资源简介 2025-2026学年七年级英语上学期期中测试(一)(湖南长沙专用,人教版2024)学校 班级 姓名 考号第一部分 听力(共两节,满分20分)第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读两遍。1.A.A pencil. B.A box. C.A pair of glasses.2.How is Kang Kang A.He is five. B.He is tall. C.He is OK.3.A.Cindy’s friend. B.Cindy’s sister. C.Cindy’s mother.4.Where are the two speakers A.At home. B.At school. C.At the hospital.5.What’s John’s favourite subject A.Math. B.Art. C.English.第二节(共15小题;每小题1分,满分15分)听下面6段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听对话,回答下列各小题。6.What’s the best day of the week for Jack A.Monday. B.Tuesday. C.Friday.7.What subject does Mary like best A.Art. B.Maths. C.Science.8.How does Jack like maths A.He also thinks it’s useful.B.He also thinks it’s difficult.C.He also thinks it’s interesting.听第二段对话,回答下列小题9.What colour is Jack’s bag A.It’s yellow. B.It’s green. C.It’s black.10.Where is Toby now A.In the school. B.In the zoo. C.At home.11.What’s Toby’s phone number A.3249595. B.3239698. C.3239695.听第一段对话,回答下列小题。12.How many geese do the girl’s grandparents have A.Five. B.Six. C.Seven.13.What colour are the horses A.They’re black. B.They’re white. C.They’re brown.14.How many horses do the girl’s grandparents have A.One. B.Two. C.Three.听材料,回答小题。15.Where does Peter come from A.China. B.America. C.Japan.16.What does Peter look like A.He has blue eyes and black hair. B.He has black eyes and black hair. C.He has black eyes and brown hair.17.What sport does Peter like A.Volleyball. B.Basketball. C.Football.听下面一段独白,回答下列各小题。18.Where is Sally now A.In China. B.In England. C.In America.19.Where is Tommy A.On the bed. B.On the chair. C.On the sofa.20.What is Sally’s father A.A teacher. B.A doctor. C.A farmer.听材料,回答各小题。21.How many students are there in the school A.100. B.300. C.1, 200.22.Where is the library A.In the middle of the school. B.Next to the classroom building.C.Behind the sports field.23.Which of the following is TRUE A.Teachers’ offices are small rooms.B.The library is outside the school.C.The writer likes the dining hall best.第二部分 阅读(共两节,满分30分)第一节(共10小题;每小题2分,满分20分)阅读下列材料,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。AName: Nezha Age (年龄): 12 City (城市): Chentangguan QQ number: 20109070888 Favorite (最喜欢的) color: RedName: Elsa Age (年龄): 20 City (城市): New York QQ number: 20109070165 Favorite (最喜欢的) color: BlueName: Conan Edogawav Age (年龄): 6 City (城市): Tokyo (东京) QQ number: 20109070546 Favorite (最喜欢的) color: White24.How old is Nezha A.8. B.10. C.12.25.Where does Conan Edogawav from A.New York. B.Chentangguan. C.Tokyo.BHello, boys and girls! My name is Mark. I am 9 years old. I’m in No. 8 Middle School. Our school is big and nice. This is my classroom (教室) and here is my desk (书桌). Look! A photo of my family is on it .The man (男子) in black and the woman (女子) in yellow are my parents Edward and Rose. They are teachers in my school. Who are the man in blue and the woman in purple They are my uncle John and my aunt Sally. John and Sally are office workers (办公室工作人员).Look at those two girls! They are my sisters. The girl in white is Nancy and the girl in orange is Lily. They are very nice girls. Who is the boy in a brown jacket He is John and Sally’s son. His name is George. He and I are the same age (年龄). He is in my school, too.Can you find a boy in a blue jacket in this photo It’s me. Blue is my favorite color. I have a dog in my family. Its name is Jimmy. My family all like it.26.What does the underlined word “it” refer to (指代) A.The school. B.The classroom. C.The desk. D.The family.27.Who is the woman in purple A.Lily’s aunt. B.George’s aunt. C.John’s sister. D.Nancy’s mother.28.The structure of the passage may be _______. (本篇文章的结构是)A. B.C. D.29.What does the passage mainly talk about (主要谈论) A.Mark’s favorite teacher. B.Mark’s family life (生活).C.Mark’s school life. D.Mark’s family photo.CWelcome to our new school, No. 6 Middle School. It is a big school with many buildings. In the school you can see some beautiful trees and flowers. The teachers are in the office building and the students are in the classroom building. The big playground is behind the office building. After class, students can play in it. The library is behind the classroom building, and students can borrow some books from it. The food of the dining hall is very good and all of us like it. There are a lot of famous teachers. The students here are smart and like to learn.30.What’s No. 6 Middle School like A.It’s old. B.It’s small. C.It’s hot. D.It’s big.31.Where do the teachers work A.In the classroom building. B.In the office building.C.In the library. D.In the dining hall.32.Where is the playground A.It is behind the classroom building. B.It is next to the dining hall.C.It is behind the office building. D.It is in front of the classroom building.33.How is the food of the dining hall A.Good. B.Smart. C.Happy. D.Bad.第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。每个选项仅使用一次。I’m Sara. 34 At school, we have nine subjects— maths, English, Chinese, science, geography, history, art,PE and music. My mother is a Chinese teacher and she says Chinese is beautiful and important. I like Chinese. 35 I also like history. It is my favourite subject. My history teacher — Mr Brown, is great fun. 36Mr Green is my maths teacher. 37 My science teacher, Mrs Smith, is nice. I listen to her carefully (认真地) in class. But I can’t do well in the science test. I don’t know why. This subject is really difficult for me.We always have art, PE or music in the afternoon. 38 In PE class, I like to play ping-pong with my PE teacher. Mrs Miller plays very well.根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。A.I always read Chinese books before I go to bed.B.I’m a middle school student.C.He says maths is useful and interesting, but I think it is boring.D.For me, the classes in the afternoon are fun and relaxing.E.In his history classes, I can learn many interesting stories.第三部分 语言运用(共两节,满分25分)第一节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C三个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Dear Li Jie,Hi! Your name and email address are on the Friendship Page. I would like to be your 39 . My name is Simon. I am twelve years old. How old are you I am 163 cm tall. I have short black 40 and brown eyes. My 41 is playing the piano.I live with my 42 in the UK. They are from Beijing. My parents own a Chinese restaurant (餐馆) in Newcastle. I have a 43 . His name is Edward. He is 23. He works as a lawyer in London. How many people are there in your 44 What do they do I am in Grade 7 at Walker School. It is close to my house, so I can walk to school. I am keen on (热衷于) sport. I enjoy playing football in winter and tennis in summer. My best 45 at school is Maths. I want to 46 my maths skills so I work very hard. Do you like Maths You can always 47 to me if you don’t understand a question. I am always 48 to help my friends with their maths problems!Best wishes,Simon39.A.classmate B.helper C.teacher D.friend40.A.nose B.skirts C.socks D.hair41.A.hobby B.fun C.courage D.confidence42.A.friends B.teachers C.parents D.cousins43.A.sister B.brother C.customer D.cousin44.A.school B.family C.city D.class45.A.interest B.friend C.subject D.sport46.A.continue B.start C.end D.improve47.A.turn B.count C.get D.say48.A.interesting B.understanding C.willing D.confident第二节(共10小题;每小题1分,满分10分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当单词或括号内单词的正确形式。Our School’s New Book Corner Wednesday, 10 SeptemberOur school has 49 new book corner in the library. All students can go there to read after class.There 50 (be) a special desk for the library teacher in the corner. She often 51 (ask) us to read carefully. Remember to bring 52 (you) student ID card when you come. Also, please keep the books clean. You can keep a book for two 53 (week). But you should give it back on time 54 others may need it too.The corner is open from 3:30 p.m. to 5:00 p.m. on school days. We believe more students 55 (visit) the library next week. You can find all kinds of interesting 56 (story) there.This is the 57 (one) year for our book corner. Let’s take good care of the books and share the 58 (fun) of reading with each other.第四部分 读写综合(共两节,满分25分)第一节阅读下面短文,根据短文内容回答问题。Dear friend, My name is Teresa Lopez. I live in the center of Buenos Aires and I’m twelve and a half years old. I study in a small school in the city. There are only three buildings in the school: a teaching building, an office building and a dining hall. A playground is in the middle of the school, and students and teachers can play sports there in the morning or after school. The black teaching building is between the school gate and the playground. Behind the playground, the white office building is on the left and the yellow dining hall is on the right. I enjoy the school life. I’m good at music and languages but I like history best: The history lessons are so interesting. When I’m older. I want to be a film star or a dancer, but my parents don’t think that’s a good idea! I like meeting lots of different people, and I’d like to travel around the world. I have only been to the USA, but next summer I hope to visit China. That’s why I’m looking for a pen friend in China. Please send me an email and tell me about your school and your life. Yours, Teresa59.How old is Teresa 60.How many buildings are there in her school 61.Where is the teaching building 62.Why does she like history 63.Which country does she hope to visit next summer 第二节根据要求完成短文写作。64.假设你是李华,你的笔友Teresa Lopez下学期将会作为交换生来到你校学习。她发邮件向你询问关于你们学校的情况,请你参考以下平面图写一封邮件回复她。内容包括:1. 介绍学校的建筑物如教学楼、图书馆、操场等,不少于2个地方;2. 说明课程安排,你最喜欢的科目及原因;3. 表达你对她到来的欢迎与期待。注意:(1)可在图表提示的基础上适当拓展信息。(2)不能照抄原文;不得在作文中出现真实校名、地名和考生的真实姓名。(3)语句连贯,词数80个左右。作文的开头和结尾已给出,不计入总词数。Dear Teresa,Hi! I’m Li Hua. How are you doing In your last letter you asked me about my school.Yours,Li Hua2025-2026学年七年级英语上学期期中测试(一)(湖南长沙专用,人教版2024)学校 班级 姓名 考号第一部分 听力(共两节,满分20分)第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读两遍。1.A.A pencil. B.A box. C.A pair of glasses.【答案】C【原文】M: What do you have in your desk, Blair W: A pair of glasses.Question: What does Blair have in her desk 2.How is Kang Kang A.He is five. B.He is tall. C.He is OK.【答案】C【原文】W: How are you, Kangkang M: I am fine.3.A.Cindy’s friend. B.Cindy’s sister. C.Cindy’s mother.【答案】B【详解】W: Hello. Cindy. Is Mary your friend M: No, she isn't. She is my sister.Question: Who is Mary 4.Where are the two speakers A.At home. B.At school. C.At the hospital.【答案】C【原文】A: What’s wrong with your stomach B: I’m not sure. I’m waiting here to see the doctor.5.What’s John’s favourite subject A.Math. B.Art. C.English.【答案】B【原文】A: What’s your favorite subject, Helen B: Math. I love working with numbers. And you, John A: Art. It makes me happy. Totally different from math.B: Haha, that’s true. But both are fun in their own way.第二节(共15小题;每小题1分,满分15分)听下面6段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听对话,回答下列各小题。6.What’s the best day of the week for Jack A.Monday. B.Tuesday. C.Friday.7.What subject does Mary like best A.Art. B.Maths. C.Science.8.How does Jack like maths A.He also thinks it’s useful.B.He also thinks it’s difficult.C.He also thinks it’s interesting.【答案】6.C 7.B 8.A【原文】W: Hi, Jack. We will have science this Monday. Do you like science M: Yes, Mary. But it’s a little difficult for me.W: What’s your favorite subject M: My favorite subject is art.W: Why M: Because it’s interesting and I have art on Friday. So Friday is the best day of the week for me. What about you W: I like math best. I think it is very useful.M: That’s for sure.听第二段对话,回答下列小题9.What colour is Jack’s bag A.It’s yellow. B.It’s green. C.It’s black.10.Where is Toby now A.In the school. B.In the zoo. C.At home.11.What’s Toby’s phone number A.3249595. B.3239698. C.3239695.【答案】9.C 10.B 11.C【原文】A: Jack, is that green bag yours B: No, it isn’t. My bag is black. Look, there is a name, Toby, on it.A: Oh, so it’s Toby’s. Is he at school now B: No, he goes to the zoo with his friends.A: Do you know his phone number B: Yes, let me see. It’s 3239695.听第一段对话,回答下列小题。12.How many geese do the girl’s grandparents have A.Five. B.Six. C.Seven.13.What colour are the horses A.They’re black. B.They’re white. C.They’re brown.14.How many horses do the girl’s grandparents have A.One. B.Two. C.Three.【答案】12.A 13.B 14.B【原文】A: Look, Peter. This is a picture of my grandparents’ farm.B: Wow. It’s so big. What are those A: They are sheep.B: And is that a duck A: No, it’s a goose. My grandparents have five geese on the farm.B: Do they have horses A: Yes. They have two white horses.听材料,回答小题。15.Where does Peter come from A.China. B.America. C.Japan.16.What does Peter look like A.He has blue eyes and black hair. B.He has black eyes and black hair.C.He has black eyes and brown hair.17.What sport does Peter like A.Volleyball. B.Basketball. C.Football.【答案】15.A 16.B 17.B【原文】A: Hi, Jane. I have a new e-friend from Beijing. His name is Peter.B: Really What does he look like A: He has black eyes and short black hair.B: Does he wear glasses A: Yes, he does.B: What sports does he like A: He likes basketball very much and he is in the school basketball team.听下面一段独白,回答下列各小题。18.Where is Sally now A.In China. B.In England. C.In America.19.Where is Tommy A.On the bed. B.On the chair. C.On the sofa.20.What is Sally’s father A.A teacher. B.A doctor. C.A farmer.【答案】18.A 19.C 20.A【原文】My name is Sally. I’m an English girl, but now I am in China. Look, this is a picture of our room. A boy is in it. He’s my brother, Tommy. Tommy is on the sofa. A woman is in the picture, too. She is my mother, Rose. She is at the table. My father Jack isn’t in the picture. He is at school with his students. Where is my dog It is under the chair.听材料,回答各小题。21.How many students are there in the school A.100. B.300. C.1, 200.22.Where is the library A.In the middle of the school. B.Next to the classroom building.C.Behind the sports field.23.Which of the following is TRUE A.Teachers’ offices are small rooms.B.The library is outside the school.C.The writer likes the dining hall best.【答案】21.C 22.B 23.A【原文】Welcome to our new school. It is very big and beautiful. There are thirty classes, 100 teachers and 1200 students in the school. All the teachers are friendly to students. In the middle of the school, there is a classroom building. There are some big classrooms in the building. The students have classes here. There are some small rooms, too. They are offices for the teachers to work in. On the left of the classroom building, there is a library. There are different kinds of books, magazines, newspapers and dictionaries. Teachers and students enjoy reading in it. It’s also my favorite place, because it can open my eyes to the outside world. The big sports field is behind the classroom building. After class, students can play on it. Next to the library is a dining hall. The food in the dining hall is very delicious, and all of us like it.第二部分 阅读(共两节,满分30分)第一节(共10小题;每小题2分,满分20分)阅读下列材料,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。AName: Nezha Age (年龄): 12 City (城市): Chentangguan QQ number: 20109070888 Favorite (最喜欢的) color: RedName: Elsa Age (年龄): 20 City (城市): New York QQ number: 20109070165 Favorite (最喜欢的) color: BlueName: Conan Edogawav Age (年龄): 6 City (城市): Tokyo (东京) QQ number: 20109070546 Favorite (最喜欢的) color: White24.How old is Nezha A.8. B.10. C.12.25.Where does Conan Edogawav from A.New York. B.Chentangguan. C.Tokyo.【答案】24.C 25.C【导语】本文主要介绍三个动漫角色。24.细节理解题。根据“Name: Nezha Age (年龄): 12”可知,哪吒12岁,故选C。25.细节理解题。根据“Name: Conan Edogawav City (城市): Tokyo (东京)”可知,柯南来自东京,故选C。BHello, boys and girls! My name is Mark. I am 9 years old. I’m in No. 8 Middle School. Our school is big and nice. This is my classroom (教室) and here is my desk (书桌). Look! A photo of my family is on it .The man (男子) in black and the woman (女子) in yellow are my parents Edward and Rose. They are teachers in my school. Who are the man in blue and the woman in purple They are my uncle John and my aunt Sally. John and Sally are office workers (办公室工作人员).Look at those two girls! They are my sisters. The girl in white is Nancy and the girl in orange is Lily. They are very nice girls. Who is the boy in a brown jacket He is John and Sally’s son. His name is George. He and I are the same age (年龄). He is in my school, too.Can you find a boy in a blue jacket in this photo It’s me. Blue is my favorite color. I have a dog in my family. Its name is Jimmy. My family all like it.26.What does the underlined word “it” refer to (指代) A.The school. B.The classroom. C.The desk. D.The family.27.Who is the woman in purple A.Lily’s aunt. B.George’s aunt. C.John’s sister. D.Nancy’s mother.28.The structure of the passage may be _______. (本篇文章的结构是)A. B.C. D.29.What does the passage mainly talk about (主要谈论) A.Mark’s favorite teacher. B.Mark’s family life (生活).C.Mark’s school life. D.Mark’s family photo.【答案】26.C 27.A 28.D 29.D【导语】本文主要介绍了马克的一张家庭照片,描述了照片中的家人以及他们的相关情况。26.细节理解题。根据“This is my classroom and here is my desk. Look! A photo of my family is on it.”可知,“it”指代的是前面提到的“desk”,故选C。27.细节理解题。根据“Who are the man in blue and the woman in purple They are my uncle John and my aunt Sally.”以及“Look at those two girls! They are my sisters. The girl in white is Nancy and the girl in orange is Lily”可知,穿紫色衣服的女士是萨莉,她是马克的阿姨,所以也是莉莉的阿姨,故选A。28.篇章结构题。文章第一段总起,引出家庭照片这一核心内容,第二、三、四段分别从不同方面介绍照片里的家人等,与选项D相符。故选D。29.主旨大意题。文章主要围绕马克的家庭照片展开,介绍了照片里的家人,所以主要谈论的是马克的家庭照片,故选D。CWelcome to our new school, No. 6 Middle School. It is a big school with many buildings. In the school you can see some beautiful trees and flowers. The teachers are in the office building and the students are in the classroom building. The big playground is behind the office building. After class, students can play in it. The library is behind the classroom building, and students can borrow some books from it. The food of the dining hall is very good and all of us like it. There are a lot of famous teachers. The students here are smart and like to learn.30.What’s No. 6 Middle School like A.It’s old. B.It’s small. C.It’s hot. D.It’s big.31.Where do the teachers work A.In the classroom building. B.In the office building.C.In the library. D.In the dining hall.32.Where is the playground A.It is behind the classroom building. B.It is next to the dining hall.C.It is behind the office building. D.It is in front of the classroom building.33.How is the food of the dining hall A.Good. B.Smart. C.Happy. D.Bad.【答案】30.D 31.B 32.C 33.A【导语】本文主要介绍了作者的学校相关信息。30.细节理解题。根据“Welcome to our new school, No. 6 Middle School. It is a big school with many buildings.”可知,第六中学很大。故选D。31.细节理解题。根据“The teachers are in the office building and the students are in the classroom building.”可知,老师在办公楼工作。故选B。32.细节理解题。根据“The big playground is behind the office building.”可知,大操场在办公楼后面。故选C。33.细节理解题。根据“The food of the dining hall is very good and all of us like it.”可知,食堂的食物很好。故选A。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。每个选项仅使用一次。I’m Sara. 34 At school, we have nine subjects— maths, English, Chinese, science, geography, history, art,PE and music. My mother is a Chinese teacher and she says Chinese is beautiful and important. I like Chinese. 35 I also like history. It is my favourite subject. My history teacher — Mr Brown, is great fun. 36Mr Green is my maths teacher. 37 My science teacher, Mrs Smith, is nice. I listen to her carefully (认真地) in class. But I can’t do well in the science test. I don’t know why. This subject is really difficult for me.We always have art, PE or music in the afternoon. 38 In PE class, I like to play ping-pong with my PE teacher. Mrs Miller plays very well.根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。A.I always read Chinese books before I go to bed.B.I’m a middle school student.C.He says maths is useful and interesting, but I think it is boring.D.For me, the classes in the afternoon are fun and relaxing.E.In his history classes, I can learn many interesting stories.【答案】34.B 35.A 36.E 37.C 38.D【导语】本文介绍了作者在校学习的科目和各科老师。34.根据前一句“I’m Sara.”可推测,空格处应做进一步的自我介绍,选项B“我是一名中学生。”符合语境,故选B。35.根据前一句“I like Chinese.”可推测,空格处应和中文有关,选项A“我总是在睡觉前读中文书。”符合语境,故选A。36.根据前一句“My history teacher—Mr. Brown, is great fun. ”可知,空格处应和Brown老师及历史课有关,选项E“在他的历史课上,我可以学到许多有趣的故事。”符合语境,故选E。37.根据前一句“Mr. Green is my math teacher.”可知,空格处应和数学有关,选项C“他说数学既有用又有趣,但我觉得它很无聊。”符合语境,故选C。38.根据前一句“We always have art, P.E. or music in the afternoon.”可知,空格处应和下午的课有关,选项D“对我来说,下午的课既有趣又放松。”符合语境,故选D。第三部分 语言运用(共两节,满分25分)第一节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C三个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Dear Li Jie,Hi! Your name and email address are on the Friendship Page. I would like to be your 39 . My name is Simon. I am twelve years old. How old are you I am 163 cm tall. I have short black 40 and brown eyes. My 41 is playing the piano.I live with my 42 in the UK. They are from Beijing. My parents own a Chinese restaurant (餐馆) in Newcastle. I have a 43 . His name is Edward. He is 23. He works as a lawyer in London. How many people are there in your 44 What do they do I am in Grade 7 at Walker School. It is close to my house, so I can walk to school. I am keen on (热衷于) sport. I enjoy playing football in winter and tennis in summer. My best 45 at school is Maths. I want to 46 my maths skills so I work very hard. Do you like Maths You can always 47 to me if you don’t understand a question. I am always 48 to help my friends with their maths problems!Best wishes,Simon39.A.classmate B.helper C.teacher D.friend40.A.nose B.skirts C.socks D.hair41.A.hobby B.fun C.courage D.confidence42.A.friends B.teachers C.parents D.cousins43.A.sister B.brother C.customer D.cousin44.A.school B.family C.city D.class45.A.interest B.friend C.subject D.sport46.A.continue B.start C.end D.improve47.A.turn B.count C.get D.say48.A.interesting B.understanding C.willing D.confident【答案】39.D 40.D 41.A 42.C 43.B 44.B 45.C 46.D 47.A 48.C【导语】本文讲述了Simon给Li Jie写信,介绍自己情况并希望成为朋友的故事。39.句意:我想成为你的朋友。classmate同学;helper助手;teacher老师;friend朋友。根据“Your name and email address are on the Friendship Page.”可知,Simon想成为Li Jie的朋友。故选D。40.句意:我留着黑色短发,长着棕色眼睛。nose鼻子;skirts短裙;socks袜子;hair头发。根据“I have short black...”可知,此处指头发。故选D。41.句意:我的爱好是弹钢琴。hobby爱好;fun乐趣;courage勇气;confidence信心。根据“playing the piano”可知,弹钢琴是爱好。故选A。42.句意:我和我的父母住在英国。friends朋友;teachers老师;parents父母;cousins堂(表)兄弟姐妹。根据“They are from Beijing. My parents own a Chinese restaurant (餐馆) in Newcastle.”可知,是和父母一起住。故选C。43.句意:我有一个哥哥。sister姐妹;brother兄弟;customer顾客;cousin堂(表)兄弟姐妹。根据“His name is Edward. He is 23. He works as a lawyer in London.”可知,此处指有一个哥哥。故选B。44.句意:你家有几口人?school学校;family家庭;city城市;class班级。根据“How many people are there in your...”以及下文“What do they do ”可知,此处指家里有几口人。故选B。45.句意:在学校我最擅长的科目是数学。interest兴趣;friend朋友;subject科目;sport运动。根据“My best...at school is Maths.”可知,最擅长的科目是数学。故选C。46.句意:我想提高我的数学技能,所以我非常努力。continue继续;start开始;end结束;improve提高。根据“so I work very hard”可知,努力是为了提高数学技能。故选D。47.句意:如果你不明白问题,随时可以求助我。turn转动;count数数;get得到;say说。根据“You can always...to me if you don’t understand a question.”可知,不理解问题时,可以找Simon,turn to sb.“求助某人”。故选A。48.句意:我总是愿意帮助我的朋友解决他们的数学问题!interesting有趣的;understanding善解人意的;willing乐意的;confident自信的。根据“I am always...to help my friends with their maths problems!”可知,此处指乐意帮助朋友。故选C。第二节(共10小题;每小题1分,满分10分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当单词或括号内单词的正确形式。Our School’s New Book Corner Wednesday, 10 SeptemberOur school has 49 new book corner in the library. All students can go there to read after class.There 50 (be) a special desk for the library teacher in the corner. She often 51 (ask) us to read carefully. Remember to bring 52 (you) student ID card when you come. Also, please keep the books clean. You can keep a book for two 53 (week). But you should give it back on time 54 others may need it too.The corner is open from 3:30 p.m. to 5:00 p.m. on school days. We believe more students 55 (visit) the library next week. You can find all kinds of interesting 56 (story) there.This is the 57 (one) year for our book corner. Let’s take good care of the books and share the 58 (fun) of reading with each other.【答案】49.a 50.is 51.asks 52.your 53.weeks 54.because 55.will visit 56.stories 57.first 58.fun【导语】本文主要介绍了学校图书馆新开设的图书角及其使用规则。49.句意:我们学校在图书馆有一个新的图书角。此处泛指一个新的图书角,且new是辅音音素开头的单词,用a修饰。故填a。50.句意:角落里有一张供图书馆老师使用的特殊桌子。本文主体时态是一般现在时,主语a special desk是单数,be用is。故填is。51.句意:她经常要求我们认真阅读。根据“often”可知,时态是一般现在时,主语是She,动词用第三人称单数。故填asks。52.句意:当你来时,记得带上你的学生证。空处用形容词性物主代词your“你的”,修饰名词student ID。故填your。53.句意:你可以借一本书两周。根据“two”可知,后跟名词复数。故填weeks。54.句意:但你应该按时归还,因为其他人可能也需要它。空后句是前句的原因,用because“因为”,引导原因状语从句。故填because。55.句意:我们相信下周会有更多学生来图书馆。根据“next week”可知,时态用一般将来时,结构为will do。故填will visit。56.句意:你可以在那里找到各种有趣的故事。根据“all kinds of”可知,空处应用名词复数形式。故填stories。57.句意:这是我们图书角的第一年。根据“the ... year”可知,此处表示第一年,用序数词。故填first。58.句意:让我们好好保管这些书籍,彼此分享阅读的乐趣。根据“the ... of”可知,空处用名词形式,fun“乐趣”,为不可数名词。故填fun。第四部分 读写综合(共两节,满分25分)第一节阅读下面短文,根据短文内容回答问题。Dear friend, My name is Teresa Lopez. I live in the center of Buenos Aires and I’m twelve and a half years old. I study in a small school in the city. There are only three buildings in the school: a teaching building, an office building and a dining hall. A playground is in the middle of the school, and students and teachers can play sports there in the morning or after school. The black teaching building is between the school gate and the playground. Behind the playground, the white office building is on the left and the yellow dining hall is on the right. I enjoy the school life. I’m good at music and languages but I like history best: The history lessons are so interesting. When I’m older. I want to be a film star or a dancer, but my parents don’t think that’s a good idea! I like meeting lots of different people, and I’d like to travel around the world. I have only been to the USA, but next summer I hope to visit China. That’s why I’m looking for a pen friend in China. Please send me an email and tell me about your school and your life. Yours, Teresa59.How old is Teresa 60.How many buildings are there in her school 61.Where is the teaching building 62.Why does she like history 63.Which country does she hope to visit next summer 第二节根据要求完成短文写作。64.假设你是李华,你的笔友Teresa Lopez下学期将会作为交换生来到你校学习。她发邮件向你询问关于你们学校的情况,请你参考以下平面图写一封邮件回复她。内容包括:1. 介绍学校的建筑物如教学楼、图书馆、操场等,不少于2个地方;2. 说明课程安排,你最喜欢的科目及原因;3. 表达你对她到来的欢迎与期待。注意:(1)可在图表提示的基础上适当拓展信息。(2)不能照抄原文;不得在作文中出现真实校名、地名和考生的真实姓名。(3)语句连贯,词数80个左右。作文的开头和结尾已给出,不计入总词数。Dear Teresa,Hi! I’m Li Hua. How are you doing In your last letter you asked me about my school.Yours,Li Hua【答案】59.She is twelve and a half years old. 60.Three./There are three buildings in her school. 61.It’s between the school gate and the playground./Between the school gate and the playground. 62.Because the history lessons are interesting. 63.She hopes to visit China next summer./China. 64.例文:Dear Teresa,Hi! I’m Li Hua. How are you doing In your last letter you asked me about my school. Let me introduce it to you. Our school is a beautiful school with three teaching buildings, one office building, a library and a big playground. I like the playground best because I love to play football with my classmates on it after class. For our courses, we have eight classes a day from eight o’clock in the morning to five thirty in the afternoon. And we study Chinese, maths, English, history, politics and so on. I like Chinese best because it’s interesting.There are many after-school activities, such as the School Sports Meeting, the Reading Competition and the School Fashion Show. You’ll love it if you come to our school. I hope you will come to our school soon.Yours,Li Hua【导语】本文是一篇记叙文,主要介绍了Teresa Lopez的个人信息、学校生活及个人爱好。59.根据第一段“I’m twelve and a half years old.”可知,Teresa12岁半了。故填She is twelve and a half years old.60.根据第一段“There are only three buildings in the school”可知,她的学校有三栋楼。故填Three./There are three buildings in her school.61.根据第一段“The black teaching building is between the school gate and the playground.”可知,教学楼在学校大门和操场之间。故填It’s between the school gate and the playground./Between the school gate and the playground.62.根据第二段“I like history best: The history lessons are so interesting.”可知,她最喜欢历史,因为历史课很有趣。故填Because the history lessons are interesting.63.根据第三段“but next summer I hope to visit China.”可知,明年夏天Teresa打算去中国。故填She hopes to visit China next summer./China.64.[总体分析]①题材:本文是一篇电子邮件;②时态:主要为一般现在时;③提示:写作要点已给出,考生注意不要遗漏,适当增加细节,表述完整。[写作步骤]第一步,承接开头,介绍学校的具体情况,包括建筑、课程等;第二步,介绍你喜欢的科目及原因;第三步,介绍学校的课外活动都有哪些;第四步,书写结语,期盼Teresa的到来。[亮点词汇]①introduce...to... 把……介绍给……②like...best 最喜欢……③such as 例如[高分句型]①I like the playground best because I love to play football with my classmates on it after class. (because引导的原因状语从句)②You’ll love it if you come to our school. (if引导的条件状语从句)③I hope you will come to our school soon. (省略that的宾语从句) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025七年级上学期期中测试(一)(湖南长沙专用,人教版2024)-(原卷版).docx 2025七年级上学期期中测试(一)(湖南长沙专用,人教版2024)-(解析版).docx audio.mp3