资源简介 2025-2026学年度度上学期第一学段进行质量检测高二英语试题 2025.10(本试卷满分150分。考试用时120分钟。)注意事项:1. 答题前,考生务必用0.5毫米黑色签字笔将自己的姓名、座号、考号填写在答题卡规定的位置上。2. 第Ⅰ卷每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。3. 第Ⅱ卷答题卷必须用0.5毫米黑色签字笔作答,答案必须写在答题卷各题目指定区域内相应的位置,不能写在试卷上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不能使用涂改液、胶带纸、修正带。不按以上要求作答的答案无效。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.What's the weather like now A. Rainy. B. Cloudy. C. Sunny.2.Why will Mr. Rogers be out of the office next Tuesday A. To take a holiday. B. To travel on business. C. To attend a wedding.3.Where might Catherine be A. At home. B. In her office. C. On her way to office.4. How old is the woman now A. 10. B. 16. C. 26.5.What will the man do next A. Take an exam. B. Read a book. C. Have a class.第二节 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What day is it today A. Wednesday. B. Thursday. C. Friday.7.What kind of summer camp will the woman join A. A reading camp. B. A singing camp. C. An animal camp.听第7段材料,回答第8、9题。8. What do we know about the bicycle A. It has 27 speeds. B. It's three months old. C. It isn't fit for mountain biking.9. How much does the woman offer A. $750. B. $650. C. $550.听第8段材料,回答第 10至12题。10.Where did the boy talk to Mrs. Lisa A. In the lab. B. In the library. C. In the lunchroom11.Why did the boy's test need to he graded again A. He used the wrong pencil.B. His teacher forgot to put it in the machine.C. There is something wrong with the machine.12.What is Mr. Walsh teaching A. Math. B. Biology. C. English听第9段材料,回答第13至 16题。13. What is the temperature like in the man's city in the summer A. Between 15 and 20 degrees.B. Between 20 and 25 degrees.C. Between 37 and 40 degrees,14.What happens during the winter in the man's city A. The city gets a lot of fog.B. The weather becomes drier.C. The temperature falls to zero.15. In the woman's city, what can often be seen in the winter A. Ice on the roads. B. Lots of rain. C. Clear blue skies.16.How long does a thunderstorm usually last in the man's city A. A few minutes. B. A few hours. C. A whole day听第 10段材料,回答第17至 20题。17. Why is Tuesday a problem for Mr.Clark A. He has classes on that day.B. He has a business trip on that day.C. He has a teachers' meeting on that day.18.How will the students go to the museum A. By bus. B. By train. C. By car19. How much does a student pay for a museum ticket in a student group A. $20. B. $15. C. $1220. What can we learn from the talk A.The museum is closed on weekends.B. Students have to get to the school at 9:00.C. Students are going on the school tip on Thursday.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AVarious Apps to LearnApps are typical digital learning tools, which can give you diverse and personalized content to meet your needs. Want to find an app that can help you learn Here are some great ideas for you.Khan Academy allows you to learn almost anything for free. It covers subjects such as math, physics, biology, and even computer science. The real magic of this app is that you can learn at your own pace. You can review subjects that you are not good at, or start learning a subject you like. The app is in English. If you want to see its translation you can visit http://open./khan.BrainPOP mixes learning and technology in a fun and simple way. It’s free and teaches you something new every day. From the solar system to DNA, each topic starts with an interesting cartoon movie. After you’ve watched it, you can take a test to see how much you’ve learned.Udemy is a “learn on demand” website and app. It is for career-oriented individuals to start their course pricing at $10.99. This app allows you the flexibility to take your time on a course you purchase over the course of several months, without worrying about recurring payments before you finish. This flexible learning app allows you to take things slow, fast, or anywhere in-between with complete control on your end.Duolingo is the premier leader in language education for learning apps. You can learn to speak 29 different languages, all at the touch of a button. You’ll be invited to not only read new words, but to speak them. You’ll learn grammar and conversational strategies. This app helps you learn to communicate with a new portion of its inhabitants!21.What apps allow you to learn at your speed according to the passage A.Khan Academy and Udemy. B.Udemy and Duolingo.C.Khan Academy and BrainPOP. D.BrainPOP and Duolingo.22.Which can help value how well you have studied A.Khan B.BrainPOP C.Udemy D.Duolingo23.What is the purpose of the passage A.To help find the suitable learning apps.B.To provide various learning activities.C.To introduce the development of learning technology.D.To compare the difference of different learning methods.BPeople often ask me for suggestions about how to learn English. As for it, everyone is different. I’ll share some of my experience. I once took a school English course for one year in Wuhan University, but I mostly learnt English on my own.One thing I can tell you is that, once you start learning, you should try to think in English as much as you can. If you see something when you’re riding your bike or walking down the street, just think about “How would I say them in English ” At first, it might be with simple words or phrases, but later you should think about longer phrases and sentences. Now I am in England, and for most of the time, I would think in English and speak it directly. It is amazing how much this helps.For several years after I started learning, I was often afraid of talking with others in English because I did not want to make mistakes. Finally I got it over. And while travelling in England, I’d try to hang out with friends who couldn’t speak Chinese, so that I’d have no choice but to speak English. And I also decided that if I said something stupid and other people laughed at me, then so be it. After that, my English started improving much more quickly. Besides, it may be a good idea to ask your English friends to look at the way you’re writing, and give you some suggestions for improvement.24.How long did the author learn English in Wuhan University A.A week. B.A month. C.A term. D.A year.25.What is the good way to improve your English according to the author A.Reading English books. B.Thinking in English.C.Watching English films. D.Learning English grammar.26.Where did the author improve his English quickly A.In England. B.In China. C.In the university. D.In the middle school.27.What is the best title for the text A.My University Life B.British EnglishC.My English Learning Experience D.The Importance of Learning EnglishCAustralian teenagers are missing important, basic kitchen skills and it’s having a negative influence on their health. It’s also leading our next generation towards increased rates of obesity (肥胖), according to the findings of a new survey.A national survey of 1,006 parents found that close to half of all 12 to 18 years old teenagers can’t boil an egg; 1 in 5 only have kitchen skills that allow them to pour milk on cereal; 42% can’t boil noodles; 83.9% don’t know how to roast a chicken; 60.1 percent can’t bake a potato.Research company Pureprofile asked parents to judge how well their kids could perform in the kitchen across some tasks. More than half (67.3%) of parents believe their children could do better when it comes to healthy food and lifestyle knowledge. Close to half of parents (42.5%) believe poor food choices are caused by lack of education at middle school, with 9 in 10 parents in support of schools doing more to encourage a healthy lifestyle.Miriam Raleigh, an expert on the relationship between food and health, said she was already seeing a generation of young parents who had “no idea how to cook”. “They depend on convenience meals and easy snacks, and those foods often have a higher fat and salt content which can lead to obesity and a lot of health problems,” Ms Raleigh said.The school’s Kitchen Garden program founder, Stephanie Alexander, said that if more was not done to improve the situation we would be heading towards a generation of fatter and more unhealthy kids. Ms Alexander also said she would introduce her Kitchen Garden program into middle schools so teenagers can learn the art of cooking food. “I’m so proud of what we have achieved in the primary school and I really believe we can have the same success in middle schools,” she said.28.What did the national survey find about Australian teenagers A.They eat unhealthy food. B.They like convenience meals.C.They are interested in cooking. D.They are poor at cooking.29.What did Miriam Raleigh try to express A.Her worry about the unhealthy lifestyle.B.Her concern in young parents’ education.C.The way to reduce obesity in young people.D.The need to improve everyone’s cooking skills.30.What does Alexander think of the Kitchen Garden program A.Disappointing. B.Hopeful.C.Ineffective. D.Unsuccessful.31.What is the purpose of this passage A.To teach teenagers cooking. B.To improve school education.C.To care about teenagers’ health. D.To promote a cooking program.DWhen Eve Perez was in middle school, she remembers feeling embarrassed to shop at secondhand stores. Surrounded by peers in name brands, Perez felt like there was disgrace associated with wearing used clothing.Something changed around five years ago, she recalls — right around the time the social networking platform Tumblr grew in popularity. She noticed a change in how people viewed buying and wearing used clothing. It became a fashionable thing to do. Now, Perez, 21, makes upwards of $1000 each month by selling both handmade and secondhand clothing on Depop, an online resale marketplace with a young user base.“Secondhand shopping has been normalized,” Perez said, 21. “Since so many people are doing it, it’s now seen as cooler. It’s seen as better than going to the mall. Younger people find it fun, like a game. A hunt for something unique.”The increasing returns of that hunt have turned secondhand shopping into a $28 billion industry, according to findings from Third Up, an online consignment store. Secondhand shopping is no longer just a local, community-driven hobby — it has wings.Accelerating these numbers is Generation Z, whose members have embraced secondhand fashion faster than any other age group and account for over 40% of global consumers. The changing consumer habits and huge buying power of Gen Z are driving the value of resale startups like Depop skyward.The app was acquired by craft marketplace Etsy in a $1.6 billion cash deal this month, a move designed to extend (延伸) Etsy’s reach into a younger and digitally-native audience. Depop was the perfect target. Designed to resemble (与……相似) a social media platform, 90% of the app’s active users are under the age of 26.“Teenagers driving the popularity of secondhand fashion is a pattern that can be observed throughout history,” says Jennifer Le Zotte, a historian. “Young people are generally more open to experimenting with styles and reinventing different versions (版本) of themselves. They want to set themselves apart from the previous generation and to participate in creating those styles with their peers.”32. What did Perez think of secondhand shopping when in middle school A. Graceful. B. Shameful C. Profitable. D. Fashionable.33. What has contributed to the growth of the secondhand shopping industry A. The great job opportunities it creates.B. The promotion of the local community.C. The decline of traditional shopping malls.D. The pleasure of searching for unique items.34. Why did Etsy acquire Depop A. To hold onto its active users.B. To attract more younger users.C. To become more competitive digitally.D. To turn itself into a social media platform.35. According to Le Zotte, why can teenagers popularize secondhand fashion A. They are pioneering. B. They are energetic.C. They are economical. D. They are observant.第二节:(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Stay Calm No Matter Who Pushes Your ButtonsHave you ever felt like some people exist just to test your patience ____36____ But guess what You don’t have to let such people bother you. The following are some suggestions on becoming untouchable mentally, emotionally, and psychologically.Master the Power of Not CaringThe first rule of never getting angry: realize that most people aren’t worth the energy it takes to get upset. Think about it — when someone cuts you off in traffic or deliberately tries to provoke (挑衅) you, what do you gain by reacting ____37________38____Stop letting other people’s opinions occupy space in your mind. Here’s your new motto: Not everyone’s opinion matters. Say it. Believe it. Live it. Unless someone is supporting you, feeding you, or holds a legal agreement with you, their opinions hold no real power.Expect People to Be InconsiderateAccept this difficult truth: many people simply lack basic life awareness. This isn’t about lacking intelligence, ____39____. They will cut you off in traffic. They will reply with one-word texts. They will talk during movies. So change your approach: when someone says something rude, laugh. Not a forced, polite laugh — but a genuine, amused chuckle. It throws people off. After all, they expect anger, rather than amusement.Build a High-Tolerance MindsetHere’s the final step: train yourself to be unshakable. How Practice. Stand in long lines without sighing or complaining. Scroll through social media without reacting to every annoying post. Let someone cut you off in traffic and simply nod. ____40____ Eventually, nothing will drive you mad.Master these strategies, and you’ll walk through life with the calm of a Zen master and the confidence of a leader.A. Find Someone Supporting YouB. Choose Whose Voice You HearC. it’s because they need opportunities to express themselves.D. Anger only exhausts you, while the other person moves on without caring.E. but about not realizing how their actions affect others.F. The slow walkers, the loud eaters, the overly dramatic ones — yes, them.G. The more you experience annoyances without reacting, the calmer you will become.第三部分 语言运用(共两节, 满分30分)第一节(共15小题;每小题1分, 共15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。When my little sister Indi turned six, she started 41 my every move. She would repeat whatever I said or did, which got me annoyed.One afternoon my friend Mareya and I were making bracelets(手链).“What are you doing ”Indi asked, 42 down next to us at the table. “May I make one too ”I 43 but Mareya said yes. Indi squeezed(挤) in so 44 to me that I could hardly see what I was doing. I asked her to give me more 45 but she said she was trying to see my move clearly. “You don’t have to see what I’m doing. You can make your own design!” I told her in a(n) 46 voice. “I can!” she said. But she was still using 47 the same thing as I was using.Later, Mareya suggested playing the guitar. I didn’t want Indi to 48 me so we went to the backyard. 49 ten minutes later, Indi turned up. “You are always following me, and I’m 50 it!” As soon as those words came out of my mouth, I wished I had never said them. Indi was surprised and her eyes started filling up with 51 . She ran away 52 I could say another word.I disliked the shadow(影子)that didn’t belong to me,but I also felt 53 about what I said.“It’s worth trying to 54 the why you see the situation. She acts like your shadow because she looks up to you.” Mareya said to me.Now I still remember Mareya’s words and feel less upset about Indi’s behavior. Anyway, she should be treated with 55 and kindness.41.A.correcting B.copying C.admiring D.inspiring42.A.putting B.writing C.sitting D.looking43.A.refused B.waited C.accepted D.asked44.A.well B.much C.apart D.close45.A.room B.freedom C.options D.opinions46.A.nervous B.impatient C.excited. D.curious47.A.gradually B.finally C.exactly D.hardly48.A.support B.surprise C.follow D.recognize49.A.But B.So C.Or D.Until50.A.proud of B.impressed with C.unfamiliar with D.tired of51.A.tears B.life C.trust D.joy52.A.if B.though C.before D.since53.A.positive B.sorry C.powerful D.confused54.A.understand B.challenge C.learn D.change55.A.confidence B.humor C.anger D.respect第二节(共10小题;每小题1.5分,共15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或根据汉语提示(首字母提示)写出括号内单词的正确形式。SHOULD WE FIGHT NEW TECHNOLOGY This morning, I saw the shocking headline: “Passenger Dies When Car Crashes in Driverless Mode”. In the article, various people said that the public should 56. ______(反对;抵制) the idea of developing driverless cars. The newspaper reported that the car company had already apologised for the accident, but the families of the deceased said it was not enough. 57. N_______(不过;然而), the company still claimed that most people would be travelling in driverless cars one day soon.On the 58._____ hand, there are many different groups of people around the world who live happily in the 59. a_______(不存在;缺乏) of new technology. Probably the most well - known are the Amish, a group of Christians 60.______( live) in rural America. They do not own or drive cars, watch TV, or use the Internet. They have lived mainly as farmers since the 18th century. They 61.________(提倡;拥护) a simple life with an emphasis on hard work, family, and community.On the other hand, new technology has provided people everywhere with many 62._____(好处 )over the years. For example, the latest weather - tracking computer programs give people lots of 63.______ (警告;警示)about potential natural disasters, which saves many lives.Personally, I have benefited quite a lot 64.______ technological advances.When new technology changes the way we live, it can be a scary 65. p_______(可能性;前景). Nevertheless, I will always look on the positive side of change and accept it rather than resist it.第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)假定你是李华,你校英文报正在开展以“课本中的精神力量”为主题的征文活动,要求结合高中英语课本中某一位给你印象深刻的人物,写一篇短文投稿。你想到了屠呦呦。短文内容如下:1. 介绍屠呦呦及其精神品质;2. 结合你的经历谈谈对你的影响。注意:(1) 写作词数应为80个左右;(artemisinin n.【药】青蒿素)(2) 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。The Spiritual Power from Tu YouyouAmong all the characters in my senior English textbook, Tu Youyou stands out most, whose spiritual power has deeply influenced me.___________________________________________第二节(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Sports Day (运动会) was getting close in the school. All the children were very excited and were practicing for the big race. Jim, one of the fast runners of the school, was confident that he would win for he was not doing anything at all. “You have to work hard to come first in the race, Jim. You are not practicing at all,” said Jim’s mother."Mom, you know how fast I am! Why should I waste my time running Only I will win; no one else will win!” said Jim.“Jim, you may be right but talent (天赋) without hard work is not good at all.This laziness of yours will cost you greatly," his mother warned him.Jim just laughed. He was so confident that he would win the trophy (奖杯) as no one else in his class was as fast as he was!Tim, a classmate of Jim, was also participating (参加) in the running race. He was not a fast runner. However, he practiced till late at night and had developed great endurance (持久力) to run the race.There were a few days left for the Sports Day but Jim did not practice at all. On the other hand, Tim practiced day and night.The Sports Day was almost around the corner but Jim was confident that no one could beat him and had not practiced at all. But Tim with his hard work had become a very great runner.At last, the Sports Day arrived. All the students showed up on the ground to cheer their favorites. The coach blew the whistle (口哨) and everyone began to run toward the finishing line. It was so exciting. Jim and Tim left all the racers far behind. Both of them were neck to neck.注意:1所续写短文的词数应为150左右;2续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;Paragraph 1:Suddenly, Jim went ahead of Tim._______________________________________________________________________________Paragraph 2:Jim’s mother came up to Tim and praised him for his hard work._______________________________________________________________________________2025-2026学年度上学期第一学段质量检测高二英语参考答案 2025.101-5 CCBBA 6-10 ABACB 11-15 ABCBA 16-20 BCACC【答案】21.A 22.B 23.A【导语】这是一篇应用文。文章介绍了适合学习者的四款应用程序。21.细节理解题。根据表格一中“The real magic of this app is that you can learn at your own pace.(这个应用程序的真正魔力在于,你可以按照自己的节奏学习)”和表格三的内容“This app allows you the flexibility to take your time on a course you purchase over the course of several months, without worrying about recurring payments before you finish.(这个应用程序允许你在几个月的时间里灵活地花时间在你购买的课程上,而不必担心课程结束前的重复付款)”可知,Khan Academy和Udemy应用程序可以让你按照自己的节奏学习。故选A。22.细节理解题。根据表格二中“After you’ve watched it, you can take a test to see how much you’ve learned.(看完之后,你可以做个测试,看看你学到了多少)”可知,BrainPOP可以帮助评估你学得怎么样。故选B。23.推理判断题。根据第一段“Want to find an app that can help you learn Here are some great ideas for you.(想找一个可以帮助你学习的应用程序吗?这里有一些好主意给你)”结合文章介绍了适合学习者的四款应用程序。可推知,这篇文章的目的是帮助找到合适的学习应用程序。故选A。【答案】24.D 25.B 26.A 27.C【导语】这是一篇记叙文,主要讲述了作者学习英语的经历和体验。24.细节理解题。根据第一段中的“I once took a school English course for one year in Wuhan University, but I mostly learnt English on my own.(我曾经在武汉大学上过一年的学校英语课程,但我主要是自学英语。)”可知,作者在武汉大学学了一年英语。故选D。25.细节理解题。根据第二段中的“One thing I can tell you is that, once you start learning, you should try to think in English as much as you can.(我可以告诉你的一件事是,一旦你开始学习英语,你应该尽可能多地用英语思考。)”可知,作者认为提高英语的好方法是用英语思考。故选B。26.细节理解题。根据最后一段的“And while travelling in England, I’d try to hang out with friends who couldn’t speak Chinese, so that I’d have no choice but to speak English. And I also decided that if I said something stupid and other people laughed at me, then so be it. After that, my English started improving much more quickly.(在英格兰旅行时,我会尽量和不会说中文的朋友一起出去玩,这样我就别无选择,只能说英语了。我还决定,如果我说了一些愚蠢的话,别人会嘲笑我,那就随它去吧。从那以后,我的英语开始进步得更快了。)”可知,作者在英格兰快速提高了英语水平。故选A。27.主旨大意题。通读全文,尤其是第一段中的“People often ask me for suggestions about how to learn English. As for it, everyone is different. I’ll share some of my experience.(人们经常向我请教如何学习英语。至于它,每个人都是不同的。我将分享一些我的经验。)”可知,本文主要介绍了作者学习英语的经历和体验,因此最好的题目是C选项“My English Learning Experience(我的英语学习经验)”,故选C。【答案】28.D 29.A 30.B 31.C【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了澳大利亚青少年缺乏基本的厨房技能,这对他们的健康产生了负面影响,并提出了改进措施。28.推理判断题。根据第一段中“Australian teenagers are missing important, basic kitchen skills and it’s having a negative influence on their health. (澳大利亚青少年缺少重要的基本厨房技能,这对他们的健康产生了负面影响)”及第二段“A national survey of 1,006 parents found that close to half of all 12 to 18 years old teenagers can’t boil an egg; 1 in 5 only have kitchen skills that allow them to pour milk on cereal; 42% can’t boil noodles; 83.9% don’t know how to roast a chicken; 60.1 percent can’t bake a potato.(一项针对1006位家长的全国调查显示,接近一半的12至18岁青少年不会煮鸡蛋;五分之一的青少年仅有的厨房技能是将牛奶倒入麦片中;42%的青少年不会煮面条;83.9%的青少年不知道如何烤鸡;60.1%的青少年不会烤土豆)”可知,关于澳大利亚青少年的全国性调查发现,澳大利亚青少年不擅长烹饪。故选D。29.推理判断题。根据第四段“Miriam Raleigh, an expert on the relationship between food and health, said she was already seeing a generation of young parents who had ‘no idea how to cook’. ‘They depend on convenience meals and easy snacks, and those foods often have a higher fat and salt content which can lead to obesity and a lot of health problems,’ Ms Raleigh said.(研究食物与健康关系的专家Miriam Raleigh说,她已经看到新一代的年轻父母‘不知道如何做饭’。Raleigh女士说:‘他们依赖于方便的饭菜和简单的零食,而这些食物通常含有较高的脂肪和盐,会导致肥胖和许多健康问题。’)”可知,Miriam Raleigh想要表达她对不健康的生活方式的担忧。故选A。30.推理判断题。根据最后一段中“Ms Alexander also said she would introduce her Kitchen Garden program into middle schools so teenagers can learn the art of cooking food. ‘I’m so proud of what we have achieved in the primary school and I really believe we can have the same success in middle schools,’ she said.(亚历山大女士还表示,她会将她的“厨房花园”计划引入中学,让青少年学习烹饪的艺术。“我为我们在小学所取得的成就感到非常自豪,我真的相信我们可以在中学取得同样的成功,”她说)”可知,她对Kitchen Garden项目充满希望。故选B。31.推理判断题。根据全文内容及第一段中“Australian teenagers are missing important, basic kitchen skills and it’s having a negative influence on their health. (澳大利亚青少年缺少重要的基本厨房技能,这对他们的健康产生了负面影响)”和最后一段中“The school’s Kitchen Garden program founder, Stephanie Alexander, said that if more was not done to improve the situation we would be heading towards a generation of fatter and more unhealthy kids.(学校的“厨房花园”计划创始人斯蒂芬妮·亚历山大表示,如果不对这种情况加以改善,我们将走向一代更加肥胖和不健康的孩子)”可知,文章讨论了澳大利亚青少年缺乏基本厨房技能的问题,以及这对他们健康的影响。文章还提到了专家和教育者的担忧和建议,目的是引起人们对青少年健康问题的关注。故选C。32. B 33. D 34. B 35. A【答案】36 F 37. D 38. B 39. E 40. G【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了在面对那些容易激怒自己的人时,如何保持冷静的方法,包括掌握“不在乎”的力量、选择听取谁的意见、预料到他人可能的不体谅以及建立高容忍度的心态。【36题详解】根据上文“Have you ever felt like some people exist just to test your patience (你有没有觉得有些人似乎就是为了考验你的耐心而存在的?)” 可知,此处应具体描述这类人,F选项 “走路慢的人、吃饭大声的人、过于夸张的人 —— 对,就是他们” 符合语境。故选F。【37题详解】根据上文“Think about it — when someone cuts you off in traffic or deliberately tries to provoke (挑衅) you, what do you gain by reacting (想想看 —— 当有人在路上超车或者故意试图挑衅你时,你做出反应能得到什么呢?)” 并结合上文提到不要愤怒可知,此处应阐述生气做出反应的后果,D选项 “愤怒只会让你疲惫不堪,而对方却毫不在意地继续前行” 符合语境。故选D。【38题详解】根据下文“Stop letting other people’s opinions occupy space in your mind. Here’s your new motto: Not everyone’s opinion matters.(别再让别人的意见占据你的脑海。这是你的新座右铭:并非每个人的意见都重要)” 可知,此段强调要选择听取谁的意见,B选项 “选择听取谁的声音” 能概括此段内容,为本段的小标题。故选B。【39题详解】根据上文“This isn’t about lacking intelligence,(这与缺乏智力无关)” 可知,此处应说明不体谅与什么有关,E选项 “而是在于没有意识到他们的行为如何影响他人” 符合语境,与前文构成 “not...but...” 结构。故选E。【40题详解】根据上文“Here’s the final step: train yourself to be unshakable. How Practice. Stand in long lines without sighing or complaining. Scroll through social media without reacting to every annoying post. Let someone cut you off in traffic and simply nod.(这是最后一步:训练自己坚定不移。怎么做呢?练习。排队时不叹气、不抱怨。浏览社交媒体时,不对每一个烦人的帖子做出反应。有人超车,只需点头)” 可知,此处应阐述这种练习的结果,G选项 “你经历烦心事却不做出反应的次数越多,你就会变得越冷静” 符合语境。故选G。【答案】41.B 42.C 43.A 44.D 45.A 46.B 47.C 48.C 49.A 50.D 51.A 52.C 53.B 54.D 55.D【分析】本文是一篇夹叙夹议的文章。作者开始的时候讲述她的妹妹从6岁的时候开始模仿作者的每一个动作,这导致她很烦她的妹妹。可是她的朋友说,她的妹妹之所以模仿她,是因为妹妹仰慕她。意识到这一点,她很是羞愧。最后,她懂得了,她的妹妹也应该被尊重、被善待。41.考查动词词义辨析。句意:当我的妹妹从6岁的时候,她开始模仿我的每一个动作。A. correcting纠正;B. copying拷贝,复制;C. admiring羡慕;D. inspiring鼓舞。根据下一句“She would repeat whatever I said or did(妹妹经常复制她说的话和做的事情)”可知,妹妹经常复制她说的话和做的事情。意思就是模仿作者的行为。故选B项。42.考查动词词义辨析。句意:Indi问:“你们在干什么?”,挨着我就在桌子边坐下来了。A. putting放置;B. writing写;C. sitting坐;D. looking看。根据这句话中的“next to us at the table(挨着我们在桌子边)”可知,作者她们是在桌子边坐着的。故选C项。43.考查动词词义辨析。句意:我拒绝了,但是我的朋友Mareya却同意了。A. refused拒绝;B. waited等待;C. accepted接受;D. asked问。根据这句话里的“but Mareya said yes(Mareya同意了)”可知,上下文是转折关系,Mareya同意了,所以我就是拒绝。故选A项。44.考查形容词词义辨析。句意:Indi挤进来离我如此的近,以至于我都几乎看不到我在做什么了。A. well好的;B. much多的;C. apart分开的;D. close近的。根据这句话里的“I could hardly see what I was doing(我几乎看不到自己在做什么)”可知,妹妹应该是离我很近才导致我几乎看不到自己在做什么。故选D项。45.考查名词词义辨析。句意:我要求她给我一些空间,但是她却说她要看清楚我的每一个动作。A. room房间,空间;B. freedom自由;C. options选择;D. opinions观点。根据上一句“Indi squeezed(挤)in so___to me that I could hardly see what I was doing(Indi挤进来离我如此的近,以至于我都几乎看不到我在做什么了)”妹妹离我太近可知,接下来,我要要求妹妹离我远点,即给我一些空间。故选A项。46.考查形容词词义辨析。句意:我用不耐烦地声音跟她说:“你没有必要看清我在干嘛。你可以自己设计”A. nervous紧张的;B. impatient没有耐心的;C. excited兴奋的;D. curious好奇的。根据上一句“I asked her to give me more _____but she said she was trying to see my move clearly(我要求她给我一些空间,但是她却说她要看清楚我的每一个动作).”可知,作者不喜欢妹妹,所以跟她说话的时候,应该是不耐烦的语气。故选B项。47.考查副词词义辨析。句意:但是,她仍然用跟我的完全一样的东西。A. gradually渐渐地;B. finally最后;C. exactly精确地;D. hardly几乎不。根据这句话的“But(但是)”可知,虽然妹妹说她可以自己设计,但是还是用跟我的完全一样的东西。这样,上下文正好构成转折关系。故选C项。48.考查动词词义辨析。句意:我不想妹妹跟着我,所以我们去了后院。A. support支持;B. surprise使吃惊;C. follow跟随;D. recognize认出。根据上一段 “I asked her to give me more ___(我要求她给我一些空间)”的描述可知,作者不喜欢妹妹模仿她。所以,当朋友提出弹吉他的时候,她不愿意妹妹跟着。故选C项。49.考查连词词义辨析。句意:但是,10分钟之后,Indi还是出现了。A. But但是;B. So因此;C. Or或者,否则;D. Until直到。上一句“I didn't want Indi to ___ me so we went to the backyard(我不想妹妹跟着我,所以我们去了后院。)”意思是作者不想妹妹跟着,而这一句“ ____ten minutes later,Indi turned up(但是,10分钟之后,Indi还是出现了)” 10分钟之后,Indi还是出现了。可知,上下文是转折关系。故选A项。50.考查形容词短语辨析。句意:你总是跟着我,很讨厌!A. proud of以……骄傲;B. impressed with对……有印象;C. unfamiliar with对……不熟悉;D. tired of厌烦。根据这句话的结构,现在进行时和always连用时,表示特殊的感彩,可知,这里是作者对妹妹跟着她这件事忍无可忍时说的话,应该是说她讨厌妹妹的行为。故选D项。51.考查名词词义辨析。句意:Indi 很吃惊,她的眼中开始溢满泪水。A. tears眼泪;B. life生活,生命;C. trust信任;D. joy快乐。根据上句“you are always following me, and I’m__ it!(你总是跟着我,很讨厌!) ”可知作者对妹妹说她讨厌妹妹,这肯定让妹妹很伤心,所以哭了。故选A项。52.考查连词词义辨析。句意:我还没来得及说其它的话,她就跑开了。A. if如果;B. though虽然;C. before在……之前;D. since自从,既然。根据上一句话“Indi was surprised and her eyes started filling up with ___(Indi 很吃惊,她的眼中开始溢满泪水)”妹妹很伤心和这句话的结构可知,妹妹应该是在作者说其它的话之前跑开的。故选C项。53.考查形容词词义辨析。句意:我不喜欢不属于我的影子,但我也为我说的话感到抱歉。A. positive积极的;B. sorry抱歉的;C. powerful强大的;D. confused困惑的。根据这句话里的“but(但是)”可知,上下文是转折的关系,所以,作者虽然不喜欢不属于她的影子,但也为她对妹妹说的话感到抱歉。故选B项。54.考查动词词义辨析。句意:你改变一下你看待这种情况的方式也是值得的。A. understand理解;B. challenge挑战;C. learn学习;D. change改变。根据下一句“She acts like your shadow because she looks up to you(她像你的影子,因为她尊敬你)”可知,妹妹模仿她是因为仰慕她,所以,朋友劝说作者改变一下看待这件事情的态度。故选D项。55.考查名词词义辨析。句意:无论如何,她也应该被尊重、被善待。A. confidence自信;B. humor幽默;C. anger生气;D. respect尊重。根据上句话“Now I still remember Mareya's words and feel less bothered by Indi's behavior(现在我仍然记得玛瑞娅的话,对英迪的行为感到不那么烦恼了)”可知,作者对她妹妹的行为不再觉得那么的烦了,所以就意识到她的妹妹也应该被尊重、被善待。故选D项。56.oppose 57.Nevertheless 58.one 59.absence 60.living 61.advocate 62.benefits 63.warnings 64.from 65.prospect66. One possible versionAmong all the characters in my senior English textbook, Tu Youyou stands out most, whose spiritual power has deeply influenced me.As a renowned scientist, Tu Youyou is best known for discovering artemisinin, which has saved millions of lives. Her success was built upon perseverance and teamwork. Despite numerous failures, she never gave up and ultimately succeeded after hundreds of experiments.Her story has greatly inspired me. When I faced difficulties in learning English, I remembered her persistence. It motivated me to keep practicing instead of giving up, significantly improving my skills. Tu Youyou's spirit teaches me that determination is key to overcoming challenges.67.【答案】One possible version:Suddenly, Jim went ahead of Tim. The students cheered for him. Soon, it was clear that Jim was going to win. But, when they were just a few meters away from the finishing line, Tim surprisingly speeded and ran ahead of Jim and reached the finishing line first. Tim surprised everyone. He proudly received the trophy and the prize money.Jim’s mother came up to Tim and praised him for his hard work. She smiled and said, “Your hard work finally paid off!” “Thanks, Miss!” Tim replied with a big smile and walked happily away with his trophy. Jim hung his head in shame and almost cried. His mother turned to him and said, “Look Jim, talent without hard work is simply useless. That boy worked very hard and finally was successful. Hard work is the only way to success!” Now, Jim understood the importance of hard work. This event brought about a big change in his life.【导语】本篇书面表达以人物为线索展开。文章描述了两位同学Jim和Tim参加运动会跑步比赛的经历。Jim天赋异禀却懒惰,Tim天赋不足但勤奋努力。最终,Tim凭借努力赢得了比赛,而Jim则在失败中领悟到“天分不敌勤奋”的道理。【详解】1. 段落续写:①由第一段首句内容“突然,Jim超过了Tim。”可知,第一段可描写Jim一度领先,但Tim凭借刻苦训练最终反超并赢得比赛。②由第二段首句内容“Jim的妈妈走到Tim面前,称赞他的努力。”可知,第二段可描写Jim母亲对Tim的赞扬,以及Jim从失败中领悟到努力的重要性。听力原文Text 1M: The newspaper says it’ll be cloudy and rainy today. What do you think W: I don't believe it. Look! The sun is out, and there is not one single cloud in the sky!Text 2M: Why will Mr. Rogers be out of the office next week To take a holiday or go on business W: Neither. He’s traveling to see his niece. She's getting married next Tuesday.Text3W: I guess Catherine is at home now.M: She can't be at home. She called me from her office just a minute ago.Text4M: Lisa, when did you become interested in skating W: I became interested in it when I was just six years old. That was ten years ago.Text 5W: Would you close your books now Please remember to write down your name and school number.M: How long do we have W: 90 minutes. If you finish the paper early, you can leave the room quietly.Text 6W: Tom, I heard you're going to a summer camp in a forest somewhere.M: Yes.We’re leaving this Friday, the day after tomorrow.W: What are you going to do there M: It’s mainly for learning about animals. There are going to be some animal experts at the camp who will tell us about animals, and we’re going to read some interesting books about animals. So what's your plan for the summer W: I’ll go to a summer camp, too. It's a singing camp.M: Oh, that's exciting. You've always dreamed of becoming a singer!Text7W: Hello. I saw your advertisement in the newspaper about the bicycle for sale and I am here to have a look at it.M: Come with me. Here it is.W: Oh. How old is it M: I bought it two months ago.W: How much do you want for it M: $650.W: I’m afraid it’s too expensive for a used one.M: But it’s a new model and has 27 speeds. You can ride it to climb mountains.W: That doesn't interest me. I just want to use it to go to work.M: Well, how much do you offer W: If you can make it $100 less, I will take it.M: That’s a deal. I will move to Florida and work there next month, or I wouldn't be selling it so cheaply. After all, I will have to buy a new one when I get to Florida.Text 8W: Have you talked to Mrs. Lisa about doing your math test over I just saw her in the lunchroom.M: I talked to her yesterday in the library. She said that because I had the wrong pencil, the answers could not be seen by the test machine. It was a silly mistake.W: So will you get another chance then M: No, I don't need another chance. Mrs. Lisa will just grade my test by hand. She told me that this had happened in an English test once, but next time I will lose points if I use the wrong pencil.W: The biology teacher, Mr.Walsh, said the same thing to another student in the biology lab, but then he took it back because he realized he had just forgotten to put it in the machine!Text 9W: What’s the weather like in your city M: It gets very hot in the summer. The temperature is usually between 37 and 40 degrees. When it’s hot, we often get lots of rain. The winters are drier ... about 15 to 20 degrees. What about your city W: The temperature in the summer usually only reaches about 20 to 25 degrees in my city. And we often gct snow in the winter.M: What is the temperature like in the winter W: The temperature usually falls to zero degrees in the winter. The streets are often covered with ice in the morning.M: I heard your city has a lot of fog. Is that true W:We do have a few foggy days in the winter. But I wouldn’t say we have a lot of fog. The skies are usually clear in your city, aren’t they M:Yes, they are. We have thunderstorms, but each one usually lasts only a few hours. Then the skies are clear again.Text 10Hello everyone. I'm Mr. Clark. I want to tell you something about the school trip to the museum. Well, some students wanted to go on Tuesday, but that is a problem for me because there is a teachers’ meeting here at lunchtime. And the museum is closed on Wednesday afternoon. That leaves Thursday. I hope that’s a good day for everyone. Now, there is a bus to take you from the school to the museum. To catch te bus, please come to the school at.7:45. Please don't be late. Remember, it costs more to go into the museum alone. In a student group, we only pay $12 each. So we have a good price. But it’s important for everyone to get to school on time so that we can all go together. So we can arrive at the museum before 9:00. OK 2025-2026学年度度上学期第一学段进行质量检测高二英语答题卡 2025.10姓 名 座号准考证号选择题答题区(需用2B铅笔填涂)1 [A] [B] [C] [D] 6 [A] [B] [C] [D] 11 [A] [B] [C] [D] 16 [A] [B] [C] [D]2 [A] [B] [C] [D] 7 [A] [B] [C] [D] 12 [A] [B] [C] [D] 17 [A] [B] [C] [D]3 [A] [B] [C] [D] 8 [A] [B] [C] [D] 13 [A] [B] [C] [D] 18 [A] [B] [C] [D]4 [A] [B] [C] [D] 9 [A] [B] [C] [D] 14 [A] [B] [C] [D] 19 [A] [B] [C] [D]5 [A] [B] [C] [D] 10 [A] [B] [C] [D] 15 [A] [B] [C] [D] 20 [A] [B] [C] [D]21 [A] [B] [C] [D] 26 [A] [B] [C] [D] 31 [A] [B] [C] [D] 36 [A] [B] [C] [D] [E] [F] [G]22 [A] [B] [C] [D] 27 [A] [B] [C] [D] 32 [A] [B] [C] [D] 37 [A] [B] [C] [D] [E] [F] [G]23 [A] [B] [C] [D] 28 [A] [B] [C] [D] 33 [A] [B] [C] [D] 38 [A] [B] [C] [D] [E] [F] [G]24 [A] [B] [C] [D] 29 [A] [B] [C] [D] 34 [A] [B] [C] [D] 39 [A] [B] [C] [D] [E] [F] [G]25 [A] [B] [C] [D] 30 [A] [B] [C] [D] 35 [A] [B] [C] [D] 40 [A] [B] [C] [D] [E] [F] [G]41 [A] [B] [C] [D] 46 [A] [B] [C] [D] 51 [A] [B] [C] [D]42 [A] [B] [C] [D] 47 [A] [B] [C] [D] 52 [A] [B] [C] [D]43 [A] [B] [C] [D] 48 [A] [B] [C] [D] 53 [A] [B] [C] [D]44 [A] [B] [C] [D] 49 [A] [B] [C] [D] 54 [A] [B] [C] [D]45 [A] [B] [C] [D] 50 [A] [B] [C] [D] 55 [A] [B] [C] [D]第二节 56._________________ 57.________________ 58._________________ 59._______________ 60. _________________ 61._________________ 62._________________ 63._________________ 64._________________65._________________ 展开更多...... 收起↑ 资源列表 山东省济宁市微山县第二中学2025-2026学年高二10月月考英语试题.docx 高二英语第一学段听力.mp3 高二英语答案.docx 高二英语答题卡.docx