资源简介 广州市越秀区2025—2026学年九年级英语上册期中考试模拟题【考试范围:Unit1-Unit4】学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、语法选择(满分15分)Lily’s disappointment was surely clear. She woke up 1 Christmas morning and, along with her brother, ran down to see the gifts under the tree.In the living room sat 2 nice mini bike. For a short moment, Lily was 3 with great excitement. She couldn’t imagine 4 better than getting that bike. Then, she saw a baby doll 5 on the sofa.She knew that the mini bike 6 to her brother and that doll would be hers. It was always like this. Tommy always got cool things: skateboards, science kits. The mini bike was even 7 . Lily always got the boring gifts: a set of toy cooking kits, a pair of fairy lady’s feather wings. They were amazing for 8 girls, but she didn’t like them at all.Tommy had seen that mini bike in the front window of Moore’s Bike Shop. He had asked for the bike and had said it was the only thing 9 his Christmas perfect. 10 Lily had the same thought, she failed to say it, again. She was 11 a shy girl that she felt embarrassed to do so, even in front of her family.Tommy’s eyes grew wide at the bike. He knew it was his. He ran into his parents’ room and jumped up and down on the bed, “Thank you, Dad! Thank you, Mum!”At the same time, Lily walked into the other room silently. There was 12 disappointment on her face. It took a while for anyone to realize she was missing.“What’s wrong, Lily ” Papa asked gently. “Did you see your pretty doll ” “I saw it,” she said unhappily.“What’s wrong, honey You 13 believe how long your father waited in line to buy that doll! It was nearly 30 minutes.” Mama said, 14 not realizing Lily’s true feelings.Silence. Lily’s mouth 15 . Her face was pale.However, Lily made a decision after a while. She needed to speak out about what she really thought. Then, she took a deep breath, walked straightly outside…1.A.at B.in C.on D.for2.A.a B.an C.\ D.the3.A.fill B.full C.filling D.filled4.A.anything B.something C.everything D.nothing5.A.sat B.sitting C.sit D.sits6.A.belong B.has belonged C.belonged D.belonging7.A.coolest B.cool C.cooler D.more cooler8.A.the other B.others C.another D.other9.A.making B.made C.makes D.to make10.A.Because B.Although C.When D.Since11.A.so B.such C.too D.very12.A.a little B.little C.a few D.few13.A.shouldn’t B.can’t C.needn’t D.mustn’t14.A.surprise B.surprised C.surprisingly D.surprising15.A.fixed B.fix C.is fixed D.was fixed二、完形填空(满分10分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。A birthday usually comes with a party, as well as a cake, presents and wishes from friends. But beyond these, what does a birthday really 16 One year, I spent my birthday 17 in a completely new place. Calls and messages poured in as usual. However, I was 18 what to do. I had nowhere to go. I didn’t know anyone to share the 19 with, either.At that moment, my mother called me, asking, “What are you 20 for your birthday ”“I’m not sure, Mum. There’s no one here. I’m so far from home...” Although my voice was so 21 , I could still hear it clearly in this empty, quiet room. “You don’t always need a lot of people for your birthday. Just follow your heart and make this day yours.” What Mum said made me less upset.Then I picked up a book and lost myself in it, with music on. I did as my mother had told me and 22 “my own day”. Unexpectedly, I experienced something new—I got connected with my inner self. It was a 23 but lovely day. I realized my 24 for the first time—from a preschool child who shared birthday chocolate with the class to someone who could now celebrate with myself.When I lay in bed that night, I remembered my mother’s words, “You came into our lives this day. We are thankful for it.” And indeed, that is the true meaning of birthday celebrations—the valuable gift of 25 itself. From the moment we are born, every day is a new chance to learn, to love, and to enjoy the world around us.16.A.mean B.change C.need D.connect17.A.freely B.quietly C.happily D.alone18.A.pleased with B.unsure of C.amazed at D.careful with19.A.joy B.success C.secret D.news20.A.wishing B.waiting C.planning D.asking21.A.loud B.low C.strange D.angry22.A.shared B.remembered C.enjoyed D.recorded23.A.doubtful B.painful C.hopeful D.peaceful24.A.choice B.experience C.growth D.dream25.A.life B.family C.time D.love三、阅读理解(满分40分)AThe Palace Museum is limiting its daily number of visitors to 80,000. It is asking all visitors, including both individuals and tour groups, to book tickets online in advance. Booking website: https://. Foreign visitors must provide their passport numbers when booking online.ADMISSION FEES●April 1-October 31st: 60 yuan●November 1-March 31st: 40 yuan◇Special Offers:Free for children under 1.2 meters tall.Free for disabled visitors.20 yuan for students (elementary, middle school, and university students with student ID).Note: Does not include graduate students or adult education students.50% discount for people over 60 years old (with ID or passport).Women’s Day (March 8): Half price for female visitors.Children’s Day (June 1):Free for children aged 14 and younger.50% discount for one parent or adult accompanying the child.For more information, please click here.26.According to the notice, which type of visitors need to provide passport numbers when booking tickets A.Individual visitors.B.Tour group leaders.C.Foreign visitors. D.Student visitors.27.Among the four, who can get the lowest admission price A.A middle-aged woman visiting on March 13.B.A middle-aged parent visiting alone on June 1.C.A 65-year-old man visiting on May 7.D.A middle school student visiting on January 6.28.Where do you think this passage most probably comes from A.A website. B.A magazine. C.A book. D.A newspaper.BSir Isaac Newton, the great English scientist, was known for his amazing powers of concentration. Often, when he had an interesting idea, he would become completely absorbed in his thoughts, forgetting everything else around him.One morning, Newton’s housekeeper prepared his usual breakfast—a boiled egg and a cup of tea—and left it on the dining table before going to market. Newton was working in his study on his important book about light and color when the idea for an experiment suddenly occurred to him.Hurrying to his laboratory (实验室), he completely forgot about his waiting breakfast. Several hours later, the housekeeper returned to find Newton still in his laboratory, but something strange had happened to the breakfast. The scientist had taken the uncooked egg from the kitchen and placed it in the boiling water of his laboratory thermometer (温度计), mistaking it for his breakfast egg!When the housekeeper entered, Newton was watching his pocket watch carefully, timing the egg’s boiling process. “Sir,” she asked gently, “what are you doing with that egg ”Without looking up, Newton replied, “I’m testing the boiling point of water at different pressures. The egg should be perfectly cooked in three minutes.”“But sir,” the housekeeper said, trying to hide her smile, “that’s your laboratory thermometer, not a cooking pot. And you’ve put the egg in the mercury (水银)!”Newton suddenly stopped focusing. He looked at the thermometer, then at his watch, and finally at the housekeeper. A slow smile spread across his face as he realized his mistake. “Well then,” he said cheerfully, “it appears I’ve invented a new way to ruin both breakfast and scientific instruments!”This story shows how Newton could focus so deeply on his work that he would forget about normal daily things.29.The word “absorbed” in the first paragraph is closest in meaning to ________.A.tired and sleepy B.completely focused C.confused and lost D.interested briefly30.What did Newton mistakenly use to boil his egg A.His pocket watch. B.His laboratory thermometer.C.His teacup. D.His book about light.31.How did the housekeeper probably feel when she saw Newton’s experiment A.Angry and disappointed. B.Worried and nervous.C.Amused and understanding. D.Sad and frustrated.32.What does this story mainly show about Isaac Newton A.He was a careless scientist who often broke things.B.He was a great cook who invented new recipes.C.He became so focused on his work that he forgot normal things.D.He didn’t like the food his housekeeper prepared.CDo you know anyone with ADHD ADHD can make it hard for them to keep their mind on things or control their energy. It can cause problems at school, with friends, or at home. In recent years, more teens in North America have been found to have ADHD.From 2009 to 2017, the number grew from 8% to 9%.ADHD can be caused by genes (基因) or the environment. Studies show that too much screen time can harm attention, memory, and reaction (反应) control. But how do different types of social media affect (影响) the development of ADHD symptoms (症状) Do ADHD symptoms change over time because of screen time Scientists studied nearly 4,000 teens’ habits for five years. The teens also took tests on thinking skills like planning and remembering.Scientists found that the more time a teen spent on screens, the more ADHD symptoms they reported in that same year and the next. These symptoms included having trouble paying attention and acting without thinking. High screen time also led to lower test scores. This shows that spending too much time on screens might affect how the brain works with information.Scientists found that social media seemed to have the biggest effect on ADHD symptoms. This is because they can mess with an important brain skill called “stopping behavior”. This skill helps us pause before acting, like when we need to stop ourselves from saying something or wait for our turn. Social media can make it hard to learn this skill.Although more research is needed to know how social media affects teens’ brain growth, there are still things teens can do to help themselves. For example, set limits (限制) on screen time, get enough sleep, try outdoor activities or develop hobbies. By making smart choices, teens can keep their brains healthy and still enjoy media in small amounts.33.What may happen if a student has ADHD A.They may have trouble paying attention in class.B.They must take medicine every day to feel better.C.They could feel very tired and sleep during lessons.D.They may often forget to bring their books to school.34.How can social media affect a teen’s brain A.By causing headaches. B.By reducing their creativity.C.By making it harder to learn self-control. D.By harming their problem-solving skills.35.What does the passage suggest about the future of ADHD research A.It will study how genes help teens with ADHD.B.It may study how to stop ADHD before it starts.C.It will look into how social media affect brain health.D.It may explore ways to replace social media with sports.36.What can we know from the passage A.Screen time affects genes related to ADHD.B.Social media is the main cause of ADHD in teens.C.Outdoor activities help improve thinking skills greatly.D.Longer screen time leads to ADHD symptoms over time.DOn the evening of August 16, 2025, Pang Zhongwang, a doctoral student from Tsinghua University, was named a “Touching China” 2024 Awardee. His story—from a young man who beat great hardships to an inspiring person, has warmed and encouraged many people.Pang was born into a poor family and faced big difficulties. His father has a mental illness, and his mother was born with a disease and had her legs cut off, so she can hardly move. Pang himself had a heart problem from birth. To help his family, he went to many houses to borrow money for his mother’s treatment and picked up old things to pay the family’s debts. But he stayed happy and believed, “Knowledge changes life.” So when in school, Pang studied very hard. Every day, he walked a long way to go to school. Even if he only had a small light, he still studied late at night. He always became one of the top students in his class.In 2017, Pang took the gaokao. He got an amazing score of 684 points! He was successful in being accepted into Tsinghua University. At the University, he chose to learn engineering. He continued to work hard and studied diligently always. Sadly, his mother died in 2020. That was just before he got the chance to study for a doctorate at Tsinghua. His mother named him “Zhongwang,” which means “the hope of all.” She told him to always look forward. “Mom smiles every day—why should I feel sad ” Actually, he did very well in his studies and later became a PhD student. He took part in important research projects and even invented new technologies. Now, he has three national patents for his inventions, and his work is helpful in areas like environmental monitoring and disaster warning systems.Pang never forgot where he came from. After he succeeded, he used his success to help others. He donated money to help poor children go to school, and he also supported health funds for kids who have heart diseases. Besides, he became a tourism ambassador for his hometown because he wanted to help promote the local culture and economy.As the award speech says: “You leave hardships behind, face life with a smile, and move forward with strength.” Pang’s life tells us that if we are strong and have hope, we can all live up to expectations and create our own brilliance.37.Why did Pang Zhongwang go to many houses to borrow money A.To pay for his own school fees. B.To buy old things for his family.C.To get money for his mother’s treatment. D.To support the poor children in his village.38.Why did Pang Zhongwang become a tourism ambassador for his hometown A.To make more money for himself.B.To help spread the local culture and develop the local economy.C.To escape from his research work.D.To follow his mother’s last wish.39.What can we learn from Pang Zhongwang’s story A.Poor family background will stop people from succeeding.B.Only smart people can achieve great things.C.With strength and hope, people can overcome difficulties and succeed.D.It’s impossible for people with health problems to make achievements.40.What is the main idea of the passage A.How Pang Zhongwang prepared for the gaokao.B.The life story and achievements of Pang Zhongwang.C.The difficulties Pang Zhongwang faced in his childhood.D.The research projects Pang Zhongwang joined at Tsinghua University.第二节 阅读短文及文后A—E选项,选出可以填入各题空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Einstein made great contributions (贡献) to the world, and his sayings are still remembered by people today. 41“If you can’t explain it to a six-year-old, you don’t understand it yourself” The more complicated (复杂的) you make something seem, the more you do not understand the inner meaning of it. 42 Did they make the most complicated topics that you did not understand full of vocabulary or make them easier to understand by simplifying them “I never think of the future. It comes soon enough.” 43 Don’t get yourself worried about the future as the new plans you make may not work in the future. What matters most is living today. Do your best right now and do not worry about tomorrow.“ 44 ” Imagination is very important. When you imagine something differently, you may begin to share it with others. People begin to see the world that you imagine. Together you can create new ideas and help each other. Take time to imagine something, and share your ideas with others.“Only those who try the absurd (荒诞的事物) can achieve the impossible.” Sometimes it seems silly that you are taking risks. 45 When you go beyond what others think is reasonable, an amazing thing starts to happen.A.Imagination is the highest form of research.B.Here is people’s understanding of some of them.C.You are only certain about the moment that you have right now.D.Actually, you may be able to achieve the impossible.E.Think about the best teachers that you have had in your life.四、短文填空(满分5分)阅读文章,根据上下文及所给单词的首字母用正确形式写出所缺单词。在填写答卷时,要求写出完整单词。 (每空限填一词)Last week, Mary always sat on her s 46 alone and looked upset. Seeing this, Miss Liu i 47 Mary to her office to know about what had happened. Mary talked about her problem with Miss Liu.As the only child in her family, Mary is not e 48 to do any housework at home. Her parents work at a company and they are always busy with their business, but they still care much about Mary’s study. Since she entered junior high school, her parents have stopped her from playing on the m 49 phone. Sometimes they even check her WeChat and QQ to know about her school life. Mary thinks it is a m 50 for her parents to do so. As a teenager, she wants to have her own private space. To make her parents happy, she always studies hard and gets good marks in all her subjects. However, what her parents do really makes her sad.五、完成句子(满分10分)51.一个孩子不小心掉到装满水的水缸里。One child accidentally fell into a tank that water.52.这场比赛非常重要,以至于我们的队长确保每个人都在努力训练。It was an important match our captain everyone trained hard.53.他们昨天被邀请去分享他们的想法。They to share their ideas yesterday.54.比赛当天,我们的情绪高涨,以至于每人都完美地发挥了自己的作用。On the day of the game, we were in high spirits everyone played their part perfectly.55.多么精美的一个蛋糕啊!王子非常满意。nice cake it was! The prince was very it.六、书面表达(满分15分)56.榜样如同灯塔,指引我们成长的方向。他或她也许是某位触动你心灵的运动员、艺术家或科学家,也可能是你身边平凡却闪光的长辈、老师、同学、朋友。近期,你校将举办以“榜样的力量(The Power of Role Model)”为题的英文演讲比赛。请你根据以下思维导图,写一篇英文演讲稿,介绍你的榜样,并结合自身事例说明他/她对你的影响。要求:1.词数80左右,可在思维导图内容提示的基础上适当拓展;2.不得透露学校、姓名等任何个人信息,否则不予评分。The Power of Role Model____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.C 2.A 3.D 4.A 5.B 6.C 7.C 8.D 9.D 10.B 11.B 12.A 13.B 14.C 15.D【导语】本文是一篇记叙文,讲述了小女孩Lily在圣诞节早晨的失望经历。她渴望得到一辆迷你自行车,但父母却照例为她准备了一个“无聊”的洋娃娃。文章描绘了她从期待到失落,再到最终鼓起勇气决定表达自己真实想法的心理变化过程。1.句意:她在圣诞节早晨醒来,和她的哥哥一起跑下楼去看树下的礼物。at在……地方;in在……里面;on在……上面;for为了。此处“Christmas morning”特指圣诞节的早晨,是一个具体的日期。根据语法规则,在具体的某一天前应使用介词“on”。故选C。2.句意:客厅里放着一辆漂亮的迷你自行车。a不定冠词,泛指,用于辅音音素开头的单词前;an不定冠词,泛指,用于元音音素开头的单词前;\零冠词;the定冠词,表特指。此处是文中第一次提到这辆迷你自行车,属于泛指。后面的形容词“nice”以辅音音素开头,因此应用不定冠词“a”。故选A。3.句意:在短暂的片刻,Lily充满了巨大的兴奋。fill动词原形,填满、充满;full形容词,满的,常用搭配为“be full of”;filling现在分词或动名词,表示“正在填充”或“填充物”;filled过去分词,常与“be”动词构成被动语态“be filled with”,表示“(容器或空间)被……充满”。这里描述Lily的内心状态,“充满了兴奋”。“be filled with”是固定搭配,表示充满某种情感或事物,这里引申为“(人)充满了(某种情绪)”。故选D。4.句意:她想象不出有什么比得到那辆自行车更好的了。anything任何事物,常用于疑问句、否定句或条件句中;something某事/某物,常用于肯定句中;everything每件事物、一切;nothing没有事情、没有东西。主句“She couldn’t imagine...”包含否定含义“不能想象”。在否定句中,表示“任何……的东西”时,通常使用“anything”。“couldn’t imagine anything better”是一个地道的英语表达,意为“想不出比这更好的了”。故选A。5.句意:然后,她看到一个洋娃娃坐在沙发上。sat坐,过去式;sitting坐,现在分词,表示动作正在进行或状态持续;sit坐,动词原形;sits坐,第三人称单数。动词“see”可用于“see + 宾语 + 动词原形”(表示看到动作全过程)或“see + 宾语 + 现在分词”(表示看到动作正在进行)。这里描述Lily看到时,洋娃娃“正坐在”沙发上的状态,强调状态的持续,应用“sitting”。故选B。6.句意:她知道那辆迷你自行车是属于她哥哥的,而那个洋娃娃将是她的。belong属于,动词原形;has belonged已经属于,现在完成时;belonged属于,一般过去时;belonging属于,动名词或现在分词。主句“She knew”是一般过去时,其后的宾语从句也需保持时态一致。这里描述她“当时就知道”自行车“过去和当时”属于她哥哥,是一个过去的状态,因此宾语从句的谓语动词应用一般过去时“belonged”。故选C。7.句意:那辆迷你自行车甚至更酷。coolest最酷的,形容词最高级;cool酷的,形容词原级;cooler更酷的,形容词比较级;more cooler错误表达,因为“cooler”已经是比较级,前面不能再加“more”。此处有副词“even”译为“甚至”进行修饰,表示程度加深,通常与比较级连用。这里是将“迷你自行车”与她哥哥之前得到的“滑板、科学工具”等酷东西进行隐含比较,认为它“更酷”。故选C。8.句意:它们对于其他女孩来说可能很棒,但她一点也不喜欢。the other(两者中的)另一个;others其他人/物,是“other + 复数名词”的省略形式;another泛指“(三者或以上中的)另一个”;other其他的、另外的,形容词,后接复数名词。空格后是复数名词“girls”,因此需要一形容词来修饰。“other girls”泛指“其他的女孩们”,符合句意。故选D。9.句意:他索要那辆自行车并说这是唯一能让他的圣诞节完美的东西。making使变得,现在分词;made使变得,过去分词;makes使变得,动词第三人称单数;to make动词不定式。在“the only thing”之后,通常接动词不定式“to do”作后置定语,表示“是唯一能做……的事情”。“the only thing to make his Christmas perfect”意为“唯一能使他圣诞节完美的东西”。故选D。10.句意:尽管Lily有同样的想法,但她又一次没能说出口。Because因为;Although虽然,尽管,表示让步。When当……时,表示时间;Since自从或因为,表示时间或原因。分析前后分句逻辑关系。“Lily有同样的想法”和“她没能说出口”之间存在转折关系。“Although”引导让步状语从句,意为“尽管……但是……”,完美连接这两个分句。故选B。11.句意:她是如此害羞的一个女孩,以至于她感到尴尬去这样做,即使是在家人面前。so如此,副词;such这样的,形容词;too太,副词;very非常,副词。空格后是“a shy girl”这个名词短语。根据固定结构,“such a/an + 形容词 + 单数可数名词”表示“如此……的一个……”,so虽然也有类似结构,其后接“形容词”在先,其常用结构为“so + 形容词/副词”或“so + 形容词 + a/an + 单数可数名词”。故选B。12.句意:她脸上流露出些许失望。a little一点,修饰不可数名词,表示肯定含义;little很少,修饰不可数名词,表示否定含义;a few一些,修饰可数名词复数,表示肯定含义;few很少,修饰可数名词复数,表示否定含义。“disappointment”表示“失望”,是不可数名词。根据上下文,Lily脸上肯定有失望的表情,只是家人们一开始没注意到。因此这里需要表示肯定含义的“有一点失望”,应用“a little”。故选A。13.句意:你无法相信你父亲排了多长的队去买那个洋娃娃。shouldn’t不应该,情态动词“should”的否定式;can’t不能、无法,情态动词“can”的否定式;needn’t不必,情态动词“need”的否定式;mustn’t禁止、不许,情态动词“must”的否定式。妈妈这句话是想强调父亲排队时间之长,超出寻常想象。“can’t believe”是一个常用表达,意为“无法相信,不敢相信”,用以强调程度之深。其他选项与句意不符。故选B。14.句意:妈妈说道,令人惊讶的是,她没有意识到Lily的真实感受。surprise惊讶、使惊讶,名词或动词;surprised感到惊讶的,修饰人,过去分词或形容词;surprisingly令人惊讶地,副词;surprising令人惊讶的,修饰物,现在分词或形容词。空格处需要一个词来修饰后面的动词短语“not realizing...”,因此应用副词“surprisingly”,表示“令人惊讶地,出乎意料地”。故选C。15.句意:Lily的嘴巴僵住了。她的脸色苍白。fixed固定,过去式;fix固定,动词原形;is fixed被固定,一般现在时的被动语态;was fixed被固定,一般过去时的被动语态。描述Lily当时因失望和难过而表情僵住的状态。主语“Lily’s mouth”与动词“fix”之间是被动关系,即“嘴巴被固定住”,且整个故事发生在过去。因此应用一般过去时的被动语态“was fixed”。故选D。16.A 17.D 18.B 19.A 20.C 21.B 22.C 23.D 24.C 25.A【导语】本文通过作者独自度过生日的经历,探讨了生日的真正意义——不仅是外在的庆祝,更是对生命和成长的感恩。16.句意:但除此之外,生日到底意味着什么?mean意味着;change改变;need需要;connect连接。根据“that is the true meaning of birthday celebrations”以及后文对生日意义的探讨可知,此处强调“含义”。故选A。17.句意:有一年,我独自在一个全新的地方过生日。freely自由地;quietly安静地;happily快乐地;alone独自。根据“I had nowhere to go. I didn’t know anyone to share…”可知,后文提到“无处可去”以及“无人分享”,说明是独自一人。故选D。18.句意: 然而,我不确定该做什么。pleased with满意;unsure of不确定;amazed at惊讶于;careful with小心。根据“I had nowhere to go.”可知,“无处可去”体现迷茫,与“不确定”逻辑一致。故选B。19.句意:我也不知道有谁可以分享这份快乐。joy快乐;success成功;secret秘密;news消息。生日通常与“快乐”相关,A项符合。故选A。20.句意:你打算怎么过生日?wishing祝愿;waiting等待;planning计划;asking询问。根据“You don’t always need a lot of people for your birthday. Just follow your heart and make this day yours.”可知,此处询问对方的计划打算。故选C。21.句意:虽然我的声音很低,但在这个空旷、安静的房间里,我仍然能清楚地听到。loud大声的;low低声的;strange奇怪的;angry愤怒的。根据“Although my voice was so…I could still hear it clearly in this empty, quiet room.”可知,此处句意发生了让步,“空荡的房间”暗示安静,声音小才合理。故选B。22.句意:我按照妈妈告诉我的做了,享受着“属于自己的一天”。shared分享;remembered记住;enjoyed享受;recorded记录。根据“Unexpectedly, I experienced something new—I got connected with my inner self. ”可知,“与内心连接”体现积极体验,需用“享受”。故选C。23.句意:这是一个宁静但美好的一天。doubtful怀疑的;painful痛苦的;hopeful希望的;peaceful宁静的。根据“Then I picked up a book and lost myself in it, with music on.”可知,读书听音乐体现宁静。故选D。24.句意:我第一次意识到自己的成长——从一个与全班同学分享生日巧克力的学龄前儿童,到一个现在可以和自己一起庆祝的人。choice选择;experience经历;growth成长;dream梦想。根据“from a preschool child who shared birthday chocolate with the class to someone who could now celebrate with myself.”可知,此处对比“从孩子到能独自庆祝”,强调成长。故选C。25.句意:事实上,这就是生日庆祝活动的真正意义——生命本身的宝贵礼物。life生命;family家庭;time时间;love爱。末句“从出生起”呼应“生命”主题。故选A。26.C 27.D 28.A【导语】本文介绍了故宫博物院的每日限流政策、门票预订方式及各类人群的票价优惠信息。26.细节理解题。根据“Foreign visitors must provide their passport numbers when booking online.”可知外国游客在线预订时需要提供护照号码,故选C。27.细节理解题。根据“November 1-March 31st: 40 yuan”和“20 yuan for students”可知1月6日属于淡季,中学生票价是20元,是最低的,故选D。28.推理判断题。根据文中提供的订票网址“https://”和“For more information, please click here”等网络用语提示,这篇文章很可能来自网站,故选A。29.B 30.B 31.C 32.C【导语】本文讲述了牛顿因全神贯注于科学研究而误将温度计当作煮蛋容器的趣事。29.词句猜测题。根据“Often, when he had an interesting idea, he would become completely absorbed in his thoughts, forgetting everything else around him.”可知,忘记了周围的一切说明牛顿很专注,“absorbed”指的是完全沉浸于思考的状态,与“completely focused”(完全专注)意思最接近,故选B。30.细节理解题。根据“The scientist had taken the uncooked egg from the kitchen and placed it in the boiling water of his laboratory thermometer”可知,牛顿误用了实验室温度计来煮蛋,故选B。31.推理判断题。根据“the housekeeper said, trying to hide her smile”和整个故事的幽默基调可知,管家看到牛顿的实验时会感到好笑又理解,故选C。32.主旨大意题。根据全文最后一句“This story shows how Newton could focus so deeply on his work that he would forget about normal daily things”可知,这个故事主要表现了牛顿工作时过于专注而忘记日常事务的特点,故选C。33.A 34.C 35.C 36.D【导语】本文是一篇说明文,主要探讨了社交媒体和屏幕时间对青少年ADHD(注意力缺陷多动障碍)症状的影响,并提出了相关建议。33.细节理解题。根据文章第1段“ADHD can make it hard for them to keep their mind on things or control their energy. It can cause problems at school ...”可知,ADHD患者可能难以集中注意力或控制精力,导致在学校出现问题。故选A。34.细节理解题。根据文章第5段“...they can mess with an important brain skill called ‘stopping behavior’ ... Social media can make it hard to learn this skill”可知,社交媒体会让学习“自我控制”这项技能变得困难。故选C。35.细节理解题。根据文章最后1段“Although more research is needed to know how social media affects teens’ brain growth…”可知,未来研究需进一步探索社交媒体对大脑发育的影响。故选C。36.细节理解题。根据文章第4段“Scientists found that the more time a teen spent on screens, the more ADHD symptoms they reported in that same year and the next.”可知,屏幕时间越长,ADHD症状越明显,即长时间屏幕使用会随时间推移导致ADHD症状。故选D。37.C 38.B 39.C 40.B【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了清华大学博士生庞众望从贫困家庭出身,克服重重困难,最终取得优异成绩并回馈社会的励志故事。37.细节理解题。根据“To help his family, he went to many houses to borrow money for his mother’s treatment”可知,庞众望借钱是为了支付母亲的医疗费用。故选C。38.细节理解题。根据“he became a tourism ambassador for his hometown because he wanted to help promote the local culture and economy.”可知,他担任家乡旅游大使的目的是推广当地文化和经济。故选B。39.细节理解题。根据“Pang’s life tells us that if we are strong and have hope, we can all live up to expectations and create our own brilliance.”可知,庞众望的故事告诉我们:凭借力量和希望,人们可以克服困难并成功。故选C。40.主旨大意题。全文围绕庞众望的成长经历、学业成就和社会贡献展开,B项“庞众望的人生故事和成就”最全面概括文章主旨。故选B。41.B 42.E 43.C 44.A 45.D【导语】本文介绍了爱因斯坦的几句名言及其深刻含义。41.根据“Einstein made great contributions to the world, and his sayings are still remembered by people today”可知,此处应是对前文的承接,选项B“这是人们对其中一些名言的理解”符合语境,故选B。42.根据“The more complicated you make something seem, the more you do not understand the inner meaning of it”及后文对老师的提问可知,此处应引出具体例子,选项E“想想你生命中遇到过的最好的老师”符合语境,故选E。43.根据“I never think of the future. It comes soon enough”及后文强调“活在当下”可知,选项C“你唯一能确定的就是此刻拥有的当下”符合语境,故选C。44.根据后文“Imagination is very important…Take time to imagine something”可知,此处应强调想象力的重要性,选项A“想象力是研究的最高形式”符合语境,故选A。45.根据前文“Sometimes it seems silly that you are taking risks”及后文“超越常规可能创造奇迹”可知,选项D“实际上,你或许能实现不可能的事”符合语境,故选D。46.(s)eat 47.(i)nvited 48.(e)xpected 49.(m)obile 50.(m)istake【导语】本文讲述的是玛丽的烦恼:进入初中之后,父母不仅不让她玩手机还会检查她的手机,这让她很苦恼。46.句意:上周,玛丽总是独自坐在座位上,看起来很沮丧。根据“sat on her…”和首字母提示可知,此处指“玛丽的座位”,应用单数名词seat“座位”。故填(s)eat。47.句意:看到这一幕,刘老师邀请玛丽去她的办公室了解发生了什么事。根据“Miss Liu…Mary to her office”和首字母提示可知,此处指“刘老师邀请玛丽去她的办公室”,invite“邀请”,动词;句子时态为一般过去时,谓语动词用过去式。故填(i)nvited。48.句意:作为家中独女,玛丽不需要在家做任何家务。根据“As the only child in her family, Mary is not…to do any housework at home.”和首字母提示可知,此处指玛丽不需要在家做任何家务;be expected to do sth.“应该做某事”,为固定短语。故填(e)xpected。49.句意:自从她进入初中以来,她的父母已经禁止她玩手机了。根据“playing on the…phone”和首字母提示可知,此处表示“手机”,mobile表示“移动的”,mobile phone“手机”,为固定搭配。故填(m)obile。50.句意:玛丽认为父母这样做是种错误。根据“a …for parents to do so”和首字母提示可知,此处表示“一种错误”,mistake“错误”,可数名词;不定冠词a修饰单数名词。故填(m)istake。51. was full/filled of/with【详解】be full of或be filled with“充满”;根据“One child accidentally fell into a tank that”可知定语从句主语that指代a tank,是单数,时态是一般过去时,be动词用was。故填was;full/filled;of/with。52. such thatmadesure【详解】根据语境和句子结构可知,此句使用固定句型“such an...that...”,表示“如此一个……以至于……”;“确保”的英文表达是“make sure”,根据“It was...”可知,此句是一般过去时,动词用过去式,故填such;that;made;sure。53. were invited【详解】根据中英文对比可知,此处缺少“被邀请”。 invite“邀请”,是谓语动词,由中文可知句子的时态为一般过去时,语态为被动语态,所以谓语结构为“was/were+done”,而主语they为复数,be动词应用were,故填were;invited。54. such that【详解】对比题干可知,此处是主从复合句。根据句意以及“high spirits”可知,应用“such+名词短语+that...”结构,引导结果状语从句。故填such;that。55. What a satisfied with【详解】根据中英文对照可知,此处缺感叹词及“满意”,感叹句中心词cake是可数名词单数,nice以辅音音素开头,此处用“What a+形容词+可数名词单数+主谓”结构;“对……满意”be satisfied with,是固定搭配。故填What;a;satisfied;with。56.范文The Power of Role ModelDear teachers and classmates,Today, I want to talk about my role model—my neighbor Aunt Lisa. She has short black hair and always wears a warm smile. She is kind and helpful, which makes everyone like her.Last term, I struggled with my math homework. Aunt Lisa noticed and offered to help me every weekend. She explained difficult problems patiently. With her help, my math grade improved a lot.From Aunt Lisa, I learn the importance of kindness and patience.Thank you!【详解】[总体分析]① 题材:本文是一篇演讲稿;② 时态:为“一般现在时”和“一般过去时”;③ 提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏“信息提示”中每一项内容,适当添加细节,并突出写作重点。[写作步骤]第一步,开篇点明写作主题,介绍榜样的身份,并描述其外貌特征与性格特点;第二步,具体阐述榜样带来的帮助;第三步,总结从榜样身上学到的品质,点明榜样的意义,最后以感谢语收尾。 [亮点词汇]①struggle with在……方面遇到困难②offer to do sth主动提出做某事③with one’s help在某人的帮助下[高分句型]She is kind and helpful, which makes everyone like her.(which引导的非限制性定语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源预览