资源简介 长沙市南雅中学2024级高二限时训练 答案英语答案听力(1.5*20=30分):1-5 ACBCB 6-10 CAABC 11-15 ABBAC 16-20 CABAC阅读理解(2.5*20=50分):21-25 BDABD 26-30 CAADB 31-35 CBCDA 36-40 AEDFG完形填空(1*15=15分):41-5 ACDAB 46-50 BCADC 51-55 BDCDA语法填空 (1*15=15分):56. most impressive 57. which 58. appeared 59. to make 60. was decorated61. widely 62. the 63. transformed 64. popularity 65. with66. Overcome 67. to be 68.However 69. had admired 70.whose21.B 22.D 23.A【导语】本文是一篇应用文,主要讲的是几个巴黎博物馆的相关信息。21.细节理解题。根据Musée d’Orsay (Orsay Museum)部分“Housed in a former railway station.(坐落于一座旧火车站内)”可知,Musée d’Orsay由旧火车站改造。故选B。22.细节理解题。根据Musée Grévin (Wax Museum)部分“Over 200 lifelike wax figures of celebrities like Einstein and Picasso.(200多尊如爱因斯坦、毕加索等名人的逼真蜡像)”和“Ticket: ?26 (children under 6 and students 50% off)(票价:26欧元(6岁以下儿童和学生5折))”可知,想要欣赏爱因斯坦蜡像的学生需要支付的钱是26*50%=13欧元,故选D。23.细节理解题。根据Musée d’Orsay (Orsay Museum)部分的“Thu until 9: 45 PM(周四营业至晚上9点45分)”与Musée des Arts et Métiers (Museum of Arts and Crafts)部分“Thu until 9: 30 PM(周四营业至晚上9点30分)”可知,Musée d’Orsay和Musée des Arts et Métiers的共同之处是两者均在周四提供夜间开放服务。故选A。24.B 25.D 26.C 27.A【导语】本文是一篇记叙文。主要介绍多伦多艺术家艾娃·罗斯与蜜蜂合作创作艺术作品及其环保意义。24.细节理解题。根据第一段中的“Toronto-based artist Ava Roth is unlike other cooperative artists: instead of working with people, she works with bees. As a painter, embroiderer (刺绣师) and mixed-media artist, she has spent the past decade experimenting with the unique medium of honeycomb (蜂巢). (多伦多艺术家艾娃·罗斯不同于其他合作艺术家:她不与人合作,而是与蜜蜂合作。作为画家、刺绣师和混合媒体艺术家,她在过去十年中一直尝试用蜂巢这种独特的媒介进行创作。)”可知,她艺术实践的特殊性在于利用蜜蜂参与艺术创作。故选B项。25.主旨大意题。根据第三段中的“During the cooperation, Roth’s part of work comes in the form of art picture hung in embroidery circles. Using her mastery of embroidery techniques, she creates designs with thread while including locally found materials, such as wood, plants and horsehair. After she arranges these elements to her liking, the bees come in to add their touch. Roth then attaches the circle to beekeeping frames and places it in a bee box. Over time, thousands of bees fill the frame with honeycomb, changing the piece into its final, fascinating form. (在合作过程中,罗斯的工作以悬挂在刺绣圈中的艺术画形式开始。她运用精湛的刺绣技巧,用线设计图案,并融入当地材料,如木材、植物和马毛。在按自己的喜好排列好这些元素后,蜜蜂开始参与创作。随后,罗斯将绣圈固定在养蜂框架上,并放入蜂箱。随着时间的推移,成千上万的蜜蜂用蜂巢填满框架,将作品变成最终迷人的形态。)”可知,该段详细阐述了她与蜜蜂合作创作艺术品的完整流程,突出其独特的创作过程。故选D项。26.推理判断题。根据第四段中的“In her work, Roth integrates the theme of the human relationship to the natural world, reflecting on how people shape nature to meet their needs and imagining a more beautiful outcome of our encounter. (在作品中,罗斯融入了人类与自然世界关系的主题,反思人们如何塑造自然以满足自身需求,并想象我们与自然相遇的更美好结果。)”可知,她的作品核心在于倡导人类与自然和谐共处的理念。故选C项。27.推理判断题。根据最后一段中的“Roth raises awareness of this extraordinary species’ depopulation through her unique practice, displaying their remarkable architectural abilities and essential role in human life. (罗斯通过独特的实践提高了人们对这一特殊物种数量减少的认识,展示了它们卓越的构建能力和在人类生活中的重要作用。)”可知,她的艺术实践通过视觉化的创作,引发人们对蜜蜂生态价值的长期关注,产生了深远的影响。故选A项。28.A 29.D 30.B 31.C【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了一个团队如何利用人工智能 (AI) 完成贝多芬的未完成作品——第十交响曲。28.细节理解题。根据文章第一段“Now, a team of musicians and scientists have used artificial intelligence (AI) to complete the artist’s final composition.(现在,一个由音乐家和科学家组成的团队利用人工智能完成了这位艺术家的最终作品)”以及文章第二段“Dr. Matthias first came up with the idea to complete the composition in 2019. He thought it was an appropriate way to celebrate Beethoven’s 250th birthday in December 2020.(Matthias博士于2019年首次提出完成这部作品的想法。他认为这是庆祝贝多芬2020年12月250岁生日的一种合适方式)”可知,他打算通过完成贝多芬的作品来庆祝这一生日。故选A。29.细节理解题。根据文章第四段“Walter would listen to them and then select the one that he thought was closest to what the artist would have written.(Walter 会倾听这些AI生成的曲调变化,然后选择他认为最接近艺术家所写的内容的一个)”可知,Walter 的角色是从AI生成的音乐变奏中选择最接近贝多芬原意的音乐片段。故选D。30.细节理解题。根据文章最后一段“Ahmed and his team agree with their opinions and say their AI software is not out to replace humans—it is just a tool to help artists to express themselves in new ways.(Ahmed和他的团队同意批评者的观点,并表示他们的AI软件并不是要取代人类——它只是帮助艺术家以新的方式表达自己的一种工具)”可推知,Ahmed和他的团队认为AI软件是一种辅助工具,而非替代品。故选B。31.主旨大意题。根据文章第一段“Now, a team of musicians and scientists have used artificial intelligence (AI) to complete the artist’s final composition.(现在,一个由音乐家和科学家组成的团队利用人工智能完成了这位艺术家的最终作品)”以及全文主要描述了这个项目的实施过程和影响可知,本文主要讲述了人工智能协助完成贝多芬未完成的作品。故选C。D篇32.B 33.C 34.D 35.A32.由They are no longer places where people look on in fear but where they learn and argue及treasure本身的意义可以推断出答案为B,关键在于argue与discussion的替换以及由treasure推到store。33.答案依据在第三段的 “They want to see for themselves where they fit in the wider world and look to museums for guidance. For young museum goers, they are looking for something authentic and real as the online viewing loses the sense of closeness.”34.答案依据在最后一段的 “They are fully aware that their ultimate attraction lies in the fact that they exist in order to respond to the public appeal.”其中respond to the public appeal与选项D的satisfy the needs of the public对应。35.文章全篇围绕的主题就是当代博物馆对大众需求的呼应,因此A最为合适。七选五AEDFG36.A选项是在回应上一句的问题,与关键词wonder对应。37.E选项的the experience有the说明有具体的前指对象,对应前一句的your present-moment experience,是对your present-moment experience的具体举例。38.后句有提到this attitude,this有前指意义,说明本空是需要填具体的应对方法与态度,且通过stepping away from判断出与前句的anxiety有相反的意义,D选项有转折意义,且是具体应对态度与方法。39.空后的But evidence suggests that it works.明显是一个转折,是对前一句的否定,前一句应该是消极表述,对应F选项的 “It might sound unreasonable”40.G选项与前一句同样是做法阐释,also一词与前一句衔接顺畅,且由后一句的For instance可知,它是对前一句的具体举例,you can do something that helps 与后一句的seeing the situation from a new perspective or asking someone for support 对应。【语篇导读】“我”在路上遛狗时,本来在为一些事情烦恼。但是“我”突然看到了一片美丽的梧桐叶,并驻足欣赏它。这不期而遇的微小美好消除了“我”的烦恼,让“我”快乐了起来。41. A。根据下文可知,作者的班级无法凝聚在一起,这让作者很苦恼。由此可推测这里是说作者的思绪在解决班级中的问题上。故选A。句意:我带着我的狗像往常一样绕着街区散步,想着(mind)那天晚上我要教的写作课的解决方案。42. C。句意:尽管我素以课堂中已形成的(formed)团体(社区)氛围而闻名,本学期却是个例外(exception)。根据后文“I had tried several strategies for bringing the students together, but failed.”可知,作者通常擅于营造良好的团体氛围,但是这次失败了,说明这次是与以往不同的例外情况。43. D。根据下文可知作者尝试了几种凝聚学生的方法,但是都没有奏效。由此可推测这里是说这学期是个例外,也就是这学期的课堂没有凝聚在一起。故选D。句意见上题。44. A。根据上文可知作者还在为班级的凝聚力而烦恼,由此可推测这里是说作者尝试的方法都没有奏效。故选A。句意:我曾尝试过多种方法试图凝聚学生,但迄今为止无一奏效(worked)。45. B。根据下文It didn’t take much to turn on the tap of anxiety...可知这里是说在那些日子里作者一直在担忧一些事情。故选B。be tired of“厌烦”;be worried about“担忧”;be interested in“对……感兴趣”;be afraid of“害怕”。句意:在那些日子里,我总是在担忧(worried about)一些事情:我的教学,我正在写的文章……46. B。根据上文tap of anxiety可知这里是说焦虑的龙头开始流淌。故选B。句意:无需太多便能拧开焦虑的龙头,而一旦它开始流淌(flowing),便足以将我生活的多数领域卷入其水流(current)之中。47. C。根据上文tap of anxiety可知这里是说打开龙头后形成的水流。故选C。句意见上题。48. A。根据下文It wasn’t the first time I’d seen one...可知这里是说作者注意到了一片干枯的梧桐树叶子。故选A。句意:那天下午,大约走到街区的一半,我突然注意到(noticed)一片干枯的梧桐树叶子优雅地蜷缩在人行道上。49. D。根据上文It wasn’t the first time I’d seen one...可推测这里是说梧桐树在作者的社区里很常见。故选D。句意:因为大梧桐树在我们社区很常见(common),这已经不是我第一次见到了。50. C。根据下文对叶子的具体描述可推测这里是说作者驻足欣赏叶子。故选C。句意:但那天下午,我不再只是凝视,而是停下来欣赏(appreciate)。51. B。根据下文的my happiness可知欣赏梧桐叶让作者感到愉快。故选B。句意:10分钟后,当我回到家时,我意识到欣赏梧桐叶带来的快乐(enjoyment)仍然伴随着我。52. D。根据上文可知,欣赏梧桐叶让作者不再烦恼,并且让她感到愉快。由此可见欣赏梧桐叶维持了作者的快乐。故选D。句意:这一抹不期而遇的微小美好,既维持着(maitain)我内心的快乐,也让我不再为课堂的事烦恼。53. C。句意:我意识到我可能发现了(discovered)一些有变革性的东西!54. D。根据下文...made a commitment to practicing small for an entire year.可知这里是说作者打算复现自己的体验。故选D。句意:于是,我决定尝试复现(repeat)那份体验,并决定一整年践行细微之事。55. A。根据下文...I decided to record my experiences in my books.可推测这里是说作者喜欢写作。故选A。句意:由于我喜欢写作(writing),我决定在书中记录我的经历。【语篇导读】本文介绍了中国古代乐器编钟的相关知识。56. most impressive。考查形容词最高级。句中“at present”表示范围,结合语境“目前最令人印象深刻的一套”,需用形容词impressive的最高级形式。多音节形容词最高级在词前加most。句意:目前最令人印象深刻的一套是1978年从湖北曾侯乙墓中出土的65件编钟,其中最大的一件重203.6公斤。57. which。考查非限制性定语从句关系代词。此处为非限制性定语从句,先行词是“a set of 65 bells”,指物,从句中“of”后缺少宾语,故用关系代词which引导。句意:同上题。58. appeared。考查动词一般过去时。句中“in the Shang Dynasty”(商朝)是过去的时间状语,谓语动词需用一般过去时,appear的过去式为appeared。句意:编钟最早出现在商朝,当时3到5个钟组合在一起演奏音乐。59. to make。考查动词不定式作目的状语。“3到5个钟组合在一起”的目的是“演奏音乐”,动词不定式to do可表示目的,故填to make。句意:编钟最早出现在商朝,当时3到5个钟组合在一起演奏音乐。60. was decorated。考查一般过去时的被动语态。主语“the surface”(表面)与谓语动词“decorate”(装饰)是被动关系,且描述的是商朝的情况,用一般过去时的被动语态,且主语是单数,故填was decorated。句意:那时,编钟形状独特,表面装饰着各种图案。61. widely。考查词形变化。此处需用副词修饰动词“used”(使用),形容词wide的副词形式为widely,意为“广泛地”。句意:西周时期,8个钟组合在一起演奏音乐,编钟被广泛用于王室表演。62. the。考查冠词。 “late Spring and Autumn Period”(春秋晚期)是特定的历史时期,前面需加定冠词the,表示特指。句意:春秋晚期,人们增加了更多的钟,组成一套完整的编钟。63. transformed。考查with复合结构。此处为with复合结构“with+宾语+宾语补足语”,宾语“the shape of bianzhong”与补足语“transform”(改变)是被动关系,故用过去分词transformed作宾语补足语。句意:秦汉以后,随着编钟形制的改变,大多数钟呈圆形,每个钟只发出一个音。64. popularity。考查词性变化。介词“in”后需接名词作宾语,形容词popular的名词形式为popularity,意为“ popularity”。句意:500年后,编钟开始衰落。65. with。考查介词短语搭配。 “with the help of...”是固定搭配,意为“在……的帮助下”,故填with。句意:令人振奋的是,现在有些人正借助科技努力改变这种状况,并向更多人介绍这种乐器。应用文:范文一:Dear teachers and fellow students,I’m Li Hua, and it’s a great pleasure to share my favorite singer, Taylor Swift.There are three main reasons why she deeply inspires me. First of all, her songwriting is profoundly authentic; she turns personal stories into songs that resonate universally. Moreover, her fearless evolution across music genres, from country to pop to folk, demonstrates remarkable courage and creativity. Most importantly, her music consistently conveys messages of self-empowerment and resilience.Thanks to her, I’ve learned to face challenges with optimism and express my own feelings bravely. Her art truly unites us through shared emotions. Thank you.范文二:Dear fellow music lovers,I am Li Hua, and it is my great honor to share my profound admiration for the greatest band in history, The Beatles.Their significance goes far beyond catchy tunes. Primarily, their innovation in songwriting and studio recording revolutionized popular music forever. Furthermore, their lyrics evolved from simple love songs to profound explorations of peace, love, and social consciousness, which encourages thoughtful reflection. Most importantly, their legacy as a cultural phenomenon teaches us about collaboration, creativity, and the power of art to unite the world across generations.Listening to their music is like taking a journey through modern history. It has broadened my horizons and inspired me to think more deeply about the world. Thank you.读后续写:人物性格解读:Leo: 害羞、内向、善良、有礼貌,但缺乏勇气。他的成长弧光应该是通过这次事件获得勇气和自信。Mr. Thompson: 外表严肃,但通过其“呵护玫瑰”的爱好可知其内心细腻、善良。他的反应不应是愤怒,而是理解和同情,这为后续的温情互动奠定了基础。情节冲突与转折点: 故事在花瓶打碎处达到高潮,这是一个关键的转折点。学生需要理解前文铺垫的性格(Leo的害羞、Mr. Thompson的严肃)和情绪(Leo的恐慌、内疚),并在此基础上发展合理的情节。主题升华: 故事应导向一个积极阳光的结局,体现“打破隔阂”、“邻里互助”、“勇气得到奖励”以及“个人成长”的正能量主题。内容要点段落1: 能否合理描写Mr. Thompson的反应(如宽容、安慰)、Leo的回应(如道歉、解释)以及两人如何初步化解尴尬。段落2: 能否写出一个温暖的结局,如Mr. Thompson的礼物(可能是蓝丝带玫瑰、点心、工具等)以及Leo情感上的转变(从孤独害怕到温暖、充满希望)。可能的续写方向Paragraph 1: Mr. Thompson可能首先关心Leo是否被碎片伤到,而不是责怪他。他会用温和的语气让Leo不要担心,这只是一个意外。他可能会看出Leo的紧张和困境,主动询问他是不是需要帮助(关于钥匙)。Leo会道歉并解释情况,Mr. Thompson邀请他进屋喝水,并帮他想办法(如打电话给父母或找开锁匠)。Paragraph 2: Mr. Thompson送给Leo的盒子里可能是一株用蓝丝带系着的小玫瑰苗(呼应标题“勇气的蓝丝带”),或者是一些自制饼干和一张写有电话号码的纸条,让Leo有事可以找他。Leo从窗口望出去,不再觉得孤独,而是感受到了社区的温暖。他决定明天要去帮Mr. Thompson清理花园里的碎片。他的内心充满了新的勇气和对未来的期待。范文一:Mr. Thompson’s face softened as he looked from the broken pieces to Leo’s terrified expression. “Whoa there, son. Steady now. Did any of the pieces cut you ” he asked, his voice much kinder than Leo had imagined. Leo, still trembling, shook his head and stammered an apology, explaining about the wind and his locked keys. A warm smile crept onto the old man’s wrinkled face. “A little bad luck often brings good luck. That vase was old, but a new friend is e, let’s call your parents first and then see about fixing this little situation.” He placed a reassuring hand on Leo’s shoulder, guiding him gently towards the house. The heavy knot of fear in Leo’s chest began to loosen.Later that evening, holding a small box from Mr. Thompson, Leo stood by his window again, but this time he felt different. Inside the box was a single, beautiful rose seedling, its roots carefully wrapped, and tied with a slender blue ribbon. A note card read: “For your new garden. A little courage often blooms into something beautiful. – Your neighbor, Sam Thompson.” Looking out, Leo saw the warm light in Mr. Thompson’s kitchen window. The silence of the neighborhood was no longer heavy; it was peaceful and full of possibility. He knew tomorrow he would go out and plant this rose, and perhaps ask Mr. Thompson for gardening advice. A smile spread across his face. He wasn't lonely anymore; he was home.范文二:Mr. Thompson’s face softened as he looked from the broken pieces to Leo’s terrified expression. "Don't worry, son. It's just an old vase," he said, his voice calm and warm. He noticed Leo’s pale face and asked gently, "Are you all right You look like you’ve seen a ghost." Leo stammered that he was locked out and the wind caused the accident. Mr. Thompson smiled, "Well, it seems we both have a problem to solve. First, let’s get you a drink and call your mom." He led Leo inside, carefully stepping around the shining fragments on the path.Later that evening, holding a small box from Mr. Thompson, Leo stood by his window again, but this time he felt different. In the box was a tiny rose plant with a blue ribbon tied around its pot. A note said: "To my new helper. Let’s grow this together. - Mr. T." Leo looked at the old man’s house, where a light was still on in the garden. He realized that this new place wasn’t so lonely after all. He smiled, thinking about tomorrow when he would help Mr. Thompson clean up the broken pieces and learn how to plant his first rose.听力原文Text 1M: Excuse me, Mrs. Green. My stomach is aching. Maybe it’s the food from the dining hall. May I be excused W: Certainly, Philip. Go straight to the school health center, so doctors there can have a look at you. (1)Text 2W: I love this skirt, but it’s $100 and I only have $150 of spending money left, to last me the whole month.M: Well, this store offers 50% off the price, the first time you order from their website. Try looking online. (2)Text 3M: Are you taking part in the dance competition this Friday W: No, I’m not a very good dancer. I’m playing in the women’s volleyball team the following day though. (3)Text 4M: This weather is impossible! It changes so often that I never know what to wear.W: Well, I wore my raincoat because the forecast said the weather would be bad. Now, there’s not a cloud in the sky, and I’m stuck carrying it around. (4)Text 5M: Helen, are there any good coffee shops around here W: Yes! There’s a popular one on the corner. I can lead you there if you want. (5)M: Perfect. We can have coffee together then. It’s on me.Text 6M: Mary, I have to find a new place to live. The house owner’s daughter is moving back home so she needs my room. (6)W: Oh, that’s a shame! Sam, this will be your third time moving in a year. (6) I heard that Josh was looking for a roommate. You know Josh, don’t you M: Yes, we met at your birthday party.W: That could be a possibility.M: OK, I’ll check with him later. By the way, who’s the girl sitting opposite you (7)W: Didn’t you know that we have a new secretary Jane’s here for almost two weeks. (7)Text 7 (第8题为总结题)M: We need to do more to help keep our environment clean.W: What do you suggest we do here in England M: Well, the first thing we could do is ask for more recycling bins.W: That’s true. Most of the bins in the city are just for general waste.M: Exactly. And China has already done that.W: Do you have any other ideas M: Yes. My friend Paul who lives in Paris told me they have repair cafés there. (9)W: What do they do there M: People bring broken electronic items and the workers fix them while the customers have coffee. (10) They can even get a cup for free.W: That’s so good. It means people can use them for longer.M: It also means less electronic waste.Text 8M: Sorry we have to meet in this café. (11) Unfortunately, our offices are being redecorated so I’m working from home.W: It’s not a problem. My last interview took place in a park.M: What was that for W: To teach an outdoor exercise class.M: Did you get the job W: Yes, but it was only during the summer while the weather was nice.M: Well, this job will be full-time, no matter what the weather is like.W: That’s fine. I’m looking for something that lasts longer.M: So as our social media manager, you’ll be in charge of our various accounts. (12) Do you use social media W: Yes, all the time. I use software that lets me post to different apps at once. (13)M: That must save you a lot of time. (13)W: Yes, so I can create more content for posts.Text 9M: Take a look at the advertisement I’ve designed for our Business Studies project.W: Wow, I really like the images you’ve used. They immediately catch my eye.M: Oh, good! That’s exactly what I was hoping for.W: And the words are great. “Energy in a bottle”, people can straightly get to know that we’re advertising an energy drink. (14)M: Yes. A good ad always has a clear message.W: It’s great. Really, the only thing missing is a “call to action”. (15)M: What’s that W: It’s something that tells the customer what to do next. If you were advertising a car, you could put “Book your test drive!”, or something like “Download here!” if you were selling a computer game.M: Got it. Well, I guess I could just put something like “Buy now!”.W: Sounds good.M: How’s everybody else getting on with their parts of the project W: Good, I think. Mark has almost finished the sales plan, and Karen has done a great job with the customer research. (16)M: And, what about you (17)W: Don’t worry! Our marketing is in good shape! (17)Text 10 (第18题为推断题)Good afternoon. We are here to announce that we have finally reached a deal to buy the old paper factory by the lake. We have agreed to pay a sale price of 5 million. This is slightly higher than our original offer six months ago, but we believe that the location next to water and the great transport make this the best place to build our new head office. (19) We know that the factory has been there for over a century, (20) and that many of you had relatives that worked there. Sadly, the building has not been taken good care of, and there is no way that it can be saved. It will have to be removed so that we can rebuild from the ground up. (20) However, in addition to our new office building, we will be building a museum about the history of the factory and industry in this city. We will save as much as we can from the factory and show it to everyone. I’ll now hand over to our spokeswoman to take some questions.长沙市南雅中学2024级高二年级限时训练英语试卷(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)命题人:第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Who might Mrs. Green be A. A teacher. B. A cook. C. A doctor.2. How much money will the woman save if she buys the skirt online A. $150. B. $100. C. $50.3. What will the woman probably do on Saturday A. Join a competition. B. Play volleyball. C. Practice dancing.4. What is the weather like now A. Rainy. B. Cloudy. C. Sunny.5. What does the woman offer to do for the man A. Make some coffee for him.B. Take him to a coffee shop.C. Buy him a cup of coffee.第二节 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What does Sam want to do A. Find a new secretary.B. Hold a birthday party.C. Rent a house.7. What is the probable relationship between the speakers A. Co-workers. B. Family members. C. Roommates.听第7段材料,回答第8至10题。8. What is the main idea of the conversation A. How to help keep our environment clean.B. How to open a recycling store.C. How to change the city.9. Where are repair cafés A. In China. B. In France. C. In England.10. What can be fixed at repair cafés A. Broken cups.B. Broken recycling bins.C. Broken electronic items.听第8段材料,回答第11至13题。11. Where does the conversation take place A. In a café. B. At the man’s home. C. In a park.12. What job is the woman interviewing for A. Software developer.B. Social media manager.C. Outdoor exercise teacher.13. What does the woman do to save time A. Focus on one main app.B. Use special computer software.C. Hire someone to create content.听第9段材料,回答第14至17题。14. What type of product are the speakers planning to sell A. A drink. B. A car. C. A computer game.15. How can the man improve the advertisement A. By using more images.B. By making the message clearer.C. By adding a “call to action”.16. Which part of the project is Karen responsible for A. The sales plan.B. The marketing.C. The customer research.17. How does the woman feel about her part of the project A. Confident. B. Dissatisfied. C. Stressed.听第10段材料,回答第18至20题。18. What is the purpose of the talk A. To save the old factory.B. To announce a change of the area.C. To raise money for a local museum.19. What is this area attractive for A. Convenient transport. B. Ocean views. C. Long history.20. What will happen to the original building A. It will be painted.B. It will be relocated.C. It will be taken down.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AParis Museum Guide: Must-Visit Cultural TreasuresPlanning a trip to Paris Don’t miss these world-class museums showcasing art, history, and innovation.Louvre MuseumLocation: Rue de Rivoli, 1st ArrondissementHighlights: Houses 400,000+ artworks, including Da Vinci’s “Mona Lisa” and the Greek statue “Venus de Milo”. The glass pyramid entrance designed by I. M. Pei is iconic.Hours: Wed-Mon 9:00 AM-6: 00 PM (closed Tue)Ticket: ?17 (online booking required)Musée d’Orsay (Orsay Museum)Location: Left Bank of the SeineHighlights: Housed in a former railway station. World’s largest collection of Impressionist masterpieces by Monet, Van Gogh, and Renoir. The giant clock on the top floor offers stunning city views.Hours: Tue-Sun 9: 30 AM-6: 00 PM (Thu until 9: 45 PM)Ticket: ?16Cité de l’Architecture (Museum of Architecture)Location: Palais de Chaillot, 16th Arrondissement (facing Eiffel Tower)Highlights: Features 350+ scaled models of French monuments (e.g., Gothic cathedrals) and full-size replicas of medieval frescos.Hours: Wed-Mon 11: 00 AM-7: 00 PM (closed Tue)Ticket: ?9Musée des Arts et Métiers (Museum of Arts and Crafts)Location: 60 Rue Réaumur, 3rd ArrondissementHighlights: Displays 80,000+scientific inventions, including Pascal’s first calculator and Foucault’s Pendulum in a medieval chapel.Hours: Tue-Sun 10: 00 AM-6: 00 PM (Thu until 9: 30 PM)Ticket: ?8Musée Grévin (Wax Museum)Location: 10 Boulevard MontmartreHighlights: Over 200 lifelike wax figures of celebrities like Einstein and Picasso. The “Hall of Mirrors” light show is a crowd favorite.Hours: Daily 10: 00 AM-6: 00 PMTicket: ?26 (children under 6 and students 50% off)Tip: The Paris Museum Pass covers entry to all above except Musée Grévin.21. Which museum is located in a former train station A. Louvre Museum B. Musée d’OrsayC. Musée des Arts et Métiers D. Cité de l’Architecture22. How much does a student who’d like to admire the wax figure of Einstein need to pay A. ?17. B. ?9. C. ?25. D. ?13.23. What do Musée d’Orsay and Musée des Arts et Métiers have in common A. Both offer night openings on Thursday.B. Both display Impressionist paintings.C. Both are located near the Eiffel Tower.D. Both require online booking.BToronto-based artist Ava Roth is unlike other cooperative artists: instead of working with people, she works with bees. As a painter, embroiderer (刺绣师) and mixed-media artist, she has spent the past decade experimenting with the unique medium of honeycomb (蜂巢).In her latest collection, Roth employs the help of local honeybees to create amazing pieces that perfectly represent the co-existence of human beings and nature. Her works combine various man-made materials with the complex pattern of a raw honeycomb.During the cooperation, Roth’s part of work comes in the form of art picture hung in embroidery circles. Using her mastery of embroidery techniques, she creates designs with thread while including locally found materials, such as wood, plants and horsehair. After she arranges these elements to her liking, the bees come in to add their touch. Roth then attaches the circle to beekeeping frames and places it in a bee box. Over time, thousands of bees fill the frame with honeycomb, changing the piece into its final, fascinating form. The artistic cooperation between the honeybees and Roth’s creativity results in a unique and original work of art.Her direct cooperation with bees is just one aspect of her work. Roth also uses honeycomb in other collections, including sewn paintings, embroideries, and works on paper. In her work, Roth integrates the theme of the human relationship to the natural world, reflecting on how people shape nature to meet their needs and imaging a more beautiful outcome of our encounter.With the role honeybees play in pollinating many of the world’s crops, the species is vital to food production. Despite their essential duty, honeybee populations have been facing a growing decline worldwide, caused by factors such as climate change, habitat loss and pesticides. Roth raises awareness of this extraordinary species’ depopulation through her unique practice, displaying their remarkable architectural abilities and essential role in human life.24. What is special about Ava Roth’s artistic practice A. She focuses on the theme of nature.B. She employs bees to create artworks.C. She doesn’t cooperate with other artists.D. She only uses natural materials for her art.25. What is mainly talked about in paragraph 3 A. The design of different elements.B. The complicated results of art making.C. The difficulty of bonding with bees.D. The unique process of art creation.26. What can we know about Roth’s work from the text A. It highlights the exploration of nature.B. It reflects on how nature influences people.C. It advocates the harmony between man and nature.D. It aims to solve the issue of honeybee depopulation.27. Which of the following best describes the impact of Roth’s practice A. Far-reaching. B. Unidentifiable.C. Short-lived. D. Flexible.CBeethoven is undoubtedly one of the greatest musicians. He completed 722 musical works. Unfortunately, the master died while still working on his 10th Symphony. Now, a team of musicians and scientists have used artificial intelligence (AI) to complete the artist’s final composition.Dr. Matthias first came up with the idea to complete the composition in 2019. He thought it was an appropriate way to celebrate Beethoven’s 250th birthday in December 2020. He began by enlisting an international team of music experts to help him with the giant task. They included music composer Walter and Dr. Ahmed, the creator of an innovative AI technology for the art market.Ahmed and his colleagues started the process by familiarizing the AI software initially with a broad range of classical music, and then, narrowed it to just Beethoven’s works. Meanwhile, Walter and his group tried to interpret the rough drafts and the handful of notes that detailed Beethoven’s plans for the 10thSymphony.The team then began the slow and careful task of feeding the AI software musical notes from the unfinished composition. To stay true to Beethoven’s original composition, Ahmed’s team sent Walter hundreds of AI-generated musical note variations every evening. Walter would listen to them and then select the one that he thought was closest to what the artist would have written. The AI team would add the music and rerun the software to generate the next suggestions. And piece by piece, the team was able to complete Beethoven’s 10th Symphony!The composition was firstly released on October 9, 2021. Not surprisingly, it caused some controversy (争议). Critics believe technology should not be used to copy the human creative process. Ahmed and his team agree with their opinions and say their AI software is not out to replace humans—it is just a tool to help artists to express themselves in new ways.28. How did Dr. Matthias intend to celebrate Beethoven’s 250th birthday A. By finishing his work. B. By forming an AI team.C. By working with other musicians. D. By interpreting his musical drafts.29. What specific role did Walter play in the team A. He made the AI software familiar with classical music.B. He made the list of international team of music experts.C. He was responsible for developing and running the AI software.D. He chose AI-generated musical notes closest to Beethoven’s intentions.30. Ahmed and his team view their AI software as _______.A. a copy machine B. a helpful toolC. a creative replacement D. a new invention31. What is the passage mainly about A. A team treasured classical music.B. A piece of software caused debate.C. AI assisted in completing a composition.D. Musicians recommended masterpieces.DMUSEUMS used to stand for something boring and barely relevant to real life. Those kinds of places still exist, but there are far fewer of them, and the more successful ones have changed out of all recognition. To be sure, museums remain showcases for collections and warehouse of valuables, but they have also become pits of popular debates and places where children go for sleepovers. They are no longer places where people look on in fear but where they learn and argue, as they would at universities or art schools. Nicholas Serota describes the museum as “a forum as much as a treasure box”.Statistics suggest that new-look museums are doing something right. Globally, numbers of museum goers have risen from around 23,000 two decades ago to at least 55,000 now. On the face, that success seems surprising. People now have more choices to enrich their life. Many travel to see the world, but mostly the world comes to them, conveniently delivered to their laptops or smartphones. So why would they still wander round museums if most of the stuff they can see there is available at the click of a mouse Some of the new enthusiasm is explained by changes in demand. Today, the share of people receiving higher education is rising. Surveys show that better-educated folks are a lot more likely to be museum-goers. They want to see for themselves where they fit in the wider world and look to museums for guidance. For young museum goers, they arc looking for something authentic and real as the online viewing loses the sense of closeness.A century ago, Benjamin Ives urged museums to treat themselves as having a holy purpose. Collections should be considered for their artistic qualities alone, he argued, with no need for narrative, context or explanation. “A museum of art”, he wrote, “is in essence a temple.”Not all of what Ives stood for has been swept away, But today museums offer narratives in their exhibitions, provide a context for objects by linking them to people and places, through which they serve the public. They are fully aware that their ultimate attraction lies in the fact that they exist in order to respond to the public appeal. Some people may fear that what goes on in museums is getting too close to being humble. But modern museum goers like being pleased, and are likely to drift away unless museums can relate with them both intellectually and emotionally.By describing the museum as “a forum as much as a treasure box”, Nicholas Serota impliesthat_______.A. museums now display objects much relevant to lifeB. museums provide chances for discussion and store precious objectsC. the value of the objects kept in museums causes debateD. museums regard sleepover visitors as new treasure33. Which of the following statements is TRUE according to the passage A. Availability of varied kinds of entertainment draws former museum goers.B. Less-educated people reject museums because they can't fit in the wider world.C. Young museum goers prefer in-person visit to virtual enjoyment.D. Museums are rated according to the artistic qualities of their collections.34. The primary charm of today’s museums is that_______.A. they try to attach emotion to the artistic objectsB. they try to offer various forms of art viewingC. they try to keep a safe distance from the publicD. they try to satisfy the needs of the public35. Which of the following is the possible title of the passage A. Museums, placing the public first nowB. Museums, outdated but survivingC. Museums, conflicting to modern entertainmentD. Museums, their history and value第二节 (共5 小题: 每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Imagine you’ve been working for hours before a deadline, but you feel like you’re getting nowhere. You’re starting to feel really anxious. At this point, you might start to blame yourself for having this emotion. Now you have two emotions: feeling anxious about getting work done and feeling frustrated that you are anxious. When the second emotion gets layered on top of the first emotion. you often feel worse and are even less likely to reach your goals. You may now be wondering if it is possible to make the second emotion less likely. 36.__________.Many people have heard of “mindfulness”. It is often associated with doing a meditation (冥想) practice, but its essence is to be more aware and accepting of your present-moment experience. 37.__________. Acceptance can limit judgmental thoughts and unhelpful secondary emotions.Let me explain. Picture yourself in a challenging situation like the scenario described above and you feel anxiety arising. Instead of getting upset at yourself for having this emotion, you bring your awareness to the experience of the emotion and accept it. You might feel that this anxiety is not fun to experience. 38.__________. With this attitude of acceptance, and stepping away from the tendency to fight against the emotion, you are less likely to get stuck in a loop of judgmental thoughts that might trigger more unwanted emotions.__________. But evidence suggests that it works. That is probably because accepting yourselves, including your emotions, relieves pressure. You stop adding fuel to the emotional fire when you release judgmental thoughts about your emotions. 40.__________. For instance, you could turn down the volume on the initial emotion, perhaps by seeing the situation from a new perspective or asking someone for support.A. Thankfully, research suggests that the answer is yes.B. You can’t be productive even when you have more inner space.C. Then you may question if you are feeling anxious about getting work done.D. Yet you know you can breathe it through and that it is just a passing emotion.E. Sometimes the experience includes an unpleasant emotion you don’t want to feel.F. It might sound unreasonable that embracing an unpleasant emotion can be a good thing.G. You also create more inner space to determine whether you can do something that helps.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)It was an ordinary day. I took my dog for her usual walk around the block, 41 on the solution for the writing class I was to teach that evening. While I was known for the community that usually 42 in my classes,this semester was a(n) 43 . I had already tried several strategies for bringing the students together, but so far nothing had 44 .In those days, I was always 45 something: my teaching, the essay I was writing... It didn’t take much to turn on the tap(水龙头) of anxiety, and once 46 , it could pull most areas of my life into its 47 .About halfway around the block that afternoon, I suddenly 48 a dried sycamore (梧桐) leaf curled gracefully on the pavement. It wasn’t the first time I’d seen one since giant sycamores were 49 in our neighborhood. But that afternoon, instead of just gazing, I stopped to 50 . The leaf looked so beautiful, poised in its balletic position. Then I continued my walk around the block. When I arrived home 10 minutes later, I realized that the 51 brought by gazing at the sycamore leaf was still with me. This small moment of unexpected beauty 52 my happiness and stopped me from worrying about my class. I realized that I might have 53 something transformative!So I decided to try to 54 my experience, and made a commitment to practicing small for an entire year. And since I like 55 , I decided to record my experiences in my books. That was the beginning: an ordinary day on a routine walk that suddenly turned into the entrance to a new way of living my life.41. A. mind B. memory C. imagination D. face42. A. competed B. interacted C. formed D. functioned43. A. coincidence B. success C. accident D. exception44. A. worked B. mattered C. lasted D. appeared45. A. tired of B. worried about C. interested in D. afraid of46. A. blowing B. flowing C. disappearing D. pushing47. A. wave B. cycle C. current D. shadow48. A. noticed B. realized C. heard D. avoided49. A. rare B. dangerous C. unusual D. common50. A. analyze B. measure C. appreciate D. collect51. A. regret B. enjoyment C. amazement D. confusion52. A. balanced B. reflected C. completed D. maintained53. A. searched B. misunderstood C. discovered D. chased54. A. share B. summarize C. gain D. repeat55. A. writing B. filming C. painting D. reading第二节(共两部分,共15小题,每小题1分, 满分15分)阅读下面的短文或句子,在空白处填入1个恰当的单词或括号内单词的正确形式。Bianzhong is an ancient Chinese musical instrument consisting of a set of bronze(青铜) bells. The 56. _____________(impressive) one at present is a set of 65 bells unearthed in 1978 from the tomb(墓) of Zenghouyi in Hubei Province, of 57. ____________ the largest weighs 203.6 kilograms.Bianzhong first 58. __________ (appear) in the Shang Dynasty when 3 to 5 bells were put together 59. ____________ (make) music. At that time, bianzhong was unique in shape and the surface 60. ____________ (decorate) with various patterns. During the Western Zhou Dynasty, 8 bells together made music and bianzhong was 61. ___________ (wide) used in performances for royals. In 62. _________ late Spring and Autumn Period, more bells were added to make a complete set. After the Qin and Han Dynasties, with the shape of bianzhong 63. ____________ (transform), most of the bells were round and each bell made only one sound.After 500 years, bianzhong began to decline in 64. _________ (popular). Few people knew about the techniques of making bianzhong and its sound quality decreased. What is inspiring is that some people are working on changing this situation now 65. __________ the help of technology and introducing this instrument to more people.____________ (overcome) with sorrow, she jumps into his grave.Finally, the music takes a softer turn and ends on a bittersweet note,telling us how the couple transform into butterflies and fly away___________ (be) together forever.Many important figures in the music world, including the brilliant musician Mozart,started making predictions about Beethoven’s extrordinary future._______, life took a sharp turn.Even though I____________ (admire) them hundreds of times on my computer screen, nothing could have prepared me for the wonder I felt when I finally laid eyes on the real thing.70.The Impressionists’vision inspired a whole new generation of Post-Impressionist painters such as Vincent van Gogh and Paul Gauguin, ________works are also displayed at the Musée d’Orsay第四部分 写作 (共两节,满分40分)第一节 (满分15分)假设你是李华,你校英语俱乐部将举办“音乐之声”主题分享会,请你用英文写一篇发言稿,介绍你最喜欢的歌手或乐队(singer/band),内容包括:1.该歌手或乐队的基本信息;2.你喜欢他/她/他们的理由;3.他/她/他们的音乐带给你的影响或感受。注意:1.词数80左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯;My Favourite____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________第二节 (满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。The Blue Ribbon of CourageThe moving truck faded into the distance, leaving twelve-year-old Leo and his family standing in front of their new, and much smaller, house. Leaving his friends and the familiar streets of his old city was tough enough, but the quietness of this new neighborhood felt heavy and lonely.Days turned into a week. Leo spent most of his time indoors, watching the world from his window. He noticed an old man, Mr. Thompson, who lived next door. He was always in his garden, tending to his roses with a serious expression. He seemed nice but a little hard to read. Leo’s mom encouraged him to go over and say hello, but every time Leo thought about it, a wave of shyness washed over him. What if the old man didn’t like kids What if he said something wrong One afternoon, a sudden gust of wind slammed Leo’s window shut. He didn’t think much of it until he realized his house keys were locked inside. Panic set in. His parents wouldn’t be back for hours. The only person around was Mr. Thompson, humming a tune and working in his garden.Leo’s heart pounded. He had no choice. Taking a deep breath, he walked slowly across the lawn, his hands trembling slightly. Just as he was about to speak, another strong wind blew, knocking over a beautiful glass vase next to his front door. It broke into a million pieces on the stone path.Mr. Thompson turned around, his eyes widening at the mess. Leo froze, his apology for the accident stuck in his throat. This was a disaster. He wasn’t just a shy boy now; he was a destructive troublemaker.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在相应位置作答。Paragraph 1:Mr. Thompson’s face softened as he looked from the broken pieces to Leo’s terrified expression._____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Paragraph 2:Later that evening, holding a small box from Mr. Thompson, Leo stood by his window again, but this time he felt different._________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 展开更多...... 收起↑ 资源列表 长沙市南雅中学2024级高二阶段训练三英语答案(1).docx 高二英语听力试题-1.mp3 高二英语限时训练(格式已调) .docx