资源简介 贵州省黔西南州兴义一中2025-2026学年八年级上学期入学英语试卷(2025八上·黔西开学考) 阅读六选五Jianbing is a famous Chinese street snack. But now its name goes outside China. 1. Brian Goldberg is the founder(创办者) of Mr Bing. Reuben Shorser is the founder of another jianbing company(公司). 2. After going back to New York, they both started their own Jianbing businesses." 3. " said the manager(经理) of Mr Bing happily. The company sells hundreds of Jianbing every day. Sometimes people queue(排队) for over half an hour for a Jianbing 4. To make Jianbing taste the same as it does in China, Mr Bing invited Chinese Jianbing makers to teach the company's workers in New York. In China, the price of Jianbing is less than$ 1 a piece. 5. Many Americans love this Chinese street snack! They post pictures of it online to show how much they like it.A. Why is it so famous B. In New York, it can go for as much as $15. C. For example, it's now very welcome in New York. D. Most of these customers are office workers and Chinese students. E. They both fell in love with jianbing while studying Chinese in Beijing. F. New Yorkers love jianbing so much that we sell more than we thought!(2025八上·黔西开学考) 完形填空Do you know a monster(怪物) around us It's not big or scary, but it's very 6. . This monster comes in computer games, mobile phones, TV shows and more. You may ask, "It brings us so much fun. 7. do you say it's a monster "At first, we may all think, "We just play for a short time and then we'll 8. the computer soon. " But the monster takes over(占上风) quickly. It starts to eat away our 9. , minute by minute. However, we do not know its danger. We get lost in the monster's world like this. 10. , we lose sweet moments with our family and friends. We are 11. to them. We can only see the screen!The time-eating monster is always there. But we can 12. by having fun in a balanced way. Stand up and leave screens! Go 13. and feel the sun on your face. Do exercise with your friends, such as 14. , hiking, and playing tennis. Talk about your day with your family. There is so much for you to do.The choice is 15. . Let's enjoy the real life, not just screens!6.A. dirty B. dangerous C. lazy7.A. Why B. What C. How8.A. turn on B. turn off C. drop off9.A. food B. fun C. time10.A. Instead B. Usually C. Importantly11.A. open B. unfriendly C. blind12.A. put it down B. keep it away C. bring it over13.A. outside B. online C. forward14.A. shopping B. running C. gardening15.A. theirs B. ours C. his(2025八上·黔西开学考) 阅读短文, 回答问题By Bishan Middle School16.How long will the school trip last A.For 3 hours .B.For 4 hours .C.For 4. 5 hours .17.What will the students learn or do during the trip a. steps to make paocaib . different kinds of paocaic . take paocai in the museum homed . the history of paocai all over the worldA.ab B.cd C.ad18.What does Ms Li do A.She's a museum guide (讲解员).B.She's a teacher at Bishan Middle School .C.She teaches children to make paocai in the museum .19.Which rule should students follow according to the poster A. B. C.(2025八上·黔西开学考) 阅读短文, 回答问题Summer holiday is coming, but you should know the following to stay safe.Stay in when the thunderstorm is coming. Cut off the power in the house because lightning can travel through power lines(电线). And stay away from windows. If you are outside, look for a house quickly. Don't get close to trees.It's dangerous because they can attract(吸引) lightning easily. When there isn't lightning for half an hour, you can go out.When the temperature is too high, you should drink much water. Stay inside between 10 a. m. and 4 p. m. and close the windows. Open the windows and take a walk in the early morning or the evening. If you have to go out, wear light clothes, a hat and sunglasses. You can walk under the trees.When you meet a hailstorm(冰雹), move inside fast. And don't stay near the windows because they're easy to break. If you can't find any houses, cover your head with your arms, bag, jacket, or anything thick. When you are in a car, park it away from trees and power lines. Stay inside the car. Wait about 15 minutes before going outside after the hailstorm.20.How long do we have to wait at least(至少) after the thunderstorm A.About 15 minutes. B.About 30 minutes. C.About 60 minutes.21.What can we do with the windows at noon in Passage 3 A.Stay away from them.B.Open them to get more cool air.C.Close them to stop the heat(热量) in.22.If someone is driving in a hailstorm, what should he do first A.Park away from trees.B.Park near power lines.C.Drive home quickly to stay away from the storm.23.What is the purpose(目的) of the passages A.To describe summer weather.B.To encourage summer activities.C.To help people stay safe in different weather.(2025八上·黔西开学考) 阅读短文, 回答问题Potatoes are common in our daily lives. But they have an interesting history in China.Potatoes came to China from South America in the late Ming Dynasty (朝代). At that time, not many people bought them. They were so special and people didn't know how to make them into dishes. But as time went by, people found it was easy to grow potatoes. This was because potatoes can bear hard growing conditions (状况). So more farmers started growing potatoes. And people knew more and more ways of cooking potatoes. At first, they found roasted potatoes tasted quite good with a little salt. Then they created (创造) more dishes like Stewed Beef with Potatoes and Hot and Sour Shredded Potatoes. But people didn't just grow potatoes for their taste. Potatoes could give them much energy, so they wouldn't feel hungry too early after eating them.And here is another story about potatoes. In the Qing Dynasty, some villagers thought potatoes were unhealthy. So an official (官员) cooked and ate potatoes in front of them. Then many villagers tried potatoes too. In this way, he encouraged more people to grow potatoes.Today, potatoes are welcome all over China. And you can find them in many different dishes.24.Why did few people buy potatoes at first A.Because they thought potatoes taste bad.B.Because they didn't know how to cook potatoes.C.Because they still felt hungry after eating potatoes.25.What do people know about potatoes in Paragraph 2 ①Potatoes gave much energy.②Potatoes could grow in difficult conditions.③Potatoes weren't healthy if people added (添加) salt.A.①② B.②③ C.①③26.Why did the official eat potatoes in front of the villagers A.To share potatoes with them.B.To show them potatoes taste good.C.To let them know potatoes aren't bad for the body.27.What does the writer want to tell us A.The history of potatoes in China.B.Changes in how people cook potatoes.C.Potatoes' spirit of growing in hard conditions.(2025八上·黔西开学考) 阅读下面短文,根据其内容填空和回答问题。You may think that having less water is related to having less rain, but it is now a problem in southern China, an area in which it rains often.In December 2021, the government said that Shenzhen was facing its most serious water shortage (短缺) ever. Other cities in the southern part of China, like Chengdu and Guangzhou, are also becoming "thirsty" despite (尽管) having more rain and being close to more rivers and lakes. The Paper reported. So why are they still short on water In these big cities, populations(人口) are growing fast. As a result, people and factories need more water.Weather change is making the water problem worse. Most cities in Guangdong Province depend on the Dongjiang River as their main source of water. In 2021, the river was reported to be drying up.Water pollution also makes it harder to get clean drinking water. Factories and farms don't use water well. Some cities have enough rain but don't have big lakes or reservoirs (水库) to store water, so the water goes out into the sea.But there is a hidden water resource right under our feet. That's "groundwater". We can't see it. However, it plays an important role in our lives. About 98 percent of Earth's fresh water is groundwater. It is 60 times as plentiful (丰富的) as the fresh water in lakes and rivers. But in many places, people overuse and pollute groundwater. We should pay more attention to this hidden water resource (资源).28.The passage mainly talks about in southern China.29.Guangdong Province mostly gets water from .30.The passage tells us some reasons for the water shortage like weather change and .31.Groundwater is a hidden resource, making up about of Earth's fresh water.32.How do you save water in your daily life (2025八上·黔西开学考) 选词填空-短文A. However B. why C. feed D. colorful E. reason F. becauseThere are many kinds of parrots in the world. People like them because they are often 33. . They are red, green or yellow. And some like them 34. they are so smart . They can talk with people.Most people don't know why some parrots can talk. Some people think the 35. is that parrots have big, thick tongues(厚的舌头). 36. , there are birds with big, thick tongues but they can't talk.Parrots are social(社交的) animals. They enjoy making friends with people. And they are easy to 37. . Most kinds of fruits and nuts are perfect for them. This is why sailors like to take parrots on long trips. They want someone to talk with.(2025八上·黔西开学考) 阅读填空It is a virtue(美德) to care for the old people. And we should show our love 38. the old people around us.Last Sunday, I went to visit my grandparents. They were both happy to see me. I 39. (give) them the gifts that I made by 40. (my) and talked with them. In the afternoon, I went shopping with them. I made a few special 41. (dish) for them and then we had dinner together. My grandparents and I really enjoyed ourselves that day.We should care for not only our own grandparents 42. also the other old people around us. They may need help and love too, 43. (especial) if their families live far away from them.Around my primary school, there is a 44. (nurse) home. I often go to visit the old people who live there. I like to sing songs to them and tell them jokes. I am their old friend, and they are always happy 45. (see) me.Don't be too shy to show your love for the old people. Your 46. (kind) will make 47. big difference to their lives.48.(2025八上·黔西开学考) 他在图书馆做志愿者。He a volunteer in the library.49.(2025八上·黔西开学考) 我经常在课后和李丽聊天。I often Lily after class.50.(2025八上·黔西开学考) 母亲节给母亲送礼物是很有意义的。 to give gifts to mothers on Mother's Day.51.(2025八上·黔西开学考) 五年前这座城市里只有两家工厂。 only two factories in the city five years ago.52.(2025八上·黔西开学考) 这学期我将尽我最大的努力学好英语。I'll my to learn English well this term.53.(2025八上·黔西开学考) 假如你是李华,你的美国笔友Eric给你发来邮件,想了解你在暑假期间的学习和生活情况。请你根据以下提示,给Eric回一封邮件。1.每天的学习安排;2.周末的活动;3.你的暑假感受或收获。要求:1. 包含所给提示信息,可适当补充;2. 条理清晰,语句通顺,格式正确,书写规范;3. 不少于80词。答案解析部分【答案】1.C;2.E;3.F;4.D;5.B【知识点】说明文;食物介绍;细节理解;推理判断【解析】【分析】文章大意:本文介绍了中国小吃煎饼走出国门,在纽约大受欢迎的情况,包括两位纽约煎饼公司创始人与煎饼的渊源、煎饼的销量、顾客群体及中外价格差异。A. Why is it so famous 它为什么这么有名?B. In New York, it can go for as much as $15. 在纽约,它的价格可达 15 美元。C. For example, it's now very welcome in New York. 例如,它现在在纽约非常受欢迎。D. Most of these customers are office workers and Chinese students. 这些顾客大多是上班族和中国学生。E. They both fell in love with jianbing while studying Chinese in Beijing. 他们都在北京学中文时爱上了煎饼。F. New Yorkers love jianbing so much that we sell more than we thought! 纽约人非常喜欢煎饼,我们的销量超出了预期!【点评】考查阅读还原。解题需围绕 "煎饼在纽约受欢迎" 的主线,根据前后文的逻辑(如举例、因果、补充细节、对比)匹配选项,确保语句与煎饼在纽约的相关介绍连贯。1.根据文中语句 "Jianbing is a famous Chinese street snack. But now its name goes outside China." 可知,此处应举例说明煎饼在国外的受欢迎情况,承接前文 "走出中国" 的话题。选项 C 中的语句 "For example, it's now very welcome in New York." 与此相符,该句以纽约为例,说明煎饼在国外的热度,衔接前文 "走出中国" 的内容,故答案为 C。2.根据文中语句 "Brian Goldberg is the founder of Mr Bing. Reuben Shorser is the founder of another jianbing company." 以及后文 "After going back to New York, they both started their own Jianbing businesses." 可知,此处应说明两人与煎饼产生关联的原因,为后文 "回国开煎饼店" 铺垫。选项 E 中的语句 "They both fell in love with jianbing while studying Chinese in Beijing." 与此相符,该句指出两人在北京学中文时爱上煎饼,衔接前文 "两人是煎饼公司创始人" 与后文 "回国开店" 的逻辑,故答案为 E。3.根据文中语句 "said the manager of Mr Bing happily. The company sells hundreds of Jianbing every day." 可知,此处应是经理表达纽约人对煎饼的喜爱及销售情况,呼应后文 "每天卖数百个"。选项 F 中的语句 "New Yorkers love jianbing so much that we sell more than we thought!" 与此相符,该句体现纽约人对煎饼的喜爱和超出预期的销量,衔接后文 "日销数百个" 的内容,故答案为 F。4.根据文中语句 "Sometimes people queue for over half an hour for a Jianbing." 可知,此处应说明排队购买煎饼的人群是谁,补充前文 "排队" 的细节。选项 D 中的语句 "Most of these customers are office workers and Chinese students." 与此相符,该句指出主要顾客是上班族和中国学生,衔接前文 "排队购买" 的场景,故答案为 D。5.根据文中语句 "In China, the price of Jianbing is less than $1 a piece." 可知,此处应对比纽约与中国的煎饼价格,形成价格差异的对比。选项 B 中的语句 "In New York, it can go for as much as $15." 与此相符,该句说明纽约煎饼的高价,与前文中国煎饼的低价形成对比,故答案为 B。【答案】6.B;7.A;8.B;9.C;10.A;11.C;12.B;13.A;14.B;15.B【知识点】说明文;社会问题【解析】【分析】文章大意:短文将电子产品带来的沉迷现象比作 "时间吞噬者",指出其会占用人们时间、影响与亲友相处,进而建议人们通过均衡娱乐、走出户外、参与锻炼等方式远离它,选择享受真实生活。【点评】考查完形填空。解题时需结合上下文理解 "时间吞噬者" 的象征意义,关注固定短语(如 "be blind to")和语境逻辑,根据前后文提示判断符合语义的词汇。6.句意:它不大也不吓人,但非常危险。dirty,脏的,形容词;dangerous,危险的,形容词;lazy,懒惰的,形容词。根据文中 "But the monster takes over quickly. It starts to eat away our... However, we do not know its danger" 可知,这个 "怪物" 有危险性,故答案为 B。7.句意:它给我们带来了很多乐趣,你为什么说它是个怪物呢?Why,为什么,疑问词,用于询问原因;What,什么,疑问词,用于询问事物;How,怎样,疑问词,用于询问方式。根据文中 "It brings us so much fun... do you say it's a monster " 可知,此处是对 "说它是怪物" 的原因提出疑问,故答案为 A。8.句意:一开始,我们可能都会想:"我们只玩一小会儿,然后很快就会关掉电脑。"turn on,打开(电器等);turn off,关掉(电器等);drop off,掉落、打瞌睡。根据文中 "We just play for a short time and then we'll... the computer soon" 可知,玩一会儿后应该是 "关掉" 电脑,故答案为 B。9.句意:它开始一分一秒地吞噬我们的时间。food,食物;fun,乐趣;time,时间。根据下文 "we lose sweet moments with our family and friends" 及标题暗示的 "时间吞噬者" 可知,此处指吞噬 "时间",故答案为 C。10.句意:相反,我们失去了和家人朋友在一起的美好时光。Instead,相反、反而,副词,表示转折;Usually,通常,副词;Importantly,重要地,副词。根据文中 "We get lost in the monster's world like this... we lose sweet moments with our family and friends" 可知,沉迷 "怪物" 的世界与失去和亲友的时光是相反的情况,故答案为 A。11.句意:我们对他们视而不见,我们只能看到屏幕!open,开放的、打开的;unfriendly,不友好的;blind,看不见的、盲目的,"be blind to" 表示 "对…… 视而不见"。根据文中 "We can only see the screen!" 可知,我们只关注屏幕,对家人朋友 "视而不见",故答案为 C。12.句意:但我们可以通过均衡地享受乐趣来远离它。put it down,放下它;keep it away,远离它;bring it over,把它带来。根据文中 "by having fun in a balanced way" 及下文建议离开屏幕可知,此处指 "远离" 这个 "时间吞噬者",故答案为 B。13.句意:出去走走,感受阳光洒在脸上。outside,在外面,副词;online,在线,副词;forward,向前,副词。根据文中 "feel the sun on your face" 可知,需要 "出去" 才能感受到阳光,故答案为 A。14.句意:和朋友一起锻炼,比如跑步、徒步旅行和打网球。shopping,购物;running,跑步;gardening,园艺。根据文中 "Do exercise with your friends, such as..., hiking, and playing tennis" 可知,此处应是锻炼类活动,"跑步" 符合语境,故答案为 B。15.句意:选择权在我们手中。theirs,他们的(名词性物主代词);ours,我们的(名词性物主代词);his,他的(名词性物主代词)。根据文中 "Let's enjoy the real life, not just screens!" 可知,"我们" 是选择的主体,选择权在 "我们" 手中,故答案为 B。【答案】16.B17.A18.C19.C【知识点】广告布告类;应用文;细节理解【解析】【分析】文章大意:一张关于璧山中学组织的中国泡菜博物馆学校旅行的海报,介绍了旅行时间、活动、需携带物品和规则。【点评】考查阅读理解。解题时需仔细阅读海报内容,针对每个问题提取时间、活动、人物身份、规则等关键信息,与选项逐一对比得出答案。16.细节理解题。根据海报中 "1:30 p.m. – 5:30 p.m." 可知,行程从下午 1 点 30 分到 5 点 30 分,持续 4 小时,故答案为 B。17.细节理解题。根据海报中 "Explore the history of Chinese paocai.""Know different paocai's looks from all over the world.""Learn to make your own paocai from Ms Li and take it home." 可知,学生能学习制作泡菜的步骤(a)、了解不同种类的泡菜(b);c 选项 "在博物馆带泡菜回家" 是制作后带自己的泡菜,并非博物馆的泡菜,d 选项 "全世界泡菜的历史" 文中是 "中国泡菜的历史",故答案为 A。18.细节理解题。根据海报中 "Learn to make your own paocai from Ms Li and take it home." 可知,Ms Li 在博物馆教孩子们制作泡菜,故答案为 C。19.细节理解题。根据海报中 "Rules: No touching (触碰) exhibits." 可知,学生应遵守 "禁止触碰展品" 的规则,选项 C 的图标是禁止触碰,故答案为 C。【答案】20.B21.C22.A23.C【知识点】说明文;日常活动;细节理解;推理判断【解析】【分析】文章大意:介绍了暑假期间在雷暴、高温、冰雹三种不同天气下,人们为保证安全应采取的措施。【点评】考查阅读理解。解题时需根据不同天气场景,定位文中对应的安全建议,结合题目问题匹配正确答案,同时把握文章核心目的是提供安全指导。20.细节理解题。根据文中语句 "When there isn't lightning for half an hour, you can go out." 可知,雷暴过后至少要等 30 分钟才能出去,故答案为 B。21.细节理解题。根据文中语句 "Stay inside between 10 a.m. and 4 p.m. and close the windows." 可知,中午(10 点到下午 4 点之间)应关上窗户以阻挡热量进入,故答案为 C。22.细节理解题。根据文中语句 "When you are in a car, park it away from trees and power lines. Stay inside the car." 可知,在冰雹天气开车时,首先应把车停在远离树木的地方,故答案为 A。23.推理判断题。根据文中开头语句 "Summer holiday is coming, but you should know the following to stay safe." 以及后文分别介绍雷暴、高温、冰雹天气下的安全注意事项可知,文章的目的是帮助人们在不同天气下保持安全,故答案为 C。【答案】24.B25.A26.C27.A【知识点】说明文;植物种植;细节理解;文章大意【解析】【分析】文章大意:讲述了土豆在中国的历史,包括明朝从南美洲传入时的情况、人们逐渐了解土豆的种植优势与食用价值,以及清朝官员推广土豆的故事,最后提到如今土豆在中国广受欢迎。【点评】考查阅读理解。解题时需根据题目要求,从文中提取与土豆历史相关的关键信息,区分事实与干扰选项,把握文章核心主题 —— 土豆在中国的发展历程。24.细节理解题。根据文中语句 "At that time, not many people bought them. They were so special and people didn't know how to make them into dishes." 可知,起初很少有人买土豆是因为人们不知道如何把土豆做成菜肴,故答案为 B。25.细节理解题。根据文中语句 "This was because potatoes can bear hard growing conditions"(土豆能承受恶劣的生长环境,对应②)以及 "Potatoes could give them much energy"(土豆能提供很多能量,对应①)可知,①②表述正确;③"加了盐的土豆不健康" 文中未提及,且文中提到 "roasted potatoes tasted quite good with a little salt",并未说加盐不健康,故答案为 A。26.细节理解题。根据文中语句 "In the Qing Dynasty, some villagers thought potatoes were unhealthy. So an official cooked and ate potatoes in front of them." 可知,官员在村民面前吃土豆是为了让他们知道土豆对身体没有坏处(即土豆是健康的),故答案为 C。27.文章大意题。根据文中开头语句 "But they have an interesting history in China." 以及后文讲述土豆在明朝传入中国的情况、清朝官员推广土豆的故事,再到如今土豆在中国的普及可知,作者想告诉我们土豆在中国的历史,故答案为 A。【答案】28.water shortage29.the Dongjiang River30.water pollution31.98 percent32.After washing my face, use the water to mop the floor.【知识点】议论文;环境污染问题;细节理解;推理判断;文章大意【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了中国南方地区面临的水资源短缺问题,分析了导致这一问题的原因,如人口增长、天气变化、水污染等,同时提到了地下水这一隐藏的水资源及其现状。【点评】考查任务型阅读。首先,快速浏览文章,了解文章是关于中国南方水资源短缺问题及相关原因;然后看题目,明确每个问题的关键信息;对于细节理解题,在文中找到对应的语句进行准确匹配;对于主旨大意题,要综合全文内容进行判断;需要关注文章中的关键信息,如数据、原因阐述等;对于开放性问题,要结合生活实际合理作答。28.文章大意题。根据文中"In December 2021, the government said that Shenzhen was facing its most serious water shortage (短缺) ever. Other cities in the southern part of China, like Chengdu and Guangzhou, are also becoming 'thirsty'..."(2021年12月,政府表示深圳正面临有史以来最严重的水资源短缺。中国南方的其他城市,如成都和广州,尽管降雨较多且靠近更多河流湖泊,也正变得"口渴"……),可知文章主要讨论的是中国南方的水资源短缺问题。故答案为:water shortage。29.细节理解题。根据文中"Most cities in Guangdong Province depend on the Dongjiang River as their main source of water."(广东省大多数城市依赖东江作为主要水源),可知广东省主要从东江获取水。故答案为:the Dongjiang River。30.细节理解题。文中在阐述水资源短缺的原因时,提到了天气变化"Weather change is making the water problem worse."以及水污染"Water pollution also makes it harder to get clean drinking water.",可知水污染是导致水资源短缺的原因之一,所以这里应填水污染。故答案为:water pollution。31.细节理解题。根据文中"About 98 percent of Earth's fresh water is groundwater."(地球上约98%的淡水是地下水),可知地下水占地球淡水的大约98%。故答案为:98 percent。32.推理判断题。这是一个关于日常生活中如何节水的问题,答案可以根据个人实际情况作答,只要合理即可。比如"After washing my face, use the water to mop the floor."(洗完脸后,用这些水拖地),这是一种常见的节水方式。故答案为: After washing my face, use the water to mop the floor.【答案】33.D;34.F;35.E;36.A;37.C【知识点】表转折关系的连词;说明文;可数名词的单数;常见的动物及其生活环境【解析】【分析】文章大意:介绍了世界上鹦鹉的种类,人们喜欢鹦鹉的原因(色彩鲜艳、聪明会说话),探讨鹦鹉会说话的可能原因及反驳观点,还提到鹦鹉是社交动物、容易喂养,以及水手长途旅行带鹦鹉的原因。A. However,副词,然而;B. why,疑问词,为什么;C. feed,动词,喂养;D. colorful,形容词,色彩鲜艳的;E. reason,名词,原因;F. because,连词,因为【点评】考查选词填空(选字母)。解题时需结合语境判断前后句逻辑关系(因果、转折),根据词性(形容词修饰主语、连词表因果、副词表转折)及固定结构确定答案,确保语义连贯。33.句意:人们喜欢它们,因为它们通常色彩鲜艳。根据文中语句 "they are often..." 及后文 "They are red, green or yellow"(描述鹦鹉的颜色)和所给选项 D(colorful,形容词,色彩鲜艳的)的提示可知,此空需填形容词描述鹦鹉的特征,故答案为 D。34.句意:有些人喜欢它们,因为它们非常聪明。根据文中语句 "some like them...they are so smart" 可知,前后句为因果关系,后句解释喜欢鹦鹉的原因,所给选项 F(because,连词,因为)符合逻辑,故答案为 F。35.句意:有些人认为原因是鹦鹉有又大又厚的舌头。根据前文 "Most people don't know why some parrots can talk"(提及 "为什么")及文中语句 "the...is that..." 可知,此空表示 "原因",所给选项 E(reason,名词,原因)符合语境,故答案为 E。36.句意:然而,有些鸟有又大又厚的舌头,却不会说话。根据前文 "Some people think the reason is that parrots have big, thick tongues" 和后文 "there are birds with big, thick tongues but they can't talk" 可知,前后句为转折关系,所给选项 A(However,副词,然而)表转折,句首首字母大写,故答案为 A。37.句意:而且它们很容易喂养。根据后文 "Most kinds of fruits and nuts are perfect for them"(说明适合鹦鹉的食物)及所给选项 C(feed,动词,喂养)的提示可知,"be easy to do sth." 为固定结构,此空需填动词原形,故答案为 C。【答案】38.to;39.gave;40.myself;41.dishes;42.but;43.especially;44.nursing;45.to see;46.kindness;47.a【知识点】表示数量“一”;过去式和过去分词;动词不定式;人生百味类;记叙文【解析】【分析】文章大意:文章以作者照顾祖父母、探访养老院老人的经历为例,阐述了关爱老人是一种美德,呼吁人们向身边老人表达爱与善意。【点评】考查语法填空。本题解题需重点掌握固定搭配(如 show sth. to sb.、not only...but also... 等)、词形转换(如形容词变副词、形容词变名词、名词变复数等)及时态运用(如一般过去时),同时注意语境中词性的正确判断(如动名词作定语)。38.句意:而且我们应该向身边的老人表达我们的爱。show,中文含义为 "展示;表达",动词。根据固定搭配 "show sth. to sb."(向某人展示 / 表达某物)可知,此处应填介词 to,故答案为 to。39.句意:我把自己做的礼物送给他们,并和他们聊天。give,中文含义为 "给;赠送",动词。根据前文 "Last Sunday" 可知,事件发生在过去,应用一般过去时,give 的过去式为 gave,故答案为 gave。40.句意:我把自己做的礼物送给他们,并和他们聊天。my,中文含义为 "我的",形容词性物主代词。根据固定搭配 "by oneself"(独自;亲自)可知,此处需填其反身代词形式 myself,故答案为 myself。41.句意:我为他们做了几道特别的菜,然后我们一起吃了晚饭。dish,中文含义为 "菜肴",可数名词。根据前文修饰词 "a few"(几个;一些,后接可数名词复数)可知,此处需填其复数形式 dishes,故答案为 dishes。42.句意:我们不仅要关心自己的祖父母,还要关心身边其他的老人。根据固定搭配 "not only...but also..."(不仅…… 而且……)可知,此处应填 but,故答案为 but。43.句意:他们可能也需要帮助和关爱,尤其是当他们的家人住得离他们很远的时候。especial,中文含义为 "特别的;特殊的",形容词。此处需用副词修饰整个条件状语从句,especial 的副词形式为 especially,故答案为 especially。44.句意:在我的小学附近,有一家养老院。nurse,中文含义为 "护士",名词。根据固定搭配 "nursing home"(养老院)可知,此处需填其动名词形式 nursing 作定语,故答案为 nursing。45.句意:我是他们的老朋友,他们见到我总是很开心。see,中文含义为 "看见;见到",动词。根据固定搭配 "be happy to do sth."(做某事很开心)可知,此处用不定式,故答案为 to see。46.句意:你的善意会对他们的生活产生很大影响。kind,中文含义为 "善良的;友好的",形容词。此处位于形容词性物主代词 "Your" 之后,需填其名词形式 kindness,故答案为 kindness。47.句意:你的善意会对他们的生活产生很大影响。根据固定搭配 "make a big difference"(产生很大影响;起很大作用)可知,此处应填不定冠词 a,故答案为 a。48.【答案】works;as【知识点】汉译英;第三人称单数;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;固定搭配;不及物动词+介词【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少"做(担任)" work as 。work as是固定短语,意为"担任;以……身份而工作",句子描述的是他的身份和工作性质,因此用一般现在时,主语He是第三人称单数,所以动词work要用第三人称单数形式works。故答案为:work as。【点评】考查汉译英。注意work as这个固定短语的用法,同时要注意主谓一致,主语是第三人称单数时,动词要加"s"。49.【答案】chat with【知识点】汉译英;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;肯定陈述句;固定搭配【解析】【分析】根据中英文对照可知此句缺少成分 "和…… 聊天"。"和…… 聊天" 对应的固定短语是 "chat with",其中 "chat" 为动词(意为 "聊天"),"with" 为介词,后接聊天对象 "Lily"。结合语句 "I often … Lily after class" 可知,句子时态为一般现在时,主语 "I" 是第一人称,因此 "chat" 用原形,符合 "主语(第一人称)+ 一般现在时动词原形 + 宾语" 的语法规则,且短语搭配完整、语义准确,故答案为 chat with。【点评】考查汉译英。解题关键在于记住 "和某人聊天" 的固定短语 "chat with sb.",明确其基本用法;同时需结合主语人称(第一人称 "I")和时态(一般现在时,表经常性动作 "often"),确定动词 "chat" 用原形,避免因时态混淆或短语搭配不当(如漏用 "with")而出错,此外还可区分 "chat with"(侧重双向交流)与 "talk to"(侧重单向诉说)的语义差异,此处 "和李丽聊天" 需用 "chat with"。50.【答案】lt's;meaningful【知识点】汉译英;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;固定搭配【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少"很有意义的" meaningful 。根据"母亲节给母亲送礼物是很有意义的",可知句子的主语" 母亲节给母亲送礼物 "是动词短语,为避免头重脚轻放在句末,用代词It指代 " 母亲节给母亲送礼物 " ,并作形式主语放在句首。固定句型:"It's + 形容词 + to do sth."作某事是……的。描述经常发生的事情用一般现在时,It是第三人称单数形式,be动词用is,It is缩写为It's,形容词 meaningful 直接填。故答案为: lt's meaningful。【点评】考查汉译英。注意"It's + 形容词 + to do sth."这个固定句型的用法,其中"it"作形式主语,真正的主语是后面的动词不定式"to do sth."。51.【答案】There;were【知识点】汉译英;一般过去时;There be句型的肯定句;其他语法一致形式【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少"有"。根据"五年前这座城市里只有两家工厂",可知这里要用"there be"句型,表示"某地有某物",且"five years ago"表明句子时态是一般过去时,"two factories"是复数,所以be动词用"were"。故答案为:There were。【点评】考查汉译英。注意there be句型的用法,它表示"某地有某物",be动词的单复数要根据后面的主语来确定,同时要根据时间状语判断句子的时态,从而确定be动词的正确形式。52.【答案】try/do;best【知识点】动词原形;固定搭配;一般将来时【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少"尽……最大的努力"。固定短语: 尽……最大的努力try do one's best或do one's best 。根据 I'll …可知句子用一般将来时:will+动词原形。故答案为:try/do ; best。【点评】考查汉译英。注意固定短语:try/do one's best的用法,它表示尽某人最大的努力做某事,53.【答案】One possible version:Dear Eric,I' m so happy to receive your email. You wanted to know about my study and life during the summer holiday, so let me tel you.Every day, I had a regular study plan. In the morning, I spent an hour reading storybooks and finished my summer homework. In the afternoon, I took online English classes to practice speaking. It's fun to learn with foreign teachers!On weekends, I never stayed at home all day. Sometimes my family and I went to the park to ride bikes. I also helped my mom wash dishes or clean my room. She always said I was more responsible.This summer, I not only made progress in English but also learned to manage my time well. I feel relaxed and meaningful. How was your summer holiday I' m looking forward to your reply.Best wishes,Li Hua【知识点】应用文写作;记叙文;应用文;日常活动;书信、电子邮件【解析】【分析】本题属于应用文中的邮件写作。内容方面需涵盖暑假每天的学习安排、周末的活动以及暑假感受或收获这三个要点,并且可以适当补充其他相关信息。语言方面要求条理清晰,语句通顺。开头简单回应收到对方邮件的喜悦,并引出要介绍的内容,即暑假学习和生活情况。中间分别详细阐述每天的学习安排、周末的活动,条理清晰地呈现相关信息。结尾总结暑假的收获,询问对方暑假情况,并表达期待回复。主要使用一般过去时来描述暑假期间已经发生的学习和生活活动,在表达感受和期待回复时可使用一般现在时。文章需要掌握与学习(如 study plan、summer homework、online English classes)、活动(如 ride bikes、wash dishes、clean the room)以及感受(如 relaxed、meaningful)相关的词汇。运用一些常用句型来使表达更丰富,例如"spend time doing sth."(花时间做某事)、"not only...but also..."(不但……而且……)等。要注意邮件的格式正确,内容完整,逻辑连贯,避免出现语法错误和拼写错误。【点评】考查材料作文。文章开头简洁明了,直接回应收到邮件,并点明要介绍暑假学习和生活情况,自然引出下文。中间分别从每天的学习安排和周末的活动两个方面进行阐述,条理清晰,层次分明。结尾总结暑假收获,询问对方暑假情况,并表达期待回复,使邮件内容完整。内容丰富,涵盖了题目要求的所有要点。详细描述了每天不同时间段的学习活动,如早上阅读故事书、完成暑假作业,下午上英语网课;也介绍了周末丰富多样的活动,如和家人去公园骑车、帮妈妈洗碗和打扫房间。此外,还提到了暑假的收获,不仅英语有进步,还学会了合理安排时间。文章通过介绍暑假的学习和生活情况,展现了充实且有意义的暑假生活,同时表达了对朋友的关心和期待交流的心情。写得好的句子或内容: Every day, I had a regular study plan. In the afternoon, I took online English classes to practice speaking. It's fun to learn with foreign teachers! On weekends, I never stayed at home all day. This summer, I not only made progress in English but also learned to manage my time well.1 / 1贵州省黔西南州兴义一中2025-2026学年八年级上学期入学英语试卷(2025八上·黔西开学考) 阅读六选五Jianbing is a famous Chinese street snack. But now its name goes outside China. 1. Brian Goldberg is the founder(创办者) of Mr Bing. Reuben Shorser is the founder of another jianbing company(公司). 2. After going back to New York, they both started their own Jianbing businesses." 3. " said the manager(经理) of Mr Bing happily. The company sells hundreds of Jianbing every day. Sometimes people queue(排队) for over half an hour for a Jianbing 4. To make Jianbing taste the same as it does in China, Mr Bing invited Chinese Jianbing makers to teach the company's workers in New York. In China, the price of Jianbing is less than$ 1 a piece. 5. Many Americans love this Chinese street snack! They post pictures of it online to show how much they like it.A. Why is it so famous B. In New York, it can go for as much as $15. C. For example, it's now very welcome in New York. D. Most of these customers are office workers and Chinese students. E. They both fell in love with jianbing while studying Chinese in Beijing. F. New Yorkers love jianbing so much that we sell more than we thought!【答案】1.C;2.E;3.F;4.D;5.B【知识点】说明文;食物介绍;细节理解;推理判断【解析】【分析】文章大意:本文介绍了中国小吃煎饼走出国门,在纽约大受欢迎的情况,包括两位纽约煎饼公司创始人与煎饼的渊源、煎饼的销量、顾客群体及中外价格差异。A. Why is it so famous 它为什么这么有名?B. In New York, it can go for as much as $15. 在纽约,它的价格可达 15 美元。C. For example, it's now very welcome in New York. 例如,它现在在纽约非常受欢迎。D. Most of these customers are office workers and Chinese students. 这些顾客大多是上班族和中国学生。E. They both fell in love with jianbing while studying Chinese in Beijing. 他们都在北京学中文时爱上了煎饼。F. New Yorkers love jianbing so much that we sell more than we thought! 纽约人非常喜欢煎饼,我们的销量超出了预期!【点评】考查阅读还原。解题需围绕 "煎饼在纽约受欢迎" 的主线,根据前后文的逻辑(如举例、因果、补充细节、对比)匹配选项,确保语句与煎饼在纽约的相关介绍连贯。1.根据文中语句 "Jianbing is a famous Chinese street snack. But now its name goes outside China." 可知,此处应举例说明煎饼在国外的受欢迎情况,承接前文 "走出中国" 的话题。选项 C 中的语句 "For example, it's now very welcome in New York." 与此相符,该句以纽约为例,说明煎饼在国外的热度,衔接前文 "走出中国" 的内容,故答案为 C。2.根据文中语句 "Brian Goldberg is the founder of Mr Bing. Reuben Shorser is the founder of another jianbing company." 以及后文 "After going back to New York, they both started their own Jianbing businesses." 可知,此处应说明两人与煎饼产生关联的原因,为后文 "回国开煎饼店" 铺垫。选项 E 中的语句 "They both fell in love with jianbing while studying Chinese in Beijing." 与此相符,该句指出两人在北京学中文时爱上煎饼,衔接前文 "两人是煎饼公司创始人" 与后文 "回国开店" 的逻辑,故答案为 E。3.根据文中语句 "said the manager of Mr Bing happily. The company sells hundreds of Jianbing every day." 可知,此处应是经理表达纽约人对煎饼的喜爱及销售情况,呼应后文 "每天卖数百个"。选项 F 中的语句 "New Yorkers love jianbing so much that we sell more than we thought!" 与此相符,该句体现纽约人对煎饼的喜爱和超出预期的销量,衔接后文 "日销数百个" 的内容,故答案为 F。4.根据文中语句 "Sometimes people queue for over half an hour for a Jianbing." 可知,此处应说明排队购买煎饼的人群是谁,补充前文 "排队" 的细节。选项 D 中的语句 "Most of these customers are office workers and Chinese students." 与此相符,该句指出主要顾客是上班族和中国学生,衔接前文 "排队购买" 的场景,故答案为 D。5.根据文中语句 "In China, the price of Jianbing is less than $1 a piece." 可知,此处应对比纽约与中国的煎饼价格,形成价格差异的对比。选项 B 中的语句 "In New York, it can go for as much as $15." 与此相符,该句说明纽约煎饼的高价,与前文中国煎饼的低价形成对比,故答案为 B。(2025八上·黔西开学考) 完形填空Do you know a monster(怪物) around us It's not big or scary, but it's very 6. . This monster comes in computer games, mobile phones, TV shows and more. You may ask, "It brings us so much fun. 7. do you say it's a monster "At first, we may all think, "We just play for a short time and then we'll 8. the computer soon. " But the monster takes over(占上风) quickly. It starts to eat away our 9. , minute by minute. However, we do not know its danger. We get lost in the monster's world like this. 10. , we lose sweet moments with our family and friends. We are 11. to them. We can only see the screen!The time-eating monster is always there. But we can 12. by having fun in a balanced way. Stand up and leave screens! Go 13. and feel the sun on your face. Do exercise with your friends, such as 14. , hiking, and playing tennis. Talk about your day with your family. There is so much for you to do.The choice is 15. . Let's enjoy the real life, not just screens!6.A. dirty B. dangerous C. lazy7.A. Why B. What C. How8.A. turn on B. turn off C. drop off9.A. food B. fun C. time10.A. Instead B. Usually C. Importantly11.A. open B. unfriendly C. blind12.A. put it down B. keep it away C. bring it over13.A. outside B. online C. forward14.A. shopping B. running C. gardening15.A. theirs B. ours C. his【答案】6.B;7.A;8.B;9.C;10.A;11.C;12.B;13.A;14.B;15.B【知识点】说明文;社会问题【解析】【分析】文章大意:短文将电子产品带来的沉迷现象比作 "时间吞噬者",指出其会占用人们时间、影响与亲友相处,进而建议人们通过均衡娱乐、走出户外、参与锻炼等方式远离它,选择享受真实生活。【点评】考查完形填空。解题时需结合上下文理解 "时间吞噬者" 的象征意义,关注固定短语(如 "be blind to")和语境逻辑,根据前后文提示判断符合语义的词汇。6.句意:它不大也不吓人,但非常危险。dirty,脏的,形容词;dangerous,危险的,形容词;lazy,懒惰的,形容词。根据文中 "But the monster takes over quickly. It starts to eat away our... However, we do not know its danger" 可知,这个 "怪物" 有危险性,故答案为 B。7.句意:它给我们带来了很多乐趣,你为什么说它是个怪物呢?Why,为什么,疑问词,用于询问原因;What,什么,疑问词,用于询问事物;How,怎样,疑问词,用于询问方式。根据文中 "It brings us so much fun... do you say it's a monster " 可知,此处是对 "说它是怪物" 的原因提出疑问,故答案为 A。8.句意:一开始,我们可能都会想:"我们只玩一小会儿,然后很快就会关掉电脑。"turn on,打开(电器等);turn off,关掉(电器等);drop off,掉落、打瞌睡。根据文中 "We just play for a short time and then we'll... the computer soon" 可知,玩一会儿后应该是 "关掉" 电脑,故答案为 B。9.句意:它开始一分一秒地吞噬我们的时间。food,食物;fun,乐趣;time,时间。根据下文 "we lose sweet moments with our family and friends" 及标题暗示的 "时间吞噬者" 可知,此处指吞噬 "时间",故答案为 C。10.句意:相反,我们失去了和家人朋友在一起的美好时光。Instead,相反、反而,副词,表示转折;Usually,通常,副词;Importantly,重要地,副词。根据文中 "We get lost in the monster's world like this... we lose sweet moments with our family and friends" 可知,沉迷 "怪物" 的世界与失去和亲友的时光是相反的情况,故答案为 A。11.句意:我们对他们视而不见,我们只能看到屏幕!open,开放的、打开的;unfriendly,不友好的;blind,看不见的、盲目的,"be blind to" 表示 "对…… 视而不见"。根据文中 "We can only see the screen!" 可知,我们只关注屏幕,对家人朋友 "视而不见",故答案为 C。12.句意:但我们可以通过均衡地享受乐趣来远离它。put it down,放下它;keep it away,远离它;bring it over,把它带来。根据文中 "by having fun in a balanced way" 及下文建议离开屏幕可知,此处指 "远离" 这个 "时间吞噬者",故答案为 B。13.句意:出去走走,感受阳光洒在脸上。outside,在外面,副词;online,在线,副词;forward,向前,副词。根据文中 "feel the sun on your face" 可知,需要 "出去" 才能感受到阳光,故答案为 A。14.句意:和朋友一起锻炼,比如跑步、徒步旅行和打网球。shopping,购物;running,跑步;gardening,园艺。根据文中 "Do exercise with your friends, such as..., hiking, and playing tennis" 可知,此处应是锻炼类活动,"跑步" 符合语境,故答案为 B。15.句意:选择权在我们手中。theirs,他们的(名词性物主代词);ours,我们的(名词性物主代词);his,他的(名词性物主代词)。根据文中 "Let's enjoy the real life, not just screens!" 可知,"我们" 是选择的主体,选择权在 "我们" 手中,故答案为 B。(2025八上·黔西开学考) 阅读短文, 回答问题By Bishan Middle School16.How long will the school trip last A.For 3 hours .B.For 4 hours .C.For 4. 5 hours .17.What will the students learn or do during the trip a. steps to make paocaib . different kinds of paocaic . take paocai in the museum homed . the history of paocai all over the worldA.ab B.cd C.ad18.What does Ms Li do A.She's a museum guide (讲解员).B.She's a teacher at Bishan Middle School .C.She teaches children to make paocai in the museum .19.Which rule should students follow according to the poster A. B. C.【答案】16.B17.A18.C19.C【知识点】广告布告类;应用文;细节理解【解析】【分析】文章大意:一张关于璧山中学组织的中国泡菜博物馆学校旅行的海报,介绍了旅行时间、活动、需携带物品和规则。【点评】考查阅读理解。解题时需仔细阅读海报内容,针对每个问题提取时间、活动、人物身份、规则等关键信息,与选项逐一对比得出答案。16.细节理解题。根据海报中 "1:30 p.m. – 5:30 p.m." 可知,行程从下午 1 点 30 分到 5 点 30 分,持续 4 小时,故答案为 B。17.细节理解题。根据海报中 "Explore the history of Chinese paocai.""Know different paocai's looks from all over the world.""Learn to make your own paocai from Ms Li and take it home." 可知,学生能学习制作泡菜的步骤(a)、了解不同种类的泡菜(b);c 选项 "在博物馆带泡菜回家" 是制作后带自己的泡菜,并非博物馆的泡菜,d 选项 "全世界泡菜的历史" 文中是 "中国泡菜的历史",故答案为 A。18.细节理解题。根据海报中 "Learn to make your own paocai from Ms Li and take it home." 可知,Ms Li 在博物馆教孩子们制作泡菜,故答案为 C。19.细节理解题。根据海报中 "Rules: No touching (触碰) exhibits." 可知,学生应遵守 "禁止触碰展品" 的规则,选项 C 的图标是禁止触碰,故答案为 C。(2025八上·黔西开学考) 阅读短文, 回答问题Summer holiday is coming, but you should know the following to stay safe.Stay in when the thunderstorm is coming. Cut off the power in the house because lightning can travel through power lines(电线). And stay away from windows. If you are outside, look for a house quickly. Don't get close to trees.It's dangerous because they can attract(吸引) lightning easily. When there isn't lightning for half an hour, you can go out.When the temperature is too high, you should drink much water. Stay inside between 10 a. m. and 4 p. m. and close the windows. Open the windows and take a walk in the early morning or the evening. If you have to go out, wear light clothes, a hat and sunglasses. You can walk under the trees.When you meet a hailstorm(冰雹), move inside fast. And don't stay near the windows because they're easy to break. If you can't find any houses, cover your head with your arms, bag, jacket, or anything thick. When you are in a car, park it away from trees and power lines. Stay inside the car. Wait about 15 minutes before going outside after the hailstorm.20.How long do we have to wait at least(至少) after the thunderstorm A.About 15 minutes. B.About 30 minutes. C.About 60 minutes.21.What can we do with the windows at noon in Passage 3 A.Stay away from them.B.Open them to get more cool air.C.Close them to stop the heat(热量) in.22.If someone is driving in a hailstorm, what should he do first A.Park away from trees.B.Park near power lines.C.Drive home quickly to stay away from the storm.23.What is the purpose(目的) of the passages A.To describe summer weather.B.To encourage summer activities.C.To help people stay safe in different weather.【答案】20.B21.C22.A23.C【知识点】说明文;日常活动;细节理解;推理判断【解析】【分析】文章大意:介绍了暑假期间在雷暴、高温、冰雹三种不同天气下,人们为保证安全应采取的措施。【点评】考查阅读理解。解题时需根据不同天气场景,定位文中对应的安全建议,结合题目问题匹配正确答案,同时把握文章核心目的是提供安全指导。20.细节理解题。根据文中语句 "When there isn't lightning for half an hour, you can go out." 可知,雷暴过后至少要等 30 分钟才能出去,故答案为 B。21.细节理解题。根据文中语句 "Stay inside between 10 a.m. and 4 p.m. and close the windows." 可知,中午(10 点到下午 4 点之间)应关上窗户以阻挡热量进入,故答案为 C。22.细节理解题。根据文中语句 "When you are in a car, park it away from trees and power lines. Stay inside the car." 可知,在冰雹天气开车时,首先应把车停在远离树木的地方,故答案为 A。23.推理判断题。根据文中开头语句 "Summer holiday is coming, but you should know the following to stay safe." 以及后文分别介绍雷暴、高温、冰雹天气下的安全注意事项可知,文章的目的是帮助人们在不同天气下保持安全,故答案为 C。(2025八上·黔西开学考) 阅读短文, 回答问题Potatoes are common in our daily lives. But they have an interesting history in China.Potatoes came to China from South America in the late Ming Dynasty (朝代). At that time, not many people bought them. They were so special and people didn't know how to make them into dishes. But as time went by, people found it was easy to grow potatoes. This was because potatoes can bear hard growing conditions (状况). So more farmers started growing potatoes. And people knew more and more ways of cooking potatoes. At first, they found roasted potatoes tasted quite good with a little salt. Then they created (创造) more dishes like Stewed Beef with Potatoes and Hot and Sour Shredded Potatoes. But people didn't just grow potatoes for their taste. Potatoes could give them much energy, so they wouldn't feel hungry too early after eating them.And here is another story about potatoes. In the Qing Dynasty, some villagers thought potatoes were unhealthy. So an official (官员) cooked and ate potatoes in front of them. Then many villagers tried potatoes too. In this way, he encouraged more people to grow potatoes.Today, potatoes are welcome all over China. And you can find them in many different dishes.24.Why did few people buy potatoes at first A.Because they thought potatoes taste bad.B.Because they didn't know how to cook potatoes.C.Because they still felt hungry after eating potatoes.25.What do people know about potatoes in Paragraph 2 ①Potatoes gave much energy.②Potatoes could grow in difficult conditions.③Potatoes weren't healthy if people added (添加) salt.A.①② B.②③ C.①③26.Why did the official eat potatoes in front of the villagers A.To share potatoes with them.B.To show them potatoes taste good.C.To let them know potatoes aren't bad for the body.27.What does the writer want to tell us A.The history of potatoes in China.B.Changes in how people cook potatoes.C.Potatoes' spirit of growing in hard conditions.【答案】24.B25.A26.C27.A【知识点】说明文;植物种植;细节理解;文章大意【解析】【分析】文章大意:讲述了土豆在中国的历史,包括明朝从南美洲传入时的情况、人们逐渐了解土豆的种植优势与食用价值,以及清朝官员推广土豆的故事,最后提到如今土豆在中国广受欢迎。【点评】考查阅读理解。解题时需根据题目要求,从文中提取与土豆历史相关的关键信息,区分事实与干扰选项,把握文章核心主题 —— 土豆在中国的发展历程。24.细节理解题。根据文中语句 "At that time, not many people bought them. They were so special and people didn't know how to make them into dishes." 可知,起初很少有人买土豆是因为人们不知道如何把土豆做成菜肴,故答案为 B。25.细节理解题。根据文中语句 "This was because potatoes can bear hard growing conditions"(土豆能承受恶劣的生长环境,对应②)以及 "Potatoes could give them much energy"(土豆能提供很多能量,对应①)可知,①②表述正确;③"加了盐的土豆不健康" 文中未提及,且文中提到 "roasted potatoes tasted quite good with a little salt",并未说加盐不健康,故答案为 A。26.细节理解题。根据文中语句 "In the Qing Dynasty, some villagers thought potatoes were unhealthy. So an official cooked and ate potatoes in front of them." 可知,官员在村民面前吃土豆是为了让他们知道土豆对身体没有坏处(即土豆是健康的),故答案为 C。27.文章大意题。根据文中开头语句 "But they have an interesting history in China." 以及后文讲述土豆在明朝传入中国的情况、清朝官员推广土豆的故事,再到如今土豆在中国的普及可知,作者想告诉我们土豆在中国的历史,故答案为 A。(2025八上·黔西开学考) 阅读下面短文,根据其内容填空和回答问题。You may think that having less water is related to having less rain, but it is now a problem in southern China, an area in which it rains often.In December 2021, the government said that Shenzhen was facing its most serious water shortage (短缺) ever. Other cities in the southern part of China, like Chengdu and Guangzhou, are also becoming "thirsty" despite (尽管) having more rain and being close to more rivers and lakes. The Paper reported. So why are they still short on water In these big cities, populations(人口) are growing fast. As a result, people and factories need more water.Weather change is making the water problem worse. Most cities in Guangdong Province depend on the Dongjiang River as their main source of water. In 2021, the river was reported to be drying up.Water pollution also makes it harder to get clean drinking water. Factories and farms don't use water well. Some cities have enough rain but don't have big lakes or reservoirs (水库) to store water, so the water goes out into the sea.But there is a hidden water resource right under our feet. That's "groundwater". We can't see it. However, it plays an important role in our lives. About 98 percent of Earth's fresh water is groundwater. It is 60 times as plentiful (丰富的) as the fresh water in lakes and rivers. But in many places, people overuse and pollute groundwater. We should pay more attention to this hidden water resource (资源).28.The passage mainly talks about in southern China.29.Guangdong Province mostly gets water from .30.The passage tells us some reasons for the water shortage like weather change and .31.Groundwater is a hidden resource, making up about of Earth's fresh water.32.How do you save water in your daily life 【答案】28.water shortage29.the Dongjiang River30.water pollution31.98 percent32.After washing my face, use the water to mop the floor.【知识点】议论文;环境污染问题;细节理解;推理判断;文章大意【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了中国南方地区面临的水资源短缺问题,分析了导致这一问题的原因,如人口增长、天气变化、水污染等,同时提到了地下水这一隐藏的水资源及其现状。【点评】考查任务型阅读。首先,快速浏览文章,了解文章是关于中国南方水资源短缺问题及相关原因;然后看题目,明确每个问题的关键信息;对于细节理解题,在文中找到对应的语句进行准确匹配;对于主旨大意题,要综合全文内容进行判断;需要关注文章中的关键信息,如数据、原因阐述等;对于开放性问题,要结合生活实际合理作答。28.文章大意题。根据文中"In December 2021, the government said that Shenzhen was facing its most serious water shortage (短缺) ever. Other cities in the southern part of China, like Chengdu and Guangzhou, are also becoming 'thirsty'..."(2021年12月,政府表示深圳正面临有史以来最严重的水资源短缺。中国南方的其他城市,如成都和广州,尽管降雨较多且靠近更多河流湖泊,也正变得"口渴"……),可知文章主要讨论的是中国南方的水资源短缺问题。故答案为:water shortage。29.细节理解题。根据文中"Most cities in Guangdong Province depend on the Dongjiang River as their main source of water."(广东省大多数城市依赖东江作为主要水源),可知广东省主要从东江获取水。故答案为:the Dongjiang River。30.细节理解题。文中在阐述水资源短缺的原因时,提到了天气变化"Weather change is making the water problem worse."以及水污染"Water pollution also makes it harder to get clean drinking water.",可知水污染是导致水资源短缺的原因之一,所以这里应填水污染。故答案为:water pollution。31.细节理解题。根据文中"About 98 percent of Earth's fresh water is groundwater."(地球上约98%的淡水是地下水),可知地下水占地球淡水的大约98%。故答案为:98 percent。32.推理判断题。这是一个关于日常生活中如何节水的问题,答案可以根据个人实际情况作答,只要合理即可。比如"After washing my face, use the water to mop the floor."(洗完脸后,用这些水拖地),这是一种常见的节水方式。故答案为: After washing my face, use the water to mop the floor.(2025八上·黔西开学考) 选词填空-短文A. However B. why C. feed D. colorful E. reason F. becauseThere are many kinds of parrots in the world. People like them because they are often 33. . They are red, green or yellow. And some like them 34. they are so smart . They can talk with people.Most people don't know why some parrots can talk. Some people think the 35. is that parrots have big, thick tongues(厚的舌头). 36. , there are birds with big, thick tongues but they can't talk.Parrots are social(社交的) animals. They enjoy making friends with people. And they are easy to 37. . Most kinds of fruits and nuts are perfect for them. This is why sailors like to take parrots on long trips. They want someone to talk with.【答案】33.D;34.F;35.E;36.A;37.C【知识点】表转折关系的连词;说明文;可数名词的单数;常见的动物及其生活环境【解析】【分析】文章大意:介绍了世界上鹦鹉的种类,人们喜欢鹦鹉的原因(色彩鲜艳、聪明会说话),探讨鹦鹉会说话的可能原因及反驳观点,还提到鹦鹉是社交动物、容易喂养,以及水手长途旅行带鹦鹉的原因。A. However,副词,然而;B. why,疑问词,为什么;C. feed,动词,喂养;D. colorful,形容词,色彩鲜艳的;E. reason,名词,原因;F. because,连词,因为【点评】考查选词填空(选字母)。解题时需结合语境判断前后句逻辑关系(因果、转折),根据词性(形容词修饰主语、连词表因果、副词表转折)及固定结构确定答案,确保语义连贯。33.句意:人们喜欢它们,因为它们通常色彩鲜艳。根据文中语句 "they are often..." 及后文 "They are red, green or yellow"(描述鹦鹉的颜色)和所给选项 D(colorful,形容词,色彩鲜艳的)的提示可知,此空需填形容词描述鹦鹉的特征,故答案为 D。34.句意:有些人喜欢它们,因为它们非常聪明。根据文中语句 "some like them...they are so smart" 可知,前后句为因果关系,后句解释喜欢鹦鹉的原因,所给选项 F(because,连词,因为)符合逻辑,故答案为 F。35.句意:有些人认为原因是鹦鹉有又大又厚的舌头。根据前文 "Most people don't know why some parrots can talk"(提及 "为什么")及文中语句 "the...is that..." 可知,此空表示 "原因",所给选项 E(reason,名词,原因)符合语境,故答案为 E。36.句意:然而,有些鸟有又大又厚的舌头,却不会说话。根据前文 "Some people think the reason is that parrots have big, thick tongues" 和后文 "there are birds with big, thick tongues but they can't talk" 可知,前后句为转折关系,所给选项 A(However,副词,然而)表转折,句首首字母大写,故答案为 A。37.句意:而且它们很容易喂养。根据后文 "Most kinds of fruits and nuts are perfect for them"(说明适合鹦鹉的食物)及所给选项 C(feed,动词,喂养)的提示可知,"be easy to do sth." 为固定结构,此空需填动词原形,故答案为 C。(2025八上·黔西开学考) 阅读填空It is a virtue(美德) to care for the old people. And we should show our love 38. the old people around us.Last Sunday, I went to visit my grandparents. They were both happy to see me. I 39. (give) them the gifts that I made by 40. (my) and talked with them. In the afternoon, I went shopping with them. I made a few special 41. (dish) for them and then we had dinner together. My grandparents and I really enjoyed ourselves that day.We should care for not only our own grandparents 42. also the other old people around us. They may need help and love too, 43. (especial) if their families live far away from them.Around my primary school, there is a 44. (nurse) home. I often go to visit the old people who live there. I like to sing songs to them and tell them jokes. I am their old friend, and they are always happy 45. (see) me.Don't be too shy to show your love for the old people. Your 46. (kind) will make 47. big difference to their lives.【答案】38.to;39.gave;40.myself;41.dishes;42.but;43.especially;44.nursing;45.to see;46.kindness;47.a【知识点】表示数量“一”;过去式和过去分词;动词不定式;人生百味类;记叙文【解析】【分析】文章大意:文章以作者照顾祖父母、探访养老院老人的经历为例,阐述了关爱老人是一种美德,呼吁人们向身边老人表达爱与善意。【点评】考查语法填空。本题解题需重点掌握固定搭配(如 show sth. to sb.、not only...but also... 等)、词形转换(如形容词变副词、形容词变名词、名词变复数等)及时态运用(如一般过去时),同时注意语境中词性的正确判断(如动名词作定语)。38.句意:而且我们应该向身边的老人表达我们的爱。show,中文含义为 "展示;表达",动词。根据固定搭配 "show sth. to sb."(向某人展示 / 表达某物)可知,此处应填介词 to,故答案为 to。39.句意:我把自己做的礼物送给他们,并和他们聊天。give,中文含义为 "给;赠送",动词。根据前文 "Last Sunday" 可知,事件发生在过去,应用一般过去时,give 的过去式为 gave,故答案为 gave。40.句意:我把自己做的礼物送给他们,并和他们聊天。my,中文含义为 "我的",形容词性物主代词。根据固定搭配 "by oneself"(独自;亲自)可知,此处需填其反身代词形式 myself,故答案为 myself。41.句意:我为他们做了几道特别的菜,然后我们一起吃了晚饭。dish,中文含义为 "菜肴",可数名词。根据前文修饰词 "a few"(几个;一些,后接可数名词复数)可知,此处需填其复数形式 dishes,故答案为 dishes。42.句意:我们不仅要关心自己的祖父母,还要关心身边其他的老人。根据固定搭配 "not only...but also..."(不仅…… 而且……)可知,此处应填 but,故答案为 but。43.句意:他们可能也需要帮助和关爱,尤其是当他们的家人住得离他们很远的时候。especial,中文含义为 "特别的;特殊的",形容词。此处需用副词修饰整个条件状语从句,especial 的副词形式为 especially,故答案为 especially。44.句意:在我的小学附近,有一家养老院。nurse,中文含义为 "护士",名词。根据固定搭配 "nursing home"(养老院)可知,此处需填其动名词形式 nursing 作定语,故答案为 nursing。45.句意:我是他们的老朋友,他们见到我总是很开心。see,中文含义为 "看见;见到",动词。根据固定搭配 "be happy to do sth."(做某事很开心)可知,此处用不定式,故答案为 to see。46.句意:你的善意会对他们的生活产生很大影响。kind,中文含义为 "善良的;友好的",形容词。此处位于形容词性物主代词 "Your" 之后,需填其名词形式 kindness,故答案为 kindness。47.句意:你的善意会对他们的生活产生很大影响。根据固定搭配 "make a big difference"(产生很大影响;起很大作用)可知,此处应填不定冠词 a,故答案为 a。48.(2025八上·黔西开学考) 他在图书馆做志愿者。He a volunteer in the library.【答案】works;as【知识点】汉译英;第三人称单数;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;固定搭配;不及物动词+介词【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少"做(担任)" work as 。work as是固定短语,意为"担任;以……身份而工作",句子描述的是他的身份和工作性质,因此用一般现在时,主语He是第三人称单数,所以动词work要用第三人称单数形式works。故答案为:work as。【点评】考查汉译英。注意work as这个固定短语的用法,同时要注意主谓一致,主语是第三人称单数时,动词要加"s"。49.(2025八上·黔西开学考) 我经常在课后和李丽聊天。I often Lily after class.【答案】chat with【知识点】汉译英;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;肯定陈述句;固定搭配【解析】【分析】根据中英文对照可知此句缺少成分 "和…… 聊天"。"和…… 聊天" 对应的固定短语是 "chat with",其中 "chat" 为动词(意为 "聊天"),"with" 为介词,后接聊天对象 "Lily"。结合语句 "I often … Lily after class" 可知,句子时态为一般现在时,主语 "I" 是第一人称,因此 "chat" 用原形,符合 "主语(第一人称)+ 一般现在时动词原形 + 宾语" 的语法规则,且短语搭配完整、语义准确,故答案为 chat with。【点评】考查汉译英。解题关键在于记住 "和某人聊天" 的固定短语 "chat with sb.",明确其基本用法;同时需结合主语人称(第一人称 "I")和时态(一般现在时,表经常性动作 "often"),确定动词 "chat" 用原形,避免因时态混淆或短语搭配不当(如漏用 "with")而出错,此外还可区分 "chat with"(侧重双向交流)与 "talk to"(侧重单向诉说)的语义差异,此处 "和李丽聊天" 需用 "chat with"。50.(2025八上·黔西开学考) 母亲节给母亲送礼物是很有意义的。 to give gifts to mothers on Mother's Day.【答案】lt's;meaningful【知识点】汉译英;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;固定搭配【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少"很有意义的" meaningful 。根据"母亲节给母亲送礼物是很有意义的",可知句子的主语" 母亲节给母亲送礼物 "是动词短语,为避免头重脚轻放在句末,用代词It指代 " 母亲节给母亲送礼物 " ,并作形式主语放在句首。固定句型:"It's + 形容词 + to do sth."作某事是……的。描述经常发生的事情用一般现在时,It是第三人称单数形式,be动词用is,It is缩写为It's,形容词 meaningful 直接填。故答案为: lt's meaningful。【点评】考查汉译英。注意"It's + 形容词 + to do sth."这个固定句型的用法,其中"it"作形式主语,真正的主语是后面的动词不定式"to do sth."。51.(2025八上·黔西开学考) 五年前这座城市里只有两家工厂。 only two factories in the city five years ago.【答案】There;were【知识点】汉译英;一般过去时;There be句型的肯定句;其他语法一致形式【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少"有"。根据"五年前这座城市里只有两家工厂",可知这里要用"there be"句型,表示"某地有某物",且"five years ago"表明句子时态是一般过去时,"two factories"是复数,所以be动词用"were"。故答案为:There were。【点评】考查汉译英。注意there be句型的用法,它表示"某地有某物",be动词的单复数要根据后面的主语来确定,同时要根据时间状语判断句子的时态,从而确定be动词的正确形式。52.(2025八上·黔西开学考) 这学期我将尽我最大的努力学好英语。I'll my to learn English well this term.【答案】try/do;best【知识点】动词原形;固定搭配;一般将来时【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少"尽……最大的努力"。固定短语: 尽……最大的努力try do one's best或do one's best 。根据 I'll …可知句子用一般将来时:will+动词原形。故答案为:try/do ; best。【点评】考查汉译英。注意固定短语:try/do one's best的用法,它表示尽某人最大的努力做某事,53.(2025八上·黔西开学考) 假如你是李华,你的美国笔友Eric给你发来邮件,想了解你在暑假期间的学习和生活情况。请你根据以下提示,给Eric回一封邮件。1.每天的学习安排;2.周末的活动;3.你的暑假感受或收获。要求:1. 包含所给提示信息,可适当补充;2. 条理清晰,语句通顺,格式正确,书写规范;3. 不少于80词。【答案】One possible version:Dear Eric,I' m so happy to receive your email. You wanted to know about my study and life during the summer holiday, so let me tel you.Every day, I had a regular study plan. In the morning, I spent an hour reading storybooks and finished my summer homework. In the afternoon, I took online English classes to practice speaking. It's fun to learn with foreign teachers!On weekends, I never stayed at home all day. Sometimes my family and I went to the park to ride bikes. I also helped my mom wash dishes or clean my room. She always said I was more responsible.This summer, I not only made progress in English but also learned to manage my time well. I feel relaxed and meaningful. How was your summer holiday I' m looking forward to your reply.Best wishes,Li Hua【知识点】应用文写作;记叙文;应用文;日常活动;书信、电子邮件【解析】【分析】本题属于应用文中的邮件写作。内容方面需涵盖暑假每天的学习安排、周末的活动以及暑假感受或收获这三个要点,并且可以适当补充其他相关信息。语言方面要求条理清晰,语句通顺。开头简单回应收到对方邮件的喜悦,并引出要介绍的内容,即暑假学习和生活情况。中间分别详细阐述每天的学习安排、周末的活动,条理清晰地呈现相关信息。结尾总结暑假的收获,询问对方暑假情况,并表达期待回复。主要使用一般过去时来描述暑假期间已经发生的学习和生活活动,在表达感受和期待回复时可使用一般现在时。文章需要掌握与学习(如 study plan、summer homework、online English classes)、活动(如 ride bikes、wash dishes、clean the room)以及感受(如 relaxed、meaningful)相关的词汇。运用一些常用句型来使表达更丰富,例如"spend time doing sth."(花时间做某事)、"not only...but also..."(不但……而且……)等。要注意邮件的格式正确,内容完整,逻辑连贯,避免出现语法错误和拼写错误。【点评】考查材料作文。文章开头简洁明了,直接回应收到邮件,并点明要介绍暑假学习和生活情况,自然引出下文。中间分别从每天的学习安排和周末的活动两个方面进行阐述,条理清晰,层次分明。结尾总结暑假收获,询问对方暑假情况,并表达期待回复,使邮件内容完整。内容丰富,涵盖了题目要求的所有要点。详细描述了每天不同时间段的学习活动,如早上阅读故事书、完成暑假作业,下午上英语网课;也介绍了周末丰富多样的活动,如和家人去公园骑车、帮妈妈洗碗和打扫房间。此外,还提到了暑假的收获,不仅英语有进步,还学会了合理安排时间。文章通过介绍暑假的学习和生活情况,展现了充实且有意义的暑假生活,同时表达了对朋友的关心和期待交流的心情。写得好的句子或内容: Every day, I had a regular study plan. In the afternoon, I took online English classes to practice speaking. It's fun to learn with foreign teachers! On weekends, I never stayed at home all day. This summer, I not only made progress in English but also learned to manage my time well.1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 贵州省黔西南州兴义一中2025-2026学年八年级上学期入学英语试卷(学生版).docx 贵州省黔西南州兴义一中2025-2026学年八年级上学期入学英语试卷(教师版).docx