2025-2026学年广东省珠海市容闳学校八年级上学期10月月考英语试卷(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025-2026学年广东省珠海市容闳学校八年级上学期10月月考英语试卷(含解析)

资源简介

广东省珠海市容闳学校2025-2026学年八年级上学期10月月考英语试卷
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、语法选择
通读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在各小题所给的三个选项中,选出一个最佳答案,并将答题卡上对应题目所选的选项涂黑。
Many children use the Internet to get useful information. They also use it to relax in 1 free time—though some even forget to take breaks. But what’s worse, some of them are not using it 2 a right way. Here are some rules you should keep in mind.
Make rules for Internet use with your parents, for example, 3 you can go online (not late at night), for how long and what activities you can do online. Don’t give your password (密码) to 4 else, not even your close friends and never give the following information to others—your real name, home address, age, school phone number or 5 important information. Check with your parents before 6 out a credit (似用) card number, as it may cause money loss. Never send 7 photo of yourself that shows your home or school to someone in e-mail if you don’t fully trust them. 8 with your parents before you go into a chat room. Different chat rooms attract different kinds of people, so you and your parents 9 make sure it’s a right and safe place for you. Never agree to meet someone you met on the Internet without your parents’ permission—meeting strangers 10 is very dangerous.
1.A.they B.them C.their
2.A.in B.on C.with
3.A.during B.when C.after
4.A.someone B.anyone C.everyone
5.A.other B.others C.another
6.A.give B.giving C.to give
7.A.a B./ C.the
8.A.Check B.To check C.Checking
9.A.may B.can C.must
10.A.alone B.lonely C.loneliness
二、完形填空
通读下面短文,掌握其大意,然后在各小题所给的四个选项中,选出一个最佳答案,并将答题卡上对应题目所选的选项涂黑。
Last summer, I set off on a solo trip to Singapore. As it was my first time traveling all by myself, I felt a bit 11 yet full of excitement. To ensure a smooth trip, I spent weeks making a detailed plan and booked a hotel near a subway station—this way, it would be more convenient for me to get around 12 wasting time.
On the first day, I went to Marina Bay Sands. The view from the top floor was simply 13 . I took dozens of photos and sent them to my family at once. In the afternoon, I wandered into Chinatown. I walked through crowded streets 14 , tasted laksa and satay, and selected special gifts for friends back home.
The next day, I spent the morning at Universal Studios, riding thrilling roller coasters twice. Evening brought the musical fountain show, where colorful lights and soft music 15 perfectly, making the night magical.
On the third day, I visited a local library to experience daily life. There, I met a Malaysian girl. We chatted about our hometowns and 16 about each other’s cultures—she even recommended (推荐) a quiet café. The coffee there was 17 than any other coffee I’d had before. Of course. the trip wasn’t completely trouble-free. Once, I got lost while walking in a narrow street. But I didn’t panic—I took a deep breath and 18 to ask a local for help and return safely. These challenges made me more 19 .
Looking back: this trip is one of my most 20 experiences. It showed me beautiful sights and taught me to be independent and open to new things.
11.A.nervous B.cheerful C.upset D.annoyed
12.A.with B.without C.in D.for
13.A.dull B.unpleasant C.fantastic D.disappointing
14.A.secretly B.anxiously C.slowly D.carelessly
15.A.separated B.competed C.fought D.matched
16.A.discussed B.complained C.argued D.worried
17.A.more disgusting B.more delicious C.smoother D.worse
18.A.forgot B.refused C.managed D.failed
19.A.independent B.dependent C.lazy D.careless
20.A.ordinary B.meaningless C.boring D.valuable
三、阅读理解
Now City Walk is becoming more and more popular in big cities, like Beijing and Shanghai. Many people think it is really healthy for both our body and mind.
People who enjoy city walking and always spend their free time on it are called city walkers. They try to visit many places of interest in a very short time through cities. They enjoy beautiful buildings and great food, taking photos.
The most popular reasons for City Walk
★To slow down to learn a city better
Traditionally, we might take a few photos in front of the landmarks and then visit the next place. However, City Walk seems the best way to see places if you don’t want to rush (匆忙). It is also a good way for you to enjoy the special city cultures and all kinds of local (当地的) food and buildings slowly.
★To travel in a cheap way
City Walk helps to travel cheaply. You don’t need to pay for transport, such as taxis and subways. Moreover, there is no need to buy tickets for places of interest.
★To make us relaxed
You may feel tired of work from Monday to Friday. Fast travel may even bring you more trouble. For example, you have to figure out accommodation, travel routes and transportation all within a tight schedule. City Walk, though, can help you forget your work and worries. As one of the coolest ways to explore (探索) a place among young people, City Walk led to a new travel trend (潮流). Would you like to have a try
21.What do people think of City Walk
A.People can visit many places of interest.
B.It’s healthy for both people’s body and mind.
C.It’s easy for people to spend their free time on weekends.
D.People can taste much great food easily during the city walk.
22.What do people enjoy about City Walks
A.To avoid taking photos. B.To rush through the city quickly.
C.To spend money on transport. D.To learn about city cultures and food.
23.What percent of city walkers are teenagers under 18
A.15%. B.20%. C.17%. D.43%.
24.What is one benefit (益处) of City Walk mentioned in the text
A.It is a way to meet new friends. B.It allows for relaxation after work.
C.It helps to travel in an expensive way. D.It needs to buy tickets for attractions.
25.What can we infer from the text about the difference between City Walk and traditional fast travel
A.Traditional fast travel helps people learn a city’s local culture more deeply than City Walk.
B.City Walk is more suitable for people who want to avoid busy schedules and enjoy travel at ease.
C.Traditional fast travel is much cheaper because it doesn’t require walking for a long time.
D.City Walk is only popular among young people, while traditional travel fits all age groups.
Are you good at showing your ideas clearly China Youth Daily did a survey. More than 1,300 young people took part in it. 60% of them completed their study at university.
In the survey, 47.1% of people said their verbal skills (语言能力) were poor and 41.5% said it was difficult to talk with people at work. Chen Chen, a 28-year-old manager from Beijing, found that it was difficult to talk with people at work. “People don’t like to describe problems with exact words,” he said. “They often use vague words, such as ‘this isn’t right’ or ‘check it again’.”
“Fewer young people can show their ideas clearly,” said Guo Xiao’an. He is a Doctor of Language at Chongqing University. “Many young people’s vocabulary grows larger with the new words from the internet. They use these words more often in their daily life. As a result, they are not good at using traditional words.”
The survey also asked why their verbal skills were poor. 54% thought that’s because they read too little. More than half said they used internet memes (网络热梗) and stickers (表情包) too often. This made them have nothing more to say when they talked to people.
What can we do to make a change About 58% of the young people believed reading more was a good idea. And nearly half said talking to people face-to-face more often would also help.
26.How does the writer start the text
A.By telling a story. B.By asking a question.
C.By comparing differences. D.By showing an example.
27.Why does the writer give the example of Chen Chen
A.To tell us the meaning of verbal skills. B.To teach how to improve vocabulary in daily life.
C.To show how difficult it is to talk with people at work. D.To complete the report about the survey.
28.What do the underlined words “vague words” mean in Chinese
A.含糊的词语 B.粗鲁的措辞 C.啰嗦的话语 D.批判的言辞
29.Why were people’s verbal skills poor according to the survey
①They spent little time in reading. ②They often used internet memes and stickers.
③Most of them didn’t complete their studies at university. ④They used new words from the internet more often.
A.①②③ B.①②④ C.②③④ D.①③④
30.What’s the purpose of the text
A.To introduce the ways of using traditional words.
B.To help people understand the importance of writing.
C.To ask people to pay more attention to showing ideas clearly.
D.To teach young people how to communicate correctly.
配对阅读。下面的材料A~F分别介绍了珠海的风土人情信息,请根据Sam,Henry,Alice,Linda,Kelley五位留学生在网络上的求助,帮助他们选出最合适的周末出游计划,并在答题卡上将相应的字母编号涂黑。
31 I am really interested in science and technology. It is really exciting to make inventions in my spare time. Can you give me any advice posted 25th June by Sam 32 I’ve been in Zhuhai for 3 years, but I haven’t tried Hakka food yet. Where can I find the best Hakka food posted 23rd June by Henry 33 I love cute marine animals like dolphins and belugas. I dream of watching them swim and interact with trainers. Where am I supposed to visit in Zhuhai posted 23rd June by Alice 34 I am going to buy some oil paintings this weekend. I am fond of creative works. Can you give me any advice on where to go posted 22nd June by Linda 35 “Reading makes a full man.” I enjoy reading new books and attending lectures. Are there any suggestions posted 20th June by Kelly A.Zhuhai Artistic Creation Town (Doumen District) is an art lovers’ gathering place, famous for oil paintings. Many painters have studios here; you can buy oil paintings or watch artists create. B.The Zhuhai Youth Science and Technology Innovation Festival will be at Zhuhai University of Technology. Students will show self-made inventions and compete, great for tech and invention lovers. C. Hakka Ancient Village of Tangjia (Tangjia Town, Xiangzhou District) is a well-preserved Hakka settlement. It’s a cultural center, and local restaurants serve authentic Hakka food like salt-baked chicken. D.Zhuhai Central Library (Xiangzhou District, near Lovers’ Road) is a large public library. It has millions of books and regular lectures, ideal for book lovers. E. Zhuhai National High-Tech Zone (Jinwan District) has leading tech firms. Its Science and Technology Exhibition Center shows cutting-edge tech, good for learning advanced tech. F. Zhuhai Chimelong Ocean Kingdom (Hengqin New Area) is a world-famous ocean park. It has various marine animals like dolphins and belugas for visitors to watch.
四、语音题
从各题所给的A、 B、C和D项中选出划线部分的发音与其他单词划线部分不一致的选项.
36.A.truth B.brother C.either D.with
37.A.what B.who C.white D.whale
38.A.grow B.know C.powerful D.low
39.A.food B.foot C.good D.look
40.A.looked B.hoped C.stopped D.lived
五、短文填空
请根据音标提示,写出形式正确、意义相符的单词。
My friend Emma is a little 41 [f ɡetfl]. Last Friday, our teacher asked us to 42 [d skra b] a familiar place in class. Emma picked her grandma’s backyard but looked worried-she said she might have forgotten small details. After class, she came to me in a rush. 43 [a w z redi t help h (r) θ k v θ z]. But 44 [t ma s pra z], she took out a tiny notebook from her bag. All the details were neatly written in it! She just wanted to check if they sounded good. 45 [ spe li] when friends need a little help, being there for them makes me feel happy.
六、完成句子
46.Sarah想在睡觉前看书。
Sarah reading a book before she goes to bed.
47.这张照片使我想起了我的童年。
The photo me my childhood.
48.She is new here, so we don’t know anything about her. (改为同义句)
She is new here, so we about her.
49.an, what, I, had, experience, unforgettable, (!) (连词成句)
七、其他
50.I bought smart gifts for my parents. (写出句子结构)
.
八、选词填空
请从方框内选择适当的词,并根据需要用其正确形式填空,使文章语法正确、完整连贯。注意:每空一词,每词仅用一次,有两词为多余项。
on however in they play comfortable place the experience interest different a
Can you spend a day without a smart phone For most of us, it’s difficult because smart phones play an important role 51 our life. 52 , in Green Bank, a small town in America, people are living such a life.
Green Bank is home to a large radio telescope (射电望远镜) . People use it to study space (太空). Radio waves (无线电波) from smart phones can make a 53 to the work of the telescope. So people there can only use a pay phone when they need to make phone calls. None of them uses 54 own smart phones or Wi-Fi, but everyone in Green Bank lives 55 . A boy said, “When I spend time 56 with my friend, I’m really happy. We like playing games and singing songs.” A woman there often takes a walk and enjoys 57 fresh air in the park. She can also talk to people face to face.
Let’s take a trip to Green Bank! It’s a fantastic place to enjoy beautiful flowers. Although people here can’t use phones, they probably 58 a more meaningful life than we do. If you are 59 in science, the town will be one of the best 60 for you.
九、读写综合
A.回答问题
请阅读下面两封关于“学生是否应做家务”的书信,根据所提供的信息,回答5个问题,要求所写答案语法正确,语义完整,并把答案写在答题卡所指定的位置。
Dear Sir,
I do not understand why some parents make their kids help with housework and chores at home. Kids these days already have enough stress from school. They do not have time to study and do housework. Housework is a waste of their time. Could we just let them do their job as students They should spend their time on schoolwork in order to get good grades and get into a good university. Also when they get older, they will have to do housework. So there is no need for them to do it now. It is the parents’ job to provide a clean and comfortable environment at home for their children. And anyway I think doing chores is not so difficult. I do not mind doing them.
Miss Miller
Dear Sir,
I think it’s important for children to learn how to do chores and help their parents with housework. It is not enough to just get good grades at school. Children these days depend on their parents too much. They are always asking, “Could you get this for me or could you help me with that ” Doing chores helps to develop children’s independence and teaches them how to look after themselves. It also helps them to understand the idea of fairness. Since they live in one house with their parents, they should know that everyone should do their part in keeping it clean and tidy. Our neighbor’s son got into a good college but during his first year, he had no idea how to take care of himself. As a result, he often fell ill and his grades dropped. The earlier kids learn to be independent, the better it is for their future.
Mister Smith
61.What is Miss Miller’s main opinion about kids doing housework
62.According to Miss Miller, whose job is it to provide a clean home for kids
63.Why does Mister Smith think children should do chores
64.How does Mister Smith support his idea with an example
65.What does Mister Smith say about the time for kids to learn independence
B.书面表达
66.许多学生不愿做家务,他们觉得做家务太无聊,他们的父母也认为做家务是父母们的工作,做家务会占用孩子们学习时间。校广播站正在以“Teenagers should do chores at home”为题进行英语征文比赛,请你根据下面的提示,用英语写一篇文章参加征文比赛。
提示:
写作要求:
(1)可在思维导图内容提示的基础上适当拓展信息。
(2)不能照抄原文;不得在作文中出现真实校名和学生的真实姓名。
(3)语句连贯,词数不少于80。书写工整,卷面整洁。
Teenagers should do chores at home
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
《广东省珠海市容闳学校2025-2026学年八年级上学期10月月考英语试卷》参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 C A B B A B A A C A
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 A B C C D A B C A D
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 B D C B B B C A B C
题号 31 32 33 34 35
答案 B C F A D
1.C 2.A 3.B 4.B 5.A 6.B 7.A 8.A 9.C 10.A
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了儿童在使用互联网时应注意的安全规则,包括制定上网时间、保护个人信息、避免与陌生人见面等内容。
1.句意:他们也在他们的空闲时间用它(网络)来放松——尽管一些孩子甚至忘记休息。
they他们;them他们(宾格);their他们的。根据文章“They also use it to relax in…free time”可知,空格后是名词短语“free time”,需用形容词性物主代词修饰。故选C。
2.句意:但更糟糕的是,其中一些人没有以正确的方式使用它。
in在……里;on在……上;with和……一起。根据文章“some of them are not using it…a right way”可知,“in a right way”是固定搭配,表示“以正确的方式”。故选A。
3.句意:和你的父母一起制定上网规则,例如,你什么时候可以上网(不要在深夜),上网多长时间以及你可以在网上做什么活动。
during在……期间;when当……时;after在……之后。根据文章“for example,…you can go online (not late at night)”可知,这里是说上网的时间,此处需用连词“when”。故选B。
4.句意:不要把你的密码给其他任何人,即使是你的好朋友,也不要把以下信息给别人——你的真实姓名、家庭住址、年龄、学校电话号码或其他重要信息。
someone某人;anyone任何人;everyone每个人。根据文章“Don’t give your password to…else”可知,否定句中需用“anyone”表示“任何人”。故选B。
5.句意:不要把你的密码给其他任何人,即使是你的好朋友,也不要把以下信息给别人——你的真实姓名、家庭住址、年龄、学校电话号码或其他重要信息。
other其他的;others其他人;another另一个。根据文章“your real name, home address, age, school phone number or…important information”可知,此处需要形容词修饰名词“important information”,“other”符合。故选A。
6.句意:在给出信用卡号码之前和你的父母核实,因为这可能会造成金钱损失。
give给;giving给(动名词);to give给(不定式)。根据文章“Check with your parents before…out a credit card number”可知,“before”是介词,后接动名词。故选B。
7.句意:如果你不完全信任他们,永远不要在电子邮件中把显示你家或学校的照片发给别人。
a一个(泛指);/不填;the这个(特指)。根据文章“Never send…photo of yourself”可知,此处是泛指“一张照片”,且“photo” 是以辅音音素开头的单词,需用不定冠词。故选A。
8.句意:在进入聊天室之前,先与父母核实。
Check检查(原形);To check检查(不定式);Checking检查(动名词)。根据文章“…with your parents before you go into a chat room”可知,此处是祈使句,需用动词原形开头。故选A。
9.句意:不同的聊天室吸引不同类型的人,所以你和你的父母必须确保它对你来说是一个正确且安全的地方。
may可能;can可以;must必须。根据文章“so you and your parents…make sure it’s a right and safe place”可知,为了安全,必须确保聊天室合适,此处需用“must”表示强烈的必要性。故选C。
10.句意:永远不要在没有父母允许的情况下同意和你在网上认识的人见面——独自见陌生人是非常危险的。
alone独自;lonely孤独的;loneliness孤独。根据文章“meeting strangers…is very dangerous”可知,此处表示“独自”,需用副词“alone”修饰“meeting”。故选A。
11.A 12.B 13.C 14.C 15.D 16.A 17.B 18.C 19.A 20.D
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者第一次独自去新加坡旅行的经历,包括旅行前的准备、旅行中的见闻以及旅行后的感悟。
11.句意:由于这是我第一次独自旅行,我感到有点紧张但充满兴奋。
nervous紧张的;cheerful快乐的;upset沮丧的;annoyed恼怒的。根据文章“As it was my first time traveling all by myself, I felt a bit...yet full of excitement”可知,第一次独自旅行通常会感到紧张。故选A。
12.句意:为了确保旅行顺利,我花了数周时间制定了详细计划,并预订了地铁站附近的酒店——这样我就能更方便地出行而不浪费时间。
with带有;without没有;in在……内;for为了。根据文章“booked a hotel near a subway station—this way, it would be more convenient for me to get around...wasting time”可知,作者选择地铁站附近的酒店是为了出行方便,不浪费时间。故选B。
13.句意:从顶层看到的景色简直太棒了。
dull乏味的;unpleasant不愉快的;fantastic极好的;disappointing令人失望的。根据文章“The view from the top floor was simply...”以及后文 “I took dozens of photos” 可知,作者拍了很多照片,说明景色非常美。故选C。
14.句意:下午,我漫步走进唐人街,慢慢地穿过拥挤的街道,品尝了叻沙和沙爹,并为家乡的朋友挑选了特别的礼物。
secretly秘密地;anxiously焦虑地;slowly慢慢地;carelessly粗心地。根据文章“I walked through crowded streets..., tasted laksa and satay, and selected special gifts”可知,作者是在悠闲地体验唐人街的氛围。故选C。
15.句意:夜晚带来了音乐喷泉表演,彩色的灯光和柔和的音乐完美地搭配在一起,使夜晚变得神奇。
separated分开;competed竞争;fought战斗;matched匹配。根据文章“Evening brought the musical fountain show, where colorful lights and soft music...perfectly, making the night magical”可知,灯光和音乐搭配得很好。故选D。
16.句意:我们聊了聊各自的家乡,并讨论了彼此的文化——她甚至推荐了一家安静的咖啡馆。
discussed讨论;complained抱怨;argued争论;worried担心。根据文章“We chatted about our hometowns and...about each other’s cultures”可知,作者和女孩两人聊家乡,也会讨论文化。故选A。
17.句意:那里的咖啡比我以前喝过的任何咖啡都更美味。
more disgusting更恶心的;more delicious更美味的;smoother更顺滑的;worse更差的。根据文章“The coffee there was...than any other coffee I’d had before”可知,作者对咖啡的评价是正面的,应该是咖啡更美味。故选B。
18.句意:但我没有惊慌——我深吸一口气,设法向当地人求助并安全返回。
forgot忘记;refused拒绝;managed设法;failed失败。 根据文章“I took a deep breath and...to ask a local for help and return safely”可知,作者成功求助并安全返回。故选C。
19.句意:这些挑战让我更加独立。
independent独立的;dependent依赖的;lazy懒惰的;careless粗心的。根据文章“These challenges made me more...”可知,旅行中的挑战让作者变得更独立。故选A。
20.句意:回顾这次旅行,它是我最有价值的经历之一。
ordinary普通的;meaningless无意义的;boring无聊的;valuable有价值的。根据文章“Looking back: this trip is one of my most...experiences”可知,这次旅行让作者学到很多,是非常有价值的经历。故选D。
21.B 22.D 23.C 24.B 25.B
【导语】本文是一篇说明文,介绍了城市漫步(City Walk)的流行情况,包括人们对它的看法、喜欢的原因、不同年龄段参与者的比例、数量变化以及它与传统快速旅行的区别等内容。
21.细节理解题。根据文章“Many people think it is really healthy for both our body and mind.”可知,人们认为城市漫步对身心都健康。故选B。
22.细节理解题。根据文章“They enjoy beautiful buildings and great food, taking photos.”以及“It is also a good way for you to enjoy the special city cultures and all kinds of local food and buildings slowly.”可知,人们喜欢城市漫步是因为能了解城市文化和美食。故选D。
23.推理判断题。根据Chart I,Under 15占15%,16—17占2%,可知青少年(under 18)的比例是15% + 2% = 17%。故选C。
24.细节理解题。根据文章“City Walk, though, can help you forget your work and worries.”可知,城市漫步的一个好处是工作后能放松。故选B。
25.推理判断题。根据文章“Traditionally, we might take a few photos in front of the landmarks and then visit the next place. However, City Walk seems the best way to see places if you don’t want to rush.”可知,城市漫步更适合那些想避开繁忙日程、轻松享受旅行的人。故选B。
26.B 27.C 28.A 29.B 30.C
【导语】本文主要说明了目前年轻人缺乏语言表达能力的原因,并给出了改善建议。
26.细节理解题。根据“Are you good at showing your ideas clearly ”可知,作者是通过询问一个问题来开始这篇文章的。故选B。
27.推理判断题。根据“Chen Chen, a 28-year-old manager from Beijing, found that it was difficult to talk with people at work.”和“‘People don’t like to describe problems with exact words,’ he said.”可知,作者举这个例子是为了表明在工作中与人交谈是多么困难。故选C。
28.词句猜测题。根据“People don’t like to describe problems with exact words ...”可知,人们不喜欢用确切的词语来描述问题,可猜测划线词vague words的意思应该是“含糊的词语”。故选A。
29.细节理解题。根据“Many young people’s vocabulary grows larger with the new words from the internet. ... As a result, they are not good at using traditional words.”,“54% thought that’s because they read too little.”和“More than half said they used internet memes and stickers too often.”可知,人们语言能力欠佳的原因包括阅读量少、频繁使用网络热梗与表情包,以及过于频繁地使用互联网新词,即①②④。故选B。
30.推理判断题。根据“Are you good at showing your ideas clearly ”和“What can we do to make a change About 58% of the young people believed reading more was a good idea. And nearly half said talking to people face-to-face more often would also help.”可知,这篇文章的目的是要求人们更注重清晰地表达想法。故选C。
31.B 32.C 33.F 34.A 35.D
【导语】主要讲述了根据 Sam、Henry、Alice、Linda、Kelly 五位留学生各自的兴趣爱好(如对科技发明的兴趣、对客家美食的需求、对海洋动物的喜爱、对油画的喜好、对阅读和讲座的热衷等),为他们选出珠海最合适的周末出游计划。
31.由关键信息“I am really interested in science and technology. It is really exciting to make inventions in my spare time.”可知,Sam对科技和发明感兴趣,与选项B“珠海青年科技创新节将在珠海理工大学举行,学生将展示自制发明并比赛,非常适合科技和发明爱好者”相对应。故选B。
32.由关键信息“I haven’t tried Hakka food yet. Where can I find the best Hakka food ”可知,Henry想尝试客家菜。与选项C“唐家客家古村(香洲区唐家镇)是一个保存完好的客家聚居地,当地餐馆提供盐焗鸡等正宗客家菜”相对应。故选C。
33.由关键信息“I love cute marine animals like dolphins and belugas. I dream of watching them swim and interact with trainers.”可知,Alice喜欢海洋动物,想观看海豚和白鲸。与选项F“珠海长隆海洋王国(横琴新区)是世界著名的海洋公园,游客可以观赏海豚和白鲸等海洋动物”相对应。故选F。
34.由关键信息“I am going to buy some oil paintings this weekend. I am fond of creative works.”可知,Linda想购买油画。与选项A“珠海艺术创作小镇(斗门区)是艺术爱好者的聚集地,以油画闻名,可以购买油画或观看艺术家创作”相对应。故选A。
35.由关键信息“‘Reading makes a full man.’ I enjoy reading new books and attending lectures.”可知,Kelly喜欢阅读和听讲座。与选项D“珠海中心图书馆(香洲区,靠近情侣路)是一个大型公共图书馆,拥有数百万册书籍并定期举办讲座,适合书迷”相对应。故选D。
36.A 37.B 38.C 39.A 40.D
【解析】36. truth /tru θ/;brother / br r/;either / a r/;with /w /。选项A划线部分发音是/θ/,其他选项发音/ /。故选A。
37.what /w t/;who /hu /;white /wa t/;whale /we l/。选项B划线部分发音是/h/,其他选项发音/w/。故选B。
38.grow /ɡr /;know /n /;powerful / pa rf l/;low /l /。选项C划线部分发音是/a /,其他选项发音/ /。故选C。
39.food /fu d/;foot /f t/;good /ɡ d/;look /l k/。选项A划线部分发音是/u /,其他选项发音/ /。故选A。
40.looked /l kt/;hoped /ho pt/;stopped /st pt/;lived /l vd/。选项D划线部分发音是/d/(因为前面的动词结尾是浊辅音),其他选项发音/t/(因为前面的动词结尾是清辅音)。故选D。
41.forgetful 42.describe 43.I was ready to help her think of things 44.to my surprise 45.Especially
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者的朋友Emma虽然健忘,但在描述奶奶后院时却准备了详细笔记的故事。
41.句意:我的朋友Emma有点健忘。根据“My friend Emma is a little...”以及音标[f ɡetfl]可知,此处应填入表示“健忘的”形容词。音标对应单词为forgetful,且空格前有a little修饰,需用形容词原级。故填forgetful。
42.句意:上周五,老师让我们在课堂上描述一个熟悉的地方。根据“our teacher asked us to...”以及音标[d skra b]可知,此处应填入表示“描述”的动词原形,音标对应单词为describe。故填describe。
43.句意:我准备好帮她思考这些事情。根据音标[a w z redi t help h (r) θ k v θ z]及上下文“she came to me in a rush”可知,此处为完整句子,需填入“I was ready to help her think of things”。注意首字母大写和动词时态。故填I was ready to help her think of things。
44.句意:但令我惊讶的是,她从包里拿出一个小笔记本。根据“[t ma s pra z]”及后文“she took out...”的意外转折可知,此处应填入“to my surprise”固定短语。故填to my surprise。
45.句意:尤其是当朋友需要一点帮助时,陪伴他们会让我感到快乐。根据音标[ spe li]及后文“when friends need...”可知,此处需填入表示“尤其”的副词especially,用于强调特殊情况,位于句首,首字母大写。故填Especially。
46. feels like
【详解】“feel like doing sth.”表示“想要做某事”,由“goes”可知,此句时态为一般现在时,主语是“Sarah”,动词用三单形式。故填feels;like。
47. reminds of
【详解】“remind sb. of sth.”是固定短语,意为“使某人想起某事”。句子描述的是客观事实,用一般现在时,主语“The photo”是第三人称单数,谓语动词用三单形式。故填reminds;of。
48. know nothing
【详解】句意:她是新来这儿的,所以我们对她一无所知。原句don’t know anything意为“什么都不知道”,改为同义句时,可用know nothing替换,句子时态为一般现在时,主语we为第一人称复数,谓语动词要用原形。故填know;nothing。
49.What an unforgettable experience I had!
【详解】根据所给的词和标点,可知这是一个由“what”引导的感叹句,其结构为“What + a/an + 形容词 + 可数名词单数 + 主语 + 谓语!”。在这个句子中,“unforgettable”是形容词,意为“难忘的”;“experience”在这里是可数名词,意为“经历”;“I”是主语;“had”是谓语动词。故答案为:What an unforgettable experience I had!“我有一次多么难忘的经历啊!”
50.主语(Subject) + 谓语(Verb) + 宾语(Object) + 状语(Adverbial)
【详解】句意:我给我的父母买了漂亮的礼物。此处写出句子结构,I是主语;bought是动词,作谓语,与介词for构成固定搭配:buy sth for sb;smart gifts是直接宾语,表示动作作用的对象;for my parents是介词短语,作状语。故填:主语(Subject) + 谓语(Verb) + 宾语(Object) + 状语(Adverbial)。
51.in 52.However 53.difference 54.their 55.comfortably 56.playing 57.the 58.experience 59.interested 60.places
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了在美国的格林班克小镇,由于大型射电望远镜的存在,人们不能使用智能手机等设备,却过着一种别样且有意义的生活。
51.句意:对我们大多数人来说,这很难,因为智能手机在我们的生活中起着重要的作用。根据“play an important role...our life”可知,此处是“play an important role in...”结构,意为“在……中起重要作用”。故填in。
52.句意:然而,在美国的一个小镇格林班克,人们过着这样的生活。前文说大多数人很难一天不用智能手机,此处说格林班克的人过着不用智能手机的生活,存在转折关系,且有逗号隔开,所以用“however”,位于句首首字母大写。故填However。
53.句意:来自智能手机的无线电波会对望远镜的工作产生很大影响。 根据“Green Bank is home to a large radio telescope (射电望远镜) . People use it to study space (太空). ...So people there can only use a pay phone when they need to make phone calls. ”可知,应是说无线电波会对望远镜的工作产生影响,此处是“make a difference to...”结构,意为“对……有影响”,所以用“different”的名词形式“difference”。故填difference。
54.句意:他们中没有人使用自己的智能手机或Wi-Fi,但格林班克的每个人都生活得很舒适。根据“None of them uses…own smart phones”可知,此处指当地居民不使用“他们的”手机,此处要用形容词性物主代词,“they”的形容词性物主代词是“their”,“their own”表示“他们自己的”。故填their。
55.句意:他们中没有人使用自己的智能手机或Wi-Fi,但格林班克的每个人都生活得很舒适。根据“I’m really happy. We like playing games and singing songs”可知,居民在没有手机的情况下依然生活得很好,备选单词comfortable符合语境,此处修饰动词“lives”,要用副词,“comfortable”的副词形式是“comfortably”。故填comfortably。
56.句意:当我和我的朋友一起玩的时候,我真的很开心。根据“spend time...with my friend”可知,这里描述孩子们一起玩耍的快乐场景,备选单词play符合语境,此处是“spend time doing sth.”结构,意为“花费时间做某事”,“play”的动名词形式是“playing”。故填playing。
57.句意:那里的一位女士经常散步,享受公园里的新鲜空气。此处特指公园里的新鲜空气,所以用定冠词“the”。故填the。
58.句意:虽然这里的人不能使用手机,但他们可能比我们过着更有意义的生活。根据“they probably…a more meaningful life”可知,这里需要一个动词,表示“经历,过(生活)”,用“experience”,主语“they”是复数,时态是一般现在时,所以用动词原形。故填experience。
59.句意:如果你对科学感兴趣,这个小镇将是最适合你的地方之一。根据“If you are...in science”及备选词可知,此处是“be interested in...”结构,意为“对……感兴趣”。故填interested。
60.句意:如果你对科学感兴趣,这个小镇将是最适合你的地方之一。根据“one of the best...”可知,此处要用名词复数形式(“one of + the + 形容词最高级 + 可数名词复数”是一个固定结构),结合“the town”是一个地方,备选单词“place”符合语境,这里指小镇将是最适合你的地方之一,place的复数是“places”。故填places。
61.She thinks it is a waste of time and kids should not do it. 62.It is the parents’ job. 63.Because doing chores helps to develop children’s independence, teaches them how to look after themselves and helps them to understand the idea of fairness. 64.He gives the example of their neighbor’s son who couldn’t take care of himself in college. 65.The earlier, the better. 66.例文
Teenagers should do chores at home Nowadays, many teenagers dislike doing chores, thinking they’re boring. However, I believe teenagers should do chores at home. I often do chores like sorting items, watering flowers, and taking out the trash. Doing chores can make our home cleaner and tidier. It also helps us develop a sense of responsibility. Besides, when we do chores with our parents, we can communicate better with them and understand them more. Let’s start doing chores from now on. It’s not only good for our family but also beneficial for our own growth.
【导语】本文是两封关于“学生是否应做家务”的书信,分别阐述了Miss Miller和Mister Smith对学生做家务的不同观点。
61.根据文章“I do not understand why some parents make their kids help with housework...Housework is a waste of their time.”(我不明白为什么有些父母让孩子帮忙做家务……家务活是浪费他们的时间)可知, Miller女士的主要观点是孩子做家务是浪费时间,不应做家务。故填She thinks it is a waste of time and kids should not do it.
62.根据文章“It is the parents’ job to provide a clean and comfortable environment at home for their children.”(为孩子提供一个干净舒适的家庭环境是父母的职责。)可知,Miller女士认为给孩子提供干净的家是父母的职责。 故填It is the parents’ job.
63.根据文章“Doing chores helps to develop children's independence and teaches them how to look after themselves. It also helps them to understand the idea of fairness.”(做家务有助于培养孩子的独立性,教他们如何照顾自己。这也有助于他们理解公平的概念。)可知,Mister Smith认为孩子应该做家务是因为做家务有这些好处。 故填Because doing chores helps to develop children’s independence, teaches them how to look after themselves and helps them to understand the idea of fairness.
64.根据文章“Our neighbor’s son got into a good college but during his first year, he had no idea how to take care of himself. As a result, he often fell ill and his grades dropped.”(我们邻居的儿子上了一所好大学,但在第一年,他不知道如何照顾自己。结果,他经常生病,成绩下降)可知,Smith先生用邻居儿子的例子来支持他的观点。故填He gives the example of their neighbor’s son who couldn’t take care of himself in college.
65.根据文章“The earlier kids learn to be independent, the better it is for their future.”(孩子越早学会独立,对他们的未来就越好)可知,Smith先生认为孩子学习独立越早越好。故填The earlier, the better.
66.[总体分析]
①题材:话题作文(议论文);
②时态:一般现在时;
③提示:需阐述青少年应做家务的观点,结合自己常做的家务、观点及原因、呼吁等内容。
[写作步骤]
第一步:引出话题,说明很多青少年不喜欢做家务,但自己认为青少年应该做家务;
第二步:介绍自己常做的家务,并阐述青少年应做家务的原因;
第三步:发出呼吁,号召大家做家务。
[亮点词汇]
①dislike doing sth.不喜欢做某事
②a sense of responsibility责任感
③communicate with与……交流
④be good for对……有好处
⑤be beneficial for:对……有益
[高分句型]
①Nowadays, many teenagers dislike doing chores, thinking they’re boring.(现在分词短语作状语)
②Doing chores can make our home cleaner and tidier.(动名词短语作主语)
③It’s not only good for our family but also beneficial for our own growth.(“not only...but also...”结构)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源预览