资源简介 / 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科2025-2026学年八年级英语上册期中复习考点培优鲁教版(五四学制)专题12 阅读理解学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________Once there were two neighbors. One of them was an old teacher and the other was an office worker. Both of them planted the same plants in their gardens. The old teacher gave a little water to his plants every day and didn’t always care for them, while his neighbor gave much water to his plants and looked after them well.The old teacher’s plants were simple but looked good. The office worker’s plants were much taller and greener. One night, there was a heavy rain. The next morning, the office worker saw his plants were uprooted (连根拔起), but the old teacher’s plants stood firmly (稳固地).The neighbor was surprised and went to the old teacher and asked, “We both grew the same plants together. I looked after my plants better than you did, and I even gave them more water. However, my plants were uprooted, while yours weren’t. Why ”The old teacher smiled and said, “You gave your plants more water, so they didn’t need to work for it. I gave them a little water, so their roots grew deeper to get more water. It made them stronger.”根据材料内容选择最佳答案。1.How did the old teacher care about his plant A.He gave his plants a little water. B.He was too old to look after his plants.C.He took good care of his plants. D.He asked his neighbor to help with his plants.2.What happened to the office worker’s plants after a heavy rain A.His plants stood firmly. B.His plants looked better. C.His plants were uprooted. D.His plants became greener.3.What do you think of the old teacher according to the passage A.Interesting. B.Smart. C.Friendly. D.Stupid.4.What can we know from the passage A.The old teacher was very good at planting.B.The office worker was the old teacher’s student before.C.The old teacher didn’t like working with the office worker.D.The office worker’s plants were different from the teacher’s.5.What does the passage mainly tell us A.Growing plants is not as easy as it looks.B.Too much care can make us become weak.C.A heavy rain can make the plants in the garden die.D.Plants know how to look after themselves in the heavy rain.An exhausted (筋疲力尽的) looking woman came into the doctor’s office.She said, “Doctor, there are a lot of dogs all over my neighborhood. They bark (犬吠) all day and all night, and I can’t get a good sleep.”“I have good news for you,” the doctor said, taking out a small bottle. “Here are some new sleeping pills (安眠药). A few of these and your trouble will be over.” “Great, thank you.” the woman was very glad to go back home with pills. A few weeks later, the woman came again, looked worse than ever. She said “Doctor, your pills are not good at all. I’m more tired than before.” “I don’t understand how that could be,” said the doctor, shaking his head, “Those are the strongest pills on the market.” “That may be true,” answered the woman, “but I’m still up all night running after those dogs and when I finally catch one, it’s hard to get him to eat the pills.”6.The woman came to see the doctor because _____.A.her dog was ill B.she was bitten (被咬) by dogsC.she couldn’t sleep well D.her son was ill7.The doctor gave some pills to the woman for _____.A.the dogs B.herself C.her son D.her neighbors8.The woman got _____ in a few weeks.A.worse B.healthier ` C.better D.stronger9.Which of the following is TRUE A.The doctor gave the woman wrong pills.B.The woman liked to run with the dogs.C.The woman took the pills but the pills didn’t work at all.D.The woman might feel better if she took the pills.10.When he heard what the woman said, the doctor might think that _____.A.he gave the woman the right pillsB.the woman was a very clever personC.the woman was very foolish (愚蠢的)D.he should give the woman the pills againNowadays many museums around the world celebrate Slow Art Day in order to encourage their visitors to take their time and appreciate art more deeply.In the world full of games, apps and funny videos, people spend less and less time on things. Research has shown that on average(平均来看), people spend less than one minute on one work of art. The Internet has millions of websites, so you might expect people to slow down when they’re in museums full of great works of art. But you are wrong.In recent years, museums have been working to change the situation. Over 170 museums around the world celebrate Slow Art Day. They ask their visitors to spend at least 5 to 10 minutes looking at just one work of art.Slow Art supporters(支持者)believe that when visitors spend more time looking at a work of art, they enjoy it more. By spending time, they are able to notice more things about the work of art. Studying a work of art for more time can also help people get a better understanding of the artist’s ideas and what the artist went through to create the work. Most museums taking part in Slow Art Day choose just a few works for their visitors. In their opinion, when people visit a museum with lots of works of art, they feel like they must see everything in the museum. As one expert said, “You can’t really see a painting as you’re walking by it.”11.What does the underlined word “appreciate” mean A.欣赏 B.创造 C.需要 D.生产12.What can visitors do according to Slow Art supporters ①Meet some artists face to face.②Get to enjoy more works of art.③Learn more about the work of art.④Understand the artist’s ideas better.A.①④ B.③④ C.②③ D.②④13.Why do most museums choose just a few works for visitors A.It is a rule of taking part in Slow Art Day.B.They worry that some visitors will break their works of art.C.Visitors don’t have much time to enjoy too many works of art.D.It’s easy for visitors to spend more time on one work of art.14.What’s the main idea of this passage A.Fewer and fewer people like to visit museums.B.People have different opinions about museums.C.Museums want art lovers to take their time.D.Learning to enjoy works of art can help you relax.Last Sunday was gray and cold. I walked into the kitchen and saw Mum leaning by the counter, hand on her forehead. “I have a fever,” she said. Dad was away on business, so I held her hand. “Don’t worry, I’ll deal with everything today!”First, I cut the pumpkin (南瓜) and put it in a pot with rice to make Mum’s favourite pumpkin porridge. When it was ready, I took it to my mum. “It tastes like love,” Mum said. My face felt warm.After breakfast, I found the living room was messy-toys everywhere, Dad’s newspapers on the sofa and litter under the table. I put toys in a basket, pocketed my sister’s teddy bear’s missing eye to fix later. Mopping the floor made my arms tired, but I danced to my song, moving the mop back and forth.By noon, my legs were heavy, but the house smelled nice, and sunlight filled tidy rooms. I washed the breakfast dishes, singing happily. A plate slipped (滑落). But I caught it, thinking, “Mum never drops dishes, so I won’t either.”Dad came home in the evening. He praised me, “Our little superhero!” Mum, sitting up, touched my red face. “You really did a great job.”That night, as I set the table-a new habit now-I realized housework isn’t just housework. It’s like glue that holds our family close. Every tidy table, clean floor and warm bowl of porridge says, “I love you.” That’s the best work of all.15.What made the writer decide to deal with everything last Sunday A.Dad’s request. B.Mum’s fever.C.His duty in housework. D.A surprise for parents.16.What does the underlined word “it” in Paragraph 2 refer to A.The pumpkin. B.The porridge. C.The pot. D.The rice.17.Put the things about the writer into the correct order according to the passage.①He mopped the floor. ②He put the toys into a basket.③He cooked pumpkin porridge. ④He washed the breakfast dishes.A.②→④→③→① B.②→③→④→① C.③→②→①→④ D.④→②→①→③18.How did the writer feel when he was washing dishes A.Sad. B.Angry. C.Bored. D.Happy.19.What does the writer mean at the end of the passage A.Doing housework shows love. B.Doing housework helps kids grow.C.Doing housework is tiring and boring. D.Doing housework shows one’s ability.Books can be the best friend. But do you know how to enjoy reading books Look for books in a library or a big bookstore. You can also ask friends if you can borrow their books.If you find a good book, read the first page to see how to read it. Do not start to read it until you have the time. It is best for you to wait until you finish your homework.Sit in a comfortable chair or sofa. Have a lamp on the back of you, lighting the room where you are reading. And then you do not have to get up soon after starting to read.Be quiet. You should be calm before you begin to read. If there is too much noise, it’s not good for you to read.Do not think about anything else, but what you’re reading. Put yourself into the story. If you read carefully, it will be difficult to put the book down.Read and really enjoy it. Reading is not running your eyes over a book. But if you need to, read out the book fast, then you do not need to pay attention to every word.20.What does the second paragraph mainly tell us A.To find a book. B.To read a book. C.To read quietly.21.Why is it better to read the first page of a book A.It’s very interesting. B.It’s very easy. C.It helps to read.22.What does the underlined word “calm” mean A.兴奋的 B.虚心的 C.冷静的23.Which of the following is NOT true A.It’s better not to read too quickly.B.It’s better to read a book in a quiet place.C.It’s important to know every word while reading.24.Which is the best title of the passage A.When to Read B.How to Read C.Where to ReadAlexis is ten years old and lives in a small village on a beautiful Greek island (岛屿). But he is different from other children in his age. He doesn’t spend the summer on the beach or playing video games. In the busy summer months, Alexis spends his days in his family’s restaurant. In July and August, the restaurant is very popular with tourists from all over the world. Because he is the only person in his family who can speak English, it is his job to look after the tourists when they eat at the restaurant.Where did he learn his English There is no school in Alexis’ village, and during the school year, he travels 12 kilometers every day by bus to a nearby village to go to school. Together with his classmates, two evenings a week, he has English classes at a learning center in the same village. There is no bus service when his classes end, so his mother picks him up and brings him home. Alexis doesn’t mind. He enjoys learning English. He wants to be a reporter, so he knows languages will be useful. He is very joyful that he can help his family with their business and the tourists are very happy that they can order their meals in English.25.The restaurant is very busy serving the foreign tourists for ________ every year.A.2 evenings B.a week C.1 month D.2 months26.What does Alexis do in the restaurant A.Have meals. B.Learn English. C.Look after tourists. D.Play video games.27.Where did Alexis learn English A.In his village. B.In a nearby village. C.On the beach. D.At a shopping center.28.How does Alexis feel each time he gives a hand to his family’s business A.Happy. B.Tired. C.Worried. D.Helpful.“Today, Laura will clean the floor,” our mother said. It was time to do our weekly (每周的) housework. Our mother planned everything well. I started to sweep the floor. My brother Frank took some water to clean the windows and my sister Alice took out the iron (熨斗). All of us had something to do. However, because I was not good at cleaning, I didn’t do a good job. In the end, our mother had to clean the floor again. Frank splattered (泼溅) the water all over the floor and the sofa carelessly. Our mother was annoyed. She decided to take over the work. Alice was the only one who was doing a good job. She ironed one piece of clothing after another. However, when her favorite show came on TV, she turned her attention (注意力) to the show and made a hole in the clothes. Our mother let Alice stop and she took over the ironing, too.Finally, we watched TV and ate delicious potato chips. Mom told us that if we tried hard to do the housework, we would do it well. And it could help us exercise and be independent (独立的). Hearing that, we decided to learn to do the housework from our mother and we would do the housework carefully the next time.29.Who swept the floor again A.Frank. B.Laura. C.Their mother.30.What did Frank do at first A.He swept the floor. B.He cleaned the windows. C.He watched a show on TV.31.Which of the following is NOT true according to the text A.Finally Laura and her mother took over all the housework.B.Laura and Frank were not good at doing the housework.C.The three children would learn to do the housework carefully.32.What does the underlined word “annoyed” mean in English A.Angry. B.Excited. C.Interested.33.What’s the best title for the text A.My Brother and SisterB.Our Weekly HouseworkC.A Mother and Three ChildrenEveryone wants to have good friends and keep the friendship for a long time. So, how can we do that Friendship is like a young tree. If you take good care of it, you’ll have a strong plant and it will grow bigger and better over time. If you want to keep the friendship long, please remember the following tips.First, spend time with the people you’d like to be friends with. And join in their plans. If you don’t agree with their plans, say it in a friendly way like “I like that idea, but maybe we could…”Second, be a good listener. When others are talking, show them that you’re really interested in what they are saying.Third, get to know people well by sharing “safe” ideas with them. It’s not always safe to tell others what you worry about. But you can talk about TV shows or your favourite football team.Lastly, stay positive. Don’t spend too much time on unhappy things. Talk about the good things in your life because no one wants to have problems all the time.Be a good friend if you want to have a good friend.34.How many ways of keeping the friendship long are mentioned A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.35.What should you do when you listen to your friends talking A.Show you are unhappy to talk with them.B.Show you don’t have time to talk with them.C.Show you don’t care about what they are saying.D.Show you’re really interested in what they’re saying.36.What would be safe when sharing your ideas with your friends A.Talking about TV shows. B.Talking about the bad things.C.Talking about your problems. D.Talking about your worries.37.What does the underlined word “positive” mean in Paragraph 6 A.Sad. B.Happy. C.Busy. D.Worried.38.What’s the main idea of the passage A.The importance of making friends. B.Advice on being a good listener.C.Tips on how to keep the friendship long. D.Ways to stay positive.Most students do not enjoy doing housework. Some of them think that cleaning the bathroom or cooking dinner for the family is boring. However, if you try the following ways, you will find that housework is not as boring as you think.Learn to do small thingsYou should learn to do small things. For example, you can do the dishes, sweep the floor or make the bed. Part of growing up is to be able to take care of yourself. Doing some things around the house shows that you are becoming responsible.Divide (分担) housework among the familyIn fact, it’s too tiring for one person to do all the housework alone. It’s good to divide housework into different parts. All the family members will do the housework together. Dividing housework among all the family members will make everyone’s job much easier.Make it funCooking is one part of housework. Cooking can be very fun if you put your heart into it. If you learn how to cook your favourite food, you will also get a feeling of satisfaction (满足).39.You can start by learning to do some small things EXCEPT (除了) _________.A.doing the dishes B.sweeping the floorC.making the bed D.repairing the house40.The underlined word “responsible” probably means ________ in Chinese.A.懒惰的 B.令人兴奋的 C.特别的 D.负责任的41.Which of the following is NOT true A.It’s no use doing small things if you want to learn how to do housework well.B.Starting to learn how to take care of yourself is important.C.It’s good to divide housework into different parts for each family member.D.You will feel satisfied if you can cook your favourite food.42.What’s the main idea of the passage A.It’s about some boring chores we have to do.B.It’s about how to make the boring housework more interesting.C.It’s about how to divide housework into parts.D.It’s about how to find the joy of our life.Jogging is good for us and helps us live longer and more healthily. It’s easy to do and free. You do not have to spend much money jogging. You can do it in a park or even in your home. But many people find it boring after jogging for a while. Then how can we keep jogging fun Here are some ideas to make your jogging interesting.You should choose to wear your favourite sports clothes and shoes when you jog. They make you more comfortable.Always jog outdoors. By changing your route, you can choose another street, and you will always have something interesting to enjoy when you jog.Listen to your favourite songs when you jog. The music can make you excited and run farther without feeling bored.It’s always more enjoyable with a friend. Make friends while jogging. Join a running club, find a new running partner, or invite an old friend to go jogging. Then you can try to catch up with him or her.43.Which is NOT the advantage of jogging according to the passage A.It is fun and interesting to do. B.It doesn’t need much money.C.It makes us healthier. D.Most of us can do it because it is easy.44.How many ideas does the writer tell us to help make jogging fun A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.45.What does the underlined word “route” mean in Chinese A.规律 B.习惯 C.路线 D.场地46.How can the music help our jogging A.By making us only think about jogging. B.By making us excited and run farther.C.It can make us run faster. D.It can be helpful to our body.47.Which is the best title of the passage A.The advantages of jogging B.How to jog with othersC.Ways to make jogging fun D.Help your friends jogZheng He is a very famous adventurer (探险家) and sailor (航海家) of China. He was born in Yunnan Province in 1371. In 1403 Zhu Di became the Emperor of China and he asked Zheng He to join his new government.The King wanted to learn more about the world and show other countries his power. He ordered people to build many new ships and made Zheng He their leader. Between 1405 and 1433, Zheng He travelled to different parts of the world. He certainly travelled to India, Africa and the Middle East. A few people think his ships may have even reached South America and Australia. Each trip lasted between two and four years and it is believed he sailed more than 50,000 km during the years of his travels.On these trips he brought with him many Chinese goods like silk and medicine to give to foreign kings or to sell for local goods. He returned from each trip with boats filled with expensive things such as gold and jewellery (珠宝), foreign guests and strange animals like a giraffe.It is a pity (遗憾) that we may never learn everything about Zheng He’s travels. After Zheng He died in 1433, the new king, who believed these trips were unlucky and too expensive, ordered them to stop the travels and he burned almost all the books about Zheng He’s travels. It is only in the last 50 years that historians have begun to carefully study the adventures of the great Zheng He.48.Why did the Chinese King want Zheng He to sail to many different countries A.To bring new countries under the control of China.B.To show other countries how strong the King was.C.To receive gifts from the kings of other countries.D.To discover unusual animals.49.What do we know about Zheng He from the passage A.He travelled around the world. B.Each of his trips lasted two years.C.He died at the age of 62. D.He was a successful businessman.50.Which of the following did Zheng He NOT bring with him from other countries A.Medicine. B.Gold. C.Strange animals. D.Jewellery.51.What happened after Zheng He died A.He was forgotten forever. B.His ships were all burned.C.The new king wrote a book about him. D.Sea trips to other countries were stopped.52.In what order did the following happen a. The new king burned all the books about Zheng He.b. Zheng He brought foreigners to China.c. Zheng He visited India.d. The King ordered people to build new ships.A.c, d, b, a B.c, b, a, d C.d, b, a, c D.d, c, b, aThe movie “731” was shown in China on September 18, 2025. This date is the 94th anniversary (周年纪念日) of the September 18th Incident (九一八事变), an important day in Chinese history.The film tells the true story of Japan’s Unit 731 during World War II. This army unit (部队) did so many terrible human experiments (实验) on people in Harbin. The movie shows how Chinese people experienced the pain and fought against the Japanese army.The movie was highly popular on its opening day. Millions of people had great interest in watching it. This movie is also meaningful because it teaches us to treasure peace. However, because of some unpleasant scenes (场景), the film is for people above 18 years old. Teenagers should watch it with their parents.Remembering history doesn’t mean holding hatred (仇恨) forever. It means we treasure peace and life even more. This film is more than just a movie. It’s a history lesson for everyone.53.When was the movie “731” shown in China A.On October 1, 2025 B.On September 18, 2025 C.On August 15, 202554.What can we learn about Japan’s Unit 731 from the passage A.It did so many terrible things to people in Harbin.B.It was a team helping people in Harbin.C.It protected Chinese people during the war55.The underlined (画线的) word “unpleasant” in Paragraph 3 probably means________.A.exciting B.boring C.uncomfortable56.What is the main idea of the passage A.To describe how to make a successful movie.B.To introduce the movie “731” and its meaning.C.To tell the history of the September 18th Incident.57.What does the passage think of remembering history A.It is useless for young people.B.It helps people treasure peace and life more.C.It makes people hold hatred forever.阅读下面短文,从短文后所给的五个选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯,意思完整。Long ago, there was a young man called Meng Zong. His father passed away when he was a child. 58One winter, his mother was badly ill. The doctor said only the fresh bamboo shoot soup (竹笋汤) could make her well. 59 It was not possible to find fresh bamboo shoots in winter.However, in order not to make his mother disappointed (失望的), Meng Zong went out to look for bamboo shoots. He spent a long time looking for bamboo shoots, but there were no bamboo shoots at all. 60 His tears (眼泪) dropped, and suddenly, there was a crack (裂缝) on the ground. To Meng Zong’s surprise, there were some bamboo shoots in the crack! He dug (挖) them quickly and took them home. 61Meng Zong’s neighbors heard of the story. 62 So the god helped Meng Zong find the bamboo shoots and cure (治愈) his mother.We should love and care about our parents. We don’t need to give them dear things, but we can try our best to make them happy and healthy.A.But bamboo shoots only grew in warm months.B.So he lived with his mother and looked after her all the time.C.They believed that Meng Zong’s care and love for his mother moved the god.D.Thinking of his poor mother lying in bed, he felt so sad that he began to cry.E.Finally, his mother became healthy again after eating the bamboo shoot soup.Secret Hallway Inside PyramidScientists noticed a hidden hallway inside the Great Pyramid of Giza in 2016. Now, they have learned exactly where it is and how big it is. They used a tiny camera to look inside, and actually saw the hallway instead of breaking into it. It may have been used to help spread out the weight of the pyramid.▲Over 2,000 relics (遗迹) dating back to the Yuan Dynasty have been found in an ancient city wall site of Tianjin. The relics include the base of the city wall, roads, and so on. They have provided evidence (证据) of the history of the ancient Tianjin city, which is believed to be built no later than the early Ming Dynasty.New Nazca Lines (纳斯卡线条) in Peru168 new Nazca Lines were found in Peru. Those huge animals carved (雕刻) into the desert date back more than 2,000 years. They are smaller than earlier finds and can be seen from the ground. Most of the earlier finds can only be seen from the air. The purpose of the Nazca Lines and how they were built are still unknown.63.In which SECTION of the newspaper can we read the news A.TRAVEL. B.DISCOVERY.C.TODAY IN HISTORY. D.AMAZING PICTURES.64.During the process of finding the secret hallway, ________.A.scientists used a smart way B.the pyramid was openedC.its size was known in 2016 D.scientists knew exactly what it was for65.What would be the best heading for the second piece of news A.Let’s Look at Tianjin! B.When Was It Built C.Ancient City Wall Relics Found D.Lost City of the Ming Dynasty Discovered66.Which shows the fact of Nazca Lines in Peru A.They were made in modern times. B.New finds can’t be seen from the air.C.There are still secrets about them. D.The total number of the designs known is 168.67.All the findings above ________.A.show the spirit of scientistsB.took people a lot of time and moneyC.encourage more people to travel around the worldD.help people dig into ancient history and culturesAs the saying (谚语) goes, “Read ten thousand books and travel (旅行) ten thousand miles.” Traveling is a very popular thing now. But a long time ago, some people already traveled around China and they got a lot from traveling.About 400 years ago in China, there was a traveler. He spent about 30 years traveling across China. His name was Xu Xiake.Xu Xiake was from Jiangsu Province (省). When he was a child, Xu enjoyed reading books about Chinese mountains and rivers. These mountains and rivers were very beautiful. He made a wish to see them one day.At that time, many children studied hard to take exams (考试). But Xu’s father often let his son go out and discover (发现) the world. Xu started to travel when he was about 22 years old. Before he left, his mother made him a hat for the traveling.Xu traveled to 21 provinces and over 100 cities in China. He climbed thousands of mountains and discovered over 350 caves (洞穴). He also discovered the Yangtze River’s headwaters (水源).Usually Xu traveled on foot. He slept and ate in the places where few people lived. Sometimes he met dangerous animals, but he wasn’t afraid. He always enjoyed traveling. He kept a diary while traveling and the book The Travels of Xu Xiake is still popular today!68.How does the writer start the text A.By asking a question. B.By telling a story.C.By giving some numbers. D.By using a saying.69.What did Xu Xiake like doing when he was a child A.Reading books. B.Taking exams.C.Climbing mountains. D.Discovering caves.70.How old was Xu Xiake when he stopped traveling A.About 22. B.About 30. C.About 52. D.About 55.71.What is the right order according to the text a. Xu Xiake made a wish.b. Xu’s mother made him a hat.c. Xu’s father asked him to go out.d. Xu Xiake kept a diary while traveling.A.a-c-b-d B.a-b-c-d C.c-b-a-d D.c-a-b-d72.What is the main (主要的) idea of the text A.The Travels of Xu Xiake. B.Xu Xiake’s life story.C.Xu Xiake and his parents. D.Xu Xiake’s differences from others.Once there was a baby eagle (鹰) living in a nest (巢) on a mountain. The baby eagle loved his nest. It was warm and comfortable. And even better, he had all the food and love that his mother could give. But suddenly his mother stopped coming to the nest, so he was full of sadness. He thought he would die soon.Two days later, mother appeared with some nice food. The baby eagle jumped up and down with excitement. But his mother put the food at the top of the mountain and then looked down at her baby. The baby eagle cried out, “Mum, why did you do this to me I’m hungry. Don’t you know I will die if I have nothing to eat ”“Here is the last meal I give e and get it by yourself,” his mother said. Then she flew down and got the baby eagle out of the nest.The baby eagle fell down, faster and faster. He looked up at his mum and cried, “Mum, help me. I can’t do it!” He looked down and the ground was much closer. Then something strange happened. The air caught behind his arms and he began to fly!“You are flying! You can make it!” his mother smiled.73.Why did the baby eagle love his nest A.Because it was high on a mountain. B.Because it was full of food.C.Because he could enjoy his food there. D.Because he could almost get everything.74.How did the baby eagle feel when he saw his mother coming again A.Sad. B.Afraid. C.Happy. D.Angry.75.Which of the following do you think can describe the eagle’s mother A.Friendly. B.Strict. C.Kind. D.Outgoing.76.What do you think the continuation (后续) of the story will be like A.The baby eagle lost his mother finally. B.The baby eagle fell down and died.C.The baby eagle could get food himself. D.The baby eagle was angry with his mother.77.What does the story try to tell us A.Parents should take good care of their children.B.If you show life a smile, life will smile back.C.Children should learn to live by themselves.D.Mother can help to make your dream come true.The days pass. Dorothy works very hard in the kitchen. She remembers Uncle Henry and Aunt Em in Kansas. She remembers her friends, the Scarecrow and the Tin Woodman. She’s very sad and she often cries. At night she goes to see the Lion. The Witch (女巫) doesn’t give him anything to eat or drink, so Dorothy takes him food and water from the kitchen. Then she lies down next to him, puts her head on his warm body and sleeps until the morning.The Witch watches Dorothy all the time. She’s waiting for the right moment to take the silver shoes. Dorothy wears them all the time. She loves them. The only time she takes them off is when she has a bath. The Witch doesn’t like water, so she’s afraid to go near the girl when she’s in the bath.One day Dorothy is cleaning the kitchen and she slips on the wet floor. She falls over and one of the silver shoes comes off. The Witch picks it up quickly and puts it on.“Give me back my shoe!” Dorothy says. “No! It’s my shoe now,” the Witch replies. “You are a bad woman!” Dorothy shouts. “I want my shoe!”There’s a bucket of water near the door. The girl picks it up and throws the water over the Witch. “Aargh!” The Witch cries. “Water is the end of me!” And she starts to disappear in front of Dorothy’s eyes.In another minute there’s just a lot of water on the kitchen floor. Dorothy quickly takes her shoe, puts it on again and runs outside.“The Witch is dead!” she shouts. The Winkies look at her in surprise. They are also the Witch’s slaves. “We’re all free now!” she says to them. They start cheering and shouting, “The bad Witch is dead! We’re free! Thank you. Dorothy!”Dorothy goes to the Lion and takes the rope off his neck. He’s very happy to be free again. —The Wonderful Wizard of OZ78.What does the Witch want from Dorothy A.Her silver shoes. B.The food and water. C.The kitchen. D.Her friends.79.This chart shows what Dorothy does in order. Which is the missing part Give the lion food and drink → Slip on the wet floor → → Set the Lion free happilyA.Take off her silver shoes. B.Clean the kitchen carefully.C.Clap and cheer for freedom. D.Throw the water over the Witch.80.What does the underlined word “slaves” in the passage mean A.People who live a rich and happy life.B.People who travel around the world freely.C.People who have a lot of power and control.D.People who are forced to work for others without freedom.81.What is Dorothy like A.Brave and friendly. B.Hard-working and shy.C.Generous but sad. D.Lucky but unhappyDorothy and her friend, the Tin Woodman, were walking through the forest with Toto.Suddenly, a great Cowardly Lion came running at them from the trees. He hit the Tin Woodman, and he fell to the ground, but was not hurt. Then Toto ran up to the Cowardly Lion and started barking. The Cowardly Lion was going to hit Toto too, but Dorothy came between him and the dog, shouting:“Don’t you dare to bite Toto! A big animal like you is going to bite this poor little dog You are nothing but a coward (胆小鬼)!”The Cowardly Lion’s face suddenly changed from mad to sad.“Oh, you’re right. I’m a coward,” he sighed.“Look at what you did to the Tin Woodman!” said Dorothy.“I’m terribly sorry, the Tin Woodman,” said the Cowardly Lion. “You seemed so scary that I had to try and make you run away. Usually, when people and animals see me, they run, but you didn’t.”“Why are you so scared of us ” asked Dorothy. “You’re a lion! Lions are the kings of the forests.”“I can’t help being scared. Whenever there is danger, my heart beats fast.”“Well,” said the Tin Woodman, “Maybe you can join us. I have no feelings. Dorothy and the little dog are dying to go home, very far away. We are going to find the Great Wizard Oz for help. Why not come with us and ask him for courage ”“But I am scared to go!” said the Cowardly Lion.“Everything will be fine,” comforted Dorothy. “There’s nothing to fear when we are all together. We’ll all become better.”“Then, if you don’t mind, I’ll go with you,” said the Cowardly Lion. “As long as I know myself to be a coward, I shall be unhappy!”(Excerpt from The Wonderful Wizard of Oz)82.What does the underlined word “him” in Paragraph 2 refer to A.The Tin Woodman. B.The Cowardly Lion.C.Toto. D.The Great Wizard Oz.83.Which of the following can best describe the Cowardly Lion in the text A.Strong but not brave. B.Wild but open-minded.C.Smart but not honest. D.Shy but warm-hearted.84.Why did the Cowardly Lion try to hit the Tin Woodman A.The Tin Woodman tried to beat him.B.He was afraid of the Tin Woodman.C.The Tin Woodman wanted to catch him.D.He was the king of the forest.85.What do we know about the Tin Woodman A.He could free the Great Wizard Oz. B.He wanted to go home far away.C.He invited the Lion to join them. D.He was a robot with no thoughts.86.What can we infer about the Cowardly Lion from the last paragraph A.He hated to work for long. B.He would live a simple life.C.He minded joining the team. D.He would try to find courage.The squirrel (松鼠) was in the forest. He wanted to get fat for winter! He jumped around and found an apple under a tree. Just as he was about to eat, something coming made him think of danger!“Oh, don’t be afraid!” said the fox. “I don’t like the taste of squirrel, and there are enough apples here for both of us!”The squirrel decided to stay, but kept an eye on the fox! He picked up an apple and began eating it. When he finished, he put the core (核) on the ground. The fox swallowed (吞) some apples, seeds and all! “Delicious!” he said, with a smile.“Why are you swallowing the apples and their seeds ” the squirrel asked angrily. “If you don’t leave the seeds, how will new apple trees grow ”The fox laughed. “You are silly! There will always be more apples!”The squirrel knew the fox was wrong, so he carried the cores of his apples to the far side of the forest. He dug holes there and put an apple core in each one. Next spring, the squirrel was excited to see little trees. Over the next few years, the small ones grew big. The squirrel and his children often played and enjoyed the delicious apples in autumn!The fox kept going back to the old apple tree every year. As the tree grew older, it gave less fruit. No new apple trees grew there, and the fox often went angry! “I am sure there were more apples when I was young!” he thought to himself. “And where is the silly squirrel ”87.What was going on when the squirrel was about to eat an apple A.A fox came from nowhere. B.The squirrel found he was lost.C.An apple fell on the ground. D.Strange things happened in the forest.88.Why did the squirrel keep the apple core on the ground A.Because he did not like eating apple cores.B.Because he wanted to plant the seeds in the future.C.Because he planned to give the core to his kids.D.Because he did not think the apples were delicious.89.In the fox’s eyes, the squirrel was kind of ________.A.sad B.worried C.stupid D.friendly90.What can we learn from this story A.Never believe what a fox says.B.Smile, and the world smiles with you.C.An apple a day keeps the doctor away.D.It’s a good habit to save for a rainy day.91.Where might this passage be taken from A.A science report about plants.B.A children’s storybook.C.A travel guide to the forest.D.A cookbook about apples.Long long ago, there was a river. He was unfriendly and he never shared his water with any fish, plant or animal. So his life went on, sad and lonely, for many years.One day, a little girl with a gold (金) fish bowl came to this river. In the bowl lived Scamp, her favorite little fish. The girl was about to move away and she couldn’t take Scamp with her. So she decided to let Scamp be free. When Scamp fell into the river, he felt the river’s loneliness (孤独). Scamp tried talking to the river, but the river told Scamp to go away. Scamp was a very happy fish, and he wasn’t going to give up easily. He asked and asked, swam and swam, and he started jumping in and out of the water. The river began to feel Scamp’s happiness. His loneliness was driven away (被赶走) by Scamp and he started talking to Scamp.At the end of that day, Scamp and the river became very good friends. The river never felt lonely after that.92.Why did the river’s life go on, sad and lonely, for many years A.Because nobody wanted to be his friend. B.Because he never shared his water with others.C.Because he liked to be sad and lonely. D.Because he lived in a lonely place.93.Why did the girl decide to set Scamp free A.She didn’t need him any more.B.Her mother didn’t want her to keep him.C.She was about to move away and couldn’t take him with her.D.She thought the river was lonely and wanted to give him a friend.94.What does the passage mainly tell us A.Happiness can drive loneliness away. B.The river and the fish are good friends.C.The girl is kind-hearted. D.We should share everything with our friends.95.Where can you most probably read the passage A.In a newspaper. B.In a cookbook. C.In a picture book. D.In a storybook./ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科21世纪教育网(www.21cnjy.com)21世纪教育网(www.21cnjy.com)参考答案及试题解析1.A 2.C 3.B 4.A 5.B【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一个老师和一个办公室职员都在花园里种植了相同的植物,职员对植物照顾的非常好,而老师只是给它们浇一点点水;后来一场暴风雨后,职员的植物被连根拔起,而老师的却安然无恙。职员很惊讶,老师对他说:我只是给了它们一点点水,所以它们的根长得更深,以获得更多的水,这让它们更坚强。对待人也是一样的道理,过度呵护会使我们变得脆弱。1.细节理解题。根据第一段“The old teacher gave a little water to his plants every day and didn’t always care for them,”可知,那位老教师每天给植物浇少量的水。故选A。2.细节理解题。根据第二段“The next morning, the office worker saw his plants were uprooted,”可知,第二天早上,办公室职员看到他的植物被连根拔起。故选C。3.推理判断题。根据第四段“I gave them a little water, so their roots grew deeper to get more water. It made them stronger.”可知,老教师给它们一点点水,使它们的根长得更深,以便得到更多的水,使他们更强壮,由此推断老教师是很明智的。故选B。4.推理判断题。通读全文可知,老教师给植物浇少量的水,没有过度呵护,结果植物在大雨过后安然无恙。由此推断老教师擅长种植物。故选A。5.主旨大意题。根据最后一段的“You gave your plants more water, so they didn’t need to work for it.”可知,一味地浇水会使植物的根弱化,而适量的浇水可以让植物的根去自主寻找更多的水分。对待人也是一样的道理,过度呵护会使我们变得脆弱。故选B。6.C 7.B 8.A 9.D 10.C【分析】这篇短文主要讲述了一位疲惫的女士向医生寻求帮助,因为家附近的小狗让她晚上不能睡好,医生给她开了安眠药,但是她以为是让小狗吃的,晚上花费大量精力追狗给狗喂药。6.细节理解。根据文中“She said, “Doctor, there are a lot of dogs all over my neighborhood. They bark (犬吠) all day and all night, and I can’t get a good sleep.” ”可知,因为她不能睡的很好。故选C。7.细节理解。根据文中“Here are some new sleeping pills (安眠药). A few of these and your trouble will be over.”可知,医生给安眠药是给她自己吃的。故选B。8.细节理解。根据文中“A few weeks later, the woman came again, looked worse than ever.”可知,这位女士比以前变得更糟。故选A。9.推理判断。根据文中“but I’m still up all night running after those dogs and when I finally catch one, it’s hard to get him to eat the pills.”可知,那位女士不是自己的吃的药,她给小狗吃了,如果她自己吃了状况会变好。故选D。10.推理判断。根据文中“Those are the strongest pills on the market.” “That may be true,” answered the woman, “but I’m still up all night running after those dogs and when I finally catch one, it’s hard to get him to eat the pills.”可知,当医生听到那位女士说的可能会认为她是傻的。故选C。【点睛】仔细研读语段,整体感知文章内容。通常阅读一篇文章,第一遍需要速读,首先要重点理解文章的体裁是记叙文还是说明文。答题时切忌文章都没完整的阅读过,就匆匆忙忙写答案。最好先把文章从头到尾通读一遍,对文章有一个整体的认识和理解。然后再根据上下文做推理判断题,例如第4小题,根据文中 “but I’m still up all night running after those dogs and when I finally catch one, it’s hard to get him to eat the pills.”可知,那位女士不是自己的吃的药,她给小狗吃了,如果她自己吃了状况会变好。故选D。11.A 12.B 13.D 14.C【分析】本文是一篇说明文,主要介绍了为了让人们在参观艺术品时能够放慢自己的脚步,更深入地了解艺术品及艺术家们的想法,很多博物馆都参加了慢艺术节。11.词句猜测题。根据“Nowadays many museums around the world celebrate Slow Art Day in order to encourage their visitors to take their time”可知,现如今,很多博物馆都庆祝慢艺术节为了鼓励他们的参观者慢慢来。根据后面“art more deeply”艺术品,可知是欣赏。故选A。12.细节理解题。根据“Slow Art supporters(支持者)believe that when visitors spend more time looking at a work of art, they enjoy it more. By spending time, they are able to notice more things about the work of art. Studying a work of art for more time can also help people get a better understanding of the artist’s ideas”可知,当参观者花很多时间观看艺术品时,他们更喜欢它。通过花费的时间,他们能注意到艺术品的更多事情。研究艺术品花费很多时间能帮助人们对艺术家思想有更深入了解。故选B。13.细节理解题。根据“In their opinion, when people visit a museum with lots of works of art, they feel like they must see everything in the museum. ”可知,大多数博物馆之所以只为参观者们选择几幅作品,是因为这样人们就会在每幅作品上花费更多的时间。故选D。14.主旨大意题。结合第一段可知,本文主要介绍了博物馆举办慢艺术节的目的是为了让参观者们放慢自己的脚步,好好地欣赏艺术品。故选C。15.B 16.B 17.C 18.D 19.A【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了上周日作者母亲发烧、父亲出差,作者主动承担家务的故事。15.细节理解题。根据“‘I have a fever,’ she said. Dad was away on business, so I held her hand. ‘Don’t worry, I’ll deal with everything today!’”可知,作者决定处理所有事情是因为母亲发烧且父亲出差,故选B。16.词句猜测题。根据“First, I cut the pumpkin and put it in a pot with rice to make Mum’s favourite pumpkin porridge. When it was ready, I took it to my mum.”可知,前文提到制作“南瓜粥”,“it”指代做好的“南瓜粥”,故选B。17.细节理解题。根据文章顺序:①根据“First, I cut the pumpkin and put it in a pot with rice to make Mum’s favourite pumpkin porridge.”可知,做南瓜粥,对应③;②根据“After breakfast, I found the living room was messy... I put toys in a basket”可知,收拾玩具,对应②;③根据“Mopping the floor made my arms tired”可知,拖地,对应①;④根据“By noon... I washed the breakfast dishes”可知,洗早餐餐具,对应④,所以正确顺序为③→②→①→④,故选C。18.细节理解题。根据“By noon, my legs were heavy, but the house smelled nice, and sunlight filled tidy rooms. I washed the breakfast dishes, singing happily.”可知,作者洗餐具时“开心地唱歌”,心情是开心的,故选D。19.细节理解题。根据“That night, as I set the table-a new habit now-I realized housework isn’t just housework. It’s like glue that holds our family close. Every tidy table, clean floor and warm bowl of porridge says, ‘I love you.’”可知,作者认为家务能维系家庭,每一件家务都传递着爱意,即“做家务是爱的表达”,故选A。20.A 21.C 22.C 23.C 24.B【导语】本文是一篇说明文,文章主要围绕如何享受阅读书籍展开,介绍了找书、阅读前的准备、阅读环境、阅读时的状态等方面的内容,帮助读者更好地享受阅读过程。20.推理判断题。根据第二段“Look for books in a library or a big bookstore. You can also ask friends if you can borrow their books.”可知,该段主要讲述了可以通过在图书馆或大书店找书,也可以向朋友借书来获取书籍,即主要围绕“找书”展开。故选A。21.细节理解题。根据第三段“If you find a good book, read the first page to see how to read it. Do not start to read it until you have the time.”可知,读第一页是为了了解如何阅读这本书,也就是它有助于阅读。故选C。22.词句猜测题。根据第五段“Be quiet. You should be calm before you begin to read. If there is too much noise, it’s not good for you to read.”可知,开始阅读前要安静,有太多噪音不利于阅读,由此可推测“calm”意为“冷静的”。故选C。23.细节理解题。根据最后一段“But if you need to, read out the book fast, then you do not need to pay attention to every word.”可知,如果需要,可以快速阅读,不需要关注每个单词,C选项“在阅读时,了解每一个单词的含义是非常重要的。”表述错误。故选C。24.最佳标题题。根据第一段“But do you know how to enjoy reading books ”以及全文内容可知,文章主要介绍了如何享受阅读书籍,即如何阅读。故选B。25.D 26.C 27.B 28.A【导语】本文是一篇记叙文,介绍了希腊岛屿小村庄10岁男孩亚历克西斯的特殊暑假,他在自家餐厅帮招待外国游客,以及他在附近村庄学习英语的情况。25.细节理解题。根据“In July and August, the restaurant is very popular with tourists from all over the world.”可知,餐厅每年7月和8月(共2个月)忙着服务外国游客,故选D。26.细节理解题。根据“Because he is the only person in his family who can speak English, it is his job to look after the tourists when they eat at the restaurant.”可知,亚历克西斯在餐厅负责招待游客,故选C。27.细节理解题。根据“during the school year, he travels 12 kilometers every day by bus to a nearby village to go to school. Together with his classmates, two evenings a week, he has English classes at a learning center in the same village.”可知,“the same village”指附近的村庄,亚历克西斯在附近村庄学英语,故选B。28.细节理解题。根据“He is very joyful that he can help his family with their business”可知,亚历克西斯帮家里做生意时感到开心,故选A。29.C 30.B 31.A 32.A 33.B【导语】 本文讲述了一位母亲让她的三个孩子帮忙做家务,结果三个人都做得不好,最后还是她一个人包揽了所有的家务。29.细节理解题。根据“In the end, our mother had to clean the floor again.”可知,妈妈把地又拖了一遍。故选C。30.细节理解题。根据“My brother Frank took some water to clean the windows...”可知,Frank开始的工作是擦窗户。故选B。31.细节理解题。根据“She decided to take over the work.”和“Our mother let Alice stop and she took over the ironing, too.”可知,最后妈妈做完了所有的家务,所以选项A表述有误。故选A。32.词义猜测题。根据“In the end, our mother had to clean the floor again. Frank splattered (泼溅) the water all over the floor and the sofa carelessly. ”可知,妈妈刚把地拖了一遍,Frank因为粗心又把水溅到沙发和地板上,由此推知妈妈很生气。因此annoyed应意为“生气的”。故选A。33.最佳标题题。根据“It was time to do our weekly housework.”和全文可知,本文主要围绕周末家务劳动展开的,因此选项B“我们每周的家务”为最佳标题。故选B。34.B 35.D 36.A 37.B 38.C【导语】本文主要讲述了维持长久友谊的方法。34.细节理解题。根据“First, spend time with the people you’d like to be friends with.”、“Second, be a good listener.”、“Third, get to know people well by sharing ‘safe’ ideas with them.”及“Lastly, stay positive.”可知,文章提及了四种方法。故选B。35.细节理解题。根据“When others are talking, show them that you’re really interested in what they are saying.”可知。当朋友说话时,表现出你对他们所说的真正感兴趣。故选D。36.细节理解题。根据“But you can talk about TV shows or your favourite football team.”可知,谈论电视节目是安全的话题。故选A。37.词句猜测题。根据“Don’t spend too much time on unhappy things. Talk about the good things in your life”可知,不要花太多时间在不开心的事情上,要谈论生活中好的事情,也即是要保持积极乐观,划线单词表示“积极乐观的”,与happy近义。故选B。38.主旨大意题。根据“Everyone wants to have good friends and keep the friendship for a long time. So, how can we do that ”及全文可知,本文主要讲述了维持长久友谊的方法。故选C。39.D 40.D 41.A 42.B【导语】本文是一篇说明文。主要讲述了如何通过一些方法让家务变得不那么无聊,包括从小事做起、分担家务以及让家务变得有趣等。39.细节理解题。根据“For example, you can do the dishes, sweep the floor or make the bed.”可知,你可以从学习做一些小事情开始,例如,你可以洗碗、扫地或整理床铺。修理房子并未提及。故选D。40.词句猜测题。根据“Part of growing up is to be able to take care of yourself.”和“Doing some things around the house”可知,成长的一部分是能照顾自己,变得负责。由此可知,做一些家务表明你正在变得负责。“responsible”应指“负责任的”。故选D。41.细节理解题。根据“You should learn to do small things…Part of growing up is to be able to take care of yourself.”可知,原文强调可以从小事做起。选项A与此不符,不正确。故选A。42.主旨大意题。通读全文并根据“However, if you try the following ways, you will find that housework is not as boring as you think.”可知,全文围绕“如何让家务变得有趣”展开,提出具体方法。B选项“如何让无聊的家务变得更有趣”最贴合主旨。故选B。43.A 44.B 45.C 46.B 47.C【导语】本文主要介绍了让慢跑变得有趣的几种方法。43.细节理解题。根据“Jogging is good for us and helps us ... or even in your home.”可知,慢跑有许多好处:对身体好、长寿、健康、容易做、不花钱。A选项没有提及。故选A。44.细节理解题。根据第二段至第五段,作者提出了以下四个建议来让慢跑变得有趣:穿喜欢的运动服和鞋;总是在户外跑,并改变路线;听喜欢的歌曲;和朋友一起跑。故选B。45.词句猜测题。根据“by changing your route, you can choose another street”,即“通过改变你的路线,你可以选择另一条街道”,“route”指的是你慢跑走过的路径或道路。故选C。46.细节理解题。根据“The music can make you excited and run farther without feeling bored.”可知,音乐能让你兴奋,并且跑得更远而不觉得无聊。故选B。47.最佳标题题。文章开头简要提及慢跑的好处后,用“But”转折,引出核心问题“Then how can we keep jogging fun ”,随后全文都在提供让慢跑变得有趣的“方法”。因此,“Ways to make jogging fun”是最能概括全文主旨的标题。故选C。48.B 49.C 50.A 51.D 52.D【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了中国著名探险家、航海家郑和的航海经历,包括他航海的原因、行程、贸易往来以及其航海记录在他去世后的遭遇等内容。48.细节理解题。根据文章“The King wanted to learn more about the world and show other countries his power.”可知,中国国王让郑和航行到许多不同国家是为了向其他国家展示国王的强大,故选B。49.推理判断题。根据文章“He was born in Yunnan Province in 1371.”以及“After Zheng He died in 1433”,通过计算1433-1371=62,可知他62岁去世,故选C。50.细节理解题。根据文章“On these trips he brought…and strange animals like a giraffe.”可知,他带去国外丝绸和药品,从国外带回来黄金和珠宝等,所以药品是他带去国外的,不是从国外带回来的,故选A。 51.细节理解题。根据文章“After Zheng He died in 1433, the new king... ordered them to stop the travels”可知,郑和死后,新国王下令停止航海,前往其他国家的远航活动被终止。故选D。52.篇章结构题。根据文章内容按时间顺序排列,首先是“he ordered people to build many new ships”(d. 国王下令让人建造新船);然后“He certainly travelled to India”(c. 郑和访问印度);接着“He returned from each trip with boats filled with... foreign guests...”(b. 郑和带外国人到中国);最后“the new king... burned almost all the books about Zheng He’s travels”(a. 新国王烧毁所有关于郑和航海记录的书籍)。所以顺序是d, c, b, a,故选D。53.B 54.A 55.C 56.B 57.B【导语】本文主要介绍了电影《731》及其意义。53.细节理解题。根据第一段第一句“on September 18, 2025”可知,在2025年9月18日在中国上映。故选B。54.推理判断题。根据第二段“The film tells the true story of Japan’s Unit 731 during World War II. This army unit (部队) did so many terrible human experiments (实验) on people in Harbin.”可知,日本731部队在哈尔滨对人民进行了残酷的人体实验。故选A。55.词句猜测题。根据“However, because of some unpleasant scenes (场景), the film is for people above 18 years old. Teenagers should watch it with their parents.”可知,这部电影推荐给18岁以上的观众,是因为有些场景是“让人不舒服的”,由此可知, “unpleasant”的意思应该是“让人不快的”,和“uncomfortable”意思相近。故选C。56.主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了电影《731》及其意义。故选B。57.细节理解题。根据最后一段“Remembering history doesn’t mean holding hatred (仇恨) forever. It means we treasure peace and life even more.”可知,记住历史的意义在于,人们能更加珍视和平和生命。故选B。58.B 59.A 60.D 61.E 62.C【导语】本文是一篇记叙文,讲述了孟宗哭竹生笋的故事。58.根据“His father passed away when he was a child.”可知,此处需承接父亲离世后的生活状态,选项B“所以他和母亲住在一起,一直照顾她。”符合语境。故选B。59.根据“The doctor said only the fresh bamboo shoot soup (竹笋汤) could make her well…It was not possible to find fresh bamboo shoots in winter.”可知,此处需解释冬季寻笋的困难,选项A“但是竹笋只在温暖的月份生长。”符合语境。故选A。60.根据“He spent a long time looking for bamboo shoots, but there were no bamboo shoots at all.”可知,此处描述寻笋失败后的反应。选项D“想到躺在床上可怜的母亲,他伤心得哭了起来。”符合语境。故选D。61.根据“He dug (挖) them quickly and took them home.”可知,前文说他挖笋回家,此处需交代结果。选项E“最后,他的母亲在喝了竹笋汤后又恢复了健康。”符合语境。故选E。62.根据“Meng Zong’s neighbors heard of the story…So the god helped Meng Zong find the bamboo shoots and cure (治愈) his mother.”可知,邻居听闻故事后需发表看法,后句“所以神明帮助”是结论,选项C“他们认为,孟宗对母亲的关心和爱感动了天神。”符合语境。故选C。63.B 64.A 65.C 66.C 67.D【导语】本文是一篇说明文,文章主要介绍了三项考古发现:吉萨金字塔的隐藏走廊、天津古城墙遗址的元代遗迹以及秘鲁新发现的纳斯卡线条。63.推理判断题。通读全文可知,文章三段内容均涉及考古发现(金字塔走廊、古城墙遗迹、纳斯卡线条),属于“发现”类主题。选项B“DISCOVERY”最符合。故选B。64.细节理解题。根据“They used a tiny camera to look inside, and actually saw the hallway instead of breaking into it”可知,科学家使用微型摄像机探查而非破坏金字塔,故用的方法很巧妙。故选A。65.最佳标题题。根据“Over 2,000 relics (遗迹)…found in an ancient city wall site of Tianjin”可知,本段核心内容是遗迹发现。故选C。66.细节理解题。根据“The purpose of the Nazca Lines and how they were built are still unknown”可知,纳斯卡线条的用途和建造方式仍未知,即存在未解之谜。故选C。67.推理判断题。综合全文,三项发现均有助于研究古代历史与文化:金字塔走廊可能用于承重(第1段)、天津遗迹提供城市历史证据(第2段)、纳斯卡线条反映古代文明(第3段)。故选D。68.D 69.A 70.C 71.A 72.B【导语】本文是一篇记叙文,主要介绍了中国古代旅行家徐霞客的生平事迹及其旅行成就。68.推理判断题。根据“As the saying goes, ‘Read ten thousand books and travel ten thousand miles.’”可知,文章以谚语开篇。故选D。69.细节理解题。根据“When he was a child, Xu enjoyed reading books about Chinese mountains and rivers.”可知,徐霞客童年时喜欢阅读山水书籍。故选A。70.推理判断题。根据“He spent about 30 years traveling…started to travel when he was about 22 years old.”可知,22岁启程(started at 22),花费30年旅行,22+30=52,52岁停止旅行。故选C。71.细节理解题。通读全文可知:a. 童年许愿(第三段);c. 父亲鼓励探索(第四段);b. 母亲制作帽子(第四段);d. 旅行中写日记(最后一段)。故正确顺序为a→c→b→d。故选A。72.主旨大意题。全文围绕徐霞客的生平(童年、家庭支持、旅行经历及著作)展开,属于记叙人物生平。故选B。73.D 74.C 75.B 76.C 77.C【导语】本文讲述了一只小鹰在妈妈的鼓励下学会飞翔的故事。73.细节理解题。根据“The baby eagle loved his nest. It was warm and comfortable. And even better, he had all the food and love that his mother could give.”可知,因为小鹰在巢里拥有母亲所能给予的所有食物和爱,在巢里几乎能得到一切。故选D。74.细节理解题。根据“Two days later, mother appeared with some nice food. The baby eagle jumped up and down with excitement.”可知,看到妈妈回来时小鹰兴奋地跳上跳下。故选C。75.推理判断题。根据“But his mother put the food at the top of the mountain and then looked down at her baby.”及“Here is the last meal I give e and get it by yourself,”可知,鹰妈妈把食物放在山顶,让小鹰自己获取,并把他推出巢穴,因此鹰妈妈是严格的。故选B。76.推理判断题。根据“‘You are flying! You can make it!’ His mother smiled.”及全文可推知,既然小鹰已经学会了飞翔,那么后续自然是他能够凭借自己的能力去捕食。故选C。77.主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述了鹰妈妈教小鹰学飞翔的故事,通过这个故事告诉我们孩子长大后应该学会自己生活。故选C。78.A 79.D 80.D 81.A【导语】本文节选自《绿野仙踪》,是一篇记叙文。主要讲述了多萝西在女巫的控制下艰难生活,不仅暗中照顾被囚禁的狮子,还在女巫抢夺自己银鞋时,意外用水消灭女巫,最终解救自己、狮子以及女巫的奴隶们的故事。78.细节理解题。根据“She’s waiting for the right moment to take the silver shoes.”可知,女巫一直等待时机,想要得到多萝西的银鞋。故选A。79.推理判断题。通读原文“She falls over and one of the silver shoes comes off....There’s a bucket of water near the door. The girl picks it up and throws the water over the Witch....Dorothy goes to the Lion and takes the rope off his neck.”可知,多萝西滑倒后,接下来是应该把水泼向女巫,然后解救了狮子。故选D。80.词句猜测题。根据“We’re all free now!”可推断,“slaves”指的是之前没有自由、受女巫控制的人。结合选项,选项D“People who are forced to work for others without freedom”表示“被迫为他人工作且没有自由的人”符合词义。故选D。81.推理判断题。通读原文可知,多萝西勇敢地用水泼女巫,还解救狮子、帮助温基人,体现出勇敢;她对狮子友好,给他食物和水,体现出友好,所以多萝西是勇敢且友好的。故选A。82.B 83.A 84.B 85.C 86.D【导语】本文是一篇记叙文,节选自《绿野仙踪》。主要讲述了多萝西和她的朋友铁皮人、小狗托托在森林中遇到胆小的狮子的故事。82.词义猜测题。根据第二段“The Cowardly Lion was going to hit Toto too, but Dorothy came between him and the dog”可知,胆小的狮子想攻击托托,但多萝西挡在了他和狗之间。由此可知,“him”指代的是要攻击托托的狮子。故选B。83.推理判断题。根据第三段“A big animal like you is going to bite this poor little dog ”可推知,这头狮子很强壮;根据第九段“I can’t help being scared”可推知,这头狮子并不勇敢。故选A。84.细节理解题。根据第七段“You seemed so scary that I had to try and make you run away”可知,狮子攻击铁皮人是因为害怕他。故选B。85.细节理解题。根据倒数第四段“Maybe you can join us...Why not come with us and ask him for courage ”可知,铁皮人主动邀请狮子加入他们的队伍。故选C。86.推理判断题。根据最后一段“As long as I know myself to be a coward, I shall be unhappy!”可推知,狮子会努力寻找勇气。故选D。87.A 88.B 89.C 90.D 91.B【导语】本文讲述了狐狸和松鼠对待苹果核的不同方式以及由此带来的不同结果。松鼠通过种植苹果核,为未来准备了更多的苹果树,而狐狸则因为没有这样做而面临食物短缺。87.细节理解题。根据“Just as he was about to eat, something coming made him think of danger!”和“‘Oh, don’t be afraid!’ said the fox.”可知,松鼠正要吃苹果时,狐狸出现了。故选A。88.细节理解题。根据“If you don’t leave the seeds, how will new apple trees grow ”以及后文“The squirrel knew the fox was wrong, so he carried the cores of his apples to the far side of the forest. He dug holes there and put an apple core in each one.”可知,松鼠留苹果核是为了种种子。故选B。89.细节理解题。根据“You are silly! There will always be more apples!”可知,狐狸认为松鼠很愚蠢。故选C。90.细节理解题。故事中,松鼠为了过冬将苹果核种下为未来做准备,多年后有了苹果树,能享受果实;而狐狸只顾眼前,不留下种子,导致后来苹果树变老结果少,经常挨饿。这体现了未雨绸缪的重要性。故选D。91.推理判断题。根据“The squirrel (松鼠) was in the forest. He wanted to get fat for winter! He jumped around and found an apple under a tree. Just as he was about to eat, something coming made him think of danger!”可知,本文讲述了狐狸和松鼠对待苹果核的不同方式以及由此带来的不同结果。因此可能出现在一本儿童故事书中。故选B。92.B 93.C 94.A 95.D【导语】本文是一篇记叙文,讲述了一条从不与他人分享水的河流,多年来一直过着悲伤和孤独的生活,直到一条被小女孩放生的小鱼Scamp进入它的生活,用快乐赶走了它的孤独,并最终成为了好朋友的故事。92.细节理解题。根据文章第一段“He was unfriendly and he never shared his water with any fish, plant or animal. So his life went on, sad and lonely, for many years.”可知,河流的生活多年来一直悲伤而孤独,是因为它从不与任何鱼、植物或动物分享它的水。故选B。93.细节理解题。根据文章第二段“The girl was about to move away and she couldn’t take Scamp with her. So she decided to let Scamp be free.”可知,女孩决定让Scamp自由是因为她即将搬走,无法带走它。故选C。94.主旨大意题。根据文章第二段“The river began to feel Scamp’s happiness. His loneliness was driven away (被赶走) by Scamp”以及第三段“At the end of that day, Scamp and the river became very good friends. The river never felt lonely after that.”可知,Scamp的快乐赶走了河流的孤独,它们最终成为了好朋友,河流此后不再感到孤独。因此,文章主要告诉我们快乐可以赶走孤独。故选A。95.推理判断题。文章讲述了一个关于河流和小鱼Scamp的寓言故事,这类故事通常出现在故事书中。故选D。21世纪教育网(www.21cnjy.com)21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源预览