江西省于都中学2025-2026学年高三上学期第一次月考英语试题(含解析,有听力音频有听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

江西省于都中学2025-2026学年高三上学期第一次月考英语试题(含解析,有听力音频有听力原文)

资源简介

于都中学2025-2026学年第一学期高三第一次月考英语学科试题
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节 (共5小题; 每小题1.5分, 满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Where is the man probably going tonight
A. To Kevin’s. B. To the school C. To the theatre.
2. What aspect of the period drama attracts the woman most
A. The actors. B. The plot. C.The costumes.
3. What made the factory close down
A. The poor management. B. The outdated equipment. C. The less product demand.
4. Where does the conversation take place
A. At home. B. At a grocery store. C. At a cake shop.
5. What was the weather like when the man was in Seattle
A. Sunny. B. Cloudy. C. Rainy.
第二节 (共15小题; 每小题1.5分, 满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6 段材料, 回答第6、7 题。
6. When did Ada start working with the man
A. Three days ago. B. A week ago. C. A month ago.
7. What impresses the man about Ada
A. Her work attitude. B. Her work efficiency. C. Her work experience
听第7段材料, 回答第8、9题。
8. Why does the man come to the woman
A. To admit a mistake. B. To make a reservation. C. To confirm some information.
9. When will the man finish revising the report
A. At 2:00 p.m. B. At 2:30 p.m. C. At 2:40 p.m.
听第8 段材料, 回答第 10 至 12 题。
10. What is the woman’s main challenge according to the man
A. She fails to focus. B. She lacks motivation. C. She has too many tasks.
11. What is the man’s first suggestion
A. Setting practical goals. B. Developing daily routines. C. Making flexible timetables.
12. What will the woman reward herself with
A. A big meal. B. A TV show C. A relaxing walk.
听第9段材料, 回答第13 至16 题。
13. What is the probable relationship between the speakers
A. Host and guest. B. Teacher and student. C. Consultant and client.
14. What benefits Nova Hopkin most in her industry switch
A. Her love for reading. B. Her philosophical study. C. Her professional experience.
15. What does Nova Hopkin compare to energy drinks
A. Poetry. B. Movies. C. Music
16. How does the man end today’s conversation
A. By recommending some cultural activities.
B. By announcing the time of the next show.
C. By making a preview of the next episode.
听第 10 段材料, 回答第 17 至20 题。
17. What do visitors experience first when they enter the museum
A. The ball pool. B. The washing machine. C. The white smoke.
18. What inspired Andrea Golubic to create the museum
A. Her childhood photo. B. Her visit to museums C. Her negative feelings.
19. What can the interactive places offer in the museum
A. Singing contests. B. History of humor. C.Wrestling courses.
20. What do Zorica Bucic’s words indicate
A. The HaHaHouse is a success.
B. Childhood should be treasured.
C. Mental problems will be solved.
第二部分 阅读 (共两节,满分50分)
第一节 (共15 小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
The Right Electric Bike for You
The bicycle fever is back, but this time it has gone electric. According to NPD Group which tracks the bicycle industry, electric bike sales have more than doubled since 2019. And their popularity is still on the rise. Confirm your need and pick the electric bike that’s best for you.
MODEL WHAT’S IT FOR
◆ Such e-bikes are designed to make short trips, adding to the rider’s comfort and ability to see. The electric assistance allows you to travel easily and comfortably.
WHO’S IT FOR
◆ Those looking for alternatives to driving around the town. They’re lighter than most motorcycles, making them perfect for carrying groceries and laptops.
WHAT’S IT FOR
◆ These e-bikes use the same light structure and narrow wheels as conventional touring bikes. The electric motor makes it possible to cover longer distances.
WHO’S IT FOR
◆ Riders who are eager for more challenging cycling or want to extend the riding distance. The riding position may discourage those with back or neck pain.
WHAT’S IT FOR
◆ With strong structure and fat wheels, they transport relatively heavy loads, which can be equipped with a seat or rack (支架).
WHO’S IT FOR
◆ Anyone who would prefer to transport large loads of groceries or packages (or even small kids) with something other than a car.
WHAT’S IT FOR
◆ With stronger structure, bigger wheels, and suspension systems that absorb the impact of rough rides, they can handle rough landscapes.
WHO’S IT FOR
◆ Someone who wants to experience the excitement of riding down dirt tracks but also wants a bit of help from an electric motor.
21. Which magazine is this text probably taken from
A. Techlife News. B. Muscle & Fitness.
C. How It Works. D. Consumer Reports.
22. Which is most suitable for someone who wants to challenge long-range tours
A. Swagtron EB5. B. RadWagon 4. C. Specialized Turbo. D. Ancheer EM.
23. What can we learn about the electric bikes
A. Designs of electric bikes are based on travel purposes.
B. Electric bikes are more popular than conventional bikes.
C. Riders of these electric bikes put speed in the first place.
D. The trend of electric bikes replacing cars can’t be prevented.
B
I sat on the sidelines with my 14-year-old son, Nathan, who was hardly enthusiastic to be at a community Christmas party for little kids. He was too old to care about Santa, the guest of honor. Meanwhile, Santa was being surrounded by the excited children.
“Look, Nathan,” I gave him a little push. “Mrs. Claus is trying to get your attention.” Unwillingly, he followed me over.
“What do you want for Christmas ” Mrs. Claus asked him. “‘Well, I like Legos, and I need a new tennis racket. But what I really can’t wait for is a 3D printer.” Nathan wanted to start an online business making cell phone cases.
Mrs. Claus brightened. “My grandkids are clamoring for a 3D printer too. They have a pet duck named Tim, who’s missing a leg. The grandkids want to make Tim a prosthetic(假肢) and attach it with a Velcro strap (魔术贴).”
“Cool project,” Nathan said. He thought for a minute. “I’ll make him one for free, but it won’t be ready for Christmas. My parents and I worked out a deal. They’re going to invest in my business with a loan, but I have to save up some of the money myself, I’ll make Tim’s leg as soon as I can afford a printer.”
Two weeks later, Nathan opened his 3D printer. His eyes lit up. After weeks of practice, Nathan made his first plastic leg for Tim, but the strap didn’t hold when the duck moved. Nathan didn’t give up. He made a second one. This time, Tim flapped (拍打) his wings and made loud noises when they put it on. The third one worked better-Tim took a few steps. The grandkids cheered, happy that Tim could finally experience what it was like to walk on two legs.
This Christmas, Nathan’s 3D printer brought more than tech skill-it brought the joy of helping. We’d made an excellent investment.
24. What can we learn about Nathan from the first two paragraphs
A. He was helping organize the event.
B. He enjoyed playing with little kids.
C. He wasn’t interested in the Christmas party.
D. He was surrounded by enthusiastic children.
25. What does the underlined word “clamoring” in paragraph 4 mean
A. Begging. B. Searching. C. Preparing. D. Trading.
26. Why did Nathan offer to make Tim’s prosthetic leg for free
A. He wanted to impress Mrs. Claus. B. He saw it as a business opportunity.
C. He cared more about helping than profiting. D. He was confident in his 3D printing abilities.
27. What is paragraph 6 mainly about
A. The 3D printing’s technical limits. B. The duck’s cheerful walking experience.
C. The perfect solution for animal disabilities. D. The challenges of perfecting the prosthetic.
C
South Korean scientists have developed a new type of food called “meaty rice”. It is a mixture of cow muscle and fat cells inserted into rice grains. The research team at Seoul’s Yonsei University, led by Professor Park So-hyeon, used a technique called cell-cultured protein, which involves growing animal cells in the lab without harming any animals. They then infused (注入) these cells into rice grains, using a special process that preserves the grain’s structure and properties.
Meaty rice is a pink-hued grain that is packed with beef muscle and fat cells, offering a meaty taste and texture. According to the study, each gram of meaty rice contains about 0.4 grams of protein, compared to 0.08 grams of regular rice. It also has a higher iron, zinc, and vitamin B12 content, which are essential for human health. It offers a unique flavor, enhanced nutrition, and reduced environmental impact.
Conventional meat production consumes large amounts of land, water, and energy and releases greenhouse gases that contribute to climate change. Meaty rice, on the other hand, requires fewer resources and produces fewer emissions than animal farming. According to the study, meaty rice could reduce land use by 99%, water use by 96%, and greenhouse gas emissions by 92%, compared to beef production.
However, meaty rice is still in its early stages of development, and many issues must be addressed before it can be widely accepted. For instance, how will it affect the health and safety of consumers How will it affect the livelihoods (生计) of farmers and the economy of food production The researchers are optimistic that meaty rice will be a game-changer for the future of food, and they are planning to conduct more tests to improve its quality. They believe that meaty rice could be the next frontier of food innovationand also help relieve hunger and malnutrition by providing cheaper and more accessible sources of protein and micronutrients.
28. How did researchers develop the meaty rice
A. By adding artificial flavors to rice grains. B. By growing rice in a special environment.
C. By infusing plant-based proteins into meat. D. By combining animal cells with rice grains.
29. What advantage does meaty rice have over regular rice
A. It is more nutritious. B. It is more affordable.
C. It has a fresher taste. D. It has a higher yield.
30. What is the purpose of paragraph 3
A. To explain the challenges of developing meaty rice.
B. To stress the sustainability of meaty rice production.
C. To reveal the significance of promoting green farming.
D. To show the increasing demand for meat consumption.
31. What can we infer about meaty rice according to researchers
A. It can be a key option to address the food crisis.
B. It can greatly expand the livelihoods of farmers.
C. It will be well accepted by people around the world.
D. It will replace traditional meat products in the future.
D
The commonly held belief that it takes 21 days to form a new habit can be traced back to a 1960 book by plastic surgeon Maxwell Maltz called Psycho-Cybernetics. In his work treating patients who had gone through facial reconstruction surgery, Maltz noticed that it typically took around three weeks for them to adjust to seeing their new faces in the mirror. He also found that individuals who had lost a limb still sensed “phantom” (幻觉的) pains in the missing arm or leg for about 21 days.
Based on these perceptions (认知)of recovery time after significant physical changes, Maltz theorized in his book that it likely takes a minimum of 21 days for the neurological pathways in our brains associated with old behaviors and habits to go away, and for new mental images and routines to take firm root. This idea of a standardized 21-day formation period for habits soon became widely accepted.
However, Maltz was drawing causal inferences rather than conducting strict scientific research. It wasn’t until 2010 that health psychologist Phillippa Lally at University College London decided to properly study habit formation timelines. She designed a year-long experiment that tracked 96 participants as they each established a single new habit of their choosing. Every day, subjects reported on whether they successfully performed their intended behavior that day as well as how automatic the action felt.
Lally’s findings revealed that on average, it took 66 days before a habit became a normal part of a routine and felt automatic. But results varied widely, with habits forming anywhere from 18 days up to 254 days between individuals. Consistency (坚持) was the key factor in successfully making a behavior habitual, with sometimes missing days not stopping overall progress.
This landmark study disproved the assumed 21-day standard and showed that a wide range of timelines are normal. Ultimately, committing to consistently practicing a new behavior for months, not weeks, is what allows real habit change and improvement to occur naturally in the brain. Understanding habit formation as a gradual, individualized process helps people develop positive routines without unrealistic expectations.
32. What is Maltz’s assumption based on
A. An intensive survey. B. Psychological work.
C. His personal observations. D. The strict scientific research.
33. Why did Lally’s team conduct the research
A. To prove Maltz’s theory on habit formation.
B. To identify timelines for establishing new habits.
C. To explore the factors in affecting habit formation.
D. To present advantages of developing good behavior.
34. What do we know about Lally’s findings
A. There are large individual differences in forming habits.
B. Most participants took 66 days to make a behavior habitual.
C. It is harder to form a new habit than to persist with an old one.
D. Occasional stops have a big effect on the progress of habit formation.
35. What is the best title for the text
A. What Is the Key to Form a New Habit
B. How Do we Develop Positive Routines
C. When Is the Best Time to Start a New Habit
D. Does It Really Take 21 Days To Build A New Habit
第二节(共5 小题;每小题 2.5分,满分 12.5分)
You may be organized, hardworking, and calm under pressure—qualities you’re proud of or even praised for. But these same characteristics could be signs of high-functioning anxiety (HFA). People with HFA may seem fine on the outside but inside, they feel stressed and worried. 36 And there are tools and strategies that can help.
Don’t aim for perfectionism.
We often believe that if we do everything perfectly, we’ll finally feel secure, or achieve our goals. But perfection doesn’t exist. 37 Remind yourself that mistakes are part of growth, that every small step counts, and that your worth is not dependent on a perfect performance.
38
People with HFA often take on too much because they struggle to say no. Therefore, setting clear limits is important. Think about what you really need, and don’t be afraid to turn down extra tasks. It can prevent burnout and help maintain a healthier balance. Remember, boundaries aren’t about saying “no” to others; they’re about saying “yes” to yourself and your needs.
Make time to relax.
39 It may seem like a waste of time when you could be working toward perfect outcomes. But relaxation is just as important as work, Plan time for hobbies or doing nothing it helps take your mind off stressful things, makes you feel more peaceful, and improves your overall health and happiness.
Ask for help if needed.
Even if you seem fine on the outside, constant worry, tension, or trouble sleeping are signs you might need support. Working with a mental health professional can help you understand your anxiety and find better ways to deal with it. Remember, you don’t have to handle everything alone. 40
A. Set realistic boundaries.
B. Learn to say “yes” to yourself.
C. Perfectionism sees only mistakes.
D. If this sounds familiar, you’re not alone.
E. Instead of pursuing it, focus on progress.
F. If you have HFA, you might feel guilty for resting.
G. Getting support can really help make a meaningful difference.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15 小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
I once thought I would become fluent in French within three months. Yet after moving to Paris, I kept coasting, making minimal effort to 41 : I essentially spoke English with my partner at home and 42 largely with other English-speaking migrants(移民).
Then, one night, I 43 a volunteer-run bar by accident which aimed to bring the community from all walks of life together. Inspired, I volunteered to work some shifts there.
The first nights were 44 . There were so many 45 I hadn’t yet encountered: mouchoir(tissue), torchon(tea towel) ... When such items were 46 , I’d run into the kitchen to “ 47 ” if we had them, putting the strange words into online dictionaries before rushing back out with my 48 . One night, a customer asked for a paille (straw). When I looked back 49 , he began to signal what he was after, a(n) 50 making both of us laugh out loud.
Slowly, my 51 skills improved, and eventually I stopped 52 customers in the kitchen. I even organized a live show in the bar on a Wednesday night, walking home nursing a warm sense of 53 .
It’s been a long time since I’ve put in a 54 at the bar. Now I’m navigating(应对) French workplaces and community gardens. Neither of them would have been 55 without those nights spent behind the bar.
41. A. organize B. explain C. integrate D. experience
42. A. socialized B. argued C. competed D. experimented
43. A. set up B. searched for C. came across D. cleaned up
44. A. comfortable B. horrible C. boring D. fulfilling
45. A. opinions B. opportunities C. idioms D. expressions
46. A. prepared B. purchased C. requested D. presented
47. A. wonder B. check C. decide D. recognize
48. A. response B. anticipation C. pressure D. vision
49. A. frequently B. blankly C. angrily D. carelessly
50. A. interruption B. interaction C. mission D. comment
51. A. management B. service C. leadership D. language
52. A. hiding from B. attending to C. engaging with D. appealing to
53. A. discipline B. satisfaction C. freedom D. justice
54. A. shift B. suggestion C. complaint D. order
55. A. normal B. significant C. necessary D. possible
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
On September 3, 2025, China held a grand military parade in Beijing 56. ______ (mark) the 80th anniversary of the victory in the Chinese People’s War of Resistance against Japanese Aggression and the World Anti-Fascist War. The parade, organized in the name of the nation, 57.______ (take) place along Chang’an Avenue and was watched by millions of people across the country.
It was not only a look back at those years of fire and blood, but also 58._____ strong message to the world: China was committed to peace and ready to build a community with a 59. ______ (share) future for mankind.
Soldiers and modern equipment displayed on Tian’anmen Square demonstrated 60. ________ (China) determination to safeguard the post-war international order. Among them, the Dongfeng-5C, the latest and most advanced liquid-fuelled intercontinental ballistic missiles (ICBMs液体洲际导弹), emerged to the world 61.______ the first time.The spirit of the Chinese people during the 14-year resistance war, 62. ______ had cost more than 35 million lives, was remembered in every formation that passed the rostrum(指挥台). By 63. ______(honor) the martyrs (烈士), the parade reminded everyone that peace was not given, but earned through great sacrifice.
In addition to Chinese troops, representatives from 17 countries 64. ______ (invite) to join the marching contingents(代表团), showing the world’s shared desire for peace. When the national anthem was played, every citizen felt the solemnity (庄严) of the moment and the 65. ______ (responsible) to carry forward the hard-won peace.
第四部分 写作 (共两节,满分40分)
第一节 (满分15分)
随着社会的不断发展,人们对文化遗产的保护意识日益增强。假定你是校英文报记者李华,上周五你校举办了“世界遗产日”(World Heritage Day)系列活动,请你为此次活动写一篇新闻报道,内容包括:
1. 活动地点;
2. 活动内容(如演讲、图片展等);
3. 你的感受。
注意:
1. 词数80左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二节 (满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
“Today’s test scores will decide who has topped the class, so be ready,” Miss Natasha announced to the class.
Miss Natasha collected everyone’s test papers, and then cleared her throat to announce the results as she distributed the test papers among the students. Everyone was nervous about what their scores might be.
Ali and Bob had been competitors since Grade One and each year it was always one of the two that came first in the class. This year, there was still tough competition between them both, and they eagerly awaited the results.
“Peter, 18,” announced Miss Natasha as she handed him his paper. “Eric, 16, Ali, 20, Bob, 19 ... and lastly Alia, 15.”
Once Miss Natasha had distributed all of the test papers in class, everyone soon realized that Ali had beaten Bob by one mark and topped the class. Everyone congratulated Ali and he was happy.
As Ali was about to put his paper in his bag, he noticed that by mistake Miss Natasha had given him two marks for an incorrect answer. He was shocked. He rechecked his answers and realized that all his answers were correct except for that one. However, if he informed Miss Natasha about it, he would lose not only two marks but also his first position.
After considering the situation, he decided to keep quiet and went home. However, he kept thinking about it all evening. Should he or shouldn’t he tell Miss Natasha about it He thought that it had already been done, and no one would notice if he didn’t tell anyone, but then another thought crossed his mind. If he didn’t tell the teacher about it and stayed top of the class, he would have taken a title that should have belonged to Bob.
This situation put Ali in a hard position. His parents always taught him to do the right thing, but doing the right thing here meant he would no longer be top of the class. He remembered how everyone had cheered for him and congratulated him in class.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
He knew that by informing the teacher about it, he would lose it all. _______________ ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
“My son, you are a brave and honest boy so just do what you think is right,” his mom continued. _______________________________________________________________________ _
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________于都中学2025-2026学年第一学期高三第一次月考英语学科试题参考答案
1-5 BCBBC 6-10 AACCB 11-15 ABABA
16-20 CCABA 21-23 DCA 24-27CACD
28-31DABA 32-35CBAD 36-40 DEAFG
41-45CACBD 46-50CBABB 51-55DABAD
56. to mark 57. took 58. a
59. shared 60. China’s 61. for
62. which 63. honoring
64. had been invited/were invited 65. responsibility
应用文写作
Last Friday, our school held a special event for World Heritage Day in the school auditorium, where students and teachers gathered to honor the diverse cultural heritage of our world.
The event featured a variety of activities, including speeches highlighting the significance of preserving cultural heritage, performances showcasing different cultures, and photo exhibitions displaying famous world heritage sites. There were also interactive games and quizzes designed to enhance students’ knowledge of different heritage sites.
The event successfully raised awareness about the importance of preserving world heritage. It was a valuable and enlightening experience for all the students.
读后续写
Paragraph 1: He knew that by informing the teacher about it, he would lose it all. As he struggled with his conflicting thoughts, his mom asked him, “What’s the matter ” “Mom, what if doing the right thing would mean you would lose something ” he asked in an uncertain voice. “Son, if it is the right thing to do, then I am sure you will be rewarded for it. A wrong thing may seem attractive at first, but if it is wrong, it will hurt us someday,” his mom said, patting him on the back.
Paragraph 2: “My son, you are a brave and honest boy so just do what you think is right,” his mom continued. The next day in class, Miss Natasha announced, “Today Ali has done what only a few of us would have the courage to do. He came to me and told me that I had mistakenly given him two marks, which means that the first position goes to Bob, not Ali.” Everyone, even Bob, was surprised by this development. After the class, Bob asked Ali, “Why did you do that ” Ali simply replied, “Because it was the right thing to do.”
附: 听力录音稿
Text 1
W: Would you like to watch a movie with me tonight
M: I’d love to ,Grace. But I have an appointment with Luna to do an experiment in the schoolab. Maybe you can ask Kevin to go with you.
W: Alright.
Text 2
M: Have you watched that new period drama on Channel 8
W: Yes. The costumes are so detailed and beautiful. I’m most impressed by them.
M: The plot is full of twists and turns. The acting of the actors is also excellent. They really bring the story to life.
Text 3
W: I heard Deep Furniture Factory closed. Maybe it was due to poor management or a drop in product demand.
M: The real reason is that they didn’t upgrade their production equipment. Thus, the production efficiency was low. Eventually, they lost many customers and had no choice but to close.
Text 4
W: Excuse me , I’m planning to make a cake at home. I need some eggs and flour. Where can find them
M: Eggs are on the left side of the dairy section, and flour is on the right side of the baking section.
W: Thanks.
Text 5
W: How was your business trip to Seattle
M: Not as good as I expected. The weather forecast showed sunny and cloudy days before I went there. However, it rained throughout my stay there. I was put to considerable inconvenience when going out for meetings.
Text 6
W: Are you pleased with your new secretary Ada
M: It’s rather early to say yet.
W: How long has she been with you A week
M: Only three days.
W: Three days is indeed a short time. But what’s your impression of her
M: She is eager to learn. She asks a lot of questions about the work procedures, which shows she’s trying to adapt quickly to her new job.
W: What about her work efficiency
M: It’s hard to tell so far. She’s only been assigned some simple tasks.
W: Let’s hope she continues to perform well. Maybe in a month, you’ll have a definite opinion of her.
Text 7
M: Ms. Lipman, are you available now
W: Yes, I am.
M: I’m about to book a room for your business trip. I want to check the details. You’ll check in on February 11th and check out on February 14th. And you’d like a room with a king-size bed, right
W: You are right.
M: Okay. By the way, have you read my report
W: Yes.There are a few formatting errors. It’s 2 :00 p. m. now. Can you finish revising it in half an hour
M: I’m afraid half an hour isn’t enough for me, I need 40 minutes.
W: Alright.
Text 8
W: I’ve been really struggling with laziness lately. I can’t seem to get anything done.
M: I can relate. It can be tough to get motivated sometimes, but there are some things you can try to help you get back on track.
W: Can you be more specific
M: First, you can set small, achievable goals. For example, instead of thinking about cleaning the whole house, start with just one room.
W: That makes sense.
M: Another thing is to create a schedule. You can make a daily to-do list and set specific time for each task.
W: I guess having a routine could help. But what if l still don’t feel like doing it
M: You can give yourself rewards. If you finish a task, you can go for a short walk, enjoy a meal, or watch your favorite show.
W: Great! I love watching TV, so I’ll definitely use that as a reward for myself. Thanks for the advice. I feel a little more hopeful now.
Text 9
M: In today’s program, we are joined by the noted art exhibition organizer Nova Hopkin. The profession of art exhibition organizer is strange to many people. Could you explain a little, Nova
W: Sure. Simply speaking, my job is to select works of art, design and organize art exhibition.
M: I know you just returned to Shanghai from Chengdu yesterday. You finished an exhibition in Chengdu. How did it go
W: It went very smoothly. Many people really liked it.
M: You used to be a writer. I’m curious about what made you change your career.
W: Four years ago, I went to Berlin to pursue a master’s degree in philosophy. I accidentally came across this profession and found it very attractive.
M: Then what contributed to the success in your industry switch
W: Well, contemporary art and philosophy actually have many similarities. My philosophical knowledge allows me to easily understand artists’concepts.
M: How do you handle stress at work
W: Through reading, especially poetry, Poetry gives me strength like energy drinks. I also listen to music and watch movies.
M: Thank you for sharing, Ms. Nova. OK, dear viewers, thanks tor watching today! Next time we’ll have another great guest Helen Smith. Don’t miss it! See you then!
Text 10
W: A new museum of laughter in Croatia is helping people deal with the negativity of modern life. Visitors to the HaHaHouse in Zagreb ,the capital of Croatia, walk into a little cloud of white smoke when they step inside. Its purpose is to blow away their worries before they climb into a “giant washing machine”. Then they move down a twisting slide into a space filled with little white balls where their trip to a happier place starts.
Forty-three-year-old Andrea Golubie is the museum’s creator. Golubic said she got the idea during the pandemic. At that time, many people were feeling down, so she wanted to heal people with laughter. Golubic said a picture of herself when she was seven inspired her. “I was constantly joking as a kid,” she added.
The museum has eight interactive zones or areas. One has rubber chickens singing cheerfully. They sing songs like ABBA’s “Dancing Queen”. There is a room where people wrestle in large clothes. There is also some serious history of humor from ancient to modern time told through theaters, films or the Internet.
Singer Zorica Bucic said the museum was just right for this era. “Entering here is like entering childhood, being relieved of all problems,” she said. Bucic added that if people could come to the museum often, they wouldn’t need to visit a psychologist.
部分答案解析
A篇
文章围绕电动自行车展开,先指出电动自行车热潮回归且销量增长,接着介绍了四款不同型号电动自行车(Swagtron EB5、Specialized Turbo、RadWagon 4、Ancheer EM),分别从“用途(WHAT’S IT FOR )”和 “适用人群(WHO’S IT FOR )”两方面进行说明,帮助读者根据自身需求选择合适的电动自行车。
21. D 文章整体是对不同电动自行车的介绍,目的是帮助消费者选择适合自己的,这类内容和消费者选择产品相关。选项D . Consumer Reports是关于消费者报告,帮助消费者选择产品,和文章帮助读者选电动自行车契合。
22. C 在 Specialized Turbo 对应的 WHAT’S IT FOR 部分提到“The electric motor makes it possible to cover longer distances;WHO’S IT FOR ”部分提到 Riders who are eager for more challenging cycling or want to extend the riding distance. 题目问适合挑战长途旅行的,cover longer distances和extend the riding distance表明选项C. Specialized Turbo适合长距离骑行挑战。
23. A 文章中每款电动自行车的 WHAT’S IT FOR 和 WHO’S IT FOR 都体现了不同设计是对应不同出行目的(比如短程、长途、载重物、应对崎岖地形等)。选项A. Designs of electric bikes are based on travel purposes.符合文章中不同车型对应不同用途(短程、长途等)的描述。
B篇
【语篇解读】本文为记叙文。文章讲述了 14 岁的 Nathan 在社区圣诞派对上结识 Mrs.Claus 后,利用 3D 打印技术为她的孙子的残疾鸭子制作假肢的故事,展现了技术与善意的结合。
24. C 事实细节题。根据第一段描述,14岁的 Nathan 对儿童圣诞派对毫无热情(hardly enthusiastic),觉得年纪太大不关心圣诞老人(too old to care about Santa),可见他对派对不感兴趣,故选 C。
25 . A 词义猜测题。根据前文 Nathan 迫不及待想要 3D 打印机(really can’t wait for)的急切心情,与第四段 MrsClaus 的孙子们“too(也)”表现出同样的强烈渴望,可推断 clamoring for 与 can’t wait for 语义呼应,均表达迫切请求,故选 A(Begging)(恳求)。
26. C 推理判断题。根据第五段 Nathan 提出免费制作假肢(I’1l make him one for free),以及结尾处强调“帮助的快乐(brought the joy of helping)”可知,他更看重帮助他人而非盈利,故选 C。
27. D 段落主旨题。第六段详细描述了 Nathan 三次改进假肢的过程:第一次魔术贴不牢(strap didn’t hold),第.次鸭子不适(made loud noises),第三次才成功(worked better),主要展现完善假肢过程中遇到的挑战。
C篇:科学家成功研发出“肉米” !
28. D 解题思路:细节理解题。根据第一段的内容可知,韩国科学家开发出了一种名为“肉米”的新型食品。它是将牛的肌肉和脂肪细胞融入到米粒中制成的。首尔延世大学的朴善贤教授领导他的研究团队使用了一种名为细胞培养蛋白的技术,在实验室中培养动物细胞而不伤害任何动物。然后,他们利用一种特殊的工艺将这些细胞注入到米粒中,这种工艺能够保留米粒的结构和特性。由此可知,研究人员通过将动物细胞整合到米粒中开发出了“肉米”。故选D项。
29. A 解题思路:细节理解题。根据第二段中的“According to the study, each gram of meaty rice contains…are essential for human health.”可知,研究表明每克肉米约含0.4克蛋白质,而普通大米只含有0.08克。它还含有更高的铁、锌和维生素B12,这些对人类健康至关重要。由此可知,“肉米”比普通的大米更有营养。故选A项。
30. B 解题思路:推理判断题。根据第三段的内容可知,传统的肉类生产消耗了大量的土地、水和能源,并且会释放导致气候变化的温室气体。而肉米生产需要的资源更少,产生的排放也比动物养殖少。根据研究,与牛肉生产相比,肉米生产可将土地使用量减少99%,用水量减少96%,温室气体排放减少92%。由此可推知,该段旨在强调肉米生产的可持续性。故选B项。
31. A 解题思路:推理判断题。根据最后一段中的“The researchers are optimistic that…more accessible sources of protein and micronutrients.”可知,研究人员对肉米的未来感到很乐观,他们计划进行更多的测试以提升其品质。他们相信,肉米可能是食品创新的下一个前沿领域,并且通过提供更便宜、更易获取的蛋白质和微量营养素来源去缓解饥饿和营养不良问题。由此可推知,肉米可能成为解决粮食危机的重要选择。故选A 项。
21天,真的可以养成一个新习惯?
32. C细节理解题。根据第一段内容及第二段中的 “Based on these perceptions of recovery time after significant physical changes”可知,常见的“21天养成一个新习惯”这一说法最早可追溯到1960年出版的一本名为《心理控制术》的书籍。该书的作者是整形外科医生Maxwell Maltz。他在工作中发现,经历了整形手术的人通常需要三周时间来适应他们的新面貌,而截肢病人出现的“幻肢”痛往往也需要21天才能消退。正是基于这些观察,Maxwell Maltz推测“21天”是旧习惯消失和新习惯形成所需的时间。由此可知,Maltz的假设是基于他自己的观察。故选C项。
33. B细节理解题。根据第三段中的“Maltz was drawing…habit formation timelines.”可知,Maltz所提出的“21天养成一个新习惯”的说法只是进行了因果推论,并未对其进行严谨的科学研究。直到2010年,伦敦大学学院的健康心理学家Phillippa Lally决定对养成习惯所需的时间进行适当的研究。由此可知,Lally团队开展研究是为了确认养成新习惯所需的时间。故选B项。
34. A细节理解题。根据第四段内容可知,Lally的研究结果显示,一个均需要66天才能成为日常生活的一部分,并让人感觉很自然。但结果差异很大,个体之间的习惯形成时间从18天到254天不等。坚持是成功使一种行为成为习惯的关键因素,有时错过几天并不会阻止整体的进展。由此可推知,Lally的研究表明,习惯的形成存在很大的个体差异。故选A项。
35. D主旨大意题。通读全文可知,Maltz基于观察所提出的“21天养成一个新习惯”的说法并不科学,Lally通过研究证明了习惯养成的时间存在个体差异,习惯的养成是一个渐进的、个性化的过程。之前被大家熟知的“21天养成一个新习惯”法则并不科学。结合选项,D项能概括此内容,故选D项。
【语篇解读】本文为说明文。文章介绍了高功能焦虑症(HFA)的特征,并提供了应对策略,包括放弃完美主义、设定界限、放松休息和寻求帮助等建议。
36. D 设空处位于首段中间。前文描述 HFA 患者表面正常但内心焦虑的特征,后文提到“有工具和策略可以帮助”。D (如果这听起来很熟悉,你并不孤单)既承接前文对 HFA 的描述,又自然过渡到解决方案,符合逻辑。
37. E 设空处位于段落中间。前文指出“完美不存在”,后文建议“提醒自己错误是成长的一部分”。E(与其追求完美,不如关注进步)直接回应前文对完美主义的批判,并引出后文的积极建议,形成连贯论述。
38. A设空处为段落标题。本段主要内容是“学会拒绝额外任务”和“设定清晰界限”,A(设定现实的界限)准确概括段落主旨,且与后文 boundaries 形成关键词呼应。
39. F设空处位于段落开头。后文讨论 “放松的重要性”及“放松时的愧疚感”,F(如果你有 HFA,可能会对休息感到愧疚)既点明 HFA 患者的典型心理,又自然引出后文对放松价值的论述。
40. G设空处位于文章结尾。前文强调“寻求专业帮助”的重要性,后文以“你不需要独自应对一切”。 G (获得支持确实能带来有意义的改变) 既总结前文建议,又强化文章结尾的鼓励语气,符合段落收尾。
第三部分 英语知识运用
第一节 完形填空
41. C 上下文指出作者搬到巴黎后未努力融入,主要用英语交流。integrate(融入)符合语境。
42. A. 与英语移民的互动属于社交行为,socialized(社交)正确。
43. C. 偶然发现志愿者酒吧,came across(偶遇)符合。
44. B 最初遇到大量生词,过程艰难,horrible (糟糕的)体现困难。
45. D mouchoir等为具体词汇,expressions(表达/词汇)更贴切。
46. C 顾客“要求”物品时,作者需确认, requested(被请求)正确。
47. B 跑进厨房“检查”是否有物品,check (检查)合理。
48. A带着“回应”返回,response(回应)符合。
49. B因听不懂而茫然,blankly(茫然地)描述神态。
50. B 顾客比划引发互动,interaction(互动)正确。
51. D语言技能提升,language(语言)符合主题。
52. A 不再躲厨房查词,hiding from(躲避)体现之前行为。
53. B 成就感用satisfaction(满足感)表达。
54. A 在酒吧值“班”,shift(轮班)正确。
55. D 酒吧经历使后续适应成为可能,possible (可能的)合理。

展开更多......

收起↑

资源列表