资源简介 中小学教育资源及组卷应用平台2025-2026学年高二上学期期中英语模拟卷(外研版)全解全析(满分150分,考试用时120分钟)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 测试范围:必修一Welcome Unit~Unit 3(外研版)4. 难度系数:0.65。5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.答案是C.1.What did the woman do yesterday A.She finished her daily reports.B.She typed an e-mail.C.She had a meeting.【答案】C【原文】M: Have you done your yesterday’s daily report W: No, I haven’t. I had to attend the meeting discussing rights of women all day long yesterday. I’ll do it right after typing this email.2.Where does the man plan to put the painting A.In the kitchen. B.In the living room. C.In the front hallway.【答案】C【原文】M: Do you like this painting I bought I want to put it in the front hallway.W: I like it, but I think it might look better in the kitchen or the living room.3.What happened to the man’s son A.He had a car accident. B.He fell into water. C.He got lost.【答案】B【原文】W: I heard your son had a terrible accident last weekend.M: Yeah, my family went swimming with Mr. Henry last Saturday. When we got there, my son ran off by himself and went over to the pool. The next thing we knew was that he was in the water.4.When will the speakers go to the theater A.After 7:00 pm. B.After 8:00 pm. C.After 9:00 pm.【答案】B【原文】M: The movie theater opens tonight at seven do you want to go W: You want to see the Doubleo Seven movie Spectre M: Of course, I never miss Doubleo Seven movies. It is starting at 9 p.m..M: My mom arrives home at 8 p. m., so after she arrives, we can go.5.What does the woman mean A.She is better than a repairman.B.She’ll buy a new refrigerator.C.She wants to save money.【答案】C【原文】W: Lend me a hand, will you M: Don’t tell me you’re trying to fix that refrigerator yourself. We need to call in a repairman.W: Do you have any idea what they’ll charge 第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.When does the party start A.At 7:15 pm. B.At 7:30 pm. C.At 7:45 pm.7.What does the man want to know A.The parking lot of the restaurant.B.The location of the restaurant.C.The traffic condition.【答案】6.C 7.A【原文】W: What time is it We’re going to be late.M: It’s a quarter after seven. We’re on time. Don’t panic.W: But I thought we had to be at the restaurant by 7:30 for the surprise party. We’ll never make it there with all this evening traffic.M: Sure, we will. Rush hour is almost over. Anyway, the party starts 30 minutes later. But I do need help with directions. Can you call the restaurant and ask them where we park our car 听第7段材料,回答第8至9题。8.Who left the company A.Lisa. B.Steve. C.Tim.9.What has the man been trying to do A.Give up coffee. B.Sleep less. C.Hire new employees.【答案】8.B 9.C【原文】W: Good morning, Tim, how are you feeling M: Good morning, Lisa. I didn’t sleep much last night. I’m feeling very tired. Coffee doesn’t even help.W: You always look tired these days. What’s going on M:Well, there has been so much work to do in the office since Steve left the company. I can’t keep up with it. I can’t even go for a run because I get home too late.W: Why don’t you employ someone new M: I’ve already talked to six different people, but I don’t like any of them.听第8段材料,回答第10至12题。10.What does the boy like doing A.Walking around. B.Making up stories. C.Playing ball games.11.What does the boy think of the woman’s advice A.Interesting. B.Reasonable. C.Unattractive.12.Why will the woman go into the other room A.To give the boy some space.B.To find a perfect seat.C.To clean the window.【答案】10.B 11.C 12.A【原文】W: What are you doing, Bob M: Just looking out of the window.W: What do you see M: Oh, just the city. Buses, cars, people, birds.W: Dreaming again M: Yeah, you know, I like making up stories in my mind about what I see out there.W: Why don’t you go out for a walk Wouldn’t it be easier to see more things M: I like it up here, far above the streets. It’s nice to live in a tall building that has large windows. I have a perfect seat for my stories.W: Daydreaming is what it is. I should make you go out there and play sports with other kids your age.M: Ah, mom, not today, please.W: Don’t worry. I know how much you like your time alone. I’ll be in the other room if you need me.听第9段材料,回答第13至16题。13.How does the man feel about his grade A.It was satisfying.B.It was disappointing.C.It was an improvement.14.What does the man want to know A.How to deal with stress.B.How to write a paper.C.How to quit school.15.What will the man do tonight A.Watch a movie.B.Have a good rest.C.Go to the woman’s house.16.What’s the relationship between the speakers A.Teacher and student. B.Mother and son. C.Friends.【答案】13.B 14.A 15.B 16.C【原文】M: What would you say if I told you I was going to quit school W: I’d say think twice about it. Well, you are not going to quit school, are you M: I don’t know. I failed my exam.W: What did you get M: B.W: That’s not bad.M: But I should have done better. I mean I finished the paper so quickly thinking it’s a piece of cake, but when I knew my result I was like what That can’t be true.W: Listen John, I understand you are such an excellent student and I know you must have lots of stress but you really want to give up.M: No, I don’t. I just don’t know how to handle this. This is my first time, you know W: I know, don’t worry. You need to let off some steam. The world is not on your shoulder.M: How W: Forget about school and exams Come over to my house and have fun. I have some really good DVDs.M: Thanks. But I really don’t feel like watching movies tonight. I have to get an early start in the morning.W: Then go to bed and have a good sleep.M: I guess that’s what I need. Thanks, you are being a real friend.听第10段材料,回答第17至20题。17.What’s the purpose of the talk A.To warn people of some food.B.To remind people of the sales.C.To tell people the shop rules.18.What is included in the list A.Potatoes. B.Beef. C.Frozen peas.19.What’s the time limit for a full refund A.Within a week. B.Within a month. C.Within six weeks.20.Who will help the shoppers A.Store managers. B.Customer service staff. C.Security guards.【答案】17.A 18.C 19.A 20.B【原文】W: Attention whole foods shoppers, check your shelves because some food products are being recalled. There have been hundreds of cases of food poisoning over the last six months. The government has narrowed it down to several possible causes. There may be a virus in some of the meat, or the food could have gone bad already at the time it was packaged. Please check the list below to find out if you’ve already purchased any of the items. The list includes certain frozen fish dinners, peanut butter, canned tomatoes and chicken. Some frozen vegetables like peas and corn are also on it. If you have any of the items, you may bring them back within a week for a full refund. After that, you will receive only half of the full price. If you’ve already started eating the food, stop immediately. Bring in the part you haven’t eaten and we will give you a refund. You don’t even need a receipt. We will have extra customer service staff at the front of the store to help.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ACROSS IT OFF YOUR BUCKET LIST!Any time is the right time to visit Grand Central Terminal! Located at the intersection of Park Avenue and 42nd Street, the terminal is easily accessible on foot, by subway, by bus and by Metro-North train.Please note that the terminal does not offer luggage storage. Please plan ahead.Plan your visit & things to do·Take a tour! You can see the most famous terminal.·Head upstairs if you're looking for dinner under the stars at Cipriani Dolci or Michael Jordan's The Steak House N. Y. C. or a cocktail at The Campbell.·Head downstairs if you're looking for a quick bite in the Dining Concourse. Shake Shack burger or a memorable meal at the historic Oyster Bar & Restaurant, anyone ·Head to Grand Central Market if you're looking for a unique shopping experience. Enjoy a great meal at local vendors(摊贩)like Murray' s Cheese, Eli Zabar's Farm to Table and Pescatore Seafood Company.Accessibility: The terminal is accessible to visitors with disabilities, but does not provide wheelchair rentals.Audio (声音的 ) toursOrpheo's state-of-the-art audio device(设备) and headset comes with a map of the terminal for just $9 per adult and $7 discounted(seniors, military, students, kids).The audio tour is also available seven days a week(closed only on Thanksgiving Day and Christmas Day) at the tours office in the Graybar Passage. Hours are 9 am to 6 pm, but may be extended during the holidays. The self-guided tour can last as short as 30 minutes to just over an hour.Docent-led (有讲解员带领的) toursThe tour lasts 75 minutes. The cost is $30 for adults or $20 for seniors(65+) , students and kids. Hours are 9 am to 6 pm, but may be extended during the holidays. Space is limited.21.Where can tourists go when visiting Grand Central Market A.The Campbell. B.Cipriani Dolci.C.Eli Zabar's Farm to Table. D.The historic Oyster Bar & Restaurant22.What can be offered by the terminal A.Luggage storage. B.Free audio devices.C.Wheelchair rentals. D.Travel discount for students23.What do audio tours and docent-led tours have in common A.Each of their tours is self-guided.B.Each of their tours lasts less than an hour.C.They are normally available for 9 hours each day.D.They can be booked in advance during the holidays.【答案】21.C 22.D 23.C【导语】本文是应用文。文章介绍了美国纽约中央火车站附近的游览信息。21.细节理解题。根据Plan your visit & things to do 部分中的Head to Grand Central Market if you’re looking for a unique shopping experience. Enjoy a great meal at local vendors (摊贩) like Murray’s Cheese, Eli Zabar’s Farm to Table and Pescatore Seafood Company.可知参观中央市场时可以去Eli Zabar’s Farm ,所以选C项。22.细节理解题。根据Audio (声音的) tours部分中的Orpheo’s state-of-the-art audio device (设备) and headset comes with a map of the terminal for just $9 per adult and $7 discounted (seniors, military, students, kids).以及Docent-led (有讲解员带领的) tours部分中的The cost is $30 for adults or $20 for seniors (65+), students and kids.可知,这两种旅游方式都会给老年人、学生、孩子折扣优惠。同时根据文中的the terminal does not offer luggage storage以及The terminal...but does not provide wheelchair rentals.可知,选D项。23.细节理解题。根据Audio (声音的) tours和Docent-led (有讲解员带领的) tours部分中的Hours are 9 am to 6 pm, but may be extended during the holidays.可知,这两种旅游方式一般都是从早上9点开始到下午6点结束,故选C项。BI was cutting up lettuce (生菜) in the kitchen when I suddenly remembered watching a video about putting the lettuce stub (残余部分) in water to grow a whole new vegetable. So I took out a wide-mouthed mug (大杯) and placed the stub into it, gave it a little water, and placed it by the window.On a snowy morning, I noticed the first sign. A first small leaf from its heart spread out. A tiny green flag of hope. Beaten, but not defeated. Within days, it was impossible to see the cuts where I had removed the leaves. The growth was explosive. And when I lifted the blossoming head out of the mug, tiny root threads fell down, seeking for the earth. What is growing here Lettuce or hope If I were a lettuce in a similar condition, I’d want to doubtfully assess where I found myself before being devoted to full growth. Yet for this lettuce, my inadequate offering of water and a place by a window was enough for it to decide to reclaim itself again. It grew in a mug of water, in faith. This is the heart of this lettuce: alive, strong and fearless. It deserved a name. I decided to call it Monty.Monty wanted to grow, as we all do. I think I gave him a little love and freedom. Those two ingredients were all he needed to return to himself. I see joy in this lettuce. The return to self is always an expression of joy, which is life itself. With the right ingredients, this is the tendency of all living things.Monty still lives in a mug, but I’m going to transplant him outside. He deserves to become his full self. The only problem I see now is my capacity to support Monty. I hope I have enough of a green finger.I’m surprised to find myself where I am. Maybe Monty is, too. I have the same choice as he does: give in, or start again. The prospect of starting again is discouraging. But my lettuce-friend, Monty, leads the way. I can only hope to be as brave.24.Why did the author put the stub in water A.To hope that it would grow. B.To decorate the nice mug.C.To play a game. D.To remove his bad mood.25.What is the first sign of life in the author’s eyes A.The remaining stub. B.The small leaf.C.The disappearing cuts. D.The tiny root threads.26.How would the author feel if in the lettuce’s situation A.Hesitant. B.Fearless. C.Confident. D.Annoyed.27.What can be a suitable title for the text A.Enjoy your own life to the fullest B.Believe in yourself when in troubleC.Never be afraid to restart yourself D.Give freedom to the heart in a way【答案】24.A 25.B 26.A 27.C【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者将生菜残余部分放在水中,生菜努力生长的故事。故事启发作者要勇于重新开始。24.细节理解题。根据第二段“I was cutting up lettuce(生菜) in the kitchen when I suddenly remembered watching a video about putting the lettuce stub(残余部分) in water to grow a whole new vegetable. So I took out a wide-mouthed mug(大杯) and placed the stub into it, gave it a little water, and placed it by the window. (我正在厨房切莴苣,突然想起看过一个视频,讲的是把生菜残余部分放在水里种出一种全新的蔬菜。于是我拿出一个宽口马克杯,把烟头放进去,浇了一点水,放在窗边。)”可知,作者把生菜残余部分放进杯子里是希望它能生长。故选A项。25.细节理解题。根据第二段中“On a snowy morning, I noticed the first sign. A first small leaf from its heart spread out. A tiny green flag of hope. (在一个下雪的早晨,我注意到了第一个迹象。从在它中心冒出来第一片小叶子。一面小小的充满希望的绿色旗子。)”可知,作者眼里的生命的第一个迹象是一片小叶子。故选B项。26.推理判断题。根据第三段中“If I were a lettuce in a similar condition, I’d want to doubtfully assess where I found myself before being devoted to full growth. (如果我是一棵处于类似状况的生菜,我会在全身心投入到全面成长之前,怀疑地评估一下自己所处的位置。)”可知,作者如果是一棵处于类似状况的生菜,会怀疑自己的状况,会感到犹豫。故选A项。27.主旨大意题。通读全文,根据最后一段中“I have the same choice as he does: give in, or start again. The prospect of starting again is discouraging. But my lettuce-friend, Monty, leads the way. I can only hope to be as brave. (我和他有同样的选择:要么放弃,要么重新开始。重新开始的前景令人沮丧。但是我的生菜朋友Monty在前面带路。我只希望能像你一样勇敢。)”可知,本文主要讲述了作者将生菜残余部分放在水中,生菜努力生长的故事。故事启发作者要勇于重新开始。C“永远不要害怕重新开始自己”符合主题,故选C项。CCoral reefs(珊瑚礁) are a unique ocean ecosystem consisting of rocky structures mainly formed by coral animals and some other ocean life. Despite only covering 0. 2 percent of the ocean floor, coral reefs support at least 25 percent of marine species, as well as providing food and economic security for hundreds of millions of people.However, coral reefs across the world are under threat. Warmer oceans can cause the coral bleaching(漂白). It happens when the corals lose colored algae(海藻) living in their bodies and turn completely white. Without the algae, the corals lose their main food source and can die. In addition, as oceans become more acidic(酸性的) from absorbing CO , corals in acidic conditions become weak in forming reefs.In 2021, the United Nations reported a 14 percent loss of corals across the world largely from rising sea temperatures in the previous 13 years. Australia declared mass bleaching events in 2022 across large parts of the Great Barrier Reef, four times since 2016. Data from the Philippines showed higher than usual ocean temperatures between 2015 and 2017 had caused a serious three-year bleaching events in reefs across the planet.Scientists have been cooperating to see how coral reefs can be protected. Thankfully, they find those coral reefs in the hot parts of the globe are the worst affected. They contain corals with better heat resistance. So their research focus on finding genes(基因) for heat tolerance so that they can be passed on to future generations. Biologists also mix corals that are more resilient to higher temperatures with those that are not and the resulting generation has a better chance of survival.Ultimately, scientists add that without a serious decline in greenhouse gas, 99 percent of the world’s coral reefs will be gone by the end of the century. There is a limit to how quickly corals can adapt warm climate, but if temperatures rise rapidly, then extinction is certain.28.Which is the main threat to coral reefs A.Declining ocean acidification. B.Loss of colored algae.C.Increasing sea temperatures. D.Lack of food source.29.What do we know from paragraph 3 A.No actions are taken to protect coral reefs.B.Coral bleaching is the worst in Australia.C.Coral reefs have grown rapidly for years.D.Coral reefs receive impacts globally.30.What can be the basic way to protect coral reefs A.Reducing greenhouse gas emission. B.Transplanting them to the hot parts.C.Relying on genes science. D.Limiting their spread.31.Which can be the best title for the text A.Where Are Coral Reefs Spread B.How Can Coral Reefs Survive C.Coral Reefs, A New Threat To Ocean LifeD.Coral Reefs, A Busy Underwater Community【答案】28.C 29.D 30.A 31.B【导语】这是一篇说明文。主要介绍了珊瑚礁的重要性,以及目前面临气温上升的危险处境,强调了减少温室气体的排放的必要性。28.细节理解题。根据第二段中“ However, coral reefs across the world are under threat. Warmer oceans can cause the coral bleaching.”(然而,世界各地的珊瑚礁正受到威胁。海洋变暖会导致珊瑚漂白。)可知海洋温度上升是珊瑚礁的主要威胁。故选C项。29.段落大意题。根据第三段中“ In 2021, the United Nations reported a 14 percent loss of corals across the world largely from rising sea temperatures in the previous 13 years.”(2021 年,联合国报告称,全球珊瑚减少了 14%,主要原因是过去 13 年海水温度上升。)以及“ Data from the Philippines showed higher than usual ocean temperatures between 2015 and 2017 had caused a serious three-year bleaching events in reefs across the planet.”(来自菲律宾的数据显示,2015年至2017年期间海洋温度高于平常,导致全球珊瑚礁发生了长达三年的严重白化事件。)可知第三段主要讲述的是珊瑚礁受到的影响是全球性的。故选D项。30.推理判断题。根据最后一段中“ Ultimately, scientists add that without a serious decline in greenhouse gas, 99 percent of the world’s coral reefs will be gone by the end of the century.”(最终,科学家补充说,如果温室气体排放量不大幅减少,到本世纪末,世界上 99% 的珊瑚礁将消失。)可推知减少温室气体的排放是保护珊瑚礁的根本办法。故选A项。31.标题归纳题。根据第二段中“ However, coral reefs across the world are under threat. Warmer oceans can cause the coral bleaching.”(然而,世界各地的珊瑚礁正受到威胁。海洋变暖会导致珊瑚漂白。)以及最后一段中“There is a limit to how quickly corals can adapt warm climate, but if temperatures rise rapidly, then extinction is certain.”(珊瑚礁适应温暖气候的速度是有限的,但如果温度迅速上升,那么灭绝是肯定的。)并结合全文理解可知,这篇文章讲述了珊瑚礁的现状和处境,只有减少温室气体排放才可以让珊瑚存活。B项How Can Coral Reefs Survive (如何让珊瑚礁存活?)符合主旨。故选B项。DRecently, I accidentally found a set of Hanfu l only wore once from the bottom of the cupboard. I remember buying them simply to match the ancient-style hair accessories (配饰) a friend gave me. It occurred to me that 1 had been trapped in the “birdcage effect”.“Birdcage effect” means that when you get an item one day, you will prepare more things to match it. Weeks ago, I was in the company of friends engaged in shopping. One said that she wanted to buy a good writing pen to match the delicate notebook that her sister gave her, so that she would fall in love with taking notes on reading, and thus love reading, not just reading. I joked that she must have fallen for the “birdcage effect”. But the friend said with a smile: “Why not use the ‘birdcage effect’ instead ”For the first time, I heard that the “birdcage effect” can be used in reverse (逆向). However, this can’t help but remind me of middle school, and I seem to have used the “birdcage effect”. Passing by a bookstore one day, I purchased a magazine and saw the call for contributions published in the magazine, so I started writing with eager hands, and then I fell in love with writing.After shopping with my friends that time, I began to proceed to use the “birdcage effect”. I bought a small fresh tablecloth to decorate my desk, and a beautiful notebook to record my inspiration. When everything was ready, I started writing again.But how can we get rid of the “birdcage effect” in many things, and even use the “birdcage effect” in the opposite way Various “birdcages” unavoidably appear in life, but we can distinguish them. If it is not in line with the actual situation, it is a “negative birdcage”, then we must learn to stop losses in time and maintain a heart of abandonment and separation. If it is a “positive birdcage” that motivates us to develop upward, we can clarify our goals, shop or decorate appropriately, and motivate ourselves to move towards our goals. At this time, you will find that the “birdcage effect” is actually not so terrible!32.What is paragraph 2 mainly about A.The application of the “birdcage effect” in life.B.The necessity of using the “birdcage effect” in life.C.The turning point of the author’s idea on the “birdcage effect”.D.The author’s conflict with her friend over the “birdcage effect”.33.What is the author’s purpose in mentioning her middle school experience A.To recall her delightful days at school.B.To explain the reason for her love with writing.C.To confirm the positive of the “birdcage effect”.D.To prove her knowledge of the “birdcage effect”.34.How can we make use of the “birdcage effect” positively A.By realizing this effect has two sides.B.By promoting our personal consumption.C.By recognizing this effect is not so terrible.D.By guiding our acts to go with reasonable goals.35.What can be a suitable title for the text A.Getting Rid of the Birdcage Effect ConfidentlyB.Motivating Ourselves to Move Towards Our GoalsC.The Birdcage Effect: Influence on Consumer BehaviorD.The Birdcage Effect: How to Use It to Your Advantage【答案】32.C 33.C 34.D 35.D【导语】本文是说明文。文章主要介绍了“鸟笼效应”以及我们该如何在生活中恰当地利用它。32.主旨大意题。第二段首句““Birdcage effect” means that when you get an item one day, you will prepare more things to match it. Weeks ago, I was in the company of friends engaged in shopping. One said that she wanted to buy a good writing pen to match the delicate notebook that her sister gave her, so that she would fall in love with taking notes on reading, and thus love reading, not just reading. I joked that she must have fallen for the “birdcage effect”. But the friend said with a smile: “Why not use the ‘birdcage effect’ instead ”(“鸟笼效应”是指当你有一天得到一件物品时,你会准备更多的东西来搭配它。几周前,我和朋友一起去购物。有的说,她想买一支好的写字笔,搭配姐姐送给她的精致笔记本,让她爱上记读书笔记,从而爱上读书,而不仅仅是读书。我开玩笑说她一定是受了“鸟笼效应”的影响。但朋友笑道:“为什么不用‘鸟笼效应’来代替呢?”)”可知,朋友告诉作者可以反向使用“鸟笼效应”,作者第一次听说“鸟笼效应”可以反向使用,由此可知,第二段主要讲述了作者对“鸟笼效应”的看法有了改变,第三段第一句话“For the first time, I heard that the “birdcage effect” can be used in reverse (逆向). (第一次听说“鸟笼效应”可以反向使用)”也是提示,说明作者对“鸟笼效应”的看法发生了改变,故选C。33.推理判断题。根据第三段中“However, this can’t help but remind me of middle school, and I seem to have used the “birdcage effect”. Passing by a bookstore one day, I purchased a magazine and saw the call for contributions published in the magazine, so I started writing with eager hands, and then I fell in love with writing.(不过,这不禁让我想起了中学时代,我似乎运用了“鸟笼效应”。有一天路过一家书店,我买了一本杂志,看到杂志上刊登的征稿启事,我就开始急切地开始写作,从此我就爱上了写作)”可知,作者运用了“鸟笼效应”的结果是自己爱上了写作,这是“鸟笼效应”给作者带来的积极影响,由此可推知,作者提到她的中学经历的是为了证实“鸟笼效应”的积极作用。故选C。34.细节理解题。根据最后一段中“If it is a “positive birdcage” that motivates us to develop upward, we can clarify our goals, shop or decorate appropriately, and motivate ourselves to move towards our goals. (如果是一个激励我们向上发展的“积极的鸟笼”,我们可以明确自己的目标,适当的购物或装饰,激励自己朝着目标前进。)”可知,我们可以通过指导我们的行为去实现合理的目标以此来积极利用“鸟笼效应”,故选D。35.主旨大意题。通读全文,尤其是第二段中““Birdcage effect” means that when you get an item one day, you will prepare more things to match it. (“鸟笼效应”是指当你有一天得到一件物品时,你会准备更多的东西来搭配它。)”,第三段中“For the first time, I heard that the “birdcage effect” can be used in reverse (逆向). (第一次听说“鸟笼效应”可以反向使用)”和最后一段“But how can we get rid of the “birdcage effect” in many things, and even use the “birdcage effect” in the opposite way Various “birdcages” unavoidably appear in life, but we can distinguish them. If it is not in line with the actual situation, it is a “negative birdcage”, then we must learn to stop losses in time and maintain a heart of abandonment and separation. If it is a “positive birdcage” that motivates us to develop upward, we can clarify our goals, shop or decorate appropriately, and motivate ourselves to move towards our goals. At this time, you will find that the “birdcage effect” is actually not so terrible!(但如何才能在很多事情上摆脱“鸟笼效应”,甚至反过来利用“鸟笼效应”呢?生活中难免会出现各种各样的“鸟笼”,但我们可以区分它们。如果不符合实际情况,就是“负面鸟笼”,那么我们就要学会及时止损,保持一颗抛弃、分离的心。如果是一个激励我们向上发展的“积极的鸟笼”,我们可以明确自己的目标,适当的购物或装饰,激励自己朝着目标前进。这时候你就会发现“鸟笼效应”其实并没有那么可怕!)”可知,文章主要介绍了“鸟笼效应”以及我们该如何在生活中恰当地利用它,D项“鸟笼效应:如何利用它来对你有利”适合作文章标题,故选D。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Remember What You ReadReading is important. But the next step is making sure that you remember what you've read! 36 You may have just read the text, but the ideas, concepts and images(形象)may fly right out of your head. Here are a few tricks for remembering what you read.● 37If the plot, characters, or word usage is confusing for you, you likely won't be able to remember what you read. It's a bit like reading a foreign language. If you don't understand what you're reading, how would you remember it But there are a few things you can do... Use a dictionary; look up the difficult words.● Are you connected Does a character remind you of a friend Does the setting make you want to visit the place Does the book inspire you, and make you want to read more With some books, you may feel a connection right away. 38 How willing are you to make the connections happen ● Read it; hear it; be it!Read the lines. Then, speak them out loud. And, put some character into the words. When he was writing his novels, Charles Dickens would act out the parts of the characters. He'd make faces in the mirror, and change his voice for each character. 39● How often do you read If you read frequently, you'll likely have an easier time with remembering what you’re reading and what you've read. 40 As you make reading a regular part of your life, you'll make more connections, stay more focused and understand the text better. You’ll learn to enjoy literature- as you remember what you read!A.Are you confused B.Practice makes perfect.C.What's your motivation D.Memory is sometimes a tricky thing.E.Marking helps you remember what you read.F.But other books require a bit more work on your part.G.You can do the same thing when you are reading the text!【答案】36.D 37.A 38.F 39.G 40.B【导语】本文为说明文,给出了几种方法来帮助读者记忆阅读过的内容,包括扫清生词障碍,将所读到的内容与已有知识建立联系,把自己置身于情节之中和经常性阅读。36.根据空格后的内容:你可能刚刚读过某篇文章,但却对文章所传达的思想,概念以及形象等一片茫然。接下来作者给出了几条能记住所读内容的方法。D选项:阅读中记忆有时很让人棘手,与空格后所表述含义一致,故选D。37.本段主要说明能记住所读内容的前提是读懂,这就需要首先通过查字典等办法扫清生词障碍。由confusing”令人困惑的“及don’t understand”不理解“等词可推知答案,故选A。38.根据空格后的内容:将正在阅读的内容与已有知识之间建立联系。有些书的内容会让你立即产生这种联想,因此推断该空的内容也是与建立联系有关,F选项含义为“但是其他书则更多地需要你自己努力了”,表示转折,与上下文顺畅连接,另外other books也与空白前的some books相对应。故选F。39.本段给出的方法是:要求读者能全身心投入到所读内容中去,列举了狄更斯的例子旨在说明这种方法的可行性,因此读者也可以使用这种方法记住所读内容,故选G。40.根据空格前:将阅读作为一种日常活动,可知空格处要说明这样做的好处。由此可推断出,该空格处内容与经常阅读相关,选项B(熟能生巧)符合语境。【名师点睛】【解题剖析】. 1.如果问题设在段首,通常是段落的主题句,认真阅读后文内容,根据段落一致性原则,查找相关的词,推断出主题句如:● 2 If the plot, characters, or word usage is confusing for you, likely won’t be able to remember what you read. 本段主要说明能记住所读内容的前提是读懂,这就需要首先通过查字典等办法扫清生词障碍。由confusing”令人困惑的“及don’t understand”不理解“等词可推知答案,故选A Are you confused 2. 如果问题设在段尾.空白前的一句或两句是重点语句,重点阅读以锁定关键词。如:Charles Dickens would act out the parts of the characters, He’d make faces in the mirror, and change his voice for each character. 4 3.如果问题设在句中,承上启下性是这个句子的主要作用。分析句子之间的逻辑关系及内容的连贯性,注意段落间的衔接手段。将选项代入原文,如果前后内容连贯,符合逻辑,就能得出正确答案。如:If you read frequently, you’ll likely have and easier time with remembering what you’re reading(and what you’ve read). 5 根据空格前:将阅读作为一种日常活动,可知空格处要说明这样做的好处。由此可推断出,该空格处内容与经常阅读相关,选项F (熟能生巧)符合语境。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。I remember a moment when I felt like everything was falling apart. At fifteen years old, I found myself in a hospital bed, unable to 41 . It was a result of an accident during a fishing trip with a friend. My 42 of becoming an athlete was broken along with my backbone. I pushed away my loved ones and struggled to 43 my new reality.Returning home, I faced the challenge of getting around in a wheelchair. At first, I let my 44 get in the way, refusing to ask for help even when it 45 missing out on experiences I enjoyed. I later realized that accepting 46 from others was not a sign of weakness but a necessary step towards 47 my independence and happiness.A turning point came when 1 met a friend who saw potential in me. He 48 me to try wheelchair sports and find joy in a new form of athleticism. I took up table tennis and, to my surprise. I 49 in it. My skills improved rapidly, and soon I was participating in the Wheelchair Games in Montreal, where I witnessed the incredible 50 of the athletes. Despite their physical disable, they trained for long hours, pushed through pains and never gave up.One incident that highlighted the daily obstacles faced by 51 people occurred when I encountered a girl struggling to jog up a hill. I didn’t let her struggle discourage me. 52 , I used humor to overcome the situation and challenge negative 53 .Looking back, I realize that the 54 was not the end of my life but the beginning of an incredible one. I am 55 for the support that has come my way. As I continue to work towards making a difference, I believe that my best day is yet to come.41.A.breathe B.see C.hear D.move42.A.memory B.dream C.promise D.mission43.A.rely on B.tun down C.adjust to D.figure out44.A.regret B.pride C.desire D.envy45.A.meant B.required C.allowed D.deserved46.A.sympathy B.instruction C.praise D.assistance47.A.transforming B.rewarding C.regaining D.sacrificing48.A.motivated B.permitted C.forced D.requested49.A.brought B.excelled C.believed D.majored50.A.patience B.integrity C.humor D.endurance51.A.weak B.common C.disabled D.talented52.A.Instead B.Moreover C.Therefore D.However53.A.actions B.attitudes C.outcomes D.approaches54.A.adventure B.conflict C.accident D.mistake55.A.honored B.admired C.hopeful D.grateful【答案】41.D 42.B 43.C 44.B 45.A 46.D 47.C 48.A 49.B 50.D 51.C 52.A 53.B 54.C 55.D【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者因事故致残后,在家人朋友的支持下,克服困难,通过轮椅运动重拾信心,最终积极面对生活的故事。41.考查动词词义辨析。句意:十五岁时,我发现自己躺在医院的病床上,无法移动。A. breathe呼吸;B. see看见;C. hear听见;D. move移动。根据前文“in a hospital bed”,后文“an accident”和“I faced the challenge of getting around in a wheelchair (我面临着坐在轮椅上四处走动的挑战)”可知,作者因事故躺在医院的病床上,无法移动。故选D项。42.考查名词词义辨析。句意:我成为运动员的梦想随着我的脊柱一起破碎了。A. memory记忆;B. dream梦想;C. promise承诺;D. mission使命。根据前文“of becoming an athlete”和后文“broken along with my backbone”可知,作者脊柱受损,所以成为运动员的梦想也破灭了。故选B项。43.考查动词短语辨析。句意:我丢掉热爱的一切,努力适应我的新现实。A. rely on依靠;B. turn down拒绝;C. adjust to适应;D. figure out弄清楚。根据前文“struggled to ”和后文“my new reality”可知,作者的梦想破灭,需要努力去适应新的现实。故选C项。44.考查名词词义辨析。句意:起初,我让我的自尊心阻碍了我,即使这意味着错过我喜欢的经历,我也不愿意寻求帮助。A. regret后悔;B. pride自尊;C. desire欲望;D. envy嫉妒。结合常识和后文“refusing to ask for help”和“I later realized that accepting 6 from others was not a sign of weakness”可推知,作者认为寻求帮助是软弱的表现,所以,为了保护自尊心,他不愿意寻求帮助。故选B项。45.考查动词词义辨析。句意:起初,我让我的自尊心阻碍了我,即使这意味着错过我喜欢的经历,我也不愿意寻求帮助。A. meant意味着;B. required要求;C. allowed允许;D. deserved值得。根据后文“missing out on experiences I enjoyed”可知,即使意味着错过喜欢的经历,作者的自尊心也不让他去寻求帮助。故选A项。46.考查名词词义辨析。句意:后来我意识到,接受别人的帮助并不是软弱的表现,而是重新获得独立和幸福的必要步骤。A. sympathy同情;B. instruction指导;C. praise赞扬;D. assistance帮助。根据前文“refusing to ask for help”和后文“was not a sign of weakness”可知,作者后来意识到接受别人的帮助并不是软弱的表现;assistance与help是同义词复现。故选D项。47.考查动词词义辨析。句意:后来我意识到,接受别人的帮助并不是软弱的表现,而是重新获得独立和幸福的必要步骤。A. transforming转变;B. rewarding奖励;C. regaining重新获得;D. sacrificing牺牲。根据前文“Returning home, I faced the challenge of getting around in a wheelchair”和后文“my independence and happiness”可知,作者因为事故只能靠轮椅走动,失去了独立和幸福,而现在他认识到接受别人的帮助是重新获得独立和幸福的必要步骤。故选C项。48.考查动词词义辨析。句意:他激励我尝试轮椅运动,并在一种新的运动形式中找到乐趣。A. motivated激励;B. permitted允许;C. forced强迫;D. requested请求。根据前文“I met a friend who saw potential in me.(我遇到一位看到我潜力的朋友)”后文“try wheelchair sports and find joy in a new form of athleticism”可知,看到作者潜力的朋友激励作者尝试轮椅运动。故选A项。49.考查动词词义辨析。句意:我参加了乒乓球运动,令我惊讶的是,我在这方面很擅长。A. brought带来;B. excelled擅长;C. believed相信;D. majored主修。根据后文“My skills improved rapidly”可知,作者的乒乓球技能提高很快,说明作者很擅长乒乓球。故选B项。50.考查名词词义辨析。句意:我的技术进步很快,很快我就参加了蒙特利尔的轮椅运动会,在那里我见证了运动员令人难以置信的耐力。A. patience耐心;B. integrity正直;C. humor幽默;D. endurance耐力。根据后文“Despite their physical disable, they trained for long hours, pushed through pains and never gave up”可知,尽管身体有残疾,但他们长时间训练,忍受疼痛,从不放弃,这说明他们很有耐力。故选D项。51.考查形容词词义辨析。句意:有一件事突出了残疾人每天面临的障碍,那就是我遇到一个女孩挣扎着跑上山。A. weak虚弱的;B. common普通的;C. disabled残疾的;D. talented有天赋的。根据前文“Despite their physical disable, they trained for long hours”和后文“I encountered a girl struggling to jog up a hill”可知,此处是指残疾人每天面临的障碍。故选C项。52.考查副词词义辨析。句意:相反,我用幽默来克服这种情况,挑战消极的态度。A. Instead相反;B. Moreover而且;C. Therefore因此;D. However然而。根据前文“I didn’t let her struggle discourage me”和后文“I used humor to overcome the situation”可知,作者没有因为那个女孩面对的困难而气馁,相反,作者用幽默来克服这种情况,前后文有转折关系。故选A项。53.考查名词词义辨析。句意:相反,我用幽默来克服这种情况,挑战消极的态度。A. actions行动;B. attitudes态度;C. outcomes结果;D. approaches方法。根据前文“I didn’t let her struggle discourage me”和“overcome the situation”可推知,作者用幽默来战胜这种不利情况,主动去挑战消极的态度。故选B项。54.考查名词词义辨析。句意:回想起来,我意识到这次事故并不是我生命的终结,而是一个非凡生命的开始。A. adventure冒险;B. conflict冲突;C. accident事故;D. mistake错误。根据前文“It was a result of an accident during a fishing trip with a friend”可知,作者意识到这次事故并不是自己生命的终结。故选C项。55.考查形容词词义辨析。句意:我对一路走来得到的支持心存感激。A. honored荣幸的;B. admired钦佩的;C. hopeful有希望的;D. grateful感激的。根据后文“the support”可知,作者对得到的支持心存感激。故选D项。第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。Wang Haoze, a crew member of the Shenzhou XIX mission, is China’s first female spaceflight engineer. During her college years, she did well 56 (academic), ranking at the top of her class. Additionally, she represented her school in sports competitions.“It was my postgraduate mentor(导师)who led me to a career in the space industry. Professor Gu Fan is very 57 (interest)in spaceflight and often discussed relevant topics with us. He also encouraged his postgraduate students 58 (apply)for jobs in the space industry.” Wang Haoze recalled, explaining that she 59 (influence)by the professor and decided to join the spacecraft research community.As her 60 (graduate)approached, Wang submitted her resume(简历)to the Beijing Aerospace Propulsion Institute, China’s major research body of liquid-propellant rocket engines.At the institute, Wang was part of the research and development of new models of rocket engines, a new field in 61 she had never been involved. Faced 62 new challenges and knowledge, she enjoyed learning and 63 (overcome) difficulties, which appeared as an attractive game to her.On October 30, 2024, she embarked on a space journey aboard Shenzhou-19. Her 64 (responsibility)include space experiments, material management, and station affairs. Wang Haoze is 65 inspiration, demonstrating courage, perseverance, and a passion for space exploration.【答案】56.academically 57.interested 58.to apply 59.was influenced 60.graduation 61.which 62.with 63.overcoming 64.responsibilities 65.an【导语】本文是一篇说明文,文章主要介绍了中国第一位女航天飞行工程师王浩泽。56.考查副词。句意:在大学期间,她学习成绩优异,在班上名列前茅。空处应填副词形式academically,作状语,修饰副词well。故填academically。57.考查形容词。句意:顾凡教授对航天非常感兴趣,经常和我们讨论相关的话题。be interested in“对……感兴趣”,固定搭配。故填interested。58.考查不定式。句意:他还鼓励他的研究生申请航天行业的工作。encourage sb to do…“鼓励某人做某事”,不定式作宾语补足语。故填to apply。59.考查动词时态。句意:王浩泽回忆道,她解释说,她受到了这位教授的影响,决定加入宇宙飞船研究行列。空处应填谓语动词,从句主语she与influence之间为被动关系且动作发生在过去,应用一般过去时的被动语态。故填was influenced。60.考查名词。句意:临近毕业时,王女士向中国液体火箭发动机的主要研究机构——北京航天推进研究所递交了简历。由句意及空前的As her及空后的谓语动词approached可知应填名词形式graduation,作主语。故填graduation。61.考查介词+关系代词引导的定语从句。句意:在该研究所,王参与了新型火箭发动机的研究和开发,这是一个她从未参与过的新领域。空处所在句子为定语从句,先行词为field,从句缺少宾语,由空前的介词in可知应填关系代词which,构成介词+关系代词which引导的定语从句。故填which。62.考查介词。句意:面对新的挑战和知识,她喜欢学习和克服困难,这对她来说是一种有吸引力的游戏。be faced with“面临;面对”,固定搭配,此处为分词短语作状语。故填with。63.考查动名词。句意:面对新的挑战和知识,她喜欢学习和克服困难,这对她来说是一种有吸引力的游戏。由句意及空前的she enjoyed learning and可知应填动名词形式overcoming,与learning并列,作宾语。故填overcoming。64.考查名词复数。句意:她的职责包括空间实验、材料管理和空间站事务。根据谓语动词include可知,空处应填复数形式responsibilities,作主语。故填responsibilities。65.考查冠词。句意:王浩泽是一个鼓舞人心的人,她展现了勇气、毅力和对太空探索的热情。此处为抽象名词具体化,inspiration“鼓舞人心的人或者事”,该词首字母发音为元音音素,表示泛指,应用不定冠词an。故填an。第四部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)上个月,你校举行了运动会。你班同学李强报名参加了3000米长跑,他在运动会中的表现让全班同学非常感动。请你用英语为校报写一篇100词左右的短文。要点如下:(1)赛场上的情景;(2)你的简短评论。_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】Last month witnessed an exciting sports meeting in our school. Li Qiang, from our class, signed up for the 3000-meter long-distance running, during which his performance deeply moved all the students in our class.As the race began, the atmosphere was electric, with students cheering loudly for their classmates. Despite facing tough competition, Li Qiang ran with incredible determination. He pushed through exhaustion and finished the race, earning a loud round of applause from everyone.His spirit and perseverance inspired all of us. Li Qiang’s performance reminded us that hard work and dedication can overcome any challenge. We are all very proud of him!【导语】本篇是应用文写作。要求考生就同学李强在3000米长跑中的出色表现进行描述,并简要评论。【解析】1. 词汇积累令人激动的:exciting→thrilling感动:move→touch疲惫:exhaustion→tiredness完成:finish→complete2. 句式拓展同义句替换原句:Li Qiang, from our class, signed up for the 3000-meter long-distance running, during which his performance deeply moved all the students in our class.拓展句:Li Qiang, who is from our class, signed up for the 3000-meter long-distance running, during which his performance deeply moved all the students in our class.【点睛】[高分句型1]Li Qiang, from our class, signed up for the 3000-meter long-distance running, during which his performance deeply moved all the students in our class.(介词+which引导的非限制性定语从句)[高分句型2]As the race began, the atmosphere was electric, with students cheering loudly for their classmates.(as引导的时间状语从句)第二节(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。As a single mother, I’ve never doubted my daughter Jane’s dream to be a singer on the stage. At an early age, she was crazy about singing. Whenever she had a chance, she would sing to her heart’s content. Her sweet and charming voice tended to get people around attracted to her songs.Living in a small city, I took several odd jobs, determined to do everything in my power to support her. Soon after Jane attended school, her music teacher Mary noticed her talent by chance and volunteered to give her some guidance on how to sing. Jane practiced so hard that before long she made great progress in singing.Unfortunately, one noon a year later, Jane was crossing the street when a careless driver knocked her down. She was rushed to hospital. When I hurried there, the doctor told me that my daughter would probably not stand on her own feet. I froze with shock, feeling as if I had been thrown into a dark world. Weak and dizzy, I was about to fall to the ground when someone took hold of me.It was Mary, who got the news and raced here. She comforted me, saying firmly, “Grace, Jane needs you. You must stay calm and strong.” I nodded. Having calmed down, I entered the ward with Mary.That night, Jane recovered her consciousness (知觉) and opened her eyes. Holding her hand, I said, “My dear, everything would be fine.” Mary comforted her gently, “I know you are a strong girl, Jane. Don’t worry. We’ll be standing by you.” I was heartbroken to see tears streaming down Jane’s cheeks.After two months, we returned home from hospital. Her teachers and friends frequently visited her. Jane eventually accepted the fact that she would have to get around in a wheelchair. Never did she refer to the subject of singing again. I knew she was a nice and understanding girl, who was afraid that talking about her original dream would upset the two of us.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。One day, however, Mary came with good news.__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________When the host announced it was Jane’s turn, she was wheeled onto the stage.__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】 One day, however, Mary came with good news. She told Jane the school music festival was to be held the next month and that her classmates all expected her to sing on behalf of her class. Jane’s eyes sparkled but responded doubtfully, “Can I... ” Mary and I immediately assured her that she could make it. In the following month, with the help of Mary, Jane kept on practicing singing. Beautiful songs echoed in our house again and smiles began to appear on her face. Finally the big day came when she could present herself.When the host announced it was Jane’s turn, she was wheeled onto the stage. Jane was greeted with warm applause. As she began to sing, the audience got absorbed in her beautiful voice. Seconds after her performance, all the audience rose with thunderous cheers. When wheeled off stage, Jane received praise and bunches of flowers from her teachers and classmates. Jane was moved to tears. The kindness and encouragement from her teachers and classmates stimulated Jane’s enthusiasm for life, making her regain confidence in pursuing her original dream, which I will support wholeheartedly.【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者的女儿简梦想成为歌手,在她的音乐老师玛丽的帮助下,简为了她的梦想努力取得进步。突然有一天,简遭遇了车祸,以后都不能自己站起来了,必须坐轮椅四处走动,简再也没有提过唱歌的话题。【解析】1.段落续写:①由第一段首句内容“然而,有一天,玛丽带来了好消息。”可知,第一段可描写玛丽告诉简希望她代表班级唱歌,简在玛丽的帮助下继续练习,终于可以展示自己了。②由第二段首句内容“当主持人宣布轮到简时,她被推上了舞台。”可知,第二段可描写简的歌声得到了老师和同学们的赞扬,简重新找回了最初追求梦想的信心。2.续写线索:好消息——简怀疑自己——练习唱歌——开始表演——得到赞扬——找到信心3.词汇激活行为类①希望:expect/hope/wish②回答:respond/reply/answer③保证:assure/guarantee/ensure情绪类①眼睛闪闪发光:eyes sparkle/eyes glitter②感动:move/touch【点睛】[高分句型1]As she began to sing, the audience got absorbed in her beautiful voice.(由连接词as引导时间状语从句)[高分句型2]The kindness and encouragement from her teachers and classmates stimulated Jane’s enthusiasm for life, making her regain confidence in pursuing her original dream, which I will support wholeheartedly.(由关系代词which引导非限制性定语从句)21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台2025-2026学年高二上学期期中英语模拟卷(外研版)(满分150分,考试用时120分钟)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 测试范围:必修一Welcome Unit~Unit 3(外研版)4. 难度系数:0.65。5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.答案是C.1.What did the woman do yesterday A.She finished her daily reports.B.She typed an e-mail.C.She had a meeting.2.Where does the man plan to put the painting A.In the kitchen. B.In the living room. C.In the front hallway.3.What happened to the man’s son A.He had a car accident. B.He fell into water. C.He got lost.4.When will the speakers go to the theater A.After 7:00 pm. B.After 8:00 pm. C.After 9:00 pm.5.What does the woman mean A.She is better than a repairman.B.She’ll buy a new refrigerator.C.She wants to save money.第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.When does the party start A.At 7:15 pm. B.At 7:30 pm. C.At 7:45 pm.7.What does the man want to know A.The parking lot of the restaurant.B.The location of the restaurant.C.The traffic condition.听第7段材料,回答第8至9题。8.Who left the company A.Lisa. B.Steve. C.Tim.9.What has the man been trying to do A.Give up coffee. B.Sleep less. C.Hire new employees.听第8段材料,回答第10至12题。10.What does the boy like doing A.Walking around. B.Making up stories. C.Playing ball games.11.What does the boy think of the woman’s advice A.Interesting. B.Reasonable. C.Unattractive.12.Why will the woman go into the other room A.To give the boy some space.B.To find a perfect seat.C.To clean the window.听第9段材料,回答第13至16题。13.How does the man feel about his grade A.It was satisfying.B.It was disappointing.C.It was an improvement.14.What does the man want to know A.How to deal with stress.B.How to write a paper.C.How to quit school.15.What will the man do tonight A.Watch a movie.B.Have a good rest.C.Go to the woman’s house.16.What’s the relationship between the speakers A.Teacher and student. B.Mother and son. C.Friends.听第10段材料,回答第17至20题。17.What’s the purpose of the talk A.To warn people of some food.B.To remind people of the sales.C.To tell people the shop rules.18.What is included in the list A.Potatoes. B.Beef. C.Frozen peas.19.What’s the time limit for a full refund A.Within a week. B.Within a month. C.Within six weeks.20.Who will help the shoppers A.Store managers. B.Customer service staff. C.Security guards.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ACROSS IT OFF YOUR BUCKET LIST!Any time is the right time to visit Grand Central Terminal! Located at the intersection of Park Avenue and 42nd Street, the terminal is easily accessible on foot, by subway, by bus and by Metro-North train.Please note that the terminal does not offer luggage storage. Please plan ahead.Plan your visit & things to do·Take a tour! You can see the most famous terminal.·Head upstairs if you're looking for dinner under the stars at Cipriani Dolci or Michael Jordan's The Steak House N. Y. C. or a cocktail at The Campbell.·Head downstairs if you're looking for a quick bite in the Dining Concourse. Shake Shack burger or a memorable meal at the historic Oyster Bar & Restaurant, anyone ·Head to Grand Central Market if you're looking for a unique shopping experience. Enjoy a great meal at local vendors(摊贩)like Murray' s Cheese, Eli Zabar's Farm to Table and Pescatore Seafood Company.Accessibility: The terminal is accessible to visitors with disabilities, but does not provide wheelchair rentals.Audio (声音的 ) toursOrpheo's state-of-the-art audio device(设备) and headset comes with a map of the terminal for just $9 per adult and $7 discounted(seniors, military, students, kids).The audio tour is also available seven days a week(closed only on Thanksgiving Day and Christmas Day) at the tours office in the Graybar Passage. Hours are 9 am to 6 pm, but may be extended during the holidays. The self-guided tour can last as short as 30 minutes to just over an hour.Docent-led (有讲解员带领的) toursThe tour lasts 75 minutes. The cost is $30 for adults or $20 for seniors(65+) , students and kids. Hours are 9 am to 6 pm, but may be extended during the holidays. Space is limited.21.Where can tourists go when visiting Grand Central Market A.The Campbell. B.Cipriani Dolci.C.Eli Zabar's Farm to Table. D.The historic Oyster Bar & Restaurant22.What can be offered by the terminal A.Luggage storage. B.Free audio devices.C.Wheelchair rentals. D.Travel discount for students23.What do audio tours and docent-led tours have in common A.Each of their tours is self-guided.B.Each of their tours lasts less than an hour.C.They are normally available for 9 hours each day.D.They can be booked in advance during the holidays.BI was cutting up lettuce (生菜) in the kitchen when I suddenly remembered watching a video about putting the lettuce stub (残余部分) in water to grow a whole new vegetable. So I took out a wide-mouthed mug (大杯) and placed the stub into it, gave it a little water, and placed it by the window.On a snowy morning, I noticed the first sign. A first small leaf from its heart spread out. A tiny green flag of hope. Beaten, but not defeated. Within days, it was impossible to see the cuts where I had removed the leaves. The growth was explosive. And when I lifted the blossoming head out of the mug, tiny root threads fell down, seeking for the earth. What is growing here Lettuce or hope If I were a lettuce in a similar condition, I’d want to doubtfully assess where I found myself before being devoted to full growth. Yet for this lettuce, my inadequate offering of water and a place by a window was enough for it to decide to reclaim itself again. It grew in a mug of water, in faith. This is the heart of this lettuce: alive, strong and fearless. It deserved a name. I decided to call it Monty.Monty wanted to grow, as we all do. I think I gave him a little love and freedom. Those two ingredients were all he needed to return to himself. I see joy in this lettuce. The return to self is always an expression of joy, which is life itself. With the right ingredients, this is the tendency of all living things.Monty still lives in a mug, but I’m going to transplant him outside. He deserves to become his full self. The only problem I see now is my capacity to support Monty. I hope I have enough of a green finger.I’m surprised to find myself where I am. Maybe Monty is, too. I have the same choice as he does: give in, or start again. The prospect of starting again is discouraging. But my lettuce-friend, Monty, leads the way. I can only hope to be as brave.24.Why did the author put the stub in water A.To hope that it would grow. B.To decorate the nice mug.C.To play a game. D.To remove his bad mood.25.What is the first sign of life in the author’s eyes A.The remaining stub. B.The small leaf.C.The disappearing cuts. D.The tiny root threads.26.How would the author feel if in the lettuce’s situation A.Hesitant. B.Fearless. C.Confident. D.Annoyed.27.What can be a suitable title for the text A.Enjoy your own life to the fullest B.Believe in yourself when in troubleC.Never be afraid to restart yourself D.Give freedom to the heart in a wayCCoral reefs(珊瑚礁) are a unique ocean ecosystem consisting of rocky structures mainly formed by coral animals and some other ocean life. Despite only covering 0. 2 percent of the ocean floor, coral reefs support at least 25 percent of marine species, as well as providing food and economic security for hundreds of millions of people.However, coral reefs across the world are under threat. Warmer oceans can cause the coral bleaching(漂白). It happens when the corals lose colored algae(海藻) living in their bodies and turn completely white. Without the algae, the corals lose their main food source and can die. In addition, as oceans become more acidic(酸性的) from absorbing CO , corals in acidic conditions become weak in forming reefs.In 2021, the United Nations reported a 14 percent loss of corals across the world largely from rising sea temperatures in the previous 13 years. Australia declared mass bleaching events in 2022 across large parts of the Great Barrier Reef, four times since 2016. Data from the Philippines showed higher than usual ocean temperatures between 2015 and 2017 had caused a serious three-year bleaching events in reefs across the planet.Scientists have been cooperating to see how coral reefs can be protected. Thankfully, they find those coral reefs in the hot parts of the globe are the worst affected. They contain corals with better heat resistance. So their research focus on finding genes(基因) for heat tolerance so that they can be passed on to future generations. Biologists also mix corals that are more resilient to higher temperatures with those that are not and the resulting generation has a better chance of survival.Ultimately, scientists add that without a serious decline in greenhouse gas, 99 percent of the world’s coral reefs will be gone by the end of the century. There is a limit to how quickly corals can adapt warm climate, but if temperatures rise rapidly, then extinction is certain.28.Which is the main threat to coral reefs A.Declining ocean acidification. B.Loss of colored algae.C.Increasing sea temperatures. D.Lack of food source.29.What do we know from paragraph 3 A.No actions are taken to protect coral reefs.B.Coral bleaching is the worst in Australia.C.Coral reefs have grown rapidly for years.D.Coral reefs receive impacts globally.30.What can be the basic way to protect coral reefs A.Reducing greenhouse gas emission. B.Transplanting them to the hot parts.C.Relying on genes science. D.Limiting their spread.31.Which can be the best title for the text A.Where Are Coral Reefs Spread B.How Can Coral Reefs Survive C.Coral Reefs, A New Threat To Ocean LifeD.Coral Reefs, A Busy Underwater CommunityDRecently, I accidentally found a set of Hanfu l only wore once from the bottom of the cupboard. I remember buying them simply to match the ancient-style hair accessories (配饰) a friend gave me. It occurred to me that 1 had been trapped in the “birdcage effect”.“Birdcage effect” means that when you get an item one day, you will prepare more things to match it. Weeks ago, I was in the company of friends engaged in shopping. One said that she wanted to buy a good writing pen to match the delicate notebook that her sister gave her, so that she would fall in love with taking notes on reading, and thus love reading, not just reading. I joked that she must have fallen for the “birdcage effect”. But the friend said with a smile: “Why not use the ‘birdcage effect’ instead ”For the first time, I heard that the “birdcage effect” can be used in reverse (逆向). However, this can’t help but remind me of middle school, and I seem to have used the “birdcage effect”. Passing by a bookstore one day, I purchased a magazine and saw the call for contributions published in the magazine, so I started writing with eager hands, and then I fell in love with writing.After shopping with my friends that time, I began to proceed to use the “birdcage effect”. I bought a small fresh tablecloth to decorate my desk, and a beautiful notebook to record my inspiration. When everything was ready, I started writing again.But how can we get rid of the “birdcage effect” in many things, and even use the “birdcage effect” in the opposite way Various “birdcages” unavoidably appear in life, but we can distinguish them. If it is not in line with the actual situation, it is a “negative birdcage”, then we must learn to stop losses in time and maintain a heart of abandonment and separation. If it is a “positive birdcage” that motivates us to develop upward, we can clarify our goals, shop or decorate appropriately, and motivate ourselves to move towards our goals. At this time, you will find that the “birdcage effect” is actually not so terrible!32.What is paragraph 2 mainly about A.The application of the “birdcage effect” in life.B.The necessity of using the “birdcage effect” in life.C.The turning point of the author’s idea on the “birdcage effect”.D.The author’s conflict with her friend over the “birdcage effect”.33.What is the author’s purpose in mentioning her middle school experience A.To recall her delightful days at school.B.To explain the reason for her love with writing.C.To confirm the positive of the “birdcage effect”.D.To prove her knowledge of the “birdcage effect”.34.How can we make use of the “birdcage effect” positively A.By realizing this effect has two sides.B.By promoting our personal consumption.C.By recognizing this effect is not so terrible.D.By guiding our acts to go with reasonable goals.35.What can be a suitable title for the text A.Getting Rid of the Birdcage Effect ConfidentlyB.Motivating Ourselves to Move Towards Our GoalsC.The Birdcage Effect: Influence on Consumer BehaviorD.The Birdcage Effect: How to Use It to Your Advantage第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Remember What You ReadReading is important. But the next step is making sure that you remember what you've read! 36 You may have just read the text, but the ideas, concepts and images(形象)may fly right out of your head. Here are a few tricks for remembering what you read.● 37If the plot, characters, or word usage is confusing for you, you likely won't be able to remember what you read. It's a bit like reading a foreign language. If you don't understand what you're reading, how would you remember it But there are a few things you can do... Use a dictionary; look up the difficult words.● Are you connected Does a character remind you of a friend Does the setting make you want to visit the place Does the book inspire you, and make you want to read more With some books, you may feel a connection right away. 38 How willing are you to make the connections happen ● Read it; hear it; be it!Read the lines. Then, speak them out loud. And, put some character into the words. When he was writing his novels, Charles Dickens would act out the parts of the characters. He'd make faces in the mirror, and change his voice for each character. 39● How often do you read If you read frequently, you'll likely have an easier time with remembering what you’re reading and what you've read. 40 As you make reading a regular part of your life, you'll make more connections, stay more focused and understand the text better. You’ll learn to enjoy literature- as you remember what you read!A.Are you confused B.Practice makes perfect.C.What's your motivation D.Memory is sometimes a tricky thing.E.Marking helps you remember what you read.F.But other books require a bit more work on your part.G.You can do the same thing when you are reading the text!第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。I remember a moment when I felt like everything was falling apart. At fifteen years old, I found myself in a hospital bed, unable to 41 . It was a result of an accident during a fishing trip with a friend. My 42 of becoming an athlete was broken along with my backbone. I pushed away my loved ones and struggled to 43 my new reality.Returning home, I faced the challenge of getting around in a wheelchair. At first, I let my 44 get in the way, refusing to ask for help even when it 45 missing out on experiences I enjoyed. I later realized that accepting 46 from others was not a sign of weakness but a necessary step towards 47 my independence and happiness.A turning point came when 1 met a friend who saw potential in me. He 48 me to try wheelchair sports and find joy in a new form of athleticism. I took up table tennis and, to my surprise. I 49 in it. My skills improved rapidly, and soon I was participating in the Wheelchair Games in Montreal, where I witnessed the incredible 50 of the athletes. Despite their physical disable, they trained for long hours, pushed through pains and never gave up.One incident that highlighted the daily obstacles faced by 51 people occurred when I encountered a girl struggling to jog up a hill. I didn’t let her struggle discourage me. 52 , I used humor to overcome the situation and challenge negative 53 .Looking back, I realize that the 54 was not the end of my life but the beginning of an incredible one. I am 55 for the support that has come my way. As I continue to work towards making a difference, I believe that my best day is yet to come.41.A.breathe B.see C.hear D.move42.A.memory B.dream C.promise D.mission43.A.rely on B.tun down C.adjust to D.figure out44.A.regret B.pride C.desire D.envy45.A.meant B.required C.allowed D.deserved46.A.sympathy B.instruction C.praise D.assistance47.A.transforming B.rewarding C.regaining D.sacrificing48.A.motivated B.permitted C.forced D.requested49.A.brought B.excelled C.believed D.majored50.A.patience B.integrity C.humor D.endurance51.A.weak B.common C.disabled D.talented52.A.Instead B.Moreover C.Therefore D.However53.A.actions B.attitudes C.outcomes D.approaches54.A.adventure B.conflict C.accident D.mistake55.A.honored B.admired C.hopeful D.grateful第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。Wang Haoze, a crew member of the Shenzhou XIX mission, is China’s first female spaceflight engineer. During her college years, she did well 56 (academic), ranking at the top of her class. Additionally, she represented her school in sports competitions.“It was my postgraduate mentor(导师)who led me to a career in the space industry. Professor Gu Fan is very 57 (interest)in spaceflight and often discussed relevant topics with us. He also encouraged his postgraduate students 58 (apply)for jobs in the space industry.” Wang Haoze recalled, explaining that she 59 (influence)by the professor and decided to join the spacecraft research community.As her 60 (graduate)approached, Wang submitted her resume(简历)to the Beijing Aerospace Propulsion Institute, China’s major research body of liquid-propellant rocket engines.At the institute, Wang was part of the research and development of new models of rocket engines, a new field in 61 she had never been involved. Faced 62 new challenges and knowledge, she enjoyed learning and 63 (overcome) difficulties, which appeared as an attractive game to her.On October 30, 2024, she embarked on a space journey aboard Shenzhou-19. Her 64 (responsibility)include space experiments, material management, and station affairs. Wang Haoze is 65 inspiration, demonstrating courage, perseverance, and a passion for space exploration.第四部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)上个月,你校举行了运动会。你班同学李强报名参加了3000米长跑,他在运动会中的表现让全班同学非常感动。请你用英语为校报写一篇100词左右的短文。要点如下:(1)赛场上的情景;(2)你的简短评论。_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________第二节(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。As a single mother, I’ve never doubted my daughter Jane’s dream to be a singer on the stage. At an early age, she was crazy about singing. Whenever she had a chance, she would sing to her heart’s content. Her sweet and charming voice tended to get people around attracted to her songs.Living in a small city, I took several odd jobs, determined to do everything in my power to support her. Soon after Jane attended school, her music teacher Mary noticed her talent by chance and volunteered to give her some guidance on how to sing. Jane practiced so hard that before long she made great progress in singing.Unfortunately, one noon a year later, Jane was crossing the street when a careless driver knocked her down. She was rushed to hospital. When I hurried there, the doctor told me that my daughter would probably not stand on her own feet. I froze with shock, feeling as if I had been thrown into a dark world. Weak and dizzy, I was about to fall to the ground when someone took hold of me.It was Mary, who got the news and raced here. She comforted me, saying firmly, “Grace, Jane needs you. You must stay calm and strong.” I nodded. Having calmed down, I entered the ward with Mary.That night, Jane recovered her consciousness (知觉) and opened her eyes. Holding her hand, I said, “My dear, everything would be fine.” Mary comforted her gently, “I know you are a strong girl, Jane. Don’t worry. We’ll be standing by you.” I was heartbroken to see tears streaming down Jane’s cheeks.After two months, we returned home from hospital. Her teachers and friends frequently visited her. Jane eventually accepted the fact that she would have to get around in a wheelchair. Never did she refer to the subject of singing again. I knew she was a nice and understanding girl, who was afraid that talking about her original dream would upset the two of us.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。One day, however, Mary came with good news.__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________When the host announced it was Jane’s turn, she was wheeled onto the stage.__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)" 21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年高二上学期期中英语模拟卷(外研版)(原卷).doc 2025-2026学年高二上学期期中英语模拟卷(外研版)(解析).doc