Unit 2 We're Family! 单元能力检测试题 2025-2026学年上学期初中英语人教版(2024)七年级上册

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit 2 We're Family! 单元能力检测试题 2025-2026学年上学期初中英语人教版(2024)七年级上册

资源简介

中小学教育资源及组卷应用平台
Unit 2 We're Family! 单元能力检测试题 2025-2026学年
上学期初中英语人教版(2024)七年级上册
一、单项选择
1.—Do you play ________ piano after school
—No, I like sports. I often play________ soccer with my friends.
A./; the B.the; / C.the; the D.a; a
2.Her family ________ kind.
A.is B.am C.are D.be
3.The girl is ________ at music. And she can play the guitar ________.
A.good; good B.well; well C.good; well D.well; good
4.—________your pictures. They're very nice.
—Thanks.
A.Here is B.Here are C.He is D.She is
5.Here ________ two apples and a pear. And here ________ some milk.
A.is; is B.are; are C.is; are D.are; is
6.The girl ________ tidy.
A.always is B.is always C.are always D.always are
7.This is ________ room. The twin sisters like it very much.
A.Anne and Jane B.Anne’s and Jane’s C.Anne’s and Jane D.Anne and Jane’s
8.— What’s the color ________ your quilt
— Blue.
A.in B.of C.to D.on
9.There is a hospital near my house.
A.next to B.behind C.in front of D.over
10.In summer, Helen enjoys ________ in the sea in her free time.
A.swim B.to swim C.swimming D.to swimming
二、完形填空
Do you like sports Do you 11 tennis, basketball or baseball 12 school I’m Alex, and my 13 name is Green. There are 14 kids in my family. We all like sports. My brother Peter and I are in the 15 class, so we can play basketball and soccer with each other. Peter is tall and strong, so it’s easy for him to play basketball well. But for me, it’s very 16 . I also 17 a sister, and she’s only 9. She likes ping-pong, so we always play ping-pong after school, and we have lots of 18 playing ping-pong. I think it’s relaxing to play 19 . In the evening, we can 20 some sports games on TV. I love sports and I’m happy.
11.A.spell B.say C.play D.find
12.A.on B.at C.to D.for
13.A.first B.middle C.next D.last
14.A.two B.three C.four D.five
15.A.same B.great C.nice D.relaxing
16.A.boring B.interesting C.easy D.difficult
17.A.see B.know C.like D.have
18.A.balls B.fun C.games D.help
19.A.baseball B.games C.sports D.computer
20.A.watch B.see C.look D.meet
三、阅读理解
Akane, Canada
I think that having a big family is a really good thing. I come from a small family. I only have one brother. He doesn’t want to play with me, so I always like the idea of having a big family. I want to have more (更多的) brothers and sisters.Jeyong, South Korea
There are six people in my family: my parents, two sisters, a younger brother and me. When we are all together, we have great fun. We talk and eat delicious (美味的) food together. I’m never (从不) lonely. I think big families are better.Simon, Canada
I think a small family is better. If you are the only child in the family like me, you’ll get all your parents’ love. They do everything for you. If you live in a family of five children, you have to share (分享) everything with the other four children: your parents’ love, your toys and even your clothes.Todd, the USA
I think for children it’s better to have a big family because they can do a lot of things together. But for parents, it’s better to have a very small family these days, because the life for a big family is very difficult.
21.How many countries do these people come from
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
22.Who have the same idea about big families
A.Akane and Simon. B.Jeyong and Simon. C.Akane and Jeyong. D.Todd and Akane.
23.What does the underlined word “lonely” mean
A.do not have anyone to talk to B.happy
C.can not relax D.very hard
24.According to the passage, we can know that Simon ________.
A.has no brothers or sisters B.only loves his parents
C.is from a family of five children D.likes sharing his toys with others
25.The passage is mainly (主要地) to ________.
A.introduce some people and their families B.share ideas about big and small families
C.tell us what kind of family is better D.tell us what a big family looks like
My name is David. I have short straight brown hair and blue eyes. I’m very smart. I’m studying in a high school now. I’m good at maths and science.
This big man is my father George. He is good at playing American football and works as a football coach (教练). Mary is my mother. Both my mother and I have blue eyes. She doesn’t have a job. She is kind and friendly.
Missy is a lovely girl. We are twins, but now we are not in the same school. These days she is learning how to play baseball. My brother Georgie is thin and handsome. We are in the same school. He plays American football in the school team (队).
My family is happy. I love my family.
26.How many people are there in David’s family
A.Four. B.Five. C.Six. D.Seven.
27.What does David look like
A.He has short hair. B.He is thin.
C.He has black hair. D.He wears glasses.
28.What do we know about Missy
A.She has blue eyes.
B.She is good at maths and science.
C.She is the same age as David.
D.She is teaching David to play baseball.
29.George and Georgie ________.
A.are tall and fat B.are brothers
C.have yellow hair D.can play American football
30.Which is TRUE
A.Mary works in a school.
B.Missy is in the school football team.
C.Georgie and Missy are in the same school now.
D.David has a happy family.
Family are very important (重要的) to all of us. But many of us don’t understand (理解) this. We have problems with our family members. How can we get on well with our family members Here are three tips (建议).
First, spend more time with them. Don’t spend too much time playing computer games. You can ask one of your family members to play with you—your dad, mum, grandpa or grandma. If they are busy, sometimes you can even play with your aunt, uncle or their daughters and sons.
Second, share your feelings and ask for help. You want your family members to help you when you’re unhappy, but they may not know that. Tell them what has happened (发生) and you’ll be glad (高兴的) after that.
At last, do your best at what you do. When you do your best, you make your family happy. Why Because it lets them know you’re good and they have a great kid.
31.The writer thinks ________ are very important in our life.
A.friends B.classmates C.family D.teachers
32.How many tips are there for the kids to get on well with their family
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
33.What does the underlined phrase (画线短语) “get on well with” mean
A.talk happily with B.spell correctly (正确地)
C.meet with D.get along well with
34.Your parents will be happy if ________.
A.you try your best at what you do
B.you say nothing when you are unhappy
C.you don’t ask your parents to help you
D.you spend much time playing computer games
35.What does this passage mainly tell us
A.How kids can do their best at school.
B.What kids can play with their family members.
C.What family members should do to teach their kids.
D.How kids can have a good relationship with their family members.
四、任务型阅读
Hello, my name’s Olivia (奥利维亚). I’m a student in Nanjing Middle School. I’m 13 years old. Here is a nice photo of my family. Who are in the photo These are my grandparents. My grandfather’s name is Peter Brown. Laura is my grandmother. She is wearing a purple jacket. Purple is her favourite colour. They have two sons, Frank and Robert, and a daughter, Mandy. Frank is my father. Look! The man is my father. He is a teacher. He teaches English. His students all like him. This is my mother, Dora. She is in a red jacket. We love and help each other.
It is a small but happy family. That’s a photo of my uncle’s family. Robert is my uncle. The woman next to my uncle is my aunt. They have a son, Charles. He is 9. He is in front of my uncle and aunt. The girl is my uncle’s daughter. Her name’s Rita.
My uncle’s children and I are good friends. I like them. We are all in Nanjing, China. We love China.
1~2题完成句子;3~5题简略回答问题。
36.Olivia is a student of Nanjing .
37.Olivia’s father is in a school.
38.What colour does Olivia’s grandmother like
39.Who is in front of Olivia’s uncle and aunt in the second photo
40.Which family do you like better Why
五、短文填空
用所给词的适当形式完成短文
Hello, I’m Alex. I am in Grade 7. I 41 (like) playing basketball. This year, I join our school’s basketball team. I 42 (meet) my good friend David there.
David and I are in the same school. So we often go to school together. David 43 (love) playing sports. He 44 (have) two basketballs. We often 45 (play) basketball on the playground on Friday afternoons. He also 46 (watch) basketball games on TV. David 47 (study) very hard too. He is always the first student to get to the classroom in the morning. He often 48 (help) me with my maths after school. And I teach him English.
Now his father 49 (get) a new job in London. So he 50 (go) to London with his family and studies there. We are sad about that. But we can keep in touch (保持联系) with each other. I’m happy to have a friend like him.
六、单词拼写
51.We often (play) in the park.
52.He (get) up at six o’clock.
53. you (brush) your teeth every morning
54.We all (love) our country very much!
55. Mike (read) English every day
七、完成句子
56.看!这些是我的阿姨们。
Look! my aunts.
57.她花很多时间打篮球。
She a lot of basketball.
58.他们今天玩得很开心。
They have a today.
59.在他旁边的是我妈妈。
is my mum.
60.我的祖父母, Jack 和 Sarah, 在中间。
My grandparents, Jack and Sarah, are .
八、书面表达
61.假设你叫李华, Helen是你的英国朋友, 她想了解你的家庭情况。请根据下边的全家福照片, 给Helen发一封电子邮件, 介绍你的家庭。
前排左起:1. 李华2. 爷爷3. 奶奶4. 堂妹
后排左起:1. 爸爸2. 妈妈3. 叔叔4. 婶婶
要求:
1. 照片中的每个人物都要介绍, 可适当发挥;
2. 词数60左右, 文章首尾已给出, 不计入总词数。
Dear Helen,
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 B C C B D B D B A C
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 C B D B A D D B C A
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 C C A A B B A C D D
题号 31 32 33 34 35
答案 C B D A D
1.B
【解析】略
2.C
【详解】句意:她的家人很善良。
考查主谓一致。根据“kind”可知,此处family表示家庭成员。family“家庭成员”,是复数概念,be动词用are。故选C。
3.C
【详解】句意:这个女孩擅长音乐。而且她吉他弹得很好。
考查形容词副词辨析。good好的,形容词;well好地,作副词。根据“is”可知,此处应用形容词作表语,be good at“擅长……”;根据“play the guitar...”可知,此处要修饰动词play,需用副词well。故选C。
4.B
【解析】略
5.D
【详解】句意:这里有两个苹果和一个梨。这里还有一些牛奶。
考查主谓一致。here be句型遵循“就近原则”,第一空离be动词最近的名词“two apples”为可数名词复数,因此be动词用are;第二空离be动词最近的名词“some milk”为不可数名词,因此be动词用is。 故选D。
6.B
【详解】句意:这个女孩总是很整洁。
考查主谓一致和频度副词位置。主语是The girl,单数名词,be动词用is。副词always放be动词之后。故选B。
7.D
【详解】句意:这是安妮和简的房间,这对双胞胎姐妹很喜欢它。
考查名词所有格。room是单数,说明只有一间卧室,因此这间卧室应是两人共有,表示大家共有时,用“A and B’s”的结构。故选D。
8.B
【详解】句意:——你的被子是什么颜色的? ——它是蓝色的。
考查介词辨析。in在……里;on在……上;of……的;at在(某处)。表示“被子的颜色”应用表所属关系的介词of。故选B。
9.A
【详解】句意:我家附近有一家医院。
考查介词辨析。next to旁边;behind在……后面;in front of在……前面;over在……上方。near “在……附近”,和near意思相近,故选A。
10.C
【详解】句意:在夏天,Helen空闲时喜欢在海里游泳。
考查非谓语动词。enjoy doing sth.“喜欢做某事”,固定词组。故选C。
11.C 12.B 13.D 14.B 15.A 16.D 17.D 18.B 19.C 20.A
【导语】本文是一篇记叙文,文章介绍了作者和家人都喜欢的运动,以及他们的日常生活。
11.句意:你在学校打网球、篮球或棒球吗?
spell拼;say说;play打; find找。根据“tennis, basketball or baseball”可知后面是球类运动,play符合题意。故选C。
12.句意:你在学校打网球、篮球或棒球吗?
on在……上;at在;to到;for为了。根据“school”可知是固定短语at school“在学校”。故选B。
13.句意:我叫亚历克斯,我姓格林。
first第一;middle中间的;next下一个;last最后的。根据“I’m Alex,”以及“name is Green”可知前文介绍了名字,因此设空处指的是姓,last name“姓”。故选D。
14.句意:我家有三个孩子。
two两;three三;four四;five五。根据“My brother Peter”以及“a sister”可知是有三个孩子。故选B。
15.句意:我哥哥彼得和我在同一个班,所以我们可以一起打篮球和踢足球。
same相同的;great伟大的;nice好的;relaxing放松的。根据“so we can play basketball and soccer with each other.”可知是同一个班。故选A。
16.句意:但对我来说,这是非常困难的。
boring无聊的;interesting有趣的;easy简单的;difficult难的。根据“so it’s easy for him to play basketball well. But for me,”可知后文语境发生转折,应说很难。故选D。
17.句意:我也有一个妹妹,她只有9岁。
see看到;know知道;like喜欢;have有。根据“I also”以及“a sister”可知,应说有一个妹妹。故选D。
18.句意:她喜欢乒乓球,所以我们放学后总是打乒乓球,我们打乒乓球玩得很开心。
balls球;fun乐趣;games游戏;help帮助。根据“playing ping-pong”可知,此处考查have fun doing“做某事开心”。故选B。
19.句意:我认为做运动很放松。
baseball棒球;games游戏;sports运动;computer电脑。根据“playing ping-pong”可知,应说做运动很放松。故选C。
20.句意:晚上,我们可以在电视上看一些体育比赛。
watch观看;see看见,强调结果;look看,强调动作,meet见面。根据“some sports games on TV.”可知是“观看”电视上的体育比赛。故选A。
21.C 22.C 23.A 24.A 25.B
【导语】本文是一篇记叙文,四位来自不同国家的人分享了他们对大家庭和小家庭的看法。
21.细节理解题。根据文章内容,Akane来自Canada,Jeyong来自South Korea,Simon来自Canada,Todd来自the USA,共涉及三个国家。故选C。
22.细节理解题。根据文章第一段“I think that having a big family is a really good thing.”和第二段“I think big families are better.”可知,Akane和Jeyong都认为大家庭更好。故选C。
23.词句猜测题。根据文章第二段“When we are all together, we have great fun. We talk and eat delicious food together. I’m never lonely.”可知,当家人都在一起时,他们很开心,聊天、吃美食,因此“lonely”意为“没有可以交谈的人”。故选A。
24.细节理解题。根据文章第三段“If you are the only child in the family like me, you’ll get all your parents’ love.”可知,Simon是独生子,没有兄弟姐妹。故选A。
25.主旨大意题。根据文章内容,四位来自不同国家的人分享了他们对大家庭和小家庭的看法,因此文章主要是为了分享关于大家庭和小家庭的看法。故选B。
26.B 27.A 28.C 29.D 30.D
【导语】本文中戴维介绍了自己的个人情况以及家庭成员的一些信息。
26.细节理解题。根据“This big man is my father George.” “Mary is my mother.” “Missy is a lovely girl. We are twins…”和“My brother Georgie is thin and handsome.”可知,戴维家有五个人。故选B。
27.细节理解题。根据“My name is David. I have short straight brown hair and blue eyes.”可知戴维头发是短的。故选A。
28.推理判断题。根据“Missy is a lovely girl. We are twins…”可知,他们年龄相同。故选C。
29.细节理解题。根据“This big man is my father George. He is good at playing American football and works as a football coach.”以及“Mybrother Georgie…He plays American football in the school team.”可知,他们都会美式橄榄球。故选D。
30.细节理解题。根据“My family is happy.”可知,戴维有一个幸福的家庭。故选D。
31.C 32.B 33.D 34.A 35.D
【导语】本文主要给出了与家人和睦相处的三点建议。
31.细节理解题。根据“Family are very important (重要的) to all of us.”可知,作者认为家庭在我们的生活中是非常重要的。故选C。
32.细节理解题。根据“First,...Second,...At last,”可知,共有三个建议供孩子们参考。故选B。
33.词义猜测题。根据“We have problems with our family members. How can we get on well with our family members Here are three tips (建议).”以及后面的建议内容可以推断,此处是指如何与家人和睦相处,get on well with意思是“与……相处融洽”。故选D。
34.细节理解题。根据“When you do your best, you make your family happy.”可知,当你尽力而为时,就能让你的父母快乐。故选A。
35.主旨大意题。根据整个段落的内容,尤其是开头的“Here are three tips (建议).”可知,这篇文章主要讲述了孩子如何能与家庭成员保持良好的关系。故选D。
36.Middle School 37.an English teacher 38.Purple. 39.Charles. 40.Olivia’s family. Because they love and help each other./Olivia’s uncle’s family. Because it is a small but happy family.(答案不唯一)
【导语】本文主要介绍了Olivia家的一张照片上的人物以及他叔叔一家照片的人物情况。
36.根据“I’m a student in Nanjing Middle School.”可知,Olivia是南京的一名中学生。故填Middle School。
37.根据“The man is my father. He is a teacher. He teaches English.”可知,Olivia的父亲在学校教英语,他是一位英语老师。故填an English teacher。
38.根据“Laura is my grandmother. She is wearing a purple jacket. Purple is her favourite colour.”可知,Olivia的祖母喜欢紫色。故填Purple。
39.根据“They have a son, Charles. He is 9. He is in front of my uncle and aunt.”可知,第二张照片里Olivia的叔叔和姑姑前面的人是Charles。故填Charles。
40.本题为开放性习题,言之有理即可,注意符合题目要求。Olivia’s family. Because they love and help each other./Olivia’s uncle’s family. Because it is a small but happy family.
41.like 42.meet 43.loves 44.has 45.play 46.watches 47.studies 48.helps 49.gets 50.goes
【导语】本文介绍了亚历克斯的爱好、他在学校篮球队结识好友大卫的经历,体现了两人虽分离却仍能保持联系的友谊。
41.句意:我喜欢打篮球。根据主语“I”可知,为第一人称,且描述的是长期的喜好,用一般现在时,谓语动词用原形。故填like。
42.句意:在那里我遇到了我的好朋友David。根据“This year”可知,是今年发生的动作,因此用一般现在时,主语为第一人称。故填meet。
43.句意:大卫喜欢做运动。根据主语“David”可知,是第三人称单数,一般现在时中谓语动词需用第三人称单数形式,love的第三人称单数为loves。故填loves。
44.句意:他有两个篮球。根据主语“He”可知,是第三人称单数,一般现在时中have的第三人称单数形式为has。故填has。
45.句意:我们经常在周五下午在操场上打篮球。根据主语“We”可知,是复数,一般现在时中谓语动词用原形。故填play。
46.句意:他也在电视上看篮球比赛。根据主语“He”可知,是第三人称单数,一般现在时中watch的第三人称单数形式为watches。故填watches。
47.句意:大卫学习也很努力。根据主语“David”可知,是第三人称单数,一般现在时中study的第三人称单数形式为studies。故填studies。
48.句意:放学后他经常帮助我学数学。根据主语“He”可知,是第三人称单数,一般现在时中help的第三人称单数形式为helps。故填helps。
49.句意:现在他的父亲在伦敦得到了一份新工作。根据主语“his father”可知,是第三人称单数,一般现在时中get的第三人称单数形式为gets。故填gets。
50.句意:所以他和家人一起去伦敦并在那里学习。根据主语“he”可知,是第三人称单数,一般现在时中go的第三人称单数形式为goes。故填goes。
51.play
【详解】句意:我们经常在公园里玩耍。根据often可知,该句时态是一般现在时,因主语时第一人称复数,所以动词用原形。故填play。
52.gets
【详解】句意:他在六点钟起床。根据“He ... up at six o’clock.”可知,此处表示经常性习惯性动作或行为,所以用一般现在时。主语是第三人称单数,所以用get的第三人称单数形式gets。故填gets。
53. Do brush
【解析】略
54.love
【解析】略
55. Does read
【解析】略
56. These are
【详解】these“这些”,作主语,位于句首首字母要大写,主语是复数,be动词用are,故填These;are。
57. spends time playing
【详解】spend time doing sth“花时间做某事”,时态是一般现在时,主语是She,谓语动词用第三人称单数spends;a lot of后跟不可数名词time“时间”;play basketball“打篮球”,此处用动名词形式。故填spends;time;playing。
58. lot
of
fun
【详解】根据中英文对照可知,空处缺“玩得很开心”的英文表达。have a lot of fun意为“玩得很开心”。故填lot;of;fun。
59. Next to him
【详解】据题干可知,空处缺少“在他旁边”:“在……旁边”用短语“next to”表示;“他”用人称代词宾格“him”。故填Next;to;him。
60. in the middle
【详解】“在中间”对应的是介词短语in the middle。故填in;the;middle。
61.例文
Dear Helen,
Here is a photo of my family.
This woman is my mother. She is a teacher. She likes playing the piano. This man is my father. He is a doctor. He likes playing basketball. Next to my parents are my aunt and uncle. These are my grandparents. Look at the girl. She is my cousin. She has two big eyes and a small nose. She is beautiful. She likes to go hiking. The boy is me.
I love my family very much.
Yours,
Li Hua
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一封电子邮件,围绕“介绍家庭”展开,借助全家福照片向英国朋友Helen介绍自己的家人;
②时态:以一般现在时为主,用于描述家人的职业、喜好等基本情况;
③提示:文章符合题目要求,介绍了照片中前排和后排的每个人物,内容完整,逻辑清晰。
[写作步骤]
第一步,开篇点明这是一张全家福照片,引出对家人的介绍;
第二步,依次介绍前排的自己、爷爷、奶奶、堂妹,描述他们的外貌或喜好等;
第三步,介绍后排的爸爸、妈妈、叔叔、婶婶,说明他们的职业与爱好等;
第四步,表达自己对家人的爱,体现家庭的温暖。
[亮点词汇]
①next to在……旁边
②look at看
③have two big eyes有两只大眼睛
[高分句型]
①This woman is my mother. She is a teacher. (简洁的主系表结构,清晰介绍人物身份与职业)
②She has two big eyes and a small nose. (用and连接并列成分,描述外貌特征)
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览