资源简介 2025-2026学年初中八年级上册Unit2 Home Sweet Home单元检测卷姓名: 得分:阅卷人 一、单项选择题(共15题;共15分)得分1.(1分) A: Mom, can I help with dinner B: ____ You can chop the vegetables.A.No, you're too young. B.Yes, that would be great.C.I don't need help. D.You're not good at cooking.2.(1分) —Mom, could I go shopping with you —Yes, you ____. But you must finish your homework first.A.could B.can C.can't D.couldn't3.(1分) We can ____ our English by reading more English books.A.improve B.improves C.improving D.improved4.(1分) Alice is good at singing and her voice sounds____.A.beautifully B.wonderful C.well D.loudly5.(1分)—Do you like lions —No, I think they are ____ scary.A.kinds of B.many C.kind of6.(1分)He came into the classroom and his homework.A.bring out B.bring to C.take away D.took out7.(1分)We need _________________ the earth _________________ leave a better environment for our children.A.protecting; so that B.protecting; in order toC.to protect; so that D.to protect; in order to8.(1分)Many parents are trying ______ their kids' lives for them. I don't think it's right.A.plan B.to plan C.to planning D.planning9.(1分) This online dictionary provides a lot of____ about words, such as pronunciation, meanings and examples.A.news B.stories C.information D.games10.(1分) He is ____ honest boy. Everyone in our class likes him.A.a B.an C.the D./11.(1分) A: Would you like to help me fold the clothes B: ____A.I'm folding clothes. B.Yes, I'd like to.C.I folded clothes. D.No, I don't.12.(1分) A: Can I invite my friends to our home B: ____A.Yes, you did. B.No, you aren't.C.Sure, that's a good idea. D.I'm sorry.13.(1分) The smell is very familiar ____ everyone who lives nears the river.A.to B.of C.with14.(1分) A: Could you please help me clean the windows B: ____A.Yes, I do. B.No, I can't.C.I'm busy. D.Sure, I'd love to.15.(1分)— Would you please book two high-speed train tickets for me —________.A.Help yourself B.I hope so C.That's right D.With pleasure阅卷人 二、完形填空(共15题;共30分)得分(30分) 完形填空Last month, our family decided to have a "Family Day"—a whole day without phones or computers, just spending time together. Dad 16. the idea after reading an article about the importance of family bonding.In the morning, we worked together to 17. the backyard. Mum taught us how to 18. roses, and Dad showed us how to fix the broken bench. I 19. the weeds, and my little sister 20. water. It was tiring but fun to see our 21. take shape.After lunch, we played board games. At first, my brother 22. because he kept losing, but we talked him into continuing. Later, we 23. old family photos. Dad told stories about when he was young—like the time he 24. his bike and broke his arm!In the evening, we cooked dinner together. I chopped vegetables, Mum stirred the soup, and Dad grilled the chicken. The food tasted 25. because we'd made it as a team. Before bed, we each wrote down one thing we 26. about our family.That day taught me that true happiness isn't from gadgets. It's from 27. moments with the people who love you. I hope we have more Family Days—they 28. our family stronger. We all felt sad when Family Day ended, but 29. when Dad said we could do it again next month.That special day created wonderful 30. we'll remember forever.16.A. came up with B. gave upC. looked for D. put off17.A. decorate B. destroy C. leave D. sell18.A. plant B. eat C. burn D. pull19.A. pulled out B. put on C. took off D. gave up20.A. carried B. wasted C. drank D. poured21.A. changes B. problems C. mistakes D. dreams22.A. cheered B. cried C. smiled D. laughed23.A. looked through B. threw awayC. took up D. put down24.A. fell off B. got onC. turned down D. looked after25.A. terrible B. ordinary C. delicious D. expensive26.A. hated B. feared C. disliked D. appreciated27.A. boring B. precious C. busy D. tiring28.A. make B. break C. keep D. let29.A. finally B. hardly C. suddenly D. especially30.A. memories B. hobbies C. jobs D. habits阅卷人 三、阅读理解(共15题;共30分)得分阅读短文,回答问题Watching TV is my bobby. I like watching TV very much in my free time because I think it has many advantages (优点).First of all, watching TV can make us relaxed. Alter a day's hard work, we need a good rest. Watching TV can make us not tired any more because of the wonderful music and TV plays.Second, watching TV is entertaining (娱乐的). There are many kinds of entertainments, such as sports activities, performances, plays and movies in the world. It's not possible for us to go to every place to enjoy all the activities within a short time. We need about seven hours or more to fly from New York to Paris. But within just one second, the TV can bring us from an NBA game in New York to a fashion show in Paris by changing the channel(频道).Most importantly, watching TV is educational. The children can learn different kinds of subjects through the educational programs and it's easy for them to learn Chinese from a Chinese teacher in Beijing and to learn Russian from a Russian teacher in Moscow. We can even learn how to behave(表现) well from TV plays. At the same time, a teacher can teach millions of students without a huge (巨大的) classroom.31.(2分)Which of the following is true according to the third paragraph A.The TV can bring different parts of the world before us.B.It's easy for us to go to every place within a short time.C.A fashion show is more interesting than an NBA game.D.More and more people prefer to go to Paris rather than New York.32.(2分)According to the writer, what is the most important reason for watching TV A.We can enjoy ourselves. B.We can have a good rest.C.We can see things we like. D.We can leam something useful.33.(2分)What does the underlined word "them" refer to (指的是) A.Subjects. B.Programs. C.Channels. D.Children.34.(2分)What is the best title for the passage A.The advantages of watching TVB.The TV brings us good restC.Today's TV programsD.How to use the TV in schools35.(2分)What's the structure(结构) of the passage A. B. C. D.阅读短文,回答问题David and Peter are good friends. What sports do they do Come and look!David Monday Tennis 15:30-17-30 Peter Monday Volleyball 16:00-17:30Tuesday Running 6:00-6:30 Tuesday / /Wednesday …… 16:00-17:00 Wednesday Swimming 16:00-17:00Thursday Running 6:00-6:30 Thursday Volleyball 16:00-17:00Friday Tennis 15:30-17:30 Friday Basketball 15:30-17:30Saturday Running 7:00-8:00 Saturday Tennis 8. 00-10:00Basketball 14:00-17:00 Swimming 10:30-12:30Sunday Running 7:00-8:00 Sunday Swimming 14:00-16:00Soccer 9:00-11:0036.(2分)How many kinds of activities does David do on the weekend A.One. B.Two. C.Three. D.Four.37.(2分)How often does David play tennis A.Once a week. B.Twice a week.C.Three times a week. D.Six times a week.38.(2分)How long does Peter exercise on Saturday A.For an hour. B.For two hours.C.For three hours. D.For four hours.39.(2分)What is David doing when Peter is playing basketball A.Playing tennis. B.Playing soccer.C.Running. D.Swimming.40.(2分)When do David and Peter do the same activity A.On Monday morning. B.On Tuesday evening.C.On Wednesday afternoon. D.On Saturday morning.阅读理解The Art of Family StorytellingEvery family has stories—tales of adventures, mistakes, and special moments. Sharing these stories isn't just entertaining; it's important for family bonds.When grandparents tell stories of their childhood, they pass down history and values. Children learn where they come from and what their family believes in. A story about overcoming hardship teaches resilience, while a funny story about a family trip creates joy.Storytelling also helps family members understand each other better. A teenager might roll their eyes at first, but hearing how their mom struggled in school can help them relate. It reminds everyone that they're part of something bigger than themselves.With technology, we can preserve these stories. Recording grandparents on a phone or making a family storybook keeps the tales alive for future generations. But the best way is still face-to-face—with eye contact, laughter, and the chance to ask questions.This weekend, try it: Ask your parents about their first date or your grandma about her favorite childhood toy. You might be surprised at what you learn.41.(2分)What do children learn from grandparents' stories A.How to use technology. B.Where they come from.C.How to make money. D.What movies to watch.42.(2分)What can a story about overcoming hardship teach A.Resilience. B.Humor. C.Greed. D.Laziness.43.(2分)How can storytelling help family members A.Argue more. B.Understand each other.C.Ignore each other. D.Compete with each other.44.(2分)How can we preserve family stories A.By forgetting them. B.By recording grandparents.C.By watching TV. D.By avoiding questions.45.(2分)What does the writer suggest doing this weekend A.Playing video games.B.Asking family members for stories.C.Going to the mall.D.Cleaning the house.阅卷人 四、补全对话(共5题;共10分)得分(10分) 选择最佳的问题并填写正确的序号A. Can you play football B. Could I borrow your ruler C. Could we have a picnic this weekend D. Could I hang out with my friends now E. Could you give me a lift to the bookshop this afternoon, Dad A: 46. B: No, you can't. It will rain soon.A: 47. B: Sorry, I have to work this afternoon.A: 48. B: No, we can't. We need to visit your grandmother this weekend.A: 49. B: Sure, here you are.A: 50. B: Yes, I can. I usually play it with my classmates.阅卷人 五、书面表达(共1题;共15分)得分51.(15分) 书面表达请以 "A Meaningful Family Activity" 为题,写一篇不少于 80 词的英语短文,描述一次有意义的家庭活动。内容包括:1.活动是什么;2.活动中发生了什么;3.你从这次活动中学到了什么;4.这次活动对家庭关系的影响。A Meaningful Family Activity……答案解析部分1.【答案】B【知识点】表达请求与提供帮助;征求(同意);表达态度【解析】【分析】句意:A: 妈妈,我能帮忙做晚饭吗?B: 是的,那太好了 。你可以切蔬菜。A.No, you're too young.不,你还太小;B.Yes, that would be great.是的,那太好了;C.I don't need help.我不需要帮助;D.You're not good at cooking.你不擅长做饭。根据B的回应"You can chop the vegetables"可知需以同意请求为前提,选项B的肯定回应是先同意请求,与后文任务分配形成逻辑衔接。故答案为:B。【点评】考查情景交际。注意抓住"同意请求+任务分配"的对话结构,匹配能自然引出后续行动的肯定性回应。2.【答案】B【知识点】can, could表示请求、许可【解析】【分析】句意:——妈妈,我可以和你一起去购物吗?——是的,你可以。但你必须先完成作业。A.could,是can的过去式,也可用于表示委婉请求;B.can,能,会;C.can't,表示不能,不会;D.couldn't,不能,是can't的过去式。根据" Mom, could I go shopping with you "可知是表达委婉的请求,并非一般过去时,因此答语应该用一般现在时,用can,允许对方去购物,故答案为:B。【点评】考查情态动词的用法。注意在一般疑问句"Could I... "表示委婉请求时,回答通常不用could,而是用can来表示允许或不允许。同时,要理解不同情态动词所表达的含义,根据句子的语境和逻辑关系来选择合适的情态动词。3.【答案】A【知识点】动词原形;can, could表示能力【解析】【分析】句意:我们可以通过多读英语书来提高英语水平。improve提高,实义动词,单三式是improves,过去式是improved,动词ing是improving。情态动词can后面用动词原形,故选A。【点评】考查情态动词后面用动词原形,理解句意。4.【答案】B【知识点】词义辨析;词性辨析【解析】【分析】句意:爱丽丝擅长唱歌,她的声音听起来很棒。beautifully美丽地,副词;wonderful绝妙的,令人惊叹的,极好的;well好的,健康的;loudly大声地;sound,听起来,系动词,后跟形容词做表语,A、C和D选项都是副词,well做形容词时指身体好,不符合题意,故答案为B。【点评】考查词性和词义辨析。理解句意并是单词的不同意义和词性,找到符合题意的单词。5.【答案】C【知识点】词义辨析【解析】【分析】句意:——你喜欢狮子吗?——不,我觉得它们有点可怕。 A. 各种各样的;B. 许多,修饰可数名词; C. 有点,修饰形容词或副词;此空后的scary 为形容词,前面用 kind of 修饰,意思是"有点可怕",故选C。【点评】考查词义辨析,注意根据语境以及对选项词义的掌握选出正确答案。6.【答案】D【知识点】短语辨析;一般过去时【解析】【分析】句意:他来到教室,拿出了作业。由句中的came可知句子为一般过去时,其并列成分也要保持时态的一致,排除ABC。动词短语take out“拿出来”符合语境。故答案为D。【点评】考查动词短语辨析,注意and的用法。7.【答案】D【知识点】固定搭配;短语辨析【解析】【分析】句意:我们需要保护地球目的是给我们的孩子们留下一个更好的环境。protect保护,实义动词,need to do sth.需要做某事,固定搭配,所以用to protect,排除A、B。so that+句子和in order to do sth.都是表示目的是做某事,leave a better environment for our children不是句子,所以用in order to,排除C,故选D。【点评】考查固定搭配need to do sth.和短语辨析,注意识记in order to do和so that区别,然后根据关键词句leave a better environment for our children确定短语。8.【答案】B【知识点】固定搭配【解析】【分析】句意:很多父母尽量来为他们的孩子们规划。我认为那是不正确的。try to do sth尽量做某事,try doing sth.尝试做某事,大多数父母都在尽力给孩子们谋划一个好的未来,因此用to do,故选B。【点评】此题考查固定搭配try to do sth。9.【答案】C【知识点】不可数名词【解析】【分析】句意:这本在线词典提供了很多关于单词的信息,比如发音、含义和例子。news 新闻,名词;stories 故事,名词;information 信息,名词;games 游戏,名词。结合语句 "This online dictionary provides a lot of…about words, such as pronunciation, meanings and examples." 可知,句中 "pronunciation(发音)、meanings(含义)和 examples(例子)" 均是词典中关于单词的具体内容,属于 "信息" 范畴;"news(新闻)""stories(故事)""games(游戏)" 均与词典提供单词相关内容的功能不符,故答案为 C。【点评】考查名词词义辨析,解题需结合句中 "pronunciation, meanings and examples" 这一具体内容,选择能概括这些内容属性的名词。10.【答案】B【知识点】表示一类人或物中任何一个;表示主语具备的能力、性格、特征【解析】【分析】句意:他是个诚实的男孩。我们班每个人都喜欢他。a一个,泛指,后接辅音音素开头的可数名词单数;an一个,泛指,后接元音音素开头的可数名词单数;the这,特指;/零冠词,不可数名词/可数名词复数前。根据第一次出现的可数名词单数boy"男孩",以及前面以元音音素开头的形容词honest"诚实的",可知应用不定冠词an,泛指"一个"。故选B。【点评】考查不定冠词。注意熟记形容词honest"诚实的"/ ɑ n st/。11.【答案】B【知识点】询问意向【解析】【分析】句意:——你愿意帮我叠衣服吗?——是的,我愿意。A: 我在叠衣服。B: 是的,我愿意。C: 我叠衣服。D: 不,我没有。根据 Would you like to help me fold the clothes 你愿意帮我叠衣服吗?可知应回答是否愿意:是的,我愿意。故选B。【点评】考查询问意向。注意熟记固定搭配would like to do sth."愿意做某事"。12.【答案】C【知识点】表达赞扬【解析】【分析】句意:—— 我可以邀请我的朋友来我家吗?—— 当然,这是个好主意。A: 是的,你做到了。B: 不,你不是。C: 当然,这是个好主意。D: 对不起。根据 Can I invite my friends to our home 我可以邀请我的朋友来我家吗? 可知应赞同别人的提议:当然,这是个好主意。故选C。【点评】考查赞扬。注意首先查看选项四个句子意思,根据语境选择合适的答语。13.【答案】A【知识点】介词短语;固定搭配【解析】【分析】句意: 这种气味对每个住在河边的人都非常熟悉。A.朝;B.……的;C.和。be familiar to sb对某人来说很熟悉,固定搭配,故选A。【点评】考查介词辨析和固定搭配。注意固定搭配be familiar to sb的用法。14.【答案】D【知识点】表达请求与提供帮助【解析】【分析】句意:—— 你能帮我擦窗户吗?——当然,我很乐意。A: 是的,我知道。B: 不,我不能。C: 我很忙。D: 当然,我很乐意。根据 Could you please help me clean the windows 你能帮我擦窗户吗?可知应对别人的请求表示乐意:当然,我很乐意。故选D。【点评】考查提供帮助和礼貌用语。注意在回答他人的请求时,要礼貌,不能直接拒绝。15.【答案】D【知识点】礼貌用语;征求(同意);表达态度【解析】【分析】句意:——你能帮我订两张高铁票吗?——乐意效劳。Help yourself请自便;I hope so我希望如此;That's right那是对的;With pleasure乐意效劳。当别人请求帮忙,且自己愿意帮忙时,可以用"乐意效劳"表达,故选D。【点评】考查情景交际。对于情景会话的答语要根据语境来判断,尤其注意要符合英语的表达习惯。【答案】16.A;17.A;18.A;19.A;20.A;21.A;22.B;23.A;24.A;25.C;26.D;27.B;28.A;29.A;30.A【知识点】人生百味类;记叙文;家庭生活【解析】【分析】文章大意:句首上个月作者一家决定设立"家庭日",一整天不使用手机和电脑,只一起度过时光。这一天让作者明白真正的幸福来自与爱的人共度珍贵时刻,大家都期待下次家庭日,这个特别的日子创造了美好的回忆。【点评】考查完形填空。考查在语境中运用词汇和语法知识的能力。首先了解大意,再根据上下文线索、固定搭配、逻辑关系等来选择答案。16.句意:爸爸在读了一篇关于家庭关系重要性的文章后提出这个想法。A:came up with提出;B:gave up放弃;C:looked for寻找;D:put off推迟。根据"…after reading an article about the importance of family bonding"可知爸爸意识到 家庭关系重要, 因此是提出了这个想法。故答案为:A。17.句意:早上,我们一起努力装饰后院。A:decorate装饰;B:destroy破坏;C:leave离开;D:sell卖。根据后文"see our...take shape"后院前后发生了很大变化,可知是一起装饰后院。故答案为:A。18.句意:妈妈教我们如何种植玫瑰。A:plant种植;B:eat吃;C:burn燃烧;D:pull拉。根据" decorate the backyard "和"roses"玫瑰,可知是种植玫瑰。故答案为:A。19.句意:我拔出杂草。A:pulled out拔出;B:put on穿上;C:took off脱下;起飞;D:gave up放弃。根据前文 " decorate the backyard "和"grow roses",可知需要将杂草拔出。故答案为:A。20.句意:我的小妹妹搬运水。A:carried搬运;B:wasted浪费;C:drank喝;D:poured倒。根据" Mum taught us how to 3___ roses "和种植常识可知,刚种的植物需要浇水,在整理后院,小妹妹应该是搬运水。故答案为:A。21.句意:看到我们的变化成型,虽然累但很有趣。A:changes变化;B:problems问题;C:mistakes错误;D:dreams梦想。根据前文一起装饰后院等活动,可知是看到后院发生了变化。故答案为:A。22.句意:一开始,我的弟弟哭,因为他一直输。A:cheered欢呼;B:cried哭;C:smiled微笑;D:laughed大笑。根据"because he kept losing",可知弟弟因为输,所以哭了。故答案为:B。23.句意:后来,我们浏览老家庭照片。A:looked through浏览;B:threw away扔掉;C:took up占据;开始从事;D:put down放下。根据" Dad told stories about when he was young …"可知作者一家在浏览老家庭照片时,爸爸一边讲述他年轻时的故事。故答案为:A。24.句意:爸爸讲了他年轻时的故事,比如他从自行车上摔断了胳膊!A:fell off从……摔下;B:got on上车;C:turned down调低;拒绝;D:looked after照顾。根据"his bike and broke his arm"他的自行车和摔断了胳膊,可知是从自行车上摔下。故答案为:A。25.句意:食物味道美味,因为我们是团队合作做的。A:terrible糟糕的;B:ordinary普通的;C:delicious美味的;D:expensive昂贵的。根据" I chopped vegetables, Mum stirred the soup, and Dad grilled the chicken. "可知食物应该是美味的。故答案为:C。26.句意:睡前,我们每个人都写下了一件我们欣赏家人的事情。A:hated讨厌;B:feared害怕;C:disliked不喜欢;D:appreciated感激;欣赏。根据前文" an article about the importance of family bonding "和语境,可知应该彼此感激家庭成员的付出。故答案为:D。27.句意:它来自与爱你的人共度的珍贵时刻。A:boring无聊的;B:precious珍贵的;C:busy忙碌的;D:tiring累人的。根据家庭日中大家一起参与各种活动,共度美好时光,营造出温馨、难忘的氛围,可知真正的幸福来源于与爱你的人共度的珍贵时时光。故答案为:B。28.句意:我希望我们有更多的家庭日——它们使我们的家庭更强大。A:make使;让;B:break打破;C:keep保持;D:let让。根据原文"I hope we have more Family Days",说明作者认为家庭日对家庭有积极作用,能使家庭更强大,固定搭配:"make sb + 形容词"表示"使某人……",这里用make合适。故答案为:A。29.句意:家庭日结束时,我们都很伤心,但最后爸爸说我们下个月可以再做一次,我们都很高兴。A:finally最后;B:hardly几乎不;C:suddenly突然;D:especially尤其。 根据前文"We all felt sad when Family Day ended",后面"but"表示转折,说明后面要表达的内容和前面的"难过"形成对比,"finally"有事情最终有了转机的意味。故答案为:A。30.句意:那个特别的日子创造了我们将永远记住的美好的回忆。A:memories回忆;B:hobbies爱好;C:jobs工作;D:habits习惯。根据"we'll remember forever"我们将永远记住,可知是美好的回忆。故答案为:A。【答案】31.A32.D33.D34.A35.B【知识点】议论文;日常活动;细节理解;代词指代;标题选择【解析】【分析】文章大意:主要阐述了看电视的诸多优点,包括能让人放松、具有娱乐性以及有教育意义等。【点评】考查阅读理解。做细节理解题时,要从文中找到与题目相关的语句,进行分析判断;做代词指代题时,要结合上下文确定指代对象;做标题选择题和文章结构题时,要把握文章的主旨和整体结构。31.细节理解题。根据文中第三段语句 "We need about seven hours or more to fly from New York to Paris. But within just one second, the TV can bring us from an NBA game in New York to a fashion show in Paris by changing the channel (频道)." 可知,电视能把世界不同地方呈现在我们面前,故答案为 A。32.细节理解题。根据文中第四段语句 "Most importantly, watching TV is educational. The children can learn different kinds of subjects through the educational programs... We can even learn how to behave (表现) well from TV plays." 可知,作者认为看电视最重要的原因是能学到有用的东西,故答案为 D。33.代词指代题。根据文中语句 "The children can learn different kinds of subjects through the educational programs and it's easy for them to learn Chinese from a Chinese teacher in Beijing" 可知,"them" 指代前面的 "children",故答案为 D。34.标题选择题。根据文中第一段语句 "I like watching TV very much in my free time because I think it has many advantages (优点)." 以及后文分别从放松、娱乐、教育方面阐述看电视的优点可知,文章主要讲的是看电视的优点,故答案为 A。35.文章结构题。文章第一段总述看电视有很多优点,第二、三、四段分别从放松、娱乐、教育三个方面分述看电视的优点,属于 "总 - 分" 结构,故答案为 B。【答案】36.C37.B38.D39.A40.C【知识点】记叙文;日常活动;细节理解【解析】【分析】文章大意:通过表格展示了 David 和 Peter 一周内进行的体育活动安排。【点评】考查阅读理解。做这类题时,需仔细查看表格中的时间和活动信息,结合题目要求,逐一分析每个问题,从表格中找到对应的内容进行判断。36.细节理解题。根据 David 周末(Saturday 和 Sunday)的活动,有 Running(7:00 - 8:00)、Basketball(14:00 - 17:00)、Soccer(9:00 - 11:00),共三种活动,故答案为 C。37.细节理解题。根据 David 的活动安排,周一(15:30 - 17:30)和周五(15:30 - 17:30)打网球,一周两次,故答案为 B。38.细节理解题。根据 Peter 周六的活动,Tennis(8:00 - 10:00,2 小时)和 Swimming(10:30 - 12:30,2 小时),总共锻炼 4 小时,故答案为 D。39.细节理解题。根据 Peter 周五(15:30 - 17:30)打篮球,此时 David 在打网球(15:30 - 17:30),故答案为 A。40.细节理解题。根据 David 和 Peter 的活动安排,周三下午两人有活动时间重合(David 的活动时间 16:00 - 17:00,Peter 游泳 16:00 - 17:00),故答案为 C。【答案】41.B42.A43.B44.B45.B【知识点】议论文;家庭生活;细节理解;推理判断【解析】【分析】文章大意:本文阐述了家庭讲故事的重要性,包括传递家族历史与价值观、增进成员间理解、利用科技保存故事及建议实践等核心内容,强调面对面的互动是最佳方式。【点评】考查阅读理解,首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意,其次细读题材,各个击破再去。细读材料后的问题,弄清楚每题要求后,带着问题再回到原文中去寻找、捕获有关信息。41.细节理解题。根据第二段"Children learn where they come from and what their family believes in."(孩子们了解自己的根源和家族的信仰),可知孩子从祖辈故事中学到的是"来自哪里"。故答案为:B。42.细节理解题。根据第二段"A story about overcoming hardship teaches resilience"(克服困难的故事能教会坚韧),可知克服困难的故事能教会坚韧。故答案为:A。43.细节理解题。根据第三段"Storytelling also helps family members understand each other better."(讲故事还能帮助家庭成员更好地理解彼此),可知讲故事帮助成员互相理解。故答案为:B。44.细节理解题。根据第四段"Recording grandparents on a phone or making a family storybook keeps the tales alive"(用手机记录祖辈或制作家庭故事书能让故事留存),可知保存故事的方式是记录祖辈。故答案为:B。45.推理判断题。根据最后一段"Ask your parents about their first date or your grandma about her favorite childhood toy."(询问父母初次约会或祖母童年最爱的玩具),可知作者建议周末做的事是向家人问故事。故答案为:B。【答案】46.D;47.E;48.C;49.B;50.A【知识点】其他语篇类型;日常活动【解析】【分析】文章大意:本文是关于能否做某事的一段对话。选项分析:A. Can you play football 你会踢足球吗?B. Could I borrow your ruler 我可以借你的尺子吗?C. Could we have a picnic this weekend 这个周末我们去野餐好吗?D. Could I hang out with my friends now 我现在可以和朋友出去玩了吗?E. Could you give me a lift to the bookshop this afternoon, Dad 爸爸,今天下午你能让我搭你的车去书店吗?【点评】考查补全对话,可以将整个文段首先浏览一遍,大概理解意思。答题过程中,根据所提供的答语或是后文进行作答,同时,做题过程中也可以使用排除法,将选项带到文章中逐一作答,答完后注意通读检查是否符合逻辑,语义顺畅。46.根据回答No, you can't. It will rain soon. 不,你不能。马上就要下雨了。 可知,此处问句和外出相关,D项符合语境,故选D。47.根据回答Sorry, I have to work this afternoon. 对不起,今天下午我得工作。 可知,此处问句和需要某人帮忙做某事相关,E项符合语境,故选E。48.根据回答No, we can't. We need to visit your grandmother this weekend. 不,我们不能。这个周末我们要去看你奶奶。 可知,此处问句和周末我们能否做某事相关,主语应该是第一人称复数,C项符合语境,故选C。49.根据回答Sure, here you are. 当然,给你,可知,此处问句和借用某物相关,B项符合语境,故选B。50.根据回答Yes, I can. I usually play it with my classmates. 是的,我能。我通常和我的同学一起踢。 可知,此处问句和踢足球相关,A项符合语境,故选A。51.【答案】A Meaningful Family ActivityLast month, our family had a "garage sale" to raise money for a local charity. We spent the whole morning collecting old books, toys and clothes. At first, my brother was upset about selling his favorite robot, but when I told him the money would help poor children, he agreed.During the sale, we worked as a team. Dad set up the tables, Mom talked to customers, and my brother and I handed out flyers. A lady bought my old violin and said she would teach it to her daughter. By the end, we raised 800 yuan.I learned that helping others together makes us closer. The sale wasn't just about money—it was about working as a family. Now, we plan to have a garage sale every year. It has made our family stronger and more united.【知识点】命题作文;记叙文;日常活动;家庭成员介绍;家庭生活【解析】【分析】本题是记叙文,要求围绕"一次有意义的家庭活动"展开叙述。写作需包含四个核心要素:活动定义、具体过程、个人收获、对家庭关系的影响。作文使用第一人称来写,时态以过去时为主(描述活动过程),结尾可用现在/将来时强调持续影响。需注意逻辑连贯性、细节生动性及情感真实性,避免流水账式叙述。【点评】考查提示作文。例文完美契合题目要求,结构完整、细节丰富、情感真挚,是记叙文写作的优秀范例。例文采用"总-分-总"结构,首段点明活动主题(车库拍卖)及准备阶段(如弟弟的情绪转变);中段详述活动过程(分工合作、顾客互动);尾段升华主题(家庭凝聚力提升)。内容完整覆盖题目要求的四个要素,且每个部分均有具体细节支撑,如"弟弟因知道善款用途而同意出售机器人"的细节增强了故事真实性与情感深度。亮点句子: At first, my brother was upset about selling his favorite robot, but when I told him the money would help poor children, he agreed. A lady bought my old violin and said she would teach it to her daughter. I learned that helping others together makes us closer.1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源预览