资源简介 / 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科2025-2026学年五年级英语上册期中复习考点培优牛津译林版专题22 阅读理解-任务型学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________1.阅读故事,根据故事内容顺序给下列插图标序号。There is a tall tree in the forest. A little snail(蜗牛) lives at the bottom(底部) of the tree. One day, he wants to climb to the top(顶部) of the tree to see the big world, so he climbs slowly along the big trunk(树干).He meets a cute monkey. The monkey says, “You don’t have a long tail and you can’t climb to the top of the tree.” The snail doesn’t listen to the monkey.Then he meets a beautiful butterfly. The butterfly says, “I have two wings and can fly high, but you don’t have wings, so it’s difficult for you to climb to the top of the tree.” The snail doesn’t give up. He goes on climbing.He sees a tall giraffe(长颈鹿) and the giraffe says,“Stop climbing, little snail. You don’t have a long neck and you can’t get to the top of the tree.” The snail doesn’t stop. He just wants to have a try.At last, he gets to the top of the tree. Wow! He can see the big world now. ( ) ( ) ( ) ( ) ( )It is a fine day today. My parents and I go out for a picnic. We go to the foot of the hill. There are many green trees on the hill. There is a lake at the foot of the hill. A lot of people are near the lake. There are a lot of fish in the lake. We bring some cakes, pies and drinks. We have our lunch at eleven o’clock. After lunch, we fly kites, listen to music and read books. We have a good time.2.My parents and I go out for .3.There are many on the hill.4.There is a lake .5.We bring some and drinks for lunch.6.We after lunch.This is a picture of my room. Can you see my bed It is here. It is nice. There are many books on the desk. My chair is behind the desk. Look! There's a cat on the floor. What's its name Do you know It is Hua Hua. My bag is under the bed. How nice my room is!7.There are many books on the desk. ( )8.My chair is in front of the desk. ( )9.The cat's name is Huan huan. ( )10.What's on the floor Look! This is a photo of my new house. It’s not big but nice. The doors are blue and the walls are white. There are two bedrooms. The big one is for my parents and the small one is for me. Beside the big bedroom, there’s a bathroom. Beside the bathroom, there is a large living room. Can you see the sofa in it It’s white. I like it. The kitchen and the study are not big but very nice. In the study, there’s a computer on the desk and a bookcase beside the desk. There are a lot of books in the bookcase. There is a garden in front of my house. There are some tall trees and beautiful flowers in the garden. I like my house very much.11.The doors are blue and the walls are .12.We have two bedrooms. One is and the other is .13.There is a bathroom the big bedroom.14.There is a in the living room.15.In the study, there is a beside the desk.16.In the , the trees are and the flowers are .Hi, I’m George. I’m a boy. This is my room. Near the window, there is a desk. I often do my homework at the desk. You can see some books, a ruler, a pen, and some flowers on the desk. On the wall near the desk, there is a picture of a cat. There is a clock on my bed. I can put my football under my bed. There is a chair near the desk. I sit there and I can see the trees and the flowers near my house.17.What’s on the wall near the desk 18.Are there any flowers on the desk 19.Where are the trees and flowers 20.Does George often do his homework at the desk 21.Is there a cat near the desk 22.Mike and his friends are all happy. They now have a new school. It’s big and very beautiful. Mike’s classroom is big too. It can hold 48 students. They often have computer lessons in the computer room. Mike’s classmates Lucy and Mary like reading in the nice library. Tim and John like drawing in the art room on Thursday afternoon. After school, they can go to play games in the playground. They all like the new school very much.排序(有一项多余):( )( )( )( )( )( )Peter is ten years old. One day his friend Paul asks him to come to his birthday party. Before Peter leaves (离开) home, his mother says to him, “Be sure to be polite (礼貌) at the party, dear! Don’t want this or that. Don’t want more.” “All right, mum” answer Peter.There are a lot of children at Paul’s party. Paul’s mother gives them some nice food to eat. But she forgets (忘记) to give Peter some. Peter waits (等待) politely. Peter waits and waits. Then he stands up and says loudly, “Does anyone want a clean plate I have one.” Paul’s mother sees him and his empty plate. She says to Peter, “Oh, sorry, I forget you!”23.How old is Peter 24.Who asks Peter to come to his birthday party 25.Is Peter a polite boy 26.Who gives children some nice food 27.What’s the meaning “empty” in Chinese (empty的中文意思是什么)Mr. Smith has an old house. There’s a very big tree behind it. In the tree there’s a tree house. It is small, but there’re many things in it, a bed, a desk and two chairs. On the desk there is a computer. Now, Mr Smith’s son, Jack, is in the tree with his good friends Tom. They like playing computer games very much. Under the tree are the twins, Sally and Molly.Jack: Hi, Sally and Molly, please come up and play computer games.Sally: Sorry, we can’t. Come down, Jack. I find a purse under your desk in the classroom.Jack: What colour is it Molly: It’s black. There’s a photo of your family, and some money, too.Jack: Yes, that’s my purse.Molly: Come down and get it. Here you are.Jack: Thanks very much.Molly: You’re welcome.28.Where is the big tree 29.What’s in the tree house 30.tree house翻译中文31.你能在文中找出come up的反义词么?Dear Ann,Our school is great! There are about 1,800 students and 150 teachers in our school. I go to school from Monday to Friday. I play games with my classmates on Sundays. I have three good friends. One is Li Hong. She is a Chinese girl. The other two are Americans. They are Lucy and Lily. They are very friendly. I like them very much. OK, I must stop here. I have many things to do. Please write to me soon.Yours,Kate32.This is a letter from to .33.How many students and teachers altogether(总共) are there in the school 34.Who are Kate’s good friends 35.将文中画线的句子翻译成汉语。阅读理解。I have a picture of my school. There is a new building in the middle of the picture. There are many flowers and trees near the building. There are twelve classrooms in it. There are twenty-four desks for the students and one desk for the teacher in my classroom. Beside the building there is a big playground. There are some houses next to the building. They are our libraries. Now some students are reading!36.根据短文完成学校的平面图。37.判断下列句子与短文是(T)否(F)相符。 (1) There are many flowers and trees near the building. ( )(2) There are twenty classrooms in the building. ( )(3) There are twenty-four desks for the students in my classroom. ( )(4) Some students are reading in the classroom. ( )根据绘本内容,完成下列任务。A little elephant has a long trunk (象鼻). He is proud of it. He often says to his friends. “Look at my long trunk. It’s great!” One day, a cow and a horse are playing. The little elephant sprays (喷射) water at them. The cow and the horse get wet. They are angry and shout at the little elephant, “Go away!”At noon, many animals sleep. The little elephant swings his long trunk. The trunk wakes up the tiger and the monkey. They get away. They don’t like to play with the little elephant.The little elephant goes home sadly. He asks his mum, “Why don’t they like my long trunk ” Mum says, “I have a long trunk too. But they all love me, because I often help them with my trunk.”The little elephant begins to help others with his long trunk. He helps the cow water the garden. He helps the horse clean the window. He helps the goat put out the fire. Now they all like his long trunk.38.根据故事情节,给下列图片排序,把序号填写在括号中。( ) ( ) ( )( ) ( ) ( )39.根据短文内容,选择正确答案。(1) “He is proud of it.” 猜猜句中画线单词的中文意思。( )A.烦恼的 B.骄傲的 C. 兴奋的(2) What does NOT the little elephant do ( )A.He tells his mum not to spray water at othersB.He swings the trunk and wakes up the tiger and the monkey.C. He helps the horse clean the window with his trunk.(3) What do the animals think of the little elephant finally ( )A.They like his trunk because it is long.B.They don’t like his trunk any longerC. They like him because he helps them with his trunk.(4) The best title (最好的题目)for the passage is “_________”. ( )A.A little elephant’s trunk B.Animals on the farm C. I love you, Mum.阅读对话,选择对话中合适的内容填空。In the forest, there is a pig. He has a bad habit (习惯). He does not wash himself, so he is always very dirty (脏的). One day, he wants to play with the rabbit.Pig: Hi, rabbit! Let’s play together.Rabbit: You are dirty. I don’t want to play with you. You should (应该) brush your teeth every day. I keep my teeth clean and white.Then the pig wants to play with the cow.Pig: Hi, Cow. Let’s play together.Cow: You are dirty and you smell bad. I don’t want to play with you. You should take a bath every day.Then the pig wants to play with the elephant.Pig: Hello, Elephant. Let’s play together.Elephant: OK, but let me make you clean.The elephant sprays some water on the pig with his trunk (鼻子). The pig becomes clean soon.Finally, the rabbit and the cow come back. They play together happily.In the forest, there is a 40 pig. He wants to 41 a rabbit, a cow and 42 . The rabbit doesn’t 43 the pig because he thinks the pig should 44 his teeth every day to keep them 45 . The cow thinks the pig should 46 every day. Then, the elephant 47 with his trunk on the pig. The pig is 48 soon. Finally, the pig, the rabbit, the cow and the elephant 49 .阅读短文,选择正确答案或填空。A story says there are ten suns in the sky. The weather is very hot. Plants (植物) cannot grow. Animals cannot live long. People are in a hard life. There is a man. His name is Yi. He shoots (射) down nine suns. The weather gets cool. People are very happy.50.The weather is very ________ when there are ten suns. ( )A.cool B.hot C.cold51.He shoots (射) down nine suns. means (意思) ________.( )A.他射下九个太阳。 B.他发射九个太阳。 C.他射下九个月亮。52.I think Yi is very ________. ( )A.afraid B.hungry C.strong53.The weather gets cool. People are very .54.At last (最后), there is only (只有) sun.阅读短文,选择合适的图片和句子帮助动物园完成海报吧!A.They can play many games. B.They are black and white. C. The two big ears are like two fans. D. E.Welcome to Animal WorldThey are the animas of our country. 55 They have small tails and fat bodies. They look like cats and bears. They like eating bamboo very much.56 It’s a kind of bird. It has a small head and a long tail. Its tail is colorful. It’s so beautiful when it opens its tail.57 It is the largest (最大的) animal on land today. It’s grey. It has a long nose. The four legs are large and strong. 58 It always uses its long nose to eat and have a bath.They live in the water. Their bodies are very long. They are very clever and friendly. 59 They can give us a show. You will love the show.I like animals. I have an animal friend.My animal friend is a dog. It’s brown. It looks very lovely. It has two big eyes and two small ears. It has four short legs. It has a short tail too. It’s very soft. It likes running and playing games. It can run well. It runs as fast as me.Do you like my animal friend 60.Is your animals friend a dog 61.How many eyes does it have 62.Does it have two small ears 63.How many legs does it have 64.What can it do 阅读短文,根据短文内容,在横线上写出人物的名字。Most people have hobbies. A hobby is something people like doing. Anything can be a hobby. Look at these kids.Mary likes growing flowers. Her garden is beautiful. Kate likes making clothes. She sometimes makes nice clothes for her doll. Jimmy likes painting. He has painting lessons every week. He can draw nice pictures. Tommy likes skating. He often skates in the park. Ben has a nice camera. He likes taking photos everywhere.What hobbies do you enjoy Just find something that makes you happy and have fun!65.66.67.68.69.阅读理解。Most people have hobbies. A hobby is something people like doing Most hobbies make people happy. What hobbies do you like Mary like growing flowers. She thinks her garden is beautiful. Kate likes making clothes. She sometimes makes nice clothes for her doll. Jimmy likes drawing. He draws nice pictures. Tommy likes skating. He sometimes skates in the park. Ben likes reading books. He often reads books in the Shuyang Library.Anything can be a hobby. It can be reading, playing, drawing or doing sports. Just find something that makes you happy and have fun!70.根据短文内容,选择正确的答案。(1) Most hobbies make people _______. ( )A.sad B.happy C. beautiful(2) Which is Mary’s hobby ( )A.Growing flowers. B.Drawing. C. Reading books.(3) The underline word “clothes” means “_______” in Chinese. ( )A.颜色 B.衣服 C. 珠宝71.根据短文内容,回答下面问题。(1) What does Tommy like doing (2) Where does Ben often read books What are their hobbies Tom, Mike, Ben and Jack are good friends, but they have different hobbies. One of them likes drawing. One likes skating. One likes singing and one likes playing football.We know that:※Tom doesn’t like drawing. He doesn’t like playing football, either(也).※Mike doesn’t like drawing. He doesn’t like singing, either.※If Tom doesn’t like singing. Ben will not like drawing.※Jack doesn’t like drawing. He doesn’t like playing football, either.What do they each like doing 72.Tom likes73.Mike likes74.Ben likes75.Jack likesMost people have hobbies. A hobby is something people like doing. What hobbies do you enjoy Mary likes growing flowers. She thinks her garden is beautiful. Kate likes making clothes. She sometimes makes nice clothes for her doll. Jimmy likes drawing. He draws nice pictures. Tommy likes skating. He sometimes skates in the park. Ben likes reading books. He often reads books in the library. Anything can be a hobby. It can be reading, playing, drawing or sports. Just find something that makes you happy and have fun!76.看图,根据短文内容,在相应的横线上写出人物的名字。(1)(2)(3)(4)77.判断句子是否与短文相符,相符的写“T”,不符的写“F”。(1) Hobbies can make people happy. ( )(2) Ben often reads books at school. ( )(3) Playing, reading, drawing or sports can become hobbies. ( )78.My name is Tom, I’m ten years old. My friends and I have many hobbies. Jenny is ten. She likes playing football. She can play it very well. Tommy and Danny are eleven. They both like reading. They have a lot of picture books. Lily is eleven, too. She likes skiing. Mark is ten. He likes climbing. I like playing with yo-yos. I usually play with my friends. We are very happy every day.My friends’ hobbiesName Age(年龄) HobbiesJenny TenTommy and Danny ReadingLily ElevenMark TenTen Playing with yo-yos/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科21世纪教育网(www.21cnjy.com)21世纪教育网(www.21cnjy.com)参考答案及试题解析1.5 4 2 3 1【导语】本文主要讲述了蜗牛不顾猴子,蝴蝶,长颈鹿的劝告,坚持爬树,最后到达树顶,看到美丽的世界的故事。【详解】根据“A little snail(蜗牛) lives at the bottom(底部) of the tree.”可知树下有一只蜗牛,第五幅图符合题意,排序1。根据“He meets a cute monkey. ”可知蜗牛遇到一只猴子,第三幅图符合题意,排序2。根据“Then he meets a beautiful butterfly.”可知蜗牛遇到一只蝴蝶,第四幅图符合题意,排序3。根据“He sees a tall giraffe(长颈鹿) and the giraffe says,”可知蜗牛遇到一只长颈鹿,第二幅图符合题意,排序4。根据“At last, he gets to the top of the tree. Wow! He can see the big world now.”可知最后蜗牛到达树顶,看到了美丽的世界,第一幅图符合题意,排序5。故答案为54231。2.a picnic 3.green trees 4.at the foot of the hill 5.cakes, pies 6.fly kites, listen to music and read books【导语】本文讲述了作者和他的父母出去野餐的故事。2.句意:我和我的父母出去______。根据“My parents and I go out for a picnic.”可知是去野餐。故答案为a picnic。3.句意:在山上有很多_____。根据“There are many green trees on the hill.”可知有很多绿树。故答案为green trees。4.句意:______有一个湖。根据“There is a lake at the foot of the hill.”可知是在小山的脚下。故答案为at the foot of the hill。5.句意:我们带了一些______和饮料作为午餐。根据“We bring some cakes, pies and drinks. ”可知是蛋糕,馅饼和饮料。故答案为 cakes, pies。6.句意:午饭后我们______。根据“After lunch, we fly kites, listen to music and read books. ”可知是放风筝,听音乐和读书。故答案为fly kites, listen to music and read books。7.T8.F 9.F 10.There is a cat. / A cat.【分析】短文大意:短文介绍了我的房间里的物品。7.句意:书桌上有许多书。根据短文中的There are many books on the desk.可知书桌上有许多书,该句与短文相符,故答案为T。8.句意:我的椅子在书桌前面。根据短文中的My chair is behind the desk.可知我的椅子在书桌后面,该句与短文不相符,故答案为F。9.句意:这只猫的名字叫欢欢。根据短文中的There's a cat on the floor. What's its name Do you know It is Hua Hua. 可知这只猫的名字叫花花,该句与短文不相符,故答案为F。10.句意:地板上有什么?根据短文中的There's a cat on the floor.可知地板上有一只猫,该句答语为There is a cat.或A cat.故答案为There is a cat. / A cat.11.white 12.big small 13.beside 14.sofa 15.bookcase 16.garden tall beautiful【导语】本文通过照片介绍了我的新家,主要介绍家里的房间及房间里的物品。11.句意:门是蓝色的,墙是_____。根据“The doors are blue and the walls are white. 门是蓝色的,墙是白色的。”可知该空应填white白色的。故答案为white。12.句意:我们有两间卧室。一间是_____。另一间是_____。根据“The big one is for my parents and the small one is for me. 大的一间是给我父母的,小的是给我的。”可知卧室是一间大的,一间小的,第一个空可以填big大的,第二个空可以填small小的。故答案为big;small。13.句意:大的卧室_____有一个洗手间。根据“Beside the big bedroom, there's a bathroom. 在大卧室旁边,有一个浴室。”可知该空应填beside在……旁边,故答案为beside。14.句意:在客厅有一个_____。根据“Can you see the sofa in it 你能看见里面的沙发吗?”可知客厅里有一个沙发,该空应填sofa沙发,故答案为sofa。15.句意:在书房里,书桌旁边有一个_____。根据“In the study, there’s a computer on the desk and a bookcase beside the desk. 在书房里,书桌上有一台电脑,书桌旁边有一个书架。”可知该空应填bookcase书架,故答案为bookcase。16.句意:在_____里,树是_____,花是_____。根据“There are some tall trees and beautiful flowers in the garden. 花园里有一些高大的树和美丽的花。”可知第一个空应填garden花园,第二个空应填tall高的,第三个空应填beautiful。故答案为garden;tall;beautiful。17.There is a picture of a cat on the wall near the desk. 18.Yes, there are. 19.They are near George’s house. 20.Yes, he does. 21.No, there isn’t.【分析】短文大意:描述乔治房间的物品摆放位置。17.句意:桌子旁边的墙上有什么?根据On the wall near the desk, there is a picture of a cat.可知在桌子旁边的墙上,有一幅猫的画。故答案为There is a picture of a cat on the wall near the desk.18.句意:桌子上有一些花吗?根据You can see some books, a ruler, a pen, and some flowers on the desk.可知桌子上有一些书,一把尺子,一支钢笔和一些花。答语是肯定回答,故答案为Yes, there are.19.句意:树和花在哪里?根据I sit there and I can see the trees and the flowers near my house.可知树和花在乔治的房子附近,故答案为They are near George’s house.20.句意:乔治经常在桌子上做作业吗?根据Near the window, there is a desk. I often do my homework at the desk. 可知乔治经常在桌子上做作业。答语是肯定回答,故答案为Yes, he does.21.句意:桌子附近有一只猫吗?根据On the wall near the desk, there is a picture of a cat.可知在桌子旁边的墙上,有一幅猫的画。不是有一只猫,答语是否定的,故答案为No, there isn’t.22.1 / 43 2 5【导语】本文主要写的是迈克的新学校。【详解】根据文中句子“Mike’s classroom is big too.”可知首先写了迈克的教室,第一幅图片上是教室,标序号1。根据文中句子“They often have computer lessons in the computer room.”可知第二个写到的地方是电脑室,第五幅图片上是电脑室,标序号2。根据文中句子“Mike’s classmates Lucy and Mary like reading in the nice library.”可知第三个写到的地方是图书馆,第四幅图片是图书馆,标序号3。根据文中句子“Tim and John like drawing in the art room on Thursday afternoon.”可知第四个写到的地点是美术室,第三幅图片上是美术室,标序号4。根据文中句子“After school, they can go to play games in the playground.”可知第五个提到的地点是操场,第六幅图片上是操场,标序号5。故答案为1/4325。23.Peter is ten years old. 24.His friend Paul asks him to come to his birthday party. 25.No, he isn’t. 26.Paul’s mother. 27.空的。【分析】短文大意:彼得去参加保罗的生日聚会上发生的故事。23.问句句意:彼得多大了?根据Peter is ten years old.可知他十岁了。故答案为Peter is ten years old.24.问句句意:谁让彼得来参加他的生日聚会?根据One day his friend Paul asks him to come to his birthday party. 可知是保罗。故答案为His friend Paul asks him to come to his birthday party.25.问句句意:彼得是一个有礼貌的男孩吗?Then he stands up and says loudly, “Does anyone want a clean plate I have one.” 可推断他不礼貌。故做否定回答,故答案为No, he isn’t.26.问句句意:谁给孩子们一些好吃的食物?There are a lot of children at Paul’s party. Paul’s mother gives them some nice food to eat. 可知是保罗的妈妈。故答案为Paul’s mother.27.问句句意:empty的中文意思是什么? 根据Paul’s mother sees him and his empty plate. 可知意思为空的。故答案为空的。28.It’s behind Mr. Smith’s old house. 29.There’s a bed, a desk, a computer and two chairs. 30.树屋 31.Come down【分析】短文大意:介绍史密斯先生家房后大树上的房屋。28.句意:那棵大树在哪?根据Mr. Smith has an old house. There’s a very big tree behind it.可知在史密斯夫人家的房后,故答案为It’s behind Mr. Smith’s old house.29.句意:树屋里有什么?根据It is small, but there’re many things in it, a bed, a desk and two chairs.可知有一张床,一个课桌和两把椅子。故答案为There’s a bed, a desk, a computer and two chairs.30.句意:tree树,house房子,名词词组,译为树屋,故答案为树屋。31.句意:你能在文中找出come up的反义词么?come up译翻译为上来,Sally: Sorry, we can’t. Come down, Jack.可知反义词为come down下来,故答案为come down。32.Kate Ann 33.There are 1,950 students and teachers in the school./1,950. 34.They are Li Hong, Lucy and Lily. 35.我有许多事情要做。【导语】本文是凯特给安写的信,信中的内容包括学校及好朋友。32.句意:这是____写给_____的信。根据开头和结尾,可知这是凯特写给安的信,故答案为Kate,Ann。33.句意:学校里总共有多少学生和老师?根据“There are about 1,800 students and 150 teachers in our school.”,可知学校里总共有学生和老师1950名,故答案为There are 1,950 students and teachers in the school./1,950.34.句意:谁是凯特的好朋友?根据“I have three good friends. One is Li Hong. She is a Chinese girl. The other two are Americans. They are Lucy and Lily.”,可知李红,露西和莉莉是凯特的好朋友,故答案为They are Li Hong, Lucy and Lily.35.I我,have有,many许多,things事情,to do去做,句子是陈述句,故答案为我有许多事情要做。36.libraries classrooms playground 37.T F T F【解析】36.There is a new building in the middle of the picture. There are twelve classrooms in it. 可知照片中间是教室,中间的框里填classrooms;Besides the building there is a big playground.可知最右边的框里填playground;There are some houses next to the building. They are our libraries.可知最左边的框里填libraries。故答案为libraries classrooms playground。37.(1)题干句意:大楼附近有许多花草树木。根据“There are many flowers and trees near the building.”可知题干与原文相符。故答案为T。(2)题干句意:大楼里有20个教室。根据“There are twelve classrooms in it.”可知大楼里有12个教室,题干与原文不符。故答案为F。(3)题干句意:在我的教室里有24张供学生使用的课桌。根据“There are twenty-four desks for the students”可知题干与原文相符。故答案为T。(4)题干句意:一些学生正在教室里看书。根据“They are our libraries. Now some students are reading!”可知一些学生正在图书馆里看书,题干与原文不符。故答案为F。38.1 5 4 2 6 3 39.B A C A【导语】本文主要讲了小象用象鼻帮助其它动物的故事。38.根据文中“The little elephant sprays (喷射) water at them. The cow and the horse get wet.”可知首先小象用象鼻朝奶牛和马喷水,他们全身都湿了,图片1是小象朝奶牛和马喷水,排序号1;根据文中“The little elephant swings his long trunk. The trunk wakes up the tiger and the monkey.”可知中午时小象甩他的鼻子,惊醒了老虎和猴子,图片4是小象惊醒了老虎和猴子,排序号2;根据文中“He asks his mum, “Why don’t they like my long trunk ””可知小象回家问妈妈,大家为什么不喜欢他的长鼻子,图片6是在向象妈妈问问题,排序号3;根据文中“He helps the cow water the garden.”可知小象帮奶牛浇花园,图片3是在浇花园,排序号4;根据文中“He helps the horse clean the window.”可知小象帮马擦窗户,图片2是在擦窗户,排序号5;根据文中“He helps the goat put out the fire. ”可知小象帮山羊灭火,图片5是在灭火,排序号6;故答案为154263。39.(1) 根据下文可知,小象对他的长鼻子是感到骄傲的,故选B。(2) 句意:小象没有做什么?A他告诉妈妈不要朝其他动物喷水。B他摆动他的鼻子并惊醒了老虎和猴子。C他用鼻子帮助马擦窗户。根据文中“The little elephant swings his long trunk. The trunk wakes up the tiger and the monkey.”和“He helps the horse clean the window.”可知小象摆动他的鼻子并惊醒了老虎和猴子,用鼻子帮马擦窗户,没有告诉妈妈不要朝其他动物喷水,故选A。(3) 句意:最终动物们认为小象怎么样?A他们喜欢他的象鼻,因为它是长的。B他们不再喜欢他的象鼻。C他们喜欢小象,因为小象用象鼻帮助他们。根据文中“Now they all like his long trunk.”可知最终大家都喜欢用象鼻帮助他人的小象,故选C。(3) 句意:这篇短文最好的题目是“ ”A小象的的象鼻,B农场里的动物,C我爱你,妈妈。通过阅读可知本文主要讲了小象的象鼻,故选A。40.dirty 41.play with 42.an elephant 43.want to play with 44.brush 45.clean and white 46.take a bath 47.sprays some water 48.clean 49.play together happily【导语】本文主要讲述了一只脏兮兮的小猪和它的动物朋友们的故事。40.句意:在森林里,有一只脏兮兮的猪。根据文中“He does not wash himself, so he is always very dirty (脏的).”可知这只猪是脏的,dirty脏的,符合语境,故答案为dirty。41.句意:他想要和一只兔子,一头牛和一头大象一起玩。根据文中“One day, he wants to play with the rabbit.”,“Then the pig wants to play with the cow.”和“Then the pig wants to play with the elephant.”可知这只猪想要和一只兔子,一头牛和一头大象一起玩,play with和……一起玩,符合语境,want to后跟动词原形,故答案为play with。42.句意:他想要和一只兔子,一头牛和一头大象一起玩。根据文中“Then the pig wants to play with the elephant.”可知这只猪想要和一头大象一起玩,an elephant一头大象,符合语境,故答案为an elephant。43.句意:这只兔子不想和这只猪一起玩,因为他认为这只猪应该每天刷牙来保持它们洁白又干净。根据文中“You are dirty. I don’t want to play with you.”可知兔子不想和猪一起玩,want to play with想要和……一起玩,符合语境,doesn’t后跟动词原形,故答案为want to play with。44.句意:这只兔子不想和这只猪一起玩,因为他认为这只猪应该每天刷牙来保持它们洁白又干净。根据文中“You should (应该) brush your teeth every day.”可知兔子认为猪应该每天刷牙,brush刷,符合语境,should后跟动词原形,故答案为brush。45.句意:这只兔子不想和这只猪一起玩,因为他认为这只猪应该每天刷牙来保持它们洁白又干净。根据文中“I keep my teeth clean and white.”可知兔子认为猪应该让牙保持洁白又干净,clean and white洁白又干净,符合语境,故答案为clean and white。46.句意:这头牛认为这只猪应该每天洗澡。根据文中“You should take a bath every day.”可知牛认为这只猪应该每天洗澡,take a bath洗澡,符合语境,should后跟动词原形,故答案为take a bath。47.句意:然后,大象用他的鼻子在猪身上喷了一些水。根据文中“The elephant sprays some water on the pig with his trunk (鼻子).”可知大象用他的鼻子在猪身上喷了一些水,spray some water喷一些水,符合语境,句子是一般现在时,主语是第三人称单数the elephant,谓语动词要用spray的第三人称单数形式spyays,故答案为take a bath。48.句意:很快这只猪就干净了。根据文中“The pig becomes clean soon.”可知猪很快就变干净了,clean干净的,符合语境,故答案为clean。49.句意:最后,这只猪、兔子、牛和大象快乐地一起玩。根据文中“They play together happily.”可知他们快乐地一起玩,play together happily快乐地一起玩,符合语境,句子是一般现在时,主语是复数,谓语动词要用动词原形,故答案为play together happily。50.B 51.A 52.C 53.happy 54.one【导语】本文主要讲了后羿射日的故事。50.句意:当天上有十个太阳时,天气非常的 。A凉爽,B炎热,C寒冷。根据文中“The weather is very hot.”可知天气非常炎热,故选B。51.句意:“He shoots (射) down nine suns.”意思是 。通过阅读可知后羿射下了九个太阳,故选A。52.句意:我认为羿非常的 。A害怕,B饥饿,C强壮。根据文中“He shoots (射) down nine suns.”可知后羿射下了九个太阳,非常强壮,故选C。53.句意:天气变得凉爽。人们非常 。根据文中“The weather gets cool. People are very happy.”可知天气变得凉爽,人们非常开心,故答案为happy。54.句意:最后,只有 太阳。根据文中“A story says there are ten suns in the sky.”和“He shoots (射) down nine suns.”可知天上原有十个太阳,后羿射下九个,还有一个太阳,故答案为one。55.B 56.E 57.D 58.C 59.A【导语】本文是介绍了几种动物:熊猫,孔雀,大象,海豚。55.根据前一句“They are the animas of our country. ”可知这是我们国家的动物,图片是熊猫,本题应该是对熊猫的介绍,B选项“它们是黑白相见的。”符合题意,故选B。56.根据“It’s a kind of bird. It has a small head and a long tail.”可知它是一种鸟,它有小脑袋和长尾巴,这应该是孔雀,E符合题意,故选E。57.根据“It is the largest (最大的) animal on land today. It’s grey. It has a long nose.”可知它是陆地上最大的动物。它是灰白色的。它有长鼻子。这应该是大象,D符合题意,故选D。58.根据“根据“It is the largest (最大的) animal on land today. It’s grey. It has a long nose.”可知它是陆地上最大的动物。它是灰白色的。它有长鼻子。这是大象,本题应该是介绍大象,C选项”这两个大耳朵像扇子。”符合题意,故选C。59.根据图片可知,本段介绍的是海豚,A选项”它们会玩很多游戏。”符合题意,故选A。60.Yes, it is. 61.It has two big eyes. 62.Yes, it does. 63.Four. 64.It can run.【分析】60.句意:你的动物朋友是条狗吗?根据My animal friend is a dog. 可知是条狗。故答案为Yes, it is.61.句意:它有多少只眼睛?根据 It has two big eyes and two small ears. 可知是有两个大眼睛,故答案为It has two big eyes.62.句意:它有两只小耳朵吗?根据 It has two big eyes and two small ears. 可知是两只小耳朵,故答案为Yes, it does.63.句意:它有多少只腿?根据 It has four short legs. 可知有四条腿。故答案为Four.64.句意:它会做什么?根据 It can run well. 可知可以跑得好。故答案为It can run.65.Ben 66.Tommy 67.Mary 68.Jimmy 69.Kate【导语】本文介绍了一些孩子的爱好。65.根据“Ben has a nice camera. He likes taking photos everywhere.”,可知喜欢拍照的是Ben,故答案为Ben。66.根据“Tommy likes skating”,可知Tommy喜欢滑冰,故答案为Tommy。67.根据“Mary likes growing flowers.”,可知玛丽喜欢种花,故答案为Mary。68.根据“Jimmy likes painting.”,可知Jimmy喜欢画画,故答案为Jimmy。69.根据“Kate likes making clothes.”,可知Kate喜欢做衣服,故答案为Kate。70.B A B 71.He likes skating. He often reads books in the Shuyang Library.【导语】本文讲述了玛丽,凯特等几人的爱好。70.(1)句意:大多数爱好使人们_______。A难过的,B开心的,C漂亮的,根据“Most hobbies make people happy.”可知是使人们开心。故选B。(2)句意:哪一个是玛丽的爱好?A种花,B画画,C读书,根据“ Mary like growing flowers.”可知是种花。故选A。(3)句意:划线单词“clothes”的中文意思是_______。根据“ Kate likes making clothes. ”可知凯特喜欢做衣服。故选B。71.(1)句意:汤米喜欢做什么?根据“ Tommy likes skating.”可知他喜欢滑冰。故答案为He likes skating。(2)句意:本经常在哪里读书?根据“He often reads books in the Shuyang Library.”可知是在沭阳图书馆。故答案为He often reads books in the Shuyang Library.72.singing 73.playing football 74.drawing 75.skating【导语】本文主要讲述了汤姆、迈克、本和杰克的兴趣爱好。72.句意:汤姆喜欢________。根据第一段可知,他们中的一个喜欢画画,一个喜欢滑冰,一个喜欢唱歌,一个喜欢踢足球。根据“If Tom doesn’t like singing. Ben will not like drawing.”及第三题可知,本喜欢画画,所以汤姆喜欢唱歌,故答案为singing。73.句意:迈克喜欢________。根据“Tom doesn’t like drawing. He doesn’t like playing football, either(也).”和“Jack doesn’t like drawing. He doesn’t like playing football, either.”可知,汤姆和杰克都不喜欢踢足球,本喜欢画画,本题用排除法,所以迈克喜欢踢足球,故答案为playing football。74.句意:本喜欢_________。根据语篇可知,汤姆、迈克和杰克都不喜欢画画,所以本喜欢画画,故答案为drawing。75.句意:杰克喜欢_________。汤姆喜欢唱歌,迈克喜欢踢足球,本喜欢画画,本题用排除法,所以杰克喜欢滑冰,故答案为skating。76.Tommy Kate Jimmy Mary 77.T F T【导语】本文讲了一些人的兴趣爱好。76.(1)根据“Tommy likes skating.”,可知汤米喜欢滑冰,故答案为Tommy。(2)根据“Kate likes making clothes.”,可知凯特喜欢做衣服,故答案为Kate。(3)根据“Jimmy likes drawing.”,可知吉米喜欢画画,故答案为Jimmy。(4)根据“Mary likes growing flowers.”,可知玛丽喜欢种花,故答案为Mary。77.(1)句意:爱好可以让人快乐。根据“A hobby is something people like doing. Just find something that makes you happy and have fun!”,可知爱好可以让人快乐,故答案为T。(2)句意:本经常在学校看书。根据“Ben likes reading books. He often reads books in the library.”,可知本经常在图书馆看书,故答案为F。(3)句意:玩耍、阅读、绘画或运动可以成为爱好。根据“Anything can be a hobby. It can be reading, playing, drawing or sports.”,可知玩耍、阅读、绘画或运动可以成为爱好,故答案为T。78.Playing football Eleven Skiing Climbing Tom【分析】短文大意:短文介绍了汤姆和他朋友们的年龄和爱好。【详解】1.根据短文中的She likes playing football.可知詹妮的爱好是踢足球,该空为Playing football,故答案为Playing football。2.根据短文中的 Tommy and Danny are eleven. 可知汤米和丹尼都是十一岁,该空为Eleven,故答案为Eleven。3.根据短文中的Lily is eleven, too. She likes skiing.可知莉莉的爱好是滑雪,该空为Skiing,故答案为Skiing。4.根据短文中的Mark is ten. He likes climbing. 可知马克的爱好是登山,该空为Climbing,故答案为Climbing。5.根据短文中的My name is Tom, I’m ten years old.I like playing with yo-yos.可知汤姆喜欢玩悠悠球,该空为Tom,故答案为Tom。21世纪教育网(www.21cnjy.com)21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源预览