广州市海珠区2025—2026学年九年级英语上册 期中考试模拟试题(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

广州市海珠区2025—2026学年九年级英语上册 期中考试模拟试题(含答案解析)

资源简介

广州市海珠区2025—2026学年九年级英语上册期中考试模拟题
【考试范围:Unit1-Unit4】
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、语法选择(满分15分)
Diana was born in New York City. She showed great talent and love for 1 from an early age. Later she 2 by her coach, an Olympic swimmer, and set new records in many long-distance swimming competitions. At 28, Diana set 3 unusual goal. She tried to swim from Cuba to Florida for the first time. The high winds were 4 she had to give up the journey. After experiencing serious 5 problems, Diana felt the need for new challenges beyond the pool. At 30, she found a new job, but deep in her heart, there still lived her goal.
After 30 years of no swimming, Diana began training. This time, she wished 6 what she started. In 2011, she tried to swim from Cuba to Florida again. But 7 , the swim was full of danger. There 8 terrible storms and deadly sea animals during the long and tiring journey. 9 she failed many times, she was ready to fight back. In 2012, after 60 hours in the water, a lightning storm and some 10 problems stopped her for the fourth time.
In 2013, 35 years after 11 first try, Diana planned to swim from Cuba to Florida for a fifth time. After almost 53 hours, the 12 Diana completed the historic swim with the help of a team of doctors, scientists and navigators 13 September 2nd. She finally became the first person 14 the goal which seems almost impossible. She was indeed one of the greatest athletes in history.
“We should stick with our dreams. Going after your dreams 15 never too late.” Diana said in her book.
1.A.swimming B.swam C.to swim D.swum
2.A.trained B.was trained C.has trained D.has been trained
3.A./ B.the C.an D.a
4.A.too strong to B.as strong as C.such strong that D.so strong that
5.A.health B.healthy C.healthily D.healthier
6.A.to finish B.finish C.finished D.finishes
7.A.lucky B.luckily C.unlucky D.unluckily
8.A.are B.had C.were D.have
9.A.Because B.Although C.Unless D.But
10.A.another B.other C.the other D.others
11.A.she B.she’s C.her D./
12.A.64-year old B.64-years-old C.64 years old D.64-year-old
13.A.on B.in C.at D.to
14.A.achieve B.achieves C.to achieve D.achieved
15.A.are B.is C.was D.were
二、完形填空(满分10分)
阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项。
Modesty (谦逊) is a valuable quality in many cultures around the world. In China, there is no 16 . However, the phrase “毛遂自荐” seems to disagree with this.
During the Warring States Period, the Qin army beat Handan. 17 that Handan was in danger, Prince Pingyuan asked for help from the state of Chu. He wanted to pick 20 talented people to go with him. However, he could only find 19 people who were 18 enough. Then, a man named Mao Sui volunteered.
Prince Pingyuan looked at Mao Sui with doubt, “How long have you been here with me ” “Fo three years,” Mao Sui answered. “I hear that a person with talent is like an awl (锥子) in a cloth bag. Its sharp point will soon make a hole in the 19 . You’ve been here for a long time, but haven’t seen any of your 20 . Maybe you don’t have any talent,” said Prince Pingyuan.
“What I’m asking you now is to put me into that bag. If you do that, I will make a hole in it, but not only the point - the whole awl,” Mao Sui said in a 21 way. He wasn’t afraid of Prince Pingyuan.
Impressed by him, Prince Pingyuan allowed Mao to join his team, and Mao 22 showed that he was very helpful. Now the phrase “Mao Sui recommending himself” is used to 23 someone who volunteers to do a task.
However, there is a fine 24 between self-confidence and arrogance (傲慢) . It’s important to believe in yourself, but being too arrogant can 25 your career and professional relationships.
16.A.difficulty B.support C.difference D.survey
17.A.Seeing B.Looking C.Smelling D.Feeling
18.A.good B.special C.unusual D.common
19.A.window B.wood C.person D.bag
20.A.decisions B.achievements C.products D.methods
21.A.patient B.happy C.careful D.confident
22.A.simply B.successfully C.quietly D.politely
23.A.control B.allow C.describe D.record
24.A.line B.river C.land D.room
25.A.help B.guide C.cause D.harm
三、阅读理解(满分40分)
A
Various Apps to Learn
Apps are common digital learning tools that provide different content designed for your needs. Want to find an app that can help you learn Here are some great ideas for you.
Khan Academy allows you to learn almost anything for free. It covers subjects such as math, physics, biology, and even computer science. The real magic of this app is that you can learn at your own speed. You can review subjects that you are not good at. The app is in English. If you want to see its translation, you can visit http://open.com/khan/.
BrainPOP mixes learning and technology in a fun and simple way. It’s free and teaches you something new in English every day. From the solar system to DNA, each topic starts with an interesting cartoon. After you’ve watched it, you can take a test to see how much you’ve learned.
Udemy is a website and app where you can learn anytime. Courses are for people who want to improve their job skills. The app is very convenient. It allows you to take months to finish a course without worrying about extra payments. You can go slow, fast, or at any pace in between, with complete control over your learning
Duolingo stands as the top platform in language learning apps. You can learn to speak 29 different languages, all at the touch of a button. You’ll be invited to not only read new words, but to speak them. You’ll learn grammar and conversational strategies. The app enables you to connect with speakers of different languages!
26.According to the passage, what apps allow you to learn at your speed
A.Khan Academy and Udemy. B.Udemy and Duolingo.
C.Khan Academy and BrainPOP. D.BrainPOP and Duolingo.
27.What can Duolingo offer its users
A.Subjects reviewing. B.Speaking practice.
C.Technical support. D.Career training.
28.What is the purpose of the passage
A.To compare the difference of the different learning methods.
B.To introduce the development of learning technology.
C.To help find the suitable learning apps.
D.To provide various learning activities.
B
Young Star Shines
Over the years, skilled Chinese players have been doing very well in table tennis. Now, young athletes from Generation Z are becoming the stars of the 2024 Paris Olympics.
Born in 2000, Sun Yingsha has been given the nickname “Little Devil” by her fans. When she was little, Sun was sensitive to the sound of a table tennis ball hitting the ground. “I felt I had some talent,” she told China Daily.
When Sun first joined the reserve squad (预备队) of the national table tennis team, she was excited. Becoming a world top player like her idol Zhang Yining has always been her dream.
However, there have been challenges along the way. She took part in the Tokyo Olympics in 2021 and it was there that she faced huge losses. “I was not well-rounded enough to win the gold medal in the women’s singles,” Sun said.
Sun believes that life is always full of ups and downs. “Determination and courage can make a good athlete,” she said. “What keeps me going are the goals and dreams I set for myself.”
At the 2023 Singapore Smash, Sun won the women’s singles, the women’s doubles and the mixed doubles, becoming the first athlete to get three gold medals at the tournament (锦标赛). Looking at the world ranking website, you can see Sun’s name at the top of the women’s singles, women’s doubles and mixed doubles.
When talking about younger table tennis players, Sun encourages them to keep their love and stay focused. “If you truly love table tennis, I hope you can hold on to it,” she said.
29.What can we know about Sun Yingsha when she was young
A.She was unsure about her talent in table tennis.
B.She was determined to be the best from a young age.
C.She started to play table tennis when she joined the national team.
D.Her goal was to participate in the 2024 Paris Olympics.
30.What does the underlined word “well-rounded” mean when describing a table tennis player
A.A player who is good at all aspects of the game.
B.A player who has a perfect shape.
C.A player who has won a round medal.
D.A player who is very old and experienced.
31.According to Sun Yingsha’s words, which type of person is likely to become a good athlete
A.Someone who is talented and sensitive.
B.Someone who gives up when faced with challenges.
C.Someone who focuses on winning.
D.Someone who is strong-willed and brave.
32.What is the purpose of the text
A.To encourage teenagers to be good athletes.
B.To explain how Sun became famous.
C.To list all the awards Sun has won in her career.
D.To encourage readers with Sun’s story of hard work and success.
C
Once a very rich man and his son collected valuable paintings by famous artists like Picasso, Van Gogh and Monet.
Later, the son left to join the army. After a few weeks, the old man received a letter saying his son had died while taking another soldier to a hospital. The old man became very lonely and sad.
One day, a soldier visited the old man and gave him a painting—it was a portrait (肖像) of his son. The painting of his son became the old man’s most valuable item. He told his neighbors it was the greatest gift he had ever received. The following spring, the old man died.
All of the old man’s paintings would be sold at an auction (拍卖会). The auction began with the painting of the old man’s son.
“Who will open the price at $100 ” the auctioneer asked. Moments passed and no one spoke or raised their hands. Someone said, “Who cares about that painting Let’s get on to the good ones.” More voices followed in agreement. “No, we must sell this one first,” replied the auctioneer. “Now, who will take the portrait of the son ”
Finally, a good friend of the old man spoke, “Ten dollars!” “Will anyone go higher ” called the auctioneer. After more silence, he said: “Going once…going twice…Sold!” The auctioneer then announced that the whole auction was over. “According to the father’s will, whoever takes the son’s portrait gets the whole collection.” The auctioneer said.
Because of the father’s love, whoever took the son got it all.
33.How did the old man’s son die
A.He was killed by a doctor.
B.He died of a serious disease.
C.A car hit him when he went home.
D.He died when taking a soldier to a hospital.
34.What was the first painting to be sold at the auction
A.The painting by a famous artist.
B.The portrait of the old man’s son.
C.The gift given by the old man’s neighbor.
D.The most expensive collection of the old man.
35.What can we know about the passage
A.At the auction everyone realized the importance of the portrait of the son.
B.The portrait of the old man’s son was as popular as the other paintings.
C.The old man’s will was to give away the whole collection to charity.
D.The old man’s good friend got the whole collection for only ten dollars.
36.What’s the best title of the passage
A.Love is Sharing. B.An Expensive Painting.
C.A Hot Auction. D.Caring About the Person You Love.
D
Art has always been a reflection of human creativity and imagination. With the development of artificial intelligence (AI), the world of art is undergoing a significant transformation. AI painting is changing the way we create and appreciate art.
People use computer algorithms (算法) to generate (生成) artwork online which is called AI painting. These algorithms are trained on large databases of existing artwork, sketches, and photographs.
One of the key advantages of AI painting is its ability to produce artwork at a much faster pace than a human artist. While it may take a human artist hours or even days to complete a painting, an AI can generate a similar piece in just a few minutes. Another advantage of AI painting is its ability to create artwork that is difficult or impossible for humans to produce. For example, some AI algorithms can generate 3D models of objects or landscapes based on 2D images. Additionally, AI can be used to create artwork that combines various styles, resulting in special pieces that would be challenging for a human artist to create alone.
However, there are also worries about the influence of AI on the art world. Some people argue that AI-generated artwork is short of the emotional depth of human-created art. They believe that art is not just about creating pleasing images but also about expressing human experiences and emotions. Others worry that the widespread use of AI in art could lead to a homogenization (同质化) of styles.
In conclusion, AI painting is redefining the world of art. It is a good tool for artists to explore new ideas. As we continue to explore this exciting new trend, it will be fascinating to see how AI painting evolves (进化) and shapes the future of art.
37.What does AI painting refer to
A.The way we create and appreciate art. B.The use of computer algorithms to produce artwork.
C.The large databases of existing artwork. D.The use of paintings, sketches, and photographs.
38.How many key advantages of AI painting are mentioned in paragraph 3
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
39.What is the author’s attitude towards AI painting
A.It has more disadvantages than advantages. B.Everyone should use it to produce artwork.
C.It will replace human-created art in the future. D.Artists can use it as a tool to explore new possibilities.
40.What is the structure of the passage
A.①/②③④⑤ B.①/②③④/⑤ C.①②/③④/⑤ D.①②/③④⑤
第二节 阅读短文及文后A~E选项,选出可以填入1~5各题空白处的最佳选项。
Should parents ask their children to do chores (家务) 41 . They think that children are too young to cook or clean for themselves or their parents. But many people believe that children can learn a lot from doing regular chores. Parents should help children learn to do the housework that they will have to do when they live on their own. 42 .
Most experts (专家) do agree. 43 . Parents shouldn’t, of course, ask a schoolboy to cook when he is doing his homework. If the child has activities after school, the time left to do chores may be short. 44 .
When a child does what his parents ask him to do happily, he will probably have the feeling of growing up. Chores can be useful. They are a teaching tool. Parents use the tool to teach children, so that they can care for themselves some day. 45 . If parents keep a clean house, children won’t find any reasons to do chores.
A.They should also help children to build a sense of responsibility.
B.Parents must make children understand how hard they work.
C.However, the chores should suit children.
D.Some believe that children should not do chores.
E.Perhaps more chores on weekends can be helpful.
四、短文填空(满分5分)
Reading books is often c 46 a great hobby. For many, it’s an important activity that offers both relaxation and wisdom. It’s a p 47 to spend time exploring new ideas in various books. Reading helps you get away from stress in life and gives you a chance to experience different worlds. It can also enhance vocabulary, improve focus, and spark creativity, making it not only a source of enjoyment but also a way to develop the mind. However, in today’s busy world, finding time to read can be d 48 and challenging. With work, social plans, and technology distractions, finding quiet time to read can be almost impossible. L 49 , even a few minutes of reading can be helpful. Whether it’s a few pages during a lunch break or a chapter before bed, every bit of reading b 50 joy and happiness.
五、完成句子(满分10分)
51.Jerry昨天直到晚上8点才收到妈妈的电话。
Jerry his mother 8 p.m. yesterday.
52.你最近在节食吗?
Have you recently
53.李玲的奶奶这周日就要来了,真是令人兴奋的消息!
Li Ling’s grandma is coming this Sunday. news it is!
54.有时李玲的父母不在家时,她不知道该做什么。
Sometimes when Li Ling’s parents are away from home, she doesn’t know .
55.Henry总是被期望参加学校的体育赛事,但实际上他对它没有兴趣。
Henry always to take part in school sports events, but actually he has no it.
六、书面表达(满分15分)
56.假设你叫李华,你们家有三条家规,你不同意其中一条。请以书信方式,根据以下提示写一封信给爸爸妈妈。
1. Introduce three of your family rules.
2. Which rule do you disagree about Why
3. What’s your suggestion about that rule
要求:
1.短文应包括提示中所有要点,可适当发挥;
2.短文中不能出现真实的人名和地名;
3.词数不少于80。
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.A 2.B 3.C 4.D 5.A 6.A 7.D 8.C 9.B 10.B 11.C 12.D 13.A 14.C 15.B
【导语】本文主要讲述了Diana出生在纽约市,她从小就表现出对游泳的热爱和天赋,她曾经接受过训练,并且创造过长距离游泳比赛的记录。
1.句意:她从小便表现出对游泳的天赋和热爱。
swimming游泳,动名词;swam游泳,过去式;to swim游泳,不定式;swum游泳,过去分词。根据“love for”可知,介词“for”后应接名词或动名词,表示“对……的热爱”,所以用动名词swimming。故选A。
2.句意:后来,她接受了她的教练——一位奥运会游泳运动员的训练,并在许多长距离游泳比赛中创造了新的记录。
trained训练,主动;was trained被训练;has trained现在完成主动;has been trained现在完成被动。根据“she...by her coach”可知,她被教练训练,所以是被动语态。描述过去事件,用一般过去时被动。故选B。
3.句意:28岁时,戴安娜设定了一个不寻常的目标。
/零冠词;the定冠词;an不定冠词,元音前;a不定冠词,辅音前。goal是单数可数名词,且unusual以元音音素开头,所以用an。故选C。
4.句意:狂风太大,她不得不放弃旅程。
too strong to太强以至于;as strong as和……一样强;such strong that语法错误,such后接名词;so strong that如此强以至于。根据“ The high winds were...she had to give up the journey.”可知,表示“风如此强大以至于她放弃”,需用“so…that”结构引导结果状语从句。故选D。
5.句意:在经历了严重的健康问题后,戴安娜觉得需要在泳池之外迎接新的挑战。
health健康,名词;healthy健康的,形容词;healthily健康地,副词;healthier更健康,比较级。根据“After experiencing serious...problems”可知,修饰名词problems,用形容词或名词作定语。health problems是固定搭配,表示“健康问题”。故选A。
6.句意:这一次,她希望完成她开始的事情。
to finish完成,不定式;finish完成,动词原形;finished完成,过去式;finishes完成,三单。根据“she wished...what she started”可知,wish后接不定式表示愿望。wish to do something希望做某事。故选A。
7.句意:但是不幸的是,游泳充满了危险。
lucky幸运,形容词;luckily幸运地,副词;unlucky不幸,形容词;unluckily不幸地,副词。根据“ But..., the swim was full of danger.”可知,修饰整个句子,用副词。根据上下文,游泳充满危险,所以是不幸地。故选D。
8.句意:在漫长而疲惫的旅途中,遇到了可怕的风暴和致命的海洋生物。
are一般现在;had过去完成;were过去式;have现在完成。根据“There...”可知,描述过去事件,there be结构,用过去式。主语是复数“storms and animals”,所以用were。故选C。
9.句意:尽管她失败了很多次,但她准备再次迎战。
Because因为;Although尽管;Unless除非;But但是。根据“...she failed many times, she was ready to fight back.”可知,下文表示“尽管失败多次,她准备反击”,需用让步状语从句引导词“Although”。故选B。
10.句意:2012年,在水中待了60小时后,一场雷暴和其他一些问题第四次阻止了她。
another另一个;other其他;the other另一个,特指;others其他,代词。根据“some...problems stopped her for the fourth time”可知,空格修饰名词“problems”,表示“一些其他问题”。“some other”是固定搭配。故选B。
11.句意:2013年,距离她第一次尝试过去了35年,戴安娜计划第五次从古巴游到佛罗里达。
she她;she’s她是;her她的;/零。根据“35 years after...first try”可知,空格后“first try”是名词短语,需用所有格形式表示“她的第一次尝试”。故选C。
12.句意:在9月2日,64岁的戴安娜在一支由医生、科学家和导航员组成的团队的帮助下,经过近53小时的游泳,完成了这一历史性的游泳。
64-year old错误;64-years-old错误;64 years old正确,但作表语;64-year-old正确,作定语。根据“the...Diana”可知,修饰Diana,作定语,用连字符形式,year不用复数。故选D。
13.句意:在9月2日,64岁的戴安娜在一支由医生、科学家和导航员组成的团队的帮助下,经过近53小时的游泳,完成了这一历史性的游泳。
on具体日期;in月份、年份;at时间点;to到。根据“September 2nd”可知,具体日期用on,September 2nd是具体日期。故选A。
14.句意:她终于成为了第一个实现看似几乎不可能目标的人。
achieve实现,动词原形;achieves实现,三单;to achieve不定式;achieved过去式。根据“the first person...the goal”可知,句子结构为“the first person to do something”,需用不定式作后置定语。选项C“to achieve”表示“实现目标的第一人”。故选C。
15.句意:追求梦想永远不会太迟。
are是,复数;is是,单数;was是,过去单数;were是,过去复数。根据“Going after your dreams”可知,主语“Going after your dreams”是动名词短语,视为单数,谓语动词需用单数形式“is”。且“it is never too late”是固定表达。故选B。
16.C 17.A 18.A 19.D 20.B 21.D 22.B 23.C 24.A 25.D
【导语】本文是一篇寓言故事。主要讲述了“毛遂自荐”这个成语故事。
16.句意:在中国没有什么不同。
difficulty困难;support支持;difference不同点;survey调查。根据第一段“ Modesty is a valuable quality in many cultures around the world. In China, there is no …. ”谦虚在世界各地的许多文化中都是一种宝贵的品质,在中国也没有不同,所以,中国对谦虚的看法和其他国家一样,因此,“difference不同点”符合题意。故选C。
17.句意:平原王看到邯郸危在旦夕,遂向楚国求助。
Seeing看到,强调看到的结果;Looking看,强调动作;Smelling闻;Feeling感觉。根据“During the Warring States Period, the Qin army beat Handan.”可知,此处强调看到邯郸危在旦夕这一事实,所以,“Seeing看到”符合题意。故选A。
18.句意:然而,他只能找到19个足够好的人。
good好的;special特殊的;unusual不平常的;common普通的。根据“ He wanted to pick 20 talented people to go with him. However, he could only find 19 people who were… enough.”可知,此处在选拔优秀的人和平原王一起去楚国求助,只找到了19个足够好的人,所以,“good好的”符合题意。故选A。
19.句意:它锋利的尖很快就会在袋子上戳出一个洞。
window窗户;wood木头;person人;bag袋子。根据“I hear that a person with talent is like an awl in a cloth bag. ”可知,提到了布袋子,由此可知,此处说的是锋利的尖很快会将布袋刺穿,所以,“bag袋子”符合题意。故选D。
20.句意:你在这已经很久了,但我还没有看到你的任何功绩。
decisions决定;achievements功绩;products产品;methods方法。根据“I hear that a person with talent is like an awl in a cloth bag. Its sharp point will soon make … you don’t have any talent”可知,表达对方来这里很长时间了,却没有看到其任何成就,由此可知,此处指毛遂未创下任何功绩,所以,“achievements功绩”符合题意。故选B。
21.句意:“如果您那样做,我就把它刺穿,但是不只是一个点,而是整个锥子,”毛遂很自信地说。
patient有耐心的;happy开心的;careful仔细的;confident自信的。根据“What I’m asking you now is to put me into that bag. If you do that, I will make a hole in it, but not only the point- the whole awl”可知,他请求平原王把他放进袋子里,他会把袋子刺穿,可推测,毛遂说话时很自信,所以,“confident自信的”符合题意。故选D。
22.句意:平原王对他印象深刻,允许毛遂加入他的队伍,并且事实成功证明了毛遂是很有帮助的。
simply简单地;successfully成功地;quietly安静地;politely有礼貌地。根据“Impressed by him, Prince Pingyuan allowed Mao to join his team, and Mao… showed that he was very helpful. ”可知,此处事实成功地证明了毛遂是有帮助的,所以,“successfully成功地”符合题意。故选B。
23.句意:现在“毛遂自荐”这个成语被用来描述自愿完成任务的人。
control控制;allow允许;describe描述;record记录。根据“Now the phrase ‘Mao Sui recommending himself’ is used to… someone who volunteers to do a task.”可知,此处指这个成语被用来描述某种类型的人,因此“describe描述”符合题意。故选C。
24.句意:然而,在自信与傲慢之间有条很微妙的界限。
line界限;river河;land陆地;room房间。根据“between self-confidence and arrogance ”可知,自信和傲慢只是一线之隔,即它们之间是有界限的,所以,“line界限”符合题意。故选A。
25.句意:相信自己很重要,但过度的自我会损害你的事业和职业关系。
help帮助;guide指导;cause造成;harm伤害,损害。根据“It’s important to believe in yourself, but being too arrogant can…your career and professional relationships.”可知,此处表示相信自己很重要,但过度的自我会损害你的事业和职业关系,所以,“harm伤害,损害”符合题意。故选D。
26.A 27.B 28.C
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了几款有助于学习的应用程序。
26.细节理解题。根据文章中对Khan Academy的描述“The real magic of this app is that you can learn at your own speed.”以及对Udemy的描述“You can go slow, fast, or at any pace in between, with complete control over your learning.”可知,Khan Academy和Udemy允许按照自己的速度学习。故选A。
27.细节理解题。根据文章中对Duolingo的描述“You’ll be invited to not only read new words, but to speak them.”可知,Duolingo能提供口语练习。故选B。
28.主旨大意题。根据文章第一段“Apps are common digital learning tools that provide different content designed for your needs. Want to find an app that can help you learn Here are some great ideas for you.”可知,文章目的是帮助找到合适的学习应用程序。故选C。
29.B 30.A 31.D 32.D
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了孙颖莎的努力和成功的故事,鼓励读者不要轻易放弃梦想。
29.细节理解题。根据第二段“When she was little, Sun was sensitive to the sound of a table tennis ball hitting the ground. ‘I felt I had some talent,’ she told China Daily.”和第三段“When Sun first joined the reserve squad of the national table tennis team, she was excited. Becoming a world top player like her idol Zhang Yining has always been her dream.”可知,孙颖莎很小的时候,她对乒乓球落地的声音很敏感,很有天赋;加入国家乒乓球队预备队使孙颖莎很兴奋,成为像她的偶像张怡宁那样的世界顶级选手一直是她的梦想,也就是说孙颖莎从小就立志成为最好的球员。故选B。
30.词义猜测题。根据第四段“it was there that she faced huge losses”和“I was not well-rounded enough to win the gold medal in the women’s singles,”可知,在东京奥运会,她遭受巨大的失利,她无法赢得女单金牌;据此可以推断,划线单词“well-rounded”意为“全面的”,在这里指的是在比赛的各个方面都很优秀。故选A。
31.细节理解题。根据第五段“‘Determination and courage can make a good athlete,’ she said.”可知,孙颖莎认为有决心和勇气的人更有可能成为优秀的运动员。故选D。
32.主旨大意题。综合全文,尤其是根据最后一段“When talking about younger table tennis players, Sun encourages them to keep their love and stay focused.”可知,文章通过讲述孙颖莎的努力和成功的故事,旨在鼓励读者。故选D。
33.D 34.B 35.D 36.A
【导语】本文讲述了在拍卖老人的名画时,意想不到的是谁先拍得老人儿子的肖像,谁就得到全部的藏品,表达了老人对儿子的爱。
33.细节理解题。根据“After a few weeks, the old man received a letter saying his son had died while taking another soldier to a hospital.”可知,儿子是在送另一个士兵去医院时去世的,故选D。
34.细节理解题。根据“The auction began with the painting of the old man’s son.”可知,拍卖会是从老人的儿子的肖像画开始的,故选B。
35.细节理解题。根据“According to the father’s will, whoever takes the son’s portrait gets the whole collection.”可知,老人的好朋友以十美元买下了儿子的肖像画,从而获得了全部收藏,故选D。
36.标题归纳题。通读全文,整个故事通过拍卖会的情节,传达了“爱即是分享”的主题,因此选项A适合作为文章标题。故选A。
37.B 38.B 39.D 40.C
【导语】本文主要介绍了人工智能绘画。
37.细节理解题。根据第二段中的“People use computer algorithms (算法) to generate (生成) artwork online which is called AI painting.”可知,AI绘画指的是使用计算机算法制作艺术品。故选B。
38.细节理解题。根据第三段中的“One of the key advantages of AI painting is its ability to produce artwork at a much faster pace than a human artist.”、“Another advantage of AI painting is its ability to create artwork that is difficult or impossible for humans to produce.”以及“Additionally, AI can be used to create artwork that combines various styles, resulting in special pieces that would be challenging for a human artist to create alone.”可知,一共提及了三个关键优势。故选B。
39.细节理解题。根据最后一段中的“In conclusion, AI painting is redefining the world of art. It is a good tool for artists to explore new ideas. ”可知,作者认为艺术家可以将其作为探索新可能性的工具。故选D。
40.篇章结构题。通读全文可知,第一段和第二段介绍什么是AI绘画;第三段和第四段分别介绍AI绘画的优点和不足;第五段总结全文。因此文章的结构是①②/③④/⑤。故选C。
41.D 42.A 43.C 44.E 45.B
【导语】本文主要论述了不同的人对于“父母是否让孩子做一些家务”这个问题的不同看法。
41.根据“They think that children are too young to cook or clean for themselves or their parents.”可知,此处说的是不赞成孩子做家务,D选项“有些人认为孩子不应该做家务。”符合语境。故选D。
42.根据“Parents should help children learn to do the housework that they will have to do when they live on their own.”可知,此处说的是让孩子做家务的好处,A选项“他们还应该帮助孩子们建立责任感。”符合语境。故选A。
43.根据“Parents shouldn’t, of course, ask a schoolboy to cook when he is doing his homework.”可知,此处说的是家长让孩子做的家务应该适合孩子,C选项“然而,家务应该适合孩子。”符合语境。故选C。
44.根据“If the child has activities after school, the time left to do chores may be short.”可知,此处在谈论让孩子做家务的时间问题,E选项“也许周末多做些家务会有所帮助。”符合语境。故选E。
45.根据“If parents keep a clean house, children won’t find any reasons to do chores.”可知,此处说的是父母要让孩子意识到做家务的辛苦,B选项“父母一定要让孩子明白自己有多辛苦。”符合语境。故选B。
46.(c)onsidered 47.(p)leasure 48.(d)ifficult 49.(L)uckily 50.(b)rings
【导语】本文主要讲述了阅读作为一种爱好的好处以及在忙碌生活中如何找到时间阅读。
46.句意:读书通常被认为是一种很棒的爱好。根据“a great hobby”及首字母可知,是指读书被认为是一种爱好,consider“认为”,与主语是动宾关系,因此用过去分词。故填(c)onsidered。
47.句意:花时间在各种书中探索新想法是一种乐趣。根据“to spend time exploring new ideas”及首字母可知,在书中探索新想法是一种乐趣,a后跟名词pleasure“乐趣”。故填(p)leasure。
48.句意:然而,在当今繁忙的世界里,找到时间阅读可能是困难且具有挑战性的。根据“... and challenging.”及首字母可知,是指在繁忙的世界里找到时间阅读是困难的,用形容词difficult“困难的”,作表语。故填(d)ifficult。
49.句意:幸运的是,即使几分钟的阅读也是有帮助的。根据“even a few minutes of reading can be helpful”及首字母可知,几分钟的阅读也是有帮助的,这是幸运的,用副词luckily“幸运地”,修饰整个句子。故填(L)uckily。
50.句意:无论是午餐休息时读几页,还是睡前读一章,每一点阅读都能带来快乐和幸福。根据“every bit of reading b... joy and happiness.”可知,是指每一点阅读都能带来快乐和幸福,bring“带来”,时态是一般现在时,主语是every bit of reading,动词用第三人称单数。故填(b)rings。
51. didn’t hear from until
【详解】对照中英文,横线部分缺少的内容为“直到……才……”和“收到……的电话”。not…until…直到……才……;hear from收到……的来信/电话。根据yesterday可知,该句使用一般过去时,变否定句需加助动词didn’t。故填didn’t;hear;from;until。
52. been on a diet
【详解】对照中英文,缺少“在节食”的英文表达。be on a diet“在节食”。根据“Have”和“recently”以及句意可知,该句使用现在完成时,结构为have/has done。be的过去分词为been。故填been;on;a;diet。
53. What exciting
【详解】分析题干可知,中心词“news”为不可数名词,符合“what+形容词+不可数名词+主谓”的感叹句结构;修饰名词“news”应用形容词exciting“令人兴奋的”。故填What;exciting。
54. what to do
【详解】根据中英文对照可知,空处表示“做什么”,用“疑问词+不定式”结构作宾语,what“什么”,do“做”。故填what;to;do。
55. is expected interest in
【详解】根据中英文对照可知,空格处为“被期待”和“对……感兴趣”。“被期待”be expected,此处为被动语态,结合语境和“always”可知,句子为一般现在时,句子主语Henry为三单,故此处be动词应用is,即is expected;根据“has no”可知,has no interest in“对……不感兴趣”。故填is;expected;interest;in。
56.例文:
Dear Dad and Mom,
I’m writing to talk about the three family rules. I think the first two rules, “Go home after school immediately” and “Do homework on time”, are very important for me to follow. They help me develop good habits and focus on my studies. However, I disagree with the third rule, “Don’t play computer games on weekends”. I think it’s very important for me to have some free time to relax and play computer games. I suggest that I can play computer games for an hour on weekends. I think I should be allowed to do that.
Yours,
Li Hua
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一封信;
②时态:以“一般现在时”为主;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏,适当增加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,开门见山,引出话题。
第二步,具体阐述写作内容,主要围绕“介绍你的三条家规。”、“你同意的家规以及原因”以及“你的建议”展开,适当补充,丰富细节。
[亮点词汇]
①talk about讨论,提及
②Go home回家
③after school放学后
④on time准时
⑤help sb do sth帮助某人做某事
⑥focus on集中于
⑦disagree with不同意
⑧play computer games玩电脑游戏
⑨be allowed to do do sth被允许做某事
[高分句型]
①I think the first two rules, “Go home after school immediately” and “Do homework on time”, are very important for me to follow. (省略that的宾语从句)
②I think it’s very important for me to have some free time to relax and play computer games. (宾语从句和it作形式主语的固定句型)
③I suggest that I can play computer games for an hour on weekends. (that引导宾语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源预览