Unit 4 Hands-on fun Welcome to the unit课文解析2025-2026学年译林版(2024)八年级英语上册

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit 4 Hands-on fun Welcome to the unit课文解析2025-2026学年译林版(2024)八年级英语上册

资源简介

八年级英语上册
Unit 4课文解析
(Welcome to the unit部分)
1.There is no better tool than our hands. 没有比手更好的工具了。
【用法讲解】 句型“There is no better ...than...”是一个常用的比较结构,用于表达“没有比...更好的...了”,强调某事物在某一方面的优越性或独特性。
Eg: There is no better book than this one for learning English grammar.
对于学习英语语法来说,没有比这本书更好的书了。
【即学即用】
1.对于跑车来说,没有比红色更好的颜色了。
______ _____ _____ ______ color ______ red for a sports car.
答案:There is no better; than
2.What are you going to do, Suzy 苏西,你打算做什么?
【用法讲解】“be going to + 动词原形”表示计划、打算要做某事,be有人称和数的变化,常与tomorrow, next month...,in a week等表示将来的时间状语连用。
Eg: We’re going to meet at the post office tomorrow.
我们打算明天在邮局见面。
Look! It’s going to rain.
看!快下雨了。
【即学即用】
( )1.The train _________ at four o’clock in the afternoon.
A.is leaving B.leaves
C.left D.is going to leave
答案: D
3.I need some coloured paper, tape or glue and a pair of scissors.
我需要一些彩纸、胶带或胶水,还有一把剪刀。
【用法讲解】scissors为复数名词,作主语时谓语动词用复数形式。
【常见搭配】 a pair of scissors 一把剪刀 (作主语时,谓语动词用单数形式)
Eg: These scissors are sharp.
这些剪刀很锋利。
A pair of scissors is on the table.
一把剪刀在桌子上。
【即学即用】
1.她有一把带有花卉图案的漂亮剪刀。
She has a beautiful ______ _______ _______ with a floral pattern.
答案:pair of scissors
4.Have you ever made something by yourself 你曾自己动手做过东西吗?
【用法详解】短语by oneself译为“独自地、亲自地”等;常用来表示某人独立地做某事或独处。
在句中常常位于动词之后作宾语。
Eg: I cooked dinner by myself.
我独自做晚饭。
He built the treehouse by himself.
她独自建造了这个树屋。
【易混辨析】 of oneself、by oneself、for oneself、in oneself区别
Of oneself译为“自发地、自动地”
By oneself译为“独自一人、独立地”
For oneself译为“为自己”
In oneself译为“就其本身而言”
Eg: She woke up of herself.
她自己醒来的。
She used to sit by herself and read.
她从前常常独自坐着看书。
You should work out the problem for yourself.
你应该独立解决这个问题。
The wood is hard in itself.
这种木头本身是硬的。
【即学即用】
( )1.When I was young, I had to make a living all _________.
A.in oneself B.of oneself
C.for oneself D.by oneself
答案:D
5.Another time, he wanted to put up a picture on the wall, but he hit a pipe and filled the room with water. 又一次,他想在墙上挂一幅画,但他敲穿了管子,弄得房间里到处都是水。
【用法讲解】 put up为动词短语,译为“张贴、搭建、举起、提高、提出”等。
Eg: They put up a large banner to celebrate the festival.
他们张贴了一条大横幅来庆祝节日。
The workers put up a new building in a short time.
工人们在短时间内搭建了一座新建筑。
He put up his hand to ask a question.
他句首提问。
The store put up the prices of vegetables.
这家商店提高了蔬菜的价格。
She put up a good plan for the project.
她为这个项目提出了一个好计划。
【put常见搭配】 put down 放下
Put on 穿上
Put off 推迟
Put out 扑灭
Put away 放好
Eg: After two rings, I put down the phone.
响了两声后,我放下了电话。
He put on his coat and went to work.
他穿上外套去上班。
We decided to put off the meeting because of the weather.
由于天气原因,我们决定推迟会议。
The firemen quickly put out the fire.
消防员迅速扑灭了火灾。
Please put away your toys after playing.
玩完之后请把玩具收好。
【即学即用】
( )1.The school will ______ a notice about the sports meeting.
A.put up B.put out
C.put off D.put away
答案: A
6.You’d better have a shelf for them. 你最好有个书架来放它们。
【用法讲解】 Had better译为“最好”,可缩写成“’d better”,其后接动词原形(不带to的不定式)。含有“应该做”之意,不十分客气,所以一般只用于对晚辈或平辈,不用于对长辈。
肯定式为:had better do sth.译为“最好做某事”
否定式为:had better not do sth. 译为“最好不做某事”
Eg: You’d better go to hospital at once.
你最好立即去医院。
You had better not miss the last bus.
你最好不要错过末班公交车。
【即学即用】
( )1.I had better ________ the presentation slides.
A.forget B.to forget
C.not to forget D.not forget
答案:D
7.It is easy for me to find my books! 我很容易能找到我的书。
【用法讲解】 句式“it is + 形容词 (+for sb./of sb.) + to do sth.”译为“(对某人来说)做某事是...的”。
注意:当形容词为形容某人的品格时用of,其它则用for。
Eg: It is difficult for me to learn English.
对我来说学英语很难。
It is kind of you to help me.
对你来说帮我太善良了。
【即学即用】
( )1.It is important ______ us ______ English well.
A.for; learn B.for; to learn
C.of; learn D.of; to learn
答案:1.B
8.My cousin enjoys DIY and now no DIY job seems impossible to him.
我的表哥喜欢DIY,现在似乎没有什么DIY工作对他来说是不可能的了。
【用法讲解】 seem为动词,译为“似乎、好像”。
【常见搭配】 seem + 形容词 似乎...
Seem (to be) + 表语 看来、好像
Seem to do sth. 似乎做、好像做
It seems that 从句 似乎...
Eg: The boys seemed hungry when I saw them.
当我看到这些男孩时,他们似乎很饿。
Jenny seems (to be) a very clever girl.
珍妮看上去是一个非常聪明的女孩。
Mrs.White doesn’t seem to like the house.
怀特夫人似乎不太喜欢这个屋子。
It seems that no one has found out the reasons for the accident.
似乎没有人知道事故发生的原因。
【即学即用】
( )1.The man over there seems _______ a new teacher.
A.be B.to be
C.is D.to is
答案: B
9.He thinks DIY is a good way to have fun and save money.
他觉得DIY是一种获得乐趣和省钱的好方式。
【用法讲解】
DIY is a good way to have fun and save money在此句中为谓语动词think的宾语从句。宾语从句中that为连接词,无意义,可省略。
Eg: I hope (that) I can visit Beijing one day.
我希望我有一天可以参观背景。
fun为不可数名词,译为“乐趣、有趣的事物”;fun也可为形容词,译为“有趣的”。
Eg: This movie is a lot of fun.
这部电影很有趣。
【常见搭配】 have fun 玩得高兴、过得愉快
Have fun doing sth. 很高兴做某事
Make a fun of sb. 开某人的玩笑
Eg: He had a lot of fun at the party.
他在聚会上玩得很开心。
We had fun riding our bike to the beach today.
我们今天骑自行车去海边玩得很开心。
He likes to make fun of his friends.
他喜欢拿他的朋友开玩笑。
【派生词】funny作形容词还可译为“奇怪的、稍有不适的、不正常的”。
Eg: Her jokes were very funny.
她的笑话非常有趣。
The way he talks is very funny.
他说话的方式非常奇怪。
I feel a little funny after eating that spicy food.
吃了那种辛辣的食物后,我感到有点不舒服。
He’s been acting very funny lately.
他最近行为有点不正常。
【即学即用】
1.He told a _______ (fun) joke that made everyone laugh.
答案: funny
10.Because Andrew was not old enough to do these job.
因为安德鲁年纪小,做不了这些工作。
【用法讲解】 enough在此处为副词,译为“充分地”,通常放在形容词或副词之后;enough也可作形容词,译为“足够的”,放在名词前作定语。
Eg: He is tall enough to play basketball.
他足够高可以打篮球。
We have enough time to finish the work.
我们有足够的时间来完成这项工作。
【常见搭配】 be + 形容词 + enough + for sb.+ to do sth. 对某人来说做某事...
Eg: The book is easy enough for you to read.
这本书对你来说很容易读。
【即学即用】
( )1.Mike is only 15 years old.He is not ______ to get a driver’s license.
A.old enough B.enough old
C.young enough D.enough young
答案: A
11.Because she didn’t want Andrew to make trouble. 因为她不想安德鲁惹麻烦。
【用法讲解】 trouble为可数名词,译为“困难、烦恼、麻烦事”等,其复数形式为troubles;trouble还可为动词,译为“使忧虑、使苦恼”。
Eg: The student’s failing grades troubled his parents deeply.
这个学生成绩不及格使其父母深感忧虑。
Scientists are putting a good face on the troubles.
科学家们对这些困难似乎不以为意。
I’m having trouble finding anything new to say on this subject.
在这个课题上要提出什么新看法,我有困难。
【常见搭配】 have trouble (in) doing sth. 在做某事方面有困难
Get into trouble 陷入麻烦
Get out of trouble 走出困境
Make trouble 惹事生非
Be in trouble 处于困境中
Take the trouble 不怕费力
Eg: I have trouble understanding the instructions.
他理解这些指示有困难。
She got into trouble with the law.
她惹上了官司。
With his help, I got out of trouble quickly.
在他的帮助下,我很快走出了困境。
He always makes trouble for others.
他总是给别人惹麻烦。
He is in trouble and needs our help.
他遇到了麻烦,需要我们的帮助。
He took the trouble to explain the problem to me.
他不怕费力地向我解释了这个问题。
【即学即用】
1.I have trouble ___________ (understand) this passage.
2.别惹事,否则你会有麻烦的。
Don’t ________ ________, or you will ______ ______ _______.
答案:1.understanding 2.make trouble; get into trouble
12.He has a natural talent for DIY. 他有DIY的天赋。
【用法讲解】 talent为不可数名词时,表示“天赋、才能”;talent为可数名词时,表示“人才、天才”。
Eg: Natural talent needs nurturing.
天赋需要培养。
Tech firms value inter - disciplinary talents.
科技公司重视复合型人才。
【常见搭配】 talent for (doing) sth. 在某方面的天赋
Talent in sth. 在某个领域具备才能
Eg: Her talent for languages impressed everyone.
她的语言天赋令人惊叹。
He shows great talent in negotiation.
他展现了出色的谈判才能。
【即学即用】
1.他展现出卓越的钢琴演奏才能。
He showed great _________ _______ _________ the piano.
答案:talent in playing
13.Last week, I decided to paint my bedroom blue because it is my favourite colour.
上周,我决定把卧室漆成蓝色,因为那是我最喜欢的颜色。
【用法讲解】 paint为动词,译为“绘画、涂色”;paint也可为名词,译为“油漆”。
Eg:The artist is painting the walls with green.
艺术家正在用一种绿色颜料粉刷墙壁。
We need to buy some paint for the walls.
我们需要买一些油漆来粉刷墙壁。
【派生词】 painter为可数名词,其复数形式为painters;
painting为可数名词,其复数形式为paintings。
Eg: He is an abstract painter.
他是一个抽象派画家。
The gallery was full of beautiful paintings by famous artists.
这个艺术馆装满了来自著名画家的美丽作品。
【即学即用】
1.The _______ (paint) will be put on public display next week.
答案:1.painting
14.It jumped up to reach the toy, but hit the paint can and fell over.
它跳起来够那个玩具,却撞到了颜料罐,罐子翻倒了。
【用法讲解】 reach作动词译为“达到、到达、联系、伸手够”等。
Eg: She reached out her hand to shake mine.
她伸出手来和我握手。
The conflict has now reached a new level of intensity.
冲突现在已经达到了新的激烈程度。
We will reach Beijing by plane next week.
我们将下周坐飞机到北京。
I’ve been trying all day to reach him on the telephone.
我已经尝试一天打电话联系他。
【常见搭配】 reach + 地点 = get to + 地点 = arrive at 小地点/arrive in 大地点 到达某地
Reach for 伸出...以触及
Beyond/ out of one’s reach 够不着
Within reach 伸手可及
Reach out 伸出手、提供援助
Eg: He reached the airport in the morning.
他上午到达机场。
The soldier reached for his gun.
那名士兵伸手去拿枪。
The shelf is so high it is well beyond my reach.
架子太高,我根本够不着。
Food and water were left within reach of the child.
食物和水放在了孩子们能够得着的地方。
He reached out his hand to help the old lady cross the street.
他伸出手帮助老太太过马路。
【即学即用】
1.I reached Shanghai last night. (同义句转换)
I _______ ________ Shanghai last night.
I _______ _________ Shanghai last night.
答案:arrived in; got to
15.Are you looking forward to my better work 你们期待我更出色的作品吗?
【用法讲解】 Look forward to (doing) sth.译为“盼望(做)某事”,需要特别注意look forward to后接动词时必须用doing形式。
Eg: I’m looking forward to the weekend.
我期待周末的到来。
She is looking forward to studying abroad.
她期待着去国外学习。
【即学即用】
1.我期待尽快收到你的来信。
I ________ _________ _______ _______ from you soon.
答案: look forward to hearing

展开更多......

收起↑

资源预览