结构,want to do sth.后接动词原形。故填(s)hare。
50.句意:他让士兵把她关进监狱,因为她不遵守规则。根据首字母“o”及“the rules”可知,此处是obey the rules“遵守规则”,“didn’t”后接动词原形。故填(o)bey。
51. by heart
【详解】learn...by heart“把……背下来”,固定用法。故填by;heart。
52. had interest in playing
【详解】根据句意可知,此处表示“对……有兴趣”,用短语“have interest in doing sth.”;再根据时间状语“three years ago(三年前)”可知,句子时态为一般过去时,所以“have”要变为过去式“had”;“下棋”的英文表达是“play chess”,“in”是介词,其后接动词-ing形式,所以“play”要变为“playing”。故填had;interest;in;playing。
53. were invited
【详解】根据中英文对比可知,此处缺少“被邀请”。 invite“邀请”,是谓语动词,由中文可知句子的时态为一般过去时,语态为被动语态,所以谓语结构为“was/were+done”,而主语they为复数,be动词应用were,故填were;invited。
54. What bad
【详解】根据语境可知,这是一个感叹句,结构为:What+形容词+不可数名词!“多讨厌的天气”,说明天气不好,“不好的”用英语表达为:bad;句首首字母大写。故填What;bad。
55. for us how drive
【详解】根据中英文对照可知,空处缺少“对我们来说”和“如何开车”。固定句型It’s+形容词+for sb. to do sth.意为“对某人来说做某事是……的”,for“对于”;us“我们”,作宾语;how“如何”;drive“开车”。故填for;us;how;drive。
56.例文:
Now fellow schoolmates,
Now we will leave our school and enter a senior high school, I have some personal suggestions to share with you. Firstly, form good study habits. Listen carefully in class and go over the lessons regularly after school. Secondly, keep a healthy lifestyle. Have a balanced diet and enough sleep. Thirdly, get along well with others. Be friendly and ready to share your things. Finally, my suggestion is to take part in more school activities. It can not only enrich your school life but also help you make more friends. That’s all. I hope these tips will be helpful to you.
Emily
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇应用文,为给学弟学妹的一封信;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏“信息提示”中形成良好的学习习惯、保持健康的生活方式、处理好跟他人的关系以及给出建议等要点,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图。借用“即将离开学校,进入高中,有一些个人建议想和大家分享”来引出重点介绍的内容;
第二步,具体阐述写作内容。从“形成良好的学习习惯(听讲、复习)、保持健康的生活方式(饮食、起居)、处理好跟他人的关系(友善、分享)”几个方面重点介绍具体建议,并适当发挥,给出其他建议;
第三步,书写结语。表达对学弟学妹的美好祝愿。
[亮点词汇]
①form good study habits养成良好的学习习惯
②keep a healthy lifestyle保持健康的生活方式
③go over the lessons复习功课
④have a balanced diet饮食均衡
[高分句型]
①It can not only enrich your school life but also help you make more friends.(“not only...but also...”句型)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源预览