资源简介 广东省珠海市文园中学2025-2026学年八年级上学期10月月考英语试卷学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、语法选择Hello, everyone! I’d like to tell you something about my vacation.My family and I are on a vacation in Paris, France. France is 1 European country with a long history. Every year, millions (百万) of 2 have a good time in Paris.Now it’s 9:00 in the morning. I 3 in front of the Eiffel Tower. It looks small in the picture, 4 in fact (事实上) it’s very big. We take many photos of it because it’s 5 first time to see it!This afternoon, we are going to the Louvre Museum. It’s one of the largest 6 in the world and it’s home to some wonderful artworks, such as the famous painting Mona Lisa. Many artists describe (描述) it 7 . My sister Amy can’t wait to go there because she likes western paintings very much. I hear that there are also 8 souvenirs (纪念品) on sale in the museum. I plan to spend some money 9 them. We’ll finish our 10 trip and go back to China the day after tomorrow.1.A.a B.an C.the2.A.visitor B.visits C.visitors3.A.standing B.am standing C.am stand4.A.and B.but C.so5.A.we B.us C.our6.A.museums B.museum C.museum’s7.A.different B.difference C.differently8.A.a kind of B.many kinds of C.kind of9.A.for B.on C.in10.A.five-day B.five-days C.five days二、完形填空Alex’s family has recently moved to a new town because of his parents’ new jobs. Although the 11 was exciting, it also brought a lot of problems. Because both parents are busy with work, the new house quickly became a mess.After a long day’s work, Mrs. Smith sighed (叹气) as she looked at the 12 living room. She said to Mr. Smith, “I really don’t know how to keep clean with our 13 work.” Mr. Smith agreed and said, “Maybe we can pay for a cleaning service.”Alex heard all from the other room 14 his parents talked about the trouble. He realized his parents had great stress from work. He decided to take action to help 15 .The next day, he started by 16 the dishes. Then he swept the floor and cleaned the windows. Besides, he even fixed up the broken chairs. It was much work, but Alex didn’t mind. He felt 17 when he turned the house into a clean space.When his parents 18 home, they were both very surprised. “Alex, what a great job you did.” his mother said.Alex got a 19 feeling of satisfaction. From that day on, Alex made it a habit to help with the 20 . The new house was starting to feel like home, and Alex was glad to be a part of making it that way.11.A.reason B.change C.news D.dream12.A.new B.dirty C.big D.dark13.A.great B.lazy C.busy D.hard14.A.until B.after C.when D.though15.A.me B.her C.us D.them16.A.washing B.buying C.sending D.catching17.A.bored B.happy C.angry D.lucky18.A.remembered B.missed C.passed D.returned19.A.strange B.common C.wrong D.strong20.A.housework B.homework C.preparation D.development三、阅读理解Do teenagers in small villages do chores at home How about the teenagers in big cities To know the answers, we made a survey (调查) last month. We asked 4,000 teenagers in China. Half of them come from big cities like Beijing, Shanghai and Guangzhou. The others are from small villages. We made a chart (图表) according to our survey. Let’s have a look at it.We can find out that teenagers in small villages do more chores than those in big cities. Maybe it is because they live a harder life. We will give our advice to parents in big cities. We think parents should give their children some chores to do because it’s a good chance for teenagers to learn how to take care of themselves.21.They surveyed ________ teenagers from big cities.A.1,000 B.2,000 C.3,000 D.4,00022.1,000 teenagers from the cities ________.A.take out the rubbish B.do the dishes C.make the bed D.fold the clothes23.There are more teenagers in big cities ________ than those in small villages.A.taking out the rubbish B.making the bed C.sweeping the floor D.doing the dishes24.They made the survey because ________.A.they wanted to know more about teenagers in ChinaB.they didn’t want teenagers in China to do chores at homeC.they wanted to know if (是否) teenagers in China do chores at homeD.they thought doing housework could help teenagers to take care of themselves25.From the passage, we can know ________.A.more than 3,000 teenagers take out the rubbishB.fewer than 1,000 teenagers in big cities make the bedC.more than 1,500 teenagers in Beijing fold the clothesD.4,000 teenagers from small villages take part in the surveyTravel is fun and exciting, but you won’t feel so if you get ill. Of course you don’t want to spend your holiday staying in bed. So what can you do to stay in good health when traveling There are a few things you should remember when you travel.Give your body some rest. A holiday should be a time for relaxing. But very often it is not. You may spend a lot of time walking around so many places, such as museums, shops, parks and so on. This can make you exhausted. A tired body means a weak body, and a weak body gets ill easily. So when travelling, remember to stop walking and sit down for a few hours in a nice place.Enough sleep is also important. You may have trouble sleeping at night. Maybe your hotel room is noisy or the bed is not comfortable (舒服的). You may also want to stay out late at night. Then you should plan to sleep for an hour during the daytime. That one more hour can make a big difference.At last, remember to eat well. That means eating the right kinds of food. Your body needs fresh fruit and vegetables, as well as some meat, milk or cheese (奶酪). Besides, be careful about how much you eat. Eating too much is not good for you.26.How many things should you remember when travelling A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.27.What does the underlined word “exhausted” in Paragraph 2 mean A.Excited. B.Bored. C.Relaxed. D.Tired.28._________ are the right kinds of food to eat when we travel.A.Fruit, meat and hamburgers B.Vegetables, meat and cheeseC.Fruit, fried chicken and milk D.Meat, hamburgers and cheese29.Which of the following is NOT true A.Travelling should be a time to relax.B.You will become ill easily if you are tired.C.You don’t need to sleep during the daytime when travelling.D.You shouldn’t eat too much when you travel.30.What is the passage mainly about A.How to stay healthy when traveling. B.How to enjoy your holiday when you are ill.C.How to eat well when staying out. D.How to relax when travelling.31 . Sam would like to climb famous mountains in China one day. He wants to see the beautiful landscapes and enjoy the fresh air. 32 . Maggie likes to travel around. She’d like to see some falls (瀑布) and take some photos of the beautiful scenery. 33 . Liu Hao lives in the north. He’d like to travel somewhere warm and go sailing (航海) there. 34 . Lucy works hard every day. She’d just like to relax herself on the beach for the coming vacation. 35 . Mr Smith wants to travel to China this summer. He hopes to see ice and snow and explore something special. A.Welcome to ParisParis is a beautiful city in France. It has many wonderful landscapes. For most visitors, the Eiffel Tower is the first place to visit. But for art lovers, the Louvre Museum is the best place. They can see many artworks there. B.Himalayas Climbing The Himalayas are very high. You need a strong body and lots of training in order to come to the Himalayas and climb up the mountains. C. Niagara Falls Tour Do you want to see falls Then Niagara Falls is the right place to go! Book now! We have special tours at a low price. D.Travel to Mount Huangshan Mount Huangshan is a famous mountain in China. The air is fresh and clean there. The views are beautiful, too. So it’s good for you to climb the mountain here. E. Yulong Mountain The mountain is in Yunnan Province, China. It is covered (覆盖) with snow all year round and the ice and snow there may be thousands of years old. You can also visit Lijiang Old Town. F. Florida Beaches Travel to Florida and enjoy the beaches of South Walton! Each beach there is different from the others. Walking on the sand and enjoying the clear water, you may feel relaxed at once. G. Hawaii Sailing Hawaii is in America. Around it is the sea. It’s not very hot in summer and it’s warm in winter. If you like sailing, Hawaii may be the place you like best.四、选词填空请从方框内选择适当的词并用其正确形式填空,使文章完整连贯。注意每空一词,每词仅用一次,有两词为多余项。long sell tasty and buy quickly what paper we add how togetherA new family moved in next door to Rico. Rico’s mum wanted to make dinner for them on Friday. But she didn’t know 36 to cook. Rico had an idea. “Let’s have tacos (炸玉米饼). We can make them by 37 ,” he said. His mum thought it was a good idea, “But we still have to 38 things from the shop.” Rico took out a piece of 39 and a pencil, and wrote down some things: shells, butter and meat. His mother 40 beans (豆), onions and tomatoes to the list.That afternoon, they went to the shop. “There are so many cars! This is going to take a 41 time,” Rico’s mum said. Rico had another idea. “Let’s divide (分开) the list. I’ll get some things 42 you get the others. It will be faster.” At the shop, Rico got the tomatoes, onions and beans. His mother got the meat, butter and shells. They finished shopping 43 .Back at home, they cooked dinner 44 . Rico set the table. When new neighbors arrived, the tacos were ready. Everyone enjoyed the 45 tacos and it was a great way to welcome the new family to the neighborhood.五、单词拼写46.He spent the whole weekend / pl n/ a welcome party.47.The song sounds f , but I can’t remember its name.48.The / 'ra v/ of spring brings warm weather and blooming flowers in the park.49.We enjoyed the trip, / spe li/ the boat ride.50.The colorful fireworks always (excite) the children during the festivals.六、完成句子51.——你能帮我叠衣服吗?——没问题。—Can you help me fold the clothes — .52.成千上万的人正在天安门广场看升国旗。people are watching the national flag raising ceremony on Tian’anmen Square.七、其他53.Good job, Peter! The windows are really clean. 两个句子之间停顿应该用哪个符号(请写a或b)(a. /;b. //)54.I went to Zhuhai and saw the Zhuhai Fisher Girl. 划线单词读升调“↗”还是降调“↘”?(请写a或b)(a. 升调;b. 降调)55.We got up very early in the morning to catch the train.(写出句子结构).八、完成句子56.summer, went, somewhere, last, relaxing, I, holiday (连词成句).九、读写综合阅读下面短文,根据短文内容回答问题。Many parents ask their children to do chores around the house. Mary, a mother of three children, never did that before. She always thought her children were too young to do chores. However, a TV show called Old Enough changed her mind.It’s a popular reality show (真人秀). The idea of the show is from a children’s picture book. The book describes a mother asking her five-year-old daughter to run to a store near their home to get some milk. The child is nervous about going alone but she finishes it successfully.The TV show shows young children are also able to do many things by themselves. After watching the show, Mary decided to have a try. She then found a way on the Internet to make her children interested in the housework. Mary used an app called You Rule Chores. It can make doing the housework more like playing a game. Every time the children finish a chore, they can get a coin (硬币) on the app as a prize. The more chores they do, the more coins they can get. Then they can use the coins to watch their favorite movies or take a trip. Now, Mary’s children can do lots of chores themselves and become more independent.57.What made Mary change her mind about doing chores 58.Where does the idea of the TV show come from 59.How did Mary make her children interested in the housework 60.What can the children do with the coins 61.Do you think children should do chores at home Why or why not 62.书面表达如今,不少学生因为学业繁重没有时间做家务。假如你是王明,你将代表学校参加市中学生英语演讲比赛。你演讲的题目是“We Should Help Parents Do Housework”。请你用英语写一篇演讲稿。要点提示:你常做的家务 体会及看法 呼吁1、整理床铺 2、浇花 3、…… 1、…… 2、…… (至少两点) 让我们一起做家务,构建有爱家庭。要求:(1)短文须包含要点提示中的所有信息;(2)80词左右,开头和结尾已给出,不计入总词数;(3)文中不得出现自己的真实姓名、校名和地名。Ladies and gentlemen,Good morning! I’m Wang Ming. It’s my honour to give you a speech. My topic is “We should help parents do housework”.That’s all. Thanks for your listening!试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页《广东省珠海市文园中学2025-2026学年八年级上学期10月月考英语试卷》参考答案题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10答案 A C B B C A C B B A题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20答案 B B C C D A B D D A题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30答案 B D B C A B D B C A题号 31 32 33 34 35答案 D C G F E1.A 2.C 3.B 4.B 5.C 6.A 7.C 8.B 9.B 10.A【导语】本文是一篇记叙文,以第一人称讲述作者一家在法国巴黎的假期经历,包含当前状态和未来计划。1.句意:法国是一个有着悠久历史的欧洲国家。a不定冠词,用于辅音音素开头的单词前;an不定冠词,用于元音音素开头的单词前;the定冠词,表特指。根据“France is...European country with a long history.”可知,此处泛指一个国家,应用不定冠词,“European”的第一个音素是辅音音素/j/,所以用“a”,故选A。2.句意:每年,数百万游客在巴黎玩得很开心。visitor游客,可数名词单数;visits动词的第三人称单数形式;visitors游客,可数名词复数。“millions of”表示“数百万的”,后面接可数名词复数,故选C。3.句意:我正站在埃菲尔铁塔前。standing现在分词;am standing现在进行时结构;am stand表述错误。根据“Now it’s 9:00 in the morning.”可知,这里强调此刻正在进行的动作,用现在进行时,结构是“be+动词的现在分词”,故选B。4.句意:它在照片里看起来很小,但实际上它非常大。and和,表并列;but但是,表转折;so所以,表因果。根据“looks small”和“in fact it’s very big”可知,前后句子意思是转折关系,故选B。5.句意:我们拍了很多它的照片,因为这是我们第一次看到它!we我们,主格;us我们,宾格;our我们的,形容词性物主代词。根据“We take many photos of it because it’s...first time to see it!”可知,“it’s one’s first time to do sth.”是固定句型,表示“这是某人第一次做某事”,这里要用形容词性物主代词修饰“first time”,故选C。6.句意:它是世界上最大的博物馆之一,并且是一些精彩艺术品的家园,比如著名画作《蒙娜丽莎》。museums博物馆,复数形式;museum博物馆,单数形式;museum’s博物馆的,名词所有格。“one of+the+形容词最高级+可数名词复数”表示“最……之一”,所以这里要用复数形式museums,故选A。7.句意:许多艺术家对它的描述各不相同。different不同的,形容词;difference不同,差异,名词;differently不同地,副词。这里修饰动词“describe”要用副词,故选C。8.句意:我听说博物馆里也有各种各样的纪念品在出售。a kind of一种;many kinds of各种各样的;kind of有点儿。根据语境可知,这里说有“各种各样的”纪念品,故选B。9.句意:我计划在它们上面花些钱。for为了;on在……上;in在……里。“spend money on sth.”是固定搭配,表示“在某物上花钱”,故选B。10.句意:我们将在后天结束我们为期五天的旅行,然后回到中国。five-day五天的;five-days表述错误;five days五天。这里要用“five-day”修饰“trip”,表示“为期五天的旅行”,故选A。11.B 12.B 13.C 14.C 15.D 16.A 17.B 18.D 19.D 20.A【导语】本文是一篇记叙文,通过讲述亚历克斯帮助父母做家务的故事,展现家庭中的温馨与责任。11.句意:虽然这次搬家很令人兴奋,但也带来了很多问题。reason原因;change变化;news新闻;dream梦想。根据“Although the...was exciting, it also brought a lot of problems.”可知,前文提到搬到新城镇,这里指这个“变化”既令人兴奋又带来问题,此处选change。故选B。12.句意:经过漫长的一天工作后,史密斯夫人看着脏兮兮的客厅叹了口气。new新的;dirty脏的;big大的;dark黑暗的。根据“After a long day’s work, Mrs. Smith sighed (叹气) as she looked at the... living room.”以及后文说不知道如何保持干净,可知客厅是“脏的”,此处选dirty。故选B。13.句意:她对史密斯先生说:“工作这么忙,我真不知道该怎么保持家里干净了。”great很棒的;lazy懒惰的;busy忙碌的;hard困难的。根据“I really don’t know how to keep clean with our...work.”可知,前文说父母忙于工作,这里说因为“忙碌的”工作不知如何保持干净,此处选busy。故选C。14.句意:当父母谈论这个麻烦时,亚历克斯在另一个房间听到了这一切。until直到;after在……之后;when当……时候;though尽管。根据“Alex heard all from the other room...his parents talked about the trouble.”可知,这里表示“当”父母谈论时,亚历克斯听到了,用“when”引导时间状语从句。故选C。15.句意:他意识到父母工作压力很大,决定采取行动帮助他们。me我;her她;us我们;them他们。根据“He realized his parents had great stress from work. He decided to take action to help...”可知,这里指帮助“父母”,用“them”指代。故选D。16.句意:第二天,他从洗碗开始做起。washing洗;buying买;sending发送;catching抓住。根据“The next day, he started by...the dishes.”可知,“wash the dishes”是“洗碗”的常用表达,此处选washing。故选A。17.句意:当他把房子变成一个干净的空间时,他感到很开心。bored无聊的;happy开心的;angry生气的;lucky幸运的。根据“He felt...when he turned the house into a clean space.”可知,做了家务让房子变干净,他应该是“开心的”,此处选happy。故选B。18.句意:当他父母回到家时,他们都非常惊讶。remembered记得;missed错过;passed经过;returned返回。根据“When his parents...home, they were both very surprised.”可知,“return home”是“回家”的意思,此处选returned。故选D。19.句意:亚历克斯获得了强烈的满足感。strange奇怪的;common普通的;wrong错误的;strong强烈的。根据“Alex got a...feeling of satisfaction.”可知,这里说做家务得到父母夸赞后有“强烈的”满足感,此处选strong。故选D。20.句意:从那天起,亚历克斯养成了帮忙做家务的习惯。housework家务;homework作业;preparation准备;development发展。根据“From that day on, Alex made it a habit to help with the...”可知,前文都是说亚历克斯帮忙做家务,所以这里选“housework”。故选A。21.B 22.D 23.B 24.C 25.A【导语】本文通过调查对比了城乡青少年做家务的情况,发现农村的青少年做更多家务,并建议城市父母应让孩子承担家务以培养自理能力。21.细节理解题。根据“We asked 4,000 teenagers in China. Half of them come from big cities…”可知,一共调查了4000名青少年,其中一半来自大城市,则调查了2000名来自大城市的青少年。故选B。22.细节理解题。根据图表所示,第四组“fold the clothes”中“Teenagers in cities”对应的数字是1000,即1000名城市青少年叠衣服。故选D。23.细节理解题。根据图表所示,第五组“make the bed”中“Teenagers in cities”对应的数量明显比“Teenagers in villages”的要多得多,说明城市青少年在进行“整理床铺”这一项家务的人数多于乡村。故选B。24.细节理解题。根据“Do teenagers in small villages do chores at home How about the teenagers in big cities To know the answers, we made a survey”可知,调查目的是了解中国的青少年在家是否做家务。故选C。25.推理判断题。根据图表所示,第一组“take out the rubbish”中“Teenagers in cities”和“Teenagers in villages”对应的数量都超过1500,由此可知,超过3000名青少年有倒垃圾。故选A。26.B 27.D 28.B 29.C 30.A【导语】本文主要介绍了在旅行时如何保持健康。26.细节理解题。根据“Give your body some rest.”;“Enough sleep is also important.”以及“At last, remember to eat well.”可知,文中提到了休息、睡眠和饮食这三件重要的事情。故选B。27.词义猜测题。根据划线词后的“A tired body means a weak body, and a weak body gets ill easily.”可知,后文解释了疲倦的身体会带来的后果,因此exhausted的意思是“疲惫的”,与“Tired”同义。故选D。28.细节理解题。根据“Your body needs fresh fruit and vegetables, as well as some meat, milk or cheese (奶酪).”可知,旅行的时候应该吃水果、蔬菜、肉类和奶酪。故选B。29.细节理解题。根据“Then you should plan to sleep for an hour during the daytime.”可知,旅行时白天也需要睡觉。故选C。30.主旨大意题。通读全文,尤其根据“So what can you do to stay in good health when traveling There are a few things you should remember when you travel.”可知,本文主要介绍了在旅行时如何保持健康,选项A“如何在旅行中保持健康”符合题意,故选A。31.D 32.C 33.G 34.F 35.E【导语】本文是一篇应用文,通过分别阐述五位不同同学的旅行兴趣和需求,然后对应介绍七个不同旅游地点或项目的相关信息,将同学的兴趣与合适的旅游选择进行匹配。31.根据“Sam would like to climb famous mountains in China one day. He wants to see the beautiful landscapes and enjoy the fresh air.”可知,Sam希望有一天能攀登中国的名山,欣赏美丽风景并享受新鲜空气。选项D“黄山之旅 黄山是中国著名的山脉。那里的空气清新洁净,景色也很美。所以在这里爬山对你有好处。”符合Sam的需求,故选D。32.根据“Maggie likes to travel around. She’d like to see some falls (瀑布) and take some photos of the beautiful scenery.”可知,Maggie喜欢四处旅行,想看瀑布并拍摄美景。选项C“尼亚加拉瀑布之旅 你想看瀑布吗?那么尼亚加拉瀑布就是你该去的地方!现在就预订!我们有低价的特别旅游套餐。”符合Maggie想看瀑布的需求,故选C。33.根据“Liu Hao lives in the north. He’d like to travel somewhere warm and go sailing (航海) there.”可知,刘浩住在北方,想去温暖的地方航海。选项G“夏威夷航海 夏威夷在美国。它四周环海。夏天不太热,冬天很温暖。如果你喜欢航海,夏威夷可能是你最喜欢的地方。”符合刘浩去温暖地方航海的需求,故选G。34.根据“Lucy works hard every day. She’d just like to relax herself on the beach for the coming vacation.”可知,Lucy每天努力工作,想在即将到来的假期在海滩放松自己。选项F“佛罗里达海滩 前往佛罗里达,享受南沃尔顿的海滩!那里的每个海滩都各不相同。走在沙滩上,享受清澈的海水,你可能会立刻感到放松。”符合Lucy在海滩放松的需求,故选F。35.根据“Mr Smith wants to travel to China this summer. He hopes to see ice and snow and explore something special.”可知,史密斯先生今年夏天想前往中国,希望看到冰雪并探索特别的东西。选项E“玉龙雪山 这座山位于中国云南省。它终年被雪覆盖,那里的冰雪可能有几千年的历史。你还可以参观丽江古城。”符合史密斯先生来中国看冰雪的需求,故选E。36.what 37.ourselves 38.buy 39.paper 40.added 41.long 42.and 43.quickly 44.together 45.tasty【导语】本文主要讲述了Rico和他的妈妈为新邻居准备晚餐的故事。36.句意:但她不知道做什么。根据下文“Let’s have tacos (炸玉米饼).”及备选词可知,此处指不知道做什么,what引导宾语从句,同时作cook的宾语。故填what。37.句意:我们可以自己做。根据“make them by”及备选词可知,此处考查固定用法by oneself“独自”,主语是we,此处用其反身代词ourselves。故填ourselves。38.句意:他妈妈认为这是个好主意,但我们仍然要从商店买东西。根据“things from the shop”及备选词可知,此处表示购买东西,buy“买”,have to后跟动词原形。故填buy。39.句意:Rico拿出一张纸和一支铅笔,并写下了一些东西:饼皮、黄油和肉。根据“a piece of”和“wrote down”及备选词可知,此处表示一张纸,paper“纸”。故填paper。40.句意:他的妈妈在清单上加了豆子、洋葱和西红柿。根据“...beans (豆), onions and tomatoes to the list”及备选词可知,此处表示在清单上添加。add“添加”,时态为一般过去时,所以动词用过去式。故填added。41.句意:这将花费很长时间。根据“ There are so many cars!”和“time”及备选词可知,车很多,说明花费的时间会很长。long“长久的”符合语境。故填long。42.句意:我买一些东西,你买其他的。根据“Let’s divide (分开) the list.”及“I’ll get some things...you get the others ”可知,这里前半句和后半句之间是并列关系,所以用and连接。故填and。43.句意:他们很快就完成了购物。根据“They finished shopping...”和上文两人分工可知,很快就完成了购物,quickly“快速地”符合语境。故填quickly。44.句意:回到家,他们一起做饭。根据“they cooked dinner...”及备选词可知,此处表示一起做饭,together“一起”符合语境。故填together。45.句意:每个人都喜欢美味的炸玉米饼,这是一个欢迎新家庭来到这个社区的好方法。根据“enjoyed the ... tacos ”及备选词可知,每个人都很喜欢,说明炸玉米饼很美味,tasty“美味的”作定语修饰名词tacos。故填tasty。46.planning【详解】句意:他花了整个周末策划一场欢迎派对。根据音标/pl n/可知,其英文为plan,意为“计划;策划”,动词。根据“spent the whole weekends”可知,此处考查“spend+ 时间+ doing sth.”的固定用法,意为“花费时间做某事”,所以此处用plan的动名词形式planning。故填planning。47.(f)amiliar【详解】句意:这首歌听起来很熟悉,但我记不起它的名字。根据“The song sounds…, but I can’t remember its name.”以及首字母可知,此处是说这首歌听起来很熟悉,familiar“熟悉的”,形容词作表语。故填(f)amiliar。48.arrival【详解】句意:春天的到来带来了温暖的天气和公园里盛开的鲜花。根据音标“/ 'ra v/”提示可知,该单词是arrive“到来”,空处缺少主语,应用其名词形式arrival,故填arrival。49.especially【详解】句意:我们很享受这次旅行,尤其是乘船旅行。根据音标可知,especially“尤其”,副词,作强调状语。故填especially。50.excite【详解】句意:在节日期间,五彩缤纷的烟花总是让孩子们兴奋不已。根据句子结构,此处应用动词excite“使激动”作谓语,根据“always”可知,句子应用一般现在时,主语为The colorful fireworks,谓语用动词原形。故填excite。51. No problem【详解】根据汉语提示可知此处应用no problem“没问题”,回应别人的求助,位于句首,首字母要大写。故填No;problem。52. Thousands of【详解】thousands of“成千上万的”,修饰复数名词people。故填Thousands;of。53.b【详解】在英语语音表示中,符号/和//用于标记停顿:/表示一个较小的停顿(如短语之间的短暂停顿,相当于逗号级别);//表示一个较大的停顿(如句子之间的完整停顿,相当于句号或分号级别)。题干中的两个句子“Good job, Peter!”和“The windows are really clean.”都是独立的完整句子。句子之间需要一个较长的停顿来分隔,因此应使用//。故填b。54.b【详解】句意:我去了珠海,还看到了珠海渔女雕像。在一般的陈述语句中,所列举的普通名词通常读降调;这里“I went to Zhuhai and saw the Zhuhai Fisher Girl.”是陈述句,“Zhuhai”是句子中陈述内容里提到的普通地点名词,所以读降调“↘”,故选b。55.主语+谓语+状语+状语【详解】句意:为了赶火车,我们一大早就起床了。根据“We got up very early in the morning to catch the train.”可知,We作主语;got up作谓语;very early in the morning作时间状语;to catch the train不定式短语作目的状语,强调了“早起”的目的。故填:主语+谓语+状语+状语。56.I went somewhere relaxing last summer holiday【详解】分析所给单词可知,时态为一般过去时,主语是I;went是go的过去式,作谓语;somewhere relaxing表示“令人放松的地方”,作宾语;last summer holiday“去年暑假”是时间状语,用于说明动作发生的时间。故填I went somewhere relaxing last summer holiday“去年暑假我去了某个令人放松的地方”。57.A TV show called Old Enough. 58.It comes from a children’s picture book. 59.She used an app called You Rule Chores to make doing the housework more like playing a game. 60.They can use the coins to watch their favorite movies or take a trip. 61.回答合理即可。参考答案:Yes, I think so, because it can help them become more independent./No, I don’t, because young children may not have enough ability to do chores and they need more time to study or play. 62.One possible versionLadies and gentlemen,Good morning! I’m Wang Ming. It’s my honour to give you a speech. My topic is “We should help parents do housework”.These days, many students are too busy with their schoolwork to do housework. However, I often help my parents do some chores. I usually make my bed every morning. It only takes a few minutes but keeps my room tidy. And I water the flowers twice a week to make our home more beautiful. Sometimes I also help wash the dishes after meals. By doing housework, I’ve learned to be responsible. It can also improve my ability that helps me take care of myself.So let’s start doing housework together! Let’s build a loving family.That’s all. Thanks for your listening!【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了一位母亲玛丽因一档电视节目改变想法,引导孩子做家务的故事。57.根据“However, a TV show called Old Enough changed her mind.”可知,是一档名为《小小少年》的电视节目改变了玛丽对让孩子做家务的想法,故填A TV show called Old Enough.58.根据“The idea of the show is from a children’s picture book.”可知,这个电视节目的创意来自一本儿童图画书,故填It comes from a children’s picture book.59.根据“She then found a way on the Internet to make her children interested in the housework. Mary used an app called You Rule Chores. It can make doing the housework more like playing a game.”可知,玛丽通过在网上找到的方法,使用一款名为You Rule Chores的应用程序,让做家务更像玩游戏,从而使孩子们对家务感兴趣,故填She used an app called You Rule Chores to make doing the housework more like playing a game.60.根据“Then they can use the coins to watch their favorite movies or take a trip.”可知,孩子们可以用硬币看他们最喜欢的电影或者去旅行,故填They can use the coins to watch their favorite movies or take a trip.61.回答合理即可。参考答案:Yes, I think so, because it can help them become more independent./No, I don’t, because young children may not have enough ability to do chores and they need more time to study or play.62.[总体分析] ①题材:本文是一篇应用文,为演讲稿; ②时态:时态主要为“一般现在时”; ③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏提示的信息,并适当添加细节,突出写作重点。 [写作步骤] 第一步:礼貌问候,引出主题; 第二步:从常做的家务、对做家务的体会看法以及呼吁同学们做家务三个方面展开阐述; 第三步:书写结语。 [亮点词汇] ①too...to太……不能②help sb. do sth.帮助某人做某事 ③improve one’s ability提高某人的能力④take care of照顾[高分句型] ①By doing housework, I’ve learned to be responsible. (介词短语作方式状语) ②It can also improve my ability that helps me take care of myself. (定语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源预览