【期中考点培优】专题22 阅读理解-任务型-2025-2026学年六年级英语上册期中复习考点培优外研版(三起)(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【期中考点培优】专题22 阅读理解-任务型-2025-2026学年六年级英语上册期中复习考点培优外研版(三起)(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期中复习考点培优外研版(三起)
专题22 阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
根据短文回答问题。
A Visit to the West Lake
It is a fine Sunday morning. Mike and his mother are visiting the West Lake with their friends, Bob and Ted. Bob comes from England. Ted comes from America. Now they are on the dike (大堤) of the lake. How beautiful! The water is clean. Some boats are on the lake. They can see two hills high up in the sky. They get on a boat and row to the middle of the lake. There is a big fountain (喷泉) in the lake. The West Lake is one of the fairyland (人间 仙境) in the world. Mike and his friends want to visit it again (再一次).
1.What are Mike and his friends visiting
They are visiting .
2.Where is Bob from
He comes from .
3.Where is Ted from
He comes from .
4.Is the West Lake beautiful
.
5.Is there a fountain in the middle of the lake
.
根据短文回答问题。
Look! Here is a map of Sichuan on the wall. Sichuan is in the south of China. It has got about 83 million people in it. That’s really big. It is also beautiful. There are mountains and lakes. There are pandas and other (其他的)animals. Many people go there for holiday every year. Sichuan has got a lot of delicious food, too. The food is usually hot and spicy (辣的). Hot pot (火锅)is an example (例子). Do you like hot pot
6.What can you see on the wall
We can see on the wall.
7.Where is Sichuan
It is .
8.How big is Sichuan
9.Where do many people go for holiday every year
They for holiday.
10.According to the article (根据这篇短文), is hot pot usually spicy
读短文,按要求答题。
(1) ______ This city is the capital(首都) of the UK. It’s in the southeast. There are many famous places in this city, such as(例 如) Big Ben and the British Museum. It has got about nine million people. People there often talk about the weather, because they can have four seasons in one day.
(2) ______ Do you know this city It’s the capital of China. It is a very big and beautiful city. It has got about twenty million people. The best season to visit is autumn. On China’s National Day Tian’ anmen Square is like a sea of flowers.
11.给短文选择合适的图片,填在方框中的横线上。
A. B. C. D.
12.根据短文完成句子
(1) has got about twenty million people.
(2) People in London often talk about the .
(3) is the best season to visit the capital of China.
阅读短文,回答问题。
China is a big country. There are lots of things to see. From east to west, you can see many long rivers and high mountains. There are also many big lakes. In winter it is warm in the south. But it is cold in the north. You can play with snow in the north and you can go swimming in the south. Beijing is the capital of China. You can visit the Great Wall there. It's more than twenty thousand kilometres long. Do you want to visit China
13.Can you see many long rivers and high mountains in China
14.In winter, what's the weather like in the north
15.Where can you go swimming in winter in China
16.What is the capital of China
17.How long is the Great Wall
阅读理解。
In big cities, we usually see lots of tall buildings, cool cars and buses. But cities can be sweet homes for plants and animals too. Let’s have a look!
Forests in Milan (米兰) In Milan, Italy, there are two tall buildings with many green plants. They look like forests in the air (空中). The “forests” have about 6,000 trees and 11,000 small plants. People plant them out of the windows. They attract so many birds and butterflies. People can see them everywhere. So nice! Wuhan, “the sponge (海绵) city” It often rains in Wuhan, Hubei. There is lots of water in this city. People build (建造) many gardens, lakes and parks in the city. They can “drink” water like a sponge on rainy days. And they make the city beautiful. Some animals make homes here.
18.阅读报刊文章,选择正确的选项。
(1) There are about ______ small plants in the “forests”. ( )
A.6,000 B.11,000 C. 5,000
(2) “They attract so many birds and butterflies.” Here “attract” means (意思是) “______”. ( )
A.吸引 B.赶走 C. 困住
(3) In Wuhan, we can see many gardens, ______ and ______. ( )
A.parks; forests B.lakes; parks C. lakes; farms
(4) After reading, we know______. ( )
A.there are two buildings with nice flowers in Milan
B.“the sponge city” can “drink” water
C. people in Wuhan plant many trees out of the windows
19.Which (哪一个) city do you like Why
Chinatown in New York is big and famous. There are lots of Chinese there. People speak Chinese in Chinatown. You can find Chinese food there. There are many Chinese restaurants. People can watch Chinese TV programmes. You can buy and read newspapers in Chinese. People can listen to the radio in Chinese, too. In Chinatown, you will think you are in Guangzhou or Hong Kong.
20.There is a big in New York.
21.People speak in Chinatown.
22.We can buy and read in Chinese.
23.We can go to Chinese and eat Chinese food.
24.In Chinatown, we will think we are in or .
阅读短文,回答下列问题。
Welcome to my new classroom. There is a blackboard in the front of the classroom. There are lots of new desks and chairs in it. There are two fans and four windows. Look! There is a new computer on the teacher’s desk. I like my new classroom very much. Do you like it
25.What’s in the front of the classroom
26.How many fans are there in the classroom
27.Is there a new computer
28.Where is the computer
29.Are there lots of new desks in the classroom
阅读短文,完成下列任务。
Hello, my name is Sue. I’m from San Francisco. It’s in the west of the US. It’s a big city. I can speak some Chinese, but I can’t speak French at all. Collecting dolls is my hobby. I’ve got dolls from China, Japan and Australia. I also like painting and playing games. I can paint well. My favourite festival is Christmas. At Christmas, we sing songs and give presents. We also eat lots of delicious food.
I want to have a Chinese pen friend. We can talk about something about our school life. Can you be my pen friend
30.根据短文内容选择正确的答案。
(1) San Francisco is in the _______ of the US. ( )
A.east B.west C. south
(2) Sue can’t _______. ( )
A.speak French B.paint C. speak Chinese
(3) Sue’s favourite festival is _______. ( )
A. B. C.
31.根据短文内容判断正“T”误“F”。
(1) Sue likes collecting stamps, painting and singing. ( )
(1) Sue wants a Chinese pen friend. ( )
根据短文回答问题。
My Hobby
Different (不同的) people have different hobbies.
I like collecting stamps. And collecting stamps is my hobby.
I have a lot of stamps. They are from different counties. Some stamps are from China, some stamps are from Canada, some are from the US and some are from Japan.
There are different pictures on my stamps. Some stamps have got beautiful flowers on them. Some stamps have got lovely birds and animals on them. Some stamps have got famous people on them. Some stamps have got famous places (地方) on them. One of (……其中的一个) my stamps has got a picture of the Great Wall on it. And I like it best (最).
32.What is your hobby
is my hobby.
33.Where are your stamps from
They are from .
34.What’s on the stamps
There are .
35.Are there any famous people on the stamps
36.Which stamp do you like best
I like the stamp with a picture of on it best.
阅读理解。
My name is Li Jun. I have a new pen friend. Her name is Amy. She lives in England. Her father is an engineer. He works in a car company. He goes to work by car. He likes playing football and swimming. Her mother is a nurse. She goes to work by subway. She enjoys watching TV and listening to music. Amy is a student. She goes to school on foot. because her home is not far from the school. Amy likes collecting stamps and writing emails.
37.单项选择。
(1) —Who is Li Jun’s pen friend ( )
—________
A.Amy. B.Jack. C. Liu Tao.
(2) —What does Amy’s father do ( )
—________
A.An English teacher. B.An engineer. C. A worker.
38.根据短文内容判断正(T)误(F)。
(1) Li Jun’s mother is a nurse. ( )
(2) Amy often goes to school on foot. ( )
(3) Amy’s home is in England. ( )
I am Lin Tao. I have got some hobbies. Collecting toy cars is one of my hobbies. I have got lots of toy cars. Playing basketball is my hobby too. I like playing basketball with my friends. I have two basketballs. Reading books is my hobby too. I like reading books very much. There are many books in my room.
39.看一看,在与短文内容相符的图片写“√”。
(  )(  ) (  )   (  ) (  )  (  )
40.根据短文内容判断正(T)误(F)。
(1) Lin Tao has got many hobbies. ( )
(2) Lin Tao likes collecting stamps. ( )
(3) Lin Tao likes playing basketball with his parents. ( )
(4) Lin Tao has got many books. ( )
________
Simon likes collecting stamps. Do you know the first stamp of China China issued (发行) its first stamp in 1878. The first stamp has a very big dragon on it. People all over the world love to collect stamps from China. Chinese stamps are famous because they are very beautiful. They also show the Chinese history, people, places and animals. Now, many stamps in China are children's paintings. People love these stamps so much.
________
Taotao likes collecting kites. What do you know about kites Some people think that kites are mainly for the memory of the lost relatives and friends. Kites have a long history in China. Kites were first made of wood (木头). Later kites were made of bamboo. Now, kites are made of bamboo and cloth. Weifang is the most famous for kites in China. And many children like flying kites.
41.给短文选择合适的图片。
(1)
(2)
A.          B.
42.阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。
(1) The first stamp of China has a very big flower on it. ( )
(2) Weifang is the most famous for kites in China. ( )
(3) Kites were first made of wood. ( )
(4) China issued its first stamp in 1787. ( )
阅读短文,回答问题。
I'm Tom. I'm an American boy. I'm a pupil. I have lots of hobbies. I like fishing, riding my bicycle, swimming and reading storybooks. I've got many photos of my bicycle. I often go fishing and swimming at the weekend. My father likes swimming, too. We often have swimming matches. My mother likes reading books. And she's got a book about China. It's very interesting.
43.Where is Tom from
44.What are Tom's hobbies
45.Does Tom have many photos of his bicycle
46.What does Tom often do at the weekend
47.What's Tom's mother's hobby
根据短文内容,按要求作答。
The Spring Festival
The Spring Festival is an important (重要的) festival in China. It is usually in January or February every year. It is also called (被称为) Chinese New Year.
Before the festival, people clean their houses. They also buy beautiful flowers and put them in their houses.
On Chinese New Year’s Eve (除夕夜), people have a special dinner. It is a big family dinner. Sometimes they have the dinner at home, sometimes they have it in a restaurant. They always eat dumplings.
The Spring Festival is also a holiday. People do not go to work and children do not go to school. They visit their friends and relatives (亲戚). They go to the cinema. They go travelling, too.
Children are very happy at the festival. There _____________ a lot of delicious food. And they often get red packets with some money in them.
48.判断正(T)误(F)。
(1) Chinese New Year is in January or February every year. ( )
(2) People clean their houses and put beautiful flowers in their houses before Chinese New Year. ( )
(3) People eat dumplings before New Year’s Eve. ( )
49.按要求回答问题。
(1) 在最后一段中,横线处应填入的单词是 。
(2) 在最后一段中,画线词组“red packets”的意思是 。
根据下面的几段文字,回答问题。
I love the Dragon Boat Festival. We all go to see the dragon boat race. We eat zongzi. It is very delicious.
My mother loves the Mid-Autumn Festival. She makes delicious moon cakes. My father likes this festival too. He sings songs about the moon. He sings very well.
This is my family. Our favourite festival is the Spring Festival. We have a special family dinner. And we eat dumplings.
My favourite festival is the Lantern Festival. It is after the Spring Festival. People eat yuanxiao, hang lanterns and do dragon dances.
50.When do people go to see the dragon boat race
They go to see the dragon boat race .
51.Which festival does your mother love according to Passage 2
She loves .
52.What’s your family’s favourite festival according to Passage 3
It is .
53.When is the Lantern Festival
It is .
54.What do you do at the Lantern Festival
We .
根据短文回答问题。
Children like Christmas because they usually get a lot of presents on that day.
It is Christmas today. Peter wakes up(醒来) and looks around. He sees a big box near his bed. He opens the box. Wow! There is a toy bear in it. It is big and lovely. He likes it very much. He runs to the Christmas tree in the living room. He sees a book under the tree. A card is on the book. It says “Merry Christmas. From Mom”. And there is also a volleyball under the tree. A card is near the ball. It says “Merry Christmas. From Dad”. Peter is so happy.
55.Why do children like Christmas
They like Christmas because .
56.Is it Christmas today
57.What is in the box near Peter’s bed
There is .
58.Where is the book
It is .
59.Who gives Peter a volleyball
阅读短文,补全句子。
The Spring Festival is a traditional festival in China. We wear new clothes. People set off firecrackers to celebrate the new year. We visit relatives and friends during the Spring Festival. We have a big family dinner and eat dumplings. We hope we can be happy and rich in the new year. What’s your favourite festival Can you tell me something about festivals in your country
60.The Spring Festival is a traditional festival in .
61.Kids wear new during the Spring Festival.
62.People visit relatives and during the Spring Festival.
63.They eat in a big family dinner.
64.Chinese people wish to be and in the new year.
阅读短文,回答问题。
Christmas is a very important Western festival. It is on the 25th of December (十二月). People send Christmas cards to their relatives (亲戚) and friends, and they buy Christmas trees to decorate (装饰) their homes. They buy presents and put them under their Christmas trees. Some people open their presents on Christmas Eve (平安夜). There are lights in the streets and shops. People get together and have a big meal with their family. They have a good time.
65.When is Christmas
66.What do people send to their relatives and friends
67.What do people buy to decorate their homes
68.Where do people put their presents
69.When do some people open their presents
Dear Laura,
Thank you for your letter! We are so glad to be your pen friends. We have lived in China for a long time. We have lots of Chinese friends here. They asked us to invite (邀请) you to come here. Amy and I are family, but we have different hobbies. I like flying kites. I bought many Chinese kites. Look, there’s a photo of me. I’m holding a dragon kite. Amy likes Barbie dolls. She has got many kinds of (种类) Barbie dolls.
We are waiting for your coming.
From,
Sam
70.Laura is Sam and Amy’s .
71.Sam and Amy are , they have hobbies.
72.Sam’s hobby is .
73.In the photo, Sam is a dragon .
74.Amy has many of Barbie dolls.
From: 1104789543@
To: 348932404@
Topic: Can you be my pen friend
Dear Xiaoming,
How are you I'm Tom's cousin. My name is Laura. I know that you are Tom's pen friend. Tom tells me that you can speak English. Can you be my pen friend I like China. I want to know something about China. And I want to learn Chinese. This is my address: No. 311 the Fifth Street, London, the UK. Can you tell me your address I want to send a card to you.
Write to me soon.
Yours,
Laura
75.根据短文内容判断正(√)误(×)。
(1) 1104789543@ is Xiaoming's mailbox (邮箱). ( )
(2) Laura is from the UK. ( )
(3) Tom is Laura's pen friend. ( )
(4) Xiaoming can speak English and Chinese. ( )
(5) Laura wants to be Tom's new pen friend. ( )
76.根据短文内容选择正确的一项。
(1) ________ writes this email(电子邮件). ( )
A.Laura  B.Tom  C. Xiaoming
(2) ________ will get this email. ( )
A.Laura  B.Tom  C. Xiaoming
(3) Laura wants ________. ( )
A.know something about the UK
B.know something about China
C. know something about Xiaoming's family
(4) Xiaoming should tell ________ to Laura. ( )
A.his address B.something about China C. A and B
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.the West Lake 2.England 3.America 4.Yes, it is 5.Yes, there is
【导语】本文主要介绍了迈克和他的妈妈及朋友们去西湖参观的经历。
1.句意:麦克和他的朋友们正在参观什么地方?他们正在参观_______。根据文中“Mike and his mother are visiting the West Lake with their friends, Bob and Ted.”可知迈克和他的母亲正在与他们的朋友鲍勃和泰德一起游览西湖。故答案为the West Lake。
2.句意:鲍勃来自哪里?他来自_______。根据文中“Bob comes from England.”可知鲍勃来自英国。故答案为England。
3.句意:泰德来自哪里?他来自_______。根据文中“Ted comes from America.”可知泰德来自美国。故答案为America。
4.句意:西湖美丽吗?根据文中“The West Lake is one of the fairyland in the world.”可知西湖是人间仙境之一。所以说西湖是美的。故答案为Yes, it is。
5.句意:湖中间有喷泉吗?根据文中“There is a big fountain in the lake.”可知湖里有一个大喷泉。故答案为Yes, there is。
6.a map of Sichuan 7.in the south of China 8.It has got about 83 million people in it. 9.go to Sichuan 10.Yes, it is.
【导语】本文主要介绍了四川。
6.句意:我们可以看到什么在墙上?我们可以看到__________在墙上。根据“Here is a map of Sichuan on the wall.”可知有一幅四川地图在墙上,故答案为a map of Sichuan。
7.句意:四川在哪?它是在_______。根据“Sichuan is in the south of China.”可知它是在中国的南方,故答案为in the south of China。
8.句意:四川有多大?___________根据“It has got about 83 million people in it.”可知它有8300万人口,故答案为It has got about 83 million people in it.
9.句意:每年人们去哪里度假?他们__________度假。根据“Many people go there for holiday every year.”可知很多人每年去四川度假,故答案为go to Sichuan。
10.句意:根据这篇短文,火锅通常很辣吗?___________根据“The food is usually hot and spicy (辣的). Hot pot (火锅)is an example (例子).”可知火锅通常很辣,题干是is引导的一般疑问句,用yes或no回答。故答案为Yes, it is.
11.(1)C
(2)A 12. Beijing weather Autumn
【导语】本文主要介绍了英国和中国的首都。
11.(1)根据“This city is the capital(首都) of the UK. ”可知第一段介绍的是英国,图片C是英国的建筑物,故选C。
(2)根据“Do you know this city It’s the capital of China.”可知第二段介绍的是中国,图片A是天安门,故选A。
12.(1)句意:___有大约两千万的人。根据“It has got about twenty million people. ”可知中国的首都有大约两千万人,中国的首都是北京,故答案为Beijing。
(2)句意:在伦敦人们经常讨论___。根据“People there often talk about the weather, because they can have four seasons in one day.”可知在伦敦人们经常讨论天气,weather天气,故答案为weather。
(3)句意:___是参观中国的首都最好的季节。根据“The best season to visit is autumn. ”可知秋天是参观中国首都最好的季节,故答案为Autumn。
13.Yes, I/We can. 14.It is cold(in winter). 15.We can go swimming in the south(in winter). 16.Beijing(is the capital of China). 17.It's more than twenty thousand kilometres long.
【解析】13.问句:在中国可以看到高山流水吗?由句子You can see many long rivers and high mountains.可知在中国可以看到高山流水。故答案为Yes, I/We can.
14.问句:在北方天气如何?由句子In winter it is warm in the south. But it is cold in the north.可知在北方冬天很冷。故答案为It is cold(in winter).
15.问句:在中国冬天哪里可以游泳?由句子You can play with snow in the north and you can go swimming in the south.可知在南方可以游泳。故答案为We can go swimming in the south(in winter).
16.问句:中国的首都是哪里?由句子Beijing is the capital of China.可知首都是北京。故答案为Beijing(is the capital of China)
17.问句:长城有多长?由句子It's more than twenty thousand kilometres long.可知有2000多米长。故答案为It's more than twenty thousand kilometres long.
18. B A B B 19.I like Beijing. Because Beijing is the capital of China.
【导语】本文是关于米兰和武汉的城市绿化。
18.(1)句意:在“森林”里,有大约______小植物。根据原文“The “forests” have about 6,000 trees and 11,000 small plants.”可知“森林”里有大约6,000棵树和11,000棵小植物。故选B。
(2)句意:“它们可以吸引很多鸟和蝴蝶。”这里“吸引”意思是“______”。根据原文“They attract so many birds and butterflies. People can see them everywhere.”可知植物可以吸引很多鸟和蝴蝶。人们到处都能看到它们。故选A。
(3)句意:在武汉,我们能看到很多花园,______和______。A公园;森林,B湖;公园,C湖;农场,根据原文“People build (建造) many gardens, lakes and parks in the city.”可知人们在城市里建造了很多花园,湖和公园。故选B。
(4)句意:读完之后,我们知道______。A米兰有两座鲜花盛开的建筑,B“海绵城市”可以“喝”水,C武汉人在窗外种了很多树,根据原文“They can “drink” water like a sponge on rainy days.”可知武汉在下雨天像海绵一样“喝”水,所以我们知道“海绵城市”可以“喝”水,故选B。
19.句意:你喜欢哪一个城市?为什么?答语可以是:我喜欢北京。因为北京是中国的首都。我I,喜欢like,北京Beijing,因为because,是is,中国的首都the capital of China,故答案为I like Beijing. Because Beijing is the capital of China.
20.Chinatown 21.Chinese 22.newspapers 23.restaurants 24. Guangzhou Hong Kong
【导语】本文是关于纽约唐人街的介绍。
20.句意:在纽约有一个很大的唐人街。根据“Chinatown in New York is big and famous.”纽约的唐人街很大很著名。可知纽约有一个唐人街,故答案为Chinatown。
21.句意:在唐人街人们说中文。根据“People speak Chinese in Chinatown.”在唐人街人们说中文,可知他们说的是中文,故答案为Chinese。
22.句意:我们可以买到中文的报纸来看。根据“You can buy and read newspapers in Chinese.”你可以买到中文的报纸来看。可知买到的是报纸,故答案为newspapers。
23.句意:我们可以去中国餐馆吃中餐。根据“You can find Chinese food there. There are many Chinese restaurants.”你可以在哪里找到中国食物。那里有很多中国餐馆。可知他们可以在中国餐馆里找到中国食物,故答案为restaurants。
24.句意:在唐人街,我们会以为我们是在广州或者香港。根据“ In Chinatown, you will think you are in Guangzhou or Hong Kong.”在唐人街,你会觉得你是在广州或者香港。可知这里是广州和香港,故答案为Guangzhou;Hong Kong。
25.There is a blackboard. 26.There are two fans. 27.Yes, there is. 28.It’s on the teacher’s desk. 29.Yes, there are.
【解析】25.问句:在教室前面是什么?由句子There is a blackboard in the front of the classroom.可知是一块黑板,故答案为There is a blackboard.
26.问句:教室里由多少个风扇?由句子There are two fans可知有2个风扇,故答案为There are two fans.
27.问句:有一台新电脑吗?由句子There is a new computer on the teacher’s desk.可知有一台新电脑,故答案为Yes, there is.
28.问句:电脑自哪里?由句子There is a new computer on the teacher’s desk.可知电脑在讲桌上,故答案为It’s on the teacher’s desk.
29.问句:在教室里有一些新椅子吗?由句子here are lots of new desks and chairs in it.可知是一些新椅子,故答案为Yes, there are.
30. B A C 31. F T
【导语】本文主要介绍了苏的个人信息和喜好。
30.(1) 句意:旧金山在美国的 。A东部,B西部,C南部。根据文中“I’m from San Francisco. It’s in the west of the US.”可知旧金山在美国的西部,故选B。
(2) 句意:苏不会 。A讲法语,B画画,C说中文。根据文中“I can speak some Chinese, but I can’t speak French at all.”可知苏不会讲法语,故选A。
(3) 句意:苏最喜欢的节日是 。A图表示春节,B图表示元宵节,C图表示圣诞节。根据文中“My favourite festival is Christmas.”可知苏最喜欢的节日是圣诞节,故选C。
31.(1) 句意:苏喜欢集邮,画画和唱歌。根据文中“Collecting dolls is my hobby.”可知苏喜欢收集玩偶,不喜欢集邮,句子与原文不符,故答案为F。
(2) 句意:她想要一个中国笔友。根据文中“I want to have a Chinese pen friend.”可知苏想要一个中国笔友,句子与原文相符,故答案为T。
32.Collecting stamps 33.different counties / China, Canada, the US and Japan 34.different pictures 35.Yes, there are. 36.the Great Wall
【导语】本文主要讲述了作者的爱好。
32.句意:你的爱好是什么? 是我的爱好。根据文中“I like collecting stamps. And collecting stamps is my hobby.”可知collecting stamps集邮,是我的爱好,故答案为Collecting stamps。
33.句意:你的邮票来自哪里?它们来自 。根据文中“They are from different counties. Some stamps are from China, some stamps are from Canada, some are from the US and some are from Japan.”可知邮票来自不同的国家,有中国,加拿大,美国和日本,故答案为different counties或China, Canada, the US and Japan。
34.句意:邮票上有什么?有 。根据文中“ There are different pictures on my stamps.”可知邮票上有不同的图片,故答案为different pictures。
35.句意:邮票上有名人吗? 。根据文中“ Some stamps have got famous people on them.”可知一些邮票上名人的图片,故答案为Yes, there are.。
36.句意:你最喜欢哪张邮票?我最喜欢有 图片的那张邮票。根据文中“One of (……其中的一个) my stamps has got a picture of the Great Wall on it. And I like it best (最).”可知我最喜欢有长城图片的那张邮票,故答案为the Great Wall。
37. A B 38. F T T
【导语】本文介绍了我的新笔友Amy一家的情况,包括职业,交通方式和喜好。
37.(1)题干句意:谁是李军的笔友?A.艾米。B.杰克。C.刘涛。根据“I have a new pen friend. Her name is Amy.”可知是艾米,故选A。
(2)题干句意:艾米的父亲是做什么的?A.一位英语老师。B.工程师。C.工人。根据“Her father is an engineer.”可知是工程师,故选B。
38.(1)题干句意: 李军的母亲是一名护士。根据“Her mother is a nurse.”可知艾米的母亲是一名护士,题干表述不正确,故答案为F。
(2)题干句意:艾米经常步行上学。根据“She goes to school on foot. because her home is not far from the school.”可知题干表述正确,故答案为T。
(3)题干句意:艾米的家在英国。根据“She lives in England.”可知题干表述正确,故答案为T。
39.345图片上打√ 40. T F F T
【分析】文章主要描写了林涛的兴趣爱好。
39.根据文章内容,可知文中提到了 toy cars玩具车,basketball篮球,books书,所以第3幅,第4幅,第5幅图应该写√,故答案为345图片上打√。
40.(1)句意:林涛有许多爱好。根据文中句子I have got some hobbies.可知他有一些爱好,故答案为T。
(2)句意:林涛喜欢集邮。根据文中句子 Collecting toy cars is one of my hobbies.可知他喜欢收集玩具汽车,不是邮票,故答案为F。
(3)句意:林浩喜欢和他的父母打篮球。根据文中句子I like playing basketball with my friends.可知他喜欢和朋友一起打篮球,不是和父母,故答案为F。
(4)句意:林涛有许多书。根据文中句子There are many books in my room.可知在他的房间有很多书,故答案为T。
41. A B 42. F T T F
【分析】短文介绍了邮票和风筝。
41.(1)根据第一段短文内容The first stamp has a very big dragon on it.第一张邮票上有一条非常大的龙。可知选项A图片符合题意,故选A。
(2)根据第二段短文内容Taotao likes collecting kites. What do you know about kites 淘淘喜欢收集风筝。你对风筝了解多少?第二段详细介绍了风筝的知识。可知选项B图片符合题意,故选B。
42.(1)题干句意:中国的第一枚邮票上有一朵很大的花。根据短文内容The first stamp has a very big dragon on it.第一张邮票上有一条非常大的龙。可知题干与短文内容不符,故答案为F。
(2)题干句意:潍坊是中国最著名的风筝产地。根据短文内容Weifang is the most famous for kites in China.潍坊是中国最著名的风筝产地。可知题干与短文内容相符,故答案为T。
(3)题干句意:风筝最早是用木头做的。根据短文内容Kites have a long history in China. Kites were first made of wood (木头).风筝在中国有着悠久的历史。风筝最早是用木头做的。可知题干与短文内容相符,故答案为T。
(4)题干句意:中国于1787年发行了第一张邮票。根据短文内容China issued (发行) its first stamp in 1878.中国于 1878 年发行第一张邮票。不是1787年,可知题干与短文内容不符,故答案为F。
43.He is from America /the US. 44.He likes fishing, riding bicycles, swimming and reading storybooks. 45.Yes, he does. 46.He often goes fishing and swimming at the weekend. 47.His mother likes reading books.
48. T T F 49. is 红包
【导语】本文主要介绍春节习俗和人们的活动。
48.(1) 句意:春节在每年的一月或二月。根据“It is usually in January or February every year.”可知是在一月或二月,故答案为T。
(2) 句意:人们在春节前打扫房屋并在家里摆放美丽的鲜花。根据“Before the festival, people clean their houses. They also buy beautiful flowers and put them in their houses.”可知在春节前人们打扫房子并摆放美丽的鲜花,故答案为T。
(3) 句意:人们在除夕之前吃饺子。根据“On Chinese New Year’s Eve (除夕夜),”和“They always eat dumplings.”可知在除夕夜吃饺子,故答案为F。
49.(1) 句子是一般现在时,空后food是不可数名词,根据there be句型的就近原则,该空用is,故答案为is。
(2) 根据“And they often get red packets with some money in them.”可知在里面放钱,应是红包,故答案为红包。
50.at the Dragon Boat Festival 51.the Mid-Autumn Festival 52.the Spring Festival 53.after the Spring Festival 54.eat yuanxiao, hang lanterns and do dragon dances
【导语】本文主要介绍中国的传统节日。
50.句意:人们什么时候去看龙舟赛?他们去看龙舟赛______。根据“I love the Dragon Boat Festival. We all go to see the dragon boat race.”可知是在端午节时,在节日当天用介词at,故答案为at the Dragon Boat Festival。
51.句意:根据文章第二段你的母亲喜欢哪个节日?她喜欢________。根据“My mother loves the Mid-Autumn Festival.”可知是喜欢中秋节,故答案为the Mid-Autumn Festival。
52.句意:根据文章第三段你的家人最喜欢的节日是什么?它是_______。根据“This is my family. Our favourite festival is the Spring Festival.”可知是春节,故答案为the Spring Festival。
53.句意:元宵节在什么时候?它在_______。根据“My favourite festival is the Lantern Festival. It is after the Spring Festival.”可知是在春节之后,故答案为after the Spring Festival。
54.句意:你们在元宵节做什么?我们_______。根据“People eat yuanxiao, hang lanterns and do dragon dances.”可知是吃元宵,挂灯笼和舞龙,故答案为eat yuanxiao, hang lanterns and do dragon dances。
55.they usually get a lot of presents on that day 56.Yes, it is. 57.a toy bear 58.under the Christmas tree 59.His father.
【导语】本文主要讲述了皮特在圣诞节收到的礼物。
55.句意:为什么孩子们喜欢圣诞节?他们喜欢圣诞节是因为 。根据文中“Children like Christmas because they usually get a lot of presents on that day.”可知孩子们喜欢圣诞节是因为孩子们能得到很多礼物,故答案为they usually get a lot of presents on that day。
56.句意:今天是圣诞节吗? 。根据文中“It is Christmas today.”可知今天是圣诞节,故答案为Yes, it is.
57.句意:在皮特床附近的盒子里有什么?有 。根据文中“There is a toy bear in it. ”可知盒子里面是一只玩具熊,故答案为a toy bear。
58.句意:书在哪里?它在 。根据文中“He sees a book under the tree.”可知书在树底下,故答案为under the Christmas tree。
59.句意:谁给皮特一个排球? 。根据文中“And there is also a volleyball under the tree. A card is near the ball. It says “Merry Christmas. From Dad”.”可知排球是皮特爸爸送的,故答案为His father.
60.China 61.clothes 62.friends 63.dumplings 64. happy rich
【导语】本文介绍了春节。
60.句意:春节在______是一个传统的节日。根据“The Spring Festival is a traditional festival in China.”,可知春节在中国是一个传统的节日,故答案为China。
61.句意:孩子在春节期间穿新的______。根据“We wear new clothes.”,可知孩子在春节期间穿新的衣服,故答案为clothes。
62.句意:人们在春节期间拜访亲戚和_______。根据“We visit relatives and friends during the Spring Festival.”,可知人们在春节期间拜访亲戚和朋友,故答案为friends。
63.句意:他们在大家庭晚餐上吃_______。根据“We have a big family dinner and eat dumplings.”,可知他们吃饺子,故答案为dumplings。
64.句意:中国人希望在新的一年里_______。根据“We hope we can be happy and rich in the new year.”,可知中国人希望在新的一年里幸福富足,故答案为happy,rich。
65.It’s on the 25th of December. 66.They send Christmas cards. 67.Christmas trees. 68.Under their Christmas trees. 69.On Christmas Eve.
【导语】本文介绍了圣诞节。
65.句意:圣诞节是什么时候?根据“It is on the 25th of December (十二月).”,可知圣诞节在12月25日,故答案为It’s on the 25th of December.
66.句意:人们给他们的亲人和朋友送什么?根据“People send Christmas cards to their relatives (亲戚) and friends, and they buy Christmas trees to decorate (装饰) their homes.”,可知人们给他们的亲人和朋友送圣诞节卡,故答案为They send Christmas cards.
67.句意:人们买什么来装饰他们的房子?根据“People send Christmas cards to their relatives (亲戚) and friends, and they buy Christmas trees to decorate (装饰) their homes.”,可知人们买圣诞树来装饰他们的房子,故答案为Christmas trees.
68.句意:人们把礼物放在哪里?根据“They buy presents and put them under their Christmas trees.”,可知人们把礼物放在他们的圣诞树下,故答案为Under their Christmas trees.
69.句意:有些人什么时候打开礼物?根据“ Some people open their presents on Christmas Eve (平安夜).”,可知有些人在平安夜打开礼物,故答案为On Christmas Eve.
70.pen friend 71. family different 72.flying kites 73. holding kite 74. got kinds
【导语】本文主要是萨姆给劳拉写信介绍自己和艾米。
70.句意:劳拉是萨姆和艾米的________。根据文中句子“We are so glad to be your pen friends.”可知劳拉是萨姆和艾米的笔友,故答案为pen friend。
71.句意:萨姆和艾米是________,他们有________爱好。根据文中句子“Amy and I are family, but we have different hobbies.”可知他们是家人,他们有不同的爱好,故答案为family;different。
72.句意:萨姆的爱好是________。根据文中句子“I like flying kites.”可知萨姆喜欢放风筝,故答案为flying kites。
73.句意:在照片中,萨姆正________一条龙_________。根据文中句子“I’m holding a dragon kite.”可知萨姆正拿着一个龙风筝,故答案为holding;kite。
74.句意:艾米有________许多_________芭比娃娃。根据文中句子“She has got many kinds of (种类) Barbie dolls”可知艾米有许多芭比娃娃。故答案为got;kinds。
75. F T F T F 76. A C B C
【分析】文章主要是Laura写电子邮件给小明,想成为小明的笔友。
75.(1)句意:1104789543@ 是小明的邮箱。根据From: 1104789543@及落款Yours,Laura可知这个邮箱是Laura的,不是小明的。故答案为F。
(2)句意:Laura来自英国。根据文中句子This is my address: No. 311 the Fifth Street, London, the UK. 可知Laura来自英国,故答案为T。
(3)句意:汤姆是Laura的笔友。根据文中句子I'm Tom's cousin. 可知汤姆是Laura的表弟,故答案为F。
(4)句意:小明会说英语和汉语。根据文中句子Tom tells me that you can speak English.可知小明会说英语和汉语,故答案为T。
(5)句意:Laura想成为汤姆的新笔友。根据文中句子Can you be my pen friend 可知Laura想成为小明的新笔友。故答案为F。
76.(1)句意:_________写的这份邮件。根据落款处Yours,Laura可知这个邮件是Laura写的,故选A。
(2)句意:__________将收到这份邮件。根据Dear Xiaoming,可知邮件是写给小明的,小明会收到邮件,故选C。
(3)句意:Laura想___________。A了解关于英国,B了解关于中国,C知道关于小明的家庭。根据文中句子I want to know something about China.可知她想了解中国,故选B。
(4)句意:小明应该告诉Laura__________。A他的地址,B关于中国的事情,C选项A和B都有,根据文中句子I want to know something about China.Can you tell me your address 可知Laura想了解中国,还想知道小明的地址,故选C。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览