东莞市众美中学2025—2026学年度高一上学期第一次月考英语试卷(含解析,有听力音频有听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

东莞市众美中学2025—2026学年度高一上学期第一次月考英语试卷(含解析,有听力音频有听力原文)

资源简介

高一月考参考答案
1-5 ABCBA
6-10 (One possible version)
6. London 7. 10:00 am
8. umbrella 9. comfortable
10. quiet
A
11.A 12.A 13.B
B
14.D 15.A 16.A 17.D
C
18.C 19.C 20.B 21.B
D
22.C 23.C 24.B 25.C
阅读第二节
26.E 27.D 28.G 29.A 30.C
完型填空
31.B 32.C 33.A 34.B 35.D 36.C 37.A 38.C 39.B 40.C 41.C 42.A 43.D 44.C 45.B
句子语法填空
with 47.strategies 48.confidence 49.exploring 50.annoyed 51.actually
52.is scheduled 53.an 54.to improve 55.is
句子考查
56. are looking forward to reading 57.were taking notes 58.concentrate on 59.prefers playing to swimming 60. It is obvious that 61.is attracted to
62.You’ll never see me without a book or a pen.
63.What does Mr Black do in the school lab once a week
64.The little dogs are never left alone in the house.
65.I find both my teachers and classmates friendly.
应用文写作
Dear Hans,
Balancing study and extracurricular activities is indeed a challenge in high school. But don’t worry, I have some useful suggestions.
First, make a detailed schedule. Allocate specific time for study, each subject, and different extracurricular activities. This way, you can ensure neither is neglected. Second, set priorities. If an exam is approaching, focus more on study in the short-term, while still participating in essential extracurriculars. Finally, learn to say no. Don’t overcommit yourself to too many activities. Choose the ones you really like and that can bring the most benefits.
I hope these suggestions can help you.
Yours,
Li Hua
答案解析
1-5 ABCBA
6-10 (One possible version)
6. London 7. 10:00 am
8. umbrella 9. comfortable
10. quiet
A
11.A 12.A 13.B
【难度】0.65
【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了学校四个俱乐部的情况以及参加的好处。
11.细节理解题。根据第二段“Do you think you can be a future lawyer Try out for the school’s speech team. (你认为你将来能成为一名律师吗?参加学校演讲队的选拔)”可知,如果你梦想成为一名律师,最好的选择是演讲俱乐部。故选A。
12.细节理解题。根据第三段“Did I mention that studies show that students with music education tend to receive higher grades (我有没有提到,研究表明,接受过音乐教育的学生往往会取得更高的成绩?)”可知,加入乐队俱乐部的好处是能提高学生的成绩。故选A。
13.细节理解题。根据倒数第二段“As part of the high school club working with the local Red Cross chapter, you can become a lifeguard, learn how to perform CPR, or become a trained instructor who teaches others. (作为与当地红十字会分会合作的高中俱乐部的一员,你可以成为一名救生员,学习如何进行心肺复苏术,或者成为一名训练有素的教练,教别人)”以及最后一段“You could be helping others in need, and making new friends all at the same time! (你可以帮助需要帮助的人,同时结交新朋友!)”可知,红十字会和语言俱乐部的共同之处是都允许你帮助有需要的人。故选B。
B
【答案】14.D 15.A 16.A 17.D
【难度】0.65
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者的成就不仅表现在学业上,还体现在对家庭关系的处理和做养老院义工中。在养老院的志愿服务不仅让作者能够帮助别人,还给作者带来了极大的满足感。
14.推理判断题。根据第一段中的“I enjoy studying and have consistently received A’s in my classes. There was a year when I finished first in my class in the final exams. It was a great accomplishment.(我喜欢学习,在我的课上一直拿A。有一年,我在期末考试中获得了全班第一名。这是一项伟大的成就)”可推知,作者对自己的学习成绩很满意。故选D。
15.推理判断题。根据第二段中的“Another one I am pleased with is that I managed to improve the relationship between Mum and Dad.(另一件让我高兴的事是我设法改善了爸爸妈妈之间的关系)”可推知,作者在父母的关系中扮演了一个帮手的角色。故选A。
16.细节理解题。根据第三段中的“My most proud achievement, however, is my successful work in the local old folks’ home.(然而,我最骄傲的成就是我在当地老人院的成功工作)”可知,对志愿工作的贡献是作者最大的成就。故选A。
17.推理判断题。根据最后一段中的“When I reflect on my accomplishments, I’m especially proud of my service at the old folks’ home, so I hope to study social work at university and work as a social worker in the future. I wish to be more skilled in attending to the less fortunate as well as find great satisfaction in it, after all.(当我回顾我的成就时,我特别为我在敬老院的服务感到骄傲,所以我希望在大学学习社会工作,将来做一名社会工作者。毕竟,我希望能更熟练地照顾那些不那么幸运的人,并从中获得巨大的满足感)”可推知,作者想在大学学习社会工作专业是为了更好地帮助弱势群体。故选D。
C
【答案】18.C 19.C 20.B 21.B
【难度】0.65
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了14岁时,害羞的作者被老师选去带领辩论队,经练习与比赛克服恐惧,领悟勇气真谛。
18.细节理解题。根据第一段““Your quietness hides sharp (敏锐的) thoughts,” she said, pointing to my well-organized notes.(你的安静隐藏着敏锐的思想,”她指着我条理清晰的笔记说。)”可知,老师注意到了作者隐藏的潜力,所以选她来带领辩论队。故选C。
19.推理判断题。根据第二段““It’s okay to pause (暂停),” said Jake, the most confident speaker. “Just focus on your ideas.”(“暂停一下没关系,”杰克说,他是最自信的演讲者。“专注于你的想法。”)”可知,杰克在训练中让作者保持冷静并重视自己的想法。故选C。
20.词句猜测题。根据第一段“To my horror (震惊), she asked me — a shy girl who avoided speaking in public — to lead the team. (令我惊恐的是,她让我——一个害羞、不愿在公众面前讲话的女孩——来领导这个团队。)”及全文可知,作者原本害羞不敢在公众前发言,经过这次经历克服了恐惧。所以“grown louder than your fears”暗示作者克服了害羞。故选B。
21.主旨大意题。根据最后一段“That day, I learned courage (勇气) isn’t about being fearless — it’s about speaking even when your voice trembles (哆嗦).(那一天,我明白了勇气不是无所畏惧,而是即使声音颤抖也要说话。)”可知,真正的勇气意味着不顾恐惧而行动。故选B。
D
【答案】22.C 23.C 24.B 25.C
【难度】0.85
【导语】本文是一篇记叙文。作者讲述了自己高中时面临作业与学科难题,通过成立学习小组来解决这一问题,还讲述选择社团及平衡生活的体会。
22.细节理解题。根据第一段“The biggest challenge is the increase in homework and the difficulty of subjects. Physics is particularly tough for me. To deal with this, I’ve started a study group with three classmates.(最大的挑战是家庭作业的增加和科目的难度。物理对我来说特别难。为了解决这个问题,我和三个同学成立了一个学习小组)”可知,作者面临作业增多和学科难度加大的挑战,为应对这些困难课程,所以成立了学习小组。故选C。
23.细节理解题。根据第二段“Finally, I chose the Robot Club because I thought it would be more relevant to my future goal of becoming an engineer.(最后,我选择了机器人俱乐部,因为我认为它与我未来成为一名工程师的目标更相关)”可知,作者选择机器人俱乐部是因为它与自己想成为工程师的职业抱负更相符。故选C。
24.词句猜测题。根据划线词后半句“but I’m learning to plan my time carefully.(但我正在学习仔细规划我的时间)”和常识可知,高中肯定比初中忙。所以划线词definitely为“当然,肯定地”之意。故选B。
25.细节理解题。根据最后一段“Finding this balance is the key to a happy and successful high school life.(找到这种平衡是快乐和成功的高中生活的关键)”可知,作者认为在各种活动之间找到平衡是成功的高中生活的关键。故选C。
阅读第二节
26.E 27.D 28.G 29.A 30.C
【难度】0.65
【导语】这是一篇说明文,文章讲述了一些自我关怀的建议,可以帮助你开始身体和精神上的自我关怀之旅。
26.下文“Choose a variety of fruits, vegetables, whole grains, and lean proteins to give your body the nutrients (营养素) it needs for the day. A balanced diet can improve your energy levels and your mood.(选择各种各样的水果、蔬菜、全谷物和瘦肉蛋白,给你的身体一天所需的营养。均衡的饮食可以改善你的能量水平和情绪)”提到各种食物能给身体提供营养和能量,E项“一顿美餐能为你提供一天所需的能量”符合语境,故选E。
27.根据上文“Exercise regularly is not just about hitting the gym.(规律的锻炼不仅仅是去健身房)”可知,空处应是提到健身房以外的锻炼形式,D项“快速散步,骑自行车,甚至跳舞都能产生神奇的效果”符合语境,故选D。
28.根据下文“Having deep sleep puts you in a better state of mind and helps you think more clearly.(深度睡眠能让你处于更好的精神状态,帮助你更清晰地思考)”可知,深度睡眠能让你处于更好的精神状态,G项“研究证明,睡眠不足会导致精神问题”符合语境,和下文形成对比,故选G。
29.根据本段中“When you face challenges, remember that every difficulty is a chance for growth.(当你面临挑战时,请记住,每一个困难都是一个成长的机会)”和“Besides, take a moment each day to think about the joys that life offers — like a good book, a kind word, or a beautiful sunset.(此外,每天花点时间想想生活提供的乐趣——比如一本好书,一句好话,或者一次美丽的日落)”可知,本段是说要以乐观态度面对挑战,花点时间想想生活的乐趣,A项“保持积极和感恩”符合语境,故选A。
30.上文“Besides, take a moment each day to think about the joys that life offers — like a good book, a kind word, or a beautiful sunset.(此外,每天花点时间想想生活提供的乐趣——比如一本好书,一句好话,或者一次美丽的日落)”提到,每天花点时间想想生活提供的乐趣,C项“这个简单的举动可以给你带来快乐和满足”描述这样做的好处,故选C。
完型填空
【答案】
31.B 32.C 33.A 34.B 35.D 36.C 37.A 38.C 39.B 40.C 41.C 42.A 43.D 44.C 45.B
【难度】0.85
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Jill在面对历史考试作弊机会时,选择诚实并最终获得自我满足的故事。
31.考查形容词词义辨析。句意:她对历史考试感到紧张。A. curious好奇的;B. nervous紧张的;C. excited兴奋的;D. relaxed放松的。根据前文“Jill walked slowly toward her classroom”和后文“about the history test. It was only her second week at senior high, and everything still felt new”可知,面对陌生环境中的考试,通常会感到紧张。故选B。
32.考查形容词词义辨析。句意:这只是她上高中的第二周,一切仍然感觉新鲜,有点奇怪。A. boring无聊的;B. awkward尴尬的;C. strange奇怪的;D. meaningful有意义的。根据上文“It was only her second week at senior high, and everything still felt new”可知,新环境带来的不仅是新鲜感,还有些许不适应的奇怪的感觉。故选C。
33.考查形容词词义辨析。句意:那是丢失的历史试卷——有人把所有答案都写在上面了!A. lost丢失的;B. printed印刷的;C. missing失踪的;D. copied复制的。根据后文“I’ve been 40   for this since this morning”可知,这份试卷是之前丢失的,现在偶然被Jill发现。lost更侧重于描述物品因某种原因而丢失的状态,与语境更相符。故选A。
34.考查名词词义辨析。句意同上。A. names名字;B. answers答案;C. questions问题;D. numbers数字。根据后文“If she memorized them quickly, she could get a perfect score.”可知,试卷上写的是答案。故选B。
35.考查动词词义辨析。句意:有那么一瞬间,她的思绪飞快。A. beat打败;B. hit打击;C. ranked排名;D. raced(思绪)飞速运转。根据后文“If she memorized them quickly, she could get a perfect score. No one would ever know.”可知,Jill的思绪在快速考虑作弊的可能性和后果。故选D。
36.考查名词词义辨析。句意:她记得在欢迎会上听到的话:“在这所学校,我们重视诚实和责任。”A. friendship友谊;B. kindness善良;C. responsibility责任;D. independence独立。根据前文“At this school, we value honesty and”和后文“Cheating might help her now”可知,此处需填与“诚实”并列的、学校倡导的品质,所以此处指不作弊,自己应付的责任。故选C。
37.考查形容词词义辨析。句意:这对那些熬夜学习的同学来说也是不公平的。A. unfair不公平的;B. unusual不寻常的;C. impolite不礼貌的;D. impossible不可能的。根据后文“to her classmates who had spent nights”可知,作弊对那些努力学习的人来说是不公平的。故选A。
38.考查动词词义辨析。句意同上。A. relaxing放松;B. moving移动;C. studying学习;D. writing写。根据上文“to her classmates who had spent nights”可知,这里指的是那些熬夜学习的同学。故选C。
39.考查名词词义辨析。句意:经过几秒钟的考虑,Jill做出了决定。A. breath呼吸;B. thought思考;C. sleep睡觉;D. silence沉默。根据前文“After a few seconds of deep”和后文“Jill made her decision”可知,Jill在考虑后做出了决定。故选B。
40.考查动词词义辨析。句意:从今天早上开始我就一直在找这个。A. asking问;B. preparing准备;C. looking看;D. sending发送。根据上文“a white sheet of paper floated down from nowhere and landed right at her feet”和下文“for this since this morning”可知,试卷丢失了,老师从早上开始一直在找。look for寻找,故选C。
41.考查动词词义辨析。句意:“我……我已经看了问题,”Jill说,脸都红了。A. doing做;B. serving服务;C. turning转向、变;D. moving移动。根据上文““I... I’ve already read the questions,” Jill said, her face ”可知,此处描述的是“脸变红”的神态变化。故选C。
42.考查动词词义辨析。句意:我会重新设计一份新的试卷。A. design设计;B. find找到;C. choose选择;D. share分享。根据后文“a new test”可知,老师会重新设计一份新的试卷。故选A。
43.考查动词词义辨析。句意:她一度希望考试取消。A. repeated重复;B. explained解释;C. finished结束;D. canceled取消。根据上文““Don’t worry. I’ll just 42 a new test.” Jill’s heart sank a little. Part of her hoped the test would be”可知,Jill的心沉了下去,要面对新的、可能更难的试卷,她内心曾希望考试“取消”,避免重新考试。故选D。
44.考查形容词词义辨析。句意:但我从来没有为自己感到过如此自豪。A. tired疲惫的;B. afraid害怕的;C. proud自豪的;D. shy害羞的。根据上文“I could have gotten full marks by cheating. But I’ve never felt more”中but表示转折,说明Jill没有选择作弊,这种“坚守诚信”的行为应让她感到自豪。故选C。
45.考查名词词义辨析。句意:这一刻让她明白,做一个好学生不仅仅是关于成绩——而是关于做出正确的选择,即使没有人看着。A. plans计划;B. choices选择;C. efforts努力;D. promises承诺。根据后文“This small moment taught her that being a good student wasn’t just about grades — it was about making the right”可知,Jill明白做一个好学生是关于做出正确的选择,即使没有人看着。故选B。
句子语法填空
with 47.strategies 48.confidence 49.exploring 50.annoyed 51.actually
52.is scheduled 53.an 54.to improve 55.is
句子考查
56. are looking forward to reading 57.were taking notes 58.concentrate on 59.prefers playing to swimming 60. It is obvious that 61.is attracted to
62.You’ll never see me without a book or a pen.
63.What does Mr Black do in the school lab once a week
64.The little dogs are never left alone in the house.
65.I find both my teachers and classmates friendly.
应用文写作
【答案】Dear Hans,
Balancing study and extracurricular activities is indeed a challenge in high school. But don’t worry, I have some useful suggestions.
First, make a detailed schedule. Allocate specific time for study, each subject, and different extracurricular activities. This way, you can ensure neither is neglected. Second, set priorities. If an exam is approaching, focus more on study in the short-term, while still participating in essential extracurriculars. Finally, learn to say no. Don’t overcommit yourself to too many activities. Choose the ones you really like and that can bring the most benefits.
I hope these suggestions can help you.
Yours,
Li Hua
【难度】0.65
【导语】本文是一篇应用文。你的英国笔友Hans对于在高中如何平衡学习和参加课外活动感到困惑,写信询问你的建议。要求考生就此事进行回复。
【详解】1.词汇积累
有用的:useful→helpful
建议:suggestion→advice
确保:ensure→make sure
参加:participate in→take part in
2.句式拓展
陈述句改为倒装句
原句:This way, you can ensure neither is neglected.
拓展句:Only in this way can you ensure neither is neglected.
【点睛】【高分句型1】If an exam is approaching, focus more on study in the short-term, while still participating in essential extracurriculars. (运用了if引导的条件状语从句)
【高分句型2】Choose the ones you really like and that can bring the most benefits.(运用了省略关系代词that的定语从句修饰先行词ones)
听力原文
Text1
M: Morning, madam. Are you waiting for someone or are you ready to order now
W: I’m all alone today. I’d like to order now. May I have a menu, please
M: Certainly, here you are.
W: Wow, chicken, beef, fish ... There are so many choices. Do you have any recommendation
M: How about trying our daily special The fish is sent by air. It’s so fresh.
W: Sounds great. I haven’t had fish for a few days. I’ll try your daily special of today.
Text 2
M: Lucy, do you like listening to music
W:Yes. I'm fond of music created by Mozart and Beethoven.
M:Wow, so classical! I only listen to pop music
and rock music. They make me feel relaxed.
W: Yes, music can do that. I usually listen to
piano pieces and violin pieces to cheer me up. And if time permits, I’ll play the piano.
M:I also play music, but only with the guitar.
Emm.. I heard there will be a concert the day after tomorrow. Would you be interested in going there with me
W:Sorry,Mike.I have an important meeting this Friday
M: That's all right. We can make it next time.
Text 3
W: Hello, everybody! My name is Tracy. I am one of the three local guides in London. The other guides are Peter and Andy. We’ll take you on a tour around the city. The tour tomorrow starts at 10:00 am and lasts about eight hours. I suggest you bring an umbrella as it is said that it is likely to rain. And wear comfortable walking shoes if you can. Don’t forget your camera as there will be lots of opportunities to take pictures. We’ll visit St Paul’s Cathedral, the Tower of London, Buckingham Palace and Big Ben. There are morning services in St Paul’s Cathedral, so please be very quiet when we are there. By the way, Peter is a history expert. So, if any of you are interested in historical facts, I suggest that you ask to join his group. If you are interested in learning more about the amazing city, there is a guide book on sale in the hotel. It costs 2.5 pounds. I hope you will enjoy the tour. See you all tomorrow morning! Try not to be late!众美中学2025-2026学年度第一学期第一次月考
高一英语
说明:本试卷共四大题,满分150分。考试用时120分钟
第一部分 听力(共两节,满分20分)
第一节 听力理解 (共5小题,每题2分,满分10分)
听下面两段材料,每段播放两遍。各段后有几个小题,各段对话播放前每小题有5秒钟的阅题时间。请根据各段播放内容及其相关小题,在 5 秒钟内从题中所给的 A、B、C 选项中,选出最佳选项。
听第一段对话,回答第1~2题。
1.What does the woman want to eat today
A. Fish. B. Beef. C. Chicken.
2.What’s the most probable relationship between the speakers
A. Host and guest. B. Waiter and customer. C. Husband and wife.
听第二段对话,回答第3~5题。
3.What kind of music does Lucy prefer
A. Pop music. B. Rock music. C. Classical music.
4.Which instrument does Mike play
A. The piano. B. The guitar. C. The violin.
5.When will the concert be held
A. On Friday. B. On Thursday. C. On Wednesday.
第二节 听取信息 (共5小题;每小题2分,满分10分)
听下面一段材料。请根据题目要求,从所听到的内容中获取必要的信息,填入答题卡标号为 6-10 的空格中。听录音前,你将有 10 秒钟的阅题时间,录音读两遍。你将有 80秒钟的作答时间。
第二部分 阅读理解 (共两节,满分50分)
第一节(共15小题:每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项,在答题卡上将该项涂黑。
A
Are you looking for some club suitable for you in the senior high school Here are some introductions of popular clubs.
Speech Club
Do you enjoy talking Do you think you can be a future lawyer Try out for the school’s speech team. Not only will you meet people and make new friends, you’ll also get to practice public speaking, a valuable, important tool that you will use at every stage of your life. By researching, talking about, and debating hot-button political, social, cultural, and environment topics, you will also become more aware and up-to-date on current events.
Band Club
Are you in a band in junior high If so, you probably remember always hanging around with your musical buddies (同伴). If you haven’t joined one of these three high school clubs yet, you should! The beauty of these three classes is that they’re not merely fine arts electives (选修课), they’re also clubs! Most high school bands give shows, and even go on trips to Disneyland. Not sure Did I mention that studies show that students with music education tend to receive higher grades You read it right.
Red Cross Club
If you are interested in the medical field or planning to take a combined M.D.program, perhaps you should consider joining your school’s American Red Cross Club. As part of the high school club working with the local Red Cross chapter, you can become a lifeguard, learn how to perform CPR, or become a trained instructor who teaches others.
Language Clubs
Are you a native Spanish, French, or German speaker Or maybe you just really like the foreign language class! Either way, you should consider joining your school’s language clubs and learn a new language during your pastime. Spanish, French and German clubs put on several charity and cultural events throughout the academic (学术) year. You could be helping others in need, and making new friends all at the same time!
11.What would be the best choice if you dream of becoming a lawyer
A.Speech Club. B.Band Club. C.Red Cross Club. D.Language Clubs.
12.What is the benefit of joining Band Club
A.It improves students’ grades. B.It makes students’ speaking ability better.
C.It enables students to be aware of new events. D.It helps students to learn how to use medical facilities.
13.What do Red Cross Club and Language Clubs have in common
A.They both can make new friends.
B.They allow you to support people in need.
C.They make you a man of many gifts and languages.
D.They can help you to be a person with first aid knowledge.
B
I’m a seventeen-year-old boy preparing for my A Level exams at the end of the year. In the society where my peers (同龄人) and I live, we tend to accept the rat race values. As students, we want to get good grades so that we can get good jobs. I enjoy studying and have consistently received A’s in my classes. There was a year when I finished first in my class in the final exams. It was a great accomplishment.
Another one I am pleased with is that I managed to improve the relationship between Mum and Dad. Dad was a successful businessman who was rarely at home. Mum was a housewife who always felt bored and constantly nagged (唠叨) him to let her go to work. Their constant arguing bothered me, so I advised Dad that Mum would be better off with a part-time job. He agreed, and their relationship has improved since then.
My most proud achievement, however, is my successful work in the local old folks’ home. My grandparents had raised me since I was a child. I wept (哭泣) bitterly when they died. Unlike many of my classmates, I do not take part in my school's community service to earn points. I enjoy my voluntary work and believe I’m contributing to a worthwhile cause. This is where I can help. I talk to the elderly, assist them with their daily life, and listen to their problems, glory days and the hardships they experienced.
Last year, I hosted a successful New Year party for the elderly and they enjoyed a great time. Many expressed a desire to attend another party the following year. When I reflect on my accomplishments, I’m especially proud of my service at the old folks’ home, so I hope to study social work at university and work as a social worker in the future. I wish to be more skilled in attending to the less fortunate as well as find great satisfaction in it, after all.
14.What can be inferred about the author from the first paragraph
A.His good grades got him a good job.
B.He refuses to compete with his peers fiercely.
C.His views on social values are well known.
D.He is content with his scholastic achievements.
15.Which role does the author play in his parents’ relationship
A.A helper. B.A judge. C.A monitor. D.A supporter.
16.What is the greatest accomplishment for the author
A.The contribution to volunteering. B.The success in exams.
C.The recovery of confidence in life. D.The work in community service.
17.Why does the author want to major in social work at university
A.To gain a well-paid job. B.To give his life a purpose.
C.To meet his grandparents’ expectations. D.To better help the disadvantaged.
C
When I was 14, my teacher Ms. Wilson announced a class debate competition. To my horror (震惊), she asked me — a shy girl who avoided speaking in public — to lead the team. “Your quietness hides sharp (敏锐的) thoughts,” she said, pointing to my well-organized notes.
For weeks, I stayed up late researching topics. My teammates, initially (起初) doubtful, slowly trusted me as I shared creative arguments. During the first practice debate, I stumbled (卡住了,绊住了) over words, my face burning. “It’s okay to pause (暂停),” said Jake, the most confident speaker. “Just focus on your ideas.”
On the competition (比赛) day, my hands shook as I faced a crowded (拥挤的) hall. But remembering Jake’s advice, I took a deep breath and spoke clearly. Our team lost by a narrow margin (微弱的优势), yet Ms. Wilson hugged me. “You’ve grown louder than your fears,” she smiled. That day, I learned courage (勇气) isn’t about being fearless — it’s about speaking even when your voice trembles (哆嗦).
18.Why did the teacher choose the author to lead the debate team
A.The author had won previous debates.
B.The author was the most confident student.
C.The teacher noticed the author’s hidden potential.
D.The teacher wanted to embarrass the author.
19.What did Jake teach the author during the practices
A.How to memorize arguments quickly.
B.The importance of speaking without pauses.
C.To stay calm and value (重视) her ideas.
D.To rely on (依靠) teammates completely.
20.What does the phrase “grown louder than your fears” (last paragraph) imply (暗示)
A.The author became overly proud (过度骄傲).
B.The author overcame (克服) her shyness.
C.The author’s voice physically became louder.
D.The author criticized (批评) other’s fears.
21.What is the main message of the story
A.Winning competitions requires strict training.
B.True courage means acting despite (不顾) fear.
C.Teachers should push students beyond limits.
D.Teamwork is more important than individual (个人) effort.
D
The biggest challenge is the increase in homework and the difficulty of subjects. Physics is particularly tough for me. To deal with this, I’ve started a study group with three classmates. We meet twice a week to discuss problems. This way, we not only solve our homework but also improve our understanding. It feels great to learn from each other.
Another exciting part is the clubs. I was hesitant between the Robot Club and the Basketball Team. I love both technology and sports. Finally, I chose the Robot Club because I thought it would be more relevant to my future goal of becoming an engineer. I don’t want to give up basketball completely, so I plan to play it with friends on weekends.
High school is definitely busier than junior high, but I’m learning to plan my time carefully. I use a planner to schedule my study sessions, club activities, and yes, even relaxation. Finding this balance is the key to a happy and successful high school life.
22.Why did the author start a study group
A.Because he doesn’t want to give up basketball completely.
B.To make homework simple in his class.
C.To deal with more difficult coursework(课程作业).
D.Because his 3 classmates also want to study physics.
23.What was the author’s main consideration in choosing the Robot Club over the Basketball Team
A.The Basketball Team was too tiring.
B.The Robot Club had more members.
C.It aligned(一致)with his career ambition.
D.He want to make his future colorful(丰富多彩).
24.What’s the meaning of the word underlined in the last paragraph
A.Can B.Of course C.Well D.Differently
25.What does the author believe is crucial(至关重要的)for a successful high school life
A.Focusing on academic grades. B.Joining as many clubs as possible.
C.Finding a balance between various activities. D.Spending more time relaxing.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Self-care is necessary for every senior high student. Here are some self- care tips to help you start your self-care journey physically and mentally (思想上).
Keep a healthy diet
26 . Choose a variety of fruits, vegetables, whole grains, and lean proteins to give your body the nutrients (营养素) it needs for the day. A balanced diet can improve your energy levels and your mood. So, make wise food choices, and enjoy the benefits of a diet that’s as delicious as it is nutritious.
Exercise regularly
Exercise regularly is not just about hitting the gym. 27 . Regular physical activity boosts your mood, improves sleep, and reduces stress. It’s a natural way to feel energized and healthy. So, make movement a part of your routine, and you’ ll find that it’s not just about the body — it’s about living a balanced and active life.
Take a good rest
There’s no underestimating (低估) the power of a good break. 28 . Having deep sleep puts you in a better state of mind and helps you think more clearly. Consider your sleep in the first place and give your resting pattern needed attention. It is recommended to get 7 to 9 hours of good sleep for your physical and mental health. 29
When you face challenges, remember that every difficulty is a chance for growth. If you keep thinking bad thoughts over a long period of time, it can change how you see things and make it harder for you to feel happy and calm in your mind. Besides, take a moment each day to think about the joys that life offers — like a good book, a kind word, or a beautiful sunset. 30 .
A.Stay positive and be thankful
B.Work out a suitable exercising plan
C.This simple act can bring you happiness and satisfaction
D.A quick walk, a bike ride, or even dancing can do wonders
E.A good meal fills you with all the energy you need for the day
F.You can also become more experienced in solving later problems
G.Research has proven that not getting enough sleep can cause mental problems
第三部分 语言运用 (共两节,满分37.5分)
第一节 完型填空(共15小题:每小题1.5分,满分22.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D项中,选出可以填入空白处得最佳选项。
In the early morning light, Jill walked slowly toward her classroom. She was feeling 31 about the history test. It was only her second week at senior high, and everything still felt new and a bit 32 . Just as she was about to enter the door, a white sheet of paper floated down from nowhere and landed right at her feet.
She bent down and picked it up. Her eyes widened. It was the 33 history test — and someone had written all the 34 on it! For a moment, her mind 35 . If she memorized them quickly, she could get a perfect score. No one would ever know.
But then she paused. Was it really worth it She remembered what she had learned in the welcome talk: “At this school, we value honesty and 36 .” Cheating might help her now, but it wouldn’t help her grow. It would also be 37 to her classmates who had spent nights 38 .
After a few seconds of deep 39 , Jill made her decision. She held the paper tightly and walked to Miss James’ office.
“Thank you, Jill” Miss James said with relief. “I’ve been 40 for this since this morning.”
“I... I’ve already read the questions,” Jill said, her face 41 red.
Miss James smiled. “Don’t worry. I’ll just 42 a new test.” Jill’s heart sank a little. Part of her hoped the test would be 43 . But she knew she had done the right thing.
Later that day, the class took the new test. It was harder, but Jill stayed focused and did her best. A few days later, the papers were returned. To her surprise, she had scored 80.
“You know,” she told her friends, “I could have gotten full marks by cheating. But I’ve never felt more 44 of myself.”
This small moment taught her that being a good student wasn’t just about grades — it was about making the right 45 , even when no one was watching.
31.A.curious B.nervous C.excited D.relaxed
32.A.boring B.awkward C.strange D.meaningful
33.A.lost B.printed C.missing D.copied
34.A.names B.answers C.questions D.numbers
35.A.beat B.hit C.ranked D.raced
36.A.friendship B.kindness C.responsibility D.independence
37.A.unfair B.unusual C.impolite D.impossible
38.A.relaxing B.moving C.studying D.writing
39.A.breath B.thought C.sleep D.silence
40.A.asking B.preparing C.looking D.sending
41.A.doing B.serving C.turning D.moving
42.A.design B.find C.choose D.share
43.A.repeated B.explained C.finished D.canceled
44.A.tired B.afraid C.proud D.shy
45.A.plans B.choices C.efforts D.promises
第二节 单句语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
根据句子结构的语法性,在下面空格处填入一个适当的词或使用括号中词的适当形式填空,并将答案填写在答题卡题号为46-55的相应位置上。
46.As an English lover, I’m glad to exchange learning experience _____ others.
47.As far as I know, there are several ______________ (strategy) which help people in need in the local area.
48.All the teachers have _______ (confident) in your success.
49.We have decided to spend the summer holidays _______ (explore) the city together.
50.I was __________ (annoy) with myself for making so many mistakes in the maths exam.
51.Lucy tells me that “Hi, Mom” is a good film, though she hasn’t _________ (actual) seen it.
52.The train ____________ (schedule) to arrive at 10:15 am, so we’d better arrive at the station one hour earlier.
53.We need ____ extra pair of hands to finish the task on time.
54.You should challenge ______ (improve) your spoken English.
55.Look.There _______ (be)a pair of shoes,a box of apples and some drinks under the table.
第四部分 写作 (共二节,满分42.5分)
第一节 句子考查(共10小题:56-61小题每空0.5分;62-65每小题3分,满分22.5分)
根据以下各个句子的要求,完成、改写或翻译句子。
56.We ______ _______ _____ _____ _____ (在期盼阅读)his new novel.
57.The students ____ ______ ____ (在做笔记) when I passed the classroom just now.
58.The mother couldn’t ______ ____ (集中精力于) her work when she thought of her sick child.
59.Lucy likes swimming, but she likes playing basketball better. (同义句转换)
Lucy ________ _______basketball ____ _____.
60.Obviously, people are living a happy life in this community. (同义句转换)
___ ___ ______ ____ people are living a happy life in this community.
The old man ___ ______ ______ (喜爱) the green trees and wild flowers in the countryside.
62.You’ll always see me with a book and a pen.(用without改写)
__________________________________________________________________________
63.Mr. Black does an experiment in the school lab once a week. (就划线部分提问)
__________________________________________________________________________
64.The boy never leaves the little dogs alone in the house. (用被动语态改写)
__________________________________________________________________________
65.我觉得我的老师和同学都很友好。(用find+宾语+补语翻译句子)
__________________________________________________________________________
第二节 应用文写作(满分20分)
假定你是李华,你的英国笔友Hans对于在高中如何平衡学习和参加课外活动感到困惑,写信询问你的建议,请你据此写邮件回复,
内容包括:
1.你的看法;
2. 提出建议。
注意: 1. 词数为80左右;
可适当增加细节,以使行文连贯。
参考词汇:allocate 分配 priorities 优先考虑的事情
Dear Hans,
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua

展开更多......

收起↑

资源列表