资源简介 2025—2026年度(上)高2024级阶段性(一)英语 答案听力 (每个1.5,共30分)1—5 BBCCA 6—10 BCBCC 11—15 CBBCB 16--20CBCBC阅读 (每个2.5,共37.5分)21—25 CCDCB 26—30 BCDCB 31—35 ABCBD七选五(每个2.5,共12.5分)36. D 37. F 38. E 39. C 40. G完型(每个1,共15分)41---45 A BA D C 46---50 DCBAD 51---55 CBCAC语法填空(每个1.5,共15分)56. has risen 57. which 58. a 59. achievements 60. It61. following 62. to/ into 63. previously 64. and 65. endangered作文(申请信)20分Learning from your website that the museum is recruiting volunteer interpreters for foreign visitors this summer. I’m writing to express my strong interest in this meaningful opportunity.I believe I am qualified for three reasons. First, I can communicate in simple English as I’ve studied it for years. What’s more, I know more about local history and culture. Last but not least, I enjoy helping others and always stay friendly to people. Working as an interpreter would also help me practice my English.I would appreciate it if you could give me a chance to be a volunteer interpreter. Thank you for considering my application. I am looking forward to your reply.Yours,Li Hua仿写1.(10分)I do believe/hope that the habit of reading keeps on so that we can spread knowledge,just as my teacher has done for me. Not until we open the books can we find and appreciate the beauty of life.仿写2. (10分)The online translation tool’s main strength lies in helping students to understand foreign texts or communicate in simple language, but it is not yet strong enough to translate classic literary/literature works. It is the point where it needs improvements.听力材料:1--51. M: Your lunch looks good. It has strawberries.W: Do you want one I’ll trade a strawberry for one of your sausages.M: That would be nice.2. M: I’m looking forward to your performance tonight. It starts at 8 o’clock, doesn’t it W: Actually, it starts one hour early.M: Well, then I’ll leave home at 6 o’clock.3. M: I twisted my neck in PE class, and it really hurts.W: Oh, no. Maybe you should leave school early to see a doctor.4. M: Do you keep anything ready for the emergencies W: Let me think. I have a flashlight, gloves, and um…, some towels in my backpack.M: What about water W: I don’t, but I know I should.5. M: Oh, what a surprise! It’s so good to see you. How have you been W: Ah, hello…M: Don’t you remember I’m Travis, from New York.W: I think you may be mistaken.第二节听下面一段对话,回答以下小题。【答案】6. B 7. C【原文】W: You’re the man who spent years traveling around the world on a motorbike!M: That’s right.W: What made you decide to travel in that way M: Well, taking my car seemed a bit boring. And traveling by train was not adventurous.W: Did you think about cycling M: That would have been cheaper — no fuel costs to pay, but I don’t think I could have gone up all the mountains by bike!听下面一段对话,回答以下小题。【答案】8. B 9. C【原文】W: What are you working on M: My presentation for next week.W: Oh, it’s about the London Paralympics (残奥会).M: Yeah. I made this chart showing the number of participants from each country and the number of medals they won. Great Britain had 294 athletes and won 120 medals.W: Wow! How about countries with fewer athletes M: Well, Japan sent 135 athletes and won 16 medals. Spain had 133 athletes and won 42 medals.W: What about France M: France and Spain had similar results, but France won three more medals. They sent 158 athletes.听下面一段对话,回答以下小题。【答案】10 C 11. C 12. B【原文】M: I feel like having pizza tonight.W: Here’s a flyer (小传单) from the new shop.M: I’d like one with sausage.W: How about the Sausage Deluxe M: Let me see. But it has onions.W: Oh, you know I can’t stand them.M: It says on the other side that these two are on sale. The seafood looks delicious.W: I’m not in the mood for seafood. I’d prefer the other one, Spicy Chicken.M: Hmm…, but this one looks even better. Oh, it’s regular price.W: Meat Lovers OK. The kids will be happy with that. But for the second pizza, I’d like one with lots of vegetables.M: They have Grilled Vegetable and Seasonal Vegetable. They’re kind of similar, but the Seasonal has mushrooms and garlic. The Grilled has eggplant and onions.W: Oh no.M: If you don’t mind garlic, shall we go with Seasonal Vegetable W: Sure. Should I call 听下面一段对话,回答以下小题。【答案】13. B 14. C 15. B 16. C【原文】W: Paul, isn’t that the same show that was on yesterday M: It’s not just one show, Grandma. They are actually a lot of different shows. They are music videos.W: Oh, really.M: Why don’t you sit down and watch a couple They’re really good.W: Well, I guess it won’t hurt... What’s that girl holding the stick supposed to be doing M: She’s singing.W: Do you call that singing M: Sure.W: Hmm. Music was very different when I was young. It was... pleasant to the ear. It made you feel happy. It wasn’t just a lot of angry noise.M: Music today isn’t just angry noise, Grandma. Times are different now.W: I suppose so... Is this another video M: Yeah. This one’s great. I saw it yesterday.W: Who’s that guy The one wearing the funny hat.M: He’s the leader of the band. But in this video he’s just a normal kid who stands on the corner all day, playing his guitar. Then this big, shiny car comes along...听下面一段独白,回答以下小题。【答案】17. B 18. C 19. B 20. C【原文】Almost two-thirds of children want their parents to spend more time reading to them before bed. Most of these kids like mom’s storytelling more than dad’s, researchers said. They carried out a study that showed younger children aged 3~4 were most hungry for more stories. Over three-quarters of them said they wished their parents to read to them more often. About half of all children aged 3~8 said story time was their favorite pastime with their parents.According to the research, there are two ways for mothers to become best storytellers. They can use funny voices to show different characters in a story. They can also make their own special sounds to keep the story interesting and attractive. When mom and dad are not at hand, celebrities (名人) will do: over 30 percent of children said they would like to hear a bedtime story from famous people like Harry Potter, star Daniel Radcliffe. Other movie stars like Zac Efron, Miley Cyrus and Emma Watson are also welcomed by children.“It can be very difficult for parents to find the time to read with their children. But these moments can help build a close relationship between parents and children, and also can play an important part in their child’s development,” said child psychologist Richard Woolfson.阅读详解【答案】21. C 22. C 23. D【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了一个动物园的教育项目,包括项目内容、定价信息和联系方式。【21题详解】细节理解题。根据表格部分Oh Give Me a Biome一栏中“Students will use NASA’s data maps to identify biomes around the world and will look at how animals develop overtime and are adapted to living in each. (学生们将使用NASA的数据地图来识别世界各地的生物群落,并研究动物如何随着时间的推移进化并适应每个生物群落的生活。)”可知,Oh Give Me a Biome项目与动物进化直接相关,因此最适合对动物进化感兴趣的人。故选C项。【22题详解】细节理解题。根据Pricing部分的“Minimum cost of $240 if you have fewer than 15 students. (如果学生人数少于15人,最低费用为240美元)”、“1 free guardian for every 10 students (每10名学生有1名免费监护人)”和“$19/additional guardian (19美元/额外的监护人)”可知,学生人数少于15人,应支付最低费用240美元,且10名学生可免除1名监护人的费用,另外两名监护人需各支付19美元,共计需支付278美元(=240+19+19)。故选C项。【23题详解】推理判断题。通读全文,尤其是第一段“Join us in our living classroom! We carefully design our programs and use our resources to support you in your teaching efforts, while getting your students engaged and excited about learning. (加入我们的生活教室!我们精心设计了我们的课程,并利用我们的资源来支持你的教学工作,同时让你的学生参与并对学习感到兴奋。)”和Notes部分的“To ask questions or to book a Zoo program for your group, please chick here and contact Andrea Stein (如需提问或为你的团队预订动物园项目,请点击这里并联系Andrea Stein)”可知,文章介绍了动物园的教育项目、定价信息以及联系方式,旨在吸引学校或团体预订项目,属于在线广告。故选D项。答案:24.C 25.B 26.B 27.C24. 根据第二段it is a beautiful landscape, but with a strong sense of sadness because of the absence of woodland, wildlife and people. So I decided to walk... to raise funds for Trees for Life... and its work to restore Scotland’s Caledonian Forest.文中提到苏格兰高地因缺少林地、野生动物和人而带有悲伤感,且Michael为恢复苏格兰喀里多尼亚森林筹款,暗示高地曾经可能有大片森林。选项C. It may be once the site of extensive forests.符合描述。25. 根据第三段including meeting black bears and hearing wolves cry loudly at night. He also mentioned a moment when he lost Luna...第三段描述了遇到黑熊、夜间狼嚎、丢失宠物狗等经历,这些均为旅途中的挑战。选项B. was a challenging experience符合描述。26. 根据第四段In every town and village, people offered him food, shelter and donations. And he was accompanied into towns and cities by marching pipe bands and interviewed by newspapers, the radio and TV.人们提供食物、住所、捐款,管乐队陪同,媒体采访,均体现B. Supportive支持。27. 根据第五段Restoring native habitats and wildlife to the Highlands is a big task that no one can do alone. But Michael’s extraordinary journey is proof that an individual can really make a difference.Steve认为恢复高地是艰巨任务,但Michael的旅程证明个人能产生重大影响,即普通人有高远目标也能创造奇迹。选项C. Ordinary people who aim high can work wonders.符合描述。【答案】28. D 29. C 30. B 31. A【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了科学家们如何通过脑电波测量来研究狗是否能够理解人类语言中的具体词汇。【28题详解】细节理解题。根据文章第一段中的句子“But science has had trouble determining whether dogs really activate a mental image in their minds when they hear the name of an object. (但是,当狗听到一个物体的名字时,科学很难确定它们是否真的在脑海中激活了一个心理图像。)”可知,科学家们一直困惑的是,当狗听到某个物体的名字时,它们是否会在脑海中激活一个心理图像。故选D项。【29题详解】细节理解题。根据文章第三段中的句子“The study involved 18 dogs and a procedure using electrodes attached to dogs’ heads to measure brain activity and register brain waves. (这项研究涉及18只狗,并使用连接在狗头上的电极来测量大脑活动并记录脑电波。)”可知,研究人员通过在狗的头部附着电极来测量大脑活动和脑电波。故选C项。【30题详解】细节理解题。根据文章第四段中的句子“We expected that if a dog really understands the meaning of the object’s word, it will expect to see that object. And if the owner shows a different one, there will be a so-called surprise reaction in the brain (我们认为,如果狗真的理解了物体单词的意思,它就会期望看到那个物体。如果主人出示不同的照片,大脑就会产生所谓的惊讶反应)”可知,狗的大脑中的“惊讶反应”是由听到的名字和展示的物体不匹配引起的。故选B项。【31题详解】推理判断题。根据文章最后一段中的句子“Behavioral scientist and professor of psychology, Clive Wynne, said in a post on Facebook that he believes that all the study shows is that dogs respond to stimuli — but that they don’t actually understand the meaning of specific words. (行为科学家和心理学教授克莱夫·韦恩在Facebook上发表的一篇文章中说,他认为所有的研究都表明,狗对刺激有反应,但它们实际上并不理解特定词语的含义。)”可知,Clive Wynne对研究结果持怀疑态度,他认为狗只是对刺激做出反应,而不是真正理解具体词汇的含义。故选A项。32-35 BCBD本文探讨了人们对新音乐的探索意愿open-earedness随年龄增长而变化的现象:儿童时期开放度高,青春期略有下降但整体音乐兴趣浓厚,青年期略有回升,之后随年龄增长持续下降。研究还指出,青春期后音乐在生活中的重要性降低,听音乐的时间减少。学者对这一趋势提出多种解释,包括成年人因责任导致空闲时间减少、心理社会成熟使音乐不再作为身份标志,以及不同人生阶段对音乐的使用方式不同(如成年人将音乐作为活动伴奏,对新音乐的关注度降低)。32. 根据第二段Academic s have coined the term open-earedness to describe this phenomenon. Until around the age of 11, children are generally happy to engage with unfamiliar music.该词由describe this phenomenon引出,而this phenomenon指代前文Our willingness to explore new, unfamiliar music declines with age。因此,open-earedness指B. The willingness to explore new music.探索新音乐的意愿。33. 根据第三段the amount of music we listen to reduces from a high point of 20% of our waking time during adolescence, to 13% in adulthood.文中明确指出听音乐的时间在青春期达到高峰(20%),成年后降至13%,即C. It peaks during adolescence and then decreases.青春期达到峰值后下降。34. 根据第四段responsibility-burdened adults may have less free time at their disposal to explore their musical interests than younger people.这句话明确责任导致空闲时间少,和选项B. Less spare time due to responsibilities.一致。35. 全文核心围绕open-earedness随年龄增长下降展开,提出现象(open-earedness随年龄下降)→ 展示数据 → 分析三大原因。选项D. Decline of Open-Earedness: Age Affects Music Exploration开放度的下降:年龄影响音乐探索准确概括全文主题——年龄对探索新音乐意愿的影响。七选五【答案】36. D 37. F 38. E 39. C 40. G【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了赞美别人所带来的好处。【36题详解】分析设空可知,空处位于段首,是本段的中心句,根据后文“Instead, we are embarrassed and shrug off the words we are really so glad to hear. Because of this defensive reaction, direct compliments are surprisingly difficult to give. That is why some of the most valued pats on the back are those which come to us indirectly, in a letter or passed on by a friend.(相反,我们感到尴尬,对我们真正高兴听到的话不屑一顾。由于这种防御反应,直接的赞美是非常困难的。这就是为什么一些最有价值的鼓励是来自于间接的,来自于一封信或朋友的传递)”可知,本段主要是在讲,我们不会随便赞美他人,所以D项“It’s strange how cautious we are about praising.(奇怪的是,我们对赞美是如此谨慎)”符合文意。故选D项。【37题详解】根据前文“It’s especially rewarding to give praise in areas in which effort generally goes unnoticed or unmentioned.(在那些努力通常被忽视或不被提及的领域给予表扬尤其有益)”可知,本段主要讲述了给那些被忽视或不被提及的人以鼓励会更有益,再根据后文“A cook is praised for a perfect meal.(厨师因一顿完美的饭菜而受到表扬)”可知,此处在举反例,所以空处应也是反例,所以F项“An artist gets complimented for a glorious picture.(一位艺术家因一幅辉煌的画而受到称赞)”符合文意。故选F项。【38题详解】根据后文“Since so often praise is the only wage a housewife receives, surely she of all people should get her measure.(既然赞美常常是一个家庭主妇唯一得到的报酬,那么她当然应该得到她应得的报酬)”可知,赞美常常是有些人得到的唯一报酬。所以E项“Shakespeare said, “Our praises are our wages.”(莎士比亚说过:“赞美是我们的工资。”)”后句是对本句的进一步说明,符合文意,其中wage为同词复现。故选E项。【39题详解】分析设空可知,空处位于段首,是本段的中心句,根据后文“It only takes a moment’s thought and a moment’s effort perhaps a quick phone call to pass on a compliment, or five minutes spent writing an appreciative letter. It is such a small investment and yet consider the results it may produce.(这只需要片刻的思考和片刻的努力,也许是一个快速的电话传递赞美,或花五分钟写一封感激的信。这是一笔很小的投资,但考虑一下它可能产生的结果)”可知,赞美他人不需要什么代价,所以C项“To give praise costs the giver almost nothing.(给予赞美者几乎不需要付出任何代价)”符合文意。故选C项。【40题详解】分析设空可知,空处位于段尾,应该是对前文的总结或者前句的说明,根据前文“It is such a small investment and yet consider the results it may produce.(这是一笔很小的投资,但考虑一下它可能产生的结果)”可知,后文应写后果,所以G项““I can live for two months on a good compliment,”said Mark Twain.(马克·吐温说过:“只凭一句赞美的话我就可以充实地活上两个月。”)”符合文意。故选G项。完型:【答案】41. A 42. B 43. A 44. D 45. C 46. D 47. C 48. B 49. A 50. D 51. C 52. B 53. C 54. A 55. C【解析】【导语】这是一篇记叙文。主要讲述 10 岁的 Emory 因毁灭性的野火被迫离家,生活常规被打乱,精神崩溃。为帮助她恢复,母亲给她报名了由 Project: Camp 组织的免费日间营地活动。该项目专为帮助孩子应对灾难后生活规律被打乱所带来的压力,通过提供安全感和常态感,降低孩子压力,助其正视所发生的事,消除不确定和恐惧。【41题详解】考查动词短语辨析。句意:和许多同龄人一样,她突然失去了上学的机会,与所在社区的联系也被切断,日常的生活秩序也变得混乱无序。A. cut off切断;B. set free释放;C. left out漏掉;D. brought back带回来。根据上文“Not long after a destructive wildfire forced her family to leave their home,10-year-old Emory broke down.”可知,野火迫使家人离开家园可知,埃默里和同龄人突然与学校、社区切断了联系,故选A。【42题详解】考查动词词义辨析。句意:为了帮助她恢复健康,她的母亲为她报名参加了由“项目:营地”组织的免费夏令营。该项目专门帮助那些在灾难过后因生活规律被打乱而感到压力的孩子们。A. recall回想起;B. recover恢复;C. balance平衡;D. focus集中。上文提到埃默里和同龄人突然与学校、社区切断了联系,所以母亲为她报名夏令营是为了帮助她从灾难的影响中恢复,故选B。【43题详解】考查名词词义辨析。句意:为了帮助她恢复健康,她的母亲为她报名参加了由“ Project: Camp”组织的免费夏令营。该项目专门帮助那些在灾难过后因生活规律被打乱而感到压力的孩子们。A. disasters灾难;B. diseases疾病;C. conflicts冲突;D. injuries受伤。根据上文“Not long after a destructive wildfire forced her family to leave their home,10-year-old Emory broke down.”提到破坏性野火,属于灾难,故该项目针对灾难后孩子的心理调适,故选A。【44题详解】考查名词词义辨析。句意:该项目认为,通过营造一种安全和正常的生活氛围,孩子们能够减轻压力,重新回归正常的生活节奏。A. purpose目的;B. relief安慰;C. belonging归属感;D. safety安全。根据后文“they’re safe”可知,遭遇了灾难,孩子们需要安全感。故选D。【45题详解】考查名词词义辨析。句意:该项目认为,通过营造一种安全和正常的生活氛围,孩子们能够减轻压力,重新回归正常的生活节奏。A. risk冒险;B. violence暴力;C. stress压力;D. expectation期待。呼应前文“cope with the stress”,项目旨在降低孩子的压力水平,故选C。【46题详解】考查动词词义辨析。句意:只有到那时,他们才能开始构建一个关于所发生事情的叙述,从而明白确实发生了什么,并且他们是安全的,这样他们心中的疑虑和恐惧就能得以消除。A. imagine想象;B. decide决定;C. repeat重复;D. understand理解。根据后文“that something has happened and that they’re safe”可知,项目想让孩子理解所发生的事并意识到自己安全,故选D。【47题详解】考查动词词义辨析。句意:只有到那时,他们才能开始构建一个关于所发生事情的叙述,从而明白确实发生了什么,并且他们是安全的,这样他们心中的疑虑和恐惧就能得以消除。A. confirming确认;B. rating对……作评估;C. ending结束;D. admitting承认。根据后文“their uncertainty and fear”可知,孩子们理解情况并确认安全后,能终结不确定性和恐惧,故选C。【48题详解】考查形容词词义辨析。句意:除了典型的日间夏令营活动(如手工制作和诸如“捉人游戏”之类的运动)之外,该计划还提供了其他专门设计的活动,旨在帮助孩子们应对心理上的困扰。A. outdoor户外的;B. typical典型的;C. creative创造性的;D. cultural文化的。根据后文“such as arts and crafts, and games like tag”可知,手工、捉人游戏是典型的日常夏令营活动,故选B。【49题详解】考查形容词词义辨析。句意:心理健康专家在现场,以便在孩子们出现情绪问题时能够提供帮助来解决问题A. address 解决;B. present 提出;C. provide 提供;D. motivate 刺激。根据上文可知,心理健康专家处理解决的是孩子出现的情绪问题,故选A。【50题详解】考查名词词义辨析。句意:在“Project: Camp”活动中,孩子们最终会主导整个项目,而大人们则会为孩子们提供空间,让他们能够就一天中可能出现的各种情绪进行交流。A. energy能量;B. wisdom智慧;C. power力量;D. space空间。根据后文“to talk through feelings that might arise throughout the day”指成人给孩子表达情感的空间,故选D。【51题详解】考查形容词词义辨析。句意:会定期进行“心理健康”评估,在这个过程中,孩子们会被鼓励按照1到10的等级来描述自己的情绪感受。A. digital数字的;B. physical身体的;C. mental心理的;D. formal正式的。结合上文提到的“Mental health professionals”以及情感问题,结合后文“rate their feelings”可知故此处指“心理健康”评估,故选C。【52题详解】考查动词词义辨析。句意:会定期进行“心理健康”评估,在这个过程中,孩子们会被鼓励按照1到10的等级来描述自己的情绪感受。A. paid支付;B. encouraged鼓励;C. forced迫使;D. seen看见。根据后文“to rate their feelings from I to 10”指心理健康评估中鼓励孩子给情绪打分,短语be encouraged to do表示“被鼓励做某事”。故选B。【53题详解】考查形容词词义辨析。句意:“感恩圈”活动鼓励孩子们分享令他们感到感恩的事物。A. hopeful有希望的;B. joyful快乐的;C. grateful感激的;D. peaceful和平的。根据上文“Gratitude circles”(感恩圈)可知“感恩圈”活动鼓励孩子们分享令他们感到感恩的事物。故选C。【54题详解】考查名词词义辨析。句意:像这样的练习能够给孩子们提供机会,让他们有机会讲述自己的故事。A. story故事;B. plan计划;C. dream梦想;D. opinion观点。根据上文“Exercises like these can give kids opportunities to have their own”指这些活动让孩子有机会讲述自己的经历(故事),故选A。【55题详解】考查动词词义辨析。句意:对于埃默里来说,在营地度过的那段时光让她有机会在学校停课期间与朋友们保持联系,让她能够再次无忧无虑地做回一个孩子。A. compete比赛;B. camp露营;C. connect连接;D. study学习。根据上文提到和学校、社会和社区切断了联系,结合后文“with friends”可知,夏令营让埃默里在学校停课时与朋友建立联系,故选C。【导语】本文是一篇新闻报道,主要介绍了中国在野生动物和野生植物保护方面取得的成果。【56题详解】考查动词时态。句意:到目前为止,国家重点野生动物保护率已从去年的71%上升到74% 。根据时间状语“So far(到目前为止)”可知,此处强调动作从过去持续到现在,应用现在完成时,其结构为“have/has +过去分词”,主语the national key wildlife protection rate是第三人称单数,所以用has risen。故填has risen。【57题详解】考查定语从句。句意:它的宣布恰逢国际生物多样性日,今年国际生物多样性日的主题是“为所有生命构建共同未来”。“the theme of ____2____ this year was “Building ____3____ shared future for all life””为非限制性定语从句,先行词为the International Day for Biological Diversity,指物,在从句中作介词of的宾语,所以用关系代词which引导定语从句。故填which。【58题详解】考查冠词。句意同上。future为可数名词单数,此处表示泛指“一个共同的未来”,且shared是以辅音音素开头的单词,所以用不定冠词a。故填a。【59题详解】考查名词复数。句意:该管理部门表示,中国在保护野生动物方面取得的成就部分归因于人工繁育后将野生物种放归自然保护区。根据句中“were”可知,主语应用复数形式,achieve的名词形式为achievement,复数形式为achievements,意为“成就”。故填achievements。【60题详解】考查代词。句意:据说,最近在内蒙古自治区大青山国家级自然保护区有9只麋鹿幼崽出生。此处为固定句型“It was said that...”,意为“据说……”,it作形式主语,真正的主语是后面的that从句。首字母大写。故填It。【61题详解】考查非谓语动词。句意:这些幼崽在北京和江苏省人工繁育后,于9月被放归野外。句中已有谓语动词were released,此处应用非谓语动词,the fawns与follow之间是主动关系,所以用现在分词following作时间状语,表示“在……之后”。故填following。【62题详解】考查介词。句意:该管理部门表示:“这一结果表明,研究人员的密切监测和健康管理使麋鹿成功重新引入野外。”reintroduction to/into...是固定搭配,意为“重新引入”,所以此处用介词to或into。故填to/into。【63题详解】考查副词。句意:人工繁育有助于增加一些以前在野外已经消失的物种的数量。此处修饰动词had disappeared,应用副词previously,意为“以前”。故填previously。【64题详解】考查连词。句意:至于其他野生动物种群,大熊猫的数量从20世纪80年代的1,114只增加到1864只,同期野生亚洲象的数量也从约180只增加到300只。“the panda population has increased from 1,114 in the 1980s to 1,864”与“the number of wild Asian elephants also increased from about 180 to 300 over the same period”是并列关系,所以用连词and连接。故填and。【65题详解】考查形容词。句意:截至目前,已有206种珍稀濒危植物回归野外,此处修饰名词plants,应用形容词endangered,意为“濒危的”,作定语。故填endangered。2025-2026 学年度(上)阶段性考试(一)高2024级 英语第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分) 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一题。每段对话仅读一遍。1. What are the speakers doing A. Shopping. B. Having lunch. C. Cooking dishes.2. When does the performance start A. At 6 o’clock. B. At 7 o’clock. C. At 8 o’clock.3. Where are the speakers A. At a hospital. B. At a gym. C. At a school.4. What hasn’t been prepared for the emergencies A. A flashlight. B. Towels. C. Water.5. What can be inferred about the woman A. She doesn’t know the man. B. She made a huge mistake. C. She is from New York.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分) 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟; 听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间, 每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答以下小题。6. How did the man travel around the world A. By car. B. By motorbike. C. By train.7. What did the man think of cycling A. A bit boring. B. Not adventurous. C. Impractical sometimes.听下面一段对话,回答以下小题。8. Which country won the fewest medals A. Great Britain. B. Japan. C. Spain.9. How many athletes has France sent A. 133. B. 135. C. 158.听下面一段对话,回答以下小题。10. Where does the conversation take place A. Over the phone. B. In a pizza house. C. At home.11. What ingredient does the woman dislike A. Garlic. B. Pepper. C. Onions.12. Which pizzas will be ordered A. Sausage Deluxe and Seasonal Vegetable.B. Meat Lovers and Seasonal Vegetable.C. Grilled Vegetable and Spicy Chicken.听下面一段对话,回答以下小题。13. What’s the relationship between the speakers A. A couple. B. Grandma and grandson. C. Mother and son.14. What is Paul watching A. A movie. B. A concert. C. Music videos.15. What does the woman think of today’s music A. Pleasant. B. Noisy. C. Inspiring.16. What is the guy doing A. Holding a stick. B. Driving a car. C. Playing his guitar.听下面一段独白,回答以下小题。17. Who is children’s favourite storyteller according to the study A. Dad. B. Mom. C. Celebrities.18. What happens when children are 3—4 years old A. They become storytellers to other children.B. They depend more on stories from friends.C. They are more thirsty for bedtime stories.19. How can parents become good storytellers A. By making faces. B. By using funny voices. C. By telling their own stories.20. What’s Woolfson’s opinion about parents’ reading with children A. It’s quite common. B. It’s not difficult. C. It’s beneficial.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。APrograms at Roger Williams Park Zoo & Carousel VillageJoin us in our living classroom! We carefully design our programs and use our resources to support you in your teaching efforts, while getting your students engaged and excited about learning.Available ProgramsWeb of Life A healthy ecosystem is one in which multiple species are each able to meet their needs in a relatively stable web of life Students will examine how organisms in a local ecosystem are interrelated. Up All Night Just as we go to sleep at night, a whole new world of animals is waking up! This program will walk students through a comprehensive study of how these animals use their senses to help them hunt for food at night.Oh Give Me a Biome (生物群系) Students will use NASA’s data maps to identify biomes around the world and will look at how animals develop overtime and are adapted to living in each. Animals and Weather Students will work with educators to figure out how animals use adaptation to protect themselves against different kinds of weather.Pricing※ Minimum cost of $240 if you have fewer than 15 students.※ $16/student; 1 free guardian for every 10 students※ $19/additional guardianNotes※ Groups can bring an unlimited number of additional guardians. However, we ask that only the free guardians attend the program and limit class size to 25 participants per program.※ To ask questions or to book a Zoo program for your group, please click here and contact Andrea Stein, Manager of School Programs or call (401)785-3510 ext. 359.21. Which program suits those interested in animal evolution (进化) most A. Web of Life. B. Up All Night.C. Oh Give Me a Biome. D. Animals and Weather.22. How much is the admission for a group of 10 students with 3 guardians A. $217. B. $240. C. $278. D. $297.23. Where is the text probably taken from A. A travel guide. B. An academic magazine.C. A course brochure. D. An online advertisement.BMichael Yellow-lees set off to complete a 5,000-mile walk across Canada in the spring of 2021, wearing a kilt (短褶裙) and carrying a few items in a handcart, including a guitar. The 32-year-old musician from Dunked, Scotland, walked from the shores of the Pacific Ocean to the east coast of Newfoundland on the edge of the North Atlantic with his pet dog, Luna, an Alaskan husky, by his side.Speaking about the Scottish Highlands, Mr. Yellow-lees said, “It is a beautiful landscape, but with a strong sense of sadness because of the absence of woodland, wildlife and people. So I decided to walk across the great wildernesses of Canada to raise funds for Trees for Life, a Scottish rewinding charity, and its work to restore Scotland’s Caledonian Forest.”The enthusiastic walker shared some of his tough experiences, including meeting black bears and hearing wolves cry loudly at night. He also mentioned a moment when he lost Luna after she jumped out of a little boat during a trip in the waterway section of the Trans Canada Trail in Nor-them Ontario.Yet Mr. Yellow-lees was deeply touched by the warmth of the people along the way. In every town and village, people offered him food, shelter and donations. And he was accompanied into towns and cities by marching pipe bands and interviewed by newspapers, the radio and TV.Steve Mickie wright, chief executive officer of Trees for Life, said, “We followed Michael’s journey across Canada with respect and admiration. Restoring native habitats and wildlife to the Highlands is a big task that no one can do alone. But Michael’s extraordinary journey is proof that an individual can really make a difference.”Davidson, one of Michael Yellow-lees’ friends, said, “This is not a slow walk in the park, but a long march with heavy equipment on the rough road at an incredible pace. He’s an amazing guy.”24. What do we know about Scottish Highlands from the passage A. It is located in the east coast of Britain.B. It is a beautiful landscape full of wildlife.C. It may be once the site of extensive forests.D. It is closely related to a charity in Canada.25. According to Paragraph 3, Michael’s journey_______________.A. involved great excitement and fun B. was a challenging experienceC. was troubled by his companion Luna D. once made him regret his decision26. What attitudes did people along the way hold towards Michael’s action A. Neutral B. Supportive C. Doubtful D. Indifferent27. Which of the following statements may Steve Mickie wright agree with A. We need to call on people to protect the ocean.B. It is not wise to take a long journey alone in the wild.C. Ordinary people who aim high can work wonders.D. People needs great survival skills in daily life.CMany dog owners believe their pets understand and respond not only to commands such as “sit” and “stay, ” but also to words referring to their favorite objects. “Bring me your ball” will often result in exactly that. But science has had trouble determining whether dogs really activate (激活) a mental image in their minds when they hear the name of an object.A new study has found that beyond being able to respond to commands like “roll over, ” dogs can learn to connect words with specific objects — a relationship with language called referential understanding that had been unproven in dogs until now.The study involved 18 dogs and a procedure using electrodes (电极) attached to dogs’ heads to measure brain activity and register brain waves. Dog owners participating in the study would play a voice recording in which they said the name of their dog’s toy — like “ball” — and then they would show the dog an object. The researchers measured the dogs’ brain activity when the object in the recording matched the object that was displayed, and also when it differed.“We expected that if a dog really understands the meaning of the object’s word, it will expect to see that object. And if the owner shows a different one, there will be a so-called surprise reaction in the brain, ” Boros said.The study found a different brain pattern when the dogs were shown an object that matched the word, compared to when it didn’t — suggesting the animals formed a mental image of an object based on hearing the word for it. The study supports “theories of language evolution which actually say that referential understanding is not necessarily unique to humans,” added Magyari, an associate professor at the University of Stavanger in Norway.While the study has received praise, some experts have expressed doubts about its findings. Behavioral scientist and professor of psychology, Clive Wynne, said in a post on Facebook that he believes that all the studies show that dogs respond to stimuli (刺激) — but that they don’t actually understand the meaning of specific words.28. What has puzzled scientists about dogs A. How dogs recognize mental images in mind.B. How dogs respond to their favorite objects.C. Whether dogs can truly understand commands.D. Whether dogs can connect words with objects.29. How did the researchers conduct the study of dogs A. By observing their interactions with owners.B. By training them to identify specific objects.C. By monitoring their brain waves in different situations.D. By comparing their reactions to different human voices.30. In the study, surprise reactions in dog’s brain are caused by a mismatch between ________.A. what they want and what they are givenB. what they hear and what they are shownC. what they are trained to do and what is testedD. what they are familiar with and what is displayed31.What is Clive Wynne’s attitude toward the study’s findings A. Skeptical. B. Indifferent. C. Sympathetic. D. Supportive.DWe have more ways to access music than at any time in history and a whole world of unfamiliar styles to explore. The thrill of discovering new songs and new sounds can enrich people of all ages. Except, most of the time, it doesn’t. Our willingness to explore new, unfamiliar music declines with age.Academics have coined the term “open-earedness” to describe this phenomenon. Until around the age of 11, children are generally happy to engage with unfamiliar music. Early adolescence sees a reduction in open-earedness, but is accompanied by an intense increase in interest in music more generally. Open-earedness increases slightly during young adulthood, and then declines as we age.A major study involving more than 250,000 participants confirmed these changing behaviors. It also showed that the significance we give to music after adolescence declines and the amount of music we listen to reduces from a high point of 20% of our waking time during adolescence, to 13% in adulthood.Researchers have different theories to account for these trends. One explanation for age-based reduction in music consumption simply assumes that responsibility-burdened adults may have less free time at their disposal (自由支配) to explore their musical interests than younger people.Some interpret the observed decline in music engagement in terms of psychosocial maturation. Adolescents use music as an identity marker and engage with it to navigate social circles. Adults have developed personalities and established social groups. As such, drivers to engage with new music are lessened.Some researchers argue that we shouldn’t use a person’s age to predict if their musical taste will stay the same, without first thinking about how we enjoy and use music at different stages of our lives. Teenagers tend to be very aware of what they are listening to. Adults who use music as motivation or accompaniment for activities such as exercise or household chores may be less conscious of the extent to which they actually do listen to new music.32. What does the term “open-earedness” in paragraph 2 refer to in the passage A. The ability to play music.B. The willingness to explore new music.C. The interest in music during adolescence.D. The significance of music in daily life.33. According to the study, how does the amount of music listened to change as we age A. It remains consistent throughout life.B. It increases from childhood to adulthood.C. It peaks during adolescence and then decreases.D. It sharply declines from childhood to adulthood.34. What factor is suggested as one cause for a reduced interest in new music as people age A. An increase in hearing sharpness.B. Less spare time due to responsibilities.C. An intense decrease in interest in music.D. Changes in personality and social groups.35. Which of the following is the best title for the passage A. Music Consumption: A Lifelong JourneyB. Factors Influencing Music Engagement in AdultsC. Adolescents and Music: Identity and ExplorationD. Decline of Open-Earedness: Age Affects Music Exploration第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Praise is like sunlight to the human spirit: we cannot flower and grow without it. And yet, while most of us are only too ready to apply to others the cold wind of criticism, we are somehow unwilling to give our fellows the warm sunshine of praise.36 Perhaps it’s because few of us know how to accept compliments(赞美之词) gracefully. Instead, we are embarrassed and shrug off the words we are really so glad to hear. Because of this defensive reaction, direct compliments are surprisingly difficult to give. That is why some of the most valued pats on the back are those which come to us indirectly, in a letter or passed on by a friend.It’s especially rewarding to give praise in areas in which effort generally goes unnoticed or unmentioned. 37 A cook is praised for a perfect meal. But do you ever tell your laundry manager how pleased you are when the shirts are done just right Do you ever praise your paperboy for getting the paper to you on time 365 days a year Praise is particularly appreciated by those doing routine jobs: gas station attendants, waitresses-even housewives. 38 Since so often praise is the only wage a housewife receives, surely she of all people should get her measure.39 It only takes a moment’s thought and a moment’s effort perhaps a quick phone call to pass on a compliment, or five minutes spent writing an appreciative letter. It is such a small investment and yet consider the results it may produce. 40So, let’s be alert to the small excellences around us and comment on them. We will not only bring joy into other people’s lives, but also, very often, add happiness into our own.A. We are used to accepting praise.B. A student is ignored despite his good work.C. To give praise costs the giver almost nothing.D. It’s strange how cautious we are about praisingE. Shakespeare said, “Our praises are our wages.”F. An artist gets complimented for a great painting.G. “I can live for two months on a good compliment,” said Mark Twain.第三部分 语言知识运用(共一节;满分15分)第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Not long after a destructive wildfire forced her family to leave their home,10-year-old Emory broke down. Like many of her peers, she was suddenly 41 from school, her neighborhood, and daily routines.To help her 42 , her mother signed her up for a free day camp organized by Project: Camp, a program that specifically helps children cope with the stress of disrupted routines after 43 . The project believes by providing a sense of 44 and normalcy (常态), children can lower their 45 levels and return to a routine. Only then can they start to create a narrative (叙事) around what has happened, so that they 46 that something has happened and that they’ re safe, thus 47 their uncertainty and fear.Besides 48 day camp activities, such as arts and crafts, and games like tag (拔河), the program offered other activities that were specially designed to help kids deal with psychological suffering. Mental health professionals were on site to help 49 emotional issues when they came up for kids.Children ultimately guide the program at Project: Camp, while the adults allow them the 50 to talk through feelings that might arise throughout the day. There are frequent 51 wellness checks, during which kids are 52 to rate their feelings from 1 to 10. “Gratitude circles” invite kids to share what makes them 53 . Exercises like these can give kids opportunities to have their own 54 heard.For Emory, her time at the camp gave her a chance to 55 with friends while her school was paused, letting her simply be a kid again without worries.41. A. cut off B. set free C. left out D. brought back42. A. recall B. recover C. balance D. focus43. A. disasters B. diseases C. conflicts D. injuries44. A. purpose B. relief C. belonging D. safety45. A. risk B. violence C. stress D. expectation46. A. imagine B. decide C. repeat D. understand47. A. confirming B. rating C. ending D. admitting48. A. outdoor B. typical C. creative D. cultural49. A. address B. present C. provide D. motivate50. A. energy B. wisdom C. power D. space51. A. digital B. physical C. mental D. formal52. A. paid B. encouraged C. forced D. seen53. A. hopeful B. joyful C. grateful D. peaceful54. A. story B. plan C. dream D. opinion55. A. compete B. camp C. connect D. study第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)。“China will have 75 percent of its wild animals and 80 percent of its wild plants on land under the national key protection system by 2025.” the National Forestry and Grassland Administration said. So far, the national key wildlife protection rate 56 (rise) to 74 percent, up from 71 percent last year. Its announcement coincided with the International Day for Biological Diversity, the theme of 57 was “Building 58 shared future for all life” this year.The administration said that China’s 59 (achieve) in protecting wild animals were partly due to releasing wild species into nature reserves after artificial breeding. 60 was said that nine milu deer fawns (小鹿) were recently born in the Daqingshan National Nature Reserve in the Inner Mongolia autonomous region. The fawns were released into the wild in September 61 (follow) artificial breeding in Beijing and Jiangsu province.“This result showed that close monitoring and health management by researchers led to the successful reintroduction of the deer 62 the wild,” the administration said. Artificial breeding has helped to increase the population of some species that had 63 (previous) disappeared in the wild. As for other wild populations, the panda population has increased from 1, 114 in the 1980s to 1,864, 64 the number of wild Asian elephants also increased from about 180 to 300 over the same period. Up to now, 206 species of rare and 65 (endanger) plants have returned to the wild.第四部分 写作 (共两节,总分40分)第一节 应用文 (满分20分)假定你是李华,你从网络上得知市博物馆正在招募暑期的英语讲解志愿者。请你用英语给负责外国游客接待的博物馆负责人Mr. Smith写一封自荐信。内容包括:1. 表达意愿;2. 自荐理由:3. 恳请获准。参考词汇:1. recruit 招募 2. volunteer interpreter 英语讲解志愿者注意:1. 词数应为100左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。Dear Mr. Smith,____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Hua第二节:仿写句子(每题10分,共20分)1. I do hope that print newspaper keeps on so that I can keep the tradition of sending my daughter newspaper cuttings, just as her grandmother has done for me. Not until we see the newspaper cuttings can we remember the precious moments.仿写:我的确相信阅读的习惯能保持下去,以至于我们能传播知识,就正如我们的老师为我们所做的。直到我们打开书籍我们才能发现和欣赏生活之美。____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________2. The AI tool’s main strength lies in helping travelers to plan their trip or find activities at their destination, but it is not yet complex enough to help with things like booking a flight. It is the point where a travel agent may still come in for some.仿写:这款在线翻译工具的主要优势在于帮助学生们理解外国课文或用简单语言进行交流,但它还无法强大到能翻译经典文学作品。这点正是它需要改进的地方。____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 展开更多...... 收起↑ 资源列表 (英语答案).docx 高2024级英语考试(阶段一).docx