资源简介 中小学教育资源及组卷应用平台2025-2026学年高二上学期期中英语模拟卷01(北师大版)解析(满分150分,考试用时120分钟)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 测试范围:选择性必修一 Unit1~Unit 3(北师大版)4. 难度系数:0.65。5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.答案是C.1.What does the man think of the lecture A.Interesting. B.Strange. C.Difficult.【答案】C【原文】W: I’m so excited. The lecture was excellent, right M: Well, the topic was attractive. But there were some words that I had never heard of before, so I couldn’t follow it sometimes.2.What do they hope to do A.Stop cigarette production.B.Advise people not to smoke.C.Stop young people smoking.【答案】A【原文】W:Cigarette production should be considered illegal. Wouldn’t you agree with me M: Absolutely, if no one produces them, people won’t smoke. That is for sure.W:You are right.3.What does the man advise the woman to do A.Stick to her weekly schedule.B.Work at the community part-time.C.Balance study and voluntary work.【答案】C【原文】W: I’d like to sign up for weekly voluntary work. I hear it’s a great activity to connect with the community.M: It sure is, but obviously you’ll have to put in a lot of hours. You must leave some room for scheduling your study time.4.What is the woman doing A.Making a request. B.Making a complaint. C.Making a suggestion.【答案】B【原文】W: I can’t stand the people upstairs any more.M: What’s wrong W: They always stay up late at night, and they play their music so loud!5.What happened to the man A.He failed the exam.B.He couldn’t play the game.C.He felt sad for the woman.【答案】A【原文】W: Why do you look so sad M: I’m rather disappointed at not being able to pass the exam.第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.Where will the man be tomorrow morning A.At home. B.At school. C.In a cyber bar.7.What is the man doing now A.Taking a maths test. B.Surfing the Internet. C.Studying online.【答案】6.B 7.C【原文】W: Don’t you have a big test at school tomorrow morning M: Yes, I’ve got a maths test.W: Well, you’d better start studying.M: That’s what I’m doing now.W: Really It looks like you’re surfing the Internet.M: Not surfing. I am studying online.听第7段材料,回答第8、9题。8.Where did the tomato sauce come from A.A local farm.B.A store only five miles away.C.The man’s own yard.9.What does the woman think of cooking A.She enjoys it.B.It makes her feel creative.C.She doesn’t have the patience for it.【答案】8.C 9.C【原文】M: I made us a pizza for tonight’s dinner. I baked apple pie, made the tomato sauce from our tomatoes in the backyard, and I bought the cheese from a local farm about five miles away.W: Yum! I can’t wait to eat it. You’ve been cooking a lot lately. Why the change M: I’ve gotten really into watching cooking shows. I’ve been interested in cooking for a long time, but I just decided to give it a try recently.W: I’m an okay cook, but I don’t enjoy it very much. It takes a lot of patience, which I don’t have.听第8段材料,回答第10至12题。10.What is the main goal of the cultural exchange club A.To show beautiful views.B.To invite guest speakers to give speeches.C.To help students understand the world better.11.Which club activity does the woman probably like best A.International food fair. B.Sports and games. C.Cultural nights.12.Why does the woman hope to join the club A.To enjoy cultural events.B.To improve her language skills.C.To make friends from different countries.【答案】10.C 11.A 12.C【原文】W: I’m thinking of joining the new cultural exchange club at school. It seems like a good way to learn about other countries.M: That’s a great idea. They mainly organize events where students share their traditions and talk about world issues, right It’s a great way to learn more.W: Exactly. It sounds fun, learning and appreciating different views through direct student interactions. They learn how to play games from different countries. They also have guest speakers and cultural nights where you can participate in different traditions. And everybody loves the international food fair, that one might be my favorite.M: Joining could really make your school life more interesting, plus you’ll likely make new friends from around the world.W: That’s what I’m hoping for. I think it will help me see the world differently. That’s something I really wanted in my school life, considering the small town I grew up in.听第9段材料,回答第13至16题。13.What is the woman doing A.Hosting a program.B.Having a job interview.C.Doing an environmental test.14.What happened to the animals in the disaster a short time ago A.The fish were covered with oil.B.The birds died of a rare disease.C.The whales were washed up on the shore.15.How does the woman find Kevin’s job A.Interesting.B.Difficult.C.Easy.16.Why did Kevin choose the job A.He liked outdoor activities.B.He enjoyed staying at the coast.C.He was interested in the ocean system.【答案】13.A 14.A 15.B 16.C【原文】W: Good evening, everyone! Our guest is Kevin Olsen. Kevin works on a coast. His job is to rescue whales, fish and sea birds when they get into trouble with pollution. Welcome to the program, Kevin.M: Glad to be here, thank you.W: What do you do in your job M: I spend a lot of time with sea animals, trying to learn what things they need in the environment. If we know that, we can help them survive in the future.W: Can you tell us something about the disaster a short time ago M: OK. What happened recently is the oil disaster, the birds had oil on their wings, so they couldn’t fly. And they couldn’t eat the fish because the fish were covered with oil.W: Why did you choose this job It’s tough since you have to work outdoors.M: Well, I was always interested in the world of the ocean and how the plants and animals fit together in their system.W: Thank you for coming and sharing your story with our audience, Kevin.M: My pleasure.听第10段材料,回答第17至20题。17.What does the research done in the Boston area indicate A.None of tea drinkers die of heart attacks.B.Drinking tea every day can help protect our hearts.C.Patients drinking tea every day can make life 4 years longer.18.What can we benefit from exercising A.It helps us build a strong body.B.It makes us excited.C.It helps us fight against heart disease.19.What should we do to prevent the flu A.Have a good mood.B.Stay indoors and keep warm.C.Make the room humid regularly.20.How many tips does the speaker give about keeping fit A.Three. B.Two. C.One.【答案】17.B 18.A 19.C 20.A【原文】M: Health is very important to everyone, but how to keep healthy Here I will give you some tips.First, drinking tea protects hearts. Tea drinkers will jump at the good news. The research done in the Boston area shows that drinking at least two cups of black or green tea a day could reduce your chance of dying after a heart attack by 44 percent.Second, exercise preserves good health. Exercise offers all of the obvious benefits: it helps to lose weight, grow bigger muscles and make a healthier heart. And it also calms our nerves. All forms of exercise help people to lighten up. Experts say just 30 minutes of brisk activity most or all days of the week can offer you a powerful benefit.Third, we should try our best to fight the flu. Hand-washing prevents spreading viruses from one person to another. Fresh fruit and vegetables rich in vitamin C are necessary part of wintertime diet. Winter indoor heating dries out the air and makes us easily come down with the flu. You can simply place an open bowl of water over the heaters. Cold weather is no excuse for staying indoor.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ANobody says high school and college are easy. Studying is difficult, as is memorizing information for a test. Fortunately, there are books that can help to make dealing with school easier.Unlimited Memory by Kevin HorsleyDo you have trouble remembering everything you are studying Feel like you have too much on your plate Unlimited Memory by Kevin Horsley may be for you. It is a bestseller on memory improvement. This book has strategies to help you learn faster while also teaching you to become more productive. Of course, having a good memory comes in handy outside of the classroom as well. Really, this is a great book for life in general.On Course by Skip DowningIt is another book you will want to check out. In its eighth edition, the book provides you with self-assessment tools to help you identify what you need to change for academic success. It contains guided journal entries to help you with learning, responsibility, self-management, self-awareness and self-esteem.Students Guide to Writing College Papers by Kate L. TurabianMany students reach college and find that essay writing in college is very different from that in high school. Whether this is the case for you or you just want to improve your writing skills, you’ll want to check out Students Guide to Writing College Papers. It’s available on Kindle or in hardback or paperback forms. Right now, this one is in its fourth edition. The book covers writing your actual paper, citing sources and style. Even English majors can find a lot of helpful tips in this book.How to Become a Straight-A Student by Carl NewportThe book will teach you different approaches and strategies to help you score better, but spend less time on studying, with a focus on studying smarter, not harder. It is available on Kindle and in audiobook (有声读物) and paperback forms.21.What’s special about On Course A.It is of great help even to English majors.B.It is the most popular one and sells the best.C.It mainly focuses on memory improvement.D.It helps you develop other qualities besides academic abilities.22.What do Unlimited Memory and How to Become a Straight-A Student have in common A.They have various forms. B.They are best-sellers.C.They focus on effective learning. D.They have been published many times.23.What is the purpose of the text A.To introduce some books to students. B.To encourage students to study harder.C.To make students interested in learning. D.To offer suggestions on writing skills.【答案】21.D 22.C 23.A【导语】这是一篇应用文,文章介绍了四本有助于学生学习的书籍。21.细节理解题。根据On Course by Skip Downing部分中“In its eighth edition, the book provides you with self-assessment tools to help you identify what you need to change for academic success. It contains guided journal entries to help you with learning, responsibility, self-management, self-awareness and self-esteem.(在第八版中,这本书为你提供了自我评估工具,帮助你确定你需要改变什么才能取得学业上的成功。它包含指导日志条目,帮助你学习,责任,自我管理,自我意识和自尊)”可知,On Course这本书的特殊之处在于它可以帮助你发展除了学术能力之外的其他素质,故选D。22.细节理解题。根据Unlimited Memory by Kevin Horsley部分中“This book has strategies to help you learn faster while also teaching you to become more productive.(这本书有一些策略可以帮助你更快地学习,同时也教你变得更有效率)”和How to Become a Straight-A Student by Carl Newport部分中“The book will teach you different approaches and strategies to help you score better, but spend less time on studying, with a focus on studying smarter, not harder.(这本书将教你不同的方法和策略来帮助你取得更好的成绩,但花更少的时间在学习上,重点是学习更聪明,而不是更难)”可知,这两本书的共同点是它们都关注有效率地学习,故选C。23.推理判断题。根据文章内容,结合第一段中“Fortunately, there are books that can help to make dealing with school easier.(幸运的是,有一些书可以帮助你更容易地应对学校)”可知,文章的目的是介绍一些有助于学生学习的书籍。故选A。BWe put limitations on ourselves when the fear of failure grows stronger than our will to succeed. That’s why we all need a push to help us reach further than we ever thought possible.That is the purpose of NubAbility Athletics Foundation, a nonprofit organization aimed to get “limb (肢体) different” youth — kids who are amputees (被截肢者) — “out of the stands, off the bench, and into mainstream sports.” The organization holds camps around the country, pairing kids and coaches with similar limb differences to help them reach their full physical potential.Tim, who was born without arms, certainly didn’t believe he could pull off a 20-inch box jump before he joined. This month, the 14-year-old participated in the weight-lifting and training program at a camp and achieved something amazing.In a video on the Internet, we see Tim’s coach teaching him to jump onto a box. With no arm strength, it seems like a tough task. While Tim pushes through his self-doubt and jumps, he still holds back on his first two tries and doesn’t stick the landing.Then, the coach pats her hands onto the box, yelling, “All the people who told you you can’t — right here, jump on them. Now!” This time, Tim puts all his energy into the jump. Still, it isn’t enough to make it all the way onto the box. Understandably, Tim grows frustrated and turns away as if to give up. But he’s not done yet. Tim turns back to the box with a look of pure determination, bends his knees… and launches himself onto the box!As his coaches cheer him on, the victorious teen jumps down and straights into his motivator’s arms, overwhelmed with emotion at what he just achieved. That day, Tim learned he is capable of so much more than he knew.Tim is living proof that we can all achieve greatness, no matter our limitations. All we have to do is keep trying. Never give up, and never let the word “can’t” hold you back!24.What is the mission of NubAbility Athletics Foundation A.To pick out excellent young sportsmen.B.To develop the full potential of the disabled.C.To hold camps for the amputees in the world.D.To encourage teenage amputees to get involved in sports.25.What might Tim initially look like in the video A.He lacked confidence. B.He was full of energy.C.He was very excited. D.He was shy and ashamed.26.Which word can best describe the coach’s words A.Scary. B.Funny. C.Encouraging. D.Threatening.27.What message can we get from Tim’s success A.Life has no limitations. B.It is never too late to learn.C.A good beginning is half done. D.It is no use crying over spilled milk.【答案】24.D 25.A 26.C 27.A【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了残疾少年 Tim在一个非盈利组织的帮助下战胜恐惧,突破自我设限的故事。24.细节理解题。根据第二段首句“That is the purpose of NubAbility Athletics Foundation, a nonprofit organization aimed to get ‘limb (肢体) different’ youth — kids who are amputees(被截肢者) —‘out of the stands, off the bench, and into mainstream sports.’ (这就是NubAbility体育基金会的目的,这是一个非营利性组织,旨在让“肢体不同”的青少年——截肢的孩子——“走出看台,离开板凳,进入主流体育”。)”可知,这个组织的宗旨是让肢体有缺陷的年轻人参与运动。故选D。25.细节理解题。根据第四段“In a video on the Internet, we see Tim’s coach teaching him to jump onto a box. With no arm strength, it seems like a tough task. While Tim pushes through his self-doubt and jumps, he still holds back on his first two tries and doesn’t stick the landing. (在网上的一段视频中,我们看到Tim的教练教他跳上一个盒子。由于没有手臂力量,这似乎是一项艰巨的任务。虽然Tim克服了自我怀疑,开始跳跃,但他在前两次尝试中仍然退缩,没有成功着陆。)”可知,最初Tim是有过自我怀疑的,只尝试了两次,也就是没有信心做到教练要求去做的事情。故选A。26.推理判断题。根据第五段中的“Then, the coach pats her hands onto the box, yelling, “All the people who told you you can’t —right here, jump on them. Now!” (然后,教练把手拍在箱子上,大喊:“所有告诉你不行的人——就在这里,跳上去。现在!”)”可知, 教练让Tim把箱子看作是那些认为他跳不上去的人们,鼓励他向上跳,由此推断,教练的话是很激励人的。故选C。27.推理判断题。通读全文,尤其最后一段“Tim is living proof that we can all achieve greatness, no matter our limitations. All we have to do is keep trying. Never give up, and never let the word “can’t” hold you back! (Tim是一个活生生的例子,证明我们都可以成就伟大,不管我们有什么局限性。我们要做的就是继续努力。永远不要放弃,永远不要让“不能”这个词阻碍你!)”可知文章讲述了残疾少年Tim在教练的鼓励下战胜恐惧,战胜自我的故事,由此推断,通过这次经历他会认识到人生无设限,没有什么是不可能的。故选A。CIt is late autumn—millions of gardeners across the northern hemisphere, pulled on their thickest sweaters, spent hours clearing large piles of leaves and packed them into plastic bags at the end of driveways.In the US alone, nearly 10 million tonnes of garden waste go to landfill every year. That is a large amount of effort, not just from an environmental viewpoint but from that of our aching backs, too. So where does this advice come from Well, it largely comes from the belief that thick fallen leaves can make plants under them unable to breathe, especially shorter grass. They shut down important photosynthesis (光合作用) and get in the way of the growth of the shorter grass. However, this received wisdom has recently been questioned by researchers at Wisconsin University.The key finding of their new research was that although clearing fallen leaves is one of the most common gardening practices, it makes very little sense. In natural ecosystems, fallen leaves help return nutrients necessary for healthy plant growth to the soil, which greatly improves soil condition. Removing leaves year after year breaks this ecological (生态的) balance. Letting some leaves stick around to cover your garden is a great way to help your grass and the local ecosystem.They further explained that if up to 50percent of your grass lawn (草坪) is covered by fallen leaves, you might as well go back indoors and put your feet up. The advantages of this light leaf coverage far outweigh the disadvantages—the leaves will quickly break down and help next year’s lawn grow far better than if you had cleared them. Only at over 50 percent coverage do the Wisconsin researchers recommend clearing.So why not consider leaving the leaves Save time, carbon and effort, and in exchange get a healthier lawn from this garden waste—that seems like a pretty good deal. And how many plastic bags could be saved by simply not binning fallen leaves every year In the US alone, about 700 million.28.What does the author describe in paragraph 1 A.An amazing autumn game. B.A common sight in gardens.C.A hot attraction in the north. D.An extreme weather event.29.What is the received wisdom A.Fallen leaves need not be cleared.B.Fallen leaves protect shorter grass.C.Fallen leaves block photosynthesis.D.Fallen leaves are hard to break down.30.The new research finds clearing fallen leaves makes little sense, because ________.A.it ruins city image B.it breaks gardening rulesC.it affects local economy D.it causes ecological damage31.What’s the author’s attitude to Wisconsin University’s study A.Doubtful. B.Positive. C.Unclear. D.Worried.【答案】28.B 29.C 30.D 31.B【导语】这是一篇说明文。主要讲述每年都会有数以百万计的园丁在晚秋移除落叶,但是威斯康星大学最近研究表明,落叶有助于将植物健康生长所需的营养物质返还给土壤,这会大大改善土壤的状况。年复一年地移除树叶打破了这种生态平衡。28.推理判断题。根据第一段“It is late autumn—millions of gardeners across the northern hemisphere, pulled on their thickest sweaters, spent hours clearing large piles of leaves and packed them into plastic bags at the end of driveways.(这是晚秋——北半球数以百万计的园丁,穿上他们厚厚的毛衣,花费几个小时清理树叶然后把它们装进车道尽头的塑料袋里)”可知,作者描述的是花园里常见的情景。故选B。29.词句猜测题。根据第二段“They shut down important photosynthesis(光合作用)and get in the way of the growth of the shorter grass. However, this received wisdom has recently been questioned by researchers at Wisconsin University.(他们关闭了重要的光合作用并且阻碍了矮草的生长。然而,这个公认的常识最近受到了威斯康星大学研究人员的质疑)”可知,the received wisdom指的是上文提到的落叶阻碍光合作用。故选C。30.细节理解题。根据第三段“In natural ecosystems, fallen leaves help return nutrients necessary for healthy plant growth to the soil, which greatly improves soil condition. Removing leaves year after year breaks this ecological(生态的)balance.(在自然生态系统中,落叶有助于将植物健康生长所需的营养物质返还给土壤,这会大大改善土壤的状况。年复一年地移除树叶打破了这种生态平衡)”可知,研究人员发现清理落叶毫无意义是因为这会对生态造成破坏。故选D。31.推理判断题。根据最后一段“So why not consider leaving the leaves Save time, carbon and effort, and in exchange get a healthier lawn from this garden waste—that seems like a pretty good deal. And how many plastic bags could be saved by simply not binning fallen leaves every year In the US alone, about 700 million.(所以,为什么不考虑留下这些落叶?节省时间,减少碳排放又省力,并且作为交换,从这些花园废弃物中获得更健康的草坪——这看起来是一个很不错的交易。每年只要不把落叶扔掉可以节省多少塑料袋?单单美国,大约7亿)”可知,作者对于威斯康星大学的研究是拥护的。故选B。DOnce a circle missed a wedge. The circle wanted to be whole, so it went around looking for its missing piece. But because it was incomplete and therefore could roll only very slowly, it admired the flowers along the way. It chatted with worms. It enjoyed the sunshine. It found lots of different pieces, but none of them fit. So it left them all by the side of the road and kept on searching. Then one day the circle found a piece that fit perfectly. It was so happy. Now it could be whole, with nothing missing. It incorporated the missing piece into itself and began to roll. Now that it was a perfect circle, it could roll very fast, too fast to notice the flowers or talk to the worms. When it realized how different the world seemed when it rolled so quickly, it stopped, left its found piece by the side of the road and rolled slowly away.The lesson of the story, I suggested, was that in some strange sense we are more whole when we are missing something. The man who has everything is in some ways a poor man. He will never know what it feels like to yearn, to hope, to nourish his soul with the dream of something better. He will never know the experience of having someone who loves him and gives him something he has always wanted or never had.There is a wholeness about the person who has come to terms with his limitations, who has been brave enough to let go of his unrealistic dreams and not feel like a failure for doing so. There is a wholeness about the man or woman who has learned that he or she is strong enough to go through a tragedy and survive, who can lose someone and still feel like a complete person.Life is not a trap set for us by God so that he can condemn us for failing. Life is not a spelling bee, where no matter how many words you’ve gotten right, you’re disqualified if you make one mistake. Life is more like a baseball season, where even the best team loses one-third of its games and even the worst team has its days of brilliance. Our goal is to win more games than we lose.When we accept that imperfection is part of being human, and when we can continue rolling through life and appreciate it, we will have achieved a wholeness that others can only aspire to. That, I believe, is what God asks of us not “Be perfect”, not “Don’t even make a mistake”, but “Be whole.”32.According to the story, in which case can the circle admire flowers along the way, talk to worms or enjoy the sunshine A.When the circle is incomplete, missing a piece.B.When the circle is complete with the found piece.C.When the circle can roll fast on a smooth path.D.When there is no obstacle to its way.33.Which expression can best explain the underlined phrase “come to terms with” in paragraph 3 A.fix and perfect B.have a desire for C.make up for D.accept without complaints34.What lesson does the author expect readers to learn A.Don’t live such a busy life as to miss important things in life.B.Never ever stop pursuing a perfect life, which is worthy of all the efforts.C.You are more whole when you are missing something; just appreciate the imperfection.D.Distinguish dreams from true life, and work hard for your goal.35.What will be the most suitable title for the passage A.Life Is to Be Whole B.Dream a Dream C.Perfect Impossible D.Miserable Truth【答案】32.A 33.D 34.C 35.A【导语】这是一篇夹叙夹议文,文章通过一个圆丢了一个楔子的故事说明一个人失去了某样东西反而感觉更加完整的道理。32.细节理解题。根据第一段中“But because it was incomplete and therefore could roll only very slowly, it admired the flowers along the way. It chatted with worms. It enjoyed the sunshine.(但因为它不完整,所以只能滚得很慢,一路上它欣赏着花儿。它和蠕虫聊天。它享受着阳光)”可知,因为不完整,缺少一块,所以圆滚得很慢,它才可以赏花、与虫聊天、享受阳光。故选A。33.词句猜测题。从第三段“There is a wholeness about the person who has come to terms with his limitations, who has been brave enough to let go of his unrealistic dreams and not feel like a failure for doing so. There is a wholeness about the man or woman who has learned that he or she is strong enough to go through a tragedy and survive, who can lose someone and still feel like a complete person.(一个人come to terms with自己的局限,勇敢地放弃了不切实际的梦想,并没有因此而感到失败,这是一种完整性。一个男人或女人学会了自己足够坚强,能够经历悲剧并幸存下来,能够失去一个人,但仍然感觉自己是一个完整的人,这就是一种完整)”段意阐述什么是真正意义上的“无缺”,可猜测对自己的局限应抱有接纳的正面态度,所以D项“accept without complaints(没有怨言地接纳)”最适合本题。故选D。34.推理判断题。从本文开头故事所传递的寓意以及第二和第三段作者对wholeness和life的理解,到本文最后一段When we accept that imperfection is part of being human, and when we can continue rolling through life and appreciate it, we will have achieved a wholeness that others can only aspire to.(当我们接受不完美是人性的一部分,当我们能不断地在生活中滚动并欣赏它时,我们就会获得别人只能渴望的完整)”可理解作者的观点是“人生有所缺失,才是真正的完整,悦纳自己的缺失,我们会得到更多”,所以选项C项“当你失去一些东西的时候,你会觉得更完整;只要欣赏不完美”符合题意,故选C。35.主旨大意题。根据全文内容,结合文章最后一句“That, I believe, is what God asks of us not ‘Be perfect’, not ‘Don’t even make a mistake’, but ‘Be whole.’(我相信,这就是上帝对我们的要求,不是‘完美’,也不是‘不犯错误’,而是‘完整’)”可知,本文的关键词是life和whole,就是在讨论怎样的人生才是真正的完整,所以A选项“人生在于完整”为最佳标题。故选A。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Unfortunately, there are a lot of environmental issues today, but that doesn’t mean everyone can’t help to make changes—especially if you’re a kid! 36 It helps you get more resources at your fingertips than your parents could have found in an entire library when they were young.37 They clean and process certain kinds of waste so that the materials can be reused. Help the adults in your home by organizing and regularly delivering the recycling to the recycling truck.Kids grow out of clothes, toys, etc. It is a waste of the world’s precious resources if you get a new backpack just because you are bored with the old one. The same goes for anything you use or consume. 38The energy your house uses for things like hot water, air conditioning, and lighting is made at different kinds of power plants, each of which processes a particular type of fuel to turn it into energy. 39 For example, hydroelectric(使用水力发电的) power is cleaner than coal-burning power. Do your part by using as little energy as possible.Ask your parents to purchase 3 or 4 reusable shopping bags. These will drastically reduce the amount of paper or plastic shopping bags coming home from the grocery store. 40 Anyway, you can even take home your paper towels and plastic baggies for recycling.A.They cost little.B.Nothing you do is ever small.C.Take the Internet for example.D.Some fuels are cleaner than others.E.Look after and appreciate what you have.F.Recycling programs are available practically everywhere.G.As for your own items, start using a reusable lunch box for school.【答案】36.C 37.F 38.E 39.D 40.G【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了几种有助于青少年保护环境的做法。36.根据下文“It helps you get more resources at your fingertips(它可以帮助你在指尖获得更多资源)”可知,此处指“it”即某物或某事的好处,由此可推测,空处应该是提出“it”是什么。C项“Take the Internet for example.(以互联网为例。)”符合,下文it指的应是网络。故选C项。37.根据下文“They clean and process certain kinds of waste so that the materials can be reused.(他们清洁和处理某些种类的废物,以便材料可以重复使用)”可知,此处指出了回收的好处,即清洗加工各种废物让材料可以重新使用,F项“Recycling programs are available practically everywhere.(回收计划几乎无处不在。)”提出回收计划,引起下文,其中“recycling programs”和下文“they”相一致。故选F项。38.上文“It is a waste of the world’s precious resources if you get a new backpack just because you are bored with the old one.(如果你仅仅因为厌倦了旧背包而买了一个新背包,那就是对世界宝贵资源的浪费。)”提到了因为厌倦就放弃旧背包或其他物品的做法是一种浪费行为,所以我们应该拒绝此行为,由此可知,空处应该是承接上文,E项“Look after and appreciate what you have.(照顾且感激你所拥有的)”符合语境。故选E项。39.下文“For example, hydroelectric power is cleaner than coal-burning power(例如,水力发电比燃煤发电更清洁)”举例子说明有些能源是清洁的,D项“Some fuels are cleaner than others.(有些燃料比其他燃料更清洁。)”正好总结了这一现象,起承上启下作用。故选D项。40.上文“Ask your parents to purchase 3 or 4 reusable shopping bags. These will drastically reduce the amount of paper or plastic shopping bags coming home from the grocery store.(让你的父母购买3到4个可重复使用的购物袋,这将大大减少从杂货店回家的纸质或塑料购物袋的数量。)”介绍的是父母的做法,比如购买可重复利用的购物袋,下文应继续介绍孩子们自己可行的做法。G项“As for your own items, start using a reusable lunch box for school.(至于你自己的物品,开始在学校使用可重复使用的午餐盒。)”符合,故选G项。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。I am sometimes asked about how I deal with my disability, I compare it to a hair colour: I 41 it: sometimes it’s okay, but sometimes it’s very 42 . Actually, I haven’t always been relaxed about my disability. When I was younger, I found it hard to 43 help and felt uncomfortable if the conversation suddenly turned to disabilities, 44 , and things like that.I still remember exactly how the thought of a 45 pushing my wheelchair filled me with much 46 . I found it unpleasant travelling on public transport. I didn’t want to be the one that made the bus driver have to 47 and fold out the ramp (活动梯) and then put it back again, especially when impatient 48 would give me angry looks.Today, I have a different 49 . We all need help sometime in certain places and I just need a ramp in these 50 . Even in a city full of complainers like Berlin, there are also plenty of helpful people. If I 51 ask for help, I always find a helping hand. I now know that I can be independent, even though I am offered 52 at times.It works best when I just 53 clearly whether I need help or not. Therefore, I am the one who is acting independently. However, with very 54 guys, I replied, “It’s just brittle (脆弱的) bones.” This satisfies their thirst for knowledge and I’m left 55 .41.A.hate B.ignore C.like D.have42.A.annoying B.misleading C.shocking D.confusing43.A.offer B.accept C.refuse D.understand44.A.heights B.shoes C.sticks D.weights45.A.policeman B.driver C.friend D.relative46.A.joy B.appreciation C.tension D.regret47.A.get up B.straighten up C.lie down D.settle down48.A.tourists B.teenagers C.cyclists D.passengers49.A.identity B.angle C.desire D.strength50.A.rooms B.groups C.years D.cases51.A.courageously B.hesitantly C.occasionally D.wisely52.A.support B.comfort C.treatments D.donations53.A.write B.observe C.declare D.assume54.A.mean B.earnest C.familiar D.curious55.A.delighted B.relaxed C.anxious D.confident【答案】41.D 42.A 43.B 44.C 45.B 46.C 47.A 48.D 49.B 50.D 51.A 52.A 53.C 54.D 55.B【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者如何看待并应对自身残疾的经历和心态变化。41.考查动词词义辨析。句意:我有时会被问到如何应对我的残疾,我把它比作头发颜色:我拥有它:有时还好,但有时也很烦人。A. hate讨厌;B. ignore忽视;C. like喜欢;D. have有。根据前文“I compare it to a hair colour ”可知,作者将残疾比作“头发颜色”,头发颜色是“与生俱来拥有”的属性,残疾也是作者自身的一部分,所以have符合“客观拥有”的语境。故选D。42.考查形容词词义辨析。句意同上。A. annoying烦人的;B. misleading误导的;C. shocking震惊的;D. confusing困惑的。根据前文“sometimes it’s okay, but sometimes it’s very”可知,后半句和前文为转折关系,需体现残疾带来的负面感受,所以有时作者觉得的残疾也很烦人。故选A。43.考查动词词义辨析。句意:当我年轻的时候,我发现很难接受帮助,如果谈话突然转到残疾、拐杖之类的话题上,我会感到不舒服。A. offer提供;B. accept接受;C. refuse拒绝;D. understand理解。根据后文“help and felt uncomfortable”可知,作者对于别人的帮助很不舒服,所以他很难接受帮助。故选B。44.考查名词词义辨析。句意同上。A. heights高度;B. shoes鞋子;C. sticks棍子,拐杖;D. weights重量。根据前文“the conversation suddenly turned to disabilities”可知,此处指残疾、拐杖之类的话题。故选C。45.考查名词词义辨析。句意:我仍然清楚地记得,一想到司机推着我的轮椅,我就充满了紧张。A. policeman警察;B. driver司机;C. friend朋友;D. relative亲戚。根据后文“ I didn’t want to be the one that made the bus driver have to____47____and fold out the ramp (活动梯) and then put it back again”可知,作者想到公交车司机指司机推着自己的轮椅就不舒服。故选B。46.考查名词词义辨析。句意同上。A. joy快乐;B. appreciation欣赏;C. tension紧张;D. regret后悔。根据后文“I found it unpleasant travelling on public transport.”可知,作者对于乘坐公共交通感到不愉快,所以一想到司机推轮椅就紧张。故选C。47.考查动词短语辨析。句意:我不想成为那个让公交车司机不得不起身、展开活动梯然后再收起来的人,尤其是当不耐烦的乘客给我愤怒的眼神时。A. get up起床,起身;B. straighten up挺直身子;C. lie down躺下;D. settle down安定下来,坐下。根据后文“and fold out the ramp and then put it back again”可知,司机要放下斜坡,让作者上车,所以需要先停下来,站起身才能完成这个动作。故选A。48.考查名词词义辨析。句意同上。A. tourists游客;B. teenagers青少年;C. cyclists骑自行车的人;D. passengers乘客。根据前文“I didn’t want to be the one that made the bus driver”可知,场景设定在“公交车上”,车上的人是“乘客”。故选D。49.考查名词词义辨析。句意:如今,我有了不同的看法。A. identity身份;B. angle角度;C. desire欲望;D. strength力量。根据后文“We all need help sometime in certain places and I just need a ramp”可知,作者对于残疾有了不同的看法。故选B。50.考查名词词义辨析。句意:在某些地方,我们都需要帮助,我只是在这些情况下需要一个斜坡。A. rooms房间;B. groups团体;C. years年;D. cases情况。根据前文“We all need help sometime in certain places and I just need a ramp in these”可知,作者在某些情况下需要一个斜坡,“these cases”指代前文“sometime in certain places”(有时在某些地方)的“特定情形”,符合“在需要的情形下使用活动梯”的语境。故选D。51.考查副词词义辨析。句意:如果我勇敢地寻求帮助,我总能找到帮手。A. courageously勇敢地;B. hesitantly犹豫地;C. occasionally偶尔;D. wisely明智地。根据后文“I always find a helping hand”可知,作者偶尔需要帮助时,总能找到帮助。故选A。52.考查名词词义辨析。句意:我现在知道,即使有时有人提供支持,我也可以独立。A. support支持;B. comfort安慰;C. treatments治疗;D. donations捐赠。根据前文“I can be independent, even though”可知,作者认为尽管有时候要接受别人的帮助,自己也可以独立。故选A。53.考查动词词义辨析。句意:当我清楚地表明我是否需要帮助时,效果最好。A. write写;B. observe观察;C. declare宣布,表明;D. assume假设。根据后文“clearly whether I need help or not”可知,前文提到年轻时“不敢接受帮助”,现在心态转变,应是“克服恐惧、勇敢求助”。故选C。54.考查形容词词义辨析。句意:然而,对于非常好奇的人,我回答说:“只是骨头脆弱。”A. mean吝啬的;B. earnest认真的;C. familiar熟悉的;D. curious好奇的。根据后文“This satisfies their thirst for knowledge”可知,此处指对于非常好奇的人,作者会回答他们的问题。故选D。55.考查形容词词义辨析。句意:这满足了他们的求知欲,我也放松了。A. delighted高兴的;B. relaxed放松的;C. anxious焦虑的;D. confident自信的。根据上文“This satisfies their thirst for knowledge and I’m left”可知,作者回答了别人的问题,满足了他们的求知欲,自己也放松了。故选B。第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。Extinctions, where entire species are wiped out, are not unusual in our Earth’s history. In fact, over 90 percent of all species 56 ever lived are now extinct. In the last 500 million years, there 57 (be) five times when life on Earth has almost ended, 58 (include) the third mass extinction, known as the “Great Dying” and the fifth event. The 59 (reason) for extinctions are 60 (vary). Many scientists say we are now entering the Earth’s sixth mass extinction. This time, human activity will be 61 (blame).A 2015 study by scientists found that human activity is causing species to die out 1,000 times 62 (fast) than normal. 63 is clear that human activity has negatively affected all other species on Earth, including animals and plants.If a sixth mass extinction 64 (occur), scientists who have studied the issue believe that up to three quarters of all species on Earth could die out and we would also be 65 risk of dying out. In short, if we want to survive, we need to stop destroying the planet that we live on and start to protect it.【答案】56.that 57.have been 58.including 59.reasons 60.varied/various 61.to blame 62.faster 63.It 64.occurs 65.at【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了地球历史上的物种灭绝现象,包括已经发生的五次大灭绝事件,并指出人类活动可能是导致第六次大灭绝的原因。56.考查定语从句。句意:事实上,曾经存在过的物种中有超过90%现在已经灭绝了。“____ ever lived”为限制性定语从句,修饰先行词species,指物,关系词将其代入定语从句中作主语,且先行词前有不定代词all修饰,应使用关系代词that引导该从句。故填that。57.考查时态。句意:在过去的5亿年里,地球上的生命几乎终结了五次,包括第三次大灭绝,即“大死亡”和第五次事件。提示词是there be句型中谓语动词,根据时间状语“In the last 500 million years”可知,本句应使用现在完成时,主语“five times”是复数,助动词用have。故填have been。58.考查介词。句意:在过去的5亿年里,地球上的生命几乎终结了五次,包括第三次大灭绝,即“大死亡”和第五次事件。根据句意,表示“包括”,需填介词including构成介词短语作状语。故填including。59.考查名词。句意:灭绝的原因是多种多样的。可数名词reason(原因)作主语,根据谓语动词“are”可知,主语应为复数形式。故填reasons。60.考查形容词。句意:灭绝的原因是多种多样的。提示词作表语,用形容词varied或者various,意为“各种各样的”,符合语境。故填varied/various。61.考查固定短语。句意:这一次,人类活动将受到指责。be to blame是固定搭配,意为“该受责备(应负责任)”,符合语境。故填to blame。62.考查副词比较级。句意:2015年的一项科学家研究发现,人类活动导致物种灭绝的速度比正常速度快1000倍。根据句意和“than normal”可知,此处应用提示词的比较级形式faster作状语,修饰动词短语“die out”。故填faster。63.考查固定句型和形式主语。句意:显然,人类活动对地球上的其他物种,包括动植物,都产生了负面影响。“It is clear that...”是固定句型,it作形式主语,真正的主语是that从句;句首单词首字母大写。故填It。64.考查时态。句意:如果发生第六次大灭绝,研究过这个问题的科学家认为,地球上多达四分之三的物种可能会灭绝,我们也将面临灭绝的风险。occur(发生)是从句谓语动词,与主语“a sixth mass extinction”之间是主动关系,描述将来可能发生的事情,在条件状语从句中用一般现在时表示将来,主语是单数名词,谓语动词用单数形式。故填occurs。65.考查介词。句意:如果发生第六次大灭绝,研究过这个问题的科学家认为,地球上多达四分之三的物种可能会灭绝,我们也将面临灭绝的风险。at risk of是固定短语,意为“有……危险”,符合语境。故填at。第四部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)66.假定你是李华,你校英文报“人与动物”栏目拟刊登主题为保护野生动物的短文,邀请你投稿。要求如下:1. 介绍野生动物现状;2. 猎杀野生动物的后果;3. 提出自己的建议。注意:词数 80-100左右;可以适当增加细节,以便行文连贯。_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】 I am really worried to learn that many wild animals are being killed and become extinct because of merciless human activities. Undoubtedly, hunting wild animals will cause the imbalance of our ecosystem and result in the spread of infectious diseases from animals to human beings. In my opinion, we shouldn’t take wild animals as food since they are part of environment. Besides, our government is supposed to introduce relevant regulations to punish the hunters severely.I sincerely hope the disease will disappear soon and all wild animals can enjoy a safe and happy life.【导语】本书面表达属于应用文写作。要求介绍野生动物的现状及猎杀野生动物的后果,并提出自己的建议。【详解】1.词汇积累由于:because of→ due to在我看来:in my opinion→in my view此外:besides→what’s more导致:result in→bring about2.句式拓展并列句变复合句原句:Undoubtedly, hunting wild animals will cause the imbalance of our ecosystem and result in the spread of infectious diseases from animals to human beings.拓展句:There is no doubt that hunting wild animals will cause the imbalance of our ecosystem and result in the spread of infectious diseases from animals to human beings.【点睛】【高分句型】I am really worried to learn that many wild animals are being killed and become extinct because of merciless human activities.(运用了that引导的宾语从句)第二节(满分25分)67. 阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。On my last first day of elementary school, I felt my heart beating fast as I stepped into the classroom. My fourth-grade report wasn’t good, and “Needs Improvement” comments made me nervous and uneasy all the time. Although I worked very hard, I failed the final exam. Almost every time the teacher asked me to answer a question, my voice shook. But the moment Mr. Harrison —or “Mr. H”, as he insisted we call him — greeted us with a smile, my nerves disappeared gradually. “Welcome to the fifth grade! Take any seat you like,” he said with a warm voice. Young and energetic, he had a way of making even the shyest students feel at ease. I chose a desk near the front due to my nearsightedness, grateful for his approachable behaviour.Mr. H was an encouraging class and math teacher and he made learning exciting with his fun ideas and positive attitude. It did not matter whether you were the best or worst student in the class. What he did made you feel you were special. I remember the day when Mr. H announced, “Everyone, we have new students joining the class.” He was holding a cage with three tiny gerbils (沙鼠). Everyone shouted with joy. “They’re part of our family now,” he declared, and indeed, under his guidance, the classroom felt like one. Smiley faces were his trademark. He always put a smiley face on the chalkboard, homework and test papers.When I failed my first math quiz, he drew a smiley face beside my score and wrote, “Let’s figure this out together.” After class, he pulled me aside, “You’re smarter than you think,” he said. His words carried a quiet certainty that made me sit up straight. They weren’t empty praise—they were an invitation to see myself differently. “But we need to find a way that works for you,” he continued. And he meant it.注意:1. 续写词数应为150个左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。He stayed late twice a week to help me with my math._______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________By the end of the term, something unexpected happened.______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】One possible version:He stayed late twice a week to help me with my math. Every Tuesday and Thursday after school, our empty classroom became a laboratory of learning where mistakes weren’t failures, but clues to solving the puzzles. He broke down maths problems into stories. His creative teaching way and encouraging words made me realize I wasn’t bad at school and that I just needed a guiding way. Slowly, my Ds became Cs, and then Bs. But more than grades, the way he celebrated tiny victories — smiley faces on my homework — gave me confidence.By the end of the term, something unexpected happened. I raised my hand in class without hesitation for the first time. When Mr. H asked me to answer a question, my voice didn’t shake. During a terrifying test, I got an A+. I realized I’d stopped checking for “Needs Improvement” comments — not because they’d disappeared, but because I finally saw my own potential under the guidance of Mr. H. I was so grateful to Mr. H, whose cheerful, positive and smiley faces could really make a difference in other people’s lives.【导语】本文以作者五年级的学习经历为线索,讲述了作者因四年级成绩不佳、性格内向而紧张不安,新老师哈里森先生(H先生)以温暖亲切的态度让作者放松,他教学有趣且鼓励学生,在作者数学小测失败后,不仅给予鼓励,还提出要帮作者找到适合的学习方法的故事。【详解】1. 段落续写:① 由第一段首句内容“他每周两次留下来帮我补习数学,直到很晚。”可知,第一段可描写H先生每周两次课后留下帮作者补数学,将难题编成故事,用有趣的教学方式让作者进步,作者的成绩从D提升到B,更重要的是收获了自信的经过。② 由第二段首句内容“到学期末,意想不到的事情发生了。”可知,第二段可描写学期末作者不再犹豫举手回答问题,声音也不发抖了,数学考试还得了A+,作者意识到自己不再关注“需要改进”的评价,而是看到了自身潜力,感激H先生带来的积极改变的情景。2. 续写线索:课后补数学——有趣教学——成绩提升——收获自信——主动举手——考得好成绩——发现潜力——感激老师3. 词汇激活:行为类①举手:raise one’s hand/put up one’s hand②回答:answer /reply to③颤抖:shake/tremble情绪类①自信:confidence/self-assurance②感激的:grateful/thankful【点睛】[高分句型1] Every Tuesday and Thursday after school, our empty classroom became a laboratory of learning where mistakes weren’t failures, but clues to solving the puzzles.(运用了关系副词where引导定语从句)[高分句型2] I realized I’d stopped checking for “Needs Improvement” comments — not because they’d disappeared, but because I finally saw my own potential under the guidance of Mr. H.(运用了两个because引导原因状语从句)[高分句型3] I was so grateful to Mr. H, whose cheerful, positive and smiley faces could really make a difference in other people’s lives.(运用了关系代词whose引导非限制性定语从句)21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台2025-2026学年高二上学期期中英语模拟卷01(北师大版)(满分150分,考试用时120分钟)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 测试范围:选择性必修一 Unit1~Unit 3(北师大版)4. 难度系数:0.65。5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.答案是C.1.What does the man think of the lecture A.Interesting. B.Strange. C.Difficult.2.What do they hope to do A.Stop cigarette production.B.Advise people not to smoke.C.Stop young people smoking.3.What does the man advise the woman to do A.Stick to her weekly schedule.B.Work at the community part-time.C.Balance study and voluntary work.4.What is the woman doing A.Making a request. B.Making a complaint. C.Making a suggestion.5.What happened to the man A.He failed the exam.B.He couldn’t play the game.C.He felt sad for the woman.第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.Where will the man be tomorrow morning A.At home. B.At school. C.In a cyber bar.7.What is the man doing now A.Taking a maths test. B.Surfing the Internet. C.Studying online.听第7段材料,回答第8、9题。8.Where did the tomato sauce come from A.A local farm.B.A store only five miles away.C.The man’s own yard.9.What does the woman think of cooking A.She enjoys it.B.It makes her feel creative.C.She doesn’t have the patience for it.听第8段材料,回答第10至12题。10.What is the main goal of the cultural exchange club A.To show beautiful views.B.To invite guest speakers to give speeches.C.To help students understand the world better.11.Which club activity does the woman probably like best A.International food fair. B.Sports and games. C.Cultural nights.12.Why does the woman hope to join the club A.To enjoy cultural events.B.To improve her language skills.C.To make friends from different countries.听第9段材料,回答第13至16题。13.What is the woman doing A.Hosting a program.B.Having a job interview.C.Doing an environmental test.14.What happened to the animals in the disaster a short time ago A.The fish were covered with oil.B.The birds died of a rare disease.C.The whales were washed up on the shore.15.How does the woman find Kevin’s job A.Interesting.B.Difficult.C.Easy.16.Why did Kevin choose the job A.He liked outdoor activities.B.He enjoyed staying at the coast.C.He was interested in the ocean system.听第10段材料,回答第17至20题。17.What does the research done in the Boston area indicate A.None of tea drinkers die of heart attacks.B.Drinking tea every day can help protect our hearts.C.Patients drinking tea every day can make life 4 years longer.18.What can we benefit from exercising A.It helps us build a strong body.B.It makes us excited.C.It helps us fight against heart disease.19.What should we do to prevent the flu A.Have a good mood.B.Stay indoors and keep warm.C.Make the room humid regularly.20.How many tips does the speaker give about keeping fit A.Three. B.Two. C.One.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ANobody says high school and college are easy. Studying is difficult, as is memorizing information for a test. Fortunately, there are books that can help to make dealing with school easier.Unlimited Memory by Kevin HorsleyDo you have trouble remembering everything you are studying Feel like you have too much on your plate Unlimited Memory by Kevin Horsley may be for you. It is a bestseller on memory improvement. This book has strategies to help you learn faster while also teaching you to become more productive. Of course, having a good memory comes in handy outside of the classroom as well. Really, this is a great book for life in general.On Course by Skip DowningIt is another book you will want to check out. In its eighth edition, the book provides you with self-assessment tools to help you identify what you need to change for academic success. It contains guided journal entries to help you with learning, responsibility, self-management, self-awareness and self-esteem.Students Guide to Writing College Papers by Kate L. TurabianMany students reach college and find that essay writing in college is very different from that in high school. Whether this is the case for you or you just want to improve your writing skills, you’ll want to check out Students Guide to Writing College Papers. It’s available on Kindle or in hardback or paperback forms. Right now, this one is in its fourth edition. The book covers writing your actual paper, citing sources and style. Even English majors can find a lot of helpful tips in this book.How to Become a Straight-A Student by Carl NewportThe book will teach you different approaches and strategies to help you score better, but spend less time on studying, with a focus on studying smarter, not harder. It is available on Kindle and in audiobook (有声读物) and paperback forms.21.What’s special about On Course A.It is of great help even to English majors.B.It is the most popular one and sells the best.C.It mainly focuses on memory improvement.D.It helps you develop other qualities besides academic abilities.22.What do Unlimited Memory and How to Become a Straight-A Student have in common A.They have various forms. B.They are best-sellers.C.They focus on effective learning. D.They have been published many times.23.What is the purpose of the text A.To introduce some books to students. B.To encourage students to study harder.C.To make students interested in learning. D.To offer suggestions on writing skills.BWe put limitations on ourselves when the fear of failure grows stronger than our will to succeed. That’s why we all need a push to help us reach further than we ever thought possible.That is the purpose of NubAbility Athletics Foundation, a nonprofit organization aimed to get “limb (肢体) different” youth — kids who are amputees (被截肢者) — “out of the stands, off the bench, and into mainstream sports.” The organization holds camps around the country, pairing kids and coaches with similar limb differences to help them reach their full physical potential.Tim, who was born without arms, certainly didn’t believe he could pull off a 20-inch box jump before he joined. This month, the 14-year-old participated in the weight-lifting and training program at a camp and achieved something amazing.In a video on the Internet, we see Tim’s coach teaching him to jump onto a box. With no arm strength, it seems like a tough task. While Tim pushes through his self-doubt and jumps, he still holds back on his first two tries and doesn’t stick the landing.Then, the coach pats her hands onto the box, yelling, “All the people who told you you can’t — right here, jump on them. Now!” This time, Tim puts all his energy into the jump. Still, it isn’t enough to make it all the way onto the box. Understandably, Tim grows frustrated and turns away as if to give up. But he’s not done yet. Tim turns back to the box with a look of pure determination, bends his knees… and launches himself onto the box!As his coaches cheer him on, the victorious teen jumps down and straights into his motivator’s arms, overwhelmed with emotion at what he just achieved. That day, Tim learned he is capable of so much more than he knew.Tim is living proof that we can all achieve greatness, no matter our limitations. All we have to do is keep trying. Never give up, and never let the word “can’t” hold you back!24.What is the mission of NubAbility Athletics Foundation A.To pick out excellent young sportsmen.B.To develop the full potential of the disabled.C.To hold camps for the amputees in the world.D.To encourage teenage amputees to get involved in sports.25.What might Tim initially look like in the video A.He lacked confidence. B.He was full of energy.C.He was very excited. D.He was shy and ashamed.26.Which word can best describe the coach’s words A.Scary. B.Funny. C.Encouraging. D.Threatening.27.What message can we get from Tim’s success A.Life has no limitations. B.It is never too late to learn.C.A good beginning is half done. D.It is no use crying over spilled milk.CIt is late autumn—millions of gardeners across the northern hemisphere, pulled on their thickest sweaters, spent hours clearing large piles of leaves and packed them into plastic bags at the end of driveways.In the US alone, nearly 10 million tonnes of garden waste go to landfill every year. That is a large amount of effort, not just from an environmental viewpoint but from that of our aching backs, too. So where does this advice come from Well, it largely comes from the belief that thick fallen leaves can make plants under them unable to breathe, especially shorter grass. They shut down important photosynthesis (光合作用) and get in the way of the growth of the shorter grass. However, this received wisdom has recently been questioned by researchers at Wisconsin University.The key finding of their new research was that although clearing fallen leaves is one of the most common gardening practices, it makes very little sense. In natural ecosystems, fallen leaves help return nutrients necessary for healthy plant growth to the soil, which greatly improves soil condition. Removing leaves year after year breaks this ecological (生态的) balance. Letting some leaves stick around to cover your garden is a great way to help your grass and the local ecosystem.They further explained that if up to 50percent of your grass lawn (草坪) is covered by fallen leaves, you might as well go back indoors and put your feet up. The advantages of this light leaf coverage far outweigh the disadvantages—the leaves will quickly break down and help next year’s lawn grow far better than if you had cleared them. Only at over 50 percent coverage do the Wisconsin researchers recommend clearing.So why not consider leaving the leaves Save time, carbon and effort, and in exchange get a healthier lawn from this garden waste—that seems like a pretty good deal. And how many plastic bags could be saved by simply not binning fallen leaves every year In the US alone, about 700 million.28.What does the author describe in paragraph 1 A.An amazing autumn game. B.A common sight in gardens.C.A hot attraction in the north. D.An extreme weather event.29.What is the received wisdom A.Fallen leaves need not be cleared.B.Fallen leaves protect shorter grass.C.Fallen leaves block photosynthesis.D.Fallen leaves are hard to break down.30.The new research finds clearing fallen leaves makes little sense, because ________.A.it ruins city image B.it breaks gardening rulesC.it affects local economy D.it causes ecological damage31.What’s the author’s attitude to Wisconsin University’s study A.Doubtful. B.Positive. C.Unclear. D.Worried.DOnce a circle missed a wedge. The circle wanted to be whole, so it went around looking for its missing piece. But because it was incomplete and therefore could roll only very slowly, it admired the flowers along the way. It chatted with worms. It enjoyed the sunshine. It found lots of different pieces, but none of them fit. So it left them all by the side of the road and kept on searching. Then one day the circle found a piece that fit perfectly. It was so happy. Now it could be whole, with nothing missing. It incorporated the missing piece into itself and began to roll. Now that it was a perfect circle, it could roll very fast, too fast to notice the flowers or talk to the worms. When it realized how different the world seemed when it rolled so quickly, it stopped, left its found piece by the side of the road and rolled slowly away.The lesson of the story, I suggested, was that in some strange sense we are more whole when we are missing something. The man who has everything is in some ways a poor man. He will never know what it feels like to yearn, to hope, to nourish his soul with the dream of something better. He will never know the experience of having someone who loves him and gives him something he has always wanted or never had.There is a wholeness about the person who has come to terms with his limitations, who has been brave enough to let go of his unrealistic dreams and not feel like a failure for doing so. There is a wholeness about the man or woman who has learned that he or she is strong enough to go through a tragedy and survive, who can lose someone and still feel like a complete person.Life is not a trap set for us by God so that he can condemn us for failing. Life is not a spelling bee, where no matter how many words you’ve gotten right, you’re disqualified if you make one mistake. Life is more like a baseball season, where even the best team loses one-third of its games and even the worst team has its days of brilliance. Our goal is to win more games than we lose.When we accept that imperfection is part of being human, and when we can continue rolling through life and appreciate it, we will have achieved a wholeness that others can only aspire to. That, I believe, is what God asks of us not “Be perfect”, not “Don’t even make a mistake”, but “Be whole.”32.According to the story, in which case can the circle admire flowers along the way, talk to worms or enjoy the sunshine A.When the circle is incomplete, missing a piece.B.When the circle is complete with the found piece.C.When the circle can roll fast on a smooth path.D.When there is no obstacle to its way.33.Which expression can best explain the underlined phrase “come to terms with” in paragraph 3 A.fix and perfect B.have a desire for C.make up for D.accept without complaints34.What lesson does the author expect readers to learn A.Don’t live such a busy life as to miss important things in life.B.Never ever stop pursuing a perfect life, which is worthy of all the efforts.C.You are more whole when you are missing something; just appreciate the imperfection.D.Distinguish dreams from true life, and work hard for your goal.35.What will be the most suitable title for the passage A.Life Is to Be Whole B.Dream a Dream C.Perfect Impossible D.Miserable Truth第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Unfortunately, there are a lot of environmental issues today, but that doesn’t mean everyone can’t help to make changes—especially if you’re a kid! 36 It helps you get more resources at your fingertips than your parents could have found in an entire library when they were young.37 They clean and process certain kinds of waste so that the materials can be reused. Help the adults in your home by organizing and regularly delivering the recycling to the recycling truck.Kids grow out of clothes, toys, etc. It is a waste of the world’s precious resources if you get a new backpack just because you are bored with the old one. The same goes for anything you use or consume. 38The energy your house uses for things like hot water, air conditioning, and lighting is made at different kinds of power plants, each of which processes a particular type of fuel to turn it into energy. 39 For example, hydroelectric(使用水力发电的) power is cleaner than coal-burning power. Do your part by using as little energy as possible.Ask your parents to purchase 3 or 4 reusable shopping bags. These will drastically reduce the amount of paper or plastic shopping bags coming home from the grocery store. 40 Anyway, you can even take home your paper towels and plastic baggies for recycling.A.They cost little.B.Nothing you do is ever small.C.Take the Internet for example.D.Some fuels are cleaner than others.E.Look after and appreciate what you have.F.Recycling programs are available practically everywhere.G.As for your own items, start using a reusable lunch box for school.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。I am sometimes asked about how I deal with my disability, I compare it to a hair colour: I 41 it: sometimes it’s okay, but sometimes it’s very 42 . Actually, I haven’t always been relaxed about my disability. When I was younger, I found it hard to 43 help and felt uncomfortable if the conversation suddenly turned to disabilities, 44 , and things like that.I still remember exactly how the thought of a 45 pushing my wheelchair filled me with much 46 . I found it unpleasant travelling on public transport. I didn’t want to be the one that made the bus driver have to 47 and fold out the ramp (活动梯) and then put it back again, especially when impatient 48 would give me angry looks.Today, I have a different 49 . We all need help sometime in certain places and I just need a ramp in these 50 . Even in a city full of complainers like Berlin, there are also plenty of helpful people. If I 51 ask for help, I always find a helping hand. I now know that I can be independent, even though I am offered 52 at times.It works best when I just 53 clearly whether I need help or not. Therefore, I am the one who is acting independently. However, with very 54 guys, I replied, “It’s just brittle (脆弱的) bones.” This satisfies their thirst for knowledge and I’m left 55 .41.A.hate B.ignore C.like D.have42.A.annoying B.misleading C.shocking D.confusing43.A.offer B.accept C.refuse D.understand44.A.heights B.shoes C.sticks D.weights45.A.policeman B.driver C.friend D.relative46.A.joy B.appreciation C.tension D.regret47.A.get up B.straighten up C.lie down D.settle down48.A.tourists B.teenagers C.cyclists D.passengers49.A.identity B.angle C.desire D.strength50.A.rooms B.groups C.years D.cases51.A.courageously B.hesitantly C.occasionally D.wisely52.A.support B.comfort C.treatments D.donations53.A.write B.observe C.declare D.assume54.A.mean B.earnest C.familiar D.curious55.A.delighted B.relaxed C.anxious D.confident第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。Extinctions, where entire species are wiped out, are not unusual in our Earth’s history. In fact, over 90 percent of all species 56 ever lived are now extinct. In the last 500 million years, there 57 (be) five times when life on Earth has almost ended, 58 (include) the third mass extinction, known as the “Great Dying” and the fifth event. The 59 (reason) for extinctions are 60 (vary). Many scientists say we are now entering the Earth’s sixth mass extinction. This time, human activity will be 61 (blame).A 2015 study by scientists found that human activity is causing species to die out 1,000 times 62 (fast) than normal. 63 is clear that human activity has negatively affected all other species on Earth, including animals and plants.If a sixth mass extinction 64 (occur), scientists who have studied the issue believe that up to three quarters of all species on Earth could die out and we would also be 65 risk of dying out. In short, if we want to survive, we need to stop destroying the planet that we live on and start to protect it.第四部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)66.假定你是李华,你校英文报“人与动物”栏目拟刊登主题为保护野生动物的短文,邀请你投稿。要求如下:1. 介绍野生动物现状;2. 猎杀野生动物的后果;3. 提出自己的建议。注意:词数 80-100左右;可以适当增加细节,以便行文连贯。________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________第二节(满分25分)67. 阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。On my last first day of elementary school, I felt my heart beating fast as I stepped into the classroom. My fourth-grade report wasn’t good, and “Needs Improvement” comments made me nervous and uneasy all the time. Although I worked very hard, I failed the final exam. Almost every time the teacher asked me to answer a question, my voice shook. But the moment Mr. Harrison —or “Mr. H”, as he insisted we call him — greeted us with a smile, my nerves disappeared gradually. “Welcome to the fifth grade! Take any seat you like,” he said with a warm voice. Young and energetic, he had a way of making even the shyest students feel at ease. I chose a desk near the front due to my nearsightedness, grateful for his approachable behaviour.Mr. H was an encouraging class and math teacher and he made learning exciting with his fun ideas and positive attitude. It did not matter whether you were the best or worst student in the class. What he did made you feel you were special. I remember the day when Mr. H announced, “Everyone, we have new students joining the class.” He was holding a cage with three tiny gerbils (沙鼠). Everyone shouted with joy. “They’re part of our family now,” he declared, and indeed, under his guidance, the classroom felt like one. Smiley faces were his trademark. He always put a smiley face on the chalkboard, homework and test papers.When I failed my first math quiz, he drew a smiley face beside my score and wrote, “Let’s figure this out together.” After class, he pulled me aside, “You’re smarter than you think,” he said. His words carried a quiet certainty that made me sit up straight. They weren’t empty praise—they were an invitation to see myself differently. “But we need to find a way that works for you,” he continued. And he meant it.注意:1. 续写词数应为150个左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。He stayed late twice a week to help me with my math._______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________By the end of the term, something unexpected happened.______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)" 21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年高二上学期期中英语模拟卷01(北师大版)(原卷).doc 2025-2026学年高二上学期期中英语模拟卷01(北师大版)(解析).doc