资源简介 兰州市榆中县恩玲中学2024——2025学年度第一学期第二次月考试卷高三英语题号 第一部分 第二部分 第三部分 总分得分第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.What color does the woman prefer A.Blue. B.Pink. C.Yellow.2.Where is the woman going A.A bank. B.A shop. C.A park.3.What does the woman plan to do tonight A.Watch a movie. B.Give a performance. C.Practice the piano.4.What are the speakers probably doing A.Cooking. B.Having dinner. C.Ordering food.5.What are the speakers mainly talking about A.When Jim will return. B.When Tom flew to Beijing. C.Who is reading a book there.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。请听第6段材料,回答第6、7题。6.What size shoe does the man’s son wear A.Size 7. B.Size 8. C.Size 10.7.How much will the man pay A.$32. B.$36. C.$40.请听第7段材料,回答第8、9题。8.How does Tina look now A.Excited. B.Upset. C.Calm.9.Why didn’t the woman take part in the competition A.She wasn’t feeling well. B.She didn’t feel like going. C.She couldn’t afford the time.请听第8段材料,回答第10至12题。10.On which day will the man leave A.The 29th. B.The 23rd. C.The 22nd.11.Which flight will the man take from Salt Lake City to New York A.Flight BA 2701. B.Flight BA 7101. C.Flight BA 2710.12.How long will the man have to wait at Kennedy Airport A.Half an hour. B.One and a half hours. C.Two hours.请听第9段材料,回答第13至16题。13.What time is it probably now A.3:30 pm. B.4:00 pm. C.4:30 pm.14.Why does the man use the railway station so often A.To go sightseeing. B.To visit his family. C.To go on business trips.15.How often does the man use the railway station A.Once a week. B.Twice a week. C.Once a month.16.How does the man usually get to the railway station A.By taxi. B.By car. C.By subway.请听第10段材料,回答第17至20题。17.Where is the speaker from A.Edinburgh. B.Glasgow. C.Liverpool.18.What is Mrs.Crozier A.A doctor. B.A librarian. C.A secretary.19.Who lives next door to the speaker A.Mr.Crozier. B.Mr.Bai. C.Miss Green.20.What do we know about Mrs.Bai A.She has a doctor’s degree. B.She is a school teacher. C.She is very popular.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AFour Best British MarketsWhether you’re looking for antiques, food,collectors’ items or just random junk, our rich heritage has produced some of the finest markets in the world.Here are four of them.Edinburgh Farmers’ MarketTraders in Edinburgh have long sold their goods in the shadow of the city’s spectacular castle. It takes place on Castle Terrace every Saturday and attracts a huge crowd with its locally sourced goods. The market is now in its 15th year and champions the very best in Scottish produce.Billingsgate Fish MarketThis hub in the heart of the East End of London is the biggest inland market in Britain. Dating back to the 16th century, Billingsgate is now served by almost every UK port, with fish transported through the night to arrive for trading, which starts at 4 am It is famed for shifting 25,000 tons of fish each year.St George’s MarketFollow your nose along May Street in Belfast and the smells of delicious homemade food from across the globe will land you in St George’s Market, once voted the best in the pleted in 1896 and featuring tasty food,the trading place is also one of Belfast’s oldest attractions, thanks to its wide range of goods and live music performances.Ford Airfield MarketLooking for an old-style prosthetic leg, a ventriloquist’s dummy, or even a suit of armour The chances are you’ll find what you’re after—and plenty of other random stuff—at one of the hundreds of stalls here in West Sussex. Huge car boot sales (旧货市场) are held at the weekends all year round, rain or shine.The market has been running for 25 years and is a well-known treasure trove for antique experts looking for a bargain.21.Which market has the longest history A.Edinburgh Farmers’ Market. B.Billingsgate Fish Market.C.St George’s Market. D.Ford Airfield Market.22.What is the main characteristic of St George’s Market A.Music. B.History. C.Food. D.Building.23.What do we know about Ford Airfield Market A.It is held every day. B.It closes on rainy days.C.It is famous for its cars. D.It features car boot sales.BThe new member of the UAE’s astronaut training program,the country’s first female astronaut,hopes that her mechanical engineering degree will be her ticket to the moon.Nora AlMatrooshi and her fellow trainee astronaut Mohammad AlMulla were selected from 400 highly qualified candidates to lead the nation’s 9.8 million citizens into space.The two are looking forward to the laborious 30-month program ahead of them which has already begun with them getting their divers’ licences,picking up the Russian language and coaching for their many media interviews—and will move on to flight and weightlessness school at the Johnson Space Center in Texas and eventually cruel survival training.“They will need mechanical engineers to build a base on the moon,” says the 28-year-old,who represented her nation at the International Mathematical Olympiad and worked as an engineer at the National Petroleum Construction Company.AlMatrooshi says she has dreamed of the stars since the kindergarten,when her teacher set up the classroom as the lunar surface and the five-year-old future astronaut constructed a cardboard moonbase.That early longing to explore space charted her degree choice.“I actually went after it.I chose to study a degree in mechanical engineering because of a documentary I watched when I was in high school.It was about a group of astronauts going to the International Space Station and the role of the mechanical engineer was highlighted,” she says.Leading big construction projects in the desert has helped equip the daughter of the two academics—a PhD father and an English teacher mother—for lunar construction.AlMatrooshi’s fellow trainee astronaut,the UAE police helicopter pilot AlMulla,meanwhile says astronaut training has been “a big career change”.“I spent 15 years qualifying as a pilot including training in Australia for my commercial pilot’s licence,”says the father of two kids. “As a pilot you get used to mastering everything,but suddenly I’m__changing__my__path.”“I’m a big fan of SpaceX,the rockets and even the fancy space suits.And hopefully all four of us—and all the astronauts who come after us will get to be a part of future missions—perhaps even to the moon eventually.”24.What preparations have they made before the training program A.They have grasped their native language. B.They have had cruel survival training.C.They have learned to deal with the press. D.They have done some weightless training.25.Which is the major factor for AlMatrooshi to be a member of the training program A.She got help from her academic parents.B.She has had a big dream since her childhood.C.She has the experience in big construction projects.D.She was the winner of the International Mathematical Olympiad.26.What does the underlined part “I’m changing my path” refer to A.I’ll be a master of life. B.I’m an enthusiast for SpaceX.C.I’m settling my new problem. D.I’m starting a new life from scratch.27.Which of the following is the suitable title for the text A.The fan of SpaceX B.Dreams and achievementsC.Passions and preparations D.Future astronauts’ training programCWhen Shakespeare called sleep “nature’s soft nurse”,he was certainly onto something.Centuries later,researchers have found that inadequate sleep in children affects their emotional functioning in ways that may predict longer-term social problems.A new study,conducted by a professor of psychology,Candice Alfano,examined whether changes in children’s facial expressions of emotion after sleep restriction (限制) predict social problems concurrently (同时发生) and/or over time.“Sleep problems in children are routinely linked with lower social competence and more problems in peer (同龄) relationships,but we really don’t understand what drives these associations,” reports Alfano,assuming that the answers might partly lie in the ways children’s faces express emotions when tired.To test this theory,Alfano and colleagues examined 37 children between the ages of 7 and 11 during two in-lab emotional assessments: one when children were well-rested and the other after two nights of partial sleep restriction.During these assessments,children viewed positive(think kittens and ice cream) and negative (think getting a shot and fierce dogs) pictures on a computer screen while a camera recorded their facial expressions.Participants’ parents provided reports of their child’s social functioning at that time and approximately two years later.“As we suspected,children who displayed less positive facial expressions in response to pleasant images when sleep was restricted were reported to have more social problems two years later,even when controlling for earlier social problems,” said Alfano.Although concurrent relationships between sleep-based changes in facial expressions and social problems were not found,Alfano suggests that this may be due to developmental differences in social behavior and peer relationships.“For younger children,more clearly-shown behaviors such as sharing and taking turns may be more important for friendships than facial expressions.However,emotional expression becomes more important with age,”explains Alfano.The results indicate poor sleep quality in childhood forecasts later socio-emotional problems and also indicate the importance of studies exploring how sleep affects many aspects of children’s mental health and well-being.28.Why is Shakespeare’s comparison used A.To compare different attitudes towards sleep. B.To show good sleep is essential to our health.C.To indicate man’s energy is closely related to sleep. D.To create the connection between art and research.29.What was the research mainly targeted at A.Sleeping amount. B.Children’s health. C.Facial expressions. D.Emotional problems.30.What role did the parents play in the study A.Research testers. B.Media reporters. C.Data collectors. D.Experiment organizers.31.What can we infer from Alfano A.Overtired children’s expressions can tell their present social problems.B.More factors influence children’s concurrent social functioning.C.Good sleep is sure to guarantee a good peer relationship.D.Age will help reduce emotional problems.DPeople today are not unfamiliar with terms such as “going eco-friendly” and “sustainable lifestyle”.However,there exists a group of sceptics(怀疑论者)who believe that going eco-friendly is merely a fad(一时的风尚).I disagree with this viewpoint.Going eco-friendly is not merely a fad and it does,in fact,change the beliefs and attitudes of people.The long-term presence of environmental organisations shows the efforts that people have made towards going eco-friendly.Organisations such as World Wildlife Fund advocate people to go eco-friendly.The high involvement of the organisations and the participants is thus a strong indicator that going eco-friendly is not merely a fad but a trend that can last decades.Another strong indicator is the emergence of sustainable products in many industries,such as organic produce and electric vehicles.The consumer demand,coupled with eco-conscious(环保意识的)businesses,is behind the sharp increase in such products.This shows a shift in the beliefs and attitudes of people towards adopting a sustainable lifestyle.Thus,it seems quite certain that going eco-friendly is not merely a fad.While some people who broadcast their eco-friendly practices are criticised for just hoping to project an eco-conscious image,there are a number of celebrities who have been practising the zero-waste lifestyle for years.For those who do so for years,and not mere days or months,it is indeed a commitment that can only come with a true change in beliefs and attitudes towards caring for the earth.The call to save the earth looks set to stay.With the development of technology and the appearance of many platforms advocating going green,people are more willing to change their beliefs and attitudes when they can learn about and appreciate the positive impact of the work of different environmental organisations and individuals.It is hoped that these effects will go a long way in ensuring that our planet will remain a suitable place to live in.32.Why does the author mention World Wildlife Fund A.To appreciate its environmental efforts.B.To encourage people to go eco-friendly.C.To evidence the universal recognition of going green.D.To highlight the difficulty in changing people’s attitudes.33.What does the underlined word “emergence” mean in paragraph 3 A.Sudden disappearance. B.Sharp increase.C.Gradual development. D.Limited application.34.What does the author expect of technology development A.It may discourage people from sustainable lifestyle. B.It may boost the business of organic produce.C.It will be used to project an eco-conscious image. D.It will promote environmental awareness.35.What is the author’s purpose in writing this text A.To prove going eco-friendly a lasting trend. B.To popularize the eco-friendly products.C.To offer strategies to go eco-friendly. D.To advertise for eco-friendly platforms.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。I began a new job in a new city six months ago. Big moments of changing like this have a way of dragging up deep, hidden fears we don’t face in our longer periods of stability.__36__ .I was constantly losing sleep, had lots of panicky doubt, and even some regret when I thought about the job I just left.Change is risk. Our primitive brains translate risk into danger, and our survival as a species depends on avoiding it. Though philosopher Nietzsche famously said, “That which does not kill us, makes us stronger”, the risk that it could kill you can easily cause anxiety.__37__ . Me, no exception.Unluckily, there are always big changes we must face at some point.__38__ . The first thing I did when I doubted myself and my decision to take a new job and move to a new city was talk to people who know and care about me. So blinded was I by change-caused anxiety that I had lost sight of my common sense. I reached out to my friends and my old boss. They gave me so much good advice that I wrote it down and referred to it often in those early weeks.__39__ . Simply thinking about the past challenges where you came out on top is a reminder that you will do so this time as well. Sometimes our greatest difficulties become our greatest moments of success.Change, while requiring adjustment—sometimes painful adjustment—often finds its way back to balance. Change and struggle are usually the only ways to get to someplace better.__40__ . So, the sooner you discover what helps you adjust, restart, and succeed during change, the easier it will be to bag the next peak.A.Crisis is also opportunityB.Change also never goes awayC.I also managed to learn from the pastD.That’s how species and individuals live togetherE.I managed poorly at the beginning of this changeF.That’s why we are so restless when faced with changesG.That means finding the wisdom that helps us make the change第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。When Nasrudin was walking near his home, he saw a man sitting dispiritedly at the side of the road. He went to him and asked what __41__ him.“There is __42__ interesting in life.” said the man, “I have __43__ money so that I don’t have to work, and I am only on this trip to __44__ something more interesting and entertaining than the life I have at home. __45__ I haven’t found it!”Without another word, Nasrudin __46__ the traveler’s backpack and ran away like a __47__. Since he knew the area, he __48__ surpassed the man.The road curved(弯曲), and Nasrudin cut across several switchbacks(之字形路), with the __49__ that he was soon back on the road, well ahead of the man he had just __50__.He put the backpack on the roadside and waited for the distressed traveler to __51__.Presently, the miserable man appeared, following the__52__ road, much unhappier than ever because of his loss.As soon as he saw his __53__ lying there, by the side of the road, he ran towards it, shouting with joy.“That’s one way of producing __54__,” said Nasrudin.Happiness sometimes is __55__ to get, but sometimes it’s so simple. Maybe it’s just a moment within reach.41.A.troubled B.abused C.surprised D.accused42.A.something B.nobody C.someone D.nothing43.A.little B.sufficient C.blank D.more44.A.choose B.abandon C.seek D.create45.A.In all B.As well C.So far D.After all46.A.reached B.carried C.selected D.grabbed47.A.rat B.rabbit C.bird D.fox48.A.easily B.slowly C.suddenly D.difficultly49.A.help B.mercy C.hope D.result50.A.stolen B.robbed C.cheated D.treated51.A.turn out B.show off C.show up D.fall away52.A.straight B.winding C.narrow D.wide53.A.property B.money C.clothes D.suitcase54.A.pain B.surprise C.happiness D.confusion55.A.hard B.possible C.easy D.random第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。A Chinese grandpa’s 56.____________ (tradition) carpentry (木工) skills are delighting tens of millions of viewers online as he creates woodwork without glue,screws or nails.The Chinese master carpenter, Wang Dewen, well known as “Grandpa Amu” on social media, has been called modern Lu Ban, 57._____________ famous Chinese structural engineer during the Zhou Dynasty, thanks 58.____________ his vast carpentry knowledge. His most popular video, 59.____________ shows him making a fantastic wooden arch bridge, became popular on the platform, 60.____________ (eventual) gaining more than 42 million view counts.Grandpa Amu follows an ancient Chinese mortise and tenon (榫卯) technique, which 61.____________ (mean) no nails or glue are involved in the entire process of building the arch bridge.Grandpa Amu has also made several wooden toys for his grandson 62.____________ (use) the same technique.He created a folding stool (凳子),which looked like the China Pavilion (中国馆) from the Expo 2010 Shanghai.“A block of wood transforms into a stool.Genius,”a social media user named Rey Rey commented under the video.Among all the 63.____________ (item),a walking Peppa Pig and a bubble blowing toy are 64.____________ (he) grandson’s favorites.So far,the master carpenter 65.____________ (attract) over 1.18 million fans on social media.Grandpa Amu insists that he is not an Internet superstar but just an ordinary farmer.第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)假设你是李华,你的笔友John想了解你校今年的校运会,请你写一封信,内容包括:1.简要情况(如时间、地点、项目等); 2.印象深刻的一件事; 3.校运会的意义。注意:1.词数80左右,信件开头结尾已给出,不计入总词数;2.不得出现真实姓名和学校名字;3.可以适当增加细节,以使行文连贯。Dear John,Glad to receive your last letter in which you asked about the sports day of this year. Best wishes!Yours,Li Hua第二节(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。In our kitchen,there was a wooden table and three chairs—one for Dad,one for Mom,and one for me.In the cellar (地窖),the very last jar of apple jam lay quietly on the shelf,waiting to be turned into an apple pie when Dad came back.Mom sat at one end of the table.I sat in the middle between her and Dad.I tried not to look at Dad’s empty place.Dad had gone to the city to look for work for a long time.Every night,I lay awake in bed and waited for the train to stop.I waited to hear the creaky (嘎吱作响的) sound of the gate Dad was going to fix when he came home.I waited to hear the sound of his work boots dropping on the step by the kitchen door,and his voice calling,“I’m home!”Every night,as I lay there,I stared at the window and the curtains Mom made of empty flour sacks (麻袋).Every night,Mom came to kiss me goodnight—after the train had gone by.She was listening,too.“Go to sleep.Your dad will be home soon.Maybe for the holiday.”Time dragging by,finally came the day before the holiday.I went to sleep with the sound of train wheels in my head,whispering,“Maybe tomorrow,maybe tomorrow.”Early the next morning,the smell of coffee woke me.I ran into the kitchen.There he was!Dad lifted me onto his shoulders and pretended to stagger from my weight.“How’s my boy?You’ve gotten so big that I can barely lift you up anymore.”He put me down,and I stared at the two sacks on the table.One said FLOUR—I knew that word.I tried reading the other:S-U-G-A-R.Dad whistled admiringly and winked at me.Mom and I had been practicing my letters most days.I could see that Mom was pleased with me.“I’m going to bake a pie for your Dad’s homecoming dinner.Jimmy,bring me that jar of apple jam from the shelf in the cellar,” Mom smiled at me.注意:续写词数应为150左右。Hearing this,I took the steps two at a time to the cellar. “Never mind,boy,accidents happen,” Dad said and wiped my tears. 兰州市榆中县恩玲中学2024一2025学年度第一学期第二次月考试卷8.How does Tina look now A.Excited.B.Upset.C.Calm.高三英语9.Why didn't the woman take part in the competition A.She wasn't feeling well.B.She didn't feel like going.C.She couldn't afford the time.题号第一部分第二部分第三部分总分请听第8段材料,回答第10至12题。10.On which day will the man leave 得分A.The 29th.B.The 23rd.C.The 22nd.11.Which flight will the man take from Salt Lake City to New York 第一部分听力(共两节,满分30分)A.Flight BA 2701.B.Flight BA 7101C.Flight BA 2710.第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试12.How long will the man have to wait at Kennedy Airport A.Half an hour.B.One and a half hours.C.Two hours.卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读请听第9段材料,回答第13至16题。一遍。13.What time is it probably now 1.What color does the woman prefer A.BlueB.PinkC.Yellow.A.3:30pm.B.4:00pm.C.4:30pm.14.Why does the man use the railway station so often 2.Where is the woman going A.To go sightseeing.B.To visit his family.A.A bankB.A shop.C.A park.C.To go on business trips.15.How often does the man use the railway station 3.What does the woman plan to do tonight A.Once a week.B.Twice a week.C.Once a monthA.Watch a movie.B.Give a performance.C.Practice the piano.16.How does the man usually get to the railway station 4.What are the speakers probably doing A.By taxi.B.By car.C.By subway.A.Cooking.B.Having dinner.C.Ordering food.请听第10段材料,回答第17至20题。5.What are the speakers mainly talking about 17.Where is the speaker from A.When Jim will return.B.When Tom flew to Beijing.C.Who is reading a book there.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)A.Edinburgh.B.Glasgow.C.Liverpool.听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选18.What is Mrs.Crozier 项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,A.A doctor.B.A librarian.C.A secretary.19.Who lives next door to the speaker 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。A.Mr.Crozier.B.Mr.Bai.C.Miss Green.请听第6段材料,回答第6、7题。20.What do we know about Mrs.Bai 6.What size shoe does the man's son wear A.She has a doctor's degree.B.She is a school teacher.C.She is very popular.A.Size 7.B.Size 8.C.Size 10.第二部分阅读(共两节,满分50分)7.How much will the man pay 第一节(共15小题:每小题2.5分,满分37.5分)A.$32B.$36.C.$40.阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。请听第7段材料,回答第8、9题。A参考答案听力原文Text 1M:Do you think we should paint our bedroom yellow or light blue W:How about pink Text 2W:Excuse me.Where can I find the nearest bank M:There is a bank on Park Street.It’s across from the shopping center.Text 3M:I wonder if you’d be interested in going to the cinema with me tonight.W:Sorry,but I have to practice the piano tonight.Text 4M:Could you pass me the salt,please W:Here you are.So how do you like the food M:I love most of the food,but the soup seems to have no salt.Text 5W:Look—is that Tom over there,the boy reading a book M:That can’t be Tom.That must be his brother Jim.W:Why M:Because Tom flew to Beijing just last night.He couldn’t have returned yet.Text 6W:Good morning,sir.May I help you M:Oh,yes.I’m looking for a pair of sports shoes in Size 8.W:Are you looking for a pair for yourself M:No.It’s for my 17-year-old son.W:OK.Follow me,please...What do you think of this pair M:They look nice.How much are they W:They are 40 dollars,but I can give you a 10 percent discount.M:Good.Text 7W:Look at Tina.She looks like she’s on top of the world.M:Yes.She must have won the English competition.W:If she has won it,then Mark must really be sad right now.He wanted to win it so much.M:Yes,I’m afraid Mark couldn’t even go.I met him yesterday.He told me he caught a cold.W:I’m so sorry to hear that.Poor Mark.By the way,why didn’t you take part in the competition M:I had no time.I had to prepare for an important exam.What about you Why didn’t you take part W:I’m just not interested in competitions.Text 8W:Holiday Travel!What can I do for you M:Hello! I’d like to book a flight to Berlin for the 23rd this month.W:OK.Let me see what’s available.And when will you be returning M:Er,well,I’d like to catch a return-flight on the 29th.Oh,and I’d like the cheapest seat possible.W:OK,let me see.Hmm...the ticket price is much lower if you leave one day earlier.M:I see.How much is it for one day earlier W:It’s only 980 dollars.M:All right.Then I’ll take that flight.W:OK.That’s Flight BA 7101,from Salt Lake City to New York Kennedy airport.Then Flight BA 2701 from Kennedy Airport to Berlin.The first flight leaves Salt Lake City at 10:00 am,and arrives in New York at 4:15 pm.Then the 2nd flight leaves Kennedy Airport at 5:45 pm.You’ll arrive in Berlin at 8:30 am the next day.M:All right.Thanks.Text 9W:Excuse me.I’m doing a survey on this high-speed railway station.Would you mind answering some questions M:Certainly not.My train was supposed to arrive at 4:00 pm,but it won’t come now until 5:00 pm.So I have one and a half hours to answer your questions!W:Thanks.Could you tell me where you’re going and why you’re going there?For sightseeing or for visiting your family M:No.I’m going to Manhattan on business.W:OK.Can you tell me how often you use the railway station M:I use it every Monday.W:What do you think of the new restaurant M:I really have no idea.I haven’t eaten there yet.I usually eat at the restaurant across from the railway station.W:So how do you usually get to the railway station:by taxi or subway M:Neither.I drive here and park my car in the railway station parking lot.Text 10Hello,everyone.I’d like to introduce myself and also share some information about my neighbors.My name is Patrik.I’m from Edinburgh,and I’m a student of law at this famous university.I’m staying with my aunt and uncle.We live in a small apartment building.There are four families in this building.There’s a family of three living under us,the Crozier family.They’re from Glasgow.Mr.Crozier is a doctor.Marjorie,his wife,is a librarian.Next door to us is a single lady,Miss Green.She’s from Liverpool.She’s working as a secretary in a telephone company.She has many friends,and they visit her quite often.In the fourth apartment,there’s a young couple from China.Mr.Bai is working hard on his doctor’s degree at Oxford University,and Mrs.Bai is teaching in a primary school.All the people in my apartment building are very friendly.They are all very good neighbors.1.B 2.A 3.C 4.B 5.C 6.B 7.B 8.A 9.B 10.C 11.B12.B 13.A 14.C 15.A 16.B 17.A 18.B 19.C 20.B【语篇解读】 本文是应用文。文章介绍了四个英国最好的市场。21.B [细节理解题。根据Billingsgate Fish Market部分的“Dating back to the 16th century”和其他市场的成立时间可知,Billingsgate Fish Market有着最悠久的历史。故B项正确。]22.C [细节理解题。根据St George’s Market中的featuring tasty food可知,St George’s Market的特色是食物。故C项正确。]23.D [细节理解题。根据Ford Airfield Market中的“Huge car boot sales (旧货市场)...rain or shine”可知,Ford Airfield Market以旧货市场为特色。故D项正确。]【语篇解读】 本文是记叙文。Nora AlMatrooshi从小心怀航天梦想,在她的努力奋斗下,她终于加入了宇航员训练计划。24.C [细节理解题。根据第三段中的“coaching for their many media interviews”可知,在参加该训练计划之前,他们已经为接受媒体采访进行了很多训练;据此可知,在参加训练计划前,他们学习了如何应对新闻媒体。]25.C [推理判断题。根据第四段内容可知,他们将需要机械工程师在月球上建立一个基地,且她曾在国家石油建设公司担任工程师,据此可推知,在大型公司担任工程师的经历是她最终能参加训练计划的主要原因,即她在大型建设公司的工作经历是主要因素,故C项正确。]26.D [句意理解题。根据画线句前文中的“for my commercial pilot’s licence”可知,AlMulla原来是警用直升机的飞行员,并结合该句中的“As a pilot you get used to mastering everything”可知,作为飞行员他已经习惯掌握所有技术,可是现在要转行成为宇航员,这对他来说是一个全新的转变,故D项正确。from scratch“从头做起,白手起家”。]27.C [标题归纳题。本文主要讲述了Nora AlMatrooshi从小心怀航天梦想,在她的努力奋斗下,她终于成为宇航员训练计划的人选。据此可知,C项最适合作本文的标题。]【语篇解读】 本文是说明文。文章通过一系列的研究论证了睡眠不足的危害。28.B [推理判断题。根据第一段“When Shakespeare called sleep ‘nature’s soft nurse’...that may predict longer-term social problems.”可推断,文章用莎士比亚的比喻,是为了显示良好的睡眠对我们的健康是重要的。]29.C [细节理解题。根据第三段“During these assessments...while a camera recorded their facial expressions.”可知,这项研究主要针对的是面部表情。]30.C [细节理解题。根据第三段“Participants’ parents provided...two years later.”可知,父母在研究主要负责数据收集。]31.B [推理判断题。根据倒数第二段Alfano说的话“For younger children,more clearly-shown behaviors...explains Alfano.”可知,更多的因素会影响儿童同时社会功能。]【语篇解读】 本文是议论文。作者认为环保不仅仅是一种时尚,它确实改变了人们的信仰和态度。环保是一种持久的趋势。32.C [推理判断题。根据第二段的“Organisations such as World Wildlife Fund...but a trend that can last decades.”推断出,作者提到世界野生动物基金会是为了证明环保普遍被认可。]33.B [词义猜测题。根据“such as organic produce and electric vehicles...is behind the sharp increase in such products.”可推断出,另一个强有力的指标是许多行业急剧增加了可持续产品。由此判断出画线词的意思是“急剧增加”。]34.D [推理判断题。根据最后一段的“With the development of...different environmental organisations and individuals.”可推断出,作者对技术发展的期望是它会促进环保意识。]35.A [写作意图题。通读全文可知,作者写此短文的意图是证明环保是一种持久的趋势。]【语篇解读】 本文是说明文。文章讲述了获得智慧的一些方法。36.E [根据下文“I was constantly losing sleep, had lots of panicky doubt, and even felt some regret when I thought about the job I just left.”可知,这些都属于作者在改变之初的一些不良反应,选项E和下文意思一致。]37.F [根据上文“the risk that it could kill you can easily cause anxiety” 可知,这是作者在解释什么情况下会导致人们紧张。故选F。]38.G [根据上文“Unluckily, there are always big changes we must face at some point.” 和下文“The first thing I did when...and care about me.”可知,当我们面对改变的时候,这意味着我们应该找到一些帮助。故选G。]39.C [根据下文“Simply thinking about...will do so this time as well.” 可知,作者也善于从过去中学习。故选C。]40.B [根据上文“Change and struggle are usually the only ways to get to someplace better.” 和下文“So, the sooner you discover ...to bag the next peak.”可知,改变不会停歇。选项B“变化也永远不会消失。”和下文意思一致。]【语篇解读】 本文是夹叙夹议文。文章通过一个小故事告诉我们:幸福有时候很难得到,但有时候却很简单。也许这只是一个触手可及的时刻。41.A [根据上一句“...he saw a man sitting dispiritedly at the side of the road.”可知,那个人垂头丧气地坐在路边,所以他一定有烦心事。 ]42.D [根据文章第一句话“When Nasrudin was walking near his home, he saw a man sitting dispiritedly at the side of the road.”可知,那个人垂头丧气地坐在路边,一定是因为他认为生活中没有什么有趣的事。且下文“something more interesting and entertaining than the life I have at home.”也是提示。 ]43.B [根据下文的“I don’t have to work”可知,这个人没必要工作,所以他一定有足够的钱。故选B项。]44.C [句意:我这次旅行只是为了寻找一些比我在家里的生活更有趣、更娱乐的东西。 根据本段最后一句“ I haven’t found it!”可知,这个人是来寻找生活中更有趣的事的。 ]45.C [根据句意和后面的句子的时态是现在完成时,该句子应该用so far作时间状语。 ]46.D [根据下文的“run away”可知,纳斯鲁丁一定是抢了那个人的背包,所以应该用动词grab。 ]47.B [ 根据句意和下文的“Since he knew the area, he surpassed the man.”可知,此处是来形容纳斯鲁丁跑得快,所以比喻他像兔子一样。 ]48.A [根据上文的“...he knew the area”可知,因为纳斯鲁丁熟悉这个地区,所以他能轻松地超过那个人。 ]49.D [根据前面的句子“The road curved(弯曲), and Nasrudin cut across several switchbacks”可知,纳斯鲁丁抄了几次近道,结果是他很快回到了路上。 ]50.B [句意:路弯弯曲曲,纳斯鲁丁抄了几次近道,结果他很快就回到了路上,远远领先于他刚才抢的那个人。根据第三段的句子“Without another word...he surpassed the man.”可知,纳斯鲁丁抢了那个人的背包,才跑走的。]51.C [根据下文的“Presently, the miserable man appeared”可知,纳斯鲁丁在等着那个人的出现,下文的appear和选项中的show up是对应的。 ]52.B [句意:不一会儿,那个可怜的人出现了,沿着弯弯曲曲的道路走着,他因为失去了财物而比以往任何时候都更加难过。 根据上一段的句子“The road curved, and Nasrudin cut across several switchbacks”可知,他们走的道路是弯弯曲曲的。]53.A [句意:他一看到自己的财物在路边,就跑过去,高兴地喊着。 根据上文的句子“Without another word, Nasrudin the traveler’s backpack”可知,纳斯鲁丁抢走的是旅行者的包,这是他的财物。]54.C [根据下文的“Happiness sometimes is to get, but sometimes it’s so simple.”可知,这里说的是幸福。 ]55.A [句意:幸福有时候很难得到,但有时候却很简单。 根据下文的but可知,逗号前后两句话是转折关系,所以空格处的单词应该和下文的simple是反义词。 ]【语篇解读】 本文是记叙文。“阿木爷爷”王德文不用胶水,螺丝或钉子,做出了许多木制品,他的木工视频在海内外圈粉无数。56.traditional [考查词性转换。分析句子结构可知,空处修饰后面的carpentry skills,需要用形容词,所以空处填traditional。]57.a [考查冠词。此处为“冠词+形容词+名词”结构作同位语,表泛指,famous的发音以辅音音素开头,所以空处填a。]58.to [考查介词。此处考查固定表达thanks to,意为“多亏,幸亏”,所以空处填to。]59.which [考查定语从句。分析句子结构可知,此处引导非限制性定语从句,先行词为表示物的名词video,关系词在从句中作主语,所以空处填which。]60.eventually [考查词性转换。空处修饰后面的动词gaining,需要用副词,所以空处填eventually。]61.means [考查时态和主谓一致。分析句子结构可知,空处在句中作非限制性定语从句的谓语。结合主句的时态可知,此处需要用一般现在时;which指代前面整个句子,谓语动词用单数形式,所以空处填means。]62.using [考查非谓语动词。分析句子结构可知,本句的谓语动词是has made,use在句中作非谓语,与逻辑主语Grandpa Amu之间形成了主谓关系,应用现在分词,所以空处填using。]63.items [考查名词的数。item在此处是一个可数名词,根据空前的all the可知,此处需要用到名词复数,所以空处填items。]64.his [考查代词。此处修饰后面的grandson’s favorites,需要用形容词性物主代词,所以空处填his。]65.has attracted [考查时态和主谓一致。分析句子结构可知,空处在句中作谓语动词。结合时间状语So far可知,时态用现在完成时;主语the master carpenter为第三人称单数,所以空处填has attracted。]第一节【参考范文】Dear John,Glad to receive your last letter in which you asked about the sports day of this year.The event,held in the schoolyard last Wednesday,witnessed a variety of activities,including regular field and track events.However,I was most impressed by the finals of the 4×400 meter relay,which I took part in as the final runner. Believe it or not,I poured all I had to the final lap and we finally won.What an eventful day! The event represents the important role athletic activities play in strengthening physical and mental health. I can’t wait to share more with you when we meet again.Best wishes!Yours,Li Hua第二节【写作指导】根据续写部分所给出的首句提示及原文的结尾处可知,“我”在帮助母亲取苹果酱时应该发生了一点小意外。第一段的重点在于描写“我”取苹果酱的细节;第二段的叙述重点在于意外发生后,父亲对“我”的安慰及事后的处理,主题应遵照原文所给出的一家人生活幸福、和谐这一基调。【参考范文】Hearing this,I took the steps two at a time to the cellar.“No problem.”I jumped at the request and rushed downstairs.The jar just stood quietly on the shelf,but it seemed a bit high.I climbed up the chair nearby and extended my arms as long as possible.When I just grasped the jar,I lost my balance and fell down.I couldn’t help crying.What made me sad was not the pain but the jam—now scattered everywhere.There came Dad’s footsteps and Mom’s voice,“Are you hurt?” I shook my head slightly.She helped me up and asked me to go upstairs.With heavy footsteps,I moved slowly and tears welled up in my eyes.“Never mind,boy,accidents happen,” Dad said and wiped my tears.“But I ruined your homecoming dinner.”Sorrow overwhelmed me and I kept sobbing.“No,my son,” Dad smiled gently,“my homecoming dinner is not about the pie,but about you and Mom.”Hearing this,I stopped sobbing,“But what can we eat tonight?” “How about an apple pie without apple jam?” Mom came upstairs and cut in.Dad and I exchanged a glance and nodded.After a while,I found myself sitting in the chair,but this time,I sat in the middle between Dad and Mom. 展开更多...... 收起↑ 资源列表 兰州市榆中县恩玲中学2024——2025学年度第一学期第二次月考试卷高三英语.docx 兰州市榆中县恩玲中学2024——2025学年度第一学期第二次月考试卷高三英语.pdf 参考答案.docx