江西省九江市德安县德安县第二中学2025-2026学年高一上学期10月月考英语试题(含解析,含听力原文及音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

江西省九江市德安县德安县第二中学2025-2026学年高一上学期10月月考英语试题(含解析,含听力原文及音频)

资源简介

江西省德安县第二中学2025-2026学年度上学期10月月考
高一英语试题
时间120分钟 总分150分
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话,每段对话仅读一遍。
1.What time is it now
A.8:00. B.8:15. C.8:30.
2.How many roses does the man see now
A.Five. B.Four. C.Three.
3.Where will the speakers go
A.To the park. B.To the museum. C.To the supermarket.
4.How did the man feel about the ride
A.Relaxed. B.Worried. C.Puzzled.
5.What is the probable relationship between the speakers
A.Doctor and patient. B.Husband and wife. C.Parent and child.
第二节(共15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5分)
听下面5段对话或独白,每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6-7题。
6.What does Jack have to do at 10:00 am
A.Attend a lecture. B.Catch a bus. C.Repair his bike.
7.How does the boy usually go to school
A.By bus. B.By bike. C.By car.
听第7段材料,回答第8-10题。
8.What does the man want to borrow
A.A maths book. B.Some money. C.A notebook.
9.Where does the man work part-time
A.In a school. B.In a supermarket. C.In a restaurant.
10.Why does the man work part-time
A.His mother lost her job.
B.He wants to save money.
C.His father was out of work.
听第8段材料,回答第11-13题。
11.What is the man doing
A.Doing a survey. B.Asking the way. C.Giving directions.
12.Where does the woman come from
A.Canada. B.England. C.America.
13.What does the woman teach in a school
A.English. B.Medicine. C.French.
听第9段材料,回答第14-17题。
14.What’s the relationship between Hannah and Toby
A.Mother and son. B.Sister and brother. C.Husband and wife.
15.What is the woman’s husband
A.A host. B.A teacher. C.A doctor.
16.When will the summer holidays come
A.In two days. B.In two weeks. C.In two months.
17.What will the woman do during the summer holidays
A.Go surfing. B.Go travelling. C.Go walking.
听第10段材料,回答第18-20题。
18.Where is Lily
A.On a train. B.On a boat. C.On a plane.
19.Why is Lily going abroad
A.To study. B.To visit her friend. C.To travel.
20.How long is Lily’s journey
A.3 hours. B.4 hours. C.7 hours.
第二部分 阅读理解(每小题2.5分,满分50分)
A
Universal Beijing Resort (度假区) This is a fascinating theme park with the best universal rides, shows and attractions from around the world. You can play in these areas: The Magic World of Harry Potter, Transformers, Kung Fu Panda Land, Hollywood Water World, Minion Land (小黄人) and Jurassic World (侏罗纪世界). Its one-day ticket will follow a four-tiered pricing (四级票价) way: Low Season tickets 418 RMB: weekdays in Spring, Fall and Winter; Mid-Season tickets 528 RMB: weekends in Spring, Fall and Winter; High Season tickets 638 RMB: Opening Month some holidays; Special Season tickets 748 RMB: May Day, National Day, Spring Festival and Summer Holiday. Opening time: 9: 00 a. m. — 9: 00 p. m. You can click here https: //www./ for more information.
21.If a couple wants to go to the resort during weekdays in Fall, they should pay ______.
A.836 RMB B.1,056 RMB C.1,276 RMB D.1,496 RMB
22.Which of the following is NOT available for visiting the Universal Beijing Resort
A.At 10: 00 a. m. B.At 1: 00 p. m.
C.At 8: 30 p. m. D.At 9: 30 p. m.
23.Where can you find this text
A.In a magazine. B.In a novel.
C.In a website. D.In a brochure.
B
As summer ends, new students are starting high school. We talk to some of them, and they share their thoughts as they leave their old schools behind and start a new life.
Eva Lumber is leaving for Ashton Park School, and she says, “Most of my friends are going to another school, but I chose Ashton Park because of its sports. I do a lot of sports. I’m looking forward to having lots of different lessons in different classrooms, but a bit apprehensive about getting lost in the first few days, because the school is really big.”
Jaison Paul is going to Chorlton High School. “Most of my friends are going to different schools. I feel quite shy about talking in front of a lot more students and people I don’t know. But even though I feel nervous, I’m looking forward to meeting new people and making new friends and to having more lessons, especially in science, because there are more resources (资源) there,” he says.
We also talk to some older students, who offer freshmen their advice. Tyrell Cobo-Brown and Marni Barlow-Marshall are two of them.
Tyrell suggests, “Always be yourself. You will make friends, even if you don’t run into many people from your old school. I only had a few friends at first, but now I have lots. Also, always finish your work before the deadline (截止日期), or you might not finish it at all, as I know from experience. And remember to keep your study notes because they’ll help you understand what you learn.”
Marni says, “Try your hardest. There will be people cleverer than you, so just try not to compare yourself to others. Don’t be afraid to make new friends; put yourself out there. You don’t always have to stay friends with your old ones; sometimes it’s good to let go of the past.”
24.What does the underlined word “apprehensive” in paragraph 2 mean
A.Confident. B.Worried. C.Surprised. D.Angry.
25.What can we learn about Jaison
A.He is interested in science. B.He is confident in front of others.
C.He is afraid of making new friends. D.He is nervous about having more lessons.
26.What advice does Tyrell offer to freshmen about their studies
A.Always have a study plan of your own.
B.Be your best self and learn from experience.
C.Complete your work on time and keep notes.
D.Make sure you understand everything in class
27.What idea about friendships would Marni support
A.Just have a few close friends. B.Move on from old friendships.
C.Never compare yourself to old friends. D.Try hard to develop lasting friendships.
C
You may not know a lot of people when you start high school. Even if you know some freshmen,you still feel nervous that you don’t know any upperclassmen or teachers. How are you going to make friends among this sea of unknown faces
Most high schools hold freshman orientation before school actually starts, which is helpful not only because you can know your way around the building, but also because you get to meet some of your teachers and fellow freshmen.That way,when you show upon your first day of school, you may already recognize a few familiar faces. When you talk to your new classmates, you’ll probably find that a lot of them are feeling just like you are.They’re all new to the school and don’t know what to expect.Talking about a common worry with them can help you develop friendships.
The work in high school is something that freshmen are possibly worried about.The work in high school builds on what you learnt in middle school,giving you a more advanced knowledge of many subjects. So you may find you have more work to do or that it’s a bit more challenging.If you ever find your work too difficult, teachers can give you extra help.
High school also has more extra-curricular activities than middle school does such as clubs, music and theatre groups and sports teams.This is a good time to explore your interests and try new things.
High school gives you the chance to learn how to manage your time, to develop your social skills and interests, and more importantly to be more independent and responsible.
28.How do the freshmen usually feel when they start high school
A.Proud. B.Anxious. C.Excited. D.Curious.
29.What does the underlined word “orientation” mean in Paragraph2
A.A game. B.Discussion. C.Training. D.An examination.
30.What are freshmen probably worried about according to Paragraph3
A.The learning tasks. B.The ability to make friends.
C.The friendship with teachers. D.The freshman orientation.
31.Extra-curricular activities mainly help students________.
A.build up their strength B.develop their interests
C.develop friendships D.improve their learning ability
D
For many teens (青少年), Saturday mornings are a time to sleep in. After a busy week of waking up early, weekends offer a chance to catch up on rest. A new study finds that sleeping in on weekends — as long as it’s not for more than two additional hours — may help teens feel less anxious (焦虑的).
Sleep is very important for everyone, especially teens, because it helps the brain and body work properly. However, 75% of American teens do not get the recommended (推荐) 8 to 10 hours of sleep each night. School, homework, and other activities require early wake-ups, and teens usually find it difficult to fall asleep before 11 pm.
In the past, research has suggested that sleeping too much on weekends could cause health problems. But no one had looked closely at how weekend sleep affects anxiety.
Sojeong Kim, a researcher from the University of Oregon, decided to study this. She focused on teens aged 12 to 15, as this is when sleep problems often start. The study used data from around 1,900 teens who had filled out questionnaires about their feelings of anxiety.
The results showed that teens who slept in on weekends had lower anxiety, but only if they slept for less than two additional hours. Teens who didn’t sleep in-or lost sleep on the weekend-reported higher anxiety levels. Those who slept in more than two additional hours had the most anxiety of all.
Kim believes that sleeping too much on weekends can cause “social jet lag”, just like the tiredness people feel when they travel across time zones. For now, she wants teens to know there can be benefits to sleeping in on the weekend. “Getting a little more sleep on weekends might help you feel less anxious,” she says. “But sleeping too much may make things worse.”
32.What does the author want to point out in paragraph 2
A.It’s hard for teens to get enough sleep.
B.Too much homework is harmful to kids.
C.Most teens sleep for over eight hours.
D.Adults enjoy sleeping late on workdays.
33.What were the teens in the study asked to do
A.Finish a test paper. B.Answer some questions.
C.Write a diary entry. D.Go to bed early every day.
34.What did the study show about teens sleeping in over two additional hours on weekends
A.They avoided “social jet lag”. B.They felt calm in the classroom.
C.They experienced higher anxiety. D.They reported a look of satisfaction.
35.Which is the most suitable title for the text
A.How Early Wake-ups Affect Teens B.The Best Time for Teens to Sleep
C.How Teens End Struggles at School D.Teens’ Catch-up Sleep on Weekends
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Teenage life: better now, or in the past
Does this situation sound familiar(熟悉的)
You’re complaining(抱怨) to your parents about something. Maybe your computer isn’t powerful enough to play the latest games. 36 Then you hear...
“When I was your age, there weren’t any computers or video games. And I didn’t get a bike until I was 16. And it was second-hand. 37 ”
So is it really true that life is better for teenagers now It is certainly true that many teenagers have got more things nowadays. 38 So parents have got more money to spend on each child. And many things are cheaper than they were when our parents were children.
39 Forty years ago, no one could imagine a world with tiny computers and amazing smartphones. And now these things are necessary—we can’t imagine living without them!
However, technology often means we spend more time at home. And often it’s just us, with our computer or television. Teenagers don’t do enough exercise. 40 And, although young people still get on well with their friends, some people think teenagers today don’t have so many social activities as the teenagers in the past.
What do you think How is teenage life better these days
A.And it was too big for me.
B.A typical family is smaller now.
C.You get very unhappy with this.
D.Or your friends’ bikes are better than yours.
E.So they aren’t as healthy as the teenagers in the past.
F.Life was not easy in the past.
G.Technology is probably the greatest change in our life.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
A little boy told his mother that there was a teacher-parent meeting in his school. To the little boy’s 41 , she said she would go. This would be the first time that his classmates and teacher met his mother and he felt 42 of her appearance. Although she was a beautiful woman, there was a severe scar (伤疤) that 43 nearly the entire right side of her face. The boy never wanted to 44 why or how she got the scar.
At the meeting, the people were 45 by the kindness and natural beauty of his mother 46 the scar, but the little boy was still embarrassed (尴尬的) and 47 himself from everyone. He, however, 48 a conversation between his mother and his teacher.
The teacher asked 49 , “How did you get the scar on your face ”
The mother replied, “When my son was a baby, he was in a room that caught fire. Everyone was too afraid to go in because the fire was out of 50 , so I went in. As I was running toward his bed, I saw a piece of wood coming down and I placed myself over him trying to protect him. I was knocked 51 but fortunately, a fireman came in and saved both of us.” She 52 the burned side of her face. “This scar will be permanent, but until this day, I have never 53 what I did.”
At this point, the little boy came out running toward his mother with tears in his eyes. He held her in his arms and appreciated her great 54 of sacrifice (牺牲), He held her hand 55 for the rest of the day.
41.A.enjoyment B.disappointment C.surprise D.sorrow
42.A.sick B.ashamed C.afraid D.tired
43.A.included B.passed C.covered D.shaded
44.A.talk about B.think about C.care about D.bring about
45.A.impressed B.shocked C.excited D.comforted
46.A.in honor of B.in spite of C.instead of D.because of
47.A.hid B.protected C.separated D.escaped
48.A.understood B.reminded C.heard D.learned
49.A.carefully B.angrily C.nervously D.anxiously
50.A.control B.order C.danger D.focus
51.A.helpless B.hopeless C.senseless D.useless
52.A.hated B.showed C.wiped D.touched
53.A.forgotten B.recognized C.considered D.regretted
54.A.honour B.spirit C.happiness D.pride
55.A.quietly B.slightly C.tightly D.suddenly
第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空自处填入1个适当单词或括号内单词的正确形式。
Schoolwork can be stressful sometimes, 56 (especial) in the final year of high school. Daily routine can pile up and affect our health. Therefore, 57 (find) a good way to deal with pressure is important. I just discovered my new favorite method: the trampoline (蹦床)!
The door opens and you are 58 (amaze) to see people jumping and flying around like superheroes. The trampoline park is full of colourful inflatables (充气气垫). For 59 (begin), it is the best area to start.
It was a little bit 60 (frighten) at the beginning, as we can hardly walk on the trampolines. But when I started to jump, I felt all the stress leave my body. After jumping for a while, I 61 (lie) down and closed my eyes, imagining I had become a bird 62 could touch the sky.
There 63 (be) some other bouncing activities. My favorite one was the basketball dunking area. It included a full-height basketball hoop above runway trampolines. With the power of bouncing, I could dunk like 64 NBA superstar. It was not only relaxing, but also fun!
While outdoor activities are largely up to the weather, indoor trampoline parks are really good places 65 (go) whenever you want to have a good time.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 应用文写作(满分15分)
66.假定你是李华,你校的社团丰富多样,马上就要开始活动了,你已选好了社团。请你给交换生好友Sam写封信,内容包括:
1.介绍你的社团的活动;
2.该社团会带给你的好处。
注意:
1.写作词数应为80左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Sam,
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节读后续写(满分25分)
67.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Sometimes an act of kindness can mean a lot in life.
Three years ago I worked for a few weeks as a doctor in a new dental clinic (牙科诊所) at Victor Harbor, to the south of Adelaide and an hour further away than my usual workplace. My first day there was a rush driving to the new clinic and getting used to the clinical environment.
As it was all new to me, I took off my gold rings: my wedding ring, and one that was an anniversary (周年纪念日) gift from my husband. I put them in a tissue (纸巾) and placed them beside my computer. During my lunch break, I noticed the tissue and thought that it did not look very clean and threw it into the rubbish bin. I went about my work and my day went well; I met new patients and felt that I had been productive. At the very first day at the clinic, I did a good job, busy but fruitful. So I felt more than proud. When it was time to get off work, I changed my clothes and went out of the clinic, thinking nothing of the ring.
Driving home at the end of the day, just moments before I reached my house, I noticed that my rings were missing. I felt the heat in my body rise, my face burning red. I felt sick to my stomach. I spent an hour or so making calls, trying to find my rings. The first people I called were my manager and clinical leader and they gave me a few phone numbers for cleaners. I got in touch with a lady who managed the cleaning services for the clinic, and she told me that the bins had already been collected. I knew nothing could be done now. I had lost my rings. It mattered much to me and now as if I lost a precious thing and my feelings were beyond words.
注意:
1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
But about two hours later, I received an amazing phone call.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Three days later, I finally got a chance to thank the cleaner face to face.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________江西省德安县第二中学2025-2026学年度上学期10月月考
A.In a school.
B.In a supermarket.
C.In a restaurant.
10.Why does the man work part-time
高一英语试题
A.His mother lost her job
时间120分钟总分150分
B.He wants to save money.
第一部分听力(共两节,满分30分)
C.His father was out of work.
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听第8段材料,回答第11-13题。
听下面5段对话,每段对话仅读一遍。
11.What is the man doing
1.What time is it now
A.Doing a survey.
B.Asking the way.
C.Giving directions.
A.800
B.8:15.
C.8:30.
12.Where does the woman come from
2.How many roses does the man see now
A.Canada.
B.England.
C.America
A.Five.
B.Four.
C.Three.
13.What does the woman teach in a school
3.Where will the speakers go
A.English
B.Medicine.
C.French.
A.To the park.
B.To the museum
C.To the supermarket
听第9段材料,回答第14-17题。
4.How did the man feel about the ride
14.What's the relationship between Hannah and Toby
A.Relaxed.
B.Worried.
C.Puzzled.
A.Mother and son.
B.Sister and brother.
C.Husband and wife
5.What is the probable relationship between the speakers
15.What is the woman's husband
A.Doctor and patient.B.Husband and wife
C.Parent and child
A.A host.
B.A teacher.
C.A doctor.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
16.When will the summer holidays come
听下面5段对话或独白,每段对话或独白读两遍。
A.In two days.
B.In two weeks.
C.In two months.
听第6段材料,回答第6-7题。
17.What will the woman do during the summer holidays
6.What does Jack have to do at 10:00 am
A.Go surfing.
B.Go travelling.
C.Go walking.
A.Attend a lecture.
B.Catch a bus.
C.Repair his bike.
听第10段材料,回答第18-20题。
7.How does the boy usually go to school
18.Where is Lily
A.By bus.
B.By bike.
C.By car.
A.On a train.
B.On a boat.
C.On a plane.
听第7段材料,回答第8-10题。
19.Why is Lily going abroad
8.What does the man want to borrow
A.To study.
B.To visit her friend.
C.To travel.
A.A maths book.
B.Some money.
C.A notebook.
20.How long is Lily's journey
9.Where does the man work part-time
A.3 hours.
B.4 hours.
C.7 hours.
第1页,共10页
第2页,共10页江西省德安县第二中学2025-2026学年度上学期10月高一英语试题参考答案
1.B
【原文】M: Well, I wonder why the shop is not open.
W: Yeah, it’s already a quarter past eight now.
2.A
【原文】W: What do you think of this garden, Tony
M: Well, it’s really nice, and I can see five roses now. They look beautiful.
W: I agree. There were only three roses coming out last week, and four the day before yesterday.
3.B
【原文】W: We may go to the museum this week. It’s next to the supermarket.
M: I think it’s a good idea. Let’s hope it’s not too crowded.
W: The weather is fine. I suppose many people will go to the park.
4.A
【原文】W: Did you enjoy the ride
M: Oh, it was nice just to rest and not have to worry about driving. I read my book and did puzzles the whole way. I don’t know why I’ve never taken the train before.
5.A
【原文】M: Madam, what seems to be the problem
W: I feel terrible. I’ve got a cold and I have a pain here on my neck. I’m not sleeping well, either.
6.A 7.B
【详解】W: I just saw Jack at the bus station. Why is he waiting for a bus
M: He has to go to a lecture at 10: 00 this morning.
W: I know that. But why did he have to wait for a bus You always go to school by bicycle together, don’t you
M: That’s right. But his bicycle broke down, and he had it repaired this morning.
8.C 9.B 10.C
【原文】M: Tina, can I borrow your notebook for maths
W: Here you are.
M: You are a great help, Tina.
W: I don’t quite understand why you need my notebook. You do well in taking notes.
M: Well, I have to work in a supermarket from 7 to 9 every evening. And sometimes I can’t follow the teacher.
W: Oh, that’s really bad for your study. Do you have to work part-time
M: Yeah. My father lost his job three months ago and I must make some money by myself.
W: Hmm, I understand. Please take care of yourself!
M: Thanks.
11.A 12.C 13.B
【原文】M: Excuse me, madam, have you got a moment I’m doing a survey on TV watching habits. Could I ask you a few questions
W: Certainly, go ahead.
M: Well, I need some basic information about you. First of all, what is your name
W: Anne.
M: Are you a Canadian citizen
W: Actually I am American. I have been living here in Canada for more than fifteen years, but I was born in the US.
M: What is your first language or the language you wish to use in the survey
W: You may ask the questions in either language. I am good at French, but my mother language is English.
M: What is your job
W: I am a doctor, working for the general hospital. I also consider myself a medical science researcher. I teach medicine in a school, too. That is why I am very busy.
14.B 15.C 16.B 17.C
【原文】M: So, Judy. You are a mother of four.
W: That’s right.
M: What’s the age range
W: Hannah the oldest is twenty and Toby the youngest is fourteen. They always fight with each other.
M: I see. Do you find yourself playing the peacemaker or is that more your husband
W: Um, he’s not at home in the evenings quite a bit, because he works as a doctor.
M: Well, you are a teacher, so you are working with children all day and then you come home and you have got yours to deal with.
W: Yes.
M: It’s June now, so they’ve got exams coming up. Is that difficult making them prepare for their exams
W: Yes, I found it very stressed.
M: So how long until you finish teaching and the children finish their exams
W: Another two weeks.
M: How are you going to celebrate finishing this stressful period
W: Well, the summer holidays are really nice. Instead of going traveling or surfing, I like going for lots of walks.
M: Hope you enjoy your holiday.
W: Thank you.
18.C 19.A 20.C
【原文】
W: Here I am alone on this Boeing 747. I am going to another country to go to school. I am happy and excited. But I am also lonely. My family and my friends are at home. I am up here in the sky, halfway over an ocean. I am not afraid, but I am worried. What will my new life be like Where will I live Will people be friendly Will someone meet me at the airport Four hours ago, I was at the airport in my country. My family and friends were with me. Everyone was saying, “Goodbye, Lily. Good Luck!” I looked at my parents’ faces. I saw big smiles. I knew that they were proud of me. But I also saw tears in their eyes. I knew that they were going to miss me. At home it is two o’clock in the afternoon. My family is learning to live without me. And now I must learn to live without them. My parents want me to go to school. I want to go to school, too. So here I’m on this airplane. I must stop thinking about my family and friends. I will be in a new country in three hours. I must be brave because I will have a lot to do.
21.A 22.D 23.C
【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了北京环球影城的相关内容。
21.细节理解题。根据“Low Season tickets 418 RMB: weekdays in Spring, Fall and Winter(淡季票418元:春天,秋天,冬天的工作日)”可知,秋天工作日票价418,所以一对夫妇要付836 RMB。故选A。
22.细节理解题。根据“Opening time: 9: 00 a. m. — 9: 00 p. m.(开放时间:上午9:00至晚上9:00。)”可知,游客不可以在晚上九点三十去参观北京环球影城。故选D。
23.推理判断题。根据“You can click here https: //www./ for more information. (你可以点击这里https://www./ 获取更多信息)”可知,这篇文章来源于网络。故选C。
24.B 25.A 26.C 27.B
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了新生入学时的心情和学长的建议。
24.词句猜测题。根据前文“I’m looking forward to having lots of different lessons in different classrooms(我期待着在不同的教室里学习很多不同的课程)”以及but可知,划线句子表达的心情应是和looking forward to相反,以及后文“because the school is really big.(因为学校真的很大)”可知,因为学校很大,应是担心迷路,推知apprehensive为“担心的”之意,和B项“worried(担心的)”意思相近。故选B项。
25.细节理解题。根据第三段“Jaison Paul is going to Chorlton High School. “Most of my friends are going to different schools. I feel quite shy about talking in front of a lot more students and people I don’t know. But even though I feel nervous, I’m looking forward to meeting new people and making new friends and to having more lessons, especially in science, because there are more resources (资源) there,” he says.(Jaison Paul要去乔尔顿高中了。“我的大多数朋友都去了不同的学校。在这么多学生和不认识的人面前讲话,我感到很害羞。但即使我感到紧张,我也期待着认识新朋友,交新朋友,上更多的课,特别是在科学方面,因为那里有更多的资源,”他说)”可知,Jaison对科学很感兴趣。故选A项。
26.细节理解题。根据倒数第二段“Tyrell suggests, “Always be yourself. You will make friends, even if you don’t run into many people from your old school. I only had a few friends at first, but now I have lots. Also, always finish your work before the deadline (截止日期), or you might not finish it at all, as I know from experience. And remember to keep your study notes because they’ll help you understand what you learn.”(Tyrell建议:“永远做你自己。你会交到朋友,即使你不会遇到很多来自旧学校的人。起初我只有几个朋友,但现在我有很多。此外,一定要在截止日期前完成你的工作,否则你可能根本完成不了,这是我的经验。记住记好学习笔记,因为它们会帮助你理解所学的内容。”)”可知,Tyrell建议新生按时完成作业并记笔记。故选C项。
27.推理判断题。根据最后一段“Marni says, “Try your hardest. There will be people cleverer than you, so just try not to compare yourself to others. Don’t be afraid to make new friends; put yourself out there. You don’t always have to stay friends with your old ones; sometimes it’s good to let go of the past.”(Marni说:“尽你最大的努力。总会有人比你聪明,所以尽量不要拿自己和别人比较。不要害怕结交新朋友;让自己走出去。你不必总是和你的老朋友保持朋友关系;有时候放下过去是件好事。”)”可知,Marni支持的观点是从旧的友谊中走出来。故选B项。
28.B 29.C 30.A 31.B
【导语】本文是一篇说明文。这篇文章主要是关于高中新生的困惑和适应问题,建议通过参加新生导航和与同学交流来减轻紧张感。另外,高中的学习压力有所增加,但老师会提供额外的帮助。高中还有更多的课外活动,可以探索兴趣并尝试新事物。最终,高中将为学生提供管理时间、发展社交技能和兴趣,以及独立和负责等方面的机会。
28.细节理解题。根据第一段中“ Even if you know some freshmen, you still feel nervous that you don’t know any upperclassmen or teachers. ( 即使你认识一些高一新生,你仍然会因为不认识任何学长或老师而感到紧张。)”可知,即使你认识一些高一新生,你仍然会因为不认识任何学长或老师而感到紧张,刚上高中的新生通常是感觉紧张不安的。故选B。
29.词义猜测题。根据文章第二段第一句话 “before school actually starts, which is helpful not only because you learn your way around the building and get to meet some of your teachers, but also because you get to meet fellow freshmen. (在学校真正开始之前,这是很有帮助的,不仅因为你可以在大楼里认识你的路,而且因为你可以认识一些老师和新生。)”可知,freshman orientation 是帮助你了解学校建筑物,认识老师和同学,类似于新生培训大会。故 orientation 指的是“培训”。故选C。
30.细节理解题。根据文章第三段第一句话“The work in high school is something that freshmen are possibly worried about. (高中的功课可能是新生们最担心的事情。)”可知,高中的学业是新生们比较担心的一方面。故选A。
31.推理判断题。根据倒数第二段中“High school also has more extra-curricular activities than middle school does such as clubs, music and theatre groups and sports teams. This is a good time to explore your interests and try new things. (高中也比初中有更多的课外活动,如俱乐部、音乐和戏剧团体以及运动队。这是探索你的兴趣和尝试新事物的好时机。)”可知,高中阶段的课外活动可以帮助学生培养探索新事物的兴趣。故选B。
32.A 33.B 34.C 35.D
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了青少年周末补觉的现象,研究发现周末适当补觉可能有助于减轻焦虑,但过度补觉可能会加剧焦虑。
32.细节理解题。根据第二段中“However, 75% of American teens do not get the recommended (推荐) 8 to 10 hours of sleep each night. School, homework, and other activities require early wake-ups, and teens usually find it difficult to fall asleep before 11 pm.(然而,75%的美国青少年每晚没有得到推荐的8到10小时的睡眠。学校、家庭作业和其他活动需要早起,青少年通常发现晚上11点前很难入睡)”可知,本段主要指出青少年很难得到足够的睡眠。故选A项。
33.细节理解题。根据第四段中“The study used data from around 1,900 teens who had filled out questionnaires about their feelings of anxiety.(这项研究使用了大约1900名青少年的数据,他们填写了关于自己焦虑感的问卷)”可知,研究中的青少年被要求填写关于焦虑感的问卷,即回答一些问题。故选B项。
34.细节理解题。根据倒数第二段中“Those who slept in more than two additional hours had the most anxiety of all.(那些周末多睡两个多小时的人焦虑感最强)”可知,周末多睡两个多小时的青少年经历了更高的焦虑。故选C项。
35.主旨大意题。通读全文,结合第一段中“A new study finds that sleeping in on weekends — as long as it’s not for more than two additional hours — may help teens feel less anxious (焦虑的).(一项新的研究发现,周末适当补觉——只要不超过两个小时——可能有助于减轻青少年的焦虑感)”可知,本文主要介绍了青少年周末补觉的现象,研究发现周末适当补觉可能有助于减轻焦虑,但过度补觉可能会加剧焦虑,故D项“Teens’ Catch-up Sleep on Weekends (青少年周末补觉)”概括文章主旨,适合作为文章标题。故选D项。
36.D 37.A 38.B 39.G 40.E
【导语】这是一篇议论文。文章主要讲述了青少年现在的生活和过去的生活的对比,详细讨论了生活变化之大,同时,这也带来了一些问题。
36.根据后文“And I didn’t get a bike until I was 16.(直到16岁我才有了一辆自行车。)”可知,这里应是与之相呼应提到了“自行车事件”。选项D“Or your friends’ bikes are better than yours.(或者你朋友的自行车比你的好。)”提到了“自行车事件”,符合分析。故选D项。
37.根据前文“And I didn’t get a bike until I was 16. And it was second-hand.(直到16岁我才有了一辆自行车。而且是二手的。)”可知,这里以父母的口吻讲述自己的自行车的“不好”,因此可推知,设空句应呼应话题,讲述二手自行车的不好。选项A“And it was too big for me.(它对我来说太大了。)”符合分析,“And”与前文构成递进关系,“it”与前文“a bike”,“it”相呼应。故选A项。
38.根据后文“So parents have got more money to spend on each child.(所以父母有更多的钱花在每个孩子身上。)”可知,父母有更多的钱花在每个孩子身上,设空句作为前一句,应讲述原因。选项B“A typical family is smaller now.(一个典型的家庭现在变小了。)”讲到了原因:家庭变小了,家里的小孩变少了,符合分析。故选B项。
39.设空句为该段中心句,应体现主旨核心。根据后文“Forty years ago, no one could imagine a world with tiny computers and amazing smartphones.(40年前,没有人能想象一个拥有微型电脑和令人惊叹的智能手机的世界。)”可知,该段的主旨核心是现代科技,选项G“Technology is probably the greatest change in our life.(科技可能是我们生活中最大的变化。)” 贴合该段主旨。故选G项。
40.根据前文“Teenagers don’t do enough exercise.(青少年缺乏足够的锻炼。)”提到当代青少年缺乏锻炼,由此可推知,设空句应讲述其后果,且应与过去的青少年进行比较。选项E“So they aren’t as healthy as the teenagers in the past.(所以他们不像过去的青少年那样健康。)”符合缺乏锻炼的后果,前后衔接紧密。故选E项。
41.B 42.B 43.C 44.A 45.A 46.B 47.A 48.C 49.A 50.A 51.C 52.D 53.D 54.B 55.C
【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了一个小男孩的学校要开家长会,他本来不愿意妈妈去参加,因为妈妈的脸上有一块很丑陋的伤疤。妈妈答应去参加,他却感到很失望。当听到老师和妈妈的谈话,得知伤疤是妈妈为救自己而留下的时,小男孩很惭愧。
41.考查名词词义辨析。句意:令小男孩失望的是,妈妈说她愿意去。A. enjoyment乐趣,享受;B. disappointment失望,沮丧,扫兴;C. surprise惊讶,惊喜;D. sorrow悲伤。根据后文“Although she was a beautiful woman, there was a severe scar that ____3___ nearly the entire right side of her face.(虽然母亲非常漂亮,但她整个右脸几乎……有一块严重的伤疤)”可知,尽管妈妈很漂亮,但是妈妈的脸上有一道疤痕,因此可知,他应是不想让妈妈参加家长会的,而妈妈答应去参加,这令他感到失望和沮丧。故选B项。
42.考查形容词词义辨析。句意:这将是他的同学和老师第一次见到他的母亲,他为她的外表感到尴尬。A. sick生病的;B. ashamed羞愧的,尴尬的;C. afraid担心的;D. tired疲倦的。根据后文可知妈妈的脸上有一道疤痕,该空与后文“but the little boy was still embarrassed(但是小男孩还是很尴尬)”中“embarrassed”相呼应,此空应是B项“ashamed(羞愧的,尴尬的)”。故选B项。
43.考查动词词义辨析。句意:虽然母亲非常漂亮,但她整个右脸几乎被一块严重的伤疤覆盖了。A. included包含,包括;B. passed通过;C. covered覆盖,遮盖;D. shaded给……遮挡(光线)。根据后文老师的提问“How did you get the scar on your face (您脸上的伤疤是怎么来的?)”可知,伤疤在妈妈的脸上,覆盖了半边脸。故选C项。
44.考查动词短语辨析。句意:小男孩从来不想谈论她为什么或如何得到这个伤疤。A. talk about谈论;B. think about考虑,思考;C. care about关心,在乎;D. bring about引起,导致。根据后文小男孩得知妈妈脸上伤疤的来历的反应“At this point, the little boy came out running toward his mother with tears in his eyes.(听到这里,小男孩走了出来,满含热泪奔向妈妈,拥抱着她)”可知,他应是在这次家长会之前从不知道伤疤的来历,没有和妈妈谈论过。故选A项。
45.考查动词词义辨析。句意:在会上,尽管有伤疤,人们还是被他母亲的善良和自然美所打动,但小男孩仍然很尴尬,躲藏了自己不让大家找到。A. impressed给……留下深刻的好印象;B. shocked使……震惊;C. excited使激动兴奋;D. comforted安慰。根据后文“by the kindness and natural beauty of his mother(被他母亲的善良和自然之美)”可知,妈妈的善良和自然美给家长会的人们留下了深刻的印象。故选A项。
46.考查介词短语辨析。句意:在会上,尽管有伤疤,人们还是被他母亲的善良和自然美所打动,但小男孩仍然很尴尬,躲藏了自己不让大家找到。A. in honor of纪念;B. in spite of尽管;C. instead of而不是;D. because of因为。根据前文的“by the kindness and natural beauty of his mother”可知,尽管有伤疤,人们还是被他母亲的善良和自然美所打动。故选B项。
47.考查动词词义辨析。句意:在会上,尽管有伤疤,人们还是被他母亲的善良和自然美所打动,但小男孩仍然很尴尬,躲藏了自己不让大家找到。A. hid躲藏,隐藏;B. protected保护;C. separated(使)分开,分离;D. escaped逃避,逃离。根据前文“the little boy was still embarrassed(小男孩仍然很尴尬)”可知,小男孩仍然很尴尬,不愿意见人,“hide from sb.”,意为“藏起来不让人找到”,符合语境。故选A项。
48.考查动词词义辨析。句意:然而,他听到了妈妈和老师之间的对话。A. understood理解;B. reminded提醒,使想起;C. heard听到;D. learned学习,得知,认识到。根据空后的宾语“a conversation between his mother and his teacher”可知应是动词“听到”。故选C项。
49.考查副词词义辨析。句意:老师小心地问:“您脸上的伤疤是怎么来的?”A. carefully小心谨慎地,仔细地;B. angrily生气地;C. nervously紧张不安地;D. anxiously焦急地。根据后文老师的问题“How did you get the scar on your face (您脸上的伤疤是怎么来的?)”可知,老师问到的问题应是属于妈妈的“隐私”,因此在询问时应是小心谨慎的态度。故选A项。
50.考查名词辨析。句意:因为火势失控,大家太害怕而都不敢进去,所以我就进去了。A. control控制;B. order顺序,命令;C. danger危险;D. focus焦点。根据后文“As I was running toward his bed, I saw a piece of wood coming down(当我跑向他的床时,我看到一块木头掉了下来)”提及有木头因着火掉下来,火势应该很大,失去控制。out of control“失去控制”。故选A项。
51.考查形容词词义辨析。句意:我被撞得毫无知觉,但幸运的是,一个消防员进来救了我们两个。A. helpless无助的,无能为力的;B. hopeless绝望的;C. senseless失去知觉的,无意义的;D. useless无用的,无效的,无价值的。根据前文“As I was running toward his bed, I saw a piece of wood coming down and I placed myself over him trying to protect him.(当我跑向他的床时,我看到一块木头掉了下来,我扑到他的身上努力保护他)”可知,妈妈为了保护小男孩应是被木头砸到以致失去了知觉。故选C项。
52.考查动词词义辨析。句意:她摸了摸脸上烧伤的一面。A. hated讨厌;B. showed给……看,表明;C. wiped擦干净,抹掉;D. touched触摸。根据后文“the burned side of her face(她脸上被烧伤的那一面)”可知,妈妈应是摸了摸自己受伤的脸。故选D项。
53.考查动词词义辨析。句意:这个伤疤将是永久的,但直到今天,我从未后悔我所做的一切。A. forgotten忘记;B. recognized辨认;C. considered认为,考虑;D. regretted遗憾,后悔。分析可知,“but”表达转折含义,虽然伤疤永远存在,但是,妈妈对“救儿子”这件事不会后悔。故选D项。
54.考查名词词义辨析。句意:他把她抱在怀里,感受到她巨大的牺牲精神。A. honour荣誉;B. spirit精神;C. happiness幸福,快乐;D. pride骄傲,自豪。根据前文“This scar will be permanent, but until this day, I have never ____13____ what I did.”可知,虽然伤疤永远存在,但是,妈妈对“救儿子”这件事不会后悔,因此当小男孩听到这些时,感到了妈妈为保护自己的牺牲精神。故选B项。
55.考查副词词义辨析。句意:这天剩下的时间,小男孩紧抓妈妈的手。A. quietly悄悄地,安静地;B. slightly轻微地,稍微;C. tightly紧紧地,牢固地;D. suddenly突然。根据前文“At this point, the little boy came out running toward his mother with tears in his eyes. He held her in his arms and appreciated her great ____14____ of sacrifice”可知,小男孩意识到了妈妈为保护自己而做出的牺牲,为妈妈的爱而感动,为自己以往对妈妈的态度而感到惭愧,因此紧紧握住妈妈的手。故选C项。
56.especially 57.finding/to find 58.amazed 59.beginners 60.frightening 61.lay 62.which/that 63.were 64.an 65.to go
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲的是作者通过体验蹦床运动来缓解高中学业压力的经历和感受。
56.考查副词。句意:学校作业有时会很有压力,尤其是在高中的最后一年。空格处用副词especially作状语,especially意为“特别,尤其”,故填especially。
57.考查动名词和不定式。句意:因此,找到一个应对压力的好方法是很重要的。空处作句子主语,可用动名词形式或不定式形式作主语,故填finding/to find。
58.考查形容词。句意:门打开了,你惊奇地看到人们像超级英雄一样跳来跳去。空格处用形容词作表语,主语you是人,因此用ed结尾的形容词amazed修饰,意为“感到惊讶的”,故填amazed。
59.考查名词的复数。句意:对于初学者来说,这是最好的开始。空格处用名词作宾语,结合语境可知,此处指“初学者”,应用beginner,且表示一类人,应用复数形式beginners,故填beginners。
60.考查形容词。句意:一开始有点吓人,因为我们几乎不能在蹦床上行走。空格处用形容词作表语,主语it表事物,用ing结尾的形容词frightening,意为“令人害怕的,吓人的”,故填frightening。
61.考查时态。句意:跳了一会儿,我躺下闭上眼睛,想象自己变成了一只能触到天空的鸟。由and closed可知,句子时态是一般过去时,空格处用过去式,lie表示“躺”,过去式是lay,故填lay。
62.考查定语从句。句意:跳了一会儿,我躺下闭上眼睛,想象自己变成了一只能触到天空的鸟。空格处引导的是限制性定语从句,从句中缺少主语,先行词bird指物,因此用关系代词which或that引导定语从句,故填which/that。
63.考查时态和主谓一致。句意:还有一些其他的弹跳活动。句子是there be存在句,be动词根据就近原则来确定,即根据be后的主语some other bouncing activities,为复数,且句子描述过去的事情,时态用一般过去时,be动词用were。故填were。
64.考查冠词。句意:凭借弹跳的力量,我可以像NBA超级巨星一样扣篮。superstar是可数名词的单数形式,表泛指,前面要加不定冠词,NBA是元音音素开头,因此不定冠词用an,故填an。
65.考查非谓语动词。句意:虽然户外活动很大程度上取决于天气,但无论何时你想要玩得开心,室内蹦床公园都是非常好的地方。句中已有系动词are,空格处用非谓语动词作后置定语修饰名词places,结合句意应用不定式形式说明名词的用途,故填to go。
66.
Dear Sam,
How are you doing The school club activities are about to start and I’ve decided to join the Drama Club.
We’ll meet twice a week and activities include basic training like voice and body expression on Wednesdays and reading scripts on weekends. We’ll even put on a small play for the school.
It’ll help me boost confidence, improve teamwork, and gain more acting skills. Hope you find a club you like too!
Yours,
Li Hua
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生给交换生好友Sam写封信,介绍自己的社团的活动,并说明该社团会带给自己的好处。
【详解】1.词汇积累
决定做:decide to do → be determined to do
帮助:help → assist
提升:improve → enhance
获得:gain → attain
2.句式拓展
同义句转换
原句:The school club activities are about to start and I’ve decided to join the Drama Club.
拓展句:The school club activities are about to start, after which I’ve decided to join the Drama Club.
【点睛】【高分句型1】It’ll help me boost confidence, improve teamwork, and gain more acting skills.(运用了省略to的不定式结构作宾语补足语)
【高分句型2】Hope you find a club you like too!(运用了省略that引导的宾语从句,省略that引导的定语从句)
67.参考范文:
But about two hours later, I received an amazing phone call. The cleaner had gone through the bins and found my rings! I was so thankful to her, someone who had taken the trouble to go through the bins—which is not a pleasant task—to find my priceless ring. I worked at that clinic the following day, so I bought chocolates to thank this wonderful person. On arriving the clinic, my manager gave the ring to me. Unfortunately, I did not get to meet the cleaner as she was at work elsewhere that day.
Three days later, I finally got a chance to thank the cleaner face to face. After a tiring day, I was about to leave as usual when I met a cleaner by accident, who came to collect the bins at the clinic. With much curiosity, I quickly came up to her, and asked whether she was the cleaner who had found my rings. The cleaner, wearing dirty overalls, stood in front of me and said yes. Excited and relieved, I expressed my deep gratitude to her again and again. She just told me it was not a big deal. Finally, she left, wearing a bright smile on her face. And that smile would stay in my memory forever.
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者一次不慎丢失戒指,一名清洁工翻遍了所有的垃圾箱为作者找到了戒指,作者非常感动。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“但大约两小时后,我接到了一个令人惊讶的电话。”以及第二段首句内容“三天后,我终于有机会当面感谢清洁工。”可知,第一段可描写一名清洁工为作者找到了戒指。
②由第二段首句内容“三天后,我终于有机会当面感谢清洁工。”可知,第二段可描写作者向清洁工表达了感激之情。
2.续写线索:作者一次去新开的牙诊所当医生——第一天,作者非常忙碌而且对周围的一切都感到陌生——作者摘下了自己的婚戒和丈夫所送的周年纪念戒指——作者将戒指放在了纸巾中,但是作者后来看到纸巾时,忘记了这件事,将纸巾扔进了垃圾桶——作者把这件事完全忘了,直到下班回家——即将到家时,作者发现戒指没了,打了很多电话求助——最后作者得知垃圾已经被清理了——作者非常难过——过了两个小时后,作者接到了电话,戒指被找到了——原来清洁工为作者翻遍了垃圾箱,找到了戒指——作者过了几天,终于遇到了清洁工,当面感谢了她的善举
3.词汇激活
行为类
①不辞劳苦:take the trouble/spare no pains
②到达:arrive/reach
③正要做某事:be about to do/be on the point of doing
情绪类
①感激的:thankful/grateful
②兴奋的:excited/thrilled
【点睛】【高分句型1】I was so thankful to her, someone who had taken the trouble to go through the bins—which is not a pleasant task—to find my priceless ring.(运用了who引导的定语从句和which引导的定语从句)
【高分句型2】I worked at that clinic the following day, so I bought chocolates to thank this wonderful person.(运用了so连接的并列句表因果)
答案第1页,共2页江西省德安县第二中学2025-2026学年度上学期10月月考
高一英语答题卡
姓名___________ 班级 考场 座号
第一部分:听力(每题1.5分共计:30分)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
[ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ]
[ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ]
[ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ]
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
[ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ]
[ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ]
[ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ]
第二部分:阅读理解(每题2.5分共计:50分)
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
[ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ]
[ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ]
[ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ]
[ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ]
[ E ] [ E ] [ E ] [ E ] [ E ]
[ F ] [ F ] [ F ] [ F ] [ F ]
[ G ] [ G ] [ G ] [ G ] [ G ]
第三部分:英语知识运用(第一节)(每题1分共计:15分)
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55
[ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ] [ A ]
[ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ] [ B ]
[ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ] [ C ]
[ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ] [ D ]
第三部分:英语知识运用(第二节)(每题1.5分共计:15分)
56. ________________________________ 57. ________________________________
58. ________________________________ 59. ________________________________
60. ________________________________ 61. ________________________________
62. ________________________________ 63. ________________________________
64. ________________________________ 65. ________________________________
第四部分写作(共两节,满分40分)
第一节 应用文写作(满分15分)
Dear Sam,
Yours,
Li Hua
第二节:读后续写(满分25分)
But about two hours later, I received an amazing phone call.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
Three days later, I finally got a chance to thank the cleaner face to face.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________

展开更多......

收起↑

资源列表