【期中考点培优】专题12 阅读理解(含答案解析)-2025-2026学年六年级英语上册期中复习考点培优鲁教版(五四学制)(2024)

资源下载
  1. 二一教育资源

【期中考点培优】专题12 阅读理解(含答案解析)-2025-2026学年六年级英语上册期中复习考点培优鲁教版(五四学制)(2024)

资源简介

/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期中复习考点培优鲁教版(五四学制)(2024)专题12 阅读理解
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。
Hi, today, I’m going to introduce my grandpa to you. My grandpa is amazing. 1 He has lived a very interesting life. After studying art at university, he started working for a company and his job was selling paintings. My grandma travelled and worked with him. They have been together for 45 years. 2
My grandpa also started collecting art many years ago. He showed me the paintings he had collected. 3 They are probably worth (值) a lot of money, but he is not going to sell them. He just enjoys looking at them in his free time.
As well as this, my grandpa exercises every day. 4 It’s probably why he looks so young and strong.
5 I’m also studying art at university now, so maybe I’ll get a similar job and travel the world too.
A.Some of them are by very famous artists.
B.They have worked in at least 15 countries.
C.He even runs ten kilometres once a month.
D.He looks so young, but he’s 69!
E.I would like to have a life like his!
What’s your hobby Singing, dancing, playing the piano What is your favourite subject Chinese, English, history, PE, music or something else What is your favourite sport Do you like basketball, football or baseball Here, some famous people tell us their favourite things.
Jane Zhang My hobby is playing the piano. I also like reading English novels (小说) and singing English songs.
Bill Gates I enjoy eating pizza best. I think it’s very nice. My favourite sport is golf (高尔夫). I like it because it’s fun.
Gigi My favourite subject is art because drawing pictures makes me happy.
Louis Koo My hobby is travelling around the world. As for sports, I love swimming and baseball best.
6.What’s Jane Zhang’s hobby
A.Eating pizza. B.Drawing pictures C.Playing the piano. D.Travelling.
7.Which subject does Gigi like best
A.Art. B.English. C.Geography. D.Chinese
8.Who likes golf best
A.Jane Zhang. B.Bill Gates. C.Gigi. D.Louis Koo.
9.Which of the following is NOT right
A.Jane Zhang is good at English. B.Pizza is Bill Gates’s favourite food.
C.Louis Koo likes swimming and basketball. D.Gigi gets happiness by drawing pictures.
Hello, everyone.I’m Cindy Black. This is my room. It’s a tidy and pretty room. I clean my room every day. Now, let’s go to have a look at my room. I have a very big bed. It is pink. It’s very comfortable (舒服的). There is a new computer on my desk. I do my homework on it. I like reading books. I have a big bookcase. There are many books on it. You can see my rulers,my pencil case and my erasers. There are some beautiful pictures (图片) on the wall. My schoolbag is on my chair. My brother’s room is next to my room. He doesn’t like cleaning his room. His room is not tidy. Look, you can see his things on the bed, under the chair, on the floor, on the desk…Oh, his football is on the bed too.
10.Who has a tidy room
A.Cindy. B.Black. C.Cindy’s brother. D.Black’s brother.
11.Where are Cindy’s books
A.On the bed. B.Under the chair. C.On the bookcase. D.On the desk.
12.What do you think of Cindy’s brother
A.He likes playing football very much.
B.His mum keeps his room tidy every day.
C.He likes cleaning his room.
D.There are a lot of things in his room. And you can see his things everywhere.
My name is Chen Fang. I am 14 years. I am very tall and I like playing basketball. I join in our basketball team (队). Sam is my uncle. My uncle has a farm in the countryside (乡村). I want to live with my uncle on the farm. On his farm, there are a lot of animals. Now, I study at No. 101 Middle School. There are forty students in my class. This term, we have a new English teacher. His name is Leo Smith. He is forty-four years old. He is a very kind man. He likes speaking English with us. And all the students like him very much.
13.What does Leo do
A.A student. B.A farmer. C.A teacher. D.A worker.
14.Who wants to live on the farm
A.Chen Fang. B.Chen Fang’s uncle. C.Leo Smith. D.Chen Fang’s classmates.
15.How many students are there in Chen Fang’s class
A.Forty students. B.Forty-one students. C.Thirty students. D.Thirty-four students
16.What do you think of Leo Smith
A.He is a very kind English teacher. B.He likes speaking Chinese with students.
C.He is young and cool. D.All the students dislike him.
Nick calls his father at 879 0949. He says, “Dad, I can’t find my watch. It’s blue. Do you know where it is ” Mr. Smith says, “I don’t know. Is it on your desk ” “No, it’s not on the desk.”
Nick calls his mother at 879 9904. He asks, “Mom, do you know where my watch is ” Mrs. Smith says, “Oh, I think it’s in your room.” But Nick’s room isn’t tidy. He has to look for (寻找) it. Nick goes and sees everywhere in the room but he can’t find the watch.
Nick’s brother says, “Nick, I…”
Nick says, “Rick, I’m busy now.”
“Yeah You are busy looking for your watch It’s on my wrist,” says Rick.
根据材料内容选择最佳答案。
17.Nick’s watch is ________.
A.blue B.black C.yellow D.brown
18.What’s Nick’s mother’s phone number
A.879 0949. B.879 0994. C.879 9904. D.879 7909.
19.The underlined word (划线单词) “wrist” means “________” in Chinese.
A.胳膊 B.手腕 C.脚踝 D.手指
20.Who is Nick’s brother
A.Tom. B.Rick. C.Mr. Smith. D.Eric.
21.Where is the watch
A.On Mr. Smith’s wrist. B.On Mrs. Smith’s wrist.
C.On Nick’s wrist. D.On Rick’s wrist.
Hello, I’m Joe. I have two brothers. They are John and Jim. I have a cousin. His name is Mike. He is my uncle’s son. He has a big house. It has a big yard. You can see different kinds of animals and plants in it. There are two apple trees and a pear tree. Under them are many chickens and ducks. There is a dog and a cat in the yard, too. The cat’s name is Mel. The black dog, Kev, is sleeping behind an apple tree. The white cat is playing with a toy under the pear tree. How many rabbits does my cousin have Let me count. One, two, three,…seven rabbits! Oh, no. Another two are behind the pear tree.
根据材料内容选择最佳答案。
22.Who has a big yard
A.Mike. B.Jim. C.Joe. D.John.
23.How many fruit trees does Joe’s cousin have
A.1. B.3. C.5. D.7.
24.What colour is the cat
A.Yellow. B.White.
C.Black. D.Black and white.
25.What is behind the pear tree
A.The black dog. B.The white cat.
C.Many chickens and ducks. D.Two rabbits.
26.What can we know from the passage
A.Joe and Mike are brothers. B.There are only animals in the yard.
C.Mike has seven rabbits. D.The cat is playing with a toy.
Han Zilin is from Ningbo, China. His English name is Finn. Four people are in his family. They are his father, his mother, his sister and him. The English name of his sister is Fila. She is two years older than him. He likes his family very much.
His birthday is on 16th September. He is only ten years old. But he is a star now. He can act very well. He plays in many films. Many people like his performance (表演) very much. He loves music too. He is good at singing and dancing. In his free time, he sings and dances. He also plays the guitar when he is free. Now he can play it very well. He’s not only talented (有才艺的), but also very kind. He always helps people.
27.How old is Han Zilin’s sister
A.Eight. B.Nine. C.Ten. D.Twelve.
28.What does Han Zilin often do in his free time
①sing songs ②act in films
③dance ④play the guitar
A.①③④ B.②③④ C.①②④ D.①②③
29.What can you know from the passage
A.Han Zilin lives in Hangzhou. B.Han Zilin is a good actor.
C.Han Zilin’s English name is Fila. D.Han Zilin’s birthday is on 16th October.
30.What may the writer talk about in the next paragraph (段落)
A.What he likes. B.Why he acts in films.
C.How he helps people. D.Where he studies.
Mr Smith is from New York. He is tall with brown hair. He came to China in 2018. He teaches us English. His English classes are very interesting. We all like his classes very much.
Mr Smith has two children—Scott and Catherine. Scott is 16. He is so handsome and he has blonde hair. Catherine is 12. She is tall and thin. They are in China too. And they like doing a lot of things. Scott likes music, especially (尤其) hip- hop (嘻哈乐). He is at the music club in his school. He is also at the Chinese kung fu club, because he likes China and Chinese kung fu very much. Catherine is a quiet girl. She likes music too. But her favourite music is pop music. And she is good at writing. She wants to be a writer, so Mr Smith teaches her to write. She learns a lot from Mr Smith. Mr Smith says he is very happy to have these two children. He is proud of them.
31.Mr Smith is_________.
A.a Chinese teacher B.a musician
C.a sports player D.an English teacher
32.What is Catherine good at
A.Writing. B.Popular music.
C.Chinese kung fu. D.Hip-hop.
33.The underlined word “proud” means “_________” in Chinese
A.失望的 B.骄傲的 C.沮丧的 D.害怕的
34.What is the second paragraph (段落) mainly about
A.What Mr Smith can do. B.When the Smiths came to China.
C.What Scott and Catherine like doing. D.Scott’s and Catherine’s favourite games.
Hello, my name’s Alex and I am 19 years old. I was born in Chiapas but I live in Puebla now because I am studying here to be a teacher. My parents live in Chiapas.
My mum, Elizabeth, is 50 years old and she has her own business. My dad is Jorge. He is 52 and he runs his own company. I have two elder brothers and a younger sister. My eldest brother, Javier, is 23. He’s studying to be an architect (建筑师) in the UNACH. He’s also working for a cinema to pay for his studies. My other brother, Luis, is 21. He’s not studying now. He’s a YouTuber and has lots of fans. My sister, Ellie, is 10 years old. She’s studying in an elementary school.
My mum’s parents live with my family. My grandpa, Alan, is 72 years old. He’s retired (已退休的). My grandma, Yazmin, is 70 years old. She’s a housewife.
35.Where does Alex study
A.An elementary school. B.In Puebla. C.In the UNACH. D.In Chiapas.
36.What does Alex want to be
A.A teacher. B.An architect. C.A manager. D.A farmer.
37.How many people are there in Alex’s family
A.6. B.7. C.8. D.9.
38.What does Luis do
A.He runs his own company. B.He is an architect.
C.He’s a YouTuber. D.A student.
39.What is the suitable title (合适的题目) for the passage
A.My parents B.My family C.My job D.My brothers and sisters
Hello! My first name is Anna and my last name is Miller. I am an Australian girl. Welcome to my room. What is that on the wall It is a nice photo of my family. The girl in purple is me. Those are my parents. I have a happy family and I love my family very much.
Hi, friends! I am Mary Brown. Welcome to my room. My room is very tidy. First, you can find a yellow desk. On it, you can see some pens and some books. But they are not mine. They are my brother Jack’s. He likes reading and listening to music.
40.What’s Anna’s last name
A.Miller. B.Brown. C.Mary. D.Jack.
41.Where does Anna come from
A.The UK. B.The US. C.Australia. D.China.
42.How many people are there in Anna’s family according to the passage (根据本文)
A.3. B.4. C.5. D.6.
43.What color is Mary’s desk
A.Purple. B.Yellow. C.Brown. D.White.
44.What does Jack like doing
A.Cleaning the room. B.Playing soccer.
C.Reading books. D.Flying kites.
Mike has a big family. They are grandparents, parents, his sister and him.
Look! This is his family photo. The man on the right is his father and the woman on the left is his mother. His father is thirty-nine years old and he can speak Chinese. His mother is thirty-eight years old. She can’t speak Chinese but she speaks English. They’re doctors but they work in different hospitals. Mike’s grandparents are in the middle. His grandpa likes playing chess. His grandma likes cooking. The girl behind the boy is his sister, Mary. She is thirteen years old. She can play basketball and ride a bike. The boy in front of Mary is Mike. He’s eleven years old.
Mike and Mary are both students, they are in the same school, but they are in different classes. They love each other very much.
45.How many people are there in Mike’s family
A.4. B.5. C.6. D.7.
46.Who can speak Chinese
A.Mike. B.Mike’s mother. C.Mike’s father. D.Mike’s sister.
47.What do we know about Mike’s father and mother
A.Mike’s father is thirty-eight years old.
B.They’re doctors but they work in different classes.
C.Mike’s father and mother love their children.
D.Mike’s mother can’t speak English.
48.Which (哪一个) of the following (以下) is TRUE (正确的)
A.Mike’s grandpa likes cooking. B.Mike’s grandma is a doctor.
C.Mike’s sister is eleven years old. D.Mike is a student.
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Dear Frank,
You ask me about my family. 49 I have a big family. They are my grandparents, my parents, my sisters (Kate and Nancy) and me. My father is a cook. He is good at making delicious food, like Mapo tofu, Gongbao chicken, Luosifen and so on. He likes his job. My mother is a tailor (裁缝). 50 Kate is a pet trainer (训练师). She works in the Animal Centre. She likes her job. She thinks it is very meaningful (有意义的). Nancy is a student, too. 51 My parents, sister and I live in the city, but my grandparents don’t. 52 We often go to see them on weekends.
53
Best wishes!
Yours,
Nick
A.Here are two photos of my family.
B.But I am not in Nancy’s school.
C.Here are some things about my family.
D.And we can always have fun on the farm.
E.Sue can make beautiful hanfu.
F.They live on a big farm in the countryside.
G.They like the city life very much.
Good morning, everyone! I’m Alan Brown. Here are three photos. Let me tell you who they are in the photos.
Look at the first photo. Two boys are in it. They are my good friends Mike and Bill. They are my classmates, too. We are in the same school and in the same class.
Who are they in this photo They are my aunt, my uncle and my cousins. My aunt is my mother’s sister. Her name is Kate. The two children are her son Peter and her daughter Jane.
The last photo is my family photo. These are my grandparents. My grandfather is 79. My grandmother is 76. These are my parents. The girl is my sister, Alice. Who’s the boy Oh, it’s me.
54.The first photo is a photo of Alan’s ________.
A.family B.parents C.friends D.school
55.Mike, Bill and Alan ________.
A.are from the same city B.are in the same class
C.are from the same country D.live in the same house
56.Kate is Alan’s ________.
A.sister B.mother C.cousin D.aunt
57.Which of the following is TRUE
A.Peter is Alan’s friend. B.Alice and Jane are cousins.
C.Alan’s mother has no sister. D.Alan has three cousins.
58.How many people are there in the last photo
A.Two. B.Four. C.Six. D.Eight.
Dear Lisa,
Today is a big day. We have a new family member. Her name is Amy. She is my little sister. My parents Shelly and Robert are very happy. My dad says I am a big brother now. But what is a big brother
I ask my mum about it. She says, “A big brother is like (像) a good friend. You talk and play with her. In summer, you can go swimming with her. In winter, you play with her in the snow. You look after (照顾) her.”
I think it is interesting. And I am very happy to have a sister. I want to be a good big brother! And now you have two cousins.
Do you want to come and see my sister
Love,
Joseph
59.Joseph is a big brother of ________.
A.Lisa B.Amy C.Robert
60.How many people are there in Joseph’s family now
A.Three. B.Four. C.Five.
61.Amy is Lisa’s ________.
A.cousin B.aunt C.mother
62.What is a big brother like
A.A big brother is like a father.
B.A big brother is like a good friend.
C.A big brother looks after the family.
63.What’s the letter about (这封信是关于什么的)
A.Joseph’s photo. B.Joseph’s school. C.Joseph’s family.
Welcome to Yuying Middle School
Do you want to have a happy middle school life Come to Yuying Middle School on Green Street.
Buildings: two classroom buildings, a teachers’ building, a music hall, a school hall, an art building, a student centre and a science building.
Do sport: a sports field, a gym.
Modern facilities (设施): a whiteboard, a projector (投影仪).
The number of classes: 45.
Teachers: rich teaching experience (经验), friendly and kind.
Please call Mr. Zhang at 010 88643569. You can also visit https://www.yyms. for more information.
64.Where’s Yuying Middle School
A.It’s on Red Street. B.It’s on Green Street.
C.It’s on King Street. D.It’s on Wenhua Street.
65.How many buildings are there in Yuying Middle School
A.Ten. B.Nine. C.Eight. D.Seven.
66.What are the teachers like in Yuying Middle School
A.Friendly and kind. B.Smart and kind.
C.Quiet and kind. D.Smart and quiet.
67.How do you get more information about Yuying Middle School
A.By calling 010 88645396. B.By visiting https://www.yymz..
C.By calling 010 88645369. D.By visiting https://www.yyms..
68.What can we know from the text
A.There are two teachers’ buildings in Yuying Middle School.
B.There isn’t a gym in Yuying Middle School.
C.There are 45 classes in Yuying Middle School.
D.You can call Mrs Zhang for more information about Yuying Middle School.
Daqing No. 69 Middle School
Daqing No. 69 Middle School is located (位于) in the beautiful city of Daqing. It is a school that is widely recognized for its excellent education and rich campus life.
It has a beautiful playground where students can play sports and have fun.
The teaching buildings are modern and well-equipped (设备齐全的). The classrooms are big and bright, providing a comfortable learning environment for students.
The school has a strong teaching team. The teachers in the school are very kind and helpful. They use various (各种各样的) teaching methods (教学方法) to make the classes interesting. They teach students a lot of knowledge and skills.
The school also has many clubs, such as the art club, the music club and the sports club. Students can join the clubs they like.
All in all, Daqing No. 69 Middle School is a wonderful place for students to learn and grow.
69.Where is Daqing No. 69 Middle School located
A.In a small town. B.In a beautiful city.
C.In the countryside. D.We don’t know.
70.Where can students play sports
A.In the classroom. B.On the playground.
C.In the library. D.In the club.
71.How are the teachers in the school
A.Strict and unfriendly. B.Kind and helpful.
C.Lazy and mean. D.Quiet and shy.
Hello, I’m Nancy. I’m a student of Hongxing Middle School. My school is very beautiful and it’s a good school in my town.
The school is very large with a garden. There are many flowers and trees in the garden. Some birds often sing in the trees. It’s a good place to have fun. I often play games with my classmates there after class. There are three buildings in my school. One is a library, and the other two are teaching buildings. My classroom is so bright that I’m so happy to study in it. My classmates like the library best. It’s very quiet and I enjoy reading there, too. When I read books, time goes quickly. There is a big sports field behind the teaching buildings. You can often see some boys play basketball on the sports field after school. Besides, our teachers are friendly to us. Although they’re very strict with us, we love them very much. Students always help each other.
What a beautiful school! I’m so happy to study in my school.
72.Which is a good place to have fun at school
A.The garden. B.The teaching building. C.The office. D.The library.
73.Why do the writer’s classmates like the library best
A.Because it’s bright. B.Because it’s clean.
C.Because it’s big. D.Because it’s not noisy.
74.What do some boys do on the sports field after school
A.They play baseball. B.They read books. C.They play games. D.They play basketball.
75.The teachers in our school are _______.
A.strict B.friendly C.friendly but strict D.serious
76.What’s the best title (标题) for the passage
A.My Day B.My Classmates C.My Teachers D.My School
Andy has a friend named Li Lei. Andy shares what he sees in Li Lei’s school.
My friend Li Lei lives in the countryside (乡村). There isn’t a school around there, so he goes to school in a town (镇). His school is very different from our school. It is a small but great school.
There are only 12 classes in the school, and each class has only about 30 students. The classrooms are in a 3-floor building. Their teachers’ offices are just next to the classrooms.
Like our school, it has a library, a hall and a sports field. But it doesn’t have a gym (体育馆). Students do sports at the sports field.
I really envy the farm of their school. It is behind the school. The farm is very large with lots of fruit trees, vegetables and animals. Students and teachers can eat the vegetables and fruit they grow. Li Lei and his classmates work on the farm for two hours every week. They do different jobs on the farm. Li Lei says he likes to watch the animals best. He spends an hour milking the cows every time he works on the farm. I hope our school can have a farm too.
77.How many students does Li Lei’s school have
A.About 90. B.About 120. C.About 200. D.About 360.
78.What does Li Lei’s school have
①A library. ②A farm ③A gym. ④A classroom building. ⑤A sports field.
A.①②③④ B.①②③⑤ C.①②④⑤ D.②③④⑤
79.What does the underlined word “envy” mean
A.Want to have. B.Do not like. C.Do well in. D.Know little about.
80.What do we know about the farm
A.It is across from the school. B.It has lots of farmers working there.
C.Students can eat its fruit and vegetables. D.Students need to work there for an hour every day.
81.What is Andy’s purpose (目的) in writing the passage
A.To welcome us to his school. B.To show us a friend’s school.
C.To teach us how to make friends. D.To tell us how to work on the farm.
I’m Bill. Let me introduce my school to you.
My school is very big and beautiful. It is near a park. There is a garden in front of the school. You can see many flowers in it. There are many buildings. The library is on the left of the gate. The office building is on the right of the gate. The playground is in the middle of our school. I often play football with my classmate on it. The science building is behind the library. It’s my favourite place. I like doing experiments (实验) in it. The classroom building is across from the library.
There are lots of books in the library. All of the students and teachers can visit it. Everyone has the library cards. Before going in to the library, we must show our cards. We can borrow (借) two books from the library and must return (归还) them in two weeks.
I’m very happy in the school. I love my school.
82.There is a ________ near the school.
A.zoo B.farm C.park D.garden
83.Where is the office building
A.On the left of the gate. B.On the right of the gate.
C.In the middle of the school. D.Behind the library.
84.Where is Bill’s favourite place
A.The library. B.The playground.
C.The classroom building. D.The science building.
85.How many days can students keep the books from the library
A.two days. B.fourteen days. C.forty days. D.seven days.
86.What’s best title of the passage
A.My School Buildings. B.My School Library.
C.My Teaching Building. D.My School.
I’m Bob. This is a map of my community (社区). It’s very big and nice with a lot of trees and flowers. In the middle of the community is a big square (广场). My mother and her friends like to dance there in the evening. In the morning, many people do sports on the square. On sunny weekends, I often play badminton (羽毛球) with my father there. My school is near the square, across from the hospital. A teachers’ building, two classroom buildings, a dining hall and a library are in it. There’s also a big sports field in front of the two classroom buildings. My favourite place, the dining hall, is behind the library. There are many different kinds of Chinese food. They are so delicious. On the left of the hospital, there is a city library with lots of books. The library is my favourite in the community. I spend most of my free time reading books there. It’s a really good place to know the world.
87.What does Bob’s mother like to do on the square
A.To do sport. B.To play badminton.
C.To dance. D.To read books.
88.Where’s Bob’s school
A.In front of the hospital. B.Behind the hospital.
C.On the left of the hospital. D.Across from the hospital.
89.What place does Bob like best in the school
A.The sports field. B.The dining hall.
C.The library. D.The classroom.
90.What does the underlined word “free” mean in Chinese
A.忙碌的 B.无聊的 C.免费的 D.空闲的
91.Which of the following is TRUE
A.Bob’s school is in the middle of the community.
B.Bob’s father likes playing football a lot.
C.There is no library in Bob’s community.
D.The Chinese food in the dining hall of Bob’s school is nice.
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.D 2.B 3.A 4.C 5.E
【导语】本文主要讲述了作者爷爷的精彩人生,包括他的工作经历、艺术收藏、锻炼习惯以及这些对作者产生的影响和启发。
1.根据上文“My grandpa is amazing.”可知,此处是在描述爷爷的情况,选项D“他看起来很年轻,但他已经69岁了!”符合语境,进一步说明爷爷的令人惊讶之处。故选D。
2.根据上文“They have been together for 45 years.”可知,此处是在说他们在一起的时间,选项B“他们至少在15个国家工作过。”符合语境,进一步说明他们长时间在一起并共同经历了许多。故选B。
3.根据上文“He showed me the paintings he had collected.”可知,此处是在说爷爷收集的画,选项A“其中一些是出自非常著名的艺术家之手。”符合语境,进一步说明这些画的珍贵和价值。故选A。
4.根据上文“As well as this, my grandpa exercises every day.”可知,此处是在说爷爷的锻炼习惯,选项C“他甚至每个月跑一次十公里。”符合语境,进一步说明爷爷锻炼的具体方式和频率。故选C。
5.根据下文“I’m also studying art at university now, so maybe I’ll get a similar job and travel the world too.”可知,此处是在说“我”对爷爷生活的向往,选项E“我想要过像他那样的生活!”符合语境,表达了“我”对爷爷生活方式的羡慕和渴望。故选E。
6.C 7.A 8.B 9.C
【导语】本文主要讲述了Jane Zhang、Bill Gates、Gigi和Louis Koo等人的爱好和最喜欢的科目或运动。
6.细节理解题。根据“Jane Zhang: My hobby is playing the piano.”可知,Jane Zhang的爱好是弹钢琴。故选C。
7.细节理解题。根据“Gigi: My favourite subject is art because drawing pictures makes me happy.”可知,Gigi最喜欢艺术。故选A。
8.细节理解题。根据“Bill Gates: My favourite sport is golf (高尔夫).”可知,比尔·盖茨最喜欢高尔夫。故选B。
9.细节理解题。根据“Louis Koo: My hobby is travelling around the world. As for sports, I love swimming and baseball best.”可知,Louis Koo喜欢游泳和棒球,而不是篮球。因此,“Louis Koo likes swimming and basketball.”这一说法是错误的。故选C。
10.A 11.C 12.D
【导语】本文介绍了Cindy和她的哥哥的房间的物品摆设。
10.细节理解题。根据“I’m Cindy Black. This is my room. It’s a tidy and pretty room.”可知,Cindy有一个整洁的房间。故选A。
11.细节理解题。根据“I have a big bookcase. There are many books on it.”可知,Cindy的书在书柜上。故选C。
12.细节理解题。根据“Look, you can see his things on the bed, under the chair, on the floor, on the desk”可知,Cindy的哥哥的东西到处都是,故选D。
13.C 14.A 15.A 16.A
【导语】本文主要介绍了陈芳的个人信息,爱好、她的叔叔Sam以及她的英语老师Leo Smith。
13.细节理解题。根据“This term, we have a new English teacher. His name is Leo Smith.”可知,利奥·史密斯是一名英语老师。故选C。
14.细节理解题。根据“My name is Chen Fang...Sam is my uncle. My uncle has a farm in the countryside (乡村). I want to live with my uncle on the farm.”可知,陈芳想要居住在农场。故选A。
15.细节理解题。根据“Now, I study at No. 101 Middle School. There are forty students in my class.”可知,陈芳的班上有40名学生。故选A。
16.细节理解题。根据“This term, we have a new English teacher. His name is Leo Smith. He is forty-four years old. He is a very kind man. He likes speaking English with us. And all the students like him very much.”可知,利奥·史密斯四十四岁。他是一个非常善良的人。他喜欢和学生说英语。所有的学生都很喜欢他。A选项“他是一位非常和蔼的英语老师。”与文章内容相符。故选A。
17.A 18.C 19.B 20.B 21.D
【导语】本文主要讲述了Nick找他的蓝色手表的过程,Nick分别打父母的电话询问均未找到,最终发现手表在Rick的手腕上。
17.细节理解题。根据“It’s blue.”可知,是Nick的表是蓝色的。故选A。
18.细节理解题。根据“Nick calls his mother at 879 9904.”可知,他妈妈的手机号是879 9904。故选C。
19.词义猜测题。根据“Yeah You are busy looking for your watch It’s on my wrist”可知,手表应该是戴在手腕上,因此划线单词的意思是“手腕”。故选B。
20.细节理解题。根据“Nick’s brother says, ‘Nick, I…’”以及“Nick says, ‘Rick, I’m busy now.’”可知,Nick的兄弟是Rick。故选B。
21.细节理解题。根据“‘Yeah You are busy looking for your watch It’s on my wrist,’ says Rick.”可知,手表在Rick的手腕上。故选D。
22.A 23.B 24.B 25.D 26.D
【导语】本文主要介绍了Joe叔叔家的大院子,详细介绍了里面的动物和植物。
22.细节理解题。根据“His name is Mike. He is my uncle’s son. He has a big house.”可知,是Mike家有一个大院子。故选A。
23.细节理解题。根据“There are two apple trees and a pear tree.”可知,一共有3棵水果树。故选B。
24.细节理解题。根据“The white cat is playing with a toy under the pear tree.”可知,猫是白色的。故选B。
25.细节理解题。根据“Another two are behind the pear tree.”可知,梨树后面有两只兔子。故选D。
26.细节理解题。根据“The white cat is playing with a toy under the pear tree.”可知,那只白猫正在梨树下玩玩具。故选D。
27.D 28.A 29.B 30.C
【导语】本文介绍了韩子林的相关情况。
27.细节理解题。根据“The English name of his sister is Fila. She is two years older than him.”和“He is only ten years old.”可知,韩子林10岁了,他姐姐比他大两岁,应该是12岁了,故选D。
28.细节理解题。根据“In his free time, he sings and dances. He also plays the guitar when he is free.”可知,韩子林在空闲时间唱歌、跳舞、弹吉他。故选A。
29.细节理解题。根据“But he is a star now. He can act very well. He plays in many films.”可知,韩子林是一个很好的演员。故选B。
30.推理判断题。根据“He always helps people.”可知,接下来可能会介绍他如何帮助别人。故选C。
31.D 32.A 33.B 34.C
【导语】本文是一篇记叙文。主要介绍了史密斯先生和他的两个孩子。
31.细节理解题。根据第一段中的“He teaches us English.”可知, 他是一名英语老师。故选D。
32.细节理解题。根据第二段中的“And she is good at writing.”可知, 她擅长写作。故选A。
33.词义猜测题。根据第二段中的“Mr Smith says he is very happy to have these two children.”可知, 画线词为褒义词, 故选B。
34.主旨大意题。根据第二段内容可知, 本段主要讲述了斯科特和凯瑟琳喜欢做什么。故选C。
35.B 36.A 37.C 38.C 39.B
【导语】本文是Alex的自我介绍,主要讲述了自己的年龄、出生地、现居住地及学习目标,还详细介绍了家庭成员(父母、兄弟姐妹和祖父母)的年龄、职业等信息,展现了其家庭构成情况。
35.细节理解题。根据文中“I live in Puebla now because I am studying here to be a teacher”可知,Alex在Puebla学习,故选B。
36.细节理解题。根据“I am studying here to be a teacher”可知,Alex想成为一名教师,故选A。
37.细节理解题。Alex的家庭成员包括:Alex本人、父母(Elizabeth和Jorge)、两个哥哥(Javier和Luis)、一个妹妹(Ellie)、祖父母(Alan和Yazmin),共8人,故选C。
38.细节理解题。根据“My other brother, Luis... He’s a YouTuber”,可知Luis是一名YouTuber,故选C。
39.最佳标题题。文章围绕Alex的家人展开,介绍了父母、兄弟姐妹及祖父母的相关情况,核心是“家庭”,因此最合适的标题是“我的家人”,故选B。
40.A 41.C 42.A 43.B 44.C
【导语】本文是一篇记叙文。主要介绍了Anna和Mary两人的个人及家庭相关情况,包括Anna的姓名、国籍、家庭照片,以及Mary房间的物品和她弟弟Jack的爱好等。
40.细节理解题。根据“Hello! My first name is Anna and my last name is Miller.”可知,Anna的姓氏是Miller。故选A。
41.细节理解题。根据“I am an Australian girl.”可知,Anna来自澳大利亚。故选C。
42.细节理解题。根据“The girl in purple is me. Those are my parents.”可知,Anna家有她自己和父母,共3人。故选A。
43.细节理解题。根据“First, you can find a yellow desk.”可知,Mary的书桌是黄色的。故选B。
44.细节理解题。根据“He likes reading and listening to music.”可知,Jack喜欢读书。故选C。
45.C 46.C 47.C 48.D
【导语】本文主要介绍了Mike一家人的信息。
45.细节理解题。根据第一段“They are grandparents, parents, his sister and him.”可知,Mike的家庭成员包括祖父母、父母、姐姐和他自己,共6人,故选C。
46.细节理解题。根据第二段“His father is thirty-nine years old and he can speak Chinese.”可知,Mike的父亲会说中文,故选C。
47.推理判断题。根据第二段“His father is thirty-nine years old”可知,Mike的父亲39岁,A项表述错误;根据第二段“They’re doctors but they work in different hospitals.”可知,Mike的父母在不同的医院工作,B项表述错误;根据第二段“She can’t speak Chinese but she speaks English.”可知,Mike的妈妈会说英语,D项表述错误。故选C。
48.细节理解题。根据最后一段“Mike and Mary are both students”可知,Mike是学生。故选D。
49.C 50.E 51.B 52.F 53.D
【导语】本文是一篇记叙文。尼克向弗兰克介绍了他的家人情况。
49.根据前文“Dear Frank, You ask me about my family.”可知,此处应该承接内容介绍家庭,所以,C项“这里有一些关于我家人的事情。”符合题意。故选C。
50.根据“My mother is a tailor.”可知,母亲是裁缝,应该是会做衣服,所以,E项“苏会制作美丽的汉服。”符合题意。故选E。
51.根据“Nancy is a student, too.”可知,题意是指“我和南希都是学生,但我不在南希的学校”,所以,B项“但是我并不在南希的学校。”符合题意。故选B。
52.根据“My parents, sister and I live in the city, but my grandparents don’t.”可知,父母和姐妹们都住在城市里,但祖父母不住在城市里,F项“他们住在乡村的一个大农场里.”符合题意。故选F。
53.根据“We often go to see them on weekends.”可知,在农场可以玩得开心,所以,D项“我们总是在农场玩得很开心。”符合题意。故选D。
54.C 55.B 56.D 57.B 58.C
【导语】本文主要介绍三张照片。
54.细节理解题。根据“Look at the first photo. Two boys are in it. They are my good friends Mike and Bill.”可知第一张照片是关于Alan的朋友,故选C。
55.细节理解题。根据“They are my good friends Mike and Bill. They are my classmates, too. We are in the same school and in the same class.”可知,Mike、Bill和Alan在同一个班级,故选B。
56.细节理解题。根据“My aunt is my mother’s sister. Her name is Kate.”可知,Kate是Alan的阿姨,故选D。
57.推理判断题。根据“Her name is Kate. The two children are her son Peter and her daughter Jane.”和“The girl is my sister, Alice.”可知,Jane是阿姨Kate的孩子,Alice是我的妹妹,那么Jane和Alice是表姐妹,故选B。
58.细节理解题。根据“These are my grandparents.”和“These are my parents. The girl is my sister, Alice. Who’s the boy Oh, it’s me.”可知,最后一张照片里有爷爷奶奶、爸爸妈妈、Alan和妹妹,共6个人,故选C。
59.B 60.B 61.A 62.B 63.C
【导语】本文是Joseph写给Lisa的信,告诉Lisa自己有了小妹妹,并学习做一个大哥哥,同时邀请Lisa来家里看妹妹。
59.细节理解题。根据“Her name is Amy. She is my little sister.”可知,Joseph是Amy的哥哥,故选B。
60.细节理解题。根据“We have a new family member. Her name is Amy. She is my little sister. My parents Shelly and Robert are very happy. My dad says I am a big brother now.”可知,Joseph家里有爸爸妈妈和小妹妹,总共4个人,故选B。
61.细节理解题。根据“And now you have two cousins.”可知Amy是Lisa的表妹,故选A。
62.细节理解题。根据“A big brother is like (像) a good friend.”可知大哥哥就像一个好朋友,故选B。
63.主旨大意题。根据“Today is a big day. We have a new family member.”和下文可知,这封信主要是介绍Joseph的家人,故选C。
64.B 65.C 66.A 67.D 68.C
【导语】本文是一篇应用文,主要介绍了育英中学的相关信息,包括学校位置、建筑设施、班级数量、教师情况以及联系方式等,旨在吸引学生来该校就读。
64.细节理解题。根据文章“Come to Yuying Middle School on Green Street.”可知,育英中学在格林街。故选B。
65.细节理解题。根据文章“Buildings: two classroom buildings, a teachers’ building, a music hall, a school hall, an art building, a student centre and a science building”可知,育英中学有两栋教学楼、一栋教师楼、一个音乐厅、一个学校礼堂、一栋艺术楼、一个学生中心和一栋科学楼,共八栋建筑。故选C。
66.细节理解题。根据文章“Teachers: rich teaching experience (经验), friendly and kind”可知,育英中学的老师教学经验丰富,友好和蔼。故选A。
67.细节理解题。根据文章“Please call Mr. Zhang at 01088643569. You can also visit https://www.yyms. for more information.”可知,可以通过访问http://www.yyms.获取更多关于育英中学的信息。故选D。
68.细节理解题。根据文章“The number of classes: 45”可知,育英中学有45个班级。故选C。
69.B 70.B 71.B
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了大庆市第六十九中学的校园环境、教学设施、师资力量以及丰富的课外活动。
69.细节理解题。根据文章“Daqing No. 69 Middle School is located in the beautiful city of Daqing.”可知,该学校位于美丽的大庆市。故选B。
70.细节理解题。根据文章“It has a beautiful playground where students can play sports and have fun.”可知,学生可以在操场上进行体育活动。故选B。
71.细节理解题。根据文章“The teachers in the school are very kind and helpful.”可知,学校的老师非常友善且乐于助人。故选B。
72.A 73.D 74.D 75.C 76.D
【导语】本文是南希对自己所在的红星中学的介绍,同时介绍了老师们友善且严格,同学间互帮互助,南希对自己的学校充满喜爱。
72.细节理解题。根据“The school is very large with a garden... It’s a good place to have fun. I often play games with my classmates there after class”可知,“there”指代前文的“garden(花园)”,明确提到花园是“适合娱乐的好地方”,南希常和同学在那里玩游戏。故选A。
73.细节理解题。根据“My classmates like the library best. It’s very quiet and I enjoy reading there, too”可知,图书馆“非常安静(very quiet)”,“not noisy” 与“quiet”含义一致,这是同学们喜欢图书馆的原因。故选D。
74.细节理解题。根据“There is a big sports field behind the teaching buildings. You can often see some boys play basketball on the sports field after school”可知,放学后男生常在运动场上“打篮球”。故选D。
75.细节理解题。根据“Besides, our teachers are friendly to us. Although they’re very strict with us, we love them very much”可知,老师“对我们友善(friendly)”,同时“对我们要求严格(strict)”,即“友善但严格(friendly but strict)”。故选C。
76.最佳标题题。文章围绕南希的学校展开,依次介绍了学校的整体环境(花园、建筑)、各场所(图书馆、运动场)的特点、师生关系等,核心是“我的学校(My School)”。故选D。
77.D 78.C 79.A 80.C 81.B
【导语】本文作者主要介绍了朋友李磊的学校。
77.细节理解题。根据“There are only 12 classes in the school, and each class has only about 30 students.”可知,学校只有12个班,每个班只有大约30名学生,所以大概有360名学生。故选D。
78.细节理解题。根据“But it doesn’t have a gym (体育馆).”可知,李磊的学校没有体育馆,排除③,故选C。
79.词句猜测题。根据“The farm is very large with lots of fruit trees, vegetables and animals. ... I hope our school can have a farm too.”可知,作者描述了李磊学校的农场有多好,并且表示希望自己的学校也有一个农场,所以是很羡慕,故选A。
80.细节理解题。根据“Students and teachers can eat the vegetables and fruit they grow.”可知,学生和老师可以吃他们种植的蔬菜和水果。故选C。
81.主旨大意题。本文作者主要介绍了朋友李磊的学校,故选B。
82.C 83.B 84.D 85.B 86.D
【导语】本文是一篇说明文,Bill介绍了他的学校。
82.细节理解题。根据第二段“It is near a park.”可知,学校在一个公园旁边,故选C。
83.细节理解题。根据第二段“The office building is on the right of the gate.”可知,办公楼在大门的右边,故选B。
84.细节理解题。根据第二段“The science building is behind the library. It’s my favourite place.”可知,Bill最喜欢的地方是科学楼,故选D。
85.细节理解题。根据第三段“We can borrow (借) two books from the library and must return (归还) them in two weeks.”可知,图书馆的书需要在两周之内归还,故选B。
86.最佳标题题。根据第一段“Let me introduce my school to you.”可知,文章是Bill介绍他的学校,D选项“我的学校”符合文意,故选D。
87.C 88.D 89.B 90.D 91.D
【导语】本文主要介绍鲍勃所在的社区以及社区里的一些建筑。
87.细节理解题。根据“My mother and her friends like to dance there in the evening.”可知,鲍勃的妈妈喜欢在广场上跳舞。故选C。
88.细节理解题。根据“My school is near the square, across from the hospital.”可知,鲍勃的学校在医院对面。故选D。
89.细节理解题。根据“My favourite place, the dining hall”可知,鲍勃在学校里最喜欢餐厅。故选B。
90.词句猜测题。根据“The library is my favourite in the community. I spend most of my free time reading books there.”可知,作者大部分空闲时间都在图书馆里看书,所以划线部分的含义是“空闲的”。故选D。
91.细节理解题。根据“There are many different kinds of Chinese food. They are so delicious.”可知,鲍勃学校食堂的中餐很好吃,D项正确。故选D。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览