【期中考点培优】专题21 阅读理解-选择-2025-2026学年六年级英语上册期中复习考点培优外研版(三起)(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【期中考点培优】专题21 阅读理解-选择-2025-2026学年六年级英语上册期中复习考点培优外研版(三起)(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期中复习考点培优外研版(三起)
专题21 阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
Hello, I'm Amy. I have got a postcard. It's a picture of the Huangshan Mountain (黄山). It is very beautiful. And it's very famous in China. It is in the south of Anhui. It's more than 1,860 metres high. Every year thousands of Chinese and foreigners (外国人) visit it. It's really a nice place to visit. I will visit the Huangshan Mountain one day.
1.The postcard is about _______. ( )
A.the Great Wall B.the Huangshan Mountain C.the Yellow River
2.The Huangshan Mountain is in _______. ( )
A.Anhui B.Hubei C.Henan
3.The Huangshan Mountain is about _______ metres high. ( )
A.1,680 B.1,860 C.1,608
4.Is the Huangshan Mountain a beautiful place ( )
A.Yes, it does. B.Yes, it is. C.No, it isn't.
5.Will Amy visit the Huangshan Mountain one day ( )
A.No, she won't. B.Yes, she will. C.Yes, she does.
I’m Jack. I’m an English boy. I’m a pupil. I have a friend in China. His name is Xiaoming. Yesterday I got some postcards from him. From the postcards, I know there are lots of beautiful places (地方) in China. Look! This is the Changjiang River. It’s the longest river in China. It’s more than 6, 000 kilometres long. This is the West Lake. It’s in Hangzhou. And this is the Huangshan Mountain. It’s in Anhui and it’s very famous. The last one is a picture of the Great Wall. It’s more than twenty thousand kilometres long. I like this one best. China is so beautiful that I want to visit it some day.
6.Where is Jack from ( )
A.China B.the US C.the UK
7.Where is the West Lake ( )
A.Anhui B.Beijing C.Hangzhou
8.How long is the Changjiang River ( )
A.It’s 6000 kilometres long.
B.It’s more than 6000 kilometres long.
C.It’s more than 6000 metres long.
9.Which one is the longest river in China ( )
A.The West Lake.
B.The Changjiang River.
C.The Yellow River.
10.Does Jack want to visit China ( )
A.Yes, he is. B.Yes, he does. C.No, he doesn’t.
阅读短文,选择正确答案。
Mike is traveling around the country in his car. One evening he is driving along a road and looking for a small hotel. Then he sees an old man at the side of the road. He stops his car and says to the old man, "I want to go to the Sun Hotel. Do you know it "
"Yes," the old man says. "I will show you the way. "He gets into Mike's car, and they drive off. They drive for about twelve miles. When they come to a small house, the old man says, "Stop here. "Mike stops and looks at the house. "But this isn't a hotel. "he says to the old man. "No," the old man answers. "This is my house. And now I'll show you the way to the Sun Hotel. Turn around and go back nine miles. Then you will see the hotel on the left."
11.Mike wants to find_____________ that evening. ( )
A.a supermarket B.the Sun Hotel C.his own house D.the old man's house
12.Mike stops his car because_____________.( )
A.he wants to help the old man B.his car is broken
C.an old man asks him for help D.he wants to ask the way
13.The old man gets into Mike's car because _____________.( )
A.he wants to show the way to Mike B.he wants to go to the Sun Hotel, too
C.he wants to go to his own house D.he wants to go to Mike's house
14.Mike should go back _____________, and then he can find the Sun Hotel. ( )
A.9miles B.8 miles C.3 miles D.12miles
阅读短文,选择正确的答案。
There are 56 states in America. California(加利福尼亚州)is one of the 56 states in America. It is in the west of America. San Francisco is an important city in the west of California in America. Los Angeles is in the southwest of California. Los Angeles is called "the City of Angles".
15.How many states are there in America ( )
A.There are fifty-five. B.There are fifty-six. C.There are forty-six.
16.Where is California of America ( )
A.It's in the west of America.
B.It's in the east of America.
C.It's in the south of America.
17.Where is Los Angeles of America ( )
A.It's in the northeast of America.
B.It's in the east of America.
C.It's in the southwest of America.
阅读短文,选择正确的答案。
Xiaoyong and Xiaoming are good friends. They are Chinese. But they are working in America. Sometimes they miss their family. So they always go to the Chinatown. There are lots of Chinese shops and restaurants there. They go shopping there and eat delicious food there. You know, Xiaoyong and Xiaoming really miss China and they both like Chinese food.
18.Are Xiaoyong and Xiaoming brothers ( )
A.No, they aren’t. B.Yes, they are. C.We don’t know.
19.Where do they work ( )
A.They work in China. B.They work in America. C.They work in Mexico.
20.Are there any Chinese shops and restaurants in Chinatown ( )
A.Yes, there are. B.No, there aren’t. C.We don’t know.
21.Who likes Chinese food ( )
A.Xiaoyong. B.Xiaoming. C.Both of them.
22.Do they miss China ( )
A.Yes, they do. B.No, they don’t. C.We don’t know.
阅读短文,选择正确的答案。
Hello! I’m Lucy. I’ve got many postcards from China. Look at this one. There are lots of bicycles. Many people in China like riding bicycles to work now. Look! This is a picture of the Yellow River. It’s the second longest river in China. It’s more than five thousand kilometres long. I like the Yellow River. That is a picture of a famous square in Beijing. It’s Tian’anmen Square. The last postcard is about the National Stadium. I visited it with my father last year. It’s very big. I like the postcards very much.
23.Lucy has got some Chinese _________. ( )
A.postcards B.maps C.presents
24.Many people in China like going to work __________ now. ( )
A.by bicycle B.by taxi C.on foot
25.The Yellow River is the __________ river in China. ( )
A.longest B.second longest C.third longest
26.The last postcard is about _________. ( )
A.Tian’anmen Square B.the Yellow River C.the National Stadium
27.Lucy visited __________ last year. ( )
A.the Yellow River B.Tian’anmen Square C.the National Stadium
Simon and Daming are good friends. They are Chinese. But they are working in America. Sometimes they miss their family. So they always go to the Chinatown. There are lots of Chinese shops and restaurants there. They go shopping there and eat delicious food there. You know, Simon and Daming really miss China and they both like Chinese food.
28.Are Simon and Daming brothers ( )
A.No, they aren't. B.No, he isn't. C.Yes, they are.
29.Where do they work ( )
A.They work in China. B.They work in America. C.They work in Mexico.
30.Are there any Chinese shops and restaurants in Chinatown ( )
A.Yes, there is. B.Yes, there are. C.No, there aren't.
31.Who likes Chinese food ( )
A.Simon. B.Daming. C.Both of them.
32.Do they miss China ( )
A.Yes, they are. B.Yes, they do. C.No, they aren't.
A train stops at a station (车站). A young man wants to come out, but it is raining. A boy is standing under a big umbrella. The young man says to the boy, “Can you go and get us two hamburgers, one for you and one for me Here are two dollars.” “Great!” say the boy and he goes to buy hamburgers. After some time, the boy is back. He is eating a hamburger.“Where is my hamburger ” asks the young man. “Oh, there is only one hamburger left. So I’m eating mine. Here is your dollar.”
33.Where is the young man ( )
A.At a station. B.Under a big umbrella. C.On the train.
34.What does the young man want to buy ( )
A.Umbrella. B.Hamburgers. C.Dollars.
35.Who helps the young man ( )
A.A boy. B.A man. C.Nobody.
36.Does the young man get a hamburger ( )
A.No, he doesn’t. B.Yes, he does. C.Yes, she does.
37.Is the boy clever (聪明的) ( )
A.Yes, he isn’t. B.Yes, he is. C.No, I’m not.
There are lots of beautiful places in China. And many foreigners want to visit China. The most famous place is the Great Wall. And there are many other famous places, such as (例如) the Changjiang River, Tian'anmen Square, the West Lake and the Huangshan Mountain. Chinese food is also very famous. I think when foreigners visit China, they will love different kinds of Chinese food.
38.________ lots of beautiful places in China. ( )
A.There is B.There are C.There aren't
39.Many foreigners want to ________ China. ( )
A.visiting B.visit C.visits
40.The most famous place in China is ________. ( )
A.the Great Wall B.the West Lake C.the Changjiang River
41.Foreigners will love ________ food. ( )
A.China B.Chinese C.china
阅读短文,选择最佳答案。
China made its first stamps in 1878. The first stamps were of a very big dragon. Chinese stamps are famous because they are very beautiful. They also show China’s history, people, places and animals. Many stamps in China are children’s paintings.
42.China made its first stamps in ______. ( )
A.1870 B.1878 C.1880
43.We can see ______ on the first stamps. ( )
A.a very big dragon B.people C.animals
44.We can’t see ______ on Chinese stamps now. ( )
A.history B.places C.a very big dragon
45.______ paint the pictures of China on the stamps. ( )
A.Children B.Doctors C.Policemen
46.—Why are the Chinese stamps famous ( )
—Because they are ______.
A.dragons B.beautiful C.animals
根据短文内容选择恰当的一项。
Mike is my cousin. He is from Canada. He likes swimming, playing basketball and climbing mountains. He likes climbing mountains best. He climbed lots of high mountains. He has got a good friend, Tony. Tony likes playing basketball, travelling and collecting stamps. He likes travelling best. Tony and Mike often play basketball together at weekends.
47.Mike climbed lots of high ______. ( )
A.trees B.buildings C.mountains
48.Tony likes collecting ______. ( )
A.ice cream B.stamps C.toy cars
49.Tony likes ______ best. ( )
A.playing basketball B.swimming C.travelling
50.Tony and Mike often ______ together at weekends. ( )
A.play football B.play basketball C.travel
根据短文内容,选择正确的答案。
Kevin has got two new friends. They are Paul and Tim. Paul likes swimming. Tim likes playing basketball and flying kites. But Kevin doesn’t have a hobby. Paul and Tim want to help him.
“You can go swimming,” says Paul. But the water gets into(进入) Kevin’s eyes and he doesn’t like swimming.
“You can play basketball,” says Tim. But the ball bumps Kevin’s head and he doesn’t like it.
Kevin feels bored after he tries lots of things because he doesn’t like any of them.
Paul and Tim have a new idea. They think Kevin can collect things.
“Mm, candy is my favourite food. What about collecting candy paper ”asks Kevin.
“That’s nice. But you can’t eat too much candy!” say Paul and Tim.
51.—What does Tim like doing ( )
—He likes ______.
A.playing basketball and flying kites B.swimming and flying kites C.playing basketball and drawing
52.Does the water get into Kevin’s eyes ( )
A.We don’t know. B.No, it doesn’t. C.Yes, it does.
53.How does Kevin feel after he tries lots of things ( )
A.He is angry. B.He feels bored. C.He feels happy.
54.Who thinks Kevin can collect things ( )
A.Paul. B.Tim. C.Paul and Tim.
55.Can Kevin eat too much candy ( )
A.No, he can’t. B.Yes, he can. C.Yes, he will.
阅读短文,根据短文内容选择正确答案。
Collection
It is a snowy day. Little Tom can’t go outside. He goes into the kitchen. Mom is at the table. She has got a large album and some cards. “What are those, Mom ” asks Tom. “They’re postcards,” says Mom. “Collecting postcards is my hobby.”
Tom walks into the sitting-room. Dad is at the desk. “What are those, Dad ” asks Tom. “This is my stamp collection.” says Dad. “I want to collect something, too.” Tom thinks as he goes to his room. He has got some picture books and some balls. But Tom doesn’t like them. He opens his box. There are lots of model planes in it. Tom feels very happy. “Wow! Now I can collect model planes.”
56.It is _________ outside. ( )
A.rainy B.windy C.snowy
57.Mom has got many _________. ( )
A.cards B.balls C.storybooks
58._________ is Dad’s hobby. ( )
A.Collecting postcards B.Collecting stamps C.Reading books
59.Tom has got _________. ( )
A.some picture books B.some balls C.both A and B
60.Tom wants to collect _________. ( )
A.picture books B.toy cars C.model planes
阅读Chen Yun给笔友Mary的回信,根据信息选择正确的选项。
Dear Mary,
Thank you for telling me a hot and great Christmas in Australia. Dragon Boat Festival is hot and great too. It is a very old Chinese festival. It’s one of the traditional festivals in China, like the Spring Festival and the Mid-Autumn Festival. It usually comes in June. My family always get together and make zongzi before the Dragon Boat Festival.
We always eat zongzi and eggs for breakfast at the Dragon Boat Festival. Children always wear sachets (香囊) on that day. We also watch dragon boat races. It’s very exciting. Tell me more interesting things about Australia.
Yours,
Chen Yun
61.Christmas in Australia is in ______. ( )
A.winter B.summer C.autumn
62.Chen Yun’s family makes zongzi ______ the Dragaon Boat Festival. ( )
A.before B.at C.after
63.Chen Yun always eats ______ on that day. ( )
A.noodles and eggs B.mooncakes C.Zongzi and eggs
64.Chen Yun wants to know more about ______. ( )
A.Australia B.festivals C.Chiristmas
65.From this letter, we know ______. ( )
A.parents always wear sachets
B.Chen Yun always watch an art show at the Dragon Boat Festival
C.Chen Yun and Mary share (分享) their festivals each other
根据短文内容,选择正确的答案。
The Dragon Boat Festival is a traditional festival in China. It’s in summer. At this festival, people have a dragon boat race. The front(前面) of the boat is like(像……一样) the head of a dragon. Every team of the race has about twenty people. There is another man. He beats a drum(敲鼓). From this race, people have the name of the festival—the Dragon Boat Festival.
This special festival has another name, Duanwu Festival. People celebrate(庆祝) this festival to remember Qu Yuan—a great man. He loved his country very much. People usually(通常) eat zongzi at the festival. It’s delicious. And people hang some wormwood(艾草) on their doors.
66.The Dragon Boat Festival is in ______. ( )
A.autumn B.summer C.winter
67.At this festival, people have a ______. ( )
A.dragon boat race B.family dinner C.birthday party
68.People celebrate this festival to ______ Qu Yuan. ( )
A.remember B.write C.think
69.People usually eat ______ at the festival. It’s delicious. ( )
A.cakes B.an egg C.zongzi
70.People hang some wormwood ______. ( )
A.on their desks B.on their doors C.in their bedrooms
Tom的学校将举办春节庆祝活动,邀请了我们和外国友人参加。请阅读节目宣传单,选择正确的答案。
Spring Fashion Show Time: Jan. 26th, 7:00 p. m. Place: Music Hall China-Chic (国潮) is very popular in the world now. You can see beautiful hanfu and new fashion trends (潮流) here. Piano Concert Time: Jan. 27th, 7:00 p. m. Place: Music Hall Pianist Shen Wenyu is going to play some Chinese piano pieces for us! Welcome to enjoy the music with us!
Best Storyteller Time: Jan. 27th, 2:00 p. m. Place: Playground Have you heard about Monster Nian We have the best storytellers to tell you some legends (传说) about Chinese New Year. Chinese Food Show Time: Jan. 26th,5:00 p. m. Place:Canteen Do you like Chinese food We have some traditional Chinese food, like spring rolls and e and taste them!
71.We can enjoy the fashion show on _____. ( )
A.Jan. 27th B.Jan. 26th C.7:00 a. m.
72.Pianist Shen Wenyu is going to play the piano in the _____. ( )
A.music hall B.playground C.canteen
73.We can listen to some interesting stories about _____. ( )
A.China-Chic B.Chinese food C.Chinese New Year
74.We can _____ at 5:00 p. m. on Jan. 26th. ( )
A.go to the piano concert B.watch a fashion show C.eat some Chinese food
75.Which of the following cannot be called China-Chic ( )
A.Kilt. B.Qipao. C.Hanfu.
根据短文内容,选择合适的答案。
The Water-Sprinkling Festival is very important for Dai in Yunnan, China. It’s a traditional festival to Dai. The Water-Sprinkling Festival is in April. It lasts(持续) three to four days. During the festival, people wear their special clothes. They sing and dance. They also have dragon boat race along the Lancang River in the afternoon on the first day. The most interesting thing is water-sprinkling. People pour(泼,倾倒) water to each other at this festival. They think water can take away(带走) the bad things, and bring good things. So if you come in April, get ready to play in water! You will have a lot of fun!
76.The Water-Sprinkling Festival is ______ in Chinese. ( )
A.端午节 B.泼水节 C.中秋节
77.The Water-Sprinkling Festival lasts ______. ( )
A.three days B.four days C.three to four days
78.______ is good luck for Dai. ( )
A.Water B.Dragon boat race C.Special clothes
79.If you come in ______, get ready to play in water! ( )
A.June B.April C.July
80.This passage(短文) is about ______. ( )
A.The Dai people B.traditional festivals in China C.The Water-Sprinkling Festival
读短文,根据短文内容选出正确的答案。
Ann is a little lovely girl. She is only five years old. She can’t read or write. She has got a friend. Her name is Linda. Ann often plays with Linda. One day Ann is writing. Her mother asks (问)her, “What are you doing, dear ”
“I’m writing to my friend Linda.” she answers (回答).
“Can you write, dear ” her mother asks.
“No, I can’t. But it doesn’t matter (没关系). Linda can’t read.” the little girl answers.
81.Ann is _________ years old. ( )
A.3 B.4 C.5
82.Ann ________ write a letter. ( )
A.hasn’t B.can’t C.doesn’t
83.One day, _________ is writing a letter. ( )
A.Ann B.Linda C.Ann’s mother
84.Linda ________ read the letter. ( )
A.hasn’t B.can’t C.doesn’t
85.How old is Linda Maybe she is __________ years old. ( )
A.4 B.14 C.12
阅读短文,选出正确的答案。
I have a pen friend. Her name is Anna. She lives in Canada. Canada is a very big country and she lives in the west. Anna is a beautiful girl. She has got long curly (卷曲的) yellow hair and two big blue eyes. She likes dancing and painting. She has got a brother. They don’t live near any schools, so their mother teaches them at home. They have classes in the morning. They often go swimming and ride their horses in the afternoon. Anna’s favourite animal is pandas. She’s got lots of pictures of pandas, but she doesn’t see them. She wants to visit Sichuan and see the pandas next year.
86.Anna is a _______ girl. ( )
A.American B.Canadian C.Chinese
87.Anna has got _______ hair. ( )
A.black B.yellow C.blue
88.Anna likes _______. ( )
A.dancing B.painting C.Both A and B
89.Anna studies _______. ( )
A.at home B.at school C.at the park
90.Anna wants to see pandas _______. ( )
A.Tomorrow B.next year C.next month
阅读理解。
I’m Sam. I have a pen pal, his name is Li Ming. We all like reading books. He’s from China, and he gives me some stamps about famous Chinese people. He also tells me something about them. I know his hobby is to collect kites, so I send him different kites from America, and tell him many stories about America.
Last summer holiday, I went to China and visited him. He told me something about many famous places such as the Great Wall, Tiananmen Square and the Summer Palace. I had a great time in Beijing.
91.Where is Li Ming from ( )
A.America. B.Australia. C.China.
92.What’s Li Ming’s hobby ( )
A.To collect kites. B.To collecting stamps. C.We don’t know.
93.When did Sam go to Beijing ( )
A.Yesterday B.Last winter C.Last summer
94.What did Li Ming give Sam ( )
A.Some stamps. B.Some kites C.Some books.
95.Did Sam have a great time ( )
A.Yes, he did. B.No, he didn’t. C.We don’t know.
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.A 3.B 4.B 5.B
【分析】短文大意:介绍了中国的黄山。
1.句意:这张明信片是关于____的。A长城;B黄山;C黄河;根据短文中的I have got a postcard. It's a picture of the Huangshan Mountain (黄山). 可知这张明信片是关于黄山的,故选B。
2.句意:黄山在____。A安徽;B湖北;C河南;根据短文中的It is in the south of Anhui.可知黄山在安徽的南部,故选A。
3.句意:黄山大约____米高。根据短文中的 It's more than 1,860 metres high.可知黄山大约1860多米高,故选B。
4.句意:黄山是一个美丽的地方吗?句子为is引导的一般疑问句,排除A;B是的,它是。C不,它不是。根据短文中的 It is very beautiful.可知黄山是一个美丽的地方,答语为肯定答语,故选B。
5.句意:有一天埃米会参观黄山吗?句子为will引导的一般疑问句,排除C。根据短文中的I will visit the Huangshan Mountain one day.可知埃米有一天会参观黄山,答语为肯定答语,故选B。
6.C 7.C 8.B 9.B 10.B
【导语】本文介绍的是中国的几个名胜古迹的情况。
6.句意:杰克来自哪里?A中国,B美国,C英国,根据文章“I’m Jack. I’m an English boy.”得知杰克来自英国,故选C。
7.句意:西湖在哪?A安徽,B北京,C杭州,根据文章“ This is the West Lake. It’s in Hangzhou. ”得知西湖在杭州,故选C。
8.句意:长江多长?A6000千米长。B6000多千米长。C6000多米长。根据文章“ It’s more than 6, 000 kilometres long. ”得知长江6000多千米长。故选B。
9.句意:在中国最长的河流是哪个?A西湖。B长江。C黄河。根据文章“ This is the Changjiang River. It’s the longest river in China.”得知长江是中国最长的河流。故选B。
10.句意:杰克想要去参观中国吗?A是的。B是的。C不。根据文章“China is so beautiful that I want to visit it some day.”得知杰克想要参观中国。故选B。
11.B 12.D 13.C 14.A
【解析】11.由句子I want to go to the Sun Hotel. Do you know it 可知他要去Sun Hotel,故答案为B。
12.由句子He stops his car and says to the old man可知他停车时想问路的,故答案为D。
13.由句子This is my house. And now I'll show you the way to the Sun Hotel可知老人是让Mike开车带他回家,然后才指路给他。故答案为C。
14.由句子Turn around and go back nine miles.可知要返回9公里,故答案为A
15.B 16.A 17.C
18.A 19.B 20.A 21.C 22.A
【导语】本文讲述了小勇和小明在美国的生活以及他们对中国的思念。
18.句意:小勇和小明是兄弟吗?根据“Xiaoyong and Xiaoming are good friends.”可知他们是好朋友。故作否定回答,故选A。
19.句意:他们在哪里工作?A他们在中国工作。B他们在美国工作。C他们在墨西哥工作。根据“ But they are working in America.”可知他们在美国工作。故选B。
20.句意:唐人街有中国商店和餐馆吗?根据“There are lots of Chinese shops and restaurants there.”可知有很多中国商店和餐馆。故做肯定回答,故选A。
21.句意:谁喜欢中国菜?根据“You know, Xiaoyong and Xiaoming really miss China and they both like Chinese food.”可知他们都喜欢中国菜。故选C。
22.句意:他们想念中国吗?根据“You know, Xiaoyong and Xiaoming really miss China and they both like Chinese food.”可知他们想念中国。故作肯定回答,故选A。
23.A 24.A 25.B 26.C 27.C
【导语】本文主要介绍了露西的来自中国的明信片。
23.句意:露西有一些中国的___。A明信片。B地图。C礼物。根据“I’ve got many postcards from China.”可知露西有一些来中国的明信片。故选A。
24.句意:现在中国的很多人喜欢___去上班。A骑自行车,B坐出租车,C步行。根据“Many people in China like riding bicycles to work now.”可知现在,在中国很多人喜欢骑自行车去上班,故选A。
25.句意:黄河在中国是___河。A最长的,B第二长的,C第三长的。根据“This is a picture of the Yellow River. It’s the second longest river in China. ”可知黄河在中国是第二长河,故选B。
26.句意:最后一张明信片是关于____。A天安门。B黄河。C国家体育场。根据“The last postcard is about the National Stadium.”可知最后一张明信片是关于国家体育场的,故选C。
27.句意:露西去年参观了___。A黄河,B天安门。C国家体育场。根据“ The last postcard is about the National Stadium. I visited it with my father last year.”可知露西去年参观了国家体育场,故选C。
28.A 29.B 30.B 31.C 32.B
【导语】本文讲了西蒙和大明是好朋友,是在美国工作的中国人,他们总是去唐人街。
28.句意:西蒙和大明是兄弟吗?根据“Simon and Daming are good friends.”,可知西蒙和大明是好朋友,答语为否定回答,故选A。
29.句意:他们在哪工作?A他们在中国工作。B他们在美国工作。C他们在墨西哥工作。根据“But they are working in America.”,可知他们在美国工作,故选B。
30.句意:唐人街有中国商店和餐馆吗?根据“So they always go to the Chinatown. There are lots of Chinese shops and restaurants there.”,可知唐人街有中国商店和餐馆,答语为肯定回答,故选B。
31.句意:谁喜欢中国食物?根据“You know, Simon and Daming really miss China and they both like Chinese food.”,可知西蒙和大明喜欢中国食物,故选C。
32.句意:他们想念中国吗?根据“You know, Simon and Daming really miss China and they both like Chinese food.”,可知他们想念中国,答语为肯定回答,do提问用do回答,故选B。
33.A 34.B 35.A 36.A 37.B
【导语】本文讲述了在火车站一个年轻人让一个男孩帮忙买汉堡包的故事。
33.句意:那个年轻人在哪里?A在火车站。B在一把大伞的下面。C在火车上。根据“A train stops at a station (车站). A young man wants to come out, but it is raining. ”可知在火车站。故选A。
34.句意:那个年轻人想要买什么?A雨伞。B汉堡包。C美元。根据“The young man says to the boy, “Can you go and get us two hamburgers, one for you and one for me ””可知是汉堡包。故选B。
35.句意:谁帮助那个年轻人?A一个男孩。B一个男人。C没有人。根据“The young man says to the boy, “Can you go and get us two hamburgers, one for you and one for me Here are two dollars.” “Great!” say the boy and he goes to buy hamburgers. ””可知是一个男孩。故选A。
36.句意:这个年轻人得到一个汉堡包了吗?根据““Where is my hamburger ” asks the young man. “Oh, there is only one hamburger left. So I’m eating mine. Here is your dollar.””可知年轻人没有得到汉堡包。故做否定回答,故选A。
37.句意:那个男孩聪明吗?根据短文内容可知他很聪明。故做肯定回答,故选B。
38.B 39.B 40.A 41.B
【分析】38.句意:在中国____很多漂亮的地方。根据句子There are lots of beautiful places in China. 中国有很多漂亮的地方。可知在中国有很多漂亮的地方。there be有,就近原则。A选项be动词是is,而主语是 lots of beautiful places是复数,故排除A。C选项是there be的否定形式,不符合题意,故选B。
39.句意:许多外国人想_____中国。A动词的现在分词/动名词,B动词原形,C动词的第三人称单数,根据题意,want to do sth想要做某事,to后加动词原形。故选B。
40.句意:中国最著名的地方是_______。A长城,B西湖,C长江。根据句子The most famous place is the Great Wall.最著名的地方是长城。可知A符合题意,故选A。
41.句意:外国人会喜欢_______食物。A中国,B中国的,C瓷器。根据句子I think when foreigners visit China, they will love different kinds of Chinese food.我想当外国人访问中国时,他们会喜欢不同种类的中国食物。可知B选项符合题意,故选B。
42.B 43.A 44.C 45.A 46.B
【导语】本文讲了中国邮票。
42.句意:中国于______发行了第一批邮票。根据“China made its first stamps in 1878.”,可知中国于1878年发行了第一批邮票,故选B。
43.句意:我们可以在第一批邮票上看到________。A一条非常大的龙,B人们,C动物,根据“The first stamps were of a very big dragon.”,可知我们可以在第一批邮票上看到一条非常大的龙,故选A。
44.句意:我们现在在中国邮票上看不到_______。A历史,地方,C一条非常大的龙,根据“They also show China’s history, people, places and animals.”,可知我们现在在中国邮票上看不到一条非常大的龙,故选C。
45.句意:______在邮票上画中国的图画。A孩子们,B医生,C警察,根据“Many stamps in China are children’s paintings.”,可知孩子们在邮票上画中国的图画,故选A。
46.句意:—为什么中国邮票很著名?—因为它们很______。A龙,B漂亮的,C动物,根据“Chinese stamps are famous because they are very beautiful.”,可知因为它们很漂亮,故选B。
47.C 48.B 49.C 50.B
【导语】本文介绍了迈克和托尼的兴趣爱好。
47.句意:迈克爬了很多高______。A树,B建筑,C山,根据“He climbed lots of high mountains.”,可知迈克爬了很多高山,故选C。
48.句意:托尼喜欢收集_______。A冰淇淋,B邮票,C玩具汽车,根据“Tony likes playing basketball, travelling and collecting stamps.”,可知托尼喜欢收集邮票,故选B。
49.句意:托尼最喜欢_______。A打篮球,B游泳,C旅行,根据“He likes travelling best.”,可知托尼最喜欢旅行,故选C。
50.句意:托尼和迈克经常在周末一起______。A踢足球,B打篮球,C旅行,根据“Tony and Mike often play basketball together at weekends.”,可知托尼和迈克经常在周末一起打篮球,故选B。
51.A 52.C 53.B 54.C 55.A
【导语】本文讲了兴趣爱好。
51.句意:—蒂姆喜欢做什么?—他喜欢________。A打篮球和放风筝,B游泳和放风筝,C打篮球和画画,根据“Tim likes playing basketball and flying kites.”,可知蒂姆喜欢打篮球和放风筝,故选A。
52.句意:水进入凯文的眼睛了吗?根据“But the water gets into(进入) Kevin’s eyes and he doesn’t like swimming.”,可知水进入了凯文的眼睛,答语为肯定回答,故选C。
53.句意:凯文尝试了很多事情之后感觉如何?A他很生气。B他很烦闷。C他很高兴。根据“Kevin feels bored after he tries lots of things because he doesn’t like any of them.”,可知凯文尝试了很多事情之后感觉很烦闷,故选B。
54.句意:谁认为凯文可以收集东西。A保罗。B蒂姆。C保罗和蒂姆。根据“Paul and Tim have a new idea. They think Kevin can collect things.”,可知保罗和蒂姆可以收集东西,故选C。
55.句意:凯文能吃太多糖果吗?根据“But you can’t eat too much candy!”,可知凯文不能吃太多糖果,答语为否定回答,故选A。
56.C 57.A 58.B 59.C 60.C
【导语】本文主要讲述了小汤姆看到爸爸妈妈的收藏品之后,自己也想有一些收藏品,最终选择了模型飞机作为自己收藏品的故事。
56.句意:外面是 。A下雨的,B有风的,C下雪的。由文中句子“It is a snowy day. ”可知今天是一个下雪天。故选C。
57.句意:妈妈有很多 。A卡片,B球,C故事书。由文中句子“She has got a large album and some cards. ”可知妈妈有一个大收集册和一些卡片。故选A。
58.句意: 是爸爸的爱好。A收集明星片,B收集邮票,C看书。由文中句子“This is my stamp collection. ”可知汤姆收集的邮票。爸爸的爱好是集邮,故选B。
59.句意:汤姆有 。A一些绘本,B一些球,C A和B都是。由文中句子“He has got some picture books and some balls.” 可知汤姆有一些绘本和一些球。故选C。
60.句意:汤姆想要收集 。A绘本,B玩具小汽车,C模型飞机。由文中句子“Now I can collect model planes. 可知汤姆可以收集模型飞机了。故选C。
61.B 62.A 63.C 64.A 65.C
【导语】本文主要讲述了陈云给笔友玛丽的回信内容。
61.句意:澳大利亚的圣诞节是在____。A冬天,B夏天,C秋天。根据“Thank you for telling me a hot and great Christmas in Australia. Dragon Boat Festival is hot and great too.”和“It usually comes in June.”可知澳大利亚的圣诞节是在夏天,故选B。
62.句意:在端午节____陈云家做粽子。A之前,B在,C在……之后。根据“My family always get together and make zongzi before the Dragon Boat Festival.”可知在端午节之前陈云家做粽子,故选A。
63.句意:陈云在那天总是吃____。A面条和鸡蛋,B月饼,C粽子和鸡蛋。根据“We always eat zongzi and eggs for breakfast at the Dragon Boat Festival.”可知陈云在那天总是吃粽子和鸡蛋,故选C。
64.句意:陈云想更多地了解____。A澳大利亚,B节日,C圣诞节。根据“Tell me more interesting things about Australia.”可知陈云想更多地了解澳大利亚,故选A。
65.句意:从这封信我们知道了____。A父母总是戴香囊,B陈云总是在端午节看艺术展,C陈云和玛丽互相分享各自的节日。根据陈云给笔友玛丽的回信内容可知陈云和玛丽互相分享各自的节日,故选C。
66.B 67.A 68.A 69.C 70.B
【导语】本文介绍了端午节。
66.句意:端午节在_______。A秋天,B夏天,C冬天,根据“The Dragon Boat Festival is a traditional festival in China. It’s in summer.”,可知端午节在夏天,故选B。
67.句意:在这个节日,人们举行_______。A龙舟赛,B家庭晚餐,C生日聚会,根据“At this festival, people have a dragon boat race.”,可知在这个节日,人们举行龙舟赛,故选A。
68.句意:人们庆祝这个节日来_______屈原。A纪念,B写,C认为,根据“People celebrate(庆祝) this festival to remember Qu Yuan—a great man.”,可知人们庆祝这个节日来纪念屈原,故选A。
69.句意:人们通常在这个节日吃_______。它很美味。A蛋糕,B一个鸡蛋,C粽子,根据“People usually(通常) eat zongzi at the festival.”,可知人们通常在这个节日吃粽子,故选C。
70.句意:人们______挂一些艾草。A在他们的桌子上,B在他们的门上,C在他们的卧室里,根据“And people hang some wormwood(艾草) on their doors.”,可知人们在门上挂一些艾草,故选B。
71.B 72.A 73.C 74.C 75.A
【导语】本文介绍了汤姆学校在即将举办的春节活动中各个节目的详细情况。
71.句意:我们可以在 欣赏时装表演。A.1月27日,B.1月26日,C.上午七点,根据“Spring Fashion Show”中的句子“Time: Jan. 26th, 7:00 p. m.”可知时间是1月26日晚上七点,选项B符合题意,故选B。
72.句意:钢琴家沈文裕准备在 弹钢琴。A.1月27日音乐厅,B.操场,C.食堂,根据“Piano Concert”中的句子“Place: Music Hall”可知地点是在音乐厅,选项A符合题意,故选A。
73.句意:我们可以听一些关于 的有趣故事。A.国潮,B.中国美食,C.中国新年,根据“Best Storyteller”中的句子“We have the best storytellers to tell you some legends (传说) about Chinese New Year.”可知故事是关于中国新年的,选项C符合题意,故选C。
74.句意:我们可以在1月26日下午五点 。A.去听钢琴音乐会,B.欣赏时装表演,C.吃中国美食,根据“Chinese Food Show”中的句子“Time: Jan. 26th,5:00 p. m.”可知中国美食节在1月26日下午五点,选项C符合题意,故选C。
75.句意:下面哪一项不能称为国潮?A.短裙(苏格兰文化),B.旗袍,C.汉服,根据常识可知,旗袍和汉服是中国的传统服饰,属于国潮,故选A。
76.B 77.C 78.A 79.B 80.C
【导语】本文主要讲述的是泼水节的风俗习惯。
76.句意:The Water-Sprinkling Festival用中文表示是______。The Water-Sprinkling Festival是泼水节,故选B。
77.句意:泼水节为期______。A三天,B四天,C三到四天,根据句子“It lasts three to four days.它持续三到四天。”可知C选项与短文相符,故选C。
78.句意:对傣族人民来说_____是好运。A水,B龙舟赛,C特殊服装,根据句子“They think water can take away the bad things, and bring good things.他们认为水可以带走坏东西,带来好东西。”可知A选项与短文相符,故选A。
79.句意:如果你在______来,准备在水里玩吧!A六月,B四月,C七月,根据句子“So if you come in April, get ready to play in water!所以,如果你在四月来,准备好在水里玩吧!”可知B选项与短文相符,故选B。
80.句意:这段话是关于______。A傣族人,B中国的传统节日,C泼水节,根据短文大意可知这段话只要讲的是泼水节,故选C。
81.C 82.B 83.A 84.B 85.A
【导语】本文讲了个人能力。
81.句意:安______岁。根据“Ann is a little lovely girl. She is only five years old.”,可知安5岁,故选C。
82.句意:安_____写信。根据短文可知安不会写信,can’t不会,故选B。
83.句意:有一天,______正在写一封信。A安,B琳达,C安的妈妈,根据“One day Ann is writing.”,可知有一天,安正在写一封信,故选A。
84.句意:琳达_____读信。根据“Linda can’t read.”,可知琳达不会读信,故选B。
85.句意:琳达多大?也许她______岁。根据描述可知也许4岁,故选A。
86.B 87.B 88.C 89.A 90.B
【导语】本文主要讲述了安娜的个人情况。
86.句意:安娜是一个_____女孩。A美国的,B加拿大的,C中国的,根据句子“She lives in Canada.”可知安娜是一个加拿大女孩,故选B。
87.句意:安娜有_____头发。A黑色的,B黄色的,C蓝色的,根据句子“She has got long curly yellow hair and two big blue eyes.”可知安娜有黄色的头发,故选B。
88.句意:安娜喜欢______。A跳舞,B绘画,C. A和B,根据句子“She likes dancing and painting.”可知安娜喜欢跳舞和画画,故选C。
89.句意:安娜_____学习。A在家,B在学校,C在公园,根据句子“They don’t live near any schools, so their mother teaches them at home.”可知安娜在家学习,故选A。
90.句意:安娜______想去看熊猫。A明天,B明年,C下个月,根据句子“She wants to visit Sichuan and see the pandas next year.”可知安娜想明年去看熊猫,故选B。
91.C 92.A 93.C 94.A 95.A
【导语】本文主要讲了萨姆和李明的业余爱好。
91.句意:李明来自哪儿?A美国,B澳大利亚,C中国,根据“ I have a pen pal, his name is Li Ming. We all like reading books. He’s from China.”可知李明来自中国,故选C。
92.句意:李明的业余爱好是什么?A收集风筝,B集邮,C我们不知道。根据“ I know his hobby is to collect kites.”可知李明的业余爱好是收集风筝,故选A。
93.句意:萨姆什么时候去过北京?A昨天,B去年冬天,C去年夏天,根据“Last summer holiday, I went to China and visited him. He told me something about many famous places such as the Great Wall, Tiananmen Square and the Summer Palace. I had a great time in Beijing.”可知萨姆去年夏天去过北京,故选C。
94.句意:李明给了萨姆什么?A一些邮票,B一些风筝,C一些书,根据“I’m Sam. I have a pen pal, his name is Li Ming. We all like reading books. He’s from China, and he gives me some stamps about famous Chinese people. ”可知李明给了萨姆一些邮票,故选A。
95.句意:萨姆过得愉快吗?A是的,他是。B不,他不。C我们不知道。根据“I had a great time in Beijing.”可知萨姆过得愉快,故选A。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览